Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM GENEL.::. > Edebiyat > Makale ve Köşe Yazıları

Konu Kimliği: Konu Sahibi ELİF CAN,Açılış Tarihi:  21 Mart 2010 (12:52), Konuya Son Cevap : 22 Mart 2010 (20:25). Konuya 4 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 21 Mart 2010, 12:52   Mesaj No:1
Avatar Otomotik
Durumu:ELİF CAN isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 11900
Üyelik T.: 28 Şubat 2010
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 7
Konular: 6
Beğenildi:0
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart HAKK VE BATIL MÜCADELESİ

HAKK VE BATIL MÜCADELESİ

HAKK VE BATIL MÜCADELESİ

Yüce kelamı olan Furkan ile hak ve batıl arasını ayırma yetisi veren Allah'a hamd olsun. Hayatının her anıyla Hakk ve Batılın mücadelesini veren bizlere Hakkı ve Batılı ayırd etmeyi öğreten Hz Muhammed (s.a.v) ehline ve ashabım dediklerine ve o kutlu yolda ilerlemeye çalışan mümin’lere salat ve selam olsun.

Kuran’i kerim’de ‘’Hak-Batıl Mücadelesi" herkesi ilgilendiren ve insanın yaşamı boyunca içinde olduğu bir mücadeledir.İnsan her daim, nefis, şeytan, küfür, nifak, ahlaksızlık, cehalet, gibi şer odakları ile mücadele içerisindedir, bu mücadele yaradılıştan günümüze dek devam etmektedir.

İman-Küfür, Hakk-Batıl, Madde-Mana, Tevhid-Şirk, İslam-Küfür, Din-Dinsizlik, Cehalet-İlim, Ahlak-Ahlaksızlık gibi isimler ile mücadele karşılıklı olarak devam etmektedir.

Mücadelede insanların günlük yaşamında belli kurallara uyarak yaşamı ne ise, Hakk ve Batılı da bilmek yaşam kuralları için gereklidir.Hak’tan yana olanlar tüm hayatlarını bu kutlu yola adayarak yaşam sergilemeye çalışırlar, Kim de Hakkın tarafını tutmaz ve anlamaz ise hayatını karanlıklar içinde geçirir.

Allah’u Teala ayeti kerimede şöyle buyurmaktadır:

Ölü iken dirilttiğimiz ve kendisine insanlar arasında yürüyebileceği bir ışık verdiğimiz kimse, karanlıklar içinde kalıp ondan hiç çıkamayacak durumdaki kimse gibi olur mu? İşte kâfirlere yaptıkları böyle süslü gösterilmiştir.
(En’am 6/122)

Hakk ve Batılı ayırt etme mücadelesinde Allah’ın değişmez yasaları olan, gece ile gündüz, yaz ile kış, hastalık ile sağlık, hüzün ve mutluluk, acı ve sevinç’in devam etmesi gibi. İnsanlar fıtratları gereği nasıl İlahi değişmez yasaları biliyorsalar hava ve suya muhtaç oldukları gibi Hakk ve Batıl arasında geçen mücadeledeki ana öğretileride bilmeleri gerekir, her iki alemde mutlu son için.

"Âlemlere uyarıcı olsun diye kulu (Muhammed'e) Furkan'ı indiren Allah yüceler yücesidir’’
(Furkan: 25/l.)

Hz Muhammed (s.a.v)’e Furkan’ı indiren ve tebliğ görevi veren Allah, bu uyarı görevini Mümin kullarına ‘’Emri Bil Ma’ruf Nehy’i Anil Münker’’ ile yerine getirme farziyetini yüklemiştir.Bunun idrakinde davranarak Hakkı ve Batılı bir birinden ayırt etmeliyiz.

‘’(Ey Muhammed!) Sana da o Kitab’ı (Kur’an’ı) hak, önündeki kitapları doğrulayıcı, onları gözetici olarak indirdik. Artık, Allah’ın indirdiği ile aralarında hükmet ve sana gelen haktan ayrılıp da onların arzularına uyma. Sizden her biriniz için bir şeriat ve bir yol koyduk. Eğer Allah dileseydi, elbette sizi tek bir ümmet yapardı. Fakat verdiği şeylerde sizi imtihan etmek için ümmetlere ayırdı. Öyle ise iyiliklerde yarışın. Hepinizin dönüşü Allah’adır. O zaman anlaşmazlığa düşmüş olduğunuz şeyleri size bildirecektir.’’
(Maide: 5/48.)


‘’Ey insanlar! Peygamber size Rabbinizden hakkı (gerçeği) getirdi. O hâlde, kendi iyiliğiniz için iman edin. Eğer inkâr ederseniz bilin ki, göklerdeki her şey, yerdeki her şey Allah’ındır. Allah, hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir.’’
( Nisa: 4/170.)

‘’Biz gökleri, yeri ve aralarındaki varlıkları ancak hak ve hikmetle yarattık ve elbette ki, kıyamet kopacaktır. (Ey Peygamber!) Şimdi sen onlara yumuşak davran ve güzel muamele et.’’
( Hicr: 15/85.)

