Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM DİNİ KONULAR.::. > Muhtelif Dini Konular > Sorularla Esmaül Hüsna

Konu Kimliği: Konu Sahibi Mihrinaz,Açılış Tarihi:  30Haziran 2020 (08:43), Konuya Son Cevap : 04 Temmuz 2020 (08:43). Konuya 21 Mesaj yazıldı

Beğeni Aldı19Kez Beğenildi
Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 30Haziran 2020, 08:43   Mesaj No:1
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik T.: 15 Kasım 2011
Arkadaşları:68
Cinsiyet:Anne
Memleket:MEDİNEWEB
Yaş:43
Mesaj: 12.364
Konular: 1263
Beğenildi:11775
Beğendi:8956
Takdirleri:26191
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart El Cami- El Ğaniyy-El Muğni Esmalarını Tanıyalım

El Cami- El Ğaniyy-El Muğni Esmalarını Tanıyalım

87) EL-CÂMİ'



El-Câmi’; Allah'ın güzel isimlerinden biridir. Hesap günü için kullarını ve her istediğini istediği zaman, istediği yerde toplayan anlamındadır. Cem, dağınık şeyleri bir araya toplamak demektir. Allahu Teâlâ vücutların ölümden sonra yürüyerek dağılmış olan zerrelerini tekrar birleştirecek, bedenleri yeniden diriltecektir. Sonra yine, yaratılmış olan herkesi Arasat meydanında toplayacak, hak sahiplerini, hasımlarıyla huzurunda karşı karşıya getirecektir.



El-Câmi', Esmâü’l-hüsnâ'dan olarak Kur'an'da şöyle geçer: "Ey Rabbimiz, muhakkak ki sen (vukuunda) hiç bir şüphe olmayan bir günde insanları toplayacak olansın. Şüphesiz Allah sözünden caymaz."*(3/Âl-i İmran, 9) "...Allah, muhakkak ki, münâfıkları da, kâfirleri de Cehennem'de toptan bir araya getirecek olandır."*(4/Nisâ, 140) "Rabbimiz, kendisinde şüphe olmayan bir günde insanları gerçekten Sen toplayacaksın. Doğrusu Allah, vaadinden cayıp dönmez." (3/Âl'i İmran, 9)



Dağınık şeylerin biraraya toplanması demek olan 'cem' kelimesi, Allah'ın tüm evrendeki sistemler üzerindeki hakimiyetini gösteren sıfatını ifâde eder. Evreni ve içindekileri yaratan Allah, canlı ve cansız tüm varlıklara dilediğini yaptırma, istediği yerde ve istediği şekilde toplama kudretine sahiptir. Nitekim Allah dünyada mü’minleri bir araya toplayacağını vaat etmiştir.



“Herkesin (her toplumun) yüzünü çevirdiği bir yön vardır. Öyleyse hayırlarda yarışınız. Her nerede olursanız, Allah sizleri bir araya getirecektir. Şüphesiz Allah, herşeye güç yetirendir.” (2/Bakara, 148)



Ancak gerçek toplanma günü kıyâmetle gerçekleşecektir. Kendisinden şüphe olmayan kıyâmet gününde, Allah'ın bütün kulları O'nun huzurunda toplanacaklardır. Dünyada kendisini ve elçilerini yalanlayan kişilerin inkârlarını ve bu inkârlarından kaynaklanan bütün eylemlerini bilen Allah, elçileriyle tüm insanlığa haber verdiği büyük hesap gününde, gelmiş geçmiş tüm toplumları biraraya toplayacaktır. Sur'a üfürüldüğü gün suçlu günahkarların tümü biraraya getirilecekler ve yaptıklarından topluca hesaba çekileceklerdir. İnkâr edenler yine topluca, yüzükoyun cehenneme sürülecek, lâyık oldukları karşılığı yine yandaşlarıyla beraber topluca göreceklerdir.



