Medineweb Forum/Huzur Adresi
Geri Git   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.İLAHİYAT-ÖNLİSANS -AÇIK ÖĞRETİM FAKÜLTESİ.::. > 2.SINIF*Güz Dönemi* > Türk Dili 1

Konu Bilgisi: Konu Sahibi BİLGE,Açılış Tarihi:  01.Şubat.2013 (23:05), Konuya Son Cevap : 01.Ağustos.2017 (13:00). Konuya 9 Mesaj yazıldı

Ağaç Şeklinde Aç13Beğeni
  • 1 gönderen BİLGE
  • 2 gönderen BİLGE
  • 1 gönderen BİLGE
  • 2 gönderen BİLGE
  • 2 gönderen BİLGE
  • 2 gönderen BİLGE
  • 1 gönderen BİLGE
  • 2 gönderen BİLGE
Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 01.Şubat.2013, 23:05   Mesaj No:1
Medineweb Usta Üyesi
BİLGE - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:BİLGE isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 17509
Üyelik tarihi: 22.Mart.2012
Arkadaşları:9
Cinsiyet:bayan
Yaş:25
Mesajlar: 276
Konular: 3
Beğenildi:35
Beğendi:1
Takdirleri:21299
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
'Karacan yayınları' türk dili-I testleri

'Karacan yayınları' türk dili-I testleri

ÜNİTE 1


1.Dilleri yapı bakımından sınıflandıran kimdir ?
a) Aristo
b) Hilaire de Barenton
c) Muharrem Ergin
d) August Scnieicher
e) Johanson

2.Dilin özellikleriyle ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır ?
a) Dil, kendine özgü yasalarıyla var olan ve gelişen canlı bir varlıktır
b) Dil, bireylerin üstünde sosyal bir kurum olup ulusal kimliğin temelidir
c) Gelişmiş diller ilkel dillere göre daha üstündür
d) Her dil, ait olduğu toplumun gereksinimlerine cevap verebilecek yeterliktedir
e) Dil, toplumsal katmanlara göre değişiklik gösterebilir


3.’ İnsanların doğuştan itibaren yakın çevresinden öğrendiği ve zamanla ilişkide bulunduğu sosyal çevrelerle geliştirdiği dildir ’ Bu tanım hangisi için yapılmıştır ?
a) argo
b) lehçe
c) ortak dil
d) azınlık dil
e) anadili


4.Bir dilin başka bir dile ait sözcük, anlam vb. dil ögelerini kendi sistemine dahil etmesi aşağıdaki ifadelerden hangisidir ?
a) Bilinmezlik felsefesi
b) Kopyalama
c) Kod değiştirme
d) Safir – Whorf varsayımı
e) Nedensizlik ilkesi


5.Kişinin konuştuğu dil ile o kişinin dünyayı nasıl algıladığı ve nasıl davrandığı arasında sistemli bir dil vardır. Bu tanım hangisi için yapılmıştır ?
a) Safir – Whorf varsayımı
b) Bilinmezlik felsefesi
c) Çokköken kuramı
d) Etkileşim kuramı
e) Yansıma kuramı


6.Aşağıdakilerden hangisi Türk lehçelerinden değildir ?
a) Özbekçe
b) Yakutça
c) Kırgızca
d) Keltçe
e) Kazakça


7.Aşağıdaki yapı ve dil eşleşmelerinden hangisi yanlıştır ?
a) Türkçe – bağlantılı ve kaynaştıran diller
b) Almanca – yalınlayan diller
c) Fince – bağlantılı ve kaynaştıran diller
d) Vietnam dili - yalınlayan diller
e) Arapça – bükümlü diller


8.Dünya üzerinde ana dili bakımından en çok konuşulan dil aşağıdakilerden hangisidir ?
a) İngilizce
b) İspanyolca
c) Çince
d) Türkçe
e) Fransızca


9. Aşağıdakilerden hangisi Hint – Avrupa dil ailesinin kollarından değildir ?
a) Germen dili
b) İran dili
c) Keltçe
d) Latin dilleri
e) Tibet – Burma


10.Türkçe ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır ?
a) Yapı bakımından bağlantılı ve kaynaştıran diller arasındadır
b) Yazılı ilk örnekleri VIII. yyda Orhun Abideleri’dir
c) Ural – Altay dil ailesinin Altay bölümündendir
d) Türkçe Avrupa Birliği’nin resmi dillerinden birisidir
e) Çuvaşça ve Yakutça Türkçenin uzak lehçeleridir


11.’ Her dilin tarihinde kimi gelişim aşamaları ve evreleri görülür. Kimi sözcüklerin yerini yeni sözcükler alır ‘ Bu yargı, aşağıdaki dile ait özelliklerden hangisiyle açıklanır ?
a) toplumsal bir kurum olması
b) ortak anlaşma aracı olması
c) canlı bir varlık olması
d) bir işaretler sistemi olması
e) ulusal bir kurum olması


12.Aşağıdakilerden hangisi dilin özelliklerinden değildir ?
a) işaretler sistemi olması
b) yapısının değiştirilebilir olması
c) kendine özgü yasalarının olması
d) toplumsal katmanlara göre değişmesi
e) toplumsal ve ulusal bir kurum olması


13.Bir kişinin bulunduğu ortama göre yada eş zamanlı olarak bir dilden başka bir dile veya bir dil değişkeninden başka bir dil değişkenine geçmesine ne denir ?
a) nedensizlik ilkesi
b) kopyalama
c) safir – whorf varsayımı
d) kod değiştirme
e) bilinemezcilik felsefesi


14.’ Dil, ilkel insanın nesneleri sesle anlatmaya çalışmasından doğmuştur ‘ görüşü aşağıdaki kuramlardan hangisine aittir ?
a) ding – dong kuramı
b) yansıtma kuramı
c) tekköken
d) etkileşim kuramı
e) ünlem kuramı


15.Atatürk ün dil çalışmaları içerisinde yer alan güneş - dil teorisini ortaya atan kimdir ?
a) August Scnieicher
b) Aristo
c) N. Chomsky
d) W. Von Humboldt
e) Hilaire de Barento


16.Dil toplumbilimi adı verilen bilim dalının ilgi alanı aşağıdakilerden hangisidir ?
a) dilin türleri
b) dilin yapı bakımından sınıflandırılması
c) dil-kültür ilişkisi
d) insan dilinin hangi yolla oluştuğu
e) dillerin kaynak bakımından sınıflandırılması


17.Beş duyu ile kavranan yani anlaşmayı sağlayan bütün işaretleri inceleyen bilim dalı hangisidir ?
a) semiyoloji
b) monojenist
c) dialect
d) polijenist

e) etkileşim kuramı


18.Hangisi yazı diliyle ilgili yanlış bir açıklamadır ?
a) yazı dili uygarlık dilidir
b) yazı dili konuşma diline göre daha kurallıdır
c) Türk yazı dilinin ilk örnekleri VIII. yyda orhun yazıtlarıdır
d) yazı dili duygu, düşünce ve dileklerin aktarılmasında konuşma diline göre daha etkilidir
e) yazı dili konuşma diline göre daha yapaydır


19.Hangisi dilin ortaya çıkışıyla ilgili ortaya atılan kuramlardan biri değildir ?
a) yansıtma kuramı
b) ünlem kuramı
c) güneş-dil teorisi
d) ding-dong kuramı
e) safir-whorf kuramı


20.Bir dilin değişik ülke ve bölgelerde güç anlaşılacak kadar birbirinden ayrılan dallarına ne denir ?
a) lingua franca
b) lehçe (diyalekt)
c) özel dil
d) argo
e) ortak dil


21.Türkçe yapı bakımından dil gruplarından hangisine girer ?
a) yalınlayan diller
b) bağlantılı ve kaynaştıran diller
c) bükümlü diller
d) bantu dilleri
e) Kafkas dilleri


22. Hangisi Hint-Avrupa dil ailesinden Avrupa’da konuşulan dillerden değildir ?
a) vizigotça
b) keltçe
c) ermenice
d) arnavutça
e) Fransızca


23.Türkçe kaynak ve yapı bakımından hangi özelliklere sahiptir ?
a) yalınlayan dillerdendir , ural-altay dil grubundandır
b) bağlantılı dillerdendir , hami-sami dil grubundandır
c) bükümlü dillerdendir , hint-avrupa dil grubundandır
d) bağlantılı dillerdendir , ural-altay dil grubundandır
e) bükümlü dillerdendir , Kafkas dil grubundandır


24.Mezopotamya ve Arabistan’dan, Kuzey Afrika’yı aşarak Atlas Okyanusu’na ve Doğu Afrika’dan Ekvatora kadar uzanan bölgede konuşulan dil ailesi hangisidir ?
a) hint-avrupa dil ailesi
b) ural-altay dil ailesi
c) bantu dilleri
d) hami-sami dil ailesi
e) çin-tibet dil ailesi


25.Eşleşmelerden hangisi yanlıştır ?
a) almanca-hint-avrupa dil ailesi
b) eski mısır ve koptça-hami-sami dilleri ailesi
c) ugorca-ural-altay dil ailesi
d) abhaz-çerkez-kafkas dilleri ailesi
e) keltçe-çin-tibet dilleri ailesi



1.D 2.C 3.E 4.B 5.A 6.D 7.B 8.C 9.E 10.D 11.C 12.B 13.D 14.A 15.E 16.C 17.A 18.D 19.E 20.B 21.B 22.C 23.D 24.D 25.E
ZSFT Bu Mesajı beğendi.
__________________
Mevlana'ya sormuşlar: ''SEVGİLİ' nasıl olmalı' diye

