Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM GENEL.::. > Sağlık-Yaşam/ Beslenme-Spor-Diyet > Tıbbı Nebevi ve Alternatif Tıp

Konu Kimliği: Konu Sahibi MERVE DEMİR,Açılış Tarihi:  11 Nisan 2009 (23:52), Konuya Son Cevap : 11 Nisan 2009 (23:52). Konuya 0 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 11 Nisan 2009, 23:52   Mesaj No:1
Medineweb Emekdarı
Avatar Otomotik
Durumu:MERVE DEMİR isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 5587
Üyelik T.: 05 Aralık 2008
Arkadaşları:14
Cinsiyet:
Memleket:İstanbul
Yaş:35
Mesaj: 2.537
Konular: 2038
Beğenildi:114
Beğendi:0
Takdirleri:270
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Doğum fobisi olanlar için öneriler

Doğum fobisi olanlar için öneriler

Doğum Korkusu Bir bebek fikri ortaya çıktığı andan itibaren kadının zihnini pek çok soru meşgul etmeye başlar: “Nasıl bir bebeğim olacak?”, “Nasıl bir anne olacağım?”, “Kendimde ve hayatımda nasıl değişiklikler olacak?”, “Evliliğim nasıl değişecek?”, “Kariyerime ne olacak?”, “Arkadaşlarımla ve ailemle ilişkilerim nasıl değişecek?”, “Doğum anı nasıl gerçekleşecek?”, “Bebeğim sağlıklı doğacak mı?” gibi. Hamileliğin son zamanlarında doğum anına ve bebeğin sağlığına dair endişeler daha ön planda gözükse de, farklı zamanlarda bu soruların tümü değişik oranda kaygı vesilesi olurlar. Tam da bu nedenle, doğum öncesi pek çok anne adayının kötü rüyalar veya kabuslar görmesine sıklıkla rastlanır. Kadın bir yanıyla yaşanacak fiziksel doğumdan olduğu kadar, kadın bebeğin gelmesiyle birlikte hayatında oluşacak değişimlerden de korkuyor olur. Bu korkular son derece normaldir ve doğuma hazırlığın doğal süreçlerindendir.
Doğum korkusunu değişen düzeylerde her hamile kadın yaşar. İlk çocuğa hamile kalındığı andan itibaren aslında üç tip hamilelik aynı anda gerçekleşir: Bir yandan bebek anne karnında fizyolojik olarak büyümekte ve doğuma, dünyaya gelmeye hazırlanmaktadır. Diğer yandan kadının annelik rolü; kadının kimliğine ve benliğine eklenecek “annelik” yaşam bulmaya hazırlanmaktadır. Aynı zamanda kadının zihninde, bebeğin nasıl bir şey olacağına dair düşünceler, idealler, istekler, beklentiler, korkular, kaygılar büyümeye başlar. Doğum anında fiziksel olarak bir bebek dünyaya gelir; ancak aynı zamanda bir “annelik kimliği” de doğar. Dolayısıyla doğum anına dair endişeler, bebeğin fizyolojik doğumuyla birlikte kadının hayatında oluşacak değişimden ve bilinmezliğin yarattığı endişelerden de kaynaklanır.
Başta da belirtildiği gibi doğum anına dair endişeler normaldir ve her anne adayı bu korkuları belli oranda yaşar. Bu doğum öncesinde, doğum sonrasındaki değişimlere de hazırlanmanın sağlıklı bir yoludur. Ancak bazı anne adayları bu korkuyu hayatlarını kabusa çevirebilecek kadar yoğun yaşarlar. Bu yoğun korkunun ortaya çıkmasında pek çok neden sıralanabilir:
1. Ağrı eşiğinin düşük olması: Bazı bireylerin ağrı eşikleri çok düşüktür. Dolayısıyla daha önce yaşamış oldukları çeşitli ağrıları, diğer insanlara göre daha yoğun yaşamışlardır. Bu durumda doğal olarak doğum anında fazlasıyla acı çekeceklerinden korkabilirler. Ancak doğum esnasında salgılanan hormonlar, ağrının daha az hissedilmesine yardımcı olur. Bunun yanı sıra özellikle normal doğumda, bebeğin sağlıklı bir şekilde dış dünyaya çıkarılması için verilen yoğun uğraş, annenin ağrıyı psikolojik olarak daha az hissetmesine yardımcı olur.
