Medineweb Forum/Huzur Adresi
Geri Git   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.KUR'ÂN-I KERİM.::. > Kurân-ı Kerîm > Sorularla Sureleri Tanıyalım

Konu Bilgisi: Konu Sahibi Mihrinaz,Açılış Tarihi:  23.Şubat.2016 (14:05), Konuya Son Cevap : 14.Haziran.2016 (14:27). Konuya 96 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 23.Şubat.2016, 14:05   Mesaj No:1
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik tarihi: 15.Kasım.2011
Arkadaşları:61
Cinsiyet:bayan
Bulunduğu yer:Trabzon
Yaş:37
Mesajlar: 5.961
Konular: 286
Beğenildi:2830
Beğendi:2171
Takdirleri:1508769
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart İncelenmiş VE Düzenlenmiş Haliyle Sorularla Surelerimiz

İncelenmiş VE Düzenlenmiş Haliyle Sorularla Surelerimiz

BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM

1.FATİHA SURESİ

*FATİHA SURESİ BİZE NE ANLATIYOR

1.Fatiha bir şeyin başlangıcı,başı demektir.Kuran da ilk başta bulunduğu için bu sureye fatiha denmiştir.[bundanda anlaşıldığı gibi kurandaki sure isimleri kuranın toparlanıp iki kapak arasına alındıktan sonra uygun olan isimler koyulmuştur Allah u alem]

2.Kısa bir sure olmasına rağmen,içerdiği mesaj babında Kuranın ana teması olan TEVHİDİ içerdiği için Rasulullah ında dediği gibi; Kuranın en büyük suresidir.
Rasulullah (s.a.s) Ebu Said b. el Mualla'ya şöyle dedi:
«Sana öyle bir sure öğreteceğim ki o, Kur'an'daki surelerin en büyüğüdür. İşte o Elhamdulillahi Rabbi'l-alemin diye başlayan Fatiha suresidir. O Seb'u'l-Mesani (tekrarlanan yedi) dir. Ve bana verilen yüce Kur'an'dır.
(Buhari )
3.Fatiha suresi Kur'an'ın bel kemiğidir. Çünkü Kur'an'ın ihtiva ettiği temel konuları ihtiva eder.
Kuran katışıksız halis bir din olan TEVHİD den bahseder.Fatihada tamamen bunu işler.

4.Fatihada, yoktan var olan bir alem ve bu alemide yoktan var edenin terbiyesiyle güzelleşeceği için,bütün övgüler alemlerin tek sahibi[Rabbi] ne olması bundan gayrısına yapılmamasını anlatmaktdır.

5.Bu surede TEVHİD şu ayetle anlatılmış ve adete ŞİRK i yerle bir etmiştir.
«(Ey Allah'ım) Yalnız sana ibadet ederiz ve yalnız senden yardım dileriz.» .

6.Kuranda her tercihin bir hesabı ve bu hesabın sonucundada ,tercih kuranın gösterdiği yol üzerine ise mükafat,aksi durumda ise ceza vardır.Fatihada bu durum şu ayette anlatılmıştır.

«Din gününün (ceza ve mükafat gününün) malik (sahib)idir.»

7.Kur'an dünyada ve ahirette insanı mutlu edecek yolu gösterir. Bu mutluluk yolunada heva ve hevesleriyle çıkan değilde,Kuran ve pratiği olan Peygamber[sünnet] üzere olaların ulaşacağını anlatan veFatiha'da geçen:

«Bizi doğru yola ulaştır»
ayeti bu manayı ifade eder.Ancak bu ayette anlatılan yol üzere olanlar mutlu olabilirler.

8.Bu surede Allah ın emirlerine boyun eğenlerden ve yüz çevirenlerden bahseder.

9.«Kendilerine nimet verdiklerinin yoluna...»ayeti Allah ın emirlerine boyun eğenleri anlatır.

10.«...gazaba uğramış ve sapmışların yoluna değil» ayetide Allah ın emirlerinden yüz çevirenleri anlatır.


FATİHA SURESİ SORU VE CEVAPLARI

1-Fatiha suresi kaç ayettir.?
A-6
B-7
C-8
D-9

2- Euzu-besmele Fatiha suresinden bir ayet midir?
A-Evet
B-Hayır
C-Alimler bu konu konuda ihtilaflıdır.


3-Besmele Fatiha suresinden bir ayet midir?
A-Evet
B-Hayır
C-Alimler bu konuda ihtilaflıdır.


4-Fatiha suresi hangi dönemde nazil olmuştur?
A-Mekke'de
B-Medine'de
C-Miraçda
D-Sidretül Müntehada


5-Fatiha suresi için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A-Fatiha kelimesi açan anlamına gelir ve vahye açılan kapıdır
B-Fatiha suresi ittifakla 7 ayettir
C-Allh Rasulunden rivayete göre Fatihasız namaz olmaz
D-Fatiha suresini ölülerin arkasından okumak sevabı kat kat fazladır.





6-Aşağıdakilerden hangisi Fatiha suresinin isimlerinden birisi değildir?
A-Fatihatül Kitab
B-Ummul Kur'an
C-Seb'ul Mesani
D-Furkan

7-Aşağıdakilerden hangisi Fatiha suresinin isimlerinden birisi değildir?
A-Eş Şifa
B-El Kenz
C-Zikr
D-Es Salat


8--Aşağıdakilerden hangisi Fatiha suresinin isimlerinden birisi değildir?
A-El Kafi
B-Muhkem
C-Ed Dua
D-El Esas


9-Aşağıdakilerden hangisi Fatiha suresine verilen isimlerden birisidir?
A-El Müteşabih
B-El Münir
C-El Müfid
D-Et Taleb



10-Aşağıdaki kavramlardan hangisi Fatiha suresinde geçmez?
A-Zikr
B-Rahman
C-Rab
D-Hidayet

11-Aşağıdaki kavramlardan hangisi Fatiha suresinde geçmez?
A-Din
B-Salat
C-Sırat
C-Hamd

12-Aşağıdaki kavramlardan hangisi Fatiha suresinde geçmez?
A-Rahim
B-Dalalet
C-Gazap
D-Nur

13-Aşağıdaki kavramlardan hangisi Fatiha suresinde geçer?
A-Ahiret
B-Dünya
C-Yevmid Din
D-Muttaki


14-Aşağıdakilerden hangisi Fatiha suresinde Allah'ın özelliklerinden birisi olarak geçmez?
A-Yeri ve Göğü yaratan
B-Alemlerin Rabbı
C-Rahman ve Rahim
D-Din gününün sahibi

15-Allah Rasulunden rivayete göre Fatiha suresinde bahsedilen gazaba uğrayanlar kimlerdir?
A-Kafirler
B-Münafıklar
C-Yahudiler
D-Hıristiyanlar

16-Allah Rasulunden rivayete göre Fatiha suresinde bahsedilen sapıklar kimlerdir?
A-Müşrikler
B-Fasıklar
C-Yahudiler
D-Hıristiyanlar

17-Fatiha suresine göre kimlerden yardım istemeliyiz?
A-Peygamberlerden
B- Yalnızca Allah'tan
C-Allah ve peygamberlerden
D-Allah ve Evliyadan

18- Fatiha suresine göre kime kulluk etmeliyiz?
A-Yalnızca Allah'a
B-Allah'a ve peygambere
C-Tağutlara
D-Krallara

19-Aşağıdaki kavramlardan hangisi Fatiha suresi içinde geçmez?
A-İstiaze
B-İbadet
C-İstiane
D-Hidayet

20- Fatiha suresine göre kimlerin yolundan uzak durmalıyız?
A- Müşriklerin
B-Kafirlerin
C- Dalalet ve Gazabta olanların
D-Münafıkların

21- Fatiha suresine göre hangi yol üzerinde olmayı dilemeliyiz?
A-Dosdoğru Yol
B- Kafirlerin yolu
C- İnsanların çoğunluğun gittiği yol
D-İktidar sahiplerinin yoluna

22-Fatiha suresinde hangi zıt kavramların ikisi birden geçmektedir?
A-Hidayet-Dalalet
B-Tevhid-Şirk
C-İman-Küfür
C-Hasene-Seyyie

23 -Fatiha suresinde geçen kendilerine nimet verilenler kimlerdir?
A- İnsanlar
B-Melekler
C-Cinler
D-Peygamberler

24-Aşağıdakilerin hangisi Fatiha suresi için doğrudur?
A- Fatiha suresini günde 70 kez okumanın şehid sevabı vardır
B-Nafile namazlarda fatiha suresi okunmaz
C-Fatiha suresi Mekke'de bir bütün olarak indirilen ilk suredir
D-Fatiha'yı abdestli okumak gerekir.

CEVAPLAR
1.B
2.B
3.A
4.A
5.D
6.D
7.C
8.B
9.D
10.A
11.B
12.D
13.C
14.A
15.C
16.D
17.B
18.A
19.A
20.C
21.A
22.A
23.D
24.C


[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Esma_Nur Bu Mesajı beğendi.
__________________

《 " Lâ Edrî " Nısfu'l-İlm 》



Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Mihrinaz 'in açmış olduğu son 5 Konu Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Kuran-ı Kerim'i Guzel Okuma Yarışmasının Finalisti Kur'ân-ı Kerim Genel Esma_Nur 2 16 22.Haziran.2017 16:39
RAMAZAN'ın Son Günlerini Çamaşır Suyuna... Oruç-Ramazan Mihrinaz 3 119 14.Haziran.2017 14:28
RAMAZAN TAYFA/BİZİM TAYFA :))) Videolar/Slaytlar Mihrinaz 3 32 12.Haziran.2017 18:06
Ramazan'a Dair Muhteşem Animasyonlar Oruç-Ramazan Mihrinaz 4 141 12.Haziran.2017 17:51
Medineweb RAMAZAN Hikayeleri Oruç-Ramazan Esma_Nur 3 40 12.Haziran.2017 16:49

Alt 04.Mart.2016, 16:26   Mesaj No:2
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik tarihi: 15.Kasım.2011
Arkadaşları:61
Cinsiyet:bayan
Bulunduğu yer:Trabzon
Yaş:37
Mesajlar: 5.961
Konular: 286
Beğenildi:2830
Beğendi:2171
Takdirleri:1508769
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: İncelenmiş,Düzenlenmiş Haliyle Sorularla Surelerimiz

2-BAKARA SURESİ

*BAKARA SURESİ BİZE NE ANLATIYOR*

Bakara suresiin ekseri işlediği konular,Allah'ın birliği, peygamberlik, vahiy, Ahiret ve melekler dir. Buda gösteriyorki bu gibi inançlara aşina olan Yahudilerin kendilerini hak ve hakikate nispet etmelerinden dolayıdır. Bunun için aradan yılların geçmesi bir Rasulunde gelmediği bu dönemde katmalar ve çıkarımlar olan islami bu hakikatler yine tekrardan eski katışıksız haline bu surede konu olmuştu.

surenin bir kısmıda, toplumu hak ve hakikatlerde gerçek manada dayanışma ve problemlerin çözümünü sağlamaya yarayan ilke ve düzenlemeler bütünlüğüyle alakalıdır.

1.Allah ın emrettiklerini yerine getirip ,yasakladıklarından sakınanlar için Kuranın bir yol gösterici olduğunu

2.Allah tan hakkıyla sakınanlardan ve özelliklerinden bahseder.Bu özellikleri,Gayb e iman, Dosdoğru namaz kılmak ,kendilerine verilen rızıktan infak etmek,Allah ın geçmişte indirdiği vahiye ve Son Rasul Muhammed as indirdiğine inanan ve ahirete kesinkes inanmak.

3.İnkarcılardan ve onlara yapılan çağrıya karşı duyarsız davranmalarından...

4.Kendisinde bazı özellikler bulunanların dünyadaykende kalplerinin mühürleneceğinden.

5.İnanmadığı halde,inanmış gibi görünenlerinde olduğundan.

6.Yeryüzünde fesat çıkaran,kaos oluşturan,hertarafı bombalayanların bunu ıslah için yapıyoruz demelerine bakmayın,bunların asıl amacı fesadı yaymak olduğunu

7.Gerçekten inanmayan yalnız inanmış gibi yapanların durumlarından ve nasıl kaybettiklerinden,

8.Yer ve gök ün yaratılışından ve insanlara sunulduğundan bahseder

9.Kuran a karşı şüphe içinde olanlara karşı,aynısını getirmeyle meydan okumadan bahseder

10.Cennetteki yieceklerden yiyenlerin,buna benzerlerin daha önce yediklerinden bahseder.

11.Bir sivri sineğin örneğiyle bile insaların sapacağı gibi,iman edenlerinde imanıın artacağından bahseder.

12.İnsan yaratılmadan önce,Allah ile melekler arasında geçen konuşmadan bahseder.

13.Şeytandan ve şeytanın ilk kaybetme aşamasından bahseder.

14.Adem as ve imtihanından ve bu imtihandan sonra yeryüzüne indirilmesi ve insanlığın başlamasından...

15.Adem as tevbesinden bahseder.

16.Hakkı bilmelerine ve Kuranında hak olduğunu yanındaki tevrata göre bilmelerine rağmen ilk HAKKI BİLE BİLE İNKAR EDENLERİN İSRAİLOĞULLARININ OLDUĞUNDAN BAHSEDER.

17.Ahirette öyle bir günün geleceği ve o günde hiç kimsenin kimseye faydası olmayacağı ve hiç kimseden şefaati kabul edilmeyeceğinden bahseder.

18.Gönülden Allah a yönelenlerin dışındakilere,Namaz ve sabırla yardım dilemenin ağır geleceğinden bahseder.

19.Musa as dan ve geldiği kavim olan israiloğullarından,faravundan ve faravundan kaçtıktan sonraki durumdan ve Buzağıyı ilah edinmelrinden.

20.Allah ın emrinin karşılığında Onu hemen yapmayıp,soru sorarak işi dahada zorlaştırılacağından,[KESİLMESİ EMREDİLEN İNEK KISSASINDAN] bahseder.

21.Ölümden ve ölümden sonra tekrar dirilmekten bahseder.

22.İnsanların arasında Rasuller olmasına ve Allah a söz vermelerine rağmen bu sözlerini tutmadıklarından bahseder.

23.Cumartesi yasağından bahseder.

24.Hak olanı insanlardan saklayanların bunu aslında kendileri için yaptıklarını ve bunu açıklasalar kendi aleyhlerinde bir delil olacağını,Yalnız Allah ın bu gizledikleriniden haberdar olduğu şeytan ise onlara unutturmuşki böyle bir ruh hali gösterdiklerinden bahseder..

BAKARA.76 - Üstelik iman edenlere rastladıklarında inandık derler, birbirleriyle başbaşa kaldıkları zaman, "Rabbinizin huzurunda aleyhinize delil olarak kullansınlar diye mi tutup Allah'ın size açıkladığı gerçekleri onlara da söylüyorsunuz? Hiç aklınız yok mu be?" derlerdi.

BAKARA77 - Peki bilmezler mi ki, onlar neyi sır olarak saklar ve neyi açıkça söylerlerse Allah hepsini bilir.

25.Her dönemdede kendilerine gelen kitabı bilmeyenlerin içinde bulunduğu kuruntu ve zannı doğru zanetmelrinden bahseder.

BAKARA 78.- Bunların bir de ümmî (okuma yazması olmayan) kısmı vardır, kitabı bilmezler, ancak birtakım kuruntu yığınına, boş saplantılara kapılır ve zan içinde dolaşır dururlar.
26. İnsanlardan bazıları kendilerini halkın gözünde yüceltmek gibi az bir paha karşılığı için,kendi elleriyle yazdıklarını sanki Allah tan bir vahiy almış gibi lanse edebileceklerinden bahseder

27.İşlediği günahlarda ısrar edip ve kendisini bu günahça kuşatılmış kişilerin içinde çıkılmaz bir cehennem tehlikesi beklediğinden bahseder.

28.Anne baba,yakınlara ve öksüzlere yardım etmeye ve insanların birbirlerini yurtlarından etmemeye ,ayrıca kan dökmemek için daha önceki kavimlerden söz alındığından bahseder.

29.Allah ın indirdiği kitabın tamamına iman etmenin şart olduğu ve bir kısmına inanıp,bir kısmana inanmamakta tıpkı hepsine inanmamak gibi olduğundan bahseder.Bu inanmakta sadece sözle değil,fiilende gösterilmeli..

30.Hak olanı inkar edip ellerindeki batılın hak olduğunu idda edenler aslında kendi işlediklerinin batıl olduğunu bilmelerine rağmen,sadece kibirlerinden dolayı Rasullere karşı gelip onları öldürmeye kadar gittiklerinden bahseder.

31.Fasıkların ahitlere bağlı kalmayacaklarından bahseder.

32.Ne Kitap ehlinden, ne de müşriklerden hiçbiri, size Rabbinizden bir hayır indirilsin istemediğinden bahseder.

33.Yer gök ve arasında her ne varsa hepsininin sahibinin Allah olduğunu ve Allah tan başka ne bir yardımcı nede dost olmadığını...

34.Peygamberleri olmadık sorularla sorguya çekmenin felaket olacağından bahseder.

35.Ehli kitabın çoğu,inanmışların tekrar küfre dönmelerini arzuladığını...

36.Allah ın mescitlerinde ibadet edenlerin engellenemiyeceğinden,

37.Yahudi ve hırıstiyanlar ,onların dinine tabi olmadıkça hiçkimseyle dost olmayacaklarından bahseder.

38.Allah ,Peygamber soyundanda olsa,zalimlerin asla ahdine asla ulaştırmayacağından bahseder.

39.Toplumun Allah tasavvuru ile,Allah ın Rasuller aracılığıyla kendini tanıttığı arasında farkların olduğu,toplumun kendi kafasındaki Allah tanımı ile Rasullerin tanıttığı Allah ın tanımı aynı olmadından bahsededer[BAKARA 133 AYET]..

40.Allah ın rasulleri aracılığıyla insanlara tanıttığı amellerin dışında ibadet şekli çıkaranlara verilecek cevabın şu olduğunu.
"Allah hakkında bizimle didişmeye mi gireceksiniz? Oysa O, bizim de Rabbimiz, sizin de Rabbinizdir. Bizim amellerimiz bize, sizin amelleriniz de size. Şu kadar var ki, biz O'na ihlas ile sarılıyoruz.

41.Geçmiştekilerin hesabı geçmiştekilere,şimdikilerinde hesabı kendilerine sorulacak,hiç kimse birbaşkasıyla suçlanmıyacak.

42.İnsanlardan hakkı gizleyenlere hem Allah ,hemde lanet edebilecek olanlar lanet eddiğinden bahseder...

43.Hakkı inkar edenlerin savunması,atalarının izinde olmak ve atalarının yanlışlarını sorgulamadan kabul etmelerinden dolayı olduğundan bahseder.

44.Ceza hukukunda Allah ın hükümlerini uygulamakta insanlar için Hayat olduğunu...

45.Orucun farziyetini ve boyutundan bahseder.

46.Faizden ve faizin nasıl bir boyutta olduğundan bahseder.

47.Karşılıklı borçlanmada yapılması gerekenlerden bahseder.

48.Tağutlardan ve tağutların insanı Aydınlıktan karanlığa çektiğinden...

49.Savaştan ve savaş hukukundan bahseder.

50.Hiç kimse bir başkasının malınını haksız yere yememesi gerektinden ve rüşvetten bahseder.

51.Hac ve umreden bahseder.

52.İnsanlardan kimi de vardır ki, dünya hayatı hakkındaki sözleri senin hoşuna gider ve o kalbindekine Allah'ı şahit tutar. Halbuki O, İslâm düşmanlarının en yamanıdır.Bunu ALLAH IN HÜKMÜYLE HÜKMETMEYEN YÖNETİCİLER ÇOK YAPAR..

53.Dünya hayatındaki süsler,bezemeler inkar edenler için olduğu bunun için dikkatli olunması gerektiğinden bahseder.

54.İnfaktan ve Anne babaya karşı merhametten bahseder..

55.Savaşında yeri geldiğinde diğer farzlar gibi farz olunacağından bahseder.

56.Haram aylardan bahseder.

57.Yetimlerden ve haklarından bahseder.

58.Kadınların kendilerine has özel günlerinden bahseder.

59.Bilmeden yapılan yeminlerden değilde,bilerek yaptığınız yeminlerden mesuliyet olduğundan..

60.Boşanmadan bahseder.

61.Anne ve çocuğun emzirilmesi evresinden bahseder.

62.Müşrik kadınlarla iman edmedikçe evlenmenin haram olduğundan bahseder.

63.Allah ın hiç kimseye gücünün yetmediğini yüklemediğinden bahseder.



BAKARA SURESİ SORU VE CEVAPLARI


1-)Gerçekten inanmadıkları halde inandık diyenlere,”yeryüzünde bozgunculuk yapmayın” denildiğin de,kendilerini nasıl savunurlar?

a)Bizler hakkıyla iman ederiz derler.
b)Bizler düzelticileriz diyerek.
c)Bizler şükredici kullarız diyerek
d)Bizler çokça hamd edenleriz diyerek.

2-)Cennetin yalnız kendilerine ait olduğunu iddia eden Yahudileri Allah, neye davet ediyor?

a)Sabretmeye
b)Ölümü temenni etmeye,
c)Tevratı iyice okumaya
d)Hz. Musa ile karşılıklı lanetleşmeye.

3-)Allah’ın meclislerinde Allah’ın anılmasını(zikrullah)engelleyen ve mescidlerin harab olmasına sebep olanları, Allah nasıl nitelendiriyor?

a)zalimler
b)Taş kalpliler
c)İz’ansızlar
d)Korkaklar

4-)İsrailoğulları,Allah’ı açıkça görmedikçe,iman etmeyiz dediklerinde, Allah onlara nasıl bir ceza verdi?

a)Kuraklık
b)Dağı üzerlerine kaldırıp tehdit etme
c)Denizde helak etme
d)Yıldırım gürültüsü

5-)“Rabbimiz bizden kabul buyur,şüphesiz Sen işitensin,bilensin”duası kimin tarafından yapılmıştır?

a)Hz.Musa
b)Hz.Lokman
c)Hz. Yakub
d)Hz. İbrahim ve Hz. İsmail

6-)Bakara süresinde, herkesin kendi yaptıklarından sorumlu olduğunu ifade eden ayet, aşağıdakilerden hangisidir?

a)Her kim,zerre ağırlığınca iyilik yapmışsa,onun karşılığını görür.
b)O gün tartı tam doğrudur.kimin tartıları ağır gelirse,işte onlar kurtulanlardır.
c)Onlar bir ümmetti gelip geçti.Onların kazandıkları kendilerine,sizin kazandıklarınız size aittir.
d)Kimsenin kimseye yardım etmeyeceği bir gündür! O Gün emir, yalnız Allah’a aittir.

7-)Dünya hayatına tutkuyla bağlanan ve bu konuda “insanların en hırslısı ahrese’n-nas” olarak nitelenenler kimlerdir?

a)Hiristiyanlar
b)Sabiiler
c)Müşrikler
d)Yahudiler

8-)“Hoşunuza gitmesede size farz kılındı” ifadesiyle anlatılan yükümlülük aşağıdakilerden hangisidir?

a)Oruç
b)Zekat
c)Savaş
d)Namaz

9-)yahudi ve hiristiyanların ”Yahudi ve Hiristiyan olandan başkası cennete girmeyecek”iddialarına nasıl karşılık verilmiştir?

a)Evet doğrudur , denilerek
b)Bu onların kuruntularıdır, denilerek
C)Onların yanında sabilerde girecek denilerek
d)Onların yanında hanifler ve Müslümanlarda girecek denilerek.

10-)Allah teala’nın”Ben seni insanlara önder yapacağım” dediği peygamber aşağıdakilerden hangisidir?

a)Hz. Musa
b)Hz. Adem
c)Hz.İbrahim
d) Hz. Nuh

11-)İsrailoğullarının cehennemle ilgili düşünceleri aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru olarak ifade edilmiştir?

a)Cehennem semboliktir.
b)Allah, kendi kullarını yakmaz.
c) Ateş bize sayılı birkaç gün dokunur.
d) Seçkin kullar olarak bize ateş dokunmaz.

12-)“Size verdiğimiz şeyi kuvvetle tutun, dinleyin” emri üzerine israiloğullarının cevabı nasıl olmuştur?

a)Biz bu yükü kaldıramayız
b9dinledik ve itaat ettik
c)Dinledik ve isyan ettik.
d)Zaten bizden başkası bu yükü kaldıramaz.

13-)Kuran ifadesi ile fitne, hangi şeyden daha eşed(beter)dir?

a)Büyük ngünah işlemekten
b)Domuz eti yemekten
c)Adam öldürmekten
d)Faiz yemekten

14-)Allah(c.c) kuran dan şüphede olanlara yardımcılarıyla beraber ne yapmaları konusunda çağrıda bulunur?

A)Yeri göğü yaratmalarını
b)Kur’anın benzeri bir süre getirmelerini
c)İnsanı yoktan var etmelerini
d)Hiçbiri

15-)“ya rab! Seni noksan sıfatlardan tenzih ederiz, Senin bize öğrettiklerinden başka bizim bilgimiz yoktur.Şüphesiz alim ve hakim olan ancak sensin” diyenler kimlerdir?

a)Yunus (a.s)
b)Adem ile Havva
c)Melekler
d)Cinler

16-)Allah ve bütün lanet ediciler kimlere lanet eder?

a)Açık delilleri ve kitapta gösterilen hidayet yolunu gizleyenlere,
b)Umre ve hac yapmayanlara
c)Namazlarını eksik kılanlara
d)Cihad etmeyenlere.

17)Yolculuk esnasında olup da alışverişi yazmak yada şahit olmak için kimse bulunmazsa, bu durumda ne yapılmalıdır?

a)Alışveriş yapılmamalıdır.
b)Alışveriş yapılmasında bir sakınca yoktur
c)Verilen borç karşılığında herhangi bir rehin alınmalıdır
d)İki tarafta birbirine teminat vermelidir.

18)Böylesinin durumu, üzerinde toprak bulunan bir kayanın durumuna benzer; üzerine sağnak bir yağmur düştü mü, onu çırılçıplak bırakıverir. Onlar kazandıklarından hiçbir şeye güç yetiremez(elde edemez)ler. Allah, kafirler topluluğuna hidayet vermez. (Bakara Suresi, 264)
Ayetteki benzetmede anlatılmak istenen nedir?

a)Kayaların üzerindeki toprağın akıp gideceği.
b)Çokça sadaka vermenin önemi.
c)Ekinlerin kayaların üzerine değil yumuşak topraklara ekilmesi gerektiği
d)Sadakaların,riya,eziyet ve minnet duygularıyla boşa götürülmemesi gerektiği.

19)Sihirle ilgili ayette geçen Peygamberin adı………………………………..ve meleklerin adları…………………….ve………………….tur.

a)Nuh, Cebrail-Marut
b)İbrahim, Harut-Marut
c)Süleyman, Harut-Marut
d)Musa, İsrafil-Mikail

20)"Nice küçük topluluk, daha çok olan bir topluluğa Allah ın izniyle galib gelmiştir; Allah sabredenlerle beraberdir." (Bakara Suresi, 249)
Bu sözü söyleyenler kimlerdir?

a)Muhakkak Allah a kavuşacaklarını uman Talut’un askerleri.
b)Talutun tüm askerleri
c)Calut’un askerleri
d)Talutun az sayıdaki askerlerinden korkan Calut’un askerleri.

21)”Allah, size kolaylık diler, zorluk dilemez.” İfadesi hangi konudan sonra söylenmiştir?

a)Seferde namazların kısaltılması.
b)Cihada kör,topal ve yaşlıların gitmemesi
c)Zekatı fakirlerin vermemesi
d)Yolcuların ve hastaların orucu sonra tutmaları.

22)Kendisinde şüphe olmayan,Allah’a karşı gelmekten sakınanlar için yol gösterici olan kitabın adı nedir?

a)Tevrat
b)Meydanlaros
c)Kuran-ı Kerim
d)İncil

23)Onlar, gaybe inanırlar, namazı dosdoğru kılarlar ve kendilerine rızık olarak verdiklerimizden infak ederler.
(Bakara Suresi, 3)
Ve onlar, sana indirilene, senden önce indirilenlere iman ederler ve ahirete de kesin bir bilgiyle inanırlar.
(Bakara Suresi, 4)
İşte bunlar, Rablerinden olan bir hidayet üzeredirler ve kurtuluşa erenler bunlardır.
(Bakara Suresi, 5)
Ayetlerde kimlerden bahsediliyor?

a)Namaz kılanlardan
b)Müşriklerden
c)Muttakilerden
d)Kitap okuyanlardan

24-Şüphesiz, inkar edenleri uyarsan da, uyarmasan da, onlar için fark etmez; inanmazlar. (Bakara Suresi, 6)
Allah, onların kalplerini ve kulaklarını mühürlemiştir; gözlerinin üzerinde perdeler vardır. Ve büyük azap onlaradır. (Bakara Suresi, 7)Ayetlerindeki hitap kimlere?

a)İnkar edenlere
b)Müslümanlara
c)Teheccüt kılanlara
d)Kur’an okuyanlar

25-“Allah,sizi yaptığınız…………yeminlerden dolayı sorumlu tutmaz”ayetinde boş bırakılan yere hangi ifade gelmelidir?
a)Büyük
b)kasıtlı
C)küçük
d)kasıtsız

26 -Kuran ifadesi ile fitne, hangi şeyden daha eşed(beter)dir?

a) Büyük günah işlemekten
b)Adam öldürmekten
C)Domuz eti yemekten
d) Faiz yemekten

27 - Adet ile ibadeti,din ile hurafeyi, hak ile batılı birbirine karıştıranlara”Allah’ın indirdiğine uyun” denildiğinde, nasıl mukabe ederler?

a)”Atalarımızın üzerinde bulduğumuza uyarız”
b)”Allah’ın dinine en sadık bağlılar bizleriz.”
c)Bizi eskilerin masallarına mı davet ediyorsunuz?
d)”Siz yeni din mi uyduruyorsunuz?”

28- Ehl-i Kitabın Hz. Peygamberi tanıma derecesi, Kur’anı- Kerim de nasıl ifade edilmektedir?

a)Çok iyi tanıyorlardı
b)Hakkıyla tanıyorlardı
c)Oğullarını tanıdıkları gibi tanıyorlardı
d)Kardeşlerini tandıkları gibi tanıyorlardı.

29- Hiçbir peygambere Allah adıyla yalan söylemek yaraşmaz.İsrailoğulları Allah’ın bir emrini hafife aldılar ve peygambere bizimle alay mı ediyorsun, dediler.Peygamberin cevabı ne oldu?

a)Peygamberler yalan söylemez.
b)Allah’a iftira edemem.
c)Yalancıların cezası cehennemdir.
d)Cahillerden olmaktan Allah’a sığınırım.

30 -Kendilerine”insanların iman ettiği gibi sizde iman edin “ denildiğinde inkarcıların cevabı nasıl anlatılıyor?

a)Bize zor gelir
b)İman ederiz
c)”Düşük akıllıların iman ettiği gibi mi iman edelim?”
d)Atalarımıza uyarız

31- “ İman edenlerle karşılaştıkları zaman: "İman ettik" derler. Şeytanlarıyla başbaşa kaldıklarında ise, derler ki: Şüphesiz, sizinle beraberiz. Biz (onlarla) yalnızca alay ediyoruz." Hangi grup insanın hareketi bu?

a)Müşriklerin
b)Kafirlerin
c)Münafıkların
d)Hırıstiyanların

32- İblisin kafirlerden olduğunun açıklanması Bakara Süresinin hangi ayetinde açıkça anlatılmaktadır.

a)Bakara-24
b)Bakara-255
c)Bakara-33
d)Bakara süresi 34

33- Namaz kimlere ağır gelir?

a)Abestte zorlananlara ağır gelir
b)Saygı ve korku duyanlardan başkasına,
c)Münafıklara ağır gelir
d)Dünya sevgisiyle kaynaşanlara

34-İsrailoğullarının kadınlarını bırakıp,erkek çocuklarını öldüren zalimin adı nedir?

a)Karun
b)Ebu Cehil
c)Nemrut
d)Firavun

35- Firavun ve adamlarının sonu ne olmuştur?

a)Yıldırım çarpmıştır
b)Kızıldenizde boğulmuştur
c)Üzerlerine taş yağmıştır
d)Çığlıkla helak olmuşlardır

36-Bakara Süresi 275 te kimler ateşin halkı diye belirtilmiştir?

a)Haram yiyenler
b)Faizi alışveriş gibi görenler
c)Faiz almaktan vazgeçip sonra faiz almaya geri dönenler.
d)Faizden vazgeçenler

37- Hz.Musa’nın kavmi kendilerine neyi ilah edinmişlerdi?

a)Hübeli
b)Buzağıyı
c)Ateşi
d)Lat ve Uzza

38-İsrailoğullarına “ "Şu şehre girin ve orada istediğiniz yerde bol bol yiyin,”denilmiştir.Secde ederek kapıdan girerlerken ne söylemeleri istenmiştir?

a)Bize nimet ver demeleri
b)Bıldırcın eti ve kudret helvası istemeleri
c)Zenginlik istemeleri
d)”dileğimiz bağışlanmadır.”

39-Hz. Musa kavmi için su aradığında nasıl bir emir gelmişti ve kaç pınar fışkırmıştı?

a)”Kayanın üzerine çık” - on üç pınar
b)”Asanı taşa vur “- on iki pınar fışkırmıştı
c)Sabah yola çıkması istenmiştir – on dört pınar
d)İnzivaya çekilmesi istenmiştir – on beş pınar

40-“Horluk,yoksulluk damgası vurularak,Allah ın gazabına uğramalarının sebebi ne idi?

a)Puta tapmaları
b)İneği kesmeleri
c)Peygamberlerle alay etmeleri
d)Allah’ın ayetlerini tanımamaları,peygamberleri haksız yere öldürmeleri.

41-“ Hani Musa kavmine: "Allah, muhakkak sizin bir sığır kesmenizi emrediyor" demişti.” Kavminin cevabı ne olmuştu?

a)Hemen keselim
b) Bizi alaya mı alıyorsun?" dediler.
c)Biraz düşünelim
d)Bir ara yaparız

42- Dediler ki: "Sayılı günlerin dışında, ateş asla bize değmeyecektir." De ki: "…………………… -ki Allah asla ahdinden dönmez- Yoksa Allah'a karşı bilmediğiniz bir şeyi mi söylüyorsunuz?" noktalı yer nasıl doldurulmalı?

a)”Affedilmiş kullarmısınız?
b)Peygamberiniz dua mı etti?
c)Ölmeyeceğinizimi sandınız?
d) Allah Katından bir ahit mi aldınız?

43- "Allah'tan başkasına kulluk etmeyin, anneye-babaya, yakınlara, yetimlere ve yoksullara iyilikle davranın, insanlara güzel söz söyleyin, namazı dosdoğru kılın ve zekatı verin" diye misak almıştık.” Bu misak kimlerden alınmıştı?

a)Ad Kavminden
b)Kureyşlilerden
c) israiloğullarından
d)Müslümanlardan

44-“ Andolsun Biz sana apaçık ayetler indirdik. Bunlarış………………. başkası inkar etmez. “Ayetinde boş yere hangi kelime gelmelidir?

a)Hırıstiyanlardan
b)Muttakilerden
c)İsrailoğullarından
d) fasıklardan

45--Rabbimizin Müslümanların üzerimize hayrı indirmesini kimler istemez?

a)Kitap ehli kafirler ve müşrikler
b)hiristiyanlar ve yahudiler
c)yahudiler ve müşrikler
d)müşrikler vemüminler

46-Kitap ehli neden kendilerine hak apaçık belli olduktan sonra, inananları,inkara döndürme çabası içinde idiler?

a)Çok sevdikleri için
b)Kızdıkları için
c)İnanmadıkları için
d)Nefislerini kuşatan kıskançlıktan dolayı.