Allah kendisine iman edenleri ise tüm yaptıklarına bir karşılık olmak üzere dünyada beraber oldukları gibi cennette de hep birlikte ağırlayacaktır. Allah takvâ sahiplerini de önderleriyle birlikte bir heyet halinde huzuruna getirecektir. Onlar nurları önlerinde ve yanlarında olacak şekilde, Allah'ın izni ve rahmetiyle topluca cennete gireceklerdir. Kendisini inkâr eden insanları ise, dünyada da birbirlerine arka çıkıp örgütlendikleri gibi, cehennemde de hep birarada tutacak birbirleriyle çekişip durmalarına izin verecektir. Zulmedenlerin eşleri ve taptıkları hep birarada olacaklar, yaptıklarının karşılıklarını cehennemin dar bir köşesinde hep beraber göreceklerdir. O çok güvendikleri eşleri ve dostlarıyla birlikte cehenneme sürülmenin azabını yaşayacaklardır. Allah dünyada şeytana uyan insanları âhirette biraraya toplayarak cehenneme süreceğini aşağıdaki âyetiyle bildirmiştir: “O, size Kitapta: ‘Allah'ın âyetlerinin inkâr edildiğini ve onlarla alay edildiğini işittiğinizde, onlar bir başka söze dalıp geçinceye kadar, onlarla oturmayın, yoksa siz de onlar gibi olursunuz’ diye indirdi. Doğrusu Allah, münâfıkların ve kâfirlerin tümünü cehennemde toplayacak olandır.” (4/Nisâ, 140)
__________________

~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~




Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Mihrinaz 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Duyulmayan Çığlık...Va Mutasımah Muhtelif Konular Medine-web 1 53 25 Mart 2024 14:21
Rabia Sessizliği Gündem/ Manşetler Mihrinaz 0 68 08 Mart 2024 10:32
ABD Sahtekarlığın Kitabını Yazdı İslami Haberler Esma_Nur 2 100 06 Mart 2024 23:24
Ömer Seyfettin 140 Yaşında Kitaplar/Kütüphane Mihrinaz 2 65 06 Mart 2024 17:43
İnsan Hayatta İken Çocuklarından Birine Malını... İlmihal Bölümü Mihrinaz 0 70 06 Mart 2024 15:30

Alt 30Haziran 2020, 08:48   Mesaj No:2
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik T.: 15 Kasım 2011
Arkadaşları:68
Cinsiyet:Anne
Memleket:MEDİNEWEB
Yaş:43
Mesaj: 12.364
Konular: 1263
Beğenildi:11775
Beğendi:8956
Takdirleri:26191
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart

88) EL-ĞANÎ

el-Ğanî: Zengin olmak, başkasına ihtiyacı olmamak anlamına gelen "Ğınâ" masdarından sıfat olan Allah'ın güzel isimlerinden biridir. el-Ğanî ismi ve sıfatı Kur'an-ı Kerîm'de yedi yerde Allah hakkında kullanılmıştır.



Allah'ın ganî olması, zat ve sıfatları itibarıyla başkasından müstağnî olması anlamındadır. Gerek zat ve sıfatlarında, gerek işlerinde hiçbir zaman, hiçbir sûrette, hiçbir şeye muhtaç olmayan, bunun yanında herşeyin kendisine muhtaç olduğu tek zengin O'dur: "Ey insanlar, siz Allah'a muhtaçsınız; Allah ise, işte zengin ve hamde lâyık olan O'dur" (35/Fâtır, 15). "Allah zengindir, sizler fakirsiniz"(47/Muhammed, 38).



Allah'ın, başkasının kendisine ibâdet etmesine de ihtiyacı yoktur. İnsanların O'na inanıp ibâdet etmeleri, kendisine bir yararı olmadığı gibi, inanmamaları ve emirlerine itaat etmemelerinin de kendisine bir zararı yoktur. "Ve Mûsâ dedi ki: "Siz ve yeryüzünde bulunanlar hep nankörlük etseniz, iyi bilin ki Allah zengindir, (sizin Şükrünüze muhtaç değildir, zatında) övülmüştür" (14/İbrâhim, 8). "Kim şükrederse kendisi için şükreder, kim nankörlük ederse muhakkak ki, Allah zengindir ve övgüye lâyıktır."*(31/Lokman, 12)



Allah'ın bu ismi Kur'an'da, diğer isimlerinden Halîm, Hamîd, Kerîm gibi isimlerle zikredilmektedir. Böylece Allah'ın, başkalarına muhtaç olmamakla birlikte yaratıklara ve özellikle insanlara karşı ilgisiz, ihtimamsız olmadığı belirtilmektedir. Allah, "rahmet sahibi gânîdir"



