Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM DİNİ KONULAR.::. > Muhtelif Dini Konular > Kıssalar-Hikayeler-Nasihatler

Konu Kimliği: Konu Sahibi nuryuzlum,Açılış Tarihi:  24Haziran 2009 (14:39), Konuya Son Cevap : 31 Temmuz 2012 (20:53). Konuya 1 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 24Haziran 2009, 14:39   Mesaj No:1
Medineweb Aktif Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:nuryuzlum isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 5807
Üyelik T.: 24 Aralık 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 153
Konular: 68
Beğenildi:1
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Rahmet Mevsimine girerken

Rahmet Mevsimine girerken

MÜBAREK ÜÇ AYLAR

Rahmet, mağfiret ve bereketlerle dopdolu bir mevsim olan ve halk arasında üç aylar diye bilinen mübarek günlere kavuşmuş bulunuyoruz. Rabbimizin nihayetsiz merhametinin bir eseri olarak ihsanda bulunduğu bu zaman dilimleri müminler için eşsiz bir fırsattır. Bunu içindir ki Resulü Ekrem efendimiz sallallahu aleyhi ve selem bu aya ulaştıklarında “Allah’ım! Receb’i ve Şaban’ı hakkımızda mübarek kıl ve bizi Ramazan’a kavuştur” diyerek dua ederlerdi. Reğaib, Mi’rac, Berat ve Kadir Gecesi gibi mübarek zaman dilimlerinin içinde bulunması da bu ayların kıymetine işaret etmektedir.







Üç aylar kazanç mevsimleridir. Bu ayda nail olunan mükâfatların hiç birisini başka hiçbir zaman diliminde elde etmek mümkün değildir. O halde ticaret mevsimini bekleyen tüccar gibi, ekim zamanını gözetleyen çiftçi gibi son derece gayretli ve hazırlıklı olmalıyız. Ta ki fırsatları kaçırıp ta pişman olmayalım. Zira hiç kimsenin yarına çıkmaya garantisi yoktur. Belki bir daha bu mübarek aylara kavuşamayacağız onun için “bu benim son üç aylarım” diyerek sıkı bir çalışma içine girmelidir. Öyleyse bu mübarek mevsimin girdiğini hissetmeli ve etrafımıza da hissettirmeliyiz. Bu sebeple dostlar ve akrabalarla tebrikleşmeli, çocukların, kimsesizlerin ve ihtiyarların gönüllerini alıp sevindirmeli ve topluca bu rahmet mevsimini iliklerimize kadar hissetmeliyiz. Erkesin bu rahmet mevsiminden hissedar olmalarını sağlamalıyız.
Receb ayı:

Receb, tazim ve saygı anlamına gelir, îslâm öncesi Araplar Receb ayına ayrı bir ehemmiyet verirler, saygı gösterir ve şanını yüceltirlerdi. Receb ayı gelince kılıçlar kınına sokulur, oklar torbalarına yerleştirilir, acımasız kanlı düşmanlıklar geçici de olsa sükûnete bürünürdü. Öyle ki, bu ayda bir kimse babasının katiline rastlasa bile başını kaldırıp kaşına bakmazdı. Bu aya "sağır ay" denilmesi Bu ayın bereketi hürmetine, bu ayda işlenen günah ve hataları bu ay manen duymamakta, mü'minlerin sadece ibadet ve sevaplarına şahitlik etmektedir. Böylece Cenab-ı Hak mü'min kullarının bu ayda işlemiş oldukları günahları bağışlamaktadır. Receb'e, ‘recm ayı’ da denir. Buna göre, mü'minlerin eziyet ve zahmet vermemesi için şeytanlar bu ayda taşlanır, kovulup uzaklaştırılır. Bu ayda üç ayların mükâfatlarını müjdeleyen ‘Reğaib gecesi’ ve hiçbir peygambere verilmeyen ‘miraç’ nimeti efendimize verilmiştir.

Büyük tasavvuf ehli Zünnün Mısrî der ki: Receb ekme ayıdır, Şaban sulama ayıdır, Ramazan derleyip toplama ayıdır. Herkes ne ekerse onu biçer, ne yaparsa cezasını çeker. Bir kimse ekimi bırakırsa, hasat zamanı ekmediğine pişman olur. Kıyamet gününde ise çok kötü duruma düşer.

