Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM GENEL.::. > Edebiyat > Makale ve Köşe Yazıları

Konu Kimliği: Konu Sahibi FATİH KARAN,Açılış Tarihi:  13 Eylül 2009 (22:35), Konuya Son Cevap : 18 Eylül 2009 (03:59). Konuya 1 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 13 Eylül 2009, 22:35   Mesaj No:1
Medineweb Acemi Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:FATİH KARAN isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 6929
Üyelik T.: 08 Şubat 2009
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Yaş:96
Mesaj: 19
Konular: 6
Beğenildi:0
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart SÖZÜN ÖZÜ

SÖZÜN ÖZÜ

"Söz" arapçada “kelam” olarak ses bulur. Manası “kelam” olarak geçen söz köşkünün tuğlalarını oluşturan “kelime”, ve bunların da muhafaza edilip arşivlenmesinde ilk ve son rolü oluşturan “kalem” de aynı kökten türemiştir. Öyle ki Allah (c.c.) Kur’an’ da çok önem arzettiğini betimlemenin bir yöntemi olan yemin ‘vav’ ını (güneş için, ay için, gök için, yer için, zamanın belirli anları için) vurgu yaptığı gibi “kalem” içinde kullanmıştır ve bu kavramın insan için ne kadar önemli olduğunu vurgulamıştır.

Hemen sonrasında ise onun yazmış oldukları kelimelere yemin olsun diye giriş yapmıştır. Kalem suresine “Nun ve’l kalemi veme yesturun” (Kalem:1) "Kaleme ve yazdıkları kelam üzerine yemin olsun" diye katından biz insanlara lütufta bulunan Allah (c.c.) söz kelimesini “Kendisinde hiç şüphe bulunmayan” (Bakara:2) edasıyla başladığımız Kur’an’ da yüzden fazla zikretmesinin ve zikredilmesini istemesinin elbetteki nüzul-ü şerefinin sebebi aşikardır.

Yarattıklarını söz ile muhatap alan Allah (c.c.) Hz. Adem (a.s.)’ in öğrendiği sözlerle meleklerden üstün kılındığını ıspatlamış ve işlediği günahtan kurtulup affedilmesine sebep olacak tevbeyide yine öğrettiği sözler ile kabul buyurmuştur. “Fakat Adem Rabbinden aldığı bir takım kelimelere sarıldı, (Allah’) da onun tevbesini kabul etti. Çünkü O, evet O’ ydu tevbeleri kabul etme makamında olan, her işinde merhamet sahibi olan” (Bakara:37)

Hz. Musa (a.s.)’ a kor gibi alev alev yanan bir ağaçtan seslenen Allah (c.c.), Hz. Nuh (a.s.), Hz. Süleyman (a.s.), Hz. İsa (a.s.), Hz. İbrahim (a.s.) gibi diğer tüm peygamberlerini de muhatap alırken kelam ile hitap etmiştir, Peygamberlerin kavimlerine seslenmelerini de “gul” de ki kelamı ile muhatap almalarını bildirmiştir.

Hatibin söylediği sözün muhatabında değer bulması için etkili söylem gücünün varlığına inanması gerekmektedir. Elbette ki sözü biz söyleriz, tesirini Allah (c.c.) bırakır. Fakat muhatabın gönlünde güller açacak sözleri söylerken tesirini etkili kılması için Allah (c.c.)’ tan dua ile rücu ettiğimiz vakit (Ye eyyuhellezine amenu lime tegulune mele tef’elun) “Ey iman edenler; yapmayacağınız şeyi neden söylersiniz?” ayetinide mihenk kabul etmek gerekmektedir. Sözünüzde etki istiyorsanız eyleminizdeki tepki ile güçlendirin ki sözünüz öze varsın. Öyle ki yürek dilini kullanmadan söylenen sözün, muhatabın kalbine nakşetmesini beklemek, söze de, sözün sahibine de, dinleyene de haksızlık etmekten daha öteye gitmez. Hatibinden dört kanatlı kelebek gibi çıkan söz, misafirini ağarlayacak ev sahibinin yüreğinde gülleri açmış vaziyette beklenmiyorsa ikramdan söz etmekte haksızlık olur. Çünkü söz nereden çıkarsa oraya varır. Dudaktan çıkan söz kulakta kalır. Yürekten çıkan söz ise yüreğe varır.

Sözün özde var olunca karşı konulamayacak bir güç olacağına inanan şairimiz Yunus Emre’ de ;

Söz ola kese savaşı,
Söz ola kestire başı,
Söz ola ağulu aşı,
Yağ ile bal ede bir söz.

Dörtlüğünde betimlediği gibi Peygamber (s.a.v.)’ in tek sözü ile karşı konulması mümkün görünmeyen bir savaşa, daha başlamadan önce son verilmesi de, Yavuz Sultan Selim’ in tek kelamı ile başağa durmuş kellelerin vurulması da, nice ikram ve davetlerin, içinde bulunmayan hoşnida tatlı bir söz ile amacına ulaşamaması ve ikramsız bir muhabbetin sakinlerinin gönül payitahtında ne çiçekler açtığına da şahit olunmuştur.

Sözlerinin tesirini yaşantılarına aktaran Hz. Hamza (r.a.) ve Hz. Mus’ab (r.a.) hakkında inzal olup nüzul sebep bulan ayette de Allah (c.c.); “Mü’minler içerisinde Allah (c.c.) adına verdikleri söze sadık kalan nice yiğitler var. Onlardan kimi kendini adak olarak sunmuş, kimi de sırasını beklemektedir fakat asla sözünden dönmemektedir.” (Ahzap:23) buyurmuştur.

Yaradılanların malikine, Yaratılana söz ile hamdetmeyi, söz ile af dilemeyi öğreten sözün sahibine Hamdolsun. Hamdolsun O' na ki, ona hamdetmemiz için bizden razı olacağı ibadet yolunu da öğretti ve yarattıklarını kelam ile muhatap aldı, muhataplarından söz alarak hayat yoluna başlamayı nasip etti. Bizleri yoktan var etti ve varlığından haberdar etti. Yarattıkları içerisinde bizleri en şerefli kıldı. “Biz insanı Ahseni takvim üzere yarattık” (Tin:4)

Bunca nimeti verene öğrettiği kelam ile; O' na "hamdolsun...
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi FATİH KARAN 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
ALLAH SEVER (1) Makale ve Köşe Yazıları FATİH KARAN 2 2204 10 Nisan 2010 00:08
KUR’ ANA SORU SORUN Makale ve Köşe Yazıları FATİH KARAN 6 2292 20 Ocak 2010 01:15
MUTEDİL OLMAK Makale ve Köşe Yazıları Yitiksevda 2 2285 13 Eylül 2009 22:39
İŞİTTİK, YA İTAAT ETTİK Mİ? Makale ve Köşe Yazıları Mihrinaz 6 2656 13 Eylül 2009 22:37
SÖZÜN ÖZÜ Makale ve Köşe Yazıları Yitiksevda 1 2191 13 Eylül 2009 22:35

Alt 18 Eylül 2009, 03:59   Mesaj No:2
Medineweb Emekdarı
Yitiksevda - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Yitiksevda isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 2
Üyelik T.: 10 Nisan 2008
Arkadaşları:3
Cinsiyet:Erkek
Memleket:MALAZGIRT
Yaş:47
Mesaj: 5.078
Konular: 295
Beğenildi:124
Beğendi:24
Takdirleri:153
Takdir Et:
Standart RE: SÖZÜN ÖZÜ

Sözün en güzeli Allah'ın kelamıdır.Sözün nerde ne için kullanılacağını bilmek İslami şahsiyete değer katar Çünkü Söz vardır yeri ve zamanına göre söylenmelidir Ama zamansız olarak söylendiği vakit söz olmaktan ziyade anlamsız olur.

Müslüman kişilikler hangi sözü hangi ortamda ve durumda kullanacaklarını iyice bilmelidirler yoksa o söz sahibine bir leke olarak dönebilir.Yani ağzımızdan çıkanı kulağımız duyuyormu sözü boş yere söylenmemiştir.Allah bu konuda bizleri İtidali elden bırakmayan kişiliklerden eylesin.

Fatih Kardeşimizin nasihat bazındaki bu güzel makalesinden dolayı teşekkür ediyorum Allah hepimizden razı olsun.
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Sözün yara olduğu kökler-etimoloji Kara Kartal Bunları Biliyor muydunuz? 10 11 Ağustos 2022 22:29
Sözün Kalbi Duadır HakikaT Makale ve Köşe Yazıları 5 21 Ekim 2014 15:33
Sözün Söz Olur Besmeleyle... su damlası Şiirler ve Şairler 0 23 Eylül 2014 20:57
Sözün güzelini söyledi hansa (r.a) MusabBinumeyr Ashab-Kiram(r.a) 2 11Haziran 2012 23:36
Sözün hükme bağlanmasındaki ölçü _bülbül_ Ölüm-Ahiret-Sırat-Mizan-Kader 0 13 Nisan 2009 12:47

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.