Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.KUR'ÂN-I KERİM.::. > Kurân-ı Kerîm > Kur'ân-ı Kerim Genel

Konu Kimliği: Konu Sahibi Yitiksevda,Açılış Tarihi:  20Haziran 2009 (01:08), Konuya Son Cevap : 20 Mart 2010 (14:07). Konuya 2 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 20Haziran 2009, 01:08   Mesaj No:1
Medineweb Emekdarı
Yitiksevda - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Yitiksevda isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 2
Üyelik T.: 10 Nisan 2008
Arkadaşları:3
Cinsiyet:Erkek
Memleket:MALAZGIRT
Yaş:47
Mesaj: 5.078
Konular: 295
Beğenildi:124
Beğendi:24
Takdirleri:153
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart KURAN'DAN ÖĞÜTLER

KURAN'DAN ÖĞÜTLER

Adil Olunuz
Yarattıklarımızdan, daima hakka ileten ve adaleti hak ile yerine getiren bir millet bulunur(A’raf, 181)
*
Affedici Olun
O takva sahipleri ki,bollukta da darlıkta da Allah için harcarlar; öfkelerini yutarlar ve insanları affederler. Allah da güzel davranışta bulunanları sever (Al-i İmran, 134)
*
Ahde Vefa
... Her kim sözünü yerine getirir ve kötülüklerden sakınırsa, bilsin ki, Allah sakınanları sever” (Al-i İmran, 76)
*
Aileye Önem Vermek
“Rabbin, sadece kendisine kulluk etmenizi, ana babanıza da iyi davranmanızı kesin bir şekilde emretti. Onlardan biri veya her ikisi senin yanında yaşlanırsa, kendilerine “öf” bile deme; onları azarlama; ikisine de güzel söz söyle”* (İsra, 23)

Aklı Kullanma
“O, geceyi, gündüzü, güneşi ve ayı sizin hizmetinize verdi. Yıldızlar da Allah’ın emri ile hareket ederler. Şüphesiz ki, bunlarda aklını kullananlar için pek çok deliller vardır.” (Nahl, 12)
*
Akrabalara Önem
“Onlar Allah’ın gözetilmesini emrettiği (akrabalık bağlarını) gözeten, Rablerinden sakınan ve kötü hesaptan korkan kimselerdir” (Ra’d, 21)
*
Alay Etmeyin
“Ey Mü’minler! Bir topluluk diğer bir topluluğu alaya almasın. Belki de onlar, kendilerinden daha iyidirler. Kadınlar da kadınları alaya almasınlar. Belki onlar kendilerinden daha iyidirler. Kadınlar da kadınları alaya almasınlar. Belki onlar kendilerinden daha iyidirler. Kendi kendinizi ayıplamayın, birbirinizi kötü lakâplarla çağırmayın. İmandan sonra fasıklık ne kötü bir isimdir. Kim de tövbe etmezse işte onlar zalimlerdir.” (Hucurat, 11)
*
Alçak Gönüllü Olmak
“Sakın onlardan bazı sınıflara verdiğimiz dünya malına göz dikme, onlardan dolayı üzülme ve mü’minlere alçak gönüllü ol” (Hicr, 88)
*
Alçak Sesle Konuşun (Konuşma Adabına Uyun)
“Yürüyüşünde tabiî ol, sesini alçalt. Unutma ki, seslerin en çirkini merkeplerin sesidir.” (Lokman, 19)
*
Allah’a Güvenmek
“Ey iman edenler! Allah’ın size olan nimetini unutmayın; hani bir topluluk size el uzatmaya yeltenmişti de Allah, onların ellerini sizden çekmişti. Allah’tan korkun ve mü’minler yalnızca Allah’a güvensinler” (Mâide, 11)
*
Allah Affedicidir
“(Kullarıma) benim, çok bağışlayıcı ve pek esirgeyici olduğumu haber ver” (Hicr, 49)
*
Allah’ı Seviniz
“De ki: “Eğer Allah’ı seviyorsanız bana uyun ki, Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın” Allah bağışlayan, esirgeyendir.” (Şura, 9)
*
Hayır İsteyiniz
