Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM DİNİ KONULAR.::. > Muhtelif Dini Konular > Kıssalar-Hikayeler-Nasihatler

Konu Kimliği: Konu Sahibi kurtmehmet,Açılış Tarihi:  17 Nisan 2011 (22:09), Konuya Son Cevap : 12 Eylül 2012 (10:16). Konuya 2 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 17 Nisan 2011, 22:09   Mesaj No:1
Medineweb Sadık Üyesi
kurtmehmet - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:kurtmehmet isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 5446
Üyelik T.: 30 Kasım 2008
Arkadaşları:2
Cinsiyet:
Yaş:63
Mesaj: 682
Konular: 73
Beğenildi:19
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Müslümanlar kardeştir..

Müslümanlar kardeştir..

Müslümanlar Kardeştir

'Müslümanlar kardeştir. Bu düstur Hz. Âdem babamızdan başlayıp, ebedi hayatta dahi devam edecek Rabbani bir doğru ve telkindir.

Bir anne ve babadan doğan çocuklar; aile içinde kardeş olarak adlandırılmaktadır. İslam bu bağları daha güçlü bir hale getirmeyi arzulamaktadır. Bu bağların daha güçlü ve kuvvetli olmasını sağlamak için dinde kardeşlik olgusuna ayrı bir önem verir. Tercih halinde İslam kardeşliğinin öncelikli olduğunu tarih boyunca peygamberlerin ve mümtaz şahsiyetlerin yaşantılarıyla ortaya koymuştur.

İslam her iki kardeşlik bağı için de ayrı ayrı hukuklar düzenlemiştir. Miras ve evlilik hukuku gibi...

Aile, toplumun temel yapısını oluşturur. Toplum ancak sağlam aile yapısıyla, sağlam aile de sağlam bireylerle, sağlam bireyler ise Allah'a karşı sorumluluklarını yerine getirmelerinin ölçüsü olan takvaya verdikleri önem ile değerlendirilirler. Muttaki toplum da ancak muttaki bireylerle gerçekleşir. Muttaki ailenin temelinde kardeşlik hukukunun yerine getirilmesi yatar.

Bu nedenle İslam; bireyden sonra, ailenin de muttaki kimselerden oluşan muttaki bir aile olmasını ister.

Dinde kardeşlik, aile kardeşliği ile bütünleşerek toplumu oluşturur. Bu nedenle İslam toplumunun temeli İslam kardeşlik hukuku üzerine bina edilmiştir. İslam kardeşliği uygulanmadan İslamî toplum oluşamaz. Müslümanlar Allah'a iman'la birlikte İslam kardeşliğini yaşamakla da mükelleftirler. Kişi lailahe illallah Muhammeden Resulullah dedikten sonra inanan kişilerle, kardeşlik hukukunu imzalamış sayılır. Artık "Müminler kardeştir," hükmünün altına girmişlerdir.

Allah celle celaluhu ayeti kerimede şöyle buyurmaktadır:

"Mü'minler ancak kardeştir. O halde kardeşlerinizin arasını buluşturun..."[1]

Müslümanlar Allah'ın emriyle kardeş olarak anıldıktan sonra kardeşlik hukukunun gerekliliklerini yerine getirmek durumundadırlar. Kendi öz kardeşleri ile nasıl yardımlaşıp dayanışma içine giriyorlarsa aynı şekilde, Müslüman kardeşleriyle de yardımlaşmak ve dayanışmak zorundadırlar.

İslam kardeşliği hukukunda, yardımlaşma ve dayanışma esastır. Darlık ve sıkıntı anında Müslümanların, Müslüman kardeşinin yardımına koşması farzdır. Dünyanın her köşesindeki Müslümanlar birbirlerine karşı sorumludur.

Peygamber efendimiz:

“Müminler birbirlerini sevmekte, birbirlerine acımakta ve birbirlerini korumakta bir vücuda benzerler. Vücudun bir uzvu hasta olduğu zaman diğer uzuvlar da bu yüzden uykusuzluğa ve ateşli hastalığa tutulurlar.”[2] diye buyurmaktadır.

Bunun en güzel örnekleri sahabelerin hicret esnasında ki yardımlaşmalarında ve giriştikleri savaşlarda, kardeşlerini kendi nefislerine tercih etmeleri olarak adlandırılan "işar" ile açık bir şekilde görülür. Ensar; yani ev sahibi Müslümanlar, Muhacir; yani Allah için hicret eden Müslümanları bağırlarına basmış yer, yurt, mal ve evlerini paylaşabilmiş, dertlerine ortak olmaya çalışmışlardır.

