Medineweb Forum/Huzur Adresi
Geri Git   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.KUR'ÂN-I KERİM.::. > Kurân-ı Kerîm > Sorularla Sureleri Tanıyalım

Konu Bilgisi: Konu Sahibi Mihrinaz,Açılış Tarihi:  23.Şubat.2016 (14:05), Konuya Son Cevap : 14.Haziran.2016 (14:27). Konuya 96 Mesaj yazıldı

Ağaç Şeklinde Aç8Beğeni
Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 11.Mart.2016, 14:21   Mesaj No:21
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik tarihi: 15.Kasım.2011
Arkadaşları:62
Cinsiyet:bayan
Bulunduğu yer:Trabzon
Yaş:37
Mesajlar: 6.843
Konular: 366
Beğenildi:3843
Beğendi:2687
Takdirleri:1590823
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: İncelenmiş VE Düzenlenmiş Haliyle Sorularla Surelerimiz

21-ENBİYA SURESİ

*ENBİYA SURESİ BİZE NE ANLATIYOR*
Surenin işlediği temel konu; Muhammed as ile mekkkenin ileri gelenleri arasında çıkan tartışmaları ele alarak bu şüphelerine cevaplar verilmekle birlikte Muhammed as mın her kes için gönderilmiş bir Rahmet vesilesi olduğundan bahseder.

1.Rasulluğun bir beşer olmasına şaşıp buna itiraz edenlere verilen cevaplardan bahseder.

2.Muhammed as mın getirdiği vahiyi inkar edenler,getirilen vahiye yaptıkları itirazlar red edilerek ,Rasulullah a itirazda bulunanlar adeta sorguya çekilmiştir.

3.İnsanların hesap günü yaklaşmalarına rağmen umursamadan gaflet içinde eğlenceye daldıklarından bahseder.

4.Tevhid ve şirkin her dönem çatışacağı kaçınılmaz bir gerçektir.

5.Bütün işlerin karışıklığının sebebi insanların azgınlaşarak Allah ın ilahlık vasıflarına bürünmek istemelerindendir.

6.Bu kitabın izzet ve şeref kaynağı olduğundan bahseder.

7.Göklerin ve yerin, ikisi arasında olanların yaratıcısının Allah olduğu haber veriliyor

8.Göklerin, yerin ve ikisi arasındakilerin oyun ve eğlence olsun diye yaratılmadığından bahseder

9.Hak, bâtıl karşısında daima galip gelecektir

10.Eğer göklerde ve yerde egemen Allah’tan başka tanrılar olsaydı göklerin ve yerin dengesinin altüst olacağından bahseder

11.Allah’tan başka İlâh yoktur. Allah kendisinden başka İlâh olmayandır

12.Kendisine yönelinecek, kendisine kulluk edilecek tek varlık Allah’tır. Ondan başka İlâh yoktur

13. Allah’ın ne oğlu vardır, ne kızı vardır, ne de yeryüzünde yetkilileri vardır.

14.Ne melekler, ne peygamberler, ne yeryüzü yöneticileri, ne melikleri, ne kralları, ne hacılar, ne hocalar, ne şeyhler, ne mürşitler Allah yetkilerine sahip değillerdir. Allah’ın rubûbiyetine, ulûhiyetine, egemenliğine hiç kimse ortak değildir mesajını bizlere verir

ENBİYA SURESİ SORU VE CEVAPLARI

1.Sure kaç ayetten oluşmaktadır ve nerede inmiştir

a.115 ayet ve Mekkidir
b.112 ayet ve mekkidir
c.110 ayet ve Medenidir
d.112 ayet ve Mekkidir


2.''Enbiya'' kelime anlamı olarak ne manaya gelmektedir

a.evliyalar
b.şüheda
c.peygamberler
d.şehitler


3.Kuran daki sıralamaya göre ,Enbiya suresi hangi sureler arasındadır

a.Taha -Meryem
b.meryem - Hac
c.Taha -Hac
d.Kehf -Taha

4.Hangisi ilk ayeti kerimede geçen kavramlardandır

a.Rahman -diriltme
b.Hesap günü-gaflet
c.şan ve şeref -sihir
d.hepsi


5.Sureyle ilgili verilenlerden hangisi yanlıştır

a.Kıyamet halleri, öldükten sonra dirilme ve hesap verme konularını ele almaktadır
b.İslâm'ın temel inançları ele alınmakta;
c.hayat ve ölüm konularına yer verilmekte,
d.Hz.Meryemin başından geçenler bütün detayıyla anlatılmaktadır

6.Hesap verecekleri gün yaklaştığı halde insanlar niçin buna aldırmıyorlar

a.bilmedikleri için
b.beşer oldukları için
c.gaflet içinde oldukları için
d.inkar ettikleri için



7.Bu surede de geçen''her nefis ölümü tadacaktır''ayeti hangi surelerde de geçmektedir

a.Bakara suresi - Al-i İmran
b.Ankebut - Al-i İmran
c.Yasin - Nebe
d.Hud suresi -Ankebut


8.Hangisi İlahi vahye,Peygambere karşı ,zalimlerin kendi aralarında konuştuklarından değildir

a.Bu sizin gibi insandan başka bir şey değildir
b.O'nun söyledikleri karmaşık rüyalardır
c.O bir şairdir
d.Mucize istemiyoruz


9.Yüce Allah, nasıl bir kitap indirmiştir

a.içinde şan ve şeref bulunan
b.herşeyin anlatıldığı
c.mucizelerle dolu
d.Peygamberlerini koruyan


10.Hangisi gaflet içinde olan insanın özelliklerinden değildir

a.Rablerinden gelen her uyarıyı dinliyorlar
b.Kalpleri hep oyundadır
c.her uyarıyı mutlaka eğlenerek dinliyorlar
d.hesap günü yaklaştığı halde aldırmıyorlar

11.Yüce Allah ,peygamberleri,onun yanında yer alan mü'minleri ve ölçüyü aşanlara nasıl söz veriyor.ayeti yazınız

a.her biri,adn cennetlerine girecekler,aşırı gidenler çetin bir azaba uğratılacak
b.selam ile cennet yurduna girecekler ,ölçüyü aşanlar hesabını verecekler
c.kendilerini ve dilediklerimizi kurtarıp,aşırı gidenleri yok ettik
d.onlar gaflet içindeler aldırmıyorlar



12.gelen azapla beraberkendilerine''yazıklar olsun bize!biz gerçekten zalimdik ''diyen..zalimler için yüce Allah'ın sözü ne oluyor..ayeti yazınız

a.Göklerde ve yerde ne varsa hepsi ,hepsi O'nundur
b.artık bütün duaları bu oldu.onları sonunda biçilmiş,sönmüş kimseler yaptık
c.Allah'ın rahmeti herkesi kuşatır,sizlerde affedildiniz
d.hepsi



13.Surede açıkça hangisinden bahsedilmez..

a.diriltme
b.kötülük ve iyilikle sınanma
c.rasul
d.Meryem



14.Ayeti kerimede geçen''en sert şekilde kırıp geçirme''anlamını ifade eden kelime hangisidir..ayeti yazınız

a.Kasemna(kasame)
b.sübhanallah
c.yüsebbihune
d.zalimeten



15.18.ayette geçen evrensel yasa hangisidir..ayeti yazınız

a.her türlü durumda esnek olup,ortamına göre davranılmalı
b.Batıl bile olsa baız durumlarda Hakkın gizlemesi
c.batıl ile mücadele de Hakk ın hiç bir zaman galip gelemeyeceği
d.Hakk'ın ,gerçeğin üstün gelmesi,batılın ise yok olup gitmesi gerçeği

16.Allah'ın huzurunda bulunanlar için,aşağıdakilerden hangisi yanlıştır..ayeti yazınız

a.gece gündüz O'nu teşbih ederler
b.hiç bıkmaksızın Allah'a ibadet ederler
c.bazen ibadet etmekten yorgun düşerler
c.O'nu tesbih etmekten bıkıp usanmazlar




17.Yüce Allah'ın,peygamberlerinde birer insan olduğunu vurguladığı ayeti kerime hangisidir...yazınız

a.8
b.9
c.10
d.4


18.Allah'ın azabı inkarcılara nasıl gelecek..ayeti yazınız

a.ansızın
b.uzun bir bekleyişten sonra
c.uykuda
d.hepsi



19.Surede ''yemin olsun ki,andolsun Kİ''ile başlayan kaç tane ayetvardır...yazınız
A.7
b.8
c.6
d.1



20.Kimler kendilerine yapılan çağrıyı,daveti işitmezler.ayeti yazınız

a.körler
b.sağırlar
c.bilmeyenler
d.ümmiler

21.Özellikle inkar edenlerin önüne serilen mucizelerden hangisi bu surede geçmez.ilgili ayetleri yazınız

a.gökyüzünü korunmuş tavan yaptık
b.Ogeceyi gündüzü,güneşi ayı yaratandır
c.göklerin ve yerin bitişik olduğunu
d.Yakup a.s 'a büyük sabır verdik



22.İnkar edenlerin görmedikleri şey nedir.ayeti yazınız


a.Allah'ın azabının yakın olduğu gerçeği
b.Göklerin ve yerin bitişik olduğu ve Allah'ın onlerı birbirinden ayırdını
c.tevbe kapısının her zaman açık olduğu,fakat bilmedikleri
d.ebedi olarak cehennemlik oldukları


23.Eğer (meleklerden)kim ''ben O'nun dışında bir ilahım ''derse Allah onu nasıl cezalandırır.ayeti yazınız

a.cennetinden kovar
b.cehennem
c.günahkar
d.şeytana uymuştur

24. Hangisi meleklerin özelliklerinden değildir.ayetleri yazınız


a.Daima Allah'In emriyle hareket ederler
b.O'nun rızası dışında kimseye şefaat göstermezler
c.kıyamet günü mü'minlere şefaat edecekler
d.Allah'a olan saygılarından dolayı titrerler

25.Darvin ve arkadaşlarının ortaya attıkları,hayatın ilk kaynağı,hayatın ortaya çıkışı ve gelişmesine dair teorilerinde ortaya koyduklarını düşündükleri ,ama Kur'an'In bunu zaten hayat kaynağı olarak açıladığı, hayat mucizesi nedir.ayeti yazınız

a.su
b.rüya
c.gayb
d.hikmet

26.''.herkes ölümü tadacaktır'' ayeti hangisidir.yazınız

a.innellahe meassabirin
b.küllü nefsin zaigatül mevt
c.elhamdülillahirabbilalemin
d.rabbiş rahli sadri veyessirli emri

27.insanlık iyilik ve kötülükle sınandıktan sonraki evresi nedir.ayeti yazınız


a.bize döndürüleceksiniz
b.acı sınavlardan geçeceksiniz
c.sırattan geçeceksiniz
d.firdevs cennetine gireceksiniz

28.Yüce Allah insanın yaradılışını nasıl nitelendiriyor.ayeti yazınız

a.günahkar
b.aceleci
c.sabırlı
d.inatçı

29.Kafirlerin bilmedikleri,bilselerdi böyle yapmazlardı ..diye geçen ve dehşet anının tasvir edildiği tablo hangi ayettir

a.24-25
b.39-40
c.31-32
d.26-27

30.Peygamberlerle alay edenlerin akibeti ne olmuştur.ayeti yazınız

a.alay ettikleri şeyler kuşatıp yokediverdi
b.azapları ahirete bırakıldı
c.Allah'ın rahmeti hepsini saracaktır
d.onlar ne gafildirler.Allah yüzlerine bakmayacaktır



31.Kıyamet günü ,hesaba çekilecek kimsenin ,gözlerin görebileceğinden daha küçük ,hafif nesnelerin bile hesaba çekileceği,kimseye zerre kadar zulmedilmeyeceği anlatılırken hangi somut ifadeler kullanılıyor.ayeti yazınız


a.karınca-tohum
b.hardal tanesi-terazi
c.tartı- karınca kadar
d.gözlerin görebildiği herşey- terazi


32.Musave Harun a.s 'a verilen Tevrat nasıl nitelendiriliyor.ayeti yazınız

a.ışık ve öğüt kitabı
b.dua kitabı
c.ilim ve ilahi kitabı
d.kurtarıcı-ışık kaynağı

33.Tevrattan sonra ,yeryüzünde salih kulların kesinlikle egemen olacağının bahsedildiği kitap hangisidir

a.Kuranı kerim
b.Zebur
c.incil
d.barnabas incili

34.Onları salih insanlardan kıldık diye bahdedilen ve İbrahim peygambere bahşedilen nimet nedir.ayeti yazınız

a.ümmetin önderi olması
b.İshak ve Yakup
c.Lut peygamber
d.Tek başına bir ümmet olması


35.Sonunda .........ve...............önündeki set yıkıldığında bunlar bütün tepelerden akarak her tarafa yayılırlar.ayetinde boşluğa ne gelmelidir.ayet numarasını yazınız

a.habil ve kabil
b.ismail ve ishak
c.yecüc ve mecüc
d.mehdi ve hasan askeri


36.Rabbinin azabından az bir şey inkar edenlere dokunsa,ne derler..ayeti yazınız


a.Vallahi ne büyük bir güneh işlemişiz
b."Eyvahlar olsun! Biz gerçekten kendimize zulmetmişiz
c.Hesap görücü olarak Allah yeter
d.Yuh olsun bize..


37.Lut peygamberle ilgili verilenlerden hangisi yanlıştır

a.egemenlik ve bilgi verildi
b. halkı iğrenç işler yapan o kentten kurtarıldı
c.Allah'ın rahmetinin kapsamına alındı
d.cennetle müjdelendi


38.
*gerçekten onlar kötü bir topluluktu
*onu ve ailesini büyük bir sıkıntıdan kurtarmıştık
*bizde onların hepsini birden boğduk
Yukarda verilen bilgier hangi peygambere aittir.

a.davut a.s
b.süleyman a.s
c.Nuh a.s
d.Lut a.s


39.Kendisine hüküm ve ilim verilen peygamberler hangisinde doğru verilmiştir.ayetlerini yazınız

a.zekeriyya-yahya-meryem
b.Lut-Davud-Süleyman
c.Yunus-yahya-Zekeriyya
d.ismail-idris-zülkifl


40.Hangisi Eyyub peygamberin duasıdır.

a.Senden başka ilah yoktur, sen her türlü noksanlıktan münezzehsin, ben gerçekten bir zalim oldum ".
b.Bir derde yakalandım, sen ise merhametlilerin en merhametlisisin
c..Ya Rabb'i, benim ile müşrikler arasındaki davayı hak ilkesi uyarınca hükme bağla
d.hepsi

41.İnkarcılara verilecek ,azap ve dehşet anıyla ilgili ,ayeti kerimede hangisi geçmez.ayeti yazınız

a.apansız bir şekilde karşılarına çıkıverir
b. şaşkınlıktan donakalırlar
c.onu ne başlarından savabilirler ve ne de kendilerine mühlet verilir
d.çetin bir azaba çarptırılacaklar


42.
*Davud a.s
*Musa a.s
*Harun a.s
*Yakup a.s
*Meryem a.s
*idris a.s
*İsa
*İsmail
*zülkifl

yukarda verilen peygamber isimlerinden hangisi surede geçmez...

a.Meryem-İsa a.s
b.zülkifl-ismail a.s
c.harun-yakup a.s
d.isa-yakup a.s


43.İbrahim peygambere daha öncede verilen yetenek nedir.ayeti yazınız

a.kimselereverilmeyen ilim
b doğru ile eğriyi ayırdetme
c.kuşlarla konuşma
d.zırh yapma

44.İşte bu Kuran................................kitabıdır..bo şluğa hangisi gelmelidir . ayeti yazınız

a.mübarek bir öğüt
b.akıl sahiplerine uyarı
c.peygamber kıssalarının anlatıldığı
d.ışık kaynağı

45.hangisi muttakilerin özelliklerindendir.ayeti yazınız

a.kıyamet günü yüzleri ak olacaktır
b.Onlar Rabb'lerinden görmeden korkarlar ve kıyamet gününün dehşetinden ürkerler
c.bütün peygamberlere iman ederler
d.iyilik ve hayırda yarışırlar...

46.Yunus peygamber surede hangi isimle geçiyor.ayeti yazınız

a.yosef
b.Zünnun
c.Yunus
d.Abraham


47.Eyyub a.s ma musibetler giderildikten sonra ne bahşediliyor..ayeti yazınız

a.sabır
b.kitap
c.ailesi
d.mal mülk

48.mü'minleri Allah nasıl kurtardığını söylüyor.ayeti yazınız


a.dualları kabul edip,sıkıntılarını gidererek
b.namaz kılanları rahmetiyle kuşatarak
c.infak edenleri selamete erdirerek
d.ebediyyen razı olarak

49.Enbiya suresinde geçen peygamber kıssalarında özellikle hangi unsura dikkat çekiliyor...

a.sabır ve dua etmenin önemi
b.zikir ve ilhamın önemi
c.çok ibadet edenlerin selamete çıktığı
d.hiçbiri

50.Yüce Allah'ın peygamberlerine yönelik rahmetinin belirtisi olarak,imtihan anında onları koruyuşunun yansıtıldığı peygamber kıssalarında aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır...

a.İbrahim-Lut-Nuh a.s ( Milletlerinin onları yalanlaması)
b.Davud-Süleyman a.s (bol nimetler verilerek sınanma
c.Eyyub a.s (sıkıntılara sabır)
d.İsa a.s (milletinin zulmü)

51.Surede ''De ki'' ifadesiyle başlayan kaç ayet vardır..yazınız

a.1
b.2
c.3
d.4


52.Zalimler peygamberimizden ne istediler..ayeti yazınız


a.mucize
b.inkar etmesini
c.büyü yapmasını
d.yalan söylemesini

53.Hangisi surede geçen ayetlerden değildir.yazınız

a.sağırlar, uyarıldıklarında çağrıyı işitemezler.
b.Hesap görücü olarak biz yeteriz.
c.Bu Kur'an, tarafımızdan indirilmiş kutsal bir öğüttür.
d.Hepsi


54.Allah'ın azabına yakalanan toplumların çaresizlik tasviri yapılıyor,gözler önüne canlı bir tablo olarak sunuluyor...ilgili ayetler hangileridir...


a.16-17-18-19
b.11-12-13-14-15
c.30-31-32-33
d.36-37-38-41


55.Hangisi surede geçen Allah'In sıfatlarından değildir..

a.Allah, o müşriklerin asılsız yakıştırmalarından münezzehtir
b.O yaptıklarından sorumlu değildir
cAllah'tan başka ilah yoktur
d.hepsi geçer

56.Hangisi İbrahim peygamberin;milletine yönelttigi sorulardan değildir.ayetleri yaziniz.

a.hala akıllanmayacak mısınız
b.sizlere hicbir fayda ve zarar vermeyecek varlıklara mi tapiyorsunuz
c.bunu ilahlarimiza kim yaptı
D.şu başına toplanıp durdugunuz heykeller nedir


57.Doğrusu sizin rabbiniz ..............ve.............Rabbidir ki onları yaratmıştır.boşluğahangisi gelmelidir.ayeti yaziniz


A.Gece ve ggündüzün
b.göklerin ve yerin
C.ins ve cinin
D.dağların ve taşların


58.İlahlarının öcünü almak isteyentopluluk ,ibrahim peygambere nasil bir ceza seçiyorlar.ayeti yaziniz


A.ateşe atin
B.suya atin
C.şehirden koçun
D.ailesinden ayirin



59.Allahu tealanın ateşe emri ne olmuştur.ayeti yaziniz

A.sakın yakma
B.serin ve zararsız ol
C.gül bahçesine dönüş
D.digerlerini yak


60.tuzaktan kurtulan İbrahim peygamber hangi peygamberle birlikte insanlara verimli. Ve bereketli kılınan bölgeye yerleştiriliyor.ayeti yaziniz


A.nuh
B.lut
C.ishak
D.yunus


61.Hangisi bir yörüngede hareket edenler arasında değildir

A.güneş
B.ay
C.gece
D.ekvator
E.gündüz



62.Eğer gökte ve yerde Allahtan başka ilahlar olsaydi ne olurudu.ayeti yaziniz


A.onların ikiside bozulup giderdi
B.inkarcılar haklı olurdu
C.takva sahipleri için imtihan olurdu
D.Hicbiri


63.Hakkı bilmeyenlerin ondan yüzçevirenlerin olmayıp,bu kitap kimlerindir.ayeti yazınız


A.abdestli gezenlerin
B.onu yüksekte tutanların
C.peygamberle beraber olanların ve ondan öncekilerin kitabi
D.alimlerin,erenlerin kitabi


64.Davud ve süleyman peygamber hangi konu hakkında hüküm vermişti.ayeti yaziniz


A.ekin
B.miras
C.boşanma
D.savaş

65.Allahın emri doğrultusundayol ggösteren önderler olan bu insanların özellikleriyle ilgili hangisi yanlistir.ayeti yaziniz


A.hayırlı isler yaparlar
B.namaz kílar
C.zekat verirler
D.hepsi

66.O gün geldiğinde,kıyamet günü.göklerin alacağı şekil nasıl tasvir ediliyor.ayeti yazınız

a.yenilmiş ekin gibi
b.gökyüzü tavam olcak
c.kitabın sayfalarının dürülmesi gibi
d.herkesin başını döndürecek


67.Haberiniz olsun ki siz ve Allah'ın dışında taptıklarınız.....................olacaksınız...ay eti tamalayınız .ayet numarasını yazınız

a.cehenneme ateş
b.cehenneme kütük(yakıt)
c.şeytana arkadaş
d.cehenneme su


68.Hangisi ''sabırlı kullardandı''diye bahsedilen peygamberlerden değildir.ayeti yazınız

a.yusuf a.s
b.İsmail a.s
c.zülkifl a.s
d.İdris a.s


69.
*cehennemden uzak tutlmuşlardır
*cehennemin uğultusunu duymazlar
*onları büyük korku bile üzmez
*gönüllerinin dilediği kadar orada kalırlar

verilen bilgiler kimlere aittir...ayetleri yazınız

a.cehenneme yakıt olacak olanlar
b.kendilerine Allahtan bir güzellik verilenler
c.yetim sevindirenler
d.derslere sürekli katılım yapanlar


70.Cehennemden uzak tutulanları melekler nasıl karşılrlar...ayetiyazınız


a.İşte bu size vaad edilmiş olan mutlu gününüzdür
b.selam ile girin
c.hala boyun eğip teslim olmuyormusunuz
d.şüphesiz Allah herşeyi görür bilir

71.Hz. Muhammed bütün insanlığa gönderilmiş bir peygamber, dolayısıy*la âlemlere rahmettir.ilgili ayet hangisidir.yazınız

a.107
b.106
c.110
d.10

72.haksız ve çirkin isnatlar karşısında Hz. Peygamber hâkimler hâkimi olan Allah'ın merhametine ve yardımına sığınarak kavmi ile kendisi arasında hak ile hükmetmesini istemiştir.ilgili ayet numarasını ve ayeti yazınız

a.108
b.112
c.52
d.42


73.Bir zamanlar öfkelenerek giden,Allah'ın kendisini asla sıkıştıramayacağını sanan peygamber hangisidir

a.yunus a.s
b.yusuf a.s
c.ibrahim a.s
d.eyyub a.s

74.Dağlar kuşlarla beraber kimin emrine verilmişti.ayeti yazınız

a.Davud a.s
b.süleyman a.s
c.yunus a.s
d.ibrahim a.s


75. derin sulara dalan ve başka işler yapan bazı şeytanları ve şiddetli rüzgarlar emrine verilen peygamber kimdir.ayetleri yazınız

a.süleyman a.s
b.davud a.s
c.zülkifl
d.idris a.s


76.görüp bilmedikleri halde Rablerine saygı duyanlar kimlerdir.

a.muttakiler
b.şehidler
c.yetimler
d.iyi niyetliler

77.''atalarımızı bunlara taparken bulduk''diyen topluluğa İbrahim peygamberin cevabı ne olmuştur.ayeti yazınız

a.53
b.54
c.55
d.46


78.İbrahim peygamber, ne zaman putlarına hile yapacağını söylemiştir.ayeti azınız

a.şafak sökerken
b.bayram sabahı
c.siz arkanızı dönüp gittikten sonra
d.azaba uğradıkları zaman


79.Biz göğü ,yeri ve arasındakileri .................için yartmadık.boşluğa ne gelmelidir.ayet numarasını yazınız

a.yiyip içilsin diye
b.oyun oynamak
c.kavga etmeniz
d.savaşmanız

80.Gaflet içinde olanlar Rablerinden gelen her uyarıyı nasıl dinliyorlar..ayeti yazınız


a.dikkatle dinliyorlar
b.sabırla
c.mutlaka eğlenerek
d.can kulağı ile

81.surede bahsi geçen''namusunu koruyan o kadın''kimdir.ayeti yazınız

a.asiye
b.aişe
c.amine
d.meryem


82.''Rahman ''kelimesi bu surede kaç yerde geçer..yazınız

a.4
b.3
c.5
d.geçmez

83.''Şefaat'' kelimesi kaç yrde geçer..yazınız


a.1
b.2
c.3
d.geçmez


84.''Rahmet''kelimesi kaç yerde geçer.yazınız


a.1
b.2
c.3
d.5


CEVAPLAR...
1.B
2.C
3.C
4.B
5.D
6.C
7.B
8.D (5)
9.A (10)
10.A
11.C (9)
12.B (15)
13.D
14.A (11)
15.D (18)
16.C (19-20)
17.A
18.A (12)
19.B
20.B (45)
21.D (30-32-33)
22.B (30)
23.B (29)
24.C (27)
25.A (30)
26.B (35)
27.A
28.B (37)
29.B
30.A (41)
31.B (47)
32.A (48)
33.B 8105)
34.B (72)
35.C (96)
36.B (46)
37.D
38.C
39.B (74-79)
40.B (83)
41.B (39-40-98)
42.A
43.B (51)
44.A (50)
45.B (49)
46.B (87)
47.C (84)
48.A (76)
49.A
50.D
51.C
52.A (5)
53.D
54.B
55.D
56.C (52-53-54)
57.B (56)
58.A (68)
59.B (69)
60.B (71)
61.D (33)
62.A (22)
63.C (24)
64.A (78)
65.D (73)
66.C (104)
67.B (98)
68.A (85)
69.B (101-102)
70.A (103)
71.A (107)
72.B
73.A (87)
74.A (79)
75.A (81)
76.A
77.B (54)
78.C (57)
79.B (16)
80.C (2)
81.D (91)
82.A
83.A (28)
84.C

[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]
__________________

《 " Lâ Edrî " Nısfu'l-İlm 》

Alıntı ile Cevapla
Alt 14.Mart.2016, 08:40   Mesaj No:22
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik tarihi: 15.Kasım.2011
Arkadaşları:62
Cinsiyet:bayan
Bulunduğu yer:Trabzon
Yaş:37
Mesajlar: 6.843
Konular: 366
Beğenildi:3843
Beğendi:2687
Takdirleri:1590823
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: İncelenmiş VE Düzenlenmiş Haliyle Sorularla Surelerimiz

22.HACC SURESİ

*HAC SURESİ BİZE NE ANLATIYOR*

Hac suresinin işlediği temel konu;müslümalar,müşrikler ve bolluk ferahta müslümanlara yaklaşan ,zorluklarda acabalara düşen şaşkınlara hitap ederek bir yandanda şirk ve tevhidin vaz geçilmez çarpışmasından bahseder.

Ayrıca bir yandan kabenin sahibi gibi davranan müşrikler bir yandan Allah a ortak koştukları,Allah ile kendi aralarına aracı kıldıkları salih kişilerin putları eleştirilerek.Kabenin sahibinin Allah olduğu ve İbrahim as kabeyi imar ettikten sonra Kabeye insanları ibadete çağırınca ŞİRK katmadan ibedet ediniz vurgusunu yapıyor.

Müşriklerin kabeye sahip çıkıp bir yandanda müslümanları buraya bırakmamalarına karşın müslümanlara müşriklerle savaşma izni çıkıyor. Savaşın sonundada yine adil davranmaları tafsiye ediyordu.

1.Surede kıyamet tasvirleri tüm dehşeti ile anlayacağımız örneklerle gözler önüne serilmekte…

2.Tevhid ehlinin tutarlı sağlıklı huzurlu bir yol edindiğini…

3.Şirk/küfür ehlinin mantıksız huzursuz tutarsız nankör bir yol edindiğini…

4.Allah hakkında gelişigüzel/tutarsız konuşmak ve bu konuşmalarla insanları saptırmak zülüm olduğunu bunu yapan zalim olduğunu…

5.İnsan yaratılışının çeşitli aşamaları olduğunu…

6.Allahın değişmez kanunu Sünnetullah’a işaret ettiğini…

7.Hesap gününe değinip,iyi işler yapanların kötü işler yapanların akıbeti sürpriz olmadığını..

8.İbadetlerinizi Allaha has kılın emri üzerinde durduğunu…

9.İbadetlerinizde niyet ihlas önemli olduğunu…

10.Hakiki müminlerin sıfatları, olması gereken hal hareketlerine işaret ettiğini…

11.Dinde kolaylık esas olduğunu…

12.Allahın güç ve kudreti Allaha aittir.eşi benzeri rakibi olmadığını….

13.Peygamberlerin yaşantısı canlı vahiy olduğunu örnek edinilmesi gerektiğini…

14.Peygamberlerine teselli verip üzülmemelerini….zaferin ergeç İslam’ın olduğunu..

15.Allah Tevhid ehlin yardımcısıdır.dinine yardım edenlerin yardımcısı olduğunu..

16.Rızk olarak helal olanları teminde çaba gerektiğini….

17.Müminler zülüm etmez zulmü de kabul etmez olduklarını… Zülüm edenlere misilleme hakları olduğunu, aşırıya gitmenin yasak olduğunu…

18.Kurban kesiminde ihlas samimiyet olmayınca kurbanların kabilin kurbanına benzeyeceğini…

19.Hacc ibadetinin farz olduğunu,haccın menasik ve şeairlerine saygı duyulması gerektiğini..

