Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM GENEL.::. > Genel Konular > Serbest Kürsü

Konu Kimliği: Konu Sahibi Arın,Açılış Tarihi:  12 Ocak 2009 (17:24), Konuya Son Cevap : 12 Ocak 2009 (21:08). Konuya 3 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 12 Ocak 2009, 17:24   Mesaj No:1
Medineweb Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:Arın isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 2647
Üyelik T.: 15 Temmuz 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 143
Konular: 54
Beğenildi:7
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart eRGENEKONDA 11, dalga MEDYA VE SİYASET'İ KAPSAYACAK..

eRGENEKONDA 11, dalga MEDYA VE SİYASET'İ KAPSAYACAK..

Taraf Gazetesi'nden Neşe Düzel'e konuşan Sabah yazarı MahmutÖvür, 11. dalgada kimlerin gözaltına alınacağına ilişkin ipuçlarıverdi! Övür, Bedrettin Dalan'a operasyonu ve Susurluk bağlantısını ilkyazan isimdi. İşte Övür'ün çarpıcı açıklamalarını içeren o röportaj:


Onbirinci Ergenekon operasyonu yakında siyasilere ve medyaya yapılacak.Darbeci damar medyada da tasfiye olacak. Yeni dalga, 90’ların ikinciyarısı ve 2000’lerde etkili olmuş önemli siyasileri kapsayacak.”

“Emekliaskerlere bir operasyon daha olacak. Bu operasyonun geçmiştegenelkurmay başkanı olmuş bir ismi de kapsayacağı söyleniyor. Ordudatemizlik muvazzaflarda ise çok yukarılara gitmez.”

“MİT,Ergenekoncu olanlar ve olmayanlar diye ikiye ayrıldı. MİT’te hâlâ çoksert bir Ergenekoncu kanat var. Geçmişte Susurluk’u yaratmıştı bunlar.Ergenekon sürecinde bunların da üzerine gidilecek.”



NEDEN? MAHMUT ÖVÜR

Türkiyebüyük sarsıntılar yaşamadan kendine gelemeyecek. Türkiye’nin demokratikbir hukuk devleti olabilmesi için daha çok sayıda deprem yaşanacak.Bütün engellemelere rağmen, Ergenekon süreci dalga dalga sürecek veTürkiye’yi değiştirecek. Geçen hafta Ergenekon soruşturmasının onuncudalgası, sadece devletin en tepelerinde bulunmuş asker-sivil çok önemliisimleri gözaltına almakla ve bazılarını tutuklamakla kalmadı,darbecilerin gömdükleri cephaneyi de toprak altından çıkarmaya başladı.Ergenekon’un bundan sonraki dalgası ne zaman gelecek? Kimlerikapsayacak? Devletin içindeki engellemeler nasıl aşılacak? Şu andaaskerin ve MİT’in içinde neler yaşanıyor? Şu ana kadar yapılansoruşturmalarla ve operasyonlarla Ergenekon örgütünün ne kadarı ortayaçıkarıldı? Ergenekon’un Susurluk’tan farkı ne? Bütün bunları, süreciuzun yıllardır çok yakından izleyen, Abdullah Çatlı’nın düğüngörüntülerini televizyonda yayınlayarak Susurluk’u görüntü olarakdeşifre eden ilk gazeteci olan ve bu yüzden de evinin önündeSusurluk’un mafyası tarafından kurşunlanan basının tecrübeli ismi Sabahgazetesi köşeyazarı Mahmut Övür’le konuştuk.



NEŞEDÜZEL: Siz Susurluk sürecini çok yakından izlemiş bir gazetecisiniz.Simdi Ergenekon soruşturmasının içinden Susurluk’un çıktığınıgörüyoruz. Son olarak, Susurluk davasında hüküm giymiş az sayıdakisuçludan biri olan İbrahim Şahin’in evindeki krokinin gösterdiğiyerlerde çok miktarda cephane bulundu. Sizce, Ergenekon Susurluk’undevamı mı? Ya da başka bir şekilde söylersek, Susurluk ve Ergenekonaynı şey mi?

MAHMUT ÖVÜR: Aslında Ergenekon Susurluk’un devamı... Ama Ergenekon Susurluk’un çok daha geniş ve kapsamlı bir hali.

