Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM DİNİ KONULAR.::. > Muhtelif Dini Konular > Muhtelif Konular

Konu Kimliği: Konu Sahibi YaŞuHa,Açılış Tarihi:  06 Ağustos 2011 (20:25), Konuya Son Cevap : 07 Ağustos 2011 (12:14). Konuya 1 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 06 Ağustos 2011, 20:25   Mesaj No:1
Medineweb Emekdarı
YaŞuHa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:YaŞuHa isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13867
Üyelik T.: 24 Mayıs 2011
Arkadaşları:6
Cinsiyet:
Yaş:31
Mesaj: 1.005
Konular: 399
Beğenildi:29
Beğendi:5
Takdirleri:53
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Davetçinin duruş ve üslubu

Davetçinin duruş ve üslubu

Davetçinin duruş ve üslubu
İşte onun için Sen (Kur'an’a) davet et ve emrolunduğun gibi dosdoğru ol. Onların heveslerine uyma ve de ki: Ben Allah’ın indirdiği kitaba inandım ve aranızda adaleti gerçekleştirmekle emrolundum. Allah bizim de Rabbimiz, sizin de Rabbinizdir…” (Şura: 15)
Ayet-i kerimenin, bir kısmını zikretmiş olduk. Ayet-i kerime kısa olmasına rağmen, görüldüğü gibi birçok konuyu ihtiva etmektedir. İslam davetçilerinin davet yolundaki istikametlerini belirleyecek mühim işaretler taşımaktadır. Ayet-i celile, davetçilerin efendisi ve insanlığın yegâne kurtarıcısı olan Hz. Muhammed ()’in şahsına hitap etmekte ve Onun yüce şahsında davetçilere, davet dersini vermektedir.
Bundan önceki ayetlerde, Müslümanlara, “ayrılığa düşmemeleri” konusunda ciddi uyarılarda bulunulmakta ve akabinde de, “ehl-i kitabın, azgınlıkları sebebiyle ayrılığa düştükleri” hatırlatılmaktadır.
Tefrikaya düşme konusunda eh-i kitaptan örnek verilmesi ve bu tefrikalarına sebep olarak da “azgınlıklarına” vurgu yapılması Müslümanlar için ciddi bir uyarı niteliği taşımaktadır. Bu uyarıdan sonra da, Müslümanların birlik ve bütünlüklerini koruma ve İslami istikametlerini muhafaza etme hususunda, önlerine işaret levhaları dikilmektedir.
“İşte onun için Sen (Kur'an’a) davet et!” Burada zikri geçen “Felizalike” tabiri için İmam Kurtubi: “ile’l Kur'an” tevili yapmaktadır. Yani “Kur'an’a davet et” ifadesini çıkarmaktadır. Ehl-i kitap olan kâfirlerin içine düşmüş oldukları vahim duruma düşmemek ve tefrika belasıyla tükenmemek için Rabbimiz, önümüze “İle’l Kur'an / Kur'an’a yönel” reçetesini koymaktadır. Zira Kur'an, bütün manevi hastalıkların ilacı, birlik ve bütünlüğün harcı, yolunu yitirmişlerin pusulası, çaresizlerin sığınağı ve kopmak bilmeyen hablullahi'l-metin’dir. O, insanlığın yegâne nizamı, sistem ve kanunudur. Ahkemü’l-hakimin’in hükmü, bir peygamber ve bir devlet reisi olarak Hz. Muhammed ()’in elindeki şaşmaz ve değişmez olan- ANAYASA’sı idi. Ona yönelen huzur bulur, ona sarılan selamete ulaşır, ayrılık ve tefrikadan emin olur. O, davetçinin yegâne esin kaynağı, diri tutan ruhu, yolunu aydınlatan nuru, hakikati gösteren besairi, ellerini kavrayan yedullah ve sırtlarını pek kılan nefes-i Cibrildir. O, davetçinin yansıyan ahlakı, kemalatının resmi ve güzelliğinin revnakıdır. Onun boyasıyla aydınlanmayan bir davet, insanlığa hayat vermekten uzak, ölü bedenleri diriltmekten yoksun ve sahibine seraptan başka bir şey kazandırmayan beyhude bir çabadır.
