Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.KADIN AİLE ÇOCUK.::. > Kadın-Aile-Çocuk > Tesettür Konuları

Konu Kimliği: Konu Sahibi enderhafızım,Açılış Tarihi:  31 Ocak 2013 (09:31), Konuya Son Cevap : 13 Mayıs 2014 (16:36). Konuya 4 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 31 Ocak 2013, 09:31   Mesaj No:1
Medineweb Emekdarı
enderhafızım - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:enderhafızım isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 5879
Üyelik T.: 28 Aralık 2008
Arkadaşları:32
Cinsiyet:Bay
Memleket:İst
Yaş:38
Mesaj: 3.185
Konular: 1383
Beğenildi:166
Beğendi:17
Takdirleri:216
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
evtx Çocuklarımıza örtüyü nasıl sevdirebiliriz?

Çocuklarımıza örtüyü nasıl sevdirebiliriz?

Çocuklarımıza örtüyü nasıl sevdirebiliriz?


“Biri on sekiz diğeri on altı yaşında iki kız annesiyim. Küçük kızımla bir sorunum yok ama büyük kızıma tesettürü sevdiremiyorum. Küçükken, baskı yapmayalım, isteyerek örtünsün dedik. Ama İmam Hatip okuluna vermemize rağmen okuldan geldikten sonra başörtüyü çıkarır ve arkadaşlarına uyardı. Kızım arkadaşlarından çok etkileniyor, bu sorunların nedeni biraz da bu… Şu an liseyi bitirdi ama arkadaşlarına uyduğu için dersleri ciddiye almadı ve üniversiteyi kazanamadı. Şimdi evde, hiçbir ideali yok, dini konularda mesafeli… Bu konuda çok sıkıntımız var, bir çıkmazın içindeyiz…” (Nurdane K.)

Bir genç kızın tesettürü ve tesettürün şahsında dini argümanları sahiplenmesi ve bunu bir yaşam tarzı olarak görmesi için, önce ona Müslümanca bir duruş ve şahsiyetin kazandırılması gerekir. Bu minvalde yapılacak olan çalışmaların başında anne babanın örnekliği teşkil eder. Sonra da yakın çevrede yaşayan örnekleri hayatımızın içine dâhil etmeliyiz. İlk aşamada tesettürün, tedricilik açısından onun beğenisini kazanacak bir formda olmasının faydalı olabileceğini düşünüyorum. Ancak genç kızın öncelikle tesettürün bir sorumluluk olduğuna inanması ve sevmesi esastır. Çocuklarımıza tesettürün cinsel kimliğimizi örtmesi ve gerçek manada şahsi hüviyetimizi öne çıkarması gerektiğini olgularla anlatmalıyız.

Toplumumuzun genel bir fotoğrafını çektiğimizde, dini hassasiyetlerin daha çok görsel ve yüzeysel alanda kaldığını görürüz. Özellikle gençler üzerinde derinlemesine bir analiz yapacak olursak bilinç ve tasavvur olarak kesinlikle din ile irtibatın çok zayıf kaldığına şahit oluruz. Çevremizde, sulandırılmış, anlamından koparılmış, bir takım şekilsel objelere takılıp kalmış bir başörtüsü anlayışı ve bu anlayışı yansıtan genç kızlar görmekteyiz. Bunların çoğu özendirilmiş fakat bilgilendirilmemiş bir kitleden oluşmaktadır. Bizim her şeyden önce çocuklarımıza İslami bir şahsiyet kazandırmamız ve onlara bilinç vermemiz gerekir. Bunu başarabilirsek, alacakları görevler, toplum içindeki takınacakları tavırlar ve nasıl örtünmeleri, nasıl davranmaları gerektiği konusu kendiliğinden şekillenecek ve kızlarımız başörtüsünün İslami kişiliğimizin de bir parçası olduğunu bilerek yaşayacaklardır.


