Medineweb Forum/Huzur Adresi
Geri Git   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.KUR'ÂN-I KERİM.::. > Kurân-ı Kerîm > Sorularla Sureleri Tanıyalım

Konu Bilgisi: Konu Sahibi Mihrinaz,Açılış Tarihi:  23.Şubat.2016 (14:05), Konuya Son Cevap : 14.Haziran.2016 (14:27). Konuya 96 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 02.Haziran.2016, 09:22   Mesaj No:91
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik tarihi: 15.Kasım.2011
Arkadaşları:61
Cinsiyet:bayan
Bulunduğu yer:Trabzon
Yaş:37
Mesajlar: 5.969
Konular: 287
Beğenildi:2841
Beğendi:2192
Takdirleri:1509256
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart

96-97-98 ALAK- KADİR-BEYYİNE SURESİ

96-*ALAK SURESİ BİZE NE ANLATIYOR*

1.Kuranın indirildiği ilk zamanı

2.Kuranın indirilişindeki hakikatı engellemeye çalışanların kendi yaratılışlarına bakıp bu engellemeye güçlerinin yetmeyeceği

3.Çünkü insan o kadar acizki sadece bir pıhtıdan yaratılmışken,Yaradan ın onlar için takdir eddiğinin önüne geçemeyeceği anlatılıyor

4.Okumanın önemi ve okumanın devamının yazmaya dönüşümünden bahsetmektedir.

5.İbadet ve tebliğin alenen yapılmasının emredildiğini bildiriyor

6.Rabbimizin son elçisine ilk vahyi ''Oku''dur

7.Yaratıcı Rab adına, yaratıcı Rabb namına OKUMASINI. Yani yaratıcı Rabbin rızasına götürücü olanı okumak anlatılıyor



97-*KADİR SURESİ BİZE NE ANLATIYOR*

1.Kuranın insanlık için indirilmiş en önemli ve değerlerden olduğunu

2.Kuranın indirildiği ayın en hayırlı ay,indiği gecede en önemli gece olduğunu anlatıyor

3.Sûre, insanlara Kur'an'ın değeri ve önemi hakkında bilgi vermektedir


*98-BEYYİNE SURESİ BİZE NE ANLATIYOR*

1.Bir Rasulun toplumlara gönderilmesindeki zarureti, bunun gerekliilğini anlatmıştır.

2.Bununla birlikte ehli kitap ve Allah a yaratıcı olarak inanıp yürütme,yasama ve yargıda Allah tan başkasına tabi olan ve böyle bir şirk fiiline düşelerin hidayetten ne kadar uzak olduklarını

3. Bunu onlara hatırlatmak gönderilen Rasuller ve özellikle son Rasul Muhammed as ma indirilen vahiy nin temiz sahfeler olduğu

4.Sadece meleklerin dokunduğu

5.Allah katında olan levhi mafuzdan oluşu anlatılıyor

6.Ehli kitabın ve müşriklerin bu sahifeleri gözardı edişlerinin sebebiyle hidayet yolundan saptıkları

7.Kafir oluşlarından dolayı ebedi cehennemde cezalandırılacağı anlatılmıştır

8.Ehl-i Kitaptan küfredenler ve müşrikler kendilerine Beyyine gelinceye kadar durumlarını, yaşantılarını, dinlerini, âdetlerini terk etmeyecekleri anlatılıyor


ALAK-KADİR-BEYYİNE SURELERİ TOPLU SORU VE CEVAPLARI..



1. Alak Suresi hakkında aşağıdakilerden hangisi doğrudur ?

a. Kur'anı Kerim'in 96. suresi ve 19 ayetten oluşmakta
b. Alak , Arapça kan pıhtısı anlamına gelir.
c. İlk beş ayeti Kur'anın inen ilk ayetleridir.
d.hepsi



2. Alak suresine ismini veren ayet hangisidir?

a. Yaratan Rabbinin adıyla oku...
b. O insanı bir alak'tan yarattı..
c. Her ikiside
d.hiçbiri



3. Aşağıdaki surelerden hangisinde '' Tilavet Secdesi '' bulunmaktadır?

a. Kadir suresi
b. Beyyine suresi
c. Alak suresi
d. Hiçbiri



4. Kadir suresinin nüzül sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

a. Hz. Peygambere (sav) ümmetinin ömrü gösterilmiş, Resulullah (sav) önceki ümmetlerin ömrüne nisbetle kısa olduğu için amelde onların uzun ömürde işlediklerine yetişemezler diye bu ömrü kısa bulmuş. Bunun üzerine Cenab-ı Hak (cc) bin aydan hayırlı olan Kadir gecesini vermiştir.
b. Arabistan halkına gönderilmiş olan peygamberin isminin bu sureye verilmesi
c. Hz. Ömer'in bu sure ile Müslüman olması
d. Allah'ın gökleri ve yeri aydınlatan nurundan bahsetmiştir




5. Beyyine suresi ile ilgili hangisi doğrudur ?

a. Medine'de nazil olmuş, 97. sure ve 8 ayettir.
b. Birinci ayette açık delil anlamına gelen el- Beyyine kelimesi sureye ad olmuştur.
c. Bahsedilen Beyyine Peygamber Efendimiz (sav) 'dir.
d. Hepsi

6. Alak Suresi ile ilgili hangi bilgi doğrudur?

a. Doksan iki kelime, ikiyüz seksen harfden ibarettir.
b. Fasılası '' kaf , mim, ye , te ,be'' dir.
c. Sure Kalem suresi olarakta adlandırılmıştır.
d. Hepsi



7. Alak suresi hakkındaki hangi bilgi doğrudur?

a. Sure ikinci ayette geçen ve '' asılıp tutunan'' anlamına gelen alak kelimesinden almıştır.
b. İlk beş ayet Hz. Peygambere gelen ilk vahiy sureler, geri kalan sureler Ebu Cehil hakkında indiği rivayet edilmiştir.
c. Nüzül sırasına göre 1. suredir.
d. Hepsi



8. Alak Suresinin temel konusu hangisidir?

a. Allah'ın isminin tesbih edilmesi
b. İnsanın '' alak ''tan yaratılması
c.HEPSİ
d. Kendini beğenmişlik ve nankörlük



9.. Aşağıdakilerden hangisi Beyyine suresinin temel konusudur?

a. Bu surede mukaddes kitab ile birlikte bir Peygamber gönderilmesi açıklanmıştır.
b. Ehli kitabın sapıklığı açıklanarak onların sapık yollara düşmelerinin sebebi olarak Allah'dan hidayet gelmemesi olmadığı belirtilmiştir.
c. Allah (cc) tekrar bir Peygamber aracılığıyla hidayet gönderdikten sonra sapıklıklarında devam ederse sapıklıklarının sorumluluğu daha da artacaktır.
d. Hepsi


10. Kadir Gecesi hangi gecedir?

a. Zilhicce ayının ilk haftasında gizlidir
b. Şaban ayının 14. gecesidir.
c. Recep ayının ilk Cuma gecesidir
d. Ramazan ayının 27. gecesidir

11. Hangi surede ve ayette Cenab-ı Hakkın Rablik sıfatı zikredilerek O'nun herşeyin sahibi olduğuna varlıkları terbiye ettiğine , onları layık oldukları makama derece derece ulaştırdığına dikkat çekmiştir?

a. Kadir suresi , 2. ayet '' Kadir gecesinin ne olduğunu bilirmisin.''
b. Beyyine suresi 2. ayet '' Allah tarafından gönderilip kendilerine tertemiz sahifeleri (Kur'anı ) okuyan Peygamberdir''
c. Alak suresi 1. ayet '' Yaratan Rabbinin adıyla oku ''
d. Hiçbiri




12. O insanı bir nutfeden yarattı, ayetinde bize anlatılmak istenen nedir ?

a. Allah'ın yarattığı her varlıkta ve yaptığı işlerde şaşılacak şeyler vardır
b. Allah'ü Teala'nın insanı en güzel biçimde yarattığı zikredilmiştir
c. Hayırlara muvaffak olmak ancak yüce Allah'ın yardımı ile mümkündür.
d. Bilki insan ceset ve ruhtan oluşmuştur.



13. Beyyine suresi '' Onların Rableri katında mükafatları altından ırmaklar akan içinde devamlı olarak kalacakları Adn Cennetleridir. Allah kendilerinden hoşnut olmuş onlar da Allah'dan hoşnut olmuştur''
8. ayetinde İnsanlar içinde öyle kimseler vardır ki, Allah katında meleklerden daha şerefli ve üstündür''
Ayetin Alimler tarafından tefsiri aşağıdakilerden hangisidir?

a. Meleklerin aklı vardır, şehvet duygusu yoktur. Hayvanların şehveti vardır, aklı yoktur. İnsanın hem aklı hem de şehveti vardır. Kimin aklı şehvetine galip gelirse o kimse, melekler gibi ya da onlardan daha faziletli olur. Kimin de şehveti aklına galip gelirse o kimse, hayvanlar gibi ya da onlardan daha sapık bir halde olur
b. Kalp ehli arifler için bütün vakitler Kadir gecesidir
c. O insan Allah'ın gördüğünü bilmez mi..
d. O Rab ki, insana kalemle yazmayı ve bilmediklerini öğretti




14. Kadir suresinde geçen '' O gecede Rablerinin izniyle melekler ve Ruh her iş için iner , dururlar '' ayetinde Ruh ve meleklerin inmesiyle kastedilen aşağıdakilerden hangisidir?

a. Cebrail (as) ve bu gecede melekler yeryüzüne inerler, insanlara selam verirler
b. İlahi rahmet ve melekler insanların dualarına amin derler
c. Ruh ( ancak meleklerin bu gece gördükleri diğer bir melektir ) ve melekler yeryüzüne değil, dünya semasına inerler
d. hepsi


15. Kadir suresi 5. ayet '' O baştan sona selam ve selamet gecesidir '' buyrulmuştur. Kadir gecesine selam ve selamet gecesi denmesinin amacı nedir?

a. Melekler o gece , ayakta olan , oturan , Kur'an okuyan ve namaz kılan her mümine selam verirler ve Allah'ü Teala bu gece hayır -selamet olan şeyleri takdir eder.
b. Allah'ın tek olduğu bütün varlıkların ihtiyacını görmesidir
c. Aslında gecenin şerrinden sığınmadır
d. Allah'a sığınılacak gece karanlığının insanı saran tehlikeden yüce Allah'a sığınılması gerektiği



16. Beyyine suresinde 5. ayette '' Halbuki onlara ancak dini yalnız Allah için yaşayarak ve hanif olarak Allah'a kulluk etmeleri , namaz kılmaları ve zekat vermeleri emrolunmuştur. Sağlam din de budur'' buyrulmuştur.
'' Sağlam din de budur '' cümlesinden anlamamız gereken nedir?


a. Dini Allah'a has kılmak , onu sırf Allah rızası için yaşamaktır
b. Bütün bozuk inanç ve itikadlardan uzaklaşıp tevhid üzere kalmak ve İslam'a tam yönelmektir
c. Allah'ın birliğini kabul etmek, şirkten uzaklaşmak ve amellerle riyayı terketmek
d. hepsi


17. İhlasın derecesi aşağıdakilerden hangisidir?