Ali Ulvi Kurucu, hatıralarında Hasan el-Benna’dan bahsetmekte ve onu, ümmete mürşid kılan ve onu bu makama taşıyan olgunun, “Kur'an’a olan vukufiyeti olduğu” gerçeğini öne çıkarmaktadır. Gerçekten o, bir Kur'an muallimi idi! Bu muallimliğini, şehadetle de taçlandırıp ölümsüzleştirmiştir. İslam davetçisi olup da onun rahle-i tedrisinden geçmeyen hemen hemen yoktur…
Seyyid Kutup, Kur'an’ın etkileyici gücünden söz ederken yaşamış olduğu bir olaydan haber vermektedir. ABD’ye gemiyle yolculuk ederken, Cuma namazını kıldıklarını ve kendisinin de imam olduğunu bildirmektedir.
Gemide bulunan turistlerin de merakla namazlarını takip ettiklerini söyler. Namazdan sonra Kanadalı bir bayan turist yaklaşıp şöyle der: “Sen konuşurken, konuşmalarının arasında çok etkileyici cümleler vardı, o cümleler ne idi, niçin o kadar etkileyici idi?!” Seyyid Kutub “Etkileyici cümleler dediği kısmın, hutbede okuduğum ayetlerdi” der.
Kur'an’ın etkileyici gücü hakkında, yine Kur'an’ın kendisi haber vermektedir: “Eğer okunan bir kitapla dağlar yürütülseydi veya onunla yer parçalansaydı yahut onunla ölüler konuşturulsaydı (O kitap yine bu Kur'an olacaktı)….” (Ra’d: 31)
Bu mucize-i sermedi elimizde iken, Resulümüzün pak olan sünneti yolumuzu aydınlatıyor iken, mürted sistemin zulmü altında bu kadar zamandır inim inim inlememiz, Zerdüşt olan örgütün topraklarımızda ve halkımızın ta kalbinde yeşerip boy atması nasıl izah edilebilir! Kuşkusuz bütün bu olup bitenler, arızi olan durumlardır! Asıl olan, yine belirmiş ve güneş gibi toplumu bir baştan bir başa kuşatmıştır. Bu mürtedlerin ömürlerinin daha fazla uzamaması için, Rabbimizin fermanıyla, “İle’l-Kur'an!” evet, Kur'an’a bir bütün olarak yönelmemiz ve onun davetçilerini yetiştirmek için, gerekirse sırtımızdaki gömleği, ağzımızdaki lokmayı verip seferber olmamız gerekir…
“Emrolunduğun gibi dosdoğru ol!” Bu ağır hitabın, başta Hz. Resulullah aleyhi's-salatu ve's-selam’a olduğu gerçeğini düşünürsek ve bu uyarı ile Hz. Resulullah aleyhi's-salatu ve's-selam’ın sarsılıp çöktüğünü ve belirgin bir şekilde yaşlılık alametlerinin şahsında belirdiğini kavramaya çalışırsak, özellikle İslam davetçilerinin ve mücadele erbabının, nasıl kemikleri çatırdatan bir teklifle karşı karşıya oldukları daha rahat anlaşılmış olur.
Hz. Peygamber aleyhi's-salatu ve's-selam’ın bütün zerreleri doğruluğu yansıtmakta idi. O, doğruluğun ta kendisi idi. Doğruluk, Onun şahsında tecessüm etmiş ve Onun şahsiyetiyle hayat bulmuştu. Buna rağmen, “dosdoğru ol!” hitabına muhatap olması…
Bu toplumun şartlarında dünyaya gelmiş, büyümüş, sistemin kurumlarından eğitim almış, onların gıdalarından beslenmiş ve İslam davetçisi olarak da tebarüz etmiş şahsiyetlerin bu hitap karşısındaki durumları, çok daha zor olması ve bel kemiklerinin çatırdatması, beyinlerinden şimşeklerin çakması ve kalplerinin yerinden fırlaması gerekir…
