Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > .::MEDİNEWEB DİN HİZMETLERİ ALAN BİLGİSİ SINAVLARI-(DHBT).::. > DHBT-(Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi) > DHBT-İstişare/Sohbet Alanı

Konu Kimliği: Konu Sahibi ilahiyatçı 1,Açılış Tarihi:  16 Mart 2013 (12:17), Konuya Son Cevap : 03 Temmuz 2014 (11:34). Konuya 3 Mesaj yazıldı

Beğeni Aldı1Kez Beğenildi
  • 1 Beğenilen ilahiyatçı 1
Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 16 Mart 2013, 12:17   Mesaj No:1
Medineweb Paylaşımcı Üyesi
ilahiyatçı 1 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:ilahiyatçı 1 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 24663
Üyelik T.: 07 Ocak 2013
Arkadaşları:10
Cinsiyet:bayan
Mesaj: 414
Konular: 25
Beğenildi:10
Beğendi:3
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Diyanet yeterlilik sınavlarında başarılı olmanın bazı püf noktaları

Diyanet yeterlilik sınavlarında başarılı olmanın bazı püf noktaları

Adayların geleceğinin belirlenmesinde en önemli rolü oynayan unsurlar sınavlardır. Zira birçok mesleğe yönelme sınavla olmaktadır. Sınavların bu öneminden dolayı sınav esnasında birçok kişiyi büyük bir heyecan sarar. Sınav heyecanını ortaya çıkaran en büyük etken, öğrenmenin tam olarak gerçekleşememiş olmasıdır. Eğer konular tam olarak çalışılmışsa heyecan minimum seviyeye inecektir.

Diğer taraftan test tekniğini iyi kavrayan bir öğrenci, bilgisinin yetersiz kaldığı durumlarda, bilgisine zekâsını da katarak, beklenen puandan daha fazlasını kolaylıkla alabilecektir.

Biz burada adaylara bu konularla ilgili bazı tavsiyelerde bulunmak istiyoruz.

►Sınavlarda başarılı olmak için planlı ve programlı çalışmak çok önemlidir. Sınava dahil olan konular bir program dahilinde sürekli tekrar edilmelidir.

►Öğrenilenlerin geliştirilmesi için zaman zaman gurup çalışmalarından da yararlanılmalıdır.

►Sınava yakın saatlerde yeni konular öğrenilmeye gidilmemelidir.

Ayırım yapmaksızın tüm konulara önem vererek çalışılmalıdır.

Sınava girerken kişi kendisine güven duymalıdır.

►Geçmiş sınavlarda sorulan sorular gözden geçirilmelidir.

►Sınava girecek olduğumuz binaya sınava götürülmesi yasak olan şeylerle gidilmemelidir.

►Sınav başlamadan önce sınav kitapçığının sayfalarının tam olup olmadığı kontrol edilmelidir.

Kodlanacak yerler doğru bir şekilde kotlanmalıdır.

►Kitapçık türü mutlaka işaretlenmelidir.

►Sınavlarda zaman çok önemlidir. “Sınav zamanla yarışmak demektir”. Eğer zaman bilinçli ve planlı bir şekilde kullanılırsa daha yüksek başarının elde edilmesi kaçınılmazdır.

Sorular sırayla çözülmeli ve her soru mutlaka okunmalıdır. Bir soru hızlı hızlı birkaç defa okunma yerine bir defa ama anlayarak okunmalıdır. Elbette yine anlaşılmadığı zaman tekrar dikkatle okumak gerekebilir. Ancak bir soruya takılıp kalarak başka sorulara ayrılması gereken zaman orada harcanmamalıdır. Bir soruda belirli bir süre geçtiği halde çözüme ulaşılamamışsa, o soru bırakılıp başka bir soruya geçilmelidir. Sınavlarda soruların ağırlık derecesi farklı ancak bütün soruların puan değeri aynıdır. Zor sorulara ek puan verilmez. Bu sebeple bir soru üzerinde makul bir zaman harcanıldığı ve doğru olduğuna inanıldığı bir çözüme ulaşılamadığı takdirde, bu soru üzerinde zihin yormaya devam etmek uygun değildir. Doğru olan şey, bu soruyu bırakıp, bölümdeki diğer sorulara geçmektir.

►Vereceğiniz yanıttan emin olmadığınız soruları hemen işaretlemeyip ikinci tura bırakınız. Eğer birkaç soruya gereğinden çok zaman harcanmazsa yapılamayan sorulara dönmek için mutlaka ikinci tura zaman kalacaktır. O soruda daha fazla zaman kaybetmemek için çözemediğiniz soruların yanına soru işareti (?) koyarak bu soruları geçmelisiniz. Zaman kalırsa bu sorulara tekrar dönebilirsiniz. Kesinlikle çözemeyeceğinize inandığınız soruların yanına da eksi işareti (-) koyabilirsiniz. Zaman kalırsa bu sorularla vakit harcamak yerine başında soru işareti olan sorularla uğraşırsanız daha iyi olur. İkinci tura bıraktığınız soruların çözümünde doğru yanıta ulaşmak için kesinlikle yanıt olmayacağına inandığınız seçenekleri eleyerek doğruyu bulmaya çalışınız.

