Medineweb Forum/Huzur Adresi

Medineweb Forum/Huzur Adresi (https://www.forum.medineweb.net/)
-   Serbest Kürsü (https://www.forum.medineweb.net/658-serbest-kursu)
-   -   Onlar mülteci biz ne kadar ensar'ız?? (https://www.forum.medineweb.net/serbest-kursu/24160-onlar-multeci-biz-ne-kadar-ensariz.html)

Nesli_Nur 14 Ocak 2013 08:06

Onlar mülteci biz ne kadar ensar'ız??
 
ONLAR MÜLTECİ , BİZ NE KADAR ENSAR'IZ ??

Saadet asrıydı. İslâm’ın ışığı, Kainatın Efendisi’nin (sallallahu aleyhi ve sellem) rehberliğinde kalpten kalbe giriyor, zulmet ve yokluk perdelerini hayatın ve aşkın ışığıyla delip gönülleri ferahlatıyordu. Karanlık yüzler de boş durmuyor, kurtuluşa gidenleri durdurmak için işkence ve zulüm dozunu gittikçe artırıyordu.



"Zulme uğradıktan sonra, Allah yolunda hicret edenleri, and olsun ki, dünyada güzel bir yerde yerleştiririz. Âhiret ecri ise daha büyüktür.” (en-Nahl Sûresi, 41) Saadet asrıydı. İslâm’ın ışığı, Kainatın Efendisi’nin (sallallahu aleyhi ve sellem) rehberliğinde kalpten kalbe giriyor, zulmet ve yokluk perdelerini hayatın ve aşkın ışığıyla delip gönülleri ferahlatıyordu. Karanlık yüzler de boş durmuyor, kurtuluşa gidenleri durdurmak için işkence ve zulüm dozunu gittikçe artırıyordu. Müminlere yapılan eziyetler haddi aşmış, Mekke’de onlara hayat hakkı kalmamıştı. “Artık bu kötü yerde neden duruyoruz? Ne zaman bitecek bu çile?” soruları zihinleri meşgul etmeye başlayınca, Yüce Yaradan’dan izin geldi. Efendiler efendisi, müminlere, “Allah’ın (cc) izniyle Medine’ye gidin.” dedi. Gidenler ‘muhacir’ oldu. Onları Medine’de bekleyenler de ‘ensar’. Gelen de karşılayan da kıymetlendi. En son Efendiler Efendisi çıktı yola. Muhacir ve mülteci oldu. Medineliler, Mekke’den gelen kardeşlerini bizatihi tanımıyorlardı. Ama onlar bir kere kardeş tayin edilmişlerdi ve bu konumlarının hakkını verme adına mal ve evlerini onlarla yarı yarıya paylaştılar. Bu sadece evlerini değil, kalplerini de birbirine açan insanlar vesilesiyle İslâm sadece Medine’ye değil tüm dünyaya yayılabildi, başka kalplere de tesir edebildi. Ama Medine’ye gidenler İslâm’ın ilk mültecileri değildi. Daha önce de bir grup Müslüman, Hz. Peygamber’in emriyle Habeşistan’a gitmiş, orada gönülleri fethetmişti. Böylece müşrikler, Habeş Kralı Necaşi’den müminleri isteyince kral, “Onlar benim misafirlerim. Canları ve malları da bana emanet.” diyerek dünya tarihinde mültecilik hukukunun temellerini atmış oldu.
Hz. İsa ve Hz. Musa gibi pek çok peygamber de mülteci olup hicret etti Allah’ın emriyle. Hatta ilk insan Hz. Âdem dahi cennetten Dünya’ya iltica etti. Biz bu kavrama yabancı olsak da, insanlık tarihi böyle birçok örnekle dolu. İnsanlar zulme uğradıkça, mecbur kaldıkça göç ediyorlar başka diyarlara. Dün Peygamberimiz’di (sallallahu aleyhi ve sellem) mülteci olan bugün Suriyeliler. Onlar, çok sevdikleri memleketlerini bıraktılar. Kiminin kardeşi kaldı geride, kiminin çocuğu, kiminin kocası. Şimdi kardeş gördükleri Türkiye’nin misafirleri oldular yarım kalan hayatlarıyla... Biz de mültecilik konusunu daha iyi anlayabilmek için Hatay’daki izlenimlerimizi sizlerle paylaşmak istedik.[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]


HATAY’DA KİRALAR 2-3 KATINA ÇIKMIŞ!

