Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.KUR'ÂN-I KERİM.::. > Kurân-ı Kerîm > Sorularla Sureleri Tanıyalım

Konu Kimliği: Konu Sahibi Allahın kulu_,Açılış Tarihi:  03 Ağustos 2014 (19:46), Konuya Son Cevap : 17 Mart 2016 (05:50). Konuya 59 Mesaj yazıldı

Beğeni Aldı5Kez Beğenildi
Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 08 Ağustos 2014, 05:30   Mesaj No:21
Medineweb Emekdarı
Medineweb - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Medineweb isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13301
Üyelik T.: 04 Şubat 2011
Arkadaşları:6
Cinsiyet:erkek
Yaş:37
Mesaj: 4.833
Konular: 926
Beğenildi:339
Beğendi:0
Takdirleri:62
Takdir Et:
Standart Cevap: Kasas suresini sorularla tanıyalım.

[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Sayın aybukegökcen üyemiz sorularla sureleri tanıyalım konularina sadece meal grubu üyeleri cevap verebiliyorlar. Mesajlarınızı silmem gerekiyordu sildim. Eğer soru cevaplara katılmak istiyorsanız gruba üye olmanız gerekiyor. Medineweb üyeleri sorularla sureleri tanıyor konusunda ayrıntılı bilgiler var ordan bakıp yazın lütfen.link yukarda
Alıntı ile Cevapla
Alt 10 Ağustos 2014, 21:01   Mesaj No:22
Medineweb Emekdarı
Allahın kulu_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Allahın kulu_ isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 33478
Üyelik T.: 09 Kasım 2013
Arkadaşları:29
Cinsiyet:
Memleket:sıratı mustakım
Yaş:48
Mesaj: 2.632
Konular: 164
Beğenildi:1153
Beğendi:1570
Takdirleri:5244
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: Kasas suresini sorularla tanıyalım.

kısa kasas süresi bize ne anlatıyor?

Kur'an-ı Kerîm'in yirmisekizinci sûresi. Mekke'de nazil olmuştur. Seksensekiz âyet bin yüzkırk bir kelime ve sekizbinbeşyüz harften ibarettir. Fâsılaları, nun, mim, lâm ve râ harfleridir.

Hz. Mûsa'nın doğduğu andan itibaren yaşadığı alışılmamış olaylar ve Firavun'a karşı verdiği mücadeleler, peşpeşe sıralanan bir dizi halinde, bu sürede genişçe anlatıldığından ve 23. âyette "el-Kasas" kelimesi geçtiğinden duayı bu sûrey'e "el-Kasas" ismi verilmiştir. Kasas dilde, kıssa, hikaye ve rivayet anlamdadır.

İbni Abbas ve Cabir'den rivayet edildiğine göre; Şuara, Neml ve Kasas sureleri Kur'an'da yer aldıkları bu sırayla nazil olmuşlardır. Kasas suresinde Hz. Musâ (a.s)'ın kıssası genişletilerek bir tarih özetlenerek, ayrıca Neml sûresinin son âyetindeki "...size âyetlerini gösterecek, siz de onları bilip anlayacaksınız... " va'di de bu Kasas Süresinde açıklanmıştır.

Şuarâ ve Neml surelerinden sonra, Hz. Musa ve Firavun kıssasına Kasas suresinde tekrar ve daha genişçe yer verilmesinin sebebi; Firavun'un İsrailoğullarına yaptığı işkence ve zulüm ile Kureyşlilerin mü'minlere çektirdikleri cefa ve eziyetlerin birbirine son derece benzemeleridir.

Kasas Sûresinin konuları başlıca şu dört başlık altında toplanabilir: Hz. Musa'nın kısası, Hz. Musa'nın kıssasını takibeden hükümler, Karun'un kıssası. Hepsinin ardından gelen son vaad.

Bu başlıklar şöyle özetlenebilir.

