Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM DİNİ KONULAR.::. > Muhtelif Dini Konular > Risale_i Nur (Said Nursi)

Konu Kimliği: Konu Sahibi Efsa_Rana,Açılış Tarihi:  27 Nisan 2008 (17:46), Konuya Son Cevap : 17 Kasım 2013 (16:18). Konuya 6 Mesaj yazıldı

Beğeni Aldı1Kez Beğenildi
  • 1 Beğenilen KürtOğlu
Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 27 Nisan 2008, 17:46   Mesaj No:1
Medineweb Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:Efsa_Rana isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 911
Üyelik T.: 13 Mart 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 61
Konular: 11
Beğenildi:0
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart 100 soruda bediüzzaman said nursi

100 soruda bediüzzaman said nursi

Genel Değerlendirme:
Risale-i Nur’u ve Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerini merak e-denler için faydalı bir eser. Yazar 100 soruda Üstadı ve Risaleleri tanıtıyor. Bunda da risalelerden bir çok alıntı yapıyor. Bir bakıma Üs-tadı kendi eserleriyle tanıtıyor.

A) İttihad-I Terakki İle Üstadın İlişkisi Var Mıydı?
İttihad-ı Terakki ilk kez 1895'te Ermeni harekatı karşısında varlığını belli etti. Bunlara Osmanlı’da ilk siyasi parti de denilebilir. 1897’de hak-larında soruşturma açıldı bir kısmı sürüldü, bir kısmı Paris’e kaçtı. Jöntürklerle bütünleştiler. Gayeleri 76 anayasasını yürürlüğe koydurmak ve meşrutiyeti tekrar ilan ettirmekti. Bu nedenle Sultan II. Abdülhamid’e muhaliftiler.
Hazret-i Üstad bunların faydalı fikirlerini desteklemiş; kavmiyetçilik, din düşmanlığı, Batı taklitçiliği gibi konularda da karşı çıkmıştır.
Osmanlı Devleti’nde yeniçeri isyanı çoktur. Ama ordunun ilk defa si-yasete karışması başka partilere hayat hakkı tanınmaması, siyasi enaniyetle hedefe yürüme İttihat ve Terakki ile başlamıştır.
II. Meşrutiyet’in verdiği imkanlarla 1913’te siyasi parti haline gelen bu cemiyet Bab-ı Ali baskını ile iktidarı ele geçirip Enver, Cemal ve Ta-lat üçlüsü Devlet idaresini ele aldı ve 1918’de devletle birlikte yıkılıp gittiler.
B) Hazret-I Üstad Kürt Müydü? Zira Mahkemelerde
Said-i Kürdi Deniyordu.
İnsanın anadili onun ırkını tayin eder. Üstadın anadili Kürtçe oldu-ğundan Kürt diyenler olmuştur, fakat aslı seyyidtir.
C) Kürt Devleti Kurmak İstemiş midir?
Kendisine yapılan devlete isyanla alakalı tekliflere tepki gösterip ayaklanma niyetinde olanları da vazgeçirmiştir.
D) Daru’l Hikmeti’l İslamiye Nedir?
1918’de Sultan Reşad’ın fermanı ile Şeyhülislam Musa Kazım kur-muştur. 1922’de kapatılmış olan bu teşkilata İslam Akademisi veya Yük-sek İslami Şura da denilebilir.
E) Üstad II. Abdülhamid’e Karşı Çıkmış Mıdır?
Üstad kendisiyle görüşmemiş, dilekçeyle başvurmuş, Şarktaki durumu anlatmış ve üniversite açmasını teklif etmiştir. Yıldız Sarayı’nın da Üni-versite yapılmasını maddi manevi kalkınmaya hız verilmesini istemiştir.
Lozan Anlaşması’ndan sonra gelecek dini yasakları hisseden bir kısım münevver zamanı tayin edemediklerinden hata edip taşları II. Abdülha-mid’e atmışlardır. Üstad “Maksat doğru fakat hedef hata “ diye buyur-muştur.
F) Teşkilat-I Mahsusa Nedir? Üstad’ın İlişkisi Var Mıdır?
