Medineweb Forum/Huzur Adresi
Geri Git   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.KUR'ÂN-I KERİM.::. > Kurân-ı Kerîm > Sorularla Sureleri Tanıyalım

Konu Bilgisi: Konu Sahibi nurşen35,Açılış Tarihi:  20.Temmuz.2015 (13:16), Konuya Son Cevap : 17.Mayıs.2016 (15:47). Konuya 11 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 20.Temmuz.2015, 13:16   Mesaj No:1
Medineweb EDİTÖRÜ
Medineweb Emekdarı
nurşen35 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:nurşen35 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 38944
Üyelik tarihi: 09.Şubat.2014
Arkadaşları:54
Cinsiyet:Bayan
Mesajlar: 6.361
Konular: 450
Beğenildi:1406
Beğendi:727
Takdirleri:1430481
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart ŞEMS ve LEYL Surelerini Sorularla Tanıyalım

ŞEMS ve LEYL Surelerini Sorularla Tanıyalım





1. Leyl ne demektir, adını hangi ayetten almıştır?

a. Gündüz - 1. ayet
b. Gece - 1. ayet
c. Örtü - 11. ayet
d. Kibir - 11. ayet



2. Leyl Suresi hakkındaki bilgilerden hangisi yanlıştır?

a. El - Ala suresinden sonra Mekke-i Mükerreme'de nazil olmuştur
b. Eşşems suresini bir nevi açıklama durumundadır ve 21 ayettir
c. Sure yeminlerle başlamıştır
d. Medine döneminde ilk nazil olan suredir



3. Leyl Suresinin temel mesajlarından hangisi yanlıştır?

a. Yokluk karanlıklarından var olup görünme nuruna doğru açılmak , temizlenmek ve Allah'a doğru gidilecek ve sonunda rızaya erilecektir.
b. Geceye yemin ile başlayıp, gündüzün ortaya çıkışına yaratılışın erkek ve dişi ile gelişmesine açıklık getirilmiş
c. Kur'an Allah kelamı en büyük mucizedir
d. Allah yolunda verip, takva yolunu tutanlarda Allah razıdır


4. Şems nedemektir, adını hangi ayetten almıştır?

a. Karanlık - 1. ayet
b. Dürülmüş - 1. ayet
c. Güneş - 1. ayet
d. Kovulmuş - 1. ayet



5. Şems suresi hakkında hangi bilgi yanlıştır?

a. 15 ayetten oluşan sure Mekke'de inmiştir
b. Suretü'l Kürsi diyede anılır
c. Mushafdaki sıralaması 91. , nüzul sırasına göre 26. suredir
d. İlk Mekki surelerdendir. Güneş üzerine yemin edilerek başlar


6. Şems suresinin temel konusu hangisidir?
a. Yüce Allah'ın yarattığı varlıklar üzerine yemin etmesi
b. İnsanın bazı ahlaki özellikleri
c. Semud kıssası
d. Hepsi


7. Şems suresinin temel mesajları hakkında hangisi yanlıştır?

a. İnkarcı kafirler gerçeğe kulaklarını tıkamıştır
b. Surede insanın yaratılışından ve onun hem iyiliğinin hem de kötülüğünün kendisine ilham olduğu dile getirilmiştir
c. Yüce Allah daima insanın yapamayacağı sadece kendisinin yarattığı varlıklar üzerine yemin etmektedir
d. Yüce Allah güneşe , kuşluk vaktine, aya ve benzeri varlıklar üzerine yemin ederek sureye başlamaktadır


8. Şems suresinin temel mesajları hakkında hangisi yanlıştır?

a. Allah Semud kavmine günahları sebebiyle büyük bir felaket göndermiş ve hepsini helak etmiştir
b. Allah yolunda harcamada bulunan muttaki müminler kurtulmuştur
c. Nefsini kötülüklerden arındıranın kurtuluşa ermiş onu kötülüklere gömenin de ziyan etmiş olduğu dile getirilmektedir
d. İnsanın bir takım iyi ve kötü ahlaki vasıflarını yaratılıştan getirdiği gerçeğini ortaya koymaktadır


9. Leyl suresinde '' Artık kim infak etti sakındı '' ayetinden anlamamız gereken hangisidir?

a. Mübarek geceleri dokuzuncu , yedinci ve beşinci günlerde arayanlar
b. Uhrevi mükafatların varlığına inanmayıp inkarcı bir halde yaşayanlar
c. Cenab-ı Hak'tan korkup , nefsini gayri meşru şeylerden men ederek temiz bir şekilde yaşamak
d. Cehenneme adım adım yaklaşanlar


