Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM GENEL.::. > Genel Konular > Serbest Kürsü

Konu Kimliği: Konu Sahibi FECR,Açılış Tarihi:  23Haziran 2014 (10:25), Konuya Son Cevap : 23Haziran 2014 (14:42). Konuya 1 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 23Haziran 2014, 10:25   Mesaj No:1
Kur'ân Kürsüsü

Medineweb Emekdarı
FECR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:FECR isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 6340
Üyelik T.: 19 Ocak 2009
Arkadaşları:20
Cinsiyet:Erkek
Memleket:ANKARA
Yaş:56
Mesaj: 6.107
Konular: 546
Beğenildi:1003
Beğendi:221
Takdirleri:9161
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Facebook'un Amentüsü

Facebook'un Amentüsü

Facebook'un Amentüsü


Yaklaşık iki yıl önce “Televizyon ile Bilgisayar kumpasındaki insan.” konulu makaleyi işlerken sosyal paylaşım ağlarının hayatımızın bir yerlerini işgal edeceğine değinmiştim. Özellikle sosyal paylaşım ağları son zamanlarda ekmek gibi, su gibi hayatımızın birer parçası haline geldiğini söylesek mübalağa etmiş olmayız.

Peki, sosyal medyayı nasıl tarif edebiliriz? Kişilerin internet üzerinden birbiriyle yaptığı diyaloglar ve paylaşımların bütünü olarak ifade edebiliriz. Yazının başlığından da anlaşılacağı gibi sosyal paylaşım ağı olan Twitter ile özellikle Facebook’tan bahis etmek istiyorum. Normal şartlarda bilgisayar kullanıcısının olmazsa olmazlarındandır, Twitter ile Facebook.Son yıllarda internet kullanım alışkanlığının artma oranıyla, sosyal ağ kullanım artma oranı aynı seviyeye ulaştı. Yani insanlar internete kavuşur kavuşmaz, sosyal ağları kullanmaya başlıyor. Nasıl ki, daha önceleri TV almak istemeyen insanlar haberleri bahane edip de TV aldılarsa, aynı şekilde sosyal paylaşım ağlarını da bahane edip Tablet veya akıllı Tlf alıyorlar. Sözde eve bilgisayar bağlatmayıp çocuklarını internetten uzaklaştıracaklar. Hâlbuki siz istemezseniz de dünyada internette en fazla zaman geçiren ülkeler İsrail, Arjantin, Rusya’dan sonra Türkiye de 4.sırada yerini almıştır. Sosyal ağ açısından bakıldığında, Facebook’un 36 milyon, Twitter’ın ise 33 milyon üyesi bulunmaktadır. Bu size mübalağalı gelebilir. Ancak işin doğrusu budur. Sosyal ağ kullanıcıları Dünyadaki online nüfusun %82 ‘sini oluşturuyor. Bu da yaklaşık 1,2 milyar kullanıcı demek. Bu kadar matematiksel detaylardan sonra esas konuya gelmek isterim.

Bir sosyal ağ kullanıcısının “BEĞEN, YORUM YAP, PAYLAŞ” kavramlarının ne derece önemli olduğunu ifade etmeye gerek bile hissetmiyorum. Ki bu kavramları “Facebook’un amentüsü” olarak açıklamak daha da yerinde olur. Çünkü bir facebook kullanıcısı için bu kavramlar(Beğen, yorum yap, paylaş) olmadan abesle iştigal etmek anlamına gelir.36 milyon kullanıcısı olan bir sosyal ağın zararlarını konuşmak “havanda su dövmek” gibi olur. Esas üzerinde dikkat çekmek istediğim konu; bu kadar üyesi bulunan bir paylaşım sitesinin üzerimizdeki kültür yansımasından bahs etmek istiyorum. Özellikle haftada 24 saatini sosyal ağlarda geçirenlerin bağımlı olarak kabul edilmesi, bu bağımlılık içerisinde paylaşımlarına baktığımızda kullanıcıların çok azı bilgi birikiminden faydalandığı, bu bilgi birikimini paylaştığını görmekteyiz. Şimdi facebook amentüsünün ilkeleri üzerinde duralım.

BEĞEN; Her zaman merak ettiğim konuyu söylemeden geçemeyeceğim. Özellikle her şeye “evet” diyenlerin ruh profilini merak etmişimdir. Örnek olarak son zamanlarda kelle kesme sahnelerini gören bir kullanıcı bu resmi beğenmiş. Bu beğenmenin esprisini anlamakta zorlandığımı söylesem haksızlık etmiş olmam sanırım. Nerdeyse her şeye “beğen” demek imanın ilk şartı gibi şartlanmış kullanıcı. Bazen vesikalık olarak çekilen bir fotoğrafı 50 veya 60 kişi beğenirken bu vesikalık fotoğrafı tıklayanlara baktığımda yorumlarla ilgili hiçbir katkılarını göremiyorum.

- Yani şunu hep merak edip sormak geliyor içimden;

-Arkadaş, sen bu fotoğrafın neyini beğendin! Diye sorgulamak isterim. İkinci ilke ise;

PAYLAŞ; Bunlar bir nebzede olsa birinci kısımdan daha aktiftir. En azından sürekli yediklerini, içtiklerini, giydiklerini paylaşıyorlar. Piknik resimleri, mangal resimleri, nargile resimleri vs.

