Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM GENEL.::. > Edebiyat > Makale ve Köşe Yazıları

Konu Kimliği: Konu Sahibi HALUK GÜMÜŞTABAK,Açılış Tarihi:  11 Aralık 2009 (20:49), Konuya Son Cevap : 07 Kasım 2010 (22:56). Konuya 29 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 11 Aralık 2009, 20:49   Mesaj No:1
Medineweb Sadık Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:HALUK GÜMÜŞTABAK isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 10862
Üyelik T.: 01 Ekim 2009
Arkadaşları:1
Cinsiyet:
Yaş:66
Mesaj: 489
Konular: 86
Beğenildi:3
Beğendi:0
Takdirleri:62
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Vekaleten hacca gitme konusu ve kuran.....

VEKALETEN HACCA GİTME KONUSU VE KURAN.....

Günümüzde bizlere peygamberimizin hadisidir diye aktardıkları bazı hadisler vardır ki, biraz düşündüğünüzde ne kuran süzgecinden geçer nede aklın, mantığın süzgecinden. Sizlere bir örnek vermek istiyorum, bizler ne yazık ki peygamberimizin sözüdür dediklerinde bu sözlerin gerçekten peygamberimizin sözü olup olmadığını, Kuran ile karşılaştırmadan kabul ediyoruz. Buda bizleri Allahın emrettiği İslam’dan uzaklaştırıyor, bazı hurafe hadisler adeta Kuranın çizdiği yoldan bizleri saptırıyor.

Günümüzde öyle bir inanç var ki, Haç konusunda eğer paranız var fakat sağlığınız izin vermiyorsa, parasını vermek şartıyla bir başkasını kendi adınıza hac görevi yaptırabileceğinize inanılır. Bu konuda da yine her zaman olduğu gibi peygamberimiz üzerinden sözler sarf edilip, açıkça Allahın elçisine iftiralar atılmaktadır. Bakın buna inanan insanlar bu konuda neler söylüyor?

Bedel yolu ile hac, üzerine hac farz olmuş bir kişinin bu ibadeti yerine getirmekten aciz olması ve bu acizliğinin de devamlı olması sebebi ile kendisi yerine başka birisini göndermesiyle olur.

Veda haccı sırasında bir kadın; Ya Resulullah babam haccın farz oluşuna yetişti, ihtiyar olduğu için deve üzerinde duramıyor, ona vekâleten ben haccetsem olur mu? Deyince resulullah(s.a.v) Evet olur diye buyurdu. (Buhari)

Ya Resulullah Annem hac etmeyi adamıştı, fakat bunu yapamadan öldü. Onun yerine ben haccedebilir miyim? Diye sorunca şöyle buyurdular; Evet onun yerine hac yap, ananın üzerinde bir kul borcu olsaydı, onu öderdin değil mi? Allah a olan borçlarınızı veriniz. Zira o ödenmeye daha layıktır. (Buhari)

Başkası adına hac görevini yapma konusunda çok daha detaylı bilgiler verilmiş, şimdi bu sözleri ve peygamberimizin söylediğini belirttikleri sözlerin gerçekten Allahın resulüne ait olup olmadığını gelin önce kurana, daha sonrada akla mantığa uyup uymadığına bakalım.

Hac ibadeti tıpkı namaz kılmak, oruç tutmak, zekât vermek gibi kuranın bizzat kulun yapmasını istediği ibadetlerdir. Allah hiç kimsenin bir başkasının yerine ibadet yapamayacağını söyler. Haç konusu da böyle bir ibadettir.

Aliimran 97: Açık-seçik deliller, İbrahim’in makamı vardır orada. Oraya giren, güvene ermiş olur. Yoluna gücü yetenin o evi ziyaret etmesi, insanlar üzerinde Allah’ın bir hakkıdır. Kim nankörlük ederse hiç kuşkusuz, Allah bütün âlemlere muhtaç olmayacak bir Gani’dir

Allah ayetinde açık bir şekilde gücü yeten hac görevini yerine getirsin diyor. Burada gücü yeten sözüyle hem maddi yönden hem de sağlık yönünden gücü yeten anlamındadır. Eğer Rahman maddi gücü olup, sağlığı yetmeyen başkasını vekâletle gönderebilir deseydi bunu kabul edebilirdik, demediğine göre bunu söylemek apaçık Rabbin vermediği bir ruhsatı, hükmü vermek demektir, bunun cezasını düşünmek bile istemiyorum. Bir insan düşünün oruç tutamıyor rahatsız, Allah bu konuda nasıl bir yöntem uygulamış hatırlayalım. Eğer Ramazandan sonra iyi olursanız orucunuzu tutun. Yok, oruç tutmaya sağlığınız uzun süre elvermeyecekse maddi durumunuz iyiyse bir kişiyi doyurunuz hayır yapınız diyor. Yine hastalığınız yüzünden namaz kılamayacak kadar hastaysanız, birisine para verip kendi adınıza namaz kıldırabilir misiniz? Eğer hayır kıldıramazsınız diyorsanız hacca gitmekte aynı şeydir. Çünkü ayakta namaz kılamıyorsanız her konumda Rabbe yönelmenin yollarını Allah kuranda açıklamıştır. Hiç kimseye kendi ibadetinizi parayla yaptıramazsınız. Kuranı anlayan hiçbir Müslüman bir başkası yerine parayla hacca gidilebileceğine inanmaz. Birileri işin kolayını bulmuş ve İslam a öyle bir nifak sokma yolunu bulmuş ki, çık çıkabilirsen işin içinden. Biz Müslümanların peygamberimize karşı sevgisini ve ona karşı aşırı duygusal zaafımızı anlamış onun üzerinden sözlerle, bizleri ne hale sokmuşlar. Tüm bu yanlış inançlardan kurtulabilmemiz için Kuranı anlayarak birçok kez okumalıyız ve kuranı bir bütün olarak düşünmeliyiz. Rahman bu kitabı bizler için bir rehber olsun diye gönderdim diyorsa, ona danışmadan hiçbir söze inanmamalıyız. Oruç ve namaz konusunda birçok detay veren Rabbim, eğer hastalığı yüzünden gücü yetmeyenin yerine başkası hacca gidebilir diye bir açıklama yapmadıysa, bunları söyleyenlere asla inanmamalıyız. Her bilgi kuran süzgecinden geçirilmelidir, geçiyorsa başımızın tacıdır. Allah ne diyor?( Enfal sur.22. Çünkü yeryüzünde debelenenlerin Allah katında en kötüsü, akıllarını işletmeyen sağır-dilsizlerdir.) SAYGILARIMLA Haluk GÜMÜŞTABAK

[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi HALUK GÜMÜŞTABAK 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
İbretlik bir kıssadan hisse. Kıssalar-Hikayeler-Nasihatler kamer34 6 2413 21 Nisan 2011 20:45
Kendi ellerimizle cehennemin kapısını açmayalım. Makale ve Köşe Yazıları HakikaT 10 4659 12 Nisan 2011 11:36
Allah Kur'an ayetlerini elçisine, RÜYASINDA vah... Makale ve Köşe Yazıları yakuti 7 2479 20 Mart 2011 18:44
Bakara 85. ayetten almamız gereken önemli dersler. Makale ve Köşe Yazıları kamer34 6 2391 16 Mart 2011 11:48
Kader konusunu kur'an ışığında nasıl anlamalıyız? Makale ve Köşe Yazıları talibetün 5 1988 11 Mart 2011 20:19

Alt 12 Aralık 2009, 00:27   Mesaj No:2
Medineweb Emekdarı
Yitiksevda - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Yitiksevda isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 2
Üyelik T.: 10 Nisan 2008
Arkadaşları:3
Cinsiyet:Erkek
Memleket:MALAZGIRT
Yaş:47
Mesaj: 5.078
Konular: 295
Beğenildi:124
Beğendi:24
Takdirleri:153
Takdir Et:
Standart RE: VEKALETEN HACCA GİTME KONUSU VE KURAN.....

Vekaleten hacca gitme olayına Kuranda denk gelmiyoruz bu konuda 2 rivayet mevcut lakin bu rivayetler doğru yanlış olabilir Kuran ile karşılaştırılınca Kuran'a uymuyor olabilir ama İçtihad kapısınıda kapatamayız bu güne kadar bu konuda bir çok Alim olur hükmünü verirken neden çok az sayıda olmaz fetvası verilmiş Kuran i Hadis olarak nakledilen sözler Kuran ve Sünnete uygunluk teşkil etmediği zaman Allah resulüne ait olup olmadığı hususunda Alimlere bakmak lazım Allah Hac farizasını sıhat ile ilişkilendirmiş ayete göre yani müşkil durumlarda olan bir kişiye hac farizasını başkasına vekaleten yapabileceği hususunda İçtihad ile karar kılınmıştır.

Acizlik veya zaruret yüzünden hacca gidemeyen kişinin kendi yerine başkasını göndermesi caiz midir?

Hanefi Maliki Şafii Hanbeli
Evet Hayır Evet Evet

Mezhepler arasında ittifak olmayan içtihad ile belirlenmiş bir olay .

Ve (bilin ki bu, dosdoğru Bana yönelen bir yoldur: Öyleyse bunu izleyin ve diğer yollardan gitmeyin ki sizi Onun yolundan saptırmasınlar. Allah (bütün) bunları size emretti ki Ona karşı sorumluluğunuzun bilincine varasınız.(Enam 153)

İbni Mesud '' Ey insanlar! sizler hadis anlatıyorsunuz ve size hadis anlatılıyor.Bir bidat gördüğünüz zaman ilk olana sarılın''
(Darimi 1/61-Fethul bari 13/253- sahihtir.İlmu usuli bida s.226)
Alıntı ile Cevapla
Alt 12 Aralık 2009, 09:44   Mesaj No:3
Medineweb Aktif Üyesi
EbdA - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:EbdA isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 458
Üyelik T.: 23 Ekim 2007
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Memleket:Van
Yaş:43
Mesaj: 156
Konular: 13
Beğenildi:1
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart RE: VEKALETEN HACCA GİTME KONUSU VE KURAN.....

Alıntı:
Allah hiç kimsenin bir başkasının yerine ibadet yapamayacağını söyler. Haç konusu da böyle bir ibadettir.
Allah Kuran-ı Kerim'in neresinde "Vekaletten Hac yapılmaz" diyor görebilir miyim?
Alıntı ile Cevapla
Alt 12 Aralık 2009, 10:48   Mesaj No:4
Medineweb Sadık Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:HALUK GÜMÜŞTABAK isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 10862
Üyelik T.: 01 Ekim 2009
Arkadaşları:1
Cinsiyet:
Yaş:66
Mesaj: 489
Konular: 86
Beğenildi:3
Beğendi:0
Takdirleri:62
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart RE: VEKALETEN HACCA GİTME KONUSU VE KURAN.....

Değerli Ebda kardeşim verdiğiniz bu cevap kurana nasıl baktığımızın çok açık göstergesidir. Allah sizleri bu kitaptan hesaba çekeceğim, bu kitaptan sorumlusunuz diyorsa sizin sorduğunuz bu soruyu asla soramayız.( Allah Kuran-ı Kerim'in neresinde "Vekaletten Hac yapılmaz" diyor görebilir miyim?) Bizlerin sorumlu olduğu yapmamız gerekenler Kuranda apaçık açıklananlardır açıklanmayanlar değil. Bu mantıkla iman edersek kuranı bir kenara bırakıp kuranın hükmetmediği şeylerede iman etmemiz gerekir. Bunada rahman musade etmiyor ve bizleri kurana sarılmamızı ve hiç bir velinin ardına düşülmemesini emrediyor. Sizin bu sözünüz kuranda hükmü yazmasada söylenen tüm sözlere iman etmenin normal olduğuna inandığınız çıkar ortaya. Halbuki hükmü yanlız ben veririm diyor Allah. Hatırlayın hac konusunda Allah sakıncası olmayacak en küçük detayı bile bizlerle paylaşıyor ve sefa ve merve tepelerini ziyaret etmenizde bir sakınca yoktur diyor. Şimdi düşünün Rabbim bukadar detaya girdiği halde sakıncası olmayan bir konuya dahi açıklık getirdiğini düşünürsek, nasıl olurda Kuranda yazmaması sizi hiç ilgilendirmez iman etme konusunda? Elbette bu konu kişinin kendi inancıdır buna kimse müdahale edemez. Bizlere düşen inancımızı ve sözlerimizi mutlaka Kuran ile karşılaştırmalıyız yoksa gittiğimiz yolun Allaha ulaştığını asla bilemeyiz. Bizler bize öğretilenleri savunmak yerine kurana sarılarak bize öğretilenleri onunla doğrulamaya çalışmalıyız diye düşünüyorum. Bizler Kuranda yazmayanlardan değil apaçık yazanlardan sorumlu olduğumuzuda unutmamalıyız. Selametle.
Alıntı ile Cevapla
Alt 12 Aralık 2009, 11:23   Mesaj No:5
Medineweb Emekdarı
Emekdar Üye - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Emekdar Üye isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 16627
Üyelik T.: 11 Şubat 2012
Arkadaşları:2
Cinsiyet:
Yaş:47
Mesaj: 4.081
Konular: 315
Beğenildi:48
Beğendi:0
Takdirleri:149
Takdir Et:
Standart RE: VEKALETEN HACCA GİTME KONUSU VE KURAN.....

Hiç bir günahkar bir başka günahkarın günahını yüklenemez. Eğer yükü ağır olan kimse (bir başkasını) onu taşımaya çağırsa, -bu, yakın-akrabası da olsa- kendisine ondan hiç bir şey yükletilmez. Sen, yalnızca gayb ile Rablerinden 'içleri titreyerek-korkmakta' olanları ve dosdoğru namazı kılanları uyarırsın. Kim temizlenip-arınırsa, artık o, kendi nefsi için temizlenip-arınmıştır. Sonunda dönüş Allah'adır. (Fatır 18)

Kör olanla (basiretle) gören bir değildir; (Fatır 19)
Karanlıklarla aydınlık, (Fatır 20)
Gölge ile sıcaklık da. (Fatır 21)
Diri olanlarla ölüler de bir değildir. Gerçekten Allah, dilediğine işittirir; sen ise kabirlerde olanlara işittirecek değilsin. (Fatır 22)

Beden ile yapılan ibadetlerde Namaz,oruç,Hacc,Kurani kerim okumak,zikr Allahı anma.gibi ibadetlerde başkası yerine, beden ibadeti yapamaz.Herkesin kendisi yapması lazımdır.Kendi yerine başkasını vekil edemez.

Örneğin Sizin vücudunuz kirlendiğinde ben sizin yerinize yıkanırsam sizin bedeniniz temizlenmiş olur mu?

Bir düşünün. Sizin ruhunuz manen kirlenmişse benim ibadetim sizin ruhunuzu temizler mi?

Yada siz hastalandığınızda ben o acıyı sizin yerinize çekebilirmiyi

Bunun gibi yüzlerce olayı sunabiliriz işte önemli olan nokta budur Yoksa bir iki rivayet var diye Bir kadın ölmüş babasının yerine haccedip edemeyeceğini sormuş. Peygamberimizin söylediği söylenen bir rivayettir doğruda olabilir yanlışda .Kaldı ki bunun tersine, kimse kimsenin yerine ibadet edemeyeceğine dair içtihad eden Alimlerde var.Bu tür mevzular içtihad ile karar kılınmıştır Doğruda olabilir yanlışta bize düşen toptan reddetmeden bakmak.
Alıntı ile Cevapla
Alt 12 Aralık 2009, 11:42   Mesaj No:6
Medineweb Emekdarı
Emekdar Üye - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Emekdar Üye isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 16627
Üyelik T.: 11 Şubat 2012
Arkadaşları:2
Cinsiyet:
Yaş:47
Mesaj: 4.081
Konular: 315
Beğenildi:48
Beğendi:0
Takdirleri:149
Takdir Et:
Standart RE: VEKALETEN HACCA GİTME KONUSU VE KURAN.....

Kim salih bir amelde bulunursa, kendi lehinedir, kim de kötülük ederse, o da kendi aleyhinedir. Senin Rabbin, kullara zulmedici değildir.
(Fussilet 46)

kim zerre ağırlığınca hayır işlerse, onu görür. (Zilzal 7)
Artık kim zerre ağırlığınca bir şer (kötülük) işlerse, onu görür. (Zilzal 8)
Alıntı ile Cevapla
Alt 12 Aralık 2009, 13:13   Mesaj No:7
Medineweb Aktif Üyesi
EbdA - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:EbdA isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 458
Üyelik T.: 23 Ekim 2007
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Memleket:Van
Yaş:43
Mesaj: 156
Konular: 13
Beğenildi:1
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart RE: VEKALETEN HACCA GİTME KONUSU VE KURAN.....

Selamun Aleykum,
Ben sizden yorum istemiyorum, ayet istiyorum!
Böyle bir ayeti istememin nedeni şu: Siz yazınızın bir yerinde şöyle ifade kullanmışsınız:

Alıntı:
Eğer Rahman maddi gücü olup, sağlığı yetmeyen başkasını vekâletle gönderebilir deseydi bunu kabul edebilirdik,
Allah vekaleten Hac yapamazsınız da demiyor!

Şimdi mantığı tersten yürütelim:
Allah eğer "vekaletten Hac yapamazsınız" demiş olsaydı o zaman kimse buna itiraz edemezdi fakat, Kuran-ı Kerim'in hiçbiryerinde "Vekaleten Hac yapılmaz" demiyor. Benim [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] VEKALETEN HACA GİTMEK KURANA AYKIRI DEĞİLDİR! Bu bir.

İkincisi: Siz oruç ve namaz ile hac ibadetini nasıl karşılaştırabilirsiniz? Bir ibadet için gerekli olan şart diğer ibadet için gerekli olmayabilir! Örneğin namaz için gerekli olan abdest, oruç için gerekli değildir. Ayrıca yine bir ibadetin ifası için gerekli olan şartlar diğer iabedet için gerekli olmayabilir! Mesela, oruç tutmamaya lazım olan hastalık hali, namaz kılmamaya neden değildir.
Namaz ve oruç beden olarak yapılan ibadetler iken, hac ve zekat mal ile yapılan ibadetlerdir.

İşte bu nedenlerden ötürü siz namaz ve oruca bakarak hac için yorum yapamazsınız!

Üçüncü Olarak: Düşünün bir, kadınız biri hem sağlık hemde maddi olarak yeterli durumda olsun. Bu kadına hac farzdır. Fakat, bu kadın hac ibadetini yapmak için kendisine yoldaş olacak bir mahrem bulamadı diyelim. Bu kadın hac ibadetini nasıl yapacak öğrenebilir miyim? Bana böyle bir durumda hac ibadetinin nasıl yapılacağına dair bir ayet sunabilir misiniz?

Dördüncü Olarak: Siz vekalten hac yapılamayacağına dair bir tane rivayet getirebilr misiniz bana? Vekaleten hac yapılabileceğine dair onca rivayet varken, yapılamayacağına dair rivayetin olmaması size de düşündürücü gelmiyor mu? Yoksa Ehli Sünnet alimleri bunca hadisi rivayet ederken, sözde doğruyu temsil eden alimler uyuyor muymuş ta itiraz etmemişler?
Alıntı ile Cevapla
Alt 12 Aralık 2009, 14:01   Mesaj No:8
Kur'ân Kürsüsü

Medineweb Emekdarı
FECR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:FECR isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 6340
Üyelik T.: 19 Ocak 2009
Arkadaşları:20
Cinsiyet:Erkek
Memleket:ANKARA
Yaş:56
Mesaj: 6.108
Konular: 546
Beğenildi:1003
Beğendi:221
Takdirleri:9161
Takdir Et:
Standart RE: VEKALETEN HACCA GİTME KONUSU VE KURAN.....

Haluk abi'ye bir şey sormak istiyorum:
İnsanların ibadet,muamelattaki uygulamalarının ayrıntıların hepsini Kur'an'da mı aramalıyız?.
İsterseniz M.Yaşar Soyalan'ın bir yazısı vardı.Hatta foruma asmıştım:(Her Şey Kur'an'da Yazılıdır,Öyle mi?)
http://forum.medineweb.net/thread-27084.html

Okuyun bir yazıyı isterseniz.Ayrıca kısa ve net bir soru soruyum:
Bayram namazını bana Kur'an'da gösteriniz.Kur'an'da yok diye bayram namazı yok mu dememiz gerekiyor?
Alıntı ile Cevapla
Alt 12 Aralık 2009, 20:21   Mesaj No:9
Medineweb Sadık Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:HALUK GÜMÜŞTABAK isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 10862
Üyelik T.: 01 Ekim 2009
Arkadaşları:1
Cinsiyet:
Yaş:66
Mesaj: 489
Konular: 86
Beğenildi:3
Beğendi:0
Takdirleri:62
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart RE: VEKALETEN HACCA GİTME KONUSU VE KURAN.....

Sayın arkadaşım Kuran apaçık emirler zinciridir bu zincirin arasına asla başka baklalar ekleyemezsiniz. Daha açıkçası din ve iman adına yapılması gerekli konuları sınırlıyor ve kurala bağlıyor Rabbim. Kuranda yazılı olmayan bir konuda bu durumda din adına, iman adına zincirin baklasında yerini alamıyor. Örneğin siz bana namaz oruç ve haç ibadetlerini nasıl karşılaştırırsınız diyor ve bakın ne kadar güzel bilgiler veriyorsunuz?

(Bir ibadet için gerekli olan şart diğer ibadet için gerekli olmayabilir! Örneğin namaz için gerekli olan abdest, oruç için gerekli değildir. Ayrıca yine bir ibadetin ifası için gerekli olan şartlar diğer ibadet için gerekli olmayabilir! Mesela, oruç tutmamaya lazım olan hastalık hali, namaz kılmamaya neden değildir. Namaz ve oruç beden olarak yapılan ibadetler iken, hac ve zekât mal ile yapılan ibadetlerdir.)

Şimdi size sormak istiyorum bu yazdığınız bilgileri nereden aldınız? Elbette kurandan. Sizin mantığınızla yine size soruyorum. Oruç tutarken abdest almayı orucun şartları arasında yazmaz. Bana lütfen gösterir misiniz kurandan oruç tutmak için abdest almanın gereği yoktur diye bir ayet? Bu sorumu çoğaltabilirim ama mantığım izin vermiyor. Bundan dolayıdır ki ben Rabbin ayetleri üzerinde asla yorum yapmam apaçık sözlerine bakar ve emirleri uygularım. Açıklanmayan emredilmeyen hiçbir konuda ilaveler yaparak tertemiz suyu bulandırmam.

Sayın arkadaşım üçüncü sorunuz sizi yanlış düşündüğünüzü ve yanlış şeylere iman ettiğiniz konusunda bizzat uyarıyor. Siz kuranın öğretisi ile yola çıkmadığınız için zaten yanlış sorularla kendinizi muhatap ediyorsunuz. Bakın ne yazmışsınız?

(Düşünün bir, kadınız biri hem sağlık hem de maddi olarak yeterli durumda olsun. Bu kadına hac farzdır. Fakat bu kadın hac ibadetini yapmak için kendisine yoldaş olacak bir mahrem bulamadı diyelim. Bu kadın hac ibadetini nasıl yapacak öğrenebilir miyim? Bana böyle bir durumda hac ibadetinin nasıl yapılacağına dair bir ayet sunabilir misiniz?)

İşte bende size soruyorum kadın yalnız başına ya da akrabaları ya da dostları ile hacca gidemeyeceğini size kim söyledi? Kuran mı verdi bu hükmü? Bana sorduğunuz soruyu şimdi ben size soruyorum. Hani bana sormuştunuz hacca vekâleten gidemeyeceğine dair bir ayet örneği verin demiştiniz. Şimdi size soruyorum. Evlenmemiş bir kadın ya da kocası ölmüş maddi durumu yerinde bir kadın akrabaları, dostları, anne baba ya da güvendiği insanlarla birlikte hacca gidemez diye kurandan bir ayet gösterir misiniz? Rabbim in bunu yasakladığını nereden çıkardınız? Elbette ben biliyorum ama birde sizden duymak isterim.

Dördüncü olarak yazdığınız ve İslam a ve kurana yaklaşımınızı gösteriyor bakın ne söylüyorsunuz hatırlayalım.

(Siz vekâleten hac yapılamayacağına dair bir tane rivayet getirebilir misiniz bana? Vekâleten hac yapılabileceğine dair onca rivayet varken, yapılamayacağına dair rivayetin olmaması size de düşündürücü gelmiyor mu?)

Sayın arkadaşım din rivayetlere göre yaşanmaz. Din kurana göre yaşanır. Rabbim yalnız hüküm veren benim sakın emin olmadığınız bilginin ardına düşmeyin diyorsa benim imanımın temel direği Kuran dır, rivayetler değil. Ayrıca ona uyan onu destekleyen tüm bilgilerdir. Siz eğer onca rivayetlerin peşinden gidiyorsanız zaten size kuranı ve onun gösterdiği yolu anlatamam. Selametle.
Alıntı ile Cevapla
Alt 12 Aralık 2009, 21:19   Mesaj No:10
Medineweb Sadık Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:HALUK GÜMÜŞTABAK isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 10862
Üyelik T.: 01 Ekim 2009
Arkadaşları:1
Cinsiyet:
Yaş:66
Mesaj: 489
Konular: 86
Beğenildi:3
Beğendi:0
Takdirleri:62
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart RE: VEKALETEN HACCA GİTME KONUSU VE KURAN.....

Fecr kardeşimizin yönlendirdiği yazıyı okudum, kesinlikle katılıyorum Kuran ne fizik, kimya kitabıdır nede ilmin öğrenileceği bir kitaptır. Kuran bir insanın insan gibi yaşayıp, yaşadığı mucizenin ilmine varmak için çaba göstermenin yolunu öğretir. Yazıda söylendiği gibi hidayet kitabıdır. Kuran adam gibi adam olmanın yolunu öğreten, yaratıcına saygının yolunu gösteren insanın kullanma kılavuzudur. Kullanma kılavuzu bedenin nasıl kullanılacağını ve bu bedenin yaratıcısına nasıl kulluk edileceğinin apaçık delilleridir. Eğer bu kitap bedenin kullanma kılavuzu ise bu kitapta kulluk adına görevimiz apaçık yazılıdır.

Kuran yazılı bir kitap olarak değil, vahiyle indirilmiş daha sonra yazılı hale gelmiştir. Bu vahiy de geçen her şeyin yazılı olduğu sözlerin bir kısmı yazıda söylendiği gibi rabbin katında olan kitaptan bahsettiği gibi, bizleri din ve iman adına her şeyin olduğu sözlerde bizlere vahiy yoluyla indirilen Kuran için söylenmiştir. Dikkat edin her şey sözünden bizlerin kulluk adına yapacağımız, sorumlu olduğumuz, imtihan edileceğimiz her şeyden bahsediyorum. Namaz kıl, oruç tut, zekât ver, hacca git diyen rahman, tüm bunların nasıl yapılacağı konusunda her şeyi kuranda yazmıştır anlamını taşıyor. Yoksa elbette Kuran ne fizik kitabıdır nede matematik. Bunlarla da ilgili hiçbir şey bulamayabilirsiniz, ama dikkatli okursanız size her konuda ipuçları verebilir.

Fecr kardeşim çok güzel bir soru sormuş bana.(İnsanların ibadet, muamelattaki uygulamalarının ayrıntıların hepsini Kuran’da mı aramalıyız?) İslam âleminin en büyük sorunu bence bu soruya doğru cevabı bulamamasından doğuyor. Gelin birlikte düşünelim ve diyelim ki; kuranda aramayalım. Peki, nerede arayalım? Peygamberimizin sünnetinde arayalım diye bir cevap verelim. Tamam, arayalım ve günümüzde dört hak mezhep olarak kabul edilen mezheplere bakalım o zaman. En önemli konular olan namaz, hac ve diğer konularda onları incelediğimizde hiç birisinin aynı konuda uzlaşamadığı ya da aynı şeyleri kabul etmediğini görüyorsunuz, kuranın apaçık bahsettikleri dışında. Hatta Kuranda hükmü açıkça belirtilmesine rağmen sırf peygamberimizin hadisidir diye inandıkları için kuran ayeti görmezden gelinmektedir, bazı konularda. Mezheplerin çok acı bir gerçeği de yazmaya bile korkuyor, ürperiyorum. Hadislerin kuran ayetini nesh ettiğine yani hükmünü ortadan kaldırdığına inanılıyor. Sizce bu yolla mı İnanç ve iman konularında detayları bulmalıyız? Bu garanti bir yol mu? Ya da hangi mezhebin detayları gerçekten peygamberimizin uyguladıklarıdır bunun garantisini kimler verebilir bizlere? Bence bir yanılgımız var. Yoksa iman adına her detay kuranda varda, bizlere öğretilenleri kuranda bulamadığımız için mi kuranda her detay yoktur diyoruz? Bu soruyu kendimize hiç sorduk mu? Hatırlayalım Allah oruç konusunda birçok detay vermiş ve ne zaman başlayacağımız ve bitireceğimizi anlatmış bizlere. Oruçlu iken yemeyip içmeyip cinsel ilişkiden uzak kalmamız gerektiğini söylemiş, hatta daha önceki topluma yasak olan oruç akşamlarında artık cinsel ilişkiyi serbest bıraktım demiş. Sizce bunlar çok açık detaylar değil de nelerdir? Haç konusunda o kadar detaylar vermiş ki rabbim, haram aylarda kim haccı kendisine gerekli kılarsa diyerek haram ayların hac ayları olduğunu söylemiş ve orada neler yapacağımız konusunda çok ince detaylara bile girmiştir. Daha da ileri gidip sakıncası olmayacak ama bizlere bırakılan sefa ve Merve tepelerini de isteyen ziyaret etsin demiş. Tıraş olunacağı burada cinsel ilişki olmayacağı, kurban kesileceği ne kadar zamanda ziyaret yapılacağı apaçık söylenmiş. Düşünebiliyor musunuz şeytan taşlama ve de Hacerül Esvet taşından bahsedilmiyor diye, bakın her şey yazmıyor kuranda dememiz ne kadar akılcıdır sizce? Kuranın en çok bahsettiği namaz konusuna gelelim. Diğer ibadetler hakkında onca açıklama, izahat ve detay veren rabbim acaba namaz konusunda kuranda detay vermemiş midir dersiniz? Yoksa bu konuda da aslında detaylar varda, bize öğretilenleri kuranda bulamayınca, bakın namaz konusunda kuranda detaylı açıklama yoktur diyor olmayalım sakın? Allah izin verirse o konuda da konuşmalıyız, ama önce bu soruyu kendimize sormalıyız. Rabbim sizleri bu kitaptan hesaba çekeceğim, bu kitaptan sorumlusunuz Kuranın ipine sarılın diyorsa, bu kitapta her açıklama mutlaka vardır arkadaşlarım. SELAMETLE
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Haftanın konusu/KURAN Kadına Şiddete Ne diyor? mncetinbudak Hafta'nın Konusu 8 12 Mart 2021 12:39
Hafta'nin konusu : konusu : kalp kirmak ? Allahın kulu_ Hafta'nın Konusu 4 14Haziran 2015 21:30
4.HAFTANIN KONUSU KURAN'I DOĞRU ANLAMAK İmamHüseyin Hafta'nın Konusu 7 09 Aralık 2012 20:26
24.Haftanın Konusu Kuran Tek Kaynakmı Temel Kaynakmı. Yitiksevda Hafta'nın Konusu 2 18 Aralık 2009 07:11
17.Haftanın Konusu:Kuran'a göre Ümmet nasıl olmalı. Yitiksevda Hafta'nın Konusu 8 04 Ağustos 2009 23:49

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.