Medineweb Forum/Huzur Adresi
Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.İLAHİYAT-ÖNLİSANS -AÇIK ÖĞRETİM FAKÜLTESİ.::. > 2.SINIF*Bahar Dönemİ* > Türk Dili 2

Konu Kimliği: Konu Sahibi Milena,Açılış Tarihi:  01 Ocak 2012 (23:31), Konuya Son Cevap : 01 Ocak 2012 (23:31). Konuya 0 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 01 Ocak 2012, 23:31   Mesaj No:1
Medineweb Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:Milena isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 14934
Üyelik T.: 03 Aralık 2011
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 58
Konular: 23
Beğenildi:31
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart 2010-2011 Öğretim Yılı Güz Dönemi 2. Sınıf Final Soruları Türk Dili

2010-2011 Öğretim Yılı Güz Dönemi 2. Sınıf Final Soruları Türk Dili

TÜRK DıLı


1)Anadolu diyalektolojisi ile ilgili çalışmalara aşağıdakilerden hangisi öncülük etmiştir?

A)Ahmet Caferoğlu
B)Alman Türkolog Doerfer
C)Kaşgarlı Mahmut
D)Ömer Seyfettin
E)Hüseyin Nihat Adsız

2)Aşağıdakilerden hangisi Ural-Altay dil ailesinden biri değildir?

A)Fince
B)Macarca
C)Türkçe
D)Moğolca
E)Arapça

3)Türkiye Türkçesi’nin yazımında hangi yıla kadar Arap alfabeleri kullanılmıştır?

A)1926
B)1927
C)1928
D)1930
E)1933

4)” Doğrusu….okuduklarım da oluyor, bu kez yavanlıkları bunaltıyor beni.Kendilerini pek büyük gördüklerinden midir nedir? Uslarına ne gelirse yazı yazıveriyorlar.Dedikleri birbirini tutuyor mu, tutmuyor mu , aldırmıyorlar orasına.”

Yukarıdaki parçada boş bırakılan yeri aşağıdaki deyimlerden hangisi en uygun şekilde tamamlar?

A)keyfini çıkarıp
B)dişimi sıkıp
C)bağrıma basıp
D)kendimi kaybedip
E)dilimi tutup

5)”Dil insanlar arasında anlaşmayı sağlayan sosyal bir kurumdur.” ıfadesi dilin hangi özelliği ile ilişkilidir?

A)Dil canlı bir varlıktır
B)Dil işaretler sistemidir.
C)Dil, seslerden örülmüş bir varlıktır.
D)Dil, kişiye özgü değil, toplumla vardır.
E)Dilin kendine özgü yasaları vardır.

6)Aşağıdakilerden hangisi Güney batı grubu Türk lehçeleri arasında yer almaz?

A)Türkmen Türkçesi
B)Türkiye Türkçesi
C)Çuvaş Türkçesi
D)Azerbaycan Türkçesi
E)Gagauz Türkçesi

7)Dillerin yapı bakımından sınıflandırılması aşağıdakilerden hangisinin çalışmalarına dayanmaktadır?

A)Paul Regnaud
B)A.Maksimov
C)Adam Smith
D)Hilaire de Barenton
E)August Scleicher

8)Aşağıdakilerden hangisinde sözcüklerin tümü hem ad hem de eylem olarak kullanılmaktadır?

A)boy-kar-pis
B)gece-git-bil
C)kuş-yüz-taş
D)gül-yağ-düş
E)san-pembe-dokuz

9)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ikileme eş anlamlı sözcüklerden meydana gelmiştir?

A)ınsanı baştan ayağa süzmeyi çok sever.
B)Küçüklüğünden beri hatır gönül nedir bilmez.
C)Bayram coşkusuyla genci ihtiyarı sokağa dökülmüştü.
D)Son senesi olduğu için gece gündüz ders çalışıyor.
E)Görüşmeyeli aşağı yukarı beş yıl oldu.

10)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir sıfat tamlaması vardır?

A)Keskin sirke küpüne zarar.
B)Gülün rengi solmuş.
C)Bilgisayarın klavyesinin tuşlarını temizledim.
D)Köye asfalt yol yapıldı.
E)Evin içini çocuk sesleri doldurdu.

11)Aşağıdaki cümlelerin hangisi “kim, ne, ne zaman, nereye” sorularına sırasıyla yanıt vermektedir?

A)Bu sabah içimde anlatılmaz bir sıkıntı vardı.
B)Yaşlı kadın yolun kenarına aniden çökmüştü.
C)Çocuklar bu akşam sinemaya gidecekler.
D)Dün kardeşim Bursa’ya gitti.
E)Biz Akçay’da her yıl tatil yaparız.

12)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sözcüğün yanlış kullanılmasından kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır?

A)Sanatçı topluma borcunu yapıtlarıyla öder.
B)Her gün fıkra yazmak sanıldığı kadar kolay bir iş değildir.
C)Kımıldamadan oturur, çevresine bakınır,kimseyle konuşmazdı.
D)Çöpten yayılan kokular tüm çevreyi kapsıyordu.
E)Sonra tekrar başladı aynı şeyleri anlatmaya.

13)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek eylemin yazımı yanlıştır?

A)Gördüğümde çok bitkindi.
B)Gelirse görüşürüz.
C)Üstü başı çok tozluydu.
D)Ceketi kalındı.
E)Bugün iyiymiş.

