Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.KUR'ÂN-I KERİM.::. > Kurân-ı Kerîm > Konular İle İlgili Ayetler

Konu Kimliği: Konu Sahibi Medineweb,Açılış Tarihi:  07 Nisan 2011 (14:19), Konuya Son Cevap : 08 Nisan 2011 (13:02). Konuya 4 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 07 Nisan 2011, 14:19   Mesaj No:1
Medineweb Emekdarı
Medineweb - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Medineweb isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13301
Üyelik T.: 04 Şubat 2011
Arkadaşları:6
Cinsiyet:erkek
Yaş:37
Mesaj: 4.833
Konular: 926
Beğenildi:339
Beğendi:0
Takdirleri:62
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart yeniden dirilişe dair ayetler

yeniden dirilişe dair ayetler

قُلْ هَلْ مِن شُرَكَآئِكُم مَّن يَبْدَأُ الْخَلْقَ ثُمَّ يُعِيدُهُ قُلِ اللّهُ يَبْدَأُ الْخَلْقَ ثُمَّ يُعِيدُهُ فَأَنَّى تُؤْفَكُونَ
Kul hel min şurekâikum men yebdeul halka summe yu'îduh(yu'îduhu), kulillâhu yebdeul halka summe yu'îduhu fe ennâ tu'fekûn(tu'fekûne).
De ki: “Sizin ortaklarınızdan (şirk koştuklarınızdan) örneksiz ilk defa yaratıp sonra onu geri döndürecek kim var?” De ki: “Örneksiz, ilk defa yaratıp sonra onu geri döndürecek Allah'tır. Öyleyse nasıl döndürülüyorsunuz?”

Kur'an ı Keim in tekrardoğuşa işaret etiiği düşünülen ayetlerden biridir.ölüder diri çıkartmak...bir kişinin ölü olabilmesi için daha önce yaşaması gerekir,ölüden diri çıkartmak ise birçok araştırmacıya göre tekrardoğuşa işaret eden bir anlam taşımaktadır..(yunus 34)



قَالُوا رَبَّنَا أَمَتَّنَا اثْنَتَيْنِ وَأَحْيَيْتَنَا اثْنَتَيْنِ فَاعْتَرَفْنَا بِذُنُوبِنَا فَهَلْ إِلَى خُرُوجٍ مِّن سَبِيلٍ
Kâlû rabbenâ emettenesneteyni ve ahyeytenesneteyni fa’terefnâ bi zunûbinâ fe hel ilâ hurûcin min sebîl(sebîlin).
(Kâfirler) dediler ki: "Rabbimiz, bizi iki kere öldürdün, iki kere dirilttin, böylece günahlarımızı itiraf ettik. Artık (buradan) çıkmaya bir yol var mı?" ( mü'min 11)

Kur'an ı Kerim in bazı ayetlerinde kısmen üstü örtülü bir şekilde tekrardoğuşa işaret ettiğine dair iddialar zaman zaman hep gündeme gelmiştir.işte o ayetlerden biride budur...

prof.dr.yaşar nuri öztürk bu ayetin tekrardoğuşa işaret edip etmediğiyle ilgili bir soruya kitabında şöyle cevap vermiştir:

''evet vardır...görüldüğü gibi ayette iki defa öldürülüp diriltilen ve tekrar diriltilmek isteyen bir topluluk söz konusu edilmektedir.buradaki iki defa öldürülüp iki defa diriltilmeyi ayete parantez içi ilaveler yaparak istedikleri anlamlara çekenlerin kendi kanaatlerini Allah ın kitabına sokmaktan başka hiçbir dayanakları yoktur.bu ayet ve benzeri birçok ayet bazı insanların ikinci,üçüncü kez bedenlenmek üzere dünyaya geri gönderildiklerini göstermektedir..''


يُخْرِجُ الْحَيَّ مِنَ الْمَيِّتِ وَيُخْرِجُ الْمَيِّتَ مِنَ الْحَيِّ وَيُحْيِي الْأَرْضَ بَعْدَ مَوْتِهَا وَكَذَلِكَ تُخْرَجُونَ
Yuhricul hayye minel meyyiti ve yuhricul meyyite minel hayyi ve yuhyil arda ba’de mevtihâ, ve kezâlike tuhrecûn(tuhrecûne).
O, ölüden diriyi çıkarır ve diriden ölüyü çıkarır. Ve arzı (toprağı), ölümünden sonra diriltir. Ve işte (tıpkı) bunun gibi (topraktan) çıkarılacaksınız.