10. Leyl suresinin temel mesajlarından hangisi yanlıştır?

a. Bazı kişilerin bildirmiş oldukları mallarına ve yığdıkları servetlerine aldandıkları ve bu servetlerin kıyamette fayda vermeyeceği
b. Aşırı derecedeki kızgın ve sıcak ateşe ancak bedbaht ve Allah'ın hidayetinden yüz çeviren kafirin gireceği belirtilir
c. Nefsini arıtmak ve onu Allah'ın azabından korumak için malını hayır yollarında harcayan salih müminleri över
d. İman eden müminler için İslami teşriin esaslarını ibadet ve muamelat çerçevesinde ele alır..
__________________
O (cc)’NA SIĞINMAK AYRICALIKTIR
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi nurşen35 'in açmış olduğu son 5 Konu Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
BAP TÜRK DİLİ II Bahar Dönemi Ara Sınavı 2015 2.Sınıf nurşen35 0 213 21.Mart.2017 18:34
Şehit Tahtında Videolar/Slaytlar nurşen35 0 47 03.Mart.2017 23:01
Gönüller Dualarla Dolsun Videolar/Slaytlar Mihrinaz 4 75 02.Mart.2017 21:10
Din Eğitimi ve Din Hizmetlerinde Rehberlik... Din Eğit. Ve Din Hiz. Rehberlik nurşen35 10 123 26.Şubat.2017 12:15
Arapça 4 Ünite Soru-Cevap Medineweb Çalışmaları Arapça 4 nurşen35 20 807 25.Şubat.2017 22:47

Alt 20.Temmuz.2015, 19:22   Mesaj No:2
Medineweb Emekdarı
9Esra - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:9Esra isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 47234
Üyelik tarihi: 30.Aralık.2014
Arkadaşları:10
Cinsiyet:Bayan
Yaş:21
Mesajlar: 1.441
Konular: 23
Beğenildi:48
Beğendi:35
Takdirleri:52436
Takdir Et:
Standart Cevap: ŞEMS ve LEYL Surelerini Sorularla Tanıyalım

Alıntı:
nurşen35 Üyemizden Alıntı Mesajı göster




1. Leyl ne demektir, adını hangi ayetten almıştır?

a. Gündüz - 1. ayet
b. Gece - 1. ayet
c. Örtü - 11. ayet
d. Kibir - 11. ayet



2. Leyl Suresi hakkındaki bilgilerden hangisi yanlıştır?

a. El - Ala suresinden sonra Mekke-i Mükerreme'de nazil olmuştur
b. Eşşems suresini bir nevi açıklama durumundadır ve 21 ayettir
c. Sure yeminlerle başlamıştır
d. Medine döneminde ilk nazil olan suredir



3. Leyl Suresinin temel mesajlarından hangisi yanlıştır?

a. Yokluk karanlıklarından var olup görünme nuruna doğru açılmak , temizlenmek ve Allah'a doğru gidilecek ve sonunda rızaya erilecektir.
b. Geceye yemin ile başlayıp, gündüzün ortaya çıkışına yaratılışın erkek ve dişi ile gelişmesine açıklık getirilmiş
c. Kur'an Allah kelamı en büyük mucizedir
d. Allah yolunda verip, takva yolunu tutanlarda Allah razıdır


4. Şems nedemektir, adını hangi ayetten almıştır?

a. Karanlık - 1. ayet
b. Dürülmüş - 1. ayet
c. Güneş - 1. ayet
d. Kovulmuş - 1. ayet



5. Şems suresi hakkında hangi bilgi yanlıştır?

a. 15 ayetten oluşan sure Mekke'de inmiştir
b. Suretü'l Kürsi diyede anılır
c. Mushafdaki sıralaması 91. , nüzul sırasına göre 26. suredir
d. İlk Mekki surelerdendir. Güneş üzerine yemin edilerek başlar


6. Şems suresinin temel konusu hangisidir?
a. Yüce Allah'ın yarattığı varlıklar üzerine yemin etmesi
b. İnsanın bazı ahlaki özellikleri
c. Semud kıssası
d. Hepsi


7. Şems suresinin temel mesajları hakkında hangisi yanlıştır?

a. İnkarcı kafirler gerçeğe kulaklarını tıkamıştır
b. Surede insanın yaratılışından ve onun hem iyiliğinin hem de kötülüğünün kendisine ilham olduğu dile getirilmiştir
c. Yüce Allah daima insanın yapamayacağı sadece kendisinin yarattığı varlıklar üzerine yemin etmektedir
d. Yüce Allah güneşe , kuşluk vaktine, aya ve benzeri varlıklar üzerine yemin ederek sureye başlamaktadır


8. Şems suresinin temel mesajları hakkında hangisi yanlıştır?

