Medineweb Forum/Huzur Adresi
Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.KUR'ÂN-I KERİM.::. > Kurân-ı Kerîm > Sorularla Sureleri Tanıyalım

Konu Kimliği: Konu Sahibi MERVE DEMİR,Açılış Tarihi:  11 Şubat 2012 (09:40), Konuya Son Cevap : 30 Mayıs 2016 (06:32). Konuya 39 Mesaj yazıldı

Beğeni Aldı11Kez Beğenildi
Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 03 Ocak 2016, 02:56   Mesaj No:31
Medineweb EDİTÖRÜ
Medineweb Emekdarı
nurşen35 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: nurşen35 isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 38944
Üyelik T.: 09 Şubat 2014
Arkadaşları:59
Cinsiyet:Bayan
Mesaj: 9.458
Konular: 1013
Beğenildi:3422
Beğendi:2783
Takdirleri:4745
Takdir Et:
Standart Cevap: >>Hümeze<< sûresini sorularla taniyalim

Alıntı:
tevhid_ Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
9. “O insan ki malı yığar ve sayar. “ ayetindeki maksat nedir?

a) Dünyada ebedî kalacak gibi yaşar
b) malını paylaşmada cimri davranır
c) ölümü düşünmemesi
d) hepsi

d. hepsi

10. Yüce Allah gözleri malda, işleri güçleri gammazlıkta olanların durumunu hangi ayette açıklamaktadır?

a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

a) 1

11) suredeki hangi ayet, Hz. Ali (R.A.) nin “Ne aciptir ki insan yer altında ateş kaynayıp dururken üzerinde Allah’a isyan eder” sözüne benzemektedir?

a) 2
b) 3
c) 6
d) 8

d) 8

O ateş dolu cehennem üzerlerine kapanıp kilitlenecektir.


12.Neden Hutame’nin ateşinden kurtuluş mümkün değildir.?

a) cehennemden bir ateş olduğu için
b) Çünkü cehennem kuyusu içindeki bu ateşin üzerine yine ateşten sütunlarla kapatılmış kapılar vardır.
c) alaycılar ve kınayıcıların mekanı olduğu için
b) Çünkü Cehennem kuyusu iindeki bu ateşin üzerine yine ateşten sütunlarla kapatılmış kapılar vardır.
tevhid_ beğendi.
__________________
O (cc)’NA SIĞINMAK AYRICALIKTIR
Alıntı ile Cevapla
Alt 03 Ocak 2016, 19:16   Mesaj No:32
Meal Gurubu Üyesi
Medineweb Paylaşımcı Üyesi
tevhid_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:tevhid_ isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 19457
Üyelik T.: 19 Haziran 2012
Arkadaşları:25
Cinsiyet:byn
Memleket:Kubbetü`l–İslâm
Yaş:23
Mesaj: 423
Konular: 84
Beğenildi:144
Beğendi:141
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cevap: >>Hümeze<< sûresini sorularla taniyalim

Allah razı olsun hocam hepsi doğru, emeğinize sağlık..
nurşen35 beğendi.
__________________
"İslâm; huzur ve güven"
Alıntı ile Cevapla
Alt 03 Ocak 2016, 19:17   Mesaj No:33
Meal Gurubu Üyesi
Medineweb Paylaşımcı Üyesi
tevhid_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:tevhid_ isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 19457
Üyelik T.: 19 Haziran 2012
Arkadaşları:25
Cinsiyet:byn
Memleket:Kubbetü`l–İslâm
Yaş:23
Mesaj: 423
Konular: 84
Beğenildi:144
Beğendi:141
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cevap: >>Hümeze<< sûresini sorularla taniyalim

13. Allahu teala iki tip insandan aşağıdaki ayetlerden hangisinde bahsetmiştir?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

14. Âlimler aşağıdaki hangi kelimenin manasının ‘cehennemde bir vadi’ yada ‘azap’ olduğu ili ilgili aralarında ihtilaf etmişlerdir?

