Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM DİNİ KONULAR.::. > Muhtelif Dini Konular > Kıssalar-Hikayeler-Nasihatler

Konu Kimliği: Konu Sahibi Aysima,Açılış Tarihi:  22 Nisan 2008 (18:17), Konuya Son Cevap : 22 Nisan 2008 (20:32). Konuya 1 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 22 Nisan 2008, 18:17   Mesaj No:1
Medineweb Sadık Üyesi
Aysima - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Aysima isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 1390
Üyelik T.: 16 Nisan 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 685
Konular: 242
Beğenildi:20
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart 'Hata benimdir!.. 'diyerek kardeşliğimizi yenileme kahramanlığına var mısınız?

'Hata benimdir!.. 'diyerek kardeşliğimizi yenileme kahramanlığına var mısınız?

'Hata benimdir!.. 'diyerek kardeşliğimizi yenileme kahramanlığına var mısınız?

Toplum içindeki birlik beraberliğimiz bizim için çok mühimdir. Bu sebeple konuştuğumuz dostlarımızı, tartıştığımız muhataplarımızı kırıp incitmekten ciddi şekilde çekinir, olanca gayretimizle birlikteliğimizi korumaya çalışırız.
Bizim bu birlikteliğimizi koruma gayretimiz büyüklerimizde gördüğümüz örneklerden gelir..

İşte bu örneklerden birini takdim etmek istiyorum bugün sizlere. Özellikle farklı fikir sahipleriyle konuşurken birlikteliğimizi zedeleyecek üslup ve tavırlardan kaçınmamızın gerektiği şu günlerde bu gibi örnekleri hatırlamaya ihtiyacımız fazla.

Yaşanmış bu örnekleri okuduktan sonra biz de dostlarımızı incitmekten, muhataplarımızı darıltmaktan benzeri bir dikkat ve titizlikle kaçınır, hatta bir incinme ve kırılma halinde suçu kendi üzerimize alarak gönül birliğimizi koruma örnekliğini biz de verebiliriz.

İşte size kırılma ve darılmayı önleyerek kardeşliğimizi yenileme adına suçu kendi üzerine alma fedakârlığından unutulmayan bir örnek...

***

Medine'de bir sohbet sırasında Hazreti Ebu Bekir Efendimiz kendi düşüncesini ortaya koyar. Hz. Ömer Efendimiz de karşı düşüncesini ortaya koyar. Efendimiz (sas)'den açık seçik bir hükmün bilinmediği konularda sahabe arasında farklı görüşler rahatça dile getirilirdi. Bu normaldi. Fakat bu defa Hz. Ebu Bekir (ra) Efendimiz bu karşı görüşün üslubundan biraz kırılır gibi oldu ve Hz. Ömer Efendimiz'e:

Zaten ben ne söylersem sen onun aksini söylersin!.. deyiverdi. Bunun üzerine Hazreti Ömer Efendimiz'in ses tonu biraz daha yükseldi. Karşı görüşünü daha yüksek ses tonuyla dile getirdi. İşi daha ileri boyutlara götürmekten çekinen Hz. Ebu Bekir (ra) hemen kalkıp dışarı çıktı ve doğruca Efendimiz (sas)'in huzuruna gelerek kendisinin sebep olduğunu düşündüğü gergin olayı şöyle anlattı:

Ya Resulallah! dedi, Ömer'le konuşurken 'zaten ben ne söylersem sen onun aksini söylersin' diye bir karşılık verdim, kırıcı ve kabaca davrandım galiba, durumu nasıl düzelteceğimi bilemiyorum.

Bu arada Hz. Ömer Efendimiz de yükselttiği kendi ses tonundan dolayı pişmanlık duymuş, o da kalkıp doğruca soluğu Hz. Ebu Bekir'in evinde almıştı. Meydana gelen kırılmayı hemen telafi etmeyi düşünüyordu. Ancak onun evde olmadığını öğrenince o da, doğruca Allah Resulü'nün huzuruna gelip mahcup bir şekilde durumu olduğu gibi anlatma gereği duydu. Efendimiz (sas) en sadık dostu Ebu Bekir'in yüksek sesle incitilmesine razı olmuyordu anlaşılan. Bundan dolayı Hz. Ömer'e hitaben:

- Ya Ömer! Hicret arkadaşımı bana bırakmalı değil miydin? diye sitemde bulundu. İşte bu sitemli sözden sonra olayın, Ömer'i zor durumda bırakmaya doğru geliştiğini gören Hz. Ebu Bekir Efendimiz'in gönlü buna razı olmadı. Hemen bulunduğu yerden iki dizi üzerine gelerek:

Ya Resulallah dedi, kabahat Ömer'de değil bende idi. Ben sorumluyum o konuda!.. Ve sorumluluğu tamamen kendi üzerine alıp nefsini suçlu gösterdi. Böylece kendini hatalı göstermek suretiyle incinip kırılmayı ortadan kaldırıverdi,gönül birliğini tekrar sağlayarak geriye bir incinme izi dahi bırakmadı.. (Buhari)