a. Allah Semud kavmine günahları sebebiyle büyük bir felaket göndermiş ve hepsini helak etmiştir
b. Allah yolunda harcamada bulunan muttaki müminler kurtulmuştur
c. Nefsini kötülüklerden arındıranın kurtuluşa ermiş onu kötülüklere gömenin de ziyan etmiş olduğu dile getirilmektedir
d. İnsanın bir takım iyi ve kötü ahlaki vasıflarını yaratılıştan getirdiği gerçeğini ortaya koymaktadır


9. Leyl suresinde '' Artık kim infak etti sakındı '' ayetinden anlamamız gereken hangisidir?

a. Mübarek geceleri dokuzuncu , yedinci ve beşinci günlerde arayanlar
b. Uhrevi mükafatların varlığına inanmayıp inkarcı bir halde yaşayanlar
c. Cenab-ı Hak'tan korkup , nefsini gayri meşru şeylerden men ederek temiz bir şekilde yaşamak
d. Cehenneme adım adım yaklaşanlar


10. Leyl suresinin temel mesajlarından hangisi yanlıştır?

a. Bazı kişilerin bildirmiş oldukları mallarına ve yığdıkları servetlerine aldandıkları ve bu servetlerin kıyamette fayda vermeyeceği
b. Aşırı derecedeki kızgın ve sıcak ateşe ancak bedbaht ve Allah'ın hidayetinden yüz çeviren kafirin gireceği belirtilir
c. Nefsini arıtmak ve onu Allah'ın azabından korumak için malını hayır yollarında harcayan salih müminleri över
d. İman eden müminler için İslami teşriin esaslarını ibadet ve muamelat çerçevesinde ele alır..
D
__________________
Asla geçmişte yaşama; ama daima geçmişten ders al...
Alıntı ile Cevapla
Alt 20.Temmuz.2015, 21:34   Mesaj No:3
Medineweb EDİTÖRÜ
Medineweb Emekdarı
nurşen35 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:nurşen35 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 38944
Üyelik tarihi: 09.Şubat.2014
Arkadaşları:54
Cinsiyet:Bayan
Mesajlar: 6.361
Konular: 450
Beğenildi:1406
Beğendi:727
Takdirleri:1430481
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: ŞEMS ve LEYL Surelerini Sorularla Tanıyalım

Alıntı:
9Esra Üyemizden Alıntı Mesajı göster
D

Hepsi doğru Esra
__________________
O (cc)’NA SIĞINMAK AYRICALIKTIR
Alıntı ile Cevapla
Alt 21.Temmuz.2015, 11:01   Mesaj No:4
Medineweb EDİTÖRÜ
Medineweb Emekdarı
nurşen35 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:nurşen35 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 38944
Üyelik tarihi: 09.Şubat.2014
Arkadaşları:54
Cinsiyet:Bayan
Mesajlar: 6.361
Konular: 450
Beğenildi:1406
Beğendi:727
Takdirleri:1430481
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: ŞEMS ve LEYL Surelerini Sorularla Tanıyalım

11. Şems suresinde hangi peygamberin kıssası geçmektedir?

a. Hz. Muhammed (sav)
b. Hz. Musa
c. Hz. İbrahim
d. Hz. Salih



12. Şems suresinde geçen '' Nefsinin gerçek yüzünü gizleyen ise hüsrandadır'' ayetinden anlamamız gereken hangisidir?

a. Allah'ın nefsini kendi başına bıraktığı ve yardım etmediği kimse aradığını bulamaz ve zarara uğrar
b. Hakkıyla bilselerdi uğruna canlarını sattıkları şey ne çirkin birşey
c. Allah'ın rızasına ermek için kendini feda eder
d. Onlar nefislerine zulmettiği zaman Allah'ı hatırlayarak hemen günahlarının bağışlanmasını dilerler



13. Şems suresinde bahsedilen azgın kavim kimdir?

a. Ad kavmi
b. Medyen kavmi
c. Eyke kavmi
d. Semud kavmi


14. Şems suresinde kavmin helak olmalarına sebep olan büyük günah ne idi?

a. Peygamberlerini dinlemedikleri için yedi gece sekiz gündüz kum yığınları altında inlediler ve Allah (cc) rüzgara emretti. Rüzgar üzerlerindeki kumu kaldırıp onları denize attı.
b. Mucize olarak kayanın içinden çıkan deveyi peygamberlerinin sözünü dinlemeyerek deveyi kesmeleri
c. O kavme dayanılmaz bir ses sarıverdi, kendi yurtlarında dizüstü çökmüş olarak sabahladılar
d. Allah'ın (cc) gönderdiği elçiyi yalanlayan kavmin üzerine taş yağdıran kasırga ile helak etmesi