a) وَيل
b) الحطمة
c) مؤصدة
d) عمد

15. Tekâsür Sûresi'nde "cahim" diye ismi geçen cehennemin isimlerindendir. Bazıları dördüncü, bazıları altıncı, bazıları da ikinci tabakası demişlerdir. "Mevlid"de: "Korkarım ki yerleri ola Tamu." denildiği gibi, eski Türkçe'de cehenneme Tamu denilmiştir...bu kelime hangi ayette geçmektedir?

a) 4
b) 5
c) 6
d) 7
__________________
"İslâm; huzur ve güven"
Alıntı ile Cevapla
Alt 04 Ocak 2016, 21:07   Mesaj No:34
Medineweb EDİTÖRÜ
Medineweb Emekdarı
nurşen35 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: nurşen35 isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 38944
Üyelik T.: 09 Şubat 2014
Arkadaşları:59
Cinsiyet:Bayan
Mesaj: 9.458
Konular: 1013
Beğenildi:3422
Beğendi:2783
Takdirleri:4745
Takdir Et:
Standart Cevap: >>Hümeze<< sûresini sorularla taniyalim

Alıntı:
tevhid_ Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
13. Allahu teala iki tip insandan aşağıdaki ayetlerden hangisinde bahsetmiştir?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

c)3

Ayet 3. Malı da kendisi de dünyada ebedi kalacağını zanneder.
Dinin her şeyden önce insan “Allah’ın baki, Allah’tan başka her şeyin fani” olduğunu öğretir. Topladığı malına güvenir ve malı olmayanı ayıplar, malının kendisini her yönden koruyacağını zanneder. Hâlbuki iman, sıhhat, huzur, şifa ve mutluluk gibi güzel nimetlerin hiçbiri mal ile alınan şeyler değildir. Aynı şekilde Allah’ın rızası ve cennet de malı insanların hizmetine ve faydasına kullananlar içindir.
Yüce Allah gözleri malda, işleri güçleri gammazlıkta olanların durumunu açıklamaktadır. Biriktirdiği malın başına ne belalar açacağını düşünmezler de kendilerini her türlü tehlikeden mallarının koruyacağını zannederler. Böylece hayal dünyalarında kendi kuruntuları ile yaşarlar.

14. Âlimler aşağıdaki hangi kelimenin manasının ‘cehennemde bir vadi’ yada ‘azap’ olduğu ili ilgili aralarında ihtilaf etmişlerdir?

a) وَيل
b) الحطمة
c) مؤصدة
d) عمد
d) عمد

15. Tekâsür Sûresi'nde "cahim" diye ismi geçen cehennemin isimlerindendir. Bazıları dördüncü, bazıları altıncı, bazıları da ikinci tabakası demişlerdir. "Mevlid"de: "Korkarım ki yerleri ola Tamu." denildiği gibi, eski Türkçe'de cehenneme Tamu denilmiştir...bu kelime hangi ayette geçmektedir?

a) 4
b) 5
c) 6
d) 7
a)4
tevhid_ beğendi.
__________________
O (cc)’NA SIĞINMAK AYRICALIKTIR
Alıntı ile Cevapla
Alt 15 Ocak 2016, 10:18   Mesaj No:35
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik T.: 15 Kasım 2011
Arkadaşları:65
Cinsiyet:bayan
Memleket:Trabzon
Yaş:39
Mesaj: 8.777
Konular: 658
Beğenildi:6733
Beğendi:5199
Takdirleri:5002
Takdir Et:
Standart Cevap: >>Hümeze<< sûresini sorularla taniyalim

HÜMEZE SURESİ TOPLU SORU VE CEVAPLARI




1) Hümeze sûresi nerede nüzûl olmus, mushaftaki sira ve nüzûl sırası kaçtir?
a) medine/ 104/ 32
b) mekke/ 32/ 104
c) medine /32/ 104
d) mekke/ 104/ 32