Anlayışta, amelde, helal ve haram çizgisini korumada, mücadele yolundaki tavizsizlikte, bela ve musibetleri göğüsleyip hakkı haykırmada, hile ve desiselere karşı uyanık olup tağutların tuzaklarını boşa çıkarmada, görünmeyen hallerdeki meşguliyetlerde Kur'an ve sünnet ekseninden şaşmadan, “dosdoğru olmak!” gerekmektedir.
Hem de Rabbimizin emrettiği şekilde dosdoğru olmak! Zira doğruluğun sınırlarını belirlemede, nasıllık ve niceliğini tayin etmede tek yetkili olarak Rabbimiz kendisini göstermektedir. Çünkü bu iş insanlara bırakılsaydı, insanlar adedince doğrular ortaya çıkacaktı. Bu konuda örnek şahsiyetler, peygamberler ve onların hatemi olan Hz. Muhammed aleyhi's-salatu ve's-selam’dır.
O, Allah (cc)’ın emrettiği şekilde dosdoğru olmuştur. Onun şahsiyetinin yansıyıcıları ve sünnet-i seniyyesinin taşıyıcıları da, kuşkusuz dosdoğru olanlardır. Her davetçi, bir lahza da olsa, kendini mahşerde ve kurulan mizan karşısında düşünüp, o hassas terazide ve Rabbinin huzurunda “dosdoğru ol!” hesabını verdiğini tahayyül edip, oradaki durumunu tüm zerreleriyle yaşamalı ve gerçekten kurtulmuş olarak o vartayı atlayıp Firdevs cennetlerine doğru hızlı adımlarla gidip gidemeyeceğini çok iyi muhasebe etmelidir. Her insan, kendini en iyi bilendir.
Eğer gerçekten vicdan muhasebesini yaparsa, bulunduğu noktayı çok iyi keşfedebilir ve akıbetinin nasıllığını tahmin edebilir… O zaman, tekrar ayet karşısına geçip, daha bir dikkat ve daha bir samimiyetle tefekkür ve tedebbür edip; “emrolunduğun gibi dosdoğru ol!” ikaz-ı ilahiyi, daha bir derinden yaşamalı onun etkisini daha sarsıcı bir şekilde tüm zerrelerimizde hissetmeye çalışmalıyız.
“…Onların heveslerine / arzularına uyma!” Müslümanları, bahusus İslam davetçilerini, İslam dairesinin dışına çıkarıp arzularına ram etmek için, kâfirler, münafıklar ve düşük karakterli mahlûklar, her dönemde olduğu gibi günümüzde de daha artan bir yoğunlukta ve enva-ı çeşit enstrüman kullanarak icra-ı faaliyetlerini sürdürmektedirler.
Günümüzde, kâfirlerin sahip olduğu imkânlar da göz önünde bulundurulduğunda, davetçilerin nasıl büyük bir tehlikeyle karşı karşıya oldukları açık ve nettir. İslami hareket etiketini taşımalarına rağmen bugün, büyük şeytan olan ABD’nin emir ve himayesinde olan, onların şeytani politikaları doğrultusunda hareket eden maalesef yığınlarca oluşum vardır.
İslam davetçilerinin, tağutların ve azgın olan kâfirlerin arzularına uymama, onların heveslerine teslim olmama konusunda çok dikkatli ve uyanık olmaları gerekir. Aksi takdirde sözde amellerinin, Allah (cc)’ın terazisinde hiç ama hiçbir ağırlığı olmayacaktır.
“…Allah’ın indirdiği kitaba inandım ve aranızda adaleti gerçekleştirmekle emrolundum…” Allah (cc)’ın indirmiş olduğu bütün kitaplara, aralarında hiçbir ayırım yapmaksızın, O’ndan indirildiği şekliyle iman etmek Müslümanların en belirgin özelliklerindendir. Allah (cc)’ın Kitab-ı mubininde bildirdiği bütün ayetlere ve o ayetlerin ahkâmına bilakaydu şart iman edip teslim olmak ve icaplarını yerine getirmek, müminlerin imanlarının vazgeçilmez bir gereğidir.
Davetçileri ve genelde müminlerin en önemli özelliklerinden biri de, adaleti gözetmeleri ve en kâmil manada ikame etme gayreti içinde olmalarıdır. Adalet, Allah (cc)’ın yeryüzündeki mizanı, mazlumların imdadına yetişen güçlü iradesi ve hakkın tahakkukunu sağlayan keskin kılıcıdır.