Susurluk ile Ergenekon arasındaki en büyük fark ne sizce?

Enbüyük fark şu. Ergenekon çok farklı kesimleri biraraya getirdi.Susurluk devletin içindeki devletçi, milliyetçi, ülkücü kadrolarladevletin dışındaki ülkücü kesimlerin oluşturduğu sağcı bir derin devletyapılanmasıyken... Mesela Susurluk’un mafyası bile eski ülkücülerdenoluşurken... Ergenekon Susurluk’un sağcı kesimleriyle yetinmedi.

Ne yaptı?

Ergenekonbu yapıya solu da kattı. Susurluk’ta yer almayan solun ve Kemalistlerinbir kesimini de içine aldı. Böylece hem darbeci yapı çok genişletildihem de bu yapı ‘ulusalcı, cumhuriyetçi, laik’ denilen bir ideolojiktemele oturtuldu. Sonuçta da AK Parti iktidarına karşı olan Kemalist,sosyal demokrat ve solcu kesimlerle ve hatta merkez sağın liberalunsurlarıyla Ergenekon’un darbeci zihniyeti biraraya geldi.

Susurluk ya da Ergenekon adını verdiğimiz şey aslında kontrgerilla mı?

Evet...Ama Soğuk Savaş döneminin kontrgerillasıyla bugünün kontrgerillası aynıdeğil. Soğuk Savaş’ın bitmesiyle Amerika, Türkiye’deki darbeleridesteklemeyi bırakınca, bugünkü kontrgerilla Amerikan karşıtı oldu veulusalcılıkla örtüştü. Ergenekon sanığı MGK eski Genel Sekreteri TuncerKılınç’ın Rusya ve İran’la ittifak kurulmasını istemesi boşuna değildi.

Susurluk’un da Ergenekon’un da en öndeki isimlerinden biri VeliKüçük. Susurluk ile Ergenekon arasındaki bağı sağlayan da General Küçükmü?

Evet, simgesel anlamda doğru bu. Susurluk dönemindeişlenen faili meçhul cinayetler sırasında gazeteci olarak hiçbirimizVeli Küçük’ün adını bildiğimiz halde yazamadık. Oysa Kürt sorunuekseninde yaşanan faili meçhul cinayetlerde Veli Küçük’ün büyük roloynadığını biliyorduk. 1990-1995 arasında 17 bin 500 kişi, faili meçhulcinayete kurban gitti. O sürecin en korku yayan ismi JİTEM’i kuran VeliKüçük’tü. Abdullah Çatlı’nın, Yeşil’in hepsinin üzerinde olan birisimdi, ama yazamadık.

Niye yazamadınız?

Hafızam beniyanıltmıyorsa... O dönemde Veli Küçük adı sadece bir gazetede çıktı. Oda Sabah Grubu’nun Ayşe Önal’ın yönetiminde yayınladığı Ateşgazetesiydi. Daha Susurluk kazası olmamış ve Susurluk olayıpatlamamıştı. Gazete ilk sayısında iç sayfalardan birinde, içinde VeliKüçük’ün de adının geçtiği faili meçhul cinayetlerle ilgili bir küçükhaber yayınladı. Ve gazete ertesi gün kapandı. O gazete sadece bir günyayımlandı. Veli Küçük o sırada Güneydoğu’da albay rütbesinde görevyapan bir komutandı.

Ergenekon davasında tutuklanan isimlerdende anlaşılıyor ki, devletin en üst katlarından insanlar katılmış buörgütlere. Bu da devletin bir anlamda bu örgütleri kurdurduğu veyönettiği anlamına geliyor. Peki, ne oldu da devlet şimdi kendiadamlarını yakalıyor?

Şu anda Türkiye’de büyük bir hesaplaşmayaşanıyor. Bu hesaplaşma sadece sivil siyasetle derin devlet arasındayaşanmıyor. Bu hesaplaşma devletin kurumları içinde de yaşanıyor. Herkurumun içinde bir kanat diğer kanadı tasfiye etmeye çalışıyor.

Anlamadım... Kim kimi tasfiye etmeye çalışıyor?

