Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM DİNİ KONULAR.::. > Muhtelif Dini Konular > Soru Cevap Arşivi

Konu Kimliği: Konu Sahibi Belgin,Açılış Tarihi:  08 Nisan 2009 (08:42), Konuya Son Cevap : 03 Ağustos 2014 (00:34). Konuya 2 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 08 Nisan 2009, 08:42   Mesaj No:1
Medineweb Emekdarı
Belgin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Belgin isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 7
Üyelik T.: 14Haziran 2007
Arkadaşları:1
Cinsiyet:
Yaş:43
Mesaj: 1.277
Konular: 640
Beğenildi:16
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Kul Hakkı Nelerdir?

Kul Hakkı Nelerdir?

Sual: Hak sahibi ölmüşse veya sağ ise kul hakkından nasıl kurtuluruz?

CEVAP
Kul hakkı beş türlüdür:

1- Mali [Parasal]
2- Nefsi [hayati yönden]
3- Irzi [Haysiyetle ilgili]
4- Mahremi [Namusla ilgili]
5- Dini



1- Mali olan kul hakları:

Hırsızlık, gasp, aldatarak, yalan söyleyerek mal satmak, sahte para vermek, başkasının malına zarar vermek, yalancı şahitlik, rüşvet almak gibi

Bu haklar için sahibi ile helalleşmek gerekir Dünyada helalleşmezse, ahirette sevapları ona verilerek helalleştirilecektir Mal sahibi ölmüş ise, vârisine ödenir Vârisi yoksa veya mal sahibi bilinmiyorsa, salih bir fakire hediye olarak verilip, sevabı sahibine gönderilir Salih fakir yoksa, İslamiyet'e hizmet eden hayır kurumlarına, vakıflara verilir Kendi salih akrabasına, fakir olan ana babalarına, çocuklarına hediye olarak vermesi de, caiz olur Bunları yapmak imkanını bulamazsa, mal sahibinin ve kendisinin af olunmaları için dua eder Kâfirin hakkı için de, onunla helalleşmek gerekir Gönlü alınmazsa, ahirette af olunması, çok güç olur


2- Nefsi, yani hayati günah olan kul hakları:

Adam öldürmek, bir uzvunu kesmek, sakat bırakmak gibi şeylerdir

Önce tevbe eder Adam ölmüş ise, velisi ile helalleşmek gerekir Velisi isterse af eder İsterse belli bir mal ister İsterse, mahkemeye verip, hakimden cezalandırılmasını ister İslamiyet'te kan davası yoktur


3- Irza dokunan kul hakları:

Dedikodu, iftira, alay, sövmek gibi haysiyetle, şerefle ilgili şeylerdir
Tevbe etmek ve helalleşmek lazımdır Bunlarda vârisleri ile helalleşmek olmaz


4- Mahremi olan kul hakları:

Başkasının çoluk çocuğuna hıyanet etmek gibi şeylerdir
Tevbe ve istiğfar eder Fitne çıkmak ihtimali yoksa, sahibi ile helalleşir Fitne ihtimali varsa helalleşmek yerine, ona dua eder ve onun için sadaka verir Yaptığı ibadetlerin sevaplarını ona bağışlar Fitne ihtimali olunca, helalleşirken işlediği günahları bildirmeyip, bendeki bütün haklarını af et demekle yetinir


5- Dini olan kul hakları:

Akrabasına ve emri altında olanlara doğru din bilgisi vermeyi terk etmek, insanların din bilgisi öğrenmelerine ve ibadetlerine mani olmak, onlara kâfir, fasık demek Bid’at çıkarıp veya mevcut bid’atleri savunup Müslümanların yanlış inanmalarına ve yanlış ibadet etmelerine sebep olmak Açıktan oruç yiyerek veya açıktan başka haram işleyerek kötü örnek olmak Bu günahlar için de tevbe etmek, hak sahipleri ile helalleşmek gerekir
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Belgin 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Ben Sana Gül Diyemem Hz.Muhammed(s.a.v) Belgin 0 2342 29 Eylül 2009 09:25
Bir evliyayı vesile ederek dua edilirmi? Soru Cevap Arşivi Kara Kartal 21 10045 24 Eylül 2009 09:38
Mahşerde âzâlarımızın konuşması Soru Cevap Arşivi KuM TaNeSi 1 2537 17 Eylül 2009 15:06
Zekâtını vermeyenlere ibrettir Sâlebe'nin servet... Zekat-İnfak dua dilencisi 1 2204 17 Eylül 2009 09:56
Yaşlı kadınların tesettürü... Tesettür Konuları Belgin 0 2546 07 Eylül 2009 08:26

Alt 05 Ekim 2012, 19:28   Mesaj No:2
Medineweb Emekdarı
Esma_Nur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Esma_Nur isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 4458
Üyelik T.: 19 Ekim 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:kadın
Memleket:sivas/istanbul/
Mesaj: 5.436
Konular: 575
Beğenildi:4526
Beğendi:6115
Takdirleri:24126
Takdir Et:
Standart Cevap: Kul Hakkı Nelerdir?