Kur’an’ın büyük bir bölümünü oluşturan kıssalar da tarih boyunca meydana gelen Hakk ve Batıl mücadelesi ortaya konularak, Bizlere bu mücadele içiriinde doğru olan yöntem öğretilmektedir.Çünkü yaradılışımızın gayesi olan Kulluk vazifesi için Hakk ve Batıl mücadelesi içerisinde gereken yerimizi almalıyız.Dünyanın yaradılışındaki gaye Hakk ve Batılın mücadelesine zemindir,Onun için tüm hayat sistemimizi dünyanın oyun ve eğlenceden ibaret olduğunu idrak ederek asli vazifemiz olan Hakkın yanında yer almalıyız…

İslam aleminin en önemli sorunlarından biri olan bölünmüşlüğün ana sebebinin Hakk ölçüsünün gerektiği değer ile anlaşılamamasından kaynaklandığını düşünüyorum,bu sorunun çözümü ancak ve ancak Hakk ölçüsünün ortaya konulması ve sorunlara bu çerçevede çözümler üretilmesi ile aşılabilir.


Elif Can
www.medineweb.net
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi ELİF CAN 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
İslam’dan Sırt Çevirenin Allah’ın Dini İle... Makale ve Köşe Yazıları *Ammar* 3 1760 03 Nisan 2010 23:41
HAKK VE BATIL MÜCADELESİ Makale ve Köşe Yazıları Medine-web 4 2305 21 Mart 2010 12:52
Mümin ve Huşu Makale ve Köşe Yazıları Kürt_Mücahide 4 1609 15 Mart 2010 23:32
Eylemsiz Bir İman Olamaz . Makale ve Köşe Yazıları KürtOğlu 6 2171 09 Mart 2010 23:07
İslam’da Kadına Verilen Değer. Makale ve Köşe Yazıları Hazan Mevsimi 9 3205 05 Mart 2010 12:47

Alt 21 Mart 2010, 22:10   Mesaj No:2
Medineweb Emekdarı
Yitiksevda - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Yitiksevda isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 2
Üyelik T.: 10 Nisan 2008
Arkadaşları:3
Cinsiyet:Erkek
Memleket:MALAZGIRT
Yaş:47
Mesaj: 5.078
Konular: 295
Beğenildi:124
Beğendi:24
Takdirleri:153
Takdir Et:
Standart RE: HAKK VE BATIL MÜCADELESİ

Hak kavramını en iyi şekilde bize yansıtan yüce Allah'tır.Çünkü Allah'a ait olan her şey haktır hakkın kaynağı Allah'tır.Allah bizlere adil şahitler olma görevini Hakkı icra etme temel ilkelerini uygulama ile belirlemiştir.

(Hem de) O'nun, sizin Rabbiniz Allah olduğunu, Mutlak ve Nihaî Hakikat olduğunu bildiğiniz halde! Çünkü, hakikat (terk edildik)ten sonra, geriye sapıklıktan başka ne kalır? Öyleyse, hakikati nasıl gözden kaçırabilirsiniz?"
(Yunus-32)

İşte bunun içindir ki, koruyucu-kayırıcı güç bütünüyle, Tek ve Gerçek İlah olan Allah'a aittir. Hak edilen karşılığı vermekte de, sonucun ne olacağını belirlemekte de en iyi olan O'dur.
(Kehf-44)

Bu böyledir, çünkü nihaî gerçek, şüphesiz, Allah'tır; apaçık sahte ve düzmece olan ise, onların O'ndan başka yalvarıp yakardıkları varlıklardır; ve çünkü Allah ulular ulusu, yüceler yücesidir!
(Hac-62)

Fakat, gerçek onların arzu ve emellerine uyacak olsaydı, şüphesiz gökler ve yer içindekilerle beraber yıkılır giderdi! Oysa, Biz (bu ilahî mesajda) onlara akılda tutmaları gereken her şeyi ulaştırdık; ne var ki, kendilerine bahşedilen bu hatırlatıcı mesajdan (umursamazlıkla) yüz çevirdiler!
(Mü'minun-71)

Hakkı ve adaleti gözetenlerden oluruz İnşaAllah......
Alıntı ile Cevapla
Alt 21 Mart 2010, 22:53   Mesaj No:3
Medineweb Usta Üyesi
Armagan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Armagan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 5753
Üyelik T.: 20 Aralık 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Yaş:97
Mesaj: 281
Konular: 65
Beğenildi:0
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart RE: HAKK VE BATIL MÜCADELESİ

Hak:gercegı ıfade eder
Batıl:gercek dısı olan seylerii ifade eder


'Hakkı batıl ile karıştırmayın, bilerek hakkı gizlemeyin.''(Bakara:42)

(Allah) Gökten bir su indirdi de dereler kendi miktarınca çağlayıp aktı. Sel de yüze vuran bir köpük yüklendi. Bir süs veya bir meta sağlamak için ateşte üzerine yakıp-erittikleri şeyler (madenler)de de bunun gibi bir köpük (artık) vardır. İşte Allah, hak ile batıla böyle örnekler verir. Köpüğe gelince, o atılır gider, insanlara yarar sağlayacak şey ise, yeryüzünde kalır. İşte Allah örnekleri böyle vermektedir.(raad_17)


misal:Yanı sular hedefıne varacak köpük kalan