Devletindarbeci ve kirli ilişkilerden yararlanan kanadı tasfiye edilmeyeçalışılıyor. Çünkü Türkiye’de devletin içinde hukuk tanımayan birsilahlı güç var. Bu darbeci gelenek orduda da, MİT’te de var.Susurluk’u işte bu yapı çözdürmedi ve bu yapı, Susurluk’tan çok dahakapsayıcı olan Ergenekon’u yarattı. Eğer bu ülkede Meclis ve Yargı onyıl boyunca Veli Küçük’ün ifadesini alamadıysa bunun bir tek nedenivar. Devlet buna engel oldu ve Veli Küçük aksine terfi ettirildi.Hatırlayın Susurluk sürecinde Mehmet Ağar dahil herkes hep ne dedi?“Bunlar devlet sırrıdır, bilgi veremem” dediler.

Ben de onu soruyorum. Niye şimdi aynı devlet bu isimleri korumuyor?

Türkiyetarihî bir dönemden geçiyor. Bütün bu tutuklamalar askere rağmenolmuyor. Her yerdeki hesaplaşma ordunun içinde de var. Parti başkanlığıyapmış çok önemli bir siyasetçinin bana ordunun kurmay kadrosuylailgili söylediklerini aktarayım size. Askerlerle ilişkisi yakın olan busiyasetçiye göre, ordudaki kurmayların yüzde 30’u değişimden yana.Bunlar Türkiye’nin dünyayla bütünleşmesini istiyor. Yüzde 70 isedünyaya açılmaya karşı çıkıyor, darbeci geleneği sürdürerek değişimekarşı direniyor. AB sürecinden ve Türkiye’nin sivilleşmesinden rahatsızoluyor. Ordu içindeki hesaplaşma bu yüzde 30’la yüzde 70 arasındayaşanıyor. Hilmi Özkök’ün...

Evet...

Özkök’üngenelkurmay başkanlığı döneminde bu hesaplaşmayı gördük. Eğer HilmiÖzkök kendi dönemindeki darbe girişimlerini önleyebildiyse, arkasındakiyüzde 30’luk güç sayesinde yaptı bunu. Yoksa Özkök zehirlenmekorkusuyla yemeğini bile evinden getiriyordu. Ordu içinde böylekuşatmalar var işte. Ergenekon, ordudaki bu yüzde 70’ten güç alıyor,onların kaygılarını kışkırtıyor. Ama yüzde 30’luk kesim, NATO’da diğer51 üye ülke sadece savunma bakanlarıyla temsil edilirken, bir tekTürkiye’nin iki hem savunma bakanı hem de genelkurmay başkanıyla temsiledilmesini kendi ülkesine yakıştıramıyor. Yüzde 70’in başarılı olmasınıişte bu yüzde 30’luk kurmay kitle engelliyor. Bütün kurumlarda böylebir ayrışma yaşanıyor.

MİT’te ne yaşanıyor?

ABsüreciyle birlikte yaşanan demokratikleşmeyle Türkiye’de sivil siyasetgüçlendi. Böylece bu süreçte sivil siyasete destek veren bürokratikgüçler ortaya çıktı. Yoksa Ergenekon operasyonları durduk yerdeolmuyor. Mesela orduda olduğu gibi MİT’in sivil kadroları daErgenekoncu olanlar ve olmayanlar diye ikiye ayrılmış durumda.Ergenekoncu olmayanlar, Türkiye’nin dünyayla uyumlu olmasını veErgenekon yapılanmasının açığa çıkarılmasında büyük rol oynuyorlar. Amadiğer yanda aynı MİT’te hâlâ çok sağlam ve çok sert bir Ergenekoncukanat var. Geçmişte Susurluk’u yaratan grup da bu zaten. BunlarErgenekon’un yargı sürecine direniyorlar.

Nasıl direniyorlar?

MİT’inkapıları Ergenekon savcılarına açılmıyor. MİT elindeki olanakları,dosyaları Ergenekon operasyonunu yürütenlerin önüne koysa, arşivinionların kullanımına sunsa, bugün çok daha ciddi bir operasyon yapılıyorolurdu. Ama MİT bunu yapmıyor, Ergenekon soruşturmasına kurum olarakdestek vermiyor. Desteğini bilgi sızdırarak el altından veriyor. Oysaİtalya’daki temiz eller operasyonunda İtalyan istihbaratı bütünarşivini savcı di Pietro’ya açtı ve operasyon böylece başarıya ulaştı.MİT’in arşivi Zekeriya Öz’e açılmıyor.

