Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.İBADETLER.::. > İbadetler > Namaz-Abdest-Teyemmüm

Konu Kimliği: Konu Sahibi aslıı,Açılış Tarihi:  08 Mayıs 2012 (01:58), Konuya Son Cevap : 08 Mayıs 2012 (01:58). Konuya 0 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 08 Mayıs 2012, 01:58   Mesaj No:1
Medineweb Sadık Üyesi
aslıı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:aslıı isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 15266
Üyelik T.: 14 Aralık 2011
Arkadaşları:18
Cinsiyet:
Yaş:30
Mesaj: 751
Konular: 119
Beğenildi:62
Beğendi:29
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart yaygın hastalık sabah namazına kalkamıyorum...

yaygın hastalık sabah namazına kalkamıyorum...

Maalesef günümüzde 5 vakit namaz kılanların dahi sabah namazı hususunda gevşeklik gösterdiğini üzülerek müşahede etmekteyiz.
Asrı Saadet zamanında münafıklar dahi 5 vakit namaz için cemaate giderlerdi, lakin kalplerin de iman bulunmaması hasebi ile sabah namazlarında gevşeklik göstermeleri münasebeti ile münafıklıkları tescillenmiş olurdu. Binaenaleyh sabah namazı hususunda gevşeklik göstermek münafıklık alametlerindendir.
Bu husus da ki tavsiyelerimiz;
- Evvela sağlam bir niyet etmek; kişi her ne kadar yorgun ve geç yatmış olursa olsun yine de “Ya Rabbi! İnşaallah mutlaka sabah namazına kalkacağım” diye sağlam bir niyet etmek elzemdir.
- Diğer önemli bir hususta erken yatmaya özen göstermektir. Zira vücudumuzun da üzerimizde hakkı olduğunu unutmayarak; İhtiyacımız olan uyku saatini (5-6 saat) vücudumuza vermemiz lazımdır. Özellikle vücudun ve zihnin kendini yenilediği 22.00-03.00 arası uyku alışkanlığı kazanmamız mühimdir. Asrı Saadette Sahabe-i Kiram Efendilerimiz henüz yatsı namazı cemaatinden evlerine doğru dağılırken, erken yatabilmek için evlerine yaklaşınca cübbelerini çıkartır ve derhal yatarlardı.
Bu mesele ile alakalı Üstadımız Mahmud Efendi Hazretleri (Kuddise Sirruhu) “Saat 10 yatağa kon, saat 3 yataktan uç” kelamı çok yerindedir. Yine Efendi Hazretlerimiz “Erken yatmayı bilmeyenden adam olmaz” diğer bir kelamların da ise “Düzensiz salik (Allah yolcusu), haliktir (helak olucudur)” buyurarak bu meselenin ihtimama dikkat çekmiştir.
- Yatmadan önce yemek yememek ve su içmemek de harareti azaltacağından, hafif ve rahat bir uyku uyuyup, rahat uyanmaya vesile olur.
- Haramlardan sakınmak, Farz ve Sünnetlerde istikamet göstermek, Zikrullah’a devam etmek, ilim ile meşgul olmak, ilim-sohbet meclislerine katılmak ve sadıklarla beraber olmak da gafleti giderir ve ibadete olan şevki artırır. Zira bütün organlarımız, kalbe, kalp de bulunduğu ortama bağlıdır. Nitekim bir Hadis-i Şerif’te Efendimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) “Kişi arkadaşının dini üzeredir” buyurmuştur. Binaenaleyh ibadet ehli sadıklarla beraber olanlar dünya ve ahirette Said. Avam, fasık ve cahillerle beraber olmak da dünya ve ahirette Şaki olmaya götürür.
