Medineweb Forum/Huzur Adresi
Geri Git   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.KUR'ÂN-I KERİM.::. > Kurân-ı Kerîm > Sorularla Sureleri Tanıyalım

Konu Bilgisi: Konu Sahibi Mihrinaz,Açılış Tarihi:  23.Şubat.2016 (15:05), Konuya Son Cevap : 14.Haziran.2016 (15:27). Konuya 96 Mesaj yazıldı

Ağaç Şeklinde Aç8Beğeni
Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 08.Mart.2016, 10:10   Mesaj No:11
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik tarihi: 15.Kasım.2011
Arkadaşları:62
Cinsiyet:bayan
Bulunduğu yer:Trabzon
Yaş:37
Mesajlar: 7.225
Konular: 407
Beğenildi:4329
Beğendi:3026
Takdirleri:1673992
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: İncelenmiş VE Düzenlenmiş Haliyle Sorularla Surelerimiz

11-HUD SURESİ

*HUD SURESİ BİZE NE ANLATIYOR*


Surenin işlediği konu, Allah Rasulüne itaat edin. Şirkin her türlüsünü terkedin ve yalnızca Allah'a ibadet edin; tüm hayatınızı yani sosyal hayat içerisindeki bütün yapıp ettiklerinizide ahirette hesap vereceğinize inanıyorsanız bu inanç üstüne kurun.

Allah ın Rasuller aracılığıyla insalara ilettiğini hatırlayın; o insanları ki, imanlarını bu dünya hayatının geçici süsüne feda edip, peygamberlerin mesajını inkar ettiler de, korkunç akıbetlerle karşılaştılar. Dolayısıyle sizlerde geçmişte hak yoldan uzak yaşayıp daha sonra bu yaşantının götürdüğü kötü akibete gitmemek için yaşadığıız hayatı sorgulayın ki sizlerde aynı akibetle kaymetbeyin.

Tabiki batıl yol üzerinde olanlar için azabın geciktiriliyor olması sizi aldatmasın. Bu, "Allah'ın kendilerini düzeltsin" diye lütfuyla tanıdığı mühletten ibarettir. Bu fırsatı değerlendirmezseniz iman edenler dışında helak olmaktan ve cezaya çarptırılmaktan kurtulamassınız.

Kuranda insanların akibetleri hakkında haberler verilirken Rasuller in ve geldikleri toplumlardan haber vererek,bu toplumun içinde Rasullerin en yakın akrabaları dahi olsa torpil geçilmeyeceği,vahiye direnenler Rasullerin akrabaları dahi olsa onlarında cezalandırılacağından bahseder.

Ayrıca ,İman öyle birşeydirki kişi iman ettikden sonra onun için ilk bağ kuracağı yalnızca iman kardeşliğidir ve bunun esas alınması gerekir . iman kardeşliiği bütün akrabalık bağından daha ileride bir bağdır.Zira kan ve ırk yakınlığını dikkate almak, bu tür durumlarda İslam'ın ruhuna zıttır. Ve müslümanlar bu öğretiyi Hud suresinden yaklaşık dört yıl sonra Bedir Savaşında pratik olarak göstermişlerdir.

1.Kuranın Allah tarafından indirildiği ve yine Allah tarafından açıklandığı doğru yolun, yol kulavuzu olduğunu..

2.Kuranın amacı insanları kula kulluktan[itaatten] kurtarıp sadece Allah kul ,kullara karşı hür kılmaktır.Kulların birbirlerine karşı otorite olmayacağı,otoritenin sadece Allah oluğu bunun içinde sadece Allah a İTAAT[KULLUK] yapmak kullara yaraşır ve yakışır ,gerisi şirk olduğunu..

3.Allah ın insanların yapıp ettikleri hata,günah,şirk,küfürlerine izin vermesi onlar için belirlenmiş bi süre ve bu süre zarfında pişmanlık duyanlar için tevbe etme hakkıda tanıdığı için olduğunu..

4.Varlık alemin isteyerek veya istemedende olsa,dönüşün sadece Allah a olacağını..

5.İnsanların her neyi ne şekilde birbirlerinden saklasalarda,bunu Allah tan saklayamıyacaklarını,çünkü her şeyin en ince detayıyla Allah ın bileceğini...

6.vahiynin aydınlığında düşünemeyen insanların kendilerine,Alah tarafından yapılan iyiliklere ve iyiliklerden sonrada , sıkıntılarla imtihan edilince , takındıkları tavırları ,ümitsiz,nankör,şımarık ve kibirli bi hal olacağını..

7.Hakikatten uzak ve gafil ve maddeye dayalı ölçülerle değer yargısı oluşturmuş toplumlara yapılan vahiyli çağrılarda,toplumun önde gelen müstekbirlerinin alaycı ve kınamalı tavırlarından dolayı korkulmadan ve ayetlerin hakikatleri kırpılmadan anlatılması gerektiğini..

8.Kuranın bir benzerini hiç kimsenin ortaya koyacağı ne ilmi nede gücü olamıyacağını...

9.Allah karşı yalan söyleyenler,şahidler eşliğinde hesap vereceklerini..

10.Peygamberleri kabul etmeyen toplumların,Peygamberleri kabul etmemelerindeki sebeblerden bir taneside,Peygamberlerinde TIPKI KENDİLERİ GİBİ İNSAN OLMALARI DIR.İşte yanlış peygamber tasavvurunda olan kişiler gerçekte hayel ettikleri gibi bi peygamber profiliyle karşılaşmayınca gerçekte peygamber olanıda inkar edebiliyorlar,burdanda şu anlaşılıyorki insanlar aslında Allah tarafından seçilen peygambere değilde,kendi uydurdukları peygambere aslında inanırlar,böyle bi hayal ürününün peşindeyken karşılarına asl olan bi peygamber çıkınca hemen inkar edebilirler...

11.Vahiynin aydınlık yoluna çağırılanların direnerek ve bi taraftanda kendileri gibi geçici dünya metasına sahip olmayan meta sahbi olmayanları ,hor görerek küçümselersede,Allah katındaki değerlerinin asla zayi olmayacağını..

12.Allahın azabını hak edenlerin bu azabı hemen istemeleri gibi bi talepleri olsada ,Allah ın kendi belrlediği zamanda bunun olacağını...

13.İnsanların çoğunun hakikatlere karşı direnip inanmayacaklarını...

14.Allah ın peygmber çocuklarıda olsa kimseyiyi kayırmayacağını,hiç kimsenin soyundan dolayı bi imtiyaz ve üstünlüğü olmayacağını...

15.İşlenilen her türlü islamdışı hareketlerden dolayı yapılacak tevbede kendi yaptığını başka bi durumu,şartları,,kişiyi suçlayarak değilde,günahını Allah a karşı pişmanlıkla itiraf edip,kendisini suçundan dolayı suçu üstlenmiş ve boynunu bükerek tevbe edilmesi gerektiğini

16.Geçmişte olup bitenler,tıpkı gelecekte olacaklar gibi GAYB i dir ve bunlar ancak Allah ın dışında kimse tarafından bilinmeyeceğini..

17.Dini insanlara anlatanların,bunun karşılığında insanlardan dünyalık bi taleplerinin doğru ve hoş olmayacağını...

18.inanmayan insanların,açıkça mucizeler istemeleri onların ne kadarda hakikatteki mucizeleri görmeyenler olduğunu..

19.Vahiynin aydınlık yoluna yapılacak çağrılarını üstlenen insanların,onurlu ve kişilikli insanlar ve halk tarafından ümit beslenenler olmaları gibi güzel hasletlere sahip olan öncü şahsiyetler gibi bi zorunluluk olduğunu...

20.İnsanlar bunlar peygamberlerde olsalar güçlerinin sınırlı olduğunu...

21.Namazın öyle belirli kıraatlerle ve çeşitli hareketlere kısıtlanıp hiç bir yaptırımı olmayan sıradanlaşmışlığa indirgenmişlikten öteye,namazı kılan kişinin omurgalı bi duruşa ve karşısındakine hakkı başına geçirecek şekilde ve ondaki batılı parçalayacak şekilde bi görünüme ve yaptırım içermeli olduğunu...

22.Peygamberde olsa,başarı ancak Allah ın yardımıyla gerçekleşeceğini.


HUD SURESİ SORU VE CEVAPLARI


1. Allah tarafından indirilen bu kitap,yine Allah tarafından nasıl kılınmıştır,ve bunu anlatan ayet hangisidir?
a]Allah tarfından indirilip,cebrail tarafından açıklanmıştır.
b]Allah tarfından indirilip,muhkem kılınmış ve yine Allah tarafından açıklanmıştır.
c]Allah tarfından indirilmiş,şeyhler tarafından açıklanmıştır.
d]Allah tarfından indirilmiş,diyanet işleri tarafından açıklanmıştır.


2.Kitabın amacının ,sadece namaz vb kulluklarla sınırlı değilde,hayatın her alanında ibadet[Allah ın kanunu ,yasası olan emir ve yasaklara]uygun bi şekilde yaşanılması gerektiğini anlatan ve bunuda Allahtan başakasına İBADET olarak tanımlayan ayet hangsidir,ayetide verebilirmisiniz.

a]7. ayet,
b]12. ayet,
c]2. ayet
d]29. ayet

3.Tayin edilmiş süreye kadar mühlet verilmesindeki amaç nedir?

a]Dünya hayatının zevkinide yaşamak,
b]Rabbinizden mağfiret dilemeniz, sonra da ona tevbe etmeniz için ,
c]Şeyh,veli,evliya diye tanımladıklarından medet umup onlardan yardım [şefaat] dilemek için
d]hiçbiri

4.Varlık aleminde yaratılan her şeyin dönüşü yalnız kime dir?

a]bağlı bulunduğu tarikatın Şeyhine,
b]sevgi ve bağlılıkta aşırıya kaçarak,şirklerini dahi saklama ihtiyacı duyduğu üstad,yazar çizer kalemşörlerine,
c] gavs,kutup,sadat lara
d]tek ilah olan tek Allah a


5.insanların her neyi ne şekilde olursa olsun,hatta Allah tarfından indirilen bi Rasulden dahi sakladıklarını en ince detayına kadar BİLECEK OLAN YALNIZCA KİMDİR ve bunun açıkça bi kitapta yazılı olduğunu anlatan ayeti hangisidir?
a]Şeyhler,gavslar kutuplar ve Allah
b]Rasuller ve Allah
c]Yalnızca Allah
d]ululayıp,önder edindikleri kendileri gibi olan zavallı ideolojik önderler..
e] ermişler

6..vahiynin aydınlığında düşünemeyen insanların kendilerine,Alah tarafından yapılan iyiliklere ve iyiliklerden sonrada , sıkıntılarla imtihan edilince , yaptıkları tavırdan dolayı nasıl tanımlanmışlardır?

a]ümitsiz,nankör-şımarık ve kibirli
b]gayet sabırlı-metanetli ve asil
c]umursamaz,sanki hiç birşey olmamış gibi
d]uyur-gezer bi hale bürünürler

7.vahiynin aydınlığına karşı,ve Rasulun uyarılarına karşı direnip bi yandanda,Rasulullah ın doğru söylüyorsa,O nunla bi melekte gelmesi gerektiğini ve yanında hazine olması gerekli deyip bunu dillendirenlere karşı,Rasulullah ın yapacağı yanlışlığı Allah nasıl tanımlayıp Rasulullah a nasıl bi sekinet veriyor?

a]Rasulullah a gönderdiği ayetlerin bi kısmını insanlara ağır gelir diye gizlemesini ve bunun için bi muhayyerlik verdiğini
b]şirk içerisinde bulunup,onlara bu şirkleri söylenince ortaya koydukları tepkiden çekinmeden ve müşriklerin öne sürdüğü ve doğru olsaydı,şunlarda olmalı değilmiydi deyişlerine aldırış etemeden,her şeyi açıkça duyurması gerektiğini ve Allahın herşeye vekil olduğunu.
c]müşriklere biraz zaman verilmesi gerektiğini ,
d] müşriklerden uzak durması gerektiğini..


8.Kuranın uydurulmuş olduğunu dillendirenlere karşı,nasıl bi çağrıda bulunulduğu aşağıdakilerden hangisidir ?
a]kesinlikle uydurulmamıştır,onlar yalan söylüyor.
b]bunu diyenler yakında helak olacaktır.
c]böyle konuşaanların dili tutulacaktır
d]siz de onun gibi uydurulmuş on sûre getirin.


9.Allah a karşı yalan söyleyenlerle birlikte ahirette kimler olacaktır.

a]maymunlar
b]şahidler
c] bekçiler
d]zalimler

10.Nuh as kavmine yaptığı çağrıda ,kavmin ileri gelen kesimi Nuh u nasıl gördüklerini söylemişlerdir.

a]zavallı biri
b]fakir
c]kendileri gibi bi insan
d]kuvvetli ve asil

11. Nuh as mın kavminin içerisinde kendisine inanan mustazafları,hor görüp Nuh as mında bunları yanında kovmalarını isteyen müstekbrlere karşı ,Nuh as tavrı ne olmuştur?

a]Nuh as da onları haklı bulmuş ve yanındakileri kovmuştur.
b]Nuh as nasıl olsa bunlar mustazaf deyip onlara bi çorba verip ,kendisine ve çocuklarına hizmet eden bi köle olmalarının farz ve vacib olduğunu söyleyip onları böylece kullanmıştır.
c]Nuh as bunları mescide toplayıp zikir halkası denen halkalar kurup ,müstekbirlerin
dediklerini duymamazlığa verip, içinde şirklerde barındıran ilahi denen sözler söyleyip hep birlikte kendilerinden geçmişlerdir.
d] Ben size: "Allah'ın hazineleri benim yanımdadır" demiyorum, gaybı da bilmem. "Ben bir meleğim" de demiyorum, sizin gözlerinizin hor gördüğü kimseler için, "Allah onlara asla bir hayır vermeyecektir" diyemem. Onların kalplerinde olanı, Allah daha iyi bilir. Onları kovduğum takdirde ben gerçekten zalimlerden olurum."


12.Nuh as tebliğine rağman azgınlığa devam edenler,Nuh as mın onları tehdid ettiği azaba karşı ne demişlerdir.hangi ayette geçmektedir?

a]Allah ın rahmeti gazabından fazladır.
b]Eğer doğrulardan isen, kendisiyle bizi tehdit ettiğini (azabı) bize getir!
c]sen ne dersen de dünyada mekan,ahirette iman, hem çalışmakta ibadet,
d]Paranın dini imanı olmaz,ticarette her şey mubah

13.Nuh as da tıpkı diğer rasuller gibi tebliğ ettiği insanlar kendi çağrısına direnip kulak kapatmlarına rağmen,işledikleri cürümlerden dolayı yinede ne yapmışlardır?

a]Hiç bir şey olmamış gibi davranmışlardır
b]onlar için af dilemişlerdir
c]yaptıklarından dolayı üzülmüşlerdir
d]hiçbiri



14.Nuh as mın rasul olması ve günümüzde dini anlatanlara rağmen daha net ve hakkı batılı daha doğru ve tavizsiz ortaya koymasına rağmen,insanların ne kadarı inanıp tabi olmuştur?

a]İnsanların çoğu,
b]yüzde ellisi
c]hepsi
d]insanların çok azı

15.Rasullerin soyundan gelen, en yakınları yani oğulları dahi olsa,Allah tarafından bi torpil geçmiyeceğini bize anlatan ayet hangisidir?

a] 12.
b]23]
c]42.
d]46.

16. Bir peygamberde olsa Allah tan hakkında bilgisi olmadığı bir talebi olduğunda ,Allah tarafından uyarılınca hemen tevbe edmesini ve bu tevbede, kendini aklayarak,bazen kendini haklı gördğü sebebleride öne atmaması gerektiğini bize anlatan Nuh as tevbesini anlatan ayet hangisidir?

a]53. ayet
b]47. ayet
c] 17.ayet
d]99. ayet

17.Son Rasule,kendinden önceki Rasuller ve kavimleri hakkında verilen bilgiler nasıl bilgiler olduğunu söylüyor Allah ve hangi ayette geçer?

a] tarihi bilgiler
b] insanların kalbinden geçirdikleri bilgiler
c]değişken bilgiler
d]İşte bunlar sana vahyettiğimiz gayb haberlerindendir.

18 .Bütün peygamberlerin geldikleri toplumlara anlattıkları dinin karşılığında istemedikleri ve günümüzde insanlara dini anlatıpta karşılığında istenen[çoğunluğu tarafından]alınan nedir, ve Hud as da kavmine yaptığı bu çağrısını anlatan durum hangi ayette geçer?

a] bir ücret istemiyorum. Benim ücretim, beni yaratandan başkasına ait değildir
b]anlattıklarımı uygulamanızı
c].anlattıklarıma kulak vermenizi
d]hiçbiri


19 .Hud as kavmine yaptığı çağrıda kavminin kendi inandıkları sahte tanrılarını bırakmamayı neye bağlıyorlar?

a]Hud as mı güçsüz görmeye
b] Hud as dan açıkça bi mucizeyi görmemeye
c]sahte ilahlarını ne olursa olsun bırakmayacaklarına
d] hud as mın büyülendiğine

20.Salih as mın yaptığı çağrıda,kavmin inanmayanları kendilerini atalarının iznde olanı bırakmayacaklarını ve salih as mında şahsında aslında kendisine ümit beslenen doğru biri olduğunu anlatan ayet hangisidir?

a] 85.ayet
b] 29.ayet
c]47.ayet
d]62. ayet

21 .Lut as mın kavminin helakını bildiren melekler ilk başta kime gelmişlerdir.

a]İbrahim as
b] musa as
c] Hud as
d]hiçbiri

22.Bir peygamberde olsa dünyada başına gelecek bi zulumden dolayı güçsüzlüğünü ifade eden sözlerin geçtiği ayet hangisidir?
a] 57.ayet
C] 69.ayet
c]80.ayet
d]85.ayet


23.soru.medyen halkına hangi peygamber gönderilmiştir.

a] lut as
b] şuayb as
c] ibrahim as
d] harun as

24.Şuayb as mın kavmine yaptığı çağrıda,kavminin karşı gelenleri Şuayb as ma bu yaptığının ve kendilerinden terk edmeleri gerektikleri şeyi yapmalarını ,ona neyin emrettiğini söyledikleri şey nedir?

a] Oruc tutması
b] hac etmesi
c] zekat vermesi
d] namazı

25.Şuayb as bi peygamber olmasına rağmen ve halkı ıslah etmek için yaptığı mücadeleyle birlikte ancak nasıl başarılı olacağını söylemiştir?

a]Ben sadece gücümün yettiği kadar ıslah etmek istiyorum. Fakat başarmam ancak Allah'ın yardımı iledir.
b]başarmak ancak gavs kutup ve sadatlar ile olur.
c]başarmak ancak Allah ın hükmüyle hükmetmeyen mercilere dayanarak olur
d]başarmak ancak islam dışında olan batıl dinlerle diyalog yaparak olur.

26.Peygamberlerin yaptığı çağrılara aldırış etmeden,Allah ı bırakıp,ilahlaştırarak tapındıkları şeyler,Allah ın azabı gelince kendilerini ilahlaştırarak tapındıkları sahte tanrıları ne yapmıştır?

a]şefaat edmişlerdir
b] Allah ile aralarında aracılık yapmışlardır.
c] helaklarından önce bu olacakları fark edmişlerdir
d]Rabbinin (azap) emri geldiğinde, Allah'ı bırakıp da taptıkları tanrıları, onlara hiçbir şey sağlamadı,

27. Hesap günü gelince,Allah ın izni olmadan hiç bir insan ne yapamaz?

a]uyuyamaz
b]konuşamaz
c]ağlayamaz
d]hiçbiri

28.Helak olan toplumların uğradıkları sonun kendi elleriyle olduğu nasıl anlatılır?

a]onlar umursamaz idiler onun için helak oldular.
b]onlar zaten bunu istiyorlardı.
c] Onlara biz zulmetmedik; fakat, onlar kendilerine zulmettiler.
d]Onlar çok uyuyorlardıda ondan helak oldular

29.Tevbe edip Muhammed as ile birlikte olanlar emrolundukları gibi nasıl olmalıdırlar?

a]Emrolunduğu gibi dosdoğru
b]emrolunduğu gibi,gavslarla birlikte
c]emrolunduğu gibi,Allah ın hükmüyle hükmetmeyen ve bi yandanda bizde müslümanız diyenlerle birlikte
d]emrolunduğu gibi,Allah ın dostluğunu yasakladığı kişlerle hertürlü ilişkilerde bulunup diğer taraftan bizde müslümanız diyenlerle irlikte olmayı

30.Allah ın hükmüyle hükmetmeyen ve dolayısıyla zalim konumuna düşenlere meyledenlere neler olacaktır?

a]zulmedenlere meyletmeyin yoksa suda boğulursunuz
b]zulmedenlere meyletmeyin yoksa yırtıcı hayvanlar sizi kapar
c]Zulmedenlere meyletmeyin yoksa ateş sizede dokunur
d]zulmedenlere meyletmeyin yoksa gavs,kutup sadatlar sizi çarpar

31.Zulmedenler neyin peşine düşüp aldanmışlardır.

a]arkadaşlarının
b] kendilerine verilen refahın peşine düştüler.
c] kurdkları hayellerin
d]düşmanlarının

32.iyilikler neleri giderir?

a]kötülükleri
b]iyilikleri
c]hem iyilik hem kötülükleri
d]hiçbiri
33.Halkı iyi olduğu halde Allah memleketleri ne yapmaz?

a]küçük günahlarınıda af etmez
b]büyük günahlarınıda af etmez
c]cennete koymaz
d]helak etmez

34.Allah dileseydi bütün milletleri ne yapardı?

a]helak ederdi
b]maymuna çevirirdi
c]tek millet yapardı
d]daha fazla milletlere ayırırdı


35.vahiy bilgisiyle, Peygamberler hakkında anlatılan kıssalardaki bilgiler, müminler için nedir?

a] öğüt alınması gereken
b] ölülere okunması gereken
c]hatmedilmesi gereken
d]çeşitli kıraatlerle ve anlamıda anlaşılmadan okunması gereken ..



36.Nuh tufanında,yere ve göklere egemen olan Allah hangi emri veriyor ve tufan son buluyor?

a.Yere, “Suyunu çek!” göğe, “Ey gök sen de tut''
b.Bitsin bu tufan
c.Yer ve gök birleşin
d.Hiçbiri


37.Hangisi Nuh peygamberin Rabbine seslenişidir?

a.Rabbim! Oğlum benim ailemdendi
b.Doğrusu Senin vaadin haktır
c.Sen hükmedenlerin en iyi hükmedenisin
d.Hepsi


38.Nuh a.s,oğlu için Rabbinden af dileyince,Yüce Allah'ın cevabı ne oluyor?

a.Ey Nuh! O senin ailenden sayılmaz
b.çünkü kötü bir iş işlemiştir; öyleyse bilmediğin şeyi Benden isteme
c.İşte sana öğüt, bilgisizlerden olma
d.Hepsi


39.Aşağıdakilerden hangisi surede geçmez?

a.Sabret, sonuç Allah'tan sakınanlarındır
b. Biz insanı en güzel şekilde yarattık, sonra onu aşağıların en aşağısı kıldık
c.İşte sana öğüt, bilgisizlerden olma
d.Aklet-mez misiniz


40.Aşağıdakilerden hangisi Ad kavmi ve peygamberiyle ilgilidir?


a.Hud a.s peygamber olarak gönderilmiştir
b.Hud a.s:Ey milletim! Allah'a kulluk edin. O'ndan başka ilâhınız yoktur; yoksa sadece yalan uyduran kimseler olursunuz dedi
c.Ey milletim! Buna karşılık sizden bir ücret istemiyorum. Benim ücretim ancak beni yaratana aittir
d.Hepsi


41.Kavmi,Hud peygambere inanmak;sözde kendi ilahlarından vazgeçmek için,ondan ne istiyor?

a.Deve
b.Saray
c.Bir belge,delil
d.Melek


42.Aşağıdakilerden hangisi Ad kavminin akibetiyle ilgilidir?

a.Bu dünyada da, kıyâmet gününde de lânete uğradılar
b.Bilin ki Âd milleti Rablerini inkâr etti
c.Hud'un milleti Âd Allah'ın rahmetinden uzaklaştı
d.Hepsi



43.Semud kavmiyle ilgili verilenlerden hangisi doğrudur?

a.Peygambrleri Salih a.s dır
b.Haksızlık yapanları bir çığlık tuttu, oldukları yerde diz üstü çöküverdiler
c.Semûd milleti Rabbini inkâr etmişti. Bilin ki, Semûd milleti Allah'ın rahmetinden uzaklaştı
d.Hepsi


44.Semud kavmine imtihan aracı kılınan hayvan hangisidir?


a.Sivrisinek
b.Deve
c.İnek
d.Buzağı

45.Hud suresi için,peygamberimizin ''beni ihtiyarlatan surelerdendir''dediği rivayet olunur.Aşağıdakilerden hangisi bu surelerden biridir?


a.Vakıa
b.Mürselat
c.Nebe -Tekvir
d.Hepsi


46.Allah'ın emrine uymayan Semud kavmine kaç gün mühlet veriliyor?

a.3 gün
b.10 gün
c.Bir hafta
d.Bir gün


47.Lut peygambere azab için gelen meleklere,İbrahim a.s ın ikramı ne olmuştur?


a.Melek olduklarını anlmış,ikramda bulunmamıştır
b.Bir bardak su
c.kızartılmış bir buzağı
c.Bir sürahi ayran


48.Surede İbrahim peygamberin karakterine dair hangisine değinilmemiştir?


a.çok içli
b.Çok zeki
c.yumuşak huylu
d.kendini Allah'a vermiş bir kimse


49.Evine gelen misafirleri(melekleri),almak isteyen kavmine karşı,Lut peygamberin sözleri ne olmuştur?

a.İşte bunlar benim kızlarım, onlar sizin için daha temizdir
b.Allah'tan sakının, konuklarımın önünde beni rezil etmeyin
c.İçinizde aklı başında kimse yok mudur
d.Hepsi


50.Lut kavminin ibretlik sonu nasıl gerçekleşmiştir?

a. yığın yığın sert taş yağdı
b. sert fırtınaya tutuldular
c.Sel sularında boğuldular
d.Dizleri üzere çakılı kaldılar


51.Lut kavminin ismi,Kuranı Kerim de başka hangi isimle geçer ve manası nedir?

a.Mu'tefikat-Altı üstüne getirilmiş toplum
b.Muttefikat-Anlaşmış,biraraya gelmiş toplum
c.Murselat-Allah tarafından gönderilmiş toplum
d.Masivat- Allahtan başka herşeyi yapan toplum



52.Firavun kıyamet günü milletine nasıl öncülükte bulunacak?

a.Yazık olsun size diyecek
b.onları cehenneme götürecek
c.Arkasına bile bakmayacak
d.Pişmanlıkla boğuşacak



53.Aşağıdakilerden hangisi surede geçen ayetlerdendir?

a.Allah, kasabaların zâlim halkını yakalayınca, böyle yakalar; yakalaması da şiddetli ve elimdir
b.Bu, insanların toplanacağı gündür; bu, görülecek bir gündür
c.Biz, o günü, ancak belli bir süreye kadar geciktiririz
d.Hepsi geçer



54.Sure nasıl son bulmaktdır?


a.Göklerin ve yerin gaybi bilgilerin yalnız Allah a ait olduğu ve yalnız ona güvenip kulluk edilmesi gerektiği ayeti ile
b.Secde ayeti ile
c.Peygambere ihtar ile
d.Hiçbiri



55.Hangisi surenin mesajlarından biridir?

a.Yüce Allah herkese yaptığının karşılığını tam olarak verecektir
b.Mümin sabırlı olmalıdır
c.Geçmiş toplulujların yaşadıklarından ibret alınmalıdır
d.Hepsi


CEVAPLAR...
1.B
2.C
3.B
4.D (4)
5.C (5-6)
6.A (9-10)
7.B (12)
8.D (13)
9.B (18)
10.C (27)
11.D (30-31)
12.B (32)
13.C (36)
14.D (40)
15.D (46)
16.B
17.D (49)
18.A (51)
19.B (53)
20.D (62)
21.A (69-70)
22.C
23.B (84)
24.D (87)
25.A (88)
26.D (101)
27.B (105)
28.C (101)
29.A (112)
30.C (113)
31.B (116)
32.A (114)
33.D (117)
34.C
35.A (120)
36.A 844)
37.D (45)
38.D (46)
39.B
40.D
41.C (53)
42.D
43.D (61-68)
44.B
45.D
46.A (65)
47.C (69)
48.B (75)
49.D (78-79)
50.A (83)
51.A
52.B (98)
53.D
54.A
55.D



[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]
__________________

《 " Lâ Edrî " Nısfu'l-İlm 》

Alıntı ile Cevapla
Alt 08.Mart.2016, 10:16   Mesaj No:12
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik tarihi: 15.Kasım.2011
Arkadaşları:62
Cinsiyet:bayan
Bulunduğu yer:Trabzon
Yaş:37
Mesajlar: 7.225
Konular: 407
Beğenildi:4329
Beğendi:3026
Takdirleri:1673992
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: İncelenmiş VE Düzenlenmiş Haliyle Sorularla Surelerimiz

12-YUSUF SURESİ

*YUSUF SURESİ BİZE NE ANLATIYOR*


Yusuf suresinin konusu Muhammed as mın Rasulluğuna dair delil isteyenlere verilen cevaplarla birlikte,tıpkı Yusuf as mın kardeşlerinin Yusuf as karşısındaki yenilgiye benzer Kureyşlilerinde bir gün Muhammed as karşı yenilecekleridir.Çünkü kureyşlilerde Muhammed as la akrabalık bağları vardı.Yusuf as kardeşleri nasılki Yusuf as mı öldürmeye yeltendilerse,Kureyşlilerde Muhammed as mı öldürmeye yeltendiler ama Allah ın takdir ettiğinin önüne geçemediler ve geçilmezde....