47-Peygamberimiz kimlerden sorumlu tutulmayacak?

a)cennet halkından
b)Dünyalıklardan
c)Müşriklerden
d)cehennem halkından

48- “Sen onların dinlerine uymadıkça, …………ve……….senden kesinlikle hoşnut olacak değillerdir. De ki: "Şüphesiz doğru yol, Allah'ın (gösterdiği) yoludur." Eğer sana gelen bunca ilimden sonra onların heva (arzu ve tutku)larına uyacak olursan, senin için Allah'tan ne bir dost vardır, ne de bir yardımcı. “ ayette noktalı yere ne gelmeli?

a)müşrikler ve yahudiler
b)yahudiler ve iman edenler
c)mekkeliler ve yahudiler
d) Yahudi ve Hıristiyanlar

49- "Evimi, tavaf edenler, itikafa çekilenler ve rüku ve secde edenler için temizleyin" diye ahid verdik.” Ayetindeki sesleniş hangi peygamberlere?

a)Harun
b)Yakup
c)İbrahim ve ismail
d)İsmail

50- "Rabbimiz, ikimizi Sana teslim olmuş (Müslümanlar) kıl ve soyumuzdan Sana teslim olmuş (Müslüman) bir ümmet (ver). Bize ibadet yöntemlerini (yer veya ilkelerini) göster ve tevbemizi kabul et. Şüphesiz, Sen tevbeleri kabul eden ve esirgeyensin."
Bu dua hangi peygamberlere aittir?

a)Elyasa
b)İdris
c)Yusuf
d)İbrahim ve ismail

51-İbrahim peygambere “Rabbi ona: "Teslim ol" dediğinde” yanıtı ne olmuştu?

a)İtaat ettim
b)Putları kırmıştı
c)Babası için dua etmişti
d) "Alemlerin Rabbine teslim oldum" demişti.

52- Bakara süresinde "Oğullarım, şüphesiz Allah sizlere bu dini seçti, siz de ancak Müslüman olarak can verin" diye nasihatte bulunan peygamber kimdir?

a)İbrahim
b)Yakup
c)İsmail
d)Musa

53-Allah’ü Teala nasıl yardım dilememizi istiyor?

a)Oruçla
b)Zikir çekerek
c)sabırla ve namazla
d)Namaz ve zekatla

54- “O, size yalnızca, kötülüğü, çirkin-hayasızlığı ve Allah'a karşı bilmediğiniz şeyleri söylemenizi emreder.” Ayette kimden bahsediliyor?

a)şeytan
b)Putlar
c)Bel’am
d)Karun
55-- “……………., örneği bağırıp çağırmadan başka bir şey işitmeyip (duyduğu veya bağırdığı şeyin anlamını bilmeyen ve sürekli) haykıran (bir hayvan)ın örneği gibidir. Onlar, sağırdırlar, dilsizdirler, kördürler; bundan dolayı akıl erdiremezler. (Bakara Suresi, 171)” Ayetteki boşluğa ne yazılmalıdır?

a)müminlerin
b)İnkar edenlerin
c)Putperestlerin
d)Dünyacıların

56-Katil,maktulun varisi tarafından bağışlanırsa iman edenlerin ne yapması gerekir?

a)Bağışlaması
b)Diyet ödemesi
c)Köle azat etmesi
d)Zekat vermesi

57-Tuttular da Süleyman mülküne dair ............... ardına düştüler. boşluğa hangi ifade gelmelidir?


a)Ahreti isteyenlerin
b)şeytanların uydurup izledikleri şeyin
c) İbadet edenlerin
d)Sefere çıkanların

58-Tehlike anında namaz için nasıl kolaylık gösterilmiştir?

a)o vakit kılınmamalı
b) tehlike geçene kadar beklenmeli
c)yaya veya binekte kılın.
d)hiçbiri

59- Dinde zorlama (ve baskı) yoktur. Şüphesiz, doğruluk sapıklıktan apaçık ayrılmıştır. Artık kim………………,Allaha inanırsa o, sapasağlam bir kulba yapışmıştır; bunun kopması yoktur. Allah, işitendir, bilendir. (Bakara Suresi, 256)

a)”Firavunu tanımazsa
b)Karunu sevip
c)Putları inkar edip
d) tağutu tanımayıp Allah'a inanırsa

60-İbrahim Peygamber kalbinin mutmain olması için Rabbinden ne istiyor?

a)Mucizeler istiyor
b) "Rabbim, bana ölüleri nasıl dirilttiğini göster"
c)Saltanat istiyor
d)Oğullar istiyor

61.1-Leş, 2-Kan ,3-İç yağı , 4-Allah'tan başkası adına kesilenler, 5-At, 6-Domuz eti
Yukarıdakilerden hangisini Allah Müslümanlara haram kılmıştır?

A) 1, 2, 4 ve 6
B) 1, 2, 3, 4 ve 5
C) 1, 2, 3, 4 ve 6
D) Hepsi

62. 1-Önceki vahiylere inanırlar.
2-Kur'an'a inanırlar.
3-Allah'ın verdiğinden harcarlar.
4-Namazlarını kılarlar.
5-Ahirete inanmazlar.
Yukarıdakilerden hangileri müminlerin özelliklerindendir?

A) 2, 3 ve 5
B) 1, 2, 3 ve 4
C) 2, 3, 4 ve 5
D) Hepsi

63. Allah'tan yardım isterken başvurulması emredilen iki ibadet aşağıdakilerden hangileridir?

A) Namaz ve sabır
B) Oruç ve dua
C) Zekât ve sadaka
D) Hac ve umre

64. İnanmadıkları hâlde Allah'a ve ahiret gününe inandıklarını söyleyenler kimlerdir?

A)Müşrikler
B)Hristiyanlar
C)Yahudiler
D)Münafıklar

65. Allah, dünyada açlık ve korkunun yanı sıra birtakım şeyleri az vererek veya onları eksilterek insanı sınayacağını bildirir. Bunlar aşağıdakilerden hangisinde bir arada verilmiştir?

A)Mal-can-ürün
B)Evlat-can-mal
C)Para-can-ilim
D)Ömür-can-mal


66. Dünya hayatına tutkuyla bağlanan ve Kur'an'da bu konuda "insanların en hırslısı olarak nitelenenler kimlerdir?

A)Müşrikler
B)Hristiyanlar
C)Yahudiler
D)Münafıklar

67. Melekler, insanın yaratılışına onun hangi özelliği dolayısıyla karşı çıkmışlardır?

a)Beceriksiz ve zayıf oluşu
b)Kendilerinden daha üstün bir konuma gelebileceği
c)Bozgunculuk yapacak ve kan dökecek olması
d)Yeme ve içme ihtiyaçlarının olması

68. Allah, meleklere "Haydi, Âdem'in önünde secdeye kapanın."Dediğinde iblîs dışında hepsi secdeye kapandı. İblîs, secdeye kapanmaktan geri durarak ve böbürlenerek hangi gruba dahil oldu?

a)Fâsıklar / Yoldan çıkmışlar
b)Münafıklar / iki yüzlüler
c)Müşrikler / Allah'a ortak koşanlar
d)Kâfirler / inkârcılar

69. İsrâiloğulları'nın cehennemle ilgili düşünceleri aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru olarak ifade edilmiştir?

A)Cehennem tamamen semboliktir, gerçekliği yoktur
B)Allah, kendi yarattığı kullarını yakmaz.
C)Ateş bize sayılı birkaç günden fazla asla dokunmayacaktır.
D)Allah'ın seçkin kulları olan bizleri cehennem ateşi asla yakmayacaktır.

70. Rabbi tarafından birtakım emirlerle sınanan, hepsini yerine getirdiği için de Allah'ın "Ben seni insanlara önder yapacağım."Dediği peygamber aşağıdakilerden hangisidir?

A)Hz. Nûh
B)Hz. İbrâhim
C)Hz. Mûsâ
D)Hz. Îsâ

71. Kâbe'nin temellerini yükseltenler ve "Ey Rabbimiz, bizden kabul buyur! Şüphesiz sen hakkıyla işitensin, hakkıyla bilensin." diyenler kimlerdir?

A)Cürhümîler
B)Kureyşliler
C)Hz. Mûsâ ve Hz. Hârûn
D)Hz. İbrâhim ve Hz. İsmâil

72. Yahudiler, haftanın hangi günü için konulan sınırları ihlâl etmelerinden dolayı aşağılık maymunlar olma cezasına çarptırılmışlardır?

A)Cuma
B)Çarşamba
C)Pazar
D)Cumartesi

73. Hiç kimsenin hiçbir taraftan yardım göremeyeceği mahşer gününde, fayda sağlamayacağı âyette bildirilen şey aşağıdakilerden hangisidir?

a-ihlas / içtenlik
b-ibadet / kulluk
c-şefaat / aracılık
d-iman / inancı

74. "Yahudi olun." diyen Yahudilere ve "Hristiyan olun ki doğru yolu ulasınız." Diyen Hrıstiyanlara yönelik olarak “O, hakka yönelen ve Allah’a ortak koşmayan biriydi.” denilerek onun milletine uyulması emredilen kişi aşaĞıdakilerden hangisidir?

a)Hz. İbrâhim
b)Hz. Muhammed
c)Hz. Mûsâ
d)Hz. Îsâ

75. "Onlar ki söz verip bağlandıktan sonra Allah'a verdikleri sözü bozarlar, Allah'ın birleştirilmesini emrettiği şeyleri koparırlar ve yeryüzünde bozgunculuk yaparlar; işte ziyana uğrayanlar onlardır."âyet meâlinde sıralanan özellikler aşağıdaki hangi grubu anlatmaktadır?

a)Fâsıklar / Yoldan çıkmışlar
b)Münafıklar / iki yüzlüler
c)Müşrikler / Allah'a ortak koşanlar
d)Kâfirler / inkârcılar


76. 1-İnsanlara üstün kılınmışlardı.
2-Firavun'un zulmünden kurtarıldılar.
3-Cumartesi yasağını çiğnediler.
4-Buzağıyı tanrı edindiler.
5-Ruhbanlığı icat ettiler.

Yukarıdakilerden hangileri isrâiloğulları’yla ilgili hususlardır?

a)1, 2 ve 5
b)1, 2, 3, ve 4
c)2, 3 ve 5
d)Hepsi

77. "O hâlde yakıtı ............... olan, inkârcılar için hazırlanmış ateşten sakının." âyet meâlinde boş bırakılan yere aşağıdaki kelimelerden hangisi getirilmelidir?

a)Denizler ve ormanlar
b)İnsanlar ve taşlar
c)Putlar ve tâğutlar
d)Hayvanlar ve bitkiler

78. Allah'ın mescitlerinde onun adının anılmasını yasaklayanlar ve mescitlerin yıkılması için çalışanlar nasıl nitelendirilmektedir?

a)İnsanların en zalimi
b)Nankörlük yapan kâfirler
c)Akıl erdiremeyen zavallı cahiller
d)İnsanlar arasında fitneye sebep olan münafıklar

79. "Ey Mûsâ! Biz Allah'ı açıktan açığa görmedikçe sana asla inanmayız." demeleri üzerine isrâiloğulları'nın çarptırıldıkları ceza aşağıdakilerden hangisidir?

a)Aşağılık maymunlar hâline getirilmeleri
b)Zillet ve meskenete duçar kılnmaları
c)Bakıp dururken kendilerini yıldırım çarpması
d)Firavun'un zulüm ve baskısının şiddetlenmesi

80. İman edenler, Yahudiler, Hristiyanlar ve Sâbiîlerden olup da Allah katında ecirleri bulunan, korku ve üzüntü çekmeyecek olanlar kimlerdir?

a)İçki ve kumardan sakınanlar
b)Allah'a ve ahiret gününe inanıp salih amel işleyenler
c)Boş ve yararsız işlerden yüz çevirenler
d)İncil'e ve Tevrat'a inananlar



81.Aşağıdakilerden hangisi surenin konularındandır?

a.Surede iman ibdet muamelatla ilgili pek çok hüküm bulunmaktadır
b.Mümin kafir ve münafıkların özellikleri
c.Dinin ve peygamberlerin kaynağı
d.Hepsi



82.Sureyle ilgili verilen bilgilerden hangisi isabetli bir bilgidir?

a.Sûrenin “Senâm ve Zehra” diye iki adı daha vardır.
b.Kur’an’ı canlı bir cisme benzetirsek Fâtiha sû*resi bunun başını, Bakara sûresi gövdesini, diğer sûreler de öteki uzuvlarını teşkil edecektir
c.Mushaf’taki sıralamaya göre ikinci, nüzûl sırasına göre 87, uzun sûreler bö*lümünün de ilk sûresidir
d.Hepsi



83.Aşağıdakilerden hangisi muttakilerin özelliklerinden değildir?

a.Gayba inanırlar
b.Gördüklerine inanırlar
c.Namazı kılarlar
d.Ahirete inanırlar




84.Allah'a ve Ahiret gününe inandık " diyen kimi insanların,gerçek duyguları nedir?

a.Aslında inanmamışlardır
b.Samimi şekilde inanmışlardır
c.Allah'ın onların inanmalarına ihtiyacı yoktur
d.Kendilerine zulmetmişlerdir



85.Aşağıdakilernden hangisi İsrailoğullarına sunulan nimetlerdendir?

a.Kupkuru çölde,üstlerine buluttan gölgelik çekildi
b.Bıldırcın kuu
c.Kudret helvası
d.Hepsi



86.Tek çeşit yemekten bıktık diyen,israiloğulları,Musa a.s dan hangi yiyecekleri istiyorlar


a.Sarmısak,soğan
b.sebze,kabak
c.Mercimek
d.Hepsi



87.Kimler için korku yoktur?


a.Mümin olup Allah'a ve ahiret gününe inanıp,iyi amel işleyener
b.Sabiilerden Allah â ve Ahiret gününe inanıp iyi ameller işleyenler
C.hRİSTİYAN,YAHUDİ olsun Allah â ve Ahiret gününe inanıp iyi ameller işleyenler
d.Hepsi


88.Cumartesi yasağını çiğneyen yahudilere karşı,yüce Allah nasıl karşılık veriyor?

a.Aşağılık maymunlara dönün
b.Rezil olun
c.Günahınızı tavuklara yükleyin
d.Keçilere dönün



89.İsrailoğullarından,kesmeleri istenen sığırın özellikleri nelerdir?

a.o sığır ne yaşlı ve ne de körpe olup bu ikisi arasında orta yaşlıdır'
b.o sığır görenlerin gözüne hoş gelecek parlak sarı renktedir'
c.o, boyunduruğa koşulup toprak sürmemiş, toprak sulamada kullanılmamış, özürsüz ve alacasız bir sığırdır'
d.Hepsi



90.Kalpleri katılaşan,nankör insan tipolıjisi için yüce Allah hangi örnekleri veriyor?


a.Su/hayat
b.Taş /dağ
c.Toprak/hayvan
d.Kuş/ aceleci




91.Hangisi israiloğullarının yüce Allah'a verdikleri sözler arasındadır?

a.Allah'dan başka bir şeye tapmayınız, ana-babaya, akrabalara yetimlere ve yoksullara iyilik etme konusunda
b.namazı kılınız, zekâtı veriniz sözü
c.birbirinizin kanını dökmeyeceksiniz, birbirinizi yurtlarınızdan sürmeyeceksiniz sözü
d.Hepsi



92.Aşağıda verilenlerden hangisi doğrudur?

a.Musa'ya kitab verildi
b.İsaya açık deliller verildi
c.İsa Ruh-ul Kudüs ile desteklendi
d.Hepsi




93.Allah'ın indirdiğine inanın denildiğinde cevapları ne olmuştur?

a.Biz Tevrata da inanmayız
b.Bu saçmalıktır
c.Biz sadece bize indirilene inanırız
d.Sizin dininiz size



94.Yahudiler,Allah tarafından indirilen,Açıklayıcı ayetleri hangi sebebpten inkar ediyorlar?

a.Bilmediklerinden dolayı
b.Fasıklıklarından dolayı
c.Yapıları gereği
d.Hiçbiri



95.Surede hangi eleğin ismi geçer*

a.Rıdvan
b.Harut-Marut
c.İsrafil
d.Abel-Anael





96.Müminlere,peygambere karşı nasıl hitap etmeleri önerilior?

a. "Bizi de dinle" demeyin; "Bize bak" deyin ve onu dinleyin
b.Kapısında ellerinizi bağlayarak bekleyin
c.Yüzüne bakarak konuşmayın,arkanızı dönmeden çıkın
d.Gereksiz söz konuşmayın




97.Surede,kıble yönünün değişimiyle ilgili hangisine değinilmiştir?


a.Doğu da Batı da Allah'ındır
b.Ne tarafa dönerseniz, Allah'ın yönü o tarafa doğrudur
c. Allah'ın kudreti herşeyi kapsar ve o herşeyi bilir
d.Hepsi



98.Aşağıdakilerden hangisi Allah'a oğul isnad edenlerle ilgilidir?

a.Onlar; "Allah oğul edindi " dediler
b.O böyle bir şeyden münezzehtir
c.Göklerdeki ve yeryüzündeki varlıkların tümü O'nundur
d.Hepsi


99.Yüce Allah bir şeyin gerçkleşmesini dilerse ne yapar?


a.Kulların hazır olmasını bekler
b.Melekleri göreve çağırır
c.sadece "ol " der ve o da olur
d.Önce yok eder



100.Allah, israiloğullarından neyi hatırlamalarını istiyor?

a.Onlara verdiği nimetleri ve bir zamanlar onları bütün alemlere üstün tutmuş olduğunu
b.Geçmişte yaptıklarını
c.Atalarını ve adetlerini unutmamalrını
d.Hepsi



101.''Hiç kimsenin başkası adına birşey ödeyemeyeceği, hiç kimseden ........ kabul edilmeyeceği, hiç kimseye ...... yarar sağlayamayacağı ve böylelerinin hiçbir yerden yardım görmeyeceği günden korkun''ayetinde boşluğa hangi ifadeler gelmeli?

a.yardım /yardımının
b.Fidye /Şefaatin
c.Zekat /Fitre
d.Fidye / duanın



102.Aşağıdakilerden hangisi,İbrahim peygamberle Allah arasında geçen diyalogdur?

a.Allah; "Seni insanlara önder yapacağım" demişti
b. İbrahim; "Soyumdan da" deyince
c.Allah; "Zalimler bu taahhüdümün kapsamına asla giremezler" buyurdu
d.Hepsi


103.Aşağıdakilerden hangisi,İbrahim ve İsmail peygamberin,Kabe duvarını yükseltirken ettikleri duadır?

a.Ey Rabbimiz, yaptığımızı kabul et hiç şüphesiz sen herşeyi işiten ve bilensin
b.Ey Rabbimiz, ikimizi de sana teslim olanlardan eyle, soyumuzdan da sana teslim olan bir ümmet çıkar, bize ibadet yollarımızı göster, tevbemizi kabul buyur
c. Ey Rabbimiz, içlerinden onlara senin ayetlerini okuyacak, Kitab'ı ve hikmeti öğretecek, kendilerini kötülüklerden arıtacak bir peygamber gönder
d.Hepsi



104.İbrahim peygamberle ilgili,aşağıdakilerden hangisi surede geçer?

a. Ahirette de salihler arasındadır
b.dünyada seçkinlerden dir
c.Rabbi ona; "Teslim ol " buyurunca o da; "Ben alemlerin Rabbine teslim oldum" dedi
d.Hepsi



105.İbrahim peygamber oğullarına hangi ilahi buyruğu tavsiye etti?

a.Rabbi ona; "Teslim ol " buyurunca o da; "Ben alemlerin Rabbine teslim oldum" dedi
b.Oniki fırkaya ayrılacaksınız
c.Bneden sonra bir daha toparlanamayacaksınız
d.Hiçbiri


106.''Yakub da; "Ey oğullarım, Allah sizin için bu dini seçti, mutlaka ........ olarak ölünüz " dedi''ayetinde boşluğa hangisi gelmelidir?

a.Tevbe ederek
b.Müslüman olarak
c.Kavga etmeden
d.Birbirinizi severek




107.Kıblenin değişim nedenlerinden,aşağıdakilerden hangisi isabetli değildir?


a. Müslümanlar Mekke döneminde namazın farz oluşundan itibaren Kâbe'ye doğru dönerek namaz kılmışlardı.Hicretten sonra yüce Allah'tan Peygamberimize gelen bir emirle namazlar Beytülmukaddes'e doğru dönülerek kılınmaya başladı
b.Mekke dönemindede namazlar beytül makdise dönerek kılınıyordu ve kıble değişiminden sonra,öncesinde kılınan namazların hiçbir sevap değeri yoktu
c.müslümanların yüzlerini Beytülmukaddes'e doğru çevirmeleri -ki Beytülmukaddes, yahudiler ile hıristiyanların kıblesi idi- yahudilerin bu olayı, İslâm'a girmeyi burun kıvırarak reddetme bahanesi olarak kullanmalarına yolaçtı.
d.kıblenin değiştiğini namaz kılarken haber alan bazı müslümanlar, namazları içinde yüzlerini Kâbeye doğru çevirerek namazlarının geride kalan kısmını yeni kıbleye doğru tamamlamışlardı.



108.De ki; "........................ Allah'ındır. O dilediğini doğru yola iletir''ayetinde boşluğa hangi ifade gelmelidir?

a.Doğu da Batı da
b.Yer ve gök
c.İns ve cin
d.Cennet cehennnem



109.Böylece sizi orta yolu benimseyen bir...................yaptık ki, siz insanlara örnek olasınız ve peygamber de size örnek olsun''ayetini tamamlayınız?

a.insan
b.Ümmet
c.Fırka
d.Mezhep




110.Kıble değişimi sonrasında,akıllarına öncesinde kıldığımız namazlar zayi oldu düşüncesi ve sorusu gelenlere cevap nasıl veriliyor?

a.Biz sırf Peygambere uyanları, bağlı kalanları O'na uymaktan vazgeçenlerden ayırdedelim diye daha önce yöneldiğin kıbleyi tekrar kıble yaptık
b.Bu değişiklik, Allah'ın doğru yolu gösterdiği kimselerden başkasına elbette ağır gelir
c.Allah sizin imanınızı boşa çıkaracak değildir
d.Hepsi



111.Peygamberimi a.s ın Rabbine karşı,sessiz dileği duası vardı ve yüzünü göğe çevirerk bu sessiz duasını gerçekleştiriyordu..Rabbinin bu duaya icabeti nasıl olmuşturi?

a.Zümrüt tahtlı cebnnette köşk seni bekliyor
b. (Ey Muhammed) senin yüzünü ısrarla göğe çevirdiğini görüyoruz. Seni hoşuna gidecek bir kıbleye kesinlikle döndüreceğiz.
c.Üzülme,sen gönlünü ferah tut
d.Allah var gam yok




112.Kıblenin yönünün tayin edildiği ayet hangisidir?

a.200-201
b.256-205
c.149-150
d.5-6


113.Yüce Allah hangi konuda yarışı tavsiye ediyor?

a.Günlük işlerde
b.İbadetlerde
c.hayırlı işlerde
d.Hepsi



114.Müminler Allah'tan nasıl yardım istemeliler?

a.Uykuda ve bekleyerek
b.Sabırla ve namazla
c.Üzülerek ve oruçla
d.Coşkuyla ve zekatlarını vererek



115.Allah kulunu nelerle imtihan eder?

a. biraz korku
b.biraz açlık
c.biraz mal, cari ve ürün eksiltmesiyle
d.Hepsi



116.Aşağıdakilerden hangisi,Allah'a İbadet sembollerindendir?

a.Hacerul esved
b.Sefa ile Merve
c.İbrahim makamı
d.Sevr mağarası



117.Cahiliyye döneminde,safa ve merve tepelerinde bulunan putlar hangileriydi?

a.Esaf-Naile
b.Lat-Menat
c.Menat -Uzza
d.Hübel-Menat



118.Aşağıdakilerden hangisi surede geçer?

a. rahman
b.Rahim
c.Aziz
d.Hepsi geçer



119.Düşünen topluluklar için Allah'ın ayetlerinden ne gibi deliiller vardır ?

a.göklerin ve yerin yaratılışında, gece ile gündüzün birbirini kovalamasında deliller vardır
b.insanlara yararlı şeyler ile denizde yüzen vapurlarda, Allah'ın gökten su indirip onun aracılığı ile ölü yeri dirilterek üzerine her çeşit canlıyı yaymasında deliller vardır
c.ve gökle yer arasında emre hazır bekleyen bulutları yönlendirmesinde delil vardır
d.HEPSİNDE düşünen toplumlar için birçok delil vardır



120.Küfredenlerin,durumu nasıldır?

a.Umursamaz
b.Onlar sağırdırlar, dilsizdirler, kördürler
c.Onlar sarhoş gibidirler
d.Onlar büyük bir karışıklık içindedirler



121.Surede ''iyiliğin ''tanımı nasıl yapılıyor?

a.Yüzlerinizi Doğu ya da Batı tarafına çevirmeniz iyilik demek değildir. iyilik Allah'a, Ahiret gününe, meleklere, kitaba, peygamberlere inanan
b. akrabalara, yetimlere, yoksullara, yarı yolda kalanlara, dilencilere ve boyunduruk altında bulunanlara (kölelere, tutsaklara) mallarını sevmelerine rağmen yardım edenlerin
c.namazı kılanların, zekâtı verenlerin, antlaşma yaptıklarında yapmış oldukları antlaşmaları yerine getirenlerin; zorda, darda ve savaş zamanında sabredenlerin tutumudur
d.Hepsi




122.Allah yolunda öldürülenlerin durumu nedir?

a.onlar diridirler, ama siz farkında değilsiniz
b.Allah için ölmüşlerdir
c.Ahirette mükafatlandırılacaklar
d.Hiçbiri




123.Müminlere öldürülenler hakkında ne farz kılındı?

a.Cenaze işlemleri
b.Defin
c.KIsas
d.Mezar




124.Aşağıdakilerden hangisi surenin konularındandır?

a.Hz Peygambere bağlılığın önemi
b.Emir ve nehiy konuları
c.Hukuki hükümler
d.Hepsi




125.Aşağıda verilen kısas eşlemelerinden hangisi yanlıştır?

a.Hür insana karşılık hür insan
b.Köleye karşı özgür insan
c.köleye karşılık köle
d. kadına karşılık kadın


126.Hangisi surenin msjlarındandır?

a.Müminler sabırla ve namaz kılarak Allah'tan yardım istemeliler
b.Allah yolunda öldürülenler ölüdeğil,şehittirler
c.Kısas farzdır
d.Hepsi




127.Aşağıdakilerden hangisi sureden çıkarıabilecek bir sonuçtur?

a.Alacaklı borçluya kolaylık göstermelidir,gerekirse alacağından vazgeçilmelidir
b.Herşey Allah'a aittir,gizli açık herşeyi bilir
c.Fazizin her türlüdsü haramdır
d.Hepsi



128.Yahudiler hangi konuda Allah'tan sanki söz almış gibi konuşuyorlardı?

a.Sayılı günlerden başka katiyyen bize ateş dokunmayacak
b.Öldükten sonra dirilme hususunda
C.Ahirete iman
d.Melklere iman konusunda



129.Aşağıdakierden hangisi sureden çıkarılabilecek bir sonuçtur?

a.Her ne şartta olursa olsun namaz terkedilmemeli,mutlaka kılınmalı
b.İçki kumar haramdır
c.Allah rıası için yoksullara sadaka verilmeli,yetimlerin hakkıkorunmalı
d.Hepsi



130.Aağıdakilern hangisi surenin mesajlarındandır?

a.Adet halindeki bir kadınla cinsel ilişkide bulunmak yasaktır
b.Gelişigüzel sık sık yemin etmekten kaçınılmalıdır
c.Bir müslümnın bir müşrike evlenmesi caiz değildir
d.Hepsi




CEVAPLAR..
1.B (11)
2.B (94)
3.A (114)
4.D (55)
5.D (127)
6.C (141)
7.D (96)
8.C (216)
9.B (111)
10.C (124)
11.C
12.C (93)
13.C (191)
14.B (23)
15.C (32)
16.A (159)
17.C (283)
18.D (264)
19.C (102)
20.A (249)
21.D (185)
22.C (2)
23.C (3-4-5)
24.A
25.D (225)
26.B (191)
27.A (170)
28.C (146)
29.D (67)
30.C (13)
31.C (14)
32.D (34)
33.B (45)
34.D (49)
35.B (50)
36.C
37.B (51)
38.D (58)
39.B (60)
40.D (61)
41.B (67)
42.D (80)
43.C (83)
44.D (99)
45.A (105)
46.D (109)
47.D (119)
48.D (120)
49.C (125)
50.D (128)
51.D (131)
52.B (132)
53.C (153)
54.A (168-169)
55.B
56.B (178)
57.B
58.C
59.D
60.B (260)
61.A (173)
62.B (3-4)
63.A (153)
64.D
65.A (155)
66.C (96)
67.C (30)
68.D (34)
69.C (80)
70.B (124)
71.D (127)
72.D (65)
73.C (123)
74.A (135)
75.B
76.B
77.B
78.A
79.C
80.B
81.D
82.D
83.B (3-4)
84.A (8)
85.D (
86.D (61)
87.D (62)
88.A (65)
89.D (67)
90.B (74)
91.D (83-84)
92.D (87)
93.C (91)
94.B (99)
95.B (102)
96.A (104)
97.D
98.D (116)
99.C
100.A (122)
101.B
102.D
103.D (127-130)
104.D
105.A (131)
106.B
107.B
108.A (142)
109.B
110.D (143)
111.D (144)
112.C
113.C
114.B (154)
115.D
116.B (158)
117.A
118.D
119.D (164)
120.B (171)
121.D (177)
122.A (154)
123.C (178)
124.D
125.B (178)
127.D
128.A
129.D
130.D


[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Esma_Nur Bu Mesajı beğendi.
__________________

《 " Lâ Edrî " Nısfu'l-İlm 》



Alıntı ile Cevapla
Alt 04.Mart.2016, 16:44   Mesaj No:3
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik tarihi: 15.Kasım.2011
Arkadaşları:61
Cinsiyet:bayan
Bulunduğu yer:Trabzon
Yaş:37
Mesajlar: 5.961
Konular: 286
Beğenildi:2830
Beğendi:2171
Takdirleri:1508769
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: İncelenmiş,Düzenlenmiş Haliyle Sorularla Surelerimiz

3-AL-İ İMRAN SURESİ

*AL-İ İMRAN SURESİ BİZE NE ANLATIYOR*

1..Varlığı, diriliği her an için olup, gökleri, yerleri her an için tutan, daima her şeye her hususta iktidarı yeten Allah tan başka ilah olmadığını

2..Allah ın indirdiği her kitabın, kendinden önceki kitabında bi zamanlar aynı şekilde Allah tarafından indirildiğini doğrulayanda olduğunu

3..En son indirilen kurandan önce,bu kitaplarda tahrif edilmeden önce insanlar için bi hidayet olduğunu

4..Allahın ayetlerini inkar edenlere şiddetli bi azap olduğunu

5..Allah a hiç bir şeyin,hiç bir yerde saklı kalamıyacağı ve Allah ın her şeyden haberdar olduğunu

6..İnsanları yaratırken suret verenin Allah olduğunu ve bunuda sadece kendi dileğine göre yaptığını.

7..Kuranın ayetlerinin bir kısmının yorum gerektirmeyecek kadar anlaşılır[muhkem] ve bir kısmınında başka bi kısmıyla benzeştiği için[müteşşabih],benzeşenleriyle açıklık kazanacağını ve bunuda ancak ilimde derinleşenlerin anlayacağı,bunun dışında heve ve hevesinin algısıyla açıklamaya çalışanların kalplerindeki eğrilikten dolayı bi sapıklığa düşeceğini.

8..Hidayete eren kişinin,hidayetten sonra tekrardan sapıklığa düşmemek için Allah ın ayetlerinin canlılığını hissedecek şekilde ,Allah ile irtibatlı dua ederek yardım talebinde bulunması gerektiğini...

9.İnkar edenlerin,dünyada onlara verilen mallar ve evlatlarının onlara hiçbir fayda sağlayamayağını

10..Allah ın ayetlerinin farkında bile olmadan,umursamayan,ki buda bi çeşit yalanlama yoludur,[yalanlayanların],tıpkı fravunların tavrında olup,aynı şekilde bi hayat yaşayan,yani sosyal hayatta Allah ın hükmünü dikkate almadan yaşayanların şiddetli bir sonuçla azaplanacaklarını
11..Allah ın sözünden caymayacağını

12..İnkarcıların mutlaka yenilgiye uğrayacaklarını

13..İman edenler ile inkar edenler arasında çıkacak bi savaşta,inkar edenlerin sayılarının daha fazla olsa bile,iman edenlerin ,inkarcılara daha fazla görünebileceklerini

14..Dünyada kişiye verilen her türlü mal, evlat ,kadın-erkek,gibi övülmeye meyyal edecek araçların aslında bi imtihan olduğunu

15..Allah kendisi için ,yani Allah ı razı etmek için yapılacak her tavır ve davranıştan,çekilen sıkıntıdan, haberdar olup ,görmekte olduğunu

16..Allah katında tek geçerli dinin islam olduğunu ve islamdan başka bi yaşama biçimini din görenlerin düştükleri bu hezeyanın onlara bildirileceği ve islamdan başka bi dinin olduğunu düşünen zevatın sapıklık içinde olduğu ve bununda kabul edilmeyeceğini

17..islam dininden başka bi yaşama biçimi [dinin],olduğunu ve bununda kabul edilmesi gerektiğini söyleyip tartışanlara,karşı net bi tavırla ayrılıp,biz sizinle aynı yolda[din]de değiliz.Biz bizimle beraber aynı düşünen ve yaşayanlarla birlikte Allah a teslim olmuşlardanız deyip ayrılmayı

18..İslamdan başka dinlerin varlığında söz edip,bu fikri savunanların dünyadada ahirettede yaptıklarının boşa gideceğini

19..Mülkü dilediğine verip,dilediğindende alacak olan Allah olduğunu,

20..Allah ı gerçekte sevdiğini söyleyenlerin,Rasulullah ın yaşadığı gibi yaşaması gerektiği,aksi halde bu sevginin sadece bi boş laf olduğunu

21..Allah Peygamberler ailesini yani bütün peygamberleri ve vahy yettiği kişileri,bi aile olarak tanımlayıp alemlere üstün kıldığını

22..İnsanlar için zor ve imkansız olan,Allah için kolay ve mümkündür ve olmasını istediği şeye ol demesi yeterli olacağını

23..Allah kız çocuklarının yetiştirilmesindeki evreleri bi bitkiye benzetip,kız çocuklarının erkekler gibi dışa dönük değilde,bulunduğu evin[toprağın]içinde onurlu ve izzetli bi yetiştirilmeye ve mahremiyle aynı ortamda olmamasına dikkate yönlendirdiğini[bu erkelerin mahremlerle aynı ortamda olacağının anlamına gelmez] sadece kızların ve erkelerin görev ve sorumluluklarının farklı oluşundan dolayı ve kadınların erkelere göre daha bi gözetime ihtiyaçlı olarak yaratıldıklarının belirtisidir.yani erkek koruyan,kadında korunmaya ihtiyaçlı olan tıpkı meryam as mın zekeriya as mın korumasına verilmesi gibi.Bu koruma Allah merkezli olunca rahmet ,merhamet ve şefkate dönüşürken,sadece aklı esas alan modernist çağa uygun cahiliye toplumlarında ise üstün gelme,birbiriyle yarışan eşlerin birbirlerinin burnunu sürtme ve birbirlerine karşı hep yarışır hale getirmeye götürür ve insanca yaşamaktan ziyade insanlarla yarışmak gibi çıkılmaz bi duruma düçar eder.

24..İnsanların gözünde olamıyacak kadar zor görünen bazı durumlar sadece Rasullere mucize olarak verildiğini ve Rasullerde bu mucizlerin aslında bi imtihan gereği olduğunu ve bu mucizevi oluşumlarında sadece Allah tarafından yapılabileceğini ve kendileride tek başına bunu yapamıyacağını

25..İnkar edenlerin dünayadada, ahirettede şiddetli azaplanacağını,burda dünyadaki azabları kendileriyle başbaşa kalınca iç alemlerinin harap oluşu ve yıkık ,harap bi iç alemlerinin oluşudur Allahu alem...

26..Muhammed as dan önceki Peygamberlerde onlara inananlarında müslümanlardan olduklarını ve ne yahudi nede hırıstiyan olmadıklarını...

27..Bilgisi olunmayan bi durum hakkında tartışmaktan uzak durulması gerektiğini..