20.Şirkin affedilmez hata olduğunu, şirkten şirk kokan ibadetlerden uzak kalınması gerektiğini…

21.Allahın ayetleri müminler için nini ve hikaye olmaması gerektiğini..kalplerini ürpertmesi gerektiğini,hayatlarına yansıması gerektiğini anlatıyor

HACC SURESİ SORU VE CEVAPLARI

1-sureye göre hacc farızası ilk kez kim ile başlatılmıştır ?

a.Hz Adem
b.Hz.Nuh
c.Hz İbrahim
d.Hz Muhammed

2- bir çok müfessire göre 19.ayetten sonra kaç ayet medenidir?

a.4
b.6
c.8
d.10

3-kuranın kuran ile tefsiri söz konusu olduğunda,kıyametin dehşetinden bahsederek başlayan süre hangi süre ile tefsir edilebilir?

a.Karia
b.Kıyame
c.Zilzal
d.Tekvir


4-Surede Kıyamet tasvir edilirken hangi doğa olayı ile örneklendirilmektedir?

a.Zelzele
b.Tsunami
c.Deprem
d.Tufan


5-insanları içki içmeden sarhoş/sersem eden olgu nedir?

a.Kabir azabı
b.Sekerat durumu
c.Kıyamet dehşeti
d.Cennet güzelliği


6-cahillerin temelsiz bilgisiz delilsiz burhansız sorumsuz tartışmaları söz konusu olduğunda, en çok hangi konudaki tartışmalar şeytanın gireceği azab ile tehdit edilmiştir?

a.Peygamber hakkında
b.Allah hakkında
c.Melekler hakkında
d.Ayetler hakkında


7-boş kof cahilce tartışmalar şeytanın hangi sıfatına benzetilmiştir?

a.Irkçılık
b.Ukalalık
c.İnatçılık
d.Kör cesaret


8-insanın anne rahmine yapışması ile başlayan yaratılış serüveni hangi kelime ile sembolize edilmiştir?

a.Sülük
b.Embriyo
c.Kirli su
d.alak


9-gençliğinde ölmeyenler ahir ömrünün sonuna kadar yaşamaları halinde hangi risk ile sembolize edilmiştir?

a.Cehalet
b.Bunama
c.Yatalak olma
d.Hastalıklar


10-kupkuru olan yer yüzünü yeşerten meful olarak sembolize edilen nesne ne olabilir?

a.Mikail
b.Mevsimler
c.Yağmur
d.Verimli toprak


11-insanın yaratılış seruveni ruh alemi,anne karnı alemi,kabir alemi ve ahiret alemi olarak sınıflandırılmaktadır.anne karnındaki ikinci merhale ne ile sembolize edilmiştir?

a.Nutfe
b.Alak
c.embriyo
d.Bebek


12-Allahın ayetlerini hevalarına uygun eğip büken lastikleştirenler ne ile sembolize edilmiştir?

a.Belam
b.Tağut
c.Kafir
d.Zındık


13-belamların amacı nedir ?

a.Ukalalık
b.Saptırıcılık
c.Şöhret/menfaat
d.Şarlatanlık


14-belamlar için ahirette azap vardır.ama dünyada da cezaları sembolize edilmiştir.aşağıdakilerden hangi terim ile sembolize edilmiştir?

a.Şerefsizlik
b.Rezillik
c.Hayvanlık
d.Soytarılık


15-inancı sakat olan insanlara herhangi bir musibet dokunduğunda tepkileri ne olur?

a.Dinden döneklik eder
b.İsyan eder
c.Dünyası yıkılır
d.Yardım ister


16-inancında problem olanların musibetlere karşı tavrı ile cezaları ne verilmiştir?

a.Dünyalarını Kaybederler
b.Ahiretlerini Kaybederler
c.Dünyaları ve Ahiretleri Kaybederler
d.Tövbe edip kurtulmaya çalışırlar


17-sureye göre sapıklığın alameti nedir?

a.Allahtan başkasından yardım istemek
b.Ottan ölüden taştan vs.Şefaat beklentisinde bulunmak
c.Menfaati için takiyyeden bulunmayı adet edinmek
d.Hepsi olabilir.


18-Allah hz İbrahim’e kabeyı tarif ederken kabe için nasıl bir sıfat kullanır ?

a.Beytulhalim
b.Beytulizze
c.Beytullah
d.BeytulAksa


19-Kabeyı hacca hazırlama konusunda hz İbrahim’e verilen en önemli iki görev hangileridir?

a.Şirkten uzak dur kabeyı temiz tut
b.Mikat sınırlarına dikkat et zemzeme sahip çık
c.Multezemde namaz kıl hacerul evsedi tavaf et
d.Minada vakfe yap müzdelifede kurban kes


20-sakınılması gereken üç temel esas hangileridir?

a.Pisliklerden
b.Putlardan
c.yalandan
d.hepsi

21-Hanifler hangi sıfat ile tanımlanıyor?
a.Şirkten uzak duranlar
b.İbadet edenler
c.Ahlaklı olanlar
d.Cihad edenler


22-“….gökten düşüp parçalanmış da kendisini kuşlar kapmış, yahut rüzgâr onu uzak bir yere sürüklemiş (bir nesne) gibidir.” Ayetinde geçen profil kime aittir?

a.Kafirler
b.Müşrikler
c.Mecusiler
d.Ehli kitap


23-kesilen kurbanlık hayvan için hangisi olmazsa olmazdır ?

a.Deve davar olmalı
b.Koyun keçi olmalı
c.Kesilirken Allahın adı ile kesilmeli
d.Kesilen hayvan müzdelife’de kesilmeli


24-Müminler tarif edilirken hangi kriterler öne sürülmektedir?

a.İnfak ederler
b.Namaz kılarlar
c.Muttakidirler,sabırlıdırlar
d.Hepsi


25-Allah tarafından dünya metasının insanlara verilmesi karşılığında ne isteniyor?

a.Abidlik
b.şakirlik
c.zahidlik
d.fakihlik



26-suremiz adını kaçıncı ayetten almaktadır?
a.15
b.25
c.35
d.45


27-aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

a.Akıl desteklenen evrensel ilim
b.Vahy ile desteklenen akıl
c.Tecrübe ile desteklenen akıl
d.Tarihten alınan dersler ile akıl


28-putperestlerdeki ortak hastalık göz ününe alındığında hangisi yanlıştır?

a.Allah'ın varlığını inkar ederler
b.Allah'ın kudretini gücünü tartışırlar
c.Allah ulaşmak için aracı edinirler
d.Ateist değildirler


29-“insanın aklı ermez olarak doğar ömrünün sonunda gene aklı ermez durumuna gelir” mealine gelen çeşitli ayetlerin vermek istediği derin ince mesaj ne olabilir?

a.Yeniden diriliş
b.Sünnetullah
c.Aklın evreleri
d.Sınav dünyası


30-Kişinin Allaha dünya ve ahirette aracısız ulaşmasının mümkün olmadığını savunan, mutlaka aracı olmasını şart koşan zihniyeti özetleyen kelime hangisidir?

a.Putperestlik
b.Kadiyanilik
c.Haniflik
d.Sunnilik


31-haccı engelleyenler için hangi tehdit söz konusudur?

a.Azap
b.Tahkir
c.Tezkir
d.Tedbir


32-hz ibrahime kabeyi temiz tutacaksın emrinden nasıl bir temizlik anlaşılır?

a.Kabe ve çevresini çöpten arındırmak
b.Kabenin yıkılmaması için sağlam işçilik
c.Kabeyı ziyaret edenleri şirkten arındırmak
d.Kabe ve çevresini yıkayıp temizlemek


33-“Eyyam-ı malumat” kavramından ne anlamak lazım?

a.Zilhiccenin ilk 10 günü
b.Zilhiccenin 8-9-10-11.günleri
c.Zilhiccenin 9-10-11-12.günleri
d.Zilhiccenin9-10-11.günleri


34-“Eyyam-ı madudat” kavramından ne anlamak lazım?

a.Zilhiccenin 9-10-11-12.günleri
b.Zilhiccenin 9-10-11-12.13.günleri
c.Zilhiccenin 8-9-10-11.günleri
d.Zilhiccenin 8-9-10-11.12.günleri


35- “Yevm-i Tevriye” kavramından ne anlamak lazım?

a.Zilhicce'nin 8'nci günüdür
b.Zilhicce'nin 9'nci günüdür
c.Zilhicce'nin 10'ncu günüdür
d.Zilhicce'nin 11'nci günüdür



36-haccda zorunlu yasaklar …..sona erer? Boşluğa ne gelebilir?
a.Kurban kesmekle
b.tavaf etmekle
c.ihramdan çıkmakla
d.traş olmakla


37-kuranda kabe tarif edilirken aşağıdakilerden hangisi kullanılmıştır?

a.Özgürlük evi
b.Beyti atik
c.Beytullah
d.Hepsi


38-“ …..kaçının” boşluğa he gelmelidir?

a.Yalandan
b.Atıp tutmaktan
c.Asılsız iddialardan
d.Hepsi


39-“haccın sembolleri” kuranda nasıl bir terim ile sunulur?

a.Menasik
b.Şeair
c.Fezail
d.Delail


40-“şüphesiz ……Allah savunacaktır” ayetinde boşluğa ne gelmelidir?

a.İbadet edenleri
b.İnanları
c.hacıları
d.zahidleri


41- 44.ayette geçen “medyen kavmine” hangi peygamber gönderilmiştir?

a.Yunus
b.Hud
c.Şuayb
d.Eyyub


42- 42.ayette geçen “semud kavmine” hangi peygamber gönderilmiştir?

a.Salih
b.Nuh
c.Yusuf
d.Lut


43-“… kör olmaz asıl kör olan …..dir” boşluklara ne gelmelidir?

a.Gözler-kalpler
b.Kalpler-gözler
c.Gözler
d.Kalpler


44-Allah Resulüne hitaben :” müşrikler seni sıkıştırıyorlar” ayetinde anlatılmak istenen konu nedir niçin sıkıştırıyorlar ?

a.Mucizeler göstermesi için
b.Davasından vazgeçmesi için
c.azabın çabuk gelmesi için
d.Putlarına saygı göstermesi için


45-“Allah ……çabasını boşa çıkarır” boşluğuna en isabetli hangisi gelmelidir?

a.Kafirlerin
b.Müşriklerin
c.Şeytanın
d.Munafıkların


46-Allah şeytanın desiselerine izin vermesinin amacı nedir?
a.Kalplerinde maraz olanları sınamak için
b.Ölümü ve hayatı sınav yapmak için
c.Şeytana rağmen sınavı kazanabilecek muttakilerin varlığını kanıtlamak için
d.Hepsi


47-“kalplerinde hastalık olanlar” cümlesi ile anlatılmak istenen hastalık nedir?

a.Damar tıkanıklığı by pass gerektiren hastalar
b.Kalpleri Küfür nifak deposu olanlar
c.Kalplerinde bilinçsizce cehalet dolduranlar
d.Hiçbirisi


48-“…..derin bir yabancılaşma içerisindedirler” cümlesi genel anlamda küfür ehli için kullanılmaktadır.bu yabancılaşmadan ne anlamalıyız?

a.Fıtratlarını bozmuş bir boşluktalar
b.Kendi kendisi ile kavgalı bir ruh hali sahibidirler
c.Huzursuz hırçın bencil psikopat bir kişilik sergilerler
d.Hepsi


49-kafirler ölüp azabı tadana kadar veya kıyamette gerçeklerle yüzleşene kadar ortak tavırları ne olabilir?

a.Vahyin kaynağına olan kuşkuları devam eder
b.Vahye içten içe inansalar bile inadı küfürleri devam eder
c.Gerçeği öğrendiklerinde keşke toprak olsaydım diyeceklerdir.
d.Hepsi

50-“fisebilillah “ kavramını aşağıdakilerden hangisi doldurur?

a.Fıtrat-akıl
b.Vahy-peygamber
c.Teslimiyet-islam
d.Hepsi



51-Müslümanın kendisine yönelik yapılan bir saldırıya karşılık nasıl bir tavır sergilemeli?
a.Bir yanağına vurulan tokada diğer yanağını da çevirmeli ki iki yanak eşit olsun.
b.Kendisine yapılana acımadan karşı taraftan intikamını kat kat almalı.
c.Kendisine yapılana misli ile karşılık vermeli veya aff yolunu seçmelidir.
d.Müslümana yapılırmı bu.bunu deneyeni doğduğuna pişman edilmeli.

52-Allah güneşi ayı geceyı gündüzü özetle kainatı bir düzene ve değişmez kurallara/yasalara bağlamıştır.nedir bu yasanın adı ?

a.Sünnettullah
b.Marifetullah
c.Ayetullah
d.Hiçbirisi

53-“ ey iman edenler sadece Allah huzurunda……” boşluğa ne gelmelidir?

a.Eğilin
b.Korkun
c.Sevinin
d.Hiç birisi

54-ebedi kurtuluş anahtarı olarak sunulan çözüm nedir?

a.Hayırlı işler
b.Sağlıklı iman
c.Salih amel
d.Hepsi

55-“Allah sizi …… olarak isimlendirdi.” Boşluğuna hangisi gelmelidir?

a.Mümin
b.Müslüman
c.Mucahid
d.Müvahid

56-Allah ile Kul ilişkisi konusunda aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

a.Kulunun özgürlüğünü kıskanmaz
b.Kuluna annesinden fazla şefkatlidir
c.Kulunun hidayetini sever
d.Kul ne yaparsa kendine yapar.kul tevbe etse de cezasını çeker sonra cennete gider.


57-“Allah elçi seçer.” aşağıdakilerden hangisi elçi sınıfına giremez.

a.Melekler
b.İnsanlar
c.İnsanlar-melekler
d.cinler


58-hacc suresinde Allah putperestlerin “Allah dışındakilerden yardım talebinin boş olduğunu” aşağıdakilerden hangisi ile örneklendirir.

a.Ankebut yuvası gibi çürük olduğu
b.Nahl peteği gibi verimli olduğu
c.Sinek kanadı kadar fayda vermeyeceği
d.Akılsızların işi işte

59-hacc’da yapılan ibadetlerin tümüne ne ad verilir?

a.Şeair
b.Menasik
c.Taabud
d.Taakul


60-sünnetullah için hangisi yanlıştır?

a.İyi kötü savaşı hep olacak
b.Güneş ay yıldızlar bir hesaba göredir
c.Cennet cehennem bir kaderdir
d.Doğum Ölüm bir kaderdir



61-Allah’ı tanımamak Allah tarafından tanınmamayı doğurur. Bu felaketi hangi kelime ile izah edebiliriz?

a.Kefûr
b.Kafir
c.Küfür
d.Hiç birisi


62-“Menasik” kelimesigenel olarak en çok hangi ibadetle ilişkilendirilebilir?

a.İbadet
b.Hacc
c.Kurban
d.şeair

63-Allah Resulune yüklediği vazifeler belli. Aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

a.Allahın dinini korumak
b.İnsanlara Allahın dinini tebliğ etmek
c.İnsanları Allahın dinine zorlamak
d.Hiçbirisi

64-küfürde mühürlenmiş kişiler vahy karşısında tepkileri ne olur?

a.Yüzlerinden vahy kini belirginleşir
b.Bağırıp çağırırarak susturmaya çalışır
c.Çok sıkıştıklarında atalarımızda böyle değildi savunmasına girişirler
d.Hepsi

65-islam dini hakkında hangisi yanlıştır?

a.Dinde zorlama yoktur
b.Dini kabul eden huzur kazanır
c.Dini ret edene zorla kabul ettirilir
d.Peygamberler sadece tebliğcidirler.

66-evrensel vahy dininde hangisi doğrudur?

a.Küfürde ısrar edenler katledilir.
b.Zülümde ısrar edenler helak edilir.
c.Günahta ısrar edenler katledilir.
d.Şirkte ısrar edenler katledilir.

67-küfürde azgın zalimler hicret dahil bir çok peygambere uyguladıkları yöntem nedir?

a.Yurtlarından sürmek,alaya almak,aşağılamak
b.Peygamber ve Müslümanları Öldürmek dahil her şeyi masaya yatırmak
c.vahiy dinlerine inansalar da Menfaatlerine dokunan inadı küfürü tercih etmek
d.Hepsi

68-cehennemi hakkedenler için ilahi hitap nedir?

a.Bu ateş sizin kendi elinizle kazandıklarınızın eseridir
b.Kaderiniz buymuş razı olmak zorundasınız
c.Seni rabbine karşı nankör eden neydi?
d.Hiçbirisi

69-“küfrün ahlaki” karşılığı hangi terim kullanılabilir?

a.Aptallık
b.Nankörlük
c.Cehalet
d.Sorumsuzluk


70-“imanın ahlaki” karşılığı hangi terim kullanılabilir?

a.Akıllı
b.Güven
c.Şükür
d.Nimet

71- Kur’an’ın genelde ve özellikle hacc suresinde Cihad emri hakkında hangisi yanlıştır?

a.Cihad emredilmiştir
b.Kıtal(savaş)’a izin verilmiştir
c.Cihad sadece savaş değildir
d.Asrımızda Cihad gereksizdir.

72-Kur’an’ın genelde ve özellikle hacc suresinde taakkul(akletme) hakkında hangisi yanlıştır?

a.Kuran akıllı olmayı teşvik etmiştir.
b.Akleden bir kalp tabirini sık sık vurgulamıştır
c.Akleden kalbe daime öncelik verilmiştir.
d.Hepsi…

73-dünyadaki bir günün ahiretteki karşılığı ne kadardır?

a.10 bin yıl
b.20 bin yıl
c.40 bin yıl
d.50 bin yıl

74-Kuranda “zaman kavramı” hakkında aşağıdakilerden hangisi yanlıştır ?

a.Zaman insan içindir,Allah için değil.
b.Zamanı bizim anlamamız için göreceli izah edilmiştir
c.Allah zamandan münezzehdir.
d.Dünyadaki zaman ile ahiretteki zaman aynıdır.

75-aşağıdaki ibadetlerden hangisi “Allaha yaklaşmak” anlamındadır?

a.Namaz
b.Cihad
c.Hacc
d.Kurban

76-aşağıdakilerden hangisi hacc suresinin konusu değildir?

a.küfrün/inkarın/kafirin akibeti hakkında bilgi
b.Müminlerin mümin yapan bazı özellikleri
C.nikahın önemi faydası ve zorunluluğu
c.tevhidin tutarlılığı,şirkin tutarsızlığı
77-aşağıdakilerden hangisi hacc suresinin konusu değildir?

a.yalandan uzak durmak
b.infakta bulunmak
c.sabırlı olmak
d.doğru şahitlik

78-aşağıdakilerden hangisi hacc suresinin konusu değildir?
aAllahın insanlara ihsanı
b.hacc ibadeti
c.yaratılış evreleri
d.mucizelerin önemi

79-aşağıdakilerden hangisi hacc suresinin konusu değildir?

a.peygamberlerin küfrün negatif tutumlarına karşı teselli edilmesi
b.Allah hakkında abuk subuk tartışan nankörlerin yerilmesi
c.taaddüdü zevcadın zorunluluk değil,ruhsat olarak verilmesi.
d.ibadetlerin yalnız Allaha has kılınması

80-aşağıdakilerden hangisi hacc suresinin konusu değildir?

a.akıbetimiz elimizle yaptıklarımızın eseridir
b.kabirlerde olanların mutlaka diriltileceğini
c.çocuk olarak doğanların ahir ömürlerinde çocuklaşacağını
d.hacc ibadeti bu surede farz kılınmıştır


81-aşağıdakilerden hangisi hacc suresinin konusu değildir?
a.helal rızık temini
b.gösteriş ibadetleri geçersiz
c.kesilen kurbanlarda esas olan takvadır
d.namaz 5 vakit farz kılınmıştır

82-aşağıdakilerden hangisi hacc suresinin konusu değildir?

a.müminlerin zulme karşı başkaldırı emredilmiştir.
b.müminlere zülüm yapıldığında zalime karşı intikamda acımasız olmalıdırlar.
c.peygamberin davranışlarını örnek edinmeliyiz.
d.dinde kolaylık vardır.

83-aşağıdakilerden hangisi hacc suresinin konusu değildir?

a.müminler seçkin kılınmıştır.
b.Allah güçlüdür. kimse bu güce karşı koyamaz.
c.sabrın sonu selamettir.
d.takva sahiplerine cennete huri vardır.

84-aşağıdakilerden hangisi hacc suresinin konusu değildir?

a.kurbanlar Allah adına kesilmelidir.
b.hac suresi Mushaf'taki sıralaması 23'tür
c.surede şeairlere değinilmiştir.
d.kıyamet dehşetine değinilmiştir.

85-aşağıdakilerden hangisi hacc suresinin konusu değildir?

a.insanları doğru yoldan saptıranlar zalimlerdir.
b.işkembeden delilsiz burhansız ilim atıp tutanlar yerilmiştir.
c.hicri ismail'in yeri tarif edilmiştir.
d.Allah anıldığında müminlerin kalbi ürperir


86-Allahın hükmüne saygı göstermek hangi terim ile sembolize edilebilir?
a.muttakilik
b.taabudilik
c.zahitlik
d.mücahitlik

87-ibadetlerimizin makbul olması hangi cümle ile ifade edilebilir?

a.şartlarına riayet
b.farzlarına riayet
c.rükünlerine riayet
d.hepsi ile birlikte takvaya riayet

88-surede kabe tarif edilirken hangi terim ile tarif edilir?

a.eski
b.yeni
c.kutsal
d.büyük

89-işlerin sonucu...... aittir. boşluğa ne gelmelidir?


a.insana
b.kişiye
c.Allaha
d.hesaba

90-surede geçmişteki hangi milletten bahsedilmez?

a.lut kavmi
b.ad kavmi
c.semud kavmi
d.isa kavmi


CEVAPLAR..

1.C (26)
2.B
3.C
4.C (2)
5.C
6.B (3)
7.C (3)
8.A
9.B (5)
10.C (63)
11.B (5)
12.A (9)
13.B
14.B
15.A (11)
16.C (11)
17.D (12-13)
18.C (26)
19.A
20.D
21.A (31)
22.B (31)
23.C (34)
24.D (35)
25.B (36)
26.B
27.B (16)
28.A
29.A (5-6)
30.A (15)
31.A (25)
32.C (26)
33.A
34.B
35.A
36.C
37.D
38.D
39.B (32)
40.B (38)
41.C
42.A
43.A (46)
44.C
45.C (52)
46.D
47.B
48.D
49.D
50.D
51.C (60)
52.A (61)
53.A (77)
54.D
55.B (78)
56.A
57.D (75)
58.C (73)
59.B
60.C
61.C
62.C
63.B
64.D
65.C
66.B
67.D
68.A (10)
69.B
70.B
71.D
72.C
73.D
74.D
75.D
76.C
77.D
78.D
79.C
80.D
81.D
82.B
83.D
84.B
85.C
86.A (32)
87.D
88.A (29)
89.C (41)
90.D (42-43-44)

[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]
__________________

《 " Lâ Edrî " Nısfu'l-İlm 》

Alıntı ile Cevapla
Alt 14.Mart.2016, 08:44   Mesaj No:23
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik tarihi: 15.Kasım.2011
Arkadaşları:62
Cinsiyet:bayan
Bulunduğu yer:Trabzon
Yaş:37
Mesajlar: 6.843
Konular: 366
Beğenildi:3843
Beğendi:2687
Takdirleri:1590823
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: İncelenmiş VE Düzenlenmiş Haliyle Sorularla Surelerimiz

23-MU'MİNUN SURESİ

*MU'MİNUN SURESİ BİZE NE ANLATIYOR*

Surenin işlediği temel konu Muhammed as ile insanlığa gönderilen vahiy nin kabul edilmesi bununla birlikte insana ve isanlığa faydası ve bunun çerçevesindeki durum....

1.Allah ın insanlar için göndermiş olduğu vahiyi pratik hayatlarına alanların göstermiş olduğu erdemlilikler,mesajın doğruluğunun kanıtı olduğundan bahseder.

2.İnsan ve kainatın yaratılışından bahsederek tevhidin gerçekliğine vurguda bulunur.

3.Kuranın mesajından beslenmeyenler,geçmiş toplumların başına gelen olaylardan ders almalarından bahseder.

4.Bütün Rasullerin ortak daveti tevhid ve ahiret bilincidir.

5.Rasullerin, insanları doğru yola çağırdıklarından bahseder.

6.Kim Allah a inandım dedikten sonra Allah ın vasıflarını başkasına yakıştırırsa bunda büyük bir yanılgıdadır ve bu bir sapıklıktır.

7.Kötü yol ve fiiller içinde olanların dürtmelerine karşı uyanık olmaktan bahseder.

8.Müslümanlara karşı kin öfke barındıran ve eziyet edenlerin cezaya çarptırılacakları ve bu hallerini bırakması gerektiğinden bahseder.

MU'MİNUN SURESİ SORU VE CEVAPLARI

1.muminun suresi hangi dönemde nazil olmuştur?
A)mekke
B)medine
C)mekki olduğu ihtilaflıdır
D)hiçbiri



2.surenin ismini aldığı kelime kaçıncı ayette geçmektedir?
A)5
B)1
C)8
D)10



3.sure kaç ayetten oluşmaktadır?
A)101
B)110
C)108
D)118



4.muminun suresi kaçıncı suredir
A)20
B)21
C)22
D)23




5.sure kaşıncı cüzde yer almaktadır?
A)17
B)18
C)19
D)20



6.firdevs cennetine varis olup orada sonsuza kadar kalacak olanalr kimlerdir?
A)namazlarını huşu içinde kılanlar
B)boş ve yararsız işlerden yüz çevirenler
C)zekatlarını ödeyenler
D)hepsi





7.kimlerle olan ilişkilerden dolayı kınanma yoktur?
A)eşler-cariyeler
B)evlatlar
C)aile fertleri
D)hepsi



8.haddi aşanlar kimlerdir? ayet numarasıyla belirtiniz
A)namaz kılmayanlar
B)ibadet etmeyenler
C)iffetlerini korumayanlar
D)şirk içinde olanlar




9.Firdevs cennetie varis olanlar kimlerdir?
A)ahitlerine riayet edenler
B)emanetlere riayet edenler
C)namazlarını muhafaza edenler
D)hepsi




10.namazlarınımuhafaza eden,ahit ve emanetlerine riayet edenler nereye varisdirler?
A)cennete
B)hem dünya hem cennete
C)adn cennetine
D)firdevs e


11."Ey kavmim dedi, Allah'a kulluk edin. O'ndan başka tanrınız yoktur. Hâlâ sakınmaz mısınız?" sözü kime aittir?
A)musa a.s
B)ibrahim a.s
C)nuh a.s.
D)muhammed sav







12.gemiye alınmaması gerekenler kimlerdir?
A)ailesinden daha önce haklarında hüküm verilenler
B)günahkarlar
C)isyankarlar
D)hepsİ



13."Rabbim, dedi, beni yalanlamalarına karşı bana yardımcı ol!" duası hangi peygambere aittir?
A)nuh as
B)hud as
C)salih as
D)musa as




14.Nuh a.s.a gemiye yerleşince ne yapması söyleniyor?
A) gemiye kaptanlık yapıp tufanın geçemsini beklemesi
B)Allah a dua etmesi
C)Allah a hamd etmesi
D)secde etmesi


15.belki yola gelirler diye musa as.a verilen nedir?
A)mucizeler
B)kitap
C)kardeşi harun
D)peygamberlik



16.............bakarsın ki onlar feryadı basarlar..boşlukla bırakılan ayet hangisidir?
A)61
B)62
C)63
D)64



17.aşağıdakilerden hangisi mu'minun suresinin konuları arasındadır?
A)insanın yaratılışı
B)göklerin yaratılışı
C)yağmurun yağdırılışı
D)hepsi



18.Biz, ......... habersiz değiliz...boşluğu doldurunuz
A)yaptıklarınızdan
B)işlediklerinizden
C)infak ettiklerinizden
D)yaratmaktan





19.insanların yararına gökten uygun ölçüde yaratılan nedir?
A)yıldız
B)gezegenler
C)yağmuR
D)kar




20.peygamberinlerini inkar edenlerin tutumlarından değildir?
A)peygamberin beşir olduğunu söyleyediler
B)peygamber gelseydi onun melek olacağını söyledirler
C)peygamberlik onun hakkıdır dediler
D)peygamberin diğer insanalra üstün olamk istediğini söylediler


21.nuh a.s.ın duası hangi ayette geçer?
A)25
B)26
C)27
D)28




22.peygamberlerin gönderilmesi nasıl olmuştur?
A)sürekli
B)peyderpey
C)aynı anda
D)aralıklarla






23.hud as.a inanmayan kavim nasıl helak oldu?
A)korkunç bir sesle
B)tufanda
C)çekirgelerle
D)kanla







24.müminler hangi özelliklere sahiptirler?

A.Çünkü onlar namazlarında ve dualarında huşu içindedirler.''
B.'' Boş sözlerden , faydasız işlerden uzak dururlar''
C.'' Her türlü kötülükten arınmak için çaba harcarlar''
D.HEPSİ




25.insan neden yaratılmıştır?
A)alaka
B)toprak
C)su
D)süzme çamurdan


26.peygamber gönderilen ümmetlerin tavrı ne olmuştur?
A)yalanladılar
B)iman ettiler
C)öldürdüler
D)alay ettiler



27.canı cehenneme!tabiri kimler için kullanılmıştır?
A)paygaöberlerini öldürenlerin
B)peygamberlerine iftira edenlerin
C)iman etmeyenlerin
D)hiçbirinin







28.açık bir ferman ile gönderilen peygamberler kimlerdir?
A)nuh as.-hud as.
B)nuh as.-musa as.
C)musa as.hud as.
D)musa as. - harun as.




29.surede ''alamet kıldık'' denilen alamet nedir?
A)hz isa ve hz meryem
B)nuh as. gemisi
C)firavunun helakı
D)nuh tufanı





30.surede nelerin yinilemsi öneriliyor?
A)temiz ve helal olan şeyler
B)hurma
C)üzüm
D)dünyada ki rızıklar


31.zorba kavim hangi kavimdir?
A)nuh as. kavmi
B)hud as. kavmi
C)firavun ve ileri gelenleri
D)hepsi


I.kibire
II zorba
III.ululuk
32.onlar .... kapıldılar ve ... taslayan ...bir kavim oldular..boşluklara sırasıyla hangileri gelmelidir?
A)III,II,I
B)I,II,III
C)I,III,II
D)III,I,II




33.insanın yaratılış evrelerini hangi şıkda doğru sıralanmıştır?
A)sülâleden-nutfe-alaka-mudga-et-kemik
B)nutfe-alaka-mudga-et-kemik
C)sülale-mudga-nutfe-alaka-et-kemik
D)alaka-nutfe-mudga-kemik-et




34.surede adı geçen yer neresidir?
A)mekke
B)sina dağı
C)nil nehri
D)hiçbiri



35.Temiz ve helal olan şeylerden .....; güzel ... ve .... bulunun..aşağıdakilerden hangisi boşluklara uygun değildir?
A)yiyin
B)amel
C)hareket
D)infak edin



36.,,,,,, varis olan bu kimseler orada ,,,,, kalırlar.boşlukları doldurunuz
A)adn a -ebedi
B)cennete-ebedi
C)firdevse-ebedi
D)firdevse-geçici





37.sağlam karargah neresidir?
A)ana rahmi
B)cennet
C)dünya yurdu
D)mekke



38.ölümün gerçekleşeceğini bildiren ayet hangisidir?
A)5
B)19
C)15
D)20






39.kesinlikle boğulacak olanlar arasında hangisi yoktur?
A)zulmedenler
B)gemiye binmiş olanlar
C)nuh a.s. ailesinden bazıları
D)hiçbiri




40.nuh a.s. a Allah'ın nezaretinde ne vahyedilmiştir?
A) paygamberlik yapması
B)namaz kıldırmayı öğretmesi
C)oruç tutmayı öğütlemesi
D)gemi yapması

41.tekrar diriltileceğimizi bildiren ayet hangisidir?
A)16
B)6
C)18
D)19



42.Gerçekten biz sizin üzerinizde........gök yaratttk.boşluğa ne gelmelidir?
A)6
B)7
C)5
D)4


43.insanların yüklenebilecekleri binekler hangileridir?
A)at
B)deve
C)hayvanlar-gemi
D)gemi






44.nuh a.s dan sonra gönderilen peygaöberin kavmi nin peygamberlerine karşı söyledikleri hangi ayetler arasında geçmektedir?
A)33-38
B)33-39
C)30-38
D)30-35





45.Çünkü ben ..... ..... boşluğu doldurunuz
A) sizin Rabbinizim
B) sizin yaptıkalrınızı bilirim
C) herşeye gücü yetenim
D) en adaletli olanınızım


46.hz. isa ve annesi nereye yerleştirilmiştir?
A)emin beldeye
B)çöle
C)sulu bir tepeye
D)evlerine





47.iyilik için yarışanlar kimlerdir?
A)Rablerine olan saygıdan dolayı titreyenler
B)Rablerinin âyetlerine inananlar
C)Rablerine ortak tanımayanlar
D)hepsi







48.müşriğe ölüm gelince geri döndürülmek istemesinin sebebi nedir?
A) tekrar dünyaya dönünce iyi işler yapmak için
B) cehennemin azabını görünce korktuğu için
C) yeniden dirilişe inanmadığı için
D) hepsi







49.akrabalık bağı ne zaman sona erer?
A)boşanma olursa boşanmadan sonra
B)ölümle beraber
C)hiçbiri
D)yeniden dirildikten sonra



50.surede hangi peygamber'in adı geçmez?
A)nuh a.s.
B)musa a.s.
C)isa a.s.
D)hud a.s.