Allah (cc)’ın bu şaşmaz iradesinin yeryüzünde ikame edilmesi ve tenfizinin sağlanılması görevi de kuşkusuz davetçilerin ve İslam mücahitlerinin sorumluluğuna tevdi edilmiştir. İslam dininin en önemli hedeflerinden birinin de adaleti gerçekleştirmek olduğu muhakkaktır.
Hem de bütün yeryüzünde en hassas bir şekilde adaleti gerçekleştirmek, onun niha-i hedeflerindendir. Bu işle görevli olan davetçilerin ve dava erbabı mücahitlerin, öncelikle İslam adaletini kendi şahıslarında ve mabeynlerinde en hassas ve görkemli bir şekilde yaşama sorumlulukları vardır. Bunu gerçekleştirmedikleri sürece, bu işin talipleri oldukları iddiası, fazla gerçekçi olmadığı gibi insanlar nezdinde de kabul görülmeyeceği muhakkaktır.
“…Allah bizim de Rabbimiz, sizin de Rabbinizdir…” İslam davetçilerinin davet üslubuna şekil verecek ve çerçevesini belirleyecek önemli bir mikyasla karşı karşıyayız. Burada muhatap olanlar, Ehl-i kitap olan kâfirlerdir. Onların Allah (cc)’ın Rububiyeti konusunda saf ve berrak bir inanca sahip olmadıkları açıktır. Din adamlarını Allah (cc)’tan başka rabler edindikleri Kur'an hüccetiyle sabittir.
Buna rağmen onlar, İslam’a davet edilirken, ortak bir Rabbin vurgusu yapılması ve bunun öne alınması çok manidardır. Onlara davetin iletilmesi ve dinlemelerinin sağlanılması için bu tür ortak paydalardan söz edilmesi davetin başarısı konusunda çok önemlidir.
Muhatabın gönlünü okşayacak ifadelerin yerine nefretini ve inadını depreştirecek sözcüklerin kullanılması, davetin başarısızlığına zemin hazırlayan yaklaşımlar olduğu kesindir. “Kolaylaştırın zorlaştırmayın, müjdeleyin nefret ettirmeyin” ölçüsü de, bu ayetin muradıyla kesişmektedir. Hasan el Benna’nın: “İttifak ettiğimiz konuları öne alır, ihtilaflarımız konusunda da birbirimizi mazur görürüz” yaklaşımı da kuşkusuz bu anlayışı yansıtmaktadır. Bugün, İslam davetçilerinin üslup olarak daha yumuşak ve daha kucaklayıcı olmaları büyük bir zarurettir. Bütün ortak değerlere ve inanç manzumesine sahip olmamıza rağmen, Müslümanlarla omuz omuza veremeyişimizin, sert üsluptan, rijit yaklaşımdan ve özellikle müsamahasızlıktan kaynaklandığı muhakkaktır.
Üslubumuzu, Kur'an ve sünnet temeline indirgememiz, merhamet libasını giydirmemiz büyük bir zarurettir. Bugün, İslam ümmetinin içine düşmüş olduğu hal, bizi birbirimize daha çok şefkat ve merhamet göstermeye yöneltmeli değil midir?
Faruk HAMZA İnzar Dergisi Ekim 2010
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi YaŞuHa 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Aile Edep demekti Şiirler ve Şairler YaŞuHa 2 2137 04 Mayıs 2014 20:47
Kardeşimize dua lütfen Dua Bölümü MusabBinumeyr 4 2388 04 Aralık 2013 18:38
Kilonuz mu var? sorun degil artık/Medineweb Diyet/Spor gün ışığı 4 2691 27 Kasım 2013 20:45
Üzüm çekirdeği mucizesi Tıbbı Nebevi ve Alternatif Tıp YaŞuHa 2 2337 27 Kasım 2013 20:34
Peki Anne senin yüregini kim sogutacak? Makale ve Köşe Yazıları Mihrinaz 7 3134 26 Kasım 2013 19:23

