Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM DİNİ KONULAR.::. > Muhtelif Dini Konular > Tasavvuf-Tarikat

Konu Kimliği: Konu Sahibi nuryuzlum,Açılış Tarihi:  06Haziran 2009 (15:16), Konuya Son Cevap : 08Haziran 2009 (11:45). Konuya 18 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 06Haziran 2009, 15:16   Mesaj No:1
Medineweb Aktif Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:nuryuzlum isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 5807
Üyelik T.: 24 Aralık 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 153
Konular: 68
Beğenildi:1
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Şeyh Kimdir?

Şeyh Kimdir?

Altmışbirinci mektup, Seyyid Mahmud’a yazılmıştır.

Kamil ve mükemmil şeyhin sohbetine teşvik, nâkısın sohbetinden sakınmak ve bunlarla alakalı hususların beyanı hakkında olucudur.



61. MEKTUBUN TERCÜMESİ

Allahu subhanehu, talebinde ziyadelikle, matluba ulaşmaya mani olan şeylerden sakınmakla sizi rızıklandırsın. Beşerin Efendisi, göz kaymasından korunmuş sallallahu aleyhi ve sellem hürmetine. O’nun ve âlinin üzerine salavatlar ve selamlar olsun.

Şerefli mektubunuz gelmekle şereflendik. Vaktaki talepten, şevkten haber verici; aşk, susuzluk ve zevki bildirici olunca, nazarımızda cidden güzel oldu. Zira talebin bulunması, matlubun(talep edilenin) husulünü (meydana gelmesini) müjdeler. Susuzluğun hasıl olması, maksudun hasıl olmasının mukaddimesidir(öncüsüdür).




Azizlerden biri şöyle dedi, eğer talep edersen, sana verilir, eğer verilmese de ziyade olursun.

Talep devletinin husulünü büyük nimet saymak lazımdır, buna zıt olan her şeyden sakınmalı ki farkında olmadan buna bir gevşeklik gelmesin, şu hararette soğukluk tesir etmesin. Bunun üzerine muhafazanın en büyük sebebi, şu devletin husulü şükrünü eda etmekte kaim olmaktır.

“Eğer şükrederseniz, elbette sizi artırırım.”

Devamlı olarak mukaddes Zat canibine doğru sığınmak, yakarmak lazım ki talep vechi, lâ yezâli Cemal'den dönmesin. İltica ve tazarru’nun hakikatı hasıl olmasa da, iltica ve tazarru’nun suretinde noksanlık etme-mek lazımdır.

“Eğer ağlayamazsanız, ağlar gibi yapın” hadisi şerifi, bu mananın beyanıdır.

Bu muhafaza ancak, kamil ve mükemmil şeyhe ulaşana kadardır. Ona ulaştıktan sonra, bütün muradlarını ona havale etmekten başka bir şey lazım olmaz. Onun huzurunda, ölü yıkayanın önündeki ölü gibi olmalı. İlk fena hali işte bu şeyhte fani olmak halidir. Bu fena hali, fena fillah’a vesile olur.

Şiir:

Bidayette şaşı olduğundan,

Evvela seni götürecek bir şeyh lazım.

Zira ifade ve istifade yolu, iki taraftan münasebetin mevcudiyyetine bağlıdır.

Talip için evvela berzah/aracı olan iki cihet sahibi bir şeyh lazımdır. Zira başlangıçta talip son derece düşüklükte, nihayet derecede hasislikte-dir ve bu cihetten dolayı saltanatı yüce olan Allahu Teala’nın mukaddes canibi ile tam bir alakasızlıktadır. Bu berzah, kamil ve mükemmil şeyhtir.
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi nuryuzlum 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Röportaj: Namık Kemal ZEYBEK Anket'ler-Röportaj'lar namzet davadar 4 2819 29 Ağustos 2009 17:07
TÜRKİYE GERÇEĞİNİ YAVAŞ YAVAŞ ANLAYACAĞIZ ... İslami Haberler kurtmehmet 1 1957 27 Ağustos 2009 22:28
Sadaka-i Fıtır Oruç-Ramazan Kara Kartal 3 2146 24 Ağustos 2009 01:51
Oruçlunun Ağız Kokusu! Oruç-Ramazan nuryuzlum 0 2109 24 Ağustos 2009 01:46
Oruçlarda Niyet! Oruç-Ramazan nuryuzlum 0 1653 24 Ağustos 2009 01:44

Alt 06Haziran 2009, 15:18   Mesaj No:2
Medineweb Aktif Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:nuryuzlum isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 5807
Üyelik T.: 24 Aralık 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 153
Konular: 68
Beğenildi:1
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart RE: Şeyh Kimdir?