1.Kuranın en güzel kıssası olduğundan bahsederek,indiği toplumun anlayacağı dildende inmesindeki hikmet anlaşılması içindir.

2.Surede geçen kıssanın işlediği konudan daha önce haberdar olunmadığını bundanda anlaşıldığı gibi geçmişte bir gayb tır.

3.Surede Yusuf as rüyasından bahseder.

4.İman iddasında bulunanların çoğunluğunun şirk katmadan iman etmeyecekleri gerçeğinden baheder.

5.Yasama yürütme ve yargıyla birlikte örf adet gelenektede hüküm[kanun koyucunun] sadece Allah olduğundan,bunun dışındaki durumların küfür şirk olduğundan bahseder.

6.Yusuf as mın kralın yanında aldığı bütün kararların Allah ın hükmüyle olduğundan bahseder.Yani bu günkü beşeri sistemler olan demokrasi vb meclislerdeki bakanlar gibi beşeri hükümler olarak tağutun hükmüyle değilde Allah ın hükmüyle hükmettiğini,aksi düşünenlerin Yusuf as mı islamın aslı olan tağutu red edmediğini savunmuş olur ki,buda bir Rasule küfür isnat edilmiş olunur ki ,böyle bir anlayış büyük bir karanlık delhizdir.

7.Bir rasulde olsa Yusuf as mın bırakın Rasulluğu kaybetmeyi,müslüman olarak ölmenin garantisinin olmadığını,bunun için canının müslüman olarak alınması için dua ettiğinden bahseder.

8.Bir rasulde olsa Allah ın bildirmesi dışında RÜYA TABİRİ YAPILAMIYACAĞINDAN BAHSEDER.

9.Rasullerin insanlara anlattıkları dinin karşılığında hiç bir ücret talep etmedikleriden bahseder.Dolayısıyla dini anlatmayı para karşılığında yapanlara tam anlamıyla uyulmaması gerektiğini..

10.Kuran ın kendinden önceki gönderilmiş vahiyi ve rasulleri desdeklediğinden bahseder.




YUSUF SURESİ SORU VE CEVAPLARI

1-Yusuf suresi hangi hurufu mukatta ile başlamaktadır.ilgili ayeti yazınız

a.elif-lam-mim
b.ta-sin-mim
c.elif-lam-ra
d.ya-sin



2-Yusuf babasına rüyasını anlattığında ,babasının cevabı ne olmuştur?
a.bu rüyayı hayra yoralım,görelim neler olacak
b.bu şeytani bir rüyadır.
c.rüyanı kardeşlerine anlatma,sonra sana tuzak kurarlar
d.rüyanı kardeşlerinle de paylaş ki,senin ne kadar önemli biri olduğunu anlasınlar




3-Yusuf'un üvey kardeşlerinin söylediği,''Yusuf'u ya öldürünüz,yada ıssız bir yere bırakınız.Ozaman babanızın rakipsiz sevgilileri olursunuz.daha sonra........................iyi ve düzgün bir topluluk olursunuz''.şeytanın insanı kandırma yöntemlerinden biri olan ve ayeti tamamlayan ifade hangisidir.ayet numarasını yazınız

a.birbirinize sımsıkı bağlanırsanız
b.rabıta kurarak
c.tövbe ederek
d.sadaka vererek


4-İçlerinden bir söz sahibi ''Yusuf'u öldürmeyin..................................Eğer yapacaksanız böyle bir şey yapın.''dedi.boşluğa gelecek ifade hangisidir.ayet numarasını yazın

a.Onu Allah'a havale edelim
b.Onu bir kuyu dibinde bırakın,onu kervanın biri alıp götürsün
c.Allahtan korkalım ve onu babamıza geri götürelim
d.O çok güzel bir çocuk,güzelliğine kıymayalım



5-Yusuf'un kanlı gömleğini gören babaları Yakub'un bu durum karşısındaki tavrı,sözü ne olmuştur?

a.Bana düşen güzelce sabretmektir
b.Allahım o daha küçücük bir çocuktu
c.bütün bunları hakkedecek ne yaptım
d.Allahın azabı üzerinize olsun

6-Kervancıların Yusuf a.s ı satarken biçtikleri değer nasıl ifade ediliyor?

a.bin akçe
b.biraz yiyecek karşılığında
c.bir kaç dirhem
d.bir şey istemediler

7-İnsanların çoğunun bilmediği şey nedir?

a.Allah herşeyi görür
b.Allah işine hakimdir
c.Yusuf bir peygamberdir
d.Yusufun ne acılar çektiği



8-Ergenliğe ulaştığında Yusuf a.s' a yüce Allah'ın ödülü ne olmuştur?

a.mal ve mülk
b.güzel eş ve evlat
c.ailesine kavuşmuştur
d.ilim ve hikmet



9-Yemin olsunki ,Yusuf ve kardeşleri olayında,soranlar için...................vardır.boşluğa gelecek kelime hangisidir?
a.müjde
b.ibretler
c.bereket
d.nasihat


10-Anlaşılması,akıl erdirilebilmesi için Kuran nasıl indirilmiştir?
a.Parça parça
b.Arapça bir Kuran
c.Sır dolu bir Kuran
d.hepsi


11-İçinde yaşadığı evin hanımı onu elde etmek için planlar kurmaya başlamıştı.kapıları kilitleyip,''haydi yanıma gelsene''dediğinde yusuf'un tavrı ne olmuştur?

a.Allah seni kahretsin
b.Ben günah işlemekten Allah'a sığınırım
c.Allahım benim hiç bir suçum yok
d.Seni acıklı bir azap beklemektedir


12-Kadın gerçekten Yusuf'u arzulamıştı.O'da onu arzulamıştı.Eğer..........................Yusufta ona yönelecekti....boşluğa hangi ifade gelmelidir?

a.Kocası gelmemiş olsaydı
b.Rabbinin uyarısını göz ardı etmiş olsaydı
c. toplumun tepkisinden çekinmeseydi
d.Babasından korkmasaydı


13-''Eğer onun gömleği ,ön tarftan yırtılmış ise,kadın............söylemiş,o..........,yok eğer gömleği arka taraftan yırtılmışsa kadın ...........söylemiş,o ise................tir''

a.doğru , yalancılardandır - yalan , doğru söyleyenlerdendir
b.yalan ,doğrudur-doğru ,yalan söyleyenlerdendir
c.doğru,doğru-yalan ,yalan söyleyenlerdendir
d.doğru,iftira edenlerden-iftira edip,yalancıdır


14-Yusuf'un gömleğinin arkadan yırtıldığını görünce, adamın ilk sözü ne olmuştur?
a.Allahım Yusuf'a ne büyük haksızlık ettim
b.Anlaşıldı bu da siz saray sosyetesinin hile ve entrkalarından biri.
c.Çok büyükbir yanlış anlama olmuş
d.Bu seferlik unutalım gitsin,kadınlar işte...



15-Hangisi vezirin yada adamın bu olayı örtpas etmek için sarfettiği sözlerden değildir

a.Yusuf sakın bundan kimseye bahsetme
b.kadın sende günahına tövbe istiğfar et
c.bu siz kadınların hilelerinden biri
d.bu bir namus meselesidir,Allahım sen bana yardımet...

16-Davetçi kadınlar Yusuf'un güzelliği karşısında şaşırıp kaldılar,ellerini doğradılar.Onu görünce sarfettikleri sözler ne olmuştur?

a.Allah'a yemin olsun ki bu bir insan değil
b.bu köleyi bize sat
c.Allahım biz böyle güzellik görmedik
d.Onun güzelliği takvasından geliyor olsa gerek



17-Bütün davetlilerin arasında evin hanımının, Yusuf'a yaptığı ahlaksız teklifi kabul etmemesi,emri yerine getirmemesi durumunda ,tehditi ne oluyor?

a.kesinlikle hapse atılacak
b.para cezasına çarptırılacak
c.kardeşleri alıkonulacak
d.babasıhapse atılacak



18-Yusuf,kendisine hayran kalan kadınların açık davetiye çıkarmasından ve bu tahrikler karşısında zaafa düşerim korkusuyla, bu tuzak girişimlerinin bertaraf etmesi konusunda Rabbinden nasıl yardım istemiştir.Kaçıncı ayettir?

a.35
b.33
c.34
d.36




19-Allah'ın rahmetinden kimler ümidini keser?

a.namussuz olanlar
b.günahkarlar
c.takva sahipleri
d.kafirler toplumu




20-Yusuffun zindan arkadaşlarına,nazikçe ilk bahsettiği ,inancın temel ilkelerinden biri olan, konu hangisidir?

a.namazınızı kılınız
b.namahreme bakmayın
c.benim gibi olun
d.Allaha ve ahiret gününe inanın



21-Yusuf'un şirk ,tağut cahiliyye sisteminin temellerini şiddetli biçimde sarstığı,kulluk edilecek ,buyruğuna boyun eğilecek ,şeriatine uyulacak Rab olmaya gerçek anlamda layık olan herşeyden üstün ALLAHtır ...,vurgusunun yapıldığı ayeti kerime hangisidir?

a.38
b.41
c.39
d.42


22-Bizim Allah'a hiçbir şeyi ortak koşmamız söz konusu olamaz.Bu bize ve insanlara Allah'ın ...................dır.

a.keremidir
b.ihsan ve ikramıdır
c.hatırlatmasıdır
d.yüceliğidir


23-''Hüküm ancak Allah'ındır''.'Doğru ve sağlam din ,budur'..ifadelerinin bulunduğu ayet hangisidir?


a.39
b.40
c.41
d.45



24-hangisi hapishane arkadaşlarının açıklanmasını istediğikleri ve hallolan mevzulardan değildir?
a.biri efendisine şarap sunacak
b.biri asılacak
c.kuşlar başından yiyecek
d.kıtlık günleri başlayacak



25-Yusuf'un hapiste birkaç yıl daha kalmasına ve zindandaki eğitimini bir süre daha devam ettirmesine sebep olan ifadesi hangisidir?

a.Allah herşeye kadirdir
b.Efendinin yanında benden bahset
c.insanların çoğu şükretmiyorlar
d.benim imtihanım daha bitmedi


26-hangisi Yusuf peygamberin yaptığı dualar arasında değildir?

a.Allahım dünyadada ahirettede benim dostum sensin
b.bir Müslüman olarak canımı al
c.beni salih kullarının arasına kat
d.bana ve aileme dünyada geçinebileceğimiz kadar mal mülk ver


27-Ahiret yurdu kimler için daha hayırlıdır?

]a.kötülükten kaçınanlar için
b.peygambere inananlar için
c.dünyaya meyledenler için
d.birbirini sevip syanlar için


28-Kralın rüyasına adamlarının yorumu ne olmuştur?

a.hayırdır inşallah ,çok güzel bir rüya görmüşsünüz
b.Bunlar karmakarışık hayallerdir
c.Bizi uzun bir kıtlık dönemi beklemektedir
d.Rüyayla amel edilmez



29-Surede kaç tane rüyadan bahsediliyor?

a.kralın rüyası - hanımının rüyası - yusufun rüyası
b.yusufun rüyası - hapishane arkadaşlarının rüyası - kralın rüyası
c.yakubun rüyası - yusufun rüyası - hapishane arkadaşlarının rüyası
d.hepsi




30-Hapishane arkadaşı ,kralın rüyasının yorumu için Yusuf'un yanına geldiğinde ona nasıl hitap ediyor?
a.güzeller güzeli Yusuf
b.özü sözü doğru Yusuf
c.çilekeş Yusuf
d.En sevgili Yusuf



31-kralın rüyasında gördüğü semiz ineklerin işaret ettiği olay nedir?
a.kıtlık dönemi
b.bereket ve bolluğun yaşanacağı yıl
c.zenginleşme dönemi
d.kardeşlerini affedeceği dönem


32-kralın rüyasında gördüğü kıtlık yıllarını simgeleyen ifade hangisidir?

a.yedi semiz inek
b.yedi zayıf inek
c.yedi yeşil başak
d.yedi kuru başak

33-kurak ve sıkıntılı yılları simgeeyen ifade hangisidir?

a.semiz inek
b.zayıf inek
]c.yeşil ve kuru başak
d.hiçbiri

34-Yusuf rüyanın yorumunda,kıtlıkyılları bittikten sonra ,Allah'ın bahşettiği ilahi bilgiye dayanarak hangi müjdeyi vermiştir?

a.halkın sıkıntıdan kurtulacağı,yetiştirdikleri ürünleri sıkacakları bir yıl gelecek
b.halkın bu imtihanı aşıp,cennetle müjdeleneceği
c.bu yoruma inanmayanları acı bir azap beklediği
d.kendisine inanmayanlardan hesap soracağı


35-kendisini huzura çağıran krala Yusuf'Un cevabı ne olmuştur?

a.kendisi bana inanmamıştı ama büyüklük bende kalsın
b.efendine dön ve ellerini kesen kadınların maksatlarının ne olduğunu ona sor
c.bana inamayan bir kralla görüşecek hiçbir şeyim yok
d.ben durumumu Allah'a havale ettim.elbette rabbim onların cezasını verecektir


36-Kral kadınlara''Yusuftan yaralanmaya kalktığınızda maksadınız neydi' diye sorduğunda orada bulunan kadınların cevabı ne olmuştur?

a.vallahide o o en büyük yalancılardandır
b.Allaha yemin olsunki biz ondan en ufak bir kötülük görmedik
c.biz zaten olay anında orada değildik..çok bilgimiz yok
d.şüphesiz senin hanımın hatalı,biz Yusufa yan gözle bile bakmadık


37-gerçekten Allah..................başarıya ulaştırmaz?
a.iftira edenleri
b.gayret etmeyenleri
c.hainlerin hilesini
d.şeytana uyanları


38-*şimdi gerçek ortaya çıktı
*evet ben onun erkekliğinden yararlanmak istedim
*muhakkak o sözü doğru olanlardandır

yukarda verilen sözler kime aittir?

a.hapishane arkadaşı
b.davetli kadınlar
c.kralın hanımı
d.Yusufun kardeşleri



39-Ben nefsimi temize de çıkarmam.çünkü nefis...........................boşluğu doldurunuz?

a.her insanda vardır
b.çok şey ster
c.daima kötülüğü emreder
d.asla memnun olmaz


40-kral Yusuf'a ''sen bugün yanımızda bir makam mevki sahibi ,güvenilir birisin! dediğinde Yusuf'un cevabı ne olmuştur?

a.şimdimi aklınız başınıza geldi
b.beni bu ülkenin hazineleri üzerinde görevlendir
c.sizden hiçbir şey istemiyorum
d.Allah'ın peygamberine bunları yaptığınız için hiç affedilmeyeceksiniz



41-İşte böylece biz ,Yusuf'a o ülkede.......................bahşettik.
a.müjdeler verdik
b.esenlik ve rahatlık
c.kudret ve egemenlik
d.hiçbiri


42-Erzak almak için mısıra gelen kardeşlerinden Yusuf ne istemiştir?

a.aldıklarınızın ücretini tam ödeyiniz
b.bir zamanlar kuyuya attığınız kardeşiniz vardıya işte o benim
c.bana üvey kardeşinizide getirin
d.şu gördüğünüz mal mülk ihtişam şatafat hepsi benim



43- Kardeşleri yurtlarına döndüğünde tekrar geri geldsinler diye Yusuf nasıl bir yol izlemiştir?

a.Uşaklarına sermayelerini yüklerinin içine koyuverin dedi
b.kardeşini rehin aldı
c.babası ve yakubu istedi
d.bunlar hırsız dedi



44-Kardeşler sermayelerinin iade edildiğinğini gördüklerinde Bünyamini de yanlarında götürmeleri gerektiğini babalarına söyleyince HZ YAKUB'UN cevabı ne olduğu hangi ayette geçer ?

a.65
b.66
c.69
d.77



45-Yakup as ın oğullarına takdiri ALLAHA BIRAKIP TEDBİRLİ OLMAK ADINA verdiği nasihat nedir..hangi ayettir?
a.67
b.64
c.69
d.76

46-aşağıdakilerden hangisi Yusuf suresinde geçmez.lütfen geçtikleri ayetleride yazınız

a.hüküm sadece Allahındır
b.her ilim sahibinin üzerinde bir bilen vardır
c.her nefis ölümü tadacaktır
d.işte dosdoğru din budur

47-Yusuf 'un adamlarının''su kabı sizin yükünüzden çıkarsa,yalan söylüyorsanız bunun cezası ne olsun '' dediklerinde kardeşlerin cevabı ne olmuştur.hangi ayette geçer ayeti yazınız

a.76
b.75
c.92
d.72



48-Yüce Allah ın bünyamini yanında tutması için Yusuf'a öğrettiği çıkış yolu hangi ayette geçer yazınız

a.76
b.86
c.96
d.75


49-küçük kardeşlerinin alıkonmasına diğer kardeşlerin tavrı tepkisi ne olmuştur?
a.o asla böyle bişey yapmaz.o güzel ahlaklı bir çocuktur
b.eğer o çalmışsa daha önce kardeşide çalmıştı
c.biz bu olup bitenlerden sorumlu değiliz
d.onu al istediğin gibi kölen yap,bizi gönder




50-Her kim.............ve ..............bilirse,hiç kuşkusuz Allah iyiylik yapanların emeğini boşa çıkarmayacaktır.boşluğa gelecek ifadeler hangisidir?

a.sadeka - sabr ederse
b.sakınır - sabretmesini
c.utanır - istemesini
d.sever - saygı duymasını


51- *nefsiniz size yaptığınız işi süslemiş
*bana düşen güzelce sabretmektir
*şüphesiz Allah herşeyi bilen işini sağlam yapandır
*şüphesiz O yaptığında hikmet bulunandır
yukarda verilen sözler kime aittir?

a.yusuf a.s
b.yakub a.s
]c.yunus a.s
d.bünyamin


52-Kendisini tanıyıp,af dileyen kardeşlerine Yusuf a.s ın cevabı nasıl olmuştur?

a.bugün size büyük bir kınama var
b.bugün size kınama yok
c.affedileceğiniz günü bekleyin
d.hemen affedileceğinizimi sanıyorsunuz



53-Allhın yardımı peygamberlerine ve insanlara ne zaman yetişir?

a.kafirlerin iman etmesinden iyice ümit kestiklerinde
b.itiraz eden bir kavimle baş edilemediğinde
c.hiçbir zaman
d.şükretmeyen bir topluluğa


54-Allah'ın azabı ne zaman geri çevrilmez?
a.suç işlemekte ısrar eden bir toplumdan
b.birbirini sevmeyen bir toplumdan
c.başkanını seçerken iyice düşünmeyen bir toplumdan
d.aklını kullanmayıp güdülen bir insandan


55-Peygamber kıssalarında kimler için ibretler vardır?

a.akıl ve sağduyu sahipleri için
b.aklını kullanmayanlar için
c.okuması yazması olmayanlar
d.tüm canlılar için





56-Ancak o ,kendinden öncekini onaylayıp doğrulayan, herşeyi açıklayan,iman edecek bir topluluk için bir rehber ve rahmettir....kaçıncı ayettir

a.100
b.72
c.110
d.111



57-kıssaların en güzeli anlamına gelen ifade hangisidir?

a.ihsanel kasas
b.ahsenel kasas
c.kasasül ahsen
d.kıssatül hasen


58-Yusuf a.s ın hapishane arkadaşlarıyla konuşması sırasında,çürük inanç sistemini anlatırken ,onu yere serp,son darbeyi indirerek doğru olanı açıkladığı,otorite kimin olmalıdır,hüküm koyma yetkisi kimin olmalıdır kime boyun eğilmeli ..kime kulluk edilmelidir'' açıklayan ayet hangisidir?
a.41
b.32
c.39
d.40






59-Yüce Allahın Yusuf'un hapis hayatını bir kulun yardımıyla çözülmesine izin vermediği,Yusuf peygamberin zellesi olarakta kabul edilen,Yusufa dilerse,tüm vesileleri işlemez hale getireceğini ,çözümün sadece kendi elinde bulunduğunu öğretmek istediği ayet hangisidir?

a.41
b.42
c.43
d.39



[60-Bizler zaman ve mekanı kavrayabilmiş değiliz.Bizim için maddi bağlamdan öteye geçmeyen,zaman ve mekan kopnusundaki bilgimizin bile kesin olduğunu söyleyemeyiz...burada hangi olaydan bahsedilmektedir

a.zan denilen olay
b.rüya dediğimiz olay
c.rabıta kurmak
d.ilmi ledum

CEVAPLAR..
1.C (1)
2.C (5)
3.C (9)
4.B (10)
5.A (18)
6.C (20)
7.B (21)
8.D (22)
9.B (7)
10.B (2)
11.B (23)
12.B (24)
13.A (26)
14.B (28)
15.D
16.A (31)
17.A (32)
18.B
19.D (87)
20.D (37)
21.C
22.B (38)
23.B
24.D (41)
25.B (42)
26.D
27.A (57)
28.B (44)
29.C (4-36-43)
30.B (46)
31.B
32.B
33.C
34.A (49)
35.B (50)
36.B
37.C (52)
38.C
39.C (53)
40.B (55)
41.C
42.C (59)
43.A (62)
44.B
45.A
46.C (40-76)
47.B
48.A
49.B (77)
50.B (90)
51.B (18)
52.B (92)
53.A (110)
54.A
55.A
56.D
57.B (3)
58.D
59.B
60.B


[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]
__________________

《 " Lâ Edrî " Nısfu'l-İlm 》

Alıntı ile Cevapla
Alt 08.Mart.2016, 10:24   Mesaj No:13
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik tarihi: 15.Kasım.2011
Arkadaşları:62
Cinsiyet:bayan
Bulunduğu yer:Trabzon
Yaş:37
Mesajlar: 7.225
Konular: 407
Beğenildi:4329
Beğendi:3026
Takdirleri:1673992
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: İncelenmiş VE Düzenlenmiş Haliyle Sorularla Surelerimiz

13-RA'D SURESİ

*RA'D SURESİ BİZE NE ANLATIYOR*

Rad suresinin işlediği temel konu hak olan Allah tan gelen hakikatin yalın ve gerçek olduğu bunda hiçbir şüphenin olmamasıyla birlikte,hakka karşı çıkıp red edenlerin sadece kendilerine zarar verecekleridir.

Bu zarar öyle sadece ahiret yurdundaki kayıplada sınırlı olmadığıdır.

Çünkü her kesçe,yani toplumun içinde yaşayan her statüde insanların ençok ihtiyaç duydukları şeyin adelet olgusu ve olduğudur.Adeletin olmadığı yerde ise kaybeden sadece mazlumlar değil,zalimler ve zalim otoriteler ve adeletsizliğe seyirci kalan zenginlerde olacaktır.Yani sadece sömürülen ezilenler kaybetmez bu tür zulumlerde...

Bu surede tam anlamıyla Allah ın mutlak adil olan sıfatının sünnetullahı tarif edilmiş ve ,Hiç Bir Toplum Kendindekini Değiştirmeden Allah Onları Değiştirmeyeceğidir.Burda Allah ın adeletini bütün insanlara aynı ölçüde yapıp ettiklerine dair işleyeceğidir.

Bunun için adelette sadece Allah ın hükmüyle hükmetmekle olur

1.Müminlerin özelliklerine değinir

2.Evrendeki düzene işaretler gönderir

3.Allah'ın varlık ve birliği tek ilah oluşu tek ibadete layık oluşu tevhid noktasına vurgular yapar.

4.Kuranı kerimin Allah'ın kelamı olduğunu vurgusu ve özelliklerini özetler.

5.Peygamberliği tanımlar, görev ve sorumluluklarını açıklar.

6.Ahireti hesabı kitabı dirilmeyi anlatır.

7.Müşriklerin sinsi şüphe ve desiselerini hilelerini deşifre edip çürütür.

8.Kitabilerin kurana karşı tutumlarına değinir.

9.edep ahlak konularına değinir.

10.Sünnetullah'ın ne olduğunu açıklar.

11.Allah'ın nimetleri ve nimetlere nankörlüklerin veya şükürlerin neticesine değinir.

12.gökte ve yerde varlıkların Allah'ı teşbih ettiğini tekrarlar.

13.Akıl sahiplerini över aklını kullanmayanları yerer.

14.toplumların huzuru ahengi düzeni kalitesi kendi eserleri olduğunu, neticede kendileri hesap vereceklerini belirtir.

15.gök gürültüsün deki korku akabinde yağmurdaki umut örneği muhteşem bir kuran mucizesi.

16.ibadet edilmeye tek layık Allah'tır.

17.kör ile gören kavramları ile düşündürücü tefekkür lük örnekler verir.