Ülkelerinde 1,5 yıl önce başlayan savaştan kaçıp gelen 80 bini aşkın Suriyeli, Türkiye’nin sınır illerine kurduğu çadır kentlerde konaklıyor. 10 bin kadarı ise pasaportlarıyla yasal yollardan ülkemize giriş yaptılar. Onlar, Hatay başta olmak üzere Adana ve Gaziantep’te, iki üç aile birleşip kiraladıkları bir dairede hayata tutunmaya çalışıyorlar. Maddî sıkıntı yaşayan mültecilerin çoğunun evinde doğru düzgün eşya bile yok. Eşi ve 7 çocuğuyla 1 yıl önce Humus’taki yıkımdan kaçan Ali (42), Hatay’da 300 TL’lik evi 650 TL’ye kiralayabilmiş. Daha sonra gelen başka bir aile ile birlikte 17 fert aynı evde yaşıyorlar. Türk komşularıyla iyice kaynaşmışlar. Ramazan’da her gün bir komşuları yemek getirmiş onlara. Şimdi de çaya gidip geliyorlar komşularına. Bir yardım kuruluşu 2 ayda bir gıda kolisi bırakıyor hanelerine. Avrupa’da çalışan kardeşlerinin gönderdiği para ile geçinmeye çalışıyorlar. Türkiye’nin kendilerine sahip çıkmasını hayatları boyunca unutamayacaklarını anlatan Ali, “Komşularımızdan da Türkiye’den de Allah razı olsun. Onlar olmasaydı savaş zamanı nereye giderdik?” sözleriyle minnetini ifade ediyor.
Peygamberimiz’in hicretinin üzerinden tam 1433 yıl geçti. O’nu (sallallahu aleyhi ve sellem) ve diğer sahabeleri karşılayan fedakâr bir ensar vardı. Peki, biz Suriyelileri aynı şekilde karşılayabildik mi? Ne kadar ensar olabildik? Bu konuda olumlu ve olumsuz birçok örnek var. Suriyelilerin Hatay’a gelmesinin ardından şehirdeki ev kiralarının 2-3 kat artması Müslümanlar için büyük bir ayıp mesela. Hatta bazı ev sahipleri, ev kiralamak isteyen mültecilerden 6 ay ya da 1 yıllık kirayı peşin istemiş. Bu tür fırsatçı yaklaşımların yanında mültecilere kol kanat gerenler de yok değil. Hatay’daki sınır köylerinde fazla evi olan bazı köylüler, evlerini ücretsiz olarak Suriyelilere tahsis ediyor. Ancak mültecilerin ülkemizde genel olarak ensarca bir karşılama gördüğünü söylemek zor.
Yetkililer, savaşın hemen ardından Suriyelileri sınırın yakınına kurulan çadırlara yerleştirdi ve gelenleri mülteci değil ‘misafir’ olarak kabul ettiğini açıkladı. Çadır kentlerde hayat, 45-50 derece sıcaklıkta devam ediyor. Kentlerin girişinde ‘konaklama merkezi’ yazılı tabelalar dikkatimizi çekiyor. Suriyeliler, burada hapis hayatı yaşamıyor. İsteyen çıkıp çarşıya pazara gidebiliyor. Dileyen de devletin kendilerine tahsis ettiği servislerle diğer kamplarda kalan akrabalarını ziyaret ediyor. İmkanı olanların dışarıdan satın aldığı klimayı çadırına taktırmasına da izin veriliyor. Günde 3 öğün yemek pişiyor burada. İlk zamanlar yemekleri Türk aşçılar yapıyormuş. Suriyeliler bu yemekleri beğenmediği için artık devlet, sadece istenen gıda listesini temin ediyor, onlar da damak zevklerine göre kendi yemeklerini kendileri yapıyor.