Talib üzerine gelen gevşeklik sebeblerinin en kuvvetlisi, nakıs şeyhe inabe etmektir. Bu, şeyhlik makamına, cezbe ve sülükü tamamlamadan oturmuş kimsedir. Onun sohbeti, talipler için öldürücü zehirdir. Ona inabe, helak edici hastalıktır. Bu gibi sohbet, yüce istidattan inmeyi ve düşmeyi gerektirir. Bilakis, onu zirveden aşağılara atar.

Bakmazmısın mesela hasta, tıb ilminde nakıs olan doktordan ilacı yerse, şüphesiz bu onun hastalığının ziyadesinde koşmak ve çabalamak olur, hastalığını giderme kabiliyyetini zayi etmek olur. Şu ilaç, ilk anda hafiflik vererek ağrıları teskin etse de, lakin o hakikatte zararın ta kendisidir. Şayet şu hasta mahir bir doktora ulaşırsa, bu doktor önce evvelki ilacın zararını gidermeye uğraşır, onu ishal edici şeylerle tedavi eder. Yani onu dışarı çıkartmak için. Sonra, bu ilacın zararı gittikten sonra hastalığın izalesine başlar.

Şu büyüklerin tarikatının dayanağı sohbet üzerinedir. Bunda dedi-kodu ile, hallerden uzak nağmelerle bir şey hasıl olmaz. Belki bunlar yükseliş ve kemalat derecelerini talepte gevşeklik getirir.

İşte aklı başında olan herkesin iiyi düşünüp ileri geri konuşmaması, gerçek Allah dostu olan şeyhlere dil uzatmaması gerekir. Şeyhlik külah ve takke ile, post ve tesbih ile verilmez, bu Allah vergisidir. Babadan oğula veya damada kalacak diye bir şartı da yoktur. Nakşi yolunun 36 mürşidi içinde oğula veya damada bırakan iki veya üç mürşidi geçmez. Böyle iken ALlahın seçtiği dostlarına dil uzatanlar işi sahte şeyhler ve dervişlele karıştırmak tadırlar. Ama nice inkarcılar, sonunda inkar ettiği şeyhe tabi olmuşlardır.

Seyyid Kutub'un kardeşi Muhammed Kutub, bir gün Mahmud Efendi Hazretlerini ziyaret etmişti. Sohbetten sonra şöyle bir itirafta bulundu: Ağabeyim Mısırdaki bozuk tarikatler ve sahte şeyhler yüzünden tarikatı inkar etmişti, böyle olduğunuzu bilse inkar etmezdi.

Burda Ataullah İskenderinin k.s. , İbni Teymiyyeye verdiği misali hatırlatırız. İbni Teymiyye Mısırda hapsedilmişti, akşam namazı için izin alınmış ve Ataullah İskenderinin peşinde akşam namazını kılmak istemiş. Namazdan sonra sohbet ettiler ve Ataullah İskenderi k.s. sonunda şöyle dedi: Şianınhazreti Ali Hakkında ileri geri sözleri olmayacak şeyleri ithaf etmesi ve bir takım hezeyanları, Hazreti Alinin r.a. büyüklüğüne ve şanına zarar verirmi? İbni Teymiyye; hayır dedi.

İşte bu tarikat yolu da böyledir, hak ehline başkalarının yanlışlı zarar vermez. (Bu kıssa Ezher yayınlarında matbu'dur.) İnabe: yönelmek. Tarikat dersi alarak şeyhe bağlanmak.