a. Dünyada ya da ahirette elde edeceği bir menfaat için Allah'a kulluk yapmak
b. Ahiret nimetlerini isteyerek Allah'a kulluk yapmak
c. Dünya menfaati için çalışmak
d.Kul olduğunu bilerek ve muhabbetle Allah'a kulluk yapmak






18. Alak Suresinin temel mesajı aşağıdakilerden hangisidir?

a. Sure Yüce Allah'ın ebedi mucize olan bu Kur'anı değerli Peygamberine indirmek suretiyle ona lütufta bulunduğunu belirtir
b. Güç ve servetine güvenerek insanın taşkınlık yaptığından ve Allah'ın emirlerine isyan ettiğinden sure bahseder
c. Sure okuma ve öğrenmeye davet ile başlayıp, namaz ve ibadetle sona erer. Böylece ilim-amel ilişkisini ortaya koyar.
d. Hepsi




19. Alak suresinin temel mesajını en doğru şekilde bildiren aşağıdakilerden hangisidir?

a. İnsan '' alak '' adı verilen bir maddeden yaratılımıştır
b. İnsanın yaratılışındaki ilk maddeden değil, yaratılışın ana karnındaki ilk merhalesinden bahsedilmektedir
c. Ana karnındaki insanın öncelikle bir kan pıhtısı görüntüsünde, rahim duvarına asılı duruşu, embriyo hali anlatılmaktadır
d. Hepsi



20. '' İman edip salih amel işleyenlere gelince....... '' ayeti kerimedeki boş kalan kısmını tamamlayınız?

a. huşu sahipleri içindedirler
b. onlar halkın en şerli olanlarıdır
c. onlar halkın en hayırlısıdır
d. Allah'dan hoşnut olmuşlardır




21. '' O fecrin doğuşuna kadar devam eder'' ayetinde anlatılmak istenen nedir ?

a. Kadir gecesi tan yerinin ağarmasıyla biter
b. Melekler fecre kadar sırasıyla grup grup inerler
c. Melekler fecre kadar selam verirler
d. Hepsi




22. '' Kadir gecesinin ne olduğunu bilir misin'' ayetindeki bu sualin sorulasıyla hangisinin şanı yüceltilmiştir?

a. Kur'anı Kerim'in
b. İslam aleminin mübarek günlerinin
c. Dini bayramların
d. Hiçbiri



23. Kadir gecesi ile ilgili en önemli olan aşağıdakilerden hangisidir?

a. Kur'anın indirilmeye başlanması bu gecede olmuştur
b. Kur'an dünya semasına bütünüyle toptan bu gecede olmuştur
c. Kur'an levh-i mahfuz'dan dünya semasına Kadir gecesinde toptan bir defada indirilmiştir
d. hepsi


24. Alak suresinde '' alnından yakalanıp Cehenneme atılacak '' olan kimdir?

a. Putlara tapanlar
b. Ebu Cehil
c. Yahudiler
d. İmandan dönenler



25.. Alak suresi kalp ve bedenle Rabbe kavuşmayı nasıl emretmiştir?

a. Secde et de Allah'a yaklaş
b. Gerçek şu ki insan azar
c. O insan Allah'ın gördüğünü bilmez mi
d. Oku Rabbin çok büyük kerem sahibidir

CEVAPLAR..
1.D
2.C
3.C (19)
4.A
5.D
6.D
7.D
8.C
9.D
10.D
11.C
12.B
13.A
14.D
15.A
16.D
17.C
18.D
19.D
20.C (7)
21.D
22.A
23.D
24.B
25.A
__________________

《 " Lâ Edrî " Nısfu'l-İlm 》



Alıntı ile Cevapla
Alt 02.Haziran.2016, 09:25   Mesaj No:92
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik tarihi: 15.Kasım.2011
Arkadaşları:61
Cinsiyet:bayan
Bulunduğu yer:Trabzon
Yaş:37
Mesajlar: 5.969
Konular: 287
Beğenildi:2841
Beğendi:2192
Takdirleri:1509256
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart

99-100-101 ZİLZAL-ADİYAT-KARİA SURELERİ

99-*ZİLZAL SURESİ BİZE NE ANLATIYOR*

1.Ölümden sonra dirilişi

2.Kişinin dünyada yaptığı işlerin yazılı olduğu amel defterinin açılacağı

3.Hayır-şer namına yaptığı herşeyin kendisine bildirileceği anlatılıyor.

4.Dünya hayatında bu güne hazırlık yapmayan ve inanmayanların şaşıracağından bahsetmektedir.

5.Çünkü hazırlıklı olmayan için bu durum onlar için ansızın olmuş olacak.

6.Kıyametin zuhuru esnasında ve kıyamet sonrası Mahşer yerinde zuhur edecek korkunç olayları

7.insanın mutlaka amellerinin karşılığını göreceğini anlatılıyor

8. Kötülüğün cezası yapılan kötülük kadar verilecek, buna karşın iyiliğin karşılığı, yaptığından daha fazla verilecektir.

100-*ADİYAT SURESİ BİZE NE ANLATIYOR*

Surenin konusu ,, ahireti inkar etmenin veya ondan gafil olmanın, kişiye getireceği ahlâkî çöküştür.

1.Ahirete insanların sadece görünürde olan amellerinden öte ,kalplerindeki gizledikleri kötü düşüncelerede hesap sorulacağı

2.Cihadın kutsandığı, mücahidlerin ve onların atlarının övüldüğü bir sûredir

3.İnsanın nankörlüğü, dünyaya bağımlılığı, dünya malı ve mülküne düşkünlüğü sebebiyle dünyayı âhirete tercih edişi anlatılıyor

4.Dünya malını çok sevmesi ve o mala tutkusu sebebiyle onu ona verenin yolunda harcamayarak cimrilik yaptığı anlatılıyor

5.Kabirlerin deşilip içindekilerin dışarıya atılacağı, t

6.Tüm insanların yaşadıkları hayatın hesabını vermek üzere Rablerinin huzuruna götürüleceği,

7.Orada sînelerin devşirileceği, kalplerin içinde ne var ne yok hepsinin ortaya döküleceği,

8.Hayır şer hepsinin ayrıştırılacağı

9. Cenâb-ı Hak’ın her şeyden haberdar olduğu anlatılmaktadır

10. Rabb'inin verdiği kuvvetleri yanlış yerlere kullanmakta ve Rabb'ine karşı haddi aşarak nankörlük etmekte olduğuna,

11.Kendi kendine şahitlik edeceği gün geldiğinde artık bu kalbinde gizli tuttuğuda ortaya çıkacak ve bundan dolayı pişmanlık duysada zamanı geçmiş ve cezayı hak etmiş olacak diye uyarılarda bulunulmuştur.

101-*KARİA SURESİ BİZE NE ANLATIYOR*

1.Surenin konusu , kıyamet ve ahiret tasfirleridir.

2.Kıyametin kopmasındaki büyük olaydan bahsederek,

3.korkunç bir manzaranın haberini dinlemeleri için uyarılar yapılmaktadır.

4.O gün, , insanların duyacakları korkularla sağa sola koşacaklardır.

5.Dağlar kökünden koparılarak atılmış yün gibi olacaklar ve hiçbir şey buna engel olamayacaktır.

6. Ahirette hesap görülürken Allah'ın adaleti ortaya çıkacaktır.

7.Orada insanların iyi ve kötü amellerinin karşılığını göreceklerdir.

8.Kimin iyi amelleri kötü amellerine karşı ağır basarsa, onlara razı olacakları mükafatlar verilecektir,

9.Kiminin de iyi amelleri kötü amellerinden hafif olursa onlarada ceza olarak derin ateş çukurları verileceğinden haber verilir.

ZİLZAL-ADİYAT-KARİA SURELERİ TOPLU SORU VE CEVAPLARI


1-Aşağıdaki şıklardan hangisi doğrudur?
A-Zilzal ve Adiyat Mekki, Karia suresi ise Medenidir.
B-Bu üç surenin Mekki olduğunda hiç şüphe yoktur.
C-Zilzal suresinin Mekki veya Medeni olduğunda ihtilaf vardır.
D-Bu üç sure tevhid ön plandadır


2-Deprem anlamına gelen sure hangisidir?
A-Zilzal
B-Adiyat
C-Karia
D-Hiçbiri


3-Aşağıdaki bilgilerin hangisi yanlıştır?
A-Zilzal suresi 8 ayettir
B-Adiyat suresi 12 ayettir
C-Karia suresi 11 ayettir
D-Adiyat suresi 11 ayettir


4- Yeminle başlayan sure/sureler hangisidir?
A-Karia ve Adiyat
B-Adiyat
C-Zilzal
D-Zilzal –Adiyat


5-Konusu Allah-insan ilişkisi olan sure/sureler hangisidir?
A-Adiyat
B-Adiyat-Karia
C-Zilzal-Karia
D-Adiyat-Karia-Zilzal

6-Adiyat suresinde hangisine yemin edilmiyor?
A-Sabah baskın yapanlara
B-Harıl harıl koşanlara
C-Allah için savaşanlara
D-Ateş saçanlara


7-Adiyat suresinde,İnsanın Rabbine karşı nankörlüğe kim şahittir?
A-Allah
B-Melekler
C-Dostları
D-Kendisi


8-Hangi sure/sureler kıyamet dehşetini anlatıyor?
A-Zilzal-Karia
B-Adiyat-Karia
C-Zilzal –Adiyat
D-Zilzal


9-Aşağıdakilerden hangisi Zilzal suresinin temel mesajlarından biri değildir?
A-Kıyamet koparken yeryüzü şiddetli sarsılacaktır
B-Kıyamet günü koparken herkes birbirinden kaçacaktır
C-Kıyamet günü insan “Ne oluyor” diyecektir
D-O gün yeryüzü bütün ağırlıklarını atacaktır


10-Aşağıdakilerden hangisi Zilzal suresinde geçmez?
A-Miskal
B-Zerre
C-Hayır
D-Sema


11- İnsan’ın “Ne oluyor?” dediği zaman hangisidir?
A-Ölüm
B-Kıyamet
C-Ahiret
D-Hiçbiri

12-Haviye nedir?
A-Yer sarsıntısı
B-Cehennem sıcaklığı
C-Kızıştırılmış ateş
D-Yanmış ekin



13-Allah insana bir çok nimet verdiği halde insanın tavrı genellikle ne olmuştur?
A-Şükür
B-Küfür
C-Nankörlük
D-İsyan


14-İnsanlar bölük bölük niçin yerlerinden fırlayacaklardır?
A-Allah’ı görmek için
B-Amelleri kendilerine gösterilmek için
C-Cennet ve Cehennemi görmek için
D-Sırattan geçmek için

15-Zilzal suresinde hangi kavram geçmez?
A-Hayır
B-Şer
C-A’mal
D-Din


16-Zilzal suresinde hangi kavram geçmez?
A- Subha
B-Zilzal
C-Eskal
D-İnsan

17-Aşağıdaki kavramlardan hangisi Karia suresinde geçmez?
A-Karia
B-Firaş
C-Haviye
D-Nar

18-Aşağıdaki kavramlardan hangisi Adiyat suresinde geçmez?
A-İnsan
B-Hubb
C-Hayr
D-Şer

19-Aşağıdaki kavramlardan hangisi Adiyat suresinde geçmez?
A-Şedid
B-Eştat
C-Sudur
D-Kenud


20- Aşağıdaki kavramlardan hangisi Zilzal suresinde geçmez?