Ergenekonoperasyonlarının onuncusu yapıldı. Bildiğim kadarıyla bu operasyonlardaaskere dokunuldu ama MİT’e dokunulmadı. MİT’in Ergenekoncu kanadına dadokunulacak mı sizce?

Bu iş sadece askerlerle sınırlıkalmayacak. Susurluk’ta işin polis ayağı deşifre oldu. ŞimdiErgenekon’la birlikte bu yapının asker ayağı da deşifre oldu. Zatenkontrgerillanın özü askerdir, Özel Harp Dairesi’dir. Susurluk’ta buyapıyı açığa çıkartmaya kimsenin gücü yetmemişti. Şimdi yetiyor.Ergenekon’da daha pek çok dalga yaşanacak. MİT’in Ergenekoncu sivilkadrolarına da operasyon yapılacak.

Neye dayanarak bunları söylüyorsunuz?

Ben2500 sayfalık iddianameye baktığımda şunu gördüm. Savcılar MİT’ingönderdiği raporlardan hareketle, Ergenekon için bir örgütlenme şemasıçizmişler. Ergenekon’un en tepesinde 12 kişilik bir konsey var. Bu oniki kişinin altında altı ayrı başkanlık var. Sonuncu operasyonusaymazsak, bugüne kadar bu başkanlıklardan sadece bir tanesinin altörgütlenmesi isimleriyle ortaya çıktı. Sonuncu operasyondatutuklananların şemada hangi başkanlığa ait olduğunu henüz bilmiyoruz.

Tepedeki 12 kişi kim peki?

Henüzonların da kim olduklarını bilmiyoruz. Ama burada ilginç olan şu.Ergenekon, Amerikan mafyası gibi örgütlenmiş. Amerikan mafyasının“omerta” denilen, hücrelerden oluşan ve sır vermeyen bir yapısı vardır.Amerika’dan bu örgütlenmenin dokümanını getirtmişler, Türkçeyeçevirmişler ve Amerikan mafyasından aldıkları ilhamla örgütlenmişler.

Susurluk’tadevletin görevlileri bir noktadan sonra kendi çıkarlarını gözetmeyebaşladıkları ve mafyavari suçlara karıştıkları için tasfiyeedilmişlerdi. Mafya ile Susurluk’un ve Ergenekon’un ilişkileri ne?

12Eylül darbesinden sonra devlet geleneksel mafyayı tasfiye etti. Yerineeski ülkücülerden oluşan başka bir mafya kurdu. 1980 ve 1990’lara bumafya damgasını vurdu. Bu mafya sokaklarda pervasızca adam öldürdü,insanları haraca kesti. Bu mafyayı MİT, JİTEM yarattı. Bir süre sonradevlet, kendi yarattığı mafyaya benzemeye başladı. Devlet bir nevimafyalaştı. 2002’den itibaren bu mafya çetelerinin liderleriyakalanmaya başladılar. Şimdi hepsi içerideler. Türkiye’de önce mafyaiçeriye alındı. Arkasından Ergenekon operasyonu başladı. 1980-90’larınmafyası artık yok.

2004’te sizinle yaptığımız söyleşide banabu mafyanın tasfiye olacağını ve liderlerinin hepsinin içeriyealınacağını söylemiştiniz. O gün söylediklerinizin tümü bugündoğrulandı. Peki, Türkiye’de şimdi mafya bitti mi?

Hayır,bitmedi ama şu anda Türkiye’de ciddi bir mafya üretmek mümkün değil.Şimdi küçük küçük çetecikler var. Zira bugün büyük mafyanın yerinidolduran bir Ergenekon örgütü var. Ergenekon, darbenin finansmanınısağlamak için haraç dahil her türlü işi yapan, bir yanıyla siyasal biryanıyla da mafyatik bir yapı. Ergenekon’un var olduğu bir ortamda,ondan bağımsız bir mafya olamaz.

Mafya bu ülkede devlet tarafından mı beslenip büyütüldü yani?

