Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM DİNİ KONULAR.::. > Muhtelif Dini Konular > Tevhid Ve Şirk Konuları

Konu Kimliği: Konu Sahibi bilinmez,Açılış Tarihi:  31 Ekim 2013 (07:00), Konuya Son Cevap : 25 Ekim 2021 (16:10). Konuya 41 Mesaj yazıldı

Beğeni Aldı2Kez Beğenildi
Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 05 Aralık 2013, 02:00   Mesaj No:41
Medineweb Acemi Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:Uyarıcı isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 32986
Üyelik T.: 01 Kasım 2013
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 29
Konular: 0
Beğenildi:2
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cevap: GÜNCEL MANASIYLA[Lailahe illAllah] VE MANASI

Şimdi bilinmez adlı üyenin alıntı yaptığı ve bizi buralara kadar getiren yazının yorumunu yapıp konuyu kendim açısından kapatıyorum.
Yazar Tevhid kelimesini zikr ederek yazısına başlamıştır.

ilâhe İllallah:

Bu kelime aslud-dini ifade eder.Bunun açılımını yazar şu şekilde yapmıştır.

Bütün sahte ilahları reddediyor ve ibadeti yalnız Allah-u Teâlâ'ya has kılıyorum demektir.

Bir önceki yazımızda aslud-dini açıkladığımız gibi dini Allah has kılıp tüm tağutları red etmek.Aslud-dinin tanımı budur.Bu icma ile sabittir.

Yoksa: "Allah’tan başka ilah yoktur" demek değildir. Bu kelime varolan bütün sahte ilahları reddediyor ve sadece gerçek ve hakiki ilahı kabul ediyorum demektir. O halde sahte ilahlar nelerdir?

Burada yazar Tevhid kelimesinin şuan toplumlar nezdindeki manasının yanlış anlaşılıdğını ifade etmeye çalışıyor.

Sonra diyorki;

Bunlar bilinsin ki reddedilebilsin. İlah kelimesinin neleri ifade ettiğini bilmeyen kişi sahte ilahları nasıl reddedebilir ki?

Yazar aslud-dinin iki rüknünden birinin tağutu red etmek olduğuna göre o halde tağutun ne olduğu mutlak manada bilinemesi gerekir ki tağut red edilebilsin.Bu tamamen çok doğru bir tespit.İnsan bilmediği şeyi nasıl red edebilirdki?


İlah; arapça bir kelime olup "ibadet edilen varlık" demektir.

Yazar İlah kelimesinin arapça lisanında İbadet edilen varlık olduğunu söylemektedir.


İbadetin yalnız Allah’ın hakkı olduğunu daha önce de açıklamıştık. O halde yalnız Allah’ın hakkı olan ibadet edilme hakkını Allah’tan başkalarından alıp veya Allah’tan başkalarına vermeyip yalnız Allah-u Teâlâ'ya verirsek sahte ilahları reddetmiş oluruz.

Demekki bu yazının daha önceside vardır.Yazar orada bizimde açıkladığımız gibi aslud-dine göre ibadet olan tüm amelleri Allah’a has kılmaktır.Ancak bu şekilde sahte İlahlar red edilmiş olur diyor.Ve söylediği şeyleri örnekeldnirmeye başlıyor.

Örneğin;

Allah içkiyi haram kılmıştır. Bir kişi çıkar da içkinin satışını serbest bırakır, buna izin verir ve içki içilmesi, satılması serbesttir diye bir kanun çıkarırsa, bu kişi "içki helaldir" demese bile kendisini ilah olarak ilan etmiş ve tağut olmuş olur. Velev ki müslüman olduğunu iddia etmiş olsun sonuç değişmez.


Evet bazı arkadaşların yanlış anladığı bölümler burası.Bu arkadaş bu cümlelerden yazarın haram hükmünde olan bir ameli işlemeyi aslud-dinden gördüğünü ve tekfir ettiğini ortaya attı.

Daha sonraysa Allah bu arkadaşımızı yani abdulmelik beyi öylesine şaşırttıki kendisi haram olan şeyleri işleyenleri tekfir etmeye başladı.

Halubki yazar böyle birşey demiyor.Yazar diyor ki kim bir haramı meşrulaştırıp sonrada bu haramı kanun haline getirirse bu kişi kendisine İlahlık vasfını vermiş olur dolayısyla bu kişi bir sahte ilahtır dolasıyla red edilmesi gerekir.Aksi halde aslud-dinin iki rüknünden birini red etmediği için Tevhid iddası batıl olmuş olur.

Bunun neresi yanlış hangi delile göre yanlış hangi ehli sünnet alimi bunun aksini söylemiştir? İşte hodri meydan buyrun delil getirin.


Kim de bu gibi kanunları kabul eder, uygulanması için yardım ederse bu kanunları koyan kişi veya kişilere ibadet etmiş olur.

Yazar haramı meşrulaştırp kanun haline getirenleri zikr ettikten sonra başka bir perspektifden bakarak başka bir yöne dikkat çekmektedir.Evet dikkat çekmek istediği taraf avam olan insanlara bu fiile destek vermeleri onların devlet başkanlıklarını benimseyip onlara bu yetkleri tanımaları onları ilah olarak görmeleri anlamına geldiğini söylemektedir.