A-Arz
B-Nas
C-Rab
D-Şehid


21-Adiyat suresinde Allah’ın isimlerinden hangisi geçiyor?
A-Rahim
B-Şedid
C-Habir
D-Vedud


22-Ahirette kimseye haksızlık yapılmayacağı hangi ayetler ifade eder?
A-Adiyat-10-11
B-Zilzal-7-8
C-Karia-6-7
D-Hiçbiri


23-İnsanoğlu neye karşı şiddetli sevgisi vardır?
A-Dünyaya
B-Mala
C-Kadına
D-Evlada



24-Kıyamet günü kimler dağılacak pervaneler gibi olacaklardır?
A-İnsanlar
B-Kafirler
C-Müşrikler


25-Aşağıdakilerden hangisi kıyamet anında olacak şeylerden değildir?
A-Yeryüzünün ağırlıklarını dışarı çıkarması
B-Yeryüzünün şiddetli sarsılması
C-İnsanın ne olduğunu sorması
D-İnsanların sırattan geçmesi


26-Aşağıdakilerden hangisi Adiyat-Zilzal-Karia surelerinin konusu değildir?
A-Herkes yaptığı amelin karşılığını görecektir
B-Sabr
C-Kıyamet dehşetli olacaktır
D-İnsanın mala/servete hırslı olması


27- Aşağıdakilerden hangisi Adiyat-Zilzal-Karia surelerinin konusu değildir?

A-Kıyamet anında yeryüzünde olacak değişiklikler
B-İman edenlerin Cennete girmesi
C-Terazinin kurulması
D-Kıyametin ansızın gelmesi


28-Ahirette tartısı ağır gelenin durumu ne olacaktır?
A-Arasatta bekleyecektir
B-Üzülmeyecek
C-Peygamberlerin yanına gidecektir
D-Hoşnut olacağı hayata kavuşacaktır


29-Ahirette Allah haberleri anlatması için kime vahyedecektir.?
A-Semaya
B-Meleklere
C-Yeryüzüne
D-İnsanlara

30-Cahiliyye zamanında savaşlarda baskın hangi vakitte yapılıyordu?
A-Sabah
B-Öğle
C-İkindi
D-Akşam

CEVAPLAR

1.C
2.A
3.B
4.B
5.A
6.C
7.D (7)
8.A
9.B
10.D
11.B
12.C
13.C
14.B
15.D
16.A
17.B
18.D
19.B
20.D
21.C
22.B
23.B
24.A
25.D
26.B
27.B
28.D
29.C
30.A
__________________

《 " Lâ Edrî " Nısfu'l-İlm 》



Alıntı ile Cevapla
Alt 02.Haziran.2016, 09:29   Mesaj No:93
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik tarihi: 15.Kasım.2011
Arkadaşları:61
Cinsiyet:bayan
Bulunduğu yer:Trabzon
Yaş:37
Mesajlar: 5.969
Konular: 287
Beğenildi:2841
Beğendi:2192
Takdirleri:1509256
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart

102-103-104-105 TEKASÜR-ASR-HÜMEZE-FİL SURELERİ

102-*TEKASUR SURESİ BİZE NE ANLATIYOR*

1.İnsanların dünyaya karşı aşırı bağlılıkları dünyaya tapmaya kadar götürürken bu davranışlarından dolayı uyarılmışlardır.

2.İnsanların böyle yaşam tarzları onları Ölüme kadar mal, servet yığma yarışı ve sadece geçici dünya lezzetleri, elde ederek bu konuda birbiriyle yarışırken asıl yaratılış gayelerini unutturur.

3.İnsanların dünya ile aldanışlarını

4.Malda evlâtta çokluk, ekonomik ve siyasal güç elde etmek sevdasıyla çırpınanları

5.Ulaştığı ekonomik ve siyasal gücüne mağrur olarak müstekbirce bir hayat sergileyenleri

6. Allah’a da ihtiyacı yokmuş gibi davranan insanları anlatıyor

7.Sûrede Rabbimiz yarın olacakları bugünden haber vererek gaflet içinde dünyayı kıble edinen ve gözleri kapalı olarak ateşe doğru giden insanları uyarmaktadır.

8.İnsanların, nimet olarak verilen dünyaya ait şeyleri kendilerine ilâhlar edinip, onlara tapınmalarını şiddetli bir üslûpla tenkid edilerek

9.Böyle davrananların ahirette uğrayacakları elim azabı haber vermektedir


103-*ASR SURESİ BİZE NE ANLATIYOR*

1.Asr suresinde insanın nasıl bir yol takibine binaaen kayıp ve kazanacağından bahseder.

2.Rabbimizin biz kullarına sunduğu hayat programını en kısa, en özlü, duyanın asla unutması mümkün olmayan en güzel biçimde üç âyetle anlatıyor

3.Yeryüzünün halîfesi olarak yaratılan insanın hayatını, dünya ve ukba sadetini, mutluluğunu, kurtuluşunu, hüsranını, kaybını en özlü bir biçimde anlatıyor

4.Rabbimiz asra yemin eder.

5. İnsanın en büyük sermayesi olan ömrüne dikkat çekilir.

6.Sonra tüm insanların, insan cinsinin ziyânda olduğu, kayıp içinde olduğu vurgulanır.

7.Dört sıfat, dört özellik sayılır ve bu özellik sahiplerinin bu kaybedenlerden müstesna oldukları anlatılır.

8.Malda çokluk derdinin Allah’a kulluktan alıkoyan insanın kaybını, hüsranını anlatıyor

9.Bu kaybedenlerin istisnasını da ortaya koyar.

10.Biryandanda bu sure insanların çoğunun kayıb yolunu tercih ettiğini gösteriyor.

11.Bunun için Allah ın Rasulleriyle gönderdiği ve müminlerin üzerinde olduğu yolu çok iyi bilip bu yolu takip etmek gereklidir.


104-*HUMEZE SURESİ BİZE NE ANLATIYOR

1.Surede zenginliğin verdiği şımarıklıkla beraber ve haddi aşmalar yerilerek

2.Böyle yaşayanların ahirette ebedi ceza yeri olan cehennemdeki yerlerinden bahsedilmiştir.

3.Malına, servetine ve konumuna güvenerek müminlerle alay eden, insanlara tepeden bakan, insanları ayıplayan, insanların iffet ve namuslarına dil uzatan, istihza ve alaylarla mü’minleri çekiştirip küçük düşüren bir insan tiplemesini anlatıyor

4.Tüm gücüyle mal mülk toplamaya, servet yığmaya yönelen

5.Dünyada ebedî kalacakmış gibi plan program yapmaya çalışan bu yüzden de âhiretle ilgilenecek zamanı kalmayan kişinin kötülüğü anlatılır.

6.Malı sayesinde âhiretteki hesabının hafifletileceğini uman kişinin cehenneme gideceği anlatılır.

7.Sûrede, basit ruhlu, aşağılık e insanların hâl ve tavırları anlatılmakta ne kadar zavallı oldukları vurgulanmaktadır.

8.Gerek insanların arkalarından, gerekse yüzlerine karşı onların namus ve şerefleriyle oynayan,

9.Onları incitip rahatsız eden, gıybet eden, kovuculuk yapan, insanların etini yiyen, şeref ve haysiyetlerini kemiren, insanlara onların hoşuna gitmeyecek ve onurlarını kıracak lâkaplar takan,

10.İnsanlarda kusur arayan, onların avretlerini açmaya çalışan,

11.İnsanlar arasında zevzeklik ve maskaralıklar yaparak hem kendisi gülen, hem de insanları güldürmeye çalışan ve bu özellikleri alışkanlık haline getirenlerin cehenneme gideceğini anlatıyor

12.Kur’an’da cehennemin isimlerinden birisinin Hutame olduğu

13.Mal toplayıp biriktirmeye çalışan, malıyla, mülküyle kendisini üstün görüp insanlara tepeden bakanın gideceği yerin Hutame olduğu

14.Hutame nin, “Hümeze” ve “Lümeze”ye verilecek ceza olduğunu

15.Hutame’nin ne demek olduğunu

16. Allah’ın tutuşturulmuş bir ateşi olduğu anlatılıyor

17.Hutame nin Kalplerin üzerine kadar çıkan, yüreklerin içine kadar işleyen, kalplere nüfuz eden bir ateş olduğu anlatılıyor


105-*FİL SURESİ BİZE NE ANLATIYOR*

1.Surede anlatılan vaka Son Rasul Muhammed as mın doğumundan kısa bir zaman önce vuku bulmuş ve bu olaya mekkedeki çocuklar bile şahit olmuşlardır.

2.Mü’minlere kıyâmete kadar Allah desteğini, kâfirlere de dünya ve ukbâ azabını anlatıyor

3.Allah’ın yasaları ve sistemiyle savaşa tutuşanları

4.Allah’ın yeryüzünde en büyük âyetlerinden birisi olan Kâbe’yi yıkmak, yok etmek böylece yeryüzünde Allah’a kulluk sembolünü silip süpürerek Allah’a kulluğu bitirmek isteyen azgın bir insanı

5.BU insanın filler desteğindeki güçlü ordusuna karşı, yaratıklarının en zayıfı olan kuşlarla Rabbimizin gerçekleştirdiği bir operasyonu anlatıyor

6.Allah’ın gücü, kudreti ortaya konuluyor

7.Kıyâmete kadar Allah düşmanlarına, din düşmanlarına en büyük ders, yine Allah dostlarına da en büyük destekten bahsediliyor

8.Surenin konusu Ebrehe, Fil ordusu, Kâbe ve Kureyş’tir

9.Fil suresinin tarihi arka planı ayrı bir nasihattır bu günün insanına





TEKASÜR-ASR-HÜMEZE -FİL SURELERİ TOPLU SORU VE CEVAPLARI

1.Fil Suresi nerede inmiştir ve kaç ayetten oluşur?
a-mekke-8
b-medıne-7
c-mekke-9
d-mekke-5

2.yemeni zapt eden Habeş hükümdarının ismi nedir?
a-spinoza
b-napolyon
c-firavun
d-ebrehe



3.üzerlerlerine pişkin sert çamurdan taşlar atan sürüler halinde kuşların gönderidiği topluluk hangisidir?
a-bahçe sahipleri
b-fil sahipleri
c-hz.salih in kavmi
d-hz.nuh un kavmi


4.fil vakasından sonra arap müşriklerinin islamı açıdan en önemli tavırları ne olmuştur?
a-çok sevindiler
b-putlara kurban kestiler
c-uzun bi müddet putlara tapmadılar
d-bizanslara savaş açtılar


5.asr süresi için verilenlerden hangisi yanlıştır?
a-asr hafta anlamına gelir
b-kuranın 103. Süresidir.
c-3 ayetten oluşmaktadır
d-mekkede inmiştir


6.Fil suresinde anlatılanların yaşandığı yıla ne ad verilmiştir?
a-at yılı
b-inek senesi
c-çekirge yılı
d-fil senesi