1- Firavun kavmine karşı egemenliğiyle övünüyor, alabildiğine böbürleniyordu. Hem istibdat ile toplumu birbirine kırdırıyor, hem de kendi geleceğinden endişe ediyordu. Bu sırada, şeytan fikirli yakınlarından biri ona: "Senin mülkünü İsrailoğullarından doğacak biri yıkacaktır" deyince büyük bir endişeye kapıldı, zulüm ve kaba kuvvetini arttırdığı gibi, şu emri vererek bekçi ve casuslarını dört bir yana saldı: "İsrailoğullarından doğacak bütün erkek çocukları boğazlayın!" Bu sırada Hz. Musa doğmuş -onu korumayı Cenab-ı Hakk üzerine aldığı için- Firavun ve azgınlığı kendi eştiği çukura düşmeye başlamıştı.

Allah (c.c): "Biz Hz. Musa'nın annesine onu korkmadan suya bırakmasını, çünkü onu kendisine geri getirip peygamber seçeceğini vahyetti" (7). Dalgalar onu alıp Firavunun kapısına kadar getirdi. Karısı onu görür görmez ısındı ve evlatlık olarak edinip boğazlanmasını önledi (9).

İşte, Yüce Allah'ın zalim tâğutlara karşı ihlasla amel eden zayıfların lehine uyguladığı bu sünnetini, Hz. Muhammed ve ashabı üzerinde de müşahede ediyoruz. Bu sünnet, Yüce Allah'ın; yolundan sapan, azgınlık ve tuğyan eden, böylece insanları hidayet yolundan alıkoyan herkese uyguladığı sünnettir.

Süt annesi sıfatıyla asıl annesine iade edilen Hz. Musa, bizzat Allah (c.c) tarafından, zulüm ve haksızlıklara uğrayan sınıfı hâkim kılmak için büyütülüyordu. Hattâ tanıştığı bazı kimseler, zorda kaldıklarında kendisinden yardım istemeye bile başladılar. Böyle bir yardım için birisine bir yumruk vurarak-bilmeden- ölümüne sebep olunca, artık göze batmış ve İsrailoğullarından olduğu anlaşılmış olur. Kendisine bir komplo hazırlandığını öğrenince, korkuyla şehirden çıktı. Medyen şehrinin yoluna girdikten sonra Allah'tan doğru yolu göstermesini ve zâlimlerden korumasını diledi (5-20)

Medyen'de evlenip, sekiz veya on sene çalışarak mihrini ödedikten sonra, Mustaz'afları azgınların baskısından kurtarmak için, ailesini de alarak dönüş yoluna koyuldu. Yolculuğunda uzaktan bir ateş gördü ve ailesine ateş getirmek ya da yol soracağı bir kimse bulmak ümidiyle ateşe doğru gitti. Ancak "Ateşe doğru gelince, o mübarek vâdinin sağ tarafından yeralan ağaçtan; "Ey Musa, şüphen olmasın ki ben, âlemlerin Rabbı olan Allah'ım" diye seslenildi" (30). "Ve asânı yere atıver, denildi. Musa asânın kıvrak bir yılan gibi hareket ettiğini görünce arkasını dönüp uzaklaştı, geri dönüp bakmadı." (Allah Teâla) "Yâ Musa beri gel, korkma. Çünkü emniyetle olanlardansın!" (buyurdu) (31). "Elini koynuna sok da kusursuz beyaz (ve parlak) çıksın). Korkudan (yana açılan) kollarını da (indirip) toparla. İşte bu iki (mûcize) Firavun ve cemaatına, Rabbinden iki kesin belgedir, çünkü onlar fasıklar topluluğudur" denildi" (32). Kardeşi harun Peygamber ile Firavun'a giden Hz. Musa, "... Bu uydurulmuş bir büyüden başkası değildir. Biz evvelki atalarımızdan bunu işitmedik" (36) cevabıyla karşılaşır. Kavmini de hidayetten engellemekle birlikte Rabbü'l-âlemin ile alay etme küstahlığını da gösterir:

'...Ey Haman! Haydi benim için çamurun üzerine ateş yak (tuğla pişir bunlarla) da bana büyük bir kule yap. Belki ben Musa'nın tanrısına çıkar bakarım. Aslında onu yalancılardan sayıyorum ya!.. "(38). "Bunun üzerine Biz onu da askerlerini de yakalayıp denize fırlatıverdik... Bak zalimlerin âkıbeti nice oldu"(40).

