Medineweb Forum/Huzur Adresi

Medineweb Forum/Huzur Adresi (https://www.forum.medineweb.net/)
-   Turşular (https://www.forum.medineweb.net/780-tursular)
-   -   ELMA SİRKESİ (Ev yapımı)-Medineweb Mutfağı (https://www.forum.medineweb.net/tursular/33338-elma-sirkesi-ev-yapimi-medineweb-mutfagi.html)

Mihrinaz 08 Kasım 2016 21:18

ELMA SİRKESİ (Ev yapımı)-Medineweb Mutfağı
 
Toplam 1 Eklenti bulunuyor.
[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]


SİRKE YAPIMI

Akşam olunca kuzucuklarınızı yanınıza alıyorsunuz…kucağınıza koca bir kap dolusu elmayı da alıyorsunuz..hem onlarla sohbet ediyorsunuz hemde soyduğunuz elmalardan eşinize ve kuzucuklarınıza ikram ediyorsunuz..artık koca bir kap elmadan sadece kabukları ve eşikleri kalmış olmalı..

Malzemeler
5 lt’lik kavanoz için ölçü;

1 çay bardağı nohut
1/2 çaybardağı bulgur
1/2 çay bardağı şeker( 2-3 yemek kaşığı bal olursa çok daha iyi olur)

– Cam kavanoza yarısına kadar su koyun

– Nohutu, bulguru ve şekeri su koyduğunuz cam kavanoza ilave edin.

– Sonra da o kuzucuklarınızla yediğiniz elmaların kabuklarını ve eşilerini ilave edin..

– Kavanozun ağzına bir tülbent örtüp, bağlayın.

İşte hepsi bu kadar…ne kadar da basitmiş değil mi?

Şimdi oluşum aşamalarından bahsetmem gerek..bu ilk kez yapacaklar için çok önemli

– Sirkeniz yaklaşık 40 gün boyunca bu şekilde kalmalı..

– Sirkeden zaten bildiğimiz sirke kokusu gelmeye başlayınca olmuş demektir.
– Ayrıca bir de misafirleriniz olabilir..bunlar sirke sinekleri..
– Bu sinekler , her ne hikmet se bir süre sonra yok oluyor..( bunu da ancak sırrın sahibi ALLAH bilir)

– Yaklaşık 2 ay olunca sirkenizi 2-3 kat tülbentten süzün..çünkü bundan sonra meyveler çürümeye başlar..

– Kavanozunuza süzdüğünüz sirkeyi tekrar koyun..

– İçine 2 yemek kaşığı bal koyun..bu sirkenin keskin olmasını sağlayacaktır..

– Artık ağzını kapatıp serin bir yerde aylarca muhafaza edebilirsiniz..

DİĞER ÖNEMLİ BİLGİLER
– Sirke oluşum sırasında 15-25 derece arasında muhafaza edilmelidir.
– Ortam ılık ve mutlaka karanlık olmalıdır..o nedenle toprak küplerde daha iyi sonuç alınabilir.
– Yine bu nedenle elma sirkesi ilk baharda, üzüm sirkesi de sonbaharda yapılmalıdır.
– Bütün sirkeler aynı teknikle yapılabilir.
– iyi sirke berrak olur..ama bulanık ta olsa kullanılabilir..
– Oluşum aşamasında kavanozun ağzı kesinlikle kapatılmamalıdır..havayla temas fermantasyonu sağlar..aksi halde alkolleşir.
– 40 günün sonunda sirkenizin ağzında deniz anasına benzer beyaz bir tabaka oluşur..buna SİRKE ANASI denir..
– Bu sirke anasını bir sonraki sirkenizi yapmak için maya olarak kullanabilirsiniz.
– Bu durumda nohuta ve bulgura gerek yok.sadece sirke anası ve bal yeterli.

Son bir şey daha söyleyim..özellikle hiç ev sirkesi yemeyenler ve yapmayanlar için..ev sirkesinin tadı hazır sirkelerinkinden çok farklıdır..bu nedenle hazır tadı bulamazsanız ” olmadı yapamadım” diye düşünmeyin

İşte hepsi bu kadar..ALLAH ağız tadıyla yemek nasip etsin.. Afiyet şifa bal olsun… Halil İbrahim bereketi versin inşALLAH..

Alıntıdır...