2. Olumsuz örnekler: Özellikle ilk doğuma hazırlanan anne adayları, hem hamilelik süreci hem de doğumla ilgili olarak diğer annelerle konuşmaya, bilgi almaya çalışırlar. Aynı zamanda medyadaki doğum haberlerini daha fazla takip ederler. Bilgi edinme sürecinde ise hamileliğin getirdiği hormonal ve duygusal sebeplerle, olumlu örneklerden daha çok olumsuz örnekleri duymaya yatkındırlar. İlk doğumu zor geçmiş olan bazı anne adayları ise doğal olarak ikinci doğumlarının da aynı şekilde zor geçeceğinden korkabilirler. Her şekilde bilinmesi gerekir ki doğum “normal” ve “doğal” bir süreçtir; doğumların büyük oranı sağlıklı bir şekilde atlatılır. Diğer yandan doğumların çok az bir kısmı sorunlu geçse de, sorunlu geçen doğum anıları daha fazla konuşulur ve anlatılır. Diğer yandan her kadın hamileliği ve doğumu farklı şekilde yaşar; hatta kadınlar farklı çocuklarında farklı hamilelikler ve doğumlar yaşarlar.
3. Yetersiz ya da yanlış bilgiler: Hamilelik ve doğumla ilgili yetersiz yada yanlış bilgiler, önyargılar, hurafeler doğuma hazırlanan kadını oldukça zor durumlara sokabilir. Seçilen doğum şekline ve şartlara göre belli oranda değişiklik gösterecek de olsa, doğum öncesi, anı yada sonrasında kadın belli oranda acı çeker. Ancak çekilen bu acı, hiçbir zaman kişinin dayanabileceğinden fazla olmaz. Bu noktada hamilelik sürecini başından itibaren takip edebilecek, güvenilir, anne adayının aklına takılan soruları yanıtlayacak bir doktor, doğum korkularının normal düzeyde seyretmesine yardımcı olur. Aynı zamanda anne adayının sorularının yanıtı için doğru kaynaklara başvurması, aldığı bilgileri kayıtsız şartsız kabul etmek yerine sorgulayabilmesi, gereksiz yere korkusunun artmasına yol açabilecek abartılı bilgilerden mümkün olduğunca kaçınması da doğum korkularının beklenenin üstünde yaşanmamasını sağlayacaktır.
4. Eşle ilişki: Doğum, karı-koca ilişkilerinde belli oranda değişim ve yeniden düzenlemeleri zorunlu kılar. Doğum sonrası ilk iki yıl zorluklar yaşansa da, genel olarak hamilelik öncesi evlilikleri iyi olan çiftler, bu değişimleri sağlıklı bir şekilde atlatırlar. Hamile kalınmadan önce ve hamilelik sürecinde evliliklerinde çeşitli zorluklar ve çatışmalar yaşayan çiftler, doğum sonrasındaki yaşama uyum sağlamada fazlasıyla zorluk yaşayabilirler. Tam da bu noktada eşiyle ilişkisinden memnun olmayan, eşine tam anlamıyla güvenemeyen, eşini bir baba adayı olarak yeterli görmeyen anne adayı, doğum anına dair daha fazla korku yaşayabilir. Kadının görünen doğum korkusu altta yatan evlilik problemlerine, doğumdan sonra tek başına kalacağına dair endişelerine işaret edebilir.
5. Yetersiz sosyal destek: Her kadın eşit derecede iyi bir sosyal desteğe sahip olmayabilir. Bazı anne adayları doğumdan sonra bebekle ilgili konularda gerek bilgi gerekse sorumluluk paylaşımını yapabilecekleri eş, dost ve akraba desteğinden yoksun olabilirler. Böyle bir durum, doğumla birlikte annenin yaşayacağı bir takım zorlukları da beraberinde getirebilir. Sosyal destekten yoksun anneler ise yaşayabilecekleri zorluklardan kaynaklanan korkularını, doğum anına dair korkularmış gibi yaşayabilir, aslında bilinçaltında doğumun gerçekleşmesinden korkabilirler.