İşte Yüce Allah'ın kanunu budur.

2- Kıssayı takip eden âyetlerden özetle şu konular anlaşılmaktadır:

a) Tuhaftır ki, Allah (c.c) Hz. Musa'yı Firavun'un elinden su ve dalgalarla korumuş, Firavun'u ise-Hz. Musa'nın davetini inkârı üzerine- yine suda boğmuştur. Ayaklarının altından akmasıyla övündüğü sular kendini yutuvermişti.

Ayrıca Firavun'u iktidarından uzaklaştıran çocuk, bizzat Firavun'un ve karısının yardımıyla beslenip büyümüş, Firavun kimi beslediğinin farkına bile varamamıştır. Öyleyse kim Allah'a başkaldırıp plânlarını bozabilir?

b) Hz. Muhammed (s.a.s)'den takriben ikibin sene önceki târihî olayların Kasas Sûresinde bu kadar açık ve doğru biçimde anlatılmasının bir sebebi de, onun peygamberliğine delil olmasıdır. Çünkü o, okuma-yazma bilmeyen bir ümmî idi. Mekkeli müşrikler Hz. Muhammed'in böyle ikibin yıllık bilgileri öğrenebileceği beşerî bir kaynak olmadığını biliyorlardı. Öyleyse nereden öğreniyordu? (44-46).

c) Hz. Musa ve İsrailoğullarını Firavun'a galip getiren Allah Hz. Muhammed (s.a.s) ile ashabını da güçlü müşriklere karşı galip getirecektir (57-58)

3- Kasas suresinin 76-86 ayetlerinde anlatılan Kârun kıssasında ise mal ve bilgilerle övünmenin, sadece anahtarlarını bile taşımanın kuvvetli bir ekibe zor geldiği hazinelerle gururlanmanın ve bunları kendi emeğiyle kazandığını sanmanın kötü sonucu açıklanmaktadır.

Neticede İlâhi kudret işe el atıyor, Kârun'u da hazinelerini de yere batırıyor.

İsrailoğullarını uzun süre ezen Firavun'un da, bilgi ve mal varlığı ile emrine alıp sömüren Karun da ilâhi kudret ile helâk olmuşlardır. Her ikisinde de askerî bir güç olmakla beraber, ihlaslı insanlar acze düşünce, meseleyi doğrudan ilâhî kudret halletmiştir.

4- Kasas suresinin son bölümünde müşriklerin Rasûlüllah'a niçin inanmadıkları ele alınmaktadır: "Tevhid inancını benimseyerek, dinî, siyasî ve ekonomik üstünlüğümüzün sonu olur bu!.. Gidebileceğimiz bir yer de kalmaz."

Allah (c.c) bunların gerçek yüzlerini hikmetli bir şekilde sergileyip, onların bu derin hastalıklarına şu çareyi teklif etmiştir: "İşte Âhiret yurdu.. Biz onu, yeryüzünde büyüklenmeyi ve bozgunculuk çıkarmayı istemeyenlere (armağan) kılarız. Güzel (kârlı) sonuç takva sahiplerinindir" (83)

"Ve Allah ile birlikte başka bir ilah daha edinip tapma... O'ndan başka ilah yoktur. O'ndan başka her şey helâk olacaktır. Hüküm O'nundur. Ve O'na döndürüleceksiniz" (88).

Bilâl TEMİZ
__________________

Vakit namazinizi kildiniz mi?
Ebu Hüreyre'den (r.a.) rivayetle:
Mü'minin durumu yeşil ekin gibidir. Rüzgar ne taraftan gelse onu eğer. Rüzgar durduğunda doğrulur. Mü'min de böyledir. O da bela ve musibetlerle eğrilir. Kafirin durumu ise çam ağacı gibidir. Allah dilediği zaman sert ve dik durur. ][Bela ve musibetlere uğramaz.
Alıntı ile Cevapla
Alt 11 Ağustos 2014, 11:16   Mesaj No:23
Medineweb Emekdarı
GÖKCEN_AZRA - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:GÖKCEN_AZRA isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 27691
Üyelik T.: 25 Nisan 2013
Arkadaşları:15
Cinsiyet:ANNE
Memleket:ARZ
Yaş:41
Mesaj: 2.427
Konular: 105
Beğenildi:95
Beğendi:4
Takdirleri:60
Takdir Et:
Standart Cevap: Kasas suresini sorularla tanıyalım.

