Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM DİNİ KONULAR.::. > Muhtelif Dini Konular > Kıssalar-Hikayeler-Nasihatler

Konu Kimliği: Konu Sahibi sakin,Açılış Tarihi:  24 Mayıs 2008 (16:42), Konuya Son Cevap : 24 Mayıs 2008 (16:42). Konuya 0 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 24 Mayıs 2008, 16:42   Mesaj No:1
Avatar Otomotik
Durumu:sakin isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 1838
Üyelik T.: 14 Mayıs 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 9
Konular: 7
Beğenildi:0
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Alış verişin çok kârlı oldu (

Alış verişin çok kârlı oldu (

Alış verişin çok kârlı oldu
nsanlardan bazıları vardır ki, Allah’ın rızasını talep için nefsini satar (canını feda eder). Allah ise, kullarına çok re'fetli (esirgeyici)dir.” (Bakara sûresi, 207. âyet-i kerîme.)
Bu âyeti celile, Suheybi Rûmi Radıyallahu Anh Hazretleri hakkında nazil olmuştur. Bu zat yüz yaşında olduğu halde Medine-i Münevvere'de bulunan Efendimiz Sallallahu Aleyhi ve Sellem'e hicret için Mekke'den çıktığında Kureyş müşriklerinden bir cemaat peşine düşerek, beraberinde bulunanlardan bir cemaati öldürmüşlerdi. Bu zat ise pek isabetli atıcıydı. Yanında da okları bulunuyordu. Peşine düşen Kureyş cemaatına dönerek:

-Ey Kureyş gürûhu! Siz,elbette içinizdeki en isabetli atıcılardan olduğumu biliyorsunuz.Vallahi oklarımdan her birini sizin birinizin kalbine saplarım ve Allah'a yemin olsun ki, yanımdaki oklardan her birini atmadıkça ve sonra kılıcım elimde kaldığı müddetçe onunla vurmadıkça siz bana ulaşamazsınız. Sonra istediğinizi yapın. Benim sizinle Mekke'de bulunmam size bir fayda vermez. Hicretime mani olmayın, zira ben pîri fanîyim. Benim Mekke'deki evimde malım vardır. Dönün onu alın, beni dinimle baş başa bırakın, dedi.

Onlar da öyle yaptılar ve döndüler. Kendisi de Medine-i Münevvere'ye doğru yürüdü. Medine-i Münevvere'ye gelince Ebu Bekr Sıddık Radıyallahu Anh onu karşılayarak:

- Ya Suheyb! Alış verişin çok kârlı oldu, dedi.
Bunu üzerine Suheyb Radıyallahu Anh, Ebu Bekr Sıddık Radıyallahu Anh'a:
- Hangi alış verişten bahsediyorsun, deyince, Ebu Bekr Sıddık Radıyallahu Anh'a kendisi hakkında bu âyeti celîlenin nazil olduğunu ona haber verdi.
deyince, Ebu Bekr Sıddık Radıyallahu Anh'a kendisi hakkında bu âyeti celîlenin nazil olduğunu ona haber verdi.
Hazret-i Suheyb bununla çok ferahlandı. Daha sonra Efendimizin huzuruna girince, Efendimiz Sallallahu Aleyhi ve Sellem:
Ya Ebâ Yahya! Alış verişin kârlı oldu. Alış verişin kârlı oldu, buyurdular. Mü'minler kendi ihtiyarları ile nefislerini cennet karşılığında sattılar. Veliler kendi ihtiyarları ile nefislerini Allah'ın zatı (rızası) için sattılar. Bunların birisi cennet, birisi rıza kazandı. İkisi aynı mı? Değil. Bir misal anlatayım size: Askerliğini yapmış bir genç evleniyor. Düğünden evvel bütün eşya alınmış, ev donanmış, nikâh olmuş, zifaf akşamı damat eve geliyor. Bakıyor ki gelin yok. Anasına soruyor, “Ana bu odanın sahibi nerede?” Annesi de, “Gelecek oğlum, o eşyalar yetmez mi sana, onlarla idare et!” Bu damat bey, böyle odaya kaç gün sabreder. İllâ hanımını arar. Cennet de aynı. Cennet her şeyi ile süslenmiş, var. Ama hani sahibi? Oda da nasıl gelin lâzımsa, cennette de rızaullah, cemâlullah lâzım. Böyle bir sırdan haberi olmayan “Cennete gireyim de ne olusa olsun” der.

Din, rızaullah için geldi. Onu ne ile kazanacaksak onun tâlibi olacağız. Onun için de şeriatın farzını, vacibini, sünnetini, müstehabı, adabını yerine getireceğiz. Resûlûllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem buyuruyor ki, "Ey Enes, eğer sen ebedî olarak abdestli kalmaya gücün yetiyorsa hep öyle ol. Çünkü, Azrail bir kulun ruhunu aldığında abdestli ise ona şehitlik rütbesi yazılır"...