İşte bugün bizim hem kendi nefsimizde hem de dostlarımızda aradığımız örnek budur. Meydana gelen incinmeyi önlemek ve anlaşmazlığı çözmek için sorumluluğu kendi üzerine alma, kendini suçlu gösterip arayı düzeltme fedakârlığı. Buna siz karşı tarafı kazanmak için kendi nefsini suçlama kahramanlığı da diyebilirsiniz.. Anlaşmazlıklarımızın böyle incinme ve kırılma boyutlarına ulaşacağı yerlerde hemen araya girip sorumluluğu üzerimize aldığımız takdirde, biz kazanan taraf oluruz. Hazreti Ebu Bekir Efendimiz'in sorumluluğu üzerine alarak meseleyi çözüvermesi gibi bir problem çözme kahramanlığı olur bu. Çünkü siz cennetle müjdelenen Hz. Ebu Bekir'in (ra) kahramanlığını tatbik ediyorsunuz şahsınızda.

İşte bütün mesele burada, bu ahlak ve anlayışta. Hataları, kendi üzerine alarak dostlarıyla, çevresiyle, toplumla hep anlaşma zemini arama kahramanlığında? Ne dersiniz, burada yazımızın başlığını bir daha okuyalım mı?

Hata benimdir diyerek suçu üzerine alıp kardeşliğimizi yenileme kahramanlığına siz de var mısınız?

__________________
''Gönlüm Sükût-u Ezber Eyledi...!''
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Aysima 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Risale-i Nurda Namaz Risale_i Nur (Said Nursi) Aysima 0 2171 21 Mart 2009 23:15
Son Cüzde Kaçırılmaması Gereken SünnetLer Kur'ân-ı Kerim Genel Yitiksevda 5 2895 21 Mart 2009 23:06
Emir Sultan Alimler(Rh) Aysima 2 2327 21 Mart 2009 21:22
Tevazu Adap-Edep-Ahlak Mihrinaz 2 2168 26 Şubat 2009 20:27
Risale-i Nurlar"'da Yahûdi Risale_i Nur (Said Nursi) Emekdar Üye 3 1979 25 Şubat 2009 22:35

Alt 22 Nisan 2008, 20:32   Mesaj No:2
Medineweb Sadık Üyesi
AŞK'ÜL İSLAM - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:AŞK'ÜL İSLAM isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 38
Üyelik T.: 30Haziran 2007
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Yaş:43
Mesaj: 984
Konular: 245
Beğenildi:29
Beğendi:0
Takdirleri:146
Takdir Et:
Standart Cvp: 'Hata benimdir!.. 'diyerek kardeşliğimizi yenileme kahramanlığına var mısınız?

Bunu dostlardan evvel, aile kurumu içerisinde uygulayabilsek
Eşler arasında uygulayabilsek ,
Yani birincil yakınlarımız arasında uygulayabilsek sizce Türkiye'de ve Dünyada boşanma yüzdeleri ne durumda olur ?

Ben inanıyorum ki, medineweb'de bulunan ve Resullah sav.in hadisleri doğrultusunda davranışlar sergilemekte azmeden dost, kardeş ve yarenlerimizin, beş on yıl sonra kurdukları ailelerde ve çocuklarda dağılma oranının büyük ihtimalle en minimum seviyede olacagını gözleyebiliriz. Yanlız tek amaç, tek hedef O'nun sav. güzel huylarıyla huylanmak ve gerek ailede, gerek toplumda O'nun sav. güzel huyları ile hareket etmek oldugu sürece, bu toplum asla yere gelmez.. Zaten Rabbimiz buyurmuyor mu ; Resullah sizler için en güzel örnektir.. Hz.Ebubekir ve Hz.Ömer,Osman,Ali.. Ve onun asrında yaşayıp da ondan feyz alan tüm sahabiler.. İşte rabbimizin bizden beklediği..

Bu minik hikayeyi, islam toplumunun temelini oluşturan AİLE çatısı atında , evlilik öncesi ve evlilik içinde uygulamalarınızın sonuçlarını burada paylaşmaya ne dersiniz ?...

Selam ve dua ile..
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
11.09.2015 birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi muhafaza edelim! alperkara Tebliğ-İrşad-Vaaz-Hutbe-Nasihat 0 11 Eylül 2015 12:55
Çocuğunuza 'şımarıklığı bırak' diyerek kızmayın EyMeN&TaLhA Çocuk ve Aile Sağlığı 0 14 Eylül 2014 08:24
Kardeşliğimizi Bozmak isteyenlere Fırsat Vermeyelim vertyucek Bilgi Dağarcığı 0 25 Temmuz 2013 18:34
Ağaçlar kaya üstünde Bismillah diyerek büyürler EyMeN&TaLhA Bilgi Dağarcığı 0 16 Temmuz 2013 09:58
2. Sinif kayit yenileme YARDIM LUTFEN cyber-akinci İlahiyat Öğrencileri İçin Genel Paylaşımlar 18 21 Mart 2013 01:31

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.