Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.KUR'ÂN-I KERİM.::. > Kurân-ı Kerîm > Kur'ân-ı Kerim Genel

Konu Kimliği: Konu Sahibi Yitiksevda,Açılış Tarihi:  26 Kasım 2009 (09:29), Konuya Son Cevap : 21 Ocak 2010 (19:00). Konuya 1 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 26 Kasım 2009, 09:29   Mesaj No:1
Medineweb Emekdarı
Yitiksevda - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Yitiksevda isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 2
Üyelik T.: 10 Nisan 2008
Arkadaşları:3
Cinsiyet:Erkek
Memleket:MALAZGIRT
Yaş:47
Mesaj: 5.078
Konular: 295
Beğenildi:124
Beğendi:24
Takdirleri:153
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart KURAN’DA DİN VİCDAN İMTİHANI

KURAN’DA DİN VİCDAN İMTİHANI

Bütün İlahi dinlerde,Din,Can,Mal,İnsan Hakları gibi şeyleri korunması esas alınmıştır. Din ve Vicdan hürriyetinin temel ilkeleri olan,İMAN etme bağlı bulunduğu dinin esaslarına göre amel etme,öğrenme,öğretme,tebliğ etme,emir ve yasaklarına uymak gibi hususlardır.
Vicdan ise Emri bil Ma’ruf nehyi Anil Münkeri,İyi işler yaptığında sevinci kötü işler yaptığında,pişmanlık ve elem veren Ahlaki bir duygudur.

Yüce Rabbimiz,İnsanlara Akıl ve Vicdan vermiştir,Lakin İnsanlık Aklı ve Vicdanı,devre dışı bırakarak Sapkınlığa,Atalar inancına,Şirke vb durumlara düştüğünde,Allah’u teala Peygamberler göndererek,Vahiy ile toplumun,TEVHİD inancına dönmesini sağlamıştır. Göndermiş olduğu Peygamberler ve Kitaplarda,İlahi dine uyma hususunda İnsanları dini kabule ve ibadete zorlamamıştır.Ayeti kerimelerde,İmtihan gereği İnanıp-İnanmama
İbadet edip Etmemekte Hürriyet vermiştir.

Ve de ki: "(Bu) hak, Rabbinizden (gelmiş)tir: Artık ona dileyen inansın, dileyen reddetsin". Gerçek şu ki, Biz, (sunduğumuz hakikati teperek kendi kendilerine) yazık edenler için dalga dalga yükselen alev katmanlarıyla onları çepeçevre kuşatacak bir ateş hazırladık; öyle ki, onlar su istediklerinde ergimiş kurşunu andıran ve yüzlerini kavuran bir su verilecek onlara: ne korkunç bir sudur o ve ne kötü bir duraktır orası!
(Kehf 29)

Ayeti kerime’de de açıkça Allah kimseyi İmana ve İbadete zorlamamıştır.

Başka bir ayeti kerimede Allah isteseydi yeryüzünde İnsanları İmana ve İbadete zorlasa idi yeryüzünde İman ve İbadet etmeyen kimse kalmazdı.

(İşte bunun gibi) Rabbin eğer öyle olmasını dileseydi, yeryüzünde yaşayan herkes topyekün imana erişirdi: Hal böyleyken, insanları inanıncaya kadar zorlayabileceğini mi sanıyorsun,
(Yunus 99)

Ayeti kerimede Peygamberlerin, İnsanları dine zorlamak için değil,öğüt,tebliğ, Allah’ın emir ve yasaklarını sözlü ve uygulamalı olarak anlatmak görevi verilmiştir.Aynı zamanda Tebliğ görevini üstlenmiş Muttaki kullara da bu şekilde görev yapmak düşer.

‘’İşte böyle, (ey Peygamber,) onlara öğüt ver; senin görevin yalnız öğüt vermektir:’’
‘’sen onları (inanmaya) zorlayamazsın.’’

(Ğaşiye 21-22)

Biz onların, (o yeniden dirilmeyi inkar edenlerin) ne söylediklerini iyi biliyoruz; ve sen onları hiçbir şekilde (inanmaya) zorlayamazsın. Ama sen yine de Benim uyarımdan korkabileceklere bu Kuran aracılığıyla hatırlatmada bulun.
(Kaf 45)

‘’Dinde zorlama yoktur. Artık doğru ile yanlış, birbirinden ayrılmıştır: O halde, şeytani güçlere ve düzenlere (uymayı) reddedenler ve Allah'a inananlar, hiçbir zaman kopmayacak en sağlam mesnede tutunmuşlardır: Zira Allah her şeyi işitendir, her şeyi bilendir.’’
(Bakara 256)

Ayeti kerimelerde,Dine zorlamanın olmadığını,Zorlama ile olacak inanç sisteminde, Ne İman olur nede İbadet.Zorlama ile İman dayatılan kişi ’’Mümin’’ değil ‘’Münafık’’ olur, Çünkü İnanmadığı halde İman etmiş gibi gözükmek ‘’Münafıklıktır’’ Zorlama ile İbadet yaptırılmak istenen kişi ise ‘’Muhlis’’ ‘’Muttaki’’ değilde ‘’Mürai ‘’olur.Çünkü İman ve Kalp ile yapılmayan İbadet gösteriş,Riya olur.İman etmek ve İnanmak Kalp işidir zorlama ile yapılamaz.


Allah İnsanları şu hususlarda İmtihana tabii tutmaktadır.Ayeti kerimeler de şöyle buyurmaktadır.

