Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM GENEL.::. > Genel Konular > Serbest Kürsü

Konu Kimliği: Konu Sahibi martin,Açılış Tarihi:  27 Ocak 2008 (00:57), Konuya Son Cevap : 11 Mayıs 2009 (13:57). Konuya 2 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 27 Ocak 2008, 00:57   Mesaj No:1
Medineweb Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:martin isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 717
Üyelik T.: 13 Ocak 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 60
Konular: 14
Beğenildi:1
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Mimar Sinan ve......Günümüz...

Mimar Sinan ve......Günümüz...

Mimar Sinan, yaptığı 400’den fazla eseriyle ülkeyi bir baştan öbür başa donatmıştır.Çıraklığında şehzade başı, kalfalığında Süleymaniye, ustalığında da Selimiye’yi yapmıştır.

Evliya Çelebi, Süleymaniye Külliyesi’nin 1000 kubbeyle örtülü olduğunu ve burada 3000 kişinin görevli bulunduğunu belirttikten sonra, İran Şahı’nın mücevherat ve çok kıymetli taşlar gönderdiğini, ancak Kanunî’nin:

“Bunlar benim camimin taşları yanında kıymetsiz.” Diyerek minarenin harcına koydurduğunu, bundan dolayı o minareye mücevher minaresi dendiğini ifade eder.

Mimar Sinan, “Tezkiret’ül-Bünyan” adlı hatıratında, Süleymaniye Camii ile ilgili hatırasını şöyle anlatır:

“Erbab-ı nifak ittifak idüp benim için, mimar, ayıbı ortaya çıkmasın diye, binayı kara çamurdan kurtarmak istememekte, kubbesini tutturmakta şüphesi var.Gün geçirmeye çalışır, derlermiş.Benim bunlardan haberim yoktur.Bir gün mihrabın hesabıyla meşguldüm.Padişah inşaat mahalline geldi.Suratı asık, yüzü gülmezdi.Bana:

“Niçin benim camimle meşgul olmaz, önemsiz işlerle zaman harcarsın.Bana, cami ne zaman tamam olur tiz haber ver.Yoksa kendin bilirsin.”Dedi.

Öfkeli ve gazaplıydı.Dedim ki:

“Şevketlü hünkârım, sayenizde iki ayda inşALLAH tamam olur.”

Ağalar hayretle yüzüme baktılar ve :

“Mimar aklını kaçırdı.Hiç iki ayda nice yıllık cami tamam olur mu? Şahit tutun.” Dediler.

Onlara da:

“İki ayda tamam olur.” Dedim.

Ve camiyi iki ayda tamamladım.Padişah camiye geldi. Anahtarını padişaha verdim ve durdum.Padişah:

“Caminin kapısını ibadete açmaya kim daha lâyıktır?” dedi.

“Hünkârım, Mimar Sinan bir pir-i azizdir.Bu kapıyı açmaya cümleden lâyık kendisidir.” Dediler.

Bende kapıyı açtım.(Aslında Kanunî’nin nezaketi de bilinmektedir.Çünkü ayı caminin temelini Kanunî, Şeyhülislâm Ebussuud Efendiye, sen daha lâyıksın diyerek açtırmıştı.)

Mimar Sinan, asırlar boyunca şekillendirilen, ahenkleştirilen ve olgunlaştırılan Türk ve İslâm mimarî tarzını belirli bir noktadan alıp onu taçlandırarak zirveye ulaştırdı.Zekiliğine bütün dünyayı hayretler içinde bırakacak olan eserleri Sinan’ı, ne Mikelanj ve nede başkasıyla kıyaslayamayacak kadar büyütmüştür.

Tarihte hiçbir mimar henüz Sinan’ı aşabilmiş değildir.

O, yaptığı kubbelere küpler yerleştirmek suretiyle ve bu küplere delikler açarak seslerin akustik karakteristiğini ayarlayıp, mikrofonik özellik kazandıracak kadar ince hesapları gerçekleştiriyordu.

Vücuda getirdiği devasa yapılarda akustik, öylesine ruhu okşayıcı bir özellik oluşturuyordu ki her köşesinde ses bütün sadeliğiyle net olarak algılanır.

Mum isleri dahi bir yerde toplanarak âlimlerin kalemlerine mürekkep olur.Süleymaniye’nin minarelerindeki on şerefe Kanunî’nin 10. padişah olduğunu simgeler.

