Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM DİNİ KONULAR.::. > Muhtelif Dini Konular > Risale_i Nur (Said Nursi)

Konu Kimliği: Konu Sahibi Aysima,Açılış Tarihi:  17 Şubat 2009 (18:32), Konuya Son Cevap : 17 Şubat 2009 (19:21). Konuya 4 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 17 Şubat 2009, 18:32   Mesaj No:1
Medineweb Sadık Üyesi
Aysima - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Aysima isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 1390
Üyelik T.: 16 Nisan 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 685
Konular: 242
Beğenildi:20
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Yeni Başlayanlar Risale-i Nuru Nasıl Okumalı?

Yeni Başlayanlar Risale-i Nuru Nasıl Okumalı?

1. Öncelikle Risale-i Nur’dan kitap seçimi önemlidir. Bu sebeple ilk defa okumaya başlayanların Sözler ve Asa-yı Musa’dan başlanması faydalı olacaktır. Çünkü bu iki eser, yeni başlayanlar için daha akıcı ve kolay anlaşılır mahiyettedir.

2. Asa-yı Musa’dan başladığınızı düşünürsek, ilk kitabı lügatsız okumanız daha iyi olacaktır. Çünkü lügata bakmak zaman kaybettirir ve bu yüzden canınız sıkılabilir. İlk kitap size üsluba alışmanızı sağlayacaktır. Ayrıca zihninizde bazı kavramlar oluşur. İlaveten bazı kelimelerin de hemen bir sonraki kelimede eş anlamlısı veya daha kuvvetli veya zayıf manası verildiğini fark edeceksiniz.

3. İkinci kitapta veya Sözlerden başladıysanız yarısından itibaren sözlük kullanarak okumanızda fayda var. Fakat her kelimeye bakmanız gerekmez. Eğer cümleden bir şeyler anlayabiliyorsanız sözlü ile zaman kaybetmeyin. Sözlük ile tam olarak çalışma birkaç kitaptan sonra olursa daha iyi olur. Ayrıca sözlük Risale-i Nur için hazırlanmış olmalıdır. Sözlüğe bakarken isim tamlamasıyla beraber bakmakta fayda vardır. Mesela “Rezzak ve Kerim” kelimeleri beraber geçiyorsa ayrı ayrı bakmak yerine “Rezzak-ı Kerim” olarak bakmak daha faydalı olacaktır.

4. İkinci kitabı bitirdikten sonra, bu kitapların hangi makamda ve hangi şartlarda ve kimler için yazıldığını ve uğruna neler feda edildiğini anlamak için Tarihçe-i Hayat okunmalıdır. Bu çalışma diğer kitaplardaki bazı kavramların ve ifadelerin daha iyi anlaşılmasını sağlayacaktır.

5. Bundan sonra, mutlaka Lahikalardan birisi okunmalıdır. Lahikalarda sıralamanın, Barla, Kastamonu ve Emirdağ lahikaları şeklinde olması faydalı olacaktır. Burada temel kitapların yani (Sözler, Lemalar gibi..) günlük hayatımızda ve sosyal hayattaki uygulamaları anlatılmaktadır. Lahikalar istikameti sağlar. Daha sonraki her bir-iki kitaptan sonra bir lahika kitabı okumak gerekir. Lahikalar tek olarak okunabileceği gibi, mesela Mektubat’ı ya da Lemalar’ı okurken her gün bir yada iki mektup okumak şeklinde de olabilir.

6. Mektubat, Lemalar, Mesnevi-i Nuriye, Şualar, Lahikalar ve Sikke-i Tasdik-i Gaybi bittikten sonra Hutbe-i Şamiye ve Sünühat gibi kitaplar okunmalıdır. En son olarak da büyük bir ilmi gayreti gerektiren İşaratü’l İcaz ve Muhakemat adlı eserler okunmalıdır. Tüm kitapları bitirdikten sonra tekrar baştan başlanmalıdır.

