Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM GENEL.::. > Genel Konular > Serbest Kürsü

Konu Kimliği: Konu Sahibi bilinmez,Açılış Tarihi:  18 Temmuz 2011 (12:30), Konuya Son Cevap : 21 Temmuz 2011 (00:00). Konuya 1 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 18 Temmuz 2011, 12:30   Mesaj No:1
Meal Gurubu Üyesi
Medineweb Emekdarı
bilinmez - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:bilinmez isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13966
Üyelik T.: 27Haziran 2011
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 2.154
Konular: 309
Beğenildi:178
Beğendi:15
Takdirleri:560
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Toplumsal eşitsizlik ve tabakalaşma

Toplumsal eşitsizlik ve tabakalaşma

Hâlbuki bize gelişmiş(!) çağ olarak yansıtılan ve dayatılan modern değerler söz konusu ve bu değerlerin hakim olduğu günümüz dünyasında, eşitsizliğin, adaletsizliğin, kayırmacılığın ve haksız kollamacılığın neredeyse hemen her türlüsüne tanıklık etmekteyiz.
TOPLUMSAL EŞİTSİZLİK VE TABAKALAŞMA
Toplumsal tabakalaşma; “bireylerin ekonomik koşullarında, eğitim düzeylerinde ve yaşam biçimlerinde ortaya çıkan farklılaşmadır,” şeklinde tanımlanabilir.
Bu tanımdan da anlaşılacağı gibi; her farklılaşma bir eşitsizlik olgusunu beraberinde getirmektedir. Farklılaşma, elbette insan yaşamının temel öğesidir ancak günümüz toplumlarında sosyal farklılaşma veya tabakalaşma oldukça yaygın ve statik bir duruma gelmiştir.
Bu durum, ister-istemez toplumsal eşitsizliği beraberinde getirdi. Tarihin eski dönemlerinde yaygın bir şekilde görülen kapalı toplumsal tabakalaşmanın izlerine günümüzde maalesef yoğun bir ölçekte rastlanmaktadır. Hâlbuki bize gelişmiş(!) çağ olarak yansıtılan ve dayatılan modern değerler söz konusu ve bu değerlerin hakim olduğu günümüz dünyasında, eşitsizliğin, adaletsizliğin, kayırmacılığın ve haksız kollamacılığın neredeyse hemen her türlüsüne tanıklık etmekteyiz.
Bireylerin yaşam biçimlerinde meydana gelen farklılaşma, aynı zamanda toplumsal sınıf ayırımını da belirginleştirmiştir. Toplumsal sınıflar arası eşitsizlik ve uçurumlar da önemli ölçüde sosyal sorunları ve açmazları durağanlaştırdı.
Toplumsal sınıf mücadelesi, tarihin hiçbir döneminde günümüzdeki kadar insanlığı derinden yaralamamış, yıkıma uğratmamış veya olumsuz yönde etkilememiştir. Böyle bir yapılanma içerisinde; insanlarda ciddi anlamda güven bunalımı yaşanmakta, bireyler birbirine karşı ikiyüzlü davranmakta, sevgi ve saygı anlayışı geri plana itilmektedir.
Toplumsal farklılaşma, pragmatik (faydacı) bir toplumsal ideolojiyi ortaya çıkarmıştır. Çünkü farklılaşmanın meydana getirdiği tablo, bireylerin ister-istemez kendi şahsiyetlerini gizlemeye, sahte roller oynamaya veya gerçek dışı davranmalarına zemin hazırlamaktadır.
Batı-liberal felsefenin adeta bir eşantiyon edasıyla insanlığa sunduğu Homo Ekonomicus (ekonomik insan) modeli; insanları maddeci bir anlayışa yöneltmiş, hedonizm (hazcılık) ideolojisini empoze etmiş, insanlığa herhangi bir vizyon ve misyon sunmamıştır. Bütün insanlara fazlasıyla yetecek olan dünya nimetleri, maalesef bir avuç insan topluluğu tarafından acımasızca kullanılmış, talan edilmiş ya da yağmalanmıştır.
Bir tarafta eşitsizlik ve adaletsizliğin her türlü örneğine; diğer tarafta ise bütün olup bitenlere duyarsız kalan insan topluluğunun miskin, fütursuz ve pervasızca tavırlarına şahit olmaktayız. Günümüzde her şeyden önce, ciddi anlamda değerler problemi yaşanmaktadır. Neyin değerli olduğu ya da neyin değersiz olduğu dahi henüz netleşebilmiş değildir.
Türkiye’de bugün iki kesimli toplumsal yapı diyalektik bir şekilde varlığını sürdürüyor. Merkez-çevre ikilemi hayat-memat meselesine dönüşmüş; çevreyi temsil edenler hep dışlanmış, toplumsal yaşamdan tecrit edilmeye çalışılmış ve sonuçta sosyal çatışma, çelişki ve çarpışmalar sıklıkla yaşanılır olmuştur. Yoğunlukla ve çoğunlukla toplumsal talepleri karşılık bulmayan mazlum ve masum konumdaki insanlar psikolojik savaş, çapraz ateş veya vur-kaç taktikleri sonucu kelimenin tam anlamıyla sosyal bir dram yaşamaya mahkum, mahpus ve mecbur edildiler. Kimliğini ve kişiliğini muhafaza ve müdafaa etmeye özen gösteren ve belirli bir ölçüde İslami duyarlılığa sahip olanlar, “top yekun savaş” parolasına, çığırtkanlığına yahut dayatmasına maruz kaldılar.
Toplumsal bir kambur haline dönüşen gelir dağılım adaletsizliği birlikte yaşama, yardımlaşma ve dayanışma bilincini zayıflatmış, ekonomik mücadelenin dayanılmaz ağırlığı fertleri sosyal ve siyasi olaylara karşı duyarsızlaştırmış, halk kitlelerinin çoğunda toplumsal şuur zayıflamış, beyinler körelmiş, idealler dumura uğramış, menfaat ve materyal ilişkileri genellikle ön plana çıkmıştır.
Başörtüsü ve imam hatip meselesi adeta bir kangren şekline dönüşmüş, masum halkın çocukları ikinci sınıf muameleye tabi tutulmuş, umutları ve hayalleri yok edilmeye çalışılmış, köşe başları önceden parsellenmiş, yargı mekanizması büyük ölçüde objektifliğini yitirmiş, bazı sözde sivil toplum örgütleri ve basın organları pusulasını şaşırmıştır. Malum zihniyetin temsilcileri halka tepeden bakmaya, “ulusalcılık” şarkıları(!) söylemeye ve nutukları atmaya, toplumu germeye, insanları birbirine düşürmeye, “soğuk savaş” senaryoları hazırlamaya ve toplumu kamplara bölmeye canhıraş bir şekilde gayret sarf ediyor.
Özetle açıklamak gerekirse, toplumsal tabakalaşma; toplumlarda büyük ölçüde eşitsizliği, sosyal sınıf farklılığını, gelir dağılımı dengesizliğini, sosyal tabakalar arasındaki mücadeleyi adeta kaçınılmaz hale getirmiştir. Bu mücadele günümüzde yoğunlukla yaşanmaktadır. Özellikle büyük kentlerin varoşlarında yaşayan bazı kitleler, çeşitli toplumsal problemlerin ortaya çıkmasında figüran rolü oynamak zorunda bırakıldılar. Çünkü bu insanlar, genellikle yaşama dair bütün hayallerini, beklentilerini, umutlarını yitirdikleri için İslam’la aidiyet bağını koparmış bazı mihrakların, yerli işbirlikçilerin kötü emellerine alet olmaktan kendilerini kurtaramadılar. Bu insanların belki en küçük kabahatleri bile söz konusu değil; ancak birileri, bunların saf niyetlerini suiistimal ederek veya bu insanları çeşitli vaatlerle kandırarak yahut kullanarak menfi amaçlı sosyal ve siyasi olayların içerisine ittiler.
Toplumsal alandaki farklılaşmaları, çatışmaları, çelişkileri ve çarpışmaları, sosyal sınıf ayırımını, eşitsizliği ya da gelir dağılımındaki dengesizliği asgari düzeye indirmeden, toplumsal mutabakat oluşturmadan, “halka karşı, halka rağmen” felsefesini ortadan kaldırmadan, başörtüsü ve imam hatip sorununu çözmeden, Yüce Dinimize karşı söylem ve eylemleri yok etmeden toplumsal problemler kesinlikle çözümlenemez, çözümlenebilmesi de imkânsız