51.hiçkimsenin haksızlığa uğratılmayacağının belirtildiği ayeti yazınız
A)60
B)61
C)63
D)62


52.Allah nezdinde olan şey nedir?
A)kitap
B)ruhlar
C)melekler
D)cennet





53.KUr'an ı düşünmeyenlerin neden düşünmediklerini sorgulayan ayetlerden hangisi aşşağıda yer almamıştır?
A)peygamberlerinde bir delilik olduğunu öne sürmeleri
B)peygamberlerini tanımamaları
C) meleklerden paygamber gelmesini ummaları
D)kendilerine daha önce atalarına gelmeyen birşeyinmi gelmiş olduğu






54.her zaman yürürlükte olan Allah ın yasaları arasında aşağıdakilerden hangisi surede verilmemiştir?
A)helak olan kuşakların ardından yeni kuşakların gelmesi
B)hiç kimsenin ecelini ne öne nede arkaya alamayacağı
C)gelen her ümmete kendilerinden paygamber gönderilmesi
D) cennet ve cehennemin hak olduğu







55.aşağıdakilerden hangisi surede verilen somut kanıtlardan değildir?
A)gecenin ve gündüzün birbirini izlemesi
B)yaratılma ve ölme
C)organların yaratılması
D)iman edenelrin cennete gideceği


56.55 ve 56.ayetler neye işaret eder?
A)mal ve evlatların imtihan için olduğuna
B)inançlarının parçalandığına
C)onların sınandıklarının farkında olmadıklarına
D)hepsi








57.surede Allah ın birliğinin hangi delili kullanılmıştır?
A) hudus
B) temanu
C) nizam
D)hiçbiri







58.yalan söyleyenlerin sözleri hangi ayetlerle yüzlerine çarpılıyor?
A)O ndan başka ilah olmadığı
B)Allah ın evlat edinmediği
c)Allah onların nitelendirdiklerinden uzaktır
d)hepsi







59.kurtuluşa erenler kimlerdir?
A)tartıları ağır olanlar
B)tartıları hafif olanlar
C)tartıları eşit olanlar
D)hiçbiri





60.müşriklerden biri ölünce söyleyeceği şey ne olur?
A)eyvah ben kendime zulmettim!!!
B)peygamberin söylediği doğruymuş!!
C)dünyaya geri dönmek ister
D)af diler


61.feryad edenlerin yardım görmeme nedenleri arasında aşağıdakilerden hangisi yoktur?
A)ayetler okunuca arkalarına dönüp gitmeleri
B)kafa tutmaları
C)geceleyin hezeyanlar savurmaları
D)akıllarını kullanmamaları



62.''mü'minler kurtuluşa ermişlerdir'' ayetinden ne anlaşılır?
A)Allah ın vaadi olduğu
B)mü'minlerin cennete gideceği
C)kurtuluşa erenlerin yalnızca mü'minlerin olacağı
D)hepsi






63.peygamberlerin vazifeleri aşağıdakilerden hangisidir ?
A)karşılıksız tebliğ
B)karşılıksız tebzir
C)karşılıksız tecrid
D)karşılıksız tebşir




64.kendi aralarındaki işlerini bölen grupların sevindikleri şey nedir?
A)inanç sistemleri
B)ahlakları
C)önderleri
D)hiçbiri




65.ebedi cehennemde olacak olanlar kimlerdir?
A)tartıları eşit gelenler
B)tartıları hafif gelenler
C)tartıları ağır gelenler
D)hiçbiri

66.aşağıdakilerden hangisi surede anlatılan peygamberlerin gördüğü tepkilerdendir?
A) beşer oldukları
B)deli (haşa) oldukları
C)Allah a iftira eden oldukları
D) hepsi





67.aşağıdakilerden hangisi tarih boyunca tekrarlanan olgulardandır?
A) helak olan kavimlerin ardından yeni kavimlerin getirilmesi
B) peygamberlerin yalancılık ve delilikle suçlanması
C) gelen her kavime kendilerinden peygamber gönderildiği
D)hepsi





68.Aşağıdakilerden hangisi inkar edenlerin tutumlarına örnektir?
A)peygamberin yiyip içtiğini öne sürdüler
B)yeniden dirilişi inkar ettiler
C)Allah a iftira ettiklerini öne sürdüler
D)hepsi


69.84-89.ayetler arasında analtılanlar kimlerin özelliğidir?
A)müşriklerin
B)münakafirlerin
C)kafirlerin
D)mücrimlerin





70.aşağıdakilerden hangisi surede yer almaz?
A)peygamberlerin duaları
B) peygamberler ile kavimleri arasında diyalog
C)paygamberlerin sayısı
D) inkar eden kavimlerin helaki

71.cehennemliklerin durumunu tabir eden durum aşağıdakilerden hangisidir?
A)suratları çirkin olur
B)suratları gülünç olur
C)ateş yüzlerini yakar
D)hepsi


72.surede insnaların hangi organları geçmez?
A)kulak
B)göz
C)gönül
D)dil


73.İnkarcılar yeryüzünde ne kadar kaldıklarını söylerler?
A)bir gün veya bir güne denk
B)hatırlamadıklarını
c)bilmediklerini
D)yıllar olduğunu


74.surede ''and olsun'' kaç ayette geçer?
A)6
B)4
C)5
D)3


75.surede hangi yiyeceklerin adı geçmez?
A)hurma
B)üzüm
C)zeytin
D)incir


76.insanlar için hayvanlardan faydalanılacak neyler surede geçmemektedir?
A)sütleri
B)etleri
C)binek olarak kullanılmaları
D)yünleri


77.surede Allah'ın hangi sıfatı geçmez?
A)vahdaniyet
B)ilim
C)tekvin
D)semi'


78.surede Allah'ın hangi ismi anlam olarakta geçmez?
A)el-Adl
B)el-Rahim
C)el-Rahman
D.el-Rezzak




CEVAPLAR:

1.A
2.B
3.D
4.D
5.B
6.D (2-3-4-5)
7.A (6)
8.C (7)
9.D (8-9-10-11)
10.D
11.C (23)
12.A (27)
13.A (26)
14.C (28)
15.B (49)
16.D
17.D (14-17-18)
18.D (17)
19.C
20.C
21.B
22.B
23.A (41)
24.D
25.D (12)
26.A (44)
27.C (44)
28.D (45)
29.A (50)
30.A (51)
31.C (46)
32.C
33.A 12-13-14)
34.B (20)
35.C
36.C (11)
37.A (13)
38.C
39.C
40.D (27)
41.A (16)
42.B (17)
43.C (21-22)
44.A
45.B (51)
46.C (50)
47.D
48.A
49.D
50.D
51.D (62)
52.A
53.C (70)
54.D
55.D (102-103)
56.D
57.B
58.D (90-91-92)
59.A (102)
60.C (107)
61.D
62.D (11)
63.A
64.A (53)
65.B (103)
66.D (33-38-70)
67.D (42-44-70)
68.D (33-38-82)
69.A
70.A
71.D
72.D (78)
73.A (113)
74.C
75.D
76.D (21)
77.D
78.C

[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]
__________________

《 " Lâ Edrî " Nısfu'l-İlm 》

Alıntı ile Cevapla
Alt 14.Mart.2016, 09:14   Mesaj No:24
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik tarihi: 15.Kasım.2011
Arkadaşları:62
Cinsiyet:bayan
Bulunduğu yer:Trabzon
Yaş:37
Mesajlar: 6.843
Konular: 366
Beğenildi:3843
Beğendi:2687
Takdirleri:1590823
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: İncelenmiş VE Düzenlenmiş Haliyle Sorularla Surelerimiz

24-NUR SURESİ

*NUR SURESİ BİZE NE ANLATIYOR*

Surenin işlediği temel konu,islam ümmetinin maneviyatının ve kardeşlik bağlarını zedeleyen ve çatlaklık gösterilen kısımlarını onarmak ,bu bağı yıkmaya çalışan hertürlü tehlikelere karşı uyanık olmaktan bahseder.

1.Müslümanlara hiç bir alanda üstün gelemeyenler,maneviyatlarına saldırıp iftiralarla karalamaya çalışırlar,buna karşı uyanık ve dikkatli olunması gerektiğinden bahsder.

2.Müslümanlar kendi düşmanlarına karşı uaynık olmayı ve ellerine geçecek hiçbir koz bırakmamalı,bunun için hal ve hareketlerini tam bir islamı ahlak ile ahlaklandırmalıdır.

3. Zina edenlere ve bunlara uygulanacak cezalardan bahseder.

4.Rasulullah ın hanımına atılan iftiradan bahseder.

5.İftira ve iftiraya karşı takınılacak tavır ve uygulanacak cezadan bahseder.

6.Mahrem ve mahrem olmayanların sınırları belirtilmekte.

7.Rasulullah ın eşlerinin müslümanların öz anneleri gibi olduğundan bahseder.

8.Evlerinden dışarı çıkan kadınlar,dış elbiseleriyle örtündükden sonra çıkabileceklerinden bahseder.

9.Erkek ve kadıların bakışlarına getirilen yasaktan bahseder.

10.Kadınların süs eşyalarıyla evlenmeleri haram olanların dışındakilerin yanına çıkmamaları gerektiğinden bahseder.

11.Evliliğe teşfikten bahsedip,evliliği kolaylaştırıp,zinanın zorlaştırılmasından bahseder,günümüzde ise evlilik maddi bir boyuta sokularak çok ama çok zorlaştırılırken,20 bin,30 bin askarisi olan bir evlilik masrafı karşılığında zina yapmak ise çok cuzi paralarla yapılmaktadır.

12.Müslümanların kendi aralarında mahrem ve mahrem olmayanlara karşı nasıl davranmaları gerektiğinden bahseder.

NUR SURESİ SORU VE CEVAPLARI

1-Nur suresi nerede nazil olmuştur, kaç ayettir?
a.medeni, 54 ayet
b.mekki 54 ayet
c.medeni, 64
d.hiçbir

2-zina eden kadına ve erkeğe verilecek ceza nedir?
a.100’er sopa
b.80’er sopa
c.idam
d.hepsi

3-zina edenlerle nasıl kimseler evlenir?
a.evlenemezler
b.zina eden ve putperest bir insan
c.günahsız insan
d.hiçbiri

4-iffetli kadına zina isnadında bulunup 4 şahit getiremeyenin cezası nedir?
a.100 sopa*
b.80 sopa ve şahitliklerine inanmama*
c.toplumdan uzaklaştırma
d.hepsi

5- Nur suresinde bahsedilen iftira kime atılmıştır ve kaçıncı ayettedir?
a.hz. Hatice 11. Ayet
b.hz. Meryem 12. Ayet
c. hz. Aişe 11. Ayet
d.hiçbiri

6- Allah’ü Teala bu iftirayı işiten bir müminin ne cevap vermesi gerektiğini söylüyor?
a.bu apaçık bir iftiradır
b.doğru olabilir
c.araştırmak lazım
d.hepsi

7-kötülüğün yayılmasını arzu edenlere verilecek ceza nedir?
a.dünya ve ahrette acısına dayanılmaz azap
b.cehennemde bir çukur
c.dünyada mutsuzluk
d.hiçbiri

8-Allah’ın lütuf ve merhameti olmasaydı halimizin nasıl olacağı söyleniyor?
a.hiç kimse temize çıkamazdı
b.herkes cehennemlik olurdu
c.helak olurdu
d.hepsi

9-servet sahibi kimselere verilen öğüt nedir?
a.mallarından vermeyeceklerine yemin etmemeleri
b.bağışlamaları
c.hepsi
d.hiçbiri

10-dünya ve ahrette lanetlenenler kimlerdir?
a.zina eden kadın
b.zina eden erkek
c.iffetli kadına zina isnadında bulunanlar
d.hepsi


11- Allah başka bir eve nasıl girilmesi gerektiğini söylüyor?
a.izin alıp selam vermedikçe girilmemesi gerektiğini söylüyor
b.izinsiz rahatlıkla girilebilir.
c.davetiyeyle girilmeli
d.hiçbiri

12-mümin erkeklere verilen tavsiye nedir?
a.gözlerini harama dikmemeleri, ırzlarınıda korumaları
b.kadınlarla konuşmamaları
c.helalinden rızık kazanmaları
d.evlenmeleri

1-harama bakmaktan korunsunlar
2-namus ve iffetlerini esirgesinler
3-görünen kısımları müstesna olmak üzere zinetlerini teşhir etmesinler
4-başörtülerini yakalarının üzerine kadar örtsünler
13-yukarıdakilerden hangileri mümin kadına verilen tavsiyedir?
a.1-2-3
b.1-3 -5
c.hepsi
d.hiçbiri

14-aşağıdakilerden hangisi kadınların ziynetlerini görmesinde sakınca bulunmayanlardan değildir?
a.erkek kardeşlerinin oğulları
b.kocalarının oğulları
c.kocalarının kardeşlerinin oğulları*
d.hepsi

15- 33. Ayette geçen mukatebe ne demektir?
a.köle ile efendisi arasında yapılan bir akid
b.cariye satın alma
c.selem akdi
d.alışveriş


16-nur suresi ismini hangi ayetten almaktadır?
a.33
b.34
c.35
d.36

17-kafirlerin işleri neye benzetilmiştir?
a.suya
b.seraba
c.denize
d.dehlize

18-Allah’u Teala kimlere acınmaması gerektiğini söylüyor hangi ayet?
a.şirk koşanlara
b.iftira edenlere
c.zina edenlere
d.tesettürüne dikkat etmeyene

19-zina edenler cezalandırılırken nasıl bir ortam seçilmeli?
a.kimsenin olmadığı
b.mü’min bir topluluğun şahit olduğu
c.rencide edilmeyecekleri
d.herkesin ortasında

20-denizin yoğun karanlığına benzetilen nedir?
a.kafirlerin işleri
b.kafirlerin duygu ve düşünceleri
c.akşam karanlığı
d.hepsi

21-aşağıdakilerden hangisi Allah’ın kainatı muazzam bir düzene koyduğuna dair görmemiz gereken kanıtlardan biridir
a.uçan kuşların Allah’ı tesbih ettiği
b.bulutları bir araya getirip yağmur yağdırması
c.gece ile gündüzün ardı ardına gelmesi
d.hepsi

22-kaçıncı ayette Allah açıklayıcı ayetler indirdiğine yemin ediyor?
a.56
b.64
c.46
d.47

23-Allah’a ve peygamberine inandık itaat ettik deyip yüz çevirenler nasıl nitelendirilmiştir?
a.müşrik
b.münafık
c.putperest
d.hiçbiri

24-surede mutluluğa erenlerdir diye bahsedilenler kimlerdir?
a. Allah'a ve Resûlüne itaat eden
b.Allah'a saygı duyan
c. O'ndan sakınan
d.hepsi

25-Bir kadına zina isnadında bulunanların iddialarını ispat etmek için kaç şahit getirmeleri gerekir?*
a.üç
b.sekiz
c.dört
d.5

26-I. İnanan erkek ve kadınlar birbirleri hakkında iyi zan besleyip bu sözlere kulak asmazlar.
II. “Bu konuda konuşmak bize düşmez, bu apaçık bir iftiradır.” Derler.
III. Bu isnadı dile getirenlerden dört şahitle iddialarını ispat etmeleri istenir.
IV. Bu iddiaya dayanarak suçlanan kişi hakkında başlatılır.


Birisine iffetsizlik suçlaması yapıldığında gösterilmesi gereken tavırla ilgili olarak yukarıdakilerden hangileri doğrudur?

a.I ve II
b.I, II, III
c.Hepsi
d.yalnızca-I

27-dış elbiselerini çıkarılma izni verilen ama yine de sakınmalarının daha hayırlı olduğu söylenen kadınlar kimlerdir?
a.Evlenme arzusu kalmamış yaşlılar
b.Henüz evlenmemişler
c.Evliler
d.gençler

28-dilleri elleri ayaklaır ahrette kendi aleyhlerinde şahitlik edecek olanlar ve kendileri için çok büyük bir azap olduğu bildirilenler kimlerdir?
a.iffetli kadınlara zina isnat edenler
b.zina edenler
c.münafıklar
d.hepsi


29-. Allah, göklerin ve yerin nûrudur. O'nun nûrunun temsili, içinde lamba bulunan bir kandillik gibidir. O lamba kristal bir fanus içindedir; o fanus da sanki inciye benzer bir yıldız gibidir ki, doğuya da, batıya da nisbet edilemeyen mübarek bir ağaçtan, yani zeytinden (çıkan yağdan) tutuşturulur.
Ayette tasviri yapılan nedir?
a.Allah’ın nuru
b.Allah’ın büyüklüğü
c.nur kavramı
d.hiçbiri

30-surede Yüce Allah (cc) bütün canlıları hangi maddeden yarattığını söylüyor?
a. Topraktan
b. Sudan
c. Toprak ve sudan
d. Annelerinden

31-ergenlik çağına girmiş olan çocuklar, ailenin diğer fertlerinin odasına hangi vakitlerde izinsiz
olarak girebilirler?*
a. Sabah namazından sonra
b. Öğle uykusundan sonra
c. Yatsıdan önce
d. Hiçbir vakit

32- Müslümanların şu sözü ne zaman söylemeleri istenmektedir? “Bunu konuşup yaymamız bize yakışmaz. Haşa! Bu, büyük bir iftiradır!”*
a) İnsanların arkasından gıybet yapıldığında
b) Sadece mü’minlerin gıybeti yapıldığında
c) Namuslu bir kadına zina iftirası atıldığında
d) Herhangi bir mü’mine, herhangi bir iftira atıldığında

33-Allah çağrısına aykırı hareket edenleri hangi ayette uyarmıştır?
a.15
b.63
c.45
d.50

34-dış giysi giyinmekten muaf olan kadınlar hangileridir?
a.anneler
b.bekar kızlar
c.hayızdan nifasdan kesilmiş kadınlar
d.hepsi


35-aşağıdakilerden hangisi izinsiz yeme içmemizde sakınca olmayan evlerden değildir?
a.kız kardeşlerimizin evleri
B..teyzelerimizin evlerinde
C.amcamızın kızlarının evlerinde
d.halalarımızın evlerinde

CEVAPLAR..

1.C
2.A (2)
3.B (3)
4.B (4)
5.C (11)
6.A (12)
7.A (19)
8.A (20)
9.C (22)
10.C (23)
11.A (27)
12.A (30)
13.C (31)
14.C (31)
15.A (33)
16.C
17.B (39)
18.B (2)
19.B
20.A (40)
21.D (41-43 -44)
22.C
23.B (47)
24.D (51-52)
25.C (4)
26.C (12-13-16-17)
27.A (60)
28.A (23-24)
29.A (35)
30.B (45)
31.D (59)
32.C (16)
33.B
34.C (60)
35.C (61)

[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]
__________________

《 " Lâ Edrî " Nısfu'l-İlm 》

Alıntı ile Cevapla
Alt 15.Mart.2016, 15:15   Mesaj No:25
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik tarihi: 15.Kasım.2011
Arkadaşları:62
Cinsiyet:bayan
Bulunduğu yer:Trabzon
Yaş:37
Mesajlar: 6.843
Konular: 366
Beğenildi:3843
Beğendi:2687
Takdirleri:1590823
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: İncelenmiş VE Düzenlenmiş Haliyle Sorularla Surelerimiz

25-FURKAN SURESİ

*FURKAN SURESİ BİZE NE ANLATIYOR*
Furkan suresinin işlediği temel konu,hak olana karşı yapılan itiraz ,şüphe ve iftiralara cevap ile birliklikte,hak ve batılı birbirinden ayırt etme ölçüsünden bahseder.

1.Allah ın mehametinin büyüklüğünün ürünüdür,Kuranı insanlığa göndermesi.

2.Kuranın gönderilme gayesi olan hak ve batılın ayırt edilebilinmesi bu kitaptadır.

3.Batıl üzerinde olanlar,Allah ın dışında onlara fayda ve zarar veremeyen ve öldükten sonra tekrar diriltemeyen sahte ilahlar edindiklerinden bahseder.

4.Batıl üzerinde olanlar,kendileri gibi insan olan Rasul e inanmamalarında ortaya attıkları sebeblerden bahseder.

5.Batıl üzerinde olanlara ahirette verilecek cezadan bahsedilir.

6.Hak üzerinde olalara verilen mükafattan bahseder.

7.Allah tan başka,ilah edinenlere yani ;Allah ın özelliklerini Allah tan başka kişi, kurum ve kurulaşlara nispet ederek ilahlık vasfına bilerek veya bilmeyerek büründürenlerin mahşerdeki sorgularından ve ilah edindiklerine sorulan sorulardan bahseder.

FURKAN SURESİ SORU VE CEVAPLARI

1- Zalimler müminlere hz. Peygamberle ilgili ne dediler?
a-Siz ancak emin bir insana güveniyorsunuz!
b-Siz sadece akılsız bir peygambere uyuyorsunuz!
c-Siz, ancak büyüye tutulmuş bir adama uymaktasınız!
d-Siz, ancak Muhammede uyuyorsunuz.


2- Kimler için çılgın bir ateş hazırlanmıştır?
a-Namaz kılmayanlar için
b-Kötülük yapanlar için
c-Kıyameti yalanlayanlar için
d-Kabir azabını yalanlayanlar için



3-«Bize ya melekler indirilmeli, ya da Rabbimiz'i görmeliyiz» derler.
Bunu kimler der?
a-cehennemlikler
b-günahkarlar
c-B izi inkar edenler
d-bize kavuşmayı ummayanlar



4-İnkar edenler, kuran hakkında ne derler?
a- Bu kur’an yalandır
b- Kuran ona bir defada indirilmeliydi
c- Kur’ an bir melekle indirilmeliydi
d- Kur’ an neden indirildi




5-Kur’ an ın azar azar indirilmesinin sebebi nedir?
a-Hz. Peygamberin kalbine yerleştirmek için
b-Müminlere cevap olması için
c-Daha iyi ezberlenebilmesi için


6-Allah u Teala’nın gökleri ve yeri ve arasındakileri kaç günde yarattığı bildirilmektedir?
a-6
b-7
c-1
d-3


7- Ölümsüz ve daima diri olan Allah'a …………………. O'nu ……………….. Kullarının günahlarını O'nun bilmesi yeter.
Boşluğa sırasıyla hangisi gelecektir?
a-tanzim et/hamd ile tesbih et
b-tanzim et/tevekkül et
c-tevekkül et/ hamd ile tesbih et
d-şükret/ tevekkül et


8-Rahman’ ın has kullarına kendini bilmeyenler laf attığında, has kullar ne diyip geçerler?
a-Allah akıl fikir versin
b-Allah cezanızı versin
c-merhaba
d-selam


9-Rahmanın has kulları gecelerini nasıl geçirirler?
a-teheccüd kılarak
b-secde edip,kıyama durarak
c-tefekkür ederek
d-kuran okuyup, Allah ı tesbih ederek


10-Furkan suresi için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
a-77 ayettir
b-secde ayeti vardır
c-medinede inmiş
d-semud kavmindende bahsedilmektedir


11-‘Furkan’ ne demektir?
a-iyilik
b-insan ismi
c-iyiyi kötüden ayıran
d-HİÇBİRİ

12-Sure ismini hangi ayetten almıştır?
a-10. ayet
b-1. ayet
c-77. ayet
d.2

13-Heva larını kendilerine ilah edinenler neye benzetilmiştir?
a-şeytana
b-kuşa
c-hayvanlara
d-canavarlara


14- Allahu teala ile ilgili surede hangisi bildirilmiştir?
a-göklerin ve yerin mülkü onundur
b-çocuk edinmemiştir ve mülkte ortağı yoktur
c-herşeyi yaratmış ve herbirini bir takdir ile belirleyip hepsinin mukadderatını hazırlamıştır
d-hepsi

15-O gün Rabbin onları ve…………., der ki: Şu kullarımı siz mi saptırdınız, yoksa kendileri mi yoldan çıktılar?
Boşluğa hangisi gelecektir?
a-şeytanları
b-arkadaşlarını
c-taptıkları düzmece ilahları
d-mallarını


16-Düzmece ilahlar kafirlerin inkar sebebinin ne olduğunu söylüyor?
a- akılsızlıkları
b- bol nimet verilmesi
c- peygamberi sevmemeleri
d- atalarına olan saygıları

17-Surede aşağıdaki peygamberlerden hangisinden bahsedilmemiştir?
a-Musa ve Harun
b-İsa
c-Nuh
d-Hiçbiri



18-Aşağıdakilerden hangisi Rahman’ın (has) kullarının özelliklerinden biri değildir?
a-Harcamalarında savurganca davranırlar.
b-Kendilerine laf atıldığında ‘selam’ derler.
c- Şöyle derler: Rabbimiz! Cehennem azabını üzerimizden sav. Doğrusu onun azabı gelip geçici değil, devamlıdır.
d-Allah’ın yasakladığı cana, sebebsiz yere kıymazlar.

19-Kim ………. iyi davranış gösterirse, şüphesiz o, tevbesi kabul edilmiş olarak Allah'a döner.
Boşluğa hangisi gelmelidir?
a-kötülük yapıp
b-iman edip
c-pişman olup
d-tevbe edip

20-Aşağıdaki ayetlerden hangisi bu surede geçmemektedir?
a-Gökte burçları var eden, onların içinde bir çerağ (güneş) ve nurlu bir ay barındıran Allah, yüceler yücesidir.
b-İnsanı sudan yaratarak, ona soy sop veren O'dur. Rabbin herşeye Kadir'dir.
c-O, insanı bir damla sudan yarattı. Fakat bakarsın ki (insan) Rabbine apaçık bir hasım oluvermiştir.
d-Birinin suyu tatlı ve susuzluğu giderici, diğerininki tuzlu ve acı iki denizi salıveren ve aralarına bir engel, aşılmaz bir sınır koyan O'dur.


21.Aşağıdaki ayetlerden hangisi Furkan suresinde geçmiyor?
a-Gökte burçlar vareden, orada ışık saçan güneş ve aydınlatan ayı yaratan Allah, yücelerin yücesidir
b-İbret almak veya şükretmek dileyen kimseler için gece ile gündüzü birbiri ardınca getiren O'dur.
c-Gökleri, yeri ve ikisinin arasındakileri altı günde yaratan sonra da arşa hükmeden Rahman'dır. Bunu bir bilene sor.
d-Taze et yemeniz, takındığınız süsleri edinmeniz ve Allah'ın bol nimetinden faydalanmanız için denize -ki gemilerin onu yara yara gittiğini görürsün- boyun eğdiren de O'dur. Artık belki şükredersiniz.


22.*Aşağıdakilerden hangisi surede geçen konulardan biri değildir?
a-Rahmanın has kulları
b-Allahu Tealanın yerlerin ve göklerin mülkünün tek sahibi olduğu
c-kafirlerle savaşın farz olması
d-kafirlerin peygamberi inkarı



23.Kafirlerin edindikleri ilahlar nasıl ilahlardır?
a.bir şey yaratamayan, bilâkis kendileri yaratılmış olan
b.kendilerine ne zarar ve ne de fayda verebilen
c.öldürmeye, diriltmeye ve ölümden sonra tekrar canlandırmaya güçleri yetmeyen
d.Hepsi



24.Hangisi,inkar edenlerin uydurduklerı,sarfettikleri sözlerdendir?
a.Biz çok talihsiziz
b.Bu Kur'an Muhammed’in uydurmasıdır, ona başka bir topluluk yardım etmiştir
c.Muhammed el-emindir
d.Hiçbiri



25.İnkarcılra göre,elçi olarak gönderilen kişi nasıl olmalıydı?
a.Ona, beraberinde bulunup uyaran bir melek indirilseydi ya
b.kendisine bir hazine verilseydi veya besleneceği bir bahçe olsaydı ya
c.Bu ne biçim peygamber ki yemek yer, sokaklar da gezer.
d.Hepsi



26.Aşğıdaki ayetlerden hangisi surede geçmez?
a.De ki: “Onu, göklerin ve yerin sırrını bilen indirmiştir. Şüphesiz O, bağışlayandır, merhamet edendir
b.İnsanların elleriyle işledikleri yüzünden karada ve denizde fesat çıkar;
c.O saatin geleceğini yalanlayanlara çılgın alevli bir ateş hazırlamışızdır.”
d.Zulmedenlerinize büyük bir azap tattıracağız


27.Aşağıdakilerden hangisi surenin konuları arasındadır?
a.Mekke müşriklerinin peygamber efendimize ve Rabbinden getirdiği hidâyet hediyesine karşı şüphe ve itirazları gündeme getirilir
b. Onların yükselttikleri her bir şüpheye, her bir itiraza karşı sûrede onları çürütecek cevaplar verilir.
c.Allah’ı ve elçisini hayatlarından dışlayarak, kitap ve peygamberden habersiz bir hayat yaşayanların kesinlikle cehenneme gidecekleri vurgulanır.
d.Hepsi



28.Hangisi surenin mesajlarındandır?
a.Herşey Allah'ındır
b.Allah'ın eşi ve ortağı yoktur
c.İnkarcılar,hakkı işitmeyen,düşünmeyen ve bu sebeble hayvanlardan daha aşağı varlıktır
d.Hepsi



29.Hangisi sureden çıkarılmaz?
a.O gün, cennetliklerin kalacağı yer çok iyi, dinle-necekleri yer çok güzeldir
B.O gün, gök beyaz bulutlar halinde parçalanacak ve melekler bölük bölük indirilecektir
c.O gün herkes sessizce bekleyiştedir
d.O gün gerçek hükümranlık Rahmânındır. İnkârcılar için yaman bir gündür



30.Aşağıdakilerden hangisi,kıyamet günü,kafirlerin içinde bulunduğu hallerdendir?
a.zalim kimse ellerini ısırıp: “Keşke Peygamberle bir yol tutsaydım, vay başıma gelene
b.keşke falancayı dost edinmeseydim diyecekler
c.Şeytan insanı yalnız ve yardımcısız bırakıyor” der.”
d.Hepsi



31.Hangisi surede geçen peygamber isimlerindendir?
a.Musa-Harun
b.Hud-Nuh
c.İsa-Davud
d.Lokman-Zğlkarneyn



32.Surede aşağıdaki kavimlerden hangisi geçer?
a.Ad
b.Semud
c.Ress
d.Hepsi geçer



33.Rahmanın kullarının özellikleri nelerdir?
a.yeryüzünde mütevazı yürürler
b.Bilgisizler kendilerine takıldıkları zaman onlara güzel ve yumuşak sözler söylerler
c.Onlar, gecelerini Rableri için kıyama durarak ve secdeye vararak geçirirler
d.Hepsi



34.Allah'a gereği gibi yönelenler kimlerdir?
a.Tevbe edip yararlı iş işleyen
b.çok sadaka veren
c.İlim taleb eden
d.Evlenenler



35.Dua ve ibadetin insana değer kazandırdığının ifade edildiği ayet hangisidir_
a.75
b.74
c.76
d.77




CEVAPLAR:
1.C (8)
2.C (11)
3.D (21)
4.B (32)
5.A (32)
6.A (59)
7.C
8.D (63)
9.B (64)
10.C
11.C
12.B
13.C (44)
14.D (2)
15.C (17)
16.B (18)
17.B (35-37)
18.A (65-66-67)
19.D (71)
20.C
21.D (59-61-62)
22.C (4-59-63)

23.D (3)
24.B (4)
25.D (7-8)
26.B
27.D
28.D
29.C (24)
30.D (27-28-29)
31.A (35)
32.D (38-39)
33.D (63-64-65)
34.A (71)
35.D (77)
[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]
__________________

《 " Lâ Edrî " Nısfu'l-İlm 》

Alıntı ile Cevapla
Alt 16.Mart.2016, 11:06   Mesaj No:26
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik tarihi: 15.Kasım.2011
Arkadaşları:62
Cinsiyet:bayan
Bulunduğu yer:Trabzon
Yaş:37
Mesajlar: 6.843
Konular: 366
Beğenildi:3843
Beğendi:2687
Takdirleri:1590823
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: İncelenmiş VE Düzenlenmiş Haliyle Sorularla Surelerimiz

26-ŞUARA SURESİ

*ŞUARA SURESİ BİZE NE ANLATIYOR*

Şuara suresinin işlediği konu,Muhammed as mın getirdiği mesaja karşı inatla karşı çıkan mekkeli müşrik kafirlerin durumu ve bu durumlarına karşı Muhammed as mın kendini üzmemesi gerektiğini,ayrıca Muhammed as dan önceki Rasullerin toplumlarıda aynı inatla,hiçbir akıl ve mantıktan uzak bir şekilde karşı çıkıştıklarını Musa as ve kavmininde örneği verilerek ortaya konmuştur.

