Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > .::DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI.::. > Diyanet İşleri Başkanlığı > Tebliğ-İrşad-Vaaz-Hutbe-Nasihat

Konu Kimliği: Konu Sahibi Arasat,Açılış Tarihi:  22 Mart 2009 (22:05), Konuya Son Cevap : 22 Mart 2009 (22:05). Konuya 0 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 22 Mart 2009, 22:05   Mesaj No:1
Medineweb Sadık Üyesi
Arasat - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Arasat isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 4597
Üyelik T.: 27 Ekim 2008
Arkadaşları:4
Cinsiyet:
Yaş:37
Mesaj: 589
Konular: 255
Beğenildi:114
Beğendi:26
Takdirleri:953
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Hutbe:Tesettür

Hutbe:Tesettür

Muhterem Müslümanlar!

Dinimiz, avret sayılan uzuvların örtülmesini farz kılmıştır. Cahiliyet devrinin kalıntısı bulunan çıplaklığı yasaklamıştır. İslam dini gelmezden önce, müşrik kadınlar, başlarına bir örtü koyarlar fakat uçlarını iki omuzları arasından arkaya sarkıtarak gerdanlarını açıkta bırakırlardı.
O günkü kadınlarda erkekten sakınma diye bir şey yoktu. Evlerinde süslenip dışarı çıkarlar, erkeklerle karışık otururlar ve görüşüp konuşurlardı. Nihayet tesettürle ilgili ayetler inerek İslam kadınının tavır ve hareketlerini tespit etti. Cenab-ı Hak buyuruyor ki;
“Mü’min kadınlara da söyle: Gözlerini (haramdan) sakınsınlar, ırzlarını korusunlar. Ziynetlerini açmasınlar. Bunlardan görülen kısmı müstesna: Başörtülerini yakalarının üstünü (kapayacak surette) koysunlar. Ziynet (mahal) lerini kendi kocalarından, yahut kendi babalarından, yahut kocalarının babalarından, yahut kendi oğullarından, yahut kocalarının oğullarından, yahut kendi biraderlerinden,yahut kendi biraderlerinin oğullarından, yahut kendi kız kardeşlerinin oğullarından, yahut kendi kadınlarından, yahut kendi ellerindeki memlukelerde, yahut erkeklerden yana ihtiyacı olmayan (erkeklikten kalmış bulunan) hizmetçilerden, yahut kadınların gizli yerlerine muttali olan çocuklardan başkasına göstermesinler. Gizleyecek ziynetleri bilinsin diye ayaklarını da vurmasınlar. Hepiniz Allah’a tevbe edin ey mü’minler. Ta ki korktuğunuzdan emin, umduğunuza nail olasınız.”
Diğer taraftan Ahzab suresinin 33. Ayet-i celilesinde de kadınların iffet ve vakarının korunması bakımından şöyle buyurmuştur:
“(Vakar ile) evlerinizde oturun. Evvelki cahiliyet (devri kadınlarının kırıla döküle, süslerini göstere göstere) yürüyüşü gibi yürümeyin. Namazı dosdoğru kılın. Ey ehl-i beyt, Allah sizden ancak kiri gidermek için ve sizi tertemiz yapmak ister.”
Aziz mü’minler !
Haya, imanın bir şubesi; tesettürde utanmanın ayrılmaz bir lazımıdır. Hayasızlık iman zafiyetine delildir. İmanın yokluğu, bir çok duygularla birlikte, insandan utanmayı da siler götürür.
İman-ı hakikinin tebliğcisi ve vicdanların mürebbisi Hazret-i Muhammed (s.a.v.) Efendimiz, “Avret mahallimi, içimdeki elbiseden saklamaya güç yetirebilseydim elbette saklardım.” Buyurmuşlardır.
İslam dininin kadın ve erkeğe emrettiği tesettür, sadece namaz kılacağı zamana mahsuz değildir. Namaz dışındaki vakitlerde ve hatta kendi başına bulunduğu zamanlarda bile avret mahallini kapalı tutacaktır. Hazret-i Ebubekir (r.a) def-i hacet için helaya çıktığında, Rabbim beni bu açılmış halimle görüyor, diye utancından başını örterdi.
İmanın kemal derecesinde bulunan zatlardan Hazret-i Ali (r.a.) diyor ki: “İnsan avret mahallini açınca, yanındaki melekler utancından yüz çevirirler.”
Bir erkek, hamamda yıkanırken göbekten diz kapağı altına kadar olan uzuvlarını örtmek mecburiyetindedir. Müslüman bir kadının mü’min kadınların karşı, tesettürü de böyle olacaktır.
Kadınlar; el, ayak ve yüzlerinden başka bütün uzuvlarını, altını göstermeyen ve vücut hatlarının belli etmeyen, bol bir elbise ile örtmek mükellefiyetindedir.