28..Kendini Allah ın kitabına nispet eden toplumların,Allah ın kitabının hükümleri üzerinde bi yaşantıda olmadıkları müddetçe ,ne kadarda kitaba kendilerini nispet etselerde,sakın onlara uyulmaması gerektiğini yoksa sapkınlardan olunacağı,halbuki bu tür insanların asıl sapmış olduğunu...

29..Bende iman eddim,ve Rasulullah ın risaletinide kabul edip şahidlik eddiklerini diyenlerin olacağaını ,yalnız açık deliller ortaya konduğu zaman bu delillerden uzak durup sapanlar olduğunu..

30..İman edip tekrar küfre dönecek olanların ve böyle bi tehlikenin olduğunu

31..Asıl infağın kişinin sevdiği şeylerden olması gerektiğini.

32..Muhammed as dan önceki rasulerin kavimlerinin, rasullerin onlara haram kıldıklarının dışındakilerin haram olmadığını..bundanda anlaşıldığı gibi insanlara kendi kendilerine haramlar ve helaller oluşturup haddi aşarak hayatı zorlaştırabileceklerini

33..Allah tan,Allah ın kendisinden nasıl korkulmasını belirttiği gibi korkulması aksi durumların kşiinin heva ve hevesinin uydurduğu bi korku ve islamın tanımlamadığının dışındaki ,kişinin tanımının yanlış olduğunu ve ancak Allah ın belirttiği şekildeki tanımda olan müslümanlar olarak yaşarken ve bu müslüman yaşantısı üzerinde iken ölümün gelip,müslüman olarak can vermeyi...

34..islamı bi topuluk ve cemaat olgusu ve gayretiyle yaşamak için gayret edilmesi ve islam topluluğunun gerekliliğinin hayati bi gereklilik olduğunu.

35..İslamın delillerinin ayrıştırıcı olması kadar,müslümanların müslümanlarla hayali ve çarpık heva ve hevesten öteye, bilinçli birleştirici bi vasfa sahip olmasınının delillerinden olduğunu

36..İnsanlar içinde en hayırlı olanların ,yolda çıkmış heva ve hevesinin peşine düşmüş ve şeytan ve şeytanın dostlarının oyuncağı olmuşların bi yandanda bu zilletten haberdar olmayanları,hayra çağırıp onlara bu karanlık ve sonu helak olan yollarından dönmeleri için yardımcı olanların ve onlara doğru yolun yolculuğunu tanıtanların olduğunu.

37..Ben de kitap ehliyim,kuranı bende kabul ediyorum diyenlerin içinde gereçektende Kurana uyanların ve kurana uyanlara bi emaneti verince o emaneti tastamam vereceklerini ve bunlarında bu ehli kitabın müslüman olanların ayrıca diğer özelliklerinden biride gece namazı kılmalarıdırda,

38..bende ehli kitabım,yani Kuranı bende kabul ediyorum deyipte,yalnız kurandan habersiz olup ,kurani bi yaşantı üzerinde olmayanlarında şu özellikleri vardırki onlara bi emanet versen ve başındada dursanda sana bu emaneti tastamam vermez.

39..Allah ın vahiysi ve Rasulleriyle insanlara uşaştırdığı ve tanımladığı iman üzere olanların,güçlü olduklarını ve gevşeklik ve üzüntüye kapılanların imanlarını vahiye ve vahiynin pıratiği olan Rasulullahın yaşadığı tavırlarıyla sorgulamaları gerektiğini..

40...İmanın ,ölümlü olana değil her daim diri olan Allah a bağlı olması gerektiğini,aksi halde ölümlü olana bağlı olursa,ölen kişiyle bu ölümlü Rasulde olsa,kişi imanından dönüp eski cahiliyesiyle başbabaşa kalacağını..

41..Allah yolunda verilen mücadelede sıkıntıların olabileceklerini,müslümanların bu sıkıntılardada dik durması ve devamlı olmaları gerektiğini ve mücadeleleriyle birlikte sabretmelerini

42.Sıkıntılardada geri adım atmayıp mücadele ve sabredenlerin,bu sıkıntıları düşünmeden sadece Allahtan bağışlanma dilediklerini..

43..Allah ın hükmüyle hükmetmeyen kafir,zalim ve fasıklara uyanların,ne kadarda islam olduklarını söyleselerde bu kafirlerin onları imandan koparacaklarını ve iman edenlerin böyle bi tehlikeye karşı kafirlere uymamalarını

44..Allah yolunda sadece namaz,oruç,zekat , dua etmek vb değilde,ölmek ve öldürmeninde olbileceğini

45..İnsanları Allah ın yoluna çağırırken,kaba olmamayı,vahiynin apaçık tebliğini ortaya koymak olmalı

46..İman edenlerin,iman edmeyenlere göre daha cesaretli olduklarını ve cesaretsiz insanların onları korkutmaları ve korkmaları için söyleyecekleri hiç bir şeye aldırış etmeyeceğini ve hatta bu tür durumlarda imanlarının dahada artacağını

46..inanmayanlara verilen mühletin sadece sadece dünyada biraz daha oyalanıp,günahlarının artması için olduğunu

48..Allah ın sıkıntılı imtihanlarının amacı temiz insanlar ile pisleri ,yalancı ve doğru söyleyenleri ayırmak için olduğunu

49..Yalancıların,kendilerini halkın gözünde dahada itibarlaştırmak için Allah a her türlü iftira atabileceklerini..

50..Kuran ehli[kitap ehli]ö,yleleri var ki, Allah'a inanırlar, size indirilene ve kendilerine indirilene -Allah'a boyun eğerek inanırlar. Allah'ın âyetlerini az bir değere değişmezler. Onların mükafatı da Allah katındadır. Şüphesiz Allah, hesabı çabuk görendir olduğunu...

AL-İ İMRAN SURESİ SORU VE CEVAPLARI


1.Tevratın,incilin ve hak ile batılı ayırt edmek anlamına gelen furkanın birlikte geçtiği ayet hangisidir

a- 1
b- 22
c-2
d-3

2.Daha öncede insanlara indirilen Furkanın indirilmedeki amacı nedir ve hangi ayette geçer.

a-incili ve tevratı tasdik için
b-insanlara doğru yolu göstermek için
c-insanlara tevratı ve incilin tahrif olduğunu bildirmek için
d-müşriklere güvenmemeleri için

3.Varlığı, diriliği her an için olup, gökleri, yerleri her an için tutan, daimi her şeye her hususta iktidarı yeten Allah ın olduğu ve devamındada ilahlığında ortağı olmadığını anlatan ayet hangisidir..

a-18
b- 5
c-2
d-51

4.Kuranın ayetlerinin bir kısmının yorum gerektirmeyecek kadar anlaşılır[muhkem] ve bir kısmınında başka bi kısmıyla benzeştiği için[müteşşabih],benzeşenleriyle açıklık kazanacağını ve bunuda ancak ilimde derinleşenlerin anlayacağı,bunun dışında heve ve hevesinin algısıyla açıklamaya çalışanların kalplerindeki eğrilikten bahseden ayeti hangisidir.

a- 7
b- 17
c- 128
d-51


5.inkar edenlerin fayda bekleyipte faydasını bulamıyacakları nelerdir,hangi ayette geçer.

a- halkın önüne çıkınca yaptıkları duaları
b-filleri
c- silah ve planlı projeleri
d- malları ve evlatları

6.Allah ın günahlarından dolayı tıpkı fravunun hanedanına benzettiği ve bunun gibi yapanları yakalayı vermesindeki sebebi nedir ve hangi ayette geçer.

a-Onlara gelen rasulu öldürmeleri
b-Allah ın ayetlerini yalanlamaları
c-Allah ın ayetlerini inkar etmeleri
d-hiç biri


7.İnsanlara çekici gösterilen dünya metaı olan ve bu çekici gösterilenlerin dünya hayatının geçici menfaati olduğunu,asıl kazancın bunlar değilde,ahiret yurdu olduğunu anlatan ayet hangisidir.

a- 15
b- 17
c- 26
d- 14

8.Allah nezdinde tek din olduğu ve her akıl sahibininde bundan dolayı diğer dinlerin batıl olduğu ve diyalog olmayacağı anlaşılan ayet hangisidir.

a- 19
b- 29
c- 22
d- 26

9.Rasulullah [ ve müslümanlara örnek olma hasebiyle aynı tavrı sergilemek adına] ile tartışanlara karşı tavrı ve kendini semavi bir kitaba nispet eden ki bu şuanki zamanda kendini kurana nispet edip ÜMMİ [okuma ve anlamada ümmi bilmeyen] kişilere karşı tartışmaya geçmeden yapılacak davet ve çağrıyı anlatan ayet hangisidir..

a- 26
b- 23
c- 20
d-31

10.Kendini semavi bi kitaba nispet eden, bunlar şuan ki bende kuranı kabul ediyorum deyip kuranın içeriğini bilmeyenlerdirde,bu kitap ehlinin geçmişte Rasulullah ın çağrısına ve aralarındaki ihtilaflarda Allah ın kitabıyla hükmedilmeye çağrılınca gelmemelerinin sebebini ve bu sebebin geçtiği ayet hangisidir.

a-bize ateş sadece sayılı günlerde dokunacak[yani biz cehennemde bi süre yanıp daha sonra çıkacaz] demeleri ve böyle düşünmeleri
b- biz seyyidiz peygamber soyundan gelmişiz demeleri
c-benimde dedem ,hoca ,alimdi, demeleri
d- gavs, kutup,sadat,şeyhim beni kurtaracak demeleri



11.Allahın peygamberlerini öldürmekten bahseden ayet hangisidir
a- 24
b- 37
c- 21
d-40

12.Allah ın kendisine karşı ,insanları şefkatiyle uyarmasından bahseden ayet hangisidir.
a]29
b] 30
c] 31
d]32

13.Allah ı sevdiklerini söyleyenlerin,[sevenlerin] yapması gerekenin ne olduğunu anlatan ayet hangisidir
a-32
b-44
c-45
d-31

14.Surenin ismini aldığı ayetinde geçtiği ve bununla birlikte Adem,nuh,ibrahim as danda bahseden ayet hangisidir.

a-33
b-35
c-37
d-38

15.Allah ın Meryemin yetiştirilmesini neye benzettiğini bize anlatan ayet hangisidir.
a-36
b-37
c-43
d-19

16.Zekeriyya as mın Allah ın ona bi evlet vereceğini vahyetmesine ,karısınında kısır oldğu ve kendisinin yaşlı olduğu gibi bi düşünceyle, bi alemet yani bi işaret istemesine rağman,Allah ın ona 3 gün insanlarla konuşmmamayı ve sadece işaret edebilmek gibi zor bi imtihana koymasını anlatan ayet hangisidir[yani zekeriyya as burda alemet birnevi bi mucizevi bi işaret isterken ,sorumluluğunun artmasına sebeb olan bi imtihanı oluyor,yani mucizevi bi alemet istemek kolaylıktan ziyade zorluklu bi imtihan olu veriyor insan için,geçmiş kvimlere gösterlen bütün mucizeler,kendilerine musibetlerle gelmiş ve imtihanlarıda bi kat daha artmıştır]

a-40
b-41
c-42
d-47

17.Meryem as mın himayelik kurasından bahseden ve Muhammed as da bunun gayb haberi olduğunu anlatan ayet hangisidir
a-73
b-46
c-45
d-44

18.İsa as mın Allah tarafından vefat eddirileceğini anlatan ayaet hangisidir.
a-55
b-61
c-52
d-62

19.İsa as ile Ademas mın yaratılışının aynı olduğunu anlatan ayet hangisidir.

a-17
b-62
c-59
d-hiçbiri

20.Kitap ehlini ortak bir söze çağıran ve bu sözünde Allah tan başkasına kulluk[itaat] yapılmaması olduğunu anlatan ayet hangisidir.

a-64
b-65
c-20
d- 122


21.Müslümanlığın sadece Kuran a ve son Rasul Muhammed as ma ümmet olanlara has olmadığını ve bizler müslümanlarız diyerek ve Allah ın dinine yardımcılar yok mu diye çağrı yapan Rasul ve Rasule cevap verip bu çağrıya icabet edenler kimlerdir.Yani çağrıyı yapan Rasulu ve çağrıya icabet edenlerin kim olduğunu anlatan açıklayan ayet hangisidir.

a-Musa as ve kavmi
b-ibrahim as ve hacer annemiz,ishak ve ismail as
c-İsa as ve havarileri
d-Süleyman as ve cinlerden olan ordusu

22.Allah tan gelen gerçeğe karşı nasıl davranılması gerektiğini anlatan ayet hangisidir.

a- Şüphecilerden olmama
b-Allah tan gelen gerçeğe sağır ve kör olmama
c-Duyarsız ve olduğu yerde çakılı kalmamak
d-erteleyenlerden olmama

23.De ki: Ey ehl-i kitap! Sizinle bizim aramızda müşterek olan bir söze geliniz: Allah'tan başkasına tapmayalım. O'na hiçbir şeyi eş tutmayalım ve Allah'ı bırakıp da................................ Eğer onlar yine yüz çevirirlerse, işte o zaman: Şahit olun ki biz müslümanlarız! deyiniz.

Aşağıdakilerden hangisi boş bırakılan yere gelecek en uygun ifadedir?

a-kimseyi dost edinmeyiniz
b-kimseyi sırdaş edinmeyiniz
c-kimimiz kimimizi ilâhlaştırmasın.
d-hiç biri

24.İbrahim as bahsedip ,ne olmadığını ve ne olduğunun geçtiği ayet hangisidir.

a-ibrahim müşrik değil,muvvahiddi
b-ibrahim azerin oğlu değil,yeğeniydi
c-ibrahim hem hırıstiyan hemde müslümandı
d- İbrahim, ne yahudi, ne de hıristiyan idi; fakat o, Allah'ı bir tanıyan dosdoğru bir müslüman idi; müşriklerden de değildi.

25.Doğrunun saklanmasında,doğru ile birlikte kullanılanın ve doğruyu bile bile saklamada kulanılanın ne olduğunu anlatan ayet hangisidir

a-Doğru ile teknoloji
b-Doğru ile eğri
c-Doğru ile yanlış
d-Doğru ile doğru


26.Ehli kitabtan bir kısmına emanet edileni eksiksiz tekrar iade edenler olduğu gibi,başında dursan bile tam iade edmeyenlerin olabileceklerini ve bunuda şu sebebten dolayı yaptıklarını anlatan ayet hangisidir.

a-Biz alemlere üstün kılınmışız
b-Bu mallar zaten bizim hakkımızdı
c-"Ümmîlere karşı yaptıklarımızdan dolayı bize vebal yoktur" demelerindendir.
d-ümmilerin mal sahipliği olamaz

27.Bile bile Allah a iftira atanlar,bu iftiralarını halka kitaptan olduğunu nasıl yaparak inandırmaya çalışırlar ve bu durumun geçtiği ayet hangisidir.

a- kitabı okurken dillerini eğip bükerler
b-dillerini sarkıtırlar
c-dillerinin muteber olduğunu söylerler
d-dillerindekini saklarlar

28.İslamdan başka bi dinin olmadığını ve dolayısıyla islamdan başka bi din iddasında bulunup ,başka dinleride din olarak kabul edip,onlarla diyalog kuranlardan bunun kabul olunmayacağını ve nasıl bir duruma düşeceğini anlatan ayet hangisidir.

a-ahirette böyle yaptığı için muhattab alınmayacağı
b-ahirette ziyan edenlerden olacaktır.
c-ahirette sorgusuz cehennme atılacağı
d-hiç birşey olmayacağı

29.İman etmelerine rağmen ve Rasulun hak olduğuna şahedet edmeleriyle ve ap açık deliller gelmesinden sonra,böyle bi durumda olupta halen inkarcılığa yönelenlerin,sapıklığı hak eden toplumlar olduğunu ve sapıklığı hak edme sebebleri nedir ve hangi ayette geçer..

a-büyüklük taslamaları
b-ayetleri bile bile inkar etmeleri
c-ayetlere burun kıvırmaları
d-Tıpkı günümüzde olduğu gibi Allah ın hükmüyle hükmetmeyip zalimlikler yapmaları,yani en büyük zalimlik, Allah ın hükmüyle hükmetmemek ve şirk koşmaktır.Zalimlikleridir,dolayısıyla Allah zalimler topluluğunu bundan dolayı doğru yola iletmez.

30.Allah yolunda yapılacak harcamaların nelerden olduğunu anlatan ayet hangisidir.

a-Altınlarınızdan
b-Sevdiğiniz şeylerden
c-gençliğinizden
d-paralarınızdan


31.İnsanlara hidayet ve bereket kaynağı olarak, ayrıca kurulan ilk evden ve evin nerde olduğundan bahseden ayet hangisidir.

a-mekkedeki ev
b-kudusteki ev
c-istanbuldaki ev
d-medinedeki ev

32.Yoluna Gücü yetenlere ve çeşitli nişanelerde bulunan ayrıca,müslümanların üzerinde Allah ın hakkı olan ibadet hangisidir ve hangi ayette geçmektedir

a-Rasulullah ın kabrini ziyarettir ve medine yoludur
b-umre ziyaretidir
c-Hac ibadetidir
d-mescidi aksadır

33.Kurtuluşa eren topluluk ve özelliğinden bahseden ayet handisidir.

a-devamlı cihad eden topluluk
b-devamlı infak eden topluluk
c-hayra çağırıp ,iyiliği emredip kötülüktende sakındıran topluluk
d-devamlı ilim öğrenen topluluk

34.İman edenlerin kimleri sırdaş edinmemelerini anlatan ayet hangisidir..

a-İman edenlerin dışındakilerin hepsini
b-yahudileri
c-hırıstiyanları
d-müşrikleri

35.Ey iman edenler! Kat kat arttırılmış olarak ......... yemeyin. Allah'tan sakının ki kurtuluşa eresiniz.
Boş bırakınal yere hangi ifade gelmelidir?

a-şarap yemeyin[içmeyin]
b-ölü etiyemeyin
c-domuz eti yemeyin
d-faiz yemeyin


36.Sadece bollukta değil ,darlıktada sadece Allah için kimler harcar ve hangi ayette geçer.

a-müslümanlar
b-müminler
c-takva sahipleri
d-cihad edenler

37.Bu (Kur'an), bütün insanlığa bir ............................................; takvâ sahipleri için de bir............................................ ve bir öğüttür.
Boş bırakılan yere hangisi gelmelidir?

a-nurdur-açıklama
b-yol gösterici-mükafat
c-mucize-artı
d-açıklamadır-hidayet

38.Peygamber,ölür veya öldürülürse,Peygamber hayattayken iman edip öldükten sonra tekrar eski yaşantısına[dinine-cahiliyesine] dönecek olanın Allah a karşı ne yapamıyacaktırı anlatan ayet hangisidir.Ve bu ayette ayrıca insanların imanlarının, bu peygamberde olsa ölümlü bir varlığa değilde her daim diri olan Allah a devamlı bağlı kalmasıyla sağlam kalabileceğini bize anlatmaktadır..

a-Allah a hiçbir şekilde ulaşamıyacaktır
b-Allah'a hiçbir şekilde zarar vermiş olmayacaktır
c-Allah a hiçbir şekilde nispet edemiyecektir
d-hiçbiri

39.Kıyamet günü, hainlik ettiği şeyin günahıyla nasıl geliniri anlatan ayet hangisidir..

a-hanlik ettiği boynuna asılı olarak gelir
b-bir yılan olarak boynuna dolanır
c-bir ateş topu olarak boynuna dolanır
d-hainlik ettiği onunla konuşacaktır

40.Daha önce bir sapıklık içinde olanlara Allah bir peygamber gönedererek nasıl yardımcı olmuşturu anlatan ayet hangisidir.

a-Peygamber onlara ayetleri okuyup temizleyip,onlara kitabı ve hikmeti öğreterek sapıklıktan kurtulmuşlardır..
b-Peygamber onlara ,yetiş ya peygamber deyince her nerde oulrlarsa onlara yetişeceğini söyleyerek
c-Peygamber onları almadan cennete girmeyeceğini söyleyerek
d-Peygamber onlara,kendinden sonra gelen gavs,kutup,sadat ve şeyhlerin onları kurtaracağını,onları aracı kılmalarını söyleyerek.


41.İnkar edenlere verilen mühletin ne için olduğunu anlatan ayet hangisidir.

a-biraz daha dünya nimetlerinden yararlansınlar,
b-biraz daha oyalansınlar
c-Onlara ancak günahlarını arttırmaları için
d-hiçbiri

42.Allah fakir kendilerininde zengin olduğunu söyleyenelrin bu sözlerini ne ile birlikte yazılacağını anlatan ayet hangisidir.

a-fakirlere hakları olan zekatları vermemeleriyle birlikte,
b-haksız yere peygamberleri öldürmeleri ile birlikte
c-cihada çağrılıp,bu çağrıya gelmemeleriyle birlkte
d-namaz kılmamalarıyla birlikte

43.Allah ın kendilerine kitap verdiklerinden aldığı sözün ne olduğunu anlatan ayet hangisidir..

a- "Onu mutlaka insanlardan saklayın, onu gizleyin" diyerek söz almıştı
b-"Onu mutlaka insanlara bi mal karşılığnda verin, onu sakın bedava vermeyin" diyerek söz almıştı
c-"Onu mutlaka insanlara açıklayacaksınız, onu gizlemeyeceksiniz" diyerek söz almıştı
d- "Onu mutlaka insanlara açıklamayın, onu sadece ölülere okuyun" diyerek söz almıştı

44.Allah ın kötülüklerini örteceği insanların,Allah yolunda neler yaşadıklarını ve bununla birlikte hangi ayette geçtiğini anlatan ayet hangisidir..

a-içinizden, çalışan hiçbir kimsenin yaptığını boşa çıkarmayacağım. Onlar ki, hicret ettiler, yurtlarından çıkarıldılar, benim yolumda eziyete uğradılar, çarpıştılar ve öldürüldüler; andolsun, ben de onların kötülüklerini örteceğim
b-zekat veren ve namaz kılan
c-gece namazı kılan
d-hepsi

45.Yapmadıklarıyla övünmek isteyenlerin durumunu ve sonuçta ne olacaklarını anlatan ayet hangisidir..

a-sanma ki onlar azap görecek, kurtulacaklardır.
b-sanma ki onlar azaptan kurtulacaklardır. Onlar için elem verici bir azap vardır
c-sanma ki onlar cehenneem girecek, kurtulacaklardır.
d-onlara bu yaptıkları sorulmayacak bile



46."Ey Rabbimiz, bizleri doğru yola ilettikten sonra.......... kaydırma, bize katından ...... bağışla, kuşkusuz sen bağışı bol olansın''ayetinde boşluğa hangi ifadeler gelmelidir?


a. kalplerimizi-rahmet
b.Vücudumuzu-selamet
c.yüzümüzü-merhamet
d.Dilimizi-rahmet



47.Aşağıdaki aetlerden hangisi surede geçer?

a.Hiç şüphesiz Allah sözünden caymaz
b. Onlar (kafirler) Cehennem ateşinin yakacağıdırlar
c.Hiç kuşkusuz Allah'ın azabı ağırdır
d.Hepsi


48.Bedir savaşında karşılaşan guruplardan,alınacak ne gibi dersler vardır?

a.Taraflardan biri Allah yolunda savaşıyordu, öbürü ise kafirdi ve karşı tarafı gözleri ile kendilerinin iki katı olarak görüyorlardı
b.Hiç kuşkusuz Allah dilediğini yardımı ile destek1er.
c.Bu olayda basiret sahipleri hesabına ibret dersi vardır
d.Hepsi


49.Hangisi surede belirtilen ve insanlara cazip,süslü gösterilen şeydir?

a. Kadınlara, evlâdlara, tartı tartı biriktirilmiş altın ve gümüşe
b.otlağa yayılmış atlara, küçükbaş hayvanlara
c.ekinlere karşı aşırı tutkunluk
d.Hepsi


50.Aşağıdakilerden hangisi,surede takva sahiplerine verilecekler arasında değildir?

a.Rabbleri katında sürekli kalacakları, altından ırmaklar akan Cennetler
b.Dünyada zorluk ve cefa
c.el değmemiş eşler
d. Allah'ın hoşnutluğu


51.Aşağıdakilerden hangisi takva sahiplerine ait bir davranıştır?

a.Bu kimseler `Ey Rabbimiz, inandık, günahlarımızı affeyle, bizleri Cehennem ateşinin azabından koru' derler
b.sabırlılar, samimî bağlılar, gönülden kulluk edenlerdir
c.mallarını Allah yolunda harcayanlar ve seher vakitlerinde günahlarının bağışlanmasını dileyenlerdir
d.Hepsi


52.Sureyle ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğrudur?

a.Surenin ilk bölümü Tevhid gerçeği ile uluhiyyet, otorite ve risalet birliğini ortaya koymayı hedef alıyordu
b.Gerçek müminler ile kalbinde eğrilik bulunan sapıkların Allah'ın ayetlerine ve kitabına karşı tavırlarını tasvir ediyor
c.Sapıkları geçmişte ve günümüzde inkar edenlerin çarpıldığı cezanın aynısıyla tehdit ediyor
d.Hepsi doğrudur


53.Kitap verilenler, kendilerine bilgi geldikten sonra nasıl davranmışlardır?

a.karşılıklı ihtirasları yüzünden anlaşmazlığa düştüler
b.birbirlerine kenetlendiler
c.Müslümanlara karşı zulümleri arttı
d.Hiçbiri


54.Kim Allah'ın ayetlerini inkar ederse bilsin ki, .................. çok çabuktur''ayetinde boşluğa hangisi gelmelidir?

a.Allah'ın azabı
b.Allah'ın hesaplaşması
c.Allah'ın rahmeti
d.Allah'ın merhameti


55.Surede,Kafirlerin durumu kime benzetiliyor?

a.Bahçe sahiplerine
b.Ashabı kehf
c.Firavunoğullarına
d.Hepsi


56.Allah'ın iradesi ve insanların işleri ile evrenin işlerinin yürütülmesini beraberce zikredildiği ayet hangisidir?

a.24-25
b.26-27
c.35-36
d.45-46


57.Müminler, müminleri bırakarak kafirleri dost edinebilirlermi?

a.Evet
b.Hayır
c.Bazen
d.Aradabir


58.Allah kimleri alemlere üstün kıldı?

a.Adem-Nuh-İbrahim
b.İsa-Musa
c.Lokman-Zülkarneyn
d.Hiçbiri


59.Surede hangisine değinilmez?

a.Cinler alemi
b.Hz.İsa kıssası
c.Hz.Meryemin doğuşu
d.Allah'ın kudreti



60.Melekler,Meryeme neler söylediler?

a.Allah seni seçti, arındırdı ve dünyanın kadınlarına üstün kıldı
b.Rabbinin huzurunda saygı ile dur
c.Secdeye kapan ve rükua varanlarla birlikte sen de rükua var
d.Hepsi


61.Aşağıdakilerden hangisi,meleklerin,Meryeme,İsa-Mesih in özelliklerine dair verdikleri bilgilerdendir?

a. O dünyada da ahirette de yüce, şanlıdır ve Allah'ın yakınlarındandır
b.O daha beşikteyken ve yetişkinlik çağında insanlarla konuşacaktır ve salih kullarındandır
c.Allah O'na Kitab'ı, Hikmet'i, Tevrat'ı ve İncil'i öğretecek
d.Hepsi


62.İsrailoğullarının inkarcı tutumları karşısında İsa'ya yardımcı destekçi olacaklar kimlerdir?

a.Papazlar
b.Rahipler
c.Havariler
d.Hahamlar



63.Aşağıdakilerden hangisi İsa nın ölümü,Allah katına yükseltilmesiyle ilgili çıkarılacak sonuçlardan biridir?

a. O'nun vefatı nasıl gerçekleşti ve o nasıl yükseltildi... Bu konu Allah'tan başkasının yorumunu bilemeyeceği "müteşabih" kapsamına giren gayb meselesidir.
b.Bu meselelerin peşine düşenler ve onları tartışma konusu edenler sonunda kuşkuya kapılırlar, kafaları karışır ve çıkmaza girerler
c.Allah'ın bilgisine havale edilen bu meselede ne kesin bir gerçeğe ne de gönül huzuruna kavuşabilirler
d.Heps sabetlidir


64.İsa a.s kıssasıyla yüce Allah hangi hakikati vurguluyor?

a.Allah katında İsa örneği, Allah'ın topraktan yarattıktan sonra ' ol" demesi ile oluveren Adem örneği gibidir
b.Bu anlatılanlar gerçek olaylardır
c.Sana okuduğumuz bu kıssalar ve direktifler, ayetlerden ve hikmetli zikirdendirler
d.Herpsi


65.İsa peygamberin,Yahudi yada Hristiyan olduğunu iddia edenlere karşı,Kuranı Kerim in cevabı ne olmuştur?

a.Siz bimezsiniz
b.O üstün bir ırktı
c. İbrahim ne yahudi ve ne de hıristiyan idi. O dosdoğru bir müslümandı. müşriklerden değildi
d.Hiçbiri


66.Allah kimlerin dostodur?

a.Cihad edenlerin
b.Mü'minlerin
c.Yoksulların
d.Gariplerin


67.Kitap ehlinin maksadı nedir?


a.Üstünlük sağlamak
b.Mü'minleri yoldan çıkarma sevdasına kapıldılar
c.Ezilmiş olduklarnı düşündüler
d.Hiçbiri



68.''......................, Allah'ın elindedir, onu dilediğine verir. Allah'ın ...........u geniştir ve O her şeyi bilir''ayetinde boşluğa hangisi gelmelidir?

a.Lütuf
b.Merhamet
c.Kerem
d.Rahmet



69.Aşağıdakilerden hangisi kitap ehlinin özelliklerindendir?

a.Kitap ehlinden öylesi var ki, yanına yüklü bir emanet bıraksan onu sana geri verir
b.öylesi var ki, eğer ona bir dinarcık emanet versen, sürekli tepesinde dikilmedikçe onu sana geri vermez
c.Bile bile Allah adına yalan söylerler
D.Hepsi



70.Allah kimleri doğru yola iletmez ve cezaları nedir?

a.iman ettikten sonra kafir olan zalimleri-Allah'ın, meleklerin ve tüm insanların lanetine uğramalarıdır
b.Mü'minlere eziyet edenleri-alevli cehannem
c.Savaşa katılmayanları-Dünyada zulmet
d.Hiçbiri



71.Küfredip,kafir olark ölenlerin durumu nasıl anlatılıyor?

a.bunların hiç birinden yeryüzü dolusu kadar altını fidye olarak verse bile kabul edilmez
b.Onları acıklı bir azap beklemektedir
c.hiçbir yardımcı bulamazlar
d.Hepsi



72.İman ettikten sonra,kafir olan ve kafirliğini koyulaştıranların durumu nasıldır?

a.Tevbeleri hemen kabul edilir
b.Dikkate dahi alımazlar
c.bunların tevbeleri kesinlikle kabul edilmez, bunlar sapıkların ta kendileridir
d.Koyuluklaına göre derecelere ayrılacaklar


73.İyilik mertebesine ulaşmanın şartı nedir?


a.Cihad etmek
b.Cömert olmak
c.İnfak etmek
d.Özgüvenli olmak


74.Surede ''zalimlerin ta kendileridir''diye ifade edilenler kimlerdir?

a.Sarhoşlar
b. Allah adına yalan uyduranlar
c.Allah adına kurban kesmayenler
d.Allah için sabah akşam dua etmeyenler


75.Aşağıdakilerden hangisi,sure kapsamında,Kabe ile ilgili söylenebilecek doğru bir bilgidir?

a.İnsanlar için kurulan ilk ev Mekke'deki bütün canlılar için bereket ve hidayet kaynağı olan (Kâbe)dir
b.Orada apaçık deliller ve İbrahim'in makamı vardır. Kim oraya girerse güvenliğe erer
c.O na yol bulabilenlerin Kâbe'ye haccetmesi Allah'ın, insanlar üzerinde hakkıdır
d.Hepsi geçer



76.Mü'minler kitap ehline karşı nasıl uyarılıyorlar?

a.Kendilerine kitap verilenlerin bir grubuna uyarsanız bunlar sizi iman ettikten sonra döndürüp kafir yaparlar
B.Kendilerine kitap verilenler sizi kıskanıyorlar ve hasetleri çok büyük
c.Kendilerine kitap verilenler,Allah onları yokedecek
d.Hiçbiri



77.''Ey müminler, Allah'tan .................. korkunuz ve mutlaka .................. olarak ölünüz''ayetinde boşluğa hangileri gelmelidir?

a.Dilediğiniz gibi -severek
b.gerektiği gibi - müslüman
c.Yeterince - kelimei şahadet getirmiş olarak
d.Hiçbiri


78.Kurtuluşa erenler kimlerdir?

a.Hayra çağıran, iyiliği emredip kötülükten sakındıran
B.Namazını dosdoğru kılan
c.Vatanını seven
d.Görüşlerinde isabetli olan


79.Kuran bize kimler gibi olmamamızı emrediyor?

a.Liderlerini yüceltip,eleştirilmeyenler gibi olmayınız
b.kendilerine apaçık ayetler geldikten sonra parçalanıp çatışmaya düşenler gibi olmayınız
c.Gurubuna hiçbirşey söylenemeyenler gibi olmayınız
d.Hocalarından başkasını kabul etmeyenler gibi olmayınız



80.Aşağıdakilerden hangisi İslam ümmetinin özelliklerindendir?

a.Allah'a inanır
b.İyiliği emreder
c.Kötülükten sakındırır
d.Hepsi



81.Aşağıdakilerden hangisi kitap ehliyle ilgili değildir*


a.Kitap ehlinin hepsi inkarda ve küfürdedir,kurtulışa eremeyeceklerdir
b.Kitap ehlinin içinde geceleri ayakta durup Allah'ın ayetlerini okuyan ve secdeye kapanan bir kesim vardır
c.Bunlar Allah'a ve ahiret gününe inanırlar, iyiliği emrederek kötülükten sakındırırlar, hayırlı işlere koşarlar. Onlar iyi kullardandırlar
d.Kitap ehlinden Allah'ın ipine ve insanlar ile yaptıkları antlaşmalara bağlı kalanlar müstesna,Nerede olsalar, onlara aşağılık damgası vurulmuştur



82.Hangisi kafirlerin durumuyla ilgili doğrudur?

a.ne malları ve ne de evlatları kendilerine Allah'a karşı hiçbir fayda sağlamayacaktır
b.Onlar Cehennemliktirler
c.orada sürekli olarak kalacaklardır
d.Hepsi



83.Kafirlerin dünya hayatındadki maddi harcamaları neye benzetilerek tasvirediliyor?


a.Ayaz yemiş ekin
b.Kırağı çalmış bahçe
c.kendilerine zulmetmiş kimselerin tarlası üzerinden eserek bu tarlanın ekinini mahveden dondurucu rüzgara benzer.
d.Hiçbiri




84.Mü'minler kimleri sırdaş ve dost edinmemeli?


a.Akrabalarından başkasını
b.Kendilerinden başkasını
c.Komşusundan başkasını
d.Evlatlarından başkasını



85.Surenin akışı içinde ,Allah hangi savaşta mü'minleri zafere ulaştırdı?


a.Bedir
b.Hendek
c.Tebük
d.Sıffin



86.Yüce Allah kaç melek göndermiştir?

a.beşbin nişanlı melek
b.on bin alaca melek
c.yüzbin kalkanlı melek
d.o gün melek gelmedi



87.Yüce Allah,mü'minlere bu yardımı neden yaptı?


a.Galibiyet ancak onların olsun diye
b.size müjde olsun ve bu sayede kalpleriniz rahatlasın diye
c.Üstün gelsinler diye
d.Hiçbiri




88.Allah ya onların................... kabul eder ya da ........................ yüzünden onları azaba çarptırır'' ayetinde boşlulara hangisi gelmelidir?

a.Cihatlarını- bencillikleri
b.Zekatlarını -malları
c.Tevbelerini-zalimlikleri
d.Namazlarını-riyakarlıkları



89.Aşağıdaki ayetlerden hangisi surede geçer?


a.Allah kafirlerin bir bölümünü kırıma uğratmak ya da bozguna düşürüp umutsuz biçimde geri dönmelerini sağlamak için size zafer kazandırdı
b.Göklerde ve yerde ne varsa hepsi Allah'ındır
c.O dilediğini affeder, dilediğini de azaba çarptırır. Hiç kuşkusuz Allah affedici ve merhametlidir
d.Hepsi geçer



90.Aşağıdaki emirlerden hangisi surede geçer?


a.Allah'a ve Peygamber'e itaat ediniz ki rahmete kavuşabilesiniz
b. Kafirler için hazırlanmış olan cehennem ateşinden sakınınız.
c.Ey müminler, sakın sürekli katlanan faizi yemeyiniz
d.Hepsi geçer



91.Takva sahipleri için neler vardır?


a.Allah tarafından affedilmek ve altından ırmaklar akan, içinde sürekli kalacakları Cennetlerdir
b.Dünyada bolluk ve rahat bir hayat
c.En az 3 tane erkek evlat
d.Geçimli eş,mutlu bir aile hayatı



92.Allah kimleri sever?

a. iyilikseverleri sever
b.Birbirini sevenleri
c.İbadete devam edenleri
d.Vatanseverleri



93.Başımıza gelen musibetlere üzülmememiz gerektiği,zorluk karşısında sabır gücünün sınanması hangi ayette geçer?

a.128
b.139
c.172
d.175




94.Surede Uhud savaşına ilişkin bilgiler hangi ayetlerde geçer?


a.169-170-177
b.180-181-182
c.140-141-142
d.Surede geçmez


95.Aşağıdaki ayetlerden hangisi surede geçer?


a. Allah iyi işler yapanları sever
b.Ey müminler, eğer kâfirlere itaat ederseniz sizleri topuklarınız üzerinde geriye döndürürler de hüsrana uğrarsınız
c.Allah'tır sizin mevlânız. O yardım edenlerin en hayırlısıdır
d.hEPSİ GEÇER



96.Aşağıda verilenlerden hangisi kafirlerle ilgilidir?

a.onlar kendilerine hiçbir güç verilmemiş olan nesneleri Allah `a ortak koşmuşlardır
b.Onların gidecekleri yer Cehennem'dir
c.Allah kalplerine korku salmıştır
d.Hepsi



97.''Kuşku yok ki, ...........de.............de Allah katında toplanacaksınız'' ayetinde boşluğa hangileri gelmelidir?


a.İsteseniz de istemesenizde
b.Zorla yada isteyerek
c.Ölseniz de öldürülsenizde
d.Hiçbiri



98.Aşağıdakilerden hangisi surenin mesajlarından dır?


a.Dünya hayatı geçicidir
b.Allah katında din İslamdır
c.Ahirette herkes iyi kötü bütün yaptıklarını bulacaktır
d.Hepsi



99.Aşağıdakilerden hangisi surenin konularındandır?

a.Kuran'ın özellikleri
b.Ehli kitabın durumu
c.Müslümanların ehli kitaba karşı tutumları
d.Hepsi



100.Aşağıdakilerden hangisi surenin msjlarındandır?

a.Faiz haramdır
b.Müminler kendilerinden başkalarını dost edinmemelidirler
c.Kişi sevdiği şeylerden İnfakta bulunmalıdır
d.Hepsi

CEVAPLAR..
1.D (3)
2.B (3)
3.C
4.A
5.D (10)
6.B (11)
7.D
8.A
9.C
10.A
11.C
12.B
13.D
14.A
15.B
16.B
17.D
18.A
19.C
20.A
21.C (52)
22.A (60)
23.C (64)
24.D (67)
25.B (71)
26.C (75)
27.A (78)
28.B (85)
29.D (86)
30.B (92)
31.A (96)
32.C (97)
33.C (104)
34.A (118)
35.D (130)
36.C (134)
37.D (138)
38.B
39.A (161)
40.A
41.C (178)
42.B (181)
43.C (187)
44.A (195)
45.B (188)
46.A (8)
47.D
48.D (13)
49.D (14)
50.B (15)
51.D (16-17)
52.D
53.A (19)
54.B
55.C (11)
56.B
57.B (28)
58.A (33)
59.A
60.D (42-43)
61.D
62.C (52)
63.D
64.D (58-59-60)
65.C
66.B (68)
67.B (69)
69.D (75-76)
70.A (86-87)
71.D (90)
72.C (91)
73.C (92)
74.B (94)
75.D (96-97)
76.A (100-101)
77.B (102)
78.A (104)
79.B (105)
80.D (110)
81.A (113-114)
82.D (116)
83.C (117)
84.B (118)
85.A (123)
86.B (125)
87.B (126)
88.C
89.D
90.D (130-132)
91.A
92.A (134)
93.B
94.C
95.D
96.D
97.C
98.D
99.D
100.D




[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]
__________________

《 " Lâ Edrî " Nısfu'l-İlm 》



Alıntı ile Cevapla
Alt 04.Mart.2016, 16:48   Mesaj No:4
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik tarihi: 15.Kasım.2011
Arkadaşları:61
Cinsiyet:bayan
Bulunduğu yer:Trabzon
Yaş:37
Mesajlar: 5.961
Konular: 286
Beğenildi:2830
Beğendi:2171
Takdirleri:1508769
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: İncelenmiş,Düzenlenmiş Haliyle Sorularla Surelerimiz

4-NİSA SURESİ

*NİSA SURESİ BİZE NE ANLATIYOR*

Bu sure islami bir toplumun ahlaki değerlerini,ayrıca sosyal ve siyasal yapısına dair bilgiler vermekte.Bunun için islamı kabul eden bu yeni toplumun,eski yaşantısındaki islam ile çakışan,çelişen kısımları törpülenip yeniden islami değerler nakşediyordu.