1.İlk insanın yaratılışından ve çoğalan insanların oluşturduğu toplulukların hakkı inkar ediş yolu,mantığı hep aynı şekilde olmuş.Bu mesnetsiz inkarları sonucundandırki her gelen yeni inkarcı toplumlarında dolayısıyla akibetleride aynı olmuştur.

2.Surenin işlediği toplumların akibetleri, takip ettikleri önceki toplumların , aynı inkar mantığından olduğundan bahseder.

3.Allah ın ayetleri yeryüzüne serptirilmiş şekildedirde ,kainattaki olayların üzerinde aklını kullanan her insan hak ve hakikatı kolayca bulabilir.

4.Allah ın gücünün her şeye yeteceğini,Allah ın gücünün ürünü olan Rahmeti ve gazabı kişi ve toplumların kendi alacakları kararlarla yaşadıklarına bağlıdır.Allah hiç kimseye torpil geçmeyeceği ,mutlak adil olduğundandır.

5.İnkarcı hiçbir toplum ,kendi istedikleri mucizeler gerçekleşsede hak ve hakikatlere inanmayacaklardır.

6.İnsanlara indirilen en büyük mucize ellerindeki ve kendi dillerinde anlayacakları vahiy dir.

7.Geçmiş dönemde yaşayan ve vahiyle bilgisi insanlara ulaştırılan toplumların akibetleride bir türlü mucizelerdir.

8.Son Rasul muhammed as ma isnat edilen mesnetsiz yakıştırmalar sadece iftiralardan ibarettir.Çünkü Rasulun getirdiği Allah tan iletilenlerdir.

ŞUARA SURESİ SORU VE CEVAPLARI

1. Peygamber Efendimiz (sav) müşrikler için kendini üzmesi hangi ayette geçmektedir?

a. Allah'ın kulları orada sürekli kalacak
b. Kafirlere sakın boyun eğme
c. Biz seni yalnızca müjdeleyici ve uyarıcı olarak gönderdik
d. Müşrikler inanmıyorlar diye kendini helak edeceksin



2. Şuara Suresi hangi hurafa mukattaa ile başlamaktadır ?

a. elif, lam, mim
b. elif , lam , mim, ra
c. ya, sin,
d. ta , sin , mim



3. Mutlaka ondan yüz çevirenler kimlerdir ?

a. müşrikler
b. kafirler
c. putperestler
d. hepsi


4. Surede Allah'ü Teala'nın ölenleri dirilteceğine dair delili hangi ayettir?

a. çeşit çeşit bitkiler bitirdik
b. haydi getir onu bakayım
c. O göklerin, yerin ve aralarında bulunan her şeyin Rabbi'dir
d. ben o işi yaptığım zaman şaşkınlardan idim


5. Şuara Suresi kaç ayettir, hangi dönemde inmiştir ?

a. 224. ayet - Mekke
b. 227. ayet - Mekke
c. 225. ayet - Medine
d. 227. ayet - Medine


6. Alay edip durdukları yakında başlarına gelecek olan nedir ?


a. musibet
b. felaket
c. azap
d. hastalık



7. '' Şu zalim kavime git'' diye Allah'ü Teala kime seslenmiştir?


a. Hz. İbrahim
b. Firavun
c. Hz. Musa
d. Hz. Hud


8. İnsanların çoğunun inanmadığına işaret eden delil nedir ?


a. Alemlerin Rabbi olan Allah ne yücedir
b. Allah'ın varlığı ve kudreti
c. Allah'ın zafer vaadinde şüpheye düşenler
d. Allah'ın ve elçisinin vaadetmiş olduğu şey



9. '' Beni öldürmelerinden korkarım'' sözü kime aittir?


a. Firavun
b. Sihirbazlar
c. Hz. Musa
d. Hiçbiri




10. Sure hangi ayeti kerime ile beyan edilerek başlıyor ?


a. Mutlaka ondan yüz çevirirler
b. Kur'anı Kerim rahmet ve hidayet kaynağı
c. İman etmeyenlere üzülen Peygamberimiz (sav)'i teselli ederek
d. Biz istersek gökten mucize indiririz.

11. Kulların iman etmelerini kendi iradelerine bıraktığını bildiren ayet hangisidir ?


a. 8. ayet
b. 111. ayet
c. 6. ayet
d. 4. ayet



12. Hz Musa'nın Peygamberlik görevi gelmeden önce işlediği suç neydi?


a. Firavun'a ihanet etmesi
b. İsrailoğullarını kendisiyle gönderilmesini istemisi
c. korkup kaçması
d. Kıptilerden birini öldürmesi



13. Hüküm veya hikmet ihsan edilen Peygamber kimdir ?


a. Hz. Musa
b. Hz. Lut
c. Hz. Muhammed (sav)
d. Hz. Nuh


14. '' Sen nankörlerden birisin'' sözü kime söylenmiştir ?


a. Hz. Musa - Firavun'a
b. Firavun - sihirbazlara
c. Firavun - Hz Musa'ya
d. Hz. Musa - Sihirbazlara


15. Hz. Musa'nın Allah'ü Teala'dan istediği neydi ?


a. Firavun'un elinden İsrailoğullarını almak
b. Hz. Harun'a Peygamberlik verilmesi
c. Beni öldürmelerinden korkarım, beni koru Ya Rabbi!
d. Ben cahildim affet Ya Rabbi !

16. İnsanların yeryüzüne bakıpta düşünemedikleri nedir ?


a. Dağların nasıl yaratıldığı
b. Yağmurların yağdırılışı
c. Çeşit çeşit meyvelerin olduğu
d. Çeşit çeşit bitkilerin bittiği



17. Şuara ne demektir , hangi ayetten ismini almıştır ?


a. Şairler - 224. ayette geçmektedir
b. Sihirbazlar - 34. ayette geçmektedir
c. Peygamberler - 140. ayette geçmektedir
d. İnsanlar - 7. ayette geçmektedir



18. Allah'ü Teala '' zalim Kavim '' demekle hangi kavimden bahsetmiştir ?


a. Hz. Musa'nın kavmi
b. Hz. Lut'un kavmi
c. Ad kavmi
d. Firavun kavmi



19. Müşrikler kimden yüz çevirirler ?



a. Kur'anı Kerim'den
b. Peygamber'den
c. Rahman olan Allah'dan
d. Müslümanlardan


20. Hz. Harun'a elçilik görevi verilme sebebi nedir ?

a. Hz. Musa'nın Firavuna karşı dilinin dönmemesinden çekinmesi
b. Hz. Musa'nın Firavuna karşı sıkılıp göğsünün daralacağını söylemesi
c. Hz. Musa'nın bir yardımcıya ihtiyaç duyması
d. Hepsi


21. Şuara suresindeki Hz. İbrahim'in dualarının geçtiği ayetler hangisinde doğru verilmiştir?

a.83-84-85-86-87
b.85-86-88-90
c.14-15-16-17
d.hepsi


22. Surede '' Allah'' lafzı kaç yerde geçmiştir, sadece ayet numaralarını belirtiniz?


a. 15 yerde geçmekte
b. 17 yerde geçmekte
c. 13 yerde geçmekte
d. 10 yerde geçmekte


23. Hz. Musa'nın Firavun'a cevabı ne olmuştur ?


a. O göklerin ve yerin arasındaki varlıkların Rabbi'dir
b. Biz de uyanık , tedbirli bir topluluğuz
c. Eğer biz galip gelecek olursak bize bir ödül var değil mi?
d. İşini bilen bütün sihirbazları sana getirsinler




24. Hz. Musa'nın Firavuna karşı delili neydi?


a. Biz Alemlerin Rabbinin elçisiyiz
b. Gelmiş geçmiş atalarınızında Rabbi'dir
c. Asanın yılan olması
d. Eğer biz galip gelecek olursak bize bir ödül var



25. Sihirbazların alacağı ödül neydi?



a. Mal mülk edinmek
b. Firavun'a köle olmak
c. Sözü geçmek
d. Firavun'a yakın olmak



26. Belirlenen gün ve saatte toplananlar kimlerdi?


a. Hz. Musa ve Kavmi
b. Firavun ve kavmi
c. Sihirbazlar
d. Firavunun konsey üyeleri



27. Sihirbazlar neden secdeye kapandılar ?



a. Galip gelen bizler olacağız diyerek
b. Rabbimize döneceğiz
c. Asa düzeneklerini yalayıp yuttu
d. benden başka tanrı edinecek olursan dedikleri için




28. Firavuna göre Öfke ve kin dolu olanlar kimlerdir?



a. Firavunun askerleri
b. Hz. Musa ve kavmi
c. Firavun
d. Hiçbiri




29. Güneş doğarken arkalarına düşenler kimlerdir?



a. Firavun ve askerleri
b. Mısırlılar
c. İsrailoğulları
d. Hiçbiri





30. Hz. Musa Firavun tarafından yakalandıklarını düşünen kavmine ne cevap vermiştir?



a. Korkmayın Rabbim benimle beraber
b. İnsanların pek çoğu inanmıyorlar
c. Dua ettiğinizde sizleri işitir
d. Eğer düşünürseniz işin böyle olduğunu anlarsınız

31. Şuara suresinde '' onlara kıssasını oku'' cümlesi geçen ayette hangi peygamberden bahsediliyor?



a. Hz. Nuh
b. Hz. Harun
c. Hz. İbrahim
d. Hz. Musa





32.Allah'ü Teala Hz. Musa ve yanındakilerini nasıl kurtardı ?



a. Firavundan kaçırarak
b. Denizin ikiye yarılması
c. Sihirbazlarla düellosunda başarılı olunca
d. Hiçbiri




33. Firavunun Hz. Musa'ya sorduğu soru ne idi?



a. Alemlerin Rabbi dediğiniz neyin nesi
b. Hakkı inkardan ve zulumden vazgeçmeyecekler mi?
c. Alemlerin Rabbi'nin elçisi ne demek
d. Bu adam neler söylüyor duyuyormusunuz?




34. Hz. Musa'nın Rabbimizi öven cümleleri aşağıdaki ayetlerden hangisidir?



a. O göklerin ve yerin ve aralarında olan her şeyin Rabbi
b. O doğunun ve batının ve aralarındakinin de Rabbi
c. O sizin de Rabbiniz atalarınızında Rabbi
d. Hepsi




35. Hz. Musa'nın dokuz mucizesinden hangileri surede geçmektedir?


a. Buğday güvesi , kurbağa
b. Tufan ve kan
c. Hz. Musa'ya inanmayan kavmin uğradığı felaketler
d. Asa ve el



36. '' Her parça koca bir dağ oluverdi'' ayeti kerimesinde hangi olaydan bahsedilmektedir?



a. Hz. Lut'un kavminin başına gelen felaket
b. Hz. Nuh tufanı
c. Hz. Musa'nın denizi ikiye yarması
d. Başka bir surede geçen bir ayettir



37. 67. ayeti kerimede hangi ibretlik olan hangi olay üzerinde vurgu yapılmıştır?



a. İnsanların mümin olmaması
b. İnsanların ibret alması
c. Firavun ve askerlerin boğulması
d. Hiçbiri



38. Surede dua ettiğiniz zaman işitirler mi? sorusu kimin için sorulmuştur?



a. Allah'ü Teala
b. Melekler
c. İnsanlar
d. Putlar

39. '' Alemlerin Rabbi hariç onlar benim düşmanımdır '' diyen Hz. İbrahim'in düşmanı kimdir ?



a. Kavmi
b. Zalimler topluluğu
c. İman etmeyenler
d. Taptıkları putlar




40. O gün fayda bulacak olanlar kimlerdir ?



a. Allah'a temiz bir kalp ile gelenler
b. Allah müminlere karşı şefkatli ve merhametlidir
c. Allah'ın ortağı olmadığını söyleyenler
d. Şükredenler



41. Allah'ü Teala'dan korkanlar için yaklaştırılan nedir ?



a. Dünya nimetleri
b. Ahiretteki mükafat
c. Cennet
d. Allah (cc) iyilerle beraberdir



42. Ayet 92. ayette '' Hani o Allah'dan başka taptıklarınız '' sorusu kimlerden bahsedilmektedir ?



a. Cehennem ehli
b. Zalimler
c. Azgınlar
d. Dünyasını isteyenler



43. cehenneme atılacak olanlar kimlerdir?



a. Müşrikler
b. Günahları sevaplarından ağır olanlar
c. Allah'a inanmayanlar
d. Putlar, azgınlar ve İblis



44. Hz. İbrahim'in babasına ve kavmine ilk sorduğu soru ne idi ?



a. Dua ettiğiniz zaman sizi iştiyorlar mı?
b. Siz neye tapıyorsunuz ?
c. Size bir faydası ve zararları dokunuyormu?
d. Geçmişteki atalarınızın taptığı şeylerin ne olduğunu hiç düşündünüz mü?


45. Allah'ü Teala'nın Şuara suresinde '' er - Rahim '' ismi kaç yerde geçmektedir, sadece ayet numaralarını yazınız *



a. 9 yerde geçer
b. 10 yerde geçer
c. 11 yerde geçer
d. 12 yerde geçer




46. Azgınlar Cehennemde kimleri suçlayacak ?


a. Birbirlerini
b. Günahkar önderlerini
c. Taptıkları ilahları
d. Hepsi



47. Şuara suresinde geçen Peygamberlerin ortak özellikleri ne idi ?



a. Atalarımızın dininden asla vazgeçmeyiz
b. Kibirlenip iman etmediler
c. Bizim gibi bir insan dediler
d. Kavimleri tarafından yalanlandılar

48. '' Şüphesiz ki Rabbin çok güçlüdür , çok merhametlidir '' ayeti kerime surede kaç yerde geçmektedir ?



a. 7
b. 9
c. 11
d. 13





49. '' Doğrusu ben, onların beni yalanlamalarından korkuyorum'' sözleri hangi Peygambere aittir?



a. Hz. Hud
b. Hz. Lut
c. Hz. Musa
d. Hz. İbrahim




50. İnkarcılar Hz. Nuh'a inananları nasıl tasvir etmişlerdir?


a. Kin besleyenler
b. Güneş doğduğunda arkalarına düşenler
c. Biz onları böyle yaparken bulduk
d. Senin peşine reziller düşmüş



51. Hz Nuh'un Surede geçen duaları hangileridir ?


a. 80-81
b. 84-85
c. 88-89
d. 117-118


52. İnkarcıların Hz. NUh'a karşı şantajlarını belirten ayet hangisidir?



a. 105
b. 109
c. 112
d. 116



53. '' Siz her tepeye alamet bir bina yapıp eğlenir misiniz'' sözü hangi Peygambere aittir?



a. Hz. Hud
b. Hz. Lut
c. Hz. İbrahim
d. Hz. Salih

54.'' Gerçekten ben sizin için büyük bir günün azabından korkuyorum'' ayeti kerimesi hangi Peygamberin endişesini anlatmaktadır?



a. Hz. Salih
b. Hz. Lut
c. Hz. Hud
d. Hz. İbrahim




55. Şuara suresinde Hz. Hud'un kavmine Allah'ü Teala'nın verdiği hangi lütuflardan bahsedilmiştir ?



a. Yediren, içiren hastalandığında şifa veren
b. Doğru tartı , fesad çıkarmamak
c. Bostanlar , pınarlar, salkım hurmalar
d. Evlat, hayvanlar , bahçeler


56. Hz. Salih'in kavmi neden azaba yakalandı ?



a. Allah'ü Teala'ya iman etmediler
b. Sınandıkları dişi deveyi vurdular
c. Hanımlarını bırakıp erkeklere gittiler
d. Hepsi



57. Kendisi ve ailesi için dua eden Peygamber kimdi ?


a. Hz. Salih
b. Hz. İbrahim
c. Hz. Musa
d. Hz. Lut



58. '' Geride yaşlı bir kadın bıraktık ve hepsini yıkıp yok ettik ''. Ayeti kerimede '' yaşlı kadın '' kimdir ?



a. Hz. Musa'nın hanımı
b. Hz. Hud'un hanımı
c. Hz. Lut'un hanımı
d. Hz. Şuayb'ın hanımı


59. Yağmurla yok edilen kavim hangi kavimdir ?



a. Hz. Hud'un kavmi
b. Hz. Lut'un kavmi
c. Hz. Şuayb'ın kavmi
d. Hiçbiri


60. Sakın ona................yanaşmayın, yoksa o yüzden sizi büyük................yakalar

Ayeti kerimedeki boşlukları doldurur musunuz ?



a. bir kötülükle / bir günün azabı
b. iyilikle / bir mükafat
c. karşı / bir teslimiyet
d. giderek / bir felaket


61. '' Siz insanlıktan çıkmış bir kavimsiniz '' ayeti kerime hangi peygamberin kavmine hitap ettiği sözlerdir ?



a. Hz. Hud
b. Hz. Salih
c. Hz. Nuh
d. Hz. Lut



62. Surede '' itaat etmeyin o aşırılara''...... ayeti kerimesinde kimlerden bahsediliyor?


a. Putlara tapan
b. Bozgunculuk yapan
c. İbret almayan
d. Nankörler


63. '' Ölçeği tam ölçün, doğru terazi ile tartın '' ..... hutbeleri hangi peygamberin kavmi için söyledikleridir?



a. Hz. Lut
b. Hz. Hud
c. Hz. İbrahim
d. Hz.Şuayb


64. Allah'ü Teala'nın Kur'anı Kerimin Arap dili ile kalplerine indirildiğini ve yine de inanmayarak sapıklık içinde kalarak helak olduklarını anlatan ayetler hangi peygamberin kıssasında geçmektedir?


a. Hz. Lut
b. Hz. Hud
c. Hz. Şuayb
d. Hz. Salih



65. Surede hangi peygambere kavmi '' Eğer doğrulardansan bir mucize getir '' dediklerinde onlara mucize sunan peygamberler kimlerdir ? Ayetleri yazınız.


a. Hz. Salih - Hz. Musa
b. Hz. Şuayb - Hz. Hud
c. Hz. Musa - Hz. Nuh
d. hz. Salih - Hz. İbrahim


66. Vahyi işitmekten kesinlikle men edilen kimlerdir ?


a. şeytanlar
b. inkarcılar
c. puta tapanlar
d. inanmamakta ısrar edenler



67. Gönderilen peygamberlerine '' Haydi doğrulardansan üzerimize gökten bir parça düşür '' diyerek alay eden kavim hangisidir?


a. Hz. Lut kavmi
b. Hz. Hud kavmi
c. Hz. Şuayb kavmi
d. Hz. Salih kavmi



68. Dünya nimetlerinin bir gün bitip yok olacağını ve mükafatımızın Rabbimize ait olduğunu kavimlerine bildiren ve uyaran peygamberler kimlerdir ?


a. Hz. Salih - Hz. Hud
b. Hz. Lut - Hz. Nuh
c. Hz. Salih - Hz. İbrahim
d. Hiçbiri


69. Surede Hz. İbrahim'den sonra kıssaları anlatılan peygamberlerin kavimlerine ilk sözleri ne olmuştur ?


a. Allah'dan korkun bana itaat edin
b. Allah'dan korkmaz mısınız?
c. Size gönderilen bir peygamberim
d. Sizden bir ücret istemiyorum



70. Allah'ü Teala'nın sapkın kavimleri azaplandırmasından dolayı aşağıdaki eşleştirmelerden hangisi yanlıştır ?


a. Hz. Nuh - kavmi denizde boğuldular
b. Hz. Salih - kavmi dişi deve yüzünden helak oldu
c. Hz. Şuayb - kavmi fırtına ve yağmurla helak oldu
d. Hiçbiri




71. Allah'ü Teala'nın Peygamberimiz (sav) ihtarı ne olmuştur ?


a. Ben seni bir uyarıcı olarak gönderdim
b. Şaşkın şaşkın dolaştıklarını görmüyormusun?
c. Allah ile birlikte başka bir ilaha yalvarma
d. Azabımı acele mi istiyorlar ?


72. Allah'ü Teala '' müminlere kanadını indir'' sözüyle kimden bahsetmektedir?


a. Hz. Muhammed (sav)
b. Melekler
c. Hz. Salih
d. Taptıkları putlar


73. Allah'ü Teala Peygamber Efendimize (sav) isyan edenlere ne söylemesi gerektiğini bildirmiştir ?


a. Büyük bir günün azabı içindesiniz
b. Onların güçleri yetmez
c. Ben sizin yaptıklarınızdan uzağım
d. Hısımlarını uyar



74. Şeytanlar kimlerin üzerine inerler ?


a. Günah işleyenlerin
b. Yalan söyleyenlerin
c. Sahtekarların
d. Hepsi



75. Allah'ü Teala şairleri iki kısma ayırarak , hangi şairlerin kurtuluşa ereceklerinden bahsetmektedir?



a. Acaba bize müsade edilir mi?
b. Kendilerine yapılan tehdit gelip çattığında
c. Allah'ı çok anan, haksızlığa uğrayan
d. Hepsi



76. Rabbimiz surede şairlerin halini hangi ayetinde vurgulamaktadır ?



a. 79-80
b. 111-112
d. 222-223
d. 225-226


77. Şairlerin peşlerine düşenler kimlerdir?


a. Belli bir kısım halk
b. Şiir öğrenmek isteyen
c. Azgın ve sapkınlar
d. Hepsi



78. Suçluların kalplerine yerleştirilen ne idi?


a. İnkarcılık
b. İman etmek
c. Vesvese
d. İyilikte yarışmak


79. Allah'ü Teala'nın Sünnetullahında azaba uğrayanlara uyarısı ne olmuştur ?


a. Bana itaat edin
b. Dünya zevkinin faydasının olmadığı
c. Biz zulmetmiş değiliz
d. Hepsi



80. Her şeyi işitip bilen Rabbimiz surede neyi vurgulamıştır?


a. İman etmek
b. Sadaka vermek
c. Zekat vermek
d. Namaz kılmak




81.İnanmayanların,kahinsin,şairsin demelerine üzülen peygamberimize yüce Allah'ın hitabı nasıl olmuştur?


a.Onlar iman edinceye kadar uğraş
b.Kenini üzmeden,harab etmeden sonuç alamazsın
c.İnanmıyorlar diye neredeyse kendini mahvedeceksin
d.Hiçbiri



82.Allah Rasulünün endişesinin yersiz olduğunu Allah ,hangi ayetle belirtiyor?


a.Biz dilesek onlara gökten bir mûcize indiririz de ona boyun eğip kalırlar
b.Haksızlık eden millete, Firavunun milletine git
c.O sizin de Rabb’ınız, önce geçmiş atalarınızın da Rabb’idir
d.Biz üstün gelirsek, şüphesiz bize bir ücret vardır değil mi



83.Kndisine,Firavuunun miletine gitmesi emrolunan Musa a.s Rabbine ne demiştir?



a.Doğrusu beni yalanlama-larından korkuyorum; göğsüm daralıyor, dilim açılmıyor
b.Onun için Harun'a da elçilik ver
c.Beni öldürmelerinden korkuyorum
d.Hepsi



84.Firavuna gidince,yüce AllahMusa a.s ın ona ne sööylemesini istiyor?

a.Biz şüphesiz âlemlerin Rabb’ının elçisiyiz; İsrâil oğullarını bizimle beraber gönder
b.Büyük bir sapıklık içindesin
c.Sarayını şu anda başına yıkıcaz
d.Hepsi



85.Aşağıdakilerden hangisi Musa a.s ve Firavun arasında geçen konuşmadır?

a.Firavun Mûsâ'ya: "Biz seni çocukken yanımıza alıp büyütmedik mi? Hayatının birçok yıllarını aramızda geçirmedin mi? Sonunda yapacağını da yaptın. Sen nankörün birisin. " dedi
b.Mûsâ: "O işi kasten yaptımsa sapıklardan biri sayılırım. Bu yüzden sizden korkunca aranızdan kaçtım. Sonra, Rabb’ım bana hikmet verip, beni peygamber yaptı. Başıma kaktığın bu nimet, İsrâil oğullarını kendine köle ettiğinden ötürüdür" dedi.”
c.Firavun: “Âlemlerin Rabbi de nedir? “ dedi.Mûsâ: “Kesin olarak inanacaksanız, bilin ki O, göklerin, yerin ve ikisinin arasında bulunanların Rabb’ı-dır" dedi.”
d.Hepsi


86.Musa a.s ın mucizesi karşısında,Firavunun sihirbazlarının tavrı ne olmuştur?

a.sihirbazlar secdeye kapanarak: Âlemlerin Rabb’ına, Mûsâ ve Harun'un Rabb’ına inandık" dediler
b.Musa'ya saldırarak hile yapıyorsun dediler
c.Bizim bilmediğimiz neyi biliyorsun çabuk söyle diyerek üstüne yürüdüler
d.O anda kıskıvrak yakalayıverdiler


87.Toplumunun yola gelmemesi,tehditleri,inatlarından sonra,nuh peygamber Rabbine nasıl duada bulunuyor?

a.Rabbim! Milletim beni yalanladı
b. Benimle onların arasında Sen hüküm ver
c. Beni ve beraberimdeki inananları kurtar
d.Hepsi


88..Aşağıdakilerden hangisi,Nuh peygamberin kavmine tebliğde,söyledikleri arasındadır?

a.Allah'a karşı gelmekten sakınmaz mısınız? Doğrusu ben size gönderilmiş güvenilir bir elçiyim
b.Allah'tan sakının ve bana itaat edin. Buna karşı sizden bir ücret istemiyorum
c.Benim ecrim ancak Âlemlerin Rabbına aittir. Artık Allah'tan sakının ve bana itaat edin
d.Hepsi


89.Nuh tufanında,peygamberlerine inanlar hangi araca binmişlerdir ve kavmi hangi tufanla yok olmuştur?

a.Deve-yanarak
b.Gemi-Suda boğularak
c.Ev-Dizleri üzere çökerek
d.Helikopter-Taş yağarak



90.Eyke halkına gönderilen peygamber kimdir?

a.Şuayb a.s
b.Nuh a.s
c.İbrahim a.s
d.Musa a.s


91.Kuran arapça bilmeyen bir topluma inseydi,inanmayanların tavırları nasıl olacaktı?


a.En deinden inanırlardı
b.Onlar ,bunları okusaydı yine de ona inanmazlardı
c.Düşünüp ders alırlardı
d.Sorumlu olmazlardı



92.Helak edilen kavimlerle ilgili yüce Allah nasıl bir açıklama yapıyor?

a.Kendi sonlarını kendileri hazırladılar
b.Biz diledik onlar helak oldular
c.Hiçbir kasaba halkını kendilerine öğüt veren uyarıcılar gelmeden yok etmedik. Biz zalim değiliz
d.Hiçbiri



93.''Kur’an'ı.......................... indirmemiştir. Bu onlara düşmez, zaten güçleri de yetmez. Doğrusu onlar vahyi dinlemekten uzak tutulmuşlardır'' ayetinde boşluğa hangisi gelmeklidir?

a.Cinler
b.Kahinler
c.Şeytanlar
d.Zalimler



94.“Önce .................... uyar.”...emri gereği,boşluğa hangisi gelmelidir?


a.Öğrencileri
b.en yakın hısımlarını
c.Komşu ve evlatlarını
d.Yabancılardan başla



95.''Sana uyan mü'minleri kanatlarının altına al. Sana baş kaldırırlarsa: “...........................” de.'' ayetinde boşluğa hangisi gelmelidir?

a.Yaptıklarınızdan uzağım
b.Sizi Allaha havale ediyorum
c.Allah sizi affetsin
d.Siz ne zalimmişsiniz



96.Şairlere kimler uyar?

a.Şaşkınlar uyar
b.ancak azgınlar uyar
c.Edebiyat sevenler uyar
d.Şiir sevenler uyar



97.Aşağıdakilerden hangisi,yüce Allah'ın peygamberimize ilettiği emir ve uyarılardandır?

a.sakın Allah'ın yanında başka İlâh tutup ona yalvarma, yoksa azap göreceklerden olursun
b.Önce en yakın hısımlarını uyar
c.Sana uyan mü'minleri kanatlarının altına al
d.Hepsi


98.Aşağıdaki ayetlerden hangisi surede geçmez?

a.Haksızlık eden kimseler nasıl bir yıkılışla yıkılacaklarını anlayacaklardır
b.İnsanoğlunu, zorluklara katlanacak şekilde ya-rattık
c.Rabb’ım! Bana hikmet ver ve beni iyiler arasına kat
d.O gün cennet Allah'a karşı gelmekten sakınanlara yaklaştırılır. Cehennem de azgınlara gösterilir


99.Aşağıdakilerden hangisi surenin içerdiği konular arasındadır?

a.Kuranın ilahi kelam oluşu
b.Kıyamet ve yeniden dirilme
c.Allah'ın varlığı,birliği ve kudreti
d.Hepsi geçer



100.Aşağıdakilerden hangisi surenin mesajlarındandır?

a.Dini etkili ve güzel bir üslupla tebliğetmek gerekir
b.Hakkı savunanların karşısında batıl tutnamaz
c.Sadece Allah'a dua edilmeli ve hiçbirşey aracı yapılmamalı
d.Hepsi


CEVAPLAR...
1.D (3)
2.D
3.D
4.A
5.B
6.C (6)
7.C
8.B
9.C (14)
10.C
11.D (4)
12.D (14)
13.A (21)
14.C (19)
15.B (13)
16.D (7)
17.A
18.D (10-11)
19.A
20.D
21.A
22.C
23.A (24)
24.C (32)
25.D (42)
26.C (38)
27.C (45)
28.B (53-54-55)
29.A (60)
30.A (62)
31.C (69)
32.B (63-65)
33.A (23)
34.D
35.D (32-33)
36.C (63)
37.C (67)
38.D (72-73)
39.D (77)
40.A (88-89)
41.C (90)
42.C (91-92)
43.D (94-95)
44.B (70)
45.A
46.B
47.D
48.B
49.C (12)
50.D (111)
51.D
52.D
53.A (128)
54.C (135)
55.D (132-133)
56.B (155-156-157)
57.D (168-169)
58.C (170-171)
59.B (173)
60.A (156)
61.D
62.B (151-152)
63.D
64.C (194-195)
65.A
66.A (210-211-212)
67.C (187)
68.A
69.B
70.C
71.C (213)
72.A (215)
73.C (216)
74.D (221-222)
75.C (225-226-227)
76.D
77.C
78.A (200-201)
79.C (208-209)
80.A
81.C (3)
82.A (4)
83.D 812-14)
84.A
85.D (18-22)
86.A (46-48)
87.D (117-118)
88.D (106-110)
89.B (121-122)
90.A (176)
91.B (198-199)
92.C (208-209)
93.C (210-212)
94.B (214)
95.A (215-216)
96.B (224)
97.D (213-214)
98.B
99.D
100.D



[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]
__________________

《 " Lâ Edrî " Nısfu'l-İlm 》

Alıntı ile Cevapla
Alt 16.Mart.2016, 11:11   Mesaj No:27
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik tarihi: 15.Kasım.2011
Arkadaşları:62
Cinsiyet:bayan
Bulunduğu yer:Trabzon
Yaş:37
Mesajlar: 6.843
Konular: 366
Beğenildi:3843
Beğendi:2687
Takdirleri:1590823
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: İncelenmiş VE Düzenlenmiş Haliyle Sorularla Surelerimiz

27-NEML SURESİ

*NEML SURESİ BİZE NE ANLATIYOR*


Neml suresinin işlediği konu ;Yalnız Allah ın koyduğu ölçüler ve değer yargılarını sosyal hayat içerisinede yansıtan ve Allah ın ölçülerini doğru olarak kabul eden ve hayatını bu gerçeklere itaat ve teslimiyet içerisinde sürdüren kimseler bu Kitab'ın hidayetinden faydalanabilir ve dolayısıyla vaadedilen mükafatlara layık olabilirler.Bu hakikatin dışında kalanlar ise kaybetmeye ve cezayı hak edmeye mahkumdurlar.Bu geçmiş dönemde yaşayanlar içinde böyleydi,şimdide budan sonrada, kıyamete kadar böyle olacaktır.

