Medineweb Forum/Huzur Adresi
Geri Git   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.KUR'ÂN-I KERİM.::. > Kurân-ı Kerîm > Sorularla Sureleri Tanıyalım

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 13.Temmuz.2015, 19:07   Mesaj No:1
Medineweb EDİTÖRÜ
Medineweb Emekdarı
nurşen35 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: nurşen35 isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 38944
Üyelik tarihi: 09.Şubat.2014
Arkadaşları:54
Cinsiyet:Bayan
Mesajlar: 6.155
Konular: 445
Beğenildi:1375
Beğendi:693
Takdirleri:1374863
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart FECR ve BELED Surelerini Sorularla Tanıyalım

FECR ve BELED Surelerini Sorularla Tanıyalım

BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM



1. Fecr , ne demektir , adını hangi ayetten almıştır?

a. İnsan - 1. ayet
b. Saf tutulmuş melekler - 11. ayet
c. Tan yerinin ağarması ve şafak - 1. ayet
d. Herşeyi saran kapsayan - 1. ayet



2. Beled suresi kaç ayettir , nerede inmiştir?

a. 20 ayettir, Medine'de inmiştir
b. 20 ayettir , Mekke'de inmiştir
c. 25 ayettir , Mekke'de inmiştir
d. 25 ayettir , Medine'de inmiştir



3. Beled ne demektir , adını hangi ayetten almıştır?

a. Nihayet anlamına gelir , adını 1. ayetten almıştır
b. Kamil anlamına gelmektedir , adını 1. ayetten almıştır
c. Şehir anlamına gelir , adını 1. ayetten almıştır
d. Gecenin karanlığı anlamına gelmektedir , adını 1. ayetten almıştır



4. Fecr Suresinde hangi kavimden örnekler verilmiştir?

a. Ad kavmi
b. Semud kavmi
c. Firavun kavmi
d. Hepsi



5. Fecr suresinin temel konularından hangisi değildir?

a. Ahiretteki ceza ve mükafatın varlığını ispata yöneliktir
b. İlk önce Fecr'e , on geceye , çift ve tek geceye yemin edilerek inkarcıların inkar ettikleri şeyin hak olduğu belirtilmiştir
c. İnsanın işlediği amellerinden hesaba çekilmesi Allah'ın hikmetinin gereğidir
d. İnsanın bu dünyadaki hakiki değerinden kendisini haberdar etmektir..


6. Beled Suresinin temel konularından biri değildir?

a. Mekke'nin önemi
b. Babalığın önemi
c. İnsanın kibire kapılması
d. İnsanın kötü şeyleri yaptığı iyilikleri başa kakmaması


7. Beled suresi aşağıdaki hangi isimlede anılmaktadır?

a. Kella le
b. Yehsebü
c. La uksimü
d. Malehu ahledeh



8. Hangisi Beled suresinin konularından değildir?

a. İnsanın gösterişe kapılması
b. Kafirlerin sıfatları
c. Allah yolunda infak
d. Sabrın tavsiyenin önemi



9. Fecr suresinin konularından biri değildir?


a. Hz. Muhammed'in peygamberliği karşısında çoğalan şüphe ve itirazları bertaraf etmektedir
b. Haddi aşıp yeryüzünde fesat çıkaran kavimler Allah (cc) tarafından azaba uğratıldıkları açıklanmıştır
c. Allah'ın kendi yarattığına akıl, vicdan ve pek çok imkanlar vermesi sonunda ise onları sorguya çekerek ceza ya da mükafat takdir etmesi etmesi de Allah'ın hikmet ve adaletinin doğal bir gereğidir
d. Onlar bu dünyada varlık sahibi olmanın Allah'dan bir mükafat ve rızık darlığınında bir ceza olmadığını unutmuşlardır



