Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM DİNİ KONULAR.::. > Muhtelif Dini Konular > Kıssalar-Hikayeler-Nasihatler

Konu Kimliği: Konu Sahibi Belgin,Açılış Tarihi:  14 Mart 2008 (08:54), Konuya Son Cevap : 10 Kasım 2021 (11:16). Konuya 3 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 14 Mart 2008, 08:54   Mesaj No:1
Medineweb Emekdarı
Belgin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Belgin isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 7
Üyelik T.: 14Haziran 2007
Arkadaşları:1
Cinsiyet:
Yaş:43
Mesaj: 1.277
Konular: 640
Beğenildi:16
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Allah ı seviyorum sanırdım

Allah ı seviyorum sanırdım

Sevmek çok zor ama bir o kadar da şerefli bir duygudur. Zordur, çünkü sevmek, sevilenle seven arasında menfaate dayalı olmayan bir ilgiyi gerektirir. Karşılıklı fedakárlığı, vefayı gerektirir. Cefaya karşı sabrı, sert rüzgárlara karşı dağılmamayı gerektirir. Sevmek, sevileni kırmamayı, ona karşı yanlış yapmamayı, kendi isteklerini sevilenin isteklerine tercih etmemeyi gerektirir.

İsterseniz çocuğunuzu, isterseniz eşinizi, isterseniz bir canlıyı, çevreyi veya başka bir şeyi sevin. Sonuç değişmez. Hayatın zor labirentlerinde bu metaneti yitirmeden yürümeniz şarttır.

Biz bugün farklı bir sevgiden bahsedelim. Belki sevgilinin esası olan sevgiden bahsedelim. Yüce Allah’a karşı hissetmemiz gereken sevgiden...

Şimdi şöyle bir soru sorsam ve desem ki, "Allah’ı seviyor muyuz?" İnanıyorum ki hepimiz "Elbette Allah’ı seviyoruz!" diyeceğiz. "Allah sevilmez mi? O’na kurban olalım!" deriz. Bu duygumuzda samimiyiz de! Çünkü hiç kimse "Allah’ı sevmiyorum!" demez, diyemez. Hiç inanmayan bile böyle bir cümlenin yüküne talip olamaz, olmamalıdır da.

O zaman ikinci bir soru soralım ve "O halde sevgi nedir?" diyelim. Veya bizim sevmemiz yeter mi? O’nu sevmek mi önemli, yoksa O’nun tarafından sevilmek mi?

Ne dersiniz, bütün bu sorulara bir çırpıda mákul cevaplar verebilecek miyiz?

Dilerseniz gelin, İslám tarihinin ölümsüz şahikalarından enfes satırlar okuyalım. Bakalım sevgiye nasıl bir anlam yüklemiş büyükler?

Bistamlı Bayezid, sevgi zannedilen boş kuruntuyu duvarların yüzüne çarparken unutulmaz bir ders verir:

"Allah’ı seviyorum sanırdım! Ama anladım ki, esas olan O’nun sevmesi imiş! Allah bir kulu severse, onun kalbini kendisiyle meşgul edermiş!"

Doğrudur... Bistamlı Bayezid’in dediği gibi, sevgi eğer sevilenin sevgisini getirmeyecekse, boş bir kuruntudur. Allah’ı o kadar seveceksiniz ki, neticede o sizi sevmeye başlayacak. O zaman sizin sevginiz O’nun sevgisine mahkûm olur. İşte o zaman O’nun gören gözü, işiten kulağı, yürüyen ayakları olursunuz!

Fudayl bin Iyaz’ın sevgiyi tarif eden dokunaklı sözleri ruh dünyamızda depremler meydana getirecek kadar derindir. Şöyle diyordu:

"Allah’ı seviyor muyuz diye sorarlarsa sus, konuşma. Hayır dersen, dinden çıkarsın. Evet dersen, tavırların evet diyenlerinkine benzemiyor ki! O zaman da münafıklara, sahtekárlara benzersin!"

İşte size Bağdatlı Cüneyd’in cümleleri. Mevlána’nın ufkunu ne kadar da çok hatırlatıyor?

"Şu kalp Allah’a aittir. O’na sakın yabancıyı sokma!"

Sevgide dozu iyi anlamak şarttır. Sevgi teslimiyeti ve tam bir tevekkülü gerektirir. Gayrisinden hicret ve firkat (ayrılık) gerektirir. Koşmak, koşmak, koşmak ve yine koşmak gerektirir.