Alt 07 Ağustos 2011, 12:14   Mesaj No:2
Meal Gurubu Üyesi
Medineweb Emekdarı
bilinmez - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:bilinmez isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13966
Üyelik T.: 27Haziran 2011
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 2.154
Konular: 309
Beğenildi:178
Beğendi:15
Takdirleri:560
Takdir Et:
Standart Cevap: Davetçinin duruş ve üslubu

Davetçinin duruşu hep dik olmalı kıvırmmalı ,kırpmamalı insanlardan ziyade Allahın rızasına uygun davranmalı ve rızasına uygun olmalı çünkü insanları razı etmek ancak ONLARIN MENFAATLERİNE göre olmalı ki razı olsunlar ve insanlar AHİRET YURDUNDAN ÇOK geçici dünya rahatlığının peşinde iseler onları DAVETÇİ hiçte razı edemez,yalnız ilk başta davetçinin kendisi kendi kendine DAVET YAPMALI YANİ NEYİ KUŞANDIĞINI ,NASIL Bİ SORUMLULUK ALDIĞINI BİLMELİ ,VE BUNUN İDRAKİNDE DE YAKİN OLMALI Kİ gelecek olan tepkilere dayana bilsin...

Bu davet usulundeki davetçinin yüklendiği göreve kuranda bi bakalım kuranın ilk inen ayetleri ile.......

MÜZEMMİL SÜRESİ..5- Gerçek şu ki, biz senin üzerine 'oldukça ağır' bir söz (vahy) bırakacağız.

Tabiki bu ayetin üzerine bi kaç satırda yazmadan geçemiyecem,AĞIR BİR SÖZ,ne demektir bu ağır bi söz birlikte rasulullahın hayatındaki bazı kesitlerlede tefekkür edelim....

Rasulullahın aldığı vahinin tebliği gereği bunu insanlara APAÇIK Bİ ŞEKİLDE SÖYLÜYORDU ,söylüyordu ama bu öyle basit bi ortamda değildi AĞIR Bİ ORTAMDI ve bu MEKKE DEVLETİ VE İDARE MECLİSİ[DARUN NEDVE] de ki statüko halkın üzerinde bi tahhükküm kurmuş ve insanları MECLİSLERİNDE[darun nedve] den çıkan kararlara göre idre ediyorlardı,ve ayrıca bu MEKKE DEVLETİ ALLAHADA İNANIYORDU,yalnız Allah ile birlikte ortaklar koşuyorlardı tıpkı şimdiki Allah ın hükmüyle hükmetmeyen meclislerdeki beşeri hüküm tasarlayanlar gibi putlara bayram yapıp,onlar kurban kesiyor ve onları övüyor HAMD EDİYOR, saygı duruşunda da duruyorlardı ve bunuda ATALARININ GELENEĞİNE SAHİP ÇIKTIKLARINI VE ATALARININDA BÖYLE YAPTIKLARINI SÖYLÜYORLARDI....

Bu kısa MEKKE DEVLETİ hakkındaki bilgiden sonra tekrar DAVEY METODUNA DÖNELİM EVET vahiy hz muhammed sav AĞIR Bİ SÖZ BIRAKMIŞ VE ONUDA İNSANLARA ULAŞTIR DEMİŞTİ....Ne yapacaktı peygamberim bu AĞIRLIĞIN ALTINDAN NASIL KALKACAKTI,çünkü gerçektende çok AĞIR Bİ GÖREVDİ BU DAVET,,,,,,