Asıl kemalatlar, sohbetle hasıl olur. Bu yol ashabı kiramın yoludur. Marifet ehlinin sohbeti ganimettir, gafillerin ve kabı boş olanların sohbeti illettir.
Alıntı ile Cevapla
Alt 06Haziran 2009, 16:33   Mesaj No:3
Medineweb Emekdarı
Yitiksevda - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Yitiksevda isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 2
Üyelik T.: 10 Nisan 2008
Arkadaşları:3
Cinsiyet:Erkek
Memleket:MALAZGIRT
Yaş:47
Mesaj: 5.078
Konular: 295
Beğenildi:124
Beğendi:24
Takdirleri:153
Takdir Et:
Standart RE: Şeyh Kimdir?

Gerçek manada Şeyh!(Kuranda günümüzdeki anlamda olmayıp sonradan dahil edilmiş bir kavram) Peygamber Efendimizin varisi olabilmiş Müminlerdir. islam ve hakikatlerinin yayılmasında,korunmasında İslamın meşalesini taşıyan bayraktarlardır(Müminlerdir)Ayrı bir makam ve mevki vermeden Gerçegi ile sahtesini ayırabilmeli insanlara tanıtabilmeliyiz Abartmadan dine zarar vermeden, Uçurmadan,insanüstü göstermeden,kalbleri okuduğunu iddia etmeden,aracı etmeden vs çoğaltılabilir.Benim görüşümde Şeyh! değilde Gerçek manada Allaha abd ve asker olmuş herkestir ayrıcalık yoktur.

Şeyh arapçada ihtiyar,yaşlı kimse anlamına gelir.
Bu anlamı taşıdığı halde neden başka anlamlarda gösterilmeye çalışılıyor.
Alıntı ile Cevapla
Alt 06Haziran 2009, 17:07   Mesaj No:4
Kur'ân Kürsüsü

Medineweb Emekdarı
FECR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:FECR isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 6340
Üyelik T.: 19 Ocak 2009
Arkadaşları:20
Cinsiyet:Erkek
Memleket:ANKARA
Yaş:56
Mesaj: 6.108
Konular: 546
Beğenildi:1003
Beğendi:221
Takdirleri:9161
Takdir Et:
Standart RE: Şeyh Kimdir?

Kur'an'da "şeyh" kelimesi 3 yerde geçer ama bugün insanların anladığı bir anlam verilmez hiç bir zaman.
1-Medyen suyuna geldiğinde, davarlarını sulayan bir insan topluluğu buldu. Onlardan başka, hayvanlarını sudan alıkoyan iki kadın gördü. Onlara: «Derdiniz nedir?» dedi. «Çobanlar ayrılana kadar biz sulamayız. Babamız çok yaşlıdır, onun için bu işi biz yapıyoruz» dediler.28/Kasas-23

2-Vay başıma gelenler! Ben bir kocakarı, kocam da ihtiyar olmuşken nasıl doğurabilirim? Doğrusu bu şaşılacak bir şey» dedi11/Hud-72

3-Kardeşleri: «Ey Vezir! Onun yaşlanmış, kocamış bir babası vardır. Bizden birini onun yerine al. Doğrusu biz senin iyi davrananlardan olduğunu görüyoruz» dediler.12/Yusuf-78

Şeyh kelimesi Yitik Sevda'nın da dediği gibi "yaşlı,ihtiyar" anlamına gelir.
Alıntı ile Cevapla
Alt 07Haziran 2009, 17:31   Mesaj No:5
Avatar Otomotik
Durumu:islam71 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 8601
Üyelik T.: 07Haziran 2009
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 2
Konular: 1
Beğenildi:0
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart RE: Şeyh Kimdir?

