Medineweb Forum/Huzur Adresi

Medineweb Forum/Huzur Adresi (https://www.forum.medineweb.net/)
-   Namaz-Abdest-Teyemmüm (https://www.forum.medineweb.net/210-namaz-abdest-teyemmum)
-   -   Namaza nasıl kalkılmalı (https://www.forum.medineweb.net/namaz-abdest-teyemmum/7200-namaza-nasil-kalkilmali.html)

Seyyid 27 Ekim 2008 01:19

Namaza nasıl kalkılmalı
 
Beş vakit namazını düzenli kılsa bile pek çok mümin, gece uykusundan uyanamama veya sabah havanın soğuk olması gibi bahanelerle sabah namazını kazaya bırakıyor.

Kur'an'ı Kerim'de en çok emredilen (70 kez) ibadet olan namaz, imandan sonra gelen en önemli ameldir. Miraç Gecesi Cenab-ı Hak tarafından Peygamber Efendimiz'e perdesiz ve doğrudan emredilen namaz, Rabb'imizin bize ihsan ettiği sonsuz nimetlere karşı en güzel şükür ve mü'minlerin ilk hesaba çekileceği meseledir. Bu kadar değerli ve önemli olduğu halde kıymeti bilinmediği için çeşitli bahanelerle terk edilen namazların içinde, Peygamberimiz'in "Dünya ve içindekilerden hayırlıdır." dediği sabah namazı ise en çok kazaya kalan namazdır. Beş vakit namazını düzenli kılsa bile pek çok mümin, gece uykusundan uyanamama veya sabahın erken saatlerinde havanın soğuk olması gibi çeşitli bahanelerle sabah namazlarını kazaya bırakabiliyor. Oysa sabah namazı günün ilk imtihanı, ilk ibadetidir. Sabah namazını kılarak güne Allah'ın garantisinde başlayan bir mümin, ertesi güne kadar karşılaşacağı mücadele ve tehlikelerde büyük bir güven ve güç sahibi olur. Hiç namaz kılmayanların kendilerine göre bahaneleri olduğu gibi, namaz kıldığı halde sabah namazlarını arada bir kaçıranlar da çeşitli bahaneler bulurlar. İlahiyatçı yazar Cemil Tokpınar "Sabah Namazına Nasıl Kalkılır?" adlı kitabında, bütün bu bahanelere çözümler sunuyor ve namaza kalkabilmenin yöntemlerini anlatıyor. Tokpınar, bütün namazları vaktinde kılma esasına dayanan bu hal çarelerini tavsiye ederken, her durumda namazın nasıl kılınabileceğini kendi tecrübelerinden de örnekler vererek ortaya koyuyor.

Uyanır uyanmaz kalkın

Sünneti bile dünyadan hayırlı olan sabah namazını mutlaka güneş doğmadan önce kılmak gerekir. Sabah namazının vakti imsak vaktinde başlar, güneş doğunca biter. Güneş doğduktan sonra sabah namazının ancak kazası kılınır. Bazı kimseler "Güneş doğduktan sonra kılarsak borcumuzu öderiz; ama sevabı olmaz" diye düşünüyorlar; ama bunun gerçekle ilgisi yoktur. Bazen her türlü tedbiri aldığınız halde, gözünüzü açtığınızda ortalığın aydınlandığını görür ve güneşin doğduğunu düşünürsünüz. Bu tür durumlarda karar vermeden önce hemen kalkıp saate ve takvime bakın. Belki birkaç dakika vardır ve bu arada tuvalet ihtiyacınızı gidermeden, abdestin sadece farzlarını yapıp namaz için vakit kazanabilirsiniz.
Soğuk ve serin sabahlarda uyandığınız halde yataktan kalkmak, uyku mahmurluğunu bırakıp sıcacık yatağı terk ederek suyla abdest alıp namaza koşmak kolay gelmez; ama dünyada üç kuruş kazanma yolunda sıcak soğuk, zor kolay demeyip çalışan bir insanın, küçük zahmetlere katlanmak istemeyip sonsuz mutluluk yurdu olan cenneti kaybetmesi kadar kötü bir şey olabilir mi? Bu düşünceye rağmen motive olup kalkmak zor geliyorsa, elektrikli bir soba kullanmak gibi namaz kıldığınız ortamı ısıtacak formüller bulabilirsiniz; ancak farklı şartlarda bu kolaylığı yapamadığınız zaman hiçbir olumsuzluğa aldırmadan zor şartlarda daha çok sevap alacağınızı düşünerek coşkuyla Allah'ın huzuruna çıkın.

Nefsinizi namazı kaçırmaya alıştırmayın

Yazın yatsı namazı geç, sabah namazı da çok erken saatlerde kılındığı için, yorucu işlerde çalışanlar yatsıyı bekleyince sabah namazına kalkamadıklarını söylerler. En kısa günde bile yatsı ile sabah namazı arasında altı saat vardır ve bu süre uyanmak için yeterlidir.

