Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.KUR'ÂN-I KERİM.::. > Kurân-ı Kerîm > Kur'ân-ı Kerim Genel

Konu Kimliği: Konu Sahibi AŞK'ÜL İSLAM,Açılış Tarihi:  19 Ocak 2009 (15:21), Konuya Son Cevap : 05 Kasım 2009 (22:04). Konuya 3 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 19 Ocak 2009, 15:21   Mesaj No:1
Medineweb Sadık Üyesi
AŞK'ÜL İSLAM - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:AŞK'ÜL İSLAM isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 38
Üyelik T.: 30Haziran 2007
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Yaş:43
Mesaj: 984
Konular: 245
Beğenildi:29
Beğendi:0
Takdirleri:146
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart KURAN-I KERİM OKUMANIN FAYDALARI

KURAN-I KERİM OKUMANIN FAYDALARI

Böyle bir meşgûliyetin pek çok faydaları olacaktır. Bizim görebildiklerimiz şunlardır:

1- Allah rızâsını kazandırır. Zâten yaratılış gâyemiz de Cenâb-ı Hakk'ı tanımak ve rızâsına erme gayretine girmek değil midir?

2- Sürekli bir şekilde şuûrumuza uyanıklık, vicdânımıza canlılık kazandırır. Neticede imânımız taklidden tahkîka yükselir, ahlâkımız güzelleşir.

3- Hayâtımızı ehem-mühim sıralamasına göre yaşamamıza vesîle olur.

4- Boş zaman bunalımından, meşgûliyetin yüksek hazlarına, kahvelerin zehirli havâsından sıcak âile yuvalarına çeker.

5- Doğruluğundan şüphe edilmeyen bir kitapla iştiğâlin verdiği gönül huzûruna vesîledir. "Ömür sermâyesini yanlış yerlere mi sarfediyoruz?" tedirginliği olmayacaktır yüreğimizde.

6- Kâlbî sükûnetlere vesîledir. Cenâb-ı Hak, Kelâm-ı kadîm'iyle ilgilenenlere, derin mânevî hazlar lutfedecektir.

7- Düşünce ve hayâl genişliği kazandırır. Zaman olur, düşünce ve hayâl olarak Sidretü-l müntehâ'dan ötelere yürürüz. Zaman olur, cinlerle berâber Kur'ân-ı Kerim dinleriz. Zaman olur, galaksiden galaksiye uçup gideriz. Zaman olur yaratma olayanın sırlarında mest-ü hayrân oluruz.

8- Yüce Yaratanımızla başbaşa kalmamızdır. Kafa ve gönlümüzü O'na açmamızdır. Nûr ve huzurla dolmamızdır. Sevgi dolu dünyâlarda kelebekler gibi hafiflememizdir.

9- Ve sonsuzluklar... Sonsuzluklarda, ne yana baksan yığın yığın nimet ve muhteşem bir saltanat görürsün. (16 / İnsan, a. 20)

Kur'ân varolduğu ve müslümanın Kur'an'la irtibâtı sürdüğü müddetçe, yeni bir insan tipinin yeniden ortaya çıkma ihtimâli vardır. "Hz. Ebubekir gibi idâreciler, İmam-ı Âzam gibi ilim adamları, maddeden ötede bir düşünce ile ticâret yapan tüccarlar oldukça İslâm medeniyeti etkili bir şekilde hayâta dönebilir, Allah'ın nûru parlayabilir.

İnsanların hakîkatı yaşayıp, hakîkatı müdâfâ ettikleri kanâatine sâhip olmaları son derece önemlidir. Bu, psikolojik bir gâlibiyettir, direnme gücüdür, Allah'a ve âhirete tutunmaktır. Kur'an'la irtibat varolduğu sürece bu kanâat olacak, bu kanâat oldukça da müslümanca bir dünya varolacaktır.

