Medineweb Forum/Huzur Adresi

Medineweb Forum/Huzur Adresi (https://www.forum.medineweb.net/)
-   Sorularla Esmaül Hüsna (https://www.forum.medineweb.net/812-sorularla-esmaul-husna)
-   -   El Cami- El Ğaniyy-El Muğni Esmalarını Tanıyalım (https://www.forum.medineweb.net/sorularla-esmaul-husna/36723-el-cami-el-ganiyy-el-mugni-esmalarini-taniyalim.html)

Mihrinaz 30Haziran 2020 07:43

El Cami- El Ğaniyy-El Muğni Esmalarını Tanıyalım
 
87) EL-CÂMİ'



El-Câmi’; Allah'ın güzel isimlerinden biridir. Hesap günü için kullarını ve her istediğini istediği zaman, istediği yerde toplayan anlamındadır. Cem, dağınık şeyleri bir araya toplamak demektir. Allahu Teâlâ vücutların ölümden sonra yürüyerek dağılmış olan zerrelerini tekrar birleştirecek, bedenleri yeniden diriltecektir. Sonra yine, yaratılmış olan herkesi Arasat meydanında toplayacak, hak sahiplerini, hasımlarıyla huzurunda karşı karşıya getirecektir.



El-Câmi', Esmâü’l-hüsnâ'dan olarak Kur'an'da şöyle geçer: "Ey Rabbimiz, muhakkak ki sen (vukuunda) hiç bir şüphe olmayan bir günde insanları toplayacak olansın. Şüphesiz Allah sözünden caymaz."*(3/Âl-i İmran, 9) "...Allah, muhakkak ki, münâfıkları da, kâfirleri de Cehennem'de toptan bir araya getirecek olandır."*(4/Nisâ, 140) "Rabbimiz, kendisinde şüphe olmayan bir günde insanları gerçekten Sen toplayacaksın. Doğrusu Allah, vaadinden cayıp dönmez." (3/Âl'i İmran, 9)



Dağınık şeylerin biraraya toplanması demek olan 'cem' kelimesi, Allah'ın tüm evrendeki sistemler üzerindeki hakimiyetini gösteren sıfatını ifâde eder. Evreni ve içindekileri yaratan Allah, canlı ve cansız tüm varlıklara dilediğini yaptırma, istediği yerde ve istediği şekilde toplama kudretine sahiptir. Nitekim Allah dünyada mü’minleri bir araya toplayacağını vaat etmiştir.



“Herkesin (her toplumun) yüzünü çevirdiği bir yön vardır. Öyleyse hayırlarda yarışınız. Her nerede olursanız, Allah sizleri bir araya getirecektir. Şüphesiz Allah, herşeye güç yetirendir.” (2/Bakara, 148)



Ancak gerçek toplanma günü kıyâmetle gerçekleşecektir. Kendisinden şüphe olmayan kıyâmet gününde, Allah'ın bütün kulları O'nun huzurunda toplanacaklardır. Dünyada kendisini ve elçilerini yalanlayan kişilerin inkârlarını ve bu inkârlarından kaynaklanan bütün eylemlerini bilen Allah, elçileriyle tüm insanlığa haber verdiği büyük hesap gününde, gelmiş geçmiş tüm toplumları biraraya toplayacaktır. Sur'a üfürüldüğü gün suçlu günahkarların tümü biraraya getirilecekler ve yaptıklarından topluca hesaba çekileceklerdir. İnkâr edenler yine topluca, yüzükoyun cehenneme sürülecek, lâyık oldukları karşılığı yine yandaşlarıyla beraber topluca göreceklerdir.