Haber alma servisi bugünkü M. İ. T Ortadoğu’nun zengin petrol ya-taklarına sahip olmak isteyen İngiltere Osmanlı Devleti’ni bölüp parça-lamak istiyordu. Lawrens gibi pek çok casus Ortadoğu’da cirit atıyordu. Buna mukabil Enver Paşa Müslüman birliğini temin etmek gayesiyle Teşkilat-ı Mahsusa’yı kurdurmuş, dünya Müslümanlarının ecnebi devlet-lere karşı cephe alıp güç olabilmesi için Ortadoğu ile beraber Hindistan, Endonezya, Afganistan ve Afrika ülkelerine adamlar gönderilerek bazen Panislamizm bazen Pantürkizm havasında güç toplamaya çalışıyorlardı. Ecnebilerin de en çok korktuğu kelimeler bunlardı. Bunun için her türlü birlik ve beraberliği önlemeye çalıştılar. İttihatçıların başa geçmesi ve Nazım ve Mahmud Şevket paşaların öldürülmesi herşeyi bitirdi.
İttihad-ı İslamla alakalı pek çok konuşmalar yapan Üstad bu çalışma-ları nedeniyle Teşkilat-ı Mahsusa safında zannedilmiştir.
Üstad’ın teşkilatla, teşkilatın da bu günkü MİT ile alakası yoktur.
G) Tevhid-I Tedrisat Kanununu Açıklar Mısınız?
3 Mart 1924’te kanun kabul edildi. Öğretim ve eğitimin bütünü MEB’e bağlandı.1924’te yayınlanan bir genelge ile dini esasa dayalı eği-tim ve din propagandası yasaklandı. Okullardan dini semboller ve işaret-ler kaldırıldı, 1 Haziran 1926 yılında okulların bütününe Mustafa Ke-mal’in resminin asılması emredildi, işte bu sırada azınlık okullarında kıyamet koptu. İsa (as), Meryem Ana’nın resimler asılmayacak bunların yerine Atatürk resmi asılacak. Her okul bulunduğu devlete müracaat etti. Gelen cevap enteresandı. Türkiye’de din yasağı yerleştirebilmek için yardımcı olacağız.”Bilindiği gibi azınlık okullarda sivil elbise giymiş rahipler, rahibeler ve papazlar öğretim üyesi idi. Bunlardan mutaassıp olanlar “hayır” cevabı verdiler. Onlar için azizeler odası yaptılar. Hristiyanlıkla ilgili resim, heykel ve işaretleri bu odaya yerleştirdiler.
H) Bediüzzaman Mevcut Eğitim Sisteminin Dışında
Bir Eğitim mi Getiriyor?
Eğitim nedir? Eğitim önceden belirlenmiş amaçlara göre insanların davranışlarında değişmeler sağlayan planlı faaliyetlerdir. Öyleyse her devlet önceden belirlediği amaçlara göre halkı eğitir. Bundan dolayı dev-letlerin eğitim sistemi farklı farklıdır. Peygamberimiz Allah’tan başka ilah yoktur diye işe başlamış. Demek başka ilahlar edinenler de varmış. Nemrut firavun gibi insanlar nefis, kötü alışkanlıklar vs. Bir bakıma İs-lami eğitim putları devirirken öte yandan insanı Allah inancına bağlıyor. Anayasada yer alan Atatürk milliyetçiliği ahlak, maneviyat, kültür, laik-lik, cumhuriyet, demokrasi gibi kelimelerle yeteri kadar tarif edilmemiş-tir. Herkesin anlayışı farklı farklıdır. Eğer 70 senede 5-10 kelimede itti-fak sağlanamadıysa bu nasıl eğitimdir.
Bediüzzaman 1400 senelik İslami eğitimi devam ettirmeye çalışmıştır. Kuran’a bağlı ilimlerin yanında okul ders kitaplarının da doğru hedefle-rini göstermiş, inkarcılık yerine Allah’a imanı ve O’na itaati göstermiş ve anlatmıştır.
Risale-i Nur’lar Müslüman halka İslamiyet’i öğretiyor ki gerçek eği-tim de budur.
İ) Kültür Mü Yoksa Zihniyet Değişikliği mi?