allah razı olsun
Allahın kulu_ beğendi.
Alıntı ile Cevapla
Alt 15 Aralık 2014, 15:46   Mesaj No:24
Medineweb Emekdarı
GÖKCEN_AZRA - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:GÖKCEN_AZRA isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 27691
Üyelik T.: 25 Nisan 2013
Arkadaşları:15
Cinsiyet:ANNE
Memleket:ARZ
Yaş:41
Mesaj: 2.427
Konular: 105
Beğenildi:95
Beğendi:4
Takdirleri:60
Takdir Et:
KASAS Suresini Sorularla Tanıyalım



1- Kasas suresi kaç ayettir nerede indirilmiştir?

A. 110 âyettir. Mekke'de nâzil olmuştur
B. 88 âyettir. Mekke'de nâzil olmuştur
C. 85 âyettir. Medine'de nâzil olmuştur
D. 100 âyettir. Medine'de nâzil olmuştur

2- “Kasas” kelime anlamı olarak ne demektir?
A. muamelat
B. makaleler
C. olaylar, hikayeler
D. arkadaş

3- Hangisi surenin konularından biri değildir?
A. tevhid ehlinin zaferi
B. dünya servetine güvenilmemesi
C. "Allah evlât edindi" diyenleri uyarmak
D. Hz. Musa'nın hayatı

4- Sureyle ilgili verilenlen ayetlerden hangisi doğrudur?
A. "İkimizin de gözü aydın! Onu öldürmeyin, belki bize faydası dokunur, ya da onu evlad ediniriz"
B. Allah da, onu bağışladı. Çünkü, çok bağışlayıcı, çok merhamet edici olan ancak O'dur.
C. Musa yiğitlik çağına girip olgunlaşınca, biz ona hikmet ve ilim verdik.
D.hepsi

5-Hz. Musa’nın "Rabbim! Doğrusu kendimi ziyana uğrattım. Beni bağışla!" demesine neden olan olay nedir?
A. Halkıyla katıldığı savaşta birini yaralaması
B. Allah’ın emrinden habersiz olması
C. İki kişiden birine yumruk indirip onun ölümüne sebep olması
D. Hiçbiri


Alıntı ile Cevapla
Alt 15 Aralık 2014, 16:03   Mesaj No:25
Kur'ân Kürsüsü

Medineweb Emekdarı
FECR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:FECR isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 6340
Üyelik T.: 19 Ocak 2009
Arkadaşları:20
Cinsiyet:Erkek
Memleket:ANKARA
Yaş:56
Mesaj: 6.108
Konular: 546
Beğenildi:1003
Beğendi:221
Takdirleri:9161
Takdir Et:
Standart Cevap: KASAS Suresini Sorularla Tanıyalım

1- kasas suresi kaç ayettir nerede indirilmiştir?
A. 110 âyettir. Mekke'de nâzil olmuştur
B. 88 âyettir. Mekke'de nâzil olmuştur
C. 85 âyettir. Medine'de nâzil olmuştur
D. 100 âyettir. Medine'de nâzil olmuştur

2- “Kasas” kelime anlamı olarak ne demektir?
A. muamelat
B. mukaleler
C. olaylar, hikayeler
D. arkadaş

3- Hangisi surenin konularından biri değildir?
A. tevhid ehlinin zaferi
B. dünya servetine güvenilmemesi
C. "Allah evlât edindi" diyenleri uyarmak
D. Hz. Musa'nın hayatı

4- Sureyle ilgili verilenlen ayetlerden hangisi doğrudur?
A. "İkimizin de gözü aydın! Onu öldürmeyin, belki bize faydası dokunur, ya da onu evlad ediniriz" 9.ayet)
B. Allah da, onu bağışladı. Çünkü, çok bağışlayıcı, çok merhamet edici olan ancak O'dur.(16.ayet)
C. Musa yiğitlik çağına girip olgunlaşınca, biz ona hikmet ve ilim verdik. (14.ayet)
D.hepsi