1. neml suresinde çeşitli insan tipleri üzerinde durarak örnekler sunmuş ,

2.Hak ölçülere uyan tip ile azgınlık,taşkınlık ve batıl tip diye ayırımlarla örnekler sunulmuştur.

3.Örneğin bir yandan kendisine verilen mülkle azgınlaşan,haddi aşan tuğyana sebeb olan fravun ,semud kavmi ileri gelenlerinin şirk ve küfürde azmaları ileri gitmeleri,
4.Diğer taraftan Süleyman as mın çağrısını yaptığı ve kendi toplumu içerisinde mal mülkte çok ileri olan Sebe melikesi BELKİS ın bu hak davete karşı,kendisindeki şirki-küfrü kabul edip daha sonra iştinap edip,tevbe edip hakka teslim oluşu.

5.Kişilere verilen zenginlik-fakirlik gibi özellikler onları ne batılda bırakmaya,nede hakta kalmaya müktedir özellikler değildir.

6.Kişinin hakkıda,batılıda kendi tercihiyle yapmaktadır.

7.Sure,insan karekterindeki motifleri işlerken bir taraftanda asıl kurtuluşun sosyal hayatada hükümleri indirilen ve tek ilah olan tek Allah inancından bahseder...

8. Kur'an'ın özünün ve temel esprisinin mü'minler için müjde ve hidayet kaynağı olduğunu anlatır

9. Bu kitabın hidâyetinden, yol gösterisinden ancak bu kitabı Allah-tan gelme tek gerçek, tek hakikat olarak kabul eden, bu kitap olmadan ben yaşayamam, bu kitabı tanımadan hidâyete erişemem diyen ve bu kitap rehberliğinde bir hayat ya-şayan kimselerin istifade edebileceği anlatılır

10. Dünya ve âhiret mutluluğu ancak bu kitapla elde edilebileceğini

11.İnançsızlığın kişiyi bencil ve dünya hayatına aşırı bağımlı bir duruma getirdiğinden bahseder

12.Sebe’ melikesinin şahsında sembolize edilen insan tipiyle; karakteriyle eski inançlarını, atalarından intikal eden gelenekleri sürdürmek adına peygambere ve onun getirdiği hidâyete karşı çıkan Mekke müşriklerine ve kıyamete kadar bu karakteri sergileyenlere örnek verilmekte, uyarı yapılmaktadır.

13.Kâinattaki varlıklardan, onların hareketlerinden, işleyiş tarzlarından örnekler verilerek tüm varlıklar üzerinde egemen olan tevhid inancının hakim oluşuna dikkat çekilir

14.Kur’an’ın ve peygamberin insanları kendisine çağırdığı tevhid inancı en net ve açık ifadelerle bir daha tekrarlanıyor



NEML SURESİ TOPLU SORU VE CEVAPLARI


1-aşağıdakilerden hangisi Neml süresi için yanlıştır?
a-Hurufu mukatalardandır
b-Nuzul sırası şuara süresinden önce gelir
c-Nuzul sırası şuara süresinden sonra gelir
d-Sürenin Diğer bir adı Tasin’dir

2- aşağıdakilerden hangisi Neml süresi için doğrudur?
a-Mekkidir
b-Medenidir
c-Leylidir
d-Neharidir

3-aşağıdakilerden hangisi Neml süresi için doğrudur?
a-Adını deveden alır
b-Adını örümcekten alır
c-Adını karıncadan alır
d-Adını arıdan alır

4-aşağıdakilerden hangisi Neml süresi için yanlıştır?
a-Sürede hz Süleyman konu edinilir
b-Sürede hz Davut konu edinilir
c-Sürede hz adem konu edinilir
d-Sürede hz Eyyup konu edinilir

5- aşağıdakilerden hangisi Neml süresi için doğrudur?
a-Sürede belkiz konu edinilir
b-Sürede Meryem konu edinilir
c-Sürede asiye konu edinilir
d-Sürede Havva konu edinilir

6- aşağıdakilerden hangisi Neml süresi için yanlıştır?
a-Sürede Hz Musa kıssasına değinilir
b-Sürede Hz Salih kıssasına değinilir
c-Sürede Hz Lut kıssasına değinilir
d-Sürede Hz Zülküfl kıssasına değinilir

7- aşağıdakilerden hangisi Neml süresi için doğrudur?
a-sure vahiyle başladığı sözü yine vahye getirerek sona erdirir
b-sure hurufu mukatta ile başladığı sözü yine hurufu mukatta ile sona erdirir
c-süre azap ayetleri ile başlar azap ayetleri ile sona erer
d-süre rahmet ayetleri ile başlar azap ayetleri ile son bulur

8-aşağıdakilerden hangisi neml süresinin ana temalarından sayılmaz?
a-İktidar ve güçlü olmak ahlaklı olmayı gerektirir.
b-İktidar ve güçlü olmak adil olmayı gerektirir.
c-İktidar ve güçlü olmak adaletin gücünü gerektirir.
d-İktidar ve güçlü olmak gücün adaletini gerektirir.

9-aşağıdakilerden hangisi neml süresinin ana mesajlarından sayılmaz?

a-Peygamber kıssalarından ders alınması gerektiği
b-küfür ve inkarın hazin sonuçlarına değinilir
c-tarih boyunca tevhidin de birbirinin devamı olduğu vurgulanır
d-her peygamber diğer peygamberle aynı kaynaktan beslenme bağlamını red eder.

10- sürede “Kul siyru fiyl Ardı fenzuru keyfe kâne akıbetül mücrimiyn” ayetinin ana mesajı aşağıdakilerden hangisidir?
a-İbret alın
b-Seyredin
c-Öğrenin
d-Uygulayın


11-hurufu mukatta ile başlayan neml süresi,hurufu mukataların bağlamı ne ile ilişiklendirir?
a.İbadete
b.Vahye
c.Tevhide
d.Muamelata

12-hurufu mukatalar hakkında en kuvvetli görüş aşağıdakilerden hangisidir?

a.Manasını ancak Allah bilir
b.Tefekkür edilirse bizde biliriz
c.Derin ilimle bilinir
d.Sıradan harflerdir

13-sürede geçen “tilke ayatul Kur’âni ve Kitabin mubiyn” ayet için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

a.Kuran kuranı tefsir eder
b.Kuran açıklar açıklayıcıdır
c.Kapalı durumları peygamber tefsir eder.
d.Kuranı anlamak içinhiçbir kaynağa gereksinim duyulmaz.

14- sürede geçen “tilke ayatul Kur’âni ve Kitabin mubiyn” ayetinde “mubin “ kelimesi için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

a.Biz onu anlayamayız. Onu anlamak nerde..! biz nerde..!
b.bu kitap apaçıktır, bunu sen anlayasın diye indirdi Allah
c.kuranı ancak alimler anlar haddimizi bilelim
d.kuranı anlamak için temel bilgiler,Resulullah'ın bakışı akıl ve yetenek yeterlidir.

15- sürede geçen “Hüden ve büşra lil mu’miniyn” ayet için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
a.Müjde
b.Hidayet
c.Tehdit
d.Rahmet

16-Neml süresinde “Büşra” kelimesi için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

a.Vahy bir müjdedir
b.Vahy bir rahmettir
c.Vahy bir hidayettir
d.Vahy bir tehdittir

17- Neml süresinde “salât” kelimesi için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

a.Namaz müminin miracıdır
b.Namaz tevhidin dik duruşudur
c.Namaz Allaha itaatin sembolüdür
d.Salatul vusta öğle namazıdır.

18- Neml süresinde “salât” kelimesi için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

a.Namaz zekat ile ilişkilendirilir
b.Namaz oruç ile ilişkilendirilir
c.Namaz abdest ile ilişkilendirilir
d.Namaz hacc ile ilişkilendirilir

19- “Es salâtu imadud diyn.” Hadisi bize namaz hakkında nasıl bir mesaj vermez?
a.Namaz dinin direğidir
b.Namaz müminin başını dik tutar şereflendirir
c.Namaz 5 vakit sorumluluktur
d.Namaz en önemli ibadet değildir

20- Neml süresinde “ve yü’tunez Zekâte” için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
a.Arınmak
b.Yücelmek
c.Yükselmek
d.Yürümek


21- Neml süresinde “gaybe iman” için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
a.onlar ahirete aynel yakin gönülden inanırlar yani bilgiye dayalı
b.onlar ahireteilmel yakin, bilerek iman edenler. Yani tesadüfen değil.
c..Ahirete İman ile amel, ahlak ile ibadet bağımsızdırlar
D.Onların imanı onlara sorumluluk bilincini aşılayarak inşa eder.


22-sürede “Ahirete inanmayanların tevhide bakışı ” ahiretteki durumları için hangi tabir kullanılmaz?
a.Kör
b.Şaşkın
c.Bocalayan
d.Sırıtkan


23- sürede “iman ile küfür ” kavramları için hangi sonuç söylenemez?
a.İman gözü açar inkar kör eder
b.İman şereftir küfür zillettir
c.İman kıyamdır küfür sefalettir
d.İmanda Salih amel fayda vermez küfürde fayda verir.


24-sürede “kafirlerin körlüğü” işlenirken aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
a.Günahların süslülüğü küfür körlerini aldatır
b.bazen gözü kör olanların gördüğünü gözü açık olanlar görmüyor
c.her gören sağlıklı göz görür.her sağlıksızkör görmez.Kalp gözü yoktur.
d.bakmakla görmek arasındaki fark, eşyanın dışı ile içi arasında ki fark gibidir.


25- sürede “kafirlerin akibeti” işlenirken aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
a.Hüsran
b.Azap
c.Korku
d.Ümit

26-sürede “vahy için” hangisi yanlıştır?

a.Vahiy; Vahyi alan peygamberin isteğine göre değil, vahyi veren Allah’ın dileğine göre iner
b.İstenilen ve seçilen, Allah tarafından seçilen peygamber olur.
c.vahiylerin kaynağının hep aynı olduğunu, vahiylere yönelik itirazların da birbirine benzer olduğu dile getirilir
d.ibadetleri ile çalışan ahlaklı olan temiz kalan ve Allaha dua eden kişi peygamber olabilir.


27-sürede hz Musa kıssası geçmektedir.Hz Musa için hangisi söylenemez?

a.Kıssa da gizli özne olarak hz şuayb geçmektedir.
b.Hz Şuayb hz Musa’nın kayın pederidir.
c.Hz Şuayb hz Musa’nın işvereni patronudur.
d.Hz Şuayb medyende olup hz Musa’nın amcasıdır.


28- sürede hz Musa kıssası geçmektedir. Hz Musa’nın Kelimullah olduğu dağ hangisidir?

a.Arafat dağı
b.Sina dağı
c.Uhud dağı
d.Nur dağı


29-Allah Hz Musa’ya hitap ederken hangi sıfatı ile kendisini tanıtmaktadır?

a.Aziz hakim
b.Rahman rahim
c.Alim hakim
d.semi alim


30- Allah’ın Hz Musa’ya verdiği en büyük mucize nedir?
a.Değnek
b.Hitabet
c.Cesaret
d.Asalet


31-Hz Musa Döneminde göze çarpanen meşhur manevi hastalık nedir?
a.Irkçılık
b.Sihirbazlık
c.Eşkıyalık
d.Fuhuşçuluk


32- Hz Musa Firavuna tebliğe gönderilirken hangi zaafı vahyle desteklenip aşılmıştır?
a.Korku
b.Stres
c.Panik
d.Kekeme


33-Hz Musa peygamber olmadan önce bir kaza sonucu adam öldürmüştür. Buna rağmen peygamber olmuştur? Aşağıdakilerden hangisi bu hatanın çözümü değildir?

a.ey Musa sen Allah’tan gönülden tövbe ettin ve halini düzelttin.
b.Yanlışını savunmadın, yani Âdem gibiydin, sen Adem’in izini takip ettin şeytanın değil
c.Adem hata yaptı fakat hatasını anladı ve itiraf etti vazgeçti adam oldu. Şeytan hata yaptı, hatasını savundu şeytan oldu, iblis oldu
d.Kaza idi. Ben sorumlu değilim. Ama hakketti öldürdüm.


34- Hz Musa peygamber olmadan önce bir kaza sonucu adam öldürmüştür. Bu hatanın çözümü hangi kavramla ifade edilir?
a.Kısas
b.Tövbe
c.Tazir
d.Recm


35-tövbe için hangisi yanlıştır?

a.Günahına tevbe eden onu hiç işlememiş gibidir.
b.eğer vazgeçebiliyorsanız, eğer tevbe ediyor,bedelini ödüyorsanız, rabbinize yöneliyorsanız Allah sizi affeder
c.tevbe günahlardan arınmadır temizliktir pişmanlıktır.
d.Ne yaparsan yap nasılsa tevbe var Allah affeder.


36-sürede firavun ile Hz Musa mücadelesi işlenir. Vahy firavunu çeşitli belalar ile tehdit eder. Ve bu belalar gerçekleşir.Aşağıdakilerden hangisi bu belalardan değildir?
a.Kurbağa
b.Sivrisinek
c.Çekirge
d.Pire


37--sürede firavun ile Hz Musa mücadelesi işlenir. Hz Musa çeşitli mucizeler göstermiştir. Firavun bu mucizelere en belirgin itiraz cevabı ne olmuştur?
a.Açık Sihirdir
b.Muğlak Sihirdir
c.Karışık sihirdir
d.Kuvvetli sihirdir


38- sürede firavun ile Hz Musa mücadelesi işlenir. Hz Musa çeşitli mucizeler göstermiştir. Firavun bu mucizeleri inkar etmiştir.buna sebep ne olmuştur?
a.Zalimlik
b.Kibirlilik
c.Azgınlık
d.Bencillik


39-vahy firavundan çok firavunluğu hedef almaktadır. Firavunluğu tarif eden kavramlardan hangisi değildir?
a.Zulüm ve büyüklük taslamak,
b.Bozgunculuk ve fesatlık üretmek
c.Haddini aşmak ve ukalalık
d.Ahmaklık ve sefillik


40- vahye göre Güç ve iktidarın bozgunculuk ve teröre dönüşmemesi için ne gerekir?

a.Hz Davut ve Süleyman’ın devlet modeli
b.Emevilerin devlet modeli
c.Abbasilerin devlet modeli
d.Osmanlıların devlet modeli


41- vahyin “Davud’a ve Süleyman’a verdim” denilen en büyük nimetneydi?
a.İlim
b.Güç
c.İktidar
d.Devlet

42- vahyin “Davud’a ve Süleyman’a verdim” denilen en büyük nimetneydi?
a.Güç
b.İlim
c.İktidar
d.Devlet


43- Davud ve Süleyman ilişkisi açısından hangisi yanlıştır?
a.Davud Süleyman’ın oğludur
b.Süleyman Davud’un oğludur
c.İkisi de peygamberdir.
d.İkisi de hükümdardır.


44- Davud ve Süleyman ilişkisi açısından hangisi yanlıştır?
a.Davud Süleyman’a mirasçı oldu
b.Süleyman Davud’a mirasçı oldu
c.İkisi de İsrail oğullarındandır.
d.İkisi de Filistin’de yaşamıştır.


45- Davud ve Süleyman ilişkisi açısından hangisi doğrudur?

a.Hz Davut resuldür Süleyman nebidir
b.Hz Davut nebidir Süleyman resuldür
c.İkisi de şehit peygamberlerdendir
d.İkisi de İncil ile amel etmişlerdir.


46- Musa ve Harun ilişkisi açısından hangisi doğrudur?

a.Harun Musa’dan önce vefat etmiştir.
b.Musa Harun’dan daha güçlü hatip idi.
c.Musa Harun’a yardımcı peygamber olmuştur.
d.Musa ve Harun ulul azm peygamberlerdendir.


47-Hz Süleyman’ın ordularında aşağıdakilerden hangisi vardı?
a.İnsanlar
b.Cinler
c.hayvanlar
d.hepsi


48-Neml Ne demektir?
a.Böcek
b.Karınca
c.Arı
d.Sinek


49-Hz Süleyman’ın duasında aşağıdakilerdenhangisi yok idi?
a.Nefsimi ıslah et
b.Şakirlerden olayım
c.Fakihlerden olayım
d.Salih amel işleyeyim


50-hangisi sürenin mesajlarından değildir?
a.Haddini ve sorumluluğunu bilen karıncayı incitmez.
b.Dünyayı yöneten biri de olsan Sultan Süleyman gibi kendini denetleyemiyorsan hiçbir şey değilsin
c.O halde kendini denetlemenin yolu Allah ile ilişkiyi sıcaklaştırmaktır.
d.Ahlak ve adalet anayasası gücün emrinde olmalı.yani adaletin gücü değil,gücün adaleti.


51-sürede Süleyman ordularından söz edilmektedir. Kuşlardan adı geçen hangisidir?
a.Papağan
b.Serçe
c.Hüdhüd
d.Tavus


52- hz Süleyman’ın “Elbette ona şiddetli bir azâb ederim veya boynunu keserim, yahut da bana her halde açık, kuvvetli bir bürhan getirir” ayette geçen mesajının amacı ne idi?

a.Komutana karşı Sorumluluk-askeri disiplin-Mükellef bilinci
b.Komutana karşı askere Gücünün gücünü göstermek
c.Her nefer gibi Kuşda olsa hesap vermeli
d.Devletin Adaletin gücünü göstermek


53-Hüdhüd’ün geçerli savunması Süleymanı ikna etmiştir.aynı zamanda bir mesaj vermiştir.o mesaj aşağıdakilerden hangisi değildir?

a.Sultan Süleyman’da olsan her şeyi bilemezsin
b.Gaybı Allah bilir dilediğine bildirir
c.Sultan Süleyman’da olsan senden büyük Allah var.
d.Konu edinen savunma Habeşistan melikesi belkıs’dır


54-sürede konu edilen Hüdhüd kuşu için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
a.Ana baba atasına itaatkardır
b.Eşi ölünce, hüd hüd yeni bir eş aramaz.
c.Ebeveyni yaşlanınca, onların yiyeceklerini temin eder.
d.Yuvasını ağaçlar tepesinde yapar.


55- hudhudun bildirdiği melike belkıs’ın dini ne idi?
a.Puta tapan
b.Ateşe tapan
c.Güneşe tapan
d.Yıldıza tapan


56-Kuranda 113 süre besmelelidir.Bir tanesinde iki besmele vardır.Bu hangi süredir?
a.Tevbe
b.Ankebut
c.Neml
d.Nahl


57-Süleyman’ın Belkıs’a gönderdiği mesaj ne idi?

a.Benimle evlen
b.Devletini bana ver
c.Müslüman ol sakın başkaldırma
d.Hemen geliyorum devletini yerle bir etmek için


58-Kuranın İslam devleti için önerdiği en önemli kriter nedir?

a.İstişare ile yönetim
b.Cumhuriyet ile yönetim
c.Demokrasi ile yönetim
d.Teokrasi ile yönetim


59-Belkıs’ın Süleyman as mektubuna cevabı ne olmuştur?

a.Elinden geleni ardına koma demiş rest çekmiştir.
b.Hediye göndererek durum analizi beklemiştir.
c.Savaş ilanı yapmıştır.
d.Müslüman olmuş teslim olmuştur.


60-Süleyman as ‘ın Belkıs’ın cevabına tepkisi ne olmamıştır?

a.Savaş ve tehdit ile teslim-müslümanolmalarını önermiştir.
b.Hediyelerini red etmiş devletlerini dağma dağın edeceğini belirtmiştir.
c.Hediyeleri kabul etmiş savaştan vazgeçmiş yatışmıştır.
d.Amaç tevhidin yayılması iken gönderilen rüşvet hediyelere kızmıştır.


61-Belkıs ile Süleyman as arasındaki elçi kim idi?
a.İnsan
b.Cin
c.Kuş
d.Melek


62-Belkıs’ın tahtını Süleyman as ayağına kim getirmiştir?
a.İnsan
b.Cin
c.Melek
d.Hayvan


63- Belkıs’ın tahtını Süleyman as ayağına getiren kişinin vasfı ne idi?
a.Alim
b.Sahir
c.Abid
d.Zahid


64-Hz Süleyman as’ın veziri kim idi?
a.Asaf İbn Berhiya
b.Asaf ibn belmiya
c.Asaf ibn kelmiya
d.Asaf ibn dermiya


65- Belkıs’ın tahtını Süleyman as ayağına getiren kişinin vasfı hakkında Süleyman as’ın görüşü ne idi?

a.Allahın lutfu
b.İlmin eseri
c.Sihrin ustalığı
d.Olağan bir durum


66-Belkıs Süleyman as karşısında nihai olarak neye karar vermiştir?

a.Savaşmış öldürülmüştür
b.Teslim ve Müslüman olmuştur
c.Teslim olmayıp Dost kalmışlardır
d.Savaşmış Süleyman as’ı yenmiştir.


67-sürede işlenen semud kavminin peygamberi kim idi?
a.Süleyman as
b.Davut as
c.Salih as
d.Yuşa as


68-hz Süleyman ile hz Davut as hangi kavme peygamberlik yapmışlardır?
a.Eshabul eyke
b.Eshabul meymene
c.Eshabul musa
d.Eshabu suffe


69-Salih as’ın kavmine en büyük mucizesi ne idi?

a.Körlere şifa vermek
b.Taştan su çıkarmak
c.Taştan deve çıkarmak
d.Mezardan ölü diriltmek


70-uğursuzluk hakkında İslam’ın görüşü nedir?

a.Bazı eşyalar uğursuz olabilir
b.Bazı yerler uğursuz olabilir
c.Bazı insanlar uğursuz olabilir
d.Uğursuzluk yoktur Allahın takdiri vardır.


71-tarih boyunca tevhide tuzak kuranların en net akıbetleri ne olmuştur?

a.Bazen başarılı olmuşlardır
b.Bazen yenilmişlerdir
c.Bazen kendilerine mühlet verilmiştir
d.Nihai olarak Allah tuzaklarınıbaşlarına geçirmiştir.

72-aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
a.Sebe teslim oldu ve kurtuldu.
b.Semud isyan etti ve helak oldu.
c.Lut kavmi isyan etti ve helak oldu.
d.Yakup oğulları en seçkin kavimdir


73-kavimlerin küfürde direnmeleri sonucu helak edilmiştir.aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
a.Yaş kuru kavim hepsi helak edilmiştir.
b.İman ehli ayıklanmış sonra helak edilmiştir
c.Ninova halkı son anda helaktan kurtulmuştur
d.Nuh tufanından iman ehli kurtulmuştur


74-vahy tarafından lut kavmi ne ile suçlanıyordu?
a.Hırsızlık
b.Hayasızlık
c.Şükürsüzlük
d.Vicdansızlık


75-tarih boyunca ahlaksızlıkta hayasızlıkta en zirve kavim hangisidir?
a.Semud kavmi
b.israil kavmi
c.Lut kavmi
d.Kureyş kavmi


76-sürede işlenen “şükreden” kavramı için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
a.Allaha karşı Nankör olmaktan kurtulur
b.Kendi iyiliği için şükür eder
c.Allaha bağlılık için şükür eder
d.Allaha iyilik yapmış olur


77-insanları şirke küfüre götüren aldatıcı nedenlerden hangisi yanlıştır?
a.Cehalet
b.Şeytan
c.Nefis
d.Melek


78-dinsizlikde bir din olduğuna göre,bu boşluğun mutlaka dolması gerektiğine göre,tarihte insanların asla dinsiz olamayışı neye bağlayabiliriz?
a.Fıtrat
b.Bilgi
c.Merak
d.Acizlik


79-“İnsanbazen cama bakar, bazen camdan bakar. Cama bakan camın arkasını göremez. Bazen de camın arkasını göreyim diye camı göremez” cümlenin verdiği mesaj aşağıdakilerden hangisidir?

a.Dikkatsizliktendir
b.baş gözü hakikati görmeye yetiyor.
c.Kalp gözü kördür ondan
d.Cehalet ve acemilik


80-Sebe Melikesi Belkıs için aşağıdakilerden hangisi doğrudur ?
a.Din kardeşimiz oldu
b.Hırçınlaştı mahfoldu
c.Savaştı öldürüldü
d.Küfür üzere gitti


81-salih peygamberin kavminin adı nedir?
a.1.ad kavmi
b.2.ad kavmi
c.3.ad kavmi
d.4.ad kavmi


82-“ahkaf” bölgesinde görev yapan ve bu kavimle tanınanpeygamber hangisidir?
a.Süleyman
b.Davut
c.Hud
d.Lut


83-tarihte peygamberlerin tebliğine olumlu cevap veren krallar aşağıdakilerden hangisidir?
a.Nemrut
b.Firavun
c.Haman
d.Belkıs


84-peygamberlerin ümmetine tebliğinde iman edenler olduğu gibi küfürde direnenlerde küfürde kalmıştır.iman edenlerin akıbeti ne olmamıştır ?

a.İman ve küfür ehli hepsi helak edilmiştir.
b.müminlerin akıbette mutlaka kurtulacaklarını ve onların peygamberle birlikte olacaklardır.
c.Peygamberle birlikte olanlar peygamberle birlikte kurtuluyorlar.
d.sonuçta akıbette ahirette yeriniz peygamberlerin yanı olacaktır


85-lut as için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

a.Sodom gomore bölgesi peygamberi idi
b.Hz İbrahim as ‘ın yeğeni idi
c.Tüm ailesi Müslüman idi
d.Müminler hariç Tüm ümmeti helak edildi.


86-Hz Lut as’ın en büyük mücadelesi hangi konuda idi?

a.Fıtrattan sapma ile mücadele
b.İbadetleri aksatma ile mücadele
c.Doğruluktan sapma ile mücadele
d.Medeniyetten sapma ile mücadele


87-Lut as kavminin düştüğü ahlaksız durumu ne ile izah ediyor?
a.Cehalet
b.Fasıklık
c.Munafıklık
d.Ahmaklık


88-lut kavminin düştüğü ahlaksız bataklık için bilinç altında verdikleri tepki aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

a.ahlaksızlar, ahlaktan rahatsız olurlar
b.Haramdan beslenenler helalden rahatsız olurlar
c.İffetsizler iffetlilerden rahatsız olurlar.
d.Bu ahlaksızlıklarında direndiklerinden nuh tufanı benzeri helak edilmişlerdir.


89-lut as ailesi ve nuh as ailesinden yola çıkarak kuran bize nasıl bir aile tanımı yapmıyor?

a.Resulullahın sav “Selman bizdendir, ehli beytimdendir.” Mesajı
b.Ailede yakınlık kan bağı, hısımlık tek başına belirleyici değildir.İman bağı şarttır.
c.Peygamber oğlu karısı kızıbile olsa iman bağı yoksa aileden sayılmaz.
d.Aile karı kocanın kurduğu çocuklardan oluşan bir akrabalık bağıdır.


90-Allah müşriklerin tapına geldikleri anlamsız ruhsuz işlevsiz put vs inançlarını yok etmek için,onların fayda ve zararlarının olmadığını kanıtlamak için ne gibi bir teklifte bulunuyor?
a.Gelin Delil getirin
b. Gelin İspatlayın
c.Gelin Kanıtlayın
d. Gelin Anlaşalım

91-Kuranın “ gayb” konusundaki net mesajı mevcuttur. Aşağıdakilerdenhangisi yanlıştır ?

a.Göklerde ve Yerde Allah dan başka kimse gaybı bilmez
b.Allah bildirmek istediğine kısmi gaybı bildirir.
c.Hz Hızır as kısmi gayb ilmi verilenlerdendir.
d.Allah hiç kimseye kısmide olsa gaybı bildirmemiştir.


92-“ ve ma yeş’urune eyyane yüb’asûn” ayetin tanımı aşağıdakilerden hangisidir?

a.hiç kimse öldükten sonra ne zaman dirileceğini de bilemez.
b.hiç kimse nerede ne zaman öleceğini bilemez.
c.hiç kimse yarınını geleceğini nasibinibilemez.
d.hiç kimse ana rahmindeki çocuğun cinsiyetini bilemez.