Allah'ın ibâdetlerimize bir ihtiyacı yoktur. Kur'ân-ı Kerîm bunu gayet açık ve birçok âyetinde ifâde etmektedir: O'nun rızâsı için kesilen "kurbanlık hayvanların ne etleri, ne kanları Allah'a ulaşmaz; O'na ancak sizden takvâ ulaşır" buyurur (22/Hacc, 37). O halde insan Allah'a kulluk ederken, O'nun emirlerini yerine getirirken Allah'a minnet etme gibi bir duyguya kapılmamalıdır. Kula yaraşan, Rabbini bu şekilde tanıması; O'na muhtaç olduğunu hatırından çıkarmaması, bütün ihtiyaçlarında O'na yönelmesidir.
__________________

~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~




Alıntı ile Cevapla
Alt 30Haziran 2020, 16:51   Mesaj No:3
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik T.: 15 Kasım 2011
Arkadaşları:68
Cinsiyet:Anne
Memleket:MEDİNEWEB
Yaş:43
Mesaj: 12.364
Konular: 1263
Beğenildi:11775
Beğendi:8956
Takdirleri:26191
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart

89) EL-MUĞNÎ

El-Muğni: Dilediğine zenginlik veren, istediğini zengin eden. “O size istediğiniz her şeyden verdi. Allah’ın nimetini sayacak olsanız sayamazsınız. Doğrusu insan zâlim, çok nankördür.”(14/İbrâhim, 34) “...Allah dilerse size lütfundan zengin edecektir. Şüphesiz Allah iyi bilendir, hikmet sahibidir.” (9/Tevbe, 28) “Doğrusu muhtaç olmaktan O kurtardı ve sermaye verip hoşnut kıldı.” (53/Necm, 48)



Gerçek zenginlik yalnızca Allah'a aittir. O dilediğini kendi fazlından zengin kılar, dilediğini de belli bir süreye kadar yoklukla dener. 'Vâris' sıfatında da belirttiğimiz gibi herşeyin vârisi yalnızca Allah'tır. İnsanların dünyada sahip oldukları zenginlikler, mal-mülk de yalnızca Allah'a aittir. Hiçkimse kendine ait herhangi bir şeyi ölümünden sonra yanına alamamakta, artık o metaların sahibi olamamaktadır. Hayatı boyunca çalışıp kazandığı herşeyi muhakkak geride bırakmaktadır. Ancak tüm bunlara rağmen yaşadığı kısa hayatta mal mülksahibi olmakla övünen, zenginliğiyle büyüklenen, ve bunun sonucunda Rabbini unutan kişiler için Allah Kuran'da şöyle hükmetmiştir: “Onlar sanıyorlar mı ki, kendilerine verdiğimiz mal ve çocuklarla Biz onların hayırlarına koşuyoruz (veya yardım ediyoruz)? Hayır, onlar şuurunda değiller.” (23/Mü’minûn, 55-56)



Allah dilediği kullarını ise dünyada büyük bir mülkle ödüllendirmiştir. Özellikle elçilerine verdiği büyük mülke Kuran'da pek çok âyetle dikkat çekilmiştir. Hz. İbrahim, Hz. Muhammed, Hz. Dâvud ve Hz. Yusuf, Allah'ın dünyada büyük bir zenginlikle ödüllendirdiği elçilerindendir. Hz. Süleyman ise dünya üzerinde hiç kimseye verilmeyen büyük bir mülkü Rabbinden talep etmiş ve buna sahip olmuştur. Ancak bu noktada unutulmamalıdır ki, Allah'ın elçileri kendilerine verilen mülkü Rablerini râzı etmek, O'nun hoşnut olacağı hayırlar işlemek için kullanmışlardır. Ellerindeki herşeyi, sahip olduklarıyla övünüp şımaran, mülkün gerçek Sahibini unutan insanlardan çok farklı bir amaçla harcamışlardır. Çünkü onlar bilirler ki mülk Allah'a aittir, dilediğine mülk veren Allah, dilediğinden de mülkünü geri alabilir.