İslamı kabul eden bu yeni toplumun inşası esnasında,kopup geldikleri eski toplumlarıyla olacak hertürlü karşılıklı savaşada hazırlıklı olmalarıyla birlikte onlar gibi görünmeye çalışan munafıklarında özelliklerini bildirip,hertürlü tedbir almaya yönlendiren fiili bir yapılandırmaya gidiliyordu

Ayrıca bu surede,tağut ve tağuti bir düzeni ayakta tutanların yine o toplumun kendisi olduğunu bunuda askeri kanatla yapıldığına dair bilgiler verilmektedir.

1. Bu sure toplumu oluşturan Aileden ve öneminden bahseder.

2.Evlilikte eşlerin hak ve hürriyetlerinden bahseder.

3.Kadının aile içindeki ve toplum içindeki yerinden bahseder.

4.Yetimlerin haklarından ve emanetlerin ehil kişilere verilmesinden bahseder.

5.Miras hukukundan,paylaştırılmasından bahseder.

6.Ekonomik faaliyetler ve düzelemelerden bahseder.

7.İslamın ceza hukukunun temelleri atılır.içki zina vb suçların cezaları belirlenir..

8.Dürüst,temiz ve erdemli yani islamın ahlakıyla ahlaklanmayı emreder ve toplumdaki örnek şahsiyet olmayı,Allah ile ve diğer insanlar ile nasıl bir ilişki bağı ,iletişim kurması gerektiğini öğütler.

9.İslamda gerek ferd gerek toplumsal bir disiplininden bahseder.

10.Müslümanlara uyanık olmaları ve onların Ehli Kitabı takip etmemeleri konusunda ikazlar yapılarak, Ehli Kitabın ahlâkî ve dinî durumu tekrarlanır. Münafıkların hem özelliklerinden hemde durumu eleştirilir ve müslümanların onları gerçek müslümanlardan ayırdedebilmesini sağlamak için münafıklık ile gerçek imanın belirgin özellikleri anlatılır.

11.Müslümanların kendilerine karşı olan toplumlara karşı uyanık olmalarını ve savaşılması gerektiğinde hazır olmalarından bahseder.

12.Müslümanlar sadece Allah yolunda,yani Allah ın kanunlarının yeryüzüne hakim olması için savaşanlara katılarak askerlik vb görevler alabileceklerini,aksi takdirde tağut yani Allah a kafa tutan ,Allah ın kanununu yok sayıp ilahlık taslayaların tarafında olunamıyacağından bu yönde olaların ancak kafir müşriklerin olduğundan bahseder.

13.Müslümanların ancak islami mahkemelerde muhakeme olunabilirler,diğer tağuti mahkemelerde muhakemeleşmenin şirk olduğundan bahseder.

14.Müslümanlar her kimlerle alaşma yapmışlarsa yapsınlar,asla müslüman olmayanlara güvenmemesi gerektiğini,buun için her daim tedbirli davranılması gerektiğinden bahseder.

15.savaş hukukundan ve müslümanlar ile savaşmayanlara uygulanacak tavır ve davranıştan bahseder.

16.Müslümanlar az sayıda olsalarda,gerçek ahlaki yapıda oldukları ve islamdan taviz vermedikleri müddetçe başarılı olunacağından bahseder.Aksi durumda hem zilletle birlikte islamdanda olunacağından bahseder.

17.İslamın her daim gündemde tutması gerektiği TEBLİĞ görevinide asla unutmayıp eksiltemiyeceğinden her daim gündemde canlı tutulması gerektiğinden bahseder.

NİSA SURESİ SORU VE CEVAPLARI

1 - Yetimlere mallarını velisi ne zaman vermelidir?

A- Evlenme çağına gelince
B- 12 yaşına gelince
C- Evlendikten sonra
D- Okula başlayınca


2 – Yetim malını yiyenin karnına ne gider?

A- Yemek
B- Haram
C- Ateş
D- Taş



3 – Allah katında makbul olan tevbe hangisidir?

A – Sabah erkenden yapılan tevbe
B - Ölmeden önce yapılan tevbe
C – Akşam yatarken yapılan tevbe
D – Cahillikle günah işleyip çok geçmeden yapılan tevbe



4 – Ölüm çatınca yapılan tevbenin durumu ne olur?

A – Makbul değildir
B – Makbuldür
C – Allah’ın affetmesi umulur
D – Başkalarının kendisine şefaat etmesini bekler



5 – Hanımına verdiği bir şeyi erkek geri alabilir mi?

A – Alabilir
B – Alamaz
C - İhtilaflıdır
D - Hiçbiri


6 – Aşağıdakilerden hangisi erkeğe nikâhı haram olan kadınlardan değildir?

A – Üvey anne
B – Süt anne
C – Süt kardeş
D – Hala kızı




7 – Büyük günahlardan kaçınırsak bize ne var?

A – Çok sevap kazanırız
B - Makamı Mahmud’a ulaşırız
C - Küçük günahlarımız affolunur
D – Melekler bize dua eder



8 – Sadakatsiz kadınlara sırasıyla hangi cezalar verilir?

A – Dövmek – Yatağını ayırmak – Boşamak
B – Öğüt vermek – Yatağını ayırmak – Hafifçe dövmek
C – İki taraftan tarafsız hakem tutmak – Dövmek – Boşamak
D – Yatağını ayırmak – Hafifçe dövmek – Boşamak



9 – Evli çiftin aralarının açılmasından endişe edilirse ne yapılır?

A – Erkek ve kadının ailesinden birer hakem tayin edilir
B – Akrabalar toplanır
C – İki tarafa da öğüt verilir
D – Aralarını bulmak için yalan söylenir


10 – Selamı nasıl cevaplamalıyız?

A – Daha güzeliyle ya da aynısıyla
B – Selam Hidayete tabi olanlara olsun
C – Merhaba
D - Selametle




11 – Emanetler kime teslim edilmelidir?

A – Hakime
B – Lidere
C- Ehline
D – Fakirlere


12 – Hata ile mümin öldüren ne öder?

A – Bir köleyi azat etmek ve iki ay oruç tutmak kefareti öder
B – Bir köleyi azat eder ve diyet öder
C – Diyet öder ve iki ay oruç tutar
D – On fakiri iki ay doyurur ve iki ay oruç tutar



13 – Gizli toplanmaların çoğunda hayır yoktur. Bundan hariç hangi toplantılarda hayır vardır?

A – Meclis toplantılarında
B – Panellerde
C – Yardımlaşma, iyilik yapma ve insanların arasını düzeltme toplantılarında
D – Malayani toplantılarda



14 – Kimlerin aleyhine bile olsa doğru şahitlik yapılmalı?

A – Anne – baba ve akrabaların
B – Karı – kocanın
C – Münafıkların
D - Müşriklerin

15 – Cehennem ateşinin en dibinde kimler olacaktır?

A – Fâsıklar
B – Kafirler
C – Müşrikler
D – Münafıklar


16 – Allah’ın ayetlerinin inkar edildiği ve alaya alındığı ortamda tavrımız ne olmalıdır?

A – Orayı terk etmeliyiz
B – Onları sessizce dinlemeliyiz
C – Öğüt vermeliyiz
D – “ Selam “ deyip geçmeliyiz



17 –Münafıklar Cehennemin dibini boylamamak için ne yapmalıdırlar?

A – Peygamberin her dediğini yapmaları
B – Cihat
C - Tevbe
D – Şehadet getirmeleri



18 – Münafıklar ( iki yüzlüler ) kimi aldatmaya çalışıyorlar


A- Allah’ı ve Mü’minleri
B- Peygamberi
C- Kendilerini
D- Ehli Kitabı



19 – Kadın kocasının kötü davranmasından ve yüz çevirmesinden korkarsa ne yapılmalıdır?

A – Boşanmalılar
B - Aralarındaki sorunu uzlaşarak düzeltmeliler
C – Hakem tayin etmeliler
D – Yataklarını ayırmalılar




20 – Allah yükünüzü hafifletmek ister.Çünkü insan ……….. yaratılmıştır.

Yukarıdaki boşluğa ne gelmelidir?

A – İhtiraslı
B – Tembel
C – Sudan
D – Zayıf


21.Birşeye niyet etmek,kastetmek anlamlarına gelen kelime hangisidir?

a.Teyemmüm
b.Gusl
c.Abdest
d.Fıtr


22.İnananlara,hangi durumlarada namaza yaklaşmamalrı uyarısı yapılıyor?

a.Sarhoşken, ne dediğinizi bilene kadar
b.cünüpken,
c.cünüpken, yolcu olan müstesna gusledene kadar
d.Hepsi


23.Rabbimiz herkesi kitaba imana, kitap kaynaklı bir hayat yaşa*maya çağırdığı ayet hangisidir?

a.45
b.44
c.47
d.52


24.Allah hangi günahı bağışlamaz

a.Sarhoşken namaza yaklaşanı
b.Cünüpken gusletmeyeni
c.Kendisine ortak koşmayı
d.Teyemmüm yapmayanı


25.Kendilerine kitap verilenler;puta şeytana tapan inkarcılara karşı hangi duyguyu besliyor ve ne diyorlardı?

a.Bunlar, inananlardan daha doğru yoldadırlar.
b.Bunlar inananların tırnağı bile olamazlar
c.Bunlar şeytanın oyuncağı olmuşlar
d.Biz sizden daha çok şeytanın kuklasıyız


26.Hangisi surede geçen emirlerdendir?

a.Allah'a itaat edin, Peygambere itaat edin
b.sizden buyruk sahibi olanlara itaat edin
c.Eğer bir şeyde çekişirseniz, Allah'a ve âhiret gününe inanmışsanız onun hallini Allah'a ve peygambere bırakın
d.Hepsi


27.Kitaba ve peygambere gelin dendiği zaman ,büsbütün uzaklaşanlar kimlerdir?

a.Müşrik Araplar
b.Ebu leheb ve arkadaşları
c.Münafıklar
d.Hiçbiri


28.Allah'a ve ahiret gününe iman edenler kimlerle beraberdirler?


a.Sevdikleriyle
b.Allah'ın nîmetine eriştirdiği peygamberlerle, dosdoğru olanlar, şehidler ve iyilerle beraberdirler
c.Evlatlarıyla
d.Cennette mal mülk içinde


29.Dünya hayatı yerine ahiret hayatını alanlara Allah neyi emrediyor?

a.Al*lah yolunda savaşsınlar
b.Namazı dosdoğru kılsınlar
c.Harama bakmasınlar
d.Akletsinler


30.Allah katından büyük bir ecir kimlere vardır

a.Allah yolunda savaşan
b.Allah yolunda savaşıp öldürülen
c.Allah yolunda savaşıp galip gelirse
d.Hepsi



31.''İnananlar Allah yolunda ............İnkâr eden*ler ise şeytan yolunda .........''.Aywetinde boşluğa hangileri gelmelidir?

a.cennetliktirler- zulmetmişlerdir
b.savaşırlar-harb ederler
c.savaşırlar-eğlenirler
d.Ölürler-direnirler



32.''Elinizi savaştan çekin''emri dahilinde,aşağıdakilerden hangisi söylenevbilir?

a.Mekke’de İslâm’ın başlangıç dönemlerinde Rabbimiz mü’minlerin sa*va-şabilecek durumlarının, güçlerinin olmadığını bildiği için onlara El*lerinizi savaştan çekin, şu anda savaşacak gücünüz yoktur, şimdi sizler savaşı değil de namazı ve zekâtı icra edin.
b.Bireysel bir kulluk olarak namazı ikâme edin ve toplumsal kulluğunuz olan zekâtınızı ve*rin. Böylece bedenlerinizde ve mallarınızda Allah’ın söz sahipliğini kabul edin diyor
c.hem o günün Müslümanlarına hem de kıya*mete kadar onların durumunda bulunan, savaşabilecek gücü ve öz*gürlüğü bulunmayan Müslümanlara Rabbimizin bir ilhamı, bir yasası*dır. Yâni güçsüz ve köle durumundaki Müslümanlara bir hafifletme yasasıdır
d.Hepsi isabetlidir


33.Yüce Allah'ın herşeyin karşılığının verlileceğini söylediği ayet hangisidir?

a.77
b.86
c.85
d.88



34.Müslüman bir kardeşimiz bize selam verdiğinde nasıl mukabele etmemiz buyuruluyor?

a. sadece müslümanlar selam verir
b.ondan daha iyisiyle selâm verin veya ayniyle mukabele edin
c.Üç kere kafa sallayın
d.Elinizi göğsünüze koyarak,kafanızı eğiniz


35.Aşağıdaki ayetlerden hangisi surede geçer?

a.Allah her şeyin hesabını gereği gibi yapandır.
b.Allah'tan daha doğru sözlü kim olabilir
c.Allah'ın saptırdığı kim*seye sen hiç yol bulamayacaksın.”
d.Hepsi geçer



36.Müslüman olduğunu bildiren kişiye;araştırmadan,anlamadan söylenmemesi gerekn söz hangisidir?

a.Geçmiş günahların için tevbe et
b.Sen mü'min değilsin
c.Sen samimi değilsin
d.Hangi mezhep,hangi cemaattensin



37.Allah yolunda hicret eden kişiye nasıl bir mükafat vardır?

a.yeryüzünde çok bereketli yer ve genişlik bulur
b.Huriler,cennet nimetleri
c.Malında çoğalma
d.Hiçbiri


38.Aşağıdakilerden hangisi yolculuk esnasında namazın nasıl olması gerektiğiyle ilgili bir açıklamadır?


a.Namaz şüphesiz, inanan*lara belirli vakitlerde farz kılınmıştır
b.Yolculuk ettiğinizde, kâfirlerin size bir fena-lık yapmasından korkarsanız, namazı kısaltmanızda size bir sorumluluk yoktur
c.Yolculukta namaz sorumluluğu yoktur,kazaya bırakabilirsiniz
d.Hiçbiri


39.Sıcak savaş ortamında bile,namaz terkedilemez.Aşağıdakilerden hangisi,savaş durumunda,mü'minlerin namazlarını kılmalarıyla ilgili bir açıklmadır?

a.Ey Muhammed! Sen içlerinde olup da namazla*rını kıldırdığın zaman, bir kısmı seninle beraber namaza dursun ve silahlarını da yanlarına alsınlar
b.secdeyi yaptıktan sonra onlar arkanıza geçsinler; kılmayan öbür kısım gelsin,seninle beraber kılsınlar, tedbirli olsunlar, silahlarını alsınlar
c.Yağmurdan zarar görecekseniz veya hasta olursa*nız, silahlarınızı bırakmanıza engel yoktur, fakat dikkatli olun
d.Hepsi



40.''Namazı kıldıktan başka, Allah'ı ayakta iken, otururken, yan yatarken de anın. Emniyete kavuştuğu*nuzda, namazı gereğince kılın. Namaz şüphesiz, inanan*lara belirli vakitlerde farz kılınmıştır'' bu ayetle ilgili aşağıdakilerden hangisi isabetli bir bilgidir?


a.Allah’ın kitabıyla beraber olun, Allah’ın âyetle*rini gündeminize alın, Allah’ın yasalarını hatırlayıp gündem maddesi yapın
b.savaşta Allah’la beraberiz, savaşın en kızışkın halinde, ölürken öldürürken Allah’la beraberiz, Allah’ın âyetleriyle be*raberiz, namazla beraberiz. Hayat memat kavgasının en kritik nokta*sında bile namaz vasıtasıyla Allah’la diyalogumuzu kesmeyeceğiz
c.savaştan uzaklaşıp, savaş ortamı bitip de emniyete, gü*venliğe kavuştuğunuz zaman da savaş öncesi namazınızı nasıl kılıyor idiyseniz, ağır ağır, yavaş yavaş, namaz içinde okuduğunuz âyetlerin mânâlarını düşüne düşüne, âyetlerin bilincine ere ere, ne dediğinizin ne okuduğunuzun, Allah’tan hangi mesajları aldığınızın ve Allah’a hangi sözleri verdiğiniz farkına vara vara namazlarınızı kılın. Namaz*larınızı vaktinde kılın
d.Hepsi isabetlidir



41.Surenin akışına göre,Allah kimi sevmez?


a.hainlikte direnen suçluyu
b.Hayırda yarışanı
c.Birbirini kıskananı
d.Hiçbiri


42.Allah'ı merhamet sahibi olarak bulacaklar kimlwrdir?

a.Kötülük işleyip,sonra bağışlanma dileyen
b.Kurbanını kesip,Hacc vazifesini yerine getiren
c.Yetimi koruyup gözeten
d.Hepsi



43.Allah'a tapmayanlar kimlere taparlar?


a.Mal mülk
b.Tanrıçalar ve inatçı şeytan
c.Puta
d.Hiçbiri


44.Aşağıdakilerden hangisi şeytanın sözlerindendir?


a.Kullarını mutlaka saptıracağım, onlara kuruntu kurduraca*ğım
b.develerin kulaklarını yarmalarını emredeceğim
c. Allah'ın yarattı*ğını değiştirmelerini emredeceğim
d.Hepsi



45.Kendilerine zerre kadar zulmedilmeyecek olanlar kimlerdir?

a. Köleler,cariyeler
b.Erkek veya kadın İhtiyar
c.Erkek veya kadın, mü'min olarak, kim yararlı işler işlerse
d.Hiçbiri


46.Aşağıdakilerden hangisi;Melekler ve kendilerine zulmedenler arasında geçen diyalog arasında yoktur?


a.Melekler Ne yaptınız bakalım?” deyince
b.Biz yeryüzünde zavallı kimse*lerdik” diyecekler
c.melekler de: “Allah'ın arzı geniş değil miydi? Hicret etseydiniz ya! “cevabını verecekler
d.Hepsi vardır


47.''Evinden...................................ölü m gelirse, onun ecrini vermek Allah'a düşer.'' Ayetinde boşluğa hangisi gelmelidir?

a.Dua okuyarak ayrılana
b. Allah'a pey*gamberine hicret ederek çıkan kimseye
c.Dönmemek üzere giden kimseye
d.Hepsi



48.Namazı kısaltarak kılmanın ne zaman sakıncası yoktur?

a. Yolculuk ettiğinizde, kâfirlerin size bir fena-lık yapmasından korkarsanız
b.Ameliyatlı ve platin taktırmışsanız
c.Trafik kazası geçirmiş,yaralıysanız
d.İşinizin çok olduğu vakitlerde


49.Aşağıdakilerden hangisi ''Onlar Allah'ı bırakıp tanrıçalara taparlar, ve onlar inatçı şeytandan başkasına dua edip tapınmıyorlar'' ayetinin içeriğindendir?


a.Müşrikler Allah’a kulluğu bırakırlar da dişilere dua ederler, di-şilere ibâdet ederler. Kadınlara, taparlar onlar. Yâni şeh-vetlerini putlaştırırlar
b.Aslında onların tanrılaştırdıkları şu hayatta yaşayan kadın cin*sinin bizzat kendisi değildir. Onların değer verip tanrılaştırdıkları kadı*nın kendisi değil hayalidir. Kadının hayaline tapınırlar onlar. Tüm ha*yatlarında bu kadın hayali vardır. Reklamlarda o hayali kadın vardır, dâvetlerinde o vardır, çağrılarında hep o vardır
c.Allah sever gibi kadınları se*venler, şehvetlerini Allah sevgisinin önüne geçirenler, hayatta şehevi arzularından başka bir şey düşünmeyenler elbette şeytanın kulu kö*lesi olacaklardır. Çünkü şeytanın insana yaklaşma yollarının en bü*yüğü şehvettir
d.Hepsi



50.''......................................daha iyi kim olabilir?''ayetini tamamlayınız?

a.Kadınlarına iyi davranıp,merhametli olandan
b.Vatanını seven,sahip çıkandan
c.İyilik yaparak kendisini Allah'a teslim edip, hakka yöne*len İbrahim'in dinine uyandan
d.Hiçbiri


51.123.ayet kapsamında aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

a.Yahudiler diyorlar ki biz Mûsâ (as) nın yolundayız, biz cen-netli*ğiz, hıristiyanlar diyorlar ki biz Îsâ (as) nın yolundayız ve cennet*liğiz, Müslümanlar da diyorlar ki biz Muhammed (as) in yolundayız ve cennetliğiz
b.bu iş ne sizin kuruntularınıza, arzularınıza, te-mennilerinize göredir, ne de ehl-i kitabın kuruntularıyladır
c.Kim bir günah işlerse mutlaka cezasını görecektir. Kendisine Allah’tan başka ne bir dost ne de bir yardımcı bulunamaz. Dost bil*dik-lerinizin işi bitmiştir, yardım edecek dediklerinizle aranıza engeller konulmuştur artık.
d.Ehli kitap,kendilerini cennetlik sansınlar,bu onların kuruntularıdır,asıl cennetlik olanlar cennete layık olanlar sizlersiniz



52.Hangisi Nisa suresinin konularındandır?

a.Hüküm Allah'ındır
b.Hakimiyet Allah'ındır
c.Kadın ve insan psikolojisine değinilir
d.Hepsi



53.Nefisler yaratılıştan,hangi duruma eğilimlidir?

a.İyilik yapmaya
b.Cimrilik ve kıskançlığa
c.Cömertlik ve sadakate
d.Serkeşlik ve lağubaliliğe


54.Aşağıdakilerden hangisi,yüce Allah'ın hakimiyetini belirten ayetlerdendir?


a.Göklerde olanlar da, yerde olanlar da Allah'ındır
b.Vekil ola*rak Allah yeter
c.Allah dilerse sizi yok eder, başkalarını geti*rir, O, buna Kâdirdir
d.Hepsi


55.İlahi eğitim metodlarından olan adaletli davranmayla ilgili hangisi söylenebilir?


a.Hayatı*nızda İslâm’ı öyle güzel yaşayın ki, öyle bir adâlet örnekleyin ki, öyle âdil bir Müslümanlık sergileyin ki varlığınız Allah’a, Allah’ın varlığına şahit olsun
b.dünya üzerinde hiçbir beşer hukuku-nun, hiçbir beşer yasasının gerçekleştiremeyeceği en doğru, en dürüst hayat tarzını, en doğru karar alma, en doğru hareket etme özelliğini kazandırıyor Rabbimiz.
c.Eğer toplumda insanlar Allah’ın bu yasalarına teslim olur, Allah’ın istediği gibi hareket eder, hayatlarını Allah için yaşarlar, hedefleri Allah rızası olursa, o zaman kesinlikle bilelim ki insanlar ne bireysel hayatlarında, ne ekonomik hayatlarında, ne siyasal, ne aile hayatlarında birbirlerine zulmetmeyecekler, birbirle*rine haksızlık etmeyecekler, tüm hayatlarında her şey doğru olacak, her şey adâletle yerli yerine oturtulmuş olacaktır.
d.Hepsi



56.Allah'ın asla affetmeyip,doğru yola iletmeyeceği kişiler kimler?


a.inanıp sonra inkâr edenleri
b.sonra inanıp tekrar inkâr edenleri
c sonra da inkârları artmış olanları
d.Hepi


57.Aşağıdakilerden hangisi sureden çıkarılabilecek bir sonuç değildir ?


a.Müslüman kitleyi İslam sistemiyle eğitmek
b.Ehli kitabın kuruntu içinde bulunduğu,asıl kurtuluşa erenlerin yalnızca müslümanlar olduğu
c.Cahiliyeden arda kalan tortuları gidermek
d.Ruhları,insanların fıtri zaaflarına karşı hazırlamak



58.Acı bir azabın müjdesi kimlere verilecek?

a.Münafıklara
b.Müşrik Araplara
c.Mekkelilere
d.Kureyşlilere



59.Münafık portresiyle ilgili hangisi doğrudur?


a.münâfıklar Allah'ı aldatmaya çalışır
b. inananları bırakıp da kâfirleri dost edinirler
c.namaza tembel tembel kalkarlar, insanlara gösteriş yaparlar
d.Hepsi münafıklık ve münafığın özelliğidir



60.Aşağıdakilerden hangisi münafıklar için geçerli bir durumdur?


a.münâfıklar cehennemin en alt taba-kasındadır*lar
b. Onlara yardımcı bulamayacaksın
c.münâfıklar Allah'ı aldatmaya çalışır
d.Hepsi



61.Allah kimleri cehennemde biraraya getirektir?

a.günaha dalalnları
b.Şeytan ve avanesini
c.Münafıkları ve kafirleri
d.Müşrikleri ve Kureyşlileri


62.Hangisi surenin msjlarındandır?

a.Yetim malı yemekten kesinlikle sakınılması
b.Emanetler ehline verilmelidir ve insanlararasında adaletle hükmedilmelidir
c.Allah yolunda mücadele etmekten çekinilmemelidir
d.Hepsi



63.Aşağıdakilerden hangisi gerçek anlamda kafirlerin tanımıdır?

a.Allah'ı ve peygamberlerini inkâr eden
b.Al*lah'la peygamberleri arasını ayırmak isteyen
c.Bir kısmına inanır, bir kısmını inkâr ederiz” diyerek ikisi arasında bir yol tutmak isteyenler
d.Hepsi


64.Musa a.s dan Aallah'ı kendilerine göstermelirini isteyen kavmi,Allah tarafından nasıl cezalandırılmıştır?

a.Yıldırım çarptı
b.Evları yandı
c.Secde eder halde taş olup kaldılar
d.Başlarına taş yağdı



65.Aşağıdakilerden hangisi yahudilerin özelliklerindendir?


a.Sözleşmelerini bozmaları
b.Allah'ın âyetlerini in*kâr etmeleri, peygamberleri haksız yere öldürmeleri
c.Kalplerimiz perdelidir.” demelerinden ötürü Allah, evet, inkârlarına karşılık onların kalplerini mühürledi
d.Hepsi


66.Yahudilerin iftira ettikleri kadın kimdir?


a.Asiye
b.Hacer
c.Meryem
d.Hanne



67.Allah'ın peygamberi İsa'yı öldürdük diyerek bunula övünen kavim hangisidir?

a.Romalılar
b.Kureyşliler
c.Yahudiler
d.Mısırlılar


68.İsa a.s ın öldürülmesi,çarmıha gerilmesi sorunuyla ilgili verilen bilgilerden hangisi isabetlidir?

a.Yahudiler İsa'yı öldürdüklerini söylüyor,Allah'ın peygamberi olduğuna dair sözlerini alaya alıyorlar ve bu sıfatı dalga geçmek için kullanıyorlardı
b.Hristiyanlar İsa'nın çarmıha gerildiği,defnedilği ancak 3 gün sonra mezarından kalktığını söylüyorlar.Tarih ise,sanki bu konu hiçkendisini ilgilendirmiyormuş gibi,Hz.İsa'nın ne doğumundan ne akibetinden bahsetmektedir
c.Bunların hiçbirisi kesin bilgiye dayanmıyor.Bu konudaki bilgiler sanıdan ibarettir.
d.Hepsi isabetlidir



69.Münafıkların cehennemdeki yerleri neresidir?

a.2.Tabaka
b.Cehennemin en alt katı
c.En üst katman
d.Cehennemin ortası



70.Surede verilen ayetlere göre,İsa-Mesih le ilgili hangisi doğrudur?


a.Çarmıha gerdiler
b.Öldükten sonra mezarından çıktı
c.O'nu ne öldürdüler,ne çarmıha grdiler.Fakat kendilerine öyle göründü
d.Bu husustaki bilgiler kesin bilgidir



71.Kıyametgünü İsa a.s kimlerin aleyhinde şahitlik yapacak?

a.Kitap ehlinden kendisine gerektiği gibi inanmayıp,son anda inandık diyenler
b.O'na sahip çıkmayanlar
c.Düzen kurucular
d.Bozguncular



72.Hangisi surenin msjlarındandır?


a. Kuran;haç,çarmıha gerilme olayları asılsız olduğundan kesip atmaktadır
b.Yahudilerin kötülükleri ve gerek dünyada geek ahirette hakettikleri cezalar sıralanmaktadır
c.Kuran,İsa a.s hayattayken, ruh ve cesetle berabermi göğe çıkarıldı,yoksa öldükten sonra mı?ölüm nerede ne zaman meydana geldi buna değinmiyor
d.Hepsi




73.Aşağıdaki peygambe isimlerinden hangisi surede geçer?


a.Nuh-İbrahim-İsmail
b.İshak-Yakub-İsa
c.Eyyüb-Harun-Yunus
d.Hepsi geçer


74.Allah'ın Musa a.s ile bizzat konuşmasıyla ilgili verilenlerden hangisi isabetli bir bigidir


a.Allah'ın Musa a.s ile doğrudan konuşması,bunun nasıl gerçeklştiği,kimsenin bilmediği bir vahiy çeşididir
b.Kuran bu konuda herhangi bir ayrıntı vermiyor,
c.Konuşmanın mahiyeti nasıl meydana gelmiştir,Musa a.s bunu hangi duyu ve güçle karşılamıştır bilmiyoruz
d.Hepsi isabetlidir


75.Peygamberlerle ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

aDâvûd’a Tevrat verdik.
b.Allah Mû*sâ'ya hitap etmişti
c.Nuh'a, ondan sonra gelen peygamberlere vahyettiğimiz gibi Muhammede de vahyettik
d.Gönderilen müjdeci ve uyarıcı peygamber-lerden bir kıs*mını daha önce sana anlatmıştık, kimilerini de anlatmadık


76.''Allah..........dür,..............dir''ayetind e boşluklara hangi iafde gelmelidir?


a.Görür-seven
b.Güçlü-Hakim
c.Büyük-Ali
d.Güçlü-Gören


77.Kafirlerle ilgili hangisi doğrudur?


a.şüphesiz derin bir sapıklığa sapmışlardır
b.İnkar edenleri ve zalimleri Allah şüphesiz bağışla*maz
c.onları içinde temelli ve ebediyen kalacakları cehennem yolun*dan başka bir yola eriştirmez
d.Hepsi doğrudur


78.Kalale (çocuğu ve babası olmayan kimse) nin miras hakkıyla ilgili hangisi doğrudur?


a.Ölen bu kişinin oğlu ve kızı olmayıp kız kardeşi varsa. İşte bu kelaledir. Çocuğu ve babası yok. Onun mirasının yarısı kız kardeşine verilecek
b.O kız kardeşinin çocuğu yoksa erkek kardeşi ona varis olur. Eğer kız kardeşler iki kişiyse terekenin üçte ikisi onlarındır
c.Eğer ölen kimsenin varisleri erkek ve kız kardeşlerse o zaman kendi aralarında oğul ve kızın paylaştıkları gibi ikili birli paylaşırlar
d.Hepsi doğrudur


79.Verilenlerden hangisi surenin temel konularındandır?


a.İbadet hükümleri
b.Cihadın önemi
c.Uyulması gerekn tolumsal kurallar
d.Hepsi


80.Sure nasıl son bulmaktadır?

a.Allah'ı hamd ve tesbihle
b.Miras ayetiyle
c.Secde ayeti ile
d.Peygamberlere övgü ile


CEVAPLAR
1.A (6)
2.C (10)
3.D (17)
4.A (18)
5.B (20)
6.D (23)
7.C (31)
8.B (34)
9.A (35)
10.A (86)
11.C (58)
12.B (92)
13.C (114)
14.A (135)
15.D (145)
16.A (140)
17.C (146)
18.A (142)
19.B (128)
20.D (28)
21.A
22.D (43)
23.C
24.C (48)
25.A (51)
26.D (56)
27.C (61)
28.B (69-70)
30.D
31.B (76)
32.D (77)
33.C (85)
34.B (86)
35.D (86-87-88)
36.B (94)
37.A (100)
38.B (101)
39.D (102)
40.D (103)
41.A (107)
42.A (110)
43.B (117)
44.D (119)
45.C (124)
46.D (97)
47.B (100
48.A
49.D
50.C (125)
51.D (123)
52.D
53.B (128)
54.D (131-132-133)
55.D (135)
56.D (137)
57.B
58.A (138)
59.D (139)
60.D (143)
61.C (140)
62.D (
63.D (150-151)
64.A (153)
65.D
66.C (155)
67.C
68.D
69.B (145)
70.C (157)
71.A
72.D
73.D (163)
74.D
75.A (163-164)
76.B
77.D (168)
78.D (176)
79.D
80.B
__________________

《 " Lâ Edrî " Nısfu'l-İlm 》



Alıntı ile Cevapla
Alt 05.Mart.2016, 19:14   Mesaj No:5
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik tarihi: 15.Kasım.2011
Arkadaşları:61
Cinsiyet:bayan
Bulunduğu yer:Trabzon
Yaş:37
Mesajlar: 5.961
Konular: 286
Beğenildi:2830
Beğendi:2171
Takdirleri:1508769
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: İncelenmiş,Düzenlenmiş Haliyle Sorularla Surelerimiz

5-MAİDE SURESİ

*MAİDE SURESİ BİZE NE ANLATIYOR*

Maide süresi genel olarak İslami devlet yönetimini ve islami devletin Yasama,Yürütme,Yargı yani KUVVETLER AYRILIĞINI işleyen bir suredir.Müslümanların devletlerine karşı sorumluluklarını anlatır.Ehli kitap yahudi ve hırıstiyanların sapkınlıklarından kurtulup,tekrar asıllarına dönmelerine dair çağrılar yapar,müslümanlar ile ehli kitap arasındaki ilişkilerin düzeyini belirler.