- Yine haram ve malayani işlerle meşgul olmak kişiye gaflet vereceğinden bu tür haram olan; tavla, okey vb. oyunlarla meşgul olmak, müstehcen ve küfürlü konuşmalar, çalgı dinlemek, mahremimiz olmayan (görüşmemizin haram olduğu) kişilerle muhabbet etmek veya görüşmek veya malayani olan oyun, eğlence, futbol vb. işlerlerden ve bu işlerle meşgul olan kişilerden uzak durmakta kişiyi bu gafletten uzak tutar. Bu mesele ile alakalı Efendimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem); “Mevla Tealanın kulundan yüz çevirmesinin alameti, onu malayani ile (futbol, oyun gibi boş işler ile) meşgul etmesidir.” buyurmuştur.
- Diğer bir yöntem ise mutlaka sabah namazı için uyanmaya vesile olacak alarm kurmak gerekir. Bu alarmın rahatsız etmeyecek kadar hafif ve sessiz olmamasına da riayet etmek gerekir. Şayet bir alarm yetmiyorsa, bir kaç saat kurmak gerekir. Kurduğumuz bu saatleri elimizin altına değilde, ulaşamayacağımız bir yere koymakta da fayda vardır.
- Ev halkından olan kişileri de tembihlemek ve önce kalkanların birbirini kaldırması hususunda rica da bulunmakta faydalıdır.
- Her hangi bir dünyalık menfaat için saatlerce telefon ile görüşen veya bir rica da bulunmak için kapıları aşındıran dostlarımız dan; en büyük dünya ve ahiret menfaati ki sadece sabah namazının sünneti hakkında dahi; “Sabah namazının sünneti, yerdekilerden, göktekilerden ve bunların arasında bulunan her şeyden daha hayırlıdır” buyrulan bu namaz için birbirimizi telefon açarak, kapı ya gelip zili çalarak uyandırılmak hususunda rica da bulunmak yerindedir.
- Yatmadan önce de istiğfar, Salavatı şerife ve Sünnet-i Seniye de ki yatma adabına riayet ederek yatmadan önce abdestli olup;
1. Bir Fatiha suresi
2. Üç İhlas suresi
3. Bir Felak suresi
4. Bir Nas suresi
okuyup iki avucu birleştirip, üfleyerek, elimizin ulaştığı her yere meshedip, sağ tarafımıza yatmanın, yatarken açık baş olmamaya dikkat etmenin de faydası vardır. Ayrıca yatmadan önce 7 tane Kevser suresi okumanında Sabah namazına kalkma hususunda büyük kolaylık olacağı da tecrübe ile sabittir.
Kısacası; Farzlara, vacip ve sünnetlere riayet edip Helal-Haram husunda dikkatli olup sadıklarla beraber olmak gerekir(medresetül mahmudiyye)
__________________
‎''onlar sanıyorlar ki,
biz sussak mesele kalmayacak.
halbuki,biz sussak, tarih susmayacak..
tarih sussa, hakikat susmayacak........''
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi aslıı 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Birlik ve beraberlik ahlakımız Serbest Kürsü aslıı 0 1884 04 Mart 2014 01:22
Çocuk ve yalan Çocuk ve Aile Sağlığı aslıı 0 2167 04 Mart 2014 01:20
yeterlilik deneme sınavı Deneme Sınavlar/Paylaşımlar fatmabalci19 1 3681 15 Mart 2013 16:54
kur'an'da peygamber hanımlarına uyarılar Kur'ân-ı Kerim Genel aslıı 0 2540 14 Şubat 2013 11:48
miniklere sorduk <3<3 Hz.Muhammed(s.a.v) " İdiL Su " 1 1994 03 Şubat 2013 22:48

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Sabah namazına kalkamıyorum; çaresi nedir? MERVE DEMİR Soru Cevap Arşivi 3 26 Ekim 2018 15:05
Sabah namazına uyanmak için birkaç tavsiye İslaminesil Namaz-Abdest-Teyemmüm 12 08 Kasım 2014 20:30
Haydi sabah namazına.. TufeyL Namaz-Abdest-Teyemmüm 8 03 Ağustos 2014 18:15
Sabah Namazına Kalkamayanlara Özel Saat FECR Resim/Karikatür 7 10 Kasım 2012 00:48
Teheccüd namazına kalkamıyorum, ne yapayım? MERVE DEMİR Soru Cevap Arşivi 0 08 Nisan 2009 09:39

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.