Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.PEYGAMBERLER-ASHAB-I KİRAM-ALİMLER.::. > Peygamberler-Ashab-ı Kiram-Alimler > Alimler(Rh)

Konu Kimliği: Konu Sahibi Seleme,Açılış Tarihi:  23Haziran 2008 (15:56), Konuya Son Cevap : 24 Şubat 2014 (12:35). Konuya 4 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme: Değerlendirme: Toplam 1 oy almıştır,  ortalama Değerlendirmesi 5,00 puandır.
Alt 23Haziran 2008, 15:56   Mesaj No:1
Medineweb Sadık Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:Seleme isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 556
Üyelik T.: 11 Kasım 2007
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 829
Konular: 194
Beğenildi:13
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Süleyman Hilmi Tunahan

Süleyman Hilmi Tunahan

[CENTER][FONT=Comic Sans MS]

Ömrünü Kuran Egitimine Adamis Bir Islam Alimi:
Süleyman Hilmi Tunahan
Son devir din alimlerinden olan Süleyman Hilmi Tunahan’in babasi zamanin müderrislerinden Hafiz Osman Efendi’dir. Soyu Fatih Sultan Mehmet’in "Tuna Hani" olarak tayin ettigi ve kendi kiz kardesi ile evlendirdigi Idris Bey’e dayanmaktadir. Babasi Osman Efendi tahsîlini Istanbul'da tamamladiktan sonra Silistre'ye giderek meshur Satirli Medresesi’nde yillarca müderrislik yapti. Süleyman Hilmi Tunahan, 1888 (H.1306) yilinda Silistre'nin Ferhatlar köyünde dogdu. 1959 (H.1379) senesinde Istanbul'da vefat etti. Bu büyük Islam aliminin kabri Karacaahmet Kabristani’nda bulunmaktadir.
Ilim ehli ve fazilet sahibi bir aileden dünyaya gelen Süleyman Hilmi Tunahan Hazretleri, ilk tahsilini Silistre Rüstiyesi’nde ve Silistre Satirli Medresesi’nde yapti. Daha sonraki yillarda tahsilini tamamlamak için Istanbul'a gelerek Sahn-i Seman (Fâtih) Medresesi’ne kaydoldu. O devrin meshur alimlerinden Bafrali Ahmed Hamdi Efendi’nin derslerine devâm etti. Uzun yillar süren bir egitimden sonra 1916 senesinde Ahmed Hamdi Efendi’den birincilikle icazet aldi. Daha sonra o zamanki tabiri ile dersiam olarak yetismek üzere Süleymaniye Camii medreselerinden Medresetü'l-Mütehassisi’nin tefsir ve hadis kismina devam etti.
Son derece parlak bir zekaya sahip olan Süleyman Hilmi Tunahan, 1919 senesinde Medresetü'l-Mütehassisinden birincilikle mezun oldu. Ayni yillarda Medresetü'l-Kuzati (Hukuk Fakültesini) da üstün bir derece ile bitirdi. Böylece bir taraftan dersiam diger taraftan da kadilik rütbelerine ulasti. Mezuniyetinin ardindan Istanbul'da dersiam olarak vazifeye baslayan Süleyman Hilmi Tunahan bir süre vaizlige devam etti. Uzun müddet Istanbul'un Sultanahmet, Süleymaniye, Yeni Cami, Sehzadebasi ve Piyale Pasa gibi büyük camilerinde halka vaaz vererek insanlara Islamiyet’in emir ve yasaklarini anlatti.
Tasavvuf yolunda Selâhüddin Ibni Mevlana Siracüddin Efendi’nin sohbetlerine devam ederek yetisti. Süleyman Hilmi Tunahan'in tasavvufi yönüyle ilgili olarak, damadi ve talebesi Kemal Kaçar tarafindan Necip Fazil Kisakürek'e verilen notlardan bir bölümü söyledir:

"Süleyman Efendi’nin batin ilmine yani tasavvuftaki manevi cephesine gelince, süphesiz bu husus ehline malumdur. Zahiri akil ve zeka ile idraki mümkün olamaz. Öyle ki, bir insan Müslüman olabilir, tahsilli ve akilli olabilir. Hatta iç hayati münkir olamaz da yine tasavvuf ve irsada ehil bir zat ile karsilastigi halde, o zat Ilahi iradeyle kendisini ona bildirmezse, dünyalar biraraya gelse onun feyzlerinden haberdar olamazlar. Bizim ise kendisinin manevi cephesi üzerinde zerrece tereddüdümüz yoktur. Biz bu noktayi ilmelyakin biliyoruz. Kendisinin bu cephesini anlamayanlarin, hiç olmazsa aksini iddia etmemelerini ve kendisinde bir mürsid hali görmediklerini söylemekten çekinmelerini, dünya ve ahiret yikimina ugramamalari bakimindan tavsiye ederiz."
Zâhiri ve batini yönden yüksek derece sahibi olan Süleyman Hilmi Tunahan, itikatta Ehl-i sünnete, amelde Hanefî mezhebine, tasavvufta Naksibendi yoluna bagliydi. Ehl-i sünnet vel-cemaate son derece bagliydi. Kendisinden feyz alan talebeleri ile sohbetlerine devâm eden kimselere en büyük tavsiyesi; "Ehl-i sünnet vel-cemâat" akîdesine ihlâs ve samîmiyetle bagli olmalariydi. Yetmis iki senelik ömrü boyunca Islâmiyet’in emir ve yasaklarini ögrenerek, ögreterek ve insanlara anlatarak onlarin dünyâ ve âhiret saâdetine kavusmalarina vesîle olan Süleymân Hilmi Tunahan, 16 Eylül 1959 senesinde Istanbul'da Kisikli'daki evinde vefât etti. Ardindan da Karacaahmet Kabristani’na defnedildi.
__________________
Dünyayı Güzellik Kurtaracak.
Bir İnsanı sevmekle başlayacak herşey...
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Seleme 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Üniversiteli Bayanla Geçinme Sanatı İslamda Kadın ve Erkek mehmet akif2 20 8687 20 Mayıs 2009 18:42
Üniversiteli Erkekle Geçinme Sanatı İslamda Kadın ve Erkek mehmet akif2 1 2284 20 Mayıs 2009 18:35
A.Hakan'dan Döneklik Konferansı Serbest Kürsü kurtmehmet 4 2225 10 Mayıs 2009 19:54
Hanefi Mezhebi: İslamda Kazanç Zekat-İnfak Seleme 0 2194 19 Nisan 2009 03:52
Hanefi Mezhebi: Alışveriş İlmihal Bölümü Seleme 0 2269 19 Nisan 2009 03:51

Alt 23Haziran 2008, 17:58   Mesaj No:2
Medineweb Sadık Üyesi
medinelii - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:medinelii isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 1808
Üyelik T.: 11 Mayıs 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Yaş:42
Mesaj: 657
Konular: 89
Beğenildi:4
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cvp: Süleyman Hilmi Tunahan


kendisi samimi yuregı ve hak asıgı halıyle örnek alınacak bır zatı muhteremdır. hala onun yolunda rabbıne ulasan gonuller, mutluluk ve huzurla dolup taşmaktadır.

cok yararlı bi paylasım olmuş çok tesekkurler...
Alıntı ile Cevapla
Alt 24Haziran 2008, 12:57   Mesaj No:3
Medineweb Emekdarı
Emekdar Üye - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Emekdar Üye isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 16627
Üyelik T.: 11 Şubat 2012
Arkadaşları:2
Cinsiyet:
Yaş:47
Mesaj: 4.081
Konular: 315
Beğenildi:48
Beğendi:0
Takdirleri:149
Takdir Et:
Standart Cvp: Süleyman Hilmi Tunahan