7.bu filin ismi nedir?
a-mahmut
b-burak
c-dimar
d-tomris

8.asr süresi hangi iki sürenin arasında bulunur?
a-felak-karıa
b-kevser-nas
c-tekasur-humeze
d-humeze-kevser

9.sure neye yemin ederek başlamıştır?
a-insana
b-imana
c-asra
d-kurana

-iman eden
-güzel işler yapan
-birbirine hakkı ve sabrı tavsiye edenler
10.Yukardaki verilenler surede kimler olarak geçer?
a-hüsranda olmayanlar
b-zararda olanlar
c-yalancılar
d-ikiyüzlüler



11.ebrehenin kabeyi yıkmasındaki asıl amaç?
a-ünlü olmak
b-kabeyi yıkarak ticareti ele geçirmek
c-tapınağı kirletenlerden öc almak istemesi
d-arap kabilelerin kendisine boyun eğmelerini istemesi



12.asr süresi hakkında aşağıdakılerden hangisi söylenemez?
A.-iman ve amel ilişkisi
B-insanlığın hüsranda olduğu
c-sabrı ve hakkı tavsiyenin önemi
d-asr kelimesin ikindi manasına gelmesi



13.imam şafinin insan süşünürse bu süre insanlara yeterdi buyurduğu süre hangisidir?
a-asr
b-tekasur
c-humeze
d-fil

14.Tekasür Suresi nerede inmiştir ve kaç ayetten oluşur?
a-mekke-8
b-medıne-7
c-mekke-9
d-mekke-5


15.Tekasür suresinin ne hakkında nazil olduğu rivayet edilir?
a-kendi sayılarının çokluğu ıle ovunen kavimlerin
b-mal varlıkları için kavga eden ailelerin
c-çok sayıda hayvanlarının hastalıktan telef olması
d-çoklukla ancak imanlarının kurtulacagına inanan insnların


16.asra yemin olsun ki muhakkak insan kesin bir ziyan içindedir. Ancak iman edip Salih amellerde bulunanlar hemde birbirlerine hakkı ve sabrı tavsiye edenler hariçtir ,onlar kurtulmuştr.

Yukarda meali verilen süre hangisidir?
a-nas
b-asr
c-ihlas
d-felak


17.tekasurun kelıme anlamı nedır?
a-çokluktan ovunme
b-yokluktan utanma
c-imanın zayıflığı
d-ahlak yoksunluğu

18.aşagıda verilenlerden hangisi o kabilelerin davranışlarndandır?
a-mezarlıkta ölüleri bıle çokluk için sayma
b-büyükbaş hayvanlarınıda insan gibi gösteri sayıyı artırma
c-çok çocuk için teşvikte bulunma
d-kabileler arası kız alıp verme işine son verme


19. Tekasür suresi sıralama olarak hangi iki sürenın arasında bulunur?
a-karıa-zilzal
b-fil-karıa
c-karia-asr
d-karıs-adiyat


20.Tekasür suresi mushaftakı sıralamada…………iniş sırasına göre…………dadır?
a-102-16
b-105-17
c-123-17
d-101-15

21.hangisi Tekasür süresinnın isimlernden degildir?
a-elhakım
b-makbure
c-tekasur
d-mearic

22) Hümeze sûresi nerede nüzûl olmus, mushaftaki sira ve nüzûl sırası kaçtir?
a) medine/ 104/ 32
b) mekke/ 32/ 104
c) medine /32/ 104
d) mekke/ 104/ 32

23)"Hümeze"nin kelime anlami asagidakilerden hangisidir?
a) kınamak
b) kötülemek
c) gambazlamak
d) hepsi

24) Bu sûre peygamberi cekistirdigi icin hangi sahisa yonelik uyarici niteligindeydi?
a) ebu Cehil
b) ümeyye ibn halef
c) ebu süfyan
d) ibnul munzir

25) Sûrede gecen "hutame" kelimesinin anlami nedir?
a) cehennem
b)sekar
c) ates
d)yangın

26. Her türlü günah önce kalbte yeşerdiği ve kalbin kabulü ile yapıldığı için yüce Allah kalbin de azap çekeceğini belirterek beden ve kalp, ruh ve beden birlikte azap çekeceğini ve bu manevi ateşten hangi ayette bahseder?

a) O ateş dolu cehennem üzerlerine kapanıp kilitlenecektir
b) O uzatılmış sütunlarla
c) O Allah’ın tutuşturulmuş ateşidir
d) gönüllere ve kalplere işler

27. Suredeki hangi ayette hem kasem hem yemin tekidi kullanılmıştır?

a) 2
b) 3
c) 5
d) 4

28. Hümeze suresinde‘ O ateş dolu cehennem .....’ diye başlayan ayetinin devamı aşağıdakilerden hangisidir?

a) onları saracak
b) üzerlerine kapanıp kilitlenecektir
c) karşılık olarak yeter onlara yeter
d)hepsi

29. Surede geçen ‘عَمَدٍ’ kelimesinin anlamı nedir ?

a) ateş
b) sütun
c) duvar
d)çit


30. “O insan ki malı yığar ve sayar. “ ayetindeki maksat nedir?

a) Dünyada ebedî kalacak gibi yaşar
b) malını paylaşmada cimri davranır
c) ölümü düşünmemesi
d) hepsi

31. Yüce Allah gözleri malda, işleri güçleri gammazlıkta olanların durumunu hangi ayette açıklamaktadır?

a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

32) Hümeze suresindeki hangi ayet, Hz. Ali (R.A.) nin “Ne aciptir ki insan yer altında ateş kaynayıp dururken üzerinde Allah’a isyan eder” sözüne benzemektedir?

a) 2
b) 3
c) 6
d) 8

33.Neden Hutame’nin ateşinden kurtuluş mümkün değildir.?

a) cehennemden bir ateş olduğu için
b) Çünkü cehennem kuyusu içindeki bu ateşin üzerine yine ateşten sütunlarla kapatılmış kapılar vardır.
c) alaycılar ve kınayıcıların mekanı olduğu için
d)hiçbiri

34. Allahu teala iki tip insandan aşağıdaki ayetlerden hangisinde bahsetmiştir?
a) 1-8
b) 5-6
c) 2-3
d) 4-5

35. Âlimler aşağıdaki hangi kelimenin manasının ‘cehennemde bir vadi’ yada ‘azap’ olduğu ili ilgili aralarında ihtilaf etmişlerdir?

a) وَيل
b) الحطمة
c) مؤصدة
d) عمد

36. Tekâsür Sûresi'nde "cahim" diye ismi geçen cehennemin isimlerindendir. Bazıları dördüncü, bazıları altıncı, bazıları da ikinci tabakası demişlerdir. "Mevlid"de: "Korkarım ki yerleri ola Tamu." denildiği gibi, eski Türkçe'de cehenneme Tamu denilmiştir...bu kelime hangi ayette geçmektedir?

a) 4
b) 5
c) 6
d) 7

37-aşağıdakilerden hangisi hümeze suresinde ilk ayette eleştirilen davranışlardan biri değildir?
a-mal toplayan onu durmadan sayan
b-insanları arkadan çekiştiren
c-kaş-göz işareti ile alay eden
d-haram mal yiyen


38-insan malıyla ilgili hangi duygulara kapılır.?
a-onunla yardım etmek
b-malını yetimlerle paylaşmak
c-onu evlatlarına miras bırakmak
d-malının kendisini ebedileştireceğini sanmak


39-hutame nedir?
a-o Allahın yüreklere işleyen tutuşturulmuş ateşidir.?
b-sarp yokuştur
c-cennetteki yasak ağacın adıdır
d-peygamberlerin mucizeleridir


40-hutamede insan nasıl bir durumda olur?
a-altından ırmaklar akar
b-arafta olur
c-direkler arasında ateş onların üzerine kapatılır
d-iri gözlü dilberlerle olur


CEVAPLAR

1.D
2.D
3.B
4.A
5.A
6.D
7.A
8.C
9.C
10.A
11.C
12.B
13.A
14.A
15.A
16.B
17.A
18.A
19.C
20.A
21.D
22.D
23.D
24.B
25.C
26.D
27.D
28.B
29.B
30.D
31.A
32.D
33.B
34.C
35.D
36.A
37.D
38.D
39.A
40.C
__________________

《 " Lâ Edrî " Nısfu'l-İlm 》



Alıntı ile Cevapla
Alt 02.Haziran.2016, 09:32   Mesaj No:94
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik tarihi: 15.Kasım.2011
Arkadaşları:61
Cinsiyet:bayan
Bulunduğu yer:Trabzon
Yaş:37
Mesajlar: 5.969
Konular: 287
Beğenildi:2841
Beğendi:2192
Takdirleri:1509256
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart

106-107-108 KUREYŞ-MAUN-KEVSER SURELERİ

106-*KUREYŞ SURESİ BİZE NE ANLATIYOR*

1.Surede Allah ın kureyşlilere Kabeden dolayı emniyette olmayı bağışladığı

2.Bu sebebten dolayı Kureyşlilerin toplumsal bir statü kazandıklarını

3.Bunun için kabenin Rabbi içini doldurdukları putlar değil yalnızca Allah olduğu hatırlatılarak,

4.kendilerine gelmeleri ve ahidlerine bağlı kalmaları gerektiği anlatılıyor

5.Kureyş’e t-nınan özel imkânların kendileri değil, başkaları da değil sadece Allah olduğu vurgulanarak

6. Allah’a nankörlük değil teşekkür borçlarının olduğu hatırlatıyor

7.Allah bizzat Kureyş’in adını anarak, onlara ulaştırdığı nîmetlerini hatırlatarak onlardan Bey-tin Rabbine kulluk etmelerini istiyor.

8.Rabbimizin bu hitabını kendilerine hitap kabul eden,insanlar da benzer konumlarda aynı emrin, aynı hitabın muhatabıdırlar

9.Kureyşlilere kışın ve yazın yaptıkları seyahat nimeti ve elde ettikleri bol kazançları hatırlatılmaktadır

10.Eğer Allah'ın başka nimetlerinden dolayı kulluk etmiyorlarsa hiç değilse Kureyş'in (güvenini sağlayıp) onları kış ve yaz yolculuğuna alıştırdığı için ibadet etsinler denilmektedir

11.Allah onları açlıktan kurtarıp doyurmuş ve korkudan da emin kılmış

12.Allah onlara emniyet ve ruhsat nimetini verdiğinden dolayı yalnız O'na ibadet etmeleri ve ondan başka ilahları O'na ortak ve denk kabul etmemeleri gerektiği anlatılmaktadır.

13.Bu günde Kabeden dolayı ordaki krallar zenginlik içinde yaşamalarına rağmen Allah ın düşmanlarıylada müttefik olmuş ve geçmişte nasıl ahidlerine bağlı kalmamışlarsa bu günde aynı şekilde kalmamışlar.

107*MAUN SURESİ BİZE NE ANLATIYOR

1.Surede , ahirete iman etmeyenin ahlakının ne kadar bozuk olduğu

2.inkarlarının onlara getirdiği kafirlikten bahsediliyor.