18.Mucizelerin küfrü ortadan kaldırmaya yaramıyacağını,hidayetin mucize ile alakasının olmadığını vurgular.

19.batıl ve batıla dalanları köpüğe benzetmekte, hakkın karşısında zail olmaya mahkum olduğunu belirtir.

20.insanların Allaha verdikleri sözü fıtrat sözleşmesi olarak dile getirir. Sözleşmeye uygun yaşayanlar cennete,aksini yaşayanlar rahmetten uzak kalacakları anlatır.

21.Allah, dilediğine rızkı bollaştırır veya daraltır.

22.Kalpler ancak Allah'ı anmakla huzur bulur.

23.hidayet zorla olmaz.

24.cennet ve cehennem tasvir edilir.

25.nesih mensuhdan bahseder.

26.Peygamberler, peygamberlik görevi dışında, insani özellikler gösterirler. Onlar evlenirler, çoluk çocuk sahibi olurlar.

27.Allah inkarcıların tuzaklarını boşa çıkarır.


RA'D SURESİ SORU VE CEVAPLARI

1-Allah peygamberinin görevlerini aşağıdaki hangi kavram gurubu ile izah ediyor?
a.Tenzir,Tebliğ,Tenvir
b.Tertil,Tercî,Terkib
c.Teslim,Tesbih,Tashih
d.Tetavvu,Tatvil,Tağyir

2-İnkar edenlere Allah Neyı şahit gösteriyor?
a.Melekler,cinler
b.Allah,Kitap ilmi
c.İnsanlar,tabiatın ahengi
d.Akıl,ilim

3-Kafirlerin Tevhide karşı direniş taktiklerinden hangisi öne çıkmaktadır?
a.Hile,Desise,Tuzak,Tekebbür
b.Tefekkür,Tedebbür,Tehalli
c.Tarab,Tayre,Tuğyan
d.Tevella,Teberra,Takiyye

4-Allah gizli sırları,kimin ne yaptığını bilir. Hangi kavramlar ile izah edilebilir?
a.İlmi meaini
b.İlmul beyan
c.İlmi iktisabi
d.İlmi ilahi

5-İstikbalin kime ait olduğunu bir gün ……bileceklerdir.Boşluğa ne gelebilir?
a.Müslümanlar
b.Kafirler
c.Müşrikler
d.Münafıklar

6-Allah'ın Yasası aşağıdakilerden hangisi ile izah edilebilir?
a.Kuranı Kerim
b.Sünettullah
c.Sünneti Resulullah
d.Akıl, Bilgi, Tecrübe

7-Sürede Peygamberlerin tarifini nasıl anlamalıyız?
a.Onlar İnsan ve melek arası bir varlıktır.
b.Onların bizden hiçbir farkı yoktur.
c.Onlar Risalet ile görevli birer beşerdir.
d.Onlar birer insan olup, Allahın seçkin kullarıdır.

8-Peygamberlerin Mucizeleri hakkında hangisi doğrudur?
a.İstedikleri zaman gösterebilirler.
b.Çağına toplumuna göre mucize seçerler.
c.Allah izin verdiği zaman gösterirler.
d.Mucize gösterdiklerinde, görenler imana gelirler.

9-“Allah dilediğini yok eder, dilediğini bırakır” ayetini nasıl anlamalıyız?
a.Külli irade
b.Tekvin
c.Cüzi irade
d.Sünnetullah

10-Allah Peygamberinin görevi hakkında dikkat etmesi konusunda Uyarırken nasıl bir tabir kullanır?
a.Müşriklerin arzularına uyarsan Allah sana Yar ve sığınak olmaz.
b.Allah seni sevmez.
c.Görevini yapmamış olursun.
d.Müşriklere karşı yerine göre takkiye Kullanabilirsin.




11-“Ve işte böylece biz onu Arapça bir ……….olarak indirdik.”boşluğa ne gelmelidir?
a.İlahi Kelam olarak
b.Hüküm Kaynağı olarak
c.Yol gösterici Olarak
d.Korkutucu Olarak

12-Kuran Kime emanet edilmiştir?
a.Müminlere
b.Alimlere
c.Ashabı Kiram’a
d.Peygamber’e

13-Müminleri bekleyen akibet ne olabilir?
a.Sorgu sonucu Cennet
b.Sorgusuz cennet
c.Şefaat sonucu cennet
d.Allah bilir.

14-Allaha karşı sorumluluk bilincinde olanlar kimlerdir?
a.Alimler
b.Müminler
c.İnsanlar
d.Cinler

15-Peygamberlerin değişmez kaderi aşağıdakilerden hangisidir?
a.Hepsi başarılı olmuştur.
b.Hepsi alaya alınmıştır.
c.Hepsi Cihad-savaşı denemiştir.
d.Hepsi 40 yaşından sora peygamber olmuştur.

16-Allah kimi saptırırsa neticesi aşağıdakilerden hangisidir?
a.Tövbe eder kurtulur.
b.Günahı kadar cehenneme girer sonra cennete alınır..
c.Peygamberler şefaat eder kurtulur.
d.Onu savunacak kurtaracak hiçbir güç yoktur.

17-Müminlerin,”Herkesi Mümin yapma sevdası” konusunda aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
a.Bu sevdadan vazgeçin.
b.Bu sevdadan asla vazgeçmeyin.
c.Mümin olmayanın kafasına sıkın.
d.Yeryüzünde Her kes Müslüman olana kadar savaşın.

18-Peygamberlerin Mucizelerini görenler için netice ne olabilir?
a.Hemen Müslüman oldular.
b.Korktular ama netice değişmedi.
c.Hidayet Mucize ile mümkündür.
d.O mucizeleri görüp de imana gelmemek mümkün mü ki!?

19-Her iş Oluş neye bağlıdır?
a.Allahın yasasına
b.Fıtrata
c.Cüzi iradeye
d.İnsan fiillerine


20-“Allah sözünden Caymaz” Ne anlamalıyız?
a.Sünnetullah değişmez.
b.Küfür ehline mühlet verir.
c.İnsanları sınar sonra gereğini yapar.
d.Kafirlere azap Müminlere Kurtuluş.

21.”zira Onlar Rahman’ı İnkar ediyorlardı” Ayetinden ne anlamalıyız?
a.Müşrikler Allaha inanıyorlardı ama Sıfatlarına inanmazlardı.
b.Müşrikler Allaha inanıyorlardı ama Çıkarlarına karışmayan(laiklik) bir Allah istiyorlardı.
c.Müşrikler hiçbir şekilde Allaha inanmazlardı.
d.Müşrikler Allaha inanırlardı ama putları da aracı kullanırlardı.

22-Peygamberinin görevini ne ile izah ediyor?
a.Vahyi kitlelere ulaştırmak.
b.İnsanları korkutmak.
c.İnsanları müjdelemek.
d.Kafirleri öldürmek.

23-Kalpler nasıl tatmin olur?
a.Vahiy ile
b.Peygamber ile
c.İlim ile
d.Aynel yakin ile

24-“dünya hayatı ahiret karşısında bir ……ibarettir.” boşluğuna hangisi gelmelidir?
a.Kısa vadeli bir hazdan
b.Ahiretin benzerinden
c.Kısa bir hayattan
d.Sınavdan

25-“Allahın rahmetinden kesinlikle dışlanmışlardır” Kimler?
a.Büyük Günah işleyenler
b.Zalimler,fasıklar
c.Kafirler,Müşrikler
d.Allaha verdiği fıtrat sözleşmesinden çark edenler

26-Mutlu sona ulaşacaklar kimler?
a.Zekatı gizli açık verenler
b.Namaz kılanlar,iyiliği kötülükle defedenler.
c.Allah rızası için sebat edenler
d.Hepsi

27-,Kuranda geçen hurufu mukata ile başlayan sure sayısı kaçtır? Hurufu Mukata ile başlayan surelerden biriside Ra’d suresidir.
a.23
b.26
c.27
d.29

28-Ra’d Ne demektir?
a.Şimşek
b.Yıldırım
c.Fırtına
d.Gök gürültüsü

29-“Akleden kalpler” kavramı nasıl izah edilebilir?
a.Mütefekkirler
b.Vahiy sevdalıları
c.Akil insanlar
d.Alimler

30-Aşağıdakilerden hangisi peygamberleri inkar edenlerin bahanelerindedir?
a.Mucize göster
b.Neden melek değilsin
c.Sen başımıza geçmek istiyorsun.
d.Hepsi

31-Cennete gireceklere Allahtan “Selam” nidası ile taltif edilir.Hangi gurup bunlar?
a.Erdemli kişiler
b.Şehitler
c.Alimler
d.Sıdıklar

32-“bir/eşit tutulamayacaklar” hangi guruplardır?
a.Kadınlar-erkekler
b.Gençler-yaşlılar
c.Alimler-cahiller
d.Hepsi

33-“Allaha secde etmek zorundadırlar, aksi hareket edemezler” hangi guruplardır ve neden?
a.Her varlık secde etmek zorunda ve Sünnetullah gereği
b.İnsanlar cinler secde etmek zorunda ve fıtrat gereği
c.Secde zorunlu değil çünkü dinde zorlama yoktur.
d.Bir kısım cin ve insanlar secde etmek zorundadırlar çünkü Müslüman dırlar.

34-hangi ikili ayetlerde geçmemektedir?
a.Bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?
b.Görenlerle görmeyenler bir olur mu?
c.Kadınlarla erkekler bir olur mu?
d.Saidlerle şakiler bir olurmu?


35-batıl neye benzetilir?
a.Köpüklü tortu
b.Cehalet
c.Şeytani fiil
d.Heva heves

36-kainatın muhteşem yaratılışını en iyi kavrayan kimlerdir?
a.Tefekkür ehli
b.İlim ehli
c.İbadet ehli
d.Tasavvuf ehli

37-Korku ve Ümidi bir arada yaşatan ikili hangisi?
a.Cennet-Cehennem
b.Şimşek-Yağmur
c.Rahim-Cebbar
d.Hepsi

38-“……öğüt alırlar” boşluğuna ne gelmelidir?
a.Akıl Sahipleri
b.Basiret Sahipleri
c.İlim Sahipleri
d.Kalp Sahipleri

39-“ onlar……..ihlal etmezler” boşluğa ne gelmelidir?
a.İman sözleşmesini
b.Fıtrat Sözleşmesini
c.Bıatı Rıdvan sözleşmesini
d.Hudeybiye Sözleşmesini

40-“Ne yani şimdi siz Allahı Bırakıp……..mı veli edindiniz?” Boşluğa ne gelmelidir?
a.Velilerimi
b.Putlarımı
c.Hevalarınızı mı
d.Şeytanları mı

41-Allah dişinin rahmindeki canlıyı dizayn etmesi hangi kavram ile izah edilebilir?
a.Allah'ın ilmi
b.Allah'ın Sünneti
c.Allah'ın iradesi
d. Allah'ın ol demesi

42-“bir toplum kendini değiştirmedikçe Allah o toplumun gidişatını değiştirmez” Prensibinden ne anlamalıyız?
a.Dileyen şükür eder dileyen küfür eder. Neye layık iseniz onu alırsınız.
b.Zalimler için yaşasın cehennem.
c.Müşriklerin hepsi necistir.
d.Nasıl yaşarsanız öyle ölürsünüz.

43-Peygambere Hitaben “Unutmaki sen sadece bir ……” boşluğa ne gelmelidir?
a.Korkutucusun
b.Müjdeleyicisin
c.Uyarıcısın
d.İnsansın

44-Huzurlu kalpler hangisidir?
a.Fıkheden kalpler
b.Akleden kalpler
c.Zikreden Kalpler
d.Fehmeden Kalpler

45-güneş ay yıldızlar bilimum her varlık bir düzene göre dizayn edilmiştir.Bu düzenin adı ne olabilir?
a.Allahın Sünneti
b.Allahın İradesi
c.Allahın Hikmeti
d.Allahın tasarrufu

46-kalıcı Mutluluğun üretildiği merkezin adı ne olabilir?
a.Sorunsuz bir dünya
b.Huzurlu bir yaşam
c.Cennet
d.Kuranı Kerim



47-Ra’d suresi adını kaçıncı ayetten alır ve kaç ayettir.?
a.13-43
b.11-41
c.14-38
d.12-45

48-hangisi Ra’d süresi ile alakası yoktur?
a.Mekki veya Medeni olduğu ihtilaflıdır.
b.Mushaf’taki sıralama 13,iniş sıralaması 87.suredir.
c.Sürede secde ayeti yoktur.
d.Müminlerin özelliklerini anlatmaktadır.

49-hangisi Ra’d suresinin mesajlarından değildir?
a.Sünnetullah’a sık sık vurgu yapması
b.Yeniden dirilme şüphesini çürütmesi
c.Peygamberlerin kafirleri inandırmak zorunda olmadıkları mesajı
d.Secde ayeti içermemesi

50-surede peygamberleri tanıtırken hangisi yalanıştır?
a.İnsani özellikleri mevcuttur.
b.Evlenirler çoluk çocuk sahibi olurlar
c.İnsanları imana getirmek zorundadırlar.
d.Hata yapmamaları, vahiyden sapmamaları konusunda ilahi tehditte muhataptırlar.

51-Ra’d suresinde hangi konu geçmez?
a.Nasih mensuh
b.Korku ümit
c.Va’d Vaid
d.nikah mehir

52-Müminlerin kötülüğe karşılık vermesi hangi kural geçerlidir?
a.Aynen iade ederler
b.İntikamları acı olur
c.Tokat vurana diğer yanağını da gösterirler.
d.İyilikle mukabele ederler.

53-Surede işlenen “Zikrullah” kavramından ne anlaşılmalı ?
a.33 ‘er kez subhanallah elhamdulillah Allahu ekber zikirleri
b.Düzenli bir şekilde Allahı tesbih eden zikirlere devam etmek
c.Kuranı hatmetmek düzenli bir şekilde cüzleri okumak
d.Allahın kelamını öğrenmek yaşamak tebliğ etmek

54-“Ukba” kelimesi surede hangi anlamda kullanılmıştır?
a.Akibet
b.Ahiret
c.Basiret
d.Fetanet

55-“Meta” Kelimesi surede hangi anlamda kullanılmıştır?
a.Kısa vadeli zevk
b.Geçici lezzet
c.Yalancı lezzet
d.Hepsi

56-“hidayetin” zıddı hangisidir?
a.Asalet
b.Dalalet
c.Felaket
d.Metanet

57-Mekkelilerin hz peygambere yaklaşımından hangisi yalnıştır ?
a.Peygamberlik kurumunu tamamen Red
b.Hz peygamberin peygamberliğini Red
c.Putlarına saygı övgü şartı ile Kabul
d.Kabile Taassubu yüzünden Red

CEVAPLAR
1.A
2.B
3.A
4.D
5.B (42)
6.B
7.C
8.C (38)
9.B (39)
10.A (37)
11.B (37)
12.A (30)
13.D (31)
14.B (35)
15.B (32)
16.D
17.A
18.B
19.A
20.D
21.B
22.A
23.A (28)
24.A (26)
25.D (25)
26.D
27.D
28.D
29.B
30.A (7)
31.A
32.C (19)
33.A (15)
34.C
35.A (17)
36.A
37.B
38.A (19)
39.B (20)
40.B
41.B
42.A (11)
43.C (7
44.C (28)
45.A
46.C
47.A
48.C
49.D
50.C
51.D
52.D
53.D
54.A
55.D
56.B
57.A

[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]
__________________

《 " Lâ Edrî " Nısfu'l-İlm 》

Alıntı ile Cevapla
Alt 08.Mart.2016, 10:27   Mesaj No:14
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik tarihi: 15.Kasım.2011
Arkadaşları:62
Cinsiyet:bayan
Bulunduğu yer:Trabzon
Yaş:37
Mesajlar: 7.225
Konular: 407
Beğenildi:4329
Beğendi:3026
Takdirleri:1673992
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: İncelenmiş VE Düzenlenmiş Haliyle Sorularla Surelerimiz

14-İBRAHİM SURESİ

*İBRAHİM SURESİ BİZE NE ANLATIYOR*

Surenin işlediği konu Muhammed as ma karşı gelen kafirlerlerin çevirdiği entrikalara dair ,kafirlere bir çağrı ve uyarı niteliğindedir.

1.Kuran ın indirliş gayesi olan insanları karanlıktan aydınlığa çıkarmadan bahseder.

2.Kafirlere apaçık bir uyarıdan bahseder.

3.Allah ın dilediğini hidayete iletirken,dilediğinide sapıklıkta bırakması hikmet ve hükümranlığından dolayıdır.Çünkü Allah kimin hidayeti hak eddiğini ve kimin sapıklığı hak ettiğini Hikmetiyle bildiği için buna dairde hükmeder.

4.Kafirlerin dünya hayatını tercih edip insanlarıda haktan engellediklerinden bahseder.

5.Musa as ve kavmini davet ettiği hak yol ve Allah ın nimetinden bahseder.

6.Rasullere karşı gelenlerin öne sürdükleri zanlarından biride,babalarının yolunun hak olduğu olgusudur.Halbuki yapıştıkları ve gerçek zannettikleri bu savunmaları şeytanın onlar için hazırladığı bir tuzaktır.

7.Tevekkülün sadece Allah a yapılması gerektiğinden bahseder.

8.Cennet ve cehennemden sahneler verilerek tasfirler yapılır.

9.Allah ın iman edenleri dünya ve ahirettede bir söz üzerinde tuttuğundan bahseder.

10.İbrahim as ve Duasından bahseder.


İBRAHİM SURESİ SORU VE CEVAPLARI

1.İbrahim suresi kaç ayettir?
A)40
B)32
C)25
D)52



2.İbrahim suresi için hangisi doğrudur?
A)mekkidir
B)medenidir
C)Mushaftaki sırası 16'dır
D)nüzul sırası 6'dır




3.İbrahim suresine göre ''haktan uzak sapıklık içinde olanlar'' aşağıdakilerden hangileri değildir?
A)Dünya hayatını ahirete tercih edenler
B)Allah yolundan alıkoyanlar
C)onun eğriliğini isteyenler
D)namazını kılan.zekatını verenler



4.Artık Allah dilediğini......ve dilediğini......? noktalı yerlere aşağıdakilerden hangileri gelmelidir?
A)düzeltir-bırakır
B)mükafatlandırır-cezalandırır
C)doğru yola iletir-doğru yoldan ayırır
D)saptırır-doğru yola iletir




5.Sureye ismini veren hz.İbrahim'in duası hangi ayetler arasında geçmektedir?
A)34-40
B)35-41
C)25-28
D)30-35


6.İbrahim suresi hangi hurufu mukattaalar ile başlamaktadır?
A)elif lam ra
B)elif lam mim
C)elif lam mim ra
D)ha mim




7.İbrahim suresine göre Kur'an ne için gönderilmiştir?
A)okumak ve amel etmek için
B)insanları karanlıktan aydınlığa çıkarmak için
C)hatim etmek için
D)insanları uyarmak için



8.peygamberler kavimlerine hangi dille gönderilmiştir?
A)arapça
B)farsça
C)kendi kavimlerinin dilinde
D)tüm dilleri bilir



9.Allah'ın izni olmadan peygamberlerin delil getiremeyeceği hangi ayette vurgulanır?
A)11
B)15
C)13
D)10




10. Eğer ......, elbette size (nimetimi) artıracağım ve eğer ...... hiç şüphesiz azabım çok şiddetlidir! boşluklara aşağıdakilerden hangileri gelmelidir?
A)sabrederseniz-acele ederseniz
B)şükrederseniz-isyan ederseniz
C)şükrederseniz-nankörlük ederseniz
D)sabrederseniz-nankörlük ederseniz


11.Hz.Musa'ya niçin mucizeler verilmiştir?
A)kavmini karanlıktan aydınlığa çıkarması için
B)peygamber olduğu için
C)kavmi inanmadığı için
D)hz.Musa mucize verilmesini istediği için




12.Peygamberler Allah tan ne sitediler?
A)kitap
B)inanan ümmet
C)fetih
D)cennet




13."Eğer siz ve yeryüzünde olanların hepsi nankörlük etseniz, bilin ki Allah gerçekten zengindir, hamdedilmeye lâyıktır." bu sözü kim söylemiştir?
A)Allah
B)hz.Musa
C)hz.İbrahim
D)hz.Muhammed



14."Elbette sizi ya yurdumuzdan çıkaracağız, ya da mutlaka dinimize döneceksiniz!" sözü kime aittir*
A)kafirlere
B)mücrimlere
C)ehl i kitaba
D)müslümanlara


15.ibrahim suresi kaçıncı cüzdedir?
A)11
B)12
C)13
D)14

16.Hz.Musa nın kavmini karanlıklardan aydınlığa çıkarması ve onlara geçmiş kavimlerin başlarına gelen felaketleri hatırlatması için mucizelerle gönderilmesinde kimler için ibret vardır?
A)sabırlı ve çok şükreden
B)sabırlı
C)şükreden
D)hiçbiri



17.Peygamberleri kendilerine mucizeler getirmelerine rağmen ellerini peygamberlerinin ağzına bastırıp inkar edenler kimlerdir?
A)mücrimler
B)kafirler
C)Nuh, Âd ve Semûd kavimlerinin ve onlardan sonrakiler
D)zalimler

18.irinli suyu içenin halini anlatan ayet hangisidir?
A)15
B)16
C)17
D)18



19.Allah yeri ve göğü ne ile yaratmıştır?
A)hak ile
B)su ile
C)hava ile
D)toprak ile




20.Allah hz.Musa'nın kavmini kimden kurtarmıştır?
A)firavun ailesinden
B)firavundan
C)tufandan
D)felaketlerden

21.kendisine irinli su içirilecek olanlar kimlerdir?
A)inatçı zorbaya
B)inkar edene
C)namaz kılmayana
D)yalan söyleyene



22,ne şeytanın insanları kurtarabileceği nede şeytanın insanları kurtarabileceği hangi ayette vurgulanır?
A)20
B)50
C)32
D)22


23.İbrahim süresinde Rablerini inkar edenlerin durumu aşağıdaki hangi ayette belirtilmiştir?
A)17
B)18
C)19
D)20


24.kötü sözün durumu neye benzetilmiştir*
A)yerden koparılmış, ayakta durma imkânı olmayan kötü bir ağacın durumu gibidir.
B)kökü sağlam, dalları göğe yükselen bir ağaç gibidir.
C)De ki: (İstediğiniz gibi) yaşayın! Çünkü dönüşünüz ateşedir.
D)hiçbiri



25.cennettekiler birbirleriyle karşılaştıkça birbirlerine söylecekleri söz ne olacaktır?
A)merhaba
B)selam
C)hiçbiri
D)selam üzerine olsun


26."Biz sizin tâbilerinizdik. Şimdi siz, Allah'ın azabından herhangi bir şeyi bizden savabilir misiniz?"
sözünü kim kimler için kullanıyor?
A)inananlar inanmayanlara
B)mazlumlar zalimlere
C)müritler hocalarına
D)zayıflar büyüklük taslayanlara



27.Allah hem dünya hemde ahiret hayatında kimleri sapasağlam tutar?
A) sağlam sözle iman edenleri
B)şirke düşmeyenleri
C)hac yapanları
D)ibadet edenleri




28.zemininden ırmaklar akan cennetlere kimler girecektir?
A)iman edipde iyi işler yapanlar
B)zekatlarını verenler
C)namazlarını kılanlar
D)dua edenler



29.Allah cezalandırmayı nasıl bir güne bırakıyor?
A)amel defterlerinin açıldığı güne
B)korkudan gözlerin dışarı fırlayacağı bir güne
C)korkudan herkesin kaçıştığı bir güne
D)mahşer gününe


30- aşağıdakilerden hangisi Surenin temel mesajlarındandır?
A) Kur'an-ı Kerim, Allah tarafından gönderilmiş bir kitaptır.
B)Göklerde ve yerde olan her şey Allah'ındır.
C)İnkarcıların işleri eninde sonunda boşa çıkar.
D) Hepsi



31.Allah ın "güzel söz" tabirini nasıl izah etmektedir?
A)kökü sağlam, dalları göğe yükselen bir ağaç gibidir.
B)Şüphesiz zalimler için elem verici bir azap vardır.
C)gövdesi yerden koparılmış, o yüzden ayakta durma imkânı olmayan (kötü) bir ağaca benzer.
D)Onlar cehenneme girecekler. O ne kötü karargâhtır!




32.zalimleri kim saptırır?
A) hocaları
B)kendileri
C)şeytan
D)toplum

33.İnsanın çok zalim çok nankör olduğu hangi ayette vurgulanmaktadır?
A)33
B)34
C)35
D)36



34.Kur'an indirilme sebepleri arasında şağıdakilerden hangisi yoktur?
A)kendisiyle uyarılsınlar
B)Allah’ın ancak tek ilâh olduğunu bilsinler
C)akıl sahipleri düşünüp öğüt alsınlar
D)ölülere okusunlar



35.Aşağıdakilerden hangisi İbrahim süresi için doğrudur?
A) İbrahim İbranicedir.
B)İbrahim Milletilerin Babası demektir.
C)nuh süresinden sonra nazıl olmuştur.
D)hepsi


36.Allah insanlara neden misaller getirir?
A)öğrenmeleri için
B)anlamaları için
C)öğüt almaları için
D) inanmayanlara anlatmak için


37.Allah'ın Kahhar ismi hangi ayette geçmektedir
A)40
B)42
C)48
D)50


38.Şüphesiz Allah,..........? boşluğu doldurunuz
A)bir ve tektir
B)hesabı çabuk görendir
C)kullarına çok merhametlidir
D)herşeyden üstündür



39.İnsanlara faydalı kılınan ve istifadesine sunulanlar nelerdir?
A) Düzenli seyreden güneşi ve ay-geceyi ve gündüzü
B) mevsimlerin değişmesi-yağmurun yağması
C)geceyi ve gündüzü-Düzenli seyreden güneşi ve ay
D) ekinlerin çıkması-dünya hayatının nimetleri


40.kendileine azabın geleceğini görenlerin Rablerinden istekleri ne olmuştur?
A)Allah ın davetine uymak peygamberine tabi olmak için biraz süre
B)günahlarının bağışlanmasını
C)affedilmeyi
D)peygamberlerin şefaat etmesini


41.korkudan gözleri fırlayanların durumu hangisi değildir?
A)gözleri göğe dikilmiş bir vaziyette
B)kendilerine bile dönüp bakamaz durumda
C)korkudan ecel terleri döken
D)Zihinleri bomboş

CEVAPLAR
1.D
2.A
3.D (3)
4.D (4)
5.B
6.A
7.B
8.C (4)
9.A
10.C (7)
11.A (5)
12.C (15)
13.B (8)
14.A (13)
15.C
16.A (5)
17.C (9)
18.C
19.A (19)
20.A (6)
21.A (15-16)
22.D
23.B
24.A (26)
25.B (23)
26.D (21)
27.A (27)
28.A (23)
29.B (42)
30.D
31.A (24-25)
32.D (27)
33.B (34)
34.D (52)
35.D
36.C (25)
37.C (48)
38.B (51)
39.A (33)
40.A (44)
41.B (43)


[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]
__________________

《 " Lâ Edrî " Nısfu'l-İlm 》

Alıntı ile Cevapla
Alt 08.Mart.2016, 10:30   Mesaj No:15
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik tarihi: 15.Kasım.2011
Arkadaşları:62
Cinsiyet:bayan
Bulunduğu yer:Trabzon
Yaş:37
Mesajlar: 7.225
Konular: 407
Beğenildi:4329
Beğendi:3026
Takdirleri:1673992
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: İncelenmiş VE Düzenlenmiş Haliyle Sorularla Surelerimiz

15-HİCR SURESİ

*HİCR SURESİ BİZE NE ANLATIYOR*

Surenin işlediği temel konu Muhammed as ma karşı çıkıp bu karşı çıkışlarıyla yetinmeyip alay edenler ve alay edenlerin uyarılıp,biryandanda Rasulullah ın bu alaylara karşı teselli edilmesinden bahseder.