“Bana, sonra gelecekler içinde, iyilikle anılmak nasip eyle” (Şuara, 84)
*
Allah Yolunda Harcayınız
“Yine onlar, Rablerinin rızasını isteyerek sabreden, namazı dosdoğru kılan, kendilerine verdiğimiz rızıklardan gizli ve açık olarak (Allah yolunda) harcayan ve kötülüğü iyilikle savan kimselerdir. İşte onlar var ya, dünya yurdunun sonu sadece onlarındır.” (Ra’d, 22)
*
İhsanda Bulununuz
“Güzel davrananlara daha güzel karşılık, bir de fazlası vardır. Onların yüzlerine ne bir toz (kara leke) bulaşır ne de bir horluk (gelir). İşte cennet ehlidirler ve orada ebedi kalacaklardır.” (Yunus, 26)
*
Aşırı Heveslerden Uzak Kalınız
“İnsanlar tek bir ümmet idi. Sonra Allah, müjdeleyici ve uyarıcı olarak peygamberleri gönderdi. İnsanlar arasında, anlaşmazlığa düştükleri hususlarda hüküm vermeleri için, onlarla beraber hak yolu gösteren kitapları da gönderdi. Ancak kendilerine kitap verilenler, apaçık deliller geldikten sonra, aralarındaki kıskançlıktan ötürü dinde anlaşmazlığa düştüler. Bunun üzerine Allah iman edenlere, üzerinde ihtilafa düştükleri gerçeği izniyle gösterdi...” (Bakara, 213)
*
Ayıpları Örtünüz
“Güzel söz ve bağışlama, arkasından incitme gelen sadakadan daha iyidir. Allah zengindir, acelesi de yoktur."”(Bakara, 263)
*
Bütünleştirici Değerler Etrafında Toplanınız
“Hep birlikte Allah’ın ipine (İslâm’a) sımsıkı yapışın; parçalanmayın. Allah’ın size olan nimetini hatırlayın: Hani siz birbirinize düşman kişiler idiniz de, O, gönüllerinizi birleştirmişti ve O’nun nimeti sayesinde kardeş kimseler olmuştunuz. Yine siz bir ateş çukurunun tam kenarında iken oradan da sizi O kurtarmıştı.” (Al-i İmran, 103)
*
Anaya Babaya İyilik Yapınız
“Allah’a ibadet edin ve O’na hiçbir şeyi ortak koşmayın. Anaya, babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yakın arkadaşa, yolcuya, ellerinizin* altında bulunanlara (köle, cariye, hizmetçi ve benzerlerine) iyi davranın...” (Nisa, 36)
*
Anlaşmalara Riayet Ediniz
“Ancak kendileriyle antlaşma yaptığınız müşriklerden (antlaşma şartlarına uyan) hiçbir şeyi size eksik bırakmayan ve sizin aleyhinize herhangi bir kimseye arka çıkmayanlar (bu hükmün) dışındadır. Onların antlaşmalarını, süreleri bitinceye kadar tamamlayınız. Allah (haksızlıktan) sakınanları sever” (Tevbe, 4)
*
Arkadaşlara İyilik Ediniz
“Allah’a ibadet edin ve O’na hiçbir şeyi ortak koşmayın. Ana, babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yakın arkadaşa, yolcuya, ellerinizin altında bulunanlara iyi davranın...” (Nisa, 36)
*
Barış İçinde Olunuz
“Eğer bir kadın kocasının geçimsizliğinden yahut kendisinden yüz çevirmesinden endişe ederse, aralarında bir sulh yapmalarında onlara bir günah yoktur. Sulh (daima) hayırlıdır.* Zaten nefisler kıskançlığa hazırdır. Eğer iyi geçinir ve Allah’tan korkarsanız şüphesiz Allah yaptıklarınızdan haberdardır” (Nisa, 128)
*
Batıl şeylere İnanmayınız
“İşte O, sizin gerçek Rabbiniz olan Allah’tır. Artık haktan (ayrıldıktan) sonra sapıklıktan başka ne kalır? O halde nasıl (sapıklığa) döndürülüyorsunuz?” (Yunus, 32)
*
Bilgi Sahibi Olunuz