Her milletin kendine ait kültürü vardır. Aynı şeyi kıtalar için de söyle-yebiliriz. İslamiyet ise bunların dışında bir kültür ortaya koyar. Fakat kültürler arasında sınır olmayacağından bunlar az-çok birbirlerine karışır. Böylece bir “Dünya kültürü” ortaya çıkar.
Her zaman zayıf kuvvetliyi taltif eder. 19. asırda şiddetlenen Batılı-laşma cereyanı zayıf Osmanlı’nın güçlü Avrupa’yı taklidinden ibarettir.
İslam’ın emrine girmeyen akıl pozitivist aklın emrine girer.
Şurası hiçbir zaman unutulmamalı ki; her başarıda her üstünlükte bir veya birkaç tane İslami hikmet vardır.
Dinle aklı bütünleştiremeyenlerden hikmet ve meziyetler kaçıp Avru-pa pazarlığında kendilerine müşteri bulurken Müslümanlar da Avrupa’ya pazar olmuş.
Eğitim, kültür ve zihniyet değişikliği… Bu üç kelimede soruların bü-tünü düğümlenmiş.
Ekseri Müslümanlar eğitimden, kültürden, zihniyet değişikliğinden öylesine uzak ki;insan gayri ihtiyari soruyor.”Neye yakınlar”
J) Devlet Felsefesi Veya Resmi İdeoloji Olmalı mıdır?
Atatürkçülük hem devlet felsefesi hem de resmi ideoloji olarak kabul edilmiştir. Fakat Atatürkçülük tartışmaya açık değildir. Böylece akıldan ilimden uzaklaşıp dogmatik bir hal almıştır. Bu sebeple devletin Atatürk-çülük anlayışı ile bir kısım zümrelerin “sınıfların” hatta insanların Ata-türkçülük anlayışı arasında farklar vardır.
Sosyalistler de kapitalistler de Atatürkçü geçiniyor. Birbirine zıt eko-nomik sistemlerin Atatürkçülükte müşterek nokta bulmaları mümkün değildir. Kaldı ki sosyalizm de kapitalizm de yerini yeni sistemlere terkediyor. Peki;Atatürkçülük halen 1938’deki halini devam ettirecek mi?
Evet, Osmanlı kurulurken dinle akıl bir bütündü. Osmanlı yıkılırken akıl, mektep ve medrese, seccade ile tezgah birbirinden ayrılmıştı. Türki-ye Cumhuriyeti ise Batılılaşma cereyanı ile sadece akla istinat etmiyordu. Çünkü Batı Hristiyandı. Dolayısı ile İslam medeniyetinden Hıristiyan Medeniyetine geçiliyordu. Bunun için camiler boşaldıkça kahveler dolu-yordu.
Demek ki Osmanlı Devleti gerileme devrinde din ve aklı birbirinden ayrılması ne kadar hatalı ise cumhuriyet devrinde aklın batının emrine verilmesi de o kadar hatalı olmuş.
Bugün 70 yaşındaki devlet anarşinin, enflasyonun, işsizliğin, emper-yalizmin elinde sarsılmaktadır.
K) Said Nursi Zamanında Sağcılık-Solculuk Çok Yaygındı, Nurcular’a Sağcı Diyebilir miyiz?
Sağcılık solculuk Avrupa’nın içimize attığı oyundur. Müslüman sağcı-solcu olmaz. O sadece müslümandır.
Kuran’ı Kerim’de geçen ashab-ı yemin,ashab-ı şimal yani kitabı sa-ğından veya solundan verirler tabiri ahirete aittir.
L) Bitaraf Ne Demek Ve Müslüman Tarafsız Olur mu?
İnsan pek çok olayda tarafsız olabilir. İdeolojilerde,rejimlerde taraf tutmayabilir. Fakat İslamiyet’te bir rejim veya ideoloji mukayese ve mü-cadele planına gidilirse “İslam dan taraf” İslam dan yana olmak mecburi-yeti vardır. Çünkü İslam’dan yana olmayan İslam’a karşıdır.
Amma öğrenmek niyetiyle sorular sorulabilir.
-Gerçekten melekler var mı?
Bu soruyu cahile değil de alime sorarsa niyeti iyidir. Gayesi öğren-mektir. Mesul olmaz.
Ayet ve hadis mealleri tenkit edilebilir. Müslüman’ın da tenkit edile-cek yönleri bulunabilir. Fakat ayet, hadis ve bizatihi İslamiyet tenkit edi-lemez.