10. Hangisi Fecr Suresinin temel mesajlarından biri değildir?

a. Allah (cc) insanları servet ve darlıkta imtihan etmektedir
b. Allah dünyadayken mutmain bir kalp ile semavi kitapları ve Resullerin talimatlarını kabul edenlerden razı olacaktır
c. Ceza ve mükafat gününü inkar edenler şimdi kendilerine anlatılanların doğru olduğunu o gün anlayacaklardır
d. Hz. Musa'nın kıssası örneklerle bahsedilmiştir
Esma_Nur Bu Mesajı beğendi.
__________________
O (cc)’NA SIĞINMAK AYRICALIKTIR
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi nurşen35 'in açmış olduğu son 5 Konu Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Kelama Giriş 2015 Batı Avrupa Bahar Dönemi Sınavı 2.Sınıf nurşen35 0 30 10.Şubat.2017 22:35
Muhteşem Bir Evlilik Hikayesi Videolar/Slaytlar Mihrinaz 1 44 07.Şubat.2017 16:36
YAŞAYAN DÜNYA DİNLERİ 2015 Batı Avrupa Bahar... 2.Sınıf nurşen35 0 67 05.Şubat.2017 15:38
Türk İslam Edebiyatı 2016 Batı Avrupa Bahar... 1.Sınıf nurşen35 0 136 04.Şubat.2017 19:48
Hadis Tarihi ve Usulü 2016 Batı Avrupa Bahar Ara... 1.Sınıf nurşen35 0 197 03.Şubat.2017 21:18

Alt 13.Temmuz.2015, 22:51   Mesaj No:2
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik tarihi: 15.Kasım.2011
Arkadaşları:60
Cinsiyet:bayan
Bulunduğu yer:Trabzon
Yaş:36
Mesajlar: 5.043
Konular: 212
Beğenildi:1923
Beğendi:1494
Takdirleri:1446430
Takdir Et:
Standart Cevap: FECR ve BELED Surelerini Sorularla Tanıyalım

[QUOTE=nurşen35;386368]BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM



1. Fecr , ne demektir , adını hangi ayetten almıştır?

a. İnsan - 1. ayet
b. Saf tutulmuş melekler - 11. ayet
c. Tan yerinin ağarması ve şafak - 1. ayet
d. Herşeyi saran kapsayan - 1. ayet



2. Beled suresi kaç ayettir , nerede inmiştir?

a. 20 ayettir, Medine'de inmiştir
b. 20 ayettir , Mekke'de inmiştir
c. 25 ayettir , Mekke'de inmiştir
d. 25 ayettir , Medine'de inmiştir



3. Beled ne demektir , adını hangi ayetten almıştır?

a. Nihayet anlamına gelir , adını 1. ayetten almıştır
b. Kamil anlamına gelmektedir , adını 1. ayetten almıştır
c. Şehir anlamına gelir , adını 1. ayetten almıştır
d. Gecenin karanlığı anlamına gelmektedir , adını 1. ayetten almıştır



4. Fecr Suresinde hangi kavimden örnekler verilmiştir?

a. Ad kavmi
b. Semud kavmi
c. Firavun kavmi
d. Hepsi



5. Fecr suresinin temel konularından hangisi değildir?

a. Ahiretteki ceza ve mükafatın varlığını ispata yöneliktir
b. İlk önce Fecr'e , on geceye , çift ve tek geceye yemin edilerek inkarcıların inkar ettikleri şeyin hak olduğu belirtilmiştir
]c. İnsanın işlediği amellerinden hesaba çekilmesi Allah'ın hikmetinin gereğidir
d. İnsanın bu dünyadaki hakiki değerinden kendisini haberdar etmektir..
D

6. Beled Suresinin temel konularından biri değildir?

a. Mekke'nin önemi
b. Babalığın önemi
c. İnsanın kibire kapılması
d. İnsanın kötü şeyleri yaptığı iyilikleri başa kakmaması

D
7. Beled suresi aşağıdaki hangi isimlede anılmaktadır?

a. Kella le
b. Yehsebü
c. La uksimü
d. Malehu ahledeh



8. Hangisi Beled suresinin konularından değildir?

a. İnsanın gösterişe kapılması
b. Kafirlerin sıfatları
c. Allah yolunda infak
d. Sabrın tavsiyenin önemi