Fatma Tuncer
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi enderhafızım 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
En Pratik Sağlık Bilgileri Pratik / Faydalı Bilgiler enderhafızım 0 80 14 Ekim 2023 12:10
Kur'an Güzel Konuşun Diyor, Konuşuyor... Serbest Kürsü su damlası 3 2333 24 Kasım 2016 13:16
Geeflow - Diriliş (15 Temmuz Darbe Rap Şarkısı) İlahiler/Ezgiler enderhafızım 0 1929 23 Kasım 2016 11:06
Otuz Kuş & Dursun Ali Erzincanlı (Şehit Ömer... İlahiler/Ezgiler Esma_Nur 1 2680 23 Kasım 2016 10:44
15 Temmuz Demokrasi Marşı (İndir) İlahiler/Ezgiler enderhafızım 0 2242 23 Kasım 2016 10:10

Alt 06 Mayıs 2014, 23:04   Mesaj No:2
Medineweb Sadık Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:Fatıma-i Zehra isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 36712
Üyelik T.: 22 Aralık 2013
Arkadaşları:18
Cinsiyet:
Mesaj: 844
Konular: 67
Beğenildi:27
Beğendi:1
Takdirleri:60
Takdir Et:
Standart Cevap: Çocuklarımıza örtüyü nasıl sevdirebiliriz?

bende bu yazıyı ekleyeyim:

Kız Çocuklarına Tesettürü Nasıl Sevdirebiliriz?(Ümmü Seyyaf’tan)


Bir kızın(kadın bayan her ne derseniz) tesettür ayetlerinin muhatabı olarak hareket etmesi, Müslüman olduğunu iddia ediyorsa bu emre riayet etmesi gerekir. Bazen siz de görürsünüz, kendisi gayet tesettürü yerinde teyzelerin yanlarında kendileri ile aynı giyimde olmayan kızları dolaşıyor. Malesef ki teyze ya o bilinci çocuğuna verme gibi bir gayrette olmamış( ki bu tür durumlar genelde şöyle olur. Teyze gençliğinde farklı düşünüyor ve giyiniyordur, yaş ilerledikçe daha dikkat etmeye başlamıştır.bu nedenle de kızına örtünme gibi bir şeyden bahsetmemiş, onu bu konuda teşvik etmemiştir) ya da vermeye çalışmış ama kız çocuğu onu alma gibi bir gayret içinde olmamış. Rabbim her iki durumdan da bizi beri kılsın. Biz bu nedenle kız çocuğumuza nasıl olur da nefret ettirmeden, sevdirerek, kendi isteği ile tesettüre bürünmesini telkin edebiliriz diye düşünmekteyiz. Elbette kalpler Allah’ın elindedir, bize düşen elimizden geleni yapmaktır. Bu konuda taşın altına elimizi sokmamız lazım, taşı yerinden kaldırabilir miyiz ya da altında ezilir mi elimiz orası Allah’ın bileceği iş. Olumlu sonuçlar alamadığımızda elbette çok üzülürüz anneler olarak ama en azından Allah katında sorumlu olmayacağımız şekilde davranmış oluruz. Yine de Allahu Teala böyle imtihan etmesin..Amin.

Şimdi gelelim neler yapabiliriz‘e…

Her şeyde olduğu gibi bu konuda da iki anahtar kelimemiz var. Birincisi çocuk anneyi rol model alacağı için, anne kendisi bu konuda dikkatli olmalı. Tesettür konusunu esasen biraz açmak lazım daha iyi anlatabilmek için ama dini vaaza dönüşsün istemiyorum yazı. Dış kıyafetini ve başörtüsünü, ayete riayet edecek şekilde mi uyguluyor? Dışarı çıkarken kendine büyük bir ihtimam gösteriyor mu (aman hatlarım belli olmasın, sakın dikkat çekmeyeyim, parfüm kokuyu bırak, dış elbiselerimi yumuşatıcı ile bile yıkamayayım vs..)? Kendini haram nazarlardan korumak için azami gayret sarf ediyor ve bunu belirgin bir biçimde yapıyor mu? Dışarıda tesettürlü ama pencereye, balkona çıkarken aynı titizliği gösteriyor mu? Dışarıda erkeklere karşı setr-i avret yapıyor ama eve gelen misafirlere aynı dikkatle yaklaşıyor mu? Çocuk bütün bunları gözlemleyeceği ve anneyi örnek alacağı için, anne her an yanında kayıt alan bir kamera var gibi hareket etmeli( esasen bütün bunları zaten bizi 24 saat gören/gözeten bir Zat’ın olduğunu bilerek yaptığında her şey yerine oturmuş, çocuk gereken mesajı almış olacak. Yani bunu çocuk için değil, Allah öyle emrettiği için yapmak lazım zaten). Genelde bu tür durumlarda, kız çocukları kendileri de örtünmek ister. Anneyi model alacağı için, bir gün dışarı giderken “anne ben de senin gibi yapmak istiyorum” derse hiç şaşırmayın.