“Fakat içlerinden ilimde derinleşmiş olanlar ve mü’minler, sana indirilene ve senden önce indirilene iman edenler, namazı kılanlar, zekâtı verenler, Allah’a ve ahiret gününe inananlar var ya; işte onlara pek yakında büyük mükafat vereceğiz.” (Nisa, 162)
*
Bilmediğin Şeyin Ardına Düşme
“Hakkında bilgin bulunmayan şeyin ardına düşme. Çünkü kulak, göz ve gönül, bunların hepsi ondan sorumludur.” (İsra, 36)
*
Borçluya Süre Tanıyın
“Eğer (borçlu) darlık içinde ise, eli genişleyinceye kadar ona mühlet vermek (gerekir). Eğer (gerçekleri) anlarsanız bunu sadakaya (veya) zekâta saymak sizin için daha hayırlıdır.” (Bakara, 280)
*
Boş Şeylerden Kaçınmak
“Onlar ki, boş ve yararsız şeylerden yüz çevirirler.” (Mü’minûn, 3)
*
Boşa Vakit Geçirmemek
“Boş kaldın mı hemen (başka) işe koyul ve yalnız Rabbine yönel” (İnşirah, 7)
*
Büyücülerden Uzak Kalın
“De ki: Yarattığın şeylerin şerrinden, karanlığı çöktüğü zaman gecenin şerrinden, düğümlere üfürüp büyü yapan üfürükçülerin şerrinden ve kıskandığında kıskanç kişinin şerrinden sabahın Rabbine sığınırım.” (Felâk, 1-5)
*
Manen Temizleniniz (Tövbe)
“Kim tevbe edip iyi davranış gösterirse, şüphesiz o, tevbesi kabul edilmiş olarak Allah’a döner.” (Furkan,71)
*
Dua Ediniz
“El açıp yalvarmaya layık olan ancak O’dur. O’nun dışında el açıp dua ettikleri onların isteklerini hiçbir şeyle karşılamazlar. Onlar ancak ağzına gelsin diye suya doğru iki avucunu açan kimse gibidir. Halbuki (suyu ağzına götürmedikçe) su onun ağzına girecek değildir. Kâfirlerin duası kuşkusuz hedefini şaşırmıştır.” (Ra’d, 14)
*
Ümidvar Olunuz
“Ey Oğullarım! Gidin de Yusuf’u ve kardeşini iyice araştırın, Allah’ın rahmetinden ümit kesmeyin. Çünkü kâfirler topluluğundan başkası Allah’ın rahmetinden ümit kesmez.” (Yusuf, 87)
*
Sabrediniz
(Ey Muhammed!) Sabırlı ol, çünkü Allah güzel iş yapanların mükafatını zayi etmez.” (Hûd, 115)
*
İyiliği Tavsiye Ediniz
“Mü’min erkeklerle mü’min kadınlar da birbirlerinin velileridir. Onlar iyiliği emreder, kötülükten alıkorlar, namazı dosdoğru kılarlar, zekâtı verirler...”* (Tevbe, 71)
*
Kötülükten Men Ediniz
“Sizden, hayra çağıran, iyiliği emredip kötülüğü meneden bir topluluk bulunsun. İşte onlar kurtuluşa erenlerdir.” (Al-i İmrân, 104)
*
“Onlar (o mü’minler) ki, eğer kendilerine yeryüzünde iktidar verirsek namazı kılar, zekâtı verirler, iyiliği emreder ve kötülükten nehyederler. İşlerin sonu Allah’a varır.” (Hac, 41)
*
Cömert Olunuz
“Eli sıkı olma; büsbütün eli açık da olma. Sonra kınanır, (kaybettiklerinin) hasretini çeker durursun.” (İsra, 29)
*
Çalışınız
“Bilsin ki, insan için kendi çalışmasından başka bir şey yoktur. Ve çalışması da ileride görülecektir. Sonra ona karşılığı tastamam verilecektir.” (Necm, 39-41)
*
Çirkin Sözlerden Kaçınınız
“Allah, kötü sözün açıkça söylenmesini sevmez; ancak haksızlığa uğrayan başka. Allah her şeyi işitici ve bilicidir.” (Nisa, 148)
*
Dalkavukluktan Sakının
“O halde (hakikati) yalan sayanlara boyun eğme! Onlar isterler ki, sen yumuşak davranasın da onlar sana yumuşak davransınlar.” (Kalem, 8-9)
*
Dargınları Barıştırın
“Yeminlerinizden dolayı Allah’ı (O’nun adını), iyilik emretmenize, O’ndan sakınmanıza ve insanların arasını düzeltmenize engel kılmayın. Allah işitir ve bilir.” (Bakara, 224)