Hazret-i Ebubekir’in kızı Esma (r.a.) bir gün Hazret-i Aişe’yi ziyarete gelmişti. Üzerindeki elbise ince olduğu için, Peygamber Efendimiz hemen başını aksi istikamete çevirdi ve, “Ya Esma ! kadın, hayz (görecek yaş) a ulaştığı vakit şunlardan başka bir yerini göstermesi iyi olmaz.” Buyurdu ve bunu söylerken ellerine ve yüzüne işaret etti.
Kadınlar; namazda yüz, el ve ayaklarından başka vücutlarının tamamını ve hatta baştan aşağı sarkan saçlarını örteceklerdir.
Bir kadın, elbise varken giyinmeyip, kimsenin bulunmadığı bir yerde, çığlak olarak namaz kısa İslam fukahasının ittifakı ile namazı caiz değildir.
Kadın vücudunun her bir parçası, ayrı bir avret mahallini kabul edilmiş bulunmaktadır. Bu itibarla: Topuklar dahil olmak üzere incikler, dirseklerle birlikte pazular, kulaklar, gerdan, dirseklerden bileğe kadar kollar, baş, saç, boyun hep müstakil birer uzuv kabul edilmiştir. Avret sayılan uzuvlardan birinin dörtte biri, namaz içinde açılsa ve üç defa “Sübhanellah” diyecek kadar açıkta kalsa namazı bozulur.
Müslüman bir kadın, gayri müslim kadın yanında erkekten sakınır gibi örtünmek mükellefiyetindedir.
Din kardeşlerim!
Müslüman kadınlar, yabancı erkeklerle park, bahçe, salon ve evlerde karışık olarak oturamazlar. Avret sayılan uzuvlarını onların yanında açığa koyamazlar.
Kadının örtünmesi, iffetini korumak, şerefine din ve namusuna el uzatılmasını önlemek için farz kılınmıştır. Cenab-ı Hak Ahzab suresinin 59. ayet-i kerimesinde şöyle buyurmaktadır:
“Ey Peygamber, zevcelerine, kızlarına ve mü’minlerin kadınlarına dış elbiselerinden üstlerine giymelerini söyle. Bu, onların tanınıp eza edilmemelerine daha uygundur. Allah, çok yargılayıcıdır, çok esirgeyicidir.”
Bir kadının, kız kardeşini kocasına ve kayınbiraderine namahrem, görünmesinin aciz olmadığı ALİ EFENDİ ve NETİCE fetvalarında tasrih edilmiştir. Fitne korkusu olduğu zaman kadın süt biraderine bile görünemez.
Resulullah Efendimiz bir gün:
“(Yabancı ) kadınların yanlarına girmekten sakının” buyurmuştu.Ensardan bir adam:
“Kadın kocası tarafından olan erkek hısımı(hakkında) görüşünüz nedir?” dedi.Hazret-i Peygamber (s.a.v.) Efendimizin cevabı şöyle oldu:
“Bu erkek (ile başbaşa kalmak ), ölüm (e sebep olan hallerden ) dir” (Buhari ve müslim).
Muhterem din kardeşlerim,
Çıplaklık; Ahlakın bozulmasına, zinanın çoğalmasına, şehvani hislerin kamçılanmasına sebep olmaktadır. Açılan bir çiçek, nasıl arıları kendine davet etmekte ise örtünmeyen bir kadın da erkeklerin gözlerini üzerine çekmiş olur. Müslüman bir kadın, bütün meziyet ve güzellikleri ile evinin ve erinin kadını olacaktır. O, satılık bir mal değildir ki, giyindiği zaman elbisesini, soyunduğu vakit sinesini teşhir etsin!
Örtünme, ilahi bir edep kaidesidir. Hiçbir sorumluluğu olmayan canlılar da bile bunun izlerine tesadüf edilmektedir.
Kadının haya ve tesettürü onun için manevi bir hayattır. Budan yoksun bir kadın her ne kadar nefes alıp verse de ölüden farkı yoktur.
__________________
Allahtan başka hiç birşeyi olmayan ben Allahtan başka herşeyi olanlara acırım..........
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Arasat 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Selamün aleyküm Taziye-İlan-Selamlaşma Arasat 7 1172 19 Şubat 2019 20:01
Karnabahar köftesi- Medineweb Köfteler Esma_Nur 3 1516 26 Nisan 2017 09:13
Medine'de bıraktığım iki güneş Güzel Sözler-Deyımler-Nükteler Esma_Nur 6 2754 02 Mart 2015 01:30
Çalışmayan anne Çocuk ve Aile Sağlığı Arasat 0 1881 02 Mart 2015 01:23
pizza Börekler ve Hamur İşleri Allahın kulu_ 2 1959 15 Şubat 2015 11:25

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Yaz ve Tesettür Esma_Nur Tesettür Konuları 2 13 Temmuz 2021 22:41
Kek mi Tesettür mü ? Fatıma-i Zehra Tesettür Konuları 2 19 Mayıs 2017 00:44
(Gerçek Tesettür) Mustafa Kuş tesettür şiiri su damlası Tesettür Konuları 3 17 Mayıs 2015 19:47
Anladığınız Tesettür Anlayamadığım Tesettür?‏ Minam Tesettür Konuları 4 02 Nisan 2013 16:57
Tesettür enderhafızım Tesettür Konuları 0 17 Ekim 2012 22:09

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.