1.Allah ın koyduğu kanunlara tam bir teslimiyet ve bağlılıktan bahseder.

2.Hac yolculuğu hakkındaki hükümlerden bahseder.

3.Yiyecekler hakkında haram ve helallerden bahseder.

4.Kitap ehliin yiyeceğinden yenilebileceği ve kadınlarıyla bazı şartlarda evlenileceğinden bahseder.

5.Abdesti genel hatlarıyla işler.

6.İçkinin,kumarın tamamen yasak olduğunu açıklar.

7.Yemin ve kefareti,şahitlik ve boyutu açıklığa kavuşturulur.

8.Müslümanların idareci olmasıyla,onları bekleyen tehlikelerden bahseder ve mevkilerin onları aldatarak ADELETTEN uzaklaşmamalarını öğütler.

9.Ehli kitabın düştüğü hatalar örnek verilerek,müslümanlarında bu hatalara düşmemesi aksi durumda eski cahiliyelerine döneceklerinden bahseder.

10.Allah ve Rasuluna itaat ve emir yasak lara riyaet edilmesi gerektiğinden bahseder.

11.Munafıklık belasından bahseder.

12.Yahudi ve hırıstiyanlara hak yola tekrar girmelerine dair çağrılar yapılıp uyarılarda bulunulur.

13.Müslümanların yöneticilernin ancak Allah ın hükmüyle hükmedenler olabilirden bahseder.

14.Allah ın hükmüyle insanları yönetmeyenlerin,Zalim,Fasık ve Kafir oldukları ve ne kadar müslüman olduklarını idda etselerde bu kişiler, hak yolun, batıl kişileridir.Tıpkı yahudi ve hırıstiyaların kendilerini Hak,diğer inanışları Batıl gördükleri gibi..

15.Adeletin ancak,Allah ın hükmüyle olabileceği,yoksa zalimlik olunacağı..

16.Son Rasul Muhammed as,mın risaletini layıkıyla yaptığını,

17.İktidarın bir nimet olduğu gibi,büyük sorumlulukta bir külfet olduğu...


MAİDE SURESİ SORU VE CEVAPLARI

1 – Müminler hangi konularda yardımlaşmalıdır?

A – İman ve Salih amelde
B – İyilik ve takvada
C – Namaz ve cihatta
D - Mal ve canda



2 – Müminler hangi konularda yardımlaşmamalıdır?

A – Yalan ve emanete hiyanette
B – Şeytanın yolunda
C – Fesat ve fitnede
D – Günah ve düşmanlıkta



3 - Allah bizlere neleri helal kılmıştır?

A – Temiz ve güzel şeyleri
B – Karada ve denizdeki bütün hayvanları
C – Hoşumuza giden şeyleri
D – Görüntüsü güzel olan şeyleri



4 – Namaza kalkınca hangi azaları yıkamak farzdır?

A – El – yüz – kol – baş – ayak
B – El – ağız – burun – baş – ayak
C – Yüz – kol – baş – ayak
D – El – yüz – baş – ayak


5 – Teyemmümde hangi azalar mesh edilir?

A – El – yüz – ayak
B – Yüz – el
C – Yüz – baş – ayak
D – El – baş




6- Müslümanlara neler helal kılınmıştır?
A- Bütün hayvanlar
B- Görüntüsü hoşa gidenler
C- Temiz ve iyi olanlar
D- Faydalı olanlar


7- Takvaya yakışan amel nedir?
A- Namaz kılmak
B- Adil olmak
C- Cihad etmek
D- Oruç tutmak


8- Aşağıdakilerden hangisi Allah ve Rasulune savaş açanların ve yeryüzünde bozgunculuk yapanların dünyadaki cezalarından birisi değildir?
A- Hapse atılmaları
B- Asılmaları
C- Sürgün edilmeleri
D- El ve ayaklarının çaprazlama kesilmesi


9- “ Sen ve Rabbın gidin savaşın” diyen topluluk kimdir?
A- Hiristiyanlar
B- Mecusiler
C- Yahudiler
D- Sabiiler

10- Cana can,göze göz , buruna burun, kulağa kulak, dişe diş ve yaralara karşılıklı kısas emri hangi kitapta yazılmıştır?
A- Kur’an
B- İncil
C- Zebur
D- Tevrat


11- Aşağıdakilerden hangisi Allah ’ın indirdiği ile hükmetmeyenlerden değildir?
A- Müminler
B- Fasıklar
C- Kafirler
D- Zalimler

12- Yahudi ve Hiristiyanlar kimlerin dostudur?
A- Müşriklerin
B- Münafıkların
C- Birbirlerinin
D- Kafirlerin

13-Aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
A- Zalimler için hidayet vardır
B- Zalimler için hidayet yoktur
C- Zalimler için hidayet olduğu bilinmemektedir
D- Hiçbiri

14- İman edenlere sevgice en yakın kimdir?

A- Müşrikler
B- Münafıklar
C- Yahudiler
D- Hiristiyanlar


15- İman edenlere düşmanlık etmede en yamanı kimlerdir?
A- Yahudiler ve müşrikler
B- Yahudiler ve Hıristiyanlar
C- Yahudiler ve münafıklar
D- Kafirler ve müşrikler


16- Aşağıdakilerden hangisi İsrailoğullarından inkar edenlerin lanetlenme sebeplerinden birisi değildir?
A- Kötülükten vazgeçmiyorlardı
B- İsyan etmişlerdi
C- Haram yiyorlardı
D- Haddi aşmışlardı

17- Galip olacak olanlar kimlerdir?
A- Sabredenler
B- Hizbellah
C- Allah’ı zikredenler
D- Müttakiler

18- Bile bile yapılan yeminin keffareti sırasıyla nedir?

A- On fakiri doyurmak, giydirmek- köle azat etmek- 3 gün oruç tutmak
B- Bir fakiri doyurmak- köle azat etmek – iki ay oruç tutmak
C- Tevbe etmek-on fakiri doyurmak- köle azat etmek
D- Tevbe etmek- bir fakiri doyurmak- iki ay oruç tutmak

19- “Ey iman edenler kendinizi düzeltin. Doğru yolda olursanız ………… size zarar veremez.” Boşluğa ne gelmelidir?
A- Müşrikler
B- Zalimler
C- Doğru yoldan sapan
D- Şeytan

20- Allah iman edenlerden neyi sormamaları istiyor?
A- Münkeri
B- Marufu
C- Açıklandığında hoşa gitmeyen şeyleri
D- Bilmediklerini

21- Aşağıdakilerden hangisi İsa a.s’a verilen mücizelerden birisi değildir?
A- Beşikte konuşması
B- Çamurdan kuş yapıp üflemesi
C- Körü iyileştirmesi
D- Beyaz el verilmesi


22.''Maide ''hangi anlama gelmektedir?

a.Sofra
b.Tepsi
c.Mucize
d.Tavan

23.Aşağıdakilerden hangisi sureye verilen diğer isimlerden biri değildir?

a.Ukud
b.Munkıze
c.Mübasire
d.Mürcie

24.Surenin temel konuları arasında hangisi yoktur?

a.Ahde bağlılık ve yardımlaşma
b.Yenilmesi haram olan hayvanlar ve avlarla ilgili hükümler
c.Ehli kitapla ilişkiler
d.Kıyamet dehşeti

25.Hangisi surenin konuları arasındadır?

a.Ehli kitabın bazı inanç ve davranışlarının yanlışlığı
b.Münafıkların durumu
c.İbadetin ve cihatın lüzumu
d.Hepsi

26.Sureyle ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

a.Hz Adem'in iki oğlunun kıssası anlatılır
b.Hz İsa'ın mucizeleri anlatılır
c.Ehli kitabın doğru yol üzere olduğu vurgusu yapılır
d.Ehli kitabın inaç ve davranışları eleştirilir

27.İnananların hürmetsizlik etmemesi gereken unsurlar arasında hangisi yoktur?

a.Allah'ın özel ibadet yerlerine
b.Haram aya hürmet
b.Hediye edilen kurbanlığa
d.İnsanlara

28.Allah'ın haram kılığı yiyecek ve içecekler hangi durumda tüketilebilir?

a.Hiçbirzaman
b.Nefis çok istediği zaman
c.Çaresizlik durumunda günaha eğilimi olmaksızın
d.Dayanamayacak derecede canı çok çektiği zaman

29.Allah'ın razı olduğu din nedir?

a.Tasavvuf
b.Alevilik
c.bütün dinler
d.İslam

30.Kendilerine kitap verilen toplumların kadınları hangi durumda helaldir?

a.İffetlerini koruduklarında
b.Gizli dost tutmaksızın nikahladığınızda
c.Mehirlerini vererek Nikahladığınızda
d.Hepsi

31.Bütün yaptıkları boşa gidenler kimlerdir?

a.Şeratin hükümlerini tanımayanlar
b.Yalan yere yemin edenler
c.Münafıklar
d.hiçbiri

32.Abdest ve teyemmümümün hükümlerinin bulunduğu ayet hangisidir?

a.6
b.7
c.8
d.9

33.Allah katından bir bağışlanma ve büyük bir sevap kimlere vardır?

a.İsrailoğullarına
b.İman edip salih amel işleyenlere
c.Ana babaya itaat edenlere
d.Hepsi

34.Hangisi İsrailoğullarının ALLAH'A verdikleri sözler arasında değildir?

a.Namazlarını kılmaları,zekatını vermeLeri
b.peygamberlere inanmaları
c.Allah' a güzel bir borç verme konusunda söz vermeleri
d.Hepsi

35.Allah kimlerden söz almıştır?

a.budis ve hindulardan
b.hanif ve mürtedlerden
c.Yahudi ve Hristiyanlardan
d.hiçbiri

36.Hangisi İsrailoğullarının özelliklerindendir?

a.Kelimeleri yerleriden oynatarak kitabı değiştirirler
b.Uyarıldıkları gerçeklerden haz almayı unuttular
c.İçlerinden pek azından başkasında daima hainlik vardır
d.Hepsi

37.Aşağıdakilerden hangisi ,Hristiyanlarla ilgili bir durumdur
a.Anlaşmaları bozmaları nedeniyel,Allah onları lanetledi,kalpleri kaskatı hale geldi
b.Uyarıldıkları gerçekleri unuttukları için,Allah aralarına kıyamete kadar sürecek kin ve düşmanlık bırakmıştır
c.seçilmiş bir millettir,cehennem ateşi sayılı bir kaçgün haricinde onları yakmayacak
d.hiçbiri

38.Kimler kafir olmuştur?

a. Yüce Allh'a (hz) demeyenler
b.Allah Meryemoğlu Mesihtir diyenler
c.Birbirlerini sevmeyenler
d.hiçbiri

39.Hangisi surede geçmez?

a.Ehli kitap
b.Beşirun Nezir
c.Mülküs Semavat
d.hepsi geçer

40.19.ayette Rasulün hangi özelliği vurgulanmaktadır?

a.Müjdeleyici ve uyarıcı oluşu
b.sabırlı oluşu
c.sadakati ve terbiyesi
d.tebliğ yöntemi ve dirayetli oluşu

41.Söz dinlemeyen israiloğullarının cezası ne olmuştur?

a.Kutsal topraklar 40 yıl haram kılındı
b.açlıkla mücadele ettiler
c.Taş kesildiler
d.Yerle bir oldular

42.Surede hangi peygamber ismi geçmez?

a.Musa
b.İsa
c.Adem
d.Lut

43.Kardeşini öldüren Adem'in oğlu,ceseti ne yapması gerektiğini nasıl öğrendi?

a.Allah yeri eşeleyen bir karga gönderdi
b.Günlerce düşündü
c.Ceset kokmaya başlatınca mecbur toprağa gömdü
d.hiçbiri

44.Hangisi İsrailoğullrına kitapta bildirilen hükümlerdendir?
a.Kim bir insanı öldürürse bütün insanları öldürmüş gibi olur
b.Kim bir insanın hayatını kurtarırsa bütün insanların hayatını kurtarmış gibi olur
c.Yeryüzünde bozgunculuk ve cinayette aşırıya gitmektedirler
d.Hepsi

45.Allah'a ve Rasulüne savaş açanların,bozgunculuk çıkaranların cezası nedir?

a.Öldürülmeli veya asılmalı
b.Elleri ve ayakarı çapraz kesilmeli
c.bulundukları yerden sürülmeli
d.Hepsi

46.Hangisi surede geçmez?

a.Allahtan korkun
b.Rabbinizin nimetlerinden hangisini yalanlayabilrsiniz
c.Allah yolunda cihad edin
d.Allah'a yaklaşmaya vesile arayın

47.Hırsızlık yapanın cezası nedir*?

a.5 yıl hapis
b.müebbet hapis
c.Ellerinin kesilmesi
d.Asılmalı

48.''O,dilediğine..........eder,dilediğinin....... ....örter''Boşluğa hangileri gelmelidir?

a.yardım-htalarını
b.azab-günahlarını
c.merhamet-üstünü
d.hiçbiri

49.Alah'ın peygamberimize,''seni mahzun etmesinler'' dedikleri kimlerdir?

a.Putperestler
b.Mekkeliler
c.İnkarda yarış edenler
d.eşleri

50.İnkarda yarışanların özellikleri arasında hangiLERİ VARDIR?

a.İman ettik derler oysa kalpleri innmamıştır
b.yahudi olanlardan bazıları yalancılık yapmak için dinlerle
c.Yerli yerinde söylenen kelimeleri sonrdan değiştirip bozarlar
d.Hepsi


51.Yüce Allah ,kalpleri inanmamışken,inandık diyenlere krşı ,peygamberinden nasıl bir tavır takınmasını istiyor?

a.Aralarında adaletle hüküm ver,yada yüz çevir
b.yumuşak huylu ol,onları incitme
c.Fitneye sebebiyet verecek tavırlardan kaçın
d.hiçbiri

52.Allah'ın indirdiğiyle hükmetmeyenler kimlerdir?

a.sağırlar
b.günahkarlar
c.asiler
d.Kafir olanlardır

53.Aşağıdaki kısas durumlarından hangisi yanlıştır?

a.Cana can
b.Göze göz
c.Kulağa kulak
d.Buruna can

54.İncille ilgli hangisi surede geçmez?

a.İçinde hidayet ve nur olan bir kitaptır
b.En hakikisi Barnabas incilidir
c.Meryem Oğlu İsa'ya verildi
d.Tevratı onaylayan,muttakiler için öğüt ve yol göztericidir

55.Kısas durumunda,hakkından vazgeçenin durumu nedir?

a.Günahlarına keffaret olur
b.kısas emri vardır,hakkından vazgeçemez
c.Sabredenlerden olur
d.hiçbiri

56.Hangisi surede geçmez?

a.Ehli İncil
b.Meryemoğlu İsa
c.İman edenler
d.Hepsi geçer

57.Aşağıdakilerden hangisi,Allah tarafından İsa (a.s)a verilen mucizelerden değildir?

a.Çamurdan yaptığı kuşun canlanması
b.Körü ve alacalıyı iyi etmesi
c.Asa sı
d.Ölüleri hayatakavuşturması

58.Havarileri İsa (a.s)dan hangi mucizeyi istediler?

a.İncil
b.Gökyüzünden bir sofra
c.Temzi elbiseler
d.Kıtlığa son vermesini

59.Aşağıdaklerden hanghisi,havarilerin sofra isteme sbeblerinden biridir?

a.Kalplerimiz mutmain olsun
b.Senin bize doğru söylediğini bilelim
c.Ve şahitlik edenlerden olalım
d.Hepsi

60.Aağıdakilerden hangisi surenin mesajlarındandır?

a.Allah'a ibadet engellenmemelidir
b.Allah'a karşı gelmekten sakınılmalıdır
c.Allah'ın razı olduğu din sadece İslamdır
d.Hepsi

61.Aşağıdakilerden hangisi surenin mesajlarından değildir?

a.Düşmana karşı bile adalaet ikesinden taviz verilmemeli
b.Allah'a ve insanlara verilen söze bağlı kalıbmalı
c.Hiç kimse Allah katında ayrıcalıklı değildir
d.İblis'in Adem'e secde etmemesi kibrindendir

62.Yemin kefaretiyle ilgili hangisi yanlıştır?

a.Çocuklarınıza yeirdiğinizin orta derecesinden 10 fakir doyurmak
b.En az 3 köle azad etmek
c.10 fakiri doyurmak ve giydirmek
d.Üç gün oruç tutmak

63.Şeytan işi pislikler nelerdir

a.Sigara ve tütün
b.İçki ve kumar
c.Cimrilik
d.Hiçbiri

64.İhramlıyken av öldürmenin hükümleriyle ilgili hangisi doru bir bilgidir?

a.Kasden öldürürse,Kabe'ye ulaşmış bir kurban olmak şartıyla misliyle ceza
b.Kefareti,o,oranda fakirleri doyurmak
c.Oruç tutmak
d.hepsi

65.Peygambere düşen,yalnızca............etmektir...ayetinde boşluğa hangisi gelmelidir?

a.Anlatmak
b.sabretmek
c.Tebliğ
d.Dua

66.Allah hangis hakkında hüküm koymamıştır?

a.Bahira
b.Saibe
c.Vasile
d.Saile

67.Şeytanin pislik işlerle murad ettikleri arasında hangisi yoktur?

a.Aranıza kin ve düşmanlık düdürmek
b.Allah'ı anmaktan alıkoymak
c.İntikam almak
d.Namaz kılmaktan alıkoymak

68.Mü'minlere sevgice en yakını kimlerdir?

a.Yahudiler
b.Hindular
c.Hristiyanlar
d.Budistler

69.Mü'minlere düşmanlık bakımından en sert olanlar kimlerdir?

a.Yahudiler-müşrikler
b.Partizanlar
d.Caynistler
d.Günahkarlar

70.Hangisi Mesih'in İsrailoğullarına söylediklerindendir?

a.Allah'a ibadet ediniz.Benimde sizin de Rabbiniz Allah'tır
b.Allah'a şirk koşanların varacağı yer ateştir
c.Allah'a kim şirk koşarsa,Allah ona cenneti haram kılmıştır
d.Hepsi

71.Sureye göre Kafirlerden olan,diğer gurup hangisidir?

a.Allah üçün üçüncüsü diyenler
b.İneklere tapanlar
c.Fetö mensupları
d.Pkk yandaşları

72.Mü'minlere sevgice en yakın olan Hristiyanlarla ilgili hangisi yanlıştır?

a.Peygambere indirileni dinledikleri zaman gözlerinden yaşlar boşanır
b.Ey Rabbimiz inandık iman ettik,sen bizi şehadet getirenlerle yaz derler
c.İçlerindeki alim keşiş ve rahipler vardır,bunlar kibirlenmezler
d.Hristiyandan dost olmaz,asıl dost kendi milletindir

73.Hngisi Yahudilerin özelliklerindendir*
a.Allah aralarına kıyamete dek sürecek kin ve düşmanlık bırakmıştır
b.Daima yeryüzünde bozgunculuk çıkarmak için uğraşırlar
c.Herzaman savaş için bir kıvılcım tutuşturular
d. Hepsi

74.Aşağıdakilerden hangisi surenin msjlarından değildir?

a.Ehli kitabın yiyeceklerini yemek,kadınlarıyla evlenmek caiz değildir
b.Hyatın tehlikede olduğu durumlar hariç,Allah'ın haram kıldığı yiyecekleden uzak durulmalı
c.İnanıp salih amel ileyenler mükafatlandırılacak
d.Bir insanı öldüren bütün insanlığı öldürmüş gibidir

75.Aşağıdakilerden hangisi surenin konularından değildir?

a.Ahde vefa
b.Yardımlaşma
c.Hz.Adem'in yaradılışı
d.Münafıkların durumu

76.Aşağıdakilerden hangisi sureden çıkarılacak msjlardan biridir?

a.Ehli kitabın bazı inanç ve davranışları yanlıştır
b.Ehli kitabın kestiğinin yenilmesinin caizliği
c.Ehli kitabın kadınlarıyla evlenmemnin caizliği
d.Hepsi

77.Hangisi surenin mesajlarından değildir?

a.Hurafede olsa din adına ne anlatılıyorsa alımalı
b.İçki kumar fal şeytan işi pisliklerdir
c.Gereksiz yere çok soru sormak doğru değildir
d.Allah' a karşı her türlü şirkten uzak durulmalı

78.Hangisi surenin msjlarındandır?

a.Bozgunculuk fitne fesat çıkrmak büyük suçtur
b.Kİmseden korkmadan Allah'ın indirdikleriyle amel edilmeli
c.Allah'a ve elçisne itaatedilmeli
d.Hepsi

79.Aşağıdakilerden hangisi surenin temel konularındandır?

a.Bazı batıl inanç ve adetler
b.Şahitlikle ilgli hükümler
c.Baızı ibadetlerin hükümleri (abdest gusül teyemmüm)
d.Hepsi

80.Aşağıdakilerden hangisi surenin temel konuarı arasındadır?

a.İçki ve kumarın yasak oluşu
b.Hırsızlığın cezası
c.Yemin kefaretiyle ilgili hükümler
d.Hepsi









CEVAPLAR
1.B (2)
2.D (2)
3.A (4)
4.C (6)
5.B
6.C (4)
7.B (8)
8.A (33)
9.C (24)
10.D (45)
11.A (44-45-47)
12.C (51)
13.B (51)
14.D (82)
15.A
16.C (78-79)
17.B (56)
18.A (89)
19.C (105)
20.C (101)
21.D (110)
22.A
23.D
24.D
25.E
26.C
27.D
28.C
29.D
30.D
31.A (5)
32.A (6)
33.B
34.D (12)
35.A
36.D (13)
37.B (14)
38.B
39.D
40.A
41.A (26)
42.D
43.A (31)
44.D (32)
45.D (33)
46.B
47.C (38)
48.B (40)
49.C (41)
50.D
51.A (42)
52.D 844)
53.D (45)
54.B
55.A (45)
56.D
57.C (110)
58.B
59.D (113)
60.D
61.D
62.B (89)
63.B
64.D (95)
65.C (99)
66.D (103)
67.C
68.C
69.A (82)
70.D
71.A (73)
72.D (82-83)
73.D
74.A
75.C
76.D
77.A
78.D
79.D
80.D


medineweb.net


__________________

《 " Lâ Edrî " Nısfu'l-İlm 》



Alıntı ile Cevapla
Alt 05.Mart.2016, 19:44   Mesaj No:6
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik tarihi: 15.Kasım.2011
Arkadaşları:61
Cinsiyet:bayan
Bulunduğu yer:Trabzon
Yaş:37
Mesajlar: 5.961
Konular: 286
Beğenildi:2830
Beğendi:2171
Takdirleri:1508769
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: İncelenmiş VE Düzenlenmiş Haliyle Sorularla Surelerimiz

6-ENAM SURESİ

*ENAM SURESİ BİZE NE ANLATIYOR*


En am süresinin işlediği temel konu islam dini ve tevhid akidesiyle beraber ahiret inancı ve Rasulullah ın bu yöndeki mücahadesi...

1.Allah ın, göklerde ve yerde açık ve gizli her şeyi bildiğini

2.İnkarcıların Allah tan gelen her vahiyi red edebilenlerden olduklarını.Bu red edişleri sonucunda onlara tanınan zaman[ecel] in sonunda uğrayacakları kayıptan bahseder.

3.Şirk red edilmeden,tevhid e geçişin olunamıyacağı

4.Dünya hayatından sonra ahiret hayatının varlığı ve bunu kabul edmeyenlere karşı alenen red.

5.Risalet verilen Muhammed as mın Risaletine yersiz itiraz ve bu itirazlara cevaplar.

6.Rasulullah a ve müslümanlara karşı düşmanlık edip kendini beyenmişlere karşı uyarı ve tehdidler.

7.Müslümanların sadece namaz ve diğer ibadetler değil,bunlarla birlikte hayatında ölümlerininde ancak Alemlerin Rabbi olan Allah için olması gerektiği..

8.Son Rasul Muhammed as mın risaletinin bir delilide Kuran oluşu..

9.Batıl sınırlamalarına karşılık, Hak sınırlamalar ortaya konulmakta ve böylece ikisi arasındaki çarpıcı farklılıklar gösterilerek Kur'an'ın vahyedilmiş Kitap olduğundan şüphe edenlerin şüphelerinin mesnetsiz oluşu.

10.Ehli kitap olan Yahudiler, Kur'an'ın öğretilerini Tevrat'inkilerle karşılaştırarak, aradaki benzerliği görmeye ve Kur'an karşısındaki geçersiz mazeretlerini bırakarak, kıyamet günüde kaybetmek istemiyorlarsa Kurana uymaya çağrılmaktadır.

11.Hiç kimsenin,günah yükü bir başkasına yüklenilmeyeceğinden bahseder.

ENAM SURESİ SORU VE CEVAPLARI

1 – Yeryüzünü hangi sebeple gezip dolaşmalıyız?
A- Ziyaret için
B- Ticaret için
C- Yalanlayanların sonunu görmek için
D- Din için

2 – Ehli Kitap peygamberi ( Muhammed a.s. ‘ı ) nasıl tanırlar?
A- Kendi öz oğullarını tanıdıkları gibi
B- Emin olarak tanırlar
C- Dinlerine düşman olarak
D- Yetim olarak


3 – “Nerede ilah olduğunu iddia ettikleriniz” sözü kimlere ve nerede söylenecektir?
A- Kafirlere – Dünyada
B- Müşriklere- Mahşerde
C- Müşriklere- Dünyada
D- Kafirlere – Ahirette

4 - “ Bu eskilerin masallarıdır “ sözünü kimler söylüyor?
A- Müşrikler
B- Kafirler
C- Münafıklar
D- Mücrimler


5– Dünya hayatı nelerden ibarettir?
A- Zevk ve sefa
B- İman ve cihad
C- İbadet ve şükür
D- Oyun ve eğlence




6 – “Sakın cahillerden olma” hitabı kimedir?
A- Peygambere
B- Müminlere
C- Münafıklara
D- Kafirlere


7– Kimler için korku yoktur ve onlar mahzun da olmayacaklardır?
A- İman eden ve namaz kılanlar
B- Peygamberin yolundan gidenler,
C- İman eden ve kendini düzeltenler
D- İman edip sabredenler


8 – Allah, peygamberinden insanları Kur’an ile uyarmasını niçin istiyor?
A- Allah’a karşı gelmekten sakınmaları için
B- Zafer elde etmeleri için
C- Peygambere uymaları iç in
D- Ahiret inancını kabul ettirmek için

9– Peygamber Müşriklerin heveslerine uyarsa ne olur?
A- Onlardan olmuş olur
B- Müşrik olur
C- Hüsrana uğrar
D- Sapıtmış, hidayetten ayrılmış olur

10 – Zalimleri en iyi bilen kimdir?
A- Allah
B- Peygamber
C- Zalimler
D- Melekler



11 - Kimler görevlerini kusursuz yaparlar?
A- Peygamberler
B- Müminler
C- Muttakiler
D- Melekler

12 - Ayetler hakkında dedikoduya dalanlara karşı tavır aşağıdakilerden hangisi değildir?
A- Onlardan yüz çevirmek
B- Susmak
C- Uzaklaşmak
D- Onlarla oturmamak



13- “Batanları sevmem “ diyen peygamber kimdir?
A- İbrahim a.s
B- Muhammed a.s
C- Musa a.s
D- İsa a.s


14– Güven içinde ve hidayet üzere olanlar kimlerdir?
A- İman edip cihad edenler
B- İman edip salih amel işleyenler
C- İman edip imanlarına zulmü ( şirki ) karıştırmayanlar
D- İman edip sabredenler


15-Allah İbrahim a.s’ye neyi bahşetmiştir?
A- Hacer ve İsmaili
B- Kabenin yapımını
C- Zemzemi
D- İshak ve Yakup’u


16 – Kur’an kimler için bir zikirdir ( hatırlatmadır)?
A- Müminler
B- Bütün Alem için
C- Kafirler için
D- Peygamberler

17- Ümmul Kura tabiri ne için kullanılır?
A- Kâbe
B- Kudüs
C- Kur’an
D- Medine

18-Aşağıdakilerden hangisi zalim olarak nitelendirimez?
A- Allah’a karşı yalan uyduran
B- Kendisine vahyedilmediği halde vahiy geldiğini iddia eden
C- Allahın indirdiğinin benzerini indirebileceğini iddia eden
D- Müslümanlara karşı işkence eden

19- Allah’ın yıldızları yaratmasının sebebi olarak ayette ne zikredilir?
A- Yol bulmak için
B- İbret için
C- Hesap için
D- Fal için

20- Allah müşriklerin putlarına sövülmesini istemiyor. Neden?
A- Müminlere zarar verirler diye
B- Onlar da Allah’a söverler diye
C- Küfür kötü bir şey olduğu için
D- Uzlaşmaları için


21- Yeryüzündekilerin çoğuna uyarsak ne olur?[/B]
A- Uzlaşırız
B- Barış olur
C- Allah yolundan saptırırlar
D- Demokrasi olur

22- Hangi hayvanları yememiz gerekir?
A- Uçan hayvanları
B- Karadaki hayvanları
C- Allah adıyla kesilen hayvanları
D- Adakları

23- Allah adına kesilmeyen hayvanları yiyenlerin davranışı ne olarak ifade ediliyor?
A- Zulüm
B- Şirk
C- Küfür
D- Fısk

24-Allah kimi doğru yola erdirmek istediği kimselere ne yapar?
A- Göğüslerini İslama açar
B- Cennete koyar
C- Peygamber gönderir
D- İlim ve hikmet verir


25-Aşağıdakilerden hangisi Yahudilere haram kılınanlardan değildir?
A-Tırnaklı hayvanlar
B-Sığırların iç yağları
C-Kuşlar
D-Koyunların iç yağı



26- Allah’ın azabı ansızın veya açıktan açığa gelse hangi toplum helak edilir?
A- Kafir
B- Zalim
C- Münafık
D- Müşrik[



27-Yeryüzündekilerin çoğunluğuna uyacak olursak bize ne yaparlar?
A – Allah yolundan saptırırlar
B- Küfre götürürler
C- Şirke götürürler
D- Esir alırlar


28- Günahın gizlisinden ceza görülecektir ayeti hangisidir?
A-120.ayet
B-110.ayet
C-124.ayet
D-131.ayet


29-Gafilken bir halkı Allah helak eder mi?ayeti hangisidir?

A-Evet.131.ayet
B-Hayır 131.ayet
C-Hayır 133.ayet
D-Evet 133.ayet


30-Yahudilere tırnaklı hayvanların hepsi,sığır ve koyunların iç yağları niçin haram kılınmıştır?
A-Şirklerinden dolayı
B-Küfürlerinden dolayı
C-Azgınlıklarından (bağiliklerinden ) dolayı
D-Fısklarından dolayı


31.Surenin öncelikli muhatapları kimlerdir?
a.Hristiyanlar
b.Zalimler
c.Müşrik Araplar
d.Hindular


32.Verilenderden hangisi kafirlerin özelliklerindendir?

a.Onlara ne zaman ki Rablerinin âyetlerinden bir âyet geldi he*men ondan yüz çevirirlerdi."
b.Gerçek kendilerine gelince onu yalanladılar
c.Alaya aldıkları şeyin haberi yakında kendilerine gelecektir
d.Hepsi


33.Daha önce başka milletler,topluujlar tarafındanda peygamberlere karşı öne sürülen,müşrikler tarafındanda peygamberimize ileri sürülen itiraz nedir?

a.Okuman-yazman yok,bu nasıl peygamberlik
b.Biz atalarımızın dini üzereyiz
c.Muhammed'e bir melek indirilseydiya!
d.Hiçbiri



34.Aşağıdakilerden hangisi,müşriklerin özelliğidir?

a.Andolsun ki sizi vukuu şüphe götürmeyen kıyâmet gününde toplayacaktır
b.Aslında onlar seni yalanlamıyorlar,fakat zalimler Al*lah’ın âyetlerini bile bile inkâr ediyorlar
c.Dünyada pişmandırlar
d.Hiçbiri



35.İman etmezler,denilen kimlerdir?

a.Çocuklar
b.Yaşlılar
c.Kendilerine yazık edenler
d.Hayırda yarışmayanlar


36.Yüce Allah dost olarak sadece kimin dost edinilmesini istiyor?

a. Keramet sahibi veliler
b.Göklerin ve yerin yaratıcısı Allah'ı
c.Meleklerini
d.Akrabalarımızı


37.Müslüman olmanın,müşrik olmammanın kesin ve somut anlamı nedir?


a.Allah'tan başkasını dost edinmemektir
b.Bir dost bulmaktır
c.Namz ve ibadetleri çokça yapmaktır
d.Zekat konusunda titiz olmaktır


38.Aşağıdakilerden hangisi,peygamberimize Allah'ın inkarcılara söylemesini istediği emirlerdendir?

a.Gökleri ve yeri yaratan, doyurulmayıp doyuran Allah’tan başka bir velî mi edinirim
b.Doğrusu ben ilk Müslümanlardan ol*makla emrolundum
c.Asla şirk koşanlardan olma
d. Hepsi


39.Hangisi,Peygamberimizin,Rabbinin emri karşısında ,gerçek duygusunu ifade eden ayettir?


a.Mü'minler müminleri bırakıp ta kâfirleri velî edin-mesinler
b.Ben Müslümanların ilki olmakla emrolundum. Ve ben asla müş*riklerden değilim."
c.Ben Rabbime karşı gelirsem büyük günün aza-bından korka*rım
d.Hepsi


40.Enam suresiyle ilgili verilenlerden hangisi doğrudur?

a. En’âm kelimesi Türkçe’de nîmet anlamına gelen deve, sığır ve davar cinsinin hepsine birden verilen bir isimdir.
b. sûrenin “Sûret’ül Hucceh” Hüccet sûresi diye bir adı daha vardır. Bu da sûrenin içinde geçen: “En üstün hüccet (delil) Allah’ındır” meâlindeki 149. âyetinden alınmıştır.
c.sûrede en güzel biçimde ulûhiyet, ubûdiyet ve bu ikisi arasındaki ilişki anlatılır. Tüm delilleriyle Rabbimiz bu sû*rede kendini anlatır. Sonra Rab ve İlâh olarak kendi zâtı karşısında insanın konumunu anlatır
d.Hepsi doğrudur


41.En büyük şahitlik kimindir?

a.Benimle sizin aranızda Allah şahittir
b.Güvenilir insanlar
c.Allah dostları
d.Hepsi


42.AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİ SUREDE GEÇER?