'dayanılmaz olduğun zamanlarda bile sana dayanılmalı' demiş...
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi BİLGE 'in açmış olduğu son 5 Konu Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
'Karacan yayınları' inkılap tarihi-1 testleri İnkilap Tarihi 1 BİLGE 16 6856 03.Şubat.2013 01:09
'Karacan yayınları' türk dili-I testleri Türk Dili 1 nurşen35 9 6240 01.Şubat.2013 23:05
hayvanları kandırmanın acı sonu Videolar/Slaytlar Nesli_Nur 5 867 19.Aralık.2012 21:34

Alt 01.Şubat.2013, 23:10   Mesaj No:2
Medineweb Usta Üyesi
BİLGE - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:BİLGE isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 17509
Üyelik tarihi: 22.Mart.2012
Arkadaşları:9
Cinsiyet:bayan
Yaş:25
Mesajlar: 276
Konular: 3
Beğenildi:35
Beğendi:1
Takdirleri:21299
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: 'Karacan yayınları' türk dili-I testleri

ÜNİTE 2


1.‘ Bir topluluğu, bir cemiyeti millet yapan, onu diğer milletlerden ayıran hayat tezahürlerinin bütünüdür ‘ tanımı yapılan unsur hangisidir ?
a) dil
b) inançlar
c) kültür
d) etik
e) toplumsal statü


2.Hangisi dilimize çevrilen eserlerden değildir ?
a) Telemak
b) Kısas-ı enbiya
c) Kelile ve Dimne
d) Atala
e) Ceride-i Havadis


3.Kültürel ögelerin nesilden nesile aktarılmasını sağlayan en önemli öge hangisidir ?
a) dil
b) tarih
c) gelenekler
d) ahlaki değerler
e) el sanatları


4.’ Ahmet Bey, bu konu hakkında çalışanları bilgilendirir misiniz ? ‘ şeklinde yapılan bir konuşma hangisine örnek teşkil eder ?
a) pozitif nezaket
b) örtük nezaket
c) toplumsal ağ
d) negatif nezaket
e) konuşma bağdaşması


5.Hangisi manevi kültür ögelerinden değildir ?
a) inançlar
b) ahlaki değerler
c) davranış kalıpları
d) dünya görüşü
e) geleneksel el sanatları


6.Hangisi kültür değişmelerine sebep olan unsurlardan biri değildir ?
a) başka kültürlerle karşılaşma ve etkileşim
b) askeri yapı
c) ekonomik yapı
d) sosyo-politik gelişmeler
e) teknolojik değişmeler


7.Hangisi kültür kavramı üzerinde çalışma yapan isimlerden değildir ?
a) Edward Sapir
b) A. Toynbee
c) Chomsky
d) Tylor
e) Levinson


8.Hangisi kültürün değişip güncellendiğinin göstergelerinden biri değildir ?
a) zaman içinde yeni ihtiyaçlara göre şekillenmesi
b) teknolojik gelişmelere bağlı olarak bazı geleneksel değerlerin terk edilmesi
c) diğer toplumlarla etkileşim sonucu bazı alışılmış davranışların unutulması
d) yerleşik hayat düzenine geçen bir toplumun göçebe hayat tarzına sıkı sıkıya bağlı kalması
e) değişen dini görüşlerle beraber yeni öğretilerin toplum hayatına uygulanması


9.Konuşan kişinin tarzının konuştuğu kişinin stiliyle birleşmesine ne denir ?
a) konuşma bağdaşması
b) negatif nezaket
c) pozitif nezaket
d) sosyolekt
e) toplumsal bağlam


10.Sapir-Whorf Varsayımının öne sürdüğü görüş hangisidir ?
a) dil, daha önceki kuşakların duygularından geçmiştir ve onların solukları dilde gizlidir
b) dilin yapısı, o dili konuşanların dünya görüşlerini belirlemekte ve biçimlemektedir
c) dil ve toplumsal ilişkinin temelinde toplumsal nezaket vardır
d) kültür, bir toplumun diğer unsurlara göre daha değerli görülen, daha belirgin, manevi anlamda daha önemli olan unsurlarıdır
e) kültür, bilgiyi, sanatı, etiği, hukuku, gelenekleri ve bireyleri o toplumda edindiği alışkanlık ve yetileri içine alan bir bütünlüktür


11.Tarihsel, toplumsal gelişme süreci içinde yaratılan bütün maddi ve manevi değerler bütününe ne denir ?
a) dil
b) toplumsal statü
c) kültür
d) uygarlık
e) alışkanlık


12.’ Bilgiyi, sanatı, etiği, hukuku, gelenekleri ve bireylerin o toplumda edindiği alışkanlık ve yetiler içine alan bütünlüğün adıdır ‘ şeklinde kültürü tanımlayan bilim insanı kimdir ?
a) Chomsky
b) Edward Sapir
c) A.Toynbee
d) Tylor

e) M.Ergin


13.Güney Afrikalıların avlanma yöntemini, Kızılderililerin de halk hekimliklerini öğrenmeleri kültürün hangi özelliğiyle ilgilidir ?
a) kültürün toplumun temelini oluşturduğu
b) kültürün babadan oğula geçen maddi ve manevi bir unsur olduğu
c) toplumun oluşturduğu gelenek ve görenekler bütünü olduğu
d) bireysel gelişmede yetkin örnek olduğu
e) diğer toplumlara göre daha değerli görülen manevi anlamda daha önemli bir unsur olduğu


14.Kültürü oluşturan ögelerle ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır ?
a) o, toplumu oluşturan bireyler tarafından üretilir
b) çeşitli kültürlenme süreçleriyle yeni nesillere aktarılır
c) oldukça çeşitlidir
d) farklı boyutlar kazanır
e) hiçbir zaman güncellenmez ortaya çıktığı halini korur


15.Hangisi maddi kültür ögeleri arasında yer almaz ?
a) inançlar
b) mimari eserler
c) el sanatları
d) geleneksel kıyafetler
e)yöresel yemekler


16.Hangisi Türkçeye çevrilen eserler arasında gösterilemez ?
a) Kelile ve Dimne
b) Süheyl ü Nevbahar
c) Kutadgu Bilig
d) Marzubanname
e) Kısas-ı Enbiya


17.Hangisi Tanzimat Dönemi’nde çıkarılan gazetelerden değildir ?
a) Ceride-i Havadis
b) Muhaverat-ı Hikemiyye
c) Tercüman-ı Ahval
d) Tasvir-i Efkar
e) Bedir


18.’ Irg Bitig ‘ ile ilgili bilgilerden hangisi yanlıştır ?
a) Uygur Türkleri tarafından yazılmıştır
b) Runik yazı ile kağıda yazılmış tek eser olarak günümüze kadar gelmiştir
c) Eski Uygur Türklerinin sadece dilleriyle değil kültür ve yaşam tarzlarıyla ilgili bilgi verir
d) dönemin inanç sistemi hakkında bilgileri içerir
e) Uygur dilinin ilk sözlüğü kabul edilir


19.Nezaketi üç ana stratejiye ayıran bilim adamı kimdir ?
a) Holmes
b) Giles
c) Levinson
d) Wardhaough
e) Hall


20.Hangisi pozitif nezakete örnektir ?
a) kapıyı kapatabilir misin ?
b) lütfen evrakları imzalayın
c) pencereyi açabilir misin?
d) ekmeği uzatsana
e) televizyonun sesini biraz kısabilir misin ?


21.’ Dil toplumbiliminin ‘ araştırma konusu hangisidir ?
a) toplumu oluşturan ögeler
b) dil ve kültür arasındaki ilişki
c) dil türleri
d) kültürü oluşturan temel ögeler
e) kültür ve uygarlık arasındaki bağ


22.Kültürel davranış edinme süreçlerinin toplumların ihtiyaçlarına göre şekillenmesi kültürün hangi özelliğini gösterir ?
a) kültürün değişerek güncellendiğini
b) kültürün nesilden nesile aktarıldığını
c) kültürlerin birbirlerini etkilediği
d) kültürün maddi ve manevi unsurlar bütünü olduğu
e) kültürün yetenek, beceri ve alışkanlıklar bütünü olduğu


23.Hangisi kültürü oluşturan ögelerden değildir ?
a) dil
b) inançlar
c) bilimsel araştırmalar
d) yöresel yemekler
e) geleneksel el sanatları


24.’ Bir kişinin diğer insanlarla yaşadığı ilişkiler toplamı yada bireylerin etrafında oluşan ilişki örüntüleridir ‘ tanımı hangisinindir ?
a) konuşma bağdaşması
b) pozitif nezaket
c) sosyolekt
d) kültürel etkileşim
e) toplumsal ağ


25.Hangisi dil ve toplum arasındaki ilişkilerden değildir ?
a) toplumsal birçok öge dilde karşılık bulur
b) toplumsal statü, yaş, eğitim, toplumsal roller, cinsiyet vb. toplumsal ögeler bireylerin dil davranışlarını da etkiler
c) içinde yaşadığımız sosyal çevre dil kullanımımızı etkiler
d) kullandığımız dil yaşadığımız toplumun kültürel ögelerinden tamamen bağımsızdır
e) dille toplumsal kimlikler ve toplumsal roller arasında ilişki vardır




1.C 2.E 3.A 4.D 5.E 6.B 7.C 8.D 9.A 10.B 11.C 12.D 13.B 14.E 15.A 16.C 17.B 18.E 19.C 20.D 21.B 22.A 23.C 24.E 25.D
ZSFT ve şengülcolak bunu beğendiler.
__________________
Mevlana'ya sormuşlar: ''SEVGİLİ' nasıl olmalı' diye