Allah kendisine iman edenleri ise tüm yaptıklarına bir karşılık olmak üzere dünyada beraber oldukları gibi cennette de hep birlikte ağırlayacaktır. Allah takvâ sahiplerini de önderleriyle birlikte bir heyet halinde huzuruna getirecektir. Onlar nurları önlerinde ve yanlarında olacak şekilde, Allah'ın izni ve rahmetiyle topluca cennete gireceklerdir. Kendisini inkâr eden insanları ise, dünyada da birbirlerine arka çıkıp örgütlendikleri gibi, cehennemde de hep birarada tutacak birbirleriyle çekişip durmalarına izin verecektir. Zulmedenlerin eşleri ve taptıkları hep birarada olacaklar, yaptıklarının karşılıklarını cehennemin dar bir köşesinde hep beraber göreceklerdir. O çok güvendikleri eşleri ve dostlarıyla birlikte cehenneme sürülmenin azabını yaşayacaklardır. Allah dünyada şeytana uyan insanları âhirette biraraya toplayarak cehenneme süreceğini aşağıdaki âyetiyle bildirmiştir: “O, size Kitapta: ‘Allah'ın âyetlerinin inkâr edildiğini ve onlarla alay edildiğini işittiğinizde, onlar bir başka söze dalıp geçinceye kadar, onlarla oturmayın, yoksa siz de onlar gibi olursunuz’ diye indirdi. Doğrusu Allah, münâfıkların ve kâfirlerin tümünü cehennemde toplayacak olandır.” (4/Nisâ, 140)

Mihrinaz 30Haziran 2020 07:48

88) EL-ĞANÎ

el-Ğanî: Zengin olmak, başkasına ihtiyacı olmamak anlamına gelen "Ğınâ" masdarından sıfat olan Allah'ın güzel isimlerinden biridir. el-Ğanî ismi ve sıfatı Kur'an-ı Kerîm'de yedi yerde Allah hakkında kullanılmıştır.



Allah'ın ganî olması, zat ve sıfatları itibarıyla başkasından müstağnî olması anlamındadır. Gerek zat ve sıfatlarında, gerek işlerinde hiçbir zaman, hiçbir sûrette, hiçbir şeye muhtaç olmayan, bunun yanında herşeyin kendisine muhtaç olduğu tek zengin O'dur: "Ey insanlar, siz Allah'a muhtaçsınız; Allah ise, işte zengin ve hamde lâyık olan O'dur" (35/Fâtır, 15). "Allah zengindir, sizler fakirsiniz"(47/Muhammed, 38).



Allah'ın, başkasının kendisine ibâdet etmesine de ihtiyacı yoktur. İnsanların O'na inanıp ibâdet etmeleri, kendisine bir yararı olmadığı gibi, inanmamaları ve emirlerine itaat etmemelerinin de kendisine bir zararı yoktur. "Ve Mûsâ dedi ki: "Siz ve yeryüzünde bulunanlar hep nankörlük etseniz, iyi bilin ki Allah zengindir, (sizin Şükrünüze muhtaç değildir, zatında) övülmüştür" (14/İbrâhim, 8). "Kim şükrederse kendisi için şükreder, kim nankörlük ederse muhakkak ki, Allah zengindir ve övgüye lâyıktır."*(31/Lokman, 12)



Allah'ın bu ismi Kur'an'da, diğer isimlerinden Halîm, Hamîd, Kerîm gibi isimlerle zikredilmektedir. Böylece Allah'ın, başkalarına muhtaç olmamakla birlikte yaratıklara ve özellikle insanlara karşı ilgisiz, ihtimamsız olmadığı belirtilmektedir. Allah, "rahmet sahibi gânîdir"



Allah'ın ibâdetlerimize bir ihtiyacı yoktur. Kur'ân-ı Kerîm bunu gayet açık ve birçok âyetinde ifâde etmektedir: O'nun rızâsı için kesilen "kurbanlık hayvanların ne etleri, ne kanları Allah'a ulaşmaz; O'na ancak sizden takvâ ulaşır" buyurur (22/Hacc, 37). O halde insan Allah'a kulluk ederken, O'nun emirlerini yerine getirirken Allah'a minnet etme gibi bir duyguya kapılmamalıdır. Kula yaraşan, Rabbini bu şekilde tanıması; O'na muhtaç olduğunu hatırından çıkarmaması, bütün ihtiyaçlarında O'na yönelmesidir.