(RUM 19)


كَيْفَ تَكْفُرُونَ بِاللَّهِ وَكُنتُمْ أَمْوَاتاً فَأَحْيَاكُمْ ثُمَّ يُمِيتُكُمْ ثُمَّ يُحْيِيكُمْ ثُمَّ إِلَيْهِ تُرْجَعُونَ
Keyfe tekfurûne billâhi ve kuntum emvâten fe ahyâkum, summe yumîtukum summe yuhyîkum summe ileyhi turceûn(turceûne).
Allah'ı nasıl inkâr edersiniz? (Kıyamet günü sur'a üfürüldükten sonra) siz ölü idiniz. Sonra sizi (kıyamet günü) diriltti. Sonra sizi (sur'a ikinci defa üfürüldüğünde) öldürecek. Sonra sizi (sur'a üçüncü defa üfürüldüğünde) diriltecek. Sonra (İndi İlâhi'de) O'na döndürüleceksiniz.(bakara 28)


'' ölü idiniz sizleri diriltti,sonra öldürecek sonra tekrar diriltecek ve sonunda O'na döneceksizin(diyanet işleri başkanlığı tercümesi-önceki)

''ölüydünüz,diriltti sizi,sonra öldürür,sonra gene diriltir,sonrada gerisin geriye O na dönersiniz...(abdulbaki gölpınarlı tercümesi)


'' siz ölüler idiniz,O sizi diriltti ; yine öldürecek,yine diriltecek;sonra O na döndürüleceksiniz..( süleyman ateş tercümesi)


''siz ölülerdiniz,O sizi diriltti.sizi yine öldürecek ve sonra diriltecektir.nihayet O na döndürüleceksiniz..(yaşar nuri öztürk tercümesi)
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Medineweb 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Medinewebli önlisans İlahiyat 1.sınıf öğrencileri... İlahiyat Öğrencileri İçin Genel Paylaşımlar nurşen35 87 29577 23 Mayıs 2015 20:53
Gülmek isteyenler tıklasın :))) Videolar/Slaytlar Kara Kartal 3 3916 10 Mayıs 2015 15:16
Cumartesi Anneleri’nin ahı/Can Dündar İslami Haberler Medineweb 0 2577 10 Mayıs 2015 15:13
Ayın Üyesi ''zeynepnm'' Ayın Üyesi 9Esra 13 8268 30 Nisan 2015 13:29
Müzemmil suresi bize ne anlatıyor Tefsir Çalışmaları Medineweb 0 3088 19 Nisan 2015 14:45

Alt 07 Nisan 2011, 14:24   Mesaj No:2
Medineweb Emekdarı
Medineweb - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Medineweb isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13301
Üyelik T.: 04 Şubat 2011
Arkadaşları:6
Cinsiyet:erkek
Yaş:37
Mesaj: 4.833
Konular: 926
Beğenildi:339
Beğendi:0
Takdirleri:62
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: yeniden dirilişe dair ayetler

değerli abilerim ablalarım bu konuyu açmamın sebebi okuduğum bir kitaptaki konulardı..o yazdıklarımın hepsini kitaptan hiç değiştirmeden yazdım..sizlerle fikir alışverişinde bulunmak istiyorum...ben kendi adıma yeniden dirilişi insanlar yaratılmadan önceki hali dünyaya inişi ve dünyadan vefat edip tekrar ahiret alemine gidişi olarak düşünüyorum..

Allah dilerse elbette yapar ama bir ruhun bir kaç bedende yaşaması fikri bana açıkçası inandırıcı gelmedi...bir ruhu yaratan Rabbim diğer beden için başka bir ruh da yaratır muhakkak..bu ayetlerden sizler ne anladınız..fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim
Alıntı ile Cevapla
Alt 07 Nisan 2011, 16:59   Mesaj No:3
Medineweb Sadık Üyesi
kamer34 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:kamer34 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13038
Üyelik T.: 14 Aralık 2010
Arkadaşları:9
Cinsiyet:
Memleket:istanbul
Yaş:53
Mesaj: 871
Konular: 41
Beğenildi:6
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cevap: yeniden dirilişe dair ayetler

Mecnun arkadaşım öncelikle şunu belirtmekte fayda vardır.

Cenabbi ALLAH kalplerinde hastalık olanlar muhkem ayetleri bırakıp müteşabbih olan ayetlere meyil ederler. İLGİLİ yete bakalım.