9. Fecr suresinin konularından biri değildir?


a. Hz. Muhammed'in peygamberliği karşısında çoğalan şüphe ve itirazları bertaraf etmektedir
b. Haddi aşıp yeryüzünde fesat çıkaran kavimler Allah (cc) tarafından azaba uğratıldıkları açıklanmıştır
c. Allah'ın kendi yarattığına akıl, vicdan ve pek çok imkanlar vermesi sonunda ise onları sorguya çekerek ceza ya da mükafat takdir etmesi etmesi de Allah'ın hikmet ve adaletinin doğal bir gereğidir
d. Onlar bu dünyada varlık sahibi olmanın Allah'dan bir mükafat ve rızık darlığınında bir ceza olmadığını unutmuşlardır
A



10. Hangisi Fecr Suresinin temel mesajlarından biri değildir?

a. Allah (cc) insanları servet ve darlıkta imtihan etmektedir
b. Allah dünyadayken mutmain bir kalp ile semavi kitapları ve Resullerin talimatlarını kabul edenlerden razı olacaktır
c. Ceza ve mükafat gününü inkar edenler şimdi kendilerine anlatılanların doğru olduğunu o gün anlayacaklardır
d. Hz. Musa'nın kıssası örneklerle bahsedilmiştir
[
nurşen35 Bu Mesajı beğendi.
__________________
"Bilmediklerimi ayaklarımın altına alsam başım göğe ererdi.."
Alıntı ile Cevapla
Alt 15.Temmuz.2015, 21:15   Mesaj No:3
Medineweb EDİTÖRÜ
Medineweb Emekdarı
nurşen35 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: nurşen35 isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 38944
Üyelik tarihi: 09.Şubat.2014
Arkadaşları:54
Cinsiyet:Bayan
Mesajlar: 6.155
Konular: 445
Beğenildi:1375
Beğendi:693
Takdirleri:1374863
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: FECR ve BELED Surelerini Sorularla Tanıyalım

Alıntı:
mihrinaz Üyemizden Alıntı Mesajı göster


10. Hangisi Fecr Suresinin temel mesajlarından biri değildir?

a. Allah (cc) insanları servet ve darlıkta imtihan etmektedir
b. Allah dünyadayken mutmain bir kalp ile semavi kitapları ve Resullerin talimatlarını kabul edenlerden razı olacaktır
c. Ceza ve mükafat gününü inkar edenler şimdi kendilerine anlatılanların doğru olduğunu o gün anlayacaklardır
d. Hz. Musa'nın kıssası örneklerle bahsedilmiştir
Hepsi doğru mihrinaz hocam
__________________
O (cc)’NA SIĞINMAK AYRICALIKTIR
Alıntı ile Cevapla
Alt 15.Temmuz.2015, 21:18   Mesaj No:4
Medineweb EDİTÖRÜ
Medineweb Emekdarı
nurşen35 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: nurşen35 isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 38944
Üyelik tarihi: 09.Şubat.2014
Arkadaşları:54
Cinsiyet:Bayan
Mesajlar: 6.155
Konular: 445
Beğenildi:1375
Beğendi:693
Takdirleri:1374863
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: FECR ve BELED Surelerini Sorularla Tanıyalım

11. Beled suresinin hangisi temel mesajlarındandır?

a. Yüce Alah bu surenin ilk ayetinde Mekke üzerine yemin etmektedir
b. İslam'da Mekke , Medine ve Kudüs kutsal şehirler olarak kabul edilmiş bunların dışındaki şehirlere bir kutsiyet atfedilmiştir
c. Yüce Allah baba ve çocuk üzerine yemin etmektedir
d. Hepsi


12. Hangisi Beled suresinin mesajlarından biri değildir?

a. Allah insanı yüz yüze geleceği nice zorluklara karşı direnebilecek bir varlık olarak yaratmıştır
b. İnsanın kimsenin kendisine karşı güç yetiremeyeceğini sanması, kibre kapılıp servetiyle ve yaptığı harcamalarla övünmesi yanlıştır
c. Surede aşılması gereken sarp bir yokuştan bahsedilmektedir
d. Her nefis kazandığına karşılık bir rehindir


13. Fecr suresinde '' And olsun Fecre ve on geceye '' ayetinde '' on gece''den anlamamız gereken hangisidir?

a. Aşure günleri
b. Bayram günleri
c. Zilhicce'nin ilk on gecesi
d. Hiçbiri


14. Fecr suresinde geçen kavimlerin uğradığı akıbetin nedeni nedir?

a. Hikmet sahibi olan Allah'ın adalet ve hikmete dayanan nizamı
b. Haddi aşıp yeryüzünde fesat çıkardıkları
c. Rablerini inkar etmeleri
d. Hepsi