Görüldüğü gibi evrendeki herşeyin tek hakimi, mülkün yegâne sahibi olan Allah, dünyada dilediği insanı zengin kılmaktadır. Gerçek zenginliği ise âhirette verecektir. Kendisine iman eden, tüm hayatını sâlih ameller işleyerek, O'nun rızasını kazanmaya çalışarak geçiren mü’minleri, âhirette çok büyük bir zenginlikle nimetlendirecektir. Rabbini râzı ederek cennete girmeye hak kazanan sayılı insanın orada karşılaşacağı zenginlik, Kuran'da çok sayıdaki âyette detaylı olarak tarif edilmiştir:



“Artık Allah, onları böyle bir günün şerrinden korumuş ve onlara parıltılı bir aydınlık ve bir sevinç vermiştir. Ve sabretmeleri dolayısıyla cennetle ve ipekle ödüllendirmiştir. Orada tahtlar üzerinde yaslanıp dayanmışlardır. Orada ne (yakıcı) bir güneş ve ne de dondurucu bir soğuk görürler. (Meyvelerin) Gölgeleri onlara pek yakın ve devşirilmeleri kolaylaştırıldıkça kolaylaştırılmış. Çevrelerinde gümüşten billur kablar, kupalar dolaştırılır. Gümüşten billur kaplar ki, onları belli bir ölçüyle tesbit etmişlerdir. Orada onlara bir kadeh içirilir ki, karışımı zencefildir. Bir pınar ki orada "selsebil" olarak adlandırılır. Çevrelerinde (gençlikleri ve dinçlikleri) ebedi kılınmış civanlar dolaşır-durur; sen onları gördüğün zaman saçılmış birer inci sanırsın. Her nereye baksan, bir nimet ve büyük bir mülk görürsün. Onların üzerinde hafif ipek ve ağır işlenmiş atlastan yeşil elbiseler vardır. Gümüşten bileziklerle bezenmişlerdir. Rableri onlara tertemiz bir şarab içirmiştir. Şüphesiz, bu, sizin için bir mükâfaattır. Sizin çaba-harcamanız şükre değer (meşkur:makbul) görülmüştür.”(76/İnsan, 11-22)



Tüm mülkün sahibi olan Allah Teâlâ’nın bu isminin tecellisini müslüman olsun olmasın tüm zenginlerde görmek mümkün. Allah Teâlâ dilediğini, dilediği yoldan zengin eder. Böylece hem kendi ismini tecelli etmiş olur hem de o kulunun ‘zenginlikle imtihanı’ için start vermiş olur.
__________________

~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~




Alıntı ile Cevapla
Alt 30Haziran 2020, 19:33   Mesaj No:4
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik T.: 15 Kasım 2011
Arkadaşları:68
Cinsiyet:Anne
Memleket:MEDİNEWEB
Yaş:43
Mesaj: 12.364
Konular: 1263
Beğenildi:11775
Beğendi:8956
Takdirleri:26191
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart

SORULAR

1.
Aşağıdaki kavram ve anlam ilişkilerinden hangisi yanlıştır?

a. Yevmu'l-cumu'a/ toplanma günü demektir
b. Cami' / müminlerin biraraya toplandığı İslam mabedi
c. İctima' / toplanma veya toparlanma demektir
d. Cemaat/ ayrılıkçı belli gurubu ifade eder


2. "Herkesi layık olduğu yerde, layık olduğu insanların arasında toplayan eşsiz ve benzersiz, mutlak ve sonsuz" olan kimdir?

a. El Câmi'
b. El Zahir
c. Es Samed
d. El Kuddüs

3. "Parcalanmaktan ve dağılmaktan münezzeh mutlak bütün .................. , sadece Yaratandir. Yaratılan ise bunun tersidir. Parçalanir ve dağılır. ...................... olan Allah sadece yaratılmişlar alemini oluşturan her bir varlıgı bileşik olarak değil, aynı zamanda onları bulunduğu terkip üzere bir arada tutandır" Boşluklara hangi Esma'lar gelmelidir?

a. El Vahid/ Ez Zahir
b. Es Samed/ El Câmi'
c. El Câmi'/ El Ğani
d. El Muğni/ El Ğani