selametle...
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Efsa_Rana 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
çarşaf farz mı?? Tesettür Konuları Efsa_Rana 6 3579 19 Ekim 2008 18:39
çooooooook komik soru ve cevaplar Komik Paylaşımlar Kara Kartal 13 6032 08 Mayıs 2008 19:13
mü'minlere nasihatlar! Güzel Sözler-Deyımler-Nükteler su damlası 4 2649 30 Nisan 2008 09:59
zindanda namaz!!! Kıssalar-Hikayeler-Nasihatler Belgin 1 1623 28 Nisan 2008 19:10
peygamber efendimizin duası Dua Bölümü Mihrinaz 1 2043 27 Nisan 2008 18:04

Alt 28 Nisan 2008, 15:35   Mesaj No:2
Medineweb Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:KürtOğlu isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 813
Üyelik T.: 19 Şubat 2008
Arkadaşları:1
Cinsiyet:
Yaş:52
Mesaj: 82
Konular: 2
Beğenildi:1
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cvp: 100 soruda bediüzzaman said nursi

B) Hazret-I Üstad Kürt Müydü? Zira Mahkemelerde
Said-i Kürdi Deniyordu.
İnsanın anadili onun ırkını tayin eder. Üstadın anadili Kürtçe oldu-ğundan Kürt diyenler olmuştur, fakat aslı seyyidtir.

el insaf yedi sülalesi kürt olan,bitlisin nurs köyünden olan,ailesi meydanda olan üstadıma kürt demekten bile çekiniyorsunuz..onun anadilide babadilide sülale dilide kürtçedir.anaırkıda babaırkıda sülale ırkıda kürtoğlu kürttür.seyyit olması demek kürt olmasını engellemez..

kahramanurfadan selamlar...
Mihrinaz beğendi.
Alıntı ile Cevapla
Alt 28 Nisan 2008, 20:32   Mesaj No:3
Medineweb Emekdarı
Emekdar Üye - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Emekdar Üye isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 16627
Üyelik T.: 11 Şubat 2012
Arkadaşları:2
Cinsiyet:
Yaş:47
Mesaj: 4.081
Konular: 315
Beğenildi:48
Beğendi:0
Takdirleri:149
Takdir Et:
Standart Cvp: 100 soruda bediüzzaman said nursi

Alıntı:
KürtOğlu Üyemizden Alıntı
B) Hazret-I Üstad Kürt Müydü? Zira Mahkemelerde
Said-i Kürdi Deniyordu.
İnsanın anadili onun ırkını tayin eder. Üstadın anadili Kürtçe oldu-ğundan Kürt diyenler olmuştur, fakat aslı seyyidtir.

el insaf yedi sülalesi kürt olan,bitlisin nurs köyünden olan,ailesi meydanda olan üstadıma kürt demekten bile çekiniyorsunuz..onun anadilide babadilide sülale dilide kürtçedir.anaırkıda babaırkıda sülale ırkıda kürtoğlu kürttür.seyyit olması demek kürt olmasını engellemez..