15. Fecr suresinde aşağıdakilerden hangisine yemin edilmektedir?

a. Ağaran tan yerine (Fecre)
b. On geceye
c. Çift olan herşeye ve tek olan Allah'aa
d. Akıp giden geceye
e. Hepsi


16. Ferc suresinde Rabbüke lafzı kaç kere geçmektedir?
a. 3
b. 4
c. 5
d. 7
__________________
O (cc)’NA SIĞINMAK AYRICALIKTIR
Alıntı ile Cevapla
Alt 15.Temmuz.2015, 22:49   Mesaj No:5
Medineweb Emekdarı
9Esra - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:9Esra isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 47234
Üyelik tarihi: 30.Aralık.2014
Arkadaşları:10
Cinsiyet:Bayan
Yaş:21
Mesajlar: 1.441
Konular: 23
Beğenildi:48
Beğendi:35
Takdirleri:52436
Takdir Et:
Standart Cevap: FECR ve BELED Surelerini Sorularla Tanıyalım

Alıntı:
nurşen35 Üyemizden Alıntı Mesajı göster
11. Beled suresinin hangisi temel mesajlarındandır?

a. Yüce Alah bu surenin ilk ayetinde Mekke üzerine yemin etmektedir
b. İslam'da Mekke , Medine ve Kudüs kutsal şehirler olarak kabul edilmiş bunların dışındaki şehirlere bir kutsiyet atfedilmiştir
c. Yüce Allah baba ve çocuk üzerine yemin etmektedir
d. Hepsi
D

12. Hangisi Beled suresinin mesajlarından biri değildir?

a. Allah insanı yüz yüze geleceği nice zorluklara karşı direnebilecek bir varlık olarak yaratmıştır
b. İnsanın kimsenin kendisine karşı güç yetiremeyeceğini sanması, kibre kapılıp servetiyle ve yaptığı harcamalarla övünmesi yanlıştır
c. Surede aşılması gereken sarp bir yokuştan bahsedilmektedir
d. Her nefis kazandığına karşılık bir rehindir
D

13. Fecr suresinde '' And olsun Fecre ve on geceye '' ayetinde '' on gece''den anlamamız gereken hangisidir?

a. Aşure günleri
b. Bayram günleri
c. Zilhicce'nin ilk on gecesi
d. Hiçbiri
C

14. Fecr suresinde geçen kavimlerin uğradığı akıbetin nedeni nedir?

a. Hikmet sahibi olan Allah'ın adalet ve hikmete dayanan nizamı
b. Haddi aşıp yeryüzünde fesat çıkardıkları
c. Rablerini inkar etmeleri
d. Hepsi
D


15. Fecr suresinde aşağıdakilerden hangisine yemin edilmektedir?

a. Ağaran tan yerine (Fecre)
b. On geceye
c. Çift olan herşeye ve tek olan Allah'aa
d. Akıp giden geceye
e. Hepsi
E

16. Ferc suresinde Rabbüke lafzı kaç kere geçmektedir?
a. 3
b. 4
c. 5
d. 7
A
__________________
Asla geçmişte yaşama; ama daima geçmişten ders al...
Alıntı ile Cevapla
Alt 16.Temmuz.2015, 00:51   Mesaj No:6
Medineweb EDİTÖRÜ
Medineweb Emekdarı
nurşen35 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: nurşen35 isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 38944
Üyelik tarihi: 09.Şubat.2014
Arkadaşları:54
Cinsiyet:Bayan
Mesajlar: 6.155
Konular: 445
Beğenildi:1375
Beğendi:693
Takdirleri:1374863
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: FECR ve BELED Surelerini Sorularla Tanıyalım