4. "Hz Peygamber örnekliğinde cami olan İslam aklı mü'minlerin duygu, düşünce ve eylem dünyalarını birbirinden koparmıyordu. Aksine onları biraraya topluyor ve bütünleştiriyordu. Allah Rasulü dini ve hayatı algılama da bu bütünselliğin parçalanmasına asla izin vermedi."Aşağıdakilerden hangisi bu şekilde Allah Rasulü örnekliğinden biridir?

a. Ruhbanlık eğilimi gösteren bazı sahabeleri frenlemiş" Ben size güzel bir örnek değil miyim?" diye azarlamıştır.
b. Mekke'nin Fethi sırasında "Bugün intikam günüdür" diye nara atan komutanını görevden almıştır.
c. Sahur vakti yastiginin altına beyaz ve siyah ip koyduğunu söyleyen sahabiye kafasını çalıştırmadığını söyleyerek çıkışmıştı.
d. Hepsi

5. El Câmi' ismi hangi surede geçer?
a. Nisa suresi 140
b. Ali İmran 19
c. Maide 40
d. Hepsi
Nebevi Sevda beğendi.
__________________

~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~




Alıntı ile Cevapla
Alt 01 Temmuz 2020, 00:25   Mesaj No:5
Medineweb EDİTÖRÜ
Kara Kartal - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Kara Kartal isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 59105
Üyelik T.: 03 Şubat 2018
Arkadaşları:1
Cinsiyet:
Mesaj: 3.504
Konular: 412
Beğenildi:3136
Beğendi:3591
Takdirleri:25542
Takdir Et:
Standart

hayırlı olsun yeni ders ve yeni hafta.
Aslında tam sınav dönemindeyim soru göresim yok😀
Ama bağımlılık yapıyor burası.
Fanatik olmasakta şu sorulara bi bakayım abla😶

1:d çok güzel soru
2:a
3:bunu bilemedim pas😐
4:d şıkkı.şimdi dağıldıkki ne dağılma
5:a nisa suresi 140. O size kitapta şunu indirmiştir: Allah’ın âyetlerinin inkâr edildiğini yahut onların alaya alındığını işittiğiniz zaman, onlar başka bir söze geçmedikçe kendileriyle beraber oturmayın; aksi takdirde şüphesiz siz de onlar gibi olursunuz. Allah elbette münafıkların ve kâfirlerin tamamını cehennemde bir araya getirecektir.
Alıntı ile Cevapla
Alt 01 Temmuz 2020, 11:28   Mesaj No:6
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik T.: 15 Kasım 2011
Arkadaşları:68
Cinsiyet:Anne
Memleket:MEDİNEWEB
Yaş:43
Mesaj: 12.364
Konular: 1263
Beğenildi:11775
Beğendi:8956
Takdirleri:26191
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart

Sayin üyemiz hoşgeldiniz.
Mola verin beyin jimnastiği olsun.)))
Cevaplarınızi inceledim...

3. Soru hariç diğerlerine verdiğiniz cevaplar çok doğru.



Nurşen hoca yetişir bekleyelim
nurşen35 ve Nebevi Sevda beğendiler.
__________________

~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~




Alıntı ile Cevapla
Alt 01 Temmuz 2020, 12:10   Mesaj No:7
Medineweb Emekdarı
nurşen35 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:nurşen35 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 38944
Üyelik T.: 09 Şubat 2014
Arkadaşları:61
Cinsiyet:Bayan
Mesaj: 9.476
Konular: 1144
Beğenildi:4414
Beğendi:3686
Takdirleri:14203
Takdir Et:
Standart

Kara Kartal hocamız gibi çekimser kaldım ama 3. Sorunun cevabı
El Camii/ El Ğaniyy C diyorum
El Ğaniyy hakkında biraz daha arastırmam lazım
Nebevi Sevda beğendi.
__________________
O (cc)’NA SIĞINMAK AYRICALIKTIR
Alıntı ile Cevapla
Alt 01 Temmuz 2020, 14:31   Mesaj No:8
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik T.: 15 Kasım 2011
Arkadaşları:68
Cinsiyet:Anne
Memleket:MEDİNEWEB
Yaş:43
Mesaj: 12.364
Konular: 1263
Beğenildi:11775
Beğendi:8956
Takdirleri:26191
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart

Es Samed Esmasini tekrar gözden geçirin. B şıkki doğru cevap.

6. Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

a. Allah sadece ahirette Câmi'dir
b. Allah dünyada da Câmi'dir ahirette de.
c. Dünyada Câmi' isminin tecellisi sebeplere bağlıdır
d. Ahirette doğrudan tecelli edecektir.

7. Uhud savaşının ardından yaşanan acı günlerde nazil olan, içinde Câmi' ismi geçen, ilkinde uyarı ikincisinde müjde verilen ayatler hangileridir?

a. Ali İmran 165-166
b. Ali İmran 8-9
c. Nisa 140-141
d. Hepsi

8. Kuran daki bütün dua ayetlerinin maksadı Allah'tan istemeyi öğretmektir. Câmi' isminin geçtiği bu dua âyeti herkese hangi mesajı vermektedir?

a. Allah ikiyüzlüleri de biraraya toplayacak.
b. İnsan kendisine yapilana öfkelenebilir, bu başıma neden geldi? diye düşünmekte haklıdır.
c. Eğer üzülecekseniz dünyada kaybettiklerinize değil, ahirette kaybedeceklerinze üzülün.
d. Doğru yolu bulduktan sonra kalpler asla sapmaz

9. Câmi' isminin en çok tecelli ettigi alan ibadetler alanidir. Bunlarin basında namaz gelir. Cami' isminin namazda tecellisyle ilgili hangisi söylenebilir?

a. Kuran da ayrı ayrı emredilen birçok ibadet namazda cem olmuştur.( Tekbir/kebbirhu, tertil/rattil, zikir/fezkurini, tesbih/sebbih, rüku/verke'u, secde/vescud, şükür/en-işkurli gibi)
b. Müminler biraraya toplayandir. Cuma'ya müminleri birbaraya getirerek cemaat yaptğı için bu adı alması gibi.
c. Müminleri bir mekanda toplayandir. Cami gibi
d. Dağılmış hayatı toplayandir.
e. Hepsi

10. Câmi' isminin cami ve cemaatte tecellisyle ilgili hangisi söylenebilir?

a. Camiler Kâbe'nin Şubesi sayılırlar. Hükmen "Allah'ın evi" konumundadırlar.
b. Cami'lerin kapısını Allah'ın kullarına kapatma yetkisi kimseye verilmemiştir.Camilerin hakiki sahibi Allah'tır.72:18
c. İslam'da cami sadece bir ibadethane değil, İslam cemaatinin ve İslam sitesinin kalbidir. Gündelik hayatın içindeki fertleri toplar, onları aklen bilgiyle, kalben ibadetle arındırır ve toplumun içine yeniden salar.
d. Hepsi
Nebevi Sevda beğendi.
__________________

~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~




Alıntı ile Cevapla
Alt 01 Temmuz 2020, 20:00   Mesaj No:9
Medineweb Emekdarı
nurşen35 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:nurşen35 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 38944
Üyelik T.: 09 Şubat 2014
Arkadaşları:61
Cinsiyet:Bayan
Mesaj: 9.476
Konular: 1144
Beğenildi:4414
Beğendi:3686
Takdirleri:14203
Takdir Et:
Standart

Alıntı:
Mihrinaz;431715

6. Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

a. Allah sadece ahirette Câmi'dir
b. Allah dünyada da Câmi'dir ahirette de.
c. Dünyada Câmi' isminin tecellisi sebeplere bağlıdır
d. Ahirette doğrudan tecelli edecektir.
[COLOR="Red"
Üyemizden Alıntı
A[/COLOR]
7. Uhud savaşının ardından yaşanan acı günlerde nazil olan, içinde Câmi' ismi geçen, ilkinde uyarı ikincisinde müjde verilen ayatler hangileridir?