►Sorulara ön yargılı yaklaşmayın. “Ben bu soruyu yapamam.” Ya da “Bu soru çok zor, üzerinde durmaya değmez.” gibi cesaretinizi kırıcı davranışlardan kaçınınız. Diğer yandan “Canım bu da sorulur mu? Ben bunu hemen yaparım” diyerek soruları hafife de almayınız. Çünkü her iki tavır da yanlıştır.

►Her soruda ne istenildiği iyi tespit edilmelidir. “Bir soruyu doğru anlamak, o soruyu yapmanın yarısıdır” derler. Test sorularının çözümünde dikkat edilecek en önemli nokta, yöneltilen soruyu (yani soru kökünü) iyi okumak ve neyin sorulduğunu iyi anlamaktır. Çoğu zaman soru kökü, doğru yanıtın hangisi olabileceği konusunda ipuçları da verebilir. Bir soru iyice anlamadan kesinlikle o soruyu çözmeye başlanılmamalıdır. Soru kökü “değildir”, “yanlıştır”, “olamaz”,”yoktur” gibi olumsuz anlatımlar taşıyabilir. Zihnimiz olumlu soru türlerine koşullandığı için bazen sorudaki olumsuz anlatım gözden kaçırılabilir. Bu nedenle soru kökünün son cümlesinde ne istenildiğine, altı çizili sözcüklere ve olumsuz anlatımlara çok dikkat edilmelidir.

►Aceleci ve dikkatsiz davranılmamalıdır. Doğru yanıtı bulduğumuz sanılarak, diğer seçenekleri okumaktan vazgeçilmemelidir. Çünkü çeldiricilerin güçlü olduğu sorularda ilk bulduğunuz ve doğru gibi görülen yanıt, bazen sizi yanıltabilir. Bazen bu yüzden yapabileceğiniz bir soruyu yanlış işaretleyebilirsiniz. Bu nedenle cevaplar asla aceleye getirilerek verilmemelidir.

Sorulan soruya cevap olamayacak seçenekler hemen elenmelidir. Cevaplarda birbirine zıt iki yargı varsa, bunlardan birinin doğru cevap olma ihtimali oldukça fazladır. Bazen seçeneklerden bir ya da birkaç tanesi cevabın o olmadığı konusunda göze batar. Bu seçeneklerle zaman kaybetmeyin. Ancak bir seçeneği elerken onun doğru cevap olmadığından emin olmalısınız.

►Sürekli düşünmekten yorgun düştüyseniz ve iki seçenek arasında doğru cevap olması yönünden bir fark göremiyorsanız o zaman tahminde bulunacaksınız demektir. Yapılan araştırmalar ilk tahminlerin, ikinci tahminlerden daha isabetli olduğunu ortaya koymuştur. Bunun sebebi muhtemelen tahmin noktasına varılıncaya kadar yapılan analitik akıl yürütmedir.

►Cevap kağıdındaki boşlukları taşırmadan ve koyu olarak işaretleyiniz.

►Cevap kağıdında makinenin yanlış okumasına sebep olacak her türlü işaretten kaçınınız. Cevap kağıdını atlayarak kodlamak dediğimiz soru kaydırmak sık rastlanan hatalardan biridir. Bu hususa çok dikkat edilmelidir. Bunun için önce soru okunmalı, sonra kitapçığa cevap işaretlenmeli, akabinde cevap kağıdına doğru cevap işaretlenmelidir. Veya her soru için soru kitapçığından cevap kağıdına, cevap kağıdından da soru kitapçığına gidip gelmenin bir zaman kaybı, daha da önemlisi dikkat yoğunlaşmasını kesen önemli bir engel olduğunu düşünüyorsanız grup halinde kodlama yapabilirsiniz. Bunun için mutlaka 5-10 soruyu cevaplandırmanız gerekmez, sayfa sonları uygun bir cevaplama aralığıdır.

►Bir testte iki veya üç doğru yanıtın alt alta aynı seçeneği temsil eden harfle toplandığı görülebilir. Ancak dört seçenek (ya da daha fazlası) aynı harf seçeneğinde alt alta gelemez. Eğer yanıt kağıdınızda dört ya da daha fazla yanıtın alt alta aynı seçenekte toplandığını görürseniz, o diziyle ilgili çalışmalarınızı gözden geçirin. Çok büyük bir olasılıkla en az birinin yanlış olduğunu göreceksiniz.

Sınav sırasında başkaları ile ilgilenilmemelidir.

Sınavdan erken çıkmak marifet değildir, sınav süresini sonuna kadar ve en iyi şekilde değerlendirmelisiniz.

►Vakit kalırsa cevaplarınızı gözden geçirmelisiniz, yapamadığınız sorulara bakmalısınız.

Sınav sırasında saate bakarak zaman kontrol edilmelidir.