Kul hakkının önemi konusunda herkeste ortak bir inanç mevcut olsa bile, nelerden ibaret olduğu hususunda aynı duyarlılık mevcut değil


Kul hakkı deyince çok insanın aklına hırsızlık, gasp, haksız kazanç, sömürü vs. gibi şeyler geliyor. Tabii ki bunlar da kul hakkıdır. Fakat hiç farkına varmadığımız o kadar çeşitli kul hakkı ihlalleri yapıyor ve yaşıyoruz ki!

Bir hocamız anlatıyor: Yolun iki tarafına park edilmiş arabaların geçişleri zorlaştırdığı bir kavşaktan dönerken, minibüsümüz park halindeki bir arabaya istemeyerek sürtündü. Bulduğumuz boş bir yere arabamızı park ederek zarar verdiğimiz arabanın yanına geldik.

Orada bulunan insanlara arabanın sahibini tanıyıp tanımadıklarını sorduk. Tanıyan kimse çıkmayınca bir not yazıp sileceğin altına tutturduk. İstemeyerek zarar verdiğimizi, zararı hemen telafi edebileceğimizi, kendisine ulaşamadığımız için telefon numaramızı bırakmak zorunda kaldığımızı yazdık ve bizi aramasını rica ettik.

Biz birbirimizden ayrıldıktan sonra araba sahibi arkadaşı aramış. Bana haber vermek için o da beni aradı ve bana şunları söyledi: "Biraz önce bir bayan aradı. Arabanın sahibiymiş. Dedi ki, araba problem değil. Benim kaskom var yaptırırım. Ancak çok şaşırdım doğrusu. Bu zamanda hâlâ böyle insan var mı?"

Zaman bozulmuş biz ne yapalım!

Bu olayda düşünülmesi gereken iki önemli mesele var. Birisi bu zamanda meselesi, diğeri de kul hakkı meselesi. Günümüzde bazı insanlar usulsüzlüklerini, yolsuzluklarını, haksızlıklarını başka gerekçelerle savunamadıklarında hemen, "Bu zamanda olur mu, zaman bozulmuş biz ne yapalım" gibi mazeretlerden medet umuyorlar.

İçinde yaşadığımız zaman diliminin geçmiş yüzyıllardan birçok açıdan farklı olduğu muhakkak. Biz istesek de istemesek de değişen şeyler var. Fakat azıcık düşünürsek anlayabileceğimiz bir gerçek daha vardır. O da esas değişmenin insanla değil, insanın kullandığı eşya ile ilgili olduğu gerçeği.

Giyim kuşam şeklimiz, bir iş yaparken kullandığımız aletler, ulaşımda kullandığımız vasıtalar vs. sürekli değişiyor. Ama yeme içme ihtiyacımız, yaşamak için almamız gerekli olan gıdaların özellikleri, suyun, havanın, ekmeğin yapısı hiç değişmiyor.

Kul hakkına dikkat!

Biz şeklen yine insan olduğumuz gibi, kabiliyetlerimiz, zaaflarımız, temel ihtiyaçlarımız ve özelliklerimizle yine aynı insanlarız ve değişmedik. İnsan olmamızın gereği olan temel değerler de değişmedi ve değişmemeli. Eskiden hırsızlık ne kadar çirkin, insan öldürmek ne kadar kötü idiyse bu gün de öyle.

Önceki yüz yıllarda din ne kadar gerçek ve gerekli idiyse çağımızda da aynı ölçülerde gerçektir. Dolayısıyla değişen çevremizin görüntüsü ve kullandığımız vasıtalarla sınırlıdır. Değişen insanlığımız değildir ve olmamalıdır. Bir de mesele salt insanlık meselesi değil, aynı zamanda din ve iman meselesi ise, daha dikkatli ve titiz olmak zorundayız.

Ben Müslümanım diyen herkes, kul hakkının dinimizdeki yeri konusunda az çok bir fikre ve bilgiye sahiptir. Hatta halk arasında yaygın bir söz vardır: "Allah bana borçlu gelin ama kul hakkıyla gelmeyin demiş" diye.

Kul hakkı konusunda titiz olunması gerçeği, Allah hakkı dediğimiz ibadetleri önemsiz kılmadığı gibi, "Onlar yapılmasa da olur" anlamına hiç gelmez. Birisini önemserken diğerini hafife almak elbette doğru olamaz.