93-müşrikler ahret inancını en çok hangi cümle ile inkar ederler?
a.Esatirul evvelin
b.Esatirut tarihin
c.Esatiruz zahirin
d.Esatirul ahirin


94-tarih boyunca peygamberler tarafından musibet helak ile tehdit edilen küfür toplumların en belirgin ortak cevabı ne olmuştur?

a.Hadi doğru isen hemen getir musibeti azabı
b.Oralı olmadılar gülüp geçtiler
c.Korktular ama çaktırmadılar
d.Üç maymunu oynadılar


95- “Ve her halde rabbin insanlara karşı mutlak bir ……………sahibidir ve lâkin onların ekserisi ………..” ayette ki boşluklara ne gelmelidir?

A.Fazıl-sabretmezler
B.Lütüf-şükretmezler
c.Kerem-akletmezler
d.İrade-fehmetmezler


96-“Ve inne Rabbeke leya’lemu ma tükinnü suduruhüm ve ma yu’linun” ayetinin meali Aşağıdakilerden hangisidir?

a.Yine de unutma ki senin rabbin onların kalplerinin gizlediklerini de, açığa vurduklarını da elbette çok iyi bilir.
b.Ve Yerde, Gökte hiç bir gâyb yoktur ki açık bir kitap da olmasın.
c.Haberiniz olsun ki bu Kur’an Benî İsraîl’e ihtilâf edip durdukları şeylerin ekserisini anlatır.
d.De ki: «belki o ivdiğinizin bir kısmı ensenize binmiş bulunuyor».


97- “O halde Allaha ……………. sen şüphesiz açık bir Hakk üzerindesin” ayetinde boşluğa ne gelemez?

a.Güven
b.Tevekkül et
c.İtimat et
d.İman et


98-neml süresinde kıyametin alametlerinden birisi işleniyor. Aşağıdakilerden hangisidir?
a.Güneşin batıdan doğması
b.Dabetul arz çıkması
c.Alimin ayak cahilin baş olması
d.Zinanın olağan olması


99-“ Gayba iman şarttır” cümlesinden ne anlamamak lazımdır ?

a.Bazen aklın kapasitesi gaybıkavramaya yetmez teslim olmak lazım.
b.İman zaten gaybın olduğu yerde vardır.
c.Gözünle gördüğün bir şeye iman etmekten nasıl söz edebilirsin
d.Gayb evhamlar alemidir önemsememek imanı götürmez.


100- “(Nefslerine) zulmetmeleri dolayısıyla o hüküm onlara erişti! Artık onlar ……………..”
Ayetteki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

a.İman etmezler
b.Akıl etmezler
c.Konuşamazlar
d.Duyamazlar



101-Müminlerin Allah’a el açıp dua etmesi ibadettir. Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

a.Dua eden deva bulur
b.Namaz bir çeşit duadır.
c.Dua eden iflah olur
d.Dua sefilliktir.

102-Allah müminleri yer yüzüne halife kılmıştır. Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

a.Ey Kur’an ın muhatabı olan ümmeti Muhammed; Allah sizi yeryüzünün mirasçıları kılacak.
b.Ey Kuran muhatabı ehli iman. Allah sizi yer yüzünde iktidar sahibi kıldı kılacaktır.
c.Yer yüzü tüm imkanları ile,havası suyu hayvanları ile size hizmetkar kılındı.
d.Din/inanç/ırk/cinsiyet ayrımı olmaksızın her insan yer yüzüne halifedir.

103-“ kaliylen ma tezekkerun” ayetini için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

a.ne kadar az konuşuyorsunuz hep susuyorsunuz
B.Ne kadar az düşünüyorsunuz
c.hafızanızı ne kadar da az kullanıyorsunuz.
d.belleğinize ne kadar da az başvuruyorsunuz


104- “kul hatu burhaneküm in küntüm sadikıyn” ayetinin mesajı için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

a.Eğer delilsiz konuşuyorsanız yalancıların ta kendisisiniz.
b.Deliliniz yoksa zikriniz fikriniz söyleminiz geçersizdir.
c.Geçerli Delil ile konuşan saygındır doğrudur emindir.
d.Hiç Kimseye delil getirmek zorunda değiliz. Kişi özgürdür.

105-kuranın “gayb” kavramı için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

a.Bu kavram insan idrakini aşan hakikat
b.Bu kavram insan aklının sınırlılığına bir göndermedir.
c.Bu kavram Sırrına eremedikleriniz, bilginizin ulaşamadıklarıdır.
d.Bu kavram insanların arkasında gıybet etmek demektir

CEVAPLAR..
1.B
2.A
3.C
4.D
5.A
6.D
7.A
8.D
9.D
10.A
11.B
12.A
13.C
14.D
15.C
16.D
17.D
18.A
19.D
20.D
21.C
22.D
23.D
24.C
25.D
26.D
27.D
28.B
29.A
30.A
31.B
32.A
33.D
34.B
35.D
36.D
37.A (13)
38.B
39.D
40.A
41.A
42.B
43.A
44.A
45.A
46.A
47.D
48.B
49.A
50.D
51.C (20)
52.A
53.D
54.D
55.C 24-25)
56.C (30)
57.C
58.A
59.B (35)
60.A
61.C
62.B
63.A
64.A
65.A
66.B
67.C
68.C
69.C
70.D
71.D
72.D
73.A
74.B
75.C
76.D
77.D
78.A
79.C
80.A
81.B
82.C
83.D
84.A
85.C
86.C
87.A (55)
88.D
89.D
90.A (64)
91.D
92.A
93.A
94.A
95.B
96.A
97.D
98.B
99.D
100.C (85)
101.D
102.D
103.A
104.D
105.D
__________________

《 " Lâ Edrî " Nısfu'l-İlm 》

Alıntı ile Cevapla
Alt 17.Mart.2016, 08:54   Mesaj No:28
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik tarihi: 15.Kasım.2011
Arkadaşları:62
Cinsiyet:bayan
Bulunduğu yer:Trabzon
Yaş:37
Mesajlar: 6.843
Konular: 366
Beğenildi:3843
Beğendi:2687
Takdirleri:1590823
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: İncelenmiş VE Düzenlenmiş Haliyle Sorularla Surelerimiz

28-KASAS SURESİ

*KASAS SURESİ BİZE NE ANLATIYOR*

Kasas suresinin işlediği konu,Son Rasul Muhammed as mın Rasulluğuna karşı şüphe içinde olup,mesnetsiz itirazlar sunanlara,Musa as ve yaşadıklarıyla örnekler sunularak bir nevi şaşkın toplumu ayetler üzerinde akletmeye davet edilmiştir.

Çünkü,Musa as ma inandığını idda eddikleri halde ,Muhammed as mın gelişini ansızın görüyor ve bir Rasul olarak gönderilmesine şaşıyorlardı.Bunun için surenin girişinde Musa as dan bahsedilerek Musa as mında Rasulluğu beklenmedik bir anda olmuş.Tabiki Allah tan başka kim bilebilirki,kimin ne zaman Rasul olarak gönderileceğini ve kimin olacağını....

1.Allah dilediği zaman Musa as mı karşı çıkacağı Fravunun sarayında çıkartabilir.Fravunun sarayında yetişen bu çocuk,daha sonra bu sarayı ve iktidarını Fravunun başına geçirmeye sebeb olur.

2. İşte Allah bu surede,en umulmadık yerdede Allah ın kuracağı planın işleyişinden bahseder.

3.Muhammed as ma karşı çıkanlar,beklenmedik bir şekilde peygamberlikle müjdelendiğine akıl erdiremiyor. Bu akılsızlıklarına mesnetsiz çıkışlarını ekliyorlar.Hal böyle iken anlamadıkları şey Rasulluğun bir bildiri,bir toplantı,bir şenlik ile gelmediği ve gelmeyeceği gibi Allah kimi Rasul olarak seçeceğini hiç kimseye danışmayacağıdır.

4.Allah ın seçtiği ve insanlığa gönderdiği Rasullere karşı çıkanlar,Rasullerle birlikte çeşitli güçlerin olması gerektiğini bununda gerek ekonomik gerek başka türlü güç ve donanımda olmaları gerekmezmiydi diyerek çeşitli çıkışlarda bulunuyorlar

5.Allah ın istediği kimse, ordusuz, zırhsız, arkasında bir kuvvet olmadan, çok güçlü ve çok donanımlı muhaliflerini yenilgiye uğratabilir.


6. Her gelen Rasulden mucize isteyenler,bu mucizeyi istemelerindeki kasıtlarından birtaneside ,daha önceki Rasullere verilen mucizelerden dolayıydı.

7.Hal böyle iken hangi toplum mucize istemişse,doğal olarak o mucize onlar için bir imtihan aracı olmuş,yani her mucize aslında onlar için musibet olmuştur.

8.Surede,musa as dan verilen örneklerle bir nevi mekkeli kafir müşriklere sizde ayısını istiyor ve yine sizlerde aynı tavrı takınacak ve iman edmeyecek sadece imtihanınızı zorlaştıracaksınız deniliyordu.

9. Surenin son kısmında ise;mekkeli müşrik kafirlerin neden daveti kabul edmediklerinin sebebini açıklarken bu sebebin , dinî, siyasî ve ekonomik alandaki üstülüğüklerinin sonu olacağını düşünmelerinden dolayı olduğudur.

10.Surede Kuran ın bütün olayları sadece olayların vuku bulduğu an ve kişlerle kısıtlı değildir.Her dönem ve her insan için geçerli ve muhattab alınması gereken bir gerçeklik olduğu anlatılmaktadır


KASAS SURESİ SORU VE CEVAPLARI

1. hangi hurafa mukattaa ile başlıyor ?

a. Elif, Lam, Mim
b. Elif , Mim
c. Ha, Mim
d. Ta, Sin, Mim


2. Kasas suresi kaç ayettir, hangi dönemde inmiştir?

a. 85. ayettir - Mekke döneminde inmiştir
b. 88. ayettir - Mekke döneminde inmiştir
c. 84. ayettir - Medine döneminde inmiştir
d. 87. ayettir - Medine döneminde inmiştir

3. Kasas ne demektir, adını hangi ayetten almıştır?

a. Şairler - 85. ayetten almıştır
b. karınca -88. ayetten almıştır
c.Kıssa, hikaye - 88. ayetten almıştır
d.25. âyetinde geçen “kıssa” kelimesinin çoğulu olan “kasas” dan almıştır


4. Kassas suresinde '' hep cani idiler'' demekle kimlerden bahsedilmektedir?

a. İman etmeyenler
b. Allah'a şirk koşanlar
c. Firavun ve Haman
d. hiçbiri

5. Sure hangi kıssa ile başlıyor?

a. Peygamberlerin kıssaları ile
b. Hz. Musa ve Firavun ile
c. Firavun ve Haman ile
d. hiçbiri

6. Hz. Musa'nın annesine ilham edilen ne idi ?


a. Üzülme onu sana iade edeceğiz
b. onu emzir, korkma
c. bir korku hissedersen onu denize bırak
d. Hepsi

7. Surede bozguncu olarak kimden bahsediliyor ?

a. Firavun
b. Haman ve askerleri
c. Hz. Musa'nın düşmanları
d. hiçbiri


8. '' Biz inananlardan olması için onun kalbini kuvvetlendirmeseydik az daha onu açığa vuracaktı'' ayet kerimesinde kimden bahsedilmekte?

a. Firavun
b. Firavunun hanımı
c. Hz. Musa'nın annesi
d. hepsi


9. Bebek Firavunun eline geçtiğinde onu takip edilmesi görevi kime verilmiştir?

a. Firavunun adamlarına
b. Hz. Musa'nın annesine
c. Firavunun hanımına
d. Hz. Musa'nın kızkardeşine


10. Firavunun ve hanımının eline geçen bebek için ilk yapmaları gereken ne idi ?


a. Ona bakımını yapacak birini bulmak
b.Ona iyi bakacak birini bulmak
c. Ona sütanne bulmak
d. Hepsi

11-Firavun’la birlikte zikredilen ve baş danışmanı olarak adı geçen kişi aşağıdakilerden hangisidir?
a)Nemrut
b) Haman
c)Calut
d)Samirî


12-Kasas suresinin 15. ayetinde "apaçık saptırıcı bir düşman" olarak belirtilen aşağıdakilerden hangisidir?

a)Zalim kişi
b)Uyuşturucu
c)Alkol
d) Şeytan


13-Kızlardan bir tanesinin, babasının davetini iletmek üzere Musa’nın yanına gelirken sıkılganlık veya teeddüp göstermesi, ondaki hangi örnek bir ahlaki duyguyu ifade etmektedir?

a)Tevazu
b) Hayâ
c)Cömertlik
d)İhsan


14-Musa’nın, Allah’ın izniyle ellerini koynuna soktuktan sonra bembeyaz olarak çıkarması hangi şekilde tanımlanmaktadır?

a)Sihir
b)Keramet
c) Mucize
d)Hayal


15-İnkârcılar ve zalimler karşısında müminlerin güçlü ve dirençli olmaları için, aşağıdakilerden hangi unsur diğerlerine göre çok daha önemlidir?

a)Güçlü ve zengin olmaları
b)Önemli bir siyasal mevkide olmaları
c) Allah’ın yardımda bulunması, desteklemesi
d)Güçlülerin yanında yer almaları



16-Firavun ve askerlerinin Allah tarafından denizde boğularak helak edilmelerine onların hangi davranışları sebep olmuştu?

a) Allah’a karşı büyüklük taslamaları
b)Ordunun düzensiz ve disiplinsiz olması
c)Bilmedikleri bir yola girmiş bulunmaları
d)Üç şık da doğru




17-Bütün ilahi mesajlarda olduğu gibi, Musa’ya indirilmiş olan Tevrat da hangi amacı gerçekleştirmek için verilmiştir?

a)İnsanların tarihi bilgilere sahip olmaları için
b) İnsanların düşünüp öğüt almaları için
c)İnsanların okuma yazma öğrenmeleri için
d)İnsanların şiir öğrenmeleri için

18- “Allah’tan (gelen bir delil veya vahye dayalı) bir yol gösterici olmadan, ............................ uyandan daha sapık kimdir? ” boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

a) Atalarının dinine
b) Putlara
c) Kendi arzusuna (veya işine gelenlere)
d) Şeytana


19- Aşağıdakilerden hangisi Hz. Musa’ya peygamberlik verildiğinde çekinerek dile getirdiği endişelerden birisi değildir?

a) Geçmişte öldürme olayına karıştığı için Firavun tarafından öldürülmek
b) Düzgün konuşamamak
c) Yalanlanmak
d) Taşa tutulmak


20- Kasas Sûresi’nin 59. âyetine göre; Rabbimiz, bir toplumu helak etmeme hususunda hangi şartı bildirmiştir?

a) O topluma mesajını ulaştıracak bir peygamber göndermedikçe
b) O toplumda iyi insanlar bulunduğu müddetçe
c) O toplum azgınlık etmedikçe
d) O toplum kendi durumlarını değiştirmedikçe


21-Dilediğini yaratma ve seçme yetkisi, kime aittir?

a)İnsanlar
b)Peygamberler
c)Devlet başkanları
d) Allah



22-Kuran’da, Musa peygamber'in kavminden olduğu söylenen, mal ve servet açısından azgınlık gösteren kişi aşağıdakilerden hangisidir?


a)Nemrut
b)Firavun
c)Bel’am
d) Karun


23-Allah’ın kendisine vermiş olduğu ilim veya servet sebebi ile Allah’a karşı yüzsüzlük yaparak şımaran ve insanlara kendi becerisini, saltanatını veya kudretini üstünlük gerekçesi olarak dayatan bir kişi için aşağıdaki hangi vasfın kullanılması uygun düşmektedir?

a)Alim
b)Vefalı
c) Nankör
d)Alçak gönüllü


24- Musa (a.s.), Yüce Allah'ın “asanı at” emrine ilk kez nerede muhatap olmuştu?

a) Firavun'un sihirbazlarıyla yarıştıklarında.
b) Firavun’un sarayına gittiğinde.
c) Samirî ile karşılaştığında.
d) Tûr tarafında bir ateş görüp, oraya gittiğinde.


25- Kur'an’ı okumanın ve onunla amel etmenin hükmü aşağıdakilerden hangisidir?
a)Sünnet
b) Farz
c)Caiz
d)Mubah

26.Sen, sevdiğini doğru yola eriştiremezsin, ama Allah, dilediğini doğru yola eriştirir. Doğru yola girecekleri en iyi O bilir.
ayette bahsedilen kişi kimdir
A.ebu talip
b.hz hamza
c.ebu cehil
d.hiçbiri

27.yüce allah c.c kassas süresinde kimler karşılaştırılmış örneklendirilmiştir
A.firavunun ile müşrüiklerin aynı akibete uğrayıp bozguna uğrayacağı
B.müşriklerin gaybı bilmemesi
C.hamanın ve firavun yenilmesi
D.Hiçbiri

28.kassas süresiyle ilgili hangidi doğrudur
a.Mekkidir
b.Medenidir
c.LEYLİDİR
D.hiçbiri


29.çekinmekte oldukları şeyler ayetinde firavunun korktuğu şey nedir
A.onların iktidarlarının son bulması, devletlerinin yıkılması
B.İsrailoğullarının Firavun’un sahip olduğu nimetlere konmaları,
C.toplumlara önder olmaları
D.hepsi

30.sürede adı geçen malı ile yere batan zenginliği ile ünlü kişi kimdir
a. haman
b. firavun
c.karun
d.harun

31.Musa onlara apaçık ayetlerimizle gelince firavun ve askerleri ne demişler
a Bizden önceki atalarımızdan böylesini işitmedik dediler.
b.uydurulmuş büyüden başka bir şey değildir
c .hepsi

32.hz musa tevhid inancını yüce allahın emrini firavuna okuyunca firavun ne dedi
A.musa a.s ile alay ediyor
B.`Ey ileri gelenler! Sizin için benden başka bir ilah tanımıyorum.
C.musa a.s iman etmiştir
D.Hiçbiri

33.musa a.s annesine suya bıraktıran yüce allah firavunu neden değersiz taş gibi fırlatmıştır
A.zorba ve zalim insanlar oldukları için
B.Firavun ve askerleri yeryüzünde haksız yere büyüklük tasladılar
C.hepsi
D.Hiçbiri

34.Musa’ya, insanların kalp gözlerini aydınlatacak nur ve onlara yol gösterici olarak Kitab’ı verdik. Belki düşünür, öğüt alırlar diye.bahsedilen kitabın adı nedir
a tevrat
b.zebur
c.incil
d.ramayana

35.Ey Muhammed! Musa’ya emrimizi vahyettiğimiz zaman sen ... vadinin batı tarafında değildin, onu görenlerden de değildin. verilmeyen yer nersidir
a.batı
b.doğu
c.mukaddes
d.hepsi

36.Sen Musa’ya hitab ettiğimiz zaman Tur’un yanında da değildin. Fakat Rabb’inden bir rahmet olarak orada geçenleri sana bildirdik ki senden önce bir uyarıcı peygamber gelmemiş olan kavmi uyarasın; noktalı ayeti tamamlayınız
a.kavmi uyarasın
b. öğüt almaları için
c.sıkılmamaları için
d.hepsi

37.yüce allah müşriklerin imansızlığını köşeye sıkıştırmak için onlardan ne istiyor
a.peygamber a.s inanmalarını
b.Allah katından gelmiş Tevrat tan ve Kur an dan daha doğru bir Kitap varsa elinizde getirin, ona uyalım
c.tevbe etmelerini
d.hiçbiri

38.müşriklere yüce Allah, o gün nasıl seslenir
a.haydi girin cennete
b.“Benim ortağım olduğunu iddia ettikleriniz nerededirler?
c.tdın azabımı
d.hepsi

39.O gün azab üzerlerine hak olanlar:nasıl feryad etmişlerdir
a.“Rabb’imiz, azdırdıklarımız şunlar. Kendimiz azdığımız gibi onları da azdırdık.
b.onlara 2 kat ceza ver
c.hiçbiri
d.hepsi


40.Fakat tevbe eden, inanıp yararlı iş işleyen kimsenin,akibeti nasıl olur
a.Kendi suskunlukları içinde sesiz, sedasız bekliyorlar
b. kurtuluşa erenlerden olması umulur.”
c.“Doğru yolda olmadıklarına yanarlar.”
d.hepsi

41. Rabbin onların............ ne saklayıp, ne açığa ........... bilir. Boşlukları tamamlar mısınız?


a. gözlerinin / bıraktığını
b. imanlarının / çıkardığını
c. kalplerinin / vurduğunu
d.duygularının/ çıktığını

42. Hz. Musa ergenlik çağına gelindiğinde işlemiş olduğu suç ne idi?

a. kendi cemaatinden birini yaraladı
b. kıptilerden birini öldürdü
c. kavga edenlerle beraber oldu.
d.adam yaraladı

43. '' Besbelli ki, sen bir yaramazsın'' Hz. Musa bu sözü kime söylemiştir?


a. Firavun'a
b. Kıptilere
c. İsrailoğulların
d. Yardım ettiği kişiye



44. '' İleri gelen bir grup seni öldürmek istiyor'' Ayetinde kimden bahsediliyor?


a. Firavun'dan
b. Haman'dan
c. İsrailoğullarından
d. Hz. Musa'dan

45. Hz Musa Mısır'dan sonra nereye gitmiştir?


a. Ailesinin yanına
b. Tur tarafına
c. Medyen tarafına
d.hindistan


46. Hz. Musa'nın korku içinde söylediği sözler hangisidir?

a. Bana indirdiğin hayra muhtacım
b. Ücretlilerin en hayırlısını ver
c. İnşallah beni iyi kimselerden bulacaksın
d. Zalim kavimden kurtar

47. Hz. Musa '' Derdiniz nedir?'' diye kime soru sormuştur?


a. Medyen halkına
b. İsrailoğullarına
c. İki kadına
d. Kıptilere


48. Hz. Musa yolda kimlerle karşılaştı?


a. kavga eden toplulukla
b. düşmanlarından bir grupla
c. Firavun ve ordusuyla
d. hayvanlarını sulayan insanlarla


49. Kadınların babalarına teklifi ne olmuştur?

a. Bize yardım etsin
b. Biz bu işi artık yapamıyoruz.
c. Onu ücretle tut cevabı
d.hepsi


50. Edep ve haya üzere yürüyen kimdi?


a. Pişmanlık içinde olan Hz. Musa
b. Çobanlar
c. İki kadından biri
d.musa

51. Babalarının Hz. Musa'ya şartı ne olmuştur?


a. Hayvanlarına iyi bakması
b. Diğer insanlarla çobanlıkta yarışması
c. Sekiz yıl çalışması
d.kölesi olması

52. Babalarının Hz. Musa'ya hizmeti karşılığında vereceği mükafat nedir?


a. Hayvanlarının yarısı
b. Ölünce bütün mirasını ona bırakması
c. İki kızından biriyle nikahlanması
d.hiçbiri

53. Allah sözleşmemize vekildir. Cümlesi hangi ayette geçmektedir ?



a. 17
b. 28
c. 35
d. 49



54. Hz. Musa İsrailoğullarına mucizelerle vardığında
Peygamberlerine verdikleri cevap ne olmuştur?


a. yalacılardan olduğunu sanıyorum
b. nefret edilenlerden olacaklar
c. uyduruk bir sihir
d.hepsi



55. Hz. Musa ailesiyle yola çıktığında nerede bir ateş hissetti?


a. Medyen'de
b. Mısır'da
c. Tur'da
d.mekkede

56. Surede geçen Hz. Musa'nın mucizeleri ne idi?


a. Kardeşi Harun'un yardımcı olarak verilmesi
b. asa ve el
c. ateşten ocağı yakması
d.ölüleri diriltmesi


57. Surede geçen vadinin sağ kıyısında hngi mucize gerçekleşmiştir?


a. Hz. Musa'nın korkusunu yenmesi
b. apaçık mucize
c. ağaçtan gelen ses
d.hiçbiri

58. Hz. Musa '' beni yalanlamalarından korkuyorum'' dediğinde Rabbimizin Peygambere mükafatı ne olmuştur?


a. apaçık mucize ayetler vermesi
b. O'nunla konuşması
c. Kardeşi Harun'u yardımcı vermesi
d.evlenmesi

59. Çok nefret edilenler kimlerdir?


a. İsrailoğulları
b. cahiller
c. Firavun ve Haman
d.okuma yazma bilenler

60. '' Biz o çağrıyı yaptığımız zaman sen, Tur'un yanında değildin'' ayeti kerimesinde kimden bahsetmektedir?


a. Hz. Musa
b. Zalimler
c. Hz. Muhammed (sav)
d. Firavun


61. Deki: Eğer............... o zaman.........bu ikisinden...............bir kitap getirinde, ben ona...... Ayeti kerimede boş olan yerleri doldururmusunuz?


a. yanlış değilse / doğru olan / daha iyi / inanayım
b. doğru söylüyorsanız / Allah katından / daha doğru / uyayım
c. zalimler / iman etmezse / en doğru / inanmayayım
d.hiçbiri

62. Sabredenler kaç kez mükafatlanacaktır?


a. Sonsuza kadar
b. Rabbimiz bilir
c. İki kez
d.4 kez


63. Kıyamet günü huzura dikilenler kimlerdir?



a. İnsanoğlu
b. güzel şeyler vaadedilenler
c.İmanı kurtaracak olanlar
d.melekler

64. Kötülüğü iyilikle defedenler kimlerdir?


a. Cennetlikler
b. İman edenler
c. Sabredenler
d.alimler

65. Kendi arzuları peşinde koşanlar kimlerdir?


a. Nefsine uyanlar
b. Cehennemlikler
c. Zalimler güruhu
d. Hiçbiri


66. Aklını kullananlar için hayırlı olan nedir?


a. Dünya süsü
b. Menfaatler
c. Kalıcı olan mükafat
d.hepsi

67. Kur'an ayetleri hangi sıklıkla indirilmiştir?


a. Zaman zaman
b. Aralıklarla
c. Hiç ara vermeden
d. Peş peşe


68. Artık o gün........... bütün........ kapanmış ve.......... bir şey soramaz olmuşlar. Ayeti Kerimedeki boşlukları tamamlar mısınız?



a. bizlere / perdeler / aralarında
b. kara bulut / gözleri / onlara
c. onlara / haberler / birbirlerine
d.hiçbiri

69. Boş söz işiten iman edenlerin inanmayanlara verdiği cevap nedir?

A. Boş söz konuşmayın
B. Rızıklarınızı hayra sarfedin
C. Cahillik yapanları aramayız
D. Hepsi


70. Rabbimizin zulüm eden halka verdiği ceza nedir?


a. Helak etmiştir
b. İnanacakları günü beklemiştir
c.tevbe etmelerini beklemiştir
d.sabretmiştir

71.Allah’ın kendisine vermiş olduğu ilim veya servet sebebi ile Allah’a karşı yüzsüzlük yaparak şımaran ve insanlara kendi becerisini, saltanatını veya kudretini üstünlük gerekçesi olarak dayatan bir kişi için aşağıdaki hangi vasfın kullanılması uygun düşmektedir?

a) Alim
b) Vefalı
c) Nankör
d) Alçak gönüllü

72.İnsanların ahirette alacakları cezalar veya mükâfatlar hangi ölçüye göre belirlenecektir?

a) İnsanların soylarındaki asalete göre
b) Irklarına ve renklerine göre
c) Davranışlarındaki iyiliğe veya kötülüğe göre
d) Güç ve kudretlerine göre

73.Aşağıdaki şıklarda verilenlerden hangisi, insan için, diğerlerine göre daha şiddetli bir düşmandır?
a) Kan davası
b) Uyuşturucu
c) Alkol
d) Şeytan

74.Musa peygamberin büyük bir açlık içerisinde olduğu halde, Allah’ın kendisi ikram edeceği her şeye razı olması ve sadece bunu dilemesi, aşağıdaki güzel ahlak örneklerinden hangisini hatırlatmaktadır?

a) Tevekkül
b) Kanaatkârlık
c) Bağlılık
d) hepsi

75.İnkârcılar ve zalimler karşısında müminlerin güçlü ve dirençli olmaları için, aşağıdakilerden hangi unsur diğerlerine göre çok daha önemlidir?

a) Güçlü ve zengin olmaları
b) Önemli bir siyasal mevkide olmaları
c) Allah’ın yardımda bulunması, desteklemesi
d) Güçlülerin yanında yer almaları

76.Ahretin şiddetli azabına karşı, müşriklere şefaat edecek olanlar aşağıdakilerden hangileridir?

a) Dünyada iken Allah’a ortak koşmakta oldukları düzmece tanrılar
b) Kendilerine kan akrabalığı bulunan Müslümanlar
c) Kendi dönemlerine mahsus olarak gönderilmiş olan peygamberler
d) Hiç kimse onlara karşı yardımda bulunamayacaktır

77.Hz. Mûsâ, kardeşi Hz. Hârûn'un da kendisinin yardımcısı olarak görevlendirilmesini isterken Hz. Hârûn'un hangi özelliğini ileri
sürmüştür?
a) Kendisinden kuvvetli oluşunu
b) Konuşmasının kendisininkinden düzgün oluşunu
c) Kavmi içinde daha çok tanınıyor oluşunu
d) Liderlik yönünün daha güçlü oluşunu

78.Hz. Mûsâ'nın tebliğini reddeden ve büyüklük taslayan Firavun, "Belki Mûsâ'nın ilâhına çıkar bakarım." diyerek kendisine bir kule
yapılmasını kimden istemiştir?
a) Hâmân
b) Kârûn
c) Sihirbazlar
d) Bel'am

79. Kârûn hakkında aşağıda belirtilenlerden hangisi doğrudur?
a) Hz. Mûsâ'nın kavmindendi, yani Isrâiloğulları'ndandı.
b) Firavun’un kardeşiydi.
c) Mısır'da yaşayan Iranlı bir tüccardı.
d) Aslen Bizanslı bir rahipti.