Son olarak bir husûsû daha belirtmeliyim:

Bütün doğrular Kur'ân'ın malıdır. Öyleyse ölçülerini eline almış bir müslüman, bütün kitaplara ve bütün kültürlere açık olacaktır. Kur'an ve sünnetin dışındaki bütün kitaplara seçmeci bir kafayla yaklaşacak, arılar gibi her çiçekten bal toplayacaktır. Nerde güzel bir tesbit, nerde sıcak bir cümle, yüreklere işleyen bir şiir parçası bulursa sâhip çıkacaktır, kültürünü renklendirecektir. Kur'an'la meşgûl olmak demek, dünyânın bütün doğrularına açık, bütün yanlışlarına kapalı olmak demektir. "Odamızda dünyânın bütün kültür rüzgârları esmeli ama, hiçbiri bizi Kur'an dünyâsından başka atmosferlere savurmamalıdır.

ALINTI...
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi AŞK'ÜL İSLAM 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
İnsana Tapmanın Kuranı Kerimdeki Karşılığı Kur'ân-ı Kerim Genel Medineweb 1 2710 01 Ocak 2013 16:58
Muhammed ve İnançlılar / Röportaj Anket'ler-Röportaj'lar EyMeN&TaLhA 1 2626 02 Kasım 2010 01:14
Ebuzerr / (Ali Şeriati) Ashab-Kiram(r.a) Mihrinaz 5 4605 16 Temmuz 2010 01:33
BAKMAK YETMEZ.... Kıssalar-Hikayeler-Nasihatler Mihrinaz 4 2098 24 Nisan 2010 15:15
İN'SANLARDAN... Serbest Kürsü Beytül Ahzan 3 2053 02 Mart 2010 22:27

Alt 19 Ocak 2009, 21:35   Mesaj No:2

NUR

Medineweb Emekdarı
Avatar Otomotik
Durumu:NUR isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 127
Üyelik T.: 10 Eylül 2007
Arkadaşları:4
Cinsiyet:
Memleket:ankara
Yaş:31
Mesaj: 1.805
Konular: 527
Beğenildi:30
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cvp: KURAN-I KERİM OKUMANIN FAYDALARI

-Kuran kalbin huzur, sekinet bulduğu, okuyanın okudukça içini açan, imanını pekiştiren bir kitaptır.onu gerçek manada okuyan ve boğazında bırakmayıp kalbine indiren Rabbiyle konuşur, sürekli iletişim halinde olur.

-Kuran okumak imanı taklitten çıkarıp tahkik seviyesine yükseltmeye yardımcı olur.hele hele manasını sindirerek, muhtevasının farkındalığı ile okumak bir çok nafile ibadetten evladır.

-Kuran bir şefaat kaynağıdır.onu okuyana şefaat edeceği sahih hadislerle bildirilmektedir.

-Kuran yalnızca bir ahkam kitabı değildir de..onun içinde namaz, oruç, miras , evlenme hukuku meselelerinin yanında (kozmolojik) dış alemden delilerde vardır.aynı zamanda kitabımız , Allah u teala yı daha iyi tanıyıp, tefekkür etmemizi sağlayan bir hidayet rehberdir.Kuran da a dan z ye herşey mevcuttur.

- son olarak Kuran kendisini bilip te okumayana küsermiş.Kuranı, kitabıızı, önderimizi küstürmemek dileğiyle..
__________________
EN GÜZEL AŞK: ALLAH!
Alıntı ile Cevapla
Alt 19 Ocak 2009, 22:06   Mesaj No:3
Medineweb Sadık Üyesi
Aysima - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Aysima isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 1390
Üyelik T.: 16 Nisan 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 685
Konular: 242
Beğenildi:20
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cvp: KURAN-I KERİM OKUMANIN FAYDALARI