Özellikle2000’den sonra ben bunun böyle olduğunu yaşayarak da gördüm. Gelenekselmafya 1980’li yıllarda ciddi operasyonlara tâbi tutularak içeriyeatıldı. Onun yerine eski ülkücülerden kabadayılığa yatkın isimlerseçildi. İsim isim seçildiler bunlar.

Kim seçti?

MİTve polis seçti. Polisin istihbarat kesimleri seçti. Ben o dönemde şununsöylendiğini hatırlıyorum. “Kadın ticareti yapılıyorsa, onu da bizyapalım. Böylece denetim altında tutarız” dediler. Mafyayla iş yapmayabaşladılar. Sonra işler büyüdü. Uyuşturucu ticaretinden kumara ve haraçalmaya kadar uzanan işlere girdiler. Ve olması gereken oldu. Devlet busüreçte kendi yarattığı mafyaya benzemeye başladı. Susurluk olayınınpatlamasının bir nedeni budur zaten. Düşünün... MİT’in bir dairebaşkanı kullandığı bir mafya babasıyla arkadaşlık yapıyor.

Nasıl?

BazıMİT mensupları önce mafyayı yarattılar sonra kendileri onlarabenzediler. JİTEM de öyle. İtirafçıları kullandı sonra kendisi itirafçıgibi oldu. Uyuşturucudan haraca her işe girdiler. Susurluk döneminde buyozlaşma devletin tepesine doğru çıktı. Bugün Ergenekon’dan tutuklananİbrahim Şahinlerin ismi o dönemde haraç olaylarında geçti. ZatenErgenekon Susurluk’un genişletilmiş hali. Ergenekon’la birlikte buülkede mafya bile ulusalcı oldu ve siyasi iktidarı düşürme rolünüüstlendi.

Ergenekon ve Susurluk içinde mafyanın gücü neydi?

Susurluktamafya çok daha güçlüydü. Mafya liderleri çok etkiliydi. Ama 2000sonrasında süreç değişti, mafya babalarının üzerine gidildi. Çünkü ABsürecinin yarattığı yeniden yapılanma devletin yapısının ‘mafya’olmasına olanak vermedi.

Mafya, Susurluk’un ve Ergenekon’un sözü dinlenen yöneticilerinden oldular mı?

Hayır. Söz dinleyen, iş yaptırılan adamlar oldular hep bunlar.

Susurlukolayı patladığında siz ATV’de Abdullah Çatlı’nın bir düğünde çekilmişgörüntülerini yayınladınız. Bu yayından sonra mafya sizi İstanbul’daevinizin önünde vurdu. Nasıl gelişti o olaylar?

Benivurduranlar şimdi Ergenekon’dan içeride. Abdullah Çatlı Türkiye’yedöndüğünde ben bir yolunu bulup onunla tanıştım. Beş yıl boyunca onunlakonuşan gazeteciydim ben. Mehmet Özbey ismini kullanıyordu ve devletleilişkisi çok iyiydi. Katıldığı iki düğünün görüntüsünü Susurlukkazasından sonra ATV’de yayınladığım için vuruldum ben. Eğer TürkiyeSusurluk’la hesaplaşsaydı...

Ne değişirdi?

EğerTürkiye Susurluk’la hesaplaşsaydı, sadece benim vurulmam değil,binlerce insanın ölümü de engellenirdi. Çünkü pek çok cinayetin failiErgenekon’un sırrı Susurluk’ta saklıydı... Devletin içinde darbeyapmaya çalışan ve hukuk tanımayan yasadışı örgütlenmeydi bu sır. AmaTürkiye ancak şimdi devletin yarattığı kirli tarihle ve çetelerlehesaplaşıyor.

Susurluk davasının arkasında siyasi iade olsaydı, Susurluk çözülmez miydi?

Çözülmezdi.Çünkü siyasi irade olamazdı. 1996’daki Erbakan iktidarı Tansu Çillerdestekli bir iktidardı. Çiller ise Susurluk sürecinin oluşumunusağlayanlardandı. DYP iktidarı Susurluk sürecinin içindeydi.Güneydoğu’da faili meçhullerin ve çeteleşmelerin oluşmasını sağlayanÇiller iktidarıydı. Her şey o kadar aleni yapılıyordu ki...

Evet...

