Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM GENEL.::. > Sağlık-Yaşam/ Beslenme-Spor-Diyet > Tıbbı Nebevi ve Alternatif Tıp

Konu Kimliği: Konu Sahibi gökçen0421,Açılış Tarihi:  25 Ağustos 2014 (14:53), Konuya Son Cevap : 25 Ağustos 2014 (14:53). Konuya 0 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 25 Ağustos 2014, 14:53   Mesaj No:1
Meal Gurubu Üyesi
Medineweb Usta Üyesi
gökçen0421 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:gökçen0421 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 44096
Üyelik T.: 07Haziran 2014
Arkadaşları:7
Cinsiyet:
Memleket:yozgat
Yaş:32
Mesaj: 289
Konular: 36
Beğenildi:9
Beğendi:6
Takdirleri:60
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart şeytanın dostları sizin neyiniz oluyor?

şeytanın dostları sizin neyiniz oluyor?

Münevver BİTİGEN

“Üzerlerine Allah’ın ismi anılmayanlardan yemeyin. Çünkü bu, muhakkak ki bir yoldan çıkıştır.(fıskdır) gerçekten şeytanlar, sizinle mücadele etmeleri için kendi dostlarına mutlaka gizli çağrılarda (telkinlerde) bulunurlar. Eğer onlara itaat ederseniz şüphesiz ki siz de müşriklerdensinizdir. (En’am suresi; ayet 121)

Şeytan ve dostları Şeytanın dostlarının gizli telkinlerde bulunması. Biz insanoğlunu yoldan çıkarması için Şeytan ve şeytanın dostlarını dost edinmek ve onların telkinlerine kulak vermek. İlginç bir ayrıntı. Çünkü insanoğlu genel itibarı ile şeytanın kendisini düşman bilir. Ve hedefine şeytanı koyarak kendini dindar addeder. Ve dindarlığını sağlamlaştırır. Müslüman olmak bir tercih, bir seçimdir. Mümin olmak ise seçimden sonra yürünecek yolda zihni, ruhu ve ameli diri tutmakla kazanılır. Mümin olmak isteyen yürüdüğü yolda şeytanı düşman bilerek ve düşmana karşı gardını alarak yoluna devam eder. Bu ayette ise bambaşka bir gerçeğe Rabbimiz dikkati çekiyor.


”şeytanın dostlarının telkinleri” Şeytanı düşman gören bizler şeytanın dostlarına çabuk kapılabiliyoruz ki ; Rabbimiz bizi “şeytanın dostlarının telkinlerine aldanmayın“ şeklinde bir uyarı ile bizi uyarıyor. ”Şeytanın dostları ve telkinleri” kavramı benim aklıma hemen “nefsimi ve nefsimin fısıldadıklarını ve telkinlerini “ getiriyor. Şeytanı düşman bilen bizler onun dostu olan nefsimize hemen ikna olabiliyoruz. Nefsimizin telkinleri bizi cezb ediyor. Birde yaşadığımız anın gafleti olan “nefsimizi temize çıkarma “ halimiz bizi şeytana ve dostlarına karşı tamamen savunmasız bırakıyor. Nefsimizi terbiye edip “adam kalmak “ varken telkinlerine kulak kabartıp şeytanın dostlarını dost edinenler oluyoruz. Şeytanın dostlarını dost edinmek yeriliyor. Yasaklanıyor. Her nefsin şeytanı başkadır.

Şeytanı başka olduğu gibi şeytanın dostu da başkadır. O yüzden şeytanın dostu olan dostlarımızda farklıdır. Hepimiz kendimiz adına konuşup ve kendimizi hesaba çekmekle mükellefiz. Öyle olunca da şöyle bir dost listesi yapıp halimize bakmamız lazım. Şeytanın dostu olan dostlarımız var mı? Bazısı için şeytanın dostu evlattır. Bazımız için erkek\kadın. Bazımız için kariyer. Çoğumuz için ise dokunmaya kıyamadığımız eşyalarımız. Şeytan direk bize yaklaşmadan bizi “yoldan çıkaran, bizi rabden ve cennetten uzak tutan” zaaflarımızı dost edinerek bizi istediği gibi şekillendirir. Şeytanların dostları kapitalist dünyada elbette çoğunlukla maddiyattır.