Düşünün çıkıp ey insanlar sizin bu bayram yaptığınız,saygı duruşunda durduğunuz ve insanları idare ettğiniz meclislerinizden çıkardığınız KANUNLAR BENİM AYAĞIMIN ALTINDADIR VE BUNLARA LAAAA.....diyeceksiniz,,alacağınız tepkiyi düşünün,bırakın tepkiyi,dışlanmak,taşlanmak,,iftiralara,aşağılanma lara,yalanlamalara,öldürülmek,hapsedilmek,yurdunda n sürülmek vs vs hepside var bunların içinde PEKİ BU SÖZ AĞIR Bİ GÖREV DEĞİL MİYDİ.....AYETİNDE DEDİĞİ GİBİ İŞTE DAVETÇİ İLK BAŞTA BU AĞIRLIĞIN ONA GETİRECEĞİ şeyi bilmeli ve öyle yola çıkmalıdır....pEŞİNED ŞU ŞEKİLDE OLMALI HİÇ KİMSEDEN KORKMADAN....

AHZAB SÜRESİ....39- Ki onlar (o peygamberler) Allah'ın risaletini tebliğ edenler, O'ndan içleri titreyerek-korkanlar ve Allah'ın dışında hiç kimseden korkmayanlardır. Hesap görücü olarak Allah yeter.

İŞTE DAVETÇİNİN TAKINACAĞI VE KORKACAĞI TEK MERCİ ALLAH OLMALI....

DEVAM EDELİM....DAVETÇİ YAPTIĞI DAVETİNDE AP AÇIK OLMALI VE ALLAHA TEVEKKÜL ETMELİ....

hicr süresi...93- Yapmakta oldukları şeyleri.

94- Öyleyse sen emrolunduğun şeyi açıkça söyle ve müşriklere aldırış etme.

95- Şüphesiz o alay edenlere (karşı) Biz sana yeteriz.

96- Ki onlar, Allah ile beraber başka İlahları (ortak) kılmaktadırlar; onlar yakında bilip-öğreneceklerdir.

97- Andolsun, onların söylemekte olduklarına karşı senin göğsünün daraldığını biliyoruz.

98- Sen Rabbini hamd ile tesbih et ve secde edenlerden ol.

99- Ve yakîn sana gelinceye kadar Rabbine ibadet et...


ve DAHA SONRA RABBİMİZ PEYGAMBERİNE SEN BU GÖREVİNİ LAYIKIYLA YAPTIN VE BEN BENİM HÜKÜMLERİMLE HÜKMETMEYEN KAFİR TOPLUMLARADA HİDAYETİ VERMEM SEN ONLAR KARŞI ÜZÜLMEDE,SIKILMADA...ŞEKLİNDE KURANIN BEYANLARININ IŞIĞINDA YA RASULULLAH BU GÖREVİ RABBANİ METODLA DEĞİLDE BU GÜN Kİ BAZI İNSANLARIN DEYİMLERİ YANİ AKLI METODLARLA ÇIKIP ÖYLE YAPSAYDI NE OLURDU...

MAİDE SÜRESİ....67- Ey peygamber, Rabbinden sana indirileni tebliğ et. Eğer (bu görevini) yapmayacak olursan, O'nun elçiliğini tebliğ etmemiş olursun. Allah seni insanlardan koruyacaktır. Şüphesiz, Allah, kafir olan bir topluluğu hidayete erdirmez.


İŞTE BU GÜN EKSERİ DAVETÇİLER BUNUN BİLİNCİNDE OLMADAN NAKLİ[VAHİY] DAVET METODUNUN ÖNÜNE,AKLİ METODLARIYLA ORTAY ÇIKTIKLARI İÇİN BU DAVETİ YAPAMAMIŞ OLUYORLAR VEYA OLMUYORLAR MI....
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
konuşma**adabımız ve** üslubu CaferTayar Adap-Edep-Ahlak 1 07 Aralık 2015 14:24
Beş Vakitte Beş Muhammedi Duruş *Hüzün* Namaz-Abdest-Teyemmüm 0 09 Ağustos 2015 13:19
Bir Kur’ân üslubu: Yumuşak söz Aysima Kur'ân-ı Kerim Genel 8 07 Şubat 2010 22:16
İbnü'l Arabi Üslubu Boşluk Alimler(Rh) 0 02Haziran 2009 11:20
Gülce bir Duruş Belgin Hz.Muhammed(s.a.v) 1 24 Aralık 2008 21:34

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.