ÖldürülecekKürt işadamlarının listesi bile biliniyordu ve cinayeti işleyenleridevlet koruyordu. Tablo bu kadar netti. Mesela Behçet Cantürk ÖzelTim’in kendini öldüreceğini biliyordu. Konuşmalarımızda bana, en azdört kez “Beni öldürecekler” dedi. Ve nitekim öldürüldü. Ayrıca o günküTürkiye henüz sivil siyasetle derin devletin hesaplaşacağı bir noktayagelmemişti. Derin devlet çok daha güçlüydü.

Şimdi güçlü değil mi?

Eskisigibi değil. Şimdi Türkiye’nin sivilleri ve demokratları, toplumunözgürleşmesini, zenginleşmesini, sorunlarını çözmesini engelleyenasker-sivil bürokratik yapıyla ve derin devletle hesaplaşıyor. Buhesaplaşmanın başlaması 2000’lerdeki AB süreciyle oldu. Susurluk’taderin yapının sivil ve polis ayağı deşifre oldu. Şimdi Ergenekon’daişin asker ayağı da deşifre oldu. Zaten kontrgerillanın ana ekseniaskerdir.

İbrahim Şahin’in evindeki krokiye bakılarak bulunansilahlar, sizce Susurluk döneminden kalma mı? Yoksu bunlar Ergenekon’ungömdüğü silahlar mı?

Çıkan bazı silahlar 2004 yılına aitgazeteye sarılmış ama, şunu da biliyoruz ki Susurluk döneminde çokciddi sayılarda silah kayboldu. Silah kaçakçısı Ertaç Tınar’ın odönemde İsrail’den getirdiği silahların Özel Tim’e satıldığı ve busilahlar için örtülü ödenekten 50 milyon dolar ödendiği biliniyor. Busilahlar devlete geri verilmedi. Bu ülkenin yapısı o kadar yozlaştı ki,çeteler devleti yönetmeye kalktılar. Düşünün, devlet bir kısımgörevlisine silah veriyor ve onlara eylem yaptırıyor. Sonra devlet, busilahları o görevlilerden geri alamıyor. Böyle bir devlete dönüştüburası. Bence şimdi toprak altından çıkanlar o silahlar. Aslında 2004tarihli gazete de anlamlı.

Hangi açıdan anlamlı...

Kuvvetkomutanlarının darbe için örgütlendikleri, ama çeşitli nedenlerle budarbeyi hayata geçiremedikleri süreçte bu silahlar gömülmüş...

O bombaları bir polis şefi nasıl ele geçirir?

Ergenekontürü yapıların askerî yapılarla ilişkisini çok net olarak gösteriyorbu. Türkiye’de askerin haberi olmadan bu türden örgütlenmeleryapılamaz. Eğer Ergenekon türü yapılanmalar güç kazanıyorsa, bunlarınarkasında mutlaka bir biçimde askerî destek vardır. Türkiye’de asıldevlet gücü askerdir.

Kaybolan bombaların hesabını soracak bir merci yok mudur?

Bunada sıra gelecek. Şu anda kurumlarda iç hesaplaşma sürüyor. Değişimcilerhenüz tam olarak güç sahibi olamadılar. O yüzden evlerdeki, toprakaltındaki bombaların, cephanelerin hesabını henüz soramıyorlar. Yoksamuvazzaf bir subayın evinde 22 bomba bulunuyor... Evlerden cephanelerfışkırıyor. Bu ülkede silahların bir dökümü yok mu? Eldeki silahlarınsayısı bilinmiyor mu? Daha kaç evden bombalar çıkacak? Genelkurmay’ınbu subaylardan bunun hesabını mutlaka sorması gerekiyor.

SizErgenekon’un son operasyonundan kısa bir süre önce ‘Dalan nerede’ diyebir yazı yazdınız. Operasyonun olacağını biliyor muydunuz?