5-Hz. Musa’nın "Rabbim! Doğrusu kendimi ziyana uğrattım. Beni bağışla!" demesine neden olan olay nedir?
A. Halkıyla katıldığı savaşta birini yaralaması
B. Allah’ın emrinden habersiz olması
C. İki kişiden birine yumruk indirip onun ölümüne sebep olması
D. Hiçbiri

Musa, halkının haberi olmadığı bir zamanda, şehre girdi. Biri kendi adamlarından, diğeri de düşmanı olan iki adamı döğüşür buldu. Kendi tarafından olan kimse, düşmanına karşı ondan yardım istedi. Musa, onun düşmanına bir yumruk vurdu; ölümüne sebep oldu. «Bu şeytanin işidir; çünkü o apaçık, saptıran bir düşmandır» dedi.Musa: «Rabbim! Doğrusu kendime yazık ettim, beni bağışla» dedi. Allah da onu bağışladı. O, şüphesiz bağışlayandır, merhamet edendir.(15.ve 16.ayet)
__________________
Selam Hidayete Tabi Olanlara
Kur'an Senin Lehinde ve Aleyhinde Hüccettir
(Müslim)
Alıntı ile Cevapla
Alt 15 Aralık 2014, 16:21   Mesaj No:26
Medineweb Emekdarı
GÖKCEN_AZRA - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:GÖKCEN_AZRA isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 27691
Üyelik T.: 25 Nisan 2013
Arkadaşları:15
Cinsiyet:ANNE
Memleket:ARZ
Yaş:41
Mesaj: 2.427
Konular: 105
Beğenildi:95
Beğendi:4
Takdirleri:60
Takdir Et:
Standart Cevap: KASAS Suresini Sorularla Tanıyalım

Alıntı:
FECR Üyemizden Alıntı Mesajı göster
1- kasas suresi kaç ayettir nerede indirilmiştir?
A. 110 âyettir. Mekke'de nâzil olmuştur
B. 88 âyettir. Mekke'de nâzil olmuştur
C. 85 âyettir. Medine'de nâzil olmuştur
D. 100 âyettir. Medine'de nâzil olmuştur

2- “Kasas” kelime anlamı olarak ne demektir?
A. muamelat
B. mukaleler
C. olaylar, hikayeler
D. arkadaş

3- Hangisi surenin konularından biri değildir?
A. tevhid ehlinin zaferi
B. dünya servetine güvenilmemesi
C. "Allah evlât edindi" diyenleri uyarmak
D. Hz. Musa'nın hayatı

4- Sureyle ilgili verilenlen ayetlerden hangisi doğrudur?
A. "İkimizin de gözü aydın! Onu öldürmeyin, belki bize faydası dokunur, ya da onu evlad ediniriz" 9.ayet)
B. Allah da, onu bağışladı. Çünkü, çok bağışlayıcı, çok merhamet edici olan ancak O'dur.(16.ayet)
C. Musa yiğitlik çağına girip olgunlaşınca, biz ona hikmet ve ilim verdik. (14.ayet)
D.hepsi

5-Hz. Musa’nın "Rabbim! Doğrusu kendimi ziyana uğrattım. Beni bağışla!" demesine neden olan olay nedir?
A. Halkıyla katıldığı savaşta birini yaralaması
B. Allah’ın emrinden habersiz olması
C. İki kişiden birine yumruk indirip onun ölümüne sebep olması
D. Hiçbiri

