Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > .::DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI.::. > Diyanet İşleri Başkanlığı > Tebliğ-İrşad-Vaaz-Hutbe-Nasihat

Konu Kimliği: Konu Sahibi Arasat,Açılış Tarihi:  23 Mart 2009 (13:34), Konuya Son Cevap : 23 Mart 2009 (13:34). Konuya 0 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 23 Mart 2009, 13:34   Mesaj No:1
Medineweb Sadık Üyesi
Arasat - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Arasat isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 4597
Üyelik T.: 27 Ekim 2008
Arkadaşları:4
Cinsiyet:
Yaş:37
Mesaj: 589
Konular: 255
Beğenildi:114
Beğendi:26
Takdirleri:953
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Hutbe:Berat Gecesi

Hutbe:Berat Gecesi

Muhterem Müslümanlar!
Berat; borçtan suç ve cezadan kurtulmak manasında olan BERAAT kelimesinin kısaltılmış şeklidir. Buna göre berat gecesi, günahlardan kurtuluş gecesidir.
Berat, mükelleflerin ödediği vergi karşılığında kendilerine verilen makbuza da denir. Bu itibarla da berat gecesi, günahlardan kurtuluş beratının yazıldığı ve mü’minlere verildiği bir gece demektir.
Berat gecesi mağfiret gecesidir. Nitekim Rasül-i Ekrem efendimiz bu geceyi Hz. Aişe validemize tanıtırken şöyle buyurmuşlardır:
“Bu gece Şabanın on beşinci gecesidir. Allah’u teala bu gecede beni kelp kabilesi koyunlarının tüyleri sayısı kadar kimseyi cehennemden azat eder. Fakat bu gecede kendisine şirk koşanların, Müslümanlara karşı kin ve düşmanlık besleyenlerin, akrabaları ile münasebetlerini kesenlerin, hayat ve ihtişamlarına mağrur olanların, ana ve babalarına isyan edenlerin yüzüne bakmaz.”
Görülüyor ki, Allah-u teala bu gecede kalp ve kalıbı ile kendisine yönelenleri ve kendisinden bağışlanmalarını isteyenleri affına mazhar buyurmaktadır. Yeter ki mü’min tam bir gönül bağlantısı ile O’na yönelmiş olsun.
Muhterem Müslümanlar!
Peygamber Efendimiz bu mübarek geceyi ibadetle geçirmiş ve kıldığı namazın secdesinde şöyle dua etmiştir:
“Allah’ım! Azabından affına, gazabından rızana sığınıyor, senden yine sana iltica ediyorum. Sana gereği gibi hamdetmekten acizim. Sen, seni medhüsenâ ettiğin gibi ulusun.”
Biz Müslümanlar için çok feyizli olan bu geceyi, uyanık bir halde geçirmemizi Rasül-i Ekrem Efendimiz bize tavsiye etmekte ve şöyle buyurmaktadır:
“Şaban ayının on beşinci gecesi olduğu zaman, o geceyi ibadetle ihya ediniz ve gündüzünü de oruçlu geçiriniz. Çünkü Allah-u Teala o gece güneş doğuncaya kadar dünya alemine rahmet nazarı ile tecelli eder ve buyurur ki:
- Yok mudur istiğfar eden, mağfiret edelim?
- Yok mudur rızık isteyen, rızıklandıralım?
- Yok mudur dert ve musibete dûçar olan, şifasını verelim?
- Daha ne gibi dilekleri olanlar varsa istesinler verelim.”
O halde biz Müslümanlar bu ilahi sese kulak vermeli ve bu gibi fırsatlardan azami derecede faydalanmasını bilmeliyiz. Böyle mübarek geceleri gafletle geçirmemeli, gündüz ve gecelerinde uyanık olmalıyız. Namaz kılarak Kur-an okuyarak dua ederek, Allah’tan af ve mağfiret dileyerek ihya etmeli ve gündüzünde de oruç tutmalıyız. Büyüklerimizi ziyaret edip ellerini öpmeli ve hayır dualarını almalıyız. Çocuklarımıza bu gecenin önemini anlatarak onlarında bu geceyi ibadetle geçirmelerini sağlamalıyız. Çevremiz de bulunan fakirlere, yoksullara ve kimsesiz çocuklara yardım elimizi uzatmalıyız. Ölülerimizi rahmetle anarak ruhlarını şâd etmeliyiz. Dostlarımızla tebrikleşerek karşılıklı sevgi ve saygı duygularımızı aktarmalıyız.
Böyle yaptığımız takdirde geceyi ihya etmiş ve Allah’ın rahmetine, af ve mağfiretine mazhar olmuş oluruz. Ne mutlu günahlarından berat edip Allah’ın rahmetine kavuşan şerefli mü’minlere.
BERAT GECESİ- 2
Aziz Müminler!
Berat kelimesi; günah, suç, borç ve cezadan kurtulma demektir.
Berat ve kadir geceleri, Cuma ve bayram günleri gibi mübarek gün ve geceler; Müslümanların Allaha yöneldikleri, çeşitli ibadetlerle meşgul oldukları, hayır ve hasenat yaptıkları; dua, tevbe ve istiğfar ile günahlarının bağışlanmasını niyaz ettikleri bereketli ve feyizli zamanlardır. Sevgili Peygamberimiz (a.s.), en çok Şaban ayında, özellikle Berat gecesinin yaklaştığı günlerde nafile oruç tutmuş ve bunun sebebini soranlara, Ameller, bu ayda âlemlerin Rabbi yüce Allaha arz edilir. Ben de amellerimin oruçlu iken Allaha arz edilmesini isterim cevabını vermiştir.[1]