İkincisi de her şey küçüklükten başlayacağı için henüz bebek dediğimiz zamanda bile bu konudaki eğitim ve telkine başlanmalı. Oyuncak bebekler aldığınızda, bebeklerine elbise dikerken tesettüre dikkat edin mesela. Bebeklere başörtü, bone vs dikin, birlikte giydirin. Siz ayna karşısında başörtünüzü düzeltirken ona telkinde bulunun: “Benim güzel kızım da büyüyünce anne gibi yapacak değil mi kızım” vs gibi ona güzel hitaplarda bulunun, daha küçükken sadece telkinde bulunabilirsiniz henüz anlamayacağı için, ancak bilinçaltına hitap edebilirsiniz. Biraz daha büyüdüğünde ise, başörtünün güzelliğinden, gereklerinden vs bahsedebilirsiniz. Onun anlayabileceği kelimeleri ve üslubu seçerek tabi.

Tabi biz yine olayı en baştan aldık, küçüklüklerinden itibaren o tertemiz zihinlerine Allah’ın emrini nasıl yerleştirebiliriz diye dertlendik. Çocuğu daha büyük olup bu sıkıntıyı yaşayanlar varsa, acizane tavsiyem “Müjdeleyin, nefret ettirmeyin” hadisine uyunuz ve çocuğunuzu zaten istemezken iyice soğutmayınız. Güzellikle anlatmaya çalışın, yorulmadan usanmadan.

Çocuk siz ne kadar anlatsanız da, dışarıda gördükçe özenecek ve belki hangisi doğru acaba, sokakta o kadar kişi var ama diye düşünerek bocalayacak. Bu durumda da güzelce anlatacaksınız. Diğer insanların yanlış yaptığını, Allah’ın emrine aykırı davrandığını, herkes bir yanlışın peşinden gidiyor diye bizim de mi yanlışı tercih edeceğimizi, bunun saçma olacağını vs anlatın.Dışarı-içeri algısını doğru oluşturmak gerekir. Bu da yine mahremiyet eğitimdeki konularla bağlantılı tabi. Haram olan ve olmayanı, mahrem-namahremi ayırt etmek gerekir.

Bir de son olarak şu var: “E ne yapayım, mecbur alıyorum, millette görüyor özeniyor. İstedi mecbur aldık, ben de istemiyorum böyle giyisin ama….” geçiniz…Bu cümleleri samimi bulmuyorum. Çocuğunun iyiliğini düşünen, onun Allah’ın emirlerine uygun bir hayat sürmesini isteyen annelerin cümleleri olamaz bunlar.Çocuk sigara istese alacak mısınız? Dışarıda görüp özendi ne yapayım mı diyeceksiniz? Siz almazsanız, nereden bulup giyecek? Eğer bu kadar durumdan muzdaripseniz, ona göre davranmalı değil misiniz?

kaynak:cahidejibek.com

Alıntı ile Cevapla
Alt 06 Mayıs 2014, 23:38   Mesaj No:3
Medineweb Emekdarı
azranur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:azranur isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 36715
Üyelik T.: 22 Aralık 2013
Arkadaşları:7
Cinsiyet:bayan
Memleket:Şehr-i VAN
Yaş:32
Mesaj: 1.089
Konular: 20
Beğenildi:61
Beğendi:172
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cevap: Çocuklarımıza örtüyü nasıl sevdirebiliriz?