'dayanılmaz olduğun zamanlarda bile sana dayanılmalı' demiş...
Alıntı ile Cevapla
Alt 01.Şubat.2013, 23:13   Mesaj No:3
Medineweb Usta Üyesi
BİLGE - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:BİLGE isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 17509
Üyelik tarihi: 22.Mart.2012
Arkadaşları:9
Cinsiyet:bayan
Yaş:25
Mesajlar: 276
Konular: 3
Beğenildi:35
Beğendi:1
Takdirleri:21299
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: 'Karacan yayınları' türk dili-I testleri

ÜNİTE 3



1.Aşağıdaki dillerden hangisi diğerlerinden daha geç ortaya çıkmıştır ?
a) Japonca
b) Türkçe
c) İngilizce
d) İtalyanca
e) Fransızca

2.Karahanlı-Harezm Dönemi’yle ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır ?
a) 10. yyda başladığı kabul edilir
b) sayı olarak çok olmamakla beraber Türk dili ve kültür tarihi açısından son derece önemli eserler kalmıştır bu dönemden
c) Ali Şir Nevayi bu dönemin en önemli isimlerindendir
d) Kutadgu Bilig, Divanü Lügati’t Türk, Divan-ı Hikmet bu dönemden kalma eserlerdir
e) bu dönemde, İslam dini Türkler arasında etkin din haline gelmiştir


3.-Göç Destanı bu dönem üzerine oluşturulmuştur
-Eski Türkçe Döneminin ikinci yarısını oluşturmaktadır
-Orhun yazısını bırakıp dillerini çeşitli alfabelerle yazıya geçirmişlerdir
-Günümüze düz yazı metinler değil sadece şiirler kalmıştır
Özellikleri verilen dönem hangisidir ?
a) Uygur dönemi
b) Karahanlı dönemi
c) Hun dönemi dönemi
d) Harezmi dönemi
e) Köktürk dönemi


4.Aşağıdaki alfabelerden hangisinin Türkler tarafından kullanım ömrü diğerlerinden daha uzun olmuştur ?
a) Grek alfabesi
b) İbrani alfabesi
c) Mani alfabesi
d) Soğut alfabesi
e) Uygur alfabesi


5.Türkiye Türkçesiyle ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır ?
a) Oğuz Türkçesinin güneybatı kısmında yer alır
b) şu anda okul öncesinden başlayarak yüksek öğrenimin en son aşamasına kadar bütün aşamaların eğitim dilidir
c) Osmanlı Türkçesi dönemi dilin en sade olduğu dönemdir
d) Yeni Linans hareketi ile Çağdaş Türkiye Türkçesi dönemi başlamıştır
e) Türkiye Türkçesi yaklaşık 700 yıllık bir geçmişe sahiptir


6.Hangisi bir dilin yaşaması ve gelişip zenginleşmesinin göstergelerinden değildir ?
a) dili kullanarak her gün yüzlerce kitap, dergi, gazete ve dergi yayınlanması
b) başka dillerden alınan kelime sayısındaki çokluk
c) yabancı kelimelere kendi dilinde karşılık bulunup kullanılması
d) bütün eğitim kurumlarında ortak dil olarak varlığını devam ettirmesi
e) dilin bilim dili olarak benimsenip geliştirilmesi


7.Hangisi ’Yeni Linans Hareketi ‘nin temel ilkeleri arasında yer almaz ?
a) yazı dilini konuşma diline yaklaştırmak
b) öteki Türk lehçelerinden kelime almamak
d) dilimizdeki Arapça ve Farsça gramer kurallarını kullanmak
e) yabancı kelimeleri Türkçedeki söylenişiyle yazmak


8.Hangisi Dil Encümeni komisyonunun alfabeyle ilgili esaslardan değildir ?
a) çift harfler bulunmayacak
b) milli bir Türk alfabesi olacak
c) seslerin uluslararası değerleri değişmeyecek
d) işaretleri harflere mümkün olduğunca az yer verilecek
e) mümkün olduğu kadarıyla İstanbul halkının konuştuğu gibi yazılacak


9.Türk Dil Kurumu ne zaman kurulmuştur ?
a) 1 Kasım 1928
b) 12 Temmuz 1932
c) 15 Nisan 1931
d) 21 Haziran 1934
e) 14 Haziran 1935


10.Atatürk’ün dil çalışmalarıyla ilgili kabul ettiği kuram hangisidir ?
a) güneş-dil kuramı
b) tekköken kuramı
c) yansıma kuramı
d) çokköken kuramı

e) etkileşim kuramı


11.Hangisi Türkçenin dönemlerinden değildir ?
a) Hun Dönemi
b) Köktürk-Uygur Dönemi
c) Altay Dönemi
d) Karahanlı Dönemi
e) Harezm Dönemi


12.Kül Tigin, Bilge Tonyukuk ve Bilge Kağan adına dikilmiş anıtlar hangi döneme aittir ?
a) Karhanlı dönemi
b) Hun dönemi
c) Uygur dönemi
d) Köktürk dönemi
e) Harezm dönemi


13.Hangisi Karahanlı döneminden günümüze kalan eserlerinden değildir ?
a) Kutadgu Bilig
b) Divanü Lügati’t Türk
c) Atabetü’l Hakayık
d) Divan-ı Hikmet
e) Muhakemetü’l Lügateyn


14.Türk devlet anlayışını ve Türk’ün dünya ile ilişkisini, insanlar arası ilişkileri, Türk’ün tabiat algısını, bilgi karşısındaki tavrını bizlere aktaran eserdir. Bu açıklama aşağıdaki eserlerden hangisine aittir ?
a) Divanü Lügati’t Türk
b) Atabetü’l Hakayık
c) Divan-ı Hikmet
d) Kutadgu Bilig

e) Nesayimü’l Mahabbe


15.Hangisi Doğu (Çağatay) Türkçesinin özelliklerinden değildir ?
a) esas dil malzemesi bakımından Uygur,Karahanlı çizgisinin devamıdır
b) en önemli eser Avrupalılar tarafından yazılmış olan Codex Cumanicus’dur
c) içinde barındırdığı Arapça ve Farsça ögeler bakımından Osmanlı Türkçesini andırır
d) klasik öncesi devir, klasik devir ve klasik sonrası devir olmak üzere üçe ayrılarak incelenir
e) Ali Şir Nevayi, Hüseyin Baykara ve Babür dönemin ünlü edebiyatçılarındandır


16.Hangisi Oğuz Türkçesi döneminde eser veren önemli isimlerden değildir ?
a) Ahmet Yesvi
b) Sultan Veled
c) Yunus Emre
d) Şeyyad Hamza
e) Aşık Paşa


17.Hangisi Türklerin birçok alfabe kullanmasının nedenlerinden değildir ?
a) dini görüş
b) yaşanılan coğrafya
c) bilimsel gelişmeler
d) Türklerin yaşadığı hayat tarzı
e) kültürel değişiklikler


18.Yabancılar tarafından Rum harfleri, Runik alfabe, Yenisey Run harfleri ve Türk Run yazısı olarak adlandırılan alfabe hangisidir ?
a) Latin alfabesi
b) Kiril alfabesi
c) Soğut alfabesi
d) Arap alfabesi
e) Köktürk alfabesi


19.Aşağıdaki alfabelerden hangisi Türkler tarafından kullanım ömrü diğerlerinden daha uzun olmuştur ?
a) Uygur alfabesi
b) Soğut alfabesi
c) Mani alfabesi
d) Brahmi alfabesi
e) Tibet alfabesi


20. Aşağıdaki alfabelerden hangisi bir yönüyle diğerlerinden farklıdır ?
a) Brahmi alfabesi
b) Süryani alfabesi
c) Arap alfabesi
d) Mani alfabesi
e) Grek alfabesi


21.Latin alfabesiyle ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır ?
a) Grek alfabesinden doğmuştur
b) Türklerin kullandığı en eski alfabedir
c) çeşitli coğrafyalarda 14. yydan beri kullanılmaktadır
d) Arap alfabesinin Türkçenin ses sisteminden uzak olduğu gerekçesiyle kullanılmaya başlanmıştır
e) 1 Kasım 1928 yılında çıkan kanunla beraber Türkiye’de kullanılmaya başlanmıştır


22.Hangisi Oğuz Türkçesinin kollarından biri değildir ?
a) Türkmen Türkçesi
b) Gagauz Türkçesi
c) Türkiye Türkçesi
d) Özbekçe
e) Azerbaycan Türkçesi


23.Osmanlı Türkçesiyle ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır ?
a) 16. yyda başlar, 20. yy başlarına kadar devam eder
b) bu dönemde yazı dilinin yalınlığı büyük ölçüde kaybolmuştur
c) özellikle edebi dilde Arapça ve Farsça kelime ve tamlamalar artmıştır
d) edebi eserlerdeki en yalın örnekler 17. yyda verilmiştir
e) Tanzimat dönemi önemli bir dönüm noktası oluşturmuştur


24.Hangisi Tanzimat Dönemi’nde yazılan dil bilgisi kitaplarından biri değildir ?
a) Kamus-ı Türki
b) Kavaid-i Osmaniyye
c) Mikyasü’l Lisan Kıstasu’l Beyan
d) Sarf-ı Türki
e) Ensile-i Türkiyye


25.Hangisi Atatürk’ün dil konusunda yaptığı çalışmalardan biri değildir ?
a) dilde özleştirme hareketi başlattı ve öztürkçe sözler kullanılması için derleme, anket ve tarama çalışmaları başlatıldı
b) güneş-dil kuramı ortaya atıldı ve böylece dil kendi doğal seyrinde gelişmeye devam etti
c) 1936 yılına kadar devam eden çalışmalarla Türkçeye birçok yeni kelime kazandırıldı
d) yazı dilinde olmayan sözler derlenip bunlardan bazıları yazı diline katıldı
e) İngilizce ve Fransızca kelimelere ağırlık verilerek Arapçanın etkisinden dilimiz kurtarıldı




