Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > .::DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI.::. > Diyanet İşleri Başkanlığı > Tebliğ-İrşad-Vaaz-Hutbe-Nasihat

Konu Kimliği: Konu Sahibi Belgin,Açılış Tarihi:  14 Mayıs 2008 (22:59), Konuya Son Cevap : 14 Mayıs 2008 (22:59). Konuya 0 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 14 Mayıs 2008, 22:59   Mesaj No:1
Medineweb Emekdarı
Belgin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Belgin isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 7
Üyelik T.: 14Haziran 2007
Arkadaşları:1
Cinsiyet:
Yaş:43
Mesaj: 1.277
Konular: 640
Beğenildi:16
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Vaaz: Şehadet İsteyenler İçin Yolu Genişletin**

Vaaz: Şehadet İsteyenler İçin Yolu Genişletin**

Bu çağda yaşayan Müslümanların, zayıflık ve şiddetli düşman baskısı altında olduklarına şüphe yoktur. Bugün Müslümanların kafirlerle savaşa başlamalarını ve onlara karşı zafer kazanmalarını mümkün kılacak güçleri ve cephaneleri yok. Ancak bununla birlikte onlar, savunma anlamında olsa da, cihadı sürdürebilmelerine neden olacak silah ve güce sahip olmaya çalışıyorlar. Bu, muzaffer topluluk hakkındaki hadislerin ortaya koyduğu bir gerçektir.

Müslümanların halen sahip oldukları silahlardan biri, şehadettir. Bu silah, şer güçlerinin suikast ve yok etme araçları olarak ortaya koydukları şeylere karşılık varlığını sürdürecektir.

Bu, karşılığı oluşturulması mümkün olmayan bir silahtır. Şeytani araçlarıyla onun etkisini ve yapılanı ortadan kaldıramazlar.

Bir çok nass, kişinin düşmanda moral bozukluğu meydana getirmek ya da Müslümanlar için bir fayda sağlamak amacıyla şehadeti isteyerek canıyla bunu değiştirmesinin caiz olduğuna işaret eder. Aklı kıt olan kimseler ise, bunu kişinin kendisini eliyle tehlikeye atması olarak değerlendiriyorlar.

Ancak ilim ve fıkıh ehli, Allah yolunda canı yok etmenin, gerçek hayatı yaşama yoluna adım olduğunu biliyorlar. Allah buyurur ki:

“Allah yolunda öldürülenleri sakın ölü sanmayın. Bilakis onlar diridirler; Rableri yanında rızıklara mazhar olmaktadırlar.” (3, Al-i İmran/169)


Yüce selef, İslam’da şehadetin bu büyük yerini bildiklerinden dolayı, Allah’ın kendilerini mazur gördüğü kimseler olsalar da, ona ulaşmak için yarış yapmışlardır. Kurtubi der ki: “Alimler der ki: Bağışlama, Allah’a aittir. İbni Ümmü Mektum, Uhud’a çıktı ve kendisine bayrağın verilmesini istedi. Mus’ab bin Umeyr’den aldı. Kafir bir adam geldi, bayrağı taşıdığı elini kopardı. O da diğer eliyle tuttu, adam o elini de kopardı. Sonra bayrağı göğsüyle tuttu ve: “Muhammed, ancak bir peygamberdir. Ondan önce de peygamberler gelip geçmiştir” ayetini okuyordu. Bu, topluluğun azimeti tercihidir. Doğrusu, “Âmâya güçlük yoktur. Topala güçlük yoktur.”

Amr bin el-Cemuh, Ensar’ın önde gelenlerinden topal biriydi. Rasulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) ona şöyle demişti: “Şüphesiz Allah senin özrünü kabul edecektir.” Amr: “Vallahi, cennette bu topallığımla olmak istiyorum.”

Şehadetin ve şehidliğin üstünlüğü konusunda İmam İbnu’l-Kayyim der ki: “Sevdiklerini iddia edenler çoğaldığında, iddialarının doğruluğunu göstermek isterler. İnsanlara bu fırsat verildiğinde, endişelenmezler. Şehadet konusunda iddia edenler gruplara ayrılır. Denir ki, “Bir belge olmadıkça bu iddiayı kabul etmeyiz.”

“De ki: Eğer Allah'ı seviyorsanız bana uyunuz ki Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın.”

İnsanların hepsi geride kalır, peygamberin sözlerinde, fiillerinde, hidayetinde ve ahlakında ona tabi olanlar, delilin adaletini isterler. Denir ki, tezkiye olmadan adaleti kabul etmeyiz.

“Allah yolunda cihad ederler ve hiçbir kınayanın kınamasından korkmazlar.”