“Ve onlardan önce o yurda yerleşen imana sarılanlar kendilerine göç edip gelenleri severler ve onlara verilenlerden ötürü göğüslerinde bir ihtiyaç duymazlar. Kendilerinin ihtiyaçları olsa dahi, onları öz canlarına tercih ederler. Kim nefsinin cimriliğinden korunursa, işte onlar umduklarına erenlerdir.”[3]

İslam kardeşliği ırk, renk, dil, kavim, sınıf, sınır ayrımını tanımaz, İslam için tek ölçü Müslüman olmaktır. Her kim Müslüman ise dili, ırkı, rengi, kavmi, mertebe ve mevkisi ne olursa olsun, Müslüman için kardeştir ve hepsi aynı haklara sahiptir.

İslam'da Arap'ın Acem'e, Acem'in Türk'e, Türk'ün Kürt'e, Kürt'ün Laz'a hiçbir üstünlüğü yoktur. Üstünlük ancak takvayladır.

Allah'u teala şöyle buyurmaktadır:

“Müminler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin ve Allah'tan korkun ki rahmete eresiniz.”[4]

Bu ayeti kerimede üç boyutlu bir hakikatle karşı karşıyayız. İlki Mü'minlerin kardeş olduğu, ikincisi bunun doğal sonucu olarak, kardeşler arası muhtemel uzlaşmazlıklarda devreye girip aralarını düzeltmek için gösterilmesi gereken gayret, son olarak da bizce çok önem arz eden iki hakikatin beraberinde getirdiği Allah'ın rahmet tecellileri... Bizler onun rahmeti olmazsa ne anlam ifade ederiz ki... O halde aramızdaki İslam Kardeşlik bağları öyle güçlü olmalı ki, birbirimizle kuracağımız bu tesanüdün doğal sonucu olarak da Allah'ın rahmeti sağanak sağanak üzerimize yağsın.

Mü'minlerin birbiriyle ilişkilerini düzenleyen bir başka ayeti kerime de:

"Ey insanlar biz sizi bir erkek ve bir dişiden yarattık; sonra da birbirinizi tanımanız için sizi milletlere ve kabilelere ayırdık. Şüphesiz ki, Allah katında en değerli olanınız, ondan en çok korkanınızdır. Muhakkak ki, Allah her şeyi bilir, her şeyden haberdardır."[5]

Kabile ve kavimler şeklinde yaratılmamızın nedeni, birimizin yekdiğerimize üstünlük taslamak maksadıyla değil sadece birbirimizle bağlarımızı kuvvetlendirmek cihetiyle düşünülmelidir. İslam, hiçbir şekilde kavim ve ırklar arasında bir üstünlük bağı kurmaz. Irkıyla, kavmiyle kibirlenip böbürlenenleri kınar. Ve de üstünlüğün ancak Allah'ın çizmiş olduğu sınırların dâhilinde kalmakla mümkün olduğunu ısrarla vurgular.

İslam da üstünlük ancak Allah'tan hakkıyla korkmakla gerçekleşir. O da haramlardan sakınıp Allah'ın emirlerini yaşamakla olur.

Her Müslümanın bir diğer Müslüman kardeşine karşı yerine getirmek durumunda olduğu sorumlulukları vardır. Bu sorumluluk kişiler Müslüman kaldıkları müddetçe devam eder. Bu sorumluluğu yerine getiremeyenler Rablerine karşı sorumludurlar. Hiçbir mazeret onları bu sorumluluğun vebalinden kurtaramaz. Nitekim Allah Resulü (sav):

“Mü'minin Mü'mine karşı durumu, bir parçası diğer parçasını sımsıkı tutan binanın taşları gibidir.” Ravi der ki; Hz peygamber bunu açıklarken iki elinin parmaklarını birbirlerinin arasına geçirerek kenetledi.[6]

Bu hadis-i şerif bile başlı başına kardeşlik hukukunu yansıtması açısından çok büyük mesajlar içermektedir. Düşünün bir binayı ki o bina taşlarla örülmüş... Siz o taşlardan birini veya bir kaçını yerinden atıyorsunuz veya düşürüyorsunuz. O binada üç boyutlu bir bozulma meydana gelir. Öncelikle o yapının kendisinde bir hasar meydana gelir ki, bir sarsıntı durumunda zarar görme olayı yükselmiş olur. İkinci olarak o yapıda fiziki bir bozulma meydana gelir ki bu da kalbinde hastalık olanlara bir cesaret verir. Son olarak da her an için kardeşlik bağlarımızı kökten kesmek isteyen zalim ve kâfirlere güç verecek onların bundan yola çıkarak yeni stratejiler belirlemelerine sebep olur. O halde birlik ve beraberliğimizi muhafaza etmek binanın taşları gibi birbirimizle öyle hemhal olmalıyız ki ne bundan biz muzdarip olalım, ne kalbinde hastalık bulunanlara bir pay bırakalım ve ne de kâfirlerin üzerimizde hesaplar yapması için fırsatlar verelim.