Sevgilinin kapısı hiç kapanmaz zira. Kapıyı kapalı zannediyorsanız, sevgiliyi tanımıyorsunuz demektir. Belki de kapısı kapalı olan sevgili değildir, sevgili olamaz.

Salih Mürri, bir gün vaaz ediyor camide. Ümitsizliği kıracak sözler kullanıyor, ümidin kapılarını açıyor. Ümitsizliğin yakan bir ateş olduğunu anlatıyor. Bunu da şöyle formüle ediyor:

"Ümitsizliği yenin. Bir insan Yüce Allah’ın kapısını ısrarla çalarsa, kapı mutlaka bir gün açılacaktır!"

Sözler böyleydi ve doğruydu da. Ama cemaatin arkasında bir kadın vardır ve onun dünyasında ayrı, apayrı fırtınalar kopmaktadır. O, Salih’in durduğu yerde değildir. Birden ayağa kalkar ve seslenir:

"Daha ne zamana kadar böyle demeye devam edeceksin? O kapı hiç kapanmadı ki açılsın!"

Camide derin bir sessizlik oluşur. Evet, sevgilisinin kapısı kapanmaz. Zaten kapısı kapanacak sevgili, sevgili değildir.

Öyle bir sevgili sevin ki, herkesin kapısı kapandığında bile O’nun kapısı açık dursun!

Esas

olan, bizi

O’nun sevmesi


Bistamlı Bayezid, "sevgi" zannedilen boş kuruntuyu duvarların yüzüne çarparken unutulmaz bir ders verir: "Allah’ı seviyorum sanırdım! Ama anladım ki, esas olan O’nun sevmesi imiş! Allah bir kulu severse, onun kalbini kendisiyle meşgul edermiş!"

"Biz onu (Kur’án’ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi, bin aydan hayırlıdır. O gecede, Rablerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail), her iş için iner dururlar. O gece, esenlik doludur. Tá fecrin doğuşuna kadar!" (Kadir Sûresi)

Halifeye diz çöktüren köle

Halife Hazret-i Osman (radiyallahu anh), yapması gereken bir işi savsakladığını zannettiği kölesini yanına çağırır: "Gel bakalım, işini savsaklamak neymiş, sana cezasını vereyim de gör!"

Ancak köle, işini savsaklamadığı düşüncesindedir. Ona göre olay, halifeye yanlış aksettirilmiştir. Yine de gider, Halife’nin önünde diz çöker, boynunu uzatır. Son derece müşfik bir karaktere sahip olan Hz. Osman, terbiye niyetiyle kölenin kulağından yumuşakça tutar ve hafifçe yukarıya çeker. Ancak elinin ayarını tam tutturamayınca kulağı acıyan köle haykırır: "Çek bakalım ey Allah Resûlü’nün halifesi! Nasıl olsa dinde kıyas var. Burada kulağı haksız yere çekilenler, öte tarafta haklı olarak kulak çekecektir!"

Kölenin ağzından dökülen bu sözler Hz. Osman’ın beynine adeta bir tokat gibi çarpar. Ellerini kölenin kulağından çeker, olduğu yerde adeta yığılır kalır. Kısa bir sessizlikten sonra köleye seslenir:

"Eğer bu mevzuda sen haklı isen, hiç durma, hemen sen de benim kulağımı çek!" der ve sözlerine şöyle devam eder: "Sakın kısası ahirete bırakma! Haklıysan, köle bile olsan kuvvetlisin demektir. Haksızsam, halife bile olsam zayıfımdır!"

Olan biteni izleyenler şaşkınlık içindedir.

Halifenin ısrarlı tutumunu görünce, dediğini yapması için köleye işaret ederler. Nihayet köle kısası gerçekleştirir ve gider. Hz. Osman rahatlamış bir şekilde etrafındakilere şöyle der:

"Şükürler olsun, köle de olsa davasında haklı olan birinin önünde diz çöktüm! Kısasımı burada yaptırdım, öte tarafa bırakmadım! Üstelik benden sonra geleceklere de kötü örnek olmadım!"

Hz. Peygamber (sav) buyurdular ki:

"Her kim sevabına inanıp onu kazanmak ümidiyle Kadir gecesini ihya ederse geçmiş günahları affedilir."

Aişe (r. anhá) anlatıyor:

"Resulullah (aleyhissalátu vesselám) Ramazan ayında, diğer aylarda görülmeyen bir gayrete girerdi. Ramazanın son on gününde ise daha çok çaba gösterirdi. Son on günde geceyi ihya eder, ailesini de (gecenin ihyası için) uyandırırdı..."