7. Risale-i Nur’u okurken, zaman zaman kendimize
“neden”, “niçin” ve “nasıl” sorularını sormalıyız. Bu durum, daha çok istifade etmemizi sağlar. Ayrıca anlatılan konularla ilgili kendi zihninizden örnekler bulmaya çalışmak da manaları pekiştirecektir.

8. Günlük hayatınızda karşılaştığınız hadiselerle okuduğunuz konular arasında ilgi kurmaya çalışın. İlk önce baştan bir bağlantı kurmak zor gibi gözükse de, sonradan kitap ile bir çok konunun ve hadisenin arasında açık ilişkinin olduğu fark edeceksiniz.

9. Tefekkür ile ilgili bahisleri mutlaka günlük hayatımızda da hatırlamak gerekir. Yıldızlar, çiçekler, sofradaki ve çevremizdeki nimetler gibi varlıkları seyrederken, bazı nimetlerden istifade ederken Risale-i Nur’daki ilgili konuyu hatırlamak gerekir.

10. Arkadaşlarımızla ve ailemizle günlük sohbetlerimizde, Risale-i Nur’dan bazı konular mutlaka olmalıdır. Dostlarımızla ve arkadaşlarımızla karşılaştığımızda bir önceki gün okuduğumuz bazı konuları açıp onlara anlatalım. O konuyu bizden iyi biliyor olsalar bile önemli değil. Kalbleri zevkle dinleyecektir.

11. Kendi kendimize okurken zaman zaman sesli okumak da oldukça faydalıdır. Mesela kendi evimizde eşimizi ve çocuklarımızı karşımıza alarak Risale-i Nur’dan onlara pasajlar okuyabiliriz.

12. Risale-i Nur’u Bediüzzaman’ın ifadesiyle gazete okur gibi okumamalıyız. Onu duya duya, hissederek, kendimizi vererek ve aynı zamanda arkadaşlarımızla mütalaa ederek okumalıyız.

13. Bir defter alarak okuduğumuz yerleri not almalıyız. Not alma okuduğumuz yerleri unutmamamızı sağlayacaktır. Bir Arap atasözü bunu çok güzel bir şekilde dile getirmektedir: “İlim bir avdır, yazmak ise onu yakalamaktır.”

14. Her gün, az da olsa, mutlaka her gün okumak gerekir. Çünkü Risale-i Nur’u iyi anlamak devamlı okumaya gerektirir. Bediüzzaman Hazretleri’nin, bir sayfa dahi okumaya vakit bulamıyoruz diyenlere “kitabın kapağını açıp kapatın” dediğini unutmayın
__________________
''Gönlüm Sükût-u Ezber Eyledi...!''
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Aysima 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Risale-i Nurda Namaz Risale_i Nur (Said Nursi) Aysima 0 2177 21 Mart 2009 22:15
Son Cüzde Kaçırılmaması Gereken SünnetLer Kur'ân-ı Kerim Genel Yitiksevda 5 2904 21 Mart 2009 22:06
Emir Sultan Alimler(Rh) Aysima 2 2336 21 Mart 2009 20:22
Tevazu Adap-Edep-Ahlak Mihrinaz 2 2181 26 Şubat 2009 19:27
Risale-i Nurlar"'da Yahûdi Risale_i Nur (Said Nursi) Emekdar Üye 3 1989 25 Şubat 2009 21:35

Alt 17 Şubat 2009, 18:33   Mesaj No:2
Medineweb Sadık Üyesi
Aysima - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Aysima isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 1390
Üyelik T.: 16 Nisan 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 685
Konular: 242
Beğenildi:20
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cvp: Yeni Başlayanlar Risale-i Nuru Nasıl Okumalı?

. Günde 17 sayfa Risale-i Nur okumakla bir senede külliyatı bitirebiliriz.

2. Dünya ve ahiret saadeti, huzuru için her gün 24 saatten bir saatimizi tefekkürle okumaya ayırmalıyız.

3. Günlük okumalarımız herhangi bir şekilde aksarsa, haftasonları mutlaka açığı kapatmalıyız.

4. Risale okumalarımızı asla ertelememeliyiz.Nefis, "Sonra okurum, boş vaktimde okurum" diye bizi kandırıp okumalarımızı devamlı erteletme çabasındadır.Bu "sonra"lar kabire kadar asla bitmez.Erteleye erteleye yıllardır Risale-i Nur'u tanıdığı halde bir defa bile Külliyatı bitirmeyen nice okuyucu vardır.