3.Zahiren Müslüman görünen münafıkların kalben ahireti inkar etmelerinden dolayı, yaptıklarının hesabını vereceklerini

4.Farklı, iki tip insanın amel şekli vurgulanıyor

5.İnsanın içinde ahiret inancı olmadan sağlam bir karakterinin olamayacağı anlatılıyor

6.gösteriş için namaz kılanlardan

7.nifaktan ve münâfıklardan

8.Kafirler ve Allah’ın rızasını değil de insanların hatırını gözetleyen, riya, gösteriş için namaz kılan mü-nâfıklardan bahsediliyor

9.Rabbimiz önce kâfirlerin karakteristik özellikleri;anlatılır

10.Onlar dini, din gününü yalanlarlar, yetimi itip kakarlar,

11.toplumda sosyal ve siyasal dayanağı olmayan garibanları hor görüp onlara zulmederler, fakir fukaranın hakkını gasp edip onlara vermezler.

12.Münâfıklara namazlarından gaflet ederler, namazlarını gösteriş için kılarlar,

13.Ya da onlar aslında namaz kılmazlar da namaz gösterisinde bulunurlar, namazı vaktinde kılmazlar, namazı Allah’ın istediği şekilde kılmazlar buyurulmaktadır

14.Âhireti inkâr edip ölüm ötesi hayatın hesabını reddetmenin insanlarda ne gibi ahlâkî düşüşler meydana getireceği anlatılmaktadır

15.İlk âyetlerinde itikadî nifakı

16.Son iki âyetinde de ameli nifakı anlatır

17.Yetimi ve düşkünü horlayarak itip kakan, ona işkence eden kimselerin durumu, dini yalanlamak olduğu

18.Allah’a ve ahiret gününe iman eden bir kimse, Allah Teâlâ’nın bu büyük ithamı karşısında, ürpererek, etrafındaki yetim, yoksul ve ihtiyaç sahiplerinin hukukunu hassas bir şekilde gözetecek, onların ihtiyaçlarını karşılayacağı anlatılıyor

19. Kıldıkları namazdan gâfil olanlar ve gösteriş için namaz kılanların ahiret gününde karşılaşacakları acıklı azap vurgulanıyor

20.Namaz kılan herkes uyarılmaktadır




108-KEVSER SURESİ BİZE NE ANLATIYOR

1.Sure,cahili toplumun değer yargılarından biri olan soy,sopla övünme hastalığından bahseder.

2.Bu öyle bir hastalık ki kim kendine bu hastalığı bulaştırırsa kendi çocukları arasında ayırıma ve hatta erkek çocukla övünürken kız çocuğuylada utanç duyabilmektedir.

3.Günümüz kendini müslüman zanneden toplumdada buna çokça şahitlik etmekteyiz.

4.İşte bu surede Rasulullahın düşmanlarıda,Rasulullahın peş peşe vefat eden çocuklarından dolayı soyunun kurduduğu zannı ile kendilerinide bundan dolayı üstün görükleri anlatılıyor

5.Şanı yüce alemlerin tek ilahı olan tek Allah,burdada o kafir müşrikleri bu öfke ve kinlerini boşa çıkararak,Rasuluna hiç kimsenin ulaşamayacağı KEVSER verdiğini

6.Ve asıl soyu kesik olanların Rasulunun izinde gitmeyerek ve buhal üzere ölecek olanlar olacağını beyan etmiştir.

7.Rasulunun izinde gidenler ve cahili değerlerden kendilerini içtinap ederek uzak duranlarında bu kevserden nasipleneceğini Rasulullah haber vermiştir.

8.Nîmet şükür ilişkisini ortaya koymaktadır

9.Peygamberimize Kevser nimetinin verildiği

10.Bu nîmetleri sana lütfeden Rabbine teşekkür için namaz kıl ve kurban kes denilmektedir

11.Peygambere buğz edenler, ona düşmanlık besleyenler, dinine, mesaja, İslâm’a kin tutanlar, senin için ebterlik bekleyenler, bilesin ki ebter olanlar, silinecek olanlar, hem dünyada hem de ukbada hüsrana mahkum olacak olanlar onların ta kendileridir denilmektedir



KUREYŞ -MAUN ve KEVSER SURESİ TOPLU SORU VE CEVAPLARI

1.Kevser suresi hangi dönem inmiştir ve kaç ayettir?

a.Mekki_3
b.Mekki-4
c.Medeni-4
d.Medeni-3

2.Kureyş suresinin ana konusu nedir?
a.nübüvvet
b.cihat
c.iman-ibdet
d.infak

3.Kureyş kabilesinin kışın ve yazın diledikleri beldelere seyahat etmeleri kolaylaştırıladı..ayetinde geçen beldeler neresidir?

a.şam-bağdat
b.şam-yemen
c.yemen-mısır
d.yemen-medine

4.Kureyş suresi nüzul sırasına göre hangi sureler arasındadır?

a.tin-karia
b.Hümeze -Tin
c.Alak-beyyine
d.Hümeze -kria

5.Çoğunluk müfesire göre,''kevser ''kelimesi ne anlama gelmektedir?

a.hz.fatıma anamız
b.cennette bir havuz
c.peygamberimizin ümmeti
d.zekat


6.''ebter''kelimesi ne anlama gelmektedir?

a.mahrum kalmış
b.soyu kesik
c.gümüş bardak
d.lanet edilmiş

7.Kevser suresinde,Şükür vazifesi olarak ,peygamberimizden ne istenmektedir?

a.oruç tutması
b.zekat vermesi
c.hacc görevini yerine getirmesi
dçnamaz kılması

8.Kevser suresi nüzul sırasına göre hangi sureler arasında bulunmaktadır?

a.adiyat-tekasür
b.tin-karia
c.inşirah-adiyat
d.tekasür-kafirun

9.kevser suresinin fasıla harfi hangisidir?
a.nun
b.mim
c.ra
d.sad

10.Kureyş suresinin muhtevası,hangi sure ile yakından alakalıdır?

a.fil suresi
b.tin suresi
c.nasr suresi
d.duha suresi

11.Kureyş kabilesinin soyu kime dayanmaktadır?
a.hz.ismail
b.hz ishak
c.hz.isa
d.hiçbiri

12.kureyş kabilesine emredilen nedir?

a.seyahat etmek
b.Allaha şükür ve ibadette bulunmak
c.yetimleri doyurmak
d.hiçbiri

13.Maun suresi kaç ayettir ve nerede inmiştir?

a.mekki-8
b.medeni-7
c.medeni-8
d.mekki-7

14.maun suresi nüzul sırasına görehangi sureler arasında bulunmaktadır?

a.ihlas-abese
b.tekasür-ihlas
c.tekasür-kafirun
d.kafirun-abese

15.maun suresinin diğer adı nedir?

a. şifa suresi
b.din suresi
c.makbure suresi
d.hiçbiri

16.aşağıdakilerden hangisi maun suresinin içeriğinden mesjlarından biri değildir?

a.ahiret inancı
b.namaz şuuru
c.yetim hakkı
d.orucun fazileti

CEVAPLAR
1.A
2.C
3.B
4.A
5.B
6.B
7.D
8.A
9.A
9.C
10.A
11.A
12.B
13.D
14.C
15.B
16.D
__________________

《 " Lâ Edrî " Nısfu'l-İlm 》



Alıntı ile Cevapla
Alt 07.Haziran.2016, 11:28   Mesaj No:95
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik tarihi: 15.Kasım.2011
Arkadaşları:61
Cinsiyet:bayan
Bulunduğu yer:Trabzon
Yaş:37
Mesajlar: 5.969
Konular: 287
Beğenildi:2841
Beğendi:2192
Takdirleri:1509256
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart

109-110 KAFİRUN -NASR SURELERİ

109-*KAFİRUN SURESİ BİZE NE ANLATIYOR

1.Kafirun suresi yeryüzünde insanlar için tek geçerli dinin islam olduğu

2.İslamın kendisinden başka hiçbir dinin geçerliliğini kabul etmediğini

3.Batıl dinlerle uzlaşmacı veya hoşgörülüde olamıyacağını anlatır.

4.İslamın kendisini bir hayat nizamı kabul etmeyenlere karşı sadece fitne çıkarmama şartıyla yaşama hürriyeti tanır.

5.Fitne çıkarmak yeryüzünde kaos sebebi olduğu için öldürmekten daha büyük bir suçtur.

6.İslâm’ın küfürden ayrı olduğunun, her dönemde bu ikisinin asla birleşme ve uzlaşma ihtimalinin bulunmadığını anlatır

7.İslâm’ın bulunduğu yerde küfrün bulunamayacağını

8.İslâm’ın hakim olduğu yerde küfrün ve şirkin asla hayat hakkına sahip olmayacağını

9. İslâm'da ibadet edilecek olanın sadece Allah olduğu-nu anlatıyor

10. Allah'a yapılan ibadetle O'na ortak koşanların ibadetlerinin karşılaştırılması yapılmaktadır

11.Kâfirlerin, din konusunda Allah'ın Rasûlü ve O'na iman eden müslümanlarla hiçbir zaman uzlaşamayacaklarını

12.Bu konuda ümitlerini kesmelerini de anlatır



110-*NASR SURESİ BİZE NE ANLATIYOR

1.Surede Allah ın son Rasulun un şahsında bütün müslüman önder ve şahsiyetlerine Allah ın yardımıyla gelecek fetihte şımarmamaları

2.Bu başarının Allah ın metoduyla gerçekleştiği için devamlı Allah a atfedilerek Allah ı yüceltmek gerektiği anlatılmaktadır.

3.Zafer sarhoşluğuna düşmemek için engüzel metod budur.

4. Rasulullah efendimizin sayılamayacak kadar lütuflara ve nimetlere ulaştırıldığı

5.Fevç fevç insanların onun dâvetine dehalet ettikleri

6.Rasulullah efendimizin misyonunun tamamlandığını ve artık irtihalinin yaklaştığını anlatıyor

7.Allah'ın fethinden kastın ülkelerin ve gönüllerin İslâm’a açılması olduğu anlatılıyor

8.Ey peygamberim, senin lehinde dinini yücelten, sana yardım ederek senin dâvânı galip getiren, Mekke’nin fethini senin için müyesser kılan, sana Kevser’i veren Rabbini tüm bu ikram ve ihsanlarından dolayı hamd ile tesbih et ve O’ndan mağfiret dile denilmektedir





KAFİRUN VE NASR SURESİ TOPLU SORU VE CEVAPLARI

1)Kafirun suresi nerede ve hangi sureden sonra nazil olmuşdur?

a)mekkede maun suresinden sonra
b)mekkede kevser suresinden sonra
c)medinede maun suresinden sonr
d)mekkede kevser suresinden sonra

2)kafirun suresinin iniş sebebi aşağıdadakilerden hangisidir?

a)inkarcılar
b)Ebu talib
c)putlar
b)müşriklerin malları

3)Kafirun suresi ile birlikde kulhuvallahu ehad suresine ne ad verilmişdir?

a)iki nur
b)iki ihlas
c)putlar
d)müşriklerin malları

4)Kafirun suresinin ilk adı aşağıdakilerden hangisidir?

a)kafirlerin suresi
b)ihlas suresi
c)kulyaeyyühel kafirun suresi
d)kureyş suresi

5)Kafirun suresinin ana fikri aşağıdakilerden hangisi değildir?