Süleyman Hilmi Tunahan dan sözler

[CENTER]Oğlum! İlimsiz ibadetin tadı olmaz. Tek kanatlı kuş uçmaz. İnsanların dünyaya dalıp, istikbal sevdasına düştükleri şu günde, Mevla'nın ilmini okuyacağız. O, insana iki cihanda izzet ve şeref veren âli (yüksek) bir iştir.
* Allah yolunda ol, dosdoğru ol, verdiğin sözün eri ol.
* Evladım, ağzın laf ediyorsa dil ile doğru ol, sözünle doğru ol. Sana inanan kişilere karşı sözünden cayma. Eğer sözünü tutarsan "söz" olur ve seni cennete götürür; tutmazsan "köz" olur.
* Elinle doğru ol. Kolunu muzırda (zararlı şeyde) değil, yardım işinde kullan.
* Tartıyla iş yapıyorsan terazinde, ölçüyle iş yapıyorsan metrende ve litrende doğru ol.
* Doğrunun doğruluğu, bütün sülalesine akseder, hepsini hayra götürür.
* İhlas ve samimiyet Allah ve Resûlüne yönelen kimse, gölge gibi dönen dünyayı ve her hayrı kendine tabi kılar. Ahirete çalışan dünyayı elde eder. Dünyaya çalışan ise ahireti kazanamaz. Zira ahiret, hakikat, dünya haleftir. Ağacı kökünden götürürsen, gölge de beraber gider. Ahirette ne varsa, dünyada onun misali vardır. Eğer olmazsa dünya yalan olur. Teyemmüm abdestin halefidir, dünya da ahiretin.
* İnsanları sev ve kimseyi kendinden alçak görme. Tevazu sahibi ol, zira en halis niyyet alçak gönüllülüktür. Mütevazi olan kimse en güzel zineti takınmıştır. Kimseyi kendinden aşağı görme.
* Hayatta haset etmeden say, kıskanmadan sev. Bazı insanlar başkasındakini istemez. Öyle olma. Gıpta et, fakat haset etme. Zira Allah'ın huzuruna fesatle çıkılmaz.
* Şöyle düşünmeli; Ya Rabbi, aciz kulunu ümmet-i Muhammed'e hizmet etmeye muktedir kıl. Eğer "Yâ Rabbi, bana ilim ihsan et." denirse, şahsi menfaate taalluk edeceğinden (şahsi istek olacağından) rıza-yı ilahiye muvafık (uygun) olmaz. Zira her ilim sahibi; bu ümmete hizmet etmiş değildir, edemez. Bu itibarla da rıza-yı Bâri'yi bulamaz, ilim ve cennet istemek menfaat-ı şahsiyedir. Gaye ise rıza-yı Bârî'dir. (Allah'ın rızasıdır.)
* Memur olduğun zaman, sana gelen vatandaşlara sakın yüksekten bakma. Yanına geleni ayakta bekletme, yanında daima bir sandalye bulundur ve oturtuver. Biraz dinlendirdikten sonra halini sor, işini hallet. Sakın ha, "Bugün git, yarın gel" deme. İşini o gün bitir. Eğer öyle yapmazsan, on parmağım yakanda olacaktır.
* Senden daha iyi hizmet edecek olan varsa, makamını ona ver. İşte vatanperverlik budur. Başında müdürün varsa, haset etmeden say, kıskanmadan sev.
* Hak'tan korkan, halktan korkmamalı. İşini düzgün yapanın içi de düzgün olur.
* İnsanlar muhteliftir. Bazısı daha kabiliyetli, bazısı daha yakışıklıdır. "Ben niye onun yerinde olmayayım." deme, elindekinden olursun.
* "Allah bana bir verirse arkadaşıma, komşuma iki versin." diye düşünürsen, seninki üç olur. Eğer arkadaşın veya komşun böyle düşünmüyorsa, onunki ikide kalır.
* Vasiyetim olsun, tefrikaya düşmeyiniz, kavmiyet gütmeyiniz. Ehl-i sünnetin gayri olan yanlış yollara sapmayınız. Her yerde birlik ve beraberlik lazımdır. Muvaffak olmak için her hususta ittifak etmeli ve dayanışmayı asla elden bırakmamalıdır. Çünkü Allah'ın nusreti, maddi ve manevi yardımı cemaat ile beraberdir. Toplu çalışanlar bunun semeresini kısa zamanda elde ederler.
* Çalışkan ol, üretici ol. Zira Peygamber Efendimiz, "Çalışmak ibadettir" buyuruyor. Evladım, alın teri olmadan hiç bir şeyin kıymati bilinmez. Tarlanı ek, mahsulünü al. Komşuna ver, ağaç dik.
* "Her koyun kendi bacağından asılır" sözü yanlıştır. Dinimizde "neme lazım" demek yok. "Bana lazım" demek vardır.
* Macaristan vaktiyle Müslümandı. Fakat bir gün geldi, orada yalnız zahiri ulema kaldı. Zahiri ulema, maneviyattan mahrum olduğu için dengeyi tartamadı. Ve işte gördüğünüz gibi Hristiyan olup gittiler. Bu din maneviyatsız muhafaza edilemez.
* Bizim; para pul, mevki, makam, siyaset, politika, kavga ve gürültüyle işimiz yok. İsnatsız her Müslümanın çocuğunu da okuturuz. Bir tek fert geri dönmüşse haber versinler.
* Temizlik ibadettir ve imanın yarısıdır. Eğer sokakta birisi hata yapmışsa, (pisletmişse) sen onu ayağının ucuyla örtüver.
* Din asıl, dünya ve siyaset feri'dir. (ayrıntıdır) Dünya ve siyaset dinin inkişafına alet olabilir. Fakat din, dünya ve menfaat ve siyasetine alet olamaz. Alet edenlere lanet vardır.
* Evden çıktığında veya eve dönerken karşından gelen ilk kişiye selam ver. Onun vermesini beklersen olmaz; evvela sen ver. İşte o zaman o da sana karşılığını verecektir. Veren el alan elden, sunan gönül alan gönülden azizdir.
* Ya Rabbi! Dünyayı kalbime koyma, elimden de alma.
* İlim, nûr-i ilahidir; insan ise kovan. Kirli bir kovanda arının durmadığı gibi, isyan ve zulmetle kirlenmiş vücut ve kalpte de ilim durmaz.
* İnsan gibi, ilmin de anâsır-ı erbaası (dört unsuru) vardır. Ağızdan öğrenmek ve anlatmak, gözüyle görmek, kulağıyla işitmek, eliyle yazmak. Bununla beraber, kalbiyle de feyz-i ilahiyi çekecek.
* Günde en az iki kişiye iyilik et, gönlünü al. Çünkü cennetin yolu gönül almaktan geçer. Gönül almak cennetin Firdevs kapısını açmaktır.
* Ben sabahları kalkarken, "Ey Allahım, bana bugün bir kişiye iyilik yapmak nasip eyle" diye dua ederim.
* Sırf batınla meşgul olanlar mülhiddir. Sırf zahirle meşgul olanlar gafildir. Kemalat, her ikisinin birleşmesindedir.
* Yemek yerken, su içerken "İbadet için kuvvet olsun yâ Rabbi" diye, Mevla'nın huzurunda olduğunu düşünmek lazım.
* Bildiğini öğret. Temiz ol ve temizliğinle örnek ol. Münevver kişi, münevvir (nurlandırıcı) kişi demektir. Öyleleri var ki, üç fakülte bitirir de, hasedinden, kıskançlığından, hiç bir şey öğretmez. Gerçek münevver, bildiğini yapan ve öğreten kişidir.
* Emir vermeye alışmayın. Ben, validenizden su dahi istemem. Emir vermekle sözün ruhu ölür. İhbar, emirden daha müessirdir (tesirlidir.) Misal, (Sigara içme! demek yerine) "Benim oğlum sigara içmez değil mi?" demek gibi.<!-- / message -->
Alıntı ile Cevapla
Alt 24 Şubat 2014, 12:02   Mesaj No:4
Avatar Otomotik
Durumu:alanyum-07 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 38172
Üyelik T.: 23 Ocak 2014
Arkadaşları:0
Cinsiyet:erkek
Mesaj: 7
Konular: 0
Beğenildi:0
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cevap: Süleyman Hilmi Tunahan