1.Kitab ve Kuranın ayrı şeyler olduğundan bahseder.Kitap levhi mahfuzdaki vahiy bütünlüğüyken,Kuran ise Muhammed as ma indirilendir.Allah u alem

2.Kitab ın ve Kuran ın hakikatini göremeyip inkar edenlerin pişmanlığından bahseder.

3.Toplumların sonunu[ecelini] belirleyen Allah tır ve hiç bir toplum bu ecelinin önüne geçemiyeceğinden bahseder.

4.İnkarcıların Rasulullah a karşı öne sürdüklerinden bahseder.

5.Rasullerin geldikleri her toplum illaki bu rasulleri alaya aldıklarından bahseder.Ne gariptirki bu gün bizlerin zamanında din anlatanlar ise alkışlanıp,el üstünde tutulup saraylar gibi malikanelerde yaşayıp milyon dolarlık arabalara binmekte ve Allah ın hükmüyle hükmetmeyen beşeri şirk-küfür sistemi tarafındanda beslenmektedir.

6.İman etmeyenler hakikatın her türlüsünü hadda her türlü mucizeleri görselerde inanmayacaklarından bahseder.

7.Muhammed as ma karşı çıkan müşriklere, Hak ve batılı apaçık anlatıp kaygılanmamasından bahseder.

8.Müşriklerin, hakkı anlatalan rasullere karşı her türlü rezilliği yaparken ,Hakkı anlatanların kaplerinin daralacağını yalnız bu sıkıntılarınıda Allah ın bildiğini ve kalplerini ferahlatacağından bahseder.

9.Adem as ve şeytanın yaratılışıyla beraber ,şeytanın munakaşasından bahseder.

HİCR SURESİ SORU VE CEVAPLARI

1) zaman zaman müslüman olma temennisinde bulunanlar kimlerdir?
A-münafıklar
B-Hristiyanlar
C-kafirler
D-Yahudiler


2)Müşrikler Peygamber efendimizi ne ile itham etmişlerdir?
A-yalancılıkla
B-delilikle
C-cahillikle
D-kaprislikle

3)müşrikler Peygamber Efendimize söylediklerinin ispatı için yanında neyi getirmesini istemişlerdir?
A-cinleri
B-kitabı
C-melekleri
D-şahitleri

4)"eger onlarla kapı açsak da göğe çıkmaya koyulsalar....." savunmaları ne olurdu?
A-bizi kaçırdılar
B-gözlerimiz boyandi, bize büyü yaptılar
C-rüya gördük
D-kabus idi

5)Allah cc 'ın kovulmuş şeytandan koruduk dediği, oraya ulaşıp kirletemeyeceği yer neresidir?
A-gök/sema
B-yeryüzü
C-yeraltı
D-denizler

6)"Doğrusu ........ biziz; hepsinin varisi de biz oluruz"
Boşluğa ne gelmelidir?
A-dirilten ve öldüren
B-yaratan rızık veren
C-öğreten ve eğiten
D-azap eden ve bağışlayan

7)sürede su ihtiyacımız nasıl karşılandığı izah eder?
A-dağdan çıkararak
B-meleklerle göndererek
C-rüzgarlarla sürükleyerek
D-bulutlar yağdırarak

8)iblisin azdıramayacağı kullar kimlerdir?
A-imanlı kullar
B-temiz kular
C-ihlaslı kullar
D-Alim kullar

9)Allah (c.c) cinleri neyden yaratmıştır?
A-kokusuz alevden
B-dumansız zehirli bir ateşten
C-dumanlı kızgın ateşten
D-dumansız zehirsiz ateşten

10)Allah cc insanı kuru balçıktan yarattığını hangi ayette söylemektedir?
A-23
B-25
C-26
D-27

11)Rabbimiz insanı yaratıp ruhunu üflediğinde; meleklerden ne yapmalarını istemistir?
A-ona secde etmelerini
B-onu eğitmelerini
C-onu sorguya çekmelerini
D-seyretmelerini

12)iblis neden kovuldu?
A-Ademe hakir gördüğünden
B-Ademe secde etmediğinden
C-hepsini kapsayan suçlar
D-ırkçılık yaptığından

13)iblisin insana secde etmeme sebebi nedir?
A-kendinden küçuk olduğu için
B-kendinden sonra yaratıldığı için
C-kendisinin daha üstün olduğuna inandığı için
D-isyan etmek onun kaderi olduğu için

14)Allah iblise dünyada ne ceza vermiştir?
A-azaplandırdı
B-rızkını kesti
C-lanetledi
D-ömrünü kısalttı

15)kovulduktan sonra iblis Allah'ü Teala'dan ne istemistir?
A-ömür
B-rızık
C-rahmet
D-sağlık

16)cehennemin kaç kapısı vardır?
A-7
B-8
C-3
D-5

17)Allah'a karşı gelmekten sakınanlar kimlerdir?
A-müminler
B-Salihler
C-muttakiler
D-abidler

18)müttakilerin cennetteki yeri neresidir?
A-tahtlar
B-bahçeler
C-pınar başları
D-saraylar

19)"onlara oraya ........... girin" denir.
Ayeti tamamlayınız
A-eğlenerek
B-güvenle
C-heyecanla
D-sabırla

20)Allah resulune; kullarına neyi haber vermesini istemıştir?
A-azabının can yakıcı olduğunu
B-İbrahim'e gelen misafir melekleri
C-Allah'ın bağışlayan ve merhamet eden olduğunu
D-hepsi

21)İbrahim a.s melekleri nasıl karşıladı?
A-çekindi
B-korktu
C-kovdu
D-kızdı

22)melekler ibrahim a.s'ın yanına hangi müjdeyi vermek için geldiler?
A-cennetle müjdelemeye
B-baba olacağını müjdelemeye
C-peygamberlikle müjdelemeye
D-kitap ile taltif edileceğini müjdelemeye

23)ibrahim a.s bu müjdeye neden şaşırdı?
A-bekar idi
B-hasta idi
C-yaşlı idi
D-fakir idi

24)melekler ibrahim a.s her müminde olması gereken hangı tavrı takınması gerektiğini söylediler?
A-zengin ol
B-doğru ol
C-güçlü ol
D-Sağlıklı ol

25)Allah'ın rahmetinden kimler ümidini keser?
A-sapıklar
B-cahiller
C-deliler
D-hastalar

26)melekler aslında ne için gelmişlerdi?
A-müjde vermek
B-rahmet için
C-helak için
D-azap için

27)lut'un ailesinden kim helak edildi?
A-kızı
B-oğlu
C-karısı
D-amcası

28)'şüphe edip durdukları azap' cümlesinin açıklaması olan ayet hangi surede geçmektedir?
A-şuara 160-168
B-Ankebut 28-29
C-hicr 70
D-hepsi

29)"sodom" şehrinin halkı Lut'un yanına ne umarak gelmişlerdi?
A-erkeklerden faydalanmayı
B-evlenecek kadın bulmayı
C-içki temin etmeyi
D-haraç almayı

30)''biz seni başkalarının işine karışmayı men etmemiş miydik?'' demekle neyi kastetmişlerdi?
A-evlenecekleri kızları seçmekte özgür olmayı istiyorlardı
B-Ahlaksızlıklarını engellememesini istiyorlardı
C-Allah'la aralarına girmesini istemiyorlardı
D-Lut as'ı sevmedikleri için dışlıyorlardı

31)hz. Lut'un onlara genel tebliği ne idi?
A-gelin iman edin
B-Lutilikten vazgeçin
C-kadınlarla evlenin
D-Hepsi

32)Allah onların bocaladıklarını söylerken neye yemin ediyor?
A-Resulunun ömrüne
B-meleklere
C-yıldızlara
D-fecre

33)sodom halkı hangi zaman diliminde hangi melek tarafından helak edildi?
A-tan yeri ağarırken/cebrail
B-güneş batarken/cebrail
C-tan yeri ağarırken/azrail
D-gece yarısı /israfil

34)sodom halkı nasıl helak edildi?
A-tufan ile helak edildi
B-üzerlerine pişirilmiş çamurdan taş yağdı
C-gök gürültüsü /yıldırım ile helak edildi
D-aölık/kıtlık ile helak edildi

35)ders /ibret alma kabiliyetini kaybetmeyen insanlarda hangi sıfat mevcuttur?
A-feraset
B-şecaat
C-hamaset
D-fetanet

36)eyke şehri kimin kavmidir?
A-Lut
B-Salih
C-Şuayb
D-Eyüp

37)eyke halkı neden helak oldu?
A-şirk
B-eşkıyalık
C-hile/sahtekarlık
D-hepsi

38)80. ayette geçen hicr halkı hangi kavimdir ve peygamberleri kimdir?
A-şuayb/eyke
B-salih/semud
C-lut/sodom
D-Nuh/Ad

39)''onlar .............. güven içinde olmak üzere .............. oyup yapıyorlardı''
ayeti tamamlayınız
A-dağlardan/evler
B-dağlardan/yollar
C-kayalardan/evler
D-denizlerde/gemiler

40)kendilerinden hiçbir zararı savamayan neydi?
A-evlatları
B-yakınları
C-malları
D-güçleri

41)Allah resulune hangi uyarıda bulunuyor?
A-kafirlere verdiğimiz servete gözünü dikme
B-iman etmedikleri için üzülme
C-müminlere kanat ger ve mütevazi ol
D-hepsi

42)فَسَبِّحْ بِحَمْدِ رَبِّكَ وَكُن مِّنَ السَّاجِدِينَ ayetinin meali nedir?
A.Rabbini övgüyle anarak Onu tesbih et, secde edenlerden ol.
B.Onlara ayetlerimizi göndermiştik,,fakat onlar kabul etmeyip yüz çevirmişlerdi.
C.Kazandıkları şeylerin onlara hiçbir yararı olmadı.
D-iman ve ibadet ehli olun


43)hicr suresi ismini hangi ayetlerden almıştır?
A-80-81
B-80 ve 84
C-60-65
D-66-67

44-hicr suresi için hangisi doğrudur?
A-mekkidir
B-medenidir
C-bir kısmı mekki bir kısmı medeni
D-hepsi

CEVAPLAR
1.C (2)
2.B (6)
3.C (7)
4.B (14 -15)
5.A (16-17)
6.A (23)
7.B (22)
8.C (40)
9.B (27)
10.C (26)
11.A (29)
12.C (31-33)
13.C
14.C (35)
15.A (36)
16.A (44)
17.C
18.C (45)
19.B (46)
20.D (49-50-51)
21.A (52)
22.B (53)
23.C (54)
24.C (55)
25.A (56)
26.C (58)
27.C (60)
28.B (28-29)
29.A (67-68-69)
30.B (70)
31.D
32.A (72)
33.A (73)
34.B (74)
35.A (75)
36.C
37.D (78-79)
38.B
39.A (82)
40.C (84)
41.D (88)
42.A
43.A
44.A

[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]
__________________

《 " Lâ Edrî " Nısfu'l-İlm 》

Alıntı ile Cevapla
Alt 08.Mart.2016, 10:34   Mesaj No:16
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik tarihi: 15.Kasım.2011
Arkadaşları:62
Cinsiyet:bayan
Bulunduğu yer:Trabzon
Yaş:37
Mesajlar: 7.225
Konular: 407
Beğenildi:4329
Beğendi:3026
Takdirleri:1673992
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: İncelenmiş VE Düzenlenmiş Haliyle Sorularla Surelerimiz

16-NAHL SURESİ

*NAHL SURESİ BİZE NE ANLATIYOR*

Nahl suresinin işlediği konu Muhammed as ile Allah ın varlığına ve bir çok isim ve sıfatına inanıp,biryandanda Allah a mesnetsizce aracılarla ulaşmak isteyen Allah adına yalan uyduran MÜŞRİK KAFİR ler arasında ,TEVHİD VE ŞİRK ÇATIŞMASINDAN BAHSEDER.

1.Müşriklerin inandıkları Allah inancının doğru bir Allah inancı olmadığını ve Allah ın ortak koşulmayan bir tek İlah olduğundan bahseder.

2.Allah,müşrik kafirlerin Kendisine yakıştırdıklarından uzak ve yüce olduğundan bahseder.

3.Tevhidi ispat eden ayetler verilirken bir yandanda şirki çürüten deliller verilip,insanın dikkatini evrendeki ve insanın kendisindeki apacık işaretlere ve ayetlere bakmasından bahseder.

4.kâfir müşriklerin itirazlarına ayrıca ortaya addıkları iddiaları çürütülmekte, şüpheleri ortadan kaldırılmakta ve bu düşüncelerinin ne kadar eksik ve yanlış olduğu eleştirilerek halen düşünmeyeceklerinden bahseder.

5.İslam ın davetine direnen ve hakkın karşısında batılı seçip batıl yolda olanın sonuçlarından bahseder.

6.Allah inancının, sadece dilin söylemesi ile sınırlı olmadığı ve bu inancın insanın ahlâkî ve pratik hayatında somut bir şekle bürünmesi gerektiği, müşriklerin sadece Allah ın varlığı ve bir çok isim ve sıfatına inanmasına rağmen Yasama yürütme ,yargı ve örf adet geleneğindede aynı Allah ın hükmüne uymadıkça müşriklikten kurtulamıyacağından bahseder.

7.Müslümanların kendilerine işkence edenlere karşı nasıl bir tavır takınması gerektiğinden bahseder.

8.Allah adına yalan uydurup,Allah ın demediğini Allah a isnat etmenin tehlikesinden ,Yani Allah ve Rasulunden olmayan hiç bir söz ve fiili Allah a yakıştırmanın yanlış ve tehlikeli olduğundan bahseder.

9.Allah ın zalimlere sadece mühlet verdiğini yoksa yaptıkları her zulumde hemen cezalandırsaydı yeryüzünde kimsenin kalmayacağından bahseder.[Zulmetmekten ve zulme uğramaktan Allah a sığınırım]

10.Şeytan insanların amellerini süslü gösterip onları kandırabileceği tehlikesinden bahseder

NAHL SURESİ SORU VE CEVAPLARI


1-Allahu Teala taze bir et yiyelim diye neyi bizim emrimize verdi?
a- Hayvanları
b- Davarları
c- Denizi

2- Surede Allahu Teala hayvanların hangi özelliğinden bahsetmemiştir?
a-binmemiz ve zinet olsun diye yaratmıştır.
b-hüdhüd kuşunun güzelliğinden
c-yüklerimizi taşırlar.
d-giysiler elde etmemiz ve etlerini yememiz için.

3-‘ Allah kullarından dilediğine buyruğunu bildirmek için …………. vahiyle indirerek şöyle der: «İnsanları uyarın ki, Benden başka tanrı yoktur. Benden sakının.»’ boşluğu doldurup ayet numarasını belirtiniz lütfen..
a- Emrini
b- Peygamberini
c- Meleklerini
d- Hepsi

4- Aşağıdaki hayvan isimlerinden hangisi bu surede açıkça geçmemektedir?
a-atlar
b-katırlar
c-eşekler
d-balıklar



5- *O, insanı bir ……….. yarattı. Fakat bakarsın ki (insan) Rabbine apaçık bir …………. oluvermiştir.
*Allah sizi annelerinizin karnından ……………… halde çıkarmıştır. Belki ……………….. diye size kulak, göz ve kalp vermiştir.
Yukarıdaki iki ayetteki boşluklara aşağıdakilerden hangileri sırasıyla gelmelidir ve ayet numaralarını belirtiniz.
a- nutfeden – düşman – bir şey bilmez halde - kulluk edersiniz
b- nutfeden – düşman – bir şey bilmez halde – şükredersiniz
c- alakadan – düşman – bir şey bilmez halde – kulluk edersiniz
d- Alakadan –hasım – aciz bir halde – şükredersiniz


6- Aşağıdaki ayetlerden hangisi surede geçmez?
a- Göklerde ve yerde bulunan her canlı ve melekler, büyüklük taslamaksızın Allah'a secde ederler.
b- Taze et yemeniz, takındığınız süsleri edinmeniz ve Allah'ın bol nimetinden faydalanmanız için denize -ki gemilerin onu yara yara gittiğini görürsün- boyun eğdiren de O'dur. Artık belki şükredersiniz.
c- Hayvanlarda da size ibretler vardır. Bağırsaklarındakiler ile kan arasından, içenlere halis ve içimi kolay süt içiririz.
d- Sizi sarsmaması için yeryüzünde sağlam dağları, yolunuzu bulmanız için de ırmakları ve yolları yarattı.


7- Zulme uğradıktan sonra Allah yolunda ………………………….. gelince, onları dünyada güzel bir şekilde yerleştireceğiz. Eğer bilirlerse ahiretin mükâfatı elbette daha büyüktür.
Bu sureye göre yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelecektir?
a-hicret edenlere
b-cihat edenlere
c-kulluk edenler
d-namaz kılanlara




8-Onlar ……………. ve yalnız Rablerine …………. kimselerdir.
7. sorudaki ayetle bağlantılı olan bu ayetle,boşluklara sırasıyla aşağıdakilerin hangisi gelmelidir?
a-namaz kılan –sabreden
b-sabreden-tevekkül eden
c-sabreden-şükreden
d-tevekkül eden-sabreden

9-Allah'ın yarattığı şeylerin, ………….. sağa sola vurarak, Allah'a boyun eğerek secde etmekte olduklarını görmüyorlar mı?
Yukarıdaki boşluğa bu sureye göre aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?
a-boyları
b-ruhları
c-gölgeleri

10-yukarıdaki 9. Sorunun cevabıyla bağlantılı olarak,o ayette secde ayetinin geçmesi tam olarak ne ifade ediyor?
a-bütün varlıkların ibadet ettiği
b-bütün varlıkların secde ettiği
c-bütün yaratıkların gönülden boyun eğmiş,teslim olmuş ve itaatkar olmuş olduğu
d-hiçbiri

11-Surede nimetlerle ilgili ayetler,ilimle ilgili ayetler ve yaratılış ayetlerinden sonra hala teslim olup kabullenmeyen ve yaratıcının varlığı,hikmeti ve adalet inancının bir gereği olan ahirete inanmayan bu insanların inanmama nedenleri nedir?
a-ayetlerin yeterince açık olmayışı
b-kesin delillerin bulunmayışı
c-bunları bildirenin hz. Muhammed oluşu
d-kalplerinin inkarcı oluşu ve kibirlenen kimseler olması


12- Onlara: «Rabbiniz ne indirdi?» diye sorulsa: «……………..» derler.
a-hiçbirşey
b-öncekilerin masalları
c-kitap
d-gerçek olmayanı

13-Onların ……………………, ………………….. Allah'ın bildiğinde şüphe yoktur. O, büyüklük taslayanları sevmez.
Boşluğa hangisi gelecektir?
a-yaptıklarını da-yapmadıklarını da
b-gizlediklerini de-açığa vurduklarını da
c-söylediklerini de-söylemediklerini de
d-bildiklerini de-bilmediklerini de

14- Onlardan öncekiler düzen kurmuşlardı. Bunun üzerine Allah, binalarının temelini çökertti de tavanları başlarına yıkıldı. Azap, onlara ………………….. geldi.
Yukarıdaki boşluğa ne gelecektir,azap onlara nerden geldi?
a-yukarıdan
b-yerden
c-fark etmedikleri yerden
d-yağmurdan

15-aşağıdakilerden hangisi bu surenin özelliği değildir?
a-Mekkede inmiştir.
b-Secde ayeti vardır.
c-Yer gök,yağmur,hayvanlar vs. ile bütün bir evreni gözlerimizin önüne getirmektedir.
d-Münafıklardan çokça bahsedilmiştir.

16-Hayvanlarda da size ibretler vardır. ……………………… arasından, içenlere halis ve içimi kolay süt içiririz.
Boşluğa hangisi gelecektir ve ayettir?
a-Karınlarındakiler ile kan 66. Ayet
b-Karınlarındakiler ile kan 5. Ayet
c-organları 66. Ayet
d-organları 5. Ayet

17-…………………..,onunla yeryüzüne ölümünden sonra hayat verdi.Bunda dinleyecek bir topluluk için ders ve ibret vardır.
Bu ayette geçen yeryüzüne hayat veren nedir?
a-vahiy
b-Hz Muhammed
c-su
d-islam

18.Hurma ve üzümün meyvelerinden içecek elde edilmesinden hangi ayette bahsedilmektedir?
a-66
b-11
c-67
d-69

19-Sure ismini hangi ayetten almıştır ve nahl ne demektir?
a-69. ayet arı
b-69. ayet bal arısı
c-69. ayet çiçek arısı
d-68. ayet bal arısı

20-Sureye göre balda ve meydana gelişinde insanlar için ne yoktur?
a-şifa
b-ders ve ibret
c-aşırı olduğunda hastalık
d-glikoz

21-Aşağıdakilerden hangisi bu sure için yanlışdır?
a-Secde ayeti yoktur.
b-Hayvanlar üzerinde tefekküre yöneltir.
c-hz. İbrahimin isminin geçer.
d-128 ayettir.

22-Adn cennetinden hangi ayette bahseder?
a-30
b-31
c-79
d-29

23- ‘Sakınan kimselere: «Rabbiniz ne indirdi?» denince ….’,sakınan kimseler bu soruya ne cevabı verirler?
a-Kur an indirdi
b-doğruyu
c-hayır
d-ilim




24- Melekler kendilerine yazık etmiş kimselerin canlarını alırken: « …………………………………..» diyerek teslim olurlar. Hayır; öyle değil; doğrusu Allah onların yaptıklarını bilmektedir.
Aşağıdakilerden hangisi boşluğa gelecek.
a- Biz ölmüyecez
b- Biz hiç bir kötülük yapmıyorduk
c- Biz hep iyilik yapıyorduk
d- Biz iman ettik


25-meleklerin ‘«Selam size; yaptıklarınıza karşılık haydi cennete girin» dedikleri kısmında içinde bulunduğu ayet hangisidir?
a-41
b-97
c-117
d-32

26-Kuran okuyacağın zaman, ………………………
Sureye göre yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir ve ayet numarası kaçtır?
a-kovulmuş şeytandan Allaha sığın.
b-besmele ile başla.
c-güzel oku.
d-hata yapma.


27-Bu surede Cebrail meleğinden bahsedilmiş midir,bahsedilmişse hagi ayette ve nasıl?
a-hayır,bahsedilmemiştir
b-evet,28. Ayette Cebrail olarak
c-evet,102. Ayette Ruhul kudus olarak
d-evet,28. Ayette Ruhul kudus olarak



28-Şeytanın gücü ve etkisi kimin üzerinedir?
a-Günahkarların üzerindedir.
b-Cahillerin ve onu sevenlerin üzerinedir.
c-Onu dost ve koruyucu edinenler ve Allah a ortak koşanlar üzerindedir.
d-Onu sevmeyip,uzak duranların üzerinedir.


29- Allah'ın ayetlerine inanmayanları Allah ……………….. Onlara ………………. Vardır.
Yukarıdaki boşluğa sureye göre hangisi gelmelidir?
a-Doğru yola eriştirmez- acı verici azap vardır
b-Cezalandırır- azap vardır
c-Perişan eder- cehennem vardır
d-Hidayete eriştirmez- azap vardır


30-Şeytanın kimin üzerinde gücü ve etkisi yoktur?
a-Kendisinin yolundan gidenler
b-Müslümanlar
c-İlimle uğraşanlar
d-İman edip,Rabbine tevekkül edenler

31-Cumartesi günü(ibadeti) hangi ayette geçmektedir?
a-125
b-124
c-126
d-97



32- Hz. Peygamberin(dolayısıyla onun yolunda giden müminlerin),Rabbinin yoluna nasıl davet etmesi gerektiği isteniyor?
a-Kur an okuyarak
b-öğüt vererek
c-örnek olarak ve güzel öğütle
d-hikmetle ve güzel öğütle

33-…………, senin sabrın ancak Allah'ın yardımıyladır; onlara ………….., kurdukları düzenlerden de ……………….
Yukarıdaki boşluklara sırasıyla hangileri gelmelidir?
a-Sabret,endişe etme,rahatsız olma
b-Sabret,endişe etme,üzülme
cSabret,üzülme,endişe etme
d-Üzülme,sabret,endişe etme

34-Sureye göre muhakkakki Allah (cc.), kimlerle beraberdir?
a-Sabredenlerle
b-Sabredenler ve korunanlarla
c-müslümanlarla
d-Korunanlar ve daima güzellikler yapanlarla

35-Aşağıdakilerden hangisi Hz. İbrahim’in bu surede geçen özelliklerinden biri değildir?
a-Ahirette Salihlerden biri olacaktır.
b-Hiçbir zaman müşriklerden olmadı.
c-Rabbinin nimetlerine şükreden biriydi.
d-Dünyada zor imtihanlardan geçti.