80.Firavun, kendini hangi konumda görüyordu?
a) Usta bir sihirbaz
b) Çok bilgili biri
c) Halkının yegâne ilâhı
d) Bir peygamber

81.Sahip olduklarıyla övünen ve kavminin uyarıları karşısında "Bunlar bana bendeki bilgi ve beceriden dolayı verilmiştir." diyen
kimdir?

a) Hâmân
b) Kârûn
c) Firavun
d) Bel'am

82- Kasas suresi kaç ayettir nerede indirilmiştir?
A. 110 âyettir. Mekke'de nâzil olmuştur
B. 88 âyettir. Mekke'de nâzil olmuştur
C. 85 âyettir. Medine'de nâzil olmuştur
D. 100 âyettir. Medine'de nâzil olmuştur

83- “Kasas” kelime anlamı olarak ne demektir?
A. muamelat
B. makaleler
C. olaylar, hikayeler
D. arkadaş

84- Hangisi surenin konularından biri değildir?
A. tevhid ehlinin zaferi
B. dünya servetine güvenilmemesi
C. "Allah evlât edindi" diyenleri uyarmak
D. Hz. Musa'nın hayatı

85- Sureyle ilgili verilenlen ayetlerden hangisi doğrudur?
A. "İkimizin de gözü aydın! Onu öldürmeyin, belki bize faydası dokunur, ya da onu evlad ediniriz"
B. Allah da, onu bağışladı. Çünkü, çok bağışlayıcı, çok merhamet edici olan ancak O'dur.
C. Musa yiğitlik çağına girip olgunlaşınca, biz ona hikmet ve ilim verdik.
D.hepsi

86-Hz. Musa’nın "Rabbim! Doğrusu kendimi ziyana uğrattım. Beni bağışla!" demesine neden olan olay nedir?
A. Halkıyla katıldığı savaşta birini yaralaması
B. Allah’ın emrinden habersiz olması
C. İki kişiden birine yumruk indirip onun ölümüne sebep olması
D. Hiçbiri


87- ‘Allah katında daha hayırlı ve daha kalıcı olan’ la karşılaştırılan nedir?
A. cehennem
B. ömür
C. dünya
D. saltanat


88- Vahyin birbiri ardınca ulaştırılmasının nedeni nedir ?
A. İnsan topluluklarının sayısının artmış olması
B. Düşünüp öğüt alınsın diye
C. Hiçbiri
D. İnsanların umursamaz oluşu


89- ‘Rabbin, kendilerine âyetlerimizi okuyan bir peygamberi memleketlerin ana merkezlerine göndermedikçe, memleketleri helâk edici değildir. Zaten biz, ancak halkı zalim olan memleketleri helâk etmişizdir.’ Ayetinin içeriğinde hangisi vardır?
A. Helak edilmeden önce kavimlere mühlet verildiği
B. Helaktan önce peygamber gönderildiği
C. Halk tarafından zulüm edimedikçe, helak olunmadığı
D. HEPSİ


90- Sûreye göre, ‘Allah’ın rahmetinden dolayı yarattığı’ şey nedir?
A. Cennet-cehennem
B. Mükafat-ceza
C. Gündüz-gece
D. Hiçbiri


91- Hangisi iman edenlerin vasıflarındandır?
A. "O'na iman ettik. Çünkü o, Rabbimizden gelmiş hakikattir" derler.
B. Bunlar, ‘kendilerine verdiğimiz rızıktan da Allah rızası için harcarlar’
C. ‘’Biz kendini bilmezleri istemeyiz" derler.
D. Hepsi


92- Kendisine hazineler verilen ve Hz. Musa’nın kavminden olan kimdir?[/B]
A. Firavun
B. Hızır
C. Hiçbiri
D. Hâmân

93- "Demek ki Allah kullarından dilediğine rızkı çok…’’ şeklindeki ayetin devamı hangisi olabilir ?
A. Allah bize lütufta bulunmuş olmasaydı, bizi yerle bir ederdi
B. Dünya da boşa yaşamış olanlardan olurduk
C. dünya hayatında çabaları boşa gidenleriz
D. Rablerinin âyetlerini ve O'na kavuşmayı inkâr edenlerden oldum

94- Hangisi sûrede geçen ayetlerdendir?
A. O'ndan başka ilah yoktur.
B. Hepsi
C. Hüküm O'nundur.
D. O'nun zatından başka her şey helak olacaktır

95- En güzel akîbet, son kime müjdelenmiştir?
A. Velilere
B. Yahudilere
C. Takva sahiplerine
D. Bahçe sahiplerine

95- Sûrede geçen huruf-u mukatta harfleri hangileridir?
A. Elif-Lam- Mim
B. Hiçbiri
C. Ta-Sin-Mim
D. Ha-Mim

97- Hangisi surede geçen ayetlerden birisi değildir?[/B]
A. "Rabbim! Beni zalimler güruhundan kurtar"
B. "Artık suçlulara asla arka olmayacağım"
C. "Umarım Rabbim beni doğru yola iletir"
D. "Seni bir adam biçimine sokan Allah'ı inkâr mı ettin?"

198- Sûrede iman edecek kavim için, örnek gösterilen kıssa hangisidir?
A. H. Musa ile Hızır(A.S)
B. Hz. Yusuf ile kardeşleri
C. Hz. Musa ile Firavun
D. Hiçbiri

99- Hangisi, sûrede kendisiyle alakalı bilgi bulunan Peygamberlerden değildir?
A. Hz. Musa
B. Hz. Salih
C. Hz. Şuayb
D. Hz. Harun

100-Hz. Musa’ya bahşedilen mucizeler nelerdir?
A. Cinlere hükmetme
B. Hiçbiri
C. Asa-el
D. Demire şekil verme-güzel ses

101-Aşağıda geçen ayetlerde sözü edilen kimlerdir?
‘Onları ateşe çağıran öncüler kıldık. Kıyamet günü onlar yardım görmeyeceklerdir.’
‘Bu dünyada arkalarına lanet taktık. Onlar, kıyamet gününde de kötülenmişler arasındadır.‘

A. Firavun ve askerleri
B. Câlut ve askerleri
C. Hiçbiri
D. Cinler ve yandaşları

102- Hz. Musa ve Firavun kıssası anlatılmaya başlandıktan sonraki ilk ayette geçenlerdendir?
A. halkını parça parça etmişti.
B. Hepsi
C. halkın oğullarını boğazlıyor, kızlarını ise sağ bırakıyordu.
D. Belli ki o bozgunculardandı

103- HangisiAllah-ü Teala’nın Hz. Musa’nın annesine bildirdiklerindendir?
A. Çünkü biz onu tekrar sana vereceğiz
B. Artık ondan vazgeç
C. Hepsi
D. Hiçbiri

104- Hz. Musa gördüğü iki kadının hayvanlarını suladıktan sonra ne dedi?
A. "Beni babanıza götürün"
B. "Rabbim! Doğrusu bana indireceğin her hayra muhtacım"
C. "Rabbimiz bizimle beraberdir"
D. " Umarım Rabbim beni doğru yola iletir "

105- Firavun ile Hâmân ve askerlerinin yanıldıkları nokta ne idi?
A. Hz. Musa’nın kendileri için bir düşman olacağı
B. Göklerin yaratılışı
C. Hepsi
D. Hz. Musa’nın Allah’tan vahyedilenle hükmetmesi

106- Hangisi surede geçen ayetlerden değildir?
A. O'ndan başka ilah yoktur.
B. Ve ancak O'na döndürüleceksiniz
C. Gökten, O’ndan başka kim su indirebilir?
D. Sonunda da hamd O'nundur, hüküm O'nundur


107- Ayette geçen “neredeyse işi meydana çıkaracaktı” diye bahsedilen kimdir A. Hz. Musa’nın ablası
B. Firavun
C. Hz. Musa’nın annesi
D. Hiçiri

108- "Kardeşim Harun'un ….. " diye başlayan ayeti tamamlayınız
A. Rabbim! Ben onlardan birini öldürmüştüm
B. Oysa size vâdedilenlerin tahakkuk edeceği bir zaman tayin etmediğimizi sanmıştınız, değil mi?
C. Dili benimkinden daha düzgündür
D. beni öldürmelerinden korkuyorum."

109- Hangisi “Hâlâ buna aklınız ermeyecek mi?” diye biten ayette geçenlerden değildir ?
A. dünya hayatının geçim vasıtası ve debdebesidir
B. “Ölüm beni bulmaz” demeleri
C. Hiçbiri
D. Allah katında olanlar, daha hayırlı ve daha kalıcıdır.

110- Aşağıdakilerden hangisinde getirilen İyilik ve kötülüğün karşılığı sırasıyla ve doğru olarak verilmiştir?
A. İki misli-aynısı
B. İki misli- Daha üstün karşılık
C. Daha üstün karşılık-aynısı
D. Haksızlık edeni cezalandıracağız

111- Hangisi Tevrat’la ilgili sözü edilenlerden değildir?.
A. hidayet rehberi
B. apaçık deliller bulunan
C. rahmet
D. öğüt alınmasın diye


112- Hangisi, Rabbimizin Hz. Musa’yı annesine tekrar verişiyle ilgili olan ayette geçmektedir?
A. “Allah'ın vaadinin gerçek olduğunu bilsin” diye
B. “gözü aydın olsun” diye
C. “gam çekmesin” diye
D. hepsi

113- Hangisi “Şehirde korku içinde, (etrafı) gözetleyerek sabahladı…” ayetinin devamında geçmektedir?
A. Doğrusu sen, besbelli bir azgınsın!
B. Allah’ı unutarak neler yapıyorsun!
C. Bilmiyorum deyip de kurtulamazsın!
D. hepsi

114- 44, 45 ve 46. ayet meallerindeki ortak durum nedir?
A. Peygamberimiz Hz. Muhammed’in olanları vahiy yoluyla Allah’tan öğrenmiş olması
B. Şeytan
C. Hiçbiri
D. Uyku

115- Hangisi “…yaman bir zorba olmayı arzuluyorsun sen “ diye biten ayette bahsedilerlerden değildir?
A. Bana da mı kıymak istiyorsun?
B. Arabuluculardan olmak istemiyorsun
C. Bana birşeyler ögret
D. Hiçbiri

116- Hz. Musa’ya sütünü veren kimdir?
A. Firavun un karısı
B. Kendi annesi
C. Süt annesi
D. hiçbiri

117- 61. ayette anlatılan nedir?
A. Güzel vaade bulunulan kişilerle, dünya zevklerine dalanların durumu
B. Âraf’dakilerin durumu
C. Hepsi
D. Hiçbiri

118-“ De ki: "Rabbim, kimin hidayetle geldiğini ve kimin…” ayetinin devamı nasıldır?
A. …canını yaktıysan, vay haline!
B. …apaçık bir sapıklık içinde olduğunu en iyi bilendir!
C. hepsi
D. …hakkını yersen, yazık sana!

119- Rabbimiz, Hz. Musa’yı kardeşi Hz. Harun ile destekledikten sonra kimlerin üstün geleceğini söylemiştir?
A. Savaşmayanların
B. Evinde oturuğ bekleyenlerin
C. Onlara tabi olanların
D. Hiçbiri

120- “…Allah dilediğine hidayet verir ve hidayete girecek olanları en iyi O bilir…” mealindeki ayet hangisidir?
A. 60
B. 85
C. hiçbiri
D. 33

121- “Kurtuluşa erenler arasında olmayı umabilecek” olanlar kimlerdir?
A. Tevbe etmeyenler
B. İman edip iyi işler yapanlar
C. Dua edenler
D.Hepsi



122- “doğru sözlü olduğunu” söyleyenlerden istenilen nedir?
A. İki yetim çocuk doyurması
B. Kur’an ve Tevrat’tan daha doğru bir kitap getirmeleri
C. İncil de yazılanların doğru olduğunu söylemeleri
D. hiçbiri

123- “Biz onları, kendi katımızdan bir rızık olarak her şeyin ürünlerinin toplanıp getirildiği, güvenli, dokunulmaz bir yere yerleştirmedik mi? Fakat onların çoğu bilmezler.” Ayetinde geçen “güvenli, dokunulmaz bir yer” diye bahsedilen neresidir ?
A. Habeşistan
B. Medine-i Münevvere
C. Mekke-i Mükerreme
D. Hiçbiri

124- İnkarcılara “Allah’ ortak koştuklarınızı çağırın” dendiğinde durum nasıldır?
A. Hiçbiri
B. Herkes kendi halindedir
C. Onlar birbirine çarparak çalkalanır halde bulunurlar
D. Karşılarında azabı görürler

125-“Ahiret yurdunu gözet, ama dünyadan da nasibini unutma!” mealindeki ayette anlatılmak istenen nedir?
A. Sadece Dünya için yaşa
B. Hiçbiri
C. Dünya da yaşıyorken Ahreti unutma
D. Dünya-Ahiret arasında aşılmaz bir engel yap

126- Hangisi “Allah ile birlikte başka bir tanrıya tapıp yalvarma! O'ndan başka ilah yoktur”… ayetinin devamında geçenlerden değildir?
A. Hüküm O'nundur
B. Siz ancak O'na döndürüleceksiniz
C. O'nun zatından başka her şey helak olacaktır.
D. Hepsi

127- “Musa onlara apaçık âyetlerimizi getirince, ………………………………….. Biz önceki atalarımızdan böylesini işitmemiştik" dediler. “ ayetindeki boşluğa gelecek olan hangisidir?
A. Bu sözler Allah’ın kelamıdır
B. Bu, olsa olsa uydurulmuş bir sihirdir
C. Hiçbiri
D. Allah doğru söylemiştir

128- Hz. Şuayb’ın Hz. Musa’dan ücret karşılığı yapmasını istediği şey neydi?
A. Rüya yorumlamak
B. Bahçıvanlık
C. Çobanlık
D. Hepsi

129-
71 - (Resulüm!) De ki: "Düşündünüz mü hiç, eğer Allah üzerinizde geceyi tâ kıyamet gününe kadar aralıksız devam ettirse, Allah'tan başka size ışık getirecek tanrı kimdir? Hâlâ işitmeyecek misiniz?"
72 - De ki: "Haber verin bakayım, eğer Allah üzerinizde gündüzü ta kıyamet gününe kadar aralıksız devam ettirse, Allah'tan başka, istirahat edeceğiniz geceyi size getirecek tanrı kimdir? Hâlâ görmeyecek misiniz?"
Ayetlerinde belirtilmek istenen nedir?
A. Allah-ü Teala’nın her şeye gücünün yettiği
B. Rabbinin sınırlarını bilmemenin cezası
C. Dünya hayatına dalmak
D. Cehennemden uzak durmak

130- Hz. Şuayb’ın Hz. Musa’ya 8 yıl çalışmasına karşılık vereceği ücret ne idi?
A. 200 altın
B. 70 koyun
C. Kızlarından birini ona nikahlamak
D. İki kızını da onun yanına vermek

131- “Rabbin, dilediğini yaratır ve seçer. Onların seçim hakkı yoktur… ” diye devam eden ayette “seçim hakkı olmayanlar” kimlerdir?
A. Hindistan Halkı
B. Azabı hakedenler
C. Meyden Halkı
D. Şöhret sahipleri


CEVAPLAR
1.D
2.B
3.D
4.C
5.B (3)
6.D (7)
7.A (4)
8.C (10)
9.D (11)
10.D
11.B (6)
12.D (15)
13.B
14.C (32)
15.C (35)
16.A (39)
17.B
18.C (50)
19.C (33-34)
20.A (54)
21.D
22.D
23.C (78)
24.D (31)
25.B (85)
26.A
27.C (40-41-42)
28.A
29.A (38-39)
30.C (81)
31.C (36)
32.B (38)
33.C (39-40)
34.A (43)
35.C
36.B
37.B
38.B (62)
39.A (63)
40.B (67)
41.C (69)
42.B (14-15)
43.D (18)
44.D (20)
45.C (22)
46.D (21)
47.C (23)
48.D
49.C (26)
50.C
51.C (27)
52.C
53.B (28)
54.C (36)
55.C (29)
56.B (31-32)
57.C (34)
58.C (33-34-35)
59.B (38)
60.C (46)
61.B (49)
62.C (54)
63.B (61)
64.B (67)
65.A (50)
66.C (60)
67.D (51)
68.C (66)
69.C (55)
70.A (59)
71.C
72.C (84)
73.D
74.D
75.C
76.A (64)
77.B (34)
78.A (38)
79.A (76)
80.C (38)
81.B (78)
82.B
83.C
84.C
85.D
86.C (15-16)
87.C (60)
88.B (51)
89.D
90.C (73)
91.D (53-54-55)
92.C
93.A (82)
94.B
95.C
96.C
97.D (17-21-22)
98.C (3-18)
99.B
100.C (31-32)
101.A
102.B (4)
103.A (7)
104.B (24)
105.A (24)
106.C
107.C (10)
108.C (34)
109.B (60)
110.C
111.D (43)
112.D
113.A (18)
114.A
115.B (19)
116.B (12)
117.A
118.B (85)
119.C (35)
120.C
121.B (67)
122.B (49)
123.C (57)
124.D (64)
125.C
126.D
127.B
128.C
129.A
130.C
131.B (68)

[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]
__________________

《 " Lâ Edrî " Nısfu'l-İlm 》

Alıntı ile Cevapla
Alt 20.Mart.2016, 21:12   Mesaj No:29
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik tarihi: 15.Kasım.2011
Arkadaşları:62
Cinsiyet:bayan
Bulunduğu yer:Trabzon
Yaş:37
Mesajlar: 6.843
Konular: 366
Beğenildi:3843
Beğendi:2687
Takdirleri:1590823
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: İncelenmiş VE Düzenlenmiş Haliyle Sorularla Surelerimiz

29-ANKEBUT SURESİ

*ANKEBUT SURESİ BİZE NE ANLATIYOR*
Surenin anlattığı temel konu,İslamın hak ve hakikatine inananların kendi aile ve kabileleriyle olan mücadelesiyle birlikte inananların bu hak ve hakikatte haklı olmalarının yanında bu kutlu yolda devam ve kararlılık göstermelerine dair geçmiştende örnekler veriliyor.

1.İslamın hakikatiyle tanışıp kabul edenler ,bir deneme ve sıkıntı dönemi yaşayacaklarını bilmeleri gerektiği anlatılmaktadır

2.Bu sıkıntılar döneminde yolda kalanlar ve gerçekten bu yola sabredenler birbirinden ayrılmalı ve ayrılacaktır.

3.. Rabbimiz ana-babaya itaati ancak onların islam ile çakışmayan meşru istekleri yönünde olabileceklerini söylüyor .

4.Ayrıca müşrik kafirlerin hemen cezalandırılmamaları onların aleyhine olan bi durum olmamakla birlikte, kendilerinin hiçbir zaman cezalandırılmayacağı anlamınada gelmeyeceği gerçeği anlatılmaktadır

5.Ahirette bunlar için hazırlanmış çok çetin bir ceza ve yeri olduğu anlatılmaktadır

6 İslamın hakikatlerine karşı direnenlere islamın hakikatlerini anlamalarına dair teşfikler yapılıp,bir yandanda kainattaki olaylar üzerinde düşündürmeye çağırılıp bu hakikati kavrayabilecekleri öğütleniyor

7.Bütün evren ve bu evrenin döngüsündeki düzen her çağda haykırarak kendisini ve bu döngüyü yaratanın tek ilah olan tek Allah olduğunu ispatlıyor

8.B ütün bunlar Ahiretteki yeniden dirilişin varlığını ispatlıyor.

9.Surede yüce Allah ,akla hayale gelmedik işkenceler altında bunalmış mü’minleri teselli etmek, müşrikler karşısında dirençlerini artırmak ve cesaret kazandırmak ister

10.geçmiş ümmetlerden iman eden mü’minlerin hayatlarından pasajlar sunarak, mü’minlerin ilk dönemler sıkıntılar çekmiş olsalar da sonunda kurtulanlar, başarıya ulaşanlar olduğu anlatılmaktadır

11.Müminlere;eğer içinde bulunduğunuz şartlar, işkenceler dayanamayacağınız bir safhaya gelmişse, imanlarınızı terk etmek yerine ülkenizi terk edin meajı verilmektedir

12.Tevhid ve âhiretle ilgili çok güçlü deliller öne sürülerek, çevredeki âyetlere dikkat çekilerek akılları erdirilmek isteniyor


ANKEBUT SURESİ SORU VE CEVAPLARI

1:Ankebut Suresi Hangi Ayete Binaen Bu ismi almıştır?

A.1
B.34
C.23
D.41

2:İnsanlar ne dediklerinde sınava çekilmeyeceklerini sanmaktadırlar?

A.İbadetimiz yeterlidir
B:Çok Hayır hasenat yaptık
C:Sadece İnandık
D.Biz İnançlı Bir Toplumduk

3:Allah Bu sınavda Kimleri Belirleyecektir?

A.Zengin ile Fakirleri
B.Doğru ile Yalancıları
C.Çok yaşayan ile az Yaşayanları
D.Öncekileri Sonrakileri

4:Allah kimlerin kötülüklerini Sileceğini Vadeder?

A.Münafıkların
B.Şirk Koşanların
C.Tevbe Edip Tevbesini Bozanların
D.İman ve Salih Amel Sahiplerinin

5:Ankebut Suresinde Vereceğim Hangi Kavramlar Aynı Ayette Geçmekte

A.İman Salih Amel
B.Ahd-Biat
C.Rics-Tuhr
D.Mele Mütref

6. Ashabes sefineti hangi ayette geçer ?

A.5 Ayet
B.11 Ayet
C.19 Ayet
D.15 aYET


7: Namaz İnsanı Neden Alıkoyar Ayette Aynı Zamanda Kur’ani bir kavram geçer?

A.Takvadan
B.Fahşadan
C.Tevazu (Güzel Ahlak)
D.Doğruluktan

8:İbrahim (a.s) Kavmine ne demişti?

A.Bana Kulluk edin
B.Karşıdaki Dağdan Gidin
C.Allah’a Kulluk Edin
D.Doğru yoldasınız

9:Cihad Kim İçindir?

A.Ölüler İçin
B.Kendimiz İçin
C.Dünya Malı İçin
D.Cinler için

10:İbrahim (a.s) Kavminin verdiği cevap ne oldu?

A.Sizi dinliyor ve Size İtaat Ediyoruz
B. Onu öldürün veya yakın
C.Şehirden sizi çıkaracağız
D.Kavmine dön dediler

11:İbrahim (a.s) Onlara ne cevap verdi?

A.Siz Allah'ı bırakıp putlara taptınız
B:Sizler bana yardım ettiniz
C.Kıyamet günü sizin için duacı olacam
D.Siz Eğri ile Doğruyu Ayırt edenlersiniz

12:Lut (a.s) Kavmine ne dedi?

A.Sizlerin yaptığı şey daha önceden yapılan bir şeydi
B.Allah’ı bırakıp Putlara taptınız
C. Sizler kesinlikle şimdiye kadar hiç kimsenin işlemediği, iğrenç bir eylemi yapıyorsunuz
D.Ey Kavmim sizlere kötü bir haberim var

13:Lut (a.s) Allah’a bu kavme karşı ne için yalvardı?

A.Onları Azaptan Koru
B.Onları bağışla esirge yardım et
C. şu bozgunculara karşı bana yardım et
D.Rabbim bunlar bana yardım etsin

14:Gelen Elçiler Lut (a.s) Ne dedi

A.Herkesi koruyacağız dedi
B.Karın hariç bütün aileni koruyacağız
C.Kavmine karışma
D.Kavmini (Onları) çağır buraya gelsinler

15:Musa (a.s) kimlere açık kanıtları getirdi ?

A.Ad kavmine
B.Firavun,Haman,Karun’a
C.Nemrut,Ebu Cehil
D.Semud kavmine

16:Allah resulüne Kur’an’dan önce ne yazmadığı okumadığı söylenmekte?

A.Şiir okumadığı ve yazmadığı
B.Hiçbir kitabı okumadığı ve yazmadığı
C.Hutbe okumadığı ve yazmadığı
D.Avestayı okumadığı yazmadığı

17:Onlar Muhammed’e (a.s) ne indir diye sorarlar ?

A.Bıldırcın eti
B.Helva
C.Mucize
D.Yağmur

18:İman Etmeyenler ile Allah Resulü Arasındaki Şahid kimdir/nedir?

A.Sizin sözleriniz
B.Allah
C.Melekler
D.Cinler

19:Her Canlı Neyi Tadacaktır?

A.Her Nimetin tadını
B.Cennetteki nimetleri
C.Ölümü
D.Cehennem azabının tadını

20:Müşrikler hangi hakikat karşısında evet derler ?

A.Ahiretin varlığına
B.İlahi Kelamın hak olduğuna
C.Gökleri ve Yeri Yaradan belli düzen verenin Allah olduğuna
D.Putların işe yaramadığına

21.Surenin konuları arasında hangisi yoktur?

a.Allah'ın birliği
b.Peygamberlik
c.Dirilme ve hesap gibi temel inanç meseleleri
d.savaş hukuku

22.Sureyle ilgili verilen bilgilerden hangisi doğru değildir?

a.Surenin ağırlık konusunu,iman,imtihan sabır oluşturur
b.Peygamber kıssaları anlatılırken,fitne ve imtihan konusu genişçe ele alınır
c.Dünya hayatının bir imtihan olduğu anlatılır
d.Hepsi doğrudur

23.Allah yolunda cihad eden kişi ancak....................için cihat etmiştir...Ayetini tamamlayınız.

a.sevdikleri
b.kendisi
c.akrabaları
d.arkadaşları

24.Anne babaya itaatle ilgili hangisi yanlıştır?

a.İnsana anne-babasına güzellikle davranması emredildi
b.Allah'a ortak koşması için uğraşırlarsa,onları dinlemez
c.Şirke davat etseler itaatte kusur edilmez
d.Ana-babaya saygı

25.Hangisi surenin konuları arasında değildir?

a.Ana babaya itaat
b.Allah!'ın varlığı ve birliğine inanıp,yalnızca ona güvenmenin gerekliği
c.Peygamber ve KURAN'ın doğruluğuna inanmanın önemi
d.Allah'a ortak koşmaya davet etseler dahi ana baya itaat etmekten vazgeçmemek

26.Hangisi ,insanlar arasında Allah'a inandık diyenlerin özelliklerindendir?

a.Allah yolunda bir sıkıntıya uğratıldılarmı,insanların verdiği sıkıntıyı,Allah'ın azabı gibi değerlendirirler
b.Allah yolunda bi sıkıntıya uğratıldılarmı sabrederler
c.Rablerinden bir yardım gelse kesinlikle kabul etmezler
d.hiçbiri

27.İnkar edenlerin,iman edenlere söyledikleri söz hangisidir?

a.Bizim yolumuza uyun,günahlarınızı yüklenelim
b.Bu deli saçması sözlerden vazgeçin
c.Sizin yaptığınız size bizim yaptığımız bize
d.hiçbiri

28.Nuh a.s toplumunun içinde kaç yıl yaşamıştır?

a.50 yıl hariç 1000 yıl
b.50 yıl hariç 100 yıl
c.20 yıl hariç 1000 yıl
d.80 yıl

29.Surede hangi peygamberin ismi geçer?

a.Nuh a.s
b.İbrahim a.s
c.Lut a.s
d.Hepsi geçer

30.Rasulün görevi nedir?

a. Herkesin iman etmesni sağlamak
b.Zorlamak
c.Açık bir tebliğ ve uyarıcı
d.hiçbiri

31.İbrahim peygamberin,halkına söylediği sözler arasında hangisi yoktur?

a.Allah'a ibadet edin,korunun
b.Bilesinizki bu sizin için daha hayırlıdır
c.BENİ ATEŞE ATSANIZDA ATEŞ BENİ YAKMAYACAKTIR
D.sİZ aLLAH'I BIRAKIP PUTLARINIZA TAPIYORSUNUZ

32.Allaha yaratmaya nasıl başladığını,anlamamız için neye bakmamızı istiyor?

a.bahçelrde gezinin
b.Yeryüzünde gezinin
c.Denizde yüzün
D.Vücudunuza bir bakın

33.Allah'ın rahmetinden ümit kesenler kimlerdir?

a.Allah'ın ayetlerine ve O'na kavuşmaya inanmayanar
b.Günahkar müminler
c.Huşu ile namaz kılmayanlar
d.Ehli kitap

34.Aşağıdakilerden hangisi İbrahim peygambere bahşedilenlerdendir?

a.İshak ve Yakup
b.Soyundan gelenlere peygamberlik ve Kitap
c.Ahirette iyi ve güzel insanlardan olacak
d.hepsi

35.''Ben Rabbime hicret ediyorum''diyen peygamber kimdir?

a.Lut
b.Hud
c.Nuh
d.Salih

36.Allah'ın ayetlerini kimler inkar ediyor?

a.Zalimler
b.Münafıklar
c.Günahkarlar
D.şükürsüzler

37.''Rabbin ayetler indirseydi ya''diyenlere verilen cevaplar arasında hangisi yoktur?

a.Ayetler yalnızca Allah'ın katındadır
b.Siz bilemezsiniz
c.Ben sadece açık bir uyarıcıyım
d.Benimle sizin aranızda şahit olarak Allah yeter

38.Kaybedenler kimlerdir?

a.Ana babasına itaat etmeyen
b.Allah'ı inkar edenler
c.Kovucular
D.Faiz yiyenler

39.Allah vahyolunan kitabı nasıl okunmasını istiyor?

a.sabırla
b.güzel güzel
c.dikkatlica
d.abdestli olarak

40.Allah gökleri ve yeri........yaratmıştır.Boşluğu doldurnuz?

a.bir gerçeğe göre
b.6 günde
c.bir anda
d.yavaş yavaş

41.Medyen halkı nasıl azaba uğratıldılr?

a.Bir titreme ve diz üstü çöküp kaldılar
b.büyük tufan
c.kasırga
d.ebabil kuşlarının saldırısıyla

42.Medyen halkına gönderilen peygamber kimdir?

a. Lut
b.ŞUAYB
C.nUH
D.sALİH

43.Allah'tan başkasını koruyucu edinenlerin hali hangi hayvanla örneklendiriliyor?

a.sinek
b.keçi
c.eşek
d.örümcek

44.Lut peygamberin uyarısına karşılık,halkı ona ne söylemiştir?

a.Vallahi biz apaçık bir sapıklık içindeymşiz
b.Allah'ın bizi affetmesi için bize dua et
c.Eğer sözünde doğru olanlardan isen haydi bize Allah'ın azabını getir
d.BU yaşam tarzı bizim seçimimizdir,bize saygı duymalısn

45.İbrahim peygambere müjdeyle gelen elçiler,memleketin ahalisini helak edeceklerini söyleyince,İbrahim peygamberin endişesi ne oluyor?

a.bir kere daha şans verseniz
b.Orada Lut var
c.Siz işinizi daha iyi bilirsiniz
d.Herşey Allah'ın takdiriyledir

46.Elçileri karşısında gören,Lut a.s ın haleti ruhuyesi nasıl omuştur?

a.Fenalaştı,eli kolu daraldı
b.beti benzi sarardı
c.korkudan çakılıp kaldı
d.dili tutuldu

47.Korkan Lut peygambere,elçilerin cevabı ne olmuştur?

a.Üzülme,biz seni ve karın dışında aileni kurtaracağız
b.korkma seninle beraber bütün aileni kurtaracağız
c.korkma oğlun hariç sizi kurtaracağız
d.hepsi

48.Kimlerle en güzel şekilde mücadele edilmeli?

a.ehli kitapla
b. zulmedenler hariç,ehli kitapla
c.müşriklerle
d.putperestlerle

49.Allah için kolay olan nedir?

a.yaratma
b.Yartmayı nasıl yaptıysa,tekrar diriltme
c.yeni bir topluluk oluşturma
d.dünyayı yok etme

50.Kafirleri azap nasıl yakalayacaktır?

a.Üstlerinden ayaklarının altlarından saracak
b.Allah onlara yaptıklarınızın karşılığını tadın buyuracak
c.Cehennem kafirleri kuşatacaktır
d.Hepsi

CEVAPLAR...
1.D
2.C (2)
3.D (3)
4.D (7)
5.A (58)
6.D
7.B (45)
8.C (16)
9.B (6)
10.B (24)
11.A (25)
12.C (28)
13.C (30)
14.B (33)
15.B (39)
16.B (48)
17.C (50)
18.B (52)
19.C (57)
20.C (61)

21.D
22.D
23.B (6)
24.C
25.D
26.A (10)
27.A (12)
28.A (14)
29.D
30.C (18-50)
31.C (16-17)
32.B (20)
33.A (23)
34.D (27)
35.A (26)
36.A (49)
37.B (50)
38.B
39.B (45)
40.A (44)
41.A (37)
42.B (36)
43.D (41)
44.C (29)
45.B (32)
46.A
47.A
48.B (46)
49.B (19)
50.D (55-56)


[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]
__________________

《 " Lâ Edrî " Nısfu'l-İlm 》

Alıntı ile Cevapla
Alt 20.Mart.2016, 21:16   Mesaj No:30
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik tarihi: 15.Kasım.2011
Arkadaşları:62
Cinsiyet:bayan
Bulunduğu yer:Trabzon
Yaş:37
Mesajlar: 6.843
Konular: 366
Beğenildi:3843
Beğendi:2687
Takdirleri:1590823
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: İncelenmiş VE Düzenlenmiş Haliyle Sorularla Surelerimiz

30-RUM SURESİ

*RUM SURESİ BİZE NE ANLATIYOR*
Rum suresinin işlediği konu,Rumlar ile İranlılar arasındaki savaşı anlatmakla birlikte,müslümanların burda takındıkları tavırdan bahsetmektedir.