Mihrinaz 08 Kasım 2016 21:25

Toplam 1 Eklenti bulunuyor.
Gelelim.benim yaptiğım sirkeyeeee:):)

[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Aynı yontemle 3 tane ayri ayrı kavanoza mis gibi mis elmalarınin kabuklarinı ve yenmeyen elmaları,diğer malzemeleri koydum (büyük kavanoz yoktu))))

Sonra hepsine ayrı ayrı tülbent bulamadim..o kuzunun küçülen patik coraplarinı kavanozların tepesine geçirdim:)
Bizimkide bone iştesfhfgshsfhsgh

Aynı yontemle 40 gun bekleyecez artık..bugun ilk gun 40 sonra ne oluyor yada arada neler gelisiyor..o sirke bocekleride dahil hepsini paylasayım..bende merakla sonucu bekliyorum..hadi hayırlısı

Mihrinaz 17 Kasım 2016 08:09

İlk bir hafta hergun karıstırıliyormuş..sonrasında haftada bir karıştırıyoruz..
Sirke sinekleride daha gelmedi:))))sabirla beklicez..daha 10 gun olmuş..evet000

Mihrinaz 18 Aralık 2016 13:46

mis gibi elma sirkemiz oldualkış000 sirke sinekleri geldiler,gittiler:)sirke anası denilen tabakada oluştu,onu da alıp ağzı kapalı bir kapla dolaba kaldırdık,karışımı tel süzgeçten geçirerek süzdüm,birazda böyle bekletelim..sonrasında şişeleyip dolaba kaldırıcaz..yapanların ellerine sağlık...şifa olsun inşAllahc*

Gönül_Dostu 18 Aralık 2016 17:41

Ellerinize ve emeklerinize sağlık çok teşekkürler sağolun.

Esma_Nur 18 Aralık 2016 20:15

Emine hocam elmalariniz doğal.demekki ..elmalar doğal olmayinca sinekler gelmezmiş ;)hani hatirlatmis olayim elma sirkesi yapinca benim.neden sineklerim.yok diye endişelenmesinler:)

Mihrinaz 18 Aralık 2016 20:27

Alıntı:

Esma_Nur Üyemizden Alıntı (Mesaj 404808)
Emine hocam elmalariniz doğal.demekki ..elmalar doğal olmayinca sinekler gelmezmiş ;)hani hatirlatmis olayim elma sirkesi yapinca benim.neden sineklerim.yok diye endişelenmesinler:)

karanlık ve dar bir yere koymuştum,sirke sinekleri olduğunu anlayamadım açıkası önce,ama tariftede belirtildiği gibi,zaman sonra yok oldular..elmalarım köy elmasıydı..2 kilo felan..bunuda öğrenmiş olduk,pazardan alıp yapayım ne olacakki diye düşünmüştüm..sineklerim olmayacaktı demekki:):)sirke işine el atacağa benziyorum artıkgülümseyen000nar kabukları,portakal kabuğu biriktirmeye başladım dolapta şaka gibi:) temizlikte kullanılabilirmiş..benimki biraz heveslik herhalde.geçer diye ümitediyorum..yoksa küp küp sirke yapmaya başlicamgülümseyen000

Esma_Nur 18 Aralık 2016 20:54

Alıntı:

Mihrinaz Üyemizden Alıntı (Mesaj 404810)
karanlık ve dar bir yere koymuştum,sirke sinekleri olduğunu anlayamadım açıkası önce,ama tariftede belirtildiği gibi,zaman sonra yok oldular..elmalarım köy elmasıydı..2 kilo felan..bunuda öğrenmiş olduk,pazardan alıp yapayım ne olacakki diye düşünmüştüm..sineklerim olmayacaktı demekki:):)sirke işine el atacağa benziyorum artıkgülümseyen000nar kabukları,portakal kabuğu biriktirmeye başladım dolapta şaka gibi:) temizlikte kullanılabilirmiş..benimki biraz heveslik herhalde.geçer diye ümitediyorum..yoksa küp küp sirke yapmaya başlicamgülümseyen000

Siz yapin hocam.bize yollarsiniz fazla gelen sirkeleri:))) iyiki pazardan alip yapmamisiniz ypksa sinek çiftliğiniz olmayacakti:)))

mehmet akif2 19 Aralık 2016 10:13

emine süzüp şişeye konmuş halinin resmini de paylaşsaydın

Mihrinaz 22 Aralık 2016 20:33

Toplam 1 Eklenti bulunuyor.
Buda boneli kavanozlardan alınmış, süzulup şiselenmiş hali sirkemizin.

[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Sadece tel süzgecgen gecirdim..biraz tortusu kalsin istedim.Siz tülbenttende süzerek daha tortusuz sirke elde edebilirsiniz..İslem bitti..Herhalde olmuştur👌İnşallah sirke elde etmişimdirgülümseyen000 efenim gonül rahatlığıyla tuketebiliriz..


SAAT: 23:43

vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.2.6 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2024 DragonByte Technologies Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306