İnsan malını önce gönülden terk etmeli, “elinden çıkart” demiyorlar. Hiç olmazsa gönülden çıkartmalı. Şimdi ki dervişler onu yapamıyor, eskiden yaparlardı. Sonra çocuk sevgisini gönülden çıkartmalı, daha sonra da nefsi terk etmek lâzım. Mal sevgisi gönülden çıkınca Mevla’nın fiilleri sende tecelli eder.Yani tahlik, terzık, ihya, imâte sende kâim olur. Çocuk sevgisi gönülden çıkınca Mevla'nın sıfatları sende tecelli eder.Yani hayat, ilim, sem'î , basar, irade, kudret, kelam, tekvin sıfatlarının hakikati sende tecelli eder. Nefsi terk edince o zaman Mevlâ'nın zatı sana tecelli eder. Akıllı kimseye lâzım olan; Allah'ı çok zikretmektir. Mevlâ ile alâka kurmaktır. Zikrin aleyhinde olursan olmaz.Tecelli fiil, tecelli sıfat ve tecelli zat sende olması için Mevlâ'yı çok zikretmen gerek. Bir çokları kendileri istihâre yaparak ders almıştır. Ama devam etmemiştir.

Tarikat sana başlangıçta vacip değildi. Ama ihlâs lâzımdı. Bunu anladın tarikat aldın. Niye yapmıyorsun? Tarikat alan kişi demek istiyor ki, “Ya Rabbi sana yakın olmak ve senin sevgini tahsil etmek istiyorum.” Sonra da tarikat dersini bırakmakla, “Ya Rabbi ben sana yakın olmak istemiyorum” diyorsun. O zaman sen zarardasın. Bu caiz mi? Söz verdin her gün şu kadar Kur'ân okuyacağım, şu kadar salât-ı selâm getireceğim diye. Niye yapmıyorsun?

Yaklaşık her hafta elli-yüz kişiye ders veriliyor, fakat yüksek derslerden ders değiştiren pek az. Demek ki dersler terk ediliyor. “Çoluk çocuğa karıştım” diyor. Bu kapıya girince iyi bekle terk etme. Sendeki güneşi fark edemiyorsun? Güneşten niye kaçıyorsun? Sendeki güneşi iyi bekle.

...
Bir şeyde şüphe varsa kaçmak daha evladır. O içeceklerde en azından boya var. Başlangıçta hoş olur ama sonra boş olur. Bir şeyden kaçmak için illâ haram olması şart değildir. Burada çok sualler sordunuz, cevap vermek için vakit yok.

Ya Erhamerrahimin, eğer bu kâğıtlarda sual soruyorlarsa bilmediklerini öğret onlara, dua istiyorlarsa istediklerini ver onlara, hasta iseler hastalıklarına şifa ver. Borçlu iseler borçlarını eda eyle. Cenâb-ı Hak kendi rızası için toplanmak ve dağılmak ihsan eylesin.(Amin)
şehid Hızır Ali Muratoğlu Rha.
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi sakin 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Evvela şunu bileceğiz. Tarikat günül işidir.... Tasavvuf-Tarikat Verda_Naz 2 1616 24 Mayıs 2008 19:01
Ders Ayet-i: İbrahim Sr. syf: 260 Ayet:31-34... Kur'ân-ı Kerim Genel Huzurİslam 1 2377 24 Mayıs 2008 17:33
Ders Azhab suresi 68 - 1 Kur'ân-ı Kerim Genel Huzurİslam 1 1664 24 Mayıs 2008 16:55
Alış verişin çok kârlı oldu ( Kıssalar-Hikayeler-Nasihatler sakin 0 1468 24 Mayıs 2008 16:42
Nakşibendi Yolunun Büyüklüğü İmamı Rabbani k.s.... Tasavvuf-Tarikat sakin 0 2318 18 Mayıs 2008 11:36

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Bize ne oldu ise azar azar oldu! Esma_Nur Bilgi Dağarcığı 0 18Haziran 2013 14:47
İyi oldu gelmediğin...! Minam Şiirler ve Şairler 5 16 Ağustos 2009 23:04
Peygamberimiz ne zaman nebi oldu, ne zaman resul oldu? _bülbül_ Soru Cevap Arşivi 0 11 Nisan 2009 08:54
Cuma Vakti Alış - Veriş KuM TaNeSi Bilgi Dağarcığı 1 09 Nisan 2009 18:15
Alış-Verişte Ve İkalede Kolaylık Aysima Hadis-i Şerif 0 23 Kasım 2008 11:59

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.