Receb ayında yapılacak en faydalı iş oruç tutmaktır. Rasülüllah sallallahu aleyhi ve selem de ashabına bunu önemle tavsiye etmiş ve şöyle buyurmuştur: Allahü teâlâ, Receb ayında oruç tutanları mağfiret eder. (Gunye) Receb-i şerifin bir gün başında, bir gün ortasında ve bir gün de sonunda oruç tutana, Receb’in hepsini tutmuş gibi sevap verilir. (Miftah-ül cenne)



Şaban ayı:

Resul-i Ekrem Efendimiz sallallahu aleyhi ve selem diğer aylara göre bu ayda daha çok ibadet ve taatte bulunurlardı. "Şaban benim ayımdır.", "Şaban günahları temizleyendir" buyurarak bu ayın kıymetini ifade ederlerdi. Peygamberimizin Şaban ayına gösterdiği hürmetin sebeplerinden birisi de bundan sonra gelecek olan Kur'ân ayı; Ramazan'dan dolayı idi. Ashabı kiram Peygamberimize sordular: "Ya Resulallah, Ramazan'dan başka en faziletli oruç ayı hangi aydadır?"
Peygamberimiz’de,
"Ramazan'a hürmet için Şâban' da tutulan oruçtur" cevabını verdiler.

Ashabı kiramun beyanına göre Resul-i Ekrem sallallahu aleyhi ve selem maddî ve manevî pek çok hikmetinden dolayı bu ayda oruç ibadetini sıkça yapardı.

Hz. Âişe radıyallahu anhın bir rivayetinde bu konuda şunları söyler:
"Resulullah sallallahu aleyhi ve selem senenin hiçbir ayında Şaban ayındakinden fazla oruç tutmaz ve şöyle buyururdu:
"Amellerden gücünüzün yettiğini yapın. Çünkü siz bıkmadıkça, Allah da size asla bıkmış muamelesi yapmaz. Allah yanında amelin en makbulü, kişinin az da olsa devam üzere işlediği ameldir." Yine Hz. Âişe başka bir rivayetinde de, "O (Resul-i Ekrem) Şaban ayının tamamını oruçla geçirerek nihayet Şâban'ı Ramazan'la birleştirirdi" diyerek Peygamberimizin bu ayda daha çok oruç tuttuğunu ifade etmektedir.

Ramazan ayı:

Ayların sultanı olan bu mübarek ay artık âlemlerin rabbi olan Allahın rahmetinin coştuğu, bütün kainatı kapladığı, her gününde bölük bülük günahkarların cehennemden azad olduğu amellerin kat be kat karşılık bulduğu muhteşem bir aydır. Bunun içindir ki Hak teâlâ hazretleri, insanlara hidayet rehberi olan kur’anı kerimin indirilmesini bu ayda takdir etmiştir. Bu hususta kur’an’da, “ ramazan ayı öyle bir aydır ki kendisinde kur’an indirilmiştir” buyrulmuştur. Bu ayın faziletine dair hadisi şerifler pek çoktur. Ubâde bin Samit anlatıyor:
Ramazan ayının başladığı bir günde Resulullah Aleyhissalâtü Vesselam şöyle buyurdu:
"İşte bereket ayı olan Ramazan geldi. Artık Allah'ın rahmeti sizi kuşatır. O ay, yeryüzüne bol bol rahmet iner. Günahlar affedilir. Dualar kabul olunur. Allah sizin iyilik ve ibadette yarışmanıza bakar da, bununla meleklerine karşı iftihar eder. Öyle ise kulluğunuzla kendinizi Allah'a sevdirin. Asıl bedbaht olan da, bu ayda Allah'ın rahmetinden nasibini alamayandır."

Selmân-ı Fârisî (r.a.) anlatıyor:
Resul-i Ekrem Efendimiz sallallahu aleyhi ve selem Şaban ayının son günlerinde bizelere yaptığı bir konuşmada şöyle buyurdu:

"Ey insanlar büyük ve mübarek bir ay yaklaştı, gölgesi başınızın üstüne düştü. Bu öyle bir aydır ki, içinde bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi vardır. Allah o mübarek ayın gündüzlerinde orucu farz, gecelerinde nafile namazı meşru kıldı. Bu ayda küçük büyük bir hayır yapan insan, başka aylarda bir farz eda etmiş gibi sevap alır.
Bu ayda bir farzı yapmak, başka aylarda yetmiş farz yerine geçer.
Bu ay Allah için açlık ve susuzluğun, taat ve ibadetin meşakkatlerine sabır ve tahammül ayıdır. Sabrın karşılığı da Cennettir.
Bu ay yardımlaşma ayıdır.
Bu ay mü'minlerin rızkını arttıracak aydır.
Bu ayda her kim oruçlu bir mü'mine iftar edecek bir şey verirse, yaptığı bu iş günahlarının bağışlanmasına ve Cehennemden kurtulmasına sebep olur. Oruçlunun sevabından da hiçbir şey eksilmeden onun kadar sevaba kavuşur." Ashâb-ı Kiramdan bazıları, "Ya Resulallah, hepimiz oruçluya iftar edecek bir şey bulup verecek durumda değiliz" dediler.
Bunun üzerine Resul-i Ekrem Efendimiz sallallahu aleyhi ve selem, "Allah bu sevabı bir tek hurma ile bir içim su ile bir yudum süt ile oruçlu mü'mine iftar ettirene de verir" buyurdular ve hutbelerine şöyle devam ettiler:

"Bu ayın başı rahmet, ortası mağfiret, sonu da Cehennemden kurtuluştur.
Bu ayda kim kölesinin (işçi ve hizmetçisinin) işini hafifletirse, Allah da onu affeder ve Cehennemden uzak tutar.
Bunun için bu ayda şu söyleyeceğim dört hasleti fazlasıyla bulundurmaya çalışınız. Bu dört hasletten ikisi ile Rabbinizi razı edersiniz, diğer ikisinden ise hiçbir zaman ayrı kalamazsınız. Rabbinizin rızasına sebep olan hasletlerin birisi, kelime-i şehadete devam etmeniz, diğeri de Allah'tan mağfiret dilemenizdir.
Vazgeçemeyeceğiniz iki hasletin biri Allah'tan Cenneti istemek, diğeri de Cehennemden Allah'a sığınmaktır.
Her kim oruçluya bir yudum su verirse, Allah da ona benim mahşerdeki havuzumdan öyle bir su içirecektir ki, Cennete girinceye kadar bir daha susuzluk çekmeyecektir.

Rabbim bu mübarek rahmet ve mağfiret mevsimini en kârlı bir şekilde yaşayan kullardan eylesin. Amin…

alıntı
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi nuryuzlum 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Röportaj: Namık Kemal ZEYBEK Anket'ler-Röportaj'lar namzet davadar 4 2817 29 Ağustos 2009 17:07
TÜRKİYE GERÇEĞİNİ YAVAŞ YAVAŞ ANLAYACAĞIZ ... İslami Haberler kurtmehmet 1 1957 27 Ağustos 2009 22:28
Sadaka-i Fıtır Oruç-Ramazan Kara Kartal 3 2146 24 Ağustos 2009 01:51
Oruçlunun Ağız Kokusu! Oruç-Ramazan nuryuzlum 0 2107 24 Ağustos 2009 01:46
Oruçlarda Niyet! Oruç-Ramazan nuryuzlum 0 1653 24 Ağustos 2009 01:44

Alt 31 Temmuz 2012, 20:53   Mesaj No:2
Medineweb EDİTÖRÜ
su damlası - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: su damlası isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 13055
Üyelik T.: 18 Aralık 2010
Arkadaşları:18
Cinsiyet:-
Memleket:sivas
Mesaj: 10.585
Konular: 696
Beğenildi:8167
Beğendi:9373
Takdirleri:25979
Takdir Et:
Standart Cevap: Rahmet Mevsimine girerken

ALLAH Razı olsun...
__________________

"Bir yαrım αklın kuyusundα öbür yαrım αşkın kuytusundα...
Cennet ve cehennem αrαsındα.Ucu sırαttαn geçen bir uçurum kenαrındα...
Â'râftα.....
Ârâfın dα αrαsındα...Ar ve αf yαrαsındα..."
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Kur'an'da neler rahmet'tir Yitiksevda Kur'ân-ı Kerim Genel 3 27 Temmuz 2022 20:27
RAHMET ŞİİRİ AŞK'ÜL İSLAM Hz.Muhammed(s.a.v) 2 01 Ağustos 2014 04:55
Rahmet Evi... enderhafızım Evlilik-Nikah Konuları 0 09 Şubat 2013 20:43
Yatağa Girerken Okudukları Dua Seher Yeli Dua Bölümü 0 06 Eylül 2008 11:56
Tuvalete Girerken Okudukları Dua: Seher Yeli Dua Bölümü 0 06 Eylül 2008 11:34

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.