15. Leyl suresinin temel mesajlarından hangisi doğrudur?

a. Muhtaçlara , akrabaya, yetimlere , ailesine harcayan kimsenin dünyasıda ahireti de kolay olacaktır
b. İnkarcı kafirlerin gerçeğe kulaklarını tıkamaları
c. Kur'an Allah (cc) kelamı
d. Peygamber sadece bir uyarıcıdır, ahirette kimse kimseye yardım edemeyecektir



16. Leyl suresinde geçen '' Onun üzerinde başkasının karşılığı verilecek hiç bir nimeti yoktur'' ayetinde bahsedilen ve hakkında nazil olan kişi kimdir?

a. Hz. Ömer
b. Hz. Ali
c. Hz. Ebubekir
d. Hz. Osman



17. Leyl suresinde aşağıdakilerden hangisi üzerine yemin edilmiştir?

a. Karanlığı ile her tarafı bürüdüğü zaman geceye
b. Aydınlanıp ortaya çıktığı zaman gündüze
c. Erkek ve dişiyi yaratan Allah'a
d. Hepsi



18. Leyl suresinde geçen ayette Allah'a ihtiyacı yokmuş gibi davrananlar kimlerdir?

a. Cimriler
b. Kafirler
c. Münafıklar
d. İyilikte geç kalanlar

__________________
O (cc)’NA SIĞINMAK AYRICALIKTIR
Alıntı ile Cevapla
Alt 22.Temmuz.2015, 18:08   Mesaj No:5
Medineweb EDİTÖRÜ
Medineweb Emekdarı
nurşen35 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:nurşen35 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 38944
Üyelik tarihi: 09.Şubat.2014
Arkadaşları:54
Cinsiyet:Bayan
Mesajlar: 6.361
Konular: 450
Beğenildi:1406
Beğendi:727
Takdirleri:1430481
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: ŞEMS ve LEYL Surelerini Sorularla Tanıyalım

19. Şems suresinde geçen '' O bu işin akabinden korkacak değildir'' ayeti kime hitap eder?

a. İçlerinde en azılı olanlar
b. Nefsine düşkün olanlar
c. Allah'ü Teala'nın ayetlerine uymayanlar
d. Cehennem ehli



20. Şems suresinde hangisine yemin edilmiştir?

a. Güneşe , aydınlığa ve ay'a
b. Gündüze , geceye ve nefse
c. Göğe ve yer
d. Hepsi



21. Şems suresinde Semud kavminin peygamberi olan Hz. Salih'in kavmine uyarısı ne olmuştur?

a. Allah'ın varlığına inanmalarına
b. Deveye ve su içmesine dokunmamalarına
c. Kendisinin peygamber olduğuna biat etmelerine
d. Hiçbiri



22. Leyl suresinde '' Oraya ancak yalanlayan ve ondan yüz çeviren en azılı '' olan kişi kimdir?

a. Şaki
b. İnkar edip sonra inanan
c. Ölmeden önce tevbe eden
d. Mücrim


23. Leyl suresinde geçen '' malını arındırmak '' tan anlamamız gereken hangisidir?

a. Malını helal yoldan kazanmak
b. Malını sürekli yenilemek
c. Malını Allah'ın (cc) emrettiği yerlere harcamak
d. Hiçbiri



24. Leyl suresinde '' Biz ona en zor olanı kolaylaştırırız '' ayetinde geçen '' en zor olan '' nedir?

a. Allah'ın sevmediği işlendiği taktirde Cehenneme sürükleyen ameller
b. İbadetlerde cihad
c. Doğru yolu arayanlar
d. Alev alev yanan ateşden uzaklaşmaya çalışanlar
__________________
O (cc)’NA SIĞINMAK AYRICALIKTIR
Alıntı ile Cevapla
Alt 22.Temmuz.2015, 20:46   Mesaj No:6
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik tarihi: 15.Kasım.2011
Arkadaşları:60
Cinsiyet:bayan
Bulunduğu yer:Trabzon
Yaş:36
Mesajlar: 5.341
Konular: 234
Beğenildi:2169
Beğendi:1699
Takdirleri:1449659
Takdir Et:
Standart Cevap: ŞEMS ve LEYL Surelerini Sorularla Tanıyalım

[QUOTE=nurşen35;386795]11. Şems suresinde hangi peygamberin kıssası geçmektedir?

a. Hz. Muhammed (sav)
b. Hz. Musa
c. Hz. İbrahim
d. Hz. Salih
D


12. Şems suresinde geçen '' Nefsinin gerçek yüzünü gizleyen ise hüsrandadır'' ayetinden anlamamız gereken hangisidir?