cemil arslan
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi bilinmez 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
ELFAZI KÜFÜR Tevhid Ve Şirk Konuları bilinmez 2 590 29 Ağustos 2021 22:16
BiR SORU Tevhid Ve Şirk Konuları bilinmez 19 5752 19 Aralık 2018 22:11
SiZCE HANGİSİ MÜSLÜMAN Tevhid Ve Şirk Konuları bilinmez 0 1011 18 Aralık 2018 21:55
ALLAH A iMAN NASIL OLUR.. Tevhid Ve Şirk Konuları bilinmez 0 1141 27 Ekim 2018 21:27
HELVADAN KANUNLAR ve TEKFİR Tevhid Ve Şirk Konuları bilinmez 0 1143 03 Ekim 2018 20:57

Alt 21 Temmuz 2011, 00:00   Mesaj No:2
Medineweb Emekdarı
YaŞuHa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:YaŞuHa isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13867
Üyelik T.: 24 Mayıs 2011
Arkadaşları:6
Cinsiyet:
Yaş:31
Mesaj: 1.005
Konular: 399
Beğenildi:29
Beğendi:5
Takdirleri:53
Takdir Et:
Standart Cevap: Toplumsal eşitsizlik ve tabakalaşma

Allah razı olsun güsel insan
teşekkür ederis
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
“toplumsal erdem”i yakalayabilmek için… EyMeN&TaLhA Çocuk ve Aile Sağlığı 0 09 Nisan 2015 08:14
Toplumsal gerginlik baş ağrısı yapıyor Tuba_ Tıbbı Nebevi ve Alternatif Tıp 0 04 Mart 2014 23:27
Toplumsal değişimde İlahi Yasa! YaŞuHa Muhtelif Konular 0 06Haziran 2011 22:16
Toplumsal Sünnetler. İmamHüseyin Hadis-i Şerif 0 19 Nisan 2009 15:01
Kullar Arasında Eşitsizlik mi Var? MERVE DEMİR Soru Cevap Arşivi 0 24 Eylül 2008 12:58

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.