6. Belirsizlikler: Bazı durumlarda doğumla birlikte ev ekonomisinde zorluklara neden olabilir. Her iki eşin de eve gelir getirdiği ailelerde belli süreyle de olsa tek gelirle yaşanması gerekebilir. Aslında bebeğin doğumuyla birlikte masraflar artarken, evin geliri azalabilir. Bu durum da, kadınların doğum sonrasındaki belirsizliklerden duydukları endişeyi, doğum anına dair abartılı endişelermiş gibi yaşamalarına yol açabilir.
7. Yüksek kaygı düzeyi, depresyon, düşük benlik algısı: Anne adayının anne olabilme becerilerine dair yaşadığı korkular, hamilelik esnasında normalin üstünde depresif süreçler yaşaması, yapı itibariyle genel endişe oranının yüksek olması da doğum anına dair kaygıyı arttırabilir. Anne adayının annelik rolüne kendini hazır hissedemeyişi, olumsuz annelik örnekleriyle büyümüş olması, bebeğe fazla anlam yüklemesinden ortaya çıkabilecek hayal kırıklıklarından endişe duyması da doğum korkusunu artırır.
8. Çocuğun sağlığıyla ilgili aşırı kaygı: Her anne adayı çocuğun sağlıklı doğmasını ister. Bununla birlikte her anne adayı oluşabilecek komplikasyonlarla ilgili olumsuz senaryolar yazabilir. Bu durum her anne adayında yaşanır. Anne adayının ailesinde, eşinin ailesinde yada yakın çevresinde yaşadığı olumsuz örnekler ve geçmiş olumsuz deneyimler de çocuğun sağlığına duyulan endişeyi arttırabilir. Bu kaygıların fazlaca artması, doğum korkusunu da arttırır.
Doğum korkusu belli bir düzeyin üzerine çıktıysa ve anne adayı baş etmekte zorlanıyorsa yapılabilecek şeyler şöyle sıralanabilir:
1. Sağlıklı bilgi edinin. Doktorunuzla konuşun ve kafanızdaki soruları öncelikle onunla paylaşın. Çevrenizdeki annelerden ya da medyadan bilgi alırken ise dikkatli olun; olumsuz örnekler sizi fazlasıyla tedirgin ederse, bu bilgileri takip etmeyin.
2. Doğumun fiziksel sonuçlarına dair duyduğunuz endişelerle, duygusal alandan kaynaklanan endişelerinizi birbirinden ayırt etmeye çalışın. Fiziksel sonuçlardan duyduğunuz endişeler sağlıklı, doğru ve güvenilir bilgiler ile bilgi kaynaklarıyla normal düzeye çekilebilir. Ancak duygusal alandan kaynaklanan ve derinde yatan başka alanları gizleyen doğum korkusu ise doğuma dair doğru bilgilenmeyle normal düzeye inmeyebilir. Dolayısıyla farklı şekillerde düzenlemeler ve yardım gerektirebilir.
3. Doğum sonrasındaki hayatınızı planlamaya çalışın: Nerede doğum yapacağınız, doğumunuza girecek doktor, doğum esnasında sizinle birlikte olacak yakınlarınız, hastanede sizin yanınızda kalacaklar, eve döndükten sonra size destek olacak kişiler, çalışıyorsanız iş yerinizle ilişkiler, ekonomik/parasal ve gündelik yaşam gibi konuları doğumdan önce planlayın. Bunları eşinizle paylaşın.
4. Sosyal destek ağınızı önceden oluşturmaya çalışın: Hiçbir kadın, doğum gerçekleştiği anda duygusal olarak anne olmaz. Anne-çocuk arasındaki ilişkinin kurulması, annenin bebeğini tanıması ve onun ihtiyaçlarına uygun davranmayı öğrenmesi, annelikten keyif alabilmeye başlaması zaman alır. Bu zaman alan süreçte aklınıza takılan sorularda size yardımcı olabilecek, çocuk bakımı ve hayatınızı yeniden düzenlemeniz noktasında size yol gösterebilecek kişileri belirleyin (Örn: anneniz, kayınvalideniz, kardeşleriniz, arkadaşlarınız, komşularınız, çocuk doktorunuz, v.s.). Onlardan nasıl ve ne şekilde yardım alabileceğinizi doğum öncesinde netleştirmeye çalışın.