Türkiye’de mültecilerle ilgilenen tek kuruluş olan Mülteci Derneği’nin başkanı Taner Kılıç, bu kampın imkanlarının Dünya’da başka bir örneği olmadığını anlatıyor bize. Fakat bu güzel uygulamaların yanında yetkililerin Suriyelilere verdiği ‘misafir’ statüsünün hukukî bir karşılığı yok. Buradan hareketle Türkiye’nin mülteci politikası olmadığını savunan Kılıç, özellikle son Suriyeli mülteciler olayında bunun ortaya çıktığı görüşünde. O, yetkililerin sırf güvenlik endişesiyle sivil toplum örgütlerinin mültecilere yardımını engellediğini de savunuyor. “Şu an Suriyelilerin ciddi bir psikolojik desteğe ihtiyacı var. Avrupa ve Amerika’dan çok sayıda psiko-sosyal yardım sunan dernek ve vakıf, kampta hizmet vermek istiyor ancak izin alamıyorlar.” bilgisini paylaşıyor bizimle Kılıç.
BM verilerine göre, Türkiye’de 90 bin Suriyelinin dışında 28 bin mülteci bulunuyor. 130 ülkeden gelen bu insanların çoğunu; Afganistan, İran, Irak, Somali ve Sudanlılar oluşturuyor. İlk zamanlar 31 ilde kurulan uydu kentlerde kalan mültecilerin zamanla sayıları artınca uydu kent kurulan şehir sayısı 53’e çıkarılmış. Türkiye, AB dışından gelen kişileri mülteci statüsünde değerlendirmiyor. Zira eğer bu statü verilirse mültecinin uluslararası hukuktan doğan haklarının da tanınması gerekiyor. İşin aslı, coğrafî açıdan geçiş ülkesi olan Türkiye, bu hakkı kolayca tanırsa başının derde gireceğinden endişe ediyor. Örneğin Afgan sığınmacılara bu hakkı tanırsa, İran’da bekleyen yüz binlerce Afgan’ın ve diğer mültecilerin Türkiye’ye hücum edeceğinden çekiniliyor.
Ülkemizde sığınma konusunda otomatik işleyen kamu, sivil toplum ve BM adına bir mekanizma yok. Kılıç, günümüzde bir mültecinin en acil ihtiyacının hukuk olduğunu belirtiyor. Çünkü hukuk demek hak demek. Uluslararası hukuka göre maddî sebeplerle çalışmak için gelenlere ‘göçmen’, hayatî sebeplerle kaçan kişilere ise ‘mülteci’ deniyor. Bir ülkeye sığınan kişi başvurusu kabul edilene kadar geçen sürede ‘sığınmacı’ olarak adlandırılıyor.
Avrupa’daki örneklere baktığımızda kilisenin göçmenler ve mültecilere destek konusunda çok etkin olduğunu görüyoruz. Yemek, giyecek, barınma gibi insanî yardım konularında çok etkinler. Örneğin iç hukukta mülteci olarak kabul edilmeyen bir kişi, en son kendini kiliseye atıyor ve kilise o kişiye sahip çıkabiliyor. Üstelik polis, rahipten sığınmacıyı isteyemiyor. Avrupa’da mültecilerle ilgili çalışma yapan kurumlardan bir diğeri sendikalar. Bu kuruluşlar, hükümeti ve kamuoyunu çok iyi yönlendiriyorlar. Türkiye’de ise hiçbir sendikanın mültecilere yönelik bir politikası yok. Avrupa’da gençlik örgütleri de bu konuda ön planda. Örneğin Alman gençler, göçmenlerin derslerine yardımcı olmuş yıllarca. Böylece gurbetçilerimiz, yabancı dilden kaynaklanan zorluğu bir nebze olsun aşmışlar. Kılıç’a göre devlet, binlerce göçmen ve mülteciye bir noktaya kadar yardım edebilir. Bu sebeple sivil toplumun bu konuda daha aktif olması şart. “İnsanların da biraz kendine rol biçmesi lazım. Hak ve insanî yardım örgütleri başta olmak üzere sivil toplum, hatta cami dernekleri bu konuda kendilerine rol biçmeli.” diyen Kılıç, Türk halkının mülteciler konusundaki en büyük eksikliğinin de bilgisizlik/bilinçsizlik olduğu kanaatinde. Zira hiçbirimizin onlardan haberi olmuyor. Hatta Kılıç’a göre bırakın vatandaşı, bazı illerde valiler bile bilmiyor kendi şehirlerinde mültecilerin yaşadığını.
Sizin sokağınızda da bir mülteci olabilir!