Aişe validemiz Peygamberimiz’e (sav) "Ey Allah’ın elçisi! Kadir gecesinin hangi gece olduğunu anlarsam o gece nasıl dua edeyim?" diye sorunca Peygamberimiz (sav) "Şu duayı oku" buyurdu: "Allahım! Sen affedicisin, cömertsin. Affetmeyi seversin. Beni de affet."



Doç.Dr. Nihat Hatipoğlu
__________________
Her insan hata eder. Hata işleyenlerin en hayırlıları tevbe edenlerdir.
Tirmizî, Kıyâme, 49; İbn Mâce, Zühd, 30.

Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Belgin 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Ben Sana Gül Diyemem Hz.Muhammed(s.a.v) Belgin 0 2341 29 Eylül 2009 09:25
Bir evliyayı vesile ederek dua edilirmi? Soru Cevap Arşivi Kara Kartal 21 10044 24 Eylül 2009 09:38
Mahşerde âzâlarımızın konuşması Soru Cevap Arşivi KuM TaNeSi 1 2536 17 Eylül 2009 15:06
Zekâtını vermeyenlere ibrettir Sâlebe'nin servet... Zekat-İnfak dua dilencisi 1 2204 17 Eylül 2009 09:56
Yaşlı kadınların tesettürü... Tesettür Konuları Belgin 0 2545 07 Eylül 2009 08:26

Alt 14 Mart 2008, 13:54   Mesaj No:2
Medineweb Sadık Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:Seleme isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 556
Üyelik T.: 11 Kasım 2007
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 829
Konular: 194
Beğenildi:13
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cvp: Allah ı seviyorum sanırdım


Çok güzeldi belgin gözlerim yaşardı okurken.Ne kadar ibretlik aslında şu sözler:"Allah’ı seviyor muyuz diye sorarlarsa sus, konuşma. Hayır dersen, dinden çıkarsın. Evet dersen, tavırların evet diyenlerinkine benzemiyor ki! O zaman da münafıklara, sahtekárlara benzersin!"
Eğer seviyorsak o'nun istediği gibi olmak lazım hal insanı olmak.Yaşamak ve yaşatabilmeye vesile olmak...Zor ama O'nun sevgisi için değmez mi....


__________________
Dünyayı Güzellik Kurtaracak.
Bir İnsanı sevmekle başlayacak herşey...
Alıntı ile Cevapla
Alt 21 Mart 2008, 09:07   Mesaj No:3
Medineweb Emekdarı
Belgin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Belgin isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 7
Üyelik T.: 14Haziran 2007
Arkadaşları:1
Cinsiyet:
Yaş:43
Mesaj: 1.277
Konular: 640
Beğenildi:16
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cvp: Allah ı seviyorum sanırdım

bende okurken çok etkilendim can..


"Şu kalp Allah’a aittir. O’na sakın yabancıyı sokma!"
__________________
Her insan hata eder. Hata işleyenlerin en hayırlıları tevbe edenlerdir.
Tirmizî, Kıyâme, 49; İbn Mâce, Zühd, 30.

Alıntı ile Cevapla
Alt 10 Kasım 2021, 11:16   Mesaj No:4
Medineweb EDİTÖRÜ
Kara Kartal - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Kara Kartal isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 59105
Üyelik T.: 03 Şubat 2018
Arkadaşları:1
Cinsiyet:
Mesaj: 3.601
Konular: 423
Beğenildi:3217
Beğendi:3703
Takdirleri:25945
Takdir Et:
Standart

Fudayl bin Iyaz’ın sevgiyi tarif eden dokunaklı sözleri ruh dünyamızda depremler meydana getirecek kadar derindir. Şöyle diyordu:

"Allah’ı seviyor muyuz diye sorarlarsa sus, konuşma. Hayır dersen, dinden çıkarsın. Evet dersen, tavırların evet diyenlerinkine benzemiyor ki! O zaman da münafıklara, sahtekárlara benzersin!"
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Seni Seviyorum..:))) TÜRKcan Komik Paylaşımlar 7 16 Temmuz 2017 18:48
...Kendimi Seviyorum!! =) Nesli_Nur Makale ve Köşe Yazıları 0 22 Mart 2013 23:11
Derdimi seviyorum... TufeyL Kıssalar-Hikayeler-Nasihatler 6 24 Ocak 2011 23:47
Seni Çok Seviyorum Azrail ( A.S.) MERVE DEMİR Hz.Muhammed(s.a.v) 2 24 Mart 2010 19:18
Sizi ALLAH için seviyorum ...** Belgin Makale ve Köşe Yazıları 0 29 Nisan 2008 09:35

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.