Biz hayatımızda hiç yemek görmemişiz ya…

Biz hayatımızda hiç güzel mekân görmemişiz ya…

Biz hayatımızda hiç tatlı su balığı görmemişiz ya… Onun için kullanıcılar bizim yemek kültürümüzü, hem de içme kültürümüzü zenginleştiriyorlar. Nedense onlar yiyorlar, biz de resimleri ile iktifa ediyoruz. Sanki şu atasözü bunun için mi söylenmiş. “Biri yer biri bakar, Kıyamet ondan kopar.” Nedense yeme, içme konusunda paylaşım yapanların ne bir kitap paylaştığını gördüm, ne de yorumlara katkılarını gördüm. Hatta bu konuda paylaşım yapan bir arkadaşın ilk defa birisine eleştiri getirdiğine şahit olmuştum.

- O da şöyle; ya hu arkadaş, senin yemek, içmekten başka bir işin yok mu? Demişti. Üçüncü ilke ise;

YORUM YAP; Facebook’un en sevdiğim bölümü burasıdır. Özellikle mahlas isim kullananların dışında aklıselim paylaşımlar yapılmaktadır. Hatta makalelerin” yorum yap” kısmında daha fazla bilginin olduğuna şahit olurum. Mahlas isim kullananlar her ne kadar cesaretli yorumlar yapsa da kimlik bilgilerini gizledikleri için bir anlam ifade etmemektedir. Hatta internet dünyasında gerçek isimlerini kullanmayanlar için “güvensiz” kişi tabiri kullanılmaktadır. Çünkü bir sorumluluklar olmadığı için bol keseden sallamaktadırlar. Yani bir bedel ödememektedirler. Bu yüzden lafın ucu nereye giderse gitsin, kullanıcının umurunda değil. Sadece ortalığı kızıştırmaktan başka bir gayesi olmuyor bu tiplerin. Özellikle gerçek isimlerini kullananlar ise en verimli bilgileri paylaşmakta, paylaşırken de dikkatli davranmaktadır.



Demem o ki; bu gün sosyal ağların durumunu anlamak istiyorsak, sanal âlemin kralı Facebook’un bu alanda yapılan araştırmalardaki en büyük etken olduğunu anlamamız gerekir. Ki âlemlere rahmet olarak gelen bir peygamberi bile sosyal medyaya alet ettiler.

Dualarınızda unutulmamak dileği ile…

M.Şerif KARAGÖL
NEHİR HABER
__________________
Selam Hidayete Tabi Olanlara
Kur'an Senin Lehinde ve Aleyhinde Hüccettir
(Müslim)
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi FECR 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Yumurta Akı ve Yanık Tedavisi Pratik / Faydalı Bilgiler FECR 0 87 14 Ekim 2023 12:25
Düğünlerimiz İslam'ın neresinde? Adap-Edep-Ahlak Esma_Nur 1 271 02 Ağustos 2023 16:34
Mezuniyet Programı mı Meyhane Açılışı mı Belli... Adap-Edep-Ahlak FECR 0 180 13Haziran 2023 11:35
Evinize Kem Gözlü Ahmak Bir Adamı Davet Eder... Adap-Edep-Ahlak Esma_Nur 4 211 05Haziran 2023 10:15
Bizi Allah'tan Alıkoyan Kaç Şeyi Hayatımızdan... Muhtelif Konular FECR 0 193 10 Nisan 2023 20:38

Alt 23Haziran 2014, 14:42   Mesaj No:2
Medineweb Emekdarı
GÖKCEN_AZRA - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:GÖKCEN_AZRA isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 27691
Üyelik T.: 25 Nisan 2013
Arkadaşları:15
Cinsiyet:ANNE
Memleket:ARZ
Yaş:41
Mesaj: 2.427
Konular: 105
Beğenildi:95
Beğendi:4
Takdirleri:60
Takdir Et:
Standart Cevap: Facebook'un Amentüsü

Alıntı:
FECR Üyemizden Alıntı Mesajı göster
Demem o ki; bu gün sosyal ağların durumunu anlamak istiyorsak, sanal âlemin kralı Facebook�un bu alanda yapılan araştırmalardaki en büyük etken olduğunu anlamamız gerekir. Ki âlemlere rahmet olarak gelen bir peygamberi bile sosyal medyaya alet ettiler.
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Facebook'daki BFF Esma_Nur Gündem/ Manşetler 0 25 Nisan 2018 16:32
Essaletü hayrun min Facebook ! Esma_Nur Serbest Kürsü 1 19 Temmuz 2017 18:59
Facebook Belgeleri FECR Komik Paylaşımlar 5 28 Mayıs 2017 14:10
Facebook Kullanıcıları Dikkat! Medineweb Muhtelif Konular 8 28 Mayıs 2017 13:00
Facebook Sen Nelere Kâdirsin! FECR Serbest Kürsü 5 26 Kasım 2012 17:04

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.