Birçoğumuzun mülteciler ve göçmenlerle ilgili bilgisi olmadığı için onlara yeterli yardımı yapamıyoruz. Taner Kılıç’ın anlattığı bir örnek de bunu doğruluyor: “Çeşitli zorluklarla Ağrı’ya gelen bir Afgan aile, son paralarıyla 100 TL’ye ev kiralamış. Marketten aldıkları karton kutuları yere serip üzerinde uyumuşlar kışın ayazında. Ama bir süre sonra komşularının haberi olunca insanlar üçer beşer yardımda bulunmuş ve bir eve dönüşmüş orası. Ancak bu uzun bir süreç. Birçoğumuzun sokağında belki yan sokağında böyle muhtaç insanlar var. Ama bizim bundan haberimiz olmayabilir. Aslında sokakta görüyoruz mültecileri, ama bu insanlar niye gelmiş, hangi kaygılarla memleketlerini bırakmışlar, neler yaşamışlar bunu bilmediğimiz için anlayamıyoruz.”
Her meslekten insanın mültecilere yardım edebileceğini vurgulayan Taner Kılıç, halen 100 üyesi olan Mülteci Derneği’nin 2. şubesini önümüzdeki günlerde Edirne’de açacağı ve halihazırda birçok şehirden üyeleri olduğu bilgisini veriyor. Kılıç’a göre herkes imkanı ölçüsünde mültecilere yardım edebilir. Bir mülteci çocuğun dersine yardım etmek, birine gülümsemek ve bazen bir hal hatır sorma bile çok büyük bir yardım. Kendi çocuğumuzun mülteci bir çocukla oynaması bile tahminimizden çok daha büyük bir destek anlamı taşıyor.
Oysa her meslek grubundan insan, isterse kendi mesleğinin verdiği imkanlarla gönüllü olarak mültecilere yardımcı olabilir. Örneğin derneğin gönüllü üyeleri olan öğrenciler, dernek ofislerinde ve hazırlanan yerlerde mültecilere Türkçe ve İngilizce kursu veriyor. Bireysel olarak mültecilere yardım eden daha pek çok insan var. Yemek, giyecek ve eşya yardımları yapıyorlar. Ama gençlerimizin Avrupa ve ABD’de olduğu gibi daha aktif görevler almaları lazım. Kadın örgütlerinin de mülteci kadınların sağlık sorunları gibi mevzularla ilgilenmesi gerek. Asıl mesele ise bu yardımları kurumsallaştırmak ve organize etmek. Kılıç ve arkadaşları yardımları koordine etmek için ‘[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] adlı siteyi kurmuş. Site üzerinden kamu kurumları ve sivil toplum örgütlerinin haberleşmesi hedefleniyor. Ayrıca mültecilere yardımcı olmak isteyen her fert bu siteden iletişim kurabiliyor.
Türkiye’de iyi örnekler de yok değil. Ancak üzücü olan bu yardımların tamamen şahsî duyarlılıklarla yapılıyor olması. Zeytinburnu Belediyesi buna iyi bir örnek. Kumkapı’daki geri gönderme merkezinin yeme-içme masraflarını belediye karşılıyor. Ayrıca belediyenin göçmenlik ve mültecilik konusunda halkın bilinçlenmesi için çok sayıda etkinliği var. Yine Isparta ve Konya da olumlu örnekler arasında. 3 yıl önce Isparta’da vali ve yardımcısının başını çektiği ekip çalışmasıyla çok güzel hizmetler veriliyor. Valilik mültecilerin sağlık sorunlarını çözmek için sağlık karnesi bile bastırmış. Fakat aynı Isparta’daki sivil toplumun konuya duyarlılığı sıfır düzeyinde. Konya’da ise valilik ve sivil toplum işbirliğiyle mültecilere ev tutuyor. Her 3-5 evin masrafları bir sivil toplum örgütüne zimmetlenmiş. En kalabalık mülteci şehirlerinden Kayseri’de de mülteci çocukların eğitimi konusunda çok önemli çalışmalar yapılıyor. Yozgat’ta ise Türkiye’deki tek mülteci misafirhanesi var.
İlahiyatçı Prof. Dr. Hüseyin Algül de zamane Müslümanlarını gerçek birer ensar gibi davranmaya çağırıyor. Kur’an-ı Kerim’de muhacirlere sahip çıkan ensardan bahsedildiğini hatırlatan Algül, Hz. Peygamber’in (sallallahu aleyhi ve sellem) yaptığı güzel işlerden dolayı ensardan övgüyle bahsettiğini nazara veriyor. Algül’e göre ensar olma, sadece yabancı ülkeden gelenleri misafir etmek değil. Dünyanın bir köşesindeki muhtaç insanlara uzaktan yapılan yardım da bir ensar tavrı. Yani bu kavram, hepsini karşılıyor. Ancak sürekli bu ruh ve anlayışı canlı tutmak gerekiyor.
Prof. Dr. Algül, şu an içimizde taşımamız gereken ahlâkı özetliyor sözleriyle: “Muhacir sabrı, ensar fedakârlığı ve paylaşmayı temsil eder. İslâm ahlâk esaslarına göre muhtacın, yoksulun, yetimin daima elinden tutulur. Darda kalana yardım edilir. Eğer bir yerde zulüm, baskı ve dolayısıyla muhacir varsa, o toplumda yaşayan insanların ensar olma görevi vardır. Ensar gibi olmak da yardıma himayeye muhtaç olan insana (dil, ırk, renk ayrımı gözetmeksizin) kucak açmaktır.” Biz de diyoruz ki, savaşın acımasız yüzünden kaçan Suriye halkının ülkemize sığınmasını fırsat bilerek, daha önce hiç ilgilenmediğimiz mülteciler için hayatımızda yeni bir sayfa açabilir, bu konudaki hukukî açmazları yeniden gündeme getirebiliriz. Ne dersiniz?