*
Dedikodu Yapmayın
“Arkadan çekiştirmeyi, yüze karşı eğlenmeyi âdet edinen herkesin vay haline!” (Hümeze, 1)
*
Doğru Olunuz
“O halde seninle beraber tövbe edenlerle birlikte emrolunduğun gibi dosdoğru ol! Aşırı da gitmeyin. Çünkü* O, sizin yaptıklarınızı çok iyi görendir."”(Hûd, 112)
*
Dostluğa Önem Veriniz
“Sizin dostunuz (veliniz) ancak Allah’tır, Resûlüdür, iman edenlerdir; onlar ki emirlerine boyun eğerek namazı kılar, zekâtı verirler” (Mâide, 55)
*
Elbiselerinizi Temiz Tutunuz
“Elbiseni tertemiz tut, kötü şeyleri terket.” (Müddessir, 4-5)
*
Emanete Riayet Ediniz
“Yine onlar ki (o mü’minler), emanetlerine ve ahidlerine riayet ederler.” (Mü’minûn, 8)
*
Evleniniz
“Aralarınızdaki bekârları, kölelerinizden ve cariyelerinizden elverişli olanları evlendirir. Eğer bunlar fakir iseler, Allah kendi lütfu ile onları zenginleştirir. Allah (lütfu) geniş olan ve (her şeyi) bilendir.” (Nur, 32)
*
Fakirleri Koruyunuz
“Vaktiyle biz, İsrailoğullarından: Yalnızca Allah’a kulluk edeceksiniz, ana-babaya, yakın akrabaya, yetimlere, yoksullara iyilik edeceksiniz diye söz almıştık...” (Bakara, 83)
*
Faldan Uzak Olun
“Ey iman edenler! Şarap, kumar, dikili taşlar, fal ve şans okları birer şeytan işi pisliktir; bunlardan uzak durun ki, kurtuluşa eresiniz.” (Mâide, 90)
*
Gösterişten Sakının
“Ey iman edenler! Allah’a ve ahiret gününe inanmadığı halde malını gösteriş için harcayan kimse gibi, başa kakmak ve incitmek suretiyle, yaptığınız hayırlarınızı boşa çıkarmayın...” (Bakara, 264)
*
Gururdan Kaçının
“Andolsun ki, Allah, birçok yerde (savaş alanlarında) ve Huneyn Savaşında size yardım etmişti. Hani çokluğunuz size kendinizi beğendirmişti, fakat sizi hezimete uğramaktan kurtaramamıştı. Yeryüzü bütün genişliğine rağmen size dar gelmişti, sonunda (bozularak) gerisin geri dönmüştünüz.” (Tevbe, 25)
*
Güçlük Çıkarmayın
“Allah sizden (yükünüzü) hafifletmek ister; çünkü insan zayıf yaratılmıştır.” (Nisa, 28)
*
Fesat Çıkarmayın
“İşte ahiret yurdu! Biz onu yeryüzünde böbürlenmeyi ve bozgunculuğu arzulamayan kimselere veririz...” (Kasas, 83)
*
Gammazlık Yapmayın
“(Resûlüm) Alabildiğine yemin eden, aşağılık, daima kusur arayıp kınayan, durmadan laf götürüp getiren, iyiliği hep engelleyen, mütecâviz, günaha dadanmış, kaba ve haşin, bütün bunlardan sonra bir de soysuzlukla damgalanmış kimselerden hiçbirine, mal ve oğulları vardır diye, sakın boyun eğme” (Kalem, 10-14)
*
Gerçeği Gizlemek
“Bilerek hakkı bâtıl ile karıştırmayın, hakkı gizlemeyin” (Bakara, 42)
*
Gıybet Etmeyin
“Allah, kötü sözün açıkça söylenmesini sevmez; ancak haksızlığa uğrayan başka. Allah her şeyi işitici ve bilicidir.” (Nisa, 148)
*
*
*
Güzel Münakaşa
“(Resûlüm) sen, Rabbinin yoluna hikmet ve güzel öğütle çağır ve onlarla en güzel şekilde mücadele et! Rabbin, kendi yolundan sapanları en iyi bilendir ve O, hidayete erenleri de çok iyi bilir” (Nahl, 125)
*
Harama Yönelmeyin
“De ki: Pis ve kötü ile temiz ve iyi bir değildir; pis ve kötünün çokluğu tuhafına gitse de (yahut hoşuna gitse de) bu böyledir. Öyleyse ey akıl sahipleri! Allah’tan korkunuz ki, kurtuluşa eresiniz” (Mâide, 100)