a)imanda pazarlık olmaz
b)pazarlıksız sonuca varılmaz
c)pazarlık olan yerde iman olmaz
d)kafirun suresi her zamanda yaşayanlar için bildiridir

6)kafirun suresi kaç kelimedir ve nüzülde kaçıncı sıradadır?

a)17. sıra 25 kelime
b)18. sıra 28 kelime
c)109.sıra 28 kelime
d)28. sıra20 kelime

7) kafirun suresi Resulullahın yaşadığı hangi ilki temsil eder?

a)ilk daveti
b)yaşadığı ilk hezimet
c)ilk dönüm noktası
d) hepi


8.)Nasr suresi kaç ayettir ve bu sure ile aynı ayet sayısı olan kaç sure vardır?

a)üç ayettir kuranda nasr suresi ile birlikde dört sure vardır.
b)üç ayettir kuranda nasr suresi ile birlikde üç sure vardır
c)iki ayettir kuranda nasr suresi ile birlikde üç sure vardır
d)dört ayettir kuranda bu sure ile birlikde dört sure vardır

9)Nasr suresi nerede nazil olmuşdur ve kaç kelimedir?

a)Mekkede nazil oldu kelime sayısı 26
b)Mekkede nazil oldu kelime sayısı24
c)Medinede nazil oldu kelime sayısı 26
d)Medinede nazil oldu kelime sayısı 29

10)Nasr suresinin konusu aşağıdakilerden hangisidir?
a)mucize ve fetih
b)övünme ve zafer
c)zafer ve fetih
d)uyarı ve zafer

11)Nasr suresi kuranın ................................denkdir buyurulmuşdur boşluğu aşağıdakilerden hangisi doldurur?

a)nasr suresi kuranın dörtte birine denkdir
b)nasr suresi kuranın tümüne denkdir
c)nasr suresi kuranın yarısına denkdir
d)nasr suresi kuranın son üç suresine denkdir

12) Nasr suresi nazil oldukdan sonra Resullulah ne kadar yaşamışdır?
a)üç ay
b)otuz gün
c)altmış gün
d)seksen gün

13.Nasr suresi hangi sureden sonra nazil oldu?

a)felak suresi suresi
b)nas suresi
c)tevbe suresi
d)maun suresi

14.)Nasr suresine ayrıca ..... sureside denmişdir bu aşağıdakilerden hangisidir?
a)zafer suresi
b)fetih suresi
c)veda suresi
d)yardım suresi

15)Resullullah nasr suresıni okuyunca yanında ağlayan kimdi?
a)hz ömer
b)Abbas r.a
c)ibn abbas
d)ebu talib

16)Nasr suresi hangi günlerde nazil olmuşdur?
a)fetih günlerinde
b)zafer günlerinde
c)veda haccı günlerinde
d) yardıma ihtiyaç olan günlerde

CEVAPLAR..
1.A
2.A (3)
3.B
4.C
5.B
6.B
7.C
8.B
9.D
10.C
11.A
12.C
13.C
14.C
15.B
16.C
__________________

《 " Lâ Edrî " Nısfu'l-İlm 》



Alıntı ile Cevapla
Alt 14.Haziran.2016, 14:22   Mesaj No:96
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik tarihi: 15.Kasım.2011
Arkadaşları:61
Cinsiyet:bayan
Bulunduğu yer:Trabzon
Yaş:37
Mesajlar: 5.969
Konular: 287
Beğenildi:2841
Beğendi:2192
Takdirleri:1509256
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart

111.TEBBET (LEHEB) SURESİ

*TEBBET SURESİ BİZE NE ANLATIYOR*



1.Surede en yakın akrabası dahi olsa, müslüman davetçilerin Allah ın ayetlerini eğip bükmeden,gizlemeden onlara içinde bulundukları hallerini bildirmeleri gerektiğini Rasulullah ın hayatında örnekleyerek verilmiştir.

2.Tebbet suresi indikten sonra müşrikler anladılarki Muhammed as en yakın akrabası dahi olsa hiç kimseyi kayırmayacaktır.

3.Rasûlullah’ın öz amcası Ebu Leheb ve karısının helâkini

4.Allah’ın dinine karşı savaş açan bir adamın ve bu savaşta kendisine yardım eden karısının helâki anlatılıyor

5.Ebu Leheb ve ona hizmet eden bir kadın şahsında kıyamete kadar onların yollarının yolcularının, onların rollerini oynayanların da âkıbetlerini anlatıyor Rabbimiz bu sûrede.

6.İman ve inanç olmayınca, Peygamber'in amcası olmak bile, hiç bir şeyi ifade etmiyor

7.Ne malı, ne serveti, ne çevresi,, ne çoluk çocuğu ona hiçbir fayda sağlamadığı

8.Allah’ın lânetinden ve bu lânet gereği helâkten onu kurtaramadığı anlatılmaktadır

9.Öyle bir ateşe yaslanacak ki, o ateş çok alevlidir

10.Karısı da boynunda bir ip olduğu halde ona odun taşıyacaktır

11.O kadın, kendisini yakacak odunu sırtında kendisi taşımaktadır. Yani sırtında odunuyla kendi kendini yakmaya gidiyor denilmektedir



TEBBET (LEHEB) SURESİ TOPLU SORU VE CEVAPLARI

1-Leheb süresi için aşağıdakilerden hangisi doğru dur ?

a)Mushafta 112 nüzül sırası 25.sırada
b)Mushafta 111 nüzülde 21.sırada
c)Mushafta 113 nuzulde 24.sırada
d)Mushafta 110 nuzulde 19.sırada


2-Leheb süresi için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

a)Sürenin bir ismi mesed’dir
b)Sürenin bir adı tebbet’tir.
c)Sürenin bir ismi son ayetinden alır.
d)Sürenin bir ismi hamaletel hatab’dır.

3-Leheb süresinde konu edilen ebu leheb için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
a)Alev babası
b)Abdul Uzza
c)Pazarlıkçı
d)Şair

4-Leheb süresinde ebu leheb için hangisi yanlıştır?

a)Nubuvetin 9.yılında peygamberimizi korumak için niyetlenmiştir.
b)Bedirde öldürülmüştür.
c)Peygamberimizin doğumunda sevinçten cariye azat etmiştir.
d)Muaviyenin babası Ebu süfyanın damadıdır.


5-Leheb süresinde ebu leheb için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
a)Resulullahın iki kızının kayın pederidir.
b)Resulullahın amcasıdır.
c)Resulullaha karısı ile birlikte kin beslemiştir.
d)Hicretten önce ölmüştür.

6-Leheb süresinde hamaletel hatab lakablı ebu leheb karısı için hangisi yanlıştır?
a)Ümmü cemil ebu lehebin karısıdır
b)Ebu süfyanın kız kardeşidir.
c)Hz hamzaya suikast tertip ettiren hınd onun görümcesidir.
d)Muaviyenin anası Hind’in kızkardeşidir.

7-Leheb süresinde ebu leheb için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
a)Bulaşıcı bir hastalıktan ölmüştür.
b)Bedirde öldürülmüştür.
c)Uhudda öldürülmüştür.
d)Mekkenin fethinde öldürülmüştür.

8-Leheb süresinde ebu leheb için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
a)Peygamberimize en çok eziyet eden kişidir.
b)Araplarda kabileciliği terk eden ilk kişidir.
c)Darunedve uyesidir.
d)Hz alinin babası Ebu talibin abisidir.

9-Leheb süresinde ebu leheb için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

a)Peygamberimizin komşusudur.
b)Kunyesi ebul utbe ‘dir
c)Adese hastalığından ölmüştür.
d)Hicretin 5.yılı ölmüştür.

10-Leheb süresinde aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

a)Ebu lehep öldü, Fakat Ebu leheplik ölmedi,ebu leheplik yaşıyor
b)Sürede eleştirilen kişiden çok karekterdir.
c)Firavundan kurtulmak yetmez firavunluktan da kurtulmak lazım.
d)Ebu leheb ne olursa olsun peygamberin amcası olduğundan saygılı olmak lazım.

11-Leheb süresinde “tebbet” kelimesi aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

a)Yuhh olsun
b)Eli Kurusun
c)Lanet olsun
d)Yazıklar olsun

12-Leheb süresinde “yeda” kelimesi için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

a)Gücü ve malı kurusun
b)İki eli kurusun
c)Sağlığı ve ahlaksızlığı kurusun
d)Asaleti ve nesli kurusun

13-Leheb süresinde Allah’la kavgalı olan “ebu leheb karekteri” için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

a)Mal mülk çocuklar kafiri kurtaramaz
b)Kariyer karizma liderlik kurtaramaz
c)İman yoksa Salih amel işe yaramaz
d)Peygamberin amcası olması kurtuluşuna vesile olabilir.

14-Leheb süresinde “tebbet” kelimesi ile bedua edilen ebu leheb için aşağıdakilerden hangi netice söylenemez?

a)Adese hastalığına maruz kalmıştır
b)Peygamberimizin doğumuna sevinip cariye azat ettiği için şefaat umulur.
c)Kazancı ve kendisi kurumuş yok olmuştur
d)Üzerine duvar yıkılmış gebermiştir.


15-Leheb süresinde “ebu leheb tipolojisi için” aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

a)Bir peygambere yakınlık sizi kurtarmaz
b)bir salihe yakınlık sizi kurtarmaz, siz iyi olun.
c)Her koyun kendi bacağından asılır.
d)İyilerin kötülere şefaati her zaman mümkündür.

16-Leheb süresinde “ebu leheb tipolojisi için” aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

a)Herkes amelinin karşılığını görecektir.
b)Akrabalık bağlarından yola çıkarak Allah’ın elinden yakanızı kurtaracağınızı sanmayın
c)Peygamberin yakını dahi olsanız, eğer Allah ile aranız kesilmişse bu size hiçbir şey katmaz
d)Peygamber akrabası ne olursa olsun muteberdir cennetliktir.

17-Leheb süresinde ebu lehebin karısı için kullanılan “Fiy ciydiha hablün min mesed” ne anlama gelir?

a)onu cehenneme sürükleyip götürmek için boğazına takılan çelikten bir halat.
b)Pisliğin karısı pislik yoluna gitti
c)Karı koca daima ve her konuda bir olmalı
d)Asaleti pis olandan iyilik beklemek beyhudedir.

18-Hangi olayın üzerine bu sure nazil oldu?

a)Resullahın ebu lehebi islama davetmesi
b)Resullahın yoluna ayaklarına batsın diye diken dökmesi
c)Ebu lehebin her türlü örf adet ve gelenekeleri hiçe sayması
d)Resullullah amcası tarafından eziyet gördüğü için

CEVAPLAR..
1.B
2.D
3.D
4.B
5.D
6.D
7.A
8.D
9.D
10.D
11.C
12.D
13.D
14.B
15.D
16.D
17.A
18.B
__________________

《 " Lâ Edrî " Nısfu'l-İlm 》



Alıntı ile Cevapla
Alt 14.Haziran.2016, 14:27   Mesaj No:97
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik tarihi: 15.Kasım.2011
Arkadaşları:61
Cinsiyet:bayan
Bulunduğu yer:Trabzon
Yaş:37
Mesajlar: 5.969
Konular: 287
Beğenildi:2841
Beğendi:2192
Takdirleri:1509256
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart

112-113-114 İHLAS-FELAK- NAS SURELERİ

112-İHLAS SURESİ BİZE NE ANLATIYOR

Dünya üzerinde kendini hakka nispet edenlerin çoğunun Allah tasavvuru,Allah ın kendini tanıttığından uzaktır.Bunun için her insan için kendi tasavvurundaki Allah ı değilde,Allah ın kendini tanıttığı gibi iman etmekle mükelleftir ve tek kurtuluş yoluda budur.İhlas suresi bu anlamda örnek birsuredir ve bunu konu edinmiştir

1.Ihlas sureside tam anlamıyla, ,Muhammed as mın getirdiği dine yakınlık gösterenlere,kafası karışık olan ve karşı çıkanlara Allah ın ne yahudilerin,ne hırıstiyanların ,nede kendilerine hanif diyen muşriklerin tasavvurundaki gibi bir Allah olmadığı,

2.Allah ın eşi benzeri olmayan,doğmayan,doğrulmayan olduğu anlatılıyordu.

