ELMA SİRKESİ (Ev yapımı)-Medineweb Mutfağı Toplam 1 Eklenti bulunuyor. [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] SİRKE YAPIMI Akşam olunca kuzucuklarınızı yanınıza alıyorsunuz…kucağınıza koca bir kap dolusu elmayı da alıyorsunuz..hem onlarla sohbet ediyorsunuz hemde soyduğunuz elmalardan eşinize ve kuzucuklarınıza ikram ediyorsunuz..artık koca bir kap elmadan sadece kabukları ve eşikleri kalmış olmalı.. Malzemeler 5 lt’lik kavanoz için ölçü; 1 çay bardağı nohut 1/2 çaybardağı bulgur 1/2 çay bardağı şeker( 2-3 yemek kaşığı bal olursa çok daha iyi olur) – Cam kavanoza yarısına kadar su koyun – Nohutu, bulguru ve şekeri su koyduğunuz cam kavanoza ilave edin. – Sonra da o kuzucuklarınızla yediğiniz elmaların kabuklarını ve eşilerini ilave edin.. – Kavanozun ağzına bir tülbent örtüp, bağlayın. İşte hepsi bu kadar…ne kadar da basitmiş değil mi? Şimdi oluşum aşamalarından bahsetmem gerek..bu ilk kez yapacaklar için çok önemli – Sirkeniz yaklaşık 40 gün boyunca bu şekilde kalmalı.. – Sirkeden zaten bildiğimiz sirke kokusu gelmeye başlayınca olmuş demektir. – Ayrıca bir de misafirleriniz olabilir..bunlar sirke sinekleri.. – Bu sinekler , her ne hikmet se bir süre sonra yok oluyor..( bunu da ancak sırrın sahibi ALLAH bilir) – Yaklaşık 2 ay olunca sirkenizi 2-3 kat tülbentten süzün..çünkü bundan sonra meyveler çürümeye başlar.. – Kavanozunuza süzdüğünüz sirkeyi tekrar koyun.. – İçine 2 yemek kaşığı bal koyun..bu sirkenin keskin olmasını sağlayacaktır.. – Artık ağzını kapatıp serin bir yerde aylarca muhafaza edebilirsiniz.. DİĞER ÖNEMLİ BİLGİLER – Sirke oluşum sırasında 15-25 derece arasında muhafaza edilmelidir. – Ortam ılık ve mutlaka karanlık olmalıdır..o nedenle toprak küplerde daha iyi sonuç alınabilir. – Yine bu nedenle elma sirkesi ilk baharda, üzüm sirkesi de sonbaharda yapılmalıdır. – Bütün sirkeler aynı teknikle yapılabilir. – iyi sirke berrak olur..ama bulanık ta olsa kullanılabilir.. – Oluşum aşamasında kavanozun ağzı kesinlikle kapatılmamalıdır..havayla temas fermantasyonu sağlar..aksi halde alkolleşir. – 40 günün sonunda sirkenizin ağzında deniz anasına benzer beyaz bir tabaka oluşur..buna SİRKE ANASI denir.. – Bu sirke anasını bir sonraki sirkenizi yapmak için maya olarak kullanabilirsiniz. – Bu durumda nohuta ve bulgura gerek yok.sadece sirke anası ve bal yeterli. Son bir şey daha söyleyim..özellikle hiç ev sirkesi yemeyenler ve yapmayanlar için..ev sirkesinin tadı hazır sirkelerinkinden çok farklıdır..bu nedenle hazır tadı bulamazsanız ” olmadı yapamadım” diye düşünmeyin İşte hepsi bu kadar..ALLAH ağız tadıyla yemek nasip etsin.. Afiyet şifa bal olsun… Halil İbrahim bereketi versin inşALLAH.. Alıntıdır... |
Toplam 1 Eklenti bulunuyor. Gelelim.benim yaptiğım sirkeyeeee:):) [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] Aynı yontemle 3 tane ayri ayrı kavanoza mis gibi mis elmalarınin kabuklarinı ve yenmeyen elmaları,diğer malzemeleri koydum (büyük kavanoz yoktu)))) Sonra hepsine ayrı ayrı tülbent bulamadim..o kuzunun küçülen patik coraplarinı kavanozların tepesine geçirdim:) Bizimkide bone iştesfhfgshsfhsgh Aynı yontemle 40 gun bekleyecez artık..bugun ilk gun 40 sonra ne oluyor yada arada neler gelisiyor..o sirke bocekleride dahil hepsini paylasayım..bende merakla sonucu bekliyorum..hadi hayırlısı |
İlk bir hafta hergun karıstırıliyormuş..sonrasında haftada bir karıştırıyoruz.. Sirke sinekleride daha gelmedi:))))sabirla beklicez..daha 10 gun olmuş..evet000 |
mis gibi elma sirkemiz oldualkış000 sirke sinekleri geldiler,gittiler:)sirke anası denilen tabakada oluştu,onu da alıp ağzı kapalı bir kapla dolaba kaldırdık,karışımı tel süzgeçten geçirerek süzdüm,birazda böyle bekletelim..sonrasında şişeleyip dolaba kaldırıcaz..yapanların ellerine sağlık...şifa olsun inşAllahc* |
Ellerinize ve emeklerinize sağlık çok teşekkürler sağolun. |
Emine hocam elmalariniz doğal.demekki ..elmalar doğal olmayinca sinekler gelmezmiş ;)hani hatirlatmis olayim elma sirkesi yapinca benim.neden sineklerim.yok diye endişelenmesinler:) |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
emine süzüp şişeye konmuş halinin resmini de paylaşsaydın |
Toplam 1 Eklenti bulunuyor. Buda boneli kavanozlardan alınmış, süzulup şiselenmiş hali sirkemizin. [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] Sadece tel süzgecgen gecirdim..biraz tortusu kalsin istedim.Siz tülbenttende süzerek daha tortusuz sirke elde edebilirsiniz..İslem bitti..Herhalde olmuştur👌İnşallah sirke elde etmişimdirgülümseyen000 efenim gonül rahatlığıyla tuketebiliriz.. |
SAAT: 23:43 |
vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
User Alert System provided by
Advanced User Tagging v3.2.6 (Lite) -
vBulletin Mods & Addons Copyright © 2024 DragonByte Technologies Ltd.