""Sana bu Kitab'ı indiren O'dur. Bu Kitab'ın bir kısım ayetleri kesin anlamlı (muhkem)dir, bunlar onun özünü oluştururlar. Diğer kısmı da birden çok anlamlı (müteşabih)dir. Kalplerinde hasatlık olanlar fitne çıkarmak ve keyfi yorumlar yapmak amacı ile bu kitabın birden çok anlamlı ayetlerinin ardına düşerler. Oysa onların yorumunu sadece Allah bilir. Köklü bilgiye sahip olanlar ise "Bu Kitab `a inandık, O bütünü ile Allah katından gelmiştir" derler. Bunu ancak aklı başında olanlar düşünebilirler""
ALİ-İMRAN/7

Şimdi düşüncesini Allah'ın birliği üzere bina etmemiş insanlar Allah'ın aciz olduğuna iman etmişlerdir. Allah Kur'an da bir çok ayette mecaz kullanmıştır. Zaten alimler hep şunu söylerler Kur'an biz insanların anlayabilmesi için kolaylaştırılmış bir kitaptır.Kur'an rabbinin sözüdür fakat "RAB" ça değildir. Bu sebeple bizler birçok mütaşabbih ayetlerin manasını anlayamayabiliriz.



Örneğin rıdvan biat-ını cenabbi Allah onların elinin üstünde Allah'ın eli vardır der. Şimdi biz bu ayeti insan beyniyle tefsir edersek Allah'a haşa insan eli gibi bir el isnad etmiş oluruzki buda bizi dinden çıkarır.


YAŞAR NURİ ve benzerleri Allah'ın sosyal,siyasal,ekonomi ahkama dair açık olan Kur'an naslarını gözardı etmekte bu tür manasını Allah'tan başka kimsenin bilemediği mütaşabbih ayetlerin anlamlarının peşine düşmüşlerdir.Allah bunlara kalpleri hastalık kapmış kanser olmuşlardır demektedir.
Şimdi ayete bakalım.öncelikle


Kâlû rabbenâ emettenesneteyni ve ahyeytenesneteyni fa’terefnâ bi zunûbinâ fe hel ilâ hurûcin min sebîl(sebîlin).(Kâfirler) dediler ki: "Rabbimiz, bizi iki kere öldürdün, iki kere dirilttin, böylece günahlarımızı itiraf ettik. Artık (buradan) çıkmaya bir yol var mı?" ( mü'min 5) ALINTI.

Öncelikle şunu söyleyeyim bu ayetin numarası yanlış bu ayet mümin 11.ayettir. Cenabbi Allah ölü ve dirilmeyi canlı olan bütün yaratılmışlar için kullanır.
Örneğin: Kuru toprağa yağmurun yağması ve hayat bulması gibi.
Örenğin: Kuru bir ağacın yada çiceklerin otların bahar ile birlikte tekrar dirilmesi.şimdi şunu untmamak lazım araf suersi/172 de


""Hani Rabbin Ademoğulları’nın sırtlarından zürriyetlerini almış ve onları kendi nefislerine şahitler kılmıştı. Ben sizin Rabbiniz değilmiyim? Demiş ti. Onlar evet (sen bizim rabbimizin) şahit olduk demişlerdi kıyamet günü biz bundan habersizdik dememeniz içindi""
Araf/172

İnsanın birinci yaradışı bu ayetle sabittir. Allah bizi yarattı ve sordu ben sizin RABBİNİZ değilmiyim dedi.

Sonuç itibariyle konuyu fazla dağıtmak istemiyorum en doğrsunu Allah bilir diyorum.Reel karnasyon safsatası kalplerinde imanın filizlenmediği ateist düşüncelrin bir ürünü olduğunu söylemek sanırım yanlış bir yaklaşım olmasa gerek.

Mecnun arkadaşım inan bana bunlar tamamen suni gündemlerdir. Bizleri ne kadar Allah'ın, Tvehid,cihad, helal, haram, kafirleri dost edinme, tağutlara itaat etmeme,tağutları yıkma ayetlerinden uzaklaştırırlarsa onlar için kardır. Bizler inşallah bu tür oyunlara gelmeyelim.


Yanlış anlaşılmasın şunu söylemiyorum eğer müslümanın bazı konularda kafası karışık ise tabiki bu ayetlerin manaları ile ilgili araştırma yapacak . Benim söylediğim bu tarz meseleleri gündem haline getirmemek.Bu konuyla ilgli İbn-i Kesirin muhtasarında mümin suresi 11. ayet saife 2188 de geniş şekilde ele alınmış oradan konuyu okuyabilirler.


Bizler yeryüzünün herhangi bir bölgesinde insanlar öldürüldüğünde örneğin Gazzede,Libyada,Afkanistanda,Güney doğuda,Doğuda vs. hemen içimiz doğal olarak sızlar bu ne büyük zulümdür diyerek tepkimizi haklı olarak ortaya koymaya çalışırız. Bu elbetteki olacak.Fakat unuttuğumuz birşey var yeryüzünde en büyük zulüm ŞİRK'tir. Yaşadığımızı topraklarda Allah'ın tek ilah oluşu gasp edilmiş bu durum bizim içimizi hiç sızlatmıyor.