A.O kullularının üzerinde yegâne kahirdir
B.O Hakîmdir, Habîrdir
C.O ancak tek bir İlâhtır.
D.Hepsi geçer



43.Ehli kitap bilginlerinin,peygamberimizi ve Kur'anı tanıdıkları nasıl ifade ediliyor?

a.Tıpkı çocuklarını tanıdıkları gibi
b.Adları gibi
c.Gözleri kapalı
d.Ezbere biliyorlar



44.Zalimlerin durumu nasıldır?


a.Kan revan çindedirler
b.Kurtuluşa eremezler
c.Bekleyiş içindedirler
d.Zulmettikleri günü beklemektedirler


45.O gün geldiğinde,Allah müşriklere''hani ortak koştuklarınız nerede ''diye sorduğunda,onların cevabı ne olacaktır?

a.bunlar kendile-rine yazık ettiler, çünkü onlar inanmazlar
b.Zalimler bunun için asla felaha ulaşamazlar
c.Rabbimiz Allah’a andolsun ki bizler şirk koşanlar değil*dik
d.pişmanlıkları gözlerinden okunacak


46.Kuran'ı işittikleri halde,onu anlamak istemeyen insan tipolojisiyle ilgili hangisi doğru bir bilgidir?


a.Bu ancak öncekilerin masallarından başka bir şey değildir." derler
b.kimileri de vardır ki seni dinlerler. Kur’an’ı anlarlar diye kalplerine örtüler kulaklarına da ağırlık koyduk
c.Bir âyet görseler ona iman etmezler. Nihâyet sana geldiklerinde de seninle çekişirler
d.Hepsi doğrudur


47.Değersiz dünya hayatı neye benzetiliyor?

a.kuş misali
b.Oyun ve oyalamaca
c.Geçici
d.Heveslik alınası yer


48.Allah'ın ayetlerini,ahireti yalanlayan,inkarcıların,kıyamet saati geldiğinde sözleri ve durumları nasıl olacak?

a.Allah’a kavuşmayı (Allah’la karşılaşmayı) yalan*layanlar doğrusu kaybedenlerdir ki kıyâmet saati an*sızın onlara geldiği zaman ağırlıklarını arkalarına yükle*necekler
b.Dünyada işlediğimiz büyük kusurlardan ötürü ya*zıklar olsun bize!" derler
c.Dikkat edin onların yüklendik*leri şeyler ne kötüdür
d.Hepsi


49.Müşriklerin,yola gelmeyen tavırları Peygamberimizi üzdüğünde,yola gelmeleri için çareler ararken,Yüce Allah peygamberimizenasıl bir ihtarda bulunyor?

a.eğer gücün yeri delmeye veya göğe merdiven dayamaya yetmiş olsaydı, onlara bir mûcize göstermek isterdin. Allah dileseydi onları doğru yolda top*lardı. Sakın cahillerden olma!"
b.Allah seninle beraberdir,sakın vazgeçme
c.Peygamberlik zor bir görevdir.Asla yılmayacaksın pes etmeyeceksin
d.Hırslı ol,biraz esnek ol,onların istediklerini vermeye çalış ki kalpleri ısınsın islama



50.Aşağıdakilerden hangisi surede geçer?

a.Yerde yürüyen hayvanlar ve kanatlarıyla uçan kuşlar da an*cak sizin gibi birer ümmettirler
b.Kitapta biz hiçbir şeyi eksik bırak*madık
c.Ölü*leri ise Allah diriltir, sonra ona dönerler
d.Hepsi geçer


51.Alah'ın ayetlerini yalanlayanların durumu nasıl tasvir ediliyor*

a.karanlıklarda kal-mış sağır ve dilsizlerdir
b.Gözleri belermiş şaşkınlardır
c.Dillerini yutmuş vaziyettedirler
d.Utançlarından kıpkırmızı kesilmişlerdir


52.''Allah kimi dilerse. onu........., ve kimi dilerse onu ....................... ulaştırır." ayetinde boşluğa hangileri gelmelidir?


a.saptırır-doğru yola
b.zengin eder-fakirliğe
c.evlat -cennete
d.yüceltir - cennete


53.Allah'ın ayetlerini inkar etmeyi adet haline getirenlerin durumu nasıl olacaktır?


a.Korku içinde bekleşecekler
b.yoldan çıkmalarından ötürü azap dokunacaktır."
c.Garip ve mahsun olacaklardır
d.Hiçbiri



54.Aşağıdakilerden hangisi surede geçmez?

a.Şüphesiz ki senden önce ümmetlere peygam*berler göndermiştik. Onları yalvarsınlar diye darlık ve sı*kıntılara sokmuştuk
b.şeytan da yaptıklarını onlara güzel gösterdi
c.Onlar ne zaman ki kendilerine hatırlatılanları unuttular, biz de onlara her şeyin kapısını açıverdik. Onlar kendilerine verilenlerle sevinip coşmaya başlayınca da an*sızın onları yakaladık da umutsuz kalıverdiler."
d.Hepsi geçer



55.Korku duymayacak,mahsun olmayacak olanlar kimlerdir?

a.Kim iman eder ve nefsini ıslah ederse
b.Kim yetimi doyurursa
c.Kim ana babasına itaat ederse
d.Kim Kuran'ı çokça okursa


56.Kureyşten,iman etmekte inad edenler,peygamberden mucize göstermelerini istiyorlardı.Peygamberimizin bu sözler karşısında tavrı ne olmuştur?


a.Allah’ın hazineleri elimdedir, demiyo*rum; gaybı da bilmiyorum
b.Size, ben meleğim de demiyorum, ben ancak bana vahy olunana uyuyorum
c.Görenle görmeyen bir midir? Düşünüyor musunuz?"
d.Hepsi


57.Yüce Allah'ın,peygamberimize,sakın huzurundan kovma dedikleri kimlerdir?


a. Sabiler,yetimler
b.Köleler
c.Sırf Allah’ın rızasını dileyerek sabah akşam Rable*rine dua edenler
d.Cihat edenler


58.Aşağıdakilerden hangisi,Allah'ın ayetlerine inananlara,Yüce Allah'ın peygamberimizin söylemesini istediklerindendir?

a.Selâm olsun size
b. Rabbiniz Rahmeti kendi üzerine yazdı
c.Sizden her kim bilmeyerek bir kötülük işleyip de arkasından tövbe eder, kendini düzeltirse, mu*hakkak ki O, bağışlayan ve esirgeyendir."
d.Hepsi


59.Hangisi yüce Allah'ın , Rasulullah’a ve onun şahsında bütün mü’minlere, peygamber yolunun yolcularına demesini emrettikleri arasındadır?

a.Allah’tan başka yalvardıklarınıza kul-luk etmekten men olundum
b.Sizin heveslerinize uymayacağım. Yoksa sapıtmış, doğru yolda gidenlerden olmamış olurum
c.Ben Rabbimden bir belgeye dayanmak-tayım, hal*buki siz onu yalanladınız; sizin acele istediğiniz şey de benim elimde değildir
d.Hepsi



60.Aşağıdakilerden hangisi peygamberin, gayb konusunda söylemesini istediği ayetlerdendir?


a.Gaybın anahtarları onun katındadır, onları an*cak O bilir
b.Karada ve denizde olanı bilir.
cDüşen yaprağı, yerin karanlıklarında olan taneyi, yaşı kuruyu ki apaçık kitaptadır ancak O bilir.
d.Hepsi



61.Aşağıdakilerden hangisi surenin msjlarından değildir?


a.Allah'a hiçbirşeyi ortak koşmamak
b.İbret alınsın diye peygamber kıssalarına uzun uzun yer verilir
c.Ana-babaya karşı iyi davranınız
d.Yoksulluk korkusuyla evlatlarınızı öldürmeyiniz


62.Hangisi surenin msjlarındandır?


a.Benim namazım,ibadetim,hayatım,ölümüm alemlerin Rabbi olan Allah'ın elindedir
b.O'nun ortağı yoktur
c.Herkesin kazandığı ancak kendi boynuna geçer
d. Hepsi


63.Surenin akışı içinde ,peşpeşe yasaklanan kötü davranışlar arasında aşağıdakilerden hangisine yer verilmemiştir?


a.Namazı terk
b.Şirk
c.Zina
d.Cana kıyma

64.Yüce Allah,yasakları sayarken öncelikli direktifi ne oluyor?

a.Cana kıyma
b.Zina yapma
c.Allah'a Şirk koşmamak
d.yetimi kollmak



65.Yetimin korunmasına dair,emir hangisidir?

a.Evleninceye kadar yetimin malına sahip çıkmalı
b.Yetim malına, erginlik çağına erişene kadar en iyi şeklin dışında yaklaşmayın
c.Ölünceye kadar yetimin malı korunmalı
d.Bir işe başlayıcaya kadar yetimin malı gözetilmeli



66.Yetim bakıcılığıyla ilgili aşağıda verilenlerden hangisi isabetli değildir?

a.Bakıcılığını üztlenen kişi,yetimin malına,onun için yararlı olan en güzel yoldan başka bir şekilde yaklaşamaz
b.Malını koruyup geliştirmesi gerekir
c.Erginlik çağına erince,yani malını koruyup,en gzel şekilde idare edecek kadar bedensel ve akli erginliğe ulaşınca malını eksilsiz ve gelişmiş olrak kendine teslim etmek zorundadır
d.Bakıcılığını üstlenen kişi,erginliğe ulaşan yetimden baktığı zaman müddetinde yaptığı harcamaları.yetimin malından temin eder


67.Ticaret ahlakıyla ilgili ayet hangisidir?


a.Ölçü ve tartıda dürüst olunuz
b.Ana-babaya itaat
c.Bizi aldatan bizden değildir
d.Hiçbiri


68.Aşağıdakilerden hangisi,surenin msjlarından değildir?


a.Ölçü ve tartıda dürüst olunuz
b.Bir söz söylerken ,akrabanız bile olsa doğru konuşunuz
c.Kan bağıyla bağlı olduğunuz akrabalarınıza sözlerinizde dikkatli olunuz
d.Allah'a verdiğiniz sözü tutunuz



69.Aşağıdakilerden hangisi surenin konularından biridir?


a.Kanun koyma ve hakimiyet açısından İslam inancının temel ilkelerinden söz etmektedir
b.Kitaplardan,peygamberlerden,vahiyden ve müşriklerin istediği mucizelerden bahsedilmektedir
c.Ahiretten oradaki hesaplaşma ve cezadan bahseder
d.Hepsi


70.Hangisi surenin konularındandır?

a.Peygamber a.s ve kendileri için,hükümler koyan sahte Rabbleri ,bir olan gerçek Rabblerine denk tutan kavmi arasındaki kesin ayrılıktan söz eder
b.Peygambere dininin açık seçik net bir şekilde duyurması direktifi verilmekte
c.Tüm alemler için geçerli tek bir Rabblikten bahsedilmektedir
d.Hepsi



71. Surede Kul (De ki) hitabıyla başlayan kaç tane ayet vardır?

a.25
b.22
c.26
d.29


72.Hangisi surede geçmez?

a.Sizin acele istediğiniz şey benim elimde olsaydı, be*nimle aranızdaki iş bitmiş olurdu.
b.Allah zul-medenleri en iyi bilendir
c.Gaybın anahtarları onun katındadır, onları an*cak O bilir
d.Hepsi


73.Allah peygamberlerini niçin gönderir?


a.Peygamberleri ancak müjdeci ve uyarıcı ola*rak gönderiyoruz.
b.Azab için
c.Seçilmş oldukları için
d.Kurtarıcı olarak



74.Allah'ın ayetlerini yalanlayanların akibeti nedir?


a.Âyetlerimizi inkâr edenler yoldan çıkmalarından ötürü azap dokunacaktır."
b.Bir müddet bekleyecekler
c.Cehennem onları beklemekte
d.Hiçbiri



75.Hangisi peygamberimize verilen direktiflerdendir?


a.Rablerinin huzurunda toplanacaklarından korkanları Kur’an’la uyar
b.Onlar için Allah’tan başka ne bir dost, ne bir şefaatçi vardır
c.Allah’ın rızasını dileyerek sabah akşam Rable*rine dua edenleri huzurundan kovma. Onların hesabından sen sorumlu değilsin, onlar da senin hesabından sorumlu değildirler. Onları huzurundan kovduğun takdirde zalim*lerden olursun."
d.Hepsi



76.Allah'ın ayetlerini yalanlayanlara,Allah kıyamet günü ne diyecek?


a.Onlara: "Andolsun ki, siz ilk defa yarattığımız gibi sizi verdikleri*mizi ardınızda bırakarak bize birer birer gel-diniz; içinizde Allah'ın or*takları olduğunu sandığınız şefaatçilerinizi beraber görmüyoruz. Andolsun ki aranızda-ki bağlar kopmuş, ortak sandıklarınız sizden ay*rılmışlar-dır" denecek
b.Senin yeryüzünü boynu bükük, kupkuru görmen de Allah’ın kudretinin delillerindendir
c.Tanyerini ağartan, geceyi dinlenme zamanı, güneş ve ayı vakit ölçüsü kılandır. Bu güçlü olanın, bilenin nizamıdır
d.Hepsi


77.Aşağıdakilerden hangisi,surede zikredilen peygamber isimlerinden değildir?

a.Nuh
b.Musa
c.Davud
d.Lokman


78.Aşağıda verilen peygamber isimlerinden hangisi surede geçer?


a.Nuh -Davud-Süleyman-Elyesa-Lut
b.Eyyub-Yusuf-Musa-Harun-Yunus
c.Zekeriyya-yahya-İsa-İlyas-İsmail
d.Hepsi



79.Aşağıdaki ayetlerden hangisi surede geçmez?


a. Taneyi ve çekirdeği yaran şüphesiz Allah'tır; ölüden diriyi ve diriden ölüyü çıkarır.
b.Senin yeryüzünü boynu bükük, kupkuru görmen de Allah’ın kudretinin delillerindendir.
c.Tanyerini ağartan, geceyi dinlenme zamanı, güneş ve ayı vakit ölçüsü kılandır. Bu güçlü olanın, bilenin nizamıdır
d.O, yıldızları kara ve denizin karanlıklarında yol bu-lasınız diye si*zin için var edendir



80.Aşağıdaki ayetlerden hangisi surede geçer?


a.Cinleri O yaratmışken kâfirler Allah'a ortak koştu-lar
b.Körü kö*rüne O’ na oğullar ve kızlar uydurdular. Hâşâ O onların vasıflandır*malarından yücedir
c.O, gökleri ve yeri yoktan yaratandır. Zevcesi olma*dan nasıl çocuğu olabilir? Oysa her şeyi O yaratmıştır, her şeyi bilir
d.Hepsi


CEVAPLAR
1.C (11)
2.A (20)
3.B (22)
4.B (25)
5.D (32)
6.A (35)
7.C (48)
8.A (51)
9.D (56)
10.A
11.D (61)
12.B (68)
13.A (76)
14.C (82)
15.D (84)
16.B (90)
17.A (92)
18.D (93)
19.A (97)
20.B (108)
21.C (116)
22.C (121)
23.D (121)
24.A (125)
25.C (46)
26.B (47)
27.A (116)
28.A (120)
29.B (131)
30.C (146)
31.C
32.D (4-5)
33.C (8)
34.B (33)
35.C (12)
36.B (14)
37.A
38.D
39.C (15)
40.D
41.A (19)
42.D
43.A (20)
44.B (21)
45.C (23)
46.D
47.B (31)
48.D
49.A (35)
50.D (38)
51.A (39)
52.A
53.B (49)
54.D
55.A (48)
56.D (50)
57.C
58.D (53)
59.D (56-57)
60.D
61.B
62.D
63.A
64.A (151)
65.B (152)
66.D
67.A
68.C
69.D
70.D
71.B
72.D
73.A (48)
74.A (49)
75.D
76.A (94)
77.D
78.D
79.B (96-97-98)
80.D (100-101)

__________________

《 " Lâ Edrî " Nısfu'l-İlm 》



Alıntı ile Cevapla
Alt 07.Mart.2016, 19:41   Mesaj No:7
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik tarihi: 15.Kasım.2011
Arkadaşları:61
Cinsiyet:bayan
Bulunduğu yer:Trabzon
Yaş:37
Mesajlar: 5.961
Konular: 286
Beğenildi:2830
Beğendi:2171
Takdirleri:1508769
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: İncelenmiş VE Düzenlenmiş Haliyle Sorularla Surelerimiz

7-A'RAF SURESİ

*A'RAF SURESİ BİZE NE ANLATIYOR*

Araf suresinde genel olarak ilahi vahiyle insanlığa sunulan dos doğru yola davet ile ilgilidir.

1.Son Rasul Muhammed as mın getirdiği ilahi vahiye davet edilen isanların bu davete karşı sırt çevirip red ederlerse başlarına gelecek olan felaketlerden bahseder.

2.Şeytanın insanlar için hazırladığı tuzaklar ve bu tuzakların tesirinden bahseder.

3.Adem as ma,şeytan tarafından hazırlanan tuzağın, aslında Adem as dan sonraki zurriyeti içinde bir tehdit oluşundan bahseder.

4.ilahi mesajın çizdiği talimatlardan uzaklaşaların ,şeytanın avucunda oyuncağa döneceği ve şeytanın ve ilahi mesajın sonuçlarından bahseder.

5.İlahi mesaja uymayanların hali kuru ve ölü bir toprak gibi olduğundan bahseder.

6.Muhammed as dan önceki Rasullerin de kavimlerini çağırdıkları ilahi talimatlar ve toplumlarının bu talimatlara uymayanlarının başına gelenlerden bahsedip,her dönemdeki toplumlara örneklik teşkil edecek şekilde tehdit ve uyarılardan bahseder.

7.Bütün insanların Adem as zürriyetinden olduğu ve ilk yaratılışta hepsinden söz alındığından ,bu sözün karşılığı olarak daha sonra ahiretteki hesapta hiç bir mazaretin kabul edilmeyeceğinden bahseder.

8.İlahi mesajı bilmenin yeterli olmadığını,bilmekle birlikte gereğini yapmayanlarında cehennemde onlar içinde kaçınılmaz olacağından bahseder.

9.Rasulullah a ve müslümanlara karşı çıkanlara karşı ,takınılacak tavrın nasıl olacağından bahseder.


A'RAF SURESİ SORU VE CEVAPLARI

1- "Rabbinizden size indirilen Kitap'a uyun, O'ndan başka ........... uymayın. Pek az öğüt dinliyorsunuz." Boş kısma ne gelmelidir?
A- Şeytanlara
B-Tağutlara
C-Velilere
D-İlahlara

2-Şeytan Adem ve Havva'ya gizli yerlerini açığa çıkarmak için vesvese verip ne dedi?
A- Rabbinizin sizi bu ağaçtan menetmesi melek olmanız veya burada temelli kalmanızı önlemek içindir
B- Ben size ikaz ediyorum
C- Allah beni ateşten yarattı,sizi topraktan yarattı
D- Ben Allah'tan korkarım

3- Allah peygamberleri de sorguya çekecek midir?
A-Evet
B-Hayır

4. Adem a.s'e secde etmeyen kimdir?
A-Melekler
B-İblis
C-Cinler
D-Fasıklar

5-İblis'in Adem a.s'e secde etmemesinin mazereti neydi?
A- Kendisinin daha bilgili olması
B- Kendisinin Allah'a daha çok ibadet etmesini
C-Kendisinin ateşten yaratılıp, Adem'in topraktan yaratılması
D-Allah'ın sevgili bir kulu olduğunu


6-Kendisine kıyamete kadar süre verilen kimdir?
A-Peygamberler
B-Melekler
C-Cinler
D-İblis

7-Hangi elbise daha hayırlıdır?
A-Güzel elbise
B-Vucudu örten elbise
C-Takva elbisesi
D- Cilbab

8-Adem ve Havva'ya " Elbette ben size öğüt verenlerdenim " diye yemin eden kimdir?
A-İblis
B-Cinler
C-Cebrail
D-Mikail

9-"Rabbimiz bizi öndekiler saptırdı.Onlara ateşten kat kat azap ver" dediklerinde onlara ne cevap verilecek?
A- Onların azabı sizden daha çok olacaktır
B- Hepinize de kat kat azap vardır
C-Herkes kendi günahını çekecektir
D-Onların günahı onlara,sizin günahınız onlara

10-Allah hakkında bilmediğimiz şeyler söylemek hangi hükme girer?
A-Şirk
B-Tahrimen Mekruh
C- Günah
D-Haram



11-Allah en zalim olarak kimleri tanımlıyor?
A-Müminlere işkence edenleri
B- Kitabı unutanları
C-Allah'a karşı yalan uyduran ve ayetleri yalanlayanlar
D-Büyük günah işleyenleri

12-Deve iğne deliğinden geçinceye kadar cennete giremiyecek olanlar kimlerdir?
A-Peygambere isyan edenler
B-Ayetleri yalanlayıp ona karşı büyüklenenler
C-Kitabı az bir paha karşılığında satanlar
D-Allah'ın yolundan insanları engelleyenler

13-Cennet halkının gögüslerinde ( sadırlarında) ne olmayacaktır?
A- Riya
B-Kin
C-Şirk
D- Korku


14-Allah Cehennemde kafirlere neyi haram kılmıştır?
A- Kevseri
B-Meyvaları
C-Şarabı
D-Suyu ve cennet rızıklarını

15-Allah’a dua edilme şekillerinden biri değildir?
A- Gönülden dua
B- Gönülsüz dua
C- Korkarak ve umut ederek dua
D-Gizlice dua


16- Allah ölüleri nasıl dirilttiğini hangi örneği veriyor?
A-Gökten suyu indirip ürünleri yeşertmesini
B- Gündüz ve gecenin arka arkaya gelmesini
C- İnsanın alak halinden insan olarak doğmasına kadar olan süreci
D- Ashabı Kehf’in 300 yıl uykuda kalmasını

17-Cehennemlikler Cennet Ehlinden su ve rızık isteyince ; Cennet Ehli, kafirlere ne diyecek?
A- Azabı tadın bakalım
B-Siz de iman etseydiniz rızıklanırdınız
C- Siz zakkumdan yiyin
D-Allah suyu ve rızkı size haram kılmıştır.

18-Allah yeri ve göğü kaç günde yaratmıştır?
A- 7 gün
B-6 gün
C-3 gün
D- 1 gün

19-Ad kavmine hani peygamber gönderilmiştir?
A-Salih
B-Şuayb
C-Hud
D-Yunus

20-Semud kavmine hangi peygamber gönderilmiştir?
A-Salih
B-Şuayb
C-Hud
D-Yunus

21-Dişi deve hangi peygamber toplumuna belge olarak gelmiştir?
A- Musa
B-Hud
C-Şuayb
D-Salih

22-Dağları yontarak en yapan hangi kavimdir?
A-Medyen
B-Semud
C- Firavun Toplumu
D- Ad kavmi

23-Cinsi sapkınlığı olan kavme karşı hangi peygamber gönderilmiştir?
A-Salih
B-Şuayb
C-Lut
D-Hud

24-Medyen toplumuna hangi peygamber gönderilmiştir?
A-Salih
B-Şuayb
C-Lut
D-Hud

25-Ölçü ve tartıda hile yapan kavim hangisidir?
A-Medyen
B-Semud
C- Firavun Toplumu
D- Ad kavmi

26- Şuayb a.s kavmi hangi konuda haddi aşmışlardı?
A- Cinsi sapıklık
B- Dişi deveyi öldürmekle
C- Fuhuş ile
D-Ölçü ve tartıda hile yapmakla

27-Allah’ın tuzağından emin olmayanlar kimledir?
A-Fasıklar
B-Hüsrana uğrayanlar
C- Müşrikler
D-Küfredenler

28-“Ben size izin vermeden O’na iman mı ettiniz” diyen kimdir?
A-İblis
B-Zalim
C-Firavun
D-Bel’am

29-Büyücülükle itham edilen peygamber kimdir?
A-Şuayb
B-Musa
C-İsa
D-İbrahim

30-“ Ey Rabbimiz! Üzerimize sabır yağdır ve canımızı müslüman olarak al.” Diye dua eden kimdir?
A- Musa
B- Yakup
C-Firavun’un büyücüleri
D- Ashabı Uhdud

31- Öğüt almaları için yıllarca kıtlıkla imtihan olunan kimlerdir?
A- Firavun ve ailesi
B- Yakup ve oğullları
C- Yusuf’un bulunduğu Mısır toplumu
D- Medyen halkı

32-Aşağıdakilerden hangisi Firavun toplumuna gösterilen mücizelerden/ayetlerden birisi değildir?
A-Çekirge
B-Kurbağa
C-Tufan
D- Şimşek

33-Kur’an okunduğu zaman ne yapmalıyız?
A- Ayetleri tekrarlamalıyız
B- Susup dinlemeliyiz
C- Hemen tefsirine bakmalıyız
D- Amel etmeliyiz


34-Allah’tan korkanlar şeytantan bir vesvese gelirse ne yaparlar?
A- Allah’ı hatırlayıp gerçeği görürler
B- Abdest alırlar
C- Kur’an okurlar
D- Namaz kılarlar

35-Firavun ve taraftarlarının denizde boğulmasının sebebi olarak hangi özellik gösterilir?
A-Ölçü ve tartıda hile yapmaları
B- Ayetleri yalan sayıp gafil olmaları
C- Buzağıyı ilah edinmeleri
D- Peygamberlerini öldürmeleri

36-Kimlerin ameli boşa gitmiştir?
A- Haram mal yiyenlerin
B- Kıyamet gününe inanmayanlar
C-Sihirle uğraşanlar
D-Ahirete ve ahirete kavuşmayı yalan sayanlar

37-“İçimizden birtakım beyinsizlerin işlediği (günah) yüzünden hepimizi helâk edecek misin?” Sözünü kim söylüyor?
A- Musa a.s
B-Harun a.s
C- Lut a.s
D- Hud a.s

38-Allah’ın rahmetini kimler üzerine yazmıştır?
A- Bütün Müslümanlara
B- Müttakilere- Zekat verenlere ve Ayetlerine iman edenlere
C- Namaz kılıp hacca gidenlere
D- Anne ve babaya ihsan edene


39-İsrailoğulları kaç kabileye ayrılmıştı?
A-70
B-5
C-12
D-72

40-Zalimlere azap hangi nedenden dolayı hak olmuştur?
A-Çok günah işledikleri için
B-Peygamberlere isyan ettikleri için
C- Peygamberleri öldürdükleri için
D-Zulüm yaptıkları için

41.Araf ne demektir?

a.af edilmek
b.Cennet ve cehennem arasında olduğuna inanılan dağ
c.cennet bahçesi
d.Cehennem çukuru

42.Araf suresiyle ilgili hangisi yanlış bir bilgidir?

a.Mekkede indirilmiş 206 ayettir
b.Bakara ve Şuara suresinden sonra en fazla ayet içeren Kuran'ı Kerim'in 3. suresidir
c.Surede,İslam itikadına ve diğer dini hükümlere ait bilgi ve emir bildirilmektedir
d.Araf suresinde secde ayeti geçmez

43.Surede Allah'u Teala ''haydi çık,çünkü sen alçaklaerdansın''uyarısını kime yapmıştır?

a.Münafıklara
b.Kafirlere
c.İblise
d.Hiçbiri

44.Şeytanın Hz. Adem ve Havva'ya vesvesesi ne omuştur?

a.Sizi Rabbiniz bu ağaçtan başka bişey için değil,sırf melek olacağınız için menetti
b.Ey Ademoğulları Allahisraf edenleri sevmez
c.Allah'a ortak koşmanız haram kılınmıştır
d.Hepsi

45.Surede geçen,tartıları ağır basanlar kimlerdir?

a.Kurtuluşa erenler
b.Çokça sevap işleyenler
c.Hiç kötülük yapmayanlar
d.hiçbiri

46.Terazileri hafif gelenler kimlerdir?

a.Günah işlemeyenler
b.Kendilerine yazık edenler
c.Kendi halinde yaşayanlar
d.Namazlarını huşu ile kılmayanlar

47.''Ben O'ndan daha hayırlıyım''diyen kimdir?

a.Adem
b.Allah
c.Melekler
d.İblis

48.İblisin en büyük sınavı ne idi?

a.Çamurdan yaratılan Adem
b.Nurdan yaratılan Melekler
c.Ateşten yaratılan Cinler
d.Hepsi

49.Araf suresinin diğer isimleri nedir?

a.Vakıa-Mürcie
b.Misak-Mikat
c.Zehrateyn
d.Hepsi

50.Sureye göre zalimler nasıl cezalandırılacaklardır?

a.Cehennemde ateşten bir yatak ve üzerlerine ateşten bir örtü vardır
b.Günahları affedilince Cehennemden çıkarılacaklardır
c.Allah kimseye zulmetmez
d.Hiçbiri

51.İnanan toplum için yol gösterici ve rahmet kaynağı nedir?

a.İbadetleri
b.Kuran'ı Kerim
c.İşledikleri sevaplar
d.Tuttukları oruçlar

52.Allah yeniden dirilişi nasıl bildirmiştir?

a.Rüzgarlar, yağmur yüklü bulutları taşıdığında, onu ölü bir memlekete gönderir, su indirir ve onunla her türlü ürünü yetiştiririz; ölüleri de bunun gibi diriltip, çıkarırız; belki bundan ibret alırsınız.”
b.Allah'ın rahmeti iyiylik edenlere yakındır
c.Onlar bugüne ulaşacaklarını nasıl unuttular
d.Rabbinizden size haber gelmesine mi şaşıyorsunuz

53.Ey milletim! Allah'a kulluk edin, O'ndan başka ilâhınız yoktur; doğrusu sizin için büyük günün azabından korkuyorum..diyerek kavmini uyaran peygamber kimdir?

a.Nuh
b.Muhammed
c.Şuayb
d.Adem

54.Surede hangi peygamberin adı geçmez?

a.Hud-Salih
b.Nuh-Musa
c.Lut-Şuayb
d.İbrahim-Yusuf (a.s)


55.Surede geçen ''Takva elbisesi''ne anlama gelmektedir?

a.Allah'ın üzerimizdeki lütfunu hatırlayıp şükretmek
b.Şeytanın fitnesinden uzak durmak
c.İman ve salih amel
d.Hepsi

56.Hz Adem ve eşi '' Ağaçtan meyve tattıklarında kendilerine ayıp yerleri göründü, cennet yapraklarından oralarına örtmeğe koyuldular. Rableri onlara, "Ben sizi o ağaçtan menetmemiş miydim? Şeytanın size apaçık bir düşman olduğunu söylememiş miydim? diye seslendi.”..Hz Adem ve Havva'nın cevabı ne olmuştur?

a.Bize rahmet et
b.Sen affedicisin affı seversin
c.Bize acı
d.Ey Rabbimiz biz kendimize zulmettik bizi bağışlamaz ve bize "merhamet etmezsen biz kaybedenlerden oluruz

57.Allah'ın Adem ve eşine,söz dinlemedikleri için verdiği ceza ne olmuştur?

a.Birbirinize düşman olarak inin, siz yeryüzünde bir müddet için yerleşip geçineceksiniz. Orada yaşar, orada ölür ve oradan dirilip çıkarılırsınız
b.Sizleri affediyorum...tevbeniz kabul oldu
c.Şeytan galip geldi,sizler zaaflarınıza yenik düştünüz,
d.hiçbiri

58.Cennetten kovulan İblis'in Allah'tan mühlet istediği,karşılıklı konuşma hangi ayette geçer?

a.13-14
b.15-16
c.17-18
d.Hepsi

59.Allah'a iftira edip,O'nun ayetlerini yalanlayan zalimler Kafir olduklarına dair kendi aleyhlerinde ne zaman şahitlik yaparlar?

a.Onları saptırmak için mutlakasenin doğru yoluna oturacağım
b.Elçilerimiz canlarını almak üzere geldiklerinde onlara, "Allah'tan başka taptıklarınız nerede?" deyince, "Bizi koyup kaçtılar" derler, böylece inkârcı olduklarına kendi aleyhlerine şahitlik ederler.”
c.Onlardan her kim sana uyarsa, kesinlikle Cehennemi tamamen sizinle doldururum
d.Hiçbiri

60.Doğru yoldan ayrılıp,ateşe sürükleyen insan ve cin ümmetinin yoldaşlarına yapacakları dua ne olacaktır?

a.Ey Rabbiiz bizleri ve onları affeyle,sen affedicisin
b.Girin Cennetime size artık korku yok
c.Bizi sapıtanlar işte bunlardır, onlara ateş azabını kat kat ver" derler
d.Ne yaptıysak beraber yaptık,onların hiçbir suçu yok


61.Allah ,ayetlerini yalanlayan ve onları yalanlayan kibililere vereceği cezayı hangi örnekle anlatmış ve asla Cennet'e giremeyeceklerini vurgulamıştır?

a.Cehenemde ebedi kalacaklardır
b.Gök kapıları açılmaz ve deve iğnenin deliğinden geçinceye kadar
c.Ayetlerimizi yalanlayanları suda boğduk
d.Hiçbiri

62.Cennet ehli Cehnnem ehline nasıl seslenecek

a.Biz Rabbimizin bize vaadettiğini gerçek bulduk, Rabbinizin size de vaadettiğini gerçek buldunuz mu?"
b.İşte üzerinize Rabbinizden bir azab indi
c.Doğrusu biz onun gönderdiği şeye inanıyoruz
d.hepsi

63.Salih a.s kavmini nasıln uyarmıştır*

a.Ey milletim Allah'a kulluk edin, O'ndan başka ilâhınız yoktur
b.Rabbinizden size bir belge geldi: Allah'ın bu dişi devesi size bir delildir
c.onu bırakın, Allah'ın toprağında otlasın; ona kötülük etmeyin, yoksa can yakıcı azaba uğrarsınız”.
d.Hepsi

64.Cehennemin çağrıcıları,aralarında,nasıl çağrı yapacak?

a.Gerçeği gördünüz mü?
b.Allah'ın laneti o zalimlerin üzerine olsun
c.Size selam olsun
d.And olsun

65.İki taraf arasında bir perde ve Araf üzerinde her iki tarafı da simalarından tanıyan adamlar vardır.Araf ehli,Cehennem ehline döndüğünde,Araf ehlinin Rabbimize nidaarı ne olacaktır?

a.Ey Rabbimiz bizi o zalimler güruhuyla beraber kılma
b.Hidayetiyle bizi buna muvaffak kılan Aallah'a hamdolsun
c.Herbirine iki kat azab var
d. hiçbiri

66.Araf suresine göre,Cehennem ehli Cennet ehline ne demiştir?

a.Bizleri o zalimler güruhuyla beraber kılma
b.Bize biraz su veya Allah'ın size verdiği rızıktan gönderin
c.Allah'ın laneti o zalimlerin üzerine olsun
d.Şefaat edin

67.Allah'ın unuttukları kimlerdir?

a.Oyun ve eğlenceyi kendine din edinipde dünya hayatının kendilerini aldattığı kafirler
b.Zalimleri unutarak cezalandırırız
c.Araf ehli
d.hiçbiri

68.Allah alemlerin yaratılışını hangi ayette açıklamıştır?

a.49
b.53
c.54
d.55

69.Suerede Allah'a nasıl kulluk yapılması gerektiği vurgulanmıştır?


a.Hem korku hem ümit ile
b.sabırla
c.korkarak
d.utanarak

70.Sureye göre,Rabbimize nasıl dua etmeliyiz?

a.Yalvara yakara
b.Gizlice
c.Haddi aşmadan
d.Hepsi

71.Allah kimlerden rahmetini esirgemez?

a.Münafıklardan
b.Rahmetini ummayanlardan
c.İyilik yapanlardan
d.sevenlerden

72.Surede Musa a.s ın hangi mucizzesi geçer?

a.Asa sı
b.El beyazlığı
c.Yed-i beyza
d. Hepsi

73.Musa a.s Rabbini görmeyi dilemiş ve bunun mümkün olmayacağı hangi ayette kendisine gösterimiştir?

a.143
b.152
c.163
d.146

74.Allah kimlerin emeğini boşa çıkarmayacaktır?