a. Allah'ın nefsini kendi başına bıraktığı ve yardım etmediği kimse aradığını bulamaz ve zarara uğrar
b. Hakkıyla bilselerdi uğruna canlarını sattıkları şey ne çirkin birşey
c. Allah'ın rızasına ermek için kendini feda eder
d. Onlar nefislerine zulmettiği zaman Allah'ı hatırlayarak hemen günahlarının bağışlanmasını dilerler
A


13. Şems suresinde bahsedilen azgın kavim kimdir?

a. Ad kavmi
b. Medyen kavmi
c. Eyke kavmi
d. Semud kavmi

D
14. Şems suresinde kavmin helak olmalarına sebep olan büyük günah ne idi?

a. Peygamberlerini dinlemedikleri için yedi gece sekiz gündüz kum yığınları altında inlediler ve Allah (cc) rüzgara emretti. Rüzgar üzerlerindeki kumu kaldırıp onları denize attı.
b. Mucize olarak kayanın içinden çıkan deveyi peygamberlerinin sözünü dinlemeyerek deveyi kesmeleri
c. O kavme dayanılmaz bir ses sarıverdi, kendi yurtlarında dizüstü çökmüş olarak sabahladılar
d. Allah'ın (cc) gönderdiği elçiyi yalanlayan kavmin üzerine taş yağdıran kasırga ile helak etmesi

B
15. Leyl suresinin temel mesajlarından hangisi doğrudur?

a. Muhtaçlara , akrabaya, yetimlere , ailesine harcayan kimsenin dünyasıda ahireti de kolay olacaktır
b. İnkarcı kafirlerin gerçeğe kulaklarını tıkamaları
c. Kur'an Allah (cc) kelamı
d. Peygamber sadece bir uyarıcıdır, ahirette kimse kimseye yardım edemeyecektir

A

16. Leyl suresinde geçen '' Onun üzerinde başkasının karşılığı verilecek hiç bir nimeti yoktur'' ayetinde bahsedilen ve hakkında nazil olan kişi kimdir?

a. Hz. Ömer
b. Hz. Ali
c. Hz. Ebubekir
d. Hz. Osman

C

17. Leyl suresinde aşağıdakilerden hangisi üzerine yemin edilmiştir?

a. Karanlığı ile her tarafı bürüdüğü zaman geceye
b. Aydınlanıp ortaya çıktığı zaman gündüze
c. Erkek ve dişiyi yaratan Allah'a
d. Hepsi

D

18. Leyl suresinde geçen ayette Allah'a ihtiyacı yokmuş gibi davrananlar kimlerdir?

a. Cimriler
b. Kafirler
c. Münafıklar
d. İyilikte geç kalanlar

[/QUOTE

A
nurşen35 Bu Mesajı beğendi.
__________________
"Bilmediklerimi ayaklarımın altına alsam başım göğe ererdi.."
Alıntı ile Cevapla
Alt 22.Temmuz.2015, 21:06   Mesaj No:7
Medineweb EDİTÖRÜ
Medineweb Emekdarı
nurşen35 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:nurşen35 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 38944
Üyelik tarihi: 09.Şubat.2014
Arkadaşları:54
Cinsiyet:Bayan
Mesajlar: 6.361
Konular: 450
Beğenildi:1406
Beğendi:727
Takdirleri:1430481
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: ŞEMS ve LEYL Surelerini Sorularla Tanıyalım

Alıntı:
mihrinaz Üyemizden Alıntı Mesajı göster

18. Leyl suresinde geçen ayette Allah'a ihtiyacı yokmuş gibi davrananlar kimlerdir?

a. Cimriler
b. Kafirler
c. Münafıklar
d. İyilikte geç kalanlar

A

Hepsi doğru mihrinaz hocam diğer sorularımda cevaplanmak üzere bekliyor...
__________________
O (cc)’NA SIĞINMAK AYRICALIKTIR
Alıntı ile Cevapla
Alt 23.Temmuz.2015, 11:01   Mesaj No:8
Medineweb EDİTÖRÜ
Medineweb Emekdarı
nurşen35 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:nurşen35 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 38944
Üyelik tarihi: 09.Şubat.2014
Arkadaşları:54
Cinsiyet:Bayan
Mesajlar: 6.361
Konular: 450
Beğenildi:1406
Beğendi:727
Takdirleri:1430481
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: ŞEMS ve LEYL Surelerini Sorularla Tanıyalım

Alıntı:
nurşen35 Üyemizden Alıntı Mesajı göster
19. Şems suresinde geçen '' O bu işin akabinden korkacak değildir'' ayeti kime hitap eder?