Katılıyorum...
Alıntı ile Cevapla
Alt 07 Temmuz 2013, 10:29   Mesaj No:4
Medineweb Acemi Üyesi
Salahaddin_Ayyoubi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Salahaddin_Ayyoubi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 29765
Üyelik T.: 24Haziran 2013
Arkadaşları:0
Cinsiyet:Erkek
Memleket:Kocaeli
Yaş:28
Mesaj: 45
Konular: 19
Beğenildi:2
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cevap: 100 soruda bediüzzaman said nursi

Seyyid olduğunu bilmiyordum.
Alıntı ile Cevapla
Alt 14 Kasım 2013, 20:24   Mesaj No:5
Medineweb Emekdarı
YaŞuHa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:YaŞuHa isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13867
Üyelik T.: 24 Mayıs 2011
Arkadaşları:6
Cinsiyet:
Yaş:31
Mesaj: 1.005
Konular: 399
Beğenildi:29
Beğendi:5
Takdirleri:53
Takdir Et:
Standart Cevap: 100 soruda bediüzzaman said nursi

Said nursiden ziyade,burda Resulullahın ahlakından bahsetsenis,sahabilerden bahsetsenis çok daha yararlı olcak inşallah
__________________
Alıntı ile Cevapla
Alt 15 Kasım 2013, 12:49   Mesaj No:6
Medineweb Emekdarı
Avatar Otomotik
Durumu:EyMeN&TaLhA isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 21422
Üyelik T.: 08 Kasım 2012
Arkadaşları:36
Cinsiyet:
Mesaj: 3.299
Konular: 784
Beğenildi:131
Beğendi:34
Takdirleri:141
Takdir Et:
Standart Cevap: 100 soruda bediüzzaman said nursi

Alıntı:
YaŞuHa Üyemizden Alıntı Mesajı göster
Said nursiden ziyade,burda Resulullahın ahlakından bahsetsenis,sahabilerden bahsetsenis çok daha yararlı olcak inşallah
Üstad Peygamber efendimizin(SAS) soyundan gelir.ve amacı da efendimizin sünnetleri ve kur'an çerçevesinde bize yol göstermektir.YANİ BEDİÜZZAMAN dır bu yüzden.

Resullullah(sas) SÜNNETLERİNİ yaşayan ve sadece iki sünnetini (evlenmek,sakal bırakmak)yapamayan bi zattır kendileri...yani yararlı yönlerini ararsanız bulursunuz kanımca.
Alıntı ile Cevapla
Alt 17 Kasım 2013, 16:18   Mesaj No:7
Medineweb Emekdarı
YaŞuHa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:YaŞuHa isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13867
Üyelik T.: 24 Mayıs 2011
Arkadaşları:6
Cinsiyet:
Yaş:31
Mesaj: 1.005
Konular: 399
Beğenildi:29
Beğendi:5
Takdirleri:53
Takdir Et:
Standart Cevap: 100 soruda bediüzzaman said nursi

tm tm kısma güsel insan
__________________
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Said-i Nursi melis Risale_i Nur (Said Nursi) 4 13 Şubat 2021 13:55
Said Nursi, Bediüzzaman ünvanını ne zaman ve nasıl aldı? EyMeN&TaLhA Risale_i Nur (Said Nursi) 7 20 Şubat 2014 19:00
Bediüzzaman'dan Kürt Sorunu ve Kardeşlik Çözümü - Said Nursi'ye Göre Sorunun Çözümü Bîhemtâ Risale_i Nur (Said Nursi) 4 20 Şubat 2014 14:34
1. Soruda Elenen Üniversitelilere Ders Oldu.. enderhafızım Videolar/Slaytlar 3 11 Ocak 2013 08:41
20 SORUDA KEMALİZM VE İRAN AŞK'ÜL İSLAM Makale ve Köşe Yazıları 11 16 Kasım 2010 22:01

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.