5. Kendinize zaman ayırın: Doğum öncesindeki aylarda rahatlamak için kendinize, sevdiğiniz ve sizi rahatlatan aktivitelere vakit ayırmaya çalışın. Bu aktiviteler stresinizi azaltmanıza yardımcı olacaktır.
6. Yardım alın: Doğum korkunuz günlük yaşamınızı olumsuz etkilemeye başlarsa ve bunlarla tek başınıza baş edemediğinizi hissederseniz profesyonel yardım alın. Doğum korkusunun normalin çok üzerinde yaşanması, hamile kişinin depresyonda olduğuna dair bir işaret olabilir. Ayrıca bu korkunun aşırı olmasının, doğum sonrası depresyon yaşanmasında etkili olduğuna dair araştırmalar bulunmaktadır. Hamilelik depresyonu ve doğum sonrası depresyonun ise anne-çocuk ilişkisinde olumsuzluklara yol açtığı bilinmektedir. Anne-çocuk ilişkisinin sağlıklı bir şekilde kurulabilmesi ve bebeğin sağlıklı olabilmesi için annenin fiziksel ve ruhsal sağlığı önemli konular arasındadır.
Kadın hamile kaldığı andan itibaren kendisi, anneliği, hayatındaki olası değişimler, bebeği ve geleceğiyle ilgili hayaller kurar, senaryolar yazar. Bu senaryoların bir kısmı son derece güzel iken, bir kısmı da doğası gereği kaygı ve korku uyandırır. Bu kaygı uyandıran senaryoların bir kısmı çevreyle paylaşılır. Bazıları kimseyle paylaşılamaz, kimseye anlatılmaz. Bir kısmı ise bilinçaltında dolanır; kişinin kendi de farkında olmaz. İyisiyle kötüsüyle senaryolar ve korkular hamilelik sürecinin, doğuma hazırlayan doğal halleridir. Korkuların baş edilebilecek düzeyin üzerinde olması halinde anne adayı yargılanmamalı, psikolojik destek alması sağlanmalıdır.

Yazının Kaynağı: Seçil Çelik Özbeklik Uzm. Psikolojik Danışman
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi MERVE DEMİR 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Başbakan Recep Tayyip ERDOĞAN ülke tv Canlı... Videolar/Slaytlar Medine-web 1 2760 22 Ağustos 2013 23:41
İran Emperyalizmi Makale ve Köşe Yazıları Medine-web 6 3368 26 Ocak 2013 21:53
gerekli gereksiz bir şiir.. Makale ve Köşe Yazıları MERVE DEMİR 0 3100 06 Aralık 2012 09:48
olmamış kayınbiradere mektup :) Komik Paylaşımlar Allahın kulu_ 10 6992 03 Kasım 2012 22:19
İslamın kurtuluşu bilinçlenme ile mümkündür Makale ve Köşe Yazıları Esadullah 11 6444 02 Ekim 2012 20:16

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Mutluluk için farklı öneriler MERVE DEMİR Evlilik-Nikah Konuları 0 13 Nisan 2009 22:02
Anlayışlı bir eş olmak ve yaşanan problemlere son vermek için öneriler MERVE DEMİR Evlilik-Nikah Konuları 0 11 Nisan 2009 21:23
Ramazanda sağlıklı beslenme için öneriler MERVE DEMİR Oruç-Ramazan 0 11 Nisan 2009 20:43
Gusül ve taharette suyu israf etmemek için öneriler MERVE DEMİR Namaz-Abdest-Teyemmüm 0 09 Nisan 2009 23:43
Kuru ciltler için pratik öneriler Arasat Kadın Bakım-Güzellik 0 08 Nisan 2009 00:08

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.