5.Günlük ne kadar okuduğumuzu çizelgelere yazarak tesbit etmeli, kendi kendimizi kontrol etmeliyiz.

6. Her ay sonunda 30 gün içinde ne kadar risale okuduğumuzun muhasebesini yapmalıyız.

7. Her yıl sonunda bir yıl boyunca ne kadar Risale okuduğumuzu düşünmeli, yıllık okuduklarımızı biryere kaydetmeliyiz.

8. Risale-i Nur okudukça, hayata dair gerçekleri daha iyi algilarız.ŞAhsi dünyamızdaki yeteneklerimiz Risale-i Nur ile gelişecektir.

9.Risale-i Nur'u hayati bir imtihana hazırlanma hassasiyeti içinde çalışmalıyız.

10.İdeal risale çalışması masa başında, elimizde kağıt ve kalem ile, notlar alıp, işaretler koyularak yapılan çalışmalardır.

11.Anlamadığımız veya kafamıza takılan veya yeni keşifler olabileceğini hissettiğiimz yerleri başkalarıyla istişare etmeliyiz.

12.Önce nefsimize okumalıyız.

13.Genel olarak Risale-i Nur Külliyatında neyin nerede hangi konunun hangi risalede, hangi konu başka bir konuyu destekler öğrenmeliyiz.

14.Risale-i Nur'un genel haritası kafamızda daima bulunmalı.Her risalenin karakteristik ana hatları bilinmeli.

15. Risale-i Nur'u, Risale-i Nur ile anlamaya, açıklamaya çalışmalıyız.

16. Risale-i Nur okumalarımızda akıl ikna eidilmelidir ki, kalp tatmin olsun.Akıl midesinde hazmolunmayan bildi kalbe giderse giderse onu tatmin etmez.

17. Risale-i Nur'u kafalarımıza bilgi yığınları doldurmak için değil,hayata, düşünceye dair usul, metot çıkarmak için okumalıyız.

18. Risale-i Nur'u daha iyi kavrayabilmek için kendimizi ciddi, hatta insafsız denemelere tabi tutarak, sınırlrımızı zorlmalıyız.

19. Okuduklarımızı sindirebilmek için gün boyu her fırsatta hatırlamalı, yaşadıklarımıza tatbik etmeye çalışmlıyız.

20. Hatırlamak, yaşamak için okuyalım, unutmak için değil.
__________________
''Gönlüm Sükût-u Ezber Eyledi...!''
Alıntı ile Cevapla
Alt 17 Şubat 2009, 18:34   Mesaj No:3
Medineweb Sadık Üyesi
Aysima - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Aysima isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 1390
Üyelik T.: 16 Nisan 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 685
Konular: 242
Beğenildi:20
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cvp: Yeni Başlayanlar Risale-i Nuru Nasıl Okumalı?

1. Genel Risale okumalarımız ile beraber ruhumuza daha yakın bulduğumuz yerleri daha bol okuyarak, o konularda uzmanlaşmalıyız.Şahsi gıdamızı iyi seçmeliyiz.

2. Risale-i Nur Külliyatını bir bütün bilerek imani, içtimai, lahika diye ayırmadan her bahsi çalışmalıyız.

3. Bir risaleyi okurken dikkatimizi ona teksif etmeli, kendimize dışarıdaki hadiselerden etkilenmeyecek ortamlar hazırlamalıyız.

4.Göz gezdirme tarzında, sık aralıklar vererek okumamalıyız.Zihnimizin başka taraflara kaymasına izin vermemeliyiz.

5.Okumalarımızı kısa ve dar vakitlere değil, uzun zamanlara yaymalı; geniş, rahat ve mekanlarda okumalıyız.

6.Hayatımızla okuduklarımız arasında irtibatlar kurmalıyız.