Biraz daha duyarlı olalım

Kul hakkının önemi konusunda herkeste ortak bir inanç mevcut olsa bile, kul hakkının nelerden ibaret olduğu hususunda aynı duyarlılık maalesef mevcut değil. Kul hakkı deyince çok insanın aklına hırsızlık, gasp, haksız kazanç, sömürü vs. gibi şeyler geliyor. Tabii ki bunlar da kul hakkıdır. Fakat hiç farkına varmadığımız o kadar çeşitli kul hakkı ihlalleri yapıyor ve yaşıyoruz ki!

Kul hakkından söz edildiğinde ilk aklımıza gelenler toplumumuzun geneline nispetle belki istisnai durumları ifade ederler. Her gün onlarca çeşidiyle karşımıza çıkanlar ise hem çok daha sık, hem çok daha fazla insan tarafından yapılıyor.

SÖZÜN ÖZÜ

1. Kul hakkı, bir insana yapılan maddi manevi her türlü haksızlıktır.

2. Günlük hayat içinde farkında olmadan da birtakım kul haklarını ihlal edebiliyoruz.

3. Kul hakkından doğan günahın bağışlanması, hak sahibi olan kimsenin rızasının ve helalliğinin alınmasına
bağlıdır.

BİR SORU-BİR CEVAP

Günümüzde işlenen en yaygın kul hakları neler?

Ana yazımızda günümüzde işlediğimiz pek çok kul hakkından bahsettik. Şimdi onlardan bazılarını sizlerle paylaşmak istiyoruz:

* Umuma ait olan yol ve caddelere çöp atmak, yerlere tükürmek.

* Gereksiz yere korna çalıp, egzoz gürültüsü çıkarıp, müziğin sesini fazla açarak insanları rahatsız etmek.

* Kırmızı ışıkta geçmek, geçme sırasına riayet etmeyip sıra gasbı yapmak.

* Sigara içiyorsa kokusu veya dumanıyla insanları rahatsız etmek, izmaritini yere atarak çevre kirliliğine sebebiyet vermek.

* Balkona nahoş görüntüye sebep olacak şeyler asarak görüntü kirliliği meydana getirmek.

* Birisine zarar verdiği halde sahibine bildirip helalleşmemek.

* Randevulara geç gelmek.

* Devlete ve kamuya ait malları ücretini ödemeden kullanmak. Mesela kaçak su ve elektrik kullanmak.

* Bir insanın gıybetini yapmak, iftira etmek, suizanda bulunmak.

Daha pek çok kul hakkı var!

Biraz düşünülürse bunlara ilave edilebilecek daha pek çok hak konusu bulunabilir. Allah'ın diğer kullarıyla ortak bir hayat yaşamak zorunda olan insanoğlunun, kul hakkına dikkat etmezse haksızlık yapmaması imkânsızdır.

Çünkü hayatın ortak kullanıma açık yönleri, özele ait olandan çok daha fazladır.

Bunun için de azami titizlik ve dikkat gereklidir. Aksi halde hiç önemsemediğimiz, hatta farkına bile varmadığımız bir haksızlık başımıza çok büyük işler açabilir.
ALİ DEMİREL -
__________________
Birbirimize Fikirlerimiz uyuşmasa bile İNSAN olduğumuz için SAYGI duymamız lazım...

Ne MUTLU MÜSLÜMANIM DİYENE....
Alıntı ile Cevapla
Alt 03 Ağustos 2014, 00:34   Mesaj No:3
Medineweb Sadık Üyesi
Beytül Ahzan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Beytül Ahzan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 44651
Üyelik T.: 03 Temmuz 2014
Arkadaşları:13
Cinsiyet:bayan
Memleket:istanbul
Mesaj: 632
Konular: 96
Beğenildi:41
Beğendi:0
Takdirleri:60
Takdir Et:
Standart Cevap: Kul Hakkı Nelerdir?

ALLAH yolunda öldürülen canını feda edip ŞEHİD olan kulun dahi kul hakkı dışında bütün günahları af olunurken,bizlerin üzerinde bu kadar kul hakkı olduğu halde ki rahatlığımız...ne kadarda acı...

Rabbim bize acı...
__________________
Rabbim..
namazımın bozulmasına sebep olan gözyaşlarımı...bağışla...
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Boşanma Sebepleri Nelerdir? En Sık Yaşanan Sorunlar Nelerdir? dinalemidrn İslamda Kadın ve Erkek 6 09 Ocak 2024 13:48
Kul Hakkı... ali70 Dua Bölümü 5 27 Aralık 2013 07:45
Anne hakkı kurtmehmet Muhtelif Konular 4 27 Mayıs 2012 14:19
Yetim hakkı YaŞuHa Adap-Edep-Ahlak 0 02 Şubat 2012 16:55
Kul hakkı nedir? KuM TaNeSi Soru Cevap Arşivi 0 08 Nisan 2009 09:46

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.