Teheccüd namazı kıldıktan sonra uyuyunca sabah namazını kaçırıyorsanız, ya uyumayın ya da teheccüde kalkıp uykunuzu bölmeyin. Çünkü sünnet olan bir namazı kılmak için farz namazın kaçırılması kabul edilemez.

Bazen, sabah namazı vaktinde uyandığınız halde "birkaç dakika daha yatakta kalayım, nasıl olsa vakit var" derken uyuyakalır ve gözünüzü açtığınızda vaktin çoktan geçtiğini fark edersiniz. Bu durumu bir kez yaşadıktan sonra çok büyük ızdırap duymalı ve ders alıp, bir daha nefsinize kesinlikle açık kapı bırakmadan yatağınızdan ok gibi fırlamanız gerekiyor. Yoksa bu durumlar tekrarlandıkça sabah namazı konusunda duyarlılığınızı kaybedebilirsiniz.

Rabb'imizin emrettiği en büyük ve en vazgeçilmez namaz ibadetini hakkıyla ve eksiksiz yerine getirebilmek için ilk şart namazın önemini çok iyi kavramaktır. Maddi hayatımızın devamını yemek içmek ve nefes almakla sağlıyorsak, manevi hayatımızın canlılığının devamı da başta namaz olmak üzere tüm ibadetlerimizi hakkıyla yerine getirmemize bağlı. Namaz konusunda nefsimizi konuşturmak yerine Allah'ın kitabına, O'nun yüce Rasulü'ne ve bu iki kaynaktan beslenen İslam alimlerine yönelmek gerekiyor. Onların namazı nasıl gördükleri, nasıl bir önem ve değer verdikleri, nasıl anlatıp kıldıklarını bilmek namaz konusunda duyarlılığımızı artıracaktır. Namazı hayatının en vazgeçilmez bir parçası yapmak isteyen Müslüman'ın ilk kazanması gereken sağlam ve güçlü bir imandır.

Sabah namazını kılmamak için bahanelere kulak asmayın

Sabah namazına kalkmamak için en çok kullanılan bahane yorgunluk ve uykusuzluktur. Gerçekten yoğun ve zaruri işleriniz sizi çok yıpratmış ve uykusuz bırakmışsa, eğer zamanınız yok ve ertesi gün dinlenmeniz gerekiyorsa namazınızı kısa tutabilir; uzun uzun sûre okumadan, dua ve tesbihleri uzatmadan, sadece namazın sünneti ve farzını kılarak ibadetinizi yapabilirsiniz.

Çünkü Rabb'imizin istediği farz olan kısmıdır. En zorlu ve sıkıntılı zamanlarınızda vazgeçmek yerine zaruri kısmıyla yetinmeniz, belki birkaç dakika kaybettirir; ama cennetleri kazandırır.

Bazen küçük çocuklar uykusuz bırakır ve gecenin bir yarısı uyuyup kalınca namaza kalkmak zor olur. Bu durumda namaza bahane ettiğiniz için çocuklarınızın elinizden alındığını düşünün. Onlar yokken daha çok mu ibadet edeceksiniz; yoksa bu sadece kendimizi kandırmak mı?

Sabah namazını kılmamanın bir bahanesi de gusül yapma ihtiyacıdır. Genç, bekar, askerlik, yolculuk, misafirlik gibi özel durumları olan kimseler için bu önemli bir problemdir. Ama hiçbir zaman namaza engel değildir. Gusül için mutlaka sıcak suyla yıkanılması, her şeyin en güzel ve en mükemmel olması, köklü bir temizlik yapılması gerekmez. Eğer güneş doğmak üzereyse hemen farzlarla yetinerek bir an önce temizlenmeniz ve namaza koşmanız gerekir.

Misafirlikte namaza nasıl kalkılmalı?

Misafirliğe gittiğiniz zaman ev sahibiniz namaz kılsa da kılmasa da siz tedbirinizi alın ve akşamdan seccadenizi odanıza alıp saatinizi ayarlayın. Saat yoksa namaz kılan bir arkadaşınızı sizi telefonla uyandırması için tembihleyin. Eğer geç yatıyorsanız ve her şeye rağmen uyanamamaktan korkuyorsanız birkaç bardak su içerek biyolojik saatinizi kullanın.

EcelBekcisi 27 Ekim 2008 15:43

Cvp: Namaza nasıl kalkılmalı
 
Muhakkak namazı kaçırmanın fetvası olmaz.Onun için her vaikt namazlara dikket etmeli.Özelliklede sabah namazlarına dikkat etmeli.Zira efendimiz s.a.v "Sabah ve yatsı namazını tembel tembel munafıklar kılarlar.buyurur.