Musa, halkının haberi olmadığı bir zamanda, şehre girdi. Biri kendi adamlarından, diğeri de düşmanı olan iki adamı döğüşür buldu. Kendi tarafından olan kimse, düşmanına karşı ondan yardım istedi. Musa, onun düşmanına bir yumruk vurdu; ölümüne sebep oldu. «Bu şeytanin işidir; çünkü o apaçık, saptıran bir düşmandır» dedi.Musa: «Rabbim! Doğrusu kendime yazık ettim, beni bağışla» dedi. Allah da onu bağışladı. O, şüphesiz bağışlayandır, merhamet edendir.(15.ve 16.ayet)
hepsi doğru
Alıntı ile Cevapla
Alt 15 Aralık 2014, 19:49   Mesaj No:27
Medineweb Emekdarı
GÖKCEN_AZRA - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:GÖKCEN_AZRA isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 27691
Üyelik T.: 25 Nisan 2013
Arkadaşları:15
Cinsiyet:ANNE
Memleket:ARZ
Yaş:41
Mesaj: 2.427
Konular: 105
Beğenildi:95
Beğendi:4
Takdirleri:60
Takdir Et:
Standart Cevap: KASAS Suresini Sorularla Tanıyalım

6- ‘Allah katında daha hayırlı ve daha kalıcı olan’ la karşılaştırılan nedir?
A.
cehennem
B.
ömür
C.
dünya
D.
saltanat


7- Vahyin birbiri ardınca ulaştırılmasının nedeni nedir ?
A.
İnsan topluluklarının sayısının artmış olması
B.
Düşünüp öğüt alınsın diye
C.
Hiçbiri
D.
İnsanların umursamaz oluşu


8- ‘Rabbin, kendilerine âyetlerimizi okuyan bir peygamberi memleketlerin ana merkezlerine göndermedikçe, memleketleri helâk edici değildir. Zaten biz, ancak halkı zalim olan memleketleri helâk etmişizdir.’ Ayetinin içeriğinde hangisi vardır?
A.
Helak edilmeden önce kavimlere mühlet verildiği
B.
Helaktan önce peygamber gönderildiği
C.
Hepsi
D.
Halk tarafından zulüm edimedikçe, helak olunmadığı


9- Sûreye göre, ‘Allah’ın rahmetinden dolayı yarattığı’ şey nedir?
A.
Cennet-cehennem
B.
Mükafat-ceza
C.
Gündüz-gece
D.
Hiçbiri


10- Hangisi iman edenlerin vasıflarındandır?
A.
"O'na iman ettik. Çünkü o, Rabbimizden gelmiş hakikattir" derler.
B.
Bunlar, ‘kendilerine verdiğimiz rızıktan da Allah rızası için harcarlar’
C.
‘’Biz kendini bilmezleri istemeyiz" derler.
D.
Hepsi
Alıntı ile Cevapla
Alt 15 Aralık 2014, 20:58   Mesaj No:28
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Mihrinaz isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik T.: 15 Kasım 2011
Arkadaşları:68
Cinsiyet:Anne
Memleket:MEDİNEWEB
Yaş:43
Mesaj: 12.398
Konular: 1269
Beğenildi:11839
Beğendi:8986
Takdirleri:26241
Takdir Et:
Standart Cevap: KASAS Suresini Sorularla Tanıyalım

6- ‘Allah katında daha hayırlı ve daha kalıcı olan’ la karşılaştırılan nedir?
A. cehennem
B. ömür
C. dünya
D. saltanat

60- Size verilen her şey, dünya hayatının geçimi ve süsüdür. Allah'ın katında olan ise daha hayırlı ve kalıcıdır. Aklınızı kullanmıyor musunuz?

7- Vahyin birbiri ardınca ulaştırılmasının nedeni nedir ?
A. İnsan topluluklarının sayısının artmış olması
B. Düşünüp öğüt alınsın diye
C. Hiçbiri
D. İnsanların umursamaz oluşu
51- Andolsun biz, düşünüp öğüt alsınlar diye vahyi birbirine bitiştirdik.