Sevdiklerini iddia edenlerin çoğu arkada kalır, mücahidler ayağa kalkar. Onlara: Sevenlerin canları ve malları, onların değildir, derler. Üzerinde anlaşılan şeye teslim olurlar:


“Allah şüphesiz, Allah yolunda savaşıp, öldüren ve öldürülen müminlerin canlarını ve mallarını Tevrat, İncil ve Kuran'da söz verilmiş bir hak olarak cennete karşılık satın almıştır.”
Bağlılık anlaşması, her iki tarafın teslim olmasını gerektirir. Bir tüccar, büyük bir müşteri topluluğu ve kâr gördüğünde, bu anlaşmanın sabit olmuş olduğu, elinde satış anlaşmasının izin verdiği kitap miktarını gördüğünde, bu malın değerini ve durumunu anlarlar, bu kâr başkasının değil, kendilerinindir. Açık bir hüsran ve fahiş bir dolandırıcılık gördüklerinde, onu sayılı birkaç dirhem karşılığında satarlar. Olayın lezzeti, isteği gider, yorgunluğu, üzüntüsü kalır. Bunu yapan, aptallar sınıfından sayılır. Müşteriyle karşılıklı rızaya ve tercihe dayalı bir anlaşma yapar. Derler ki: Vallahi senin kârını az yapmayacağım, derler. Anlaşma tamamlandığında ve satışı bitirdiklerinde, onlara: Canlarınız ve mallarınız bize aittir. Şimdi siz mallarınızın artmasını reddettiniz.

“Allah yolunda öldürülenleri ölü saymayın, bilakis Rableri katında diridirler. Allah'ın bol nimetinden onlara verdiği şeylerle sevinç içinde rızıklanırlar.”
Sizden canlarınızı, mallarınızı karşılığında bir kâr yapmak için istemiyoruz. Aksine değerler için cömertliğin, üstünlüğün karşılığını size göstermek istiyoruz. Sonra sizin için değerli şeyleri ve fiyatları bir araya getireceğiz… Cömertliği, yüceliği bütün yaratılmışları kapsayan Allah ne büyüktür! Anlaşmayı tamamlamak ve satılanı kabul etmek için kârı verdi, değeri verdi. Kulundan canını malıyla satın aldı, değeri, kârı onun için bir araya getirdi, onu bu anlaşma nedeniyle övdü, yüceltti.”

Şehadetin, Allah’ın rızasını ve cenneti kazanma dışında faydası olmasaydı bile, Alla’ın rızasını kazanmak ve ona ulaşmak için bununla amel etmek bile yeterli bir neden olurdu. Bununla birlikte Tarih ve gerçek olaylar, canını kurban etmenin, düşmanın azmini kırmada ve onların yenilgiye düşmesinde büyük etkisi olduğunu gösterir. Daha dün, Amerika’nın bütün güçleri ve zorbalığına rağmen, kendilerini kurban eden birkaç bireyin operasyonları sonucunda Lübnan’dan kaçtığını gördük. Dünyadaki en güçlü devlet, davaları yolunda ölmek isteyen birkaç kişiye karşı duramadı. Bütün dünya, Amerika başkanı Reagen’ın şöyle söylediğini işitti: “You can not prevent somebody from killing himself.” “Kendisini öldüren bir kimseye karşı engel olamazsın.”
Ey orta yolda bulunan gevşek kimseler! İhmaliniz ve orta yolunuz üzerinde kalmanız önemli değil. Ancak şehadet isteklileri için yolu genişletin. Eğer onlara yardımcı olmuyorsanız, en azından onları gevşetmeyin ve kandırmayın. Aksi halde, kafirlerle cihadı terk eden, oturdukları yerde nasihat etmeye kalkışan kimselerden olursunuz.

Davamızın sonu; Hamd, alemlerin rabbi olan Allah’adır.

Abdulmelik el-Berrakî
__________________
Her insan hata eder. Hata işleyenlerin en hayırlıları tevbe edenlerdir.
Tirmizî, Kıyâme, 49; İbn Mâce, Zühd, 30.

Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Belgin 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Ben Sana Gül Diyemem Hz.Muhammed(s.a.v) Belgin 0 2334 29 Eylül 2009 10:25
Bir evliyayı vesile ederek dua edilirmi? Soru Cevap Arşivi Kara Kartal 21 9951 24 Eylül 2009 10:38
Mahşerde âzâlarımızın konuşması Soru Cevap Arşivi KuM TaNeSi 1 2528 17 Eylül 2009 16:06
Zekâtını vermeyenlere ibrettir Sâlebe'nin servet... Zekat-İnfak dua dilencisi 1 2193 17 Eylül 2009 10:56
Yaşlı kadınların tesettürü... Tesettür Konuları Belgin 0 2534 07 Eylül 2009 09:26

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Babalar İçin Çocukla İlgilenmenin On Pratik Yolu... enderhafızım Çocuk ve Aile Sağlığı 2 14Haziran 2022 10:16
Mekke'de Üniversite Okumak İsteyenler FECR Duyurular/Öneriler/Şikayetler 17 31 Mayıs 2017 22:18
İlahiyat Okumak İsteyenler bu Haberi Okusun! Mihrinaz İlahiyat Öğrencileri İçin Genel Paylaşımlar 0 24 Aralık 2016 19:58
Hafız Olmak İsteyenler Önce Burayı Okuyun! MERVE DEMİR Hafızlık 2 16 Mayıs 2014 02:47
Allah İçin Sevmek (Vaaz) Minam Tebliğ-İrşad-Vaaz-Hutbe-Nasihat 1 05 Şubat 2009 22:22

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.