1.D 2.C 3.A 4.E 5.C 6.B 7.D 8.E 9.B 10.A 11.C 12.D 13.E 14.D 15.B 16.A 17.C 18.E 19.A 20.C 21.B 22.D 23.D 24.A 25.E
ZSFT Bu Mesajı beğendi.
__________________
Mevlana'ya sormuşlar: ''SEVGİLİ' nasıl olmalı' diye

'dayanılmaz olduğun zamanlarda bile sana dayanılmalı' demiş...
Alıntı ile Cevapla
Alt 01.Şubat.2013, 23:16   Mesaj No:4
Medineweb Usta Üyesi
BİLGE - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:BİLGE isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 17509
Üyelik tarihi: 22.Mart.2012
Arkadaşları:9
Cinsiyet:bayan
Yaş:25
Mesajlar: 276
Konular: 3
Beğenildi:35
Beğendi:1
Takdirleri:21299
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: 'Karacan yayınları' türk dili-I testleri

ÜNİTE 4



1.-Yazılışla okunuşun çoğu zaman birbirinde farklı olduğu alfabelerdir
-Fransız, İngiliz alfabeleri bu alfabenin örnekleridir
Açıklaması yapılan alfabe hangisidir ?
a) ayırıcı alfabe
b) geleneksel alfabe
c) sesçil alfabe
d) çevriyazı alfabe
e) IPA alfabesi

2.Dilde anlam ayırıcı en küçük ögelere verilen addır. Tanımı yapılan kavram hangisidir ?
a) harf
b) alfabe
c) ayırıcı işaretler
d) ses birim
e) ünlüler


3.Ünlülerle ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır ?
a) dünya dillerindeki farklı ünlü sayısı 200 civarındadır
b) ünlüler dilin ve dudakların pozisyonlarına göre biçimlenir
c) en temel ünlü ses ‘ a ’ olarak kabul edilir
d) ünlülerin söyleniş sürelerinin normal ünlünün iki katı olması durumunda uzun ünlüler meydana gelir
e) Türkçe için en zayıf ünlü ‘ u ’ dur


4.Ünlü harfler ve özelliklerine yönelik yapılan eşleştirmelerden hangisi yanlıştır ?
a) a sesi düz, geniş, art
b) ı sesi düz, dar, art
c) ö sesi yuvarlak, dar, ön
d) u sesi yuvarlak, dar, art
e) i sesi düz, dar, ön


5.Türkçe kelimelerin özellikleriyle ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır ?
a) Türkçe kökenli kelimelerde istisnai birkaç durum dışında dudak uyumu vardır
b) Türkçe kelimelerde aynı hecede yada farklı hecelerde iki ünlü yan yana gelemez
c) Birinci heceden sonra o/ö ünlüleri varsa o kelime yabancı kökenlidir
d) Sözcük yada hece sonunda belirli ünsüz çiftleri bulunamaz
e) Türkçe kelimelerde sözcük sonunda b, c, d, g ünsüzleri bulunmaz


6.Hangisi ünsüzlerle ilgili ses olaylarından değildir ?
a) genişleme
b) ötümlüleşme
c) ikizleşme
d) benzeşme (asimilasyon)
e) aykırılaşma (disimilasyon)


7.’ bilmiyor / anlıyor / yiyecek ‘ kelimelerinde görülen ses olayı hangisidir ?
a) ikizleşme
b) hece düşmesi
c) kısalma
d) genişleme
e) daralma


8.aşağıdaki kelimelerden hangisinde yalnızca geniş ünlüler bulunmaktadır ?
a) yolculuk
b) kalem
c) saygın
d) açıklık
e) okutman


9.Aşağıdaki kelimelerden hangisi yabancı kökenli bir kelimedir ?
a) dil
b) Türk
c) iki
d) alt
e) millet


10.Vurgu kavramıyla ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır ?
a) vurgu, herhangi bir sözcük parçasının diğer parçalara göre daha baskılı ve güçlü söylenmesidir
b) ses bilgisinde sözcük vurgusu ve cümle vurgusu olmak üzere iki ana vurgu türü vardır
c) cümle vurgusunda ilk sözcük her zaman en vurgulu sözcüktür
d) Türkçe genel olarak vurgusu sonda bulunan bir dildir
e) kimi dillerde vurgunun yeri değişmez kimi dillerde ise değişkendir


11.Yazıldığı gibi okunan alfabelere ne denir ?
a) geleneksel alfabe
b) çevriyazı alfabesi
c) IPA alfabesi
d) sesçil alfabe
e) ayırıcı alfabe


12.Hangisi ünlülerin sınıflandırılmasında esas olan boğumlanma ölçüklerinden değildir ?
a) genişlik / kısalık
b) artlık / önlük
c) düzlük / yuvarlaklık
d) uzunluk / kısalık
e) darlık / genişlik


13.’Akciğerlerden gelen hava akımının çeşitli engellerle karşılaşması sonucu oluşan seslerdir’ tanımı yapılan kavram hangisidir ?
a) alfabe
b) yazı dili
c) hece
d) ünlü harfler
e) ünsüz harfler


14.Bir sözcüğün Türkçe olup olmadığına dair verilen bilgilerden hangisi yanlıştır ?
a) aynı hecede yada farklı hecelerde iki ünlü yan yana gelemez
b) sözcük sonunda b, c, d, g ünsüzleri bulunabilir
c) birinci heceden sonra o/ö ünlüleri bulunan sözcükler yabancı kökenlidir
d) ünlü-ünsüz uyumu vardır
e) Türkçe kökenli sözcüklerde j sesi bulunmaz


15.Hangisi ses olaylarına yol açan etkenlerden değildir ?
a) seslerin özellikleri ve işlevleri
b) tarihsel nedenler
c) en az çaba yasası
d) siyasi ve ekonomik gelişmeler
e) başka dillerin etkisi


16.Hangisi ünlülerle ilgili ses olaylarından birisi değildir ?
a) daralma
b) düzleşme
c) göçüşme
d) yuvarlaklaşma
e) kısalma


17.’ ne için - niçin / ne asıl - nasıl ‘kelimelerinde görülen ses olayı hangisidir ?
a) genişleme
b) düzleşme
c) ünlü türemesi
d) hece kaynaşması
e) ünlü düşmesi


18.’Komutan ilk emrini verdi: İleri!’ altı çizili kelimedeki ses olayı aşağıdaki cümlelerin hangisinde vardır ?
a) onunla bütün resimlere baktık
b) hava sıcaklığı güneye doğru atacak
c) güveniyorum, sana sonuna kadar
d) ağzımın tadı tuzu kalmadı bugünlerde
e) onu uzun zamandır görmüyorum


19.Aşağıdaki kelimelerin hangisinde benzeşme olayı vardır ?
a) tombul
b) dirlik
c) anne
d) yalnız
e) ufacık


20.Aşağıdaki kelimelerin hangisinde sadece yuvarlak ünlüler vardır ?
a) bakım
b) yokuş
c) dudak
d) yorgan
e) uyuklama


21.’ufacık, yumuşacık’ kelimelerinde görülen ses olayı hangisidir ?
a) ikizleşme
b) benzeşme
c) ötümsüzleşme
d) ünsüz düşmesi
e) süreklileşme


22.Hangisi parçalarüstü ses birimlerinden değildir ?
a) vurgu
b) durgu
c) tonlama
d) durak
e) hece yapısı


23.’Herhangi bir sözcük parçasının diğer parçalara göre daha baskılı söylenmesidir’
Tanımı yapılan kavram hangisidir ?
a) vurgu
b) tonlama
c) durak
d) durgu
e) asimilasyon


24.Hangisi Türkçenin vurgu özelliklerinden değildir ?
a) sözcüklere yapım eki eklendikçe vurgu sona kayar
b) bazı yer adlarında vurgu ilk veya orta hecededir
c) Türkçede orta hece genellikle vurgusu en kuvvetli olan hecedir
d) vurgunun yanlış yapılması ses sistemi bakımından kabul edilemez
e) hece veya sözcüklerden birinin vurgulu olması diğer hecelerde vurgu bulunmadığı anlamına gelmez


25.Tonlama ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır ?
a) tonlama, konuşma sırasında sesin perdesinin değişmesiyle oluşan melodik modeldir
b) tonlama, konuşan kişinin o an içinde bulunduğu durum hakkında bize bilgi verir
c) ton yükselebilir, düşebilir ya da sabit kalabilir
d) kitleye hitaplarda tonun değişmemesi konuşmayı sıkıcı hale getirir
e) bir cümlenin soru mu yoksa bildirim cümlesi mi olduğu tonlama yoluyla anlaşılmaz




1.B 2.D 3.E 4.C 5.D 6.A 7.E 8.B 9.E 10.C 11.D 12.A 13.E 14.B 15.D 16.C 17.D 18.D 19.A 20.B 21.D 22.E 23.A 24.C 25.E
ZSFT ve şengülcolak bunu beğendiler.
__________________
Mevlana'ya sormuşlar: ''SEVGİLİ' nasıl olmalı' diye

'dayanılmaz olduğun zamanlarda bile sana dayanılmalı' demiş...
Alıntı ile Cevapla
Alt 01.Şubat.2013, 23:20   Mesaj No:5
Medineweb Usta Üyesi
BİLGE - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:BİLGE isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 17509
Üyelik tarihi: 22.Mart.2012
Arkadaşları:9
Cinsiyet:bayan
Yaş:25
Mesajlar: 276
Konular: 3
Beğenildi:35
Beğendi:1
Takdirleri:21299
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: 'Karacan yayınları' türk dili-I testleri

ÜNİTE 5


1.’ASELSAN, TED, ODTÜ’ gibi örnekler aşağıdaki sözcük yapım yollarından hangisine örnektir?
a) genelleşme
b) kısaltma
c) karma
d) örnekseme
e) derleme