a. İçlerinde en azılı olanlar
b. Nefsine düşkün olanlar
c. Allah'ü Teala'nın ayetlerine uymayanlar
d. Cehennem ehli



20. Şems suresinde hangisine yemin edilmiştir?

a. Güneşe , aydınlığa ve ay'a
b. Gündüze , geceye ve nefse
c. Göğe ve yer
d. Hepsi



21. Şems suresinde Semud kavminin peygamberi olan Hz. Salih'in kavmine uyarısı ne olmuştur?

a. Allah'ın varlığına inanmalarına
b. Deveye ve su içmesine dokunmamalarına
c. Kendisinin peygamber olduğuna biat etmelerine
d. Hiçbiri



22. Leyl suresinde '' Oraya ancak yalanlayan ve ondan yüz çeviren en azılı '' olan kişi kimdir?

a. Şaki
b. İnkar edip sonra inanan
c. Ölmeden önce tevbe eden
d. Mücrim


23. Leyl suresinde geçen '' malını arındırmak '' tan anlamamız gereken hangisidir?

a. Malını helal yoldan kazanmak
b. Malını sürekli yenilemek
c. Malını Allah'ın (cc) emrettiği yerlere harcamak
d. Hiçbiri



24. Leyl suresinde '' Biz ona en zor olanı kolaylaştırırız '' ayetinde geçen '' en zor olan '' nedir?

a. Allah'ın sevmediği işlendiği taktirde Cehenneme sürükleyen ameller
b. İbadetlerde cihad
c. Doğru yolu arayanlar
d. Alev alev yanan ateşden uzaklaşmaya çalışanlar

Son sorular....
Mihrinaz Bu Mesajı beğendi.
__________________
O (cc)’NA SIĞINMAK AYRICALIKTIR
Alıntı ile Cevapla
Alt 25.Temmuz.2015, 11:08   Mesaj No:9
Medineweb EDİTÖRÜ
Medineweb Emekdarı
nurşen35 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:nurşen35 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 38944
Üyelik tarihi: 09.Şubat.2014
Arkadaşları:54
Cinsiyet:Bayan
Mesajlar: 6.361
Konular: 450
Beğenildi:1406
Beğendi:727
Takdirleri:1430481
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: ŞEMS ve LEYL Surelerini Sorularla Tanıyalım

Şems ve Leyl Surelerinin Toplu Soru ve Cevapları


1. Leyl ne demektir, adını hangi ayetten almıştır?

a. Gündüz - 1. ayet
b. Gece - 1. ayet
c. Örtü - 11. ayet
d. Kibir - 11. ayet


2. Leyl Suresi hakkındaki bilgilerden hangisi yanlıştır?

a. El - Ala suresinden sonra Mekke-i Mükerreme'de nazil olmuştur
b. Eşşems suresini bir nevi açıklama durumundadır ve 21 ayettir
c. Sure yeminlerle başlamıştır
d. Medine döneminde ilk nazil olan suredir


3. Leyl Suresinin temel mesajlarından hangisi yanlıştır?

a. Yokluk karanlıklarından var olup görünme nuruna doğru açılmak , temizlenmek ve Allah'a doğru gidilecek ve sonunda rızaya erilecektir.
b. Geceye yemin ile başlayıp, gündüzün ortaya çıkışına yaratılışın erkek ve dişi ile gelişmesine açıklık getirilmiş
c. Kur'an Allah kelamı en büyük mucizedir
d. Allah yolunda verip, takva yolunu tutanlarda Allah razıdır

4. Şems nedemektir, adını hangi ayetten almıştır?

a. Karanlık - 1. ayet
b. Dürülmüş - 1. ayet
c. Güneş - 1. ayet
d. Kovulmuş - 1. ayet


5. Şems suresi hakkında hangi bilgi yanlıştır?

a. 15 ayetten oluşan sure Mekke'de inmiştir
b. Suretü'l Kürsi diyede anılır
c. Mushafdaki sıralaması 91. , nüzul sırasına göre 26. suredir
d. İlk Mekki surelerdendir. Güneş üzerine yemin edilerek başlar

6. Şems suresinin temel konusu hangisidir?
a. Yüce Allah'ın yarattığı varlıklar üzerine yemin etmesi
b. İnsanın bazı ahlaki özellikleri
c. Semud kıssası
d. Hepsi

7. Şems suresinin temel mesajları hakkında hangisi yanlıştır?