Alıntı:
sırdaş Üyemizden Alıntı
şeyh sözlükteki anlamı arkadaşların dediği gibi yaşlı anlamında.
gelenekteki adı tasavuf şebekelerinin başkanı

sözlükteki manasını doğru anlamışsın ama.gelenekteki manasını sanırım tam kavrayamamışsın.tasavvuf diye bir şebebkeyi de ilk defa sizden duydum.yoksa sizmi kurdunuz bu şebekeyi.sanırım sizin şebeke bu ama adını değiştirin bence çünkü tasavvufun hem gelenekte hemde islamdaki manası ve yeri belli.iyice bir araştırmanızı tavsiye ederim sayın şebeke başkanı yoksa şeyhmi demeliydim size.
Alıntı ile Cevapla
Alt 07Haziran 2009, 18:49   Mesaj No:6
Medineweb Acemi Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:Boşluk isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 126
Üyelik T.: 10 Eylül 2007
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 29
Konular: 10
Beğenildi:0
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart RE: Şeyh Kimdir?

Yazılanlarla dalga geçmemek şiarımız olmalı..Bizim toplumumuzda ciddi anlamda bir ŞEYH kargaşası vardır. İnsanlar, şeyh kavramını zihinlerinde, sarıklı cübbeli, okuyup üfüren ve daha bir sürü şeyi yapabilen tuhaf varlıklar olarak anlamaktadır. Şimdi; bu algıyı düzeltmek için öncelikle topluma bu bilincin aşılanması gerekir. Düşünelim;

Soru bir : İnsanlar neden ŞEYH dendiğinde,kırmızı görmüş boğalara dönmektedirler ? Acaba insanlar ŞEYH 'den zarar mı görmüşlerdir ? Gördülerse nedir gördükleri ki ciddi anlamda ayaklanırlar ? Bunun tespit edilip düzeltilmesi gerekmez mi ?

Soru iki: Hanginiz Şeyh konusunda etrafınızdaki ,komşularınızdaki,arkadaşlarınızın zihinlerindeki kavram kargaşasını düzelttiniz ? Şimdi sizlere sorsam desem ki ; şeyh kavramını bana anlatın , nedir şeyh , ne yapar ? nasıl bir insandır ? Neler anlatırsınız ?

Soru üç: Forumda Yağmur Sancak isimli bir yazar var; bir konu açmış konunun adı yanlış anımsamıyorsam Hayatın Sürpizleri ve orada normalde insanların algısı olan şeyh kavramını kaldırarak yerine dost +arkadaş+kardeş kavramlarını koymuş,ve bu kavramlar üzerinden gerçek bir müminin olması gereken (olan demiyorum dikkat) halleri anlatmış. Sizlere tavsiyem o yazıyı iki üç belki beş kere okuyup, zihinlerde şeyh algısını nasıl değiştirebiliriz etrafımızda diye kendinize sorarak okumanız. Okuduktan sonra kendinize hangi soruları sormanız gerektiğini biliyor musunuz ?

Sorunları tartışmak yerine, sorunlara soru sorarak çözüm üretmek gerekmekte...Ama bir de madalyonun öteki yüzü var, islami forumlarda dikkat ettiğim bir olay vuku buluyor ; islam derdi olan onca kardeşimiz forumlarda islam adına , zaten islam sıkıntısı olanlara islamı anlatıyorlar. Ortada bir nevi tereciye tere satmak durumları var. kavramlar üzerinden münaşakalar baş gösteriyor. Olan bu.

Halbuki olması gereken ise, forumlarda zaman vakit öldüreceğimize,aile çevremizde, iş çevremizde, komşularımız ve bizim hayatımıza bir an olsun girip , ikinci an da çıkacak olan insanlara , kafalarında oluşturdukları islam algısını onların islamdan bir nebze olsun soluklanmalarını saglamak olmalı değil midir ? Merak ediyorum, sayfalarca yazı yazıp, sayfalarca islamı anlatan , bir sürü gereksiz münaşakalara giren arkadaşlar ( ki sözüm genele kimse üzerine alınmamalı ) islami forumlar ortamı dışında reel hayatta KAÇ KİŞİNİN İSLAMLA ŞEREFLENMESİNE VESİLE OLDU ?

Herkesin kendisine dönerek bu soruların cevabını verdikten sonra dikkatli ve saglam adımlar atacağı inancıyla satırlarıma son veriyorum...

vesselam..
Alıntı ile Cevapla
Alt 07Haziran 2009, 19:10   Mesaj No:7
Medineweb Emekdarı
Yitiksevda - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Yitiksevda isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 2
Üyelik T.: 10 Nisan 2008
Arkadaşları:3
Cinsiyet:Erkek
Memleket:MALAZGIRT
Yaş:47
Mesaj: 5.078
Konular: 295
Beğenildi:124
Beğendi:24
Takdirleri:153
Takdir Et:
Standart RE: Şeyh Kimdir?