2)"Hümeze"nin kelime anlami asagidakilerden hangisidir?
a) kınamak
b) kötülemek
c) gambazlamak
d) hepsi

3) Bu sûre peygamberi cekistirdigi icin hangi sahisa yonelik uyarici niteligindeydi?
a) ebu Cehil
b) ümeyye ibn halef
c) ebu süfyan
d) ibnul munzir

4) Sûrede gecen "hutame" kelimesinin anlami nedir?
a) cehennem
c) ates

5. Her türlü günah önce kalbte yeşerdiği ve kalbin kabulü ile yapıldığı için yüce Allah kalbin de azap çekeceğini belirterek beden ve kalp, ruh ve beden birlikte azap çekeceğini ve bu manevi ateşten hangi ayette bahseder?

a) O ateş dolu cehennem üzerlerine kapanıp kilitlenecektir
b) O uzatılmış sütunlarla
c) O Allah’ın tutuşturulmuş ateşidir
d) gönüllere ve kalplere işler

6. Suredeki hangi ayette hem kasem hem yemin tekidi kullanılmıştır?

a) 2
b) 3
c) 5
d) 4

7. ‘ O ateş dolu cehennem .....’ diye başlayan ayetinin devamı aşağıdakilerden hangisidir?

a) onları saracak
b) üzerlerine kapanıp kilitlenecektir
c) karşılık olarak yeter onlara yeter

8. Surede geçen ‘عَمَدٍ’ kelimesinin anlamı nedir ?

a) ateş
b) sütun
c) duvar



9. “O insan ki malı yığar ve sayar. “ ayetindeki maksat nedir?

a) Dünyada ebedî kalacak gibi yaşar
b) malını paylaşmada cimri davranır
c) ölümü düşünmemesi
d) hepsi

10. Yüce Allah gözleri malda, işleri güçleri gammazlıkta olanların durumunu hangi ayette açıklamaktadır?

a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

11) suredeki hangi ayet, Hz. Ali (R.A.) nin “Ne aciptir ki insan yer altında ateş kaynayıp dururken üzerinde Allah’a isyan eder” sözüne benzemektedir?

a) 2
b) 3
c) 6
d) 8

12.Neden Hutame’nin ateşinden kurtuluş mümkün değildir.?

a) cehennemden bir ateş olduğu için
b) Çünkü cehennem kuyusu içindeki bu ateşin üzerine yine ateşten sütunlarla kapatılmış kapılar vardır.
c) alaycılar ve kınayıcıların mekanı olduğu için


13. Allahu teala iki tip insandan aşağıdaki ayetlerden hangisinde bahsetmiştir?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

14. Âlimler aşağıdaki hangi kelimenin manasının ‘cehennemde bir vadi’ yada ‘azap’ olduğu ili ilgili aralarında ihtilaf etmişlerdir?

a) وَيل
b) الحطمة
c) مؤصدة
d) عمد

15. Tekâsür Sûresi'nde "cahim" diye ismi geçen cehennemin isimlerindendir. Bazıları dördüncü, bazıları altıncı, bazıları da ikinci tabakası demişlerdir. "Mevlid"de: "Korkarım ki yerleri ola Tamu." denildiği gibi, eski Türkçe'de cehenneme Tamu denilmiştir...bu kelime hangi ayette geçmektedir?

a) 4
b) 5
c) 6
d) 7

16-aşağıdakilerden hangisi ilk ayette eleştirilen davranışlardan biri değildir?
a-mal toplayan onu durmadan sayan
b-insanları arkadan çekiştiren
c-kaş-göz işareti ile alay eden
d-haram mal yiyen


17-insan malıyla ilgili hangi duygulara kapılır.?
a-onunla yardım etmek
b-malını yetimlerle paylaşmak
c-onu evlatlarına miras bırakmak
d-malının kendisini ebedileştireceğini sanmak