Evet.Tahmin ediyordum yani... Çünkü hem polis çevresinde hem de İstanbul’unkulislerinde “Dalan yok. Dalan nerede? Dalan kaçtı mı? Operasyonyapılacak” denmeye başlanmıştı. Hatta Dalan Amerika’ya gitmeden önceyakın çevresine sıkışmaya başladığını söylemiş. Elimde belge olmadığıiçin ben bunu siyasi bir kulis gibi yazdım. “Yerel seçimler yaklaştı,Dalan niye ortada yok” dedim. Dalan o yazıdan sonra beni telefonlaaradı. “Aday olmam için çok baskı var. O yüzden sıkıldım, yurtdışınaçıktım” dedi. Oysa iddianamenin satır aralarından okuduğum kadarıylaDalan, Ergenekon’un siyasi kolunun önemli bir ismi.

Şimdi kulislerde ne konuşuluyor? Ergenekon’un on birinci dalgası da gelecek mi?

Gelecek.On birinci operasyon siyasilere yapılacak. Bunlar siyasetin özellikle2000’li yıllarda siyasette etkili olmuş önemli isimleri. Bu operasyonunyakında yapılması bekleniyor. Ayrıca çok etkili bir operasyon da emekliaskerlere yönelik gerçekleştirilecek. Geçmişte genelkurmay başkanlığıyapmış bir ismin de bu operasyonda yer alacağı söyleniyor.

Ergenekon soruşturması kapsamında dört muvazzaf subay tutuklandı. Ergenekon’un ordu bacağı temizlenecek demek mi bu?

Butemizlik ancak bir noktaya kadar gidebilir. Mutlaka bir yerde durur.Çünkü Ergenekon operasyonları nedeniyle ordunun tepesiyle siyasetarasında ciddi gerginlikler yaşanıyor şu anda. Ordunun fazla üzerinegidilmemesi konusunda uzlaşmaya gidebilirler. Orduda temizlikmuvazzaflarda çok yukarılara gitmez. Orduda tasfiyeler Ergenekondavasıyla ilişkilendirilmeden sessizce yapılabilir. Sadece emekliisimlerde yukarılara dokunulabilir.

Gözaltına alınan Ergenekon sanıklarının evlerine yapılan ziyaretleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ordudabu operasyonlardan çok rahatsız olan geniş bir kitle var. Onlarısusturabilmek, sakinleştirebilmek için arada bir bu tür ziyaretleriyapıyorlar. Bir denge kurmaya çalışıyorlar.

Artık ‘Ergenekon yoktur’ demek mümkün mü?

Tabii ki mümkün değil.

Sizce, “ben Ergenekon’un avukatıyım” diyen Deniz Baykal ne yapacak?

Ergenekonsüreci Deniz Baykal’ı siyaseten bir yok oluş sürecine sürükleyecek. Birsosyal demokrat partinin Ergenekon gibi bir yapıyı savunması, CHP’ningeleneksel kitlesini bile partiden koparabilir.

Ergenekon’un medyada elemanları var mı?

Var.İddianameye ve örgüt şemasına baktığınızda medyada Ergenekon’labağlantılı olduğu ileri sürülen çok üst düzeyde isimler var. Kimi halengenel yayın yönetmeni ve yönetici pozisyonunda bunların. ZatenErgenekon kulislerinde konuşulanlara bakılırsa, önümüzdeki günlerdesiyasileri ve medyayı içine alan yeni bir Ergenekon operasyonu dahabekleniyor.

Medyadaki elemanları şimdi ne diyecekler?

Toprağınaltından gümülü silahlar, plastik patlayıcılar, suikast silahlarıçıkıyor. Evlerden bombalar bulunuyor. Sadece bir albayın evinde 22bomba bulunuyor. Artık Ergenekon’u ‘bu bir siyasi intikam’ diyesavunmanın dayanakları kalmadı. Medya da darbeci geleneğinin sonunageliyor. Medyada da darbeci damarla ilgili büyük bir tasfiye olacak.

Ergenekon operasyonu AKP’nin iradesiyle mi yürüyor?