2.’Çeşitli bilim, sanat ve meslek alanlarında kullanılan özel anlamlı sözcüklerdir’ bu anlam türü hangisidir ?
a) argo
b) çok anlamlılık
c) mecaz anlam
d) terim anlam
e) yan anlam


3.Altı çizili kelimelerden hangisi türü bakımından diğerlerinden farklıdır ?
a) bitmiyor bir türlü, bu uzun yollar
b) sanma ki unuturum o güzel günleri
c) bu şanlı ülke nice yiğitler çıkardı bağrından
d) çocuk, yüzünde büyük bir gülümsemeyle belirdi karşımızda
e) iyi yaşamak için iyi düşün


4.Cümlelerin hangisinde farklı türde bir zamir kullanılmıştır ?
a) bana, olanı biteni en ince ayrıntısına kadar anlatır mısın ?
b) onların tek bir amacı var: başarılı olmak
c) onu yıkayıp buzdolabına koyar mısın ?
d) sen de bizimle gelmek ister misin ?
e) yemeğe giderken onu da arayalım da kırılmasın bize


5.Cümlelerde geçen eylemlerden hangisi geçişsizdir ?
a) bana her şeyi uzun uzun anlat
b) bütün deneyimlerini bu kitapta bizimle paylaşmış
c) çocuk, babasının kucağında uyumuş
d) seni arıyorum saatlerdir
e) onun sevincini, acısını, mutluluğunu paylaşıyorum


6.Aşağıdaki kelimelerden hangisinde birden fazla yapım eki kullanılmıştır ?
a) bilgisizlik
b) okulumuz
c) bitirdi
d) okuyucu
e) açıklık


7.Cümlelerin hangisinde diğerlerinden farklı bir eylemsi kullanılmıştır ?
a) erken kalkan, erken yol alır
b) çalışmayan, hiçbir zaman başaramaz
c) koskoca şehirde tanıdık bir yüz bulamadım
d) eski resimlere bakıp bakıp ağlıyor
e) gelecek günler bizlere güzellikler müjdeliyor


8.’Aklından geçen her şeyi bir bir anlattı bize’ cümlesinin öge sıralanışı nasıldır ?
a) özne, dolaylı tümleç, nesne, yüklem
b) dolaylı tümleç, zarf tümleci, yüklem, nesne
c) nesne, dolaylı tümleç, yüklem, zarf tümleci
e) nesne, zarf tümleci, yüklem, dolaylı tümleç


9.Cümlelerin hangisinde belirtili isim tamlaması nesne görevinde kullanılmıştır ?
a) okul müdürü, bütün öğrenci velileriyle toplantı yapacakmış
b) annesinin sözünü hiç dinlemiyor, bu çocuk
c) evin balkonunda sohbet ediyoruz ailece
d) sınav soruları, bizi çok terletti
e) Ankara valisi okulların tatil edileceğini söyledi


10.Cümlelerin hangisi anlamca olumludur ?
a) yaptıklarını görmüyor değilim
b) sabahtan beri ne gelen var ne giden
c) onun sözlerine kanıp başkalarını üzme
d) korkma, yanında ben olduğum sürece
e) bugün hava hiç güzel değil


11.’Daha küçük birimlere ayrılamayan, ses ve yapı yönünden anlamlı en küçük ögedir’
Tanımı yapılan kavram hangisidir ?
a) cümle
b) ses
c) biçimbirim
d) dil bilim
e) değişken biçim


12.Aşağıdaki biçimbirimlerden hangisi farklıdır ?
a) bak-
b) süs
c) yol
d) -ler
e) yalan


13.Sözcüklerden hangisi bir yönüyle diğerlerinden farklıdır ?
a) gel
b) geçit
c) yazı
d) bakım
e) okul


14.Yapım ekleriyle ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır ?
a) işlev bakımından ekler grubundadır
b) yeni sözcükler yapma görevi bulunan eklerdir
c) yapım ekleri dil bilgisel bilgi ve sözlüksel bilgi taşırlar
d) yeni sözcük türetirken kelime kökünün sözcük türünü değiştirmezler
e) bir kelimede birden fazla yapım eki olabilir


15.Aşağıdaki kelimelerden hangisinde yapım eki diğerlerinden farklı bir işlevde kullanılmıştır?
a) açık
b) yapıt
c) kazı
d) öğrenci
e) evli


16.Aşağıdaki kelimelerden hangisinde diğerlerinden farklı bir eklenme söz konusudur ?
a) bitaraf
b) anlayan
c) namüsait
d) anormal
e) deşarj


17.Hangisi birleştirme yoluyla sözcük yapmaya örnektir ?
a) açık öğretim
b) birikim
c) boyut
d) kilo
e) uyuklama


18.’Çok heceli bir sözcüğün bir veya daha fazla hecesini kaldırarak yeni sözcük oluşturma yoludur’ açıklaması yapılan sözcük yapma yolu hangisidir ?
a) örnekseme
b) uydurma
c) kırpma
d) türetme
e) kopyalama


19.Hangisi genellemeye örnek değildir ?
a) jilet
b) selpak
c) sana yağı
d) neskafe
e) makosen


20.Hangisi sözcük türlerinden birisi değildir ?
a) sıfat
b) zamir
c) edat
d) ek
e) ünlem


21.’Bu adam her şeyi açık açık anlattı, bize’ cümlesinde aşağıdaki sözcük türlerinden hangisi kullanılmamıştır ?
a) sıfat
b) zamir
c) edat
d) eylem
e) zarf


22.’Huzurlu toplum, mutlu insanlardan oluşur’ cümlesindeki altı çizili kelimenin özdeşi aşağıdaki cümlelerin hangisinde vardır ?
a) kültür, toplum bütünlüğünü sağlar
b) gençler ülkenin teminatıdır, bugünüdür, yarınıdır
c) toplumumuzu kalkındırmak için çalışmalıyız
d) dilimizin daha zengin olması için uğraşmalıyız
e) başarının en sağlam anahtarı çalışmaktır


23.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde diğerlerinden farklı bir eylemsi kullanılmıştır ?
a) kendine inanan insan her zaman başarılı olur
b) kitap okuyunca hayal dünyamız gelişir
c) kültürel ögelerimizi yaşatarak kalıcı olmalıyız
d) çocuklara doya doya eğlenme fırsatı vermeliyiz
e) bütün engelleri aşarak başarıya ulaşılır


24.Cümlelerden hangisinin öge dizilişi ‘özne, tümleç, yüklem’ şeklindedir ?
a) baktım, geride bıraktıklarıma hüzünle
b) eser yoktu artık o güzelliklerden
c) ben, hayaller dünyasında yaşamışım
d) şimdi anladım, her şeyin boş olduğunu
e) sen, yoktun gerçek dünyamda


25.Cümlelerden hangisi yapısı bakımından diğerlerinden farklıdır ?
a) bilimin öncülüğünde geliştirmeliyiz toplumumuzu
b) duydum ki unutmuşsun gözlerimin rengini
c) bir millet diline sahip çıkmazsa yok olur
d) yapılan her yanlış bizi de felakete sürüklüyor
e) anladım ki insanlar mutlu olmayı istemiyor




1.B 2.D 3.E 4.C 5.C 6.A 7.D 8.E 9.B 10.A 11.C 12.D 13.A 14.D 15.E 16.B 17.A 18.C 19.E 20.D 21.C 22.E 23.A 24.C 25.A
ZSFT ve İstiğfar bunu beğendiler.
__________________
Mevlana'ya sormuşlar: ''SEVGİLİ' nasıl olmalı' diye

'dayanılmaz olduğun zamanlarda bile sana dayanılmalı' demiş...
Alıntı ile Cevapla
Alt 01.Şubat.2013, 23:24   Mesaj No:6
Medineweb Usta Üyesi
BİLGE - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:BİLGE isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 17509
Üyelik tarihi: 22.Mart.2012
Arkadaşları:9
Cinsiyet:bayan
Yaş:25
Mesajlar: 276
Konular: 3
Beğenildi:35
Beğendi:1
Takdirleri:21299
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: 'Karacan yayınları' türk dili-I testleri

ÜNİTE 6


1.Aşağıdakilerden hangisi bir dilin sanatçısı olmak için gereken özelliklerden değildir ?
a) dilin imkan ve yetkinliklerini etkin biçimde kullanmak
b) ortaya koyduğu eserde (şiir, roman vb.) alıntı kelimelere ağırlık vermek
c) duygu ve düşüncelerini insanları etkileyecek biçimde aktarmak
d) dille ilgili anlam farklılıklarını bilerek eserinde kullanabilmek
e) dilin deyim varlığını yeterince kullanabilmek


2.’Gerçek anlamda az çok farklı bir anlam taşıyan, en az iki kelimeden kurulmuş, çekici ve etkileyici anlatıma sahip kalıplaşmış sözlerdir’ bu kavram hangisidir ?
a) atasözü
b) terim anlam
c) ikileme
d) deyim
e) mecaz


3.Osmanlı Türkçesinde deyim kavramı yerine hangisi kullanılmıştır ?
a) ıstılah
b) nasihat
c) cevherli söz
d) makal
e) nakıl


4.Hangisi atasözlerinin oluşup yaygınlaşması için gerekli koşullardan değildir ?
a) ders çıkarmayı becerebilen bir kişinin etrafında olup bitenleri iyi gözlemlemesi
b) durumu kısa, kesin ve insanların zihninde yer edecek şekilde dile getirmesi
c) sözün insanlar tarafından beğenilmesi
d) konunun toplumun genelini ilgilendirecek bir niteliğe sahip olması
e) öğüt verici olmaktan çok anı ifade eden bir nitelikte olması