Alıntı:
9Esra Üyemizden Alıntı Mesajı göster
A

Esra hepsi doğru
__________________
O (cc)’NA SIĞINMAK AYRICALIKTIR
Alıntı ile Cevapla
Alt 16.Temmuz.2015, 00:54   Mesaj No:7
Medineweb EDİTÖRÜ
Medineweb Emekdarı
nurşen35 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: nurşen35 isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 38944
Üyelik tarihi: 09.Şubat.2014
Arkadaşları:54
Cinsiyet:Bayan
Mesajlar: 6.155
Konular: 445
Beğenildi:1375
Beğendi:693
Takdirleri:1374863
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: FECR ve BELED Surelerini Sorularla Tanıyalım

17. Hangisi Beled suresinin mesajlarındandır?

a. Köle azad etmek , akrabayı ve yetimi doyurmak , yoksula vermek şeklinde ortaya çıkan maddi fedakarlıktan bahsedebilir
b. İnsanın malından fedakarlıkta bulunması başkalarına hiç bir karşılık beklemeden vermesi nefse zor geldiği için bunu başaranlar sarp yokuşu çıkmış gibi olmaktadır
c. İman edip sabrı tavsiye edenler ve birbirlerine acımayı öğütleyenler, işte bunlar amel defterleri sağdan verilecek olanlardır
d. Hepsi


18. Beled suresinde '' Andolsun bu beldeye '' ayetinde hangi beldeden bahetmiştir?
a. Medine
b. Kudüs
c. Mekke
d. Hiçbiri

19. Beled suresinde geçen '' Sarp yokuş '' nedir?

a. Köle azad etmek veya salgın bir kıtlık gününde yemek yedirmek
b. Yakınlığı olan bir yetime veya hiç bir şeyi olmayan yoksula sabrı tavsiye eden
c. Merhamet tavsiye eden
d. Hepsi


20. Beled suresinde geçen ayette '' Üzerlerine ateş bastırılıp kapıları kapananlar '' kimlerdir?

a. Cehennemlikler
b. İnkar edip , pişman olanlar
c. Amel defteri sol tarafından verilenler
d. Hiç biri


21. Fecr suresinde Hz. Hud peygamberin gönderildiği Ad kavmi nerede yaşamaktadır?

a. Beyrut şehri
b. İrem şehri
c. Suriye
d. Filistin


22. Fecr suresinde Ad kavmi için '' sütunlar sahibi '' izahında Abdullah . Abbas'ın görüşü nedir?

a. Ad kavmine mensup olan insanların uzun boylu olmaları
b. Şehirleri sütunlar üzerine kurulmuştur
c. Sütunlar dikilerek dünyanın dengesini sağlamak istemeleri
d. Hiçbiri


23. Fecr suresinde geçen kavimlerden hangisi için Allah'ü Teala '' Kazıklar sahibi '' olarak beyan etmiştir?

a. Ad kavmi
b. Semud kavmi
c. Nuh kavmi
d. Firavun kavmi

__________________
O (cc)’NA SIĞINMAK AYRICALIKTIR
Alıntı ile Cevapla
Alt 16.Temmuz.2015, 11:24   Mesaj No:8
Medineweb Emekdarı
9Esra - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:9Esra isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 47234
Üyelik tarihi: 30.Aralık.2014
Arkadaşları:10
Cinsiyet:Bayan
Yaş:21
Mesajlar: 1.441
Konular: 23
Beğenildi:48
Beğendi:35
Takdirleri:52436
Takdir Et:
Standart Cevap: FECR ve BELED Surelerini Sorularla Tanıyalım

Alıntı:
nurşen35 Üyemizden Alıntı Mesajı göster
17. Hangisi Beled suresinin mesajlarındandır?

a. Köle azad etmek , akrabayı ve yetimi doyurmak , yoksula vermek şeklinde ortaya çıkan maddi fedakarlıktan bahsedebilir
b. İnsanın malından fedakarlıkta bulunması başkalarına hiç bir karşılık beklemeden vermesi nefse zor geldiği için bunu başaranlar sarp yokuşu çıkmış gibi olmaktadır
c. İman edip sabrı tavsiye edenler ve birbirlerine acımayı öğütleyenler, işte bunlar amel defterleri sağdan verilecek olanlardır
d. Hepsi


18. Beled suresinde '' Andolsun bu beldeye '' ayetinde hangi beldeden bahetmiştir?
a. Medine
b. Kudüs
c. Mekke
d. Hiçbiri