Öte yandan, bu muhteşem camide hiçbir örümcek ağına rastlanmaz.Çünkü bu mabedin avizelerine bakıldığı zaman, kandil çanaklarının aralarında, kahve rengine dönüşmüş renklerde yumrular görülecektir.

İşte bu yumrular devekuşu yumurtasıdır.Atalarımız yüzyıllarca önce örümceğin devekuşu yumurtalarının yaydığı kokudan rahatsız olduğunu keşfetmiş ve camilerimizi böylece koruma altın almıştır…

Bu yumurtalardan bir kısmının kırılıp bir kısmının da çalınması sonucunda, bu gün ancak 30 kadarı kalmıştır.

Mimar Sinan, sanat ufkuyla o kadar zirveleşmişti ki, sadece kendi yörelerini bilen Rönesans mimarlarından da fersah fersah ilerdeydi.

O’nun: “ Ustalığımda yaptım.” Dediği Edirne Selimiye Camii’nin de pek çok özellikleri ve güzellikleri bulunmaktadır.Bu caminin özellikleri şöyle anlatılırı:

Caminin tek bir büyük kubbesi(43.28m. yüksekliğinde ve 31.28 m. Çapında) oluşu, ALLAH’ın birliğini…

Pencerelerinin beş kademeli oluşu, İslâm’ın esası olan beş şartını…

Bütün pencerelerinin 99 tane oluşu, Cenab-ı Hakk’ın 99 ismini…

Vaaz kürsülerinin 4 tane oluşu, 4 hak mezhebi…

Caminin bütün külliyesinde 32 kapının oluşu, İslâm’ın 32 farzını…

Arka minarelerde 6 yolun olması, imanın 6 şartını…

Caminin minarelerinde 12 şerefenin olması da camiyi yaptıran padişahın Osmanlı Devleti’nin 12. padişahı olduğunu sembolize etmektedir.


Sinan’ın eserlerini inceleyen ve birçoğunu da restore eden Mimar Abdülkadir Akpınar’ın söyledikleri:
“Karşılaştığım bir özellikten dolayı gözlerime inanamadım. Sinan’ın eserlerinde en ufak bir çıktı ve desen dahi tesadüf değil. Renklere bile bir fonksiyon yüklenmiş. Çünkü yapıyı her şeyi ile bir bütün olarak ele almış. Bütün ölçülerini ebced hesabına göre yapmış ve bir ana temayı temel almış. Ölçülerini asal sayıya göre yapmış ve onun katlarını baz almış. İlmini din ile bütünleştirip mükemmel eserler ortaya koymuş. Örneğin Sinan Kur’an-ı Kerim’de geçen “Biz dağları yeryüzüne çivi gibi gömdük...” ayetinden etkilenerek yapılarının yer altındaki kısmını ona göre inşa etmiş. Yapıları hislerine göre değil, matematiksel olarak oluşturmuş. Bugünün teknolojisi bile Sinan’ın yapmış olduğu bazı uygulamaları çözemiyor. Küresel ve piramidal uygulamalarının bir başka benzeri daha yok. Ama bunların hepsi estetik sağladığı gibi yapının sağlamlığını da pekiştirmiştir.


üsteki yazı alıntıdır ama benm aklıma bi şey geldi şimdi...

1980-1990 yıllarda Rus mütahitler TÜRKİYE ' ye gelmişler(İş ve ğelence amaçlı).Gezerken Türkiye 'yi özellikle Sinanın eserlerini incelemişler ve hayran kalmışlar...İçlerinden bit ötekine demiş ki;
-Bak o adamın torunlarına ellerinde şimdi teknolojide var ama bütün bunların bakımını bile yapamıyolar.
Biliyosunuz biz buraya yeni yapıtlar yapmaya geldik ama hangimiz onun gibi yaparız ki...O adamın torunları yapıyo bizden medet umuyolar ne korkunç bi durum onlar için değil mi???
Karşısından gelen seler sadece kahhakaydı sadece...

düşünün ne haldeyiz... herşeyi biz yapıyoruz ama geliştiremiyoruz...Genelde ürtetmedik ütkettik... ilimsiz çağ yakalanmaz...ilimsiz kaldık...VE şu an her konuda ciğeri beş para etmeyenlere el açtık ve KAHRETSİN yaşıyoruz onlara muhtaç...