3.Halis tevhidin ortaya konduğu

4.Rabbimizin sıfatlarını en güzel anlatan bir sûredir

5. İslâm'ın temel ilkesi olan tevhîd inancını özlü bir şekilde tasvir eder

6. Allahu Teâlâ'yı herkesin anlayıp kavrayabileceği sade bir anlatımla tanıtır

7.Allahu Teâlâ'nın birliğini,

8.Her türlü ihtiyaçtan uzaklığını ve

9.Her şeyin ona muhtaç olduğunu;

10.Cenâb-ı Hakk'ın yüce sıfatlarına aykırı beyanatta bulunan müşriklere cevap olarak; Allahu Teâlâ'nın doğurmadığını, doğmadığını ve hiçbir şeyin ona denk olmadığını anlatıyor

11.Hıristiyanlıktaki teslis ve yahudilikteki Üzeyr'in Allah'ın oğlu olduğu inançlarını reddederek, tevhid inancını tarif eder




113-FELAK SURESİ BİZE NE ANLATIYOR..


1.Allah'ın bazı kullarına lütfettiği nimetler karşısında,hased ederek kıskançlık duygularına kapılarak o kulların bu nimetlerden mahrum olmasını anlastıyor

2. Bütün yaratıklar şer(kötülük) işleyebilecekleri

3.Hastalık, açlık, savaş ve ölüm, ateşte yanmak, evlâdın ölümü, gibi somut ve âfâkî veya küfür, şirk, her çeşit günah ve zulüm gibi şerlerle her çeşit ruhî ve nefsî olan enfüsî şerlerden Allah'a sığınmayı anlatmaktadır

4.Allah bütün yaratıkları üzerinde galib olduğundan, bizim bilmediklerimizi bildiğinden ancak O'na sığınmak gerektiği anlatııyor

5.Hasetçinin şerrinden Allah'a sığınmayı anlatıyor

6.insanlara bir şeyler üfürerek, bir şeyler empoze ederek onların ruh ve beden dengelerini bozmaya çalışan her şeyden Allaha sığınmayı

7.Tüm varlıkların şerrinden Allaha sığınmayı anlatıyor


114-NAS SURESİ BİZE NE ANLATIYOR

1.Allah, İnsanların yegane Rabbi olduğunu anlatarak kendisine sığınmamızı, kendisinin koruması altına girmemizi, kendisiyle yol bulmamızı ve tüm hayat programımızı kendisinden almamızı, kendisi için bir hayat yaşamamızı emrediyor.


2.Kendisine sığınılması emredilen Allah Teâlâ'nın Rablik, Hükümdarlık ve İlâhlık sıfatlarını zikretmektedir

3.Allah Teâlâ'nın dilediğini her türlü kötülükten koruyabileceği ğini ve izni olmadan kimsenin kimseye bir zarar vermesinin mümkün olmadığım vurgulamaktadır.

4.Vesvesecinin şerrinden bu sıfatlara sığınılMASI GEREKTİĞİ anlatılıyor

5.Sığınılması gereken şer zikrediliriyor.İnsanlara kötü şeyler (vesvese) fısıldayan o sinci vesvesecinin şerrinden Allah'a sığınmayı anlatıyor

6.Şeytan, kişinin boş bulduğu kalbine oturur, her türü günahları akla getirir, düşündürür, hayal ettirdiği

7.Şeytandan gelebilecek tüm dürtülere karşı, tüm vesveselere ve fısıltılara karşı insanların Rabbi, insanların Meliki ve insanların İlâhı olan Allh a sığınmayı anlatıyor

8.Allahın gösterdiği yola girerek, Allahn gönderdiği Kitap ve Sünnet istikâmetinde bir hayat yaşayarak, Allahın belirlediği sınırların içine girerek kendimizi koruma altına alacağını anlatıyor

9.Şeytanın sadece cinlerden değil, insanlardan da olabileceği

10.Gerek iki ayaklı insan şeytanlarının gerekse onların akıl hocaları olan İblisin şerrinden Allaha sığınmamız gerektiği anlatılıyor

11.Hiçbir zaman bunlardan da korkmamamız gerektiği

12.Bunlardan Allaha, Allahın yasalarına, Allahın gösterdiği hayata, Allahın istediği kulluğa sığındığımıZ müddetçe

13. Allah yolunda olduğumuz sürece bunların bize karşı yapabilecekleri hiçbir şeyleri olmadığı anlatılıyor





İHLAS-FELAK-NAS SURELERİ TOPLU SORU VE CEVAPLARI


1.İhlas Suresiyle ilgili verilenlerden hangisi yanlış bir bilgidir?

a.muhtevasına uygun olarak bir çok tefsirde de tevhid suresi denilmiştir
b.Medeni bir suredir
c.Sure Kelime-i Tevhidin tefsiridir.
D.3 cümlesi olumlu, 3 cümlesi olumsuz,6 cümleden oluşur



2.''Tevhid''le ilgili verilenlerden hangisi yanlış bir ifadedir?

a. Allah dışında ki her şey mahlûkattır, mahlûka düşen Ona teslimiyettir, bunu bilmektir.
b.Tevhid, vicdan için bir inanç, varlık alemi için bir yorum ve hayat için bir yoldur. Yoksa sırf dille söylenen bir söz değildir
c.Allah'a tüm kalbiyle, tüm kalıbıyla, tüm hücreleriyle inanıp kani olmaktır.
d.Vicdanlara yerleşen sırf dille söylenen bir sözdür



3.İhlas suresiyle ilgili verilenlerden hangisi yanlıştır?

a.Hz. Peygamber bu sure Kurn ın 1/3 üne denktir buyurmuştur.
b.Bu sure bize Allah hakkında bilgi vermektedir. En güzel hakkında en güzel haber veren en güzel kelamın en güzel suresidir.
c.İhlas sûresi Kurân üçte birine denktir. Öyleyse hatim etmek için Kurın tümünü okumaya gerek yoktur. Üç İhlâs okuduk mu bir ha-tim sevabı alırız.
d. 3 cümlesi olumlu, 3 cümlesi olumsuz cümle vardır. Adeta olumsuzlar lâ ilâhe nin tefsiri, olumlularsa illallah dır nefiy ve ispat.




4.Muavvizeteyn sureleri hangisidir?

a.Bakara-Al-i İmran
b.Felak-Nas
c.İhlas-Felak
d.Nas-İhlas



5.Nas suresiyle ilgili hangisi yanlıştır?

a.Mekki bir sure.
b.İhlas ve Felak surelerinden sonra gelir
c.Mushafın en son suresidir ve Kurın adıyla başlıyor, insanlığın adı ile son buluyor, Nas ile son buluyor.
d.'Felak'ın Rabbine sığınırım'hitabıyla başlar sure




6.Aşağıdakilerden hangisi ''kul' hitabıyla başlayan surelerden değildir?

a.Cin Suresi
b.Nasr Suresi
c.Felak Suresi
d.İhlas (tevhid )suresi




7.Felak suresiyle ilgili hangisi yanlış bir bilgidir?

a.Hz. Osman tertibinde sure Fil suresi ile nas sureleri arasına yerleştirilmiş
b. bu sure insanın, muhatabının görünür görünmez şer tasavvurunu inşa ediyor.
c. Tıpkı Kâfirun suresi gibi ihlas suresinin devamı saymak lazım felâk ve nas suresini.Çünkü tevhid ile ilgili bu iki surede.
d.Allah kendisine ait sıfatları bu surede sayar




8.Aşağıdaverilenlerden hangisi yanlıştır?

a.Felak ta bir tek şeyden sığınmıştık Allah'a geceden.Nas suresinde ise görünen görünmeyen cin ve şeytan, insan ve şeytanlarından Allaha sığınıyoruz.
b.Nas suresinde;Allahın ulûhiyetine, Allahın melikiyyetine, Allahın rububiyyetine sığınıyoruz
c.İnsan ve cin şerrinden korunmak için ,insana hocaların,muskacıların deva olacağı bilriliyor Nas suresinde
d.toplumda ki şeytanlara karşı Allahın insana yettiğini gösteriyor Nas suresi




9.Felak ve Nas sureleriyle ilgili hangisi söylenemez?

a.Peygamberimize sihir yapılıp,büyülenmesi üzerine nazil olmuştur.
b.Kuran Hz. peygambere yönelik her tür sihir girişimini reddetmiştir. Çünkü ona sihirli, sihre uğramış, meşhur ya da sihirbaz manasına gelecek, bu anlam alanına dahil olabilecek her türlü suçlama müşriklerden gelmiştir.
c.Bu sureler üzerinden bir takım sihir rivayetlerini onaylamak mümkin değildir.
D.Sebebi nüzûle dair rivayet edilen Lebid Bin Asam isimli bir Yahudinin Allah resulüne büyü yapma teşebbüsünden yola çıkarak böyle demişler. Oysa ki bu büyü rivayetleriyle bu sureler arasında doğrudan hiçbir ilişki kuran olmamış. Dolayısıyla böyle bir yaklaşım çok yanlış.




10.Aşağıdakilerden hangisi İhlas suresine verilen isimlerden değildir?

a.Tecrîd
b.Mukaşkışe
c.Muavvize
d.Muavvizeteyn

11.“Ey Muhammed! De ki: Felâkın Rabbine sığınırım''aşağıdakilerden hangisi bu ayeti kerimeyle alakalı yanlış bir ifadedir?

a. Sığınan,sığınmaya muhtaç olan
b.Kendisine sığınılan
c. Kendisinden sığınılan
d.Sığıntı olan




12.Hangisi Felâkın Rabbi ifadesinin manalardan biridir?

a. Felâk, yarıp çıkaran, çatlatıp ortaya çıkaran anlamınadır.
b.Sadece kendisine sığınmanız gereken Allah taneyi, çekirdeği, tohumu yaran, çatlatan ve ondan hayat fışkırtandır
c. Toprağa attığımız ölü bir tohum, ölü bir çekirdek Rabbimizin emri ve izniyle ölülüğünü kaybediyor ve ondan diri çıkarılıyor
d.hepsi.