Yüce Allah, Duhan Suresinde; Apaçık kitaba yemin olsun ki, Biz Kuranı mübarek bir gecede indirdik. Biz, gerçekten uyarıcıyız. O mübarek gecede, her hikmetli iş katımızdan bir emirle ayırt edilir...[2] buyurmuştur. Ayette geçen, mübarek geceden maksat; Berat veya Kadir gecesidir. Sevgili Peygamberimiz (a.s.), Şaban ayının 15. gecesini ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun. Çünkü yüce Allah, bu gece dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve; tevbe eden yok mu! Onu affedeyim. Rızık isteyen yok mu, ona rızık vereyim, hastalığından şifa isteyen yok mu ona şifa vereyim. Yok mu şunu isteyen yok mu bunu isteyen der. Bu durum, sabaha kadar devam eder buyurmuştur.[3]

Muhterem Müslümanlar!

Rahmeti gazabını geçen Yüce Rabbimizin hayır ve bereketini, af ve mağfiretini yağmur gibi üzerimize yağdırdığı bu mübarek geceyi fırsat bilip tevbe, dua ve niyaz ile geçirmeli; bu ilâhî ziyafetten faydalanmak için elimizden gelen gayreti göstermeliyiz. Peygamberimiz (a.s.); Allaha ortak koşmak, kin ve düşmanlık beslemek, kibir ve gurur içinde olmak, içki ve uyuşturucu kullanmak, akraba ve komşularla ilişkiyi kesmek, ana- baba haklarına riayet etmemek gibi günahların, bu gece vesile edilerek terk edilmesini tavsiye etmiş; günahlarına ısrar edenlerin, af ve mağfiretten mahrum kalacaklarını ve bu gecenin feyzinden yararlanamayacaklarını bildirmiştir.[4]
Geçtiğimiz yıl, Berat gecesine erişip de ölümü akıllarından bile geçirmeyen birçok insan, dünyadan göçüp gitmiştir. Ölüm, herkes için mukadderdir. Hiçbirimizin, bir sene daha yaşayacağına garantisi yoktur. O halde, yüce Allahın bizlere bahşettiği Berat gecesi gibi mübarek vakitleri güzelce değerlendirelim. Bu vakitlerin, bir ganimet olduğunu bilelim. Yüce Rabbimizin, her zaman açık olan tevbe kapısına yönelelim. Bu geceyi, gafletle geçirmeyelim. Yakınlarımızı, komşularımızı, yoksulları görüp gözetmeyi unutmayalım. Birbirimize, sevgi ve saygı gösterelim. Hep iyiliğe yönelelim.
[1] Tac, II, 106.
[2] Duhan, 44/1-4
[3] Tac, II, 107.
[4] Bkz. Münzirî, Tergîb vet- Terhîb, II, 241.
__________________
Allahtan başka hiç birşeyi olmayan ben Allahtan başka herşeyi olanlara acırım..........
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Arasat 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Selamün aleyküm Taziye-İlan-Selamlaşma Arasat 7 1188 19 Şubat 2019 19:01
Karnabahar köftesi- Medineweb Köfteler Esma_Nur 3 1525 26 Nisan 2017 08:13
Medine'de bıraktığım iki güneş Güzel Sözler-Deyımler-Nükteler Esma_Nur 6 2763 02 Mart 2015 00:30
Çalışmayan anne Çocuk ve Aile Sağlığı Arasat 0 1890 02 Mart 2015 00:23
pizza Börekler ve Hamur İşleri Allahın kulu_ 2 1969 15 Şubat 2015 10:25

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
MEDİNEWEB HAFTANIN HUTBESi:19.04.2019-Berat gecesi alperkara Tebliğ-İrşad-Vaaz-Hutbe-Nasihat 0 17 Nisan 2019 17:50
berat gecesi ve sebebi hikmetleri CaferTayar Cuma-Bayram-Kandiller 7 12Haziran 2014 08:52
Hutbe:Berat Kandili Arasat Tebliğ-İrşad-Vaaz-Hutbe-Nasihat 0 22 Mart 2009 20:03
Berat Gecesi Emekdar Üye Cuma-Bayram-Kandiller 0 01 Mayıs 2008 00:19
Berat gecesi namazına dair! TufeyL Namaz-Abdest-Teyemmüm 19 27 Ağustos 2007 21:53

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.