a. İnkarcı kafirler gerçeğe kulaklarını tıkamıştır
b. Surede insanın yaratılışından ve onun hem iyiliğinin hem de kötülüğünün kendisine ilham olduğu dile getirilmiştir
c. Yüce Allah daima insanın yapamayacağı sadece kendisinin yarattığı varlıklar üzerine yemin etmektedir
d. Yüce Allah güneşe , kuşluk vaktine, aya ve benzeri varlıklar üzerine yemin ederek sureye başlamaktadır

8. Şems suresinin temel mesajları hakkında hangisi yanlıştır?

a. Allah Semud kavmine günahları sebebiyle büyük bir felaket göndermiş ve hepsini helak etmiştir
b. Allah yolunda harcamada bulunan muttaki müminler kurtulmuştur
c. Nefsini kötülüklerden arındıranın kurtuluşa ermiş onu kötülüklere gömenin de ziyan etmiş olduğu dile getirilmektedir
d. İnsanın bir takım iyi ve kötü ahlaki vasıflarını yaratılıştan getirdiği gerçeğini ortaya koymaktadır

9. Leyl suresinde '' Artık kim infak etti sakındı '' ayetinden anlamamız gereken hangisidir?

a. Mübarek geceleri dokuzuncu , yedinci ve beşinci günlerde arayanlar
b. Uhrevi mükafatların varlığına inanmayıp inkarcı bir halde yaşayanlar
c. Cenab-ı Hak'tan korkup , nefsini gayri meşru şeylerden men ederek temiz bir şekilde yaşamak
d. Cehenneme adım adım yaklaşanlar

10. Leyl suresinin temel mesajlarından hangisi yanlıştır?

a. Bazı kişilerin bildirmiş oldukları mallarına ve yığdıkları servetlerine aldandıkları ve bu servetlerin kıyamette fayda vermeyeceği
b. Aşırı derecedeki kızgın ve sıcak ateşe ancak bedbaht ve Allah'ın hidayetinden yüz çeviren kafirin gireceği belirtilir
c. Nefsini arıtmak ve onu Allah'ın azabından korumak için malını hayır yollarında harcayan salih müminleri över
d. İman eden müminler için İslami teşriin esaslarını ibadet ve muamelat çerçevesinde ele alır..

11. Şems suresinde hangi peygamberin kıssası geçmektedir?

a. Hz. Muhammed (sav)
b. Hz. Musa
c. Hz. İbrahim
d. Hz. Salih


12. Şems suresinde geçen '' Nefsinin gerçek yüzünü gizleyen ise hüsrandadır'' ayetinden anlamamız gereken hangisidir?

a. Allah'ın nefsini kendi başına bıraktığı ve yardım etmediği kimse aradığını bulamaz ve zarara uğrar
b. Hakkıyla bilselerdi uğruna canlarını sattıkları şey ne çirkin birşey
c. Allah'ın rızasına ermek için kendini feda eder
d. Onlar nefislerine zulmettiği zaman Allah'ı hatırlayarak hemen günahlarının bağışlanmasını dilerler


13. Şems suresinde bahsedilen azgın kavim kimdir?

a. Ad kavmi
b. Medyen kavmi
c. Eyke kavmi
d. Semud kavmi

14. Şems suresinde kavmin helak olmalarına sebep olan büyük günah ne idi?

a. Peygamberlerini dinlemedikleri için yedi gece sekiz gündüz kum yığınları altında inlediler ve Allah (cc) rüzgara emretti. Rüzgar üzerlerindeki kumu kaldırıp onları denize attı.
b. Mucize olarak kayanın içinden çıkan deveyi peygamberlerinin sözünü dinlemeyerek deveyi kesmeleri
c. O kavme dayanılmaz bir ses sarıverdi, kendi yurtlarında dizüstü çökmüş olarak sabahladılar
d. Allah'ın (cc) gönderdiği elçiyi yalanlayan kavmin üzerine taş yağdıran kasırga ile helak etmesi


15. Leyl suresinin temel mesajlarından hangisi doğrudur?

a. Muhtaçlara , akrabaya, yetimlere , ailesine harcayan kimsenin dünyasıda ahireti de kolay olacaktır
b. İnkarcı kafirlerin gerçeğe kulaklarını tıkamaları
c. Kur'an Allah (cc) kelamı
d. Peygamber sadece bir uyarıcıdır, ahirette kimse kimseye yardım edemeyecektir


16. Leyl suresinde geçen '' Onun üzerinde başkasının karşılığı verilecek hiç bir nimeti yoktur'' ayetinde bahsedilen ve hakkında nazil olan kişi kimdir?

a. Hz. Ömer
b. Hz. Ali
c. Hz. Ebubekir
d. Hz. Osman


17. Leyl suresinde aşağıdakilerden hangisi üzerine yemin edilmiştir?

a. Karanlığı ile her tarafı bürüdüğü zaman geceye
b. Aydınlanıp ortaya çıktığı zaman gündüze
c. Erkek ve dişiyi yaratan Allah'a
d. Hepsi