]
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi martin 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Fetih Marşı Şiirler ve Şairler nurşen35 2 1860 28 Mayıs 2008 23:55
Gulyabani Şiirler ve Şairler Emekdar Üye 1 1370 12 Nisan 2008 13:22
ben seninle chat yapabilme ihtimalini sevdim Komik Paylaşımlar Esma_Nur 4 1712 17 Şubat 2008 18:52
Baş Örtüsü Zülmü Videolar/Slaytlar kurtmehmet 10 4544 29 Ocak 2008 20:03
Bizim Zamanımızda Onlar Yoktu Kıssalar-Hikayeler-Nasihatler Belgin 3 1614 28 Ocak 2008 21:53

Alt 27 Ocak 2008, 18:14   Mesaj No:2
Medineweb Emekdarı
Emekdar Üye - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Emekdar Üye isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 16627
Üyelik T.: 11 Şubat 2012
Arkadaşları:2
Cinsiyet:
Yaş:47
Mesaj: 4.081
Konular: 315
Beğenildi:48
Beğendi:0
Takdirleri:149
Takdir Et:
Standart Cvp: Mimar Sinan ve......Günümüz...

Osmanlı Devleti'nin en parlak devrinin en büyük mimarı, Kocasinan adı ile anılan Mimar Sinan, 1490 senesinde Kayseri'nin Ağınas Köyü'nde doğdu. Abdulmennan oğlu Sinan, Yavuz Sultan Selim Han zamanında, 1512 yılında devşirme olarak İstanbul'a geldi. 1514'de Çaldıran, 1517 'de.Mısır seferlerine katıldı. Kanuni Sultan Süleyman Han zamanında yeniçeri oldu. 1521'de Belgrad, 1522'de Rodos seferlerinde bulunarak atlı sekban oldu. 1526'da katıldığı Mohaç Meydan Muharebesi'nden sonra sırası ile acemi oğlanlar yayabaşılığı, kapı yayabaşılığı ve zenberekçibaş.ılığa yükseldi. 1532'de Alman 1534'de katıldığı Tebriz ve Bağdat seferlerinden dönüşte Hakesi rütbesini aldı. Bağdat seferinde Van Kalesi muhasarasında, göz üzerinden geçecek kalyonları inşa edip üzerine top yerleştirdi. 1537'de orfu ile Pulya ve 1538 de Karasbuğdan seferlerine katılan mimar Sinan Karabuğdan seferinde seferdeki mimarlarının Prut Nehri üzerine köprü inşa edememeleri orduyu güç durumda bıraktı. Bu işe o sırada Sinan talip oldu ve 13 gün gibi kısa bir zamanda ordunun bütün ağırlığıyla geçebileceği büyük bir köprü inşa etti. Bu başrasıyla Kanuni Sultan Süleyman'ın dikkatini çekti. Aynı yıl ''Reis-i Mimaran-ı Dergah-ı '' Ali'' rütbesi ile başmimarlığa getirildi. Hayret uyandırıcı güzellikte ve sayıda eserler verdi.
Mimar Sinan, katıldığı seferlerde Suriye, Mısır, Irak, İran, Balkanlar ve Avrupa'nın bir kısmını görüp mimari eserleri inceledi ve kendisi de gördüklerinden daha güzellerini inşa etti.
Mimar Sinan'ın İstanbul'da Mimarbaşı olmadan önce inşa ettiği ilk eseri Haseki Külliyesidir. Bu külliyede devrinin bütün .mimari unsurlarını birleştirmeyi başararak cami, medrese, sıbyan mektebi, imaret, daruşıfadan meydana gelen bu site onun san'at kabiliyetinin ilk hareket noktası oldu. Mimarbaşılığa getirildikten sonra da kendi gelişme grafiğinin üç ayrı merhalesini teşkil eden Şehzade Camii, Sultan Ahmet Camii ve seliye Camii büyük ilgi topladı. Kendisi ''Bu eserlerin., ilkinin çıraklık, ikincisinin kalfalık, üçüncüsünün de ustalık eseri olduğunu söyleyerek bu .gelişme çizgisini ortaya koydu. Mimar Sinan, özellikle Batılı Mimarların islam aleminde Ayasofya'nın kubbesinden daha büyük bir kubbenin ınşa edilemeyeceği iddiasını, kendisine ciddi bir problem saydı. Ustalık eseri Selimiyeyi inşa ederken bu iddiya cevap verme arzusunu ifade etti. Bunu da Ayasofya'nın kubbesini geçerek ortaya koydu. Sinan, kendi hatıratında bu konuda şöyle der :
Kefere-i Fecere'nin mimar geçinen takımının Ayasofya'nın kubbesinden daha büyük kubbenin Müslüman mimarlarca yapılamayacağı yolundaki iddiası, benim yüreğime dert oldu. Bunun için Selimiye'nin kubbesini 4 arşın daha geniş ve 6 arşın daha yüksek İnşa ederek onlara cevap verdim.
Sinan'ın Edirne'de İnşa ettiği Selimiye Camii nin kubbesi, hakikaten Ayasofya'nın kubbesine üstten bir miğfer gibi oturacak şekilde varlığını devam etttirmektedir. Bu camiye yaptığı 4 minare üçer şerefelidirler. Her şerefesine ayrı ayrı merdivenlerden çıkılmaktadır.
Mimar Sinan, İstanbul'da Kanuni Sultan Süleyman adına İnşa ettiği Süleymaniye Camiinde ve Selimiye'de ortaya koyduğu mimari üslupla 5 asırdan bu yana Türk mimarisinin İlk milli sentezini meydana getirdi. Bugün bile mimarlık eğitimi ve inşa İmkanları en üst seviyeye çıktığı halde Sinan'ın eserlerindeki üslup, estetik ve proje derinliği aşılamadı. Mimar Sinan, 50 yılı bulan Mimarbaşılığı döneminde 84 cami, 52 mescid, 57 medrese, 7 darülkurra, 22 türbe, 17 imaret, 3 darüşşifa, 5 su kemeri, 8 köprü, 20 kervansaray, 35 saray, 8 mahzen ve 47 hamam olmak üzere toplam 265 eser vücuda getirmiştir.
Mimar Sinan çalışkan, dürüst, İnançlı kişiliğİ ile Türk San'atının yüz akı olma özelliğini daha asırlarca koruyacaktır. 1581de bir. asra yakın bir ömür sürdükten sonra, İstanbul'da vefat etti. Süleymaniye Camii'nin bir köşesine kendisi tarafından inşa edilen küçük türbesine defnedildi.
Alıntı ile Cevapla
Alt 11 Mayıs 2009, 13:57   Mesaj No:3
Medineweb Emekdarı
KuM TaNeSi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:KuM TaNeSi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 5998
Üyelik T.: 02 Ocak 2009
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Yaş:40
Mesaj: 1.956
Konular: 886
Beğenildi:21
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart RE: Mimar Sinan ve......Günümüz...