*
Haset Etmeyin
“... Kendilerine kitap verilenler, apaçık deliller geldikten sonra, aralarındaki kıskançlıktan ötürü dinde anlaşmazlığa düştüler. Bunun üzerine Allah, iman edenlere, üzerinde ihtilafa düştükleri gerçeği izniyle gösterdi. Allah dilediğini doğru yola iletir.” (Bakara, 213)
*
Her İnsan Kendi Tabiatına Göre Hareket Eder
“De ki: Herkes, kendi mizaç ve meşrebine göre iş yapar. Bu durumda kimin doğru bir yol tuttuğunu Rabbiniz en iyi bilendir” (İsra, 84)
*
Hesap Gününü Unutmayınız
“Onlar Allah’ın gözetilmesini emrettiği şeyleri gözeten, Rablerinden sakınan ve kötü hesaptan korkan kimselerdir” (Ra’d, 21)
*
Hırslı Olmayın
“İnsanlar bir tek ümmet idi. Sonra Allah, müjdeleyici ve uyarıcı olarak Peygamberleri gönderdi. İnsanlar arasında, anlaşmazlığa düştükleri hususlarda hüküm vermeleri için, onlarla beraber hak yolu gösteren kitapları da gönderdi. Ancak kendilerine kitap verilenler, apaçık deliller geldikten sonra, aralarındaki kıskançlıktan ötürü dinde anlaşmazlığa düştüler. Bunun üzerine Allah, iman edenlere, üzerindeki ihtilafa düştükleri gerçeği izniyle gösterdi. Allah dilediğini doğru yola iletir” (Bakara, 213)
*
Vicdan Özgürlüğünü Koruyunuz
“Dinde zorlama yoktur. Artık doğrulukla eğrilik birbirinden ayrılmıştır. O halde kim tağutu reddedip Allah’a inanırsa, kopmayan sağlam kulpa yapışmıştır. Allah işitir ve bilir.” (Bakara, 256)
*
İftira Atmayın
“Mü’min erkeklere ve mü’min kadınlara, yapmadıkları bir şeyden dolayı eziyet edenler, şüphesiz bir iftira ve apaçık bir günah yüklenmişlerdir.” (Ahzab, 58)
*
İhsanda Bulunun
“Muhakkak ki, Allah adaleti, iyiliği, akrabaya yardım etmeyi emreder, çirkin işleri, fenalık ve azgınlığı da yasaklar. O, düşünüp tutasınız diye size öğüt veriyor.” (Nahl, 90)
*
İnfak Edin
“Ne oluyor size ki, Allah yolunda harcamıyorsunuz: Halbuki göklerin ve yerin mirası Allah’ındır. Elbette içinizden, fetihten önce harcayan ve savaşanlar, daha sonra harcayıp savaşanlara eşit değildir. Onların derecesi, sonradan infak eden ve savaşanlardan daha yüksektir. Bununla beraber Allah hepsine de en güzel olanı vâdetmiştir. Allah’ın yaptıklarınızdan haberi vardır.” (Hadîd, 10)
*
İnsanın Üstünlüğüne Değer Verin
“Hani biz meleklere (ve cinlere): Âdem’e secde edin demiştik. İblis hariç hepsi secde ettiler. O yüz çevirdi ve büyüklük tasladı, böylece kâfirlerden oldu.” (Bakara, 34)
*
İsraf Etmeyin
“Çardaklı ve çardaksız (üzüm) bahçeleri, ürünleri çeşit çeşit hurmaları, ekinleri, birbirine benzer ve benzemez biçimde zeytin ve narları yaratan O’dur. Her biri meyve verdiği zaman meyvesinden yeyin. Devşirilip toplandığı gün de hakkını (zekât ve sadakasını) verin, fakat israf etmeyin; çünkü Allah israf edenleri sevmez.” (En’âm, 141)
*
İstişare Edin
“O vakit Allah’tan bir rahmet ile onlara yumuşak davrandın. Şayet sen kaba ve katı yürekli olsaydın, hiç şüphesiz, etrafından dağılıp giderlerdi. Şu halde onları affet; bağışlanmaları için dua et; iş hakkında onlara danış. Kararını verdiğin zaman da artık Allah’a dayanıp güven. Çünkü Allah, kendisine dayanıp güvenenleri sever.” (Âl-i İmrân, 159)
*
İyi Olun ve İyilik Nedir?