Boşluk kardeşim acaba kaç binler şeyh! efendilerin diniyle dinlerini dahi tanıyamaz oldu nereye bakarsak bakalım,işleri güçleri tekfir etmek olan şeyh efendiler bu Muhammedi ümmeti ümmet olmaktan çıkardılar.Allah'ın bizlere islam olun demesi yetmemiş olacakki!ümmet,mezhepçi,tarikatçı,efendici,abici,ş eyhçi,vs binlerce parçaya bölündü Bu saydığım kesimleri din haline getirenlerin islama verdiği zararları görmemezlikten gelmek Hakkı anlatmamamak Allah'ın İslamı ile başkalarının islamını ayıredememek hakka hakaret olur herkes benim diyor Ama Allah yalnız İslam diyor o zaman yalnız islam isek islam dışı hurafe bidat vs mücadele en temel görevlerimiz arasında olmalıdır.yalnız bunu yaparken sanalda değildi günlük yaşamda her safhada Peygamber efendimizin şu sözü gereği Cihadın en üstünü,zorba bir önder önünde adalet gereği olan sözü söylemektir.Adalet gereği bu yaşantıları din olarak topluma sunan kesimleri tanıtmak ve insanlara Allah'ın islamı dışındakilerin hatalarını gösterip gerçek yolu bulmalarını sağlamaktır.
Alıntı ile Cevapla
Alt 07Haziran 2009, 20:21   Mesaj No:8
Medineweb Acemi Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:Boşluk isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 126
Üyelik T.: 10 Eylül 2007
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 29
Konular: 10
Beğenildi:0
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart RE: Şeyh Kimdir?

Bence ortada bir başka sorun daha var. Sizler yazdıklarınızı yaşamıyorsunuz dersem ? Ne dersiniz ?
Alıntı ile Cevapla
Alt 07Haziran 2009, 20:29   Mesaj No:9
Medineweb Aktif Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:nuryuzlum isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 5807
Üyelik T.: 24 Aralık 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 153
Konular: 68
Beğenildi:1
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart RE: Şeyh Kimdir?

tarikatı,tasavvufu anlamayanlar bu konuyu okumanızı rica ederim.

http://forum.medineweb.net/thread-23888.html
Alıntı ile Cevapla
Alt 07Haziran 2009, 20:41   Mesaj No:10
Medineweb Emekdarı
Yitiksevda - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Yitiksevda isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 2
Üyelik T.: 10 Nisan 2008
Arkadaşları:3
Cinsiyet:Erkek
Memleket:MALAZGIRT
Yaş:47
Mesaj: 5.078
Konular: 295
Beğenildi:124
Beğendi:24
Takdirleri:153
Takdir Et:
Standart RE: Şeyh Kimdir?

Şimdi nuryüzlüm kardeşime bir soru sorayım bugünkü tarikatlerdeki rabıta,tevessül,sonu gelmiyen zikirler,ölmüş kişilerin ruhlarından medet ummalar,Dua ya Aracı koyma vs kavramlar Allah resulü döneminde varmıydı?Eğer vardır diyorsanız ben islamdan bihaber olduğumu kabul ederim.
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 2 Kişi okuyor. (0 Üye ve 2 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Şeyh Şamil Seyit_Onbaşı Tarih 0 16 Eylül 2022 14:32
Şeyh Said We Yarenleri... İslaminesil Bilgi Dağarcığı 1 09 Kasım 2014 18:01
şeyh said Medineweb Alimler(Rh) 5 30Haziran 2013 10:59
Mücadelem Din için // Şeyh Said enderhafızım Güzel Sözler-Deyımler-Nükteler 1 06 Kasım 2012 13:55
şeyh ahmed yasin Ağlama_Karanfil Alimler(Rh) 0 04 Aralık 2008 17:32

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.