Mihrinaz 30Haziran 2020 15:51

89) EL-MUĞNÎ

El-Muğni: Dilediğine zenginlik veren, istediğini zengin eden. “O size istediğiniz her şeyden verdi. Allah’ın nimetini sayacak olsanız sayamazsınız. Doğrusu insan zâlim, çok nankördür.”(14/İbrâhim, 34) “...Allah dilerse size lütfundan zengin edecektir. Şüphesiz Allah iyi bilendir, hikmet sahibidir.” (9/Tevbe, 28) “Doğrusu muhtaç olmaktan O kurtardı ve sermaye verip hoşnut kıldı.” (53/Necm, 48)



Gerçek zenginlik yalnızca Allah'a aittir. O dilediğini kendi fazlından zengin kılar, dilediğini de belli bir süreye kadar yoklukla dener. 'Vâris' sıfatında da belirttiğimiz gibi herşeyin vârisi yalnızca Allah'tır. İnsanların dünyada sahip oldukları zenginlikler, mal-mülk de yalnızca Allah'a aittir. Hiçkimse kendine ait herhangi bir şeyi ölümünden sonra yanına alamamakta, artık o metaların sahibi olamamaktadır. Hayatı boyunca çalışıp kazandığı herşeyi muhakkak geride bırakmaktadır. Ancak tüm bunlara rağmen yaşadığı kısa hayatta mal mülksahibi olmakla övünen, zenginliğiyle büyüklenen, ve bunun sonucunda Rabbini unutan kişiler için Allah Kuran'da şöyle hükmetmiştir: “Onlar sanıyorlar mı ki, kendilerine verdiğimiz mal ve çocuklarla Biz onların hayırlarına koşuyoruz (veya yardım ediyoruz)? Hayır, onlar şuurunda değiller.” (23/Mü’minûn, 55-56)



Allah dilediği kullarını ise dünyada büyük bir mülkle ödüllendirmiştir. Özellikle elçilerine verdiği büyük mülke Kuran'da pek çok âyetle dikkat çekilmiştir. Hz. İbrahim, Hz. Muhammed, Hz. Dâvud ve Hz. Yusuf, Allah'ın dünyada büyük bir zenginlikle ödüllendirdiği elçilerindendir. Hz. Süleyman ise dünya üzerinde hiç kimseye verilmeyen büyük bir mülkü Rabbinden talep etmiş ve buna sahip olmuştur. Ancak bu noktada unutulmamalıdır ki, Allah'ın elçileri kendilerine verilen mülkü Rablerini râzı etmek, O'nun hoşnut olacağı hayırlar işlemek için kullanmışlardır. Ellerindeki herşeyi, sahip olduklarıyla övünüp şımaran, mülkün gerçek Sahibini unutan insanlardan çok farklı bir amaçla harcamışlardır. Çünkü onlar bilirler ki mülk Allah'a aittir, dilediğine mülk veren Allah, dilediğinden de mülkünü geri alabilir.



Görüldüğü gibi evrendeki herşeyin tek hakimi, mülkün yegâne sahibi olan Allah, dünyada dilediği insanı zengin kılmaktadır. Gerçek zenginliği ise âhirette verecektir. Kendisine iman eden, tüm hayatını sâlih ameller işleyerek, O'nun rızasını kazanmaya çalışarak geçiren mü’minleri, âhirette çok büyük bir zenginlikle nimetlendirecektir. Rabbini râzı ederek cennete girmeye hak kazanan sayılı insanın orada karşılaşacağı zenginlik, Kuran'da çok sayıdaki âyette detaylı olarak tarif edilmiştir:



“Artık Allah, onları böyle bir günün şerrinden korumuş ve onlara parıltılı bir aydınlık ve bir sevinç vermiştir. Ve sabretmeleri dolayısıyla cennetle ve ipekle ödüllendirmiştir. Orada tahtlar üzerinde yaslanıp dayanmışlardır. Orada ne (yakıcı) bir güneş ve ne de dondurucu bir soğuk görürler. (Meyvelerin) Gölgeleri onlara pek yakın ve devşirilmeleri kolaylaştırıldıkça kolaylaştırılmış. Çevrelerinde gümüşten billur kablar, kupalar dolaştırılır. Gümüşten billur kaplar ki, onları belli bir ölçüyle tesbit etmişlerdir. Orada onlara bir kadeh içirilir ki, karışımı zencefildir. Bir pınar ki orada "selsebil" olarak adlandırılır. Çevrelerinde (gençlikleri ve dinçlikleri) ebedi kılınmış civanlar dolaşır-durur; sen onları gördüğün zaman saçılmış birer inci sanırsın. Her nereye baksan, bir nimet ve büyük bir mülk görürsün. Onların üzerinde hafif ipek ve ağır işlenmiş atlastan yeşil elbiseler vardır. Gümüşten bileziklerle bezenmişlerdir. Rableri onlara tertemiz bir şarab içirmiştir. Şüphesiz, bu, sizin için bir mükâfaattır. Sizin çaba-harcamanız şükre değer (meşkur:makbul) görülmüştür.”(76/İnsan, 11-22)



Tüm mülkün sahibi olan Allah Teâlâ’nın bu isminin tecellisini müslüman olsun olmasın tüm zenginlerde görmek mümkün. Allah Teâlâ dilediğini, dilediği yoldan zengin eder. Böylece hem kendi ismini tecelli etmiş olur hem de o kulunun ‘zenginlikle imtihanı’ için start vermiş olur.

Mihrinaz 30Haziran 2020 18:33

SORULAR

1.
Aşağıdaki kavram ve anlam ilişkilerinden hangisi yanlıştır?

a. Yevmu'l-cumu'a/ toplanma günü demektir
b. Cami' / müminlerin biraraya toplandığı İslam mabedi
c. İctima' / toplanma veya toparlanma demektir
d. Cemaat/ ayrılıkçı belli gurubu ifade eder


2. "Herkesi layık olduğu yerde, layık olduğu insanların arasında toplayan eşsiz ve benzersiz, mutlak ve sonsuz" olan kimdir?

a. El Câmi'
b. El Zahir
c. Es Samed
d. El Kuddüs

3. "Parcalanmaktan ve dağılmaktan münezzeh mutlak bütün .................. , sadece Yaratandir. Yaratılan ise bunun tersidir. Parçalanir ve dağılır. ...................... olan Allah sadece yaratılmişlar alemini oluşturan her bir varlıgı bileşik olarak değil, aynı zamanda onları bulunduğu terkip üzere bir arada tutandır" Boşluklara hangi Esma'lar gelmelidir?

a. El Vahid/ Ez Zahir
b. Es Samed/ El Câmi'
c. El Câmi'/ El Ğani
d. El Muğni/ El Ğani

4. "Hz Peygamber örnekliğinde cami olan İslam aklı mü'minlerin duygu, düşünce ve eylem dünyalarını birbirinden koparmıyordu. Aksine onları biraraya topluyor ve bütünleştiriyordu. Allah Rasulü dini ve hayatı algılama da bu bütünselliğin parçalanmasına asla izin vermedi."Aşağıdakilerden hangisi bu şekilde Allah Rasulü örnekliğinden biridir?

a. Ruhbanlık eğilimi gösteren bazı sahabeleri frenlemiş" Ben size güzel bir örnek değil miyim?" diye azarlamıştır.
b. Mekke'nin Fethi sırasında "Bugün intikam günüdür" diye nara atan komutanını görevden almıştır.
c. Sahur vakti yastiginin altına beyaz ve siyah ip koyduğunu söyleyen sahabiye kafasını çalıştırmadığını söyleyerek çıkışmıştı.
d. Hepsi

5. El Câmi' ismi hangi surede geçer?
a. Nisa suresi 140
b. Ali İmran 19
c. Maide 40
d. Hepsi

Kara Kartal 30Haziran 2020 23:25

hayırlı olsun yeni ders ve yeni hafta.
Aslında tam sınav dönemindeyim soru göresim yok😀
Ama bağımlılık yapıyor burası.
Fanatik olmasakta şu sorulara bi bakayım abla😶