Sinan’ın eserlerini inceleyen ve birçoğunu da restore eden Mimar Abdülkadir Akpınar’ın söyledikleri:
“Karşılaştığım bir özellikten dolayı gözlerime inanamadım. Sinan’ın eserlerinde en ufak bir çıktı ve desen dahi tesadüf değil. Renklere bile bir fonksiyon yüklenmiş. Çünkü yapıyı her şeyi ile bir bütün olarak ele almış. Bütün ölçülerini ebced hesabına göre yapmış ve bir ana temayı temel almış. Ölçülerini asal sayıya göre yapmış ve onun katlarını baz almış. İlmini din ile bütünleştirip mükemmel eserler ortaya koymuş. Örneğin Sinan Kur’an-ı Kerim’de geçen “Biz dağları yeryüzüne çivi gibi gömdük...” ayetinden etkilenerek yapılarının yer altındaki kısmını ona göre inşa etmiş. Yapıları hislerine göre değil, matematiksel olarak oluşturmuş. Bugünün teknolojisi bile Sinan’ın yapmış olduğu bazı uygulamaları çözemiyor. Küresel ve piramidal uygulamalarının bir başka benzeri daha yok. Ama bunların hepsi estetik sağladığı gibi yapının sağlamlığını da pekiştirmiştir.

paylaşım için teşekkürler..
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Sinan Topçu - Aşkın ile Aşıklar Yansın Yaresulallah muhibbi Videolar/Slaytlar 0 17 Eylül 2013 18:09
Sinan Topçu - Şu Benim Divane Gönlüm muhibbi Videolar/Slaytlar 0 22 Ağustos 2013 10:35
Sinan Topçu Temaşa-i Ramazan Konseri muhibbi Videolar/Slaytlar 0 24 Temmuz 2013 10:40
Sinan Topçu - Ey Rahmeti Bol Padişah ( Canlı HD ) muhibbi Videolar/Slaytlar 0 24 Temmuz 2013 10:39
Mimar Sinan Seleme Alimler(Rh) 0 27 Mayıs 2008 20:55

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.