5.Hangisi ikilemelerin genel özelliklerinden değildir ?
a) ikilemelere ses benzerliğinden kaynaklanan ses uygunluğu ve güzelliğidir
b) ikilemelerdeki ses benzerliği ön sesteki ve son sesteki benzemeler olarak değerlendirilir
c) ikilemelerdeki sözcüklerde ünlüler bir sistem içerisinde kullanılır
d) ikilemeler aynı kelimelerin tekrar etmesi yoluyla oluşur
e) ikilemeler uzun süre yan yana kullanılarak kalıplaşmış sözlerdir


6.İkilemelerden hangisi sözcük türü bakımından diğerlerinden farklıdır ?
a) öbek öbek
b) sıra sıra
c) hay hay
d) dizi dizi

e) dağ taş


7.Hangisi yansıma yoluyla kurulan ikilemelere örnektir ?
a) dönüp dönüp
b) üst üste
c) fokur fokur
d) günlük güneşlik
e) yalvarmak yakarmak


8.Hangisi alıntı sözlerin sebeplerinden değildir ?
a) anadilinin yetersiz olması
b) dillerin zaman içinde başka dillerle çeşitli biçimlerde ilişki içinde olması
c) dini unsurların etkisi
d) bilimsel ve teknolojik gelişmeler
e) bağımsızlığını kazanmadan önce güçlü devletlerin çatısı altında yaşamak


9.’Bir dilin kollarından birinin bir ülke yada bölge içerisinde küçük ses farklılıklarıyla birbirinden ayrılan kollarıdır’ tanımı yapılan kavram hangisidir ?
a) lehçe (diyalekt)
b) ağız
c) deyim
d) atasözü
e) argo


10.Argo ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır ?
a) argo, dilin en hareketli ve yaratıcı alanlarından biridir
b) argo, insanın iç ve dış dünyasını yansıtır
c) argo, bir dil içerisinde sonradan türemiş bir anlatım biçimidir
d) bazı sosyal grupların kendine has argoları vardır
e) argo da bilim veya sanat dilleri gibi özel bir dildir


11.Hangisi bir dilin zenginliğinin göstergesidir ?
a) sözcük sayısının çokluğu
b) konuşan insan sayısının fazlalığı
c) dilin konuşulduğu coğrafyanın genişliği
d) duygu, düşünce ve kavramları anlatabilme gücü
e) dildeki yabancı kelime fazlalığı


12.’Bir nesnenin veya düşüncenin zihindeki soyut ve genel tasarımıdır’ tanımı yapılan aşağıdakilerden hangisidir ?
a) kavram
b) soyutlama
c) dil
d) kültür
e) deyim


13.’Dilin güzel kullanımı’ ifadesiyle anlatılmak istenen nedir ?
a)cümlelerin düzgün kullanılması
b) noktalama işaretlerinin yerli yerinde kullanılması
c) anlam inceliklerine dikkat edilerek duygu ve düşüncelerin etkili biçimde ve dil kurallarına uygun olarak ifade edilmesi
d) yabancı söz varlığının aslına uygun kullanılması
e) konuşan kişinin dış görünüşü ve beden hareketleri


14.Hangisi Osmanlı Türkçesinde deyim kavramını karşılamak için kullanılmış bir kelime değildir ?
a) darbımesel
b) tabir
c) ıstılah
d) temsil
e) makal


15.Hangisi deyimler ve atasözleri arasındaki farklardan değildir ?
a) deyimler yargı bildirmezler, atasözleri ise genel bir yargı bildirir
b) atasözlerindeki kalıplaşma deyimlere göre daha sıkıdır
c) deyimler, atasözlerine göre daha çok anlam taşıyabilir, iletişimde daha etkilidir
d) deyimler, amaç bakımından atasözlerinden farklıdır
e) deyimler, bir durumu etkili biçimde anlatırken, atasözleri yol gösterir öğüt verir


16.Hangisi birleşik sözcük değildir ?
a) göz koymak
b) başvurmak
c) ön yargı
d) fark etmek
e) hissetmek


17.Deyimlerden hangisi ifade ettiği anlam bakımından diğerlerinden farklıdır ?
a) bir çırpıda yapmak
b) akıl almak
c) ayağı üzengide olmak
d) aceleye gelmek
e) mürekkebi kurumamak


18.Hangisi atasözlerin özelliklerinden değildir ?
a) atasözleri sürekli tekrarlanarak yaşam alanlarını genişletirler
b) hemen hemen tamamı tek cümleden oluşur
c) kişilerin ahlak eğitimine katkıda bulunan bir ders aracı olma özelliği taşır
d) atasözleri bir olayı, bir durumu ya da varlığı betimlemek için kullanılır
e) hitabet sanatında konuşmayı daha etkili duruma getirmek için de kullanılabili
r

19.İkilemelerden hangisi yapısı bakımından diğerlerinden farklıdır ?
a) eğri büğrü
b) yarım yamalak
c) soy sop
d) yorgun argın
e) rica minnet


20.Hangisi isim yapılı ikilemelerden değildir ?
a) fırıl fırıl
b) baş başa
c) pisi pisine
d) deste deste
e) salına salına


21.Tanzimat Dönemi’nde daha çok hangi dilden alıntı yapılmıştır ?
a) İngilizce
b) Arapça
c) Fransızca
d) Farsça
e) İspanyolca


22.Hangisi Türkçenin Arapça ve İngilizce karşısında gerilemesinin nedenlerinden değildir ?
a) Türkçenin coğrafi olarak dar bir alanda konuşulması
b) dini etkenler
c) teknolojik gelişmeler
d) özellikle İngilizcenin moda olarak kullanılması
e) Arapça ve İngilizceye karşı özenti duyulması


23.Türkiye Türkçesini yazı diline temel alan ağız hangisidir ?
a) Ankara
b) İstanbul
c) Konya
d) İzmir

e) Antalya


24.Hangisi ortak dilden gelen sözcüklerin anlamını değiştirmede kullanılan bir söz sanatı değildir ?
a) teşbih
b) istiare
c) mecaz-ı mürsel
d) terim
e) mübalağa


25.Türkçeyle yapı bakımından aynı grupta olan dil hangisidir ?
a) Arapça
b) Arnavutça
c) Çince
d) Rusça
e) Mançuca




1.B 2.D 3.A 4.E 5.D 6.C 7.C 8.A 9.B 10.E 11.D 12.A 13.C 14.E 15.C 16.A 17.B 18.D 19.E 20.E 21.C 22.A 23.B 24.D 25.E
ZSFT ve fatma dal bunu beğendiler.
__________________
Mevlana'ya sormuşlar: ''SEVGİLİ' nasıl olmalı' diye

'dayanılmaz olduğun zamanlarda bile sana dayanılmalı' demiş...
Alıntı ile Cevapla
Alt 01.Şubat.2013, 23:31   Mesaj No:7
Medineweb Usta Üyesi
BİLGE - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:BİLGE isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 17509
Üyelik tarihi: 22.Mart.2012
Arkadaşları:9
Cinsiyet:bayan
Yaş:25
Mesajlar: 276
Konular: 3
Beğenildi:35
Beğendi:1
Takdirleri:21299
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: 'Karacan yayınları' türk dili-I testleri

ÜNİTE 7


1.Hangisi dilleri inceleme ölçütlerinden biri değildir ?
a) yayıldığı coğrafi alan
b) konuşan sayısı
c) yazı diline sahip olup olmadığı
d) konuşan kişilerin karakteristik yapısı
e) dilin işlenmişlik durumu


2.Hangisi büyük ünlü uyumu kuralına uymaz ?
a) başarılı
b) insanlık
c) ağaçlar
d) çiçekçilik
e) eğitici


3.Hangisi Türkçenin iç zenginliğinin göstergelerinden değildir ?
a) coğrafi yaygınlığı
b) söz varlığının genişliği
c) alıntı kelimelerin çokluğu
d) ilişki ve nezaket sözlerinin yoğunluğu
e) akrabalık adlarının çeşitliliği


4.Atasözleri ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır ?
a) atasözleri anlatıma renk katan söz öbekleridir
b) bir atasözün oluşabilmesi için üzerinden yüzyıllar geçmesi gerekir
c) atasözleri anlatıma açıklık katan kalıplaşmış ögelerdir
d) atasözlerinde asıl amaç, öğüt vermek ve yol göstermektir
e) yeryüzündeki her dilin atasözü vardır


5.’İş dünyasında, gündelik hayatta insanlarla doğrudan ve sağlıklı iletişim kurmamıza yardımcı olacak dil zenginliğimizdir.’ Açıklaması yapılan kavram hangisidir ?
a) deyim
b) atasözü
c) terim
d) ilişki ve nezaket sözleri
e) mecaz


6.Verici dillerin en temel özelliği hangisidir ?
a) bilimde, teknolojide, uygarlıkta üretken olmaları
b) geniş bir coğrafyada konuşulmaları
c) konuşulan ülkelerin fiziki ve sosyal yapısı
d) köklü bir tarihlerin olması
e) sahip olduğu iç zenginlik


7.Osmanlı Türkçesiyle ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır ?
a) yabancı dil bilgisi ögeleri ve kuralları giderek artan bir yoğunlukla Türkçeye bulaşmaya başlamıştır
b) 16. yüzyıldan 20. yüzyılın başlarına kadar sürmüştür
c) bu dönemde diğer dönemlere oranla daha çok Türkçe eser verilmiştir
d) dil öğretiminde Arapça ve Farsça öğretimi ele alınmıştır
e) yeni kavramlar için sözcük veya terim türetmek gerektiğinde Arapçanın söz varlığından yararlanılmıştır


8.Tanzimat döneminde dilimizde en çok hangi dilden etkilenmiştir ?
a) İngilizce
b) Fransızca
c) Arapça
d) Farsça
e) Almanca