1:d çok güzel soru
2:a
3:bunu bilemedim pas😐
4:d şıkkı.şimdi dağıldıkki ne dağılma
5:a nisa suresi 140. O size kitapta şunu indirmiştir: Allah’ın âyetlerinin inkâr edildiğini yahut onların alaya alındığını işittiğiniz zaman, onlar başka bir söze geçmedikçe kendileriyle beraber oturmayın; aksi takdirde şüphesiz siz de onlar gibi olursunuz. Allah elbette münafıkların ve kâfirlerin tamamını cehennemde bir araya getirecektir.

Mihrinaz 01 Temmuz 2020 10:28

Sayin üyemiz hoşgeldiniz.
Mola verin beyin jimnastiği olsun.)))
Cevaplarınızi inceledim...

3. Soru hariç diğerlerine verdiğiniz cevaplar çok doğru.

:sukran::sukran:

Nurşen hoca yetişir bekleyelimcy

nurşen35 01 Temmuz 2020 11:10

Kara Kartal hocamız gibi çekimser kaldım ama 3. Sorunun cevabı
El Camii/ El Ğaniyy C diyorumdüssünceli000
El Ğaniyy hakkında biraz daha arastırmam lazım

Mihrinaz 01 Temmuz 2020 13:31

Es Samed Esmasini tekrar gözden geçirin. B şıkki doğru cevap.

6. Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

a. Allah sadece ahirette Câmi'dir
b. Allah dünyada da Câmi'dir ahirette de.
c. Dünyada Câmi' isminin tecellisi sebeplere bağlıdır
d. Ahirette doğrudan tecelli edecektir.

7. Uhud savaşının ardından yaşanan acı günlerde nazil olan, içinde Câmi' ismi geçen, ilkinde uyarı ikincisinde müjde verilen ayatler hangileridir?

a. Ali İmran 165-166
b. Ali İmran 8-9
c. Nisa 140-141
d. Hepsi

8. Kuran daki bütün dua ayetlerinin maksadı Allah'tan istemeyi öğretmektir. Câmi' isminin geçtiği bu dua âyeti herkese hangi mesajı vermektedir?

a. Allah ikiyüzlüleri de biraraya toplayacak.
b. İnsan kendisine yapilana öfkelenebilir, bu başıma neden geldi? diye düşünmekte haklıdır.
c. Eğer üzülecekseniz dünyada kaybettiklerinize değil, ahirette kaybedeceklerinze üzülün.
d. Doğru yolu bulduktan sonra kalpler asla sapmaz

9. Câmi' isminin en çok tecelli ettigi alan ibadetler alanidir. Bunlarin basında namaz gelir. Cami' isminin namazda tecellisyle ilgili hangisi söylenebilir?

a. Kuran da ayrı ayrı emredilen birçok ibadet namazda cem olmuştur.( Tekbir/kebbirhu, tertil/rattil, zikir/fezkurini, tesbih/sebbih, rüku/verke'u, secde/vescud, şükür/en-işkurli gibi)
b. Müminler biraraya toplayandir. Cuma'ya müminleri birbaraya getirerek cemaat yaptğı için bu adı alması gibi.
c. Müminleri bir mekanda toplayandir. Cami gibi
d. Dağılmış hayatı toplayandir.
e. Hepsi

10. Câmi' isminin cami ve cemaatte tecellisyle ilgili hangisi söylenebilir?

a. Camiler Kâbe'nin Şubesi sayılırlar. Hükmen "Allah'ın evi" konumundadırlar.
b. Cami'lerin kapısını Allah'ın kullarına kapatma yetkisi kimseye verilmemiştir.Camilerin hakiki sahibi Allah'tır.72:18
c. İslam'da cami sadece bir ibadethane değil, İslam cemaatinin ve İslam sitesinin kalbidir. Gündelik hayatın içindeki fertleri toplar, onları aklen bilgiyle, kalben ibadetle arındırır ve toplumun içine yeniden salar.:)
d. Hepsi

nurşen35 01 Temmuz 2020 19:00

Alıntı:

Mihrinaz;431715

6. Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

a. Allah sadece ahirette Câmi'dir
b. Allah dünyada da Câmi'dir ahirette de.
c. Dünyada Câmi' isminin tecellisi sebeplere bağlıdır
d. Ahirette doğrudan tecelli edecektir.
[COLOR="Red"
Üyemizden Alıntı
A[/COLOR]
7. Uhud savaşının ardından yaşanan acı günlerde nazil olan, içinde Câmi' ismi geçen, ilkinde uyarı ikincisinde müjde verilen ayatler hangileridir?

a. Ali İmran 165-166
b. Ali İmran 8-9
c. Nisa 140-141
d. Hepsi
C
O size kitapta şunu indirmiştir. Allah'ın ayetlerinin inkar edildiğini yahut onların alaya alındığını işittiğiniz zaman onlar beraber oturmayın aksi takdirde şüphesiz siz de onlar gibi olursunuz. Allah elbette münafıkların ve kafirlerin tamamını Cehennemde biraraya getirecektir ( Nisa 140)
Sizibgözetleyip duranlar eğer size Allah'dan bir zafer nasip olursa sizinle beraber değil miydik derler. Kafirler kazançlı çıkarsa bu defa onlara üzerinize kol kanat gerip müminlerden sizi korumadık mı derler. Artık kıyamet gününde Allah aranızda hükmedecek ve kafirlere müminler aleyhinde asla yolbvermeyecektir

8. Kuran daki bütün dua ayetlerinin maksadı Allah'tan istemeyi öğretmektir. Câmi' isminin geçtiği bu dua âyeti herkese hangi mesajı vermektedir?

a. Allah ikiyüzlüleri de biraraya toplayacak.
b. İnsan kendisine yapilana öfkelenebilir, bu başıma neden geldi? diye düşünmekte haklıdır.
c. Eğer üzülecekseniz dünyada kaybettiklerinize değil, ahirette kaybedeceklerinze üzülün.
d. Doğru yolu bulduktan sonra kalpler asla sapmaz
A
9. Câmi' isminin en çok tecelli ettigi alan ibadetler alanidir. Bunlarin basında namaz gelir. Cami' isminin namazda tecellisyle ilgili hangisi söylenebilir?

a. Kuran da ayrı ayrı emredilen birçok ibadet namazda cem olmuştur.( Tekbir/kebbirhu, tertil/rattil, zikir/fezkurini, tesbih/sebbih, rüku/verke'u, secde/vescud, şükür/en-işkurli gibi)
b. Müminler biraraya toplayandir. Cuma'ya müminleri birbaraya getirerek cemaat yaptğı için bu adı alması gibi.
c. Müminleri bir mekanda toplayandir. Cami gibi
d. Dağılmış hayatı toplayandir.
e. Hepsi
E
10. Câmi' isminin cami ve cemaatte tecellisyle ilgili hangisi söylenebilir?

a. Camiler Kâbe'nin Şubesi sayılırlar. Hükmen "Allah'ın evi" konumundadırlar.
b. Cami'lerin kapısını Allah'ın kullarına kapatma yetkisi kimseye verilmemiştir.Camilerin hakiki sahibi Allah'tır.72:18
c. İslam'da cami sadece bir ibadethane değil, İslam cemaatinin ve İslam sitesinin kalbidir. Gündelik hayatın içindeki fertleri toplar, onları aklen bilgiyle, kalben ibadetle arındırır ve toplumun içine yeniden salar.:)
d. Hepsi

D

Mihrinaz 01 Temmuz 2020 21:48

Nurşen hocam 7. Sorunun cevabı Ali imran suresi 8-9.ayetler. ve 8. Soruyu da bu ayetler üzerinden düşündüğümüzde doğru cevap c şıkkıc*


SAAT: 16:37

vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.2.6 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2024 DragonByte Technologies Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306