36-Allah size ancak …………, ……………, …………. ve …………………….. haram etmiştir. Darda kalan, aşırı gitmemek ve başkasının hakkına el uzatmamak şartiyle bunun dışındadır. Allah şüphesiz bağışlar, merhamet eder.
Yukarıdaki ayetin boş bırakılan yerlerine aşağıdakilerden hangisi gelmemelidir?
a-domuz eti
b-ölü eti
c-sarhoşluk veren içecek
d-kanı

37-Sana anlattıklarımızı, daha önce, ………… da haram kılmıştık; biz onlara zulmetmedik, onlar kendilerine zulmediyorlardı.
Bu ayette boşluğa hangisi gelecektir?
a-hristiyan olanlara
b-yahudi olanlara
c-müslüman olanlara
d-hanif olanlara

38-Artık, Allah'ın size verdiği rızıktan ………………yeyin, eğer (gerçekten) yalnız Allah'a ibadet ediyorsa nız, onun nimetine şükredin.
Bu ayette boşluğa hangisi gelecektir?
a-helal ve ve temiz olarak
b-israf etmeden
c-helal olarak
d-doyana kadar

39- Diliniz yalana alışmış olduğu için, « ……………….» demeyin, zira Allah'a karşı yalan uydurmuş olursunuz. Allah'a karşı yalan uyduranlar ise, saadete şüphesiz erişemezler.
Bu ayette boşluğa hangisi gelecektir?
a-Bu söz yalandır
b-Kuran yalandır
c-Bunlar helaldir
d-Bu helaldir,şu haramdır

40-Bu sureye göre Rabbimiz kiminle beraberdir?
a-Helale,harama çok dikkat edenlerle
b-kötülük işleyip,daha sonra tövbe edenlerle
c-kötülük işleyip,daha sonra tövbe edip,kendini düzeltenlerle
d-Kendini düzeltenlerle


41- Aralarından birine bir kızı olduğu müjdelendiği zaman ………………………
Boşluğu doldurunuz..
a-öfkesinden yüzü simsiyah oluyor
b-onları gömüyor
c-çok öfkeleniyor
d-çok üzülüyor

42-Sureye göre Allah ,işledikleri zulümlerden dolayı hemen insanları cezalandırıverseydi,ne olurdu?
a-Hak yerini bulurdu
b-Hepsini cehenneme atardı
c-yeryüzünde müminler daha çok kulluk ederdi
d-yeryüzünde canlı bırakmazdı

43-Kendilerine verdiğimiz rızıktan, onların ne olduğunu bilmeyen ………… pay ayırırlar. Allah'a and olsun ki, uydurup durduğunuz şeylerden elbette sorguya çekileceksiniz.
Ayette boşluğa hangisi getirilmelidir?
a-ailelerine
b-çocuklarına
c-putlara
d-arkadaşlarına

44-Sureye göre kitap(Kur an ) niçin indirilmiştir?
a-Peygamberin ihtilafa düştükleri şeyi insanlara açıklaması ve iman eden topluma hidayet ve rahmet olması için
b- Peygamberin ihtilafa düştükleri şeyi insanlara açıklaması için
c- İnsanların düşünüp iman etmesi için
d- İman edenlerin,anlayıp ,şükretmesi ve hidayet rehberi olması için

45- ''Ahirete iman etmeyenler için kötü sıfatlar vardır'' hangi ayette geçmektedir?
a-55
b-59
c-63
d-60


46-Sureye göre Onlar Allahı bırakıp kime tapıyorlar?
a-kendi nefislerine
b-helvadan yaptıkları putlara
c-göklerden ve yerden kendilerine verecek rızıkları olmayan ve vermeye güç yetiremeyen şeylere
d-Lat ve Uzza ya

47- Sureye göre Kıyametin kopmasının süresinin(kıyamet saati) ne kadar süreceği hangi ayette ve nasıl geçmektedir?
a-25. ayet göz açıp kapama gibi veya daha az bir zamandan ibarettir.
b-89. ayet çok hızlı
c-89. ayet göz açıp kapama gibi veya daha az bir zamandan ibarettir.
d-77. ayet göz açıp kapama gibi veya daha az bir zamandan ibarettir.

48- Allah ……………… kiminizi diğerlerine üstün tutmuştur. Üstün kılınanlar, emirleri altında bulunanları …………………. vermezler. Oysa rızıkta hepsi eşittir. Allah'ın nimetini bile bile inkar mı ediyorlar.
Ayete göre boşluklara hangisi gelmelidir?
a-rızıkda/rızıklarını
b-ilimde/ilimlerini
c-çocukda/çocuklarını
d-parada/paralarını

49- Sizi Allah yarattı; sonra sizi vefat ettirecek. Daha önce …………….. diye sizden bazı kimseler ömrün en kötü çağına kadar yaşatılacak Şüphesiz ki Allah bilgilidir, kudretlidir.
Ayete göre boşluklara hangisi gelmelidir?
a-akıllı iken akılsız hale gelsin diye
b- bilgili iken hiçbir şeyi bilmez hale gelsin
c-zengin iken hiçbir şeyi yapamaz hale gelsin
d-alim iken cahil olsun diye

50- Allah size kendi nefislerinizden eşler yarattı, diye başlayan ayet aşağıdakilerden hangisidir?
a-78
b-84
c-72
d-4

51-Allahu Teala bize bu surede bir kasaba (belde )örnek veriyor,aşağıdakilerden hangisi bu beldenin özelliği değildir?

a-Her taraftan oraya bolca rızık geliyordu,huzur ve güven içindeydi
b-Halkı,Allah ın nimetlerine karşı nankörce davrandı,onlara kendilerinden peygamber geldi de onu yalanladılar.
c-Allah da onlara o yaptıkları sanatla açlık ve korku elbisesini tatdırdı.
d-Kendilerine zulm edilmediği halde,kendilerine zulm ettiler.




52- Sonra şüphesiz Rabbin, eziyet edildikten sonra …………., sonra ………………, ve …………… kimselerin yardımcısıdır. Bunlardan sonra Rabbin elbette çok bağışlayıcıdır, çok merhametlidir.
Yukarıda ki ayete göre boşluklara sırasıyla hagileri gelmelidir?
a-cihad eden,hicret eden,sabreden
b-hicret eden,cihad eden,sabreden
c-hicret eden,cihad eden,şükreden
d-cihad eden,hicret eden,şükreden


53-Sureye göre yalan uyduranlar ancak kimlerdir?
a-Münafıklar
b-Günahkarlar
c-Allah ın ayetlerine inanmayanlar
d-zor durumda kalanlar


54- Kim iman ettikten sonra Allah'ı inkâr ederse - ……………………….- fakat kim kalbini kâfirliğe açarsa, işte Allah'ın gazabı bunlaradır; onlar için büyük bir azap vardır.
Ayete göre yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?
a-Kalbi imanla dolu olup,zorlananın dışında
b-günahkar olduğu halde
c-alim bir kul olduğu halde
d-hiçbiri



55-Bu suredeki ayetlere göre aşağıdakilerden hangisi,iman ettikten sonra inkar edenlerle ilgidir?

a-Allah'ın kalblerini, kulaklarını ve gözlerini mühürlediği kimseler bunlardır.
b-Hiç şüphesiz onlar ahirette ziyana uğrayanların ta kendileridir.
c-Onlara büyük bir azap vardır
d.hepsi

56-Surede havada uçan kuşlara tefekküre yönlendiren ayet aşağıdakilerden hangisidir?
a-8
b-10
c-79
d-73

57-Sureye göre Allah u Teala boyun eğip teslim olmaları için neler yapmıştır?
a-Savaşılmasını emretmiştir
b-yarattıklarından sizin için gölgeler yaptı
c-Hayvanların,yün, tüy ve kıllarından bir süre kullanacağınız giyimlikler ve geçimlikler var etmiştir.
d-dağlarda sığınacağınız barınaklar var etmiş.

58-Allah ın nimetini bilip sonra inkar edenler kimlerdir?
a-münafıklar
b-kafirler
c-müşrikler
d-nankörler

59-Allah'a ortak koşanlar, koştukları ortakları gördüklerinde: «Rabbimiz! Seni bırakıp yalvardığımız ortaklarımız bunlardır» derler. Koştukları ortaklar: «………………….» diye söz atarlar.
Ayete göre yukarıdaki boşluğa hangisi gelecektir?
a-Doğrusu siz doğru söylüyorsunuz
b- Evet,öyleydi
c-bizi bırakın
d-Doğrusu siz yalancısınız

60-Sureye göre inkar edip,Allah yolundan alıkoyanlara ne yapılacaktır?
a-cehenneme atılacaklardır
b-azapları kat kat arttırılacaktır(azap üstüne azap)
c-cehennemin en dibine atılacaklardır
d-dünyada ve ahirette cezalandırılacaktır

61 -…………., mümin olarak kim iyi amel işlerse, onu mutlaka güzel bir hayat ile yaşatırız. Ve mükâfatlarını, elbette yapmakta olduklarının en güzeli ile veririz.
Ayete göre boşluğa hangisi gelmelidir?
a-İnanmışlardan
b-Erkeklerden
c-Erkek veya kadın
d-Salih amel işleyenlerden

62-O gün her ümmetin içinden kendilerine birer şahit göndereceğiz. Seni de hepsinin üzerine şahit olarak getireceğiz. Ayrıca bu Kitab'ı da sana,…………. ,………… ve ………….ve müslümanlar için bir………. olarak indirdik.
Yukarıdaki ayette boşluklara sırasıyla hangileri gelmelidir?
a-destek/ bir hidayet/ rahmet kaynağı/ödül
b-- her şey için bir açıklama/ rahmet kaynağı/dayanak/ müjde
c- destek/ bir hidayet/dayanak/ müjde
d-her şey için bir açıklama/ bir hidayet/ rahmet kaynağı/ müjde


63-Surenin bir ayetinde ,muhakkaki Allah neyi emreder,sırasıyla?
a-adaleti, iyilik yapmayı, yakınlara bakmayı emreder
b-namaz kılmayı,adaleti,güzel ahlakı
c-namaz kılmayı, , iyilik yapmayı, yakınlara bakmayı emreder
d-Hicret etmeyi,namaz kılmayı,adaleti

64-Yeminlerle ilgili ayetler hangisiyle başlamıştır?
a-95
b-94
c-92
d-91

65-Yeminleri aralarında hile aracı yapanların cezası hangi ayette geçmektedir?
a-106
b-104
c-94
d-104

66-(Kâfirler) kendilerine ………………. veya ……………….. başka bir şey mi bekliyorlar? Onlardan öncekiler de böyle yapmışlardı. Allah onlara zulmetmedi, fakat onlar kendilerine zulmediyorlardı.

1- Rablerinin emrinin gelmesinden
2- Rablerinin kendileriyle konuşmasından
3- meleklerin gelmesinden
4- helak olmadan
yukarıdaki boşluklara sırasıyla hangileri gelmelidir?
a-1- 2
b- 1- 4
c-3-2
d-3 – 1



67- Andolsun ki biz, «Allah'a kulluk edin ve Tâğut'tan sakının» diye (emretmeleri için) her ümmete bir peygamber gönderdik………………..!
Diye başlayan yukarıdaki ayetin numarası nedir?
a-43
b-35
c-36
d-26



68- Onlar: « ……………………» diye olanca güçleriyle Allah'a and içtiler. Aksine, bu O'nun bizzat kendisine karşı gerçek bir vâdidir. Fakat insanların çoğu bilmez.
Yukarıdaki boşluğa hangisi gelmelidir?
a- Allah ölen bir kimseyi diriltmez
b- Allah insanları öldüremez
c- Hesap olmayacaktır
d- Muhammed peygamber değildir



69- Bu surede peygamberin görevinin ancak açıkça tebliğ etme olduğu hangi ayette geçmektedir?
a-43
b-18
c-64
d-35


70- Nimet olarak size ulaşan ne varsa, Allah'tandır. Sonra ………………..da yalnız O'na yalvarırsınız.
a-size bir iyilik(güzellik) dokunduğu zaman
b- size bir zarar(sıkıntı) dokunduğu zaman
c- size bir hastalık geldiği zaman
d- size bir boluk geldiği zaman




71-Aşağıdaki ayetlerden hangisi bu surede geçmemektedir?
a- O gün her ümmetin içinden kendilerine birer şahit göndereceğiz. Seni de hepsinin üzerine şahit olarak getireceğiz. Ayrıca bu Kitab'ı da sana, her şey için bir açıklama, bir hidayet ve rahmet kaynağı ve müslümanlar için bir müjde olarak indirdik.
b- Allah'ın emri gelmiştir. Artık onu istemekte acele etmeyin. Allah, onların koştukları ortaklardan uzak ve yücedir.
c- Allah dilediğine rızkını bollaştırır da daraltır da. Onlar dünya hayatıyla şımardılar. Oysa ahiretin yanında dünya hayatı, geçici bir faydadan başka bir şey değildir.
d- Sizi sarsmaması için yeryüzünde sağlam dağları, yolunuzu bulmanız için de ırmakları ve yolları yarattı



72-Aşağıdakilerden hangisi bu surede geçmemektedir?
a-Sütün oluşumu
b-Kız çocuğu müjdesinin olumsuz etkisi
c-Peygamberin iman edeceklere bir rehber ve rahmet olarak indirilmesi
d-tesettürün nasıl yapılması gerektiği




73-Aşağıdaki misallerin hangisi bu surede geçmemektedir?
a- Allah, şu iki kişiyi de misal verir: Onlardan biri dilsizdir, hiçbir şey beceremez ve efendisinin üstüne bir yüktür. Onu nereye gönderse bir hayır getiremez. Şimdi, bu adamla, doğru yolda yürüyerek adaleti emreden kimse eşit olur mu?
b- Hangi biriniz, kendisi ihtiyarlamış ve çocukları da güçsüzken, altlarından ırmaklar akan, hurma, üzüm ve her çeşit meyveleri bulunan bahçesinin, ateşli bir kasırganın kopmasıyla yanmasını ister? Düşünesiniz diye Allah size ayetlerini böylece açıklar.
c- Allah, hiçbir şeye gücü yetmeyen, başkasının malı olmuş bir köle ile katımızdan kendisine verdiğimiz güzel rızıktan gizli ve açık olarak harcayan (hür) bir kimseyi misal verir. Bunlar hiç eşit olurlar mı? Doğrusu hamd Allah'a mahsustur. Fakat onların çoğu (bunu) bilmezler.
d-Gökyüzünde Allah’ın emrine boyun eğerek uçan kuşları görmüyorlar mı? Onları gökte ancak Allah tutar. Şüphesiz bunda inanan bir toplum için ibretler vardır.

CEVAPLAR
1.C (14)
2.B (5-7-8)
3.C (2)
4.D
5.B (78)
6.A
7.A (41)
8.B (42)
9.C (48)
10.C
11.D (22)
12.B (24)
13.B (23)
14.C (26)
15.D
16.A (66)
17.C (65)
18.C
19.D (
20.C
21.A
22.B
23.C (30)
24.B (28)
25.D
26.A (98)
27.C
28.C (100)
29.A (104)
30.D (99)
31.B (124)
32.D (125)
33.C (127)
34.D (128)
35.D (120-121-122)
36.C (115)
37.B (118)
38.A (114)
39.D (116)
40.C (119)
41.A (58)
42.D (61)
43.C (56)
44.A (64)
45.D
46.C (73)
47.D
48.A (71)
49.B (70)
50.C
51.D (112-113)
52.B (110)
53.C (104)
54.A (106)
55.D (107)
56.C
57.A (80-81)
58.B (83)
59.D (86)
60.B (88)
61.C (97)
62.D (89)
63.A (90)
64.D
65.C
66.D (33)
67.C
68.A (38)
69.D (35)
70.B (53)
71.C (1-15-89)
72.D (58-64-66)
73.B (75-76 -79)



[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]
__________________

《 " Lâ Edrî " Nısfu'l-İlm 》

Alıntı ile Cevapla
Alt 08.Mart.2016, 10:38   Mesaj No:17
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik tarihi: 15.Kasım.2011
Arkadaşları:62
Cinsiyet:bayan
Bulunduğu yer:Trabzon
Yaş:37
Mesajlar: 7.225
Konular: 407
Beğenildi:4329
Beğendi:3026
Takdirleri:1673992
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: İncelenmiş VE Düzenlenmiş Haliyle Sorularla Surelerimiz

17-İSRA SURESİ

*İSRA SURESİ BİZE NE ANLATIYOR*


İsra suresinin işlediği konu; Uyarı ve ikaz lardan öğüt almayıp bunda direnenlerin başlarına gelecek kaçılınmaz felaketle birlikte,Muhammed as mın farklı bir atmosferde Allah ile boyutunu yine Allah ın ve Rasulunun bildirdiği kadarıyla bilinen bir miraç[gece yürüyüşü] gerçeğinden bahsetmektedir.

1.Allah ın bizden önceki toplumlarada emri olan Kendisinden başkasını VEKİL edinmemekten bahseder.

2.Tevratta israil oğulları hakkında bilgi verilerek çıkaracakları fesattan bahsedmektedir.

3.İnsanın aceleciliğinden dolayı Hayra dua ettiği ibi şerrede dua eddiğinden bahseder.

4.Kuran ve Rasulullah ın öğretileri ışığında ,tevhid ve ahiret bilincini anlama yönünde kendini eğitemiyenlerin kulaktan dolama bilgilerle eğitilemiyeceği ve kaybedecekleri gerçeğinden bahsedererek kayıp ve kazancında doğru bir islamı anlamadan kaynaklanacağından bunun için kimin nasıl şüpheleri varsa bu şüphelerinede cevaplar verilmektedir.

5.İslâmî hayat tarzının dayandırılması gereken temel ahlâk ve medeniyet ilkeleri ortaya konularak.Rasulullah ın kurduğu islam devletinin evrelerinden bahseder.

6.Rasulullah ın bu davada hiç kimseye taviz vermemesi gerektiğinden bahseder.

7.Sıkıntı ve zorluklara sebat ederek ,Allah ında yardımıyla hertürlü sıkıntıların aşılacağından, aksi durumda taviz verenlere yardım edilmiyeceğinden bahseder.

8.Müslümanların bu kutlu yolda duygu hakimiyetini iyi sağlaması gerektiğinden bahsederek namaz ve namazın öneminden bahseder.

İSRA SURESİ SORU VE CEVAPLARI


1. Hz. Muhammed'in (sav)'i Mescid_i Haram'dan , çevresini ' mübarek (bereketli) kıldığımız Mescid'i Aksa'ya götüren Allah (cc) yücelerden yücedir. Ayetinde bereketli kılınan bölge neresidir?

a. Kudüs'ü içine alacak şekilde Mezopotamyadan Mısır'a kadar uzanan bölge ' bereketli hilal'
b. Mekke ve Medine
c. Şam bölgesi
d. Irak ve İran bölgesi


2. Peygamberimizin(sav) Mekke'den , Mescid 'i Aksa'ya ilahi bir güç ile götürülme olayına ne denir

a. Levhi Mahfuz
b. İsra
c. Bey'tül izze
d. Sidre-i Müntehara


3. Şüphesiz............... gerçekten Allah'a çok şükreden iyi bir kuldu' ayetinde hangi Peygamberden bahsedilmektedir?

a. Hz. Muhammed (sav)
b. Hz. Musa
c. Hz. İsa
d. Hz. Nuh


4. İnsanoğlu neden çok acelecidir ? Ayeti yazınız?

a. Hidayet yolunda yürüyeceklerine dair büyük yeminler etmişlerdi.
b. Allah'ü Teala'ya günahlarından dolayı tevbe etmekte acelecidirler.
c. Allah (cc) için cihad ederken acele ederler.
d. Aklına gelen herşeyin faydasını ve zararını hesap etmeden çabucak gerçekleşmesini ister,


5. Şeytanın kardeşleri kimlerdir ?

a. Cehennem ehli
b. Mallarını saçıp savuranlar
c. İman etmeyenler
d. Lanetlenmiş kimseler


6. Benden başka bir veli ilah edinmeyin.... diye kime emredilmiştir?

a. Münafıklara
b. Mücrimlere
c. Müminlere
d. İsrailoğullarına


7. ' Ve sakın ...............yaklaşmayın. Çünkü...................çok çirkin bir iş ve çok kötü bir yoldur. Ayetindeki boşlukları doldurun?

a. Günaha - günah
b. Faize - faiz
c. Zinaya- zina
d. Pulara - putlar


8. Muhakkak ki onları öldürmek büyük bir cinayettir. Ayetinde kimlerden bahsedilmektedir?

a. Annemiz ve babamız
b. Düşmanlarımız
c. Kardeşlerimiz
d. Çocuklarımız


9. Rabbiniz..........................Eğer siz salih kullar olursanız, şüphesiz O, tevbe eden kullarını çok bağışlayıcıdır. Ayeti Kerime' deki boşluğu tamamlayın?

a. içinizdekileri daha iyi bilir
b. ince kalpli ve çok yumuşaktır
c. diriltir ve öldürür
d. içlerinden iyi , güzel olanlar vardır


10. Elini boynuna asıp bağlama, büsbütünde açma ne demektir ?

a. Allah'ü Teala kullarından dilediğinin rızkını genişletir ve dilediğini kısar
b. Allah'ın rahmet şefkatine erebilmek için namazı kılmaya , zekatı vermeye ve Peygambere (sav) itaat etmeye devam edin
c. Eli sıkı cimri birisi olma , hepten savurganlık da etme
d. Korkudan açılan kollarını kendine çek, indir, sakin ol. Çünkü onlar yoldan çıkmış bir topluluktur.

11. Hz. Musa'ya kitap ( Tevrat ) verilişinin birinci amacı nedir ?

a. Muhakkak ki Rabbin, çok bağışlayıcı, çok merhametlidir
b. Benden başkasını vekil tutmayın, diye hidayet rehberi yaptık
c. Biz seni insanlara bir elçi olarak gönderdik, şahit olarak Allah (cc) yeter
d. İman edip güzel işler yapan mü'minlere gelince , onları içlerinde ebedi kalmak üzere altından ırmaklar akan Cennetlere koyacağız.

12. Allah'ü Teala'nın kullarına karşı adaletli davrandığını ve onlara emirlerini ulaştırmadan azap etmediğini hangi ayeti kerimede belirtilmiştir? ayeti yazınız?

a. 15
b. 30
c. 56
d. 28

13. Rabbinin nimetleri kimseye yasak edilmemiştir. Ayeti kerimede anlatılmak istenen nedir?

a. Allah'ü Teala insanların bir kısmını fakir, bir kısmını zengin bir kısmını zayıf, bir kısmını güçlü yaratmıştır.
b. Allah'ü Teala'nın kullarına karşı adaletli davrandığını ,
c. Allah'ü Teala yarattıklarını imtihan edecek ve sonunda herkes layık olduğu muameleye tabi tutulacaktır.
d. Allah dünyayı isteyene dünya nimetlerini, ahireti isteyene de ahiret nimetlerini veririz.

14. Rabbiniz içinizden geçenleri çok iyi bilir. Eğer ................... olursanız, şüphesiz Allah tevbe edenleri affedicidir. Aşağıdaki şıklardan boşluğa gelmesi gereken hangisidir?

a. salih kimseler
b. iyi kullar
c. müslümanlar
d. müttakiler

15. İsra suresinin ilk kelimesi nedir ?

a. Elif, lam , Ra
b. Sübhanellezi
c. Elhamdülillah
d. İnnallahe

16. Rabbimizin rızıkları dilediği gibi verdiğini bildiren ayet hangisidir?

a. 28
b. 19
c. 79
d. 30


17. İsra suresinde hangi Peygamberlerin isimleri zikredilmektedir?

a. Hz. Adem -
b. Hz. Nuh - Hz. Musa
c. Hz. Davud
d. Hepsi

18. Allah (cc) katında sevilmeyen şeyler nelerdir ?

a.1-Allah’tan başka ilah edinmek
b.Anne ve babaya öf bile demek,azaramak.
c.Cimrilik yapmak
d.hepsi


19. Allah onların iddalarından münehzehtir, ayeti kerimede kimler vurgulanmaktadır?


a. Allah'ü Teala'ya ortak koşanlar
b. Allah'ü Teala'ya sadece kulluk edenler
c. İnsanları hakir görenler
d. Allah'ü Teala'yı hamd edenler


20. Şüphesiz ki biz, düşünüp ibret almaları için Kur'an dan misaller verdik. Fakat bu misaller onların ancak.................. boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

a. haktan uzaklaşmalarını arttırıyor
b. ürkekliğini arttırıyor
c. saygısızlığını arttırıyor
d. inatlarını arttırıyor


21. İsra nedir? kaç ayettir

a. Gece uçuşu 111 ayettir
b. Gece koşusu 209 ayettir
c. Gece yürüyüşü 111 ayettir
d. Gece yolculuğu 108 ayettir


22. Biz israiloğullarına kitapta.................................. hükmünü takdir ettik. Boşluğa aşağıdaki hangi cümle gelmelidir.

a. Biz hm hayat verririz, hem de öldürürüz.
b. Şüphesizdir ki O, kullarından haberdardır
c. muhakkak ki siz yeryüzünde iki defa fesat çıkaracaksınız ve elbette büyük bir taşkınlıkla kibirleneceksiniz
d. biz onun üzerinde ne varsa hepsini kuru bir toprak yapmaktayız.

23. Cehennem kimler için bir hapishanedir?

a. münafıklar
b. kafirler
c. ameli olmayanlar
d. günahkarlar

24. Ahirete inanmayanların sonu nedir?

a. Kabir azabı dehşetli olacaktır
b. Cehennem ateşi onlar için hazırlanmıştır
c. Acıklı bir azap hazırlanmıştır
d. Rabbim çok merhametlidir, onları da affedecektir

25. Allah'ü Teala , yahudileri uyararak tevbe etmeleri halinde af kapısının kendileri için açık olduğunu beyan eden ayeti kerime aşağıdakilerden hangisidir ?

a. 26
b. 41
c. 54
d. 8


26. Bütün kainatın Cenab-ı Hakkı hamd ve teSbihle andığını bildiren ayeti kerime hangisidir ?

a. 111
b. 59
c. 51
d. 44


27. Hangi ayetler birbirinin devamıdır, birinde müjde verilirken diğerinde yakıcı azaptan bahsedilmektedir?

a. 37-38
b. 41-42
c. 9-10
d. 50-51

28.. Nitekim Nuh'tan sonra nice nesilleri helak ettik . Bilki.............................Rabbinin haberdar olup görmesi yeter. Ayeti kerimedeki boşluğu doldurun?

a. Allah'ın insanlara açtığı lütuf kapısını kimse kapatamaz
b. kullarının gizli ve aşikar işledikleri günahlarını
c. şimdi biz günahlarımızı itiraf ediyoruz. Hiç mi bir çıkış , bir kurtuluş yolu yok mu?
d. bu dünya hayatı geçici bir metadır, ahiret ise sürekli kalınacak bir yurttur


29. Allah (cc) katında amellerin en sevimlisi vaktinde kılınan namazdır. Daha sonra ki hangisidir?

a. Ana-babaya iyilikte bulunmak
b. Allah yolunda cihad etmek
c. Akrabaya , düşkünlere yardım etmek
d. Çocukları ahlaklı eğitmek

30. Kur'anı Kerim insanlara neyi müjdeler ?

a. Allah'ü Teala'nın her türlü noksan sıfattan münezzeh olduğunu
b. Allah'ın affına sığınılırsa bağışlayıcı ve acıyıcı olduğunu
c. Namazın mü'minler için belirli vakitlerde yazılmış bir farz olduğunu
d. Salih ameller işleyen mü'minlere kendilerine büyük mükafatlar olduğunu


31. ' Her şeyi Biz, ayrıntılarıyla açıkladık ' ayeti kerimede anlatılması gereken nedir?

a. size rızık olarak verdiğimiz nimetlerin temizlerinden yiyin.
b. gece ve gündüzün delili yılların sayısını ve hesabını
c. Allah'ü Teala alış-verişi helal, faizi de haram kılmıştır
d. haberiniz olsun ki elçilerimiz yaptığınız hileleri yazıp durmakta


32. İnkarcıların inanmayıp, alay ettikleri 'yakın zamanda' olacak olay nedir?

a. Allah (cc) sizi mutlaka yeniden diriltecek
b. Rabbi'nin azabı gerçekten korkunçtur
c. Allah'ın yanında başka tanrı edinme
d. Hepimizin cezası Cehennem'dir


33. İsra sureside geçen ' kim bu dünyada kör ise, ahirette de kördür ' ifadesi ne demektir?

a. Bu Kitap, bir hidayet rehberi ve öğüt kaynağıdır.
b. Ey kavmim bana uyun ki ben de size doğru yolu göstereyim.
c. Kim bu dünyada gerçekleri görmede kör ise, hak dinin mesajlarını okuyamıyorsa ahirette de hangi tarafa yöneleceğini bilmeyen kör gibidir
d. Şu bir gerçektir ki, şükreden kimse kendisi için şükretmiş olur. Kim de nankörlük ederse bilin ki benim Rabbim Gani'dir, kimsenin şükrüne ihtiyacı yoktur


34. Allah'ü Teala hangi ayetiyle Peygamberimizi (sav) hicrete hazırlamıştır? (Mekke'den - Medine'ye)


a. Ey Peygamber 'Biz seni onlara vekil kılmadık, onlardan sen sorumlu değilsin'
b. Öyle ki sen, Kur'anı okurken , tek olan Rabbini andıkca arkalarını dönüp kaçarlar
c. Biz müşrikleri dünyada ve ahirette karşılaşacakları tehlikeleri anlatarak uyarıyoruz, fakat bu onları daha da azdırıyor
d. Sen bana , gireceğim yere razı olacağın şekilde girmemi lütfet. Çıkacağım yerden sağsalim çıkmamı sağla. Rabbim katından beni destekleyecek bir güç, bir kuvvet ver


35. Yalnız Peygamberimize (sav) mahsus olmak üzere yapılması emredilen nedir ?

a. Öyle ki sen kendilerine kitap verilenler arasında Allah'ın indirdikleri ile hükmet
b. Uykudan kalkıp, Kur'an okuyarak namaz kıl
c. Bilin ki ben sadece uyarıcıyım
d. Allh'ın getirdiği yasaklar ve kurallar doğrultusunda bilinçli ol


36. İsra suresi hangi emirle son bulur ?

a. Yüceltme ve şükür ile
b. Hamd ve tekbir emri ile
c. Huşu ve boyun eğme ile
d. Tesbih ve temcid ile


37. ' Ey Peygamber kullarıma söyle.................................. şüphesiz şeytan insanların arasını bozmak için uğraşır. ' Ayeti kerimedeki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelecektir ?


a. siz insanları azdıracağını vadeden şeytanın izindesiniz
b. en güzel söz ne ise onu söylesinler
c. Rabbiniz sizi en iyi bilendir.
d. size düşen , şeytana uymak değil , Rabbinize yönelmektir


38. Allah'ü Teala'nın Peygamberlerine karşı gelenleri cezalandırma kanunu nedir ?

a. Siz Allah'ın dinini yalanladınız . Bunun vebali cezası yakanızı hiç bırakmayacaktır.
b. Unutmasınlar ki o azap farkında olmadıkları bir anda gelecektir.
c. Dünyada az bir zaman kalmaları
d. Artık Allah (cc) kulları arasında hükmünü verdi.