19. Beled suresinde geçen '' Sarp yokuş '' nedir?

a. Köle azad etmek veya salgın bir kıtlık gününde yemek yedirmek
b. Yakınlığı olan bir yetime veya hiç bir şeyi olmayan yoksula sabrı tavsiye eden
c. Merhamet tavsiye eden
d. Hepsi


20. Beled suresinde geçen ayette '' Üzerlerine ateş bastırılıp kapıları kapananlar '' kimlerdir?

a. Cehennemlikler
b. İnkar edip , pişman olanlar
c. Amel defteri sol tarafından verilenler
d. Hiç biri


21. Fecr suresinde Hz. Hud peygamberin gönderildiği Ad kavmi nerede yaşamaktadır?

a. Beyrut şehri
b. İrem şehri
c. Suriye
d. Filistin


22. Fecr suresinde Ad kavmi için '' sütunlar sahibi '' izahında Abdullah . Abbas'ın görüşü nedir?

a. Ad kavmine mensup olan insanların uzun boylu olmaları
b. Şehirleri sütunlar üzerine kurulmuştur
c. Sütunlar dikilerek dünyanın dengesini sağlamak istemeleri
d. Hiçbiri


23. Fecr suresinde geçen kavimlerden hangisi için Allah'ü Teala '' Kazıklar sahibi '' olarak beyan etmiştir?

a. Ad kavmi
b. Semud kavmi
c. Nuh kavmi
d. Firavun kavmi

D
nurşen35 Bu Mesajı beğendi.
__________________
Asla geçmişte yaşama; ama daima geçmişten ders al...
Alıntı ile Cevapla
Alt 16.Temmuz.2015, 13:53   Mesaj No:9
Medineweb EDİTÖRÜ
Medineweb Emekdarı
nurşen35 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: nurşen35 isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 38944
Üyelik tarihi: 09.Şubat.2014
Arkadaşları:54
Cinsiyet:Bayan
Mesajlar: 6.155
Konular: 445
Beğenildi:1375
Beğendi:693
Takdirleri:1374863
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: FECR ve BELED Surelerini Sorularla Tanıyalım

Alıntı:
9Esra Üyemizden Alıntı Mesajı göster
D

Hepsi doğru

Fecr ve Beled surelerinin soruları bitmiştir. Katılan ve takip eden herkesden
__________________
O (cc)’NA SIĞINMAK AYRICALIKTIR
Alıntı ile Cevapla
Alt 16.Temmuz.2015, 14:05   Mesaj No:10
Medineweb EDİTÖRÜ
Medineweb Emekdarı
nurşen35 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: nurşen35 isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 38944
Üyelik tarihi: 09.Şubat.2014
Arkadaşları:54
Cinsiyet:Bayan
Mesajlar: 6.155
Konular: 445
Beğenildi:1375
Beğendi:693
Takdirleri:1374863
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: FECR ve BELED Surelerini Sorularla Tanıyalım

Fecr ve BEled Suresinin soru ve cevapları



1. Fecr , ne demektir , adını hangi ayetten almıştır?

a. İnsan - 1. ayet
b. Saf tutulmuş melekler - 11. ayet
c. Tan yerinin ağarması ve şafak - 1. ayet
d. Herşeyi saran kapsayan - 1. ayet

2. Beled suresi kaç ayettir , nerede inmiştir?

a. 20 ayettir, Medine'de inmiştir
b. 20 ayettir , Mekke'de inmiştir
c. 25 ayettir , Mekke'de inmiştir
d. 25 ayettir , Medine'de inmiştir

3. Beled ne demektir , adını hangi ayetten almıştır?

a. Nihayet anlamına gelir , adını 1. ayetten almıştır
b. Kamil anlamına gelmektedir , adını 1. ayetten almıştır
c. Şehir anlamına gelir , adını 1. ayetten almıştır
d. Gecenin karanlığı anlamına gelmektedir , adını 1. ayetten almıştır

4. Fecr Suresinde hangi kavimden örnekler verilmiştir?

a. Ad kavmi
b. Semud kavmi
c. Firavun kavmi
d. Hepsi

5. Fecr suresinin temel konularından hangisi değildir?

a. Ahiretteki ceza ve mükafatın varlığını ispata yöneliktir
b. İlk önce Fecr'e , on geceye , çift ve tek geceye yemin edilerek inkarcıların inkar ettikleri şeyin hak olduğu belirtilmiştir
c. İnsanın işlediği amellerinden hesaba çekilmesi Allah'ın hikmetinin gereğidir
d. İnsanın bu dünyadaki hakiki değerinden kendisini haberdar etmektir..