9.Hangisi marka adı iken günümüzde tür adı olarak kullanılan kelimelerden değildir ?
a) selpak
b) neskafe
c) jilet
d) sana yağı
e) arge


10.Hangisi günümüzde Uygur Türkçesinin konuşulduğu alanlardan birisi değildir ?
a) Bulgaristan
b) Moğolistan
c) Kazakistan
d) Rusya Federasyonu
e) Çin


11.Hangisi Türkçenin özelliklerinden değildir ?
a) ses uyumlarının güçlü oluşu
b) yapım eklerinin işlevsel ve sayıca çok olması
c) ural-altay dil ailesinde yer alması
d) yapı bakımından bükümlü bir dil olması
e) yeni sözcük ve terimler üretmenin kolay olması


12.Orhun Yazıtları ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır ?
a) 8. yüzyılın ilk yarısında dikilmiştir
b) kurallı bir dil bilgisiyle yazılmıştır
c) ilk yazılı kaynak olması sebebiyle ilkel bir dille yazılmıştır
d) yazıtlarda deyimler, atasözü niteliği kazanmış söz kalıpları vardır
e) Türk edebiyatında hitabet türünün ilk örneğidir


13.Dildeki soyut kavramları somut kavramlarla anlatmaya ne denir ?
a) somutlama
b) soyutlama
c) teşbih
d) mecaz-ı mürsel
e) istiare


14.Aşağıdaki atasözlerinden hangisi ‘elde etmek istediklerini aşırı biçimde arzulayan kişilere bu uğurda katlanacakları sıkıntıların önemli olmadığını’ anlatır ?
a) bal bal demekle ağız tatlı olmaz
b) eşeğin kuyruğunu kalabalıkta kesme, kimi uzun der kimi kısa
c) bir çiçekle bahar gelmez
d) ahmak misafir ev sahibini ağırlar
e) dervişe ‘‘Bağdat’ta pilav var’’ demişler, ‘‘yalan değilse ırak değil’’ demiş


15.Hangisi ilişki ve nezaket sözlerine örnek değildir ?
a) bir yastıkta kocayın
b) Allah kavuştursun
c) öfke ile kalkan zararla oturur
d) su gibi aziz ol
e) adıyla yaşasın


16.Hangisi bir dilin söz varlığı içinde yer almaz ?
a) sözcük
b) alfabe
c) deyim
d) atasözü
e) terim


17.Türkçede ‘amca, dayı, teyze, baldız’ gibi akrabalık adlarının olması hangi özelliğin göstergesidir ?
a) diğer dillerle yakın ilişkide olduğumuzdan
b) atasözlerimizin çokluğunun
c) çeşitli dillerin etkisi altında kaldığımızın
d) Türkçenin geniş bir coğrafyada konuşulduğunun
e) Türklerde akrabalık bağlarının ve ilişkilerinin güçlü olduğunun


18.Ticari ilişkiler, savaşlar, barışlar, buluşlar, felaketler gibi yeryüzünde yaşanan her olay neye sebep olmuştur ?
a) dillerin birbirini etkilemesine
b) ülkelerin sınırlarını genişletmesine
c) toplumların sürekli inançlarını değiştirmesine
d) bütün toplumların göçebe hayatı terk edip yerleşik hayat düzenine geçmesine
e) bilimsel ve teknolojik gelişmelerin yaşanmasına


19.Hangisi Orhun Yazıtları’nda yer alan alıntı dillerden birisidir ?
a) Arapça
b) Çince
c) Soğdca
d) Manice
e) Grekçe


20.Eski Türkçe Dönemi olarak ifade edilen dönem hangisidir ?
a) Osmanlı Dönemi
b) Selçuklu Dönemi
c) Tunguz Dönemi
d) Göktürk-Uygur Dönemi
e) Anadolu Selçukluları Dönemi


21.Hangisi Eski Türkçe Dönemi’ne ait eserlerden biri değildir ?
a) Kutadgu Bilig
b) Divan-ı Lügati’t Türk
c) Divan-ı Hikmet
d) Garibname
e) Atabetü’l Hakayık


22.Hangisi Arapçanın Osmanlı Türkçesi üzerindeki etkilerinden değildir ?
a) alıntı sözcüklerin çokluklarının, Türkçedeki çokluk ekiyle değil Arapçadaki özgün çokluk biçimleriyle kullanılması
b) Türkçede sözcüklerin cinsiyeti bulunmamasına rağmen Arapçadan geçen sözcüklerde cinsiyet yapısının gözetilmesi
c) eklemeli bir dil olan Türkçede bütün eklerin son ek olması ve Arapçadan alınan kelimelerin de bu kurala göre türetilmesi
d) Arapçanın söz varlığından, kurallarından yararlanılması
e) dilin öğretiminde Arapçanın ölçüt olması böylece sözcük yazımında Türkçeleşmenin büyük ölçüde engellenmesi


23.Hangisi dilimize Fransızcadan girmiş bir kelime değildir ?
a) abone
b) bilet
c) jandarma
d) kabine

e) millet


24.Hangisi batı dillerinin Türkçe üzerindeki etkilerinden değildir ?
a) söz varlığımız yabancılaştırılmıştır
b) Türkçe sözlerin kullanımı azaltılmıştır
c) sözcükler arasındaki ince anlam ayrılıkları yok edilmiştir
d) dilimizde çok anlamlılık kavramının ortaya çıkması sağlanmıştır
e) Türkçenin yazım ve söyleyiş kuralları olumsuz etkilenmiştir


25.Türkçe aşağıdaki dillerden hangisine sözcükler vermemiştir ?
a) Yunancaya
b) İngilizceye
c) İspanyolcaya
d) Almancaya
e) Fransızcaya




1.D 2.B 3.C 4.E 5.D 6.A 7.C 8.B 9.E 10.A 11.D 12.C 13.A 14.E 15.C 16.B 17.E 18.A 19.B 20.D 21.D 22.C 23.E 24.D 25.C
ZSFT Bu Mesajı beğendi.
__________________
Mevlana'ya sormuşlar: ''SEVGİLİ' nasıl olmalı' diye

'dayanılmaz olduğun zamanlarda bile sana dayanılmalı' demiş...
Alıntı ile Cevapla
Alt 01.Şubat.2013, 23:34   Mesaj No:8
Medineweb Usta Üyesi
BİLGE - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:BİLGE isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 17509
Üyelik tarihi: 22.Mart.2012
Arkadaşları:9
Cinsiyet:bayan
Yaş:25
Mesajlar: 276
Konular: 3
Beğenildi:35
Beğendi:1
Takdirleri:21299
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: 'Karacan yayınları' türk dili-I testleri

ÜNİTE 8


1.Hangisi bugün Türkçenin karşılaştığı sorunlardan biri değildir ?
a) kimi sözcüklerin yanlış söylenmesi ve yazılması
b) kimi sözcüklere yanlış anlamlar yüklenmesi
c) her cümlede birkaç yabancı sözcüğe yer verilmesi
d) dilimizin eklemeli bir dil olması
e) iş yerlerinde, ürünlerde yabancı adlar kullanılması


2.Hangisi Türkçeyi konuşanlardan kaynaklı bir sorun değildir ?
a) Türkçenin özelliklerini yeterince kavrayamamak
b) Türkçenin söz varlığının anlam gücüyle donanmamış olmak
c) kendi yetersizliklerini Türkçeye bağlamak
d) yabancı sözcüklerin cazibesine kapılıp Türkçeyi ikinci plana itmek
e) Türk dilinin bilim ve teknoloji dili olmaması sebebiyle konuşan kişi sayısındaki azlık


3.Hangisi Türk dilinin ilk sözlüğüdür ?
a) Divan-ı Lügati’t Türk
b) Kamus-ı Türki
c) Kutadgu Bilig
d) Divan-ı Hikmet
e) Atabetü’l Hakayık


4.Hangisi Türkçenin Osmanlı Devleti zamanında içinde bulunduğu durumlardan biri değildir ?
a) Arapça ve Farsçanın etkisinin artması
b) Aydınların Türkçenin söz varlığından yararlanmamaları
c) özellikle divan edebiyatında ortaya konulan eserlerde Türkçe ifadelere ağırlık verilmesi
d) yeni bir kelime türetirken Arapça ve Farsça kurallarının esas alınması
e) herkes tarafından anlaşılan terimler yerine anlaşılmaz terimlerin kullanılması


5.Hangisi kitle iletişim araçlarında Türkçenin daha güzel kullanılması için yapılması gerekenlerden değildir ?
a) yayımcı kuruluşların daha duyarlı olması
b) zaman zaman yayımcılara yönelik hizmet içi eğitim kursları düzenlemek
c) sunucu ve muhabir seçiminde Türkçeyi kurallı ve etkili biçimde kullanma ölçütünün gözetilmesi
d) yayımcı kuruluşlara Türkçenin sorunlarına yönelik yayınlar hazırlama ve belirli saatlerde yayınlama zorunluluğu getirilmesi
e) her yayımcı kuruluşun öz denetiminin sağlanması


6.’ Daha ne kadar sessiz duracan ‘ cümlesindeki anlatım bozukluğunun sebebi nedir ?
a) ses fazlalığının olması
b) söyleyişte yapılan ses düşmesinin yazıya aktarılması
c) kalın söylenmesi gereken seslerin ince söylenmesi
d) ulama eksikliği
e) uzun ünlülerin kısa söylenmesi


7.Hangisi eklerin eksik veya yanlış yazılmasına örnek bir bozukluk değildir ?
a) minibüsde
b) başlıyacağım
c) anlıyacak
d) ekliyecek
e) meyva


8.Cümlelerin hangisinde ‘de’ bağlacının yazımıyla ilgili bir yanlışlık vardır ?
a) seninde suçun çokmuş bu işte
b) hem senin için hem de benim için önemli bir konu bu
c) burası da güzel bir şehirdir
d) okullarımızda öğrencilere dil bilinci aşılanmalıdır
e) burada senin için de eğlenceli şeyler var


9.Cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı yapılmamıştır ?
a) onun ne yaptığını anladınmı?
b) onun güzelmi güzel bir sesi var
c) çok acıktımmı başım ağrır
d) o kadar anlattık da inandıramadık mı?
e) kültürel ögelerin korunması gerektiğini biliyormusun?