Adalaleti hukuku helalı haramı güvenceyi temaniatı beşeri beyinlerden bekler olmuşuz. yani anlayacağın "Fitne kalkıp din Allah'ın oluncaya kadar onlarla savaşın" düsturunu unutmuş Yaşar Nurilerin Zekeriya Siyahların bir takım laik demokrat Kur'an dışı yorumlarının peşine düşersek çok işimiz vardır demektir.

Allaha Emanet Ol ve Olun

__________________
Kimin Ne Dediği Değil / Allah'ın Ne Dediği Önemli.
Alıntı ile Cevapla
Alt 07 Nisan 2011, 17:22   Mesaj No:4
Kur'ân Kürsüsü

Medineweb Emekdarı
FECR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:FECR isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 6340
Üyelik T.: 19 Ocak 2009
Arkadaşları:20
Cinsiyet:Erkek
Memleket:ANKARA
Yaş:56
Mesaj: 6.107
Konular: 546
Beğenildi:1003
Beğendi:221
Takdirleri:9161
Takdir Et:
Standart Cevap: yeniden dirilişe dair ayetler

Mecnun kardeşim

İnsanlar genelde gaybi ya da müteşabih konularda kalem oynatmayı,fikir jimnastiği yapmayı çok sever.Hele ki pratik hayatla ilgili olmayan konularda konuşmaya,araştırmaya meyillidir.Kur'an'a teslim olma değil de teslim alma ya da kendi fikrini Kur'an'a onaylatma düşüncesiyle okuyan kimseler de inanın (kendine göre)delilini bulmakta zorlanmaz.
Yukarıdaki ayetlerin siyak ve sibakına bakılırsa genelde insanların ahiret inancına olan kuşkularının ya da inançsızlıklarına binaen gelmiş ayetlerdir.Renerkasyondan bahsedildiğini ileri sürmek,gerek tefsir ,gerekse hadis literatüründeki bizlere kadar gelen verileri yok sayarak ayetleri açıklamaya çalışmaktır.Ayetlerin vermek istediği mesajı yani ahiret inancını gölgelemeye yönelik zorlama te'villerdir bunlar.
Allah Kur'an'da ahiret olayını çeşitli misallerle anlatır.Rum 19.ayetteki toprak misalini vermesi bu kabildendir.Misalleri mutlaklaştırmayı değil de mesaja odaklanmamız daha faydalı olur.


NOT:Yukarda yazılan ayetlerden birisinin ayet numarası yanlış yazılmış.Mümin 5.ayet değil de Mümin 11.ayet olacak
__________________
Selam Hidayete Tabi Olanlara
Kur'an Senin Lehinde ve Aleyhinde Hüccettir
(Müslim)
Alıntı ile Cevapla
Alt 08 Nisan 2011, 13:02   Mesaj No:5
Medineweb Emekdarı
Medineweb - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Medineweb isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13301
Üyelik T.: 04 Şubat 2011
Arkadaşları:6
Cinsiyet:erkek
Yaş:37
Mesaj: 4.833
Konular: 926
Beğenildi:339
Beğendi:0
Takdirleri:62
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: yeniden dirilişe dair ayetler

çok teşekkür ederim Allah razı olsun...okurkende zaten kitabın özellikle yaşar nuri den çok fazla alıntı yaptığını fark ettim..ayet leri kendim yorumlalamamak için bende daha iyi bilen kişilerle paylaşmak istedim..zaten kendi düşüncemi yazmıştım.


bu arada kitap Kur'an ı Kerim in gizli öğretisi ERGUN CANDAN

elinde olanlar varsa bakailirler..tamamen kitaptan alıntıyla yazdım konuyu..şimdi içim daha rahat teşekkür ederim kamer ve fecr abiler...ayetin numarasını ben yanlış yazmış olabilirim..özür dilerim
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Takva’ya Dair Ayetler/medineweb Medineweb Konular İle İlgili Ayetler 5 06 Kasım 2022 22:37
yeniden merhabalar makbergülü Serbest Kürsü 12 28 Eylül 2018 11:01
AHALİ Kelimesine Dair Kuran'dan Ayetler MERVE DEMİR Konular İle İlgili Ayetler 1 13 Aralık 2015 21:54
Ba's(yeniden dirilme) YaŞuHa Ölüm-Ahiret-Sırat-Mizan-Kader 0 07Haziran 2011 23:09
Her an, yeniden yaratılıyoruz..! Hasdadaş Makale ve Köşe Yazıları 0 20 Şubat 2009 21:34

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.