Madem; Allah'a iman eden, tövbe eden, namaz kılan kimseler kardeşimizdir. O halde onları kardeş bilip bağrımıza basmak ve acılarını acımız bilmek gerekir. Bu imanın ve İslam kardeşliğinin gerektirdiği en temel haktır. Rabbül âlemin ayeti kerime de şöyle buyuruyor:

Emniyet, güven, samimiyet, vefa, tevazu, İşar gibi, İslami ahlakın oluşumunu sağlayan tanımların hayata geçirilmesiyle ancak bu kardeşlik pekişir, özümsenir.

(Muhammed BEKSİ)


--------------------------------------------------------------------------------

[1] Hucurat: 10

[2] Buhari Babul Edep 27, Müslim Birr 66

[3] Haşr: 9

[4] Hucurat: 10

[5] Hucurat:13

[6] Buhari Salat 88, Müslim Birr 65


ALINTI
__________________
DÜNYA mü,minin (ahiretteki ebedi nimetlere göre)zindanı
Kafirin de (ahiretteki azabına göre) cennetidir.
hadis
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi kurtmehmet 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Hırsızlığa KESİN çözüm! -Müthiş cevap Serbest Kürsü kurtmehmet 0 1437 31 Ekim 2014 16:09
MEDİNEWEB de kurban pazarı Resim/Karikatür İnceSızı 2 2080 21 Ekim 2012 11:42
Yaşanmış gerçek olay Komik Paylaşımlar Allahın kulu_ 13 5383 26 Eylül 2012 22:24
Mü’minlerin baharı ramazan Oruç-Ramazan GÖKCEN_AZRA 2 1748 18 Temmuz 2012 14:38
Müslümanlar kardeştir.. Kıssalar-Hikayeler-Nasihatler suhtem 2 1703 17 Nisan 2011 22:09

Alt 11 Eylül 2012, 23:30   Mesaj No:2
Medineweb Sadık Üyesi
kurtmehmet - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:kurtmehmet isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 5446
Üyelik T.: 30 Kasım 2008
Arkadaşları:2
Cinsiyet:
Yaş:63
Mesaj: 682
Konular: 73
Beğenildi:19
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: Müslümanlar kardeştir..

Müminler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin ve Allah'tan korkun ki rahmete eresiniz.”[Hucurat: 10
__________________
DÜNYA mü,minin (ahiretteki ebedi nimetlere göre)zindanı
Kafirin de (ahiretteki azabına göre) cennetidir.
hadis
Alıntı ile Cevapla
Alt 12 Eylül 2012, 10:16   Mesaj No:3
Medineweb Sadık Üyesi
suhtem - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:suhtem isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 17229
Üyelik T.: 10 Mart 2012
Arkadaşları:27
Cinsiyet:
Memleket:......
Yaş:38
Mesaj: 975
Konular: 69
Beğenildi:91
Beğendi:40
Takdirleri:628
Takdir Et:
Standart Cevap: Müslümanlar kardeştir..

Kardeşime ;
" Bütün karanlıklar çullansa müslümana
Onun gölgesini dahi değişmem cihana "
__________________
"..insanın ruhunu yücelten bir acı,
ucuz bir mutluluktan daha değerlidir..."
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Uyanın müslümanlar YaŞuHa Muhtelif Konular 4 09 Ağustos 2011 20:22
Ey müslümanlar ! YaŞuHa Muhtelif Konular 0 07Haziran 2011 13:08
Ey Müslümanlar Yitiksevda Şiirler ve Şairler 3 02 Ağustos 2009 12:53
MÜSLÜMANLAR KARDEŞTİR İmamHüseyin Şiirler ve Şairler 3 16 Mayıs 2009 00:16
Filistinli müslümanlar şimdiki durumda en iyisi ne yapmalı ve başka müslümanlar onlar KuM TaNeSi Soru Cevap Arşivi 0 08 Nisan 2009 10:54

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.