10.Cümlelerin hangisinde sözcüklerin birbiriyle karıştırılmasından kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır ?
a) uzun yıllar karşılıklı mektuplaştılar
b) toplantı daha henüz başlamadı
c) bahçeye ekilen fidanların hepsi kurumuş
d) bizimle geçmişteki anılarını paylaştı
e) imkan ve olanaklara göre hareket etmek gerekir


11.Hangisi dil sorunu olarak kabul edilmez ?
a) söz varlığındaki sözcüklerin yanlış söylenmesi
b) sözcüklerin yanlış anlamda kullanılması
c) olur olmaz her yerde yabancı kökenli sözcüklere yer verilmesi
d) cümlede ögeler arasındaki uyumsuzluklar
e) çok geniş bir coğrafyada kalabalık bir toplum tarafından konuşulması


12. Günümüzde Türkçenin içinde bulunduğu sorunu çözmede en geçerli yol hangisidir ?
a) dilimizde var olan bütün yabancı kökenli kelimeleri atmak
b) teknolojik gelişmelerle ortaya çıkan kelimelere Türkçe köklerden yapım eki yoluyla yeni karşılıklar bulmak
c) yabancı dillerdeki kelime ve kavramları aslını bozmayacak şekilde kullanmak
d) kelimelerin yazıldığı gibi okunmasını sağlamak
e) eğitim kurumlarındaki yabancı dil derslerini kaldırmak


13.Türetilmiş kelimelerden hangisi sözcük türü bakımından diğerlerinden farklıdır ?
a) sevgi
b) başkan
c) yolcu
d) yürüt
e) tuzlu


14.Bilim, teknik, sanat, spor, zanaat gibi çeşitli uzmanlık alanlarının kavramlarına verilen sınırlı ve özel anlamdaki ad hangisidir ?
a) terim
b) deyim
c) mesel
d) atasözü
e) tabir


15.Türkçenin bilim dili olduğunu gösteren ilk örnekler hangi devlete aittir ?
a) Göktürkler
b) Uygurlar
c) Hunlar
d) Karahanlılar
e) Selçuklular


16.Türkçe ne zaman okullarda zorunlu ders haline getirilmiştir ?
a) II. Mahmut döneminde
b) I. Meşrutiyet döneminde
c) Abdülmecit döneminde
d) II. Meşrutiyet döneminde
e) Cumhuriyet döneminde


17.Hangisi üniversite reformu ile Türkçeye yönelik alınan karalardan biri değildir ?
a) üniversite reformu ile Türkçenin bilim dili olarak gelişmesi uğrunda önemli kararlar alınmıştır
b) öğretim üyelerine öğrencilere Türkçe ders malzemesi sağlama zorunluluğu getirilmiştir
c) öğretim üyelerinin Türkçe kitaplar, makaleler yazması istenmiştir
d) Türkiye’de davet edilen yabancı uyruklu öğretim üyelerine Türkiye’de çalışmaya devam edeceklerse üç yıl içinde Türkçe öğrenme zorunluluğu getirilmiştir
e) yabancı uyruklu öğrencilere zorunlu Türkçe dersi getirilmiştir


18.Hangisi Türkiye’de küresel etkileşim sonucu gerçekleşen değişimlerden değildir ?
a) dil etkileşimi sonucu sözcük alımı
b) yaşam tarzındaki değişiklikler
c) ticari hayat
d) insanların karakter yapısı
e) beslenme alışkanlıkları


19.Hangisi kitle iletişim araçlarının dilimize etkilerinden biri değildir ?
a) yeni kelime türetme durumunu ortadan kaldırması
b) söyleyiş bozuklukları
c) cümle düşüklükleri
d) yanlış sözcük kullanımı
e) Türkçenin söz varlığında olmayan yabancı sözcüklere yer verme


20.’Sosyal medya’ kavramıyla ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır ?
a) insanlar yaşadıkları olayları binlerce kişiye duyurabilmektedir
b) haberlerin görüşlerin yayıldığı, ses ve görüntü dosyalarının paylaşıldığı ortamdır
c) ses dosyaları ile konuşmalar, görüntü dosyaları kısa sürede paylaşılmaktadır
d) Türkçenin kullanımı açısından yeni ve yaygın bir alandır
e) sosyal medyadak
i yazışmalar sayesinde Türkçe yapısı bozulmadan gelişmektedir

21.Hangisi sıkça yapılan söyleyiş yanlışlarından değildir ?
a) kısa ünlülerin uzun söylenmesi
b) kelime türetirken aslının değiştirilmesi
c) kalın söylenmesi gereken seslerin ince söylenmesi
d) vurgu yanlışlıkları
e) ses fazlalığı


22.’seviyom, geliyom, bakıyosun’ gibi kelimeler hangi söyleyiş yanlışına örnektir ?
a) ses düşmeleri
b) ses fazlalığı
c) ulama eksikliği
d) ince söylenmesi gereken seslerin kalın söylenmesi
e) hatalı yumuşatma


23.Cümlelerin hangisinde ‘ki’ bağlacının yazımıyla ilgili bir yanlışlık vardır ?
a) mademki bilmiyordun, niye söylemedin?
b) baktık ki gelmiyorsun, gidelim dedik
c) aşağı sokaktaki evlerin hepsi yıkılacakmış
d) görüyorumki sende onun gibi olmuşsun
e) sen ki benim için çok değerlisin


24.Cümlelerin hangisinde ünsüz yumuşaması yoktur ?
a) kitabın konusu çok ağır, bir şey anlamadık
b) anlattıklarının çoğu beni ikna etmedi
c) bunca çalışmaya rağmen hala gerilerdeyiz
d) okul duvarlarının rengini daha canlı yapmalıyız
e) uçağın kanadı fırtına nedeniyle kopmuş


25.Cümlelerin hangisinde gereksiz sözcük kullanımından kaynaklı bir anlatım bozukluğu yoktur ?
a) bu hafta gelemem çünkü ful doluyum
b) attığı golle takımının galip gelmesine yol açtı
c) ilginize ve alakanıza yürekten teşekkür ederim
d) insan, geçmişte yaşadığı deneyimleriyle vardır
e) çocuk, neşeli, sağlıklı ve şen birisiydi




1.D 2.E 3.A 4.C 5.D 6.B 7.E 8.A 9.D 10.C 11.E 12.B 13.D 14.A 15.B 16.D 17.E 18.D 19.A 20.E 21.B 22.A 23.D 24.C 25.B
ZSFT ve şengülcolak bunu beğendiler.
__________________
Mevlana'ya sormuşlar: ''SEVGİLİ' nasıl olmalı' diye

'dayanılmaz olduğun zamanlarda bile sana dayanılmalı' demiş...
Alıntı ile Cevapla
Alt 01.Ağustos.2017, 11:31   Mesaj No:9
Medineweb Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:Hasan Bldkt isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 57537
Üyelik tarihi: 20.Nisan.2017
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesajlar: 56
Konular: 0
Beğenildi:48
Beğendi:43
Takdirleri:27452
Takdir Et:
Standart

Hocam sorularınızı paylasamiyorum neden acaba?

GM 5 Plus cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Alıntı ile Cevapla
Alt 01.Ağustos.2017, 13:00   Mesaj No:10
Medineweb EDİTÖRÜ
Medineweb Emekdarı
nurşen35 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:nurşen35 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 38944
Üyelik tarihi: 09.Şubat.2014
Arkadaşları:54
Cinsiyet:Bayan
Mesajlar: 7.339
Konular: 559
Beğenildi:2070
Beğendi:1372
Takdirleri:1649761
Takdir Et:
Standart

Alıntı:
Hasan Bldkt Üyemizden Alıntı Mesajı göster
Hocam sorularınızı paylasamiyorum neden acaba?

GM 5 Plus cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Hasan hocam soruları paylaş bölümü var her sayfanın hemen sağ alt kısmında twitter ya da face de paylaşabilirsiniz..
__________________
O (cc)’NA SIĞINMAK AYRICALIKTIR
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 3 Kişi okuyor. (1 Üye ve 2 Ziyaretçi)
manyetik
Seçenekler

Yukarıdaki Konu Başlığına Benzeyen,Medineweb'de Otomotik Bulunan 5 Konu Aşağıda Listelenmiştir
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
türk dili 2 notlarımız mehmet akif2 Türk Dili 2 15 22.Nisan.2017 15:33
Türk dili -2- 1.ünite EyMeN&TaLhA Türk Dili 2 5 15.Şubat.2017 15:09
türk dili 1 notlarımız mehmet akif2 Türk Dili 1 215 16.Aralık.2016 21:48
'Karacan yayınları' inkılap tarihi-1 testleri BİLGE İnkilap Tarihi 1 16 14.Nisan.2014 18:49
Türk dili notları makbergülü Türk Dili 1 0 09.Nisan.2013 08:55

Yeni Sayfa 1

www.medineweb.net Ana Sayfa

Tefekküre Davet Köşesi

Medineweb Sosyal Medya Guruplarımıza Katılın

facebookacebook   twitter Twitter   InstagramInstagram

  Medineweb Ana Sayfasının en iyi Görüntüsü 1280*768 olarak ayarlıdır.

 Camii Vakitmatik



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267