13.Felak suresinde ,Rabbimize sığınmamız gerekenler arasında aşağıdakilerden hangisi yoktur

a.Düğümlere nefes edenlerin (büyücülerin) şerrinden
b.Yaratıkların şerrinden
c. insanların ve cinlerin şerrinden
d.hased ettiği zaman hasedcinin şerrinden




14.Başkasında gördüğü bir nimeti çekemeyip,ona göz diken bunun kesinlikle elden çıkmasını arzulayan kişi''hangi kelimeyle ifade edilmiştir?

a.Haleka
b.hasid
c.neffasat
d.Felak




15.''neffasat'' ifadesinin kapsamına hangisi girmez?

a.Sihirle uğraşanların yaptıkları İş ve bunun günahı
b. Büyü eşyanın yapısını değiştirmez ve ona yeni bir gerçeklik kazandırmaz. Sadece insanın duyu organlarını ve hislerini büyücünün istediği tarafa doğru yönlendirir
c.Neffasat kelimesi sadece erkek büyücüler için kullanılan bir kelimedir
d.kadınıyla erkeğiyle büyü ile meşgul olan herkesin şerrinden Allah'a sığınılması emredilmiştir





16.Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

a.Bir tür ruh hastalığı kabul edilen hased duygusunun insan tabiatındaki bencillik eğiliminden, dolayısıyla baş*kalarının kendisinden daha üstün durumda olmasına tahammül edememesinden kaynaklanır
b.Büyü,sihir bu tür işlerle meşgul olanlar insanları aldatmakta, kafalarını karıştırmakta, onları bilhassa sıkıntılardan kurtulma hususunda gerçeklere yönelmekten ve bilime uygun tedbirlere başvur*maktan alıkoymakta, yanlış yollara ve davranışlara yönlendirmektedirler
c.Allah'ın, hakikatin her şekil*deki idrakinin kaynağı olduğuna ve bir kimsenin ona sığınmasının, 'hakikatin ar*dından koşmak' ile eşanlamlı olduğuna" işaret edilmiştir
d. "felak" kelimesine "cehennemin ismi, cehennemde bir zindanın veya bitkinin ya da kuyunun ismi" gibi isabetli yorumlarda yapılmaktadır





17.hangisi Allah'ın ''Samed''sıfatı açıklamasına uygun değildir?

a.Sûredeki bağlamına göre Samed, "var oluş bakımından kimseye muh*taç olmayıp her şeyin varlık ve devamını kendisine borçlu olduğu vâcibu'l-vucûd" demektir.
b. Samed kelimesi doğrudan doğruya Ahad İsminin açık*lamasıdır
c.Varlıkları en güzel şekilde yaratan
d.herkesin kendisine ihtiyacını arzettiği, fakat kendisi kimseye muhtaç olmayan




18.''Lem yelid ve lem yuled''ayetine en uygun açıklama hangisidir?

a.Allah'a evlât nispet edenleri ve soy kavramına giren her şeyi; meselâ, "Mesîh Allah'ın oğludur" diyen hıristiyanlanrın ve meleklerin Allah'ın kızları olduğunu söyleyen müşriklerin bu iddialarını reddeder.
b.O, doğmamıştır" mealindeki ikinci cüm*lesi Allah Teâlâ'nın doğum veya sudur yoluyla bir ana veya babadan, bir asıldan meydana gelmediğini ifade eder. Çünkü doğan her şey sonradan olur; oysa Allah kadîm ve ezelîdir, yani varlığının başlangıcı, evveliyatı yoktur
c. Allah Teâlâ'nrn noksan sıfatlardan münezzeh olduğunu ifade eden bu âyet, "samed" isminin açıklamasıdır
d.Hepsi





19.İhlas suresiyle ilgili verilenlerden hangisi yanlıştır?


a.Kendisine nasıl sığınılacağı anlatılıyor surede
b.Bu sure, islamın tevhid inancını, ortaya koyup yerleştirmektedir
c. Kafirun suresi de tevhid inancı ile şirk inancı arasında herhangi bir benzerliği ve uzlaşmayı red etmiştir. Her iki sure de ayrı ayrı açılardan tevhid gerçeğini ortaya koymaktadır.
d.Hz. Peygamber sabah namazının sünnetlerinde bu iki sureyi okuyarak gününü onlarla açıyordu. Gününü bu surelerde açmanın büyük bir önemi ve derin bir anlamı olduğu kuşkusuzdur




20.Felak ve Nas Sureleriyle ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

a.Felak ve Nas surelerinin konusu, Mekkede dâveti gün geçtikçe çığ gibi büyü-yen Rasulullah efendimize ve beraberindeki Müslümanlara karşı Mek-keli müşrik ve müstekbirlerin muhalefetlerinin had safhaya ulaştığı bir dönemdir
b.Müminlerle uzlaşma ümitlerinin bittiğini anlayan müşriklerin bütün güçleriyle Müslümanların üzerine çullandıkları, Müslümanların adım adım takip edildikleri, ben Müslümanım diyen birisinin âdeta işkenceye adaylığını koyduğu bir dönem.
c.Onlardan kesin çizgilerle ayrılınacağı, küfrün şirkin ve müşriklerin ve kâfirlerin kesinlikle reddedileceği ilân edilince her ev Allahın Resûlüne düşman kesilmişti. Her evden, her aileden Rasulullah efendimize ve beraberindeki müminlere beddualar yükseliyordu.
D.İnsanlar fevc fevc Allah'ın dinine girdikleri bir zamanda,kötü bakışlardan kem gözlerden sakınıldığı bir dönemdir


21.Surelerle ilgili verilen bilgierden hangisi yanlıştır?

a.İhlas suresi Mushaftaki sıralamada yüz on ikinci, İniş sırasına göre yirmi ikinci sûredir
b.Felak suresi Mushaftaki sıralamada yüz on üçüncü, iniş sırasına göre yirminci sûredir
c.İhlas suresi,Nâs sûresinden sonra, Necm sûresinden önce Mekke'de inmiştir
d.Felak suresi Fîl sûresinden önce, Nâs sûresinden sonra Mekke'de inmiştir




22.Nas suresiyle ilgili hangisi yanlıştır?

a. toplumda ki şeytanlara karşı Allahın insana yettiğini gösteriyor bu sure
b.Allah kendisine sığınanı kendi nefsinin şerrinden korur.
c.şer insana bir kere bulaştıysa bir daha kurtuluşu yoktur
d.Sadece başkalarının şerrinden korumaz Allah, kendi insan türünün şerrinden de korur.





23.De ki:Sığınırım insanların Rabbine'' ayetinden hangisi çıkarılabilir?

a.Talim ve terbiye amaçlı bir bildiri olduğuna işaret eder bu ayet. Fertler gibi toplumların da ilahi terbiyeye muhtaç olduğunu ifade ediyoraslında.
b.''De ki'' hitabının HİÇ ehemmiyeti yoktur
c.Görünen görünmeyen cin ve şeytan, insan ve şeytanlarından ,kurtulmak için önce muska,cevşen,nazar boncuğu takıp,sonra Allah'a sığınmalıyız.
d.hepsi




24.İnsanlar kime sığınmalıdır?

a.Melikin Nas
b.BiRabbinNas
c.İlahin Nas
d.hepsi





25.İnsanların sinelerine vesvese veren nedir?

A.dua etmemesi
b.cevşen takmaması
c.Cinler ve insanlar
d.Yıldızının düşük olması





26.Vesveseyle ilgili hangisi yanlıştır?


a.vesveselerin pek çoğu kendimizden kaynaklanır. Yaşadığımız hayatın bozukluğundan kaynaklanır.
b.Malın çokluğu, paranın çokluğu, dükkânın çokluğu, işin çokluğu, düşüncenin çokluğu, eşyanın çokluğu, konuşmanın ve meşgalenin çokluğu vesvese kaynağıdır
c.şeytan boş bulduğu kalbe oturarak orada vesvese vermeye çalışmaktadır. Eğer kişinin kalbi boş değilse, şeytana yer bırakmayacak biçimde Allahla, Allahın Kitabı ve Resûlünün Sünnetiyle meşgul ise elbette şeytanın o kalpte etkili olması mümkün olmayacaktır
d.vesveseyi insan kendisi üretmez,müdahale edilemeyen,başa çıkılmayan bir durumdur






27.Hangisi İhlas suresinde geçen bir ayet değildir?


a.Doğurmamış ve doğurulmamıştır
b.Azizül Hakim dir
c. Ona bir küfüv de (denk) olmadı
c.Allah, o eksiksiz sameddir





28.Aşağıdaki kelimelerden hangisi İHLAS suresinde geçmez?

a.küfüv
b.samed
c.ehad
d.Mütekebbir





29.''halak-neffasat-ugad'' elimeleri hangi surede geçer?

a. Felak
b.Nas
c.İhlas
d.Kevser





30.İHLAS-FELAK-NAS surelerinde toplam kaç yerde ''Rahman'' ismi geçer?

A.Üç yerde geçer
b.ihlas suresinde geçer diğerlerinde geçmez
c.Bu surelerde Rahman ismi geçmez
d.Birer kez geçer

CEVAPLAR

1.B
2.D
3.C
4.B
5.D
6.B
7.D
8.C
9.A
10.D
11.D
12.D
13.C
14.B
15.C
16.D
17.C
18.D
19.A
20.D
21.D
22.C
23.A
24.D
25.C
26.D
27.B
28.D
29.A
30.C




[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Sübhanekallahümme ve bihamdik, eşhedü en la ilahe illa ente, estağfiruke ve etûbü ileyk. Ve âhiru da'vana enilhamdü lillahi Rabbil âlemin

"Allah'ım! Seni her türlü noksanlıklardan tenzih eder, hamdimi sana takdim ederim. Senden başka hiçbir ilah bulunmadığına şehadet ederim. Senden mağfiret diliyor ve sana tevbe ediyorum.Çağrımız ve davamız Âlemlerin Rabbi olan Allah'a hamd'adır.''
bilinmez ve gulsu0929 bunu beğendiler.
__________________

《 " Lâ Edrî " Nısfu'l-İlm 》



Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Ziyaretçi)
 
Seçenekler

Yukarıdaki Konu Başlığına Benzeyen,Medineweb'de Otomotik Bulunan 5 Konu Aşağıda Listelenmiştir
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Cin suresini sorularla tanıyalım Abdulmelik Sorularla Sureleri Tanıyalım 43 27.Nisan.2016 05:49
Tur Suresini Sorularla Tanıyalım Abdulmelik Sorularla Sureleri Tanıyalım 27 07.Nisan.2016 17:21
MÜ'MİN SURESİNİ sorularla TANIYALIM Abdulmelik Sorularla Sureleri Tanıyalım 28 27.Mart.2016 07:55
Hud süresini sorularla tanıyalım.... bilinmez Sorularla Sureleri Tanıyalım 32 04.Mart.2016 15:01
Ra'd Suresini Sorularla Tanıyalım Abdulmelik Sorularla Sureleri Tanıyalım 54 03.Mart.2016 17:24

www.medineweb.net Ana Sayfa

Tefekküre Davet Köşesi

Medineweb Sosyal Medya Guruplarımıza Katılın

facebookacebook   twitter Twitter   InstagramInstagram

  Medineweb Ana Sayfasının en iyi Görüntüsü 1280*768 olarak ayarlıdır.

Cami Donanımı Selem Sepetim  Camii Vakitmatik songulbalci.com



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258