6. Beled Suresinin temel konularından biri değildir?

a. Mekke'nin önemi
b. Babalığın önemi
c. İnsanın kibire kapılması
d. İnsanın kötü şeyleri yaptığı iyilikleri başa kakmaması

7. Beled suresi aşağıdaki hangi isimlede anılmaktadır?

a. Kella le
b. Yehsebü
c. La uksimü
d. Malehu ahledeh

8. Hangisi Beled suresinin konularından değildir?

a. İnsanın gösterişe kapılması
b. Kafirlerin sıfatları
c. Allah yolunda infak
d. Sabrın tavsiyenin önemi

9. Fecr suresinin konularından biri değildir?

a. Hz. Muhammed'in peygamberliği karşısında çoğalan şüphe ve itirazları bertaraf etmektedir
b. Haddi aşıp yeryüzünde fesat çıkaran kavimler Allah (cc) tarafından azaba uğratıldıkları açıklanmıştır
c. Allah'ın kendi yarattığına akıl, vicdan ve pek çok imkanlar vermesi sonunda ise onları sorguya çekerek ceza ya da mükafat takdir etmesi etmesi de Allah'ın hikmet ve adaletinin doğal bir gereğidir
d. Onlar bu dünyada varlık sahibi olmanın Allah'dan bir mükafat ve rızık darlığınında bir ceza olmadığını unutmuşlardır

10. Hangisi Fecr Suresinin temel mesajlarından biri değildir?

a. Allah (cc) insanları servet ve darlıkta imtihan etmektedir
b. Allah dünyadayken mutmain bir kalp ile semavi kitapları ve Resullerin talimatlarını kabul edenlerden razı olacaktır
c. Ceza ve mükafat gününü inkar edenler şimdi kendilerine anlatılanların doğru olduğunu o gün anlayacaklardır
d. Hz. Musa'nın kıssası örneklerle bahsedilmiştir


11. Beled suresinin hangisi temel mesajlarındandır?

a. Yüce Alah bu surenin ilk ayetinde Mekke üzerine yemin etmektedir
b. İslam'da Mekke , Medine ve Kudüs kutsal şehirler olarak kabul edilmiş bunların dışındaki şehirlere bir kutsiyet atfedilmiştir
c. Yüce Allah baba ve çocuk üzerine yemin etmektedir
d. Hepsi

12. Hangisi Beled suresinin mesajlarından biri değildir?

a. Allah insanı yüz yüze geleceği nice zorluklara karşı direnebilecek bir varlık olarak yaratmıştır
b. İnsanın kimsenin kendisine karşı güç yetiremeyeceğini sanması, kibre kapılıp servetiyle ve yaptığı harcamalarla övünmesi yanlıştır
c. Surede aşılması gereken sarp bir yokuştan bahsedilmektedir
d. Her nefis kazandığına karşılık bir rehindir

13. Fecr suresinde '' And olsun Fecre ve on geceye '' ayetinde '' on gece''den anlamamız gereken hangisidir?

a. Aşure günleri
b. Bayram günleri
c. Zilhicce'nin ilk on gecesi
d. Hiçbiri

14. Fecr suresinde geçen kavimlerin uğradığı akıbetin nedeni nedir?

a. Hikmet sahibi olan Allah'ın adalet ve hikmete dayanan nizamı
b. Haddi aşıp yeryüzünde fesat çıkardıkları
c. Rablerini inkar etmeleri
d. Hepsi

15. Fecr suresinde aşağıdakilerden hangisine yemin edilmektedir?

a. Ağaran tan yerine (Fecre)
b. On geceye
c. Çift olan herşeye ve tek olan Allah'aa
d.hepsi