7.Öğüterek okumalıyız.

8.Aynı konuları zaman zaman değişik yerlerden aynı zamanda okumalıyız.

9. Aynı Risaleyi bir defa okumakla yetinmemeli, defalarca okumalıyız.Risale kitapları şehirlere benzerler.Onu kavramak için turistler gibi içinden rabayla geçmek, hatta bir defa yürüyerek geçmek yetmez.Dikkate layık yerlerde tekrar tekrar dolaşmak, şehrin içinde bir müddet yaşamak gerekir.

10. Okuduğumuz yerlere daha sonraki dönmelerimizde önceki düşüncelerimizi hatırlatıcı işaretler koymalıyız.

11. Kenidmiz için Risale-i Nur okuma saatleri ayırmalıyız.

12.Risale okuyamadığımız geçmişi değil, Risale okuyacağımız geleceği düşünmeli ve planlamalıyız.

13.Risale-i Nur okuyamıyorsanız bilin ki, siz Risaleleri değil, Risaleler sizi bırakmıştır.

14.Aklımızı, ruhumuzu ve kalbimizi malaniyata dağıtmadan okumalıyız.

15. Vesveselerimiz, kuruntularımız, sıkıntılarımız arttıkça Risale okumalarımızı artırmalıyız.Çünkü bunların çareleri Risalelerdir.

16. Kur'an hakikatlerinin hakim olmadığı evlerde ya kavga hakim olur ya da nefisler.

17. Nurları okuyanların imani manada başka eserlere veya bir şeyhe ihtiyacı olmaz.

18.Risale-i Nur okumalarını planlı, sisitemli, hedefli yürütmeliyiz.

19.Risale okuma grupları meydana getirerek bir program dahilinde kendi kendimizi kontrol ederek okuyabiliriz.

Risale-i Nur Okuma Metotları Kitabından(Levent Bilgi) alıntıdır.
__________________
''Gönlüm Sükût-u Ezber Eyledi...!''
Alıntı ile Cevapla
Alt 17 Şubat 2009, 19:19   Mesaj No:4
Medineweb Usta Üyesi
Armagan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Armagan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 5753
Üyelik T.: 20 Aralık 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Yaş:97
Mesaj: 281
Konular: 65
Beğenildi:0
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cvp: Yeni Başlayanlar Risale-i Nuru Nasıl Okumalı?

ellerıne saglık aysıma
ama Risale-i Nuru okumak yada dogrusu anlamak cok zordur bence hıc okumayan arkadaslar varsa eger onların basta kücük sözler ve hastalar rısalelerını okumalarını önerırım daha kolay anlasılır ve anladıkca Risale-i Nur daha güzel oluyor
__________________
..............................................
Alıntı ile Cevapla
Alt 17 Şubat 2009, 19:21   Mesaj No:5
Medineweb Sadık Üyesi
Aysima - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Aysima isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 1390
Üyelik T.: 16 Nisan 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 685
Konular: 242
Beğenildi:20
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cvp: Yeni Başlayanlar Risale-i Nuru Nasıl Okumalı?

tabi ilk başlayan arkadaşlara tavsiyem gençlik rehberi ilk adım
__________________
''Gönlüm Sükût-u Ezber Eyledi...!''
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Risale-i Nuru Tanıyalım SÖZLER Aysima Risale_i Nur (Said Nursi) 9 25 Şubat 2009 19:55
Risale-i Nuru Tanıyalım MEKTUBAT Aysima Risale_i Nur (Said Nursi) 0 17 Şubat 2009 19:48
Risale-i Nuru Tanıyalım ŞUALAR Aysima Risale_i Nur (Said Nursi) 0 17 Şubat 2009 19:28
Risale-i Nuru Tanıyalım MESNEVİ-İ NURİYE Aysima Risale_i Nur (Said Nursi) 0 17 Şubat 2009 19:25
Risale-i Nuru Tanıyalım LEMAAT Aysima Risale_i Nur (Said Nursi) 1 17 Şubat 2009 18:27

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.