O, hem ölümü, hem de hayatı yaratmıştır ki sizi sınamaya tabi tutsun (ve böylece) davranış yönünden hanginiz daha iyidir (onu göstersin) ve yalnız O(nun) kudret sahibi ve çok bağışlayıcı (olduğuna sizi inandırsın).
(Mülk 2)

Ve bilin ki, mallarınız ve çocuklarınız sadece bir sınav ve bir ayartmadır ve (yine bilin ki,) Allah’tır, katında en büyük ecir bulunan!
(Enfal 28)


Her can ölümü tadacaktır; ne var ki, (hayatın) iyi ve kötü (tezahürleriyle) karşı karşıya getirerek sınıyoruz sizi; ve sonunda hepiniz Bize döneceksiniz.
(Enbiya 35)

Ve onları (ayrı topluluklar halinde yeryüzüne dağıttık; onlardan bazıları dürüst ve erdemli kimselerdi; bazılarıysa böyle değildi: bu sonrakileri hem bağış ve bolluk ile hem de darlık ve sıkıntı ile sınadık, ki belki doğru yola dönerler.
(Araf 168)

Evet, Andolsun ki, Biz kendilerinden öncekileri de sınadık; o halde (bugün yaşayanlar da sınanacak ve) elbette Allah, doğru davrananları ortaya çıkaracak ve yalancıların da kimler olduğunu gösterecektir.
(Ankebut 3)

Muhakkak ki, ölüm tehlikesiyle ve açlıkla, dünya malının, canın ve (alın teri) ürünlerinin kaybı ile sizi sınayacağız. Ama zorluklara karşı sabredenlere iyi haberler müjdele
(Bakara 155)

Bu böyledir, çünkü hakikati inkara şartlanmış olanlar, sahte ve yalanın arkasından gittikleri halde iman edenler (yalnızca) Rablerinden (gelen) hakikate uyarlar. Allah, onların gerçek durumu ile ilgili örnek olayları insanlara bu şekilde anlatmaktadır.
(Muhammed 3)

Daha bir çok Ayeti kerimede,Allah’ın İmtihana tabi tuttuğu ve İnsanları İman ve İbadet etmekte zorlama olmayacağını,ve İsteyenin istediği şekilde İnanmakta serbest olduğunu kimsenin kimseye İman ve İbadet için zorlama yapamayacağını buyurmaktadır.Düşünün Allah tüm İnsanları İman ve İbadet üzere kendi Emirlerine itaat eden kullar olarak, yaratmış olsa idi?İnsanların Meleklerden bir farkı kalmazdı. Bize düşen görev,Allah’ın Kuran’i Kerim’de bizden istemiş olduğu,Emir ve Yasaklara Hakkıyla uyabilmektir.Allah Kalplerimize İman Vicdanımıza Eğriyi doğruyu ayırabilecek anlayışlar nasip eylesin.

YitikSevda
www.medineweb.net
25/11/09
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Yitiksevda 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Akılsız Bedenler Makale ve Köşe Yazıları Medine-web 1 2037 20Haziran 2017 00:11
Kibir hastalığı / mevlüt hönül Makale ve Köşe Yazıları Yitiksevda 0 2047 24 Mayıs 2016 16:24
Hainler! – Dokuzlu Çete ve Karakter(siz)leri /... Makale ve Köşe Yazıları İslaminesil 1 1808 19 Mayıs 2016 22:06
Çocuk İstismarı ve Ensest – Modern Lût Toplumu /... Makale ve Köşe Yazıları İslaminesil 1 1833 19 Mayıs 2016 22:02
Vicdanla Cüzdan Arasında / MEVLÜT HÖNÜL Makale ve Köşe Yazıları Yitiksevda 0 1763 19 Mayıs 2016 21:59

Alt 21 Ocak 2010, 19:00   Mesaj No:2
Medineweb Sadık Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:Hazan Mevsimi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 11236
Üyelik T.: 19 Aralık 2009
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 338
Konular: 71
Beğenildi:4
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart RE: KURAN’DA DİN VİCDAN İMTİHANI

Kuranın ve dinin ruhunu ve anlayışını kavrayan insanın her tavrı ve düşüncesi dinin öngördüğü ahlaka göre belirlenecektir. Diğer bir deyişle bu ahlakı yaşayan insan, her an vicdanlı davranacak ve düşünecektir. Herşeyden önce ölümü ve ahireti hiçbir zaman unutmayacak, unutmadığı için her tavrı ahirete yönelik olacaktır. Böyle üstün bir kişi ahireti hem kendisi hem de dostları için düşünecek bir yandan kendi ahiret yurdunu hazırlarken bir yandan da sevdiği dostlarının veya diğer insanların da ahireti için çaba harcayacaktır.Allah razı olsun Sn Yitiksevda
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Kuran'da Korku FECR Muhtelif Konular 0 07Haziran 2019 20:41
MEDİNEWEB H. HUTBESi:07.07.2017 İMANIMIZ VE İNSANLIĞIMIZIN İMTİHANI: MÜLTECİLER alperkara Tebliğ-İrşad-Vaaz-Hutbe-Nasihat 0 06 Temmuz 2017 16:10
kuran SEHER GÜLÜ Soru Cevap Arşivi 5 04 Temmuz 2013 21:50
Kuran`da tekrar Hazan Mevsimi Kur'ân-ı Kerim Genel 2 20 Mart 2010 13:11
Kuran okumak ve dua etmek mi, yoksa Kuran ilmi öğrenmek mi daha faziletlidir? _bülbül_ Bilgi Dağarcığı 0 10 Nisan 2009 14:46

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.