Hz. Peygamber (S.A.V) şöyle buyurmuştur: "Sizin en hayırlınız Kur'an-ı Kerimi öğrenen ve öğreteninizdir." (Buhari, Müslim, Ebu Davud, Tirmizi, Nesai, İbn Mace)
Abdullah bin Mes'ud (Radıyallahu Anh)'dan rivayetle Resulullah (S.A.V) şöyle buyurdu: "Kim Allah'ın kitabından bir harf okursa ona bu sebeple bir hasene verilir. Hasenenin karşılığı ise on mislidir. Size elif lâm mim bir harfdir demiyorum, fakat elif bir harfdir, lâm bir harfdir ve mim de bir harfdir." (Tirmizi) Ebu Ümame el-Bahili (R.A)'den rivayetle Resulullah (S.A.V) şöyle buyurmuştur: "Kur'an-ı Kerim'i okuyunuz. Çünkü o kıyamet gününde okuyucularına şefaatçi olarak gelecektir." (Müslim)
Ebu Hureyre (R.A)'den rivayetle Resulullah (S.A.V) şöyle buyurdu: "Herhangi bir topluluk Allah'ın evlerinden birinde toplanır, Kur'an-ı Kerim'i okurlar ve aralarında müzakere ederlerse mutlaka üzerlerine kalp huzuru, gönül ferahlığı iner, Allah'ın rahmeti kendilerini kaplar, melekler kendilerini kuşatır ve Allah da onları kendi katındakiler içerisinde anar." (Müslim, Ebu Davud)
Ebu Musa el-Eşari (R.A)'den rivayetle Resulullah (S.A.V) şöyle buyurmuştur: "Kur'an okuyan mü'min, kokusu hoş ve tadı güzel portakal gibidir. Kur'an okumayan mü'min de tadı güzel olup kokusu olmayan kuru hurma gibidir. Kur'an okuyan münafık kokusu güzel ve tadı acı olan reyhane bitkisi gibidir. Kur'an okumayan münafık ise kokusu olmayan ve tadı acı olan Ebu Cehil karpuzu gibidir." Bir rivayette "münafık" yerine "facir" denilmiştir. (Buhari, Müslim, Nesai, İbn Mace)
İbn-i Mes'ud (R.A) diyor ki: “Kur'an, sahibi hakkında şâfi, müşeffa, mahil ve musaddık'dır. Kim onu rehber edinirse onu cennete götürür. Buna karşılık onu arkalarına alanları da cehenneme sürükler.” Bu sözlerin anlamı şudur: Kur'an sahibi hakkında şefaat etmek ister ve ona bu yetki verilir. Öte yandan Kur'an kendisini okumayanlar, emir ve nehyleri ile amel etmeyenler hakkında şehadette bulunur ve onun bu konudaki şehadeti kabul edilir. Buna göre Kur'an, kendisini önder edinenleri, yani kendisini okuyup emir nehyleri ile amel edenleri cennete götürdüğü gibi onu arkalarına atanları, yani onu okumayan veya emir ve nehyleri ile amel etmeyenleri, kıyamet günü cehenneme sürükler.
Abdullah bin Amr bin As (R.A) diyor ki: "Kur'an okuyan kimse, peygamberliği kucağına indirmiş gibi olur. Şu farkla ki, ona vahiy gelmesi söz konusu değildir." Kur'an okuyan kimse eğer her hangi bir kula kendisine verilenden daha üstün bir mazhariyet verildiği kanaatini taşırsa Allah'ın üstün saydığı mazhariyeti küçümsemiş ve Allah'ın küçümsediği şeyi üstün saymış olur. Kur'an okuyan kimse cahillik edene karşı cahillik ile ve kibirlilik taslayana karşı kibirlilikte mukabele etmemelidir. Tersine böylelerine karşı bağışlayıcı ve hoşgörülü davranmalıdır. Muhammed bin Ka'b Kurezî; "Kur'an okuyan kimse Peygamber efendimizi görmüş gibi olur." dedikten sonra şu ayeti okudu: "Bu Kur'an bana vahyedildi ki, onun sizi ve onun ulaştığı herkesi uyarayım." (En'am; 19)