“İyilik, yüzlerinizi doğu ve batı tarafına çevirmeniz değildir. Asıl iyilik, o kimsenin yaptığıdır ki, Allah’a, ahiret gününe, meleklere, kitaplara, peygamberlere inanır. (Allah’ın rızasını gözeterek) yakınlara, yetimlere, yoksullara, yolda kalmışlara, dilenenlere, kölelere sevdiği maldan harcar, namaz kılar, zekât verir. Antlaşma yaptığı zaman sözlerini yerine getirir. Sıkıntı, hastalık ve savaş zamanlarında sabreder. İşte doğru olanlar, bu vasıfları taşıyanlardır. Muttakîler ancak onlardır!” (Bakara, 177)
*
Kadınlara Değer Verin
“Ey iman edenler! Kadınlara zorla vâris olmanız size helâl değildir. Apaçık bir edepsizlik yapmadıkça, onlara verdiğinizin bir kısmını ele geçirmeniz için de kadınları sıkıştırmayın. Onlarla iyi geçinin. Eğer onlardan hoşlanmazsanız (biliniz ki) Allah’ın hakkınızda çok hayırlı kılacağı bir şeyden de hoşlanmamış olabilirsiniz.” (Nisa, 19)
*
Kalbi Selim Sahibi Olunuz
“Ancak Allah’a kalbi selim (temiz bir kalp) ile gelenler (o günde fayda bulur)” (Şuara, 89)
*
Kıskanç Olmayın
“De ki: Yarattığın şeylerin şerrinden, karanlığı çöktüğü zaman gecenin şerrinden, düğümlere üfürüp büyü yapan üfürükçülerin şerrinden ve kıskandığı vakit kıskanç kişinin şerrinden sabahın Rabbine sığınırım.” (Felâk, 1-5)
*
Kibirli Olmayın
“Küçümseyerek insanlardan yüz çevirme ve yeryüzünde böbürlenerek yürüme. Zira Allah kendini beğenmiş övünüp duran kimseleri asla sevmez.” (Lokman, 18)
*
Kindar Olmayın
“Ey iman edenler! Allah için hakkı ayakta tutan, adaletle şahitlik eden kimseler olun. Bir topluluğa duyduğunuz kin, sizi adil davranmamaya itmesin. Adaletli olun; bu, Allah korkusuna daha çok yaraşır.” (Mâide, 8)
*
*
*
Kötü Nedir Bilin
“Her canlı, ölümü tadar. Bir deneme olarak sizi hayırla da şerle de imtihan ederiz...” (Enbiyâ, 35)
*
Kötülüğü İyilikle Savın
“İyilikle kötülük bir olmaz. Sen (kötülüğü) en güzel bir şekilde önle. O zaman seninle arasında düşmanlık olan kimse, sanki candan bir dost olur.” (Fussilet, 34)
*
Kumar Oynamayın
“Sana şarap ve kumar hakkında sorarlar. De ki: Her ikisinde de büyük bir günah ve insanlar için birtakım faydalar vardır. Ancak her ikisinin de günahı faydasından daha büyüktür...” (Bakara, 219)
*
Kusur Araştırmaktan Sakının
“Ey iman edenler! Zannın çoğundan kaçının. Çünkü zannın bir kısmı günahtır. Birbirinizin kusurunu araştırmayın. Biriniz diğerinizi arkasından çekiştirmesin. Biriniz, ölmüş kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı?..” (Hucurât, 12)
*
Lakâp Takmaktan Sakının
“... Kendi kendinizi ayıplamayın, birbirinizi kötü lakâplarla çağırmayın. İmandan sonra fasıklık ne kötü bir isimdir! Kim tevbe etmezse işte onlar zalimlerdir.” (Hucurât, 11)
*
Maddeci Olmayın
“Nefsanî arzulara, (özellikle) kadınlara, oğullara, yığın yığın biriktirilmiş altın ve gümüşe, salma atlara, sağmal hayvanlara ve ekinlere karşı düşkünlük insanlara çekici kılındı. Bunlar, dünya hayatının geçici menfaatleridir. Halbuki varılacak güzel yer, Allah’ın katındadır.” (Âl-i İmrân, 14)