Her şeyde olduğu gibi bu konuda da iki anahtar kelimemiz var. Birincisi çocuk anneyi rol model alacağı için, anne kendisi bu konuda dikkatli olmalı. Tesettür konusunu esasen biraz açmak lazım daha iyi anlatabilmek için ama dini vaaza dönüşsün istemiyorum yazı. Dış kıyafetini ve başörtüsünü, ayete riayet edecek şekilde mi uyguluyor? Dışarı çıkarken kendine büyük bir ihtimam gösteriyor mu (aman hatlarım belli olmasın, sakın dikkat çekmeyeyim, parfüm kokuyu bırak, dış elbiselerimi yumuşatıcı ile bile yıkamayayım vs..)? Kendini haram nazarlardan korumak için azami gayret sarf ediyor ve bunu belirgin bir biçimde yapıyor mu? Dışarıda tesettürlü ama pencereye, balkona çıkarken aynı titizliği gösteriyor mu? Dışarıda erkeklere karşı setr-i avret yapıyor ama eve gelen misafirlere aynı dikkatle yaklaşıyor mu? Çocuk bütün bunları gözlemleyeceği ve anneyi örnek alacağı için, anne her an yanında kayıt alan bir kamera var gibi hareket etmeli( esasen bütün bunları zaten bizi 24 saat gören/gözeten bir Zat’ın olduğunu bilerek yaptığında her şey yerine oturmuş, çocuk gereken mesajı almış olacak. Yani bunu çocuk için değil, Allah öyle emrettiği için yapmak lazım zaten). Genelde bu tür durumlarda, kız çocukları kendileri de örtünmek ister. Anneyi model alacağı için, bir gün dışarı giderken “anne ben de senin gibi yapmak istiyorum” derse hiç şaşırmayın.


Alıntı ile Cevapla
Alt 07 Mayıs 2014, 16:55   Mesaj No:4
Medineweb Üyesi
asalet38 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:asalet38 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 42248
Üyelik T.: 28 Nisan 2014
Arkadaşları:1
Cinsiyet:Erkek
Memleket:Konya
Yaş:37
Mesaj: 77
Konular: 4
Beğenildi:1
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cevap: Çocuklarımıza örtüyü nasıl sevdirebiliriz?

Rabbim kız evladı olanlara bu konuda kolaylık versin inşallah

Şuanda bekarım ama evlenince ve ilerde Allah nasip ederse kız evladım olunca, benimde en çok çekindiğim ve düşündüğüm konulardan birisidir bu.

Paylaşım için Allah (C.C.) Razı olsun...

Saygı ve sevgilerimle
__________________
بير كون موتلاكا
Alıntı ile Cevapla
Alt 13 Mayıs 2014, 16:36   Mesaj No:5
Medineweb Usta Üyesi
Lalü Aşk - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Lalü Aşk isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 32854
Üyelik T.: 30 Ekim 2013
Arkadaşları:8
Cinsiyet:
Mesaj: 250
Konular: 8
Beğenildi:121
Beğendi:95
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cevap: Çocuklarımıza örtüyü nasıl sevdirebiliriz?

Çok güzel bir konu hergün biraz daha bilgileniyorum bu forumda..Rabbim razi olsun hepinizden...benimde 6 yaşında bi yeğenim var dediğiniz gibi sürekli beni taklit ediyor annesi olmama rağmen..namaz kılınaca oda hemen geliyor birlikte kılalm diyo veya başörtümu yaparken hep beni izliyo..benim ablam yani yeğenimn de annesi doğuştan duyma ve konuşma engelli oldugu için,pek fazla dini eğitimide yok bazan namaz falan kılmıyo yeğenim geliyor teyze annem nden namaz kılmışyo falan vs sorular soruyor sürekli... yani sizin de dediginiz gibi örnek olmak çok önemli...şüphesiz pgw nasıl yaparsanız nelere dikkat ederseniz çocuğunuzda sizinle ayni hassasiyetde oluyor....Rabbim evlat yetiştiren herkesin yardimcisi olsun...
__________________
Beni almadan gidiyor ömrüm...
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Çocuklarımıza nasıl dini eğitim veriyoruz?/Medineweb İstişare mehmet akif2 Çocuk Ve Gençlik Eğitimi 39 13 Ağustos 2022 19:54
Çocuklara Camiiyi Nasıl Sevdirebiliriz? malikelşahbaz Çocuk ve Aile Sağlığı 3 31 Temmuz 2009 08:47
Çocuklarımıza Allahı Nasıl Anlatacağız? Belgin Çocuk ve Aile Sağlığı 0 08 Nisan 2009 09:39
Çocuklarımıza, Nimete Saygıyı Nasıl Öğretebiliriz? Belgin Çocuk ve Aile Sağlığı 1 10 Nisan 2008 12:48
Çocuklarımıza Kuranı Kerimi Nasıl Öğretelim? Emekdar Üye Kur'ân Kursları 1 09 Aralık 2007 12:19

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.