BURAK KILIÇ

Esma_Nur 23 Mart 2016 19:18

Cevap: Onlar mülteci biz ne kadar ensar'ız??
 
Ensar olmayı çoğumuz beceremedi .kimimiz ülkelerindeki zulumden kaçan mültecileri fırsat gördük.yazıda'da geçtiği gibi kiralar tavan yaptı.öyleki sanki garipler ülkemize tatile gelmiş gibi onlardan pay çıkarmaya çalışdık...kimimiz ''nerden geldi bunlar bunların yüzünden ortalık ateş pahasına döndü'' kimimiz ''bunları başımıza musallat ettiler hırsızlık'lar çoğaldı demeye başladık''(mülteciler gelmeden önce ülkemizde hiç hırsızlık vb. suçlar yaşanmıyordu sanki!) sınır köylerindeki ailelerin fazla evlerini mültecilere vermesi işde ensarlık budur... Geçen gün tv de haber programına bir vatandaş aynen şu mesajı atmışdı.''görev icabı suriye idik arkadaş ile sabah namazını kılmak için evden çıktık sokakda yerde yatan bir kız bir'de erkek çocuk gördük sokakdakilere bunlar kimdir ne işleri var sokakda çocukların bu vaziyette dedik komşuşar onlar ıraklı buraya geldiler düzenimizi bozdular gitsinler burdan istemıyoruz diyerek homurdandılar tıpkı bizim şimdi onlara yaptığımız gibi''ALLAH sonumuzu hayr etsin...


SAAT: 15:35

vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.2.6 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2024 DragonByte Technologies Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306