18. Leyl suresinde geçen ayette Allah'a ihtiyacı yokmuş gibi davrananlar kimlerdir?

a. Cimriler
b. Kafirler
c. Münafıklar
d. İyilikte geç kalanlar


19. Şems suresinde geçen '' O bu işin akabinden korkacak değildir'' ayeti kime hitap eder?

a. İçlerinde en azılı olanlar
b. Nefsine düşkün olanlar
c. Allah'ü Teala'nın ayetlerine uymayanlar
d. Cehennem ehli



20. Şems suresinde hangisine yemin edilmiştir?

a. Güneşe , aydınlığa ve ay'a
b. Gündüze , geceye ve nefse
c. Göğe ve yer
d. Hepsi



21. Şems suresinde Semud kavminin peygamberi olan Hz. Salih'in kavmine uyarısı ne olmuştur?

a. Allah'ın varlığına inanmalarına
b. Deveye ve su içmesine dokunmamalarına
c. Kendisinin peygamber olduğuna biat etmelerine
d. Hiçbiri



22. Leyl suresinde '' Oraya ancak yalanlayan ve ondan yüz çeviren en azılı '' olan kişi kimdir?

a. Şaki
b. İnkar edip sonra inanan
c. Ölmeden önce tevbe eden
d. Mücrim


23. Leyl suresinde geçen '' malını arındırmak '' tan anlamamız gereken hangisidir?

a. Malını helal yoldan kazanmak
b. Malını sürekli yenilemek
c. Malını Allah'ın (cc) emrettiği yerlere harcamak
d. Hiçbiri



24. Leyl suresinde '' Biz ona en zor olanı kolaylaştırırız '' ayetinde geçen '' en zor olan '' nedir?

a. Allah'ın sevmediği işlendiği taktirde Cehenneme sürükleyen ameller
b. İbadetlerde cihad
c. Doğru yolu arayanlar
d. Alev alev yanan ateşden uzaklaşmaya çalışanlar






1. b
2. d
3. c
4. c
5. b
6. d
7. a
8. b
9. c
10. d
11. d
12. a
13. d
14. b
15. a
16. c
17. d
18. a (8)
19. a (11-15)
20. d
21. b (13)
22. a
23. c
24. a
Mihrinaz Bu Mesajı beğendi.
__________________
O (cc)’NA SIĞINMAK AYRICALIKTIR
Alıntı ile Cevapla
Alt 28.Nisan.2016, 08:19   Mesaj No:10
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik tarihi: 15.Kasım.2011
Arkadaşları:60
Cinsiyet:bayan
Bulunduğu yer:Trabzon
Yaş:36
Mesajlar: 5.341
Konular: 234
Beğenildi:2169
Beğendi:1699
Takdirleri:1449659
Takdir Et:
Standart Cevap: ŞEMS ve LEYL Surelerini Sorularla Tanıyalım

ŞEMS VE LEYL sureleri incelenmiştir
__________________
"Bilmediklerimi ayaklarımın altına alsam başım göğe ererdi.."
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Ziyaretçi)
 
Seçenekler

Yukarıdaki Konu Başlığına Benzeyen,Medineweb'de Otomotik Bulunan 5 Konu Aşağıda Listelenmiştir
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
İHLAS-FELAK ve NAS Surelerini Sorularla Tanıyalım Mihrinaz Sorularla Sureleri Tanıyalım 14 10.Haziran.2016 16:50
Kafirun ve Nasr Surelerini Sorularla Tanıyalım Esma_Nur Sorularla Sureleri Tanıyalım 11 06.Haziran.2016 21:14
Duha-İnşirah ve Tin Surelerini Sorularla Tanıyalım Mihrinaz Sorularla Sureleri Tanıyalım 16 19.Mayıs.2016 12:40
FECR ve BELED Surelerini Sorularla Tanıyalım nurşen35 Sorularla Sureleri Tanıyalım 12 16.Mayıs.2016 05:02
A'la ve Gaşiye Surelerini Sorularla Tanıyalım FECR Sorularla Sureleri Tanıyalım 24 13.Mayıs.2016 15:29

www.medineweb.net Ana Sayfa

Tefekküre Davet Köşesi

Medineweb Sosyal Medya Guruplarımıza Katılın

facebookacebook   twitter Twitter   InstagramInstagram

  Medineweb Ana Sayfasının en iyi Görüntüsü 1280*768 olarak ayarlıdır.

Cami Donanımı Selem Sepetim  Camii Vakitmatik songulbalci.com



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258