a. Ali İmran 165-166
b. Ali İmran 8-9
c. Nisa 140-141
d. Hepsi
C
O size kitapta şunu indirmiştir. Allah'ın ayetlerinin inkar edildiğini yahut onların alaya alındığını işittiğiniz zaman onlar beraber oturmayın aksi takdirde şüphesiz siz de onlar gibi olursunuz. Allah elbette münafıkların ve kafirlerin tamamını Cehennemde biraraya getirecektir ( Nisa 140)
Sizibgözetleyip duranlar eğer size Allah'dan bir zafer nasip olursa sizinle beraber değil miydik derler. Kafirler kazançlı çıkarsa bu defa onlara üzerinize kol kanat gerip müminlerden sizi korumadık mı derler. Artık kıyamet gününde Allah aranızda hükmedecek ve kafirlere müminler aleyhinde asla yolbvermeyecektir

8. Kuran daki bütün dua ayetlerinin maksadı Allah'tan istemeyi öğretmektir. Câmi' isminin geçtiği bu dua âyeti herkese hangi mesajı vermektedir?

a. Allah ikiyüzlüleri de biraraya toplayacak.
b. İnsan kendisine yapilana öfkelenebilir, bu başıma neden geldi? diye düşünmekte haklıdır.
c. Eğer üzülecekseniz dünyada kaybettiklerinize değil, ahirette kaybedeceklerinze üzülün.
d. Doğru yolu bulduktan sonra kalpler asla sapmaz
A
9. Câmi' isminin en çok tecelli ettigi alan ibadetler alanidir. Bunlarin basında namaz gelir. Cami' isminin namazda tecellisyle ilgili hangisi söylenebilir?

a. Kuran da ayrı ayrı emredilen birçok ibadet namazda cem olmuştur.( Tekbir/kebbirhu, tertil/rattil, zikir/fezkurini, tesbih/sebbih, rüku/verke'u, secde/vescud, şükür/en-işkurli gibi)
b. Müminler biraraya toplayandir. Cuma'ya müminleri birbaraya getirerek cemaat yaptğı için bu adı alması gibi.
c. Müminleri bir mekanda toplayandir. Cami gibi
d. Dağılmış hayatı toplayandir.
e. Hepsi
E
10. Câmi' isminin cami ve cemaatte tecellisyle ilgili hangisi söylenebilir?

a. Camiler Kâbe'nin Şubesi sayılırlar. Hükmen "Allah'ın evi" konumundadırlar.
b. Cami'lerin kapısını Allah'ın kullarına kapatma yetkisi kimseye verilmemiştir.Camilerin hakiki sahibi Allah'tır.72:18
c. İslam'da cami sadece bir ibadethane değil, İslam cemaatinin ve İslam sitesinin kalbidir. Gündelik hayatın içindeki fertleri toplar, onları aklen bilgiyle, kalben ibadetle arındırır ve toplumun içine yeniden salar.
d. Hepsi
D
__________________
O (cc)’NA SIĞINMAK AYRICALIKTIR
Alıntı ile Cevapla
Alt 01 Temmuz 2020, 22:48   Mesaj No:10
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik T.: 15 Kasım 2011
Arkadaşları:68
Cinsiyet:Anne
Memleket:MEDİNEWEB
Yaş:43
Mesaj: 12.364
Konular: 1263
Beğenildi:11775
Beğendi:8956
Takdirleri:26191
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart

Nurşen hocam 7. Sorunun cevabı Ali imran suresi 8-9.ayetler. ve 8. Soruyu da bu ayetler üzerinden düşündüğümüzde doğru cevap c şıkkı
__________________

~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~




Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Er Reşîd- Es Sâdık Esmalarını Tanıyalım Mihrinaz Sorularla Esmaül Hüsna 5 12 Kasım 2020 08:39
96. El-Bâki / 97. El-Vâris Esmalarını Tanıyalım Mihrinaz Sorularla Esmaül Hüsna 8 19 Eylül 2020 13:32
El Kadir/El Muktedir/El Mukaddim Esmalarını Tanıyalım Mihrinaz Sorularla Esmaül Hüsna 7 25 Mayıs 2020 21:41
El Hak Eş Şehid El Vekil Esmalarını Tanıyalım Mihrinaz Sorularla Esmaül Hüsna 12 12 Nisan 2020 13:55
El-Muiz/ El -Muzil Esmalarını Tanıyalım.. su damlası Sorularla Esmaül Hüsna 34 08 Şubat 2020 13:00

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.