Seher Yeli 27 Ekim 2008 16:22

Cvp: Namaza nasıl kalkılmalı
 
Sabah namazına nasıl kalkılır kitabını okudum ve çevremdeki insanlara okutmaya çalıştım.
Önce gerçekten namaza kalkmak için niyetli olmalıyız kaçırmamalıyız çünkü kaçırmak alışkanlık yapar.
Ben ilk namaza başladıgımda hepsinimi kılıyorsun diye sorular geliyordu bende çok şaşırmıştım ne demek hepsini mi?dedigimde sabah namazınada mı kalkıyorsun maşallah maşallah derlerdi şimdi gülüyorum ama onlar için üzülüyorum namazsızlıklarına.........
Şimdi yeni bir kitap aldım okuyorum onuda herkese okutacagım inşallah.Namaz Dirilişe Çagrı Ahmet Bulutun kitabı birde Abdullah Yıldızın Haydi Namaza kitabını alacagım.
Hilal tv de Namazla Diriliş programı çok güzel Namaz Gönüllüleri çok güzel faaliyetlerde bulunuyor tüm yurdu geziyorlar Allah yollarını açık etsin
Geçen cumartesi burdalardı Ahmet Bulut,Abdullah Yıldız ve Yaşar Alptekin çok güzel konuşma yaptılar Yaşar Alptekin büyük dönüşünü anlattı 4 yaşındaymış namazla yeniden dogmuş böyle güzel örnekler görmek dilegi ile....

NUR 27 Ekim 2008 20:56

Cvp: Namaza nasıl kalkılmalı
 
güzel bir konu, yapılan yorumlarda aynı oranda güzel..

ben de seheryeli ablamın tavsiyesine katılıyorum.cemil tokpınarın sabah namazına nasıl kalkılır? ını namaz kılan, kılmayan, namaza başlamak isteyen herkes , her müslüman, müslüman olmayan bile okumalı...

namaz kılanların namazlarını daha bir başka kılmasına, şuurlu olmasına; namaz kılmayanların da namaza başlamasına vesile olacak çok değerli bir kitap..

o kitap ta bir bölüm hala aklımdan çıkmıyor.cemil tokpınar diyor ki namaz için bahane olamaz.Allah a ulaşmak , onunla namazla buluşmak isteyen kimse için bahane diye bir şey yokur.örneğin iş yerindesiniz.öğle molası namaz için müsaittir.diyelim kılmaya yer yok.orada depo, ardiye gibi bir yeri namazgah edinebilirsiniz.bir de ipucu veriyor.seccadeniz yok diyelim.hani büyük mavi çöp poşetleri olur ya, onlardan yanınızda bulundurun.en güzel seccade...veee rabbinizin huzurundasınız.düşünelim bakalım, bu namazın tadı nasıl olur?

Esma_Nur 18 Ocak 2012 18:00

Cevap: Namaza nasıl kalkılmalı
 
Açıklamalar yerinde olmuş. Ufak bir ekleme yapmak isterim.Sbh nmzına kalkamamakdan hayıflanıyorsanız.Yapılan tespitlere göre gece 23:00 yatmak en ideal saat gece 24:00 veya 00:30 da yatıyorsanız arada geçen bir buçuk saat'lik zmn sizin sbh 2 saat geç kalkmanıza neden oluyormuş. 23:00 'de yattıgınız zmn teheccüde ve sbh nmzına hiç zorlanmadan kalkabiliyorsunuz. Denenmişdir:)

su damlası 18 Mayıs 2015 19:24

Cevap: Namaza nasıl kalkılmalı
 
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyuruyor:

“Münafıka en ağır gelen namaz, sabah ve yatsı namazıdır.”
Abdullah ibni Ömer (Radiyallahu Anhuma) şöyle dedi:
“Yatsı ve sabah namazında göremediğimiz adam hakkında iyi düşünmezdik kötü zanda bulunurduk.”

Tabarani El-Muam El-Kebir 12/271

Kötü zanda bulunmak sadece bu iki namaza gelmeyen hakkında idi.
Çünkü bu iki namazı muhafaza etmek kişinin imanının ve sıdkının yani sadık olmasının ölçüsüydü.
Bu ölçüde onun ihlâsını ölçüyordu.
Çünkü bu iki namazın dışındakiler öğle, ikindi, akşam kişi işi icabı ya da uyanık olduğundan bir problem yoktur.
Sabah ve yatsı namazını kimse muhafaza etmeye güç yetirmez ancak kararlı ve sadık olan ki, onun için de hayır umulur.

Yine, sabah namazını kaçırmanın tehlikesine işaret eden hadislerden biri şudur Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle dedi:

“Kim sabah namazını eda ederse o, Allah’ın himayesindedir.
Allah-u Teâlâ zimmetinden dolayı sizden birşey talep etmez.
Kim Allah-u Teâlâ’nın himayesinden birşeyle çıkmak isterse, ona yetişir sonra onu yüzüstü cehennem ateşine atar.

Muslim


SAAT: 18:50

vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.2.6 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2024 DragonByte Technologies Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306