1.Surede Rumların görünürde yıkılacağını tahmin edenlerin yanılgısıyla beraber,aslında insanın ileride ne olacağını bilemiyeceğini anlatmaktadır

2.insanın bilgisinin yüzeysel olduğundan bahseder

3.Bunun için insanın yüzeysel bu tahminle, sadece görünürde varolanları gözönünde bulundurarak ileriye dair vereceği kararlarda ne kadar yanılacağını anlatır

4. bunun için hatasının ne kadar büyük olacağını göstererek bu şekilde hesaplamalar yapmaktan kaçınması gerektiģini anlatır

5.Müslümanlar ,Rumlar ile İranlılar arasında çıkacak savaşta ehli kitap olan rumların kazanmasını istemişlerdir.

6.Buda rumların ehli kitap oluşundandır.Ehli kitap ile ,İranlılar in inancı arasında ehli kitap olanlar bir çok konuda tahsis edilmiştir.

7.İranlilarin inancı hiçbir kitaba bağlı olmadığı için onlar daha aşağıda tutulduğundan bahsedilir

8. Rumlar ile iranlılar arasında çıkan bu savaşta Müslümanlar bunlardan herhangi birini seçmemiş,onların iktidarlarının altına girmemiş,onların yaşama biçimlerini kabul etmemişlerdir.

9.Sure Ahiret hayatının bilincini işleyerek,insanların sadece görünürde olan dünya hayatına bağlı kalmamaları,ahiret gerçeğiyle düyaya bakarak değerlendirmeler yapmalarınada dair nasihatlerde bulunur.

10.Surenin devamında Tevhid ve şirk ten bahdeseder

11.Şirkin insanın fıtratına olduğu kadar, kainatın doğasına da aykırı olduğunu anlatır

12.İnsan ne zaman bu sapıklığı seçtiyse, fesat ve fitnenin ortaya çıktığından bahseder

13.Yeryüzünde çıkan bütün çatışmaların asıl sebebinin şirk-küfürden olduğunu anlatır

14.Surenin sonunda ise ;hem ahirette yeniden dirilişe ,hemde şirk-küfür gafleti içerisinde olan insan kupkuru toprak gibi olduğundan

15.gönlünü bu kutlu davete açıp icabet edenin Vahyin yağmur gibi tekrar dirilmesine yardımcı olacağından bahseder

RUM SURESİ TOPLU SORU VE CEVAPLARI

1- Aşağıdaki şıklardan hangisi Rum suresi ile ilgili doğrudur?
A-Yeminle başlayan surelerden birisi
B-Hurufu mukaatta ile başlayan surelerden birisi
C-“Kul” ile başlayan bir sure
D-Hamim surelerinden birisidir

2- Aşağıdaki şıklardan hangisi Rum suresi ile ilgili doğrudur?
A-Medine’de nazil olmuş 60 ayettir
B-Mekke’de nazil olmuş 80 ayettir
C-Medine’de nazil olmuş 80 ayettir
D-Mekke’de nazil olmuş 60 ayetir


3-Rum suresine konu olan savaş kimler arasında olmuştur?
A-Bizans-Sasani(İranlılar)
B-Türkler-Bizans
C-Araplar-Bizans
D-Bizans-Habeşliler

4-Rumlar'ın dini inançları neydi?
A-İnançları yoktu
B-Yahudi
C-Hristiyan
D-Şamanizm

5-Rum suresi nazil olduğunda Müşriklerle bahse giren sahabi kimdir?
B-Hz.Ebu Bekir
C-Hz.Ömer
D-Hz.Osman
A-Hz.Ali

6-Hz.Ebu Bekir’in Rumların zafer kazanmasıyla ilgili on deve üzerinde iddiaya girdiği Müşrik kimdi?
A-Ebu Süfyan
B-Utbe b.Rabia
C-Ebu Cehil
D-Übeyy b.Halef

7-Rum suresinde bahsedilen savaştaki ülkeler o zamanın neyi oluyordu?
A-Zamanın iki süper gücü
B-Rumlar süper gücü, Sasaniler küçük devlet
C-Rumlar ekonomik olarak zayıf, Sasaniler güçlü
D-Rumlar ve Sasaniler zayıf devlet idiler

8-Hz.Ebu Bekir bahisten kazandığı develeri ne yaptı?
A-Servetine kattı
B-Ailesine verdi
C-Beytül mala verdi
D-Hz.Peygamberin emriyle sadaka dağıttı. (Medine’de bahis/kumar yasaklandığı için Rasulullah dağıtmasını istedi?

9-Rum suresi hangi sureden sonra nazil olmuştur?
A-Ankebut
B-Lokman
C-İnşikak
D-Kamer

10-Rum suresinin ilk ayetlerinde neye atıf vardır?
A-Tevhid
B-Risalet
C-Azap
D-Medeniyetin kıyameti

11-Rum suresi ilk ayetleri o zamanki topluma hangi bilgiyi bildiriyor?
A-Gaybi bir bilgi
B-Afaki bilgi
C-Geçmişe ait bilgi
D-Peygamberliği bildiren bir bilgi

12-Rum suresinin son ayetleri neyi haber veriyor?
A-Rumların galip gelmesini
B-Kozmik kıyameti
C-Cennet ve Cehennemi
D-Risaletin gerçek olduğunu

13- Rum suresinde inkarcıların tahriklerine karşı ne tavsiye ediliyor?
A-Sabr
B-Cihad
C-İtaat
D-İman

14-Surede aşağıdaki şıklardan hangisi tasdik ediliyor?
A-İki farklı devlet savaşında Müslümanlar taraf olamaz
B-İki farklı devlet savaşında Müslümanlar savaşta kendisine yardımcı olan devletin yanında savaşa katılıp onları desteklemelidir
C-İki farklı devlet savaşında Müslümanlar zayıf /mus’tazaf olanın yanında savaşmalıdır
D-İki farklı devlet savaşında kimin Allah inancı varsa onu desteklemelidir ama savaşa fiili katılmamalıdır.

15-Emanete/mala mutlak mülkiyet olarak bakıp da emanete ihanet edenlerin durumunu ve sonucunu hangi ayet anlatmaktadır?
A-55
B-9
C-46
D-52

16-“Hz.Nuh’un oğlu Kenan diriden çıkmış ölüdür. Azer’in oğlu İbrahim a.s ise ölüden çıkmış diridir.” Bu çağrışımı veren hangi ayettir?
A-Tabiidir ki sen ölülere katiyyen işittiremezsin; dönüp giden sağırlara da çağrıyı duyuramazsın.(52)
B- De ki: «Yeryüzünde dolaşın da daha öncekilerden çoğu ortak koşan (müşrik) olanların sonunun nasıl olduğuna bir bakın.»(42)
C-O, ölüden diri çıkarır, diriden ölü çıkarır; yeryüzünü ölümünden sonra O canlandırır. Ey insanlar! İşte siz de böylece diriltileceksiniz.(19)
D- Sizi güçsüz olarak yaratan, güçsüzlükten sonra kuvvetli kılan, sonra da kuvvetliliğin ardından güçsüz ve ihtiyar yapan Allah'tır. O, dilediğini yaratır; bilendir, Kadir olandır.(54)

17-“Tıpkı çöle düşen yağmurun çölü göle çevirmesi gibi,çöle dönmüş gönüllere düşen vahiy de orayı dirilterek eşkıyadan evliya çıkarır.Ebu Zer buna örnektir” Bu anlayışı bize hangi ayet çağrıştırır?
A-Size korku ve ümit veren şimşeği göstermesi, gökten su indirip ölümünden sonra yeri onunla diriltmesi O'nun varlığının belgelerindendir. Bunlarda, düşünen millet için dersler vardır.(24)
B- Kendi kendilerine, Allah'ın gökleri, yeri ve ikisinin arasında bulunanları, gerçek olarak ve belirli bir süre için yarattığını düşünmezler mi? Doğrusu insanların çoğu, Rablerine kavuşacaklarını inkar ederler.(8)
C- O halde akşama girdiğiniz zaman da sabaha girdiğiniz zaman da Allah'ı tesbih edin.(17)
D- Sizi yaratan, sonra rızıklandıran, sonra öldüren, daha sonra da dirilten Allah'tır. O'na koştuğunuz ortaklarınızdan böyle bir şey yapan var mıdır? Allah onların ortak koştukları şeylerden münezzehtir, yücedir.(40)

18-Allah’ın insanın özüne yerleştirdiği iyiye, doğruya ve hakikate olan eğilime ne ad verilir?
A-Ahlak
B-Din
C-Fıtrat
D-Şeriat

19-“Parçalanan hakikat, hakikat olmaktan çıkar.Esas olan hakka tabi olmaktır.Hakkı kendine tabi kılmaya kalkmak hakka zulümdür “ anlayışını hangi ayet çağrıştırır?
A- Dinlerini parçalayan ve bölük bölük olanlardan (olmayın. Bunlardan) her fırka, kendilerinde olan ile böbürlenmektedir.(32)
B- B- Gökleri ve yeri yaratması, dillerinizin ve renklerinizin değişik olması, O'nun varlığının belgelerindendir. Doğrusu bunlarda, bilenler için dersler vardır.(22)
C- İnsanların elleriyle işledikleri yüzünden karada ve denizde fesat çıkar; Allah da belki dönerler diye yaptıklarının bir kısmını böylece kendilerine tattırır.(41)
D- Kendilerine ilim ve iman verilenler; «And olsun ki, siz Allah'ın yazısında mevcut yeniden dirilme gününe kadar kaldınız. İşte bu yeniden dirilme günüdür, fakat sizler anlamıyordunuz» derler.(56)

20-Aşağıdakilerden hangisi surenin temel konularından birisi değildir?
A- Allah'ın müminlere yardım etmesi
B-İnkârcıların başlarına gelenler ve ahiretteki durumları
C-Allah'ın varlığını, birliğini ve kudretini gösteren deliller
D-Kabir azab

21-Aşağıdakilerden hangisi surenin temel konularından birisi değildir?
A-Sadece Allah'a inanıp ibadet etmenin lüzumu,
B-Münafıkların durumu
C-Ahiretin gerçek oluşu,
D-Darlıkta da bollukta da Allah'a bağlanmanın ve hak yolda sebat etmenin gereği


22-Aşağıdakilerden hangisi surenin temel mesajlarından birisi değildir?
A-Müslümanlar namaz kılıp zekat vermeleri gerekir
B-Ehli kitap, Allah katında müşriklerden daha üstündür
C-Kur'an-ı Kerim'in'in Rumların galip geleceğini haber vermesi, onun mucize bir kitap olduğunun bir delilidir
D-Yüce Allah, dilediğine yardım eder ve onun yardım ettikleri de mutlaka galip gelir.


23- Aşağıdakilerden hangisi surenin temel mesajlarından birisi değildir?
A-Yüce Allah, peygamberlerini yalanlayan, ayetlerini inkar edip alaya alan inkarcıları daha dünyada iken cezalandırmıştır.
B- İnsanları yaratan Allah, onları öldükten sonra da diriltecektir
C- Gece ve gündüz, daima Allah'ı tespih etmek gerekir.
D-İnsanın fıtratı iyi ve kötü olarak çift taraflıdır

24- Aşağıdakilerden hangisi surenin temel mesajlarından birisi değildir?
A-Allah’ın eşi ve ortağı myoktur
B-Münafıklara karşı sert mücadele edilmelidir
C-Başa bir sıkıntı geldiğinde Allah'ı hatırlayıp ona sığınmak, sıkıntı ortadan kalkınca onu unutmak nankörlüktür.
D-Bir iyilik dokunduğunda sevinmek, bir kötülük dokunduğunda ise üzülüp ümitsizliğe düşmek doğru değildir.

25- Aşağıdakilerden hangisi surenin temel mesajlarından birisi değildir?
A- Malın artması için alınan faiz malın bereketini giderir; fakat Allah için zekat ve sadaka vermek, malı kat kat artırır.
B- Mümin, akrabaya, yoksula ve yolcuya yardım etmelidir.
C- Allah'a ortak koşanların sonu felakettir.
D- İleride olacak savaşa karşı besili atlar beslemek gerekir

26- Aşağıdakilerden hangisi surenin temel mesajlarından birisi değildir?
A- Rüzgarlar, Allah'ın varlığının işaretlerindendir. Allah, rüzgarlarla bulutları hareket ettirir, bulutlardan yağmur çıkarır, yağmurla da toprağı canlandırır
B- Kumar/fal okları şeytanın pislikleridir
C- Allah'ın hidayet vermediğine hiç kimse hidayet veremez.
D- Dinde ayrılığa düşüp hakikatin kendisinde olduğunu iddia etmek yanılgıdır


27-Rumların önce yenilip, Kur’anın gaybi ihbarıyla Rumların galip gelmesiyle Müslümanlar nasıl tepki göstermişlerdir?
A-Müminler sevindi
B-Müminler üzüldü
C-Müminler ne sevindiler ne üzüldüler
D-Müminleri sırasın kendilerine geleceğini düşünerek korktular

28-Rumlarla savaşan Sasanilerin inançları neydi?
A-Hıristiyan
B-Yahudi
C-Ateist
D-Mecusi(ateşperest)

29-Savaşta Mekkeli Müşrikler hangi tarafı tutmuşlardır?
A-İranlıları
B-Rumları
C-Tarafsız kaldılar
D-Bir kısmı İranı bir kısmı da Rumları

30-Rumlar savaşı kazandığında Müslümanlar o yıl iki sevinci birden yaşamışlardır.Biri Rumların kazanması, diğeri hangisidir?
A-Peygamberimizin Medineye hicreti
B-Bedir zaferi
C-Medine İslam Devletinin kurulması
D-Hendek zaferi

31-Savaşlarda her zaman kim galip gelir?
A-Müminler
B-Güçlü olanlar
C-Allah’ın dilediği
D-Zayıf olanlar

32-Allah yeri ve göğü ve arasındakileri nasıl yaratmıştır?
A-Ol dedi oldu
B-Hak olarak ve belirli bir süre için
C-Meleklere emrederek
D-Hiçbiri

33-Aşağıdakilerden hangisi Rum suresinde bahsedilen ibret alınması gereken şeylerden değildir?
A-Gece ve gündüzün meydana gelmesi
B-Dil ve renklerin farklı olması
C-Adem ve Havva’nın yaratılaması
D-Kuşların uçması

34-Aşağıdakilerden hangisi Rum suresinde bahsedilen ibret alınması olaylardan birisidir?
A-Arının bal yapması
B-Meyve ve bitkilerin yaratılışı
C-İsrailoğullarının maymuna çevrilmesi
D-Eşler arasında sevgi ve merhamet kılınması


35- Aşağıdakilerden hangisi Rum suresinde bahsedilen ibret alınması olaylardan birisidir?
A-İbrahim a.s’ın ateşten kurtulması
B-Şimşek ve gökten inen yağmur
C-Lut a.s kıssasında
D-Nuh a.s kıssasında

36-Aşağıdakilerden hangisi Rum suresinde bahsedilen ibret alınması gereken şeylerden değildir?
A-Yerin ve göğün bir düzen içinde hareket etmesi
B-İnsanın topraktan yaratılamsı
C-Gemilerin yüzmesinde
D-Göklerin ve yerin yaratılmasında

37-Rum suresinde Allah’ın isim/sıfatlarından hangisi geçmez?
A-Aziz
B-Rahim
C-Hakim
D-Rahman

38-Rum suresinde Allah’ın isim/sıfatlarından hangisi geçmez?
A-Alim
B-Kadir
C-Gafur
D-Rahim


39-Rum suresindeki bir ayette insanların çoğunun bilmediği konu nedir?
A-Allah’ın kafirleri Cehenneme sokacağı
B-Allah’ın vaadinden dönmeyeceği
C-Cennet ve Cehennemin hak olduğu
D-Kıyametin gerçek olduğu

40-Ahiretten habersiz /gafil olanlar kimlerdir?
A-İnsanların çoğu
B-Münafıklar
C-Kafirler
D-Müşrikler

41-Allah ayetleri kimlere uzun uzun anlatıyor?
A-Müminlere
B-Bütün insanlara
C-Akleden kimselere
D-Beyinsiz kimselere

42-Allah’a boyun eğenler kimlerdir?
A-Müminler
B-İnsanlar
C-Melekler
D-Yer ve gökyüzündeki her şey


43-Kıyamet günü kimler ümitsiz kalır?
A-Mücrim
B-Müfsid
C-Facir
D-Müşrik

44-Kıyamet günü suçluların beklediği şefaatçiler ne yapacaktır?
A-Onlara şefaat edecek
B-İnkar edecekler
C-Cehenneme gidecekler
D-Kendileri şefaate muhtaç kalacaktır

45-Allah insanlara rahmet tattırılınca insanın tavrı ne olur?
A-Allaha şükür eder
B-Kendi sayesinde olduğuna inanır
C-Şımarır
D-Sevinir

46-İnsanın başına bir kötülük gelirse insanın tavrı ne olur?
A-Ümitsizliğe kapılır
B-Allah’a isyan eder
C-Kızar
D-Başkalarından bilir

47-İnkar eden kişinin inkarı kimin aleyhine olur?
A-Ailesine
B-Topluma
C-Arkadaşlarına
D-Kendine

48-Peygamberi kimler gevşekliğe sevk etmemelidir?
A-Müminler
B-Kesin imanı olmayanlar
C-Münafıklar
D-Müşrikler

49-Peygamber kimleri doğru yola iletemez?
A-Körleri(vahye karşı kör olanlar)
B-Duyarsız kimleri (vahye duyarsız olanlar)
C-Müşrikleri
D-Münafıkları

50-Peygamber kimlere vahyi işittirebilir?
A-Herkese
B-Müminlere
C-Kafirlere
D-Münafıklara

51-Süre kaç ayetten oluşmaktadır ve nerede inmiştir?
a-60 ayet-medeni
b-70 ayet-mekki
c-60 ayet-mekki
d-122 ayet-mekki

52-Süre hangi hurufa mukatta ile başlar?
a-elif-mim
b-elif-lam-mim
c-ha-mim
d-ta-sin-mim

53-Sure neden RUM ismini almıştır?
a-kitap ehli olan Rumların İranlılarla ticeret anlaşmaları yapmaları
b-romaların hz.peyambere itaat etmiş olmaları
c-sure Rumların diyarında nazil olduğuiçin
d-kitap ehli olan Rumların birkaç sene içinde İranlara galip geleceği bildirdiği için

54-Kuran-ı kerimdeki sıralamaya göre Rum süresi hangi surelerın arasındadır?
a-ankebut-lokman
b-kehf-taha
c-meryem-nisa
d-taha-hac

55-Ayetlerin inişinden kaç sene sonra Rumlar İrana gelerek saltanat merkesine kadar inmiştir?
a-8
b-3
c-2
d-7


56-Sureye göre kımlerın akıbeti pek fena olmuştur?
a-Allahın ayetlerini yalanlayıp onlarla alay edenlerin
b-Cehennemlıklerın
c-Peygamberın sözlerini yalanlayıp alay edenlerın
d-Savaştan kaçanların

57-Mumin ve kafirlerin ayrılıp mucrimlerin korku ve ümitsizlik içinde susup kaldıkları gün?
a-dünyadakı kafır sayısının azalacağı gün
b-kıyamatın koptuğu gün
c-ilim sahıplarının değersizleştirildiği gün
d-kuranı kerımın ındırıldığı gün

58-Akşama erişildiğinde ve sabaha kavuşulduğunda ne yapılmalıdır?
a-meleklere ıman edılmelı
b-Allaha tespıh edılmelı
c-kurbanlar kesılıp fakırlere verılmelı
d-4444 tane salavat çekılmelı

59-Rum suresınde geçenhangi iki ayette 5 vakıt namaz emrolunmuştur?
a-20-21
b-18-19
c-17-18
d-16-17

60-Hakkı bilmeyen cahillerin kalplarine Allah ne yaptı?
a-temizledi
b-kararttı
c-mühürledi
d-karıştırdı
[


61-İman eden ve güzelişleryapanları ahrette nelere ulaşır?
a-güzel ikramlara
b-güzel seslere
c-güzel nağmelere
d-hepsi

62-Karada ve denizde meydana gelen fesatların nedeni?
a-insanların başına gelen talihsizlikler
b-şeytanın oyunları
c-insanların batıl inançlara olan ilgisi
d-insanların kendi eliyle işlediği kötülükler

63-Aşağıdakilerden hangisi kurtuluşa erenlerden değildir?
a-yoksullara yardım eden
b-yakınlara ve yolda kalanlara yardım eden
c-kıptılerı sevıp kollayanları
d-Allahın rızasını isteyenlere

64-Akıl sahibi bir topluluk için delil vardır denilen olaylardandır?
a-şimşek
b-uyku
c-yağmur
d-hepsi

65-Allah kullarından dilediğine ne göndererek sevindirir?
a-bol rızık
b-yağmur
c-tertemiz eşler
d-sığınaklar

66-Surede kımlerden kör,sağır olarak söz eder?
a-Allahın hikmetlerini görmeyen nankörler
b-İşitme ve duyma duyularını kaybedenler
c-Sabredip güzel amelle işleyenlerden
d-Çevresindekılere aldırış etmeden iman edenlerden

67-Bugün artık itap günü değil ikab günüdür’ açıklaması hangi ayete ait olabilir?
a-kıyametın koptuğu gün kafir ve muminlerin birbirinden ayrıldığı gündür
b-halbukı onlar üzerlerine yağmur yağmadan önce ümitsizliğe düşmüştür
c-kıyametin koptuğu gün mucrimler dünyada bir andan fazla kalmadıklarına yemin ederler.işte onlar dünyada haktan böyle döndürülüyorlardı.
d-Zalımler o gün mazeretlerıfayda vermez,onlardan Allah rızası kazandıracak bir şey yapmaları artık istenmez.

68-Allah insanlara aşağıda verilenlerin hangisini müjdeci olarak göndermisine rağmen insanlar bunu görmezden gelerek nankörlük yaparlar.?
a-kılıç-kalkan
b-güç
c-su
d-rüzgar

69-Nihayetsiz gözüken uzun ve zorlu yoldamuminin tek vasıtası nedir?
a-sabır
b-ınkar
c-sabırzızlık
d-gevşeklik

70-insanların çoğu neyi inkar ederler?
a-Rablerine kavuşmayı
b-Cehennemın varlığını
c-Allahın hıkmetlerıni
d-Peygamberin sözlerini

71- ahirete kavusmayi yalanlayanlar icin ahirete ne bekler?
A-cehennem azabi
B- guzel ikramlar
C-bol rizik
D-sonsuz seyahat ler

72-de ki yeryüzünde aldanişin da daha evvelkilerin akibetinin ne olduguna bir bakin.onlarn cogu............kimselerdir.
A-mazlumlara eziyet ede
B-Dinin emirleriyle alay eden
C-dinde gevseklik gösteren
D-ALlah a ortak koşan

73-boylece ALlah iman eden ve guzel işler yapan lari lutfuyla sevindirir. muhakkak ki o... ......... sevmez.
A-kafirleri
B-yalancilari
C-Inkarcilari
D-nankör leri


74-bazı insanlar Allah vaadinden caymadigini bilmez ve sadece dünya hayatının dış yüzünü bilirler. By insanlar ahirette hep............dır.
A-nankordur
B-cahildir
C-gafildir
D-kafirdir



75-onun ayetlerindendir.Sizi bir...........yarattı. SOnra da siz şimdi yeryüzü nde dağılıp yayilan insanlar oluverdiniz.
A-topraktan
B-havadan
C-ateş ten
D-sudan

76-Yine O'nun âyetlerindendir ki, sizin için nefislerinizden kendilerine ısınırsınız diye ......... yaratmış, aranıza bir ....... ve ....... koymuştur. Şüphesiz ki bunda düşünecek bir kavim için nice ......... vardır.
Sırasıyla boşluklara gelecek kelimelerden değildir?
a-eşler
b-sevgi-merhamet
c-ibretler
d-mucizeler



77-'' ahirette yardımcıları yoktur'' Ayetine göre aşağıda verilenlerden hangisi bunların dışındadır?
a-zulmedenler
b-arzu ve heveslerine uyanlar
c- hevalarına uyanlar
d-Allahın hıkmetlerini görmeye engel özrü olanlar



78-Başkasından geçerek hep O'na gönül verin ve O'ndan sakının. ........ devam edin ve............. olmayın.Ayeti kerimenın boş kısımlarını uygun şekilde doldurunuz?
a-namaza-muşrikleriden
b-oruca-kaybedenlerden
c-zekatı vermeye-gafillerden
d-namaza-mumınlerden


79-Ey Muhammed, kâfirlerden sana yapılan işkencelere karşı sabret. Rabbi-nin peygamberliğini tebliğ etmeye devam et. Zira rabbinin, onlara karşı sana yardım edeceğine dair verdiği vaad hakür. Öldükten sonra dirilmeye iman etme*yenler seni üzüntüye ve gevşekliğe sevketmesinler. Seni Allanın emirlerini teb*liğ etmekten alıkoymasınlar ..
*Yukarıdaki açıklama hangi ayete aittir?

a-Ey Muhammed, sabret. Şüphesiz Allahm vaadi haktır. İmanında samimi olmayanlar sakın seni üzüntüye düşürmesin.
b-İşte bilmeyenlerin kalblerini Allah böyle mühürler.
c-Şüphesiz ki biz bu Kur´anda insanlara her türlü misali verdik. Yemin olsun ki sen onlara bir mucize getirsen, inkar edenler mutlaka: "Siz ancak bâtılla uğraşıyorsunuz." derler.
d-Kıyamet koptuğu gün, günahkarlar (dünyada) kısa bir zaman*dan fazla kalmadıklarına yemin ederler. Onlar, dünyada da haktan böyle döndürülüyorlardı.

80-Kendilerine .............ve.......... verilenler de: "Şüphesiz sizler, Allahın takdir ettiği dirilme gününe kadar kaldınız. İşte yeniden dirilme günü. Fa*kat dünyada siz bunu bilmiyordunuz." derler.Noktaları yerleri uygun şekilde doldurunuz?
a-ilim-iman
b-yağmur-su
c-rüzgar-yiyecek
d-güç-kuvvet

81-insanlara malları artsın diye yaptıkları fakat Allah katında malı artırmayan aksıne yapılmasından sakınılması istenen şey?
a-zekat
b-kumar
c-faiz
d-şans oyunları


82-İnkar etmeyip salih amel işleyenleri nasıl bir yer hazırlanmıştır?
a-serin
b-rahat
c-sıcak
d-ihtişamlı



83-Andolsun ki biz, senden önce birçok peygamberleri kavimlerine gönderdik de, onlara apaçık delillerle vardılar. Onun üzerine günah işleyenlerden intikam aldık. Müminlere yardım ise, bizim nezdimizde bir .......... oldu.Boşluğa hangi sözcük gelirse ayet tamamlanmış olur?
a-hak
b-hayli zor
c-meşhur
d-yaklaşım


84-Yeryüzünü gezip bakılınca insanların çoğunun sonunun aynı olduğunu görüyoruz bunun sebebi nedir?
a-müşrik olmaları
b-heva ve heveslerinin peşinde koşmaları
c-nankör olmaları
d-cahil olmaları



85-İnsanların yeryüzünde karada ve denizde çıkardıkları fesat sonucunda o insanlardan ne beklenir?
a-hakka dönmeleri
b-nankörlük etmeleri
c-tesbih etmeleri
d-rüzgarı nimet saymaları

CEVAPLAR
1.A
2.D
3.A
4.C
5.B
6.D
7.A
8.D
9.C
10.D
11.A
12.B
13.A (60)
14.D
15.B
16.C
17.A (24)
18.C (30)
19.A
20.D
21.B
22.A
23.D
24.B
25.D
26.B
27.A
28.D
29.A
30.B
31.C
32.B (8)
33.D
34.D (21)
35.B (24)
36.A
37.D
38.C
39.D
40.C
41.C
42.D
43.A
44.B (12-13)
45.D (36)
46.A
47.D
48.B (60)
49.A
50.B (52-53)
51.C
52.B
53.D
54.A
55.D
56.A (10)
57.B (12)
58.B (17)
59.C
60.C (59)
61.D (15)
62.D (41)
63.C (38)
64.D (23-24)
65.B (48)
66.A (52-53)
67.A (14-43)
68.B (54)
69.A
70.A (8)
71.A (16)
72.D (42)
73.A (45)
74.C (6-7)
75.A (20)
76.C
77.D (29)
78.A
79.A
80.A (57)
81.C (39)
82.B (44)
83.A (47)
84.A (42)
85.A (41)


[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]
__________________

《 " Lâ Edrî " Nısfu'l-İlm 》

Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Ziyaretçi)
 
Seçenekler

Yukarıdaki Konu Başlığına Benzeyen,Medineweb'de Otomotik Bulunan 5 Konu Aşağıda Listelenmiştir
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Cin suresini sorularla tanıyalım Abdulmelik Sorularla Sureleri Tanıyalım 43 27.Nisan.2016 05:49
Tur Suresini Sorularla Tanıyalım Abdulmelik Sorularla Sureleri Tanıyalım 27 07.Nisan.2016 17:21
MÜ'MİN SURESİNİ sorularla TANIYALIM Abdulmelik Sorularla Sureleri Tanıyalım 28 27.Mart.2016 07:55
Hud süresini sorularla tanıyalım.... bilinmez Sorularla Sureleri Tanıyalım 32 04.Mart.2016 15:01
Ra'd Suresini Sorularla Tanıyalım Abdulmelik Sorularla Sureleri Tanıyalım 54 03.Mart.2016 17:24

Yeni Sayfa 1

www.medineweb.net Ana Sayfa

Tefekküre Davet Köşesi

Medineweb Sosyal Medya Guruplarımıza Katılın

facebookacebook   twitter Twitter   InstagramInstagram

  Medineweb Ana Sayfasının en iyi Görüntüsü 1280*768 olarak ayarlıdır.

 Camii Vakitmatik



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267