39. Yetimin mallarının korunmasını bildiren ayet hangisidir ?

a. 62
b. 64
c. 34
d. 37


40. Allah'ü Teala'nın öldükten sonra dirilmeyi inkar eden kafirlerin iddalarını hangi ayet belirtmiş ?

a. 49-98
b. 48-62
c. 45-46
d. 22-42


41. Allah'ü Teala kimlere yetki vermiştir ?

a. Kişinin ana- babasına
b. Haksız yere öldürülmüş kişinin velisine
c. İsrailoğullarına
d. İnsanlara ve cinlere


42. En hayırlı ve sonucu en güzel olan davranış nedir ?

a. Doğru terazi
b. Ana - babaya iyilik
c. Allah'ın rahmetini umarak, azabından korkmak
d. Amel defteri sağ tarafından verilenler


43. İnsanları küfr ve şirke düşürmeye çalışan şeytanın nasıl lanete uğramış olduğunu bildiren ayet hangisidir ?

a. 53
b. 61
c. 62
d. 65

44. Aşağıdaki ayetlerden hangisi İsra suresinde geçmektedir ?

a. Nuh (as) Ad, Semud ve onlardan sonra gelen kavimlerin başlarına geldiği gibi , aslında Allah (cc) kullarına zulmetmeyi hiç sevmez.
b. Şüphesiz Allah Alim'dir kime erkek ve kız evlatlar vereceğini kimi kısır yapacağını iyi bilir. Kadir'dir, dilediğine dilediği cinsiyetle evlat vermeye muktedirdir
c. İşte onlar namazı kılar , zekatı verir, ahirete de inanırlar.
d. Ancak Rabbinin rahmeti hariç. Gerçekten O'nun senin üzerindeki lütfu çok büyüktür.


45. Gökleri ve yeri yaratan Allah'ın onların benzerlerini de tekrar yaratmaya Kadir olduğunu görmeyenler kimlerdir ?

a. Zalimler
b. Ahiret günü kör, sağır ve dilsizler
c. Nankörler
d. Rabbini andıkça arkalarını dönüp kaçanlar


46. '' Rabbimiz kimin doğru yolda olduğunu çok iyi bilir'' Bu ayet aşağıdaki ayetlerin hangisinin devamıdır ?

a. Rabbimin bileceği bir iştir. Size bu konuda çok az bilgi verilmiştir
b. Herkes yaratılışına göre davranır
c. O, kullarının yapıp ettiklerinden haberdardır ve onları görür, kime neyi ne kadar vereceğini iyi bilir
d. Rabbin kendisini gereği gibi tanıyıp yalnız O'na ibadet etmenizi ana-babaya iyilikte bulunmanızı emretmektedir


47. Ve altından bir köçkün olmalı ya da göğe çıkmalısın. Fakat bize oradan okuyacağımız somut bir kitap getirmedikçe göğe çıktığına da asla inanmayız. ' Ey peygamber De ki; ...........................
............ Ben sadece bir insanım ve yalnızca uyarıcıyım. '' Boşluğa aşağıdaki hangi ayet gelmelidir

a. Biz , kemik olup un-ufak dağıldıktan sonra tekrar mı dirilteceğiz.
b. Bilmediğin şeyin ardına düşme . Çünkü; göz, kulak ve kalp bundan sorguya çekilecektir.
c. Fesubhanallah ! Bunu nasıl söylersiniz?
d. Siz gerçekten vebali çok ağır bir söz söylüyorsunuz.


48. Ayeti kerime 61. 62. 63. 'de İblis, Allah'ü Teala'nın emrine boyun eğmesi gerekirken Rabbimizle tartışmaya kalkışıyor ve Adem'in soyunu saptırarak Adem'e karşı olan kıskançlığını devam ettirmek istiyor. Bu ayetlerin aynı diyolog aşağıdaki hangi surelerde geçmiştir?

a. Taha suresi 116. 117. 118. -------- Enbiya suresi 80. 81. 82
b. Hac suresi 51. 52. 53. -------- Şuara suresi 95. 96. 97
c. Araf suresi 12. 14. 18. -------- Hicr suresi 33. 36. 42
d. Sadece İsra suresinde geçer


49. Biz dalalette kalan kimseleri kıyamet günü kör, sağır ve dilsiz olarak ve yüzükoyun sürünür vaziyette mahşer yerine getireceğiz. Bu ayet aşağıdaki şıklardan hangisinde geçer ?

a. 70
b. 33
c. 51
d. 97


50. İster Allah diyerek ister..................................diyerek dua edin. Ona bu isimlerden hangisiyle dua ederseniz edin ve..............O'nundur. Bunula beraber Ey Peygamber, sen.................... sesini............... ikisi arasında bir yol tut. Ayeti kerimedeki boşlukları doldurunuz ?

a. Allah / iyilik / onlara karşı / çoğalt
b. Peygamber / ikiside / uyarıcısın /kıs
c. Rahman / en güzel isimler / namazında / ne yükselt ne kıs
d. Gafur / bu güzel isimler / tebliğ edicisin / alçalt


51. Hz. Muhammed (sav) ''Allah'ım sen beni bir an bile olsa kendi halime bırakma'' diye ettiği dua hangi ayeti kerimeler için geçerlidir?

a. 90. 91.
b. 74.75
c. 86. 87
d. 76. 77

52. Rabbimizin kıyamete kadar uyguladığı helak yasası hangi ayette vurgulanmıştır ?

a. 45
b. 46
c. 49
d. 16



53. Yeryüzünde ........................... Çünkü sen ne yeri delebilir ve ne de boyca dağlara ulaşabilirsin. Ayetindeki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir ?

a. böbürlenerek yürüme
b. hayasızca olma
c. Allah'a ortak koşma
d. zandan kaçınınız


54. İsra suresi ne zaman indirilmiştir , İsra adı hangi ayette geçer ?

a. Mekke döneminde inmiştir , surede isra adı geçmemektedir
b. Mekke döneminde inmiştir, ilk ayette esra fiilinin mastarı isra kelimesinden almıştır
c. Medine de inmiştir , Mekke de indiğini söyleyen de vardır, ilk ayette geçer
d. Hiçbiri


55. Allah'ü Teala'nın insanoğlunun bilmediği şeyin ardına düşmemesi gerektiğini bildiren ayet hangisidir ?

a. Rabbinin katında hoş görülmemektir
b. Biz kemiklerimiz ufalandığında tekrar mı dirilteceğiz
c. Şüphesiz ki kulak , göz, kalp bunların hepsi ordan sorulacaktır
d. Bu onları sadece büyük azgınlığa sevk eder


56. Peygamberimiz (sav) 'in övgüye layık olduğunu vurgulayan aşağıdaki şıklardan hangisidir?

a. Kim Peygambere itaat ederse Allah'a itaat etmiş olur
b. Ey Pegamber (sav) Biz sana hak ve hakikatlerle dolu olan bu Kitabı insanlar arasında Allah'ın (cc) gösterdiği şekilde hükmedesin diye gönderdik
c. Böylece Rabbin seni mutlaka makamı Mahmud'a yükseltecektir
d. Bilin ki Allah (cc) inanıp iyi ve yararlı işler yapanlara bağışlanma ve büyük bir mükafat vadetmiştir


57. Allah'ü Teala'nın kendisine ortak koşanları tekzib ederek kendisinden başka İlahın bulunmadığını belirttiği ayet hangisidir ?

a. O'nu tenzih ederiz. O onların söylediklerinden fazlasıyla münezzehtir, hem de çok yücedir
b. Hak geldi batıl yok oldu, gerçekten batıl çok zavallıdır
c. Ruh, Rabbimin emrindedir ve size çok az bir ilim verilmiştir
d. Bütün bu yasak edilenlerin hepsi , Rabbinin katında çirkin kabul edilmiştir


58. Rabbimizin rahmet hazineleri, insanoğlunun elinde olsaydı ne yapardı?

a. Şüpheye düşenlerden oludu
b. Akıllarını güzel bir şekilde kullanmayanlar pislik içinde kalırdı
c. Müsrif olmaktan elinde birşey kalmazdı
d. Elden gider korkusuyla tutar, kimseye birşey vermezdi


59. 'Ey Peygamber sen Kur'anı okuduğun zaman , biz seninle............................... arasına görünmez perde çekeriz. Ayeti kerimedeki boşluğu dolduralım ?

a. sapkınlığa düşenlerin
b. şeytana uyanların
c. ahirete inanmayanların
d. dünyaya meyledenlerin


60. Dünya ve ahireti arzulayanlardan her ikisine de Rabbinin nimetlerinden veririz. Rabbinin nimetleri kimseys yasak değildir. Bu ayeti kerimede anlamamız gereken nedir?

a. Allah'ü Teala'nın övgüye layık olması
b. Allah'ü Teala'nın merhametli olup, dünyaya değer vermeyişi
c. Herkes ve herşey O'nun mahlukudur
d. Ancak zalimleri cezalandırması adaletinin icabıdır

61. Kıl kadar bile haksızlığa uğratılmayacak olanlar kimlerdir ?

a. Büyük buluşmanın gerçekleşmeyeceğini düşünenler
b. Büyüklük taslayanlar
c. İnkarcılar
d. Amel defteri sağından verilenler

62. Rabbiniz içinizden geçenleri çok iyi bilir. Eğer salih kimseler olursanız şüphesiz, Allah tevbe edenleri affedicidir. Ayetindeki 'tevbe edenler' ifadesi kimleri kapsamaktadır ?

a. Allah'ı teşbih edenler
b. Allah'a itaat eden , iyilikte bulunan
c. Akşam ile yatsı arasında nafile namazı kılanlar
d. Günahlarından vazgeçip Allah'a itaat eden herkes



63. Beş vakit namazın nazil olduğu ayet hangisidir ?

a. 79
b. 78
c. 110
d. 109


64. Allah'ü Teala'nın vermiş olduğu nimetlere karşı şaşkın olanlar kimlerdir ?

a. Yüzleri gece karanlığına batırılmış gibi kapkara olanlar
b. Allah'a ortak koşmaktan vazgeçmeyenler
c. Dünyada da , ahirette de kör olanlar
d. Küfürde direnenler


65. Hak geldi batıl yok oldu. Ayetinde anlamamız gereken ifade aşağıdakilerden hangisidir?

a. Hep güzellik ve iyilik
b. Sizin bu yaptıklarınızı Allah (cc) çok iyi bilmekte
c. En sonunda hesap vermek için O'nun huzuruna geleceğiz
d. Cihad emri geldi, artık Allah'a ortak koşmak ve kafirlik sona erdi


66. İnsanların cehalet ve sapkınlıklarını tedavi eder. Hakkı görmeyen kör gözleri açar.. Aşağıdaki ayetlerden hangisini vurgulamaktadır ?

a. Biz Kur'anı iman edenler için bir şifa ve rahmet kaynağı olarak indiriyoruz
b. Onlar iyice şaşırmışlar ve bu gidişle de doğru yolu asla bulamayacaklardır
c. Kullarının önünden ve arkasından onları izleyen ve Allah'ın emriyle yaptıkları şeyleri bir bir kaydeden melekler vardır
d. Umarım insanlara yapacağın yorumla dönerim ve onlarda belki böylece seni tanımış olurlar


67. Helal ve temiz şeylerle rızıklandırdık. Onların birçoğundan üstün kıldık. Ayeti kerimesinde kimlerden bahsedilmektedir ?

a. Allah'tan (cc) korkanlardan
b. Ademoğlundan
c. Allah'ın indirdiği ile hükmetmeyen fasıklardan
d. Beş vakit namaz kılanlar


68. Peygamberlerin bir kısmını , diğer bir kısmından üstün kıldık. Ayette bahsedilen Peygamber kimdir ?

a. Hz. Davut
b. Hz. Nuh
c. Hz. Musa
d. Hz. Muhammed


69. Sakif kabilesinin elçileri Peygamberimizin (sav) huzuruna gelerek ' bizim sana biatta bulunabilmemiz için bize üç hususa dair ayrıcalık ver, biz namazlarda eğilmeyelim, secdeye kapanmayalım. Putlarımızı başkaları değil, biz kendi ellerimizle kıralım. Bir sene tapmaksızın Lat ve Uzzadan men edilmeyelim'' demişlerdir. İşte Resul'i ekrem bunların bu arzularına meyletmemiştir. Bu ayeti celile aşağıdakilerden hangisidir ?

a. 73
b. 75
c. 77
d. 78


70. '' Vekil olarak Rabbin yeter'' Ayeti kerimede Allah'ü Teala inanan insanları kime karşı korumuştur ?

a. Müşriklere karşı
b. Nankörlere karşı
c. Şeytana karşı
d. Vesveseye karşı


71. Allah'ü Teala insanları yaratılışlarına göre farklı kıldığı hangi ayeti kerimede vurgulanmaktadır ?

a. 21
b. 19
c. 17
d. 13


72. İsra suresinde bahsedilen ''Lanetlenmiş ağaç'' nedir, hangi ayettedir?

a. Hurma ağaçları
b. İncir ağaçları
c. Gargat ağaçları
d. Zakkum ağaçları


73. Rabbimizin kıyamet gününden önce uyguladığı helak yasası hangi ayettedir?

a. 14
b. 58
c. 72
d. 86


74. İnsan için apaçık düşman kimdir ?

a. Arkalarını dönüp gidenler
b. Müşrikler
c. Dünyaya dalanlar
d. Şeytan


75. Allah'ü Teala'nın Semud kavmine göndermiş olduğu mucize nedir ?

a. Hz. Salih
b. Allah'ın kanunları
c. Korkunç ses ve çığlık
d. Bir dişi deve


76. Müşriklerin Allah'ü Teala'ya karşı bulundukları iftira hangi ayettedir ?

a. 39
b. 40
c. 51
d. 56


77. Müşriklerin iman etmek için, Peygamberimizden (sav) istedikleri delil ne idi?

a. Yerden pınarlar fışkırt, nehirler akıt,göğü paramparça et
b. Allah'ı ve melekleri göster
c. Altından bir evin olsun göğe çıkasın
d. Hepsi


78. Allah'ü Teala'nın israiloğullarına '' ahiret vaadi geldiği zaman'' neyi bildirmiştir ?

a. Elem verici azabı görecekler
b. Allah onları maskaraya çevirecektir
c. İşte onlar, o murada eren kurtulmuşlardır
d. Hepinizi dürüp bükerek biraraya getireceğiz


CEVAPLAR..
1.A
2.B
3.D (3)
4.D (11)
5.B (27)
6.D (2)
7.C (32)
8.D (31)
9.A (25)
10.C (29)
11.B (2)
12.A
13.D (18-19-20)
14.A
15.B
16.D
17.D (2-3-55-59-60)
18.D (22-23-29)
19.A (42-43)
20.A (41)
21.C
22.C (4)
23.B (8)
24.C (10)
25.D
26.D
27.C
28.B
29.A (23)
30.D (9)
31.B (12)
32.A (50-51)
33.C (72)
34.D (80)
35.B (79)
36.B (111)
37.B (53)
38.C (76-77)
39.C
40.A
41.B (33)
42.A (35)
43.B
44.D (87)
45.A (99)
46.B (84)
47.C (93)
48.C
49.D
50.C (110)
51.B
52.D
53.A (37)
54.B
55.C (36)
56.C (79)
57.A (43)
58.D (100)
59.C (45)
60.B
61.D (71)
62.D
63.B
64.C (72)
65.D
66.A (82)
67.B (70)
68.A (55)
69.A
70.C (64-65)
71.A (21)
72.D (60)
73.B (58)
74.D (53)
75.D (59)
76.B (40)
77.D
78.D (104)
[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]
__________________

《 " Lâ Edrî " Nısfu'l-İlm 》

Alıntı ile Cevapla
Alt 08.Mart.2016, 10:42   Mesaj No:18
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik tarihi: 15.Kasım.2011
Arkadaşları:62
Cinsiyet:bayan
Bulunduğu yer:Trabzon
Yaş:37
Mesajlar: 7.225
Konular: 407
Beğenildi:4329
Beğendi:3026
Takdirleri:1673992
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: İncelenmiş VE Düzenlenmiş Haliyle Sorularla Surelerimiz

18-KEHF SURESİ

*KEHF SURESİ BİZE NE ANLATIYOR*

Keh suresinin işlediği temel konu,Ehli kitap ile birlik olup Muhammed as mın Rasulluğunu imtihan eden müşriklerin sordukları şu üç soru ve sorulara verilen cevap ların aleyhlerine cevaplar oluşundan bahseder.

Ayrıca Allah ın Rasulu Muhammed as bu sureyi üzerinde düşünerek,anlayacak şekilde çokca okunmasını tafsiye edildiğide söylenmektedir.

1.Mağarada uyuyanlar. 2.Musa as ile salihkul kıssası , 3. Zülkarneyn kıssası

Bu soruların sorulmasındaki sebeb bu konuları sadece ehlikitap olan yahudi ve hırıstiyanların dışında kimsenin bilmediği gaybi olayların olduğudur.


1.Muhammed as ma indirilen vahiyden hiçbir eğriliğin olmadığından bahseder.

2.Allah a çocuk isnad edenlerin çok büyük yanılgıda olduklarından bahseder.

3.Bir müslümana düşen görevin davasında devamlı ve kararlı olmakla birlikte karşılaştığı zulumlere dayanamıyorsa,dininden dönmeyip gerekirse bulunduğu yerden hicret etmesi gerektiğinden bahseder.

4.Müslüman olmak isteyen bilsinki bu yolda geçmiştekilerin başına gelenlere benzer olaylarda kendi başına gelebilir bu tür durumlarda dininden değilde dünyevi bir sıkıntı olan dünyasından yani bulunduğu yerden hicret etmek her daim ahiret açısından daha karlı bir iştir.

5.Ashabı kehfin mağarada yıllarca uyuması, ölümden sonra dirilmeye inanmayanlara ,şüphe içinde olanlara güzel bir cevaptır.

6.Ashabı keyfin ne kadar uyuduklarının netliğini Allah bilir ,bununda bir imtihan olduğunu..

7.Tevhidin hakikatiyle birlikte ,ahirette haktır.Bu hakikatler ışığında yaşamaya ,hayatınızın her anınını buna göre düzenlemelisiniz ki kazananlardan olasınız. Aksi durumda kaybedenlerden olursunuz,hakikatinden bahseder.

8.Hiç bir zaman kesin konuşup şunu yapacağım demeyim. Her işinizde Allah ın izni ile yaparım-yapacam denmesi gerektiğinden bahseder.

9.Musa as ve salihkul kıssasından bahseder.

10.Zülkarneyn as kıssasından bahseder.

KEHF SURESİ SORU VE CEVAPLARI

1- Kehf suresi kaç ayettir nerede indirilmiştir?
A. 110 âyettir. Mekke'de nâzil olmuştur
B. 105 âyettir. Mekke'de nâzil olmuştur
C. 95 âyettir. Medine'de nâzil olmuştur
D. 100 âyettir. Medine'de nâzil olmuştur


2- “Ashabı kehf” kelime anlamı olarak ne manaya gelmektedir?
A. Ashap
B. Şehitler
C. mağara arkadaşları
D. arkadaş


3- Kur an ın dosdoğru(bir Kitab)olarak indirmesinin sebebi nedir?
A. şiddetli azaba karşı (insanları)uyarmak
B. mükafat bulunduğunu müjdelemek
C. "Allah evlât edindi" diyenleri de uyarmak
D. Hepsi



4- Sureyle ilgili verilenlen ayetlerden hangisi yanlıştır?
A. Allah hakkında yalan uydurandan daha zalimi var mı?
B. Allah'ın vâdinin hak olduğunu, kıyametin şüphe götürmez olduğunun bilinmesi.
C. Onun kelimelerini değiştirebilecek olan yoktur
D. Hepsi doğrudur

5- İman edip de güzel davranışlarda bulunanlar için ne müjdelenmiştir?
A. alt taraflarından ırmaklar akan Adn cennetleri vardır
B. Adn cennetlerinde tahtlar üzerine kurularak orada altın bileziklerle bezenecekler
C. ince ve kalın dîbâdan yeşil elbiseler giyecekler.
D. Hepsi



6-Sevapça daha hayırlı, hem de ümit bağlamaya daha lâyık olan nedir?
A. yardım ve dostluk,
B. ölümsüz olan iyi işler
C. Servet ve oğullar
D. Dünya

7- Kitap ortaya konduğunda suçlular ne derler?
A. Vay halimize! Derler
B. Biz ne yaptık derler
C. Anlatılanlar doğru değilmiş
D. Kıyamet kopmaz

8-Rabbinin âyetleri hatırlatılıp da ona sırt çevirenlerin özelliklerindendir?
A. İşitme gücü
B. ebediyen hidayete eremeyeceklerdir
C. anlama yeteneği
D. hepsi

9-Surede hangisinden bahsedilmemiştir?
A. Mağarada uyuyanlar kıssası
B. Salih kul (hızır) ile Hz. Musa'nın hikayesi
C. Hz. İsa göğe yükseltilmesi
D. Zülkarneyn kıssası

10- Aşağıdakilerden hangisi “hani biz meleklere: Âdem'e secde edin” diye başlayan ayette geçmez?
A. onlar hemen secde ettiler
B. onu ve onun soyunu mu dost ediniyorsunuz?
C. onlar sizin düşmanınızdır
D. iblis için bu ne fenadır


11- Hangisi Hz. Musa ve hızır arasında geçen konuşmalardan değildir?
A. Benimle beraberliğe sabredemezsin
B. sen beni sabreder bulacaksın
C. Gerçekten sen (ziyanı) büyük bir iş yaptın
D. ben sabredenlerden olamam. Senin emrine de karşı gelirim.

12- Hangisi yaptıkları işler bakımından ziyana uğrayanların özelliklerindendir?
A. Rablerinin âyetlerini ve O'na kavuşmayı inkâr eden
B. amelleri boşa giden
C. dünya hayatında çabaları boşa giden
D. Hepsi



13-Hangisi allahü tealanın surede bildirdiklerindendir?
A. Allah kime hidayet ederse, işte o, hakka ulaşmıştır
B.gördüklerin yüzünden için korku ile dolardı
C. Allah'ın vâdinin hak olduğunu, kıyametin şüphe götürmez olduğunu bilsinler.
D. Hepsi


14-Hangisi mağara arkadaşlarının, uyandikları zaman söylediklerinden biri degildir?
A. Rabbimiz, göklerin ve yerin Rabbidir
B. Rabbimiz! Bize tarafından rahmet ver
C. Yoksa saçma sapan konuşmuş oluruz
D. O'ndan başkasına tanrı demeyiz



15- Ashab ı kehf in sayısı ile ilgili hangisi doğrudur?
A. Beş kişidir; altıncıları köpekleridir
B. Onlar üç kişidir; dördüncüleri de köpekleridir
C. sayılarını Rabbim daha iyi bilir
D. Onlar yedi kişidir; sekizincisi köpekleridir


16- Hangisi surede geçen ayetlerden birisi değildir?
A. Hiçbir şey için "Bunu yarın yapacağım" deme
B. Ve "Allah evlât edindi" diyenleri de uyarmak için.
C. Ey iman edenler. . . Yapmayacağınız şeyi niçin söylüyorsunuz!
D. Onlar,mağaralarında üçyüz yıl kadar kaldılar ve dokuz yıl da buna ilave etmişlerdir

17-Hangisi surede geçen Allah ın varlığı ve birliğiyle ilgili ayetlerden değildir?
A. O, kendi hükümranlığına kimseyi ortak etmez.
B. Rabbime hiçbir şeyi ortak koşmam
C. Doğmamış, doğurmamıştır. Hiç bir eşi ve benzeri yoktur.
D. Biz, O'ndan başkasına tanrı demeyiz.

18-İmdat dileyecek olanlara nasıl cevap verilir?
A. erimiş maden gibi yüzleri haşlayan bir su ile cevap verilir
B. kurtuluş budur
C. yaptığınızın sonucu olarak girin cehenneme
D. siz inkar edenlerdensiniz

19-Cehennemle yüz yüze getirilmiş olanlar kimlerdir?
A. yürüyemeyenler
B. kalp gözü kapalı olanlar
C. kulakları duymayanlar
D. gözleri beni görmeye kapalı bulunan, kulak vermeye de tahammül edemez olan kâfirler

20-Ayetleri inkar edip resûlleri alaya alanların cezası nedir?
A. sürgün
B. kovulma
C. cehennem
D. Yurdundan çıkarılma

21- Hangisi surede geçen adn cennetiyle alakalı değildir?
A. ince ve kalın dîbâdan yeşil elbiseler giyecekler
B. taraflarından ırmaklar akan
C. tahtlar üzerine kurularak orada altın bileziklerle bezenecekler
D. Ne kötü bir karşılık

22- Ayette geçen yardım ve dostlukla ilgili hangisi yanlıştır?
A. Allah'a mahsustur
B. Kullarını rızıklandırır
C. Mükâfatı en iyi olan O
D. en güzel âkıbeti veren yine O'dur

23- Bağ sahiplerinin aralarında geçen konuşmalardan değildir?
A. seni bir adam biçimine sokan Allah'ı inkâr mı ettin?"
B. Allah benim Rabbimdir ve ben Rabbime hiçbir şeyi ortak koşmam
C. Eyvahlar olsun
D. Mâşâallah! Kuvvet yalnız Allah'ındır, deseydin

24- İblis ve soyu neye şahit tutulmamıştır?
A. Kendilerinin yaratılışı
B. Göklerin yaratılışı
C. Yerin yaratlışı
D. Hepsi

25- Hangisi dünya hayatıyla ilgili söylenenlerden degildir?
A. Hayvanlar önce gelişip, karışmıştır.
B. rüzgârın savurduğu çerçöp haline gelmiştir
C. gökten indirdiğimiz bir su gibidir
D. Allah, her şey üzerinde iktidar sahibidir.