Allahıma hamd olsun böyle bi cemaatın içinde bulunduğum için.
Alıntı ile Cevapla
Alt 24 Şubat 2014, 12:35   Mesaj No:5
Avatar Otomotik
Durumu:alanyum-07 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 38172
Üyelik T.: 23 Ocak 2014
Arkadaşları:0
Cinsiyet:erkek
Mesaj: 7
Konular: 0
Beğenildi:0
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cevap: Süleyman Hilmi Tunahan

turuku aliyyeyi münkir olanlara imam ı azamın levlessenetan le helekel numan sözünü hatırlatmalı. 2 sayfacık dini kitap okuyup kendini alim sanan zavallılar tarikat konusunu mezhebimiz imam-ı, imam-ı azamdan bu konuyu daha mı iyi bilecekler de gafilce davranıp yazıp çiziyolar. anlamak mümkün değil. Allah ıslah etsin. hidayet nasiplilerinden olsunlar inşaAllah...
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Hz. Süleyman'dan Asrımıza Dersler Medineweb Peygamberler(a.s) 0 18 Ocak 2013 19:39
süleyman efendiden sözler _bülbül_ Güzel Sözler-Deyımler-Nükteler 1 05 Kasım 2009 22:13
Hz. Süleyman (a.s) MERVE DEMİR Peygamberler(a.s) 2 22 Ağustos 2008 17:16
süleyman as mın tevekkülü CaferTayar Kıssalar-Hikayeler-Nasihatler 1 04Haziran 2008 15:17
süleyman efendiden beş nasihat CaferTayar Tasavvuf-Tarikat 0 30 Nisan 2008 15:15

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.