Şeytanı kadın\erkek olanın dostu “kadın\erkek tavlama sanatı”, şeytanı araba olanın dostu ”arabasının aksesuarları ve bakımı”, şeytanı kariyer olanın dostu ise vazgeçemediği “diploması ya da iş hayatının stresidir.”

Belki bu tarz yaklaşımlar size tuhaf geliyor ama unutmayın modern şehir ve kapitalist dünyada yaşayan bireyler olarak şeytanı ve şeytanın dostlarını eski biçim bildiğiniz tarz tanımlarda aramayın. Arasanız bulsanız bile o sizin bulduklarınız modern zamanın içinde işinize yaramayacaktır.

Şeytanın dahi sizi yoldan çıkarmak için kullandığı yöntemleri değiştirmiştir. Örneğin ayetimiz helal rızık ve helal gıda ile ilgili olduğundan dolayı bu konu da şeytanın dostları gıda firmalarıdır. Ve gıda firmaları ise reklamlar ile telkinde bulunurlar. Aklımıza nefsimize fısıldarlar da fısıldarlar. Gıda firmaları ve onların alkışlayıcısı olan reklam sektörü şeytan ve şeytanın dostları oluvermiş. Öyle bir hale geldik ki en güvenilir ürünler de bile öyle desise ve hilelerle karşı karşıya kalabiliyoruz.

O yüzden bu ayeti gıda üzerinden okuduğunuzda bu tarz yaklaşım yanlış olmaz. Eğer ayeti hayatın geneli üzerinden okursanız bizi Rabbimizden alıkoyan cennete giden yolu kuşatan her şey şeytanın dostudur. Israrla şeytan ve şeytanın dostlarının telkinlerine karşı ruhumuzu ve kalbimizi Kuran ve sünnet kalkanı ile korumalıyız. Evet, bu biraz zordur. Ama imkânsız değildir. Çünkü ayetle sabittir ki Müslüman olan ve Müslüman’a yakışır bir şekilde yaşamaya çalışana şeytan musallat olsa dahi başarılı olması zordur. Gayret bizden tevfik Allah’tandır.

Şeytanın dostunu dost edinmeden yaşama gayretinde olanlara Rabbimizin müjdeleri ışık olacaktır.
__________________
Melikin atıyyelerini ancak matıyyeleri taşır.
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi gökçen0421 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Tarık suresini sorularla tanıyalım Sorularla Sureleri Tanıyalım bilinmez 8 2803 02 Temmuz 2015 21:26
Buruc suresini sorularla tanıyalım Sorularla Sureleri Tanıyalım bilinmez 13 6262 29Haziran 2015 18:28
Mürselat suresini sorularla tanıyalım... Sorularla Sureleri Tanıyalım bilinmez 15 6232 12 Mayıs 2015 18:19
Teğabün suresini tanıyalım Sorularla Sureleri Tanıyalım bilinmez 14 6466 17 Mart 2015 10:44
Mücadele Suresini sorularla tanıyalım... Sorularla Sureleri Tanıyalım bilinmez 14 6490 12 Ocak 2015 18:24

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Şeytanın Hileleri Vasat Vasat/Kişisel 5 14 Ekim 2023 15:50
Kim bu Allah dostları? umut628 Tevhid Ve Şirk Konuları 97 24 Mart 2023 13:24
Allah Dostları Ramazân-ı Şerifi Nasıl Yaşıyorlardı? Seher Yeli Oruç-Ramazan 2 03 Nisan 2022 00:14
Nasihat Dostları KuM TaNeSi Güzel Sözler-Deyımler-Nükteler 0 21Haziran 2009 11:19
Şeytanın Üç Düğümü sakin Hadis-i Şerif 0 15 Mayıs 2008 04:17

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.