*
Nankör Olmaktan Sakının
“Öyle ise siz Beni (ibadetle) anın ki, Ben de sizi anayım. Bana şükredin; sakın Bana nankörlük etmeyin.” (Bakara, 152)
*
Nefsinizi Tanıyınız
“(Bununla beraber) nefsimi temize çıkarmıyorum. Çünkü nefis aşırı şekilde kötülüğü emreder; Rabbim acıyıp korumuş başka...” (Yusuf, 53)
*
Niyetler İyi Olmalı
“... Yanılarak yaptığınızda size vebal yok; fakat kalplerinizin bile bile yöneldiğinde günah vardır. Allah bağışlayandır, esirgeyendir.” (Ahzab, 5)
*
Öfkeleri Yutmak (Öfkenize Sahip Olunuz)
“O takvâ sahipleri ki, bollukta da darlıkta da Allah için harcarlar; öfkelerini yutarlar ve insanları affederler. Allah da güzel davranışta bulunanları sever.” (Âl-i İmrân, 134)
*
Orta Yolu Tutunuz
“İşte böylece sizin insanlığa şahitler olmanız,Resûlün de size şahit olması için sizi mutedil bir millet kıldık...” (Bakara, 143)
*
*
*
Öğünmeyiniz
“Küçümseyerek insanlardan yüz çevirme ve yeryüzünde böbürlenerek yürüme. Zira Allah, kendini beğenmiş öğünüp duran kimseleri asla sevmez.” (Lokman, 18)
*
Riyadan Uzak Olunuz
“Vay haline, her yalancı ve günahkâr kişinin!” (Câsiye, 7)
*
Sabırlı Olunuz
“(Ey Muhammed) Sabırlı ol, çünkü Allah güzel iş yapanların mükafatını zayi etmez.” (Hûd, 115)
*
Saçıp Savurmaktan Kaçının
“Ey Âdem oğulları! Her secde edişinizde güzel elbiselerinizi giyin; yeyin için, fakat israf etmeyin; çünkü Allah israf edenleri sevmez.” (A’râf, 31)
*
Sebatkâr Olmak
“Ey iman edenler! Herhangi bir topluluk ile karşılaştığınız zaman sebat edin ve Allah’ı çok anın ki, başarıya erişesiniz.” (Enfâl, 45)
*
Selâm Veriniz
“Bir selâm ile selâmlandığınız zaman siz de ondan daha güzeli ile selâmlayın; yahut aynı ile karşılık verin. Şüphesiz Allah, her şeyin hesabını arayandır.” (Nisa, 86)
*
Sılayı Ziyaret Ediniz
“Geri dönerseniz, yeryüzünde bozgunculuk yapmaya ve akrabalık bağlarını kesmeye dönmüş olmaz mısınız?” (Muhammed, 22)
*
Sorumluluklarınızı Unutmayınız
“Herkesin yaptıkları işlere göre dereceleri vardır. Rabbin onların yaptıklarından habersiz değildir.” (En’âm, 132)
*
Söz Söylerken Nazik Olunuz
“Kullarıma söyle, sözün en güzelini söylesinler. Sonra şeytan aralarını bozar. Çünkü şeytan, insanın apaçık düşmanıdır.” (İsrâ, 53)
*
Allah’ı Seviniz
“De ki: “Eğer Allah’ı seviyorsanız bana uyun ki, Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın” Allah bağışlayan, esirgeyendir.” (Şura, 9)
*
Hayır İsteyiniz
“Bana, sonra gelecekler içinde, iyilikle anılmak nasip eyle.” (Şuara, 84)
*
Allah Yolunda Harcayınız
“Yine onlar, Rablerinin rızasını isteyerek sabreden, namazı dosdoğru kılan, kendilerine verdiğimiz rızıklardan gizli ve açık olarak (Allah yolunda) harcayan ve kötülüğü iyilikle savan kimselerdir. İşte onlar var ya, dünya yurdunun sonu sadece onlarındır.” (Ra’d, 22)
*
İhsanda Bulununuz
“Güzel davrananlara daha güzel karşılık, bir de fazlası vardır. Onların yüzlerine ne bir toz (kara leke) bulaşır ne de bir horluk (gelir). İşte cennet ehlidirler ve orada ebedi kalacaklardır.” (Yunus, 26)