Ebu Hureyre (R.A)'den rivayetle Resulullah (S.A.V) şöyle buyurmuştur:"Kur'an-ı Kerim'i okuyup onunla amel eden, kıyamet gününde gelince, Kur'an; 'Ya Rabbi! Ona hulle giydir' der. Bunun üzerine kendisine şeref tacı giydirilir. Sonra Kur'an; 'Ya Rabbi! ona ihsanını artır' diye dua edince, şeref elbisesi giydirilir. Daha sonra Kur'an; 'Ya Rabbi! ondan razı ol' der. Allah-u Teala da kendisinden razı olur ve kendisine; "Oku ve yüksel." denilir. "Okuduğu her ayetten dolayı bir iyilikte fazla verir." (Tirmizi)
Kişi Kur'an-ı Kerim'i zahiri olarak okuduğu zaman ona ne kadar hayır nasip olacağı hadis-i şerifler ile anlaşıldı. Fakat bu azim (büyük) hayrı elde etmek için onun manevi adaplarına da imkân dahilinde riayet etmemiz icap eder.
Bu manevi adapları şu şekilde sırayalabiliriz:
1-Kişi Allah'ın azametini, kudretini, yüceliğini anlamalıdır. Allah-u Teala kelamı olan Kur'an'ı kendi fazlı ve lütfuyla levh-i mahfuzdan kendi mahlukatlarına onların anlayacakları bir şekilde nazil etmiştir.
2-Bu kelamı okuyan kişi bilmelidir ki, bu beşerin (insan) kelamı değil, kudret ve azamet sahibi olan Allah'ın kelamıdır. Kur'an’ı okuyan kimse azamet ve kudret sahibi olan Allah'ın kelamını okuyacağı için kalbini bütün mezmum (kötü) olan sıfatlardan temizlemesi lazımdır. Böyle yaparak Kur'an okuduğunda Allah-u Zülcelal Kur'an'ın nuruyla onun kalbini süsleyecektir.
3-Kişinin kalbi imkân dahilinde huzurlu olmalıdır. Kişi kalbinin huzurunu bozacak şeylerle meşgul olmamaya gayret etmelidir.
4-Tefekkürlü (düşünmek) olmalıdır. Çünkü İmam-ı Ali (R.A) şöyle buyurur: "Fıkıh olmayan bir ibadette hayır yoktur. Tefekkür olmayan bir kıraatta da hayır yoktur."
İnsan Kur'an-ı anlamasa dahi bu, Allah-u Teala'nın kelamıdır diye mülahaza (düşünmesi) etmesi gerekir.
__________________
''Gönlüm Sükût-u Ezber Eyledi...!''
Alıntı ile Cevapla
Alt 05 Kasım 2009, 22:04   Mesaj No:4
Medineweb Emekdarı
Yitiksevda - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Yitiksevda isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 2
Üyelik T.: 10 Nisan 2008
Arkadaşları:3
Cinsiyet:Erkek
Memleket:MALAZGIRT
Yaş:47
Mesaj: 5.078
Konular: 295
Beğenildi:124
Beğendi:24
Takdirleri:153
Takdir Et:
Standart RE: KURAN-I KERİM OKUMANIN FAYDALARI

1- Allah rızâsını kazandırır. Zâten yaratılış gâyemiz de Cenâb-ı Hakk'ı tanımak ve rızâsına erme gayretine girmek değil midir?
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
PORTAKALIN FAYDALARI su damlası Sağlık / Beslenme 1 14 Aralık 2019 12:37
SİGARANIN FAYDALARI BULUNDU!!!!! Hazan Mevsimi Bilgi Dağarcığı 4 01 Mart 2017 15:42
KURAN’İ KERİM’DE İSYAN Yitiksevda Kur'ân-ı Kerim Genel 2 18 Aralık 2010 01:22
KURAN'İ KERİM'DE ANDOLSUN Yitiksevda Kur'ân-ı Kerim Genel 2 20 Kasım 2009 21:43
KURAN'İ KERİM'DE YOLLAR Yitiksevda Kur'ân-ı Kerim Genel 5 13 Kasım 2009 20:30

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.