►Başaracağınıza inanın. Eğer buna inanmazsanız başarılı olamazsınız. Çalışıyorsanız, kendinize güveniyorsanız, öğrenme gücünüzü biliyorsanız neden başarılı olmayasınız ki! Herkes harcadığı emeğin karşılığında mutlaka bir şeyler elde edecektir.

►Sınavlardan önce Allah’a, bizlere en hayırlı sonucu nasip etmesi için çok dua edelim. Sınavların insan hayatı için bir son olmadığını ve yaşamın bir parçası olduğu gerçeğini asla unutmayalım.

Sınavlarda ve hayatta doğru seçenekleri işaretleyebilmeniz ve başarılı olmanız temennisiyle hepinize başarılar diliyorum.

Dinihaberler.com Yazarı / Doç. Dr. Ziya ŞEN
AYASOFYA beğendi.
__________________
Başkalarının başarılarını küçümseyenler,hayatta hiçbirşey başaramayanlardır.
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi ilahiyatçı 1 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Mutfak Alışveriş Listesi Nasıl... Diğer Tarifler/ Bilgiler Mihrinaz 3 2486 10 Mart 2014 17:25
peygamber efendimizin ismi terliğin altında İslami Haberler Tuba_ 1 2964 26 Şubat 2014 21:53
DoStLuk Adına ßir Yazı / CaN DundaR Güzel Sözler-Deyımler-Nükteler ilahiyatçı 1 0 1527 20 Şubat 2014 09:12
Evlilikte kucucuk bir sabir, birazcik anlayis Evlilik-Nikah Konuları ilahiyatçı 1 0 1449 06 Temmuz 2013 23:17
Çok Güzel Rengarek Bir Park Resim/Karikatür ilahiyatçı 1 5 2866 10Haziran 2013 13:31

Alt 01 Temmuz 2014, 08:45   Mesaj No:2
Medineweb Acemi Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:-mina isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 44593
Üyelik T.: 30Haziran 2014
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 45
Konular: 0
Beğenildi:0
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cevap: Diyanet yeterlilik sınavlarında başarılı olmanın bazı püf noktaları

Allah razı olsun hocam çıkmış sorularda cvp kağıtlarını nasıl ayırıcaz a ve b farklı
Alıntı ile Cevapla
Alt 01 Temmuz 2014, 16:48   Mesaj No:3
Medineweb Emekdarı
GÖKCEN_AZRA - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:GÖKCEN_AZRA isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 27691
Üyelik T.: 25 Nisan 2013
Arkadaşları:15
Cinsiyet:ANNE
Memleket:ARZ
Yaş:41
Mesaj: 2.427
Konular: 105
Beğenildi:95
Beğendi:4
Takdirleri:60
Takdir Et:
Standart Cevap: Diyanet yeterlilik sınavlarında başarılı olmanın bazı püf noktaları

Sınavlardan önce Allah’a,
bizlere en hayırlı sonucu nasip etmesi için çok dua edelim.
Sinavlarin insan hayatı için bir son olmadıgini ve
yaşamın bir parçası olduğu gerçeğini asla unutmayalim.

Sinavlara bu bilincle yaklasmak, gerçekten çok iyi oluyor
Ama, olumsuz sonuçlanan her sinav;
Erteliyor hayatı, 3-5 hatta 15 yil sonrasinauzgn
Alıntı ile Cevapla
Alt 03 Temmuz 2014, 11:34   Mesaj No:4
Medineweb Acemi Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:-mina isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 44593
Üyelik T.: 30Haziran 2014
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 45
Konular: 0
Beğenildi:0
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cevap: Diyanet yeterlilik sınavlarında başarılı olmanın bazı püf noktaları

[QUOTE=GÜLNİHAL2;343377]Sınavlardan önce Allah’a,
bizlere en hayırlı sonucu nasip etmesi için çok dua edelim.
Sinavlarin insan hayatı için bir son olmadıgini ve
yaşamın bir parçası olduğu gerçeğini asla unutmayalim.

Sinavlara bu bilincle yaklasmak, gerçekten çok iyi oluyor
Ama, olumsuz sonuçlanan her sinav;
Erteliyor hayatı, 3-5 hatta 15 yil sonrasinauzgn[/çok haklısın hocam bu arada ben ihtiyacın kitabını almaktan vazgeçtim. doğru mu yaptım bilmiyorumuzgn
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 2 Kişi okuyor. (0 Üye ve 2 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Diyanet Yeterlilik Sınavına Hazırlık sharpx İmam-Hatip/Müezzin DHBT Sınavı 0 09 Temmuz 2014 03:28
Derslerde başarılı olmanın yolları Tuba_ Kişisel Gelişim ve Psikoloji 0 31 Mart 2014 04:44
diyanet yeterlilik sınavları kaldırıldı BAHAR Diyanetten Duyurular/Haberler 6 17 Şubat 2014 00:52
başarılı olmanın püf noktası !! makbergülü Kişisel Gelişim ve Psikoloji 1 14 Şubat 2014 23:27
Diyanet Yeterlilik Sınavına hazırlananlar için Medineweb Deneme Sınavlar/Paylaşımlar 3 21 Ekim 2012 23:32

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.