26- Hangisi kendisine bağ verilenlerin sözlerindendir?
A. Bunun, hiçbir zaman yok olacağını sanmam
B. Ben, servetçe senden daha zenginim
C. Kıyametin kopacağını da sanmıyorum
D. Hepsi

27- Andolsun ki sizi ilk defasında yarattığımız ….. ayeti tamamlayınız
A. Hiçbirini bırakmaksızın onları (tüm ölüleri) mahşerde toplamış olacağız.
B. şekilde bize geldiniz. Oysa size vâdedilenlerin tahakkuk edeceği bir zaman tayin etmediğimizi sanmıştınız, değil mi?
C. yeryüzünün çırılçıplak olduğunu görürsün
D. hiçbiri

28- Kendilerine hidayet geldiğinde insanları iman etmekten alıkoyan nedir?
A. Bana bir şey olmaz demeleri
B. Ölüm beni bulmaz demeleri
C. öncekilerinin başına gelenlerin kendi başlarına da gelmesini beklememeleridir
D. hepsi

29- Hangisi Zülkarneyn in, karşılaştığı kavme söylediklerindendir?
A. Sonra Rabbine gönderilecek
B. Allah da ona korkunç bir azap uygulayacak
C. Haksızlık edeni cezalandıracağız
D.Hepsi
30- İman edip de güzel davranışlarda bulunanlar…… boşluğu tamamlayınız.
A. Cennetle müjdelenirler
B. Girin cennete denir
C. biz, güzel işler yapanların ecrini zâyi etmeyiz.
D. Hicbiri

31- Hangisi Rabbimizin insanları hemen cezalandırmayıp, belli bir süre tayin ettiğinin göstergerindendir?
A. Bağışının bol olması
B. Hemen azap etmemesi
C. merhamet sahibi olması
D. hepsi

32- Hangisi hz. Musa tarafından söylenenlerden değildir?
A. yolculuğumuz yüzünden başımıza (epeyce) sıkıntı geldi, dedi.
B. tâ iki denizin birleştiği yere kadar varacağım
C. Gördün mü! dedi, kayaya sığındığımız sırada balığı unuttum
D. Kuşluk yemeğimizi getir bize.

33- Onlara, kayaya sığındıklarında balığı unutturan neydi?
A. Yorgunluk
B. Şeytan
C. İnsanlar
D. Uyku

34- Hz.musa Hızır ile karşılaştığında ona ne dedi?
A. Hemen izlerin üzerine geri dönelim
B. Sana öğretilenden, bana, doğruyu bulmama yardım edecek bir bilgi öğretmen için sana tâbi olayım mı?
C. Bana birşeyler ögret
D. Hiçbiri

35- Hızır AS Hz. Musa ya, kendisine tabi olunca ne yapmasını söyledi?
A. Acele et
B. İyi düşün
C. Soru sorma
D. Doğru karar ver

36- Gemiye bindikleri zaman Hızır AS ın gemiyi delme sebebi neydi?
A. Halkını boğmak için
B. Geminin batıp yok olması için
C. gemiyi gasbetmek isteyenler olduğu için
D. insanları cezalandırmak için

37- Hangisi Zülkarneyne verilen lütuflardandır?
A. iktidar sahibi olması
B. kudretli olması
C.muhtaç olduğu şeylerin bilgisi
D. Hepsi

38- Hızır ana-babası, mümin kimselerden olan erkek çocuğa ne yapmıştır?
A. Yanında götürmüştür
B. Boğmuştur
C. Gemiye binmesini söylemiştir
D.Öldürmüştür
.

39-Ayette geçen İman edip de iyi davranan kimse nin mükafatı nedir?
A. Adn Cennetleri
B. en güzel bir karşılık
C. korkunç bir azap
D.Hiçbiri

40- Hz. Musa ve Hızır yürürken, yıkılmak üzere bulunan bir duvarla karşılaştıklarında Hızır ne yaptı?
A. Onu hemen yıktı
B. hemen onu doğrulttu.
C. Yükseltmeye çalıştı
D. Hepsi

41- Hz. Musa ve Hızır yürürken yıkılmak üzere bulunan bir duvarla karşılaştıklarında Hızır onu neden doğrulttu?
A. İki yetim çocuk güçlü olsun diye
B. iki yetim çocuk allah tan rahmet olan hazinelerini çıkarsınlar diye
C. hazineyi bulmak için vakit çok geç olduğundan
D. hiçbiri

42- Zülkarnenyle karşılaşan kavim ona Ye'cûc ve Me'cûc le ilgili ne dediler?
A. Bizi kurtar
B. Bizimle onlar arasında bir sed yap
C. Beraber savaşalım
D. Sana zaman verelim

43-Kıyamet gününde olacaklarla ilgili değildir?
A. Sûr'a da üfürülmüş
B. Herkes kendi halindedir
C. Onlar birbirine çarparak çalkalanır halde bulunurlar
D. onları bir araya getirmişizdir.

44- Hangisi zülkarneyn hemen hiçbir sözü anlamayan bir kavim le karşılaştığında, onların sorusuna verdiği cevaplardan biri değildir?
A. nimet ve kudret daha hayırlıdır
B. bana kuvvetinizle destek olun
C. ben size yardım edemem
D. sizinle onlar arasına aşılmaz bir engel yapayım."

45- Hızır ana-babası, mümin kimselerden olan erkek çocuğu neden öldürmüştür?
A. Sinirlendiği için
B. saygısız olduğu için
C. Azgınlık ve nankörlüğe boğmasından korktuğu için
D. hiçbiri

46- Zülkarneyn, Ye'cûc ve Me'cûc un yaptığı bozgunculuğa karşı, orada bulunan kavme nasıl destek olmuştur?
A. Petrol dökerek
B. Taş atarak
C. Demir kütleleri ile
D. Hendek kazarak

47- Kafirlerin konağı neresidir?
A. Cehennem
B. Saray
C. Köşk
D. evler

48- Rabbine kavuşmayı uman kişinin yapması gereken nedir?
A. Günah işlememek
B. iyi iş yapıp, Rabbine ibadette hiçbir şeyi ortak koşmamak
C. dünya hayatına dalmak
D. cehennmeden uzak durmak

49- Hangisi insanların cehennemlik olma sebeplerinden değildir?
A. İnkar
B. Ayettelele alay etmek
C. Resulleri alaya almak
D.Hepsi

50- Allah ü teala “insanların hangisinin daha güzel amel edeceğini denemek için yeryüzündeki herşeyi ” ne yapmıştır?
A. Hediye
B. makam
C. Ziynet
D. Şöhret

51- Yararlı işler yapan müminler mükafat müjdelendiğinde orada ne kadar kalacaklardır?
A. Ölünceye kadar
B. Ebediyyen
C. Belli bir vakit
D. Akşama kadar

52- Rabbimzin sözleri için hangi benzetme yapılmıştır?
A. Mürekkep- deniz
B. Ay- güneş
C. Yıldızlar
D.Gece- gündüz

53- Surede geçen, Ashâb-ı Kehf ile ilgili hangisi yanlıştır?
A. kulaklarına nice yıllar perde koyduk
B. Rabbiniz, sizin için güçlük çıkarsın
C. onları uyandırdık
D. Biz de onların hidayetini arttırdık

54- Gurur ve kibir sahibi kişi; ellerine oğuşturup kaldığında ne söylemişti?
A. Yanlış yaptım
B. Kendime zulmettim
C. keşke ben Rabbime hiçbir ortak koşmamış olsaydım!
D.Perişan oldum

55- Peygamberimize hitaben; “neredeyse kendini harap edeceksin” ayetinin tamamlayınız.
A. Ayetleri görmezden gelirlerse
B. Bu yeni Kitab'a inanmazlarsa
C. Atalarından gelene tabi olurlarsa
D. Hepsi

56- Mağara arkadaşları uyandıklarında, kendi aralarında “burada ne kadar kaldınız?” sorusuna ne cevap verdiler?
A. Bir gün ya da günün bir parçası kadar
B. Akşama kadar
C. 3-5 gün
D. Yarım saat

57- Allah'ın dışında tapmakta oldukları varlıklardan uzaklaşanlar nereye sığındılar?
A. Eve
B. Saraya
C. Mağaraya
D. Köşke

58- "Bunu yarın yapacağım" demek yerine, yapılacak olan doğru şey nedir?
A. Belki sonra yaparım
B. Rabbim beni,doğruya daha yakın olana eriştirir
C. Bunu yapmaktan vazgeçtim
D. Rabbim hatamı affetsin

59- O gün; allaha ortak koşan kafirlere ne denilecektir?
A. Girin cehenneme
B. Siz Kendinize zulm ettiniz, yazık ettiniz
C. ortaklarım olduklarını ileri sürdüğünüz şeyleri çağırın!
D. Bu, Ne kötü bir varıştır

60- Bir erkek çocuğa rastladıklarında (Hızır) hemen onu öldürmüş ve anne-babası için ne istemiştir?
A. Evlatsız kalmalarını
B. daha temiz ve daha merhametlisine sahip olmalarını
C. bu evladı unutmalarını
D. hiçbiri

61- Zülkarneyn; Rabbinin vaadi için ne dedi?
A. Yanlış degildir
B. haktır
C. selamettir
D. yücedir

62- İman edip iyi davranışlarda bulunanlar için hangi makam vardır ve orada ne kadar kalacaklardır?
A. Firdevs cennetleri - belirli bir vakit
B. Adn cennetleri - ebediyyen
C. Firdevs cennetleri - ebediyyen
D. Adn cennetleri – bir günden daha az

63- Hangisi boyun eğmememiz istenen kişinin özelliklerinden değildir?
A. Allahı anmaktan gafil olanlar
B. Kötü arzularına uymuş olanlar
C. Dua edenler
D. Aşırılığa kaçanlara

64- Kafirlerin ve atalarının, hiçbir bilgisi olmadığı halde, ağızlarından çıkan yalan ne idi?
A. İnsanlar ziyandadır
B. Alemlerin rabbi olan allah a hamdolsun
C. Allah evlât edindi
D. Yazıklar olsun

65- Bağ sahipler/inden; kendisine zulmedene, diğeri cevaben ne söylememiştir?
A. Bağına gökten yıldırımlar gönderir
B. Bağın çok fazla ürün verir
C. Bağını kupkuru bir toprak haline gelir
D. Bağının suyu dibe çekilir

66- Hangisi, allahü tealanın kıyamet gününde hiçbir canlı bırakmaksızın yapacağı şeylerdendir?
A. dağları yerinden götürürüz
B. yeryüzü çırılçıplak kalır
C. onları mahşerde toplarız
D. Hepsi

CEVAPLAR..
1.A
2.C
3.D
4.D
5.D
6.B (46)
7.A (49)
8.B (57)
9.C
10.D (50)
11.D
12.D
13.D
14.B (14)
15.C
16.C
17.C
18.A (29)
19.D (100-101)
20.C (106)
21.D (31)
22.B (44)
23.C (39)
24.D (51)
25.A (45)
26.D
27.B (48)
28.C
29.D
30.C
31.D (58)
32.C
33.B (63)
34.B (66)
35.C (70)
36.C (79)
37.D (84)
38.D (74-80)
39.B (88)
40.B (77)
41.B (82)
42.B (94)
43.B
44.C (95)
45.C (80)
46.C (96)
47.A (102)
48.B (110)
49.D (105)
50.C
51.B
52.A (109)
53.B
54.C (42)
55.B (6)
56.A
57.C
58.B
59.C (52)
60.B (81)
61.B (98)
62.C (107-108)
63.C (28)
64.C (4-)
65.B (40-41)
66.C (47)


[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]
__________________

《 " Lâ Edrî " Nısfu'l-İlm 》

Alıntı ile Cevapla
Alt 09.Mart.2016, 09:59   Mesaj No:19
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik tarihi: 15.Kasım.2011
Arkadaşları:62
Cinsiyet:bayan
Bulunduğu yer:Trabzon
Yaş:37
Mesajlar: 7.225
Konular: 407
Beğenildi:4329
Beğendi:3026
Takdirleri:1673992
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: İncelenmiş VE Düzenlenmiş Haliyle Sorularla Surelerimiz

19-MERYEM SURESİ

*MERYEM SURESİ BİZE NE ANLATIYOR*


Meryem suresinin işlediği temel konu Habeşistana hicret etmek zorunda kalan ashabın,hicret ettiği hırıstiyanların ülkesinde hakkı gizlemeyip ayakta tutmak,hırıstiyanlara İsa as mın Allah ın oğlu olmadığı hakikatını açıklamak.

1.Surenin ilk ayetlerinde kendi yurtlarında hicret etmek zorunda bırakılmış Rasullerden bahsederek,hicretin aslında bir kaçış değil.Gidecekleri yerde bir nebzede olsa nefes almak,dinini kaybetmemek olduğu, bununda Rasullerin dahi yaşadığı bir gerçeklikten bahsederek hicretin gerekliliğini vurgular.

2.Dini için hicret edmek zorunda kalanların gidecekleri yerde bol ve bereketli yollara ulaşacaklarını...

3.Bütün Rasullerin davetinin ortak bir davet olduğu..

4.İnsan için imakansız olanın Allah için mümkün olduğu ,Allah ın sadece bir şeyin olmasını istediğide olacağını ....

5.Rasullerin izi üzerinde olmanın ve islamı fiili bir yaşantıya dönüştürmenin bir bedeli olduğunu...

6.Müslümanların dikkat etmesi gereken bir durumda işlerini hiç kimseye söylemeden[3 gün susma gibi gizlemeleri gerektiği zaman],susmaları gerektiği gerçeği..

7.Müslümanları çektikleri çilelerde sabretmeleri ve gün gelecek ki bu çileleri çekenler en sevilen,çektirenlerde en sevilmeyenler olacağı gerçeği,ileriye dönük kayıp ve kazanmanında bu yönde olacağı,bunu yaşayanların ilk örnekleri Rasuller ve toplumlarıdır

MERYEM SURESİ SORU VE CEVAPLARI


1.Allah ın dilediğini yapabileceğini, yaşlı ve çocuğu olmayan bir çifte çocuk verebileceğini ifade eden ayet hangisidir?
A.Meryem 8-9
B.Meryem 9-10
C.Meryem 10-11
D.Hepsi




2.Zekeriya aleyhisselamın ayette geçen, Rabbine yalvarışından hangisini anlayamayız?
A.Hz. Zekeriyanın umutsuzluğa düştüğünü
B.Rabbine ettiği dualarda mutsuz olmadığını
C.acizliğini dile getirdiğini
D.Saçlarının ağardığını




3.Hz İbrahim babasını dine davet ederken kime arkadaş olacağından korktuğunu ifade etmiştir?
A.kafirlere
B.şeytana
C.fasıklara
D.Münafıklara




4.Hz Yahya dan Meryem suresinde hangi özellikleri ile bahsedilmez?
A.sevecenliği ile
B.kalbinin temiz olması ile
C.marangoz olması ile
D.Muttaki olması ile




5.Normal bir kişi ''bilgelik'' seviyesine yaşı ilerledikçe sahip olabilecekken aşağıdakilerden hangi peygambere bu ayrıcalık çocukken verilmiştir?
A.Hz İbrahim
B.Hz Zekeriya
C.Hz Yahya
D.Nuh



6.Hz Zekeriya peygamberin mihraptan kavminin karşısına çıkıp onlara işaret ettiği nedir?
A.tövbe etmelerini istemiştir
B.Rabbini tesbih etmelerini istedi
C.onlara çocukla müjdelendiğini işaret etti
D.Hepsi



7.''Bu Rabbinin kulu Zekeriya ya rahmetinin .............'' boşluğu doldurunuz
A.öğüdüdür
B.ayetidir
C.zikridir
D.Hikmetidir


8.''Ey Yahya, kitabı kuvvetle tut..'' ayetinde kuvvetle tutmaktan anlamamız gereken hangisinde daha doğru verilmiştir?
A.Kitabı durmadan çok okuması emredilmiştir
B.Davaya; zayıflık ve ihmalkarlık göstermeden sımsıkı sarılması istenmiştir
C.Babasına düşmanlık eden yahudilere karşı mücadele etmesi işaret edilmiştir
D.Hepsi

9.Hz Zekeriyanın Rabbinin müjdelediği çocuk için inanamamasının sebebi nedir?
A.Rabbinin onu lütuflandıracağına inanmaması
B.Kavminin onu peygamber olarak kabul etmemesi
C.karısının kısır kendisinin ise yaşlı olduğunu düşünmesi
D.Bakacak gücücnün olmadığını düşünmesi


10.Aşağıdaki ayet-meal karşılaştırmalarından hangisi yanlıştır?
A.Meryem 2 - Bu Rabbinin kulu olan Zekeriya ya olan rahmetini anmasıdır
B.Meryem 19 - Cebrail ''Gerçekten ben sana temiz bir oğlan vermek için sırf Rabbinin gönderdiği bir elçiyim''
C.Meryem 29 - Kuşku yok ki Allah sizin de benim de Rabb'imizdir, öyleyse sırf O'na kulluk ediniz. İşte dosdoğru yol budur
D.Meryem 59 - Bunların yerine namazı umursamayan ve ihtiraslarına tutsak olmuş kuşaklar geçti. Bu kuşaklar sapıklıklarının cezasına çarpılacaklardır

11.Cebrailin verdiği müjde ile oluşan Zekeriya nın şaşkınlığına cevabı hangisidir?
A. 9. ayet
B. 11. ayet
C. 21. ayet
D. 4. Ayet


12.Hz Yahya nın omuzlarına bindirilen sorumluluğun altından kalkabilmek için hangi ayrıcalıklarla donatıldığı ifade edilir?
A.Yahudilere karşı üstün tutulduğu
B.Daha çocukken bilgelik armağan edildiği
C.Ölüleri diriltme mucizesi ona verildiği
D.Ulul azm peygamberlerden olduğu


13.I.Sevecenlik tasviri ile insanların gönüllerini kazanarak onları yumuşak bir şekilde iyiliğe çekme
II.Kötülüklerden sakınması tasviri ile Rabbimizden çekinip O ndan korkarak gizli açık her davranışta Onun gözetimi altında olduğunun bilincini taşıma
III.Bilgelik tasviri ile her türlü bilgiyi edinmeye çalışma
Meryem suresindeki Hz Yahya tasvirinden hayatımıza örnek almamız gerekenler hangileridir?
A.Yanlız I
B.I ve II
C.II ve III
D.I II ve III


14. Hz Meryemin doğum sancıları içinde ölümü arzuladığı anda Rabbinden gelen mucize ne olmuştu?
A.O sırada ağrılarının geçmesi
B.Rabbinin kendisine sofralar ihsan etmesi
C.Hz İsa nın doğar doğmaz kendisi ile konuşması
D.Ağacın dile gelmesi

15.Allah ın Kuranı Kerimde Meryem Suresi ile lohusa kadınlara lütuf olarak ihsan ettiği işaret edilen besin hangisi olabilir?
A.Hurma
B.zeytin
C.incir
D.zencefil

16.Hz Meryem in Cebrail ile karşılaşmasından sonra sıkıntıda hissettiği durum ‘’ahlak-namus-terbiye’’ konularında idi, bu durumda sonraki ayetlerde karşılaştığı sıkıntılar aşağıdakilerden hangisi ile açıklanamaz?
A.kendisine kimsenin yardım edemeyeceği bir yerde doğum sancıları ile başbaşa kalması
B.toplum önünde kucağındaki çocukla düşeceği rezil olma korkusu
C.Rabbinin kendisini yalnız bırakacağından duyduğu üzüntü
D.Hepsi

17.Hz Meryem i kucağında bir çocukla görenlerin kendisine söylediklerinin geçtiği ayetler hangisidir?
A.27-28. ayet
B.26. ayet
C.29-30. ayet
D.48-49.ayet

18.Hangisi Hz Meryem in doğum sancıları çekerken söylediği nidalardandır?
A.’’Benim nasıl çocuğum olabilir? Bana hiçbir insan dokunmamıştır’’
B.’’Keşke bundan once ölseydim de unutulup gitseydim’’
C.’’Rabbim bana salih bir evlat ver’’
D.Hepsi

19.Meryem suresi hangi ayetle başlar?
A.elif lam mim
B.kaf ha ya ayn sad
C. ha mim
D.ta sin mim

20.Aşağıdakilerden hangi peygambere peygamberlik görevi çocukken verilmemiştir?
A.Hz Muhammed
B.HzYahya
C.Hz İsa
D.Hiçbiri


21.Hz Yahya nın anne ve basına olan davranışı hangi ayette anlatılmıştır?
A.13
B.14
C.15
D.16


22.Rabbinin Hz Zekeriya ya müjdelediği çocuk için gönderdiği belirti nedir?
A.Zekeriya aleyhisselamın gençleşmesi
B.Oğlu Hz Yahya ya verilen bilgelik
C.hiç bir özrü olmaksızın konuşamaması
D.Seçilmiş bir çocuk olması


23.Allah ın Hz İsa ya verdiği sorumluluklar Meryem suresinde hangi şekilde anlatılmaz?
A.Hz İsa yı insanlara yararlı kılması
B.Namaz kılmayı emretmesi
C.Zekatı emretmesi
D.oruç tutmayı emretmesi



24.’’Büyük günü görecek olanların vay haline’’ söylemiyle tehdit edilenler kimlerdir?
A.Müslümanlardan ayrılığa düşenler
B.Hz İsa dan sonra gruplar halinde ayrılığa düşen kafirler
C.yahudiler
D.hepsi

25.Surede Kur an dilinin hangi özelliklerinden bahsedilmiştir?
A.müjdeleyici-korkutucu
B.mücizevi-tehditkar
C.kolaylaştırıcı-anlaşılır
D.Hiçbiri


26. ‘’Bu oğul, benim ve Yakuboğullarının ………….sürdürsün. Ya Rabbi, onu ……….. bir insan yap..’’ boşluğu doldurunuz
A.davasını – uyarıcı
B.mirasını – sevimli
C.geleneğini- öğüt verici
D.geleneğini- uyarıcı


27.Hz İsa ya verilen ‘’Selam’’ ın zamanı için hangisi ayetlerde geçmemektedir?
A.Doğduğu gün
B. öleceği gün
C.diriltileceği gün
D. ahiret günü


28.Hangisi Meryem suresinde adı geçen peygamberlerden değildir?
A.Hz İshak
B.Hz Yakup
C.Hz Harun
D.Hz. Davud


29.Sapık yolda olanlara Allah (c.c) ın mühlet verdiğini bildiren ayet hangisidir?
A.45
B.65
C.75
D.54


30.Surede Hz İdris ten nasıl bahsedilmiştir?
A.Sadık bir peygamber olduğundan
B.Ailesine namaz kılmayı emrettiğinden
C.Zekatı veren bir peygamber olduğundan
D.Anne-bababsına şevkatli davranmasından


31.Hangisi Hz İbrahim in babasına hitap ediş şeklidir?
A.Ey babam
B.Babacığım
C.Sevgili Babam
D.Kıymetli babam


32. Surede ifade edilen Rasul peygamber aşağıdakilerden hangisidir?
A.Hz Muhammed sav
B.Hz Yahya
C.Hz Musa
D.Hz İsa


33.Hangisi Meryem suresinde geçen mucizelerden değildir?
A.Yahya aleyhisselama çocukken bilgelik verilmesi
B.Hz İsa nın kundakta iken konuşması
C.Hz İsa nın Allah cc ile konuşması
D.Hz Meryemin hamileliği


34. 40. ayette geçen ‘’varisçi’’ ifadesi ile kim kastedilmiştir?
A.Malların bırakılacağı evlat
B.Hz İsa
C.Baki olan Allah
D.Hz Meryem


35.Rabbinin katında daha iyi ödül kazandırıcı ve daha mutlu akıbete erdirici olarak ifade edilen ne olarak geçmektedir?
A.sevaplar
B.kalıcı salih ameller
C.ecirler
D.peygamberler


36.Meryem suresinde Allah cc Zekeriya kıssasını nasıl ifade eder?
A.ibret verici olarak
B.Rabbinin rahmetinin anılması olarak
C.mucizevi olarak
D.ibret olarak


37.Hz İbrahim in babasını ‘’bana tabi ol’’ demesiyle ayetin devamında neyi amaçladığı söylenebilir?
A. Kavminden çıkarmak
B.putlarını kırmasını istemek
C.düzgün bir yola ulaştırmak
D.Hepsi


38.Kur an ı Kerimde 8 yerde geçen ‘’ kün feya kün’’ ifadesi Meryem suresinde hangi ayette geçer?
A.31. ayet
B.35. ayet
C.39. ayet
D.38.ayet


39.Yüce Allah ın malları ile büyüklük taslayan müşrikler için tehditi surede hangisi olarak geçer?
A.Müminlerin eliyle cezalandırılmaları
B.Cehennemde Şeytana arkadaş olmaları
C.Kıyamet gününün ‘’büyük azab’’ ı şeklinde
D.Cennet nimetlerinden faydalanamamaları



40.İnsanların öldükten sonra diriltilmesine iman ettiren ayetler hangisinde doğru olarak verilmiştir?
A. 66-67-68
B.72-73-74
C.71-72-73
D.56-57-58


41.’’Rahman çocuk edindi’’ (haşa) sözünün sahipleri kimlerdir?
A.Yahudi ve cahiliye müşrikleri
B.Hristiyanlar ve cahiliye müşrikleri
C.yahudi ve hristiyanlar
D.Hiçbiri


42.Surede önceki inatçı nesillerden geride bir iz kalıp kalmadığı nasıl anlatılmıştır?
A.Onların yıllar sonar bile bedenlerinin muhafaza edildiği
B.Hiçbir şeyin yok olmayacağı
C.’’Onlardan kaynaklanan bir ses kulağına geliyor mu?’’
D.Hepsi


43.Allah ın kendilerine sevgi armağan etmekle müjdelediği kimseler kimlerdir?
A.Sahabeler
B.İman edip iyi amel işleyenler
C.Muhammed sav in ümmeti
D.Hz İsa


44.Surede aşağıdakilerden hangi cennetin adı geçmektedir?
A.Firdevs
B.Adn
C.Mev a
D.hepsi geçer


45.’’Allah hidayet bulanlara hidayeti artırır.’’ Ayetiyle hidayet bulma ile ilgili aşağıdakilerden hangisinin etkili olduğunu söyleyebiliriz?
A.ümitli olmak
B.Cüz i irade
C.Namaz
D.Şefaat


46.Rabbimizin hiçbir zaman ümitsizliğe düşmeyip sırf ona kulluk etmemizi taatte sabırlı ve kararlı olmamızı emrettiği ayet hangisidir?
A.6. ayet
B.37.ayet
C.65. ayet
D.64.ayet


47. I.35. ayet
II.65. ayet III.73. ayet
IV.92. ayet
Hz İsa ya (haşa) ilahlık veren hristiyanlara ve müşriklere Rabbimin tek ilah olduğunu, eşi ve benzerinin bulunmadığını tokat derecesinde şiddetle beyan eden ayetler hangileridir?
A.Yalnız I C.I ve II
B.Yalnız II D.I II ve IV



48.’’Allah hidayet bulanlara hidayeti artırır’’ ayetiyle hidayet bulma ile ilgili hangisinin etkili olduğu söylenebilir?
A.ümitli olmak
B.cüz I irade
C.namaz
D.Allah'ın Rahmeti


49.’’Kendilerine …………….. sağlasınlar diye, Allah'tan başka ilahlar edindiler.’’
Boşluğa hanilerinin gelmesi daha uygun olur
A.üstünlük ve izzet
B.zenginlik
C.sözü geçerlilik
D.Mal mülk


50.’’şefaat’’ ile ilgili Meryem suresinden ne anlayabiliriz?
A.İman etmiş her kişinin şefaat hakkının bulunduğunu
B.Allahın yalnızca peygamberlere şefaat edeceğini
C.Sadece Rahmanın izin verdiği bir kimse başkalarına şefaat edebilir, kişilerin hiçbir sebeb olmaksızın şefaatçi kabul ettikleri değil
D.Herkese şefaaat edilecek


51.Aşağıdaki ayetlerden hangisi Meryem suresinde geçmez?
A.Rabbimizin yarattıklarının sayısını bildiği
B.Rabbimize ‘’yapayalnız tek başına’’ döneceğimiz
C.Onlara apaçık olan ayetlerimiz okunduğunda, o küfre sapanlar, iman edenlere derler ki: "İki gruptan hangisi, makam bakımından daha iyi, topluluk bakımından daha güzeldir?"
D. Fakat Rabb'im bana senin bahçenden daha iyisini verebilir ve senin bahçeni de gökten gelen bir afete uğratarak çıplak bir düzlüğe çevirebilir.