*
Sınırları (Haddi) Aşmayınız
“Ey iman edenler! Allah’ın size helâl kıldığı iyi ve temiz şeyleri (siz kendinize) haram kılmayın ve sınırı aşmayın. Allah sınırı aşanları sevmez.” (Mâide, 87)
*
Vaadlerinizi Tutunuz
“Yine onlar ki, emanetlerine ve ahidlerine riayet ederler.” (Mü’minûn, 8)
*
Allah’a Tam İnanan Korkmaz
“Allah’a iman edip O’na sımsıkı sarılanlara gelince, Allah onları kendinden bir rahmet ve lütuf (deryası) içine daldıracak ve onları kendine doğru (giden) bir yola götürecektir.” (Nisa, 175)
*
Allah’tan Yardım İsteyiniz
“Sabır ve namaz ile Allah’tan yardım isteyiniz. Şüphesiz o (sabır ve namaz), Allah’a saygıdan kalbi ürperenler dışında herkese zor ve ağır gelen bir görevdir.” (Bakara, 45)

(Alıntı)
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Yitiksevda 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Akılsız Bedenler Makale ve Köşe Yazıları Medine-web 1 2027 20Haziran 2017 01:11
Kibir hastalığı / mevlüt hönül Makale ve Köşe Yazıları Yitiksevda 0 2041 24 Mayıs 2016 17:24
Hainler! – Dokuzlu Çete ve Karakter(siz)leri /... Makale ve Köşe Yazıları İslaminesil 1 1798 19 Mayıs 2016 23:06
Çocuk İstismarı ve Ensest – Modern Lût Toplumu /... Makale ve Köşe Yazıları İslaminesil 1 1813 19 Mayıs 2016 23:02
Vicdanla Cüzdan Arasında / MEVLÜT HÖNÜL Makale ve Köşe Yazıları Yitiksevda 0 1750 19 Mayıs 2016 22:59

Alt 05 Kasım 2009, 22:04   Mesaj No:2
Medineweb Emekdarı
Yitiksevda - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Yitiksevda isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 2
Üyelik T.: 10 Nisan 2008
Arkadaşları:3
Cinsiyet:Erkek
Memleket:MALAZGIRT
Yaş:47
Mesaj: 5.078
Konular: 295
Beğenildi:124
Beğendi:24
Takdirleri:153
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart RE: KURAN'DAN ÖĞÜTLER

Allah’tan Yardım İsteyiniz
“Sabır ve namaz ile Allah’tan yardım isteyiniz. Şüphesiz o (sabır ve namaz), Allah’a saygıdan kalbi ürperenler dışında herkese zor ve ağır gelen bir görevdir.” (Bakara, 45)
Alıntı ile Cevapla
Alt 20 Mart 2010, 14:07   Mesaj No:3
Medineweb Acemi Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:*Sis* isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 12168
Üyelik T.: 20 Mart 2010
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 18
Konular: 0
Beğenildi:0
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart RE: KURAN'DAN ÖĞÜTLER

Hayır İsteyiniz
“Bana, sonra gelecekler içinde, iyilikle anılmak nasip eyle.” (Şuara, 84)
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
DR. MEHMET ÖZ'DEN ÖĞÜTLER FECR Serbest Kürsü 1 30 Kasım 2018 21:41
KUR'ANDAN ÖĞÜTLER.2 cilt.pdf alperkara Kitaplar/Kütüphane 0 09 Mayıs 2015 00:46
Kuş Tüyü Öğütler.. su damlası Makale ve Köşe Yazıları 0 02 Şubat 2014 20:30
Hutbe:Kur'an-ı Kerim'den Öğütler-2 Arasat Tebliğ-İrşad-Vaaz-Hutbe-Nasihat 0 20 Mart 2009 22:10
peygamberımızden öğütler Armagan Makale ve Köşe Yazıları 1 22 Ocak 2009 18:05

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.