Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM GENEL.::. > Sağlık-Yaşam/ Beslenme-Spor-Diyet > Tıbbı Nebevi ve Alternatif Tıp

Konu Kimliği: Konu Sahibi EyMeN&TaLhA,Açılış Tarihi:  23 Ocak 2014 (09:39), Konuya Son Cevap : 23 Ocak 2014 (09:39). Konuya 0 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 23 Ocak 2014, 09:39   Mesaj No:1
Medineweb Emekdarı
Avatar Otomotik
Durumu:EyMeN&TaLhA isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 21422
Üyelik T.: 08 Kasım 2012
Arkadaşları:36
Cinsiyet:
Mesaj: 3.299
Konular: 784
Beğenildi:131
Beğendi:34
Takdirleri:141
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Diş aralıklarına dikkat!

Diş aralıklarına dikkat!

Uzmanlar, ‘Vücudun orkestra şefi' olarak adlandırılan hipofiz bezindeki rahatsızlıkların metabolik sendromlara neden olduğunu söyledi.

Memorial Ataşehir Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü'nden Prof. Dr. Erol Bolu,"El ve ayakta büyüme, burun ve çenede ileriye doğru büyüme, diş aralıklarının artması, kilo problemi, vücutta çatlakların oluşması, derinin giderek incelmesi ve morarmaların görülmesi hipofiz bezi hastalıklarının bulgularıdır." dedi.

Prof. Dr. Erol Bolu, hipofiz hastalıkları ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi. Bolu, ADH hormonunun idrarı yoğunlaştırılarak atılmasını sağlayan bir hormon olarak bilindiğini belirtti. Bolu, "Bu hormon fazla çalışabildiği gibi az çalışması durumu da söz konusu olabilmektedir. Bu bölgelerde iyi huylu tümörler görülebilmektedir. Neden oldukları basıya bağlı olarak baş ağrısından görme kaybına kadar birtakım problemler görülebilmektedir." ifadelerini kullandı.

Prolaktin salgılayan hipofiz adenomlarının kadın ve erkekte farklı şikayetlere yol açabildiğini söyledi. Şikayetler, kadınlarda adet görmeme, memeden süt gelmesi; erkeklerde ise sakal ve bıyık gelişiminin azalması şeklinde de görülebilir. Aynı zamanda prolaktin yüksekliği, metabolik sendrom benzeri tablolara dönüşebilir; yani insanlarda diyabete kadar gidebilen problemlerin başlangıcına yol açabilmektedir."

ACTH hormonunun salgılanmasına bağlı olarak kortizol yükselmesi meydana geldiğini aktaran Bolu, "Bu durum cushing sendromuna yol açabilmektedir. Bu durumda metabolik sendrom belirtileri ve kadınlarda kıllanma ortaya çıkabilmektedir. Tam ortaya çıkmamış cushing sendromu toplumda sık görülmektedir. Bu hastalıkların yakalanabilmesi için de hipofiz bezinin değerlendirme testlerinin yapılması gerekmektedir." diye konuştu.

‘Cushing' sendromunda öncelikli tedavinin cerrahi müdahale olduğunu hatırlatan Bolu, şöyle devam etti: "Tümörlerin anatomik olarak hipofizdeki yerleşimi çok önemlidir ve bunların kişiye zarar verilmeden alınması gerekmektedir. Akromegalide, ameliyatsız tedavi de mümkün olabilmektedir. Bu hastalara birtakım ilaç tedavileri uygulanabilmektedir. Hipofiz bezi, görme sinirlerine çok yakın bir organ olduğundan, bu organın ani büyümesi görme sinirlerine bası yapmaktadır. Buna bağlı olarak yan görüşlerin tamamen yok olması hatta kişilerde körlüğe kadar giden durumlar yaşanabilmektedir. Bu yakınmaları olan hastalara hemen cerrahi müdahale yapılmalıdır."

Prolaktin adenomlarında ise görme ile ilgili bası ve ani kanamalar hariç tamamen medikal tedavi uygulandığını ve başarılı sonuçlar alındığını söyleyen Bolu, "Cushing sendromu ve akromegalide bir tür radyoterapi yöntemi olan gamma knife yöntemleri de tedavide kullanılabilir. Bu tedavi yöntemlerinin bir başka önemli tarafı da yapılan cerrahi ve radyoterapi sonrasında hastalarda problem yaratan hormonun dışındaki hormonların da eksikliklerinin ortaya çıkabilmesidir. Bu nedenle hastaların ameliyat sonrası dönemlerde de bu yetmezlikler yönünden takip ve tedavi edilmeleri gerekir." dedi.

alıntıdır

Haber7
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi EyMeN&TaLhA 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
ATAUZEM 4.sınıf 2014 bahar dönemi bütünleme... Erzurum Atatürk İlitam EyMeN&TaLhA 0 6025 14 Temmuz 2015 12:14
ATAUZEM 4.sınıf 2014 bahar dönemi bütünleme... Erzurum Atatürk İlitam EyMeN&TaLhA 0 4075 14 Temmuz 2015 12:06
ATAUZEM 4.sınıf 2014 bahar dönemi bütünleme DİN... Erzurum Atatürk İlitam EyMeN&TaLhA 0 4927 14 Temmuz 2015 12:00
Ramazan-oruç ve çocuğa kazandırdıkları Çocuk ve Aile Sağlığı Mihrinaz 2 2666 14 Temmuz 2015 11:23
çocuk eğitiminde ceza hiç mi olmamalı? Çocuk ve Aile Sağlığı EyMeN&TaLhA 0 2365 14 Temmuz 2015 11:03

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Dikkat kayıttayız ! ! ! Esma_Nur Kıssalar-Hikayeler-Nasihatler 1 19 Eylül 2021 23:50
dikkat dikkat bunlar size özel ltfn okuyun MescidiAksa Muhtelif Konular 6 13 Ağustos 2017 16:38
Dikkat! Dikkat! YaŞuHa Tıbbı Nebevi ve Alternatif Tıp 0 18 Kasım 2013 19:43
Dikkat Dikkat:) talibetün Fıkralar-Hikayeler 3 21 Aralık 2011 11:38
Dikkat AŞK'ÜL İSLAM Makale ve Köşe Yazıları 3 12 Aralık 2011 11:37

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.