8- ‘Rabbin, kendilerine âyetlerimizi okuyan bir peygamberi memleketlerin ana merkezlerine göndermedikçe, memleketleri helâk edici değildir. Zaten biz, ancak halkı zalim olan memleketleri helâk etmişizdir.’ Ayetinin içeriğinde hangisi vardır?
A. Helak edilmeden önce kavimlere mühlet verildiği
B. Helaktan önce peygamber gönderildiği
C. Hepsi
D. Halk tarafından zulüm edimedikçe, helak olunmadığı


9- Sûreye göre, ‘Allah’ın rahmetinden dolayı yarattığı’ şey nedir?
A. Cennet-cehennem
B. Mükafat-ceza
C. Gündüz-gece
D. Hiçbiri
73- Allah dinlenmeniz için geceyi ve lütfedip verdiği rızkı aramanız için gündüzü yaratmıştır. Bunlar O'nun rahmetidir. Belki artık şükredersiniz

10- Hangisi iman edenlerin vasıflarındandır?
A. "O'na iman ettik. Çünkü o, Rabbimizden gelmiş hakikattir" derler.
B. Bunlar, ‘kendilerine verdiğimiz rızıktan da Allah rızası için harcarlar’
C. ‘’Biz kendini bilmezleri istemeyiz" derler.
D. Hepsi

53- Kur'an onlara okunduğu zaman; 'Ona inandık, doğrusu O Rabb'imizden gelen gerçektir, zaten biz ondan öncede müslüman idik.' derler.
54- İşte onlara sabretmelerinden dolayı mükafatları iki defa verilir. Onlar kötülüğü iyilikle savarlar ve kendilerine verdiğimiz rızıktan hayır yolunda harcarlar.

soru vasıflarından biri değildir şeklinde mi olmalıydı acabadüşünceli000
__________________

~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~




Alıntı ile Cevapla
Alt 16 Aralık 2014, 09:47   Mesaj No:29
Kur'ân Kürsüsü

Medineweb Emekdarı
FECR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:FECR isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 6340
Üyelik T.: 19 Ocak 2009
Arkadaşları:20
Cinsiyet:Erkek
Memleket:ANKARA
Yaş:56
Mesaj: 6.108
Konular: 546
Beğenildi:1003
Beğendi:221
Takdirleri:9161
Takdir Et:
Standart Cevap: KASAS Suresini Sorularla Tanıyalım

Alıntı:
10- Hangisi iman edenlerin vasıflarındandır?
A. "O'na iman ettik. Çünkü o, Rabbimizden gelmiş hakikattir" derler.
B. Bunlar, ‘kendilerine verdiğimiz rızıktan da Allah rızası için harcarlar’
C. ‘’Biz kendini bilmezleri istemeyiz" derler.
D. Hepsi
CEVAP: D şıkkı

53- Kur'an onlara okunduğu zaman; 'Ona inandık, doğrusu O Rabb'imizden gelen gerçektir, zaten biz ondan öncede müslüman idik.' derler.
54- İşte onlara sabretmelerinden dolayı mükafatları iki defa verilir. Onlar kötülüğü iyilikle savarlar ve kendilerine verdiğimiz rızıktan hayır yolunda harcarlar.
55-Onlar, boş söz işittikleri zaman ondan yüz çevirirler ve: Bizim işlerimiz bize, sizin işleriniz size. Size selam olsun. Biz kendini bilmezleri (arkadaş edinmek) istemeyiz, derler.
__________________
Selam Hidayete Tabi Olanlara
Kur'an Senin Lehinde ve Aleyhinde Hüccettir
(Müslim)
Alıntı ile Cevapla
Alt 16 Aralık 2014, 16:21   Mesaj No:30
Medineweb Emekdarı
GÖKCEN_AZRA - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:GÖKCEN_AZRA isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 27691
Üyelik T.: 25 Nisan 2013
Arkadaşları:15
Cinsiyet:ANNE
Memleket:ARZ
Yaş:41
Mesaj: 2.427
Konular: 105
Beğenildi:95
Beğendi:4
Takdirleri:60
Takdir Et:
Standart Cevap: KASAS Suresini Sorularla Tanıyalım

Alıntı:
mihrinaz Üyemizden Alıntı Mesajı göster
6- ‘Allah katında daha hayırlı ve daha kalıcı olan’ la karşılaştırılan nedir?
A. cehennem
B. ömür
C. dünya
D. saltanat

60- Size verilen her şey, dünya hayatının geçimi ve süsüdür. Allah'ın katında olan ise daha hayırlı ve kalıcıdır. Aklınızı kullanmıyor musunuz?