a.Allah'ın kitabına sımsıkı sarılanları
b.Namazını hkkıyla kılanları
c.İyilğe koşanları
d.Hepsi

75.Fravunun sizhirbazları Musa a.s a iman ettiklerinde,Firavunun tehdidi ne olmuştur?

a.Mutlaka ellerinizi ve ayaklarınızı çaprazlama keseceğim ,sonrada hepinizi asacağım
b.Yakında başınıza gelecekleri göreceksiniz
c.Evlerinizi başınıza yıkıcam,ocaklarınızı söndürücem
d.Hepiniz aptalsınız,tiyatro oynuyorsunuz

76.Firavunun tehditlerine karşılık sihirbazlar ne demiştir?

a.Biz zaten Rabbimize döneceğiz
b.EyRabbimiz bize bol bol sabır ver
c.Sen sadece,Rabbimizin ayetleri bize geldiğinde,ona inandığımız için,bizden intikam alıyorsun
d.Hepsi

77.Musa a.s a inanmayan Mısırlılara Allahın cezalandırması ne olmuştur?

a.Yağmur ve sel tufanı
b.Çekirge haşere
c.Kurbağa ve gökten kan yağması
d.Hepsi

78.Ayet 137 de geçen ''doğu taraflarına ve batı taraflarına mirasçı kıldık''buyurmuştur..Yeryüzünün doğusu ve batısı hangisinde doğru olarak verilmiştir?

a.Mısır-Kızıldeniz
b.Şm -Mısır
c.Filistin-Şam
d.Mekke-Medine

79.Surede,''doğrusu siz ölçüyü aşan azgın kavimsiniz ''diye buyuran Allah'u Teala hangi kavimden bahsetmiştir?

a.Lut kavmi
b.Ad kavmi
c.Semud kavmi
d.Nuh kavmi

80.Lut a.s ın kavminin helakı nasıl olmuştur?

a.Göklerden kan ve çekirge yağdı
b.Zelzele ile başlarına yağan müthiş taş ve yağmur ile
c.azgın suda boğularak
d.Alevli br yangınla

81.Sapkınlıktan tövbe eden Musa'nın kavmine,rahmet eden Allah'ın mucizesi ne oolmuştur?

a.Muas a.s asasını taşa vurunca oniki ayrı pınar fışkırmıştır
b.Bulutları üzerlerine gölgelik çekmiştir
c.Kudret helvası ve bıldırcın indirilmiştir
d. hepsi

82.Deniz kenarındaki beldenin,Allah'ın emrine isyan ederek,haram kıldığını çiğnemeleri üzerine imtihanları ne olmuştur?

a.Beyt-i Maktise secde ererek girmeleri istendiği halde bunu yapmadılar
b.Cumartesi günü avlanmak suretiyle,Allah'ın o gün için koyduuğu yasağı çiğnediler
c.Allah'ın emirlerini birbirlerine nasihat etmediler
d.Hiçbiri

83.İsrailoğullarının yasak edilen şeylerden vazgeçmemesi üzerine Allah'ın takdiri ve benzetmesi ne olmuştur?
a.Aşağılık maymunlar olun
b.Şiddetli yağmurl helak oldular
c.Yerin dibine batmışlardır
d.Yanarak helak oldular

84.Firavun hanedanını,düşünüp ders alsınlar diye Allah nasıl imtihan etmiştir?

a.Senelerce kıtlık ve ürün eksikliğiyle sıkıp cezalandırdı
b.üzerlerine azab yağmurları yağdırdı
c.Dizleri üzere çöküp kaldılar
d. Hepsi

85.Bazen nimetle bazen musibetle imtihan edilen kavim hangisidir?

a.Nuh kavmi
b.Hud kavmi
c.Musa as.ın kavmi
d.Medyen halkı

86.''o size ancak ansızın gelecektir''ayetinde hangisinden bahsedilmektedir?

a.Ölüm
b.Musibet
c.Şefaat
d.Kıyamet

87.Allah'ın cehenneme dolduracağı cin ve insanların çoğundan nasıl bahsedilmektedir?

a.Onların öyle kalpleri vardır ki,onlar anlamazlar
b.Onların öyle gözleri vardır ki,onlarla görmezler
c.Onlar hayvan gibidir,şaşkındırlar,gafillerin ta kendisidirler
d.Hepsi geçer

88.Allah'ın azabı kendilerine geldiği zaman,kafirlerin sözleri ne olmuştur?

a.Bizi bağışla,merhamet et
b.Biz gerçekten zalimlerdendik
c.Çok az şükrediyoruz
d.Şeytana uyduk

89.Şeytan,Hz adem ve Havva yı hangi sözlerle ikna etmiştir?

a.Şüphesizki ,ben sizin iyiliğinizi isteyenlerdenim
b.Sizi çok şükredenlerden görmüyorum
c.Dünya hayatı buradan daha eğlebceli
d.Hiçbiri

90.Aşağıdaki ayetlerden ahngisi ''Ey ademoğulları''nidasıyla başlar?

a.Bakın size ayıp yerlerinizi örtecek bir giysi,süslü bir elbise indirdik
b.Ama TAKVA ELBİSESİ VARYA O HEPSİNDEN HAYIRLIDIR
c.İşte bu,belki düşünüp ibret alırsınız diye Allah'ın ayetleridir
d. Hepsi

91.İmana gelmeyen kimselerin dostu kimdir?

a.Kfirler
b.Tptıkları putlar
c.Şeytan
d.MALLARI

92.Allah bir memlekete peygamber göndermeden önce,o halkı nasıl imtihan eder?

a.Kötülüğü güzellikle değiştirerek
b.Yalvarıp yakarsınlar diye,şiddet ve zaruretle sıkar
c.Sabretmelerini bekler
d.Azgınlıklarını başlarına geçirir

93.Şam ile Hicaz denen bölgede bulunan,kaya ve mermerleri yontarak evler ,saraylar yapan,Salih peygamberin gönderildiği kavim hangisidir?

a.Ad kavmi
b.Medyen
c.Semud kavmi
d.Lut kavmi

94.Medyen şehrine gönderilen peygamber kimdir?

a.Şuayb a.s
b.Musa a.s
c.Hud a.s
d.Lut a.s

95.Musa a.s.Tuva'ya giderken,''Kavmimin içinde benim yerime geç,onları ıslah et,bozguncuların yoluna uyma ''diyerek uyrdığı kişi kimdir?

a.Samira
b.İsrailoğulları
c.Harun
d.Karun

96.Tevrat levhalarıyla Tuva'dan inen Musa a.s,kavminin altın eritip,buzağı yaptığın görünce,ilk öfkelendiği kimdir?

a.Kavmini 40 gün yalnız bıraktığı için kendine
b.Sapmış olan kavmine
c.Krdeşi Haruna
d.Firavuna

97.''Ve Lillahil Esma2ül Hüsna''nın anlamı hangisidir?

a.En güzel isimler Allah'ındır
b.Onun bilgisi yalnız Allah'ın katındadır
c.Yerlerin ve göklerin yaratıcısı Allah'tır
d.Din gününün sahibi Allah'tır

98.İman edecek bir toplum için hidayet ve rahmet nedir?

a.Peygamberler
b.Melekler
c.Kur'an-ı Kerim
d.Alimler

99.Allah'ın bıraktığı körü körüne yuvarlanıp gidenler kimlerdir?

a.Sapkınlık içinde azanlar
b.İmanla doluptaşanlar
c.Şefaat bekleyenler
d.İyilikte yarışanlar

100.Yalnız Allah'ın bigisi dahilinde olan,inanların bilmediği nedr?

a.Doğum zamanı
b.Hava tahminleri
c.Kıyamet saati
d.Kur'anın ne zaman indirildiği









CEVAPLAR
1.C (3)
2.A (20)
3.A (6)
4.B (11)
5.C (12)
6.D (15)
7.C (26)
8.A (21)
9.B (38)
10.D (33)
11.C (37)
12.B (40)
13.B (43)
14.D (50)
15.B (57)
16.A (57)
17.D (50)
18.B (54)
19.C (65)
20.A (73)
21.D (73)
22.B (74)
23.C (80)
24.B (85)
25.A
26.D (85)
27.B (99)
28.C (123)
29.B (132)
30.C (126)
31.A (130)
32.D (133)
33.B (204)
34.A (201)
35.B (136)
36.D (147)
37.A (155)
38.B (156)
39.C (160)
40.B (71)
41.B
42.D
43.C
44.A
45.A (8)
46.B (9)
47.D
48.A
49.B
50.A (41)
51.B
52.A (57)
53.A (59)
54.D
55.D
56.D (23)
57.A (24-25)
58.D
59.B (37)
60.C (38)
61.B (40)
62.A 844)
63.D (73)
64.B (44)
65.A (47)
66.B (50)
67.A (51)
68.C
69.A (56)
70.D (55)
71.C
72.D (107-108)
73.A
74.D (170)
75.A (124)
76.D (125-126)
77.D (133)
78.C
79.A (81)
80.B (84)
81.D (160)
82.B (163)
83.A (166)
84.A (130)
85.C (168)
86.C (187)
87.D (179)
88.B 85)
89.A (21)
90.D (26)
91.C (27)
92.C (94)
93.C
94.A (85)
95.C (142)
96.C (150)
97.A (180)
98.C (203)
99.A (186)
100.C (187)



[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]
__________________

《 " Lâ Edrî " Nısfu'l-İlm 》



Alıntı ile Cevapla
Alt 07.Mart.2016, 20:01   Mesaj No:8
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik tarihi: 15.Kasım.2011
Arkadaşları:61
Cinsiyet:bayan
Bulunduğu yer:Trabzon
Yaş:37
Mesajlar: 5.961
Konular: 286
Beğenildi:2830
Beğendi:2171
Takdirleri:1508769
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: İncelenmiş VE Düzenlenmiş Haliyle Sorularla Surelerimiz

8-ENFAL SURESİ

*ENFAL SURESİ BİZE NE ANLATIYOR*

Enfal suresi Müslümanlar ile müşrikler arasında gerçekleşen ve çoğunluğu birbiriyle akrabalık bağı bulunan kişilerin karşılıklı bir savaşı işleyen bir suredir.


1.Enfal suresi Bedir savaşıyla birlikte müminlerin özelliklerinden bahseder.

2.Müslümanların savaşı kazanmalarına rağmen, müslümanlarında zaafları olduğundan bahseder.

3.Savaştan zaferle çıkan müslümanların zaaflarına yenilmemesi gerektiğinden bahseder.

4.Kazanılan savaşın asıl galibi Allah olduğunu,Allah ın yardımıyla savaşın kazanıldığının unutulmaması gerektiğinden bahseder

5.Müslümanların ,Allah a tam güvenmeyi ve Rasulunden olan herşeye itaat etmelerinden bahseder.

6. Savaş esirlerinden bahseder.

7.Savaş ganimetlerinden ve bu ganimetlerin taksiminden müslümanların tam bir gönül rahatlığıyla kendilerine taksim edilene razı olmalarından bahseder.

8.Savaş sonrası ,müslümanların menfaatine olacak barıştan bahseder

9.islam devleti dışında yaşayan müslümanların durumlarından bahseder.

10.Müslümanların savaşa herzaman hazır olmaları ve kendi aralarında sağlam ilişkiler içerisinde olmalarından bahseder.


ENFAL SURESİ SORU VE CEVAPLARI

1-Enfal suresi kaç ayettir?
A-67
B-75
C-83
D-89



2-Enfal suresi hangi dönemde nazil oldu?
A-Mekki
B-Medeni
C-Mekki yada Medeni mi olduğu bilinmiyor
D-Hiçbiri



3-Peygamberimize neyi soruyorlar?
A-Savaş ganimetlerini
B-Hilalin durumunu
C-İçki ve kumarı
D-Kadınların aybaşı halini



4-Aşağıdaki ayetlerden hangisi Enfal suresindedir?
A-Müminler ancak kardeştir
B-Dinde zorlama yoktur.
C-Kalpler ancak Allah'ı anmakla huzur bulur
D-Müminler ancak, Allah anıldığı zaman yürekleri titreyen, kendilerine Allah'ın âyetleri okunduğunda imanlarını artıran ve yalnız Rablerine dayanıp güvenen kimselerdir.



5-Allah katında yaratılanların en şerlileri kimlerdir?
A-Kafirler
B-Münafıklar
C-Gerçeği Akletmeyenler
D-Müşrikler

6-İnkarcılarla ne kadar zamana kadar savaşılır?
A-Öldürünceye
B-Fitne kalmayıncaya
C-Esir edinceye
D-Cizye alıncaya


7-Allah iman edenlere kendisinden ittika ettilerinde ne vaat ediyor?
A-Furkan-Yapmış oldukları kötülükleri örtmeyi -bağışlamayı
B-Zafer-şehadet
C-İktidar-cennet
D-Felah-saadet



8-En güzel tuzağı kim kurar?
A-Şeytan
B-Münafıklar
C-Kafirler
D-Allah



9-Müminler kendi aralarında dostluk yapmazlarsa ne olur?
A-Kafirler egemen olur
B-Allah’ın dini hakim olamaz
C-Yeryüzünde fitne ve fesat hakim olur
D-Allah’a karşı gelmiş olurlar



10-Müslümanların hicret etmeyen kimselere karşı tavrı ne olmalıdır?
A-Hicret edene kadar dostluğu kesmek
B-Onlarla savaşmak
C-Onlara tebliğ etmek
D-Cizye almak

11-Allah’ın kitabına göre kimlerin birbirlerine varis olmaya hakkı vardır?
A-Ensar ve muhacirin
B-Yakın akraba
C-Müminlerin
D- Hicret ve Cihat edenlerin


12-Allah, inanıp hicret edenlere,Allah yolunda savaşanlara ve muhacirleri barındıranlara ne vaat ediyor?
A-Mağfiret ve bol rızık
B-Altından ırmaklar akan cennet
C-Naim cennetler
D-Firdevs cenneti



13-Kimler gibi olmayalım?
A-Kafirler gibi
B-Münafıklar
C-İşitmedikleri halde işittik diyenler gibi
D-İşittik ve isyan ettik diyenler gibi

14-Allah iman edenlerin hangi davete icabet etmelerini istiyor?
A-Hayat verecek şeylere davet edildiği zaman
B-Sabır ve namaza çağrıldıkları zaman
C-Kitaba sımsıkı sarılmaları istenildiği zaman
D-Emri bil maruf nehyi anil münkere çağrıldıkları zaman


15-Kişi ile kalbi arasına kim girer?
A-Şeytan
B-Vesvese
C-Vahiy
D-Allah



16.Enfal kelimesi hangi mnaya gelmektedir?
a.Savaş ganimetleri
b.Savaş hükümlerş
c.Esirler
d.hepsi

17.İnanan kimselere Rableri katından verilecek olan şey nedir?
a.Huriler
b.Mertebeler,mağfiret ve cömertçe verilmiş rızıklar
c.Cennet
d.hiçbiri

18.Sureye göre,hangisi,gerçek mü'minlerin özellikleri arasında sayılmaz?
a.Allah anıldığı zaman kalpleri titre
b.Rablerine güvenirler
c.Yüzleri nurludur
d.Kendilerine verilen rızıklardan yerli yerince sarfederler

19.Allah kendi katından,bir güven işareti olarak ne vermiştir?
a.Oruç
b.Uyku
c.Sağlık
d.Hiçbiri

20.Hangisi Allah'ın ''gökten indirdiği su''ile ilgili yalnış bir bilgidir?
a.İnananları arıtmak
b.Onlardan şeytan vesvesesini gidermek
c.Klplerinizi birbirinize bağlamak,sağlamlaştırmak için
d.Bitkileri canlandırmak için

21.Aşağıdakilerden hangisi yüce Allah'ın meleklere vahyettiği konular arasında değildir?
a.Ben sizinleyim,inanaları deestekleyin
b.Savaşın kesin galibi inanalardır
c.Ben inkar edenlerin kalplerine korku salacağım
d.Artık vurun onların boyunlaı üzerine

22.''Kim Allah'ave peygamberine karşı koyarsa bilsin ki...........''boşluğa hangisi gelmelidir?
a.Allah'ın cezası şiddetlidir
b.o gün yakındır
c.Korkun o günden
d.hiçbiri

23.İnananlar savaş için ilerlerken,inkar edenlerle toplu halde karşılaşılınca ,ne yapmaları isteniyor?
a.Arkanızı dönün
b.Arkanızı dönmeyin
c.Yüzününüzü dönün
d.Yüzünüzü çevirin

24.İnkarcıların Kabe deki ibadetleri nasıldır?
a.oynayarak
b.Islık çalıp el çırpmak
c.dans ederek
d.ağıtlar yakarak ruku etmek

25.Surede aşağıdakilerden hangisi geçmez?
a.Alimun Hakim
b.Rızkun Kerim
c.Semi'ul Alim
d.Hepsi geçer

26.Birbirlernin dostları ve koruyucuları olanlar kimlerdir?
a.Hicret edenler,iman edenler
b.Allah yolunda mallarıyla canlarıyla cihad edenler
c.kendilerine sığınanları barındıranlar
d. hepsi

27.Gerçek mü'minlere Allah katında ne vardır?
a.Bol rızık ve bağışlanma
b.Vadi dolusu altın
c.İri gözlü huriler
d.hiçbiri

28.Miras konusunda birbirine yakın olanlar kimlerdir?
a.Aralarında akrabalık bağı olanlar
b.en yakın dost
c.kan bağının önemi yoktur
d.hiçbiri

29.Aşağıdakilerden Hangisi surede geçer?
a.Gafurur Rahim
b.Azabun Azim
c.Azizün Hakim
d.Hepsi geçer

30.Sureyle ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
a.75 ayettir ve Bedir Savaşı sonrası inmiştir
b.Mushaf sırasına göre 8.suredir
c.Nuzul sırasına göre 93.suredir
d.Surenin tamamı Medenidir

31.Aşağıdakilerden hangisi surenin temel konularından değildir?
a.Bedir savaşı ve bu savaşın sonuçlerı
b.Savaşlarda elde edilen ganimetlerle ilgili hükümler
c.Zekat kimlere verilir
d.Allah yolunda fedakarlık ve savaşın önemi

32.Aşağıdakilerden hangisi surenin msjlarından biridir?
a.Ganimetler hakkında hüküm vermek Allah ve Rasulüne aittir
b.Savaşta elde edilen ganimetlerin1/5 i devletin, kalanı savaşa katılanların hakkıdır
c.Taktik gereği geri çekilme hareketyleri dışında, savaştan kaçmak haramdır
d.hepsi doğrudur

33.Aşağıdakilerden hangisi sureye göre, Allah'ın kafirlere hitabı arasında değildir?
a.Zafer istiyorsanız işte zafer sizin alyehinizde geldi
b.Eğer savaştan vazgeçerseniz bu sizin için daha hayırlı olur
c.Şüphesiz Allah mü'minlerle beraberdir
d.O,ol der ve olur

34.Surede Yüce Allah,kimler gibi olmayın diyor?
a.İşitmedikleri halde işittik diyenler gibi
b.Bilmediği halde biliyorum diyen
c.sevmediği halde sevdim diyenler
d.hiçbiri

35.Sureye göre Allah katında yeryüzünde yaşayanların en kötüsü kimdir?
a.Birbirine hakkı tqavsiye etmeyenler
b.Hakkı akıllarına koymayan sağır ve dilsizler
c.Hiçbirşey görmeyen körler
d.hepsi

36.Aşağıdaki ayetlerden hangisi surede geçmezx?
a.Ey iman edenler bir düşman topluluğuyla karşılaştığınız zaman karalı olunuz
b.Ey iman edenler Allah'a ve Rasulüne itaat edin
c.Ey İman edenler Allah ve Rasulüne ihanet etmeyin
d.hepsi geçer

37.İmtihan aracı olarak verilenler nelerdir?
a.zenginlik
b.mallarınız ve çocuklarınız
c.eşleriniz
d.hiçbiri

38.Allah'a karşı gelmekten sakınalara,verilecek olanlar arasında hangisi yoktur?
a.Allah kabahatlerini örter
b.FURKAN
C.Sizi bağışlar
d.Huriler

39.Aşağıdakilerden hangisi,kendilerine ayetler okunuğunda kafirlerin tavırlarından değildir?
a.Daha önce hiç böylesini işitmedk
b.Biz bunu işittik
c.istesek bunun gibisini bizde söyleriz
d.Bu,eskilerin efsanelerinden başka bişey değil

40.Hangisi kafirlerin istediklerindendir?
a.Eğer bu senin tarafından gönderilmiş Hak bir kitap ise,gökten üzerimize taşlar yağdır
b.Bize acı veren bir azap gönder
c.Gökten üzerimize taşlar yağdır
d.hepsi

41.İnkarcılar mallarını nasıl harcarlar?
a.Çok cimridirler,harcamazlar
b.İnsanları Allah yolundan saptırmak için harcarlar
c.cömertçe harcarlar
d.savurgandırlar

42.Mescidi Harama hizmet etme ehli olanlar kimlerldr?
a.Köleler
b.Muttakiler
c.mekkeliler
d.ÇOCUKLAR

43.İnkarcılar savaştan vazgeçerlerse,Allah katında karşılığı nedir?
a.Kalpleri mühürlenmiştir,Allah affetmez
b.Geçmişteki günahları bağışlanır
c.cennetle müjdelenirler
d.hepsi

44.Ganimetlrin dağılımıyla ilgili hangisi yanlıştır?
a.Ganimetin 5 te 1 i Allah'a,peygambere
b.peygambere yakınlığı olanara
c.yetimlere,yoksullara,yolda kalmışlara verilir
d.hepsi DOĞRUDUR

45.Aşağıdaki ayetlerden hangisi surede geçmez?
a.Allah'ın herşeye gücü yeter
b.Allah göğüslerde olanları bilir
c.Her nefis ölümü tadacaktır
d.Bütün işler Allah'a döndürülür


46.Hangisi surenin temel msjlarındandır?
a.Mal ve çocukların imtihan vesilesi olduğu unutulmamalıdır
b.Emanete ihanet edilmemelidir
c.ALLAH'a ve rasulüne itaat edilmeli
d.Hepsi

47.Hangisi surenin temel msjları arasındadır?
a.Allah katında canlıların en kötüsü inkarcılardır
b. Onlara güvenilmez
c.Mü'minler savaşta ve barışta birlik ve beraberlik içinde lmalıdır
d.Hepsi

48.Hangisi surenin temel msjları arasında değildir?
a.Fitne ve bozgunculuktan kaçınılmalıdır
b.Taktik gereğide olsa savaştan kaçmak haramdır
c.Sabreden müminler mutlka başarıya ulaşacaktır
d.İslamda esas olan savaş değil barıştır

49.Hangisi surenin msjlarından değildir?
a.İnsanların başına gelen felaketler Allah'ın takdirdir,kendi yaptıklarıla ilgisi yoktur
b.Bir kavim kendini değiştirinceye kadar Allah o kavmi değştirmez
c.Savaş zaferle sonuçlanana kadar ganimet peşine düşülmemelidir
d.Müminler savaş için gerekli donanıma,eğitime sahip olmalı


50.Aşağıdaki ayetlerden hangisi surede geçer?
a.Allah hainleri sevmez
b.Allah'ın cezalandırması çok şiddetlidir
c.Allah kullarına zalim değildir
d.Hepsi




CEVAPLAR


1.B
2.B
3.A (1)
4.D (2)
5.C (22)
6.B (39)
7.A (29)
8.D (30)
9.D
10.A (72)
11.B (75)
12.A (74)
13.C (21)
14.A (24)
15.D (24)
16.A
17.B(4)
18.C (2-3)
19.B (11)
20.D (11)
21.B (12)
22.A
23.B (15)
24.B
25.D
26.D (72)
27.A (74)
28.A (75)
29.D
30.D
31.C
32.D
33.D
34.A (21)
35.B
36.D
37.B (28)
38.D
39.A (31)
40.D
41.B (36)
42.B
43.B (38)
44.D
45.C
46.D
47.D
48.B
49.A
50.D




[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]
__________________

《 " Lâ Edrî " Nısfu'l-İlm 》



Alıntı ile Cevapla
Alt 07.Mart.2016, 20:52   Mesaj No:9
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik tarihi: 15.Kasım.2011
Arkadaşları:61
Cinsiyet:bayan
Bulunduğu yer:Trabzon
Yaş:37
Mesajlar: 5.961
Konular: 286
Beğenildi:2830
Beğendi:2171
Takdirleri:1508769
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: İncelenmiş VE Düzenlenmiş Haliyle Sorularla Surelerimiz

9-TEVBE SURESİ

*TEVBE SURESİ BİZE NE ANLATIYOR*


Bu sure genel anlatımıyla Müslümanlar ile müşrik-kafirlerle bir uzlaşı olamıyacağı,müşrik-kafirlerle müslümanlar arasındaki savaş-barış süreci kuralları ve daha sonraki aşamada çıkacak savaşta geçersiz mazaretlerle savaşa katılmayıp Rasulullah ın yanında bulunmayanların, munafıklarca tutuldukları fitneden bahsetmektedir.

1.Müslümanların başkalarıyla yaptıkları antlaşmalara bağlı kalıp,karşı tarafın anlaşmayı bozacak hallere bürünmedikçe anlaşmayı korumalarından bahseder.

2.Müslümalardan eman dileyen müşriklere eman vermesi gerektiğini,bunların müşrikliklerinin bilgisizliklerinden kayaklandığından bahseder.

3.Müslümanların yeryüzünde fitne çıkaranlara karşı uyanık olmalarını ve bu fitneci yahudi ve hırıstiyanlarla savaşa her daim hazır bulumaları gerektiğini[Tabi bu devlatsel bir güç gerektiren durumdur]..

4.Küfür ile Hak kın çarpışması gibi bir durumda bütün müslümanların küfre karşı bir cihad hazırlığında ve katılımında bulunması gerektiğini,Allah ın razı olacağı iman sahipleride bu durumlarda geri durmayıp mazaretler üretmeyenler olduğunu,mazaretler üretenlerin ancak munafık tipli hasta ruhlu olanlardan olduğundan bahseder.

5.Müslümaların,muafıklara karşı nasıl davranmaları gerektiğinden bahseder

6.müslüman ile munafığı ayıran özelliklerden bahseder.

7.Müslümanlar ile savaşa çıkmayıp mazaretler sunanların,mazeretlerinin geçerliliği ve geçersizliğinin ayırımdan bahseder.

8.Müslümanlar ile savaşa katılmayıp geçersiz mazaret sunup daha sonra müslümanlar savaştan dönmeden pişman olup tevbe edip bağışlanma dileyen ve bağışlananlardan ,ve tevbe etmeyip halen mazeret üretenlerin bağışlanmamalarından bahseder.

9.Müslümanların kendilerine apaçık olmuş hidayet yoluna sımsıkı sarılması gerektiğinden bahseder.

10.müslümalar için Kurtuluşun Allah a her halukarda güvenmek ve Rasulullah a uymakla olunacağından bahseder.



TEVBE SURESİ SORU VE CEVAPLARI

1.Tevbe süresi kaç ayettir

a.129
b.120
c.130
d.140


2) ''Ey insanlar, hepiniz bilmiş olasınız ki, Allah, ........ uzaktır. Resulü de. Bununla beraber tevbe ederseniz bu sizin için hayırlıdır. Yok eğer yüz çevirirseniz, tevbeden vazgeçerseniz veya İslâm'dan veya verdiğiniz sözü tutmaktan yüz çevirirseniz ve yola gelmezseniz, iyi biliniz ki, siz Allah'ı aciz bırakamazsınız. Onun azabından kaçıp kurtulamazsınız. Ve ey Muhammed, o kâfirleri elîm bir azab ile müjdele''.
BOŞLUĞU tamamlayınız?

a.müşrikler
b.kafirler
c.müslümanlar
d.münafıklar


3.O müşrikler (yani ahitlerine riayet etmeyen müşrikler) için Allah katında ve Resulü katında bir ahit nasıl bulunur ki? Böyle doğruluktan sapan kimselerin gerçekte ahdi mi kalır? Ancak ... yanında kendileriyle antlaşma yapmış olduklarınız müstesnadır. Yani söz konusu müşrikler içinde henüz sözünde duranlar ve ahde vefa gösterenler olabilir. Onun için yukarıda da istisna edilmiş, haklarında "Onların süresini, sözleşmedeki sürenin bitimine kadar itmam et." buyurulmuştur. İşte bundan dolayı bunlar size doğru dürüst davrandıkları müddetçe siz de onlara karşı dürüst olun. Yani yukarıdaki istisna ve sözleşme süresinin sonuna kadar bekleme emri de mutlak değil, bu şarta bağlı olarak geçerlidir. Şayet diğerlerinin yaptıkları gibi, bunlarda sürenin dolmasını beklemeden ahitlerini bozarlarsa bunların da ahdi kalmaz. Yok eğer sürenin sonuna kadar uslu dururlarsa sizin de sonuna kadar sözünüzde durmanız gerekir. Çünkü Allah, muhakkak ki, muttakileri sever.bu anlaşma nerede yapılmıştır?

a.mekkede
b.mescid aksada
c.medinede
d.kuba



4.Zimmet nedir?

a.Korunması ve himayesi, gereken ve yitirilmesi de zemmi gerektiren her hangi bir iş anlamına ahd ü eman, taahhüt, emanet ve görev demek
b.Allah adına yapılmış olan yemin demek olur.
c.sadece emanettir]
d.hiçbiri



5.İhza nedir?

a.tatlı dilli olmak yumuşak davranmak
b.eleştirmek sürekli başa iyiliği kakmak
c. saldırganı zelil ve perişan edip başkaldıramaz duruma sokmak
d.kendini haklı görmek


6.Hacılara su dağıtmayı ve Mescid-i Haram'ı onarmayı, Allah'a ve ahiret gününe iman eden ve Allah yolunda cihad edenin (yaptıkları) gibi mi saydınız? (Bunlar) Allah Katında bir olmazlar. Allah zulmeden bir topluluğa hidayet vermez.
bu kaçıncı ayettir?

a.19
b.20
c.21
d.22



*Şirk koşanların, kendi inkarlarına bizzat kendileri şahidler iken, Allah'ın mescidlerini onarmalarına (hak ve yetkileri) yoktur. İşte bunlar, yaptıkları boşa gitmiş olanlardır. Ve bunlar ateşte süresiz kalacak olanlardır.
*Allah'ın mescidlerini, yalnızca Allah'a ve ahiret gününe iman eden, namazı dosdoğru kılan, zekatı veren ve Allah'tan başkasından korkmayanlar onarabilir.
7)İşte, hidayete erenlerden oldukları umulanlar bunlardır sözü ne hatırlatıyor?

a.namazın önemini ve mescidleri yapan kişilerin mutlaka namaz kılmaları gerektiği
b.gücü yeten herkesin mescid yapması gerktiği
c.namaz dinin direğidir
d.hepsi



8..İman edenler, ... edenler ve Allah yolunda mallarıyla ve canlarıyla .. edenlerin Allah Katında büyük dereceleri vardır. İşte 'kurtuluşa ve mutluluğa' erenler bunlardır.

a.hicret,cihad
b.savaş,hicret
c.hicret,hicret
d.barış,cihad


9.Hüneyn günü nedir?

a.HUNEYN, Mekke ile Taif arasında bir vadinin ismidir
b.Havazin ve Sekîf arasındaki savaş burada olmuştu.
c.Mekke'nin fethedilmesiyle Kureyş'in çoğunluğu müslüman oldu, olmayanlar pek az kaldı ve böylece İslam dini daha geniş bir alana yayılmış oldu
d.hepsi



10."Ey Akabede biat eden Ensar! Ey biatürrıdvanda ağaç altında dönmemek üzere ant veren ashab! Ey ashab-ı şecere (ağaç Ashabı) Ey ashab-ı Sûre-i Bakara (Bakara Sûresi'nin Ashabı)!" diye çağırdı. Ve nidalar biribirini izledi, sonra her taraftan "Lebbeyk, lebbeyk" sesleri gelmeye başladı ve kısa zamanda derlenip toparlandılar ve Hz. Peygamberin olduğu yere doğru koşup gelmeye başladılar. O vakit Hz. Peygamber bindiği hayvandan indi, "Ben o peygamberim, yalan yok. Ben Abdulmuttalib oğluyum dedi, sonra "Allahım bize yardımını gönder" diyerek Allah'dan yardım diledi ve dua etti. Semadan melekler inip Resulullah'a yardım ettiler. Bozulmuş olan asker öyle hızlı bir şekilde derlenip toparlandı ki, atları koşamayanlar inip koşuyorlardı. Kısa zamanda müminlerin hepsi tekrar Resul-i Ekrem'in yanında toplandılar ve yeniden savaş düzeni aldılar. O korku ve telaşı bir yana bırakıp bütün ciddiyetiyle cenge giriştiler. O vakit Resulullah baktı ve "Fırın kızıştı" buyurdu. Yerden bir avuç toprak alıp müşrikler tarafına doğru savurup attı "Bozguna uğrayın, Muhammed'in Rabbi hakkı için!" dedi. Ve hakikaten hezimete uğramışlardı okuduğumuz ayet tevbe süresinde kaçıncı ayettir?

a.25
b.26
c.27
d.28


11."Allah'tan başka hahamlarını ve rahiplerini de rab edindiler." anlamına olan âyetine geldi, ben, ya Resulallah, onlara ibadet etmezlerdi, dedim. Resulullah buyurdu ki: "Allah'ın helal kıldığına haram derler, siz de haram tanımaz mıydınız? Allah'ın haram kıldığına helâl derler, sizde helâl saymaz mıydınız?" Ben de "evet" dedim. "İşte bu onlara ibadettir." buyurdu.
burada bahsedilenler kimlerdir?

A)hiristiyanlar
B)yahudiler
C)kafirler
D)müşrikler


12.Tevbe süresi hangi dönemde nazil olmuştur?

A)medine
B)mekke
C)taif
D)hayber


13.Tevbe süresi ne anlatıyor

A)namaz kılmayı
B)cihad etmeyi
C)oruç tutmayı
D)müslümanların sessiz kalmasını


14.Senden ancak şunlar izin isterler ki, onlar da zaten ne Allah'a inanırlar, ne ahirete. Arasıra inanır görünseler bile, o iman üzerinde süreklilik gösteremezler. Onların kalblerini şüphe sarmıştır, şüphecilik ruhlarına işlemiştir. Artık bunlar, saplandıkları şüphe bataklığında bocalayıp dururlar. Ne yapsalar o şüpheden kurtulamazlar. Bütün varlıklarıyla tereddütler içinde yaşarlar, o şüpheden bu şüpheye, o kuşkudan bu kuşkuya yalpa yapar, yuvarlanır dururlar. Hatta reyblerinde ve şüphelerinde bile süreklilik ve sebat gösteremezler: İmandan küfre, küfürden imana mekik dokur dururlar. Bir çıkar söz konusu olduğu zaman mümin olurlar, imana meyil gösterirler, bir güçlük, bir meşakkat söz konusu olduğu zaman küfre doğru kayarlar. Böylece bazan imana doğru giderler, cihada çıkmak isterler, sonra döner evde kalmak için uydurma mazeretler öne sürer, izin almak isterler.ayette bahsedilen izin alanlar kimlerdir?

A)münafıklar
B)hiristiyanlar
C)yahudiler
D)müşrikler


15.Sadakalar, -Allah'tan bir ... olarak- yalnızca fakirler, düşkünler, (...) işinde görevli olanlar, kalpleri ısındırılacaklar, köleler, borçlular, Allah yolunda (olanlar) ve yolda kalmış(lar) içindir. Allah bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir.

A)farz,zekat
B)sünnet,vacip
C)zekat,vacip
D)farz,farz

16.Haram aylar hangleridir?

A.Zilkâde, Zilhicce, Muharrem, Receb
B.Muharrem, Safer, Rebîulevvel, Rebîulâhir,
C.Cemâzilâhir, Receb, Şâban, Ramazan,
D.Cemâzilevvel, Cemâzilâhir, Receb, Şâban


17.Müttakiler kimlerdir?

A.takva sahibi insanlar
B.gösteriş için iman etmek
C.çıkarlarına uygun yaşamak
D.şüphe etmek tedirgin olmak


18.Sadaka kimlere verilir

A.Ana, baba,
B.büyük ana ve büyük babalarına, oğul, oğlun çocukları,
C. kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklarına
D.Allah rızası için fakirlere, muhtaç kimselere, karşılıksız olarak verilen şey; yapılan yardım, her türlü iyilik; Allah yolunda yapılan harcamadır.