16. Ferc suresinde Rabbüke lafzı kaç kere geçmektedir?

a. 3
b. 4
c. 5
d. 7

17. Hangisi Beled suresinin mesajlarındandır?

a. Köle azad etmek , akrabayı ve yetimi doyurmak , yoksula vermek şeklinde ortaya çıkan maddi fedakarlıktan bahsedebilir
b. İnsanın malından fedakarlıkta bulunması başkalarına hiç bir karşılık beklemeden vermesi nefse zor geldiği için bunu başaranlar sarp yokuşu çıkmış gibi olmaktadır
c. İman edip sabrı tavsiye edenler ve birbirlerine acımayı öğütleyenler, işte bunlar amel defterleri sağdan verilecek olanlardır
d. Hepsi


18. Beled suresinde '' Andolsun bu beldeye '' ayetinde hangi beldeden bahetmiştir?

a. Medine
b. Kudüs
c. Mekke
d. Hiçbiri

19. Beled suresinde geçen '' Sarp yokuş '' nedir?

a. Köle azad etmek veya salgın bir kıtlık gününde yemek yedirmek
b. Yakınlığı olan bir yetime veya hiç bir şeyi olmayan yoksula sabrı tavsiye eden
c. Merhamet tavsiye eden
d. Hepsi


20. Beled suresinde geçen ayette '' Üzerlerine ateş bastırılıp kapıları kapananlar '' kimlerdir?

a. Cehennemlikler
b. İnkar edip , pişman olanlar
c. Amel defteri sol tarafından verilenler
d. Hiç biri


21. Fecr suresinde Hz. Hud peygamberin gönderildiği Ad kavmi nerede yaşamaktadır?

a. Beyrut şehri
b. İrem şehri
c. Suriye
d. Filistin


22. Fecr suresinde Ad kavmi için '' sütunlar sahibi '' izahında Abdullah . Abbas'ın görüşü nedir?

a. Ad kavmine mensup olan insanların uzun boylu olmaları
b. Şehirleri sütunlar üzerine kurulmuştur
c. Sütunlar dikilerek dünyanın dengesini sağlamak istemeleri
d. Hiçbiri


23. Fecr suresinde geçen kavimlerden hangisi için Allah'ü Teala '' Kazıklar sahibi '' olarak beyan etmiştir?

a. Ad kavmi
b. Semud kavmi
c. Nuh kavmi
d. Firavun kavmi





Cevaplar



1. c
2. b
3. c
4. d
5. d
6. d
7. c
8. b
9. a
10. d
11. d
12. d
13. c
14. d
15. d
16. a (6-13-22)
17. d
18. c
19. d
20. c (19-20)
21. b
22. a
23. d
__________________
O (cc)’NA SIĞINMAK AYRICALIKTIR
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Ziyaretçi)
 
Seçenekler

Yukarıdaki Konu Başlığına Benzeyen,Medineweb'de Otomotik Bulunan 5 Konu Aşağıda Listelenmiştir
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
İHLAS-FELAK ve NAS Surelerini Sorularla Tanıyalım Mihrinaz Sorularla Sureleri Tanıyalım 14 10.Haziran.2016 16:50
Kafirun ve Nasr Surelerini Sorularla Tanıyalım Esma_Nur Sorularla Sureleri Tanıyalım 11 06.Haziran.2016 21:14
Duha-İnşirah ve Tin Surelerini Sorularla Tanıyalım Mihrinaz Sorularla Sureleri Tanıyalım 16 19.Mayıs.2016 12:40
ŞEMS ve LEYL Surelerini Sorularla Tanıyalım nurşen35 Sorularla Sureleri Tanıyalım 11 17.Mayıs.2016 15:47
A'la ve Gaşiye Surelerini Sorularla Tanıyalım FECR Sorularla Sureleri Tanıyalım 24 13.Mayıs.2016 15:29

www.medineweb.net Ana Sayfa

Tefekküre Davet Köşesi

Medineweb Sosyal Medya Guruplarımıza Katılın

facebookacebook   twitter Twitter   InstagramInstagram

  Medineweb Ana Sayfasının en iyi Görüntüsü 1280*768 olarak ayarlıdır.

Cami Donanımı Selem Sepetim  Camii Vakitmatik songulbalci.com



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257