Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.KADIN AİLE ÇOCUK.::. > Kadın-Aile-Çocuk > Tesettür Konuları

Konu Kimliği: Konu Sahibi TÜRKcan,Açılış Tarihi:  13 Eylül 2008 (18:53), Konuya Son Cevap : 13 Eylül 2008 (18:53). Konuya 0 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 13 Eylül 2008, 18:53   Mesaj No:1
Medineweb Sadık Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:TÜRKcan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 2609
Üyelik T.: 12 Temmuz 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Yaş:36
Mesaj: 550
Konular: 114
Beğenildi:8
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Başörtülüler 'Öyledirler'...........!!!!!!!

Başörtülüler 'Öyledirler'...........!!!!!!!

Ali Bulaç

Başörtülüler, "Öyledirler!.."

Hannah Arendt (mealen) şöyle demişti: "Bazıları yasalarda suç sayılan fiilleri işler, suçlu sayılırlar. Bazıları ise 'öyledirler', öyle oldukları için potansiyel suçludurlar." Bu potansiyel suçlulara güvenilmez, iş verilmez.
Hele kamu hizmeti verme hakkı ve yetkisi bunlar için söz konusu olamaz. Kamusal hizmet vermek özel formasyon gerektirir. Pekiyi kamusal hizmetin söz konusu olduğu kamusal alan nedir? Prof. Toktamış Ateş kısacık bir tanım yapar: "Devlet kaynaklarıyla ayakta duran kamu hizmetleri" (Zaman, 15 Ekim 2000).

Gayet basit ve açık bir tanım. Yurttaşların önemli bir bölümü -oranları yüzde 70 olan başörtülü kadınlar- kamu hizmetlerini finanse etmek için çoluk çocuklarının rızıklarından ayırıp devlete vergi ödeyecekler, ama onların hizmet verme hakları olmayacak ve bu hakkaniyet, adalet, eşitlik olacak. Sayın Ateş, ilginç örnekler veriyor. "Mesela" diyor, yurttaşlar ehliyet almak için müracaat ettiklerinde başörtülerini kullanabilirler, ama ehliyet sınavı yapma konumlarında ise başlarını açmalılar. Hastane kapısından başaçık girebilirler -sağ olsun, çok merhametli ve alicenap davranıyor- ama hastanede sağlık hizmeti verecekse başını açacak.

Neden? Çünkü başörtülüler ehil kimseler değildir, "tarafsız ve adil" davranamazlar. Başı açıklar niçin olabiliyor da başörtülüler olamaz? Arendt'in dediği bu işte: Başörtülüler öyledirler!.. Siyasi simge konusu böyle. Merve Kavakçı Meclis'ten atıldı, neredeyse evine balta ile baskın düzenlendi. Ama CHP Adana Milletvekili Nevin Gaye Erbatur, 2007'de "beyaz elbisenin göğüs kısmına kocaman CHP altı oku" işleterek yemin törenine girdi. Neden biri meşru sembol oluyor da diğeri gayrı meşru? Neden başörtüsü sembol de, baş açıklık sembol değil? "Dine ait olan" ile "din-dışına ait olan" aynı varoluşsal durum değiller mi?

Bu ayrımı geriden besleyen zihniyet Güney Afrika'da ırkçı rejimin ana zihniyetiyle aynıydı. Beyazlar, hiçbir zaman siyahların kendi kendilerini yönetebilecek olgunlukta (ehliyet ve liyakat) olmadıklarını düşünüyorlardı. Yönetme imtiyazı beyaz ırka özgü yüksek bir formasyondu. Beyazların başka bir kaygıları da vardı, özgürlük isteyen siyahîler için şöyle derlerdi: "Bunlara özgürlük verirsek bizi kesecekler, köleleştirecekler". Çünkü kendileri sömürgecilik tarihleri boyunca böyle yapmışlardı. Büyük mücadeleler sonucunda siyahiler özgür oldu, beyazları kesmediler, köleleştirmediler.

Türkiye'nin beyazları ne kadar adil, tarafsız ve hukukun üstünlüğüne, anayasanın eşitlik ilkesine bağlı? İki haftadır açılan bohçalardan olağanüstü nadide parçalar, bilinçaltı lapsüsler orta yere serildi. İÜ Rektörü, "Başörtülü öğrencilere belki hak ettikleri notu vermeyeceğiz." dedi. İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden ve ODTÜ'den öğretim üyeleri, başörtülü öğrencilere ders vermek istemediklerini söylediler. Bir depremci profesör, "üniversitenin kapısına kilit vuracağı" tehdidinde bulundu. Sahi, ders verdiği üniversite sayın profesörün özel mülkiyeti mi?

İlginç değil mi? Bir yanda "öyle oldukları" için potansiyel suçlu ve özürlü kabul edilenler var. Bunların, bir ihtimal kendileri gibi olmayanların zor kullanarak başlarını kapatacakları ve öğrenim haklarından yoksun bırakacakları iddia ediliyor. Öte yandan fiilî olarak dinî vecibelerini yerine getiren on binlerce kızın başını açan veya başını açmayanları öğrenim haklarından yoksun bırakanlar var. Yani potansiyel suçlular ve fiilen suç işleyenler var. İkincileri işledikleri suça süreklilik kazandırmak için yeri göğü birbirine katıyorlar.

Bu suç işleme meşruiyetini nereden alıyorlar? -Ne paradoks değil mi: Suç işleme meşruiyeti!..- Bunu ÇYDD Başkanı Türkan Saylan eğip bükmeden dile getirdi: "Biz asılız. Bizim istemediğimiz bir şeyin Türkiye'de olması mümkün değildir." Evet, sorunun temelinde yatan faktörlerden biri bu işte: Beyazlar asıldır. Merkezdedirler, kendileri üzerinden ötekileri tanımlamaktadırlar. Buyururlar, özgürlüklerin ve hakların sınırlarını tayin ederler; onların istemediği hiçbir şey bu ülkede olmaz.


11 Şubat 2008, Pazartesi
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi TÜRKcan 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Şahitliği Allah katında Makbul Peygamber.. Hz.Muhammed(s.a.v) TÜRKcan 0 1893 14 Şubat 2009 14:25
Aşkın ve İktidarın Sembolü:Kutsal Emanetler.. Hz.Muhammed(s.a.v) TÜRKcan 0 2103 14 Şubat 2009 14:13
Mutluluk formülünden birkaçı.. Bilgi Dağarcığı dua dilencisi 3 2273 11 Kasım 2008 14:16
Aşkı kimseye sorma ...Aşkı kendine sor... Makale ve Köşe Yazıları TÜRKcan 0 1813 01 Kasım 2008 00:21
mükemmellik mi?:):):) Komik Paylaşımlar Mihrinaz 7 2055 04 Ekim 2008 22:25

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Başörtülüler ağır makyaj yapıyor çünkü Medineweb... melik Anket'ler-Röportaj'lar 60 15 Şubat 2013 16:50
Başörtülüler Başını nasıl örtecek? Seleme Tesettür Konuları 9 20 Kasım 2008 00:43

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.