19.Acıklı azap kimlere verilecek?

A.zekatlarını vermeyenlere
B.zekatlarını verenlere
C.cimrilik etmeyip bütün malını bağış yapanlara
D.fakir ve yoksulları doyuranlar


20.Onların mallarından sadaka al ki, onunla kendilerini temizlersin, tertemiz edersin. Bir de haklarında hayır dua et. Çünkü senin duan kalblerini yatıştırır. Allah işitendir, bilendir. bu ayrti numarası kaçtır

A.102
B.101
C.103
D.105


21.Kendilerine kitap verilenlerden Allah'a ve ahiret gününe iman etmeyen, Allah'ın ve Resûlünün haram kıldığını haram saymayan ve hak din İslam'ı din edinmeyen kimselerle, küçülerek (boyun eğerek) kendi elleriyle cizyeyi verinceye kadar savaşın. Bu ayetten anlamamız gereken nedir?

a.Ne Allah'a, ne ahiret gününe inanmayan, Allah ve ahiret sözü etseler bile, gerçekte yüreklerinde ona yer vermeyen, dünya ilelebet kendilerinin olacak ve öyle kalacakmış gibi sanan, akıbet bir gün gelip yaptıklarından sorumlu tutulacaklarına önem vermeyen, , haramdan kaçınmayan,hakkı tanımak, hakka teslim olmak, hak yolunda yürümek, hak ve hukuku gözetmeyi din ve diyanetin en mühim amacı olarak bilmeyen,kişiler, hak ve hukuku tanımazlar,
b.Hakka hukuka riayet edip, Allah'ın hakkı olan dinin kurallarına da saldırmazlar
c.sadaka verip yoksulu gözetenler
d.müttakiler allah yolunda savaşanlar


22.Tevbe süresinde neden besmele yoktur?

a.muhteva açısından bütünlük oluşturduğu Enfâl sûresi ile tek bir sure olarak kabul edilmesidir
b.içinde gizli bir besmele vardır
c.besmele başlamıyor olması allahın kızgın olduğunu gösterir
d hepsi


23.Tevbe süresinde 28 ve 29.ayeti nasıl anlamalıyız?

A.müşrikler temizlenmesi lazım
B.müşrikler pisliktir.
C)cizye için savaşmaktan bahsediyor
D)saygı ve sevgiden


24.Tevbe süresinin başı nerden başlar?

A)enfal süresi
B)yasin süresi
C)fatiha süresi
D)nisa süresi


25.**Allah, müminlerden, canlarını ve mallarını, kendilerine cennet vermek üzere satın almıştır: Allah yolunda çarpışacaklar da öldürecekler ve öldürülecekler Bu, Tevrat'ta da, İncil'de de Kur'ân'da da Allah'ın kendi üzerine yüklendiği bir ahittir Allah'dan ziyade ahdine riayet edecek kim vardır? O halde yaptığınız alışveriş ahdinden dolayı size müjdeler olsun! Ve işte o büyük kurtuluş budur
**(Bunlar), O tevbekâr olanlar, o ibadet edenler, o hamd edenler, o oruçlular, o rükua varanlar, o secdeye kapananlar, iyiliği emredip, kötülükten vazgeçirenler, Allah'ın hududunu koruyanlar (emirleriyle yasaklarının ölçülerine riayet edenler)dır Müjde ver o müminlere, müjde!
ayet numaralarını yazınız

A)111- 112
B)111- 113
C)112- 110
D)113-114

26.Savaşa gitmeyip evde oturmayaı tercih edenler kimlerdir

A.müşrikler
B.kafirler
C.münafıklar
D.yaşlılar


27.Kitap yüklü eşekler sözü kimlere söylenmiştir

A.hiristiyan ve yahudilere
B.müşriklre
C.münafıklara
D.şimdinin diplomalı mezunlarına


28.Allah c.c müminlere cenneti nasıl anlatmıştır

A.tükenmez bir nimet bolluk bereket ve rablerinin hoşnutluğu
B.iri gözlü huriler
C.cennet şarabı kevser havusu
D.Hiçbiri

29..Yahudiler Allahın nurunu ağızlarıyla söndürüyorlar kelimesinde geçen mana nedir?
A.kuranı kerim
B.islam dini
C.hz muhammedin öğütleri
D.hepsi


30.Allahın ayetlerini değişterenlerin sonu nasıl olacak
A.sırt üstü cehenneme yasalanacak
B.cehennem kızdırılıp dağlanmaları
C.ayakları ve llleri tokmakla dövülmesi
D.Hiçbiri



31.Aşağıdakilerden hangisi Tevbe suresine verilen isimlerdendir?

a.Fadıha-Berae
b.Vakıa-Zehrateyn
c.Mülk-İnşirah
d.Muavizeteyn-Zehrateyn

32.Bu sure kimden ,kimlere ihtardır?

a.Allah ve rasulünden Mü'minlere
b.Allah ve rasulünden,müşriklerden anlaşma yaptıklarınıza
c.Allah ve rasulünden,müellefei kuluba zekat verdiklerinize
d.Allah ve rasulünden münafıklara

33.Allah kimleri rezil rüsva edecektir?

a.Kafirler
b.Münafıklar
c.Yahudiler
d.İsrailoğulları

34.Aşağıdakilerden hangisi Surede geçer?

a.Bu sure büyük hac gününde Allah ve rasulünden insanlara bir ilandır
b.Bu sure allah ve rasulünden,müşrüklerden anlaşma yaptıklarınıza bir uyarıdır
c.ŞÜphesiz Allah ve rasulü müşriklerden uzaktır
d. Hepsi geçer

35.Aşağıdakilerden hangisi,müşriklerle savaşmanın hükümlerindendir?

a.Haram olan aylar çıktımı müşrikleri nerede bulursanız öldürün
b.Haram aylar çıktımı müşrikleri yakalayın,hapsedin,bütün geçitlerini tutun
c.eğer aman dilerse ona aman ver
d.hepsi

36.Müşriklerle ilgili hangisi doğrudur?

a.Eğer onlar mü'minlere karşı zafer kazanacak olsalarhakkınızda ne akrabalık ne anlaşma gözetirler
b.Ağızlarıyla sizi hoşnut etmeye çalışırlar
c.Kalpleri ise direnir durur
d.Hepsi doğrudur


37.Verdikleri sözden dönüp yeminlerini bozan ,dininize saldıran küfür inkarcılarına karşı tavır nasıl olmalıdır?

a.Sabredin
b.Hemen öldürün
c.Affedin
d.Allah herşeyi yoluna koyacaktır

38.Kendisinden korkulmaya en layık olan kimdir?

a.Rasul
b.Allah
c.Hocalar
d.HEPSİ

39.Allah kimleri hidayete ulaştırmaz?

a.Kuranı manasını bilmeden ezberleyenleri
b.Cimri olanları
c.Günahkarlar topluluğunu
d.Zina işleyeni

40.Aşağıdakilerden hangisi yüce Allah'ın yardımıyla kazanılan savaşlar arasındadır?

a.Huneyn
b.Mekke'nin fethi
c.Bedir Savaşı
d.Hepsi


41.Pislikten ibaret olanlar kimlerdir?

a.Müşrikler
b.Münafıklar
c.Hristiyanlar
d.Budistler

42.Yahudiler ve Hristiyanların Allah'a isnad ettikleri oğullar kimlerdir?

a.Uzeyr-Mesih
b.İsa-Mesih
c.Uzeyr
d.İsa


43.Aşağıdakilerden hangisi surede geçmez?

a.Allah'ın katında ayların sayısı on ikidir,bunlardan dördü içinde savaşılması haram olan aylardandır
b.bu aylarda kendinize zulmetmeyin
c.Bir insan öldüren bütün insanlığı öldürmüş gibidir,müşriklere merhametli sabırlı olun
d.Müşrikler sizinle topluca savaştığı gibi sizde onlarla topluca savaşın


44.Cizye verinceye kadar savaşılacak olanlar hangileridir?

a.Kendilerine kitap verilip,Allah'a ve ahiret gününe inanmayan
b.Allah'ın ve rasulünün haram kıldığını haram kılmayan
c.Hak dini din edinmeyen
d.Hepsi


45.''Allah'ın nurunu ağızlarıyla söndürmek isterler........................''ayetinin devamı nedir?

a.Kâfirler istemese de Allah nûrunu mutlaka tamamlayacaktır
b.Zalimler için yaşasın cehennem
c.Allah onların ortak koştukarından uzaktır
d.Allah korunanlarl beraberdir

46. Surede geçen,haram yollarla insanların mallarına el koyanlar Ürettikleri bâtıl dinler, bâtıl yollar, bâtıl dini usuller, bâtıl dini törenler karşılığında insanların mallarını yiyenler kimlerdir?

a. Köleler
b.iNKARCILAR
C.Papazlar ve hahamların birçoğu
d.İnsanlar


47.Aylarda değişiklik yapmak, ilave veya eksiklik yap-mak, onların yerlerini değiştirip geciktirmek,MANASINA GELEN KELİME HANGİSİDİR?

A.Nesh
b.Nesii
c.Ziyade
d.Harreme


48.Tebûk seferine çıkmak üzere Ra-sulullah efendimiz bir seferberlik ilânında bulunduğu zaman Müslümanlar arasında ağır davrananları kınayan bir âyet hangisidir?

a.Allah'ın gökleri ve yeri yarattığı günkü yazısında, Allah'a göre ayların sayısı on ikidir.
b.Ey inananlar! Size ne oldu ki, “Allah yolunda, savaşa çıkın” dendiği zaman yere çöküp kaldınız? Âhireti bırakıp dünya hayatına mı razı oldunuz? Oysa dünya hayatının geçimi âhirete göre pek az bir şeydir
c.Sapıtmak için hürmetli ayların yerlerini değiştirip, geciktirmek, küfürde gerçekten ileri gitmektir
d.Puta tapanlar hoşlanmasa da, dinini bütün dinlerden üstün kılmak üzere, peygamberini doğru yol ve hak dinle gönderen Allah'tır

49.Eğer rahatınızı düşündüğünüz için, bağınızı bahçenizi düşündüğünüz için sefere çıkmayanları bekleyen durum nedir?

a.Şüphesiz Allah affedicidir
b.Sonu Allah'a kalmıştır
c.Allah size can yakıcı azapla azap eder ve yerinize başka bir millet getirir
d.Hiçbiri


50.Aşağıdakilerden hangisi surede geçer?

a.İsteyen, istemeyen, hepiniz savaşa çıkın.
b.Allah yo-lunda mallarınızla, canlarınızla cihad edin
c.Sizden olmadıkları halde, sizinle beraber olduklarına Allah’a yemin ederler.
d.Hepsi


51.Söz ve davranışlarıyla peygamberi incitenler kimlerdir?

a.Münafıklardan bazıları
b.Müşrikler
c.En yakınları
d.Sevmeyenler


52.İkiyüzlü erkek ve kadınlar la ilgili hangisi doğrudur?

a.Kötülüğü emreder, iyiliğe engel olurlar
b.elleri de sıkıdır
c.Allah'ı unuttular, bu yüzden Allah da onları unuttu
d.Hepsi

53.İkiyüzlü erkek ve kadınlarla inkarcılarla ilgili hangisi doğrudur?

a.ebedî kalacakları cehennem ateşini hazırlamıştır
b.Sizden öncekiler, hisselerince faydalandıkları gibi siz de hissenizce faydalandınız ve onların bâtıla daldıkları gibi siz de daldınız
c.İşte bunlar dünyada ve âhirette işleri boşa çıkanlardır, işte bunlar mahvolanlardır
d.Hepsi


54.''Allah onlara zulmetmemiş, onlar kendilerine yazık etmişlerdir.”ayetinde geçen kavimler arasında hangisi geçer?

a.Nuh
b.Ad
c.Semud,Medyen
d.Hepsi

55.Aşağıdaki ayetlerden hangisi surede geçmez?

a.Allah, zulmeden kimselere doğru yolu göstermez
b.Bilin ki, elbiselerine büründüklerinde bile Allah onların gizlediklerini ve açığa vurduklarını bilir. Çünkü O, kalplerde olanı bilendir
c.Göklerin ve yerin hükümranlığı elbette Allah'ındır; dirilten ve öldüren O'dur. Allah'tan başka dost ve yardımcınız yoktur.”
d.O tevbeleri kabul eden, merhametli olandır.”


56. Eğer PEYGAMBERDEN, senin getirdiğin mesajdan, senin örneklediğin müslümanlıktan yüz çevirirlerse,aLLAH NE DEMESİNİ İSTİYOR?

A.Allah bana yeter
B.O'ndan başka ilâh yoktur
C.yalnız O'na güveniyorum; O büyük arşın Rabbidir.”
D.Hepsi


57.''Göklerin ve yerin hükümranlığı elbette Allah'ındır; dirilten ve öldüren O'dur. Allah'tan başka dost ve yardımcınız yoktur.” kaçıncı ayettte geçer?

a.116
b.102
c.100
d.118


58.Allah bir milleti ne zaman sapıklığa düşürmez?

a.doğru yola eriştirdikten sonra, sakınacakları şeyleri onlara açıklamadıkça
b.Herşeyi bilmekle mükelleftir insan
c.tevbe edince
d.Hiçbiri


59.Peygambere ve mü'minlere yaraşmayan şey nedir?

a.Allah'tan ümit kesmek
b.Öfkelenmek
c.Cehennemlik oldukları anlaşıldıktan sonra, akraba bile olsalar, puta tapanlar için mağfiret dilemek
d.Hiçbiri

60.Hz.İbrahim'in, babası için mağfiret dilemesinin sebebi neydi?


a.Ana babasına acıdığından
b.sadece ona verdiği bir sözden ötürü idi. Allah'ın düşmanı olduğunu anlayınca ondan uzaklaştı. Doğrusu İbrahim çok içli ve yumuşak huylu idi.”
c.onlara olan saygısından
d.Hiçbiri












CEVAPLAR
1.A
2.A
3.A
4.A (10)
5.C (14)
6.A
7.A (19)
8.A
9.D (25)
10.A
11.A
12.A
13.B
14.A
15.A
16.A
17.B
18.D (60)
19.A
20.C
21.A
22.A
23.B
24.A
25.A
26.C
27.A
28.A (21)
29.D
30.A
31.A
32.B
33.A(2)
34.D
35.D(5-6)
36.D(8)
37.B(12)
38.B(13)
39.C(24)
40.D
41.A(28)
42.A((30)
43.C(36)
44.D(29)
45.A
46.D(34)
47.B(37)
48.B
49.C
50.D
51.A(61)
52.D(67)
53.D(68-69)
54.D(70)
55.B
56.D
57.A
58.A(115)
59.C(113-114)
60.B (114)


[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]
__________________

《 " Lâ Edrî " Nısfu'l-İlm 》



Alıntı ile Cevapla
Alt 07.Mart.2016, 20:58   Mesaj No:10
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik tarihi: 15.Kasım.2011
Arkadaşları:61
Cinsiyet:bayan
Bulunduğu yer:Trabzon
Yaş:37
Mesajlar: 5.961
Konular: 286
Beğenildi:2830
Beğendi:2171
Takdirleri:1508769
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: İncelenmiş VE Düzenlenmiş Haliyle Sorularla Surelerimiz

10- YUNUS SURESİ

*YUNUS SURESİ BİZE NE ANLATIYOR*

Yunus suresinde Allah ın belirlediği hak yolun bir tane olduğunu ,bunun dışında kalan diğer bütün yolların sapıklık olduğunu ayrıca Rasuller aracılığıyla iletilen vahiye şaşıran ve mesnetsizce ithamları konu edinir.


1.Hak ve batıl ancak Rasuller aracılığıyla gönderile vahiyle aydınlana bilineceğini ve bu vahiye ancak inanmayanların şaşkınlıkta olunucağından bahseder.

2.Zamansal döngü olan yılları yaratanın Allah olduğunu ve güneş ile ayıda bu yılları hesap etmek için bir araç kıldığından bahseder.

3.Allah ın yarattığı gece ve gündüzde bir çok delil ve ibretlerin olduğundan bahseder.

4.Dünya hayatına razı olup ahireti ummayanlarnı kaybından bahseder

5.Vahiynin aydınlık yolu olan ve şirkin hertürlüsünü red,tevhidi bir yaşamı arzulayan ve bu yönde yaşamak isteyenlere tartışmaktan ziyade örnek bir hayat çizdiğinin belirtisini kavramak olmalıdan nasihatle bahseder.

6.Tevhidden azade fikir ve yaşantıların yolların sapkınlığından ve ahiretteki hüsrandan bahseder.

7.Kurana karşı şüphe içerisinde olanların şüphelerinin yersizliğinden bahseder.

8.İnsanların ahiretteki hüsranlarından örnekler sunularak,dünya hayatlarında düzeltmeye gitmeye yönlendirilmiştir.

9.Allah ın gönderdiği vahiy yolunu kabul eden kendi hayrına,kabul etmeyende kendi kaybına olduğundan bahseder.

10.Hak yolda olanlara şaşılmanın ne kadar yanlış olduğundan bahseder...

11.Kafirlerin Kur’an ayetlerini itibarsızlaştırmak için “Bu bir sihirdir” diye propaganda yaptıklarını

12.Allah’ın gökyüzü ve yeryüzünü altı günde/altı merhalede yarattığını ve idarenin Allah’ın elinde olduğunu

13.Akleden kimselerin Allah’a ibadet/kulluk etmeleri gerektiğini

14.Allah’ın iman edenler ile küfredenlerin aralarında adaletle hüküm vereceğini

15.Güneşi ve ayın yaratılmasında ,gece ve gündüzün birbiri ardınca gelmesinde bir çok hikmetler olduğunu

16.Dünya hayatının rahatlığına razı olan kimselerin Allah’ın ayetlerinden gafil olduğunu

17.İman eden ve salih amel işleyenlerin altıntan ırmaklar akan cennete gireceklerini

18.İnsana bir sıkıntı/zorluk dokunduğunda hemen Allah’ı hatırlatığını ama o sıkıntı yok olduğunda Allah’ı unuttuğunu

19.Haddi aşan kimslere yaptıkları amellerin güzel gösterildiğini

20.Daha önceki nesillerinin zulüm yapmaları ve imana gelme ihtimalleri olmadığı zaman helakı hak ettiklerini

21.İnsanların nasıl amel işlediklerini görmek için Allah’ın insanı yeryüzünde halife kıldığını

22.Peygamberlerin kendilerine indirilen vahye uyduklarını

23.En büyük zalimin Allah’a karşı yalan uyduran ve O’nun ayetlerine yalan diyen kimseler olduğunu

24.Mücrimlerin/suçluların asla kurtuluşa eremiyeceğini

25.Allah’tan başka tapılanların insanlara şefaatçi olamayacağını

26.Gayb bilgisinin sadece Allah’a ait olduğunu

27.İnsanların yaptığı taşkınlık sadece kendi aleyhlerine olduğunu

28.Allah’ın insanları cennete çağırdığını ve dileyen kimseleri hidayete yönlendirdiğini

29.Hayırlı işi yapanlara mükafat olarak misli ya da daha fazlası verilirken, kötülük yapanlara ise yalnızca misliyle ceza verildiğini

30.Allah’ın bütün insanları mahşerde toplayacağını ve şirk koşan kimselerin taptıkları kimselerin onları yüz üstü bırakacaklarını

31.Gökten ve yerden rızık verenin,kulak ve göz nimeti verenin,ölüden diri, diriden ölü çıkaranın ve bütün işleri idare
edenin yalnızca Allah olduğunu

31.Fasık kimselerin imana girmeyecekleri gerçeğini

32.İnsanların çoğunun zanna göre hareket ettiğini

33.Kur’an’ın diğer kitapları(Tevrat,İncil ve zeburu) tasdik edici olduğunu ve alemlerin rabbi tarafından indirilmiş olduğunu

34.Kur’an’ın Allah’tan başkasına isnad edilemiyeceğini

35.Kur’an’ın Allah tarafından indirildiğinden şüphede olanlara meydan okunarak “haydi bunun gibi bir sure meydana getirin” denildiğini

36.Allah’ın ayetlerini yalanlamada ısrar edenlere “sizin ameliniz size benim amelim bana, ben sizden uzağım” denilmesi gerektiğini

37.Kur’an ayetlerini yalanlayanların akıldan noksan sağır kimseler olduğunu

38.Allah’ın insanlara zulüm etmediğini ama insanların kendine zulüm ettiğini

39.Peygamberlerin bile kendilerine fayda ve zarar vermeye malik olmadıklarını,her toplumun bir eceli olduğunu

40.Dünyada iken zulüm etmiş olanlar ahirette tüm varlıklarını fidye olarak verseler bile azaptan kurtulamıyacaklarını

41.Kur’an’ın bir öğüt/hatırlatma , gönüllere şifa ve müminlere hidayet ve rahmet olduğunu

42.Her kim ne yaparsa yapsın, her nerede amel işlerse işlesin Allah’ın gördüğünü ve her şeyin kayıt altına alındığını

43.İnsanlara ne fayda ne de zarar verecek olan kişilere tapmamamız gerektiğini , eğer onlara taparsak kendi
nefislerimize zulüm etmiş olacağımızı

44.İnsanlara Allah’tan bir zarar ya da fayda gelecek olursa onu bertaraf edecek kimsenin olmayacağını

45.Hidayet yolunu seçenlerin ancak kendi nefsi için seçtiklerini, sapıklık yolunu seçenlerin de sadece kendi nefisleri için seçtikleri yol olduğunu

46.Peygamberin insanların yaptığı sapıklıklara kefil olmadığını

47.Sadece vahyolunan şeye uyulması gerektiğini

48.Allah’ın hüküm verinceye kadar sabırlı olunması gerektiğini

49.Allah’ın hüküm verenlerin en hayırlısı olduğunu ANLATIYOR

YUNUS SURESİ SORU VE CEVAPLARI

1-Yunus suresi hangi dönemde nazil olmuştur?
A-Mekke
B-Medine
C-Taif
D-Kuba

2-Yunus suresi hangi hurufu mukatta ile başlamaktadır?

A-Elif-Lam-Mim
B-Elim-Lam-Ra
C-Ha-mim
D-Ta-sin

3-Yunus suresinde geçen “İşte bunlar……………. Kitap'ın ayetleridir” ayette boşluk kısmında ne olması lazım?

A-Faziletli
B-Apaçık
C-Dosdoğru
D-Hikmetli

4-Allah gökleri ve yeri kaç günde yaratmıştır?
A-6
B-7
C-8
D-9


5-Allah neye tabi olmamızı (uymamızı) emrediyor?
A-Sünnete
B-Alimlerin kitabına
C-Vahye
D-Zanna



6-Allah’ın ayetlerini yalanlayanlardan olursak sonumuz nasıl olur?
A-Cehenneme gideriz
B-Zillete düşeriz
C-Peygamberi yalanlamış oluruz
D-Hüsrana uğrarız


7-«Bizi bu tehlikeden kurtarırsan and olsun ki şükredenlerden oluruz» sözünü kimler söylüyor?

A-Denizde fırtınaya yakalananlar
B-Münafıklar
C-Düşmanlarını karşısında gören kimseler
D-Depreme yakalananlar



8-Yunus suresinde aşağıdaki konulardan hangisinden bahsedilmez?
A-Tevhid
B-Ahiret
C-Risalet
D-Muamelat

9-Allah kimleri pislik içinde bırakır?
A-Müşrikleri
B-Aklını kullanmayanları
C-Münafıkları
D-Kafirleri



10-Allah başlangıçta yaratmayı yapar, sonra niçin yaratmayı tekrar eder?
A-İman edip salih amel işleyenleri adaletle mükafatlandırmak için
B-Gücünü göstremek için
C-Rahmetini göstermek için
D-Kafirlere azabı vermek için

11-Azabın (helakın) geleceği sırada iman edip de imanı kendilerine fayda veren tek millet hangisidir?
A-Nuh kavmi
B-Muhammed Ümmeti
C-Yunus kavmi
D-Ad kavmi


12-Allah aya niçin menziller(yörünge) tayin etti?
A-İnsanların hesabı ve yılların sayısını bilmeleri için
B-Güneşin etrafında dönmesi için
C-Dünyanın etrafında dönmesi için
D-Geceyi aydınlatmak için



13-İsrailoğulları ne zaman ayrılığa düştüler?
A-Azap gelince
B-İlim gelince
C-Kızıldenizden geçince
D-Buzağıyı ilah edinince



14-Allah’a imanedip salih amel işleyenlerin cennetteki duaları ne olacaktır?
A-Subhanallah-Selam-Elhamdulillah
B-La havle vela kuvvete illa billah
C-Rabbena duası
D-Rabbim bize Firdevs cennetini ver


15-Allah insanların hayra kavuşmayı istedikleri gibi, şerri de acele verseydi ne olurdu?
A-Yeryüzünde fesad olurdu
B-Ecellelerine hükmedilirdi
C-Kafirler çoğalırdı
D-Şeytan emeline ulaşırdı

16-Eğer peygamber kendine inenden şüpheye düşerse ne yapması söyleniyor?
A-Aklını kullan
B-Arkadaşlarına uy
C-Kitaba sımsıkı sarıl
D-Senden önce Kitabı( Tevratı) okuyanlara sor



17-İnsana bir sıkıntı dokundu mu ne yapar?
A-Yan durarak, oturarak ve ayakta iken Allah’a dua eder
B-Peygamber ve evliyalardan yardım diler
C-Sabreder
D-İsyan eder


18-Allah insandan sıkıntıyı kaldırınca insanın tavrı ne olur?
A-Şükrüne devam eder
B-Hiç yalvarmamış gibi geçip gider
C-Hemen ibadet eder
D-Küfreder


19-Ayetler açık belli olduktan sonra ve onları okuduktan sonra,Allah’a kavuşmayı ummayanlar ne dediler?
A-Bundan başka bir Kuran getir veya bunu değiştir
B-Bunlar eskilerin masalları
C-Bize başka bir mücize göster ki inanalım
D-Bu bir şiirdir


20-Allah İsrailoğullarının aralarındaki ihtilafları hakkında ne zaman hüküm verecektir?
A-Peygamber geldiğinde
B-Azap geldiğinde
C-Kıyamet günü
D-Dünyada

21-Hangi topluma ayet ve uyarılar fayda etmez?
A-Mücrim topluma
B-İman etmeyen topluma
C-Münafık topluma
D-Fasık topluma

22-Allah …….. yurduna çağırır ve ………. Doğru yola iletir. (Boşluk kısımlara ne gelmelidir?)

A-Selam-dilediğini
B-İman- müminleri
C-Takva-müttakileri
D-İslam-müminler



23-Arkadan gelecek olanlara için verilen ibret nedir?
A-Toplumsal helaklar
B-Kitap
C-Firavunun cesedi
D-Gök ve yeryüzü



24- Artık Allah’a ……… uydurandan veya O’nun ayetlerini ……….. daha …… kimdir? ( Boşluk kısımlara ne gelmelidir? )

A-Yalan-inkar edenlerden-fasık
B-Yalan-yalanlayandan-zalim
C-Yalan –hafife alanlardan-müşrik
D-Yalan-satanlardan-zalim



25-Yunus 17.ayete göre kimler felaha eremez?
A-Mücrimler
B-Kafirler
C-Müşrikler
D-Münafıklar

26-Allah, Musa ve kardeşine Mısır’da neler yapmasını emrediyor?
A-Namazı kılın ve zekatı verin
B-Rabbinize kulluk edin
C-Mısır'da milletinize evler hazırlayın; evlerinizi namazgah edinin, namaz kılın
D-Allaha şirk koşmayın



27-Allah’ı bırakıp kendilerine ne zarar ne de fayda verebilecek şeylere tapanlar, taptıkları şeyler için ne diyorlardı?
A-Bunlar Allah’ın sevgili kullarıdır
B-Biz atalarımızı bu şekilde bulduk
C-Taptıklarımız bize dünyada yardımcı oluyorlar
D-Bunlar, Allah katında bizim şefaatçılarımızdır


28-Şüphesiz Allah insanlara karşı lütuf sahibidir. Fakat onların çoğu ……… (Boşluk kısmına ne gelmelidir? )
A-Şükretmezler
B-Nankördür
C-Küfreder
D-Fasıktır


29-Musa a.s’a iman etmeyenler ne yüzünden iman etmedi?
A-Ahiret inançları olmadığından
B-Musa a.s’ın risaletini kabul etmediklerinden
C-Firavun korkusuyla
D-Dünyalıklarının elde gitmemesi için



30-Kimler için korku ve üzülme yoktur?
A-Müttakiler için
B-Allah’ın dostları için
C-Muhsinler için
D-Hanifler için

31-Dünya hayatının hali neye benzer?
A-Gökten inen yağmura benzer
B-Uykuya benzer
C-Yıldızların yanıp sönmesine benzer
D-Bir ağacın altında gölgelenmek gibidir



32-Güzel iş yapanlara ne vardır? Ve yüzleri nasıl olacaktır?
A-Cennet vardır. Yüzleri de ak olacaktır
B-Mükafat vardır. Yüzlerinde kara olmayacak
C-Daima iyisi veya üstünü vardır. Yüzlerinde de zillet ve kara leke olmayacaktır
D-Altından ırmaklar akan cennetler vardır. Yüzlerinde de mutluluk vardır


33-İnsanların çoğu neyin ardından gider?
A-Kur’an’ın
B-Küfrün
C-Hevasının
D-Zannın


34-Rabbimizin yoldan çıkanlar hakkındaki hangi sözü gerçekleşmiştir?
A-“Onlar inanmazlar” sözü
B-“Onlar kafirlerin ta kendileridir” sözü
C-“Cehennemi onlarla dolduracağım” sözü
D-“Onları uyarsan da uyarmasan da birdi” sözü


35-Dünyada ike zulüm etmiş kimseler kıyamet günü kendilerini kurtarmak için ne kadar fidye verirler?
A- Kantar kantar altın
B-Yeryüzünde sahip olduğu her şeyi
C-Ailesini
D-Nefsini

36-Musa a.s Firavun ve ileri gelenler için nasıl dua etti?
A-Allahım onlara hidayet nasip et
B-Rabbim onların zulümlerinden bizi koru
C-Rabbimiz! Mallarını yok et, kalblerini sık; çünkü onlar can yakıcı azabı görmedikçe inanmazlar
D-Rabbimiz onların düzen ve hilelelerini boşa çıkar

37-Müsriflere ne güzel gösterilmiştir?
A-Yardım yapmaları
B-Yaptıkları
C-Malları
D-Evlatları


38-Yunus suresinde hangi peygamberin ismi zikredilmez?
A-Musa
B-Harun
C-Yunus
D-İbrahim

39-Aşağıdaki ayetlerden hangisi Yunus suresinde geçmez?
A-Sakın şüphe edenlerden olma
B-Sakın Allahın ayetlerini yalanlayanlardan olma
C-Sakın cahillerden olma
D-Sakın müşriklerden olma

40-Aşağıdaki ayetlerden hangisi Yunus suresinde geçmez?
A-Bana müslümanların ilki olmam emrolundu.
B-Bana müminlerden olmam emrolundu.
C-Bana müslümanlardan olmam emrolundu.
D-Firavun boğulacağı anda: «İsrailoğullarının inandığından başka tanrı olmadığına inandım, artık ben O'na teslim olanlardanım» dedi.

41- Ey insanlar! Rabbinizden size bir ……… ve kalblerde olana ……., inananlara doğruyu gösteren bir rehber ve ……. gelmiştir. (Boşluklara ne gelmelidir? )

A-Öğüt- şifa-hidayet
B-Zikir-şifa-rahmet
C-Öğüt-şifa-rahmet
D-Zikir-şifa-furkan


42-Aşağıdaki ayetlerden hangisi Yunus suresinde geçer?
A-Fakat onların çoğu şükretmezler
B- Fakat onların çoğu zanna uyarlar
C-Fakat onların çoğu fasıktır
D-Fakat onların çoğu bilmezler.


43-Peygamberimizi yalanlayanlara karşı Allah ,Rasulunden ne demesini istiyor?
A-Sizi Allah’ın azabı ile uyarıyorum
B-Sizin dininiz size benim dinim banadır
C-Ben sizin taptıklarınıza tapmam
D-Benim yaptığım bana, sizin yaptığınız sizedir; siz benim yaptığımdan sorumlu değilsiniz, ben de sizin yaptığınızdan sorumlu değilim



44-Allah’tan başkasına tapanlar neye tabi oluyorlar?
A-İlme
B-Zanna
C-Hevalarına
D-Şeytana


45-Musa a.s Allah’a iman eden ve Müslüman olanların ne yapmalarını söylüyor?
A-Allah’a tevekkül edin
B-Allah’a ibadet edin
C-Allah’a şirk koşmayın
D-Namazı kılıp zekatı verin

46-Yunus suresine göre kimler iman etmezler?
A-Müşrikler ve münafıklar
B-Fasıklar ve aleyhlerine hüküm kesinleşmiş olanlar
C-Kalblerinde hastalık olanlar
D-Kendilerine kitap ve peygamber gelmeyenler



47-“İsrailoğullarının inandığından başka tanrı olmadığına inandım, artık ben O'na teslim olanlardanım” Bu sözü söyleyen kimdir?
A-Musa a.s
B-Harun a.s
C-Firavun
D-Karun


48-Yunus suresinde geçen«Eğer yüz çevirirseniz bilin ki, ben sizden bir ücret istemiyorum. Benim ecrim Allah'a aiddir. Müslimlerden olmakla emrolundum.” Bu sözü kim söylüyor?
A-Musa a.s
B-Harun a.s
C-Yunus a.s
D-Nuh a.s

49-Hangi meslek sabihi olanlar iflah olmaz?
A-Tüccar
B-Sihirbaz
C-Kasap
D-Puta tapanlar



50-Peygambere gelen vahye uydurma deyip itiraz edenler neye davet ediliyor?
A-Allaha iman edin
B-Allaha şirk koşmayın
C-Onun surelerine benzer bir sure meydana getirin
D-Haydi lanetleşelim

CEVAPLAR..
1.A
2.B
3.D (1)
4.A (3)
5.C (109)
6.D (95)
7.A (22)
8.D
9.B (100)
10.A (4)
11.C (98)
12.A (5)
13.B (93)
14.A (10)
15.B (11)
16.D (94)
17.A (12)
18.B (12)
19.A (15)
20.C (93)
21.B (101)
22.A (25)
23.C (92)
24.B (17)
25.A
26.C (87)
27.D (18)
28.A
29.C (83)
30.B (62)
31.A (24)
32.B (26)
33.D (36)
34.A (33)
35.B (54)
36.C (88)
37.B (12)
38.D
39.C
40.A
41.C (57)
42.A (60)
43.D (41)
44.B (36)
45.A (84)
46.B (96-97)
47.C (90)
48.D (71-72)
49.B (77)
50C (38)


[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]
__________________

《 " Lâ Edrî " Nısfu'l-İlm 》



Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Ziyaretçi)
 
Seçenekler

Yukarıdaki Konu Başlığına Benzeyen,Medineweb'de Otomotik Bulunan 5 Konu Aşağıda Listelenmiştir
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Cin suresini sorularla tanıyalım Abdulmelik Sorularla Sureleri Tanıyalım 43 27.Nisan.2016 05:49
Tur Suresini Sorularla Tanıyalım Abdulmelik Sorularla Sureleri Tanıyalım 27 07.Nisan.2016 17:21
MÜ'MİN SURESİNİ sorularla TANIYALIM Abdulmelik Sorularla Sureleri Tanıyalım 28 27.Mart.2016 07:55
Hud süresini sorularla tanıyalım.... bilinmez Sorularla Sureleri Tanıyalım 32 04.Mart.2016 15:01
Ra'd Suresini Sorularla Tanıyalım Abdulmelik Sorularla Sureleri Tanıyalım 54 03.Mart.2016 17:24

www.medineweb.net Ana Sayfa

Tefekküre Davet Köşesi

Medineweb Sosyal Medya Guruplarımıza Katılın

facebookacebook   twitter Twitter   InstagramInstagram

  Medineweb Ana Sayfasının en iyi Görüntüsü 1280*768 olarak ayarlıdır.

Cami Donanımı Selem Sepetim  Camii Vakitmatik songulbalci.com



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258