52.Hz İsmail in surede hangi özelliğinden bahsedilmemiştir?
A.Rasul olduğundan
B.Namaz ve zekatı emrettiğinden
C.Allah cc ın ondan razı olduğundan
D.Şeytana karşı verdiği mücadeleden



53.Hz. İdris, Hz İsmail gibi peygamberlerden bahsedilirken Allah ın eytlerine sadık olmaları hangi ayetle anlatılmıştır?
A.57.ayet
B.58.ayet
C.59.ayet
D.60.ayet


54.Surede bahsedilen peygamberlerden sonra gelen neslin şehvetlerine kapılıp azgınlık yapmalarını hangi güzel hasleti bırakmaları sonucuna bağlayabiliriz?
A.kitabı okumamalarına
B.namazı bırakıp zayi etmelerine
C.vaktini boş şeylerle geçirmelerine
D.Zekatı vermemelerine


55.’’Orada selamın dışında 'boşa harcanmış bir söz' işitmezler. Sabah akşam, onların rızıkları orda (bulunmakta)dır.’’ Ayetiyle müjdelenenler kimlerdir?
A.takva sahpleri
B.müminler
C.iyilik yapanlar
D.Güler yüzlü olanlar


56.Uzun bir ara ayet inmemesinden sonra Cebrail aleyhisselamın Efendimize getirdiği ayetle hangisini ifade etmemiştir?
A.Rabbini kendisini unutmadığını
B.Rabbinin kendisini Adn cenneti ile müjdelediğini
C.Cebrail ve diğer tüm meleklerin tasarrufunun Rabbinin elinde bulunduğunu
D.Rabbinin emri olmadan inemeyeceklerini


57.Aşağıdaki konulardan hangisinin Meryem suresinde geçen konulardandır?
A. meleklere iman konusu
B.Adem'in yaratılışı
C.tevhid ve diriliş konusu
D.Hz Musa ve Hızır arasında geçenler

CEVAPLAR..
1.A
2.A (4)
3.B (45)
4.C (13)
5.C (12)
6.B (11)
7.C (2)
8.B
9.C (8)
10.C
11.A
12.B (12)
13.B
14.C (23-24-25)
15.A
16.C
17.A
18.B (23)
19.B
20.A
21.B
22.C (10)
23.D (31)
24.B (37)
25.B
26.B (6)
27.D (15)
28.D (49-53)
29.C (75)
30.A (56)
31.B (42)
32.C (51)
33.C
34.C (40)
35.B (76)
36.B (2)
37.C (43)
38.B
39.B (45)
40.A
41.C (88)
42.C (98)
43.B (96)
44.B (61)
45.B (76)
46.C (65)
47.D (35-65-92)
48.B
49.A (81)
50.C (87)
51.D
52.D (54-55)
53.B
54.B (59)
55.A (62-63)
56.B (64)
57.C



[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]
__________________

《 " Lâ Edrî " Nısfu'l-İlm 》

Alıntı ile Cevapla
Alt 10.Mart.2016, 01:30   Mesaj No:20
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik tarihi: 15.Kasım.2011
Arkadaşları:62
Cinsiyet:bayan
Bulunduğu yer:Trabzon
Yaş:37
Mesajlar: 7.225
Konular: 407
Beğenildi:4329
Beğendi:3026
Takdirleri:1673992
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: İncelenmiş VE Düzenlenmiş Haliyle Sorularla Surelerimiz

20-TAHA SURESİ

*TAHA SURESİ BİZE NE ANLATIYOR*

Taha suresinin işlediği temel konu; Kuranın indiriliş gayesi olan insanların Allah ın azabından korunmak ve mükafatlarıyla mukafatlanmak için bir yol gösterici bilgiye ihtiyacı olduğunu beyan eden bir öğüt olduğu ve bu öğüdüde sadece takva sahiplerinin kulak vereceğini bunun dışında inatçı kafir-müşriklerinde kalbine zorla imanı Rasullerde koyamıyacağı bunun içinde kendilerini güçlüklere koymamaları gerektiğinden bahseder.

1.Musa as ve yaşadıklarından bahseder.

2.Musa as dan bahsetmesindeki sebeb mekkeli müşriklerin ehli kitap yahudilerden bildikleri bir gereçek olan Musa as mında Rasul oluşundandır.

3.Kuran ayetlerinin yavaş yavaş indirildiğinden bahseder.Bu şunun içindir ki,toplumlar birden bire değişim gösteremezler.

4.Allah ın seçtiği Rasuller tamamen Allah ın bilgisi ve takdiri ile olduğudur.Rasulluğu kabul etselerde etmeselerde ,Rasulluk Kişi ,kurum ve kuruluşların seçimine bırakılmayacak bir gerçekliktir ...

5.Rasullerin ortak daveti Allah ın kendisini tanıttığı şekilde öğrenilip, öylece iman etmeleridir.Öyle kulaktan dolma bilgilerle bu imanın gerçekleşmiyeceği gerçeğidir.Bunun adıda tevhid dir.

6.Allah ın dininin davetini yapacak olan Rasuller bu kutlu görevi ilk başta hiç bir beşeri güçle güçlendirme yoluna gitmemiş ve direk daveti her türlü zalimliklere bulaşmış yöneticiden ,yönetilen halka kadar tek başlarınada olsalar ulaştırmışlardır.Bu görevi yaparkende sadece Allah tan yardım istemişlerdir.

7.Müslümanların yapacakları davette hertürlü sözlü ve fiili işkencelerle başbaşa kalabileceklerdir.Bütün Rasullerin başındanda bu olaylar geçmiştir.

8.Bütün Rasuller insanları putperestliğe götüren beşeri sistem ve şirklerle mücadele etmişlerdir.

9.Firavun ve Musa as arasında RAB ve tanımı üzerinde mücadeleli bir konuşmadan bahseder.

10.Kuran ı okurken aceleden uzak bir anlamlı ve tefekkürlü okuyuşla birlikte Allah tan ilminin artırılmasına dair duada bulunmaktan bahseder.

11. Bir konu hakkında hüküm vermeden önce o konunun bütün detaylarının bilinmesi gerektiğinden bahseder.

12.Şeytanın Adem as mı nasıl kandırdığından bahsederken Adem as mında yaptığı yanlışlığı şeytana atmadan suçlunun kendisi olduğunu ve bunun için tevbe ettiğini,çünkü şeytanın kendisine apaçık düşman olduğu daha önceden Allah tarafından söylendiği,bunun için her kim işlediği suçu işlerse bu suçun faiilidir ve hiç kimseye bu suçunu atarak kurtulamıyacağı gerçeğidir.Zaten bu şekilde suçunu başkasına atmak şeytanın işidir.

13.Müslümanların kendi ailelerini namazla emretmesi ve rızıkdanda endişe etmemesiden bahseder.

TAHA SURESİ SORU VE CEVAPLARI

1-Taha suresi için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
A-Medine’de nazil olmuş, başında hurufu mukattaa harfleri bulunur ve 135 ayettir
B-Mekke’de nazil olmuş, ilk ayeti Allah’ı tesbih ile başlayıp 135 ayettir
C-Mekke’de nazil olmuş, başında hurufu mukataa harfleri bulunur ve 135 ayettir
D-Hiçbiri



2-Taha suresi tertip olarak kaçıncı sırada yer alır?
A-19
B-20
C-21
D-22



3-Allah, zikir için ne yapılmasını emrediyor?
A-Namaz kılmak
B-Kur’an okumak
C-Tesbih çekmek
D-Abdest almak


4-Allah, Peygamberine Kur’an’ın kendisine ne getirmeyeceğini söylüyor?
A-Fısk
B-Zulüm
C-Küfür
D-Sıkıntı, zahmet



5-Musa a.s hangi kutsal vadiye gitti?
A-Tuva
B-Bekke vadisi
C-Semud vadisi
D-Kurra vadisi

6-Aşağıdakilerden hangisi Kur’an ile ilgili olarak yanlıştır?
A-Peygambere rahmet ve zahmet için gelmiştir
B-Allah’tan korkan kişiye öğüt için gelmiştir
C-Peyderpey nazil olmuşur
D-Allah tarafından indirilmiştir.



7-Namazı öncelikle kime emretmeliyiz?
A-İnsanlara
B-Ehlimize
C-Çocuklara
D-Akrabalara



8-Allah’ın zikrin yüz çevirenlerin durumu ne olur?
A-Cehenneme giderler
B-Amelleri boşa gider
C-Dünyada ve ahirette rezil olurlar
D-Dar bir geçim ve kıyamet günü de kör olarak haşredilirler



9-Firavun, Musa a.s’a “Sizin Rabbiniz kim” diye sorunca Musa a.s’ın cevabı ne oldu?
A-Her şeye hilkatini veren ve doğru yola eriştiren
B-Alemlerin Rabbı olan Allah
C-Yeri ve gökyüzünü yaratan
D-Senin de benim de Rabbim olan Allah



10-Firavunun sihirbazları Musa a.s’a inanınca Firavun onlara ne dedi?
A-Sizin hepinizi öldüreceğim
B-Ben varken Musanın Rabbine mi iman ediyorsunuz?
C- Ben size izin vermeden mi O'na inandınız?
D-Size ne oluyor böyle? Nankörlük ediyorsunuz

11-Kıyamet günü kör olarak haşredilecek kimlerdir?
A-Küfür üzere ölenler
B-Münafıklar
C-Allah’ın zikrinden (Kur’an’dan yüz çevirenler
D-Müşrikler



12-Aşağıdaki ayetlerden hangisi Taha suresinde geçen müteşabih ayetlerdendir?
A-Allah’ın eli onların eli üzerinedir.
B- İyilik evlere arkalarından gelmeniz değildir.
C- (Yalnız) Celâl ve ikram sahibi Rabbinin vechi/yüzü bâki kalacaktır.
D-Rahman arşa istiva etti



13-En güzel isimler kime aittir?
A-Allah’a
B-Peygambere
C-Meleklere
D-İnsana


14-Müşriklerin Peygambere “«Rabbinden bize bir mucize getirseydi ya» demesi üzerine Allah ne diyor?
A-Mücizeyi biz istersek veririz
B- Önceki Kitablarda bulunan belgeler gelmedi mi?
C-Mücize gelmiş olsaydı işleri hemen biiterdi
D-Mücize gelse de inanmazsınız



15-Şeytan Adem a.s’a nasıl vesvese veriyor?
A-Ona ebedi cennette kalmak
B-Saltanat
C-Sonsuzluk ağacı ve sonu gelmez saltanat
D-Dünyada rahat yaşamak

16-Allah, Adem a.s’a sıkıntı çekmemesi için neyi öğütlüyor?
A-Şeytanın insan için düşman olduğunu
B-İbadeti terkmeyin
C-Allah’a kulluk edin
D-Hidayet üzere olmalarını


17-Sura üflendiğinde mücrimler kendi aralarında ne konuşacaklardır?
A-“Eyvah bize, keşke toprak olaydık”
B-“Kıyamet demek ki gerçekmiş.”
C-“ Bu olay keşke hiç olmasaydı”
D-“ «Dünyada sadece on gün kaldınız.»



18-Taha suresinde hüsrana uğrayanların hangi özelliklerinden bahsedilir
A-Adam öldürmek-haram yemek
B-Allah’a iftira atmak-Yükü zülum olmak
C-Batıla sapanlar-Allah’ı anmayı unutanlar
D-İslamdan başka din arayanlar-Allah’ın ayetlerini yalanlayanlar



19-Musa a.s Tur dağına gidince kavmini saptıran kişi idi?
A-Firavun
B-Haman
C-Karun
D-Samiri


20-Taha suresinde , insanlar Peygamberimize hangi soruyu soruyorlar?
A-Kadınların aybaşı halini
B-Kıyamet saatinden
C-Dağlardan
D-Nelerin helal kılındığını

21-Kıyamet günü dağların durumu ne olacak?
A-Sarsılacak
B-Yerlerini düpedüz bomboş bırakacak
C-Sallanıp yürütülecek
D-Atılmış renkli yünler gibi olacak


22-Allah, Peygamberinden vahyi unutmaması için ne demesini istiyor?
A-“Gögüsüme genişlik ver”
B-“Kolaylaştır işim, zorlaştırma”
C-“Hafızamı zinde tut”
D-“İlmimi artır”


23-Taha suresinde Allah lafzı kaç ayette geçiyor?
A-2
B-3
C-4
D-5


24-Allah’ın Rahman ismi Taha suresinde kaç ayette geçiyor?
A-3
B-4
C-5
D-6


25-Taha suresinde Allah’ın Rahim ismi kaç ayette geçer?
A-2
B-3
C-4
D-Geçmez

26-Aşağıdakilerden hangisi Musa a.s’a verilen mücizelerden olup ama Taha suresinde bahsedilmez?
A-Yed-i Beyza
B-Musa-yı asa
C-Sihirbazların açık yenilgiye düşmeleri
D-Her tarafı kurbağalar kaplaması



27-Musa a.s ile Sihirhazlar hangi vakitte buluşmak üzere sözleşiyorlar?
A-Bayram günü kuşluk vakti
B-Arefe günü ikindi vakti
C-Bayram günü 3.günü
D-Arefe günü sabahleyin


28-Musa a.s ile Sihirhazlardan hangisi önce hünerini gösteriyor?
A-İkisi de aynı anda
B-Önce sihirbazlar
C-Sonra Musa a.s
D-Önce Musa a.s



29-Samirinin Musa a.s’ın yokluğunda yaptığı put neydi?
A-Konuşmayan bir put olan buzağı heykeli
B-Böğüren bir put olan buzağı heykeli
C-Demirden yapılmış buzağı heykeli
D-Altından yapılmış bir heykel



30-Taha suresinde bahsedilen “Arınanların,temizlenenlerin için olan altından ırmaklar akan ebedi olan cennet” hangi adla anılır?
A-Adn
B-Firdevs
C-Kevser
D-Hiçbiri

31-Allah’ın ayetlerini unutanların ahiretteki durumu nasıl olur?
A-Onlara unutulur
B-Yakıtı insanlar ve taşlar olan ateşe atılır
C-Arafta kalırlar
D-Şeytanlarıyla baş başa kalırlar


32-Musa a.s kavmini Firavun’un zulmünden kurtarmak için hangi vakitte yola çıkarıyor?
A-Bayramın 1.günü
B-Arefe günü
C-Geceleyin
D-Sabahleyin



33-Taha suresinde bahsedilen akibet (güzel sonuç ) ne iledir?
A-Sabr
B-Takva
C-İhlas
D-İman


34-Hem Allah’ın düşmanı hem de Musa’nın düşmanı olan kimdir?
A-Şeytan
B-Müşrikler
C-Samiri
D-Firavun ailesi



35-Taha suresinde hangi peygamber adı geçmez?
A-İbrahim
B-Musa
C-Harun
D-Adem

36-Allah, Musa ve Harun’a Firavun’un yanına gidince Firavun’a nasıl davranmasını söylüyor?
A-Ona taviz vermeyin
B-Ona sert davran
C-Ona yumuşak söz söyle
D-Onunla ortak noktada buluş



37-Samiri’ye buzağıdan putu kim yapmasını söyledi?
A-Firavun
B-Din adamları
C-Şeytan
D-Nefsi

38-Kıyamet günü sesler nasıl olacak?
A-Gür şekilde
B-Fısıltı şeklinde
C-Bağırışmalar
D-Ağlamalar


39-Samiri put yapmasından dolayı hayatı boyunca ne diyecek?
A-“Şeytan’a uydum”
B”Ben zalimlerden oldum”
C-“Bana dokunmayın”
D-“Ben bunu iyi niyetle yaptım”


40-Musa a.s Rabbi ile buluşmasından sonra gördüğü manzara karşısında hali nasıldı?
A-Kızgın ve üzgün
B-Sevinçli ve mutlu
C-Neşeli ve umutlu
D-Hüzünlü ve mutlu

41-Sura üfürüldüğü zaman kimlerin gözü korkudan gömgök olur?
A-Münafıkların
B-Kafirlerin
C-Mücrimlerin
D-Fasıkların



42-Taha suresinde Allah’tan başka ilah olmadığını belirten kaç ayet vardır?

A-1
B-2
C-3
D-4


43-Taha suresinde Musa a.s ile hangi olay anlatılmaz?
A-Musa’ya risalet verilmesi
B-Musa’nın Firavun’a tebliğe gitmesi
C-Musa a.s ile Sihirbazlar kıssası
D-Musa ile Hızır kıssası



44-Mücrimlerin Cehennemdeki durumu nasıl olur?
A-Ne ölürler ne de dirilirler
B-Cayır cayır yanarlar
C-Tekrar dünyaya dönüp hayırlı kul olmayı isterler
D-“Keşke toprak olaydık” derler


45-Musa a.s Sihirbazlarla olan mücadelesinde neden korktu?
A-Firavun’un sihirbazları öldürüceği için
B-Sihirbazların yaptığı sihir yüzünden
C-Yenileceğim diye
D-Başarılı olamazsam diye

46-Kimler nereden gelirse gelsin iflah olamazlar?
A-Kafirler
B-Fasıklar
C-Mücrimler
D-Sihirbazlar


47-Musa a.s kavmiyle Firavun’dan kaçınca Firavun ne yaptı?
A-Çıldırdı
B-Ölüm fermanı çıkardı
C-Askerleri ile peşlerine düştü
D-Arkalarından asker gönderdi



48-Allah, Rasulune kimlerin malına göz dikmemesini istiyor?
A-Dünya hayatının süsünü verdiği kimselerin malına
B-Kafirlerin
C-Sonları cehennmem olan mücrimlerin malına
D-Fakirler ve yetimlerin malına



49-Taha suresinde Rabbine isyan eden ve yolunu şaşıran kimdi?
A-Firavun
B-Şeytan
C-Sihirbazlar
D-Adem


50-“En güzel isimler” anlamına gelen terkibin doğru yazılışı aşagıdakilerden hangisidir?
A-Esmaül Hüsna
B-El Esmaül Hüsna
C-Esmai el Hüsna
D-Esmaü Hüsna

51-Allah , Musa a.s’a niçin ayakkabalarını çıkarmasını istiyor?
A-Çamur olduğu için
B-Ayakkabıları ıslanmasın diye
C-Kutsal vadiye girdiği için
D-Sidretül müntahaya gireceği için


52-Allah, Musa a.s’a risalet görevini nerede veriyor?
A-Kutsal vadi Tuva’da
B-Şuayb a.s’ın hizmetinde iken
C-Gençliğinde
D-Kızıldenizde


53-Allah kıyameti niçin gizli tutuyor?
A-Gayb elinde olduğu için
B-Herkes işlediğinin karşılığını görsün diye
C-İnsanlar için imtihan olması için
D-İnsanlar için daha hayırlı olduğu için


54-Musa a.s’ın asası nerede idi?
A-Arkasında
B-Önünde
C-Sağ ellinde
D-Sol elinde

55-Musa a.s asası ile ne yapmıyordu?
A-Davalarını güdüyordü
B-Üzerine dayanıyordu
C-Bir takım ihtiyaçlarını görüyordu
D-Sihir yapıyordu

56-Musa a.s’a Allah asasını bırakmasını emredince Musa asayı yere bıraktı. Asa ne oluverdi?
A-Yılan
B-Kuş
C-Kertenkele
D-Tırtıl


57-Musa a.s Allah’a duayı ne için yapıyor?
A-Firavun iman etsin diye
B-İsrailoğulları iman etsin diye
C-Sözünü iyi anlasınlar diye
D-Kendisine mücize vermesi için


58-Hz.Musa niçin kardeşi Harun’un kendisine vezir olmasının sebeplerden birisi değildir?
A-Arkasını güçlendirmek için
B-İşlerinde ortak etmeye
C-Kendisi konuşmada güçlük çektiği için
D-Allah’ı daha çok tesbih ve zikir etmek için


59-Allah Musa a.s’a daha önce de lütufta bulunduğunu söylüyor. Bu lütuf neydi?
A-Annesine vahyedilerek Musa’yı doğduğunda sandık içine koyup denize bırakması
B-Firavunun zulmünden kurtarması
C-Şuayb a.s’ın kızlarıyla evlendirmesi
D-Firavun sarayında iken bir adamı öldürmenin cezasından kurtarması


60-Musa a.s senelerce hangi kavimde kalmıştı?
A-Ad kavmi
B-Semud
C-Medyen
D-Kıbtilerde

61-Allah, Musa ve Harun’un Firavun’a nasıl gitmesini istiyor?
A-Asayla
B-Yedi Beyza ile
C-Mücizelerle
D-Ayetlerle


62-Musa a.s ve kardeşi Firavun’a giderken neden korkuyorlar?
A-Sihirbazlardan
B-Firavunun kendilerine kötülük etmesinden
C-Firavunun askerlerinden
D-Öldürülmelerinden


63-Musa a.s selamın kimlere ait olduğunu Firavuna söylüyor?
A-Müminlere
B-Muttakilere
C-Hidayete tabi olanlara
D-İhlaslı kullara


64-“Akıl sahipleri için ibretler vardı” sözü Taha suresinde kaç yerde geçer?
A-1
B-2
C-3
D-Geçmez


65-Allah’ın ilmi nerededir?
A-Allah’ın indinde bir kitapta
B-Sidretül müntehada
C-Kur’an’da
D-Allahın ilmi her yerde

66-“(Firavun Musa'ya şöyle) dedi: «Ey Musa! Sen ……….. bizi yerimizden çıkarmak için mi geldin bize?» Boşluğa ne gelmelidir?

A-Ayetlerinle
B-Sihrinle
C-Allah’ınla
D-Asanla


67-“Bu ikisi, muhakkak ki, sihirleriyle sizi yurdunuzdan çıkarmak ve sizin örnek yolunuzu ortadan kaldırmak isteyen iki sihirbazdırlar sadece.» Bu sözü kim kime söylüyor?
A-Firavun, Musa ve Harun’a
B-Musa a.s, Firavun ve sihirbazlara
C-Sihirbazlar, Musa ve Harun a.s’a
D-İsrailoğulları, Firavun ve sihirbazlara


68-Firavun, Sihirbazların imanı karşısında onları tehdit ediyor. Aşağıdakilerden hangisi o tehditlerden biri değildir?
A-Ellerini ve ayaklarını caprazlama kesmek
B-Hurma kütüğü dalına asmak
C-Şiddetli işkence
D-Sürgün etmek


69-Aşağıdakileren hangisi Taha suresinde geçen İsrailoğullarına verilen nimetlerden biri değildir?
A-Kudret helvası
B-Asa mucizesi
C-Bıldırcın eti
D-Firavunun zulmünden kurtarmak


70-Kıyamet günü insanların sesleri neden kısılacaktır?
A-Rahmanın heybetinden
B-Ölüm korkusuyla
C-Hesap günü korkusuyla
D-Cehennem korkusuyla

CEVAPLAR..
1.C
2.B
3.A (14)
4.D
5.A
6.A (2)
7.B (132)
8.D (100)
9.A (50)
10.C (71)
11.C (124)
12.B
13.A (8)
14.B (133)
15.C (120)
16.A (117)
17.D (103)
18.B (111)
19.D (85)
20.C (105)
21.B (106)
22.D (114)
23.D
24.B
25.D
26.D (20-21-22-66)
27.A (59)
28.B (66)
29.B (88)
30.A (75-76)
31.A (126)
32.C (77)
33.B
34.D
35.A
36.C (44)
37.D (96)
38.B (108)
39.C (97)
40.A (86)
41.C (102)
42.C (8-14-98)
43.D
44.A (74)
45.B (66-67-68)
46.D (69)
47.C (78)
48.A (131)
49.D (121)
50.B
51.C (12)
52.A (13)
53.B (15)
54.C (17)
55.D (18)
56.A (69)
57.C (28)
58.A
59.A (37-39)
60.C (40)
61.D
62.B (45)
63.C (47)
64.B (54-128)
65.A (52)
66.B (57)
67.C (63)
68.D (71)
69.B (80)
70.A (108)


[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]
__________________

《 " Lâ Edrî " Nısfu'l-İlm 》

Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Ziyaretçi)
 
Seçenekler

Yukarıdaki Konu Başlığına Benzeyen,Medineweb'de Otomotik Bulunan 5 Konu Aşağıda Listelenmiştir
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Cin suresini sorularla tanıyalım Abdulmelik Sorularla Sureleri Tanıyalım 43 27.Nisan.2016 06:49
Tur Suresini Sorularla Tanıyalım Abdulmelik Sorularla Sureleri Tanıyalım 27 07.Nisan.2016 18:21
MÜ'MİN SURESİNİ sorularla TANIYALIM Abdulmelik Sorularla Sureleri Tanıyalım 28 27.Mart.2016 08:55
Hud süresini sorularla tanıyalım.... bilinmez Sorularla Sureleri Tanıyalım 32 04.Mart.2016 16:01
Ra'd Suresini Sorularla Tanıyalım Abdulmelik Sorularla Sureleri Tanıyalım 54 03.Mart.2016 18:24

Yeni Sayfa 1

www.medineweb.net Ana Sayfa

Tefekküre Davet Köşesi

Medineweb Sosyal Medya Guruplarımıza Katılın

facebookacebook   twitter Twitter   InstagramInstagram

  Medineweb Ana Sayfasının en iyi Görüntüsü 1280*768 olarak ayarlıdır.

 Camii Vakitmatik



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268