7- Vahyin birbiri ardınca ulaştırılmasının nedeni nedir ?
A. İnsan topluluklarının sayısının artmış olması
B. Düşünüp öğüt alınsın diye
C. Hiçbiri
D. İnsanların umursamaz oluşu
51- Andolsun biz, düşünüp öğüt alsınlar diye vahyi birbirine bitiştirdik.


8- ‘Rabbin, kendilerine âyetlerimizi okuyan bir peygamberi memleketlerin ana merkezlerine göndermedikçe, memleketleri helâk edici değildir. Zaten biz, ancak halkı zalim olan memleketleri helâk etmişizdir.’ Ayetinin içeriğinde hangisi vardır?
A. Helak edilmeden önce kavimlere mühlet verildiği
B. Helaktan önce peygamber gönderildiği
C. Hepsi
D. Halk tarafından zulüm edimedikçe, helak olunmadığı


9- Sûreye göre, ‘Allah’ın rahmetinden dolayı yarattığı’ şey nedir?
A. Cennet-cehennem
B. Mükafat-ceza
C. Gündüz-gece
D. Hiçbiri
73- Allah dinlenmeniz için geceyi ve lütfedip verdiği rızkı aramanız için gündüzü yaratmıştır. Bunlar O'nun rahmetidir. Belki artık şükredersiniz

10- Hangisi iman edenlerin vasıflarındandır?
A. "O'na iman ettik. Çünkü o, Rabbimizden gelmiş hakikattir" derler.
B. Bunlar, ‘kendilerine verdiğimiz rızıktan da Allah rızası için harcarlar’
C. ‘’Biz kendini bilmezleri istemeyiz" derler.
D. Hepsi

53- Kur'an onlara okunduğu zaman; 'Ona inandık, doğrusu O Rabb'imizden gelen gerçektir, zaten biz ondan öncede müslüman idik.' derler.
54- İşte onlara sabretmelerinden dolayı mükafatları iki defa verilir. Onlar kötülüğü iyilikle savarlar ve kendilerine verdiğimiz rızıktan hayır yolunda harcarlar.

soru vasıflarından biri değildir şeklinde mi olmalıydı acabadüşünceli000


6, 7 ve 9 doğru

8-C
59 - Rabbin, kendilerine âyetlerimizi okuyan bir peygamberi memleketlerin ana merkezlerine göndermedikçe, memleketleri helâk edici değildir. Zaten biz, ancak halkı zalim olan memleketleri helâk etmişizdir.
ayet mealine bakılarak bütün şıkların doğru olduğu sonucuna ulaşılır

10-D
53 - Onlara (Kur'ân) okunduğu zaman "O'na iman ettik. Çünkü o, Rabbimizden gelmiş hakikattir. Esasen biz daha önce de müslüman idik" derler.

54 - İşte onlara, sabretmelerinden ötürü mükafatları iki defa verilecektir. Bunlar kötülüğü iyilikle savarlar, kendilerine verdiğimiz rızıktan da Allah rızası için harcarlar.
55 - Onlar, boş söz işittikleri zaman, ondan yüz çevirirler ve "Bizim işlerimiz bize, sizin işleriniz size. Size selam olsun. Biz kendini bilmezleri istemeyiz" derler.

A, B ve C şıklarının verildiği ayetler bunlardır
dolayısıyla cvp hepsi
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Cin suresini sorularla tanıyalım Medine-web Sorularla Sureleri Tanıyalım 43 27 Nisan 2016 06:49
Tur Suresini Sorularla Tanıyalım Medine-web Sorularla Sureleri Tanıyalım 27 07 Nisan 2016 18:21
Rum Suresini Sorularla Tanıyalım Nesli_Nur Sorularla Sureleri Tanıyalım 75 18 Mart 2016 06:36
Nur suresini sorularla tanıyalım Tuba_ Sorularla Sureleri Tanıyalım 32 14 Mart 2016 06:40
A'raf Suresini Sorularla Tanıyalım FECR Sorularla Sureleri Tanıyalım 39 07 Mart 2016 19:36

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.