Buda haktır ve şüphesiz doğru bir tespittir.Bunun delilineTevbe/31.ayet ve Ali-Imran 64 e bakılabilinir.

Sonra diyor ki;

Bu kişi "Lâ ilâhe İllallah" dese, namaz kılsa, oruç tutsa, hacca gitse, müslüman olduğunu iddia etse de Allah’ tan başka ilah edinmiş ve kafir olmuş olur.


Böylesi bir mesele aslud-dinden olduğundan dolayı kim böylesi bir amelin içerisine düşerse diliyle kelimeyi Tevhidi zikr etmesi birşey ifade etmez.Veyahut bir takım ibadetler yapması onun iman iddiasını doğrulamaz.

Buda haktır.Tevhidi bozan kişilerin ibadetlerinin boş olduğunu amellerinin batıl olduğunu Kuranın birçok ayetinde görmek mümkündür.Misalen Maun suresine bakılabilinir.

Sonuç itibarıyla yazar kabul ve redden oluşan aslud-din kavramı üzerinde durmuş bu kavramdan günümüzdeki insanların haberdar olmadıklarını dolaysıyla tevhidi gerçekleştiremediklerini çok güzel bir şekilde açıklamış Allah bu yazardan razı olsun ve bu gibi yazarların sayısını arttırsın,arttırsın ki bizleri kamçılasınlar ölüm kıyametimiz gelmeden evvel aklımızı başımıza getirmemizi sağlasınlar.

Gerçek üzere hidayet bulmamıza vesile olsunlar.Çünkü bizim aklımız başımızda değil Allah’a Rasulune kafa tutar olmuşuz.Şeyhlerimizi devlet büyüklerimizi nefsimizi Allahın İlah edinmişizde hala bunu görmekten aciz kalmışız.

İslam olarak vasf ettiğiniz devletiniz dediğiniz devlet yapısına bakıyorsunuz ki İslam adına birtek kanun birtek nizam ortaya koymuş değildir.

Hayrettin Karamanın dediği gibi -Devletin bütün organları, kurum ve kuruluşları ile (İslam)hukûkuna bağlı ve tâbî olduğunu ifade edecek- Bu kavram, en kâmil mânâsıyla İslâm amme hukukunda söz konusu edilmiş, (olacak)-

Bu şekilde uygulamaya konulmayan bir devlet yapısı tağuttur bunu red etmek aslud-dindendir.Bunun red edilmesi ancak tevhid inancının gerçekleşmesini sağlar.

Sizin devletiniz bu özelliklerdemi onu “Melekler sırtlarınıza vurup canlarınızı alırken”Nisa/97 hesabını nasıl vereceğinizi başınızı yastığa koyarken iyi düşünün?

-Sayın UYARICI,bu devletler hakkında müçtehid olan ehli sünnet alimlerinin görüşü benimde görüşümdür,aksi olsaydı zaten ,aksini yazardım..

işte bakın siz halen kendiniz anlmak istediğiniz gibi anlamaya çalışıyorsunuz...
Bilinmezden

Siz ne demek istiyorsunuz inanın sizi anlamıyorum.bunu biraz açarmısınız.Biz neyi kendimiz anlamak istediğimiz gibi anlıyoruz?

Siz bir yazı aktarmışsınız belikde bu yazı anlamadan aktarmışsınız.Şimdi neye itiraz ediyorsunuz bunu açık yazarsanız ona göre size cevap vermeye çalışırım.Şimdiye kadar senin ve arkadaşlarının boş iddialarınızı çürütmeye çalıştım.Yoksa bu son birkaç yazım hariç fikir beyan etmedimki siz bu cümleleri kurmuşsunuz.
Alıntı ile Cevapla
Alt 25 Ekim 2021, 16:10   Mesaj No:42
Medineweb EDİTÖRÜ
Kara Kartal - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Kara Kartal isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 59105
Üyelik T.: 03 Şubat 2018
Arkadaşları:1
Cinsiyet:
Mesaj: 3.603
Konular: 424
Beğenildi:3217
Beğendi:3703
Takdirleri:25945
Takdir Et:
Standart

Abdülmelik
Serdar
Enes
Alimoğlu..

Konu tam bir islam tarihi.ilminizin zekati olsun. Konu ilgimi çekti. Açıklamalar muazzam.

Alimoglu iki mesaj daha yazsaymiş konu tamamen kapanirmış ya neyse

Adam bilmediğini bilmiyor kaçın. Bilmiyor ama biliyormuş gibi de
Sabır Selamet bir Münazara olmuş. Verilen değerli bilgiler için
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 5 Kişi okuyor. (0 Üye ve 5 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
La ilahe illallah ne demektir? _bülbül_ Tevhid Ve Şirk Konuları 4 24 Mart 2023 10:55
La ilahe illallah EyMeN&TaLhA Makale ve Köşe Yazıları 1 25 Temmuz 2014 11:23
Şehadet balı La ilahe illallah YaŞuHa Allah(c.c) 0 09 Kasım 2013 21:16
Zalime Lailahe...İndir enderhafızım İlahiler/Ezgiler 0 27 Ocak 2013 22:56
Namazin MÂnÂsi ... YOLCUYUM Namaz-Abdest-Teyemmüm 0 08 Temmuz 2008 17:00

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.