Buoperasyonun nasıl yürüdüğünü hakikaten henüz kimse çözmüş değil.Türkiye’nin ve dünyanın değişen koşullarının ve siyasi iradenin tabiiki bir katkısı var ama... Operasyonların sürmesinde dış dünyanın daönemli bir etkisi var. Ergenekon’un teşhir edilmesinde bence ABD önemlirol oynadı. Ben dosyaların ABD’den de geldiğini, operasyonun sadecekendi gücümüzle olmadığını düşünüyorum. Avrupa Birliği ve Amerika’nınTürkiye’nin demokratikleşmesinden büyük çıkarları var.
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Arın 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Azerinin aşkı :) Serbest Kürsü Filistin 6 2489 21 Mayıs 2009 17:27
Futbol dini !.. Serbest Kürsü NUR 2 1977 21 Mayıs 2009 17:24
ZİMEN DEFTERİ NEDİR BİLİYOR MUSUNUZ ? Serbest Kürsü Arın 0 1724 21 Mayıs 2009 16:08
DUALARINIZ KABUL OLMUYORSA.. Serbest Kürsü inzar 1 1730 21 Mayıs 2009 11:03
MEŞHURLARIN OKUMA ALIŞKANLIKLARI Serbest Kürsü Arın 0 1643 21 Mayıs 2009 10:56

Alt 12 Ocak 2009, 21:03   Mesaj No:2
Medineweb Emekdarı
Emekdar Üye - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Emekdar Üye isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 16627
Üyelik T.: 11 Şubat 2012
Arkadaşları:2
Cinsiyet:
Yaş:47
Mesaj: 4.081
Konular: 315
Beğenildi:48
Beğendi:0
Takdirleri:149
Takdir Et:
Standart Cvp: eRGENEKONDA 11, dalga MEDYA VE SİYASET'İ KAPSAYACAK..

Son cümleye katılmıyorum...Bu ergenekonun kaç senelik ve köklerinin kime dayandığı bellidir...
İşin içinde amerikada vardı ab'de hatta amerikanın sağ kolu israilde.....Bugünki kazılarda çıkan cesetler sadece ufak bir bölümü.. Bakalım ölmezsek neler görürüz..
Alıntı ile Cevapla
Alt 12 Ocak 2009, 21:05   Mesaj No:3
Medineweb Sadık Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:Seleme isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 556
Üyelik T.: 11 Kasım 2007
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 829
Konular: 194
Beğenildi:13
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cvp: eRGENEKONDA 11, dalga MEDYA VE SİYASET'İ KAPSAYACAK..

Ergenekon adı altında daha kimlerin adını duyacağız kimbilir.
İnsanlar kendilerinden korkmaya başladılar "acaba bende ergenokoncumuyum" diye o hala geldik...
__________________
Dünyayı Güzellik Kurtaracak.
Bir İnsanı sevmekle başlayacak herşey...
Alıntı ile Cevapla
Alt 12 Ocak 2009, 21:08   Mesaj No:4
Medineweb Sadık Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:Seleme isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 556
Üyelik T.: 11 Kasım 2007
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 829
Konular: 194
Beğenildi:13
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cvp: eRGENEKONDA 11, dalga MEDYA VE SİYASET'İ KAPSAYACAK..

Alıntı:
Ecrin Üyemizden Alıntı
Son cümleye katılmıyorum...Bu ergenekonun kaç senelik ve köklerinin kime dayandığı bellidir...
İşin içinde amerikada vardı ab'de hatta amerikanın sağ kolu israilde.....Bugünki kazılarda çıkan cesetler sadece ufak bir bölümü.. Bakalım ölmezsek neler görürüz..

Muhtarım kazılarda çıkan silahları hemen hemen hepsi israil yapımı.Bu silahların taa 1994 te Tansu Çiller aracılığıyla Türkiye'ye operasyon için getirildiği ama operasyon rafa kaldırılıncada silahların ne olduğu bilinmiyordu.Ama şimdi aşıkar....
__________________
Dünyayı Güzellik Kurtaracak.
Bir İnsanı sevmekle başlayacak herşey...
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Bu kadarı olmaz enkazdakilerle dalga geçtiler Kara Kartal Gündem/ Manşetler 4 08 Şubat 2023 17:31
Sosyal medya diliyle diyaloglar Kara Kartal Komik Paylaşımlar 0 09 Aralık 2022 18:17
Sosyal Medya Yasası Mihrinaz Gündem/ Manşetler 6 16 Ekim 2022 16:24
Sosyal Medya Devrimi Nebevi Sevda Makale ve Köşe Yazıları 3 28 Eylül 2021 20:37
“Okyanusta dalga: Bir an “var”, bir an “yok”” Akyürek Serbest Kürsü 0 25 Aralık 2009 17:37

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.