14)Aşağıdaki altı çizili sözcüklerin hangisinde yazım yanlışı vardır?

A)Kreşin en sevimli çocuklarından biriydi.
B)Son bir kez daha görmek için geldi.
C)Tek istediği Türkiye’yi son bir defa görmekmiş.
D)Sınavda başarısız olacağını hissetmişti.
E)Geleceğimi söylemeyi unuttum.

15)Onu doktora götürmek kesinlikle mümkün olmayabilirdi.

Bu cümledeki anlatım bozukluğunun nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

A)Yazım yanlışı
B)Gereksiz yardımcı eylem kullanılması
C)Noktalama eksikliği
D)Çelişen sözler kullanılması
E)Tümleç eksikliği

16)” Her belirti hastalık demek anlamına gelmez.”

Yukarıdaki cümlede anlatım bozukluğunu gidermek için aşağıdakilerden hangisi yapılmalıdır?

A)” demek” sözcüğü atılmalı
B)”Her belirti” yerine “belirtiler” sözcüğü getirilmeli
C)”hastalık”tan sonra “başlamış” sözcüğü getirilmeli.
D)”gelmez” yerine “taşımaz” sözcüğü getirilmeli
E)”belirti”den sonra “kesinlikle” sözcüğü getirilmeli.

17)”Müdürümüz 3 gün önce yapılan toplantıya….gelmedi”. cümlesinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilirse cümlenin noktalama işareti değişir?

A)hazırlıklı
B)uçakla
C)niçin
D)bilerek
E)vaktinde

18)Aşağıdakilerden hangisi eksiltili (kesik) bir cümledir?

A)Ya devlet başa ya kuzgun leşe
B)Aç at yol almaz, aç it av almaz.
C)Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur.
D)Ağaç meyvesi olunca başını aşağı salar.
E)Aç tavuk kendini buğday ambarında sanır.

19)”Merhaba kekik (1) Merhaba karamuk (2) Merhaba kuzukulağı (3) Yeşilin mübarek olsun ebegümeci (4) Sen hep böyle fincan fincan mı çiçek açarsın ayva ağacı (5) “

Yukarıda numaralanmış sözcüklerin hangisine ünlem işareti konulamaz?

A)1
B)2
C)3
D)4
E)5

20)Aşağıdaki cümlelerin hangisi yapısına göre basit, anlamına göre olumludur?

A)ışe bir başlasa sonunu getirir.
B)Bugüne kadar o çocuk düzensiz değildi.
C)Ona buna el açmak çok ağarına gidiyordu.
D)Arzu ödevlerini bitirmiş değil.
E)Bu işe girmek istiyorsan şu formu doldurmalısın.

CEVAP ANAHTARI = 1)A 2)E 3)C 4)B 5)D 6)C 7)E 8)D 9)B 10)A 11)C 12)D 13)B 14)E 15)D 16)A 17)C 18)A 19)E 20)B
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Milena 'in açmış olduğu son 5 Konu Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Yeterlilik Sınavı Stajer Vaiz İçin 2011 Çıkmış... Vaiz - Vaize Yeterlilik Sınavı Milena 0 1960 02 Şubat 2012 22:36
Yeterlilik Sınavı Müezzin Kayyım İçin 2011 Çıkmış... İmam-Hatip/Müezzin DHBT Sınavı Milena 0 2445 02 Şubat 2012 22:33
Yeterlilik Sınavı İmam Hatip İçin 2011 Çıkmış... İmam-Hatip/Müezzin DHBT Sınavı Milena 0 2508 02 Şubat 2012 22:31
İlahiyat Önlisans 2.Sınıf Yaşayan Dünya Dinleri... Yaşayan Dünya Dinleri nurşen35 4 8941 02 Şubat 2012 11:20
İlahiyat Önlisans 2.Sınıf Yaşayan Dünya Dinleri... Yaşayan Dünya Dinleri sahra123 20 17082 02 Şubat 2012 10:47

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Forum Ana Kategori Başlıkları

Cevaplar Son Mesajlar
2010-2011 Öğretim Yılı Güz Dönemi 2. Sınıf Final Soruları İslam Düşünce Tarihi Milena İslam Düşünce Tarihi 1 10 Ekim 2017 14:58
2010-2011 Öğretim Yılı Güz Dönemi 2. Sınıf Final Soruları Din Psikolojisi Dersi Milena Din psikolojisi 0 15 Ocak 2012 23:50
2010-2011 Öğretim Yılı Güz Dönemi 2. Sınıf Final Soruları Günümüz Fıkıh Problemleri Milena Günümüz Fıkıh Proplemleri 0 01 Ocak 2012 23:29
2010-2011 Öğretim Yılı Güz Dönemi 2. Sınıf Final Soruları İslam Mezhepler TarihiDersi Milena İslam Mezhepler Tarihi 0 01 Ocak 2012 23:29
2010-2011 Öğretim Yılı Güz Dönemi Aof ılahiyat 2. Sınıf Final Soruları Tefsir Dersi Milena Tefsir 0 01 Ocak 2012 23:24

Yeni Sayfa 1

www.medineweb.net Ana Sayfa

Tefekküre Davet Köşesi

Medineweb Sosyal Medya Guruplarımıza Katılın

facebookacebook   twitter Twitter   InstagramInstagram

Medineweb Alemdarhost sunucularında barındırılmaktadır.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283