18-hutame nedir?
a-o Allahın yüreklere işleyen tutuşturulmuş ateşidir.?
b-sarp yokuştur
c-cennetteki yasak ağacın adıdır
d-peygamberlerin mucizeleridir


19-hutamede insan nasıl bir durumda olur?
a-altından ırmaklar akar
b-arafta olur
c-direkler arasında ateş onların üzerine kapatılır
d-iri gözlü dilberlerle olur



CEVAPLAR
1.D
2.D
3.B
4.C
5.D
6.D
7.B
8.B
9.D
10.A
11.D
12.B
13.C
14.D
15.A
16.D
17.D
18.A
19.C




[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]
__________________

~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~~~

⬆⏳⌛⬇
dabılyudabılyudabılyunoktamedinewebnoktanet

Alıntı ile Cevapla
Alt 28 Nisan 2016, 10:28   Mesaj No:36
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik T.: 15 Kasım 2011
Arkadaşları:65
Cinsiyet:bayan
Memleket:Trabzon
Yaş:39
Mesaj: 8.777
Konular: 658
Beğenildi:6733
Beğendi:5199
Takdirleri:5002
Takdir Et:
Standart Cevap: TEKASÜR-ASR-HÜMEZE-FİL Surelerini Sorularla Tanıyalım

TEKASÜR-ASR-HÜMEZE-FİL sureleri incelenmiştir
__________________

~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~~~

⬆⏳⌛⬇
dabılyudabılyudabılyunoktamedinewebnoktanet

Alıntı ile Cevapla
Alt 25 Mayıs 2016, 17:47   Mesaj No:37
Meal Gurubu Üyesi
Medineweb Emekdarı
bilinmez - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:bilinmez isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13966
Üyelik T.: 27 Haziran 2011
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 2.206
Konular: 309
Beğenildi:147
Beğendi:15
Takdirleri:306
Takdir Et:
Standart Cevap: TEKASÜR-ASR-HÜMEZE-FİL Surelerini Sorularla Tanıyalım

TEKASUR SURESİ BİZE NE ANLATIYOR

surede insanların dünyaya karşı aşırı bağlılıklarının ürünü olarak onları dünyaya tapmaya kadar götürürken bu davranışlarından dolayı uyarılmışlardır. İnsanların böyle yaşam tarzları onları Ölüme kadar mal, servet yığma yarışı ve sadece geçici dünya lezzetleri, elde ederek bu konuda birbiriyle yarışırken asıl yaratılış gayelerini unutturur.

Bu şekilde yaşayan İnsanlar elde ettikleri dünyevi mallardan sonra da birbirlerine karşı kibirlenerek birbirlerine karşı saygıyıda yitirirler. Hal böyleyken bunlar bu kötü sonları hakkında uyarılarak kendilerine verilen nimetler aslında sizin için bir imtihan aracıdır denmiştir..
__________________
Tağutları red edmeden ,Allah a iman,müslümanların değil,müşriklerin özelliklerindendir...
Alıntı ile Cevapla
Alt 26 Mayıs 2016, 20:05   Mesaj No:38
Meal Gurubu Üyesi
Medineweb Emekdarı
bilinmez - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:bilinmez isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13966
Üyelik T.: 27 Haziran 2011
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 2.206
Konular: 309
Beğenildi:147
Beğendi:15
Takdirleri:306
Takdir Et:
Standart Cevap: TEKASÜR-ASR-HÜMEZE-FİL Surelerini Sorularla Tanıyalım

ASR SURESİ BİZE NE ANLATIYOR

Asr suresinde insanın nasıl bir yol takibine binaaen kayıp ve kazanacağından bahseder.
Biryandanda bu sure insanların çoğunun kayıb yolunu tercih ettiğini gösteriyor.Bunun için Allah ın Rasulleriyle gönderdiği ve müminlerin üzerinde olduğu yolu çok iyi bilip bu yolu takip etmek gereklidir.
Esma_Nur beğendi.
__________________
Tağutları red edmeden ,Allah a iman,müslümanların değil,müşriklerin özelliklerindendir...
Alıntı ile Cevapla
Alt 29 Mayıs 2016, 18:33   Mesaj No:39
Meal Gurubu Üyesi
Medineweb Emekdarı
bilinmez - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:bilinmez isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13966
Üyelik T.: 27 Haziran 2011
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 2.206
Konular: 309
Beğenildi:147
Beğendi:15
Takdirleri:306
Takdir Et:
Standart

HUMEZE SURESİ BİZE NE ANLATIYOR

Surede zenginliğin verdiği şımarıklıkla beraber ve haddi aşmalar yerilerek,böyle yaşayanların ahirette ebedi ceza yeri olan cehennemdeki yerlerinden bahsedilmiştir.
__________________
Tağutları red edmeden ,Allah a iman,müslümanların değil,müşriklerin özelliklerindendir...
Alıntı ile Cevapla
Alt 30 Mayıs 2016, 06:32   Mesaj No:40
Meal Gurubu Üyesi
Medineweb Emekdarı
bilinmez - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:bilinmez isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13966
Üyelik T.: 27 Haziran 2011
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 2.206
Konular: 309
Beğenildi:147
Beğendi:15
Takdirleri:306
Takdir Et:
Standart

FİL SURESİ BİZE NE ANLATIYOR

Surede anlatılan vaka Son Rasul Muhammed as mın doğumundan kısa bir zaman önce vuku bulmuş ve bu olaya mekkedeki çocuklar bile şahit olmuşlardır.

Bu dehşetli anı yaşayan mekkeli müşrikler,zaten Allah ın varlığına inanıyor yalnız kendilerini Allah a yakınlaştırsınlar diye bazı canlı veya cansız aracılar edinerek şirk koşuyorlardı.
Bununla birlikte Yaratıcı Allah,yönetici ise laik demokratik bir meclise benzer darun nedve ve burdaki yönetici olan mekkenin önde gelen aşiretlerden oluşan bakanlara tahsis ediyor ve bu meclisten çıkarılan kanunlara göre idare ediliyorlardı.
Fil suresinde gerçekleşen olay vuku bulunca mekkeliler belli bir zaman sadece Allah a itaat edmeye başlasalarda kısa bir süre sonra tekrar Allah a ortak koşmaya başlamışlardır.

Fil suresinin tarihi arka planı böyle olmasıda ayrı bir nasihattır bu günün insanına..
.
__________________
Tağutları red edmeden ,Allah a iman,müslümanların değil,müşriklerin özelliklerindendir...
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Forum Ana Kategori Başlıkları

Cevaplar Son Mesajlar
Cin suresini sorularla tanıyalım Abdulmelik Sorularla Sureleri Tanıyalım 43 27 Nisan 2016 06:49
MÜMTAHİNE SÜRESiNi SORULARLA TANIYALIM bilinmez Sorularla Sureleri Tanıyalım 18 14 Nisan 2016 22:10
KAF SÜRESİNi SORULARLA TANIYALIM... bilinmez Sorularla Sureleri Tanıyalım 28 05 Nisan 2016 17:11
MÜ'MİN SURESİNİ sorularla TANIYALIM Abdulmelik Sorularla Sureleri Tanıyalım 28 27 Mart 2016 08:55
SAD SÜRESiNi SORULARLA TANIYALIM.... bilinmez Sorularla Sureleri Tanıyalım 24 25 Mart 2016 07:04

Yeni Sayfa 1

www.medineweb.net Ana Sayfa

Tefekküre Davet Köşesi

Medineweb Sosyal Medya Guruplarımıza Katılın

facebookacebook   twitter Twitter   InstagramInstagram

Medineweb Alemdarhost sunucularında barındırılmaktadır.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285