Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM GENEL.::. > Edebiyat > Makale ve Köşe Yazıları

Konu Kimliği: Konu Sahibi Mevlüt HÖNÜL,Açılış Tarihi:  12 Temmuz 2012 (12:24), Konuya Son Cevap : 12 Temmuz 2012 (13:13). Konuya 1 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 12 Temmuz 2012, 12:24   Mesaj No:1
Medineweb Aktif Üyesi
Mevlüt HÖNÜL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Mevlüt HÖNÜL isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 18779
Üyelik T.: 20 Mayıs 2012
Arkadaşları:6
Cinsiyet:
Memleket:Malazgirt
Yaş:47
Mesaj: 151
Konular: 93
Beğenildi:17
Beğendi:0
Takdirleri:32
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Peygambersiz Bir Kuran Anlayışı Olamaz/Mevlüt Hönül

Peygambersiz Bir Kuran Anlayışı Olamaz/Mevlüt Hönül

Peygamber efendimizi devre dışı bırakan bir anlayış ile, Kur’an’ı anlamaya çalışmak.Son dönemlerde Mealcilik akımı adı altında,Başörtüsü, Hacc, Namaz vs bir çok konuda Kur’an’ın anlatımı dışında anlatımlar ile asrımızda 1400 yıllık süreç içerisinde bize ulaşan bilgileri önemsemeyen kesimleri tanımak için Meal okumak ile Mealcilik kavramlarını iyice anlamalıyız.Meal olarak,elbette herkesin kendi dilinde yazılı olanı okuması güzeldir,yalnız bu okumalarda sade Meal ile Kur’an’ı anlamaya çalışmak Peygamberin uygulamalarını saf dışı etme anlayışına götürür.

Dikkat edilecek olursak,Peygamberlere gelen Vahiy,içlerinde bulundukları toplumun anlayacağı dilden gönderilmiştir.Allah yeryüzüne halife kıldığı kullarına yol göstermek adına ferdi,toplumsal,evrensel konularda bir düzen içinde yaşamaları için,Vahyi göndermiş ve bunun uygulayıcısı olarak seçmiş olduğu Peygamberler’e Vahyi açıklama ve uygulama görevi vermiştir.

İbni Mes’ud şöyle buyurmaktadır:

"Eğer Allah'ın Kitabı’nı benden daha iyi bilen birini tanısaydım, uzun yollara (zahmetlere) düşecek olsam bile, onun hizmetine koşardım." Birisi ona; "Ali'yi nasıl buluyorsunuz?" diye sorduğunda; "Ben onunla başladım ve Kur'an'ı onun yanında öğrendim." cevabını verdi.
(İbni Asakir, Tarihu Medineti Dimaşk, c.3, s.25-26)

Kuran’ın nüzul sürecinin canlı tanıkları olan Sahabeler dahi,Kuran’ı en iyi anlayan ve bilenlerden öğrenme gayreti göstermelerine rağmen bizler bugün Kur’anı en iyi biz anlarız mantığı ile yaklaşır isek hataya düşeriz,elbette Kur’an açıktır ama Kur’anı anlamanın ve yormanın bir metodu usulü vardır.

Tercümede yaşanılan zorluk,Arapça ile Türkçe veya başka bir dil arasındaki farktan değil,bizzat hangi dile çevrilirse çevrilsin,orijinal dilinde olduğu gibi ne tercüme edilir nede meallendirilebilir.Çünkü tüm diller asırlar içinde yaşadıkları,toplumların yaşam biçiminden yerleşik göçebe oluşundan farklı-farklı lehçelerden yaşadıkları toplumların dillerinden etkilenmesinden kaynaklanan kavram ve kelime farklılıkları vardır.

Peygamberimizin uygulamaları aktarılırken,tevatüren sağlam olanları,tüm Müslümanları bağlar.Örneğin namazın tüm erkanı Kuranda geçmesine rağmen Rekat sayıları hem sözlü hemde ameli olarak bizlere ulaşmıştır.Bu konuda Peygamber efendimiz,devre dışı bırakarak kendi nefsani isteği doğrultusunda uygulamanın yeri yoktur.Günümüzde Mealciler olarak Yalnız Kur’an yeter mantığı ile Kur’an dışında bir kaynak kabul etmeyenlerin bir kısmı ‘’Şarabın haram edildiği’’ ayetine binaen diğer içkilerin içilebileceği kendi zanlarına uygun olan görüşü kabul etmeleri Mealcilik ile Meal okuma arasındaki farkı anlayamamışlıklarındandır.

Bununla birlikte,Tevhide sarılacağız diyerek şirke girmekten korktuklarını söyleyerek, Kur’an’ın Nüzulüne Siyak ve Sibakına bakmadan Parçacı yaklaşımlar sergileyerek,Kur’an’ın vermiş olduğu mesajları,Peşin hükümler olarak algılamaları neticesinde hataya düşebilmektedirler’’Hüküm Allah’ındır’’ Ayeti hükmünce Peygamberin yasak koyamayacağını iddia etmeleri kendi zahiri anlayışlarından kaynaklanmaktadır.

''Salat'' kelimesi açıkça Namazı emrediyor iken,bu kelimeyi Mealcilik ile anlamaya çalışanlar şekilsel bir Namaz kılmanın olmadığını iddia etmektedirler .Allah bizlere anlayabileceğimiz bir dini bahşetmiş iken,Günümüze kadar herkesin tevatüren yaparak bizlere ulaştırdığı ‘’Salat’’ Peygamberin kıldığı gibi devam etmektedir.Namazın tadili erkanı ise Kuranda (rekat sayıları hariç) Abdest, Kıble, Kıyam, Rüku, Secde, Kurandan kolay gelenin okunması kıraat belirtilmiştir.Bunlar açıkça belirtilmesine rağmen Namaz şeklen yoktur diyerek sade Dil ile anma olarak aktarmak Kur’an’ı kendi anlayışına göre yormaktır.

Siz ey imana ermiş olanlar! Allah'ın ve Elçisi'nin (emrettiği şeyin) önüne kendinizi koymayın, Allah'a karşı sorumluluğunuzun bilincinde olun. Çünkü Allah, kuşkusuz her şeyi işiten, her şeyi bilendir.(Hucurat 1)

Etki ve Tepki sayesinde,asırlardan beri hadis yazan ve ne buldularsa aynen kabul edenlerin düştüğü hata ile kökten reddetme yöntemi ile,Yalnız Kur’an yeter diyerek,Peygamberi postacı gören zihniyet arasında fazlaca bir fark yoktur,biri aşırı derece yüceltirken diğeri aşağılara indirmek ile meşgul.

Kura'nı anlamaya çalışırken, İslam'ın esaslarına riayet ederek,Peygamber efendimizin ve Sahabelerim dediği kişilerin hayat biçimleri ile bağlantı kurarak,asrımıza uygun bir birliktelik kurarak,anlamaya çalışmalıyız,aksi takdirde İslamı hakkıyla yaşamamız mümkün olamaz.Bu konuda bize düşen asli görev,Kuran’ın Allah’ın kelamı olduğu bilinci ve onun uygulayıcısının,Peygamber efendimiz olduğuna İman ederek,İfrat ve Tefritten uzak bir şekilde Allah’ın Kurandaki İslamını anlayarak yaşamak olmalıdır. Peygamberi postacı konumuna koyanlara karşın Allah ve Resulüne karşı olan görevimizi Kur’an ve Sünnet ekseni dahilinde ifa edebilmeliyiz.



MEVLÜT HÖNÜL

www.medineweb.net
__________________
“...Kendinizi satmayınız. Hür, özgür insanlar olunuz, kendini satan satıcılardan olmayınız”
İmam HÜSEYİN (a.s)
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Mevlüt HÖNÜL 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Seküler Cemaat-Tarikatlar ve Modern Kölelik Makale ve Köşe Yazıları AlimOğlu 47 18119 15 Eylül 2016 23:11
Akletmez misiniz? Mevlüt HÖNÜL Makale ve Köşe Yazıları Mevlüt HÖNÜL 0 2462 18Haziran 2016 01:59
İRTİCA’YA KARŞI İSLAM / Mevlüt HÖNÜL Makale ve Köşe Yazıları Yitiksevda 4 2068 22 Şubat 2016 22:34
Mü’min Kime Derler? /Mevlüt HÖNÜL Makale ve Köşe Yazıları Mevlüt HÖNÜL 0 1746 26 Ocak 2016 22:38
Allah’ın Hükmüne Meydan Okuyanlar/ Mevlüt Hönül Makale ve Köşe Yazıları 'Yolcu' 3 2135 10 Mayıs 2015 22:35

Alt 12 Temmuz 2012, 13:13   Mesaj No:2
Medineweb Sadık Üyesi
Esadullah - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Esadullah isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 15316
Üyelik T.: 18 Aralık 2011
Arkadaşları:3
Cinsiyet:Erkek
Memleket:Kayıp bir Kentten
Yaş:44
Mesaj: 734
Konular: 143
Beğenildi:280
Beğendi:94
Takdirleri:3260
Takdir Et:
Standart Cevap: Peygambersiz Bir Kuran Anlayışı Olamaz:

Çok güzel bir yazı emeğinize sağlık, Rahman razı olsun...vesselam
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
En Büyük Mutluluk Kuran'a Dönüşle Mümkündür / Mevlüt Hönül Mevlüt HÖNÜL Makale ve Köşe Yazıları 0 28 Mayıs 2012 01:39
Kuran'ı Mehcur Bırakan Kimler /Mevlüt Hönül Mevlüt HÖNÜL Makale ve Köşe Yazıları 0 28 Mayıs 2012 01:31
Kuran'ı mehcur bırakan kimler? /Mevlüt Hönül Mevlüt HÖNÜL Makale ve Köşe Yazıları 0 21 Mayıs 2012 09:25
Kuran İnsanı Merkeze Almıştır. /Mevlüt Hönül Mevlüt HÖNÜL Makale ve Köşe Yazıları 0 21 Mayıs 2012 09:24
Kuran'ı Anlayamayız Anlayışı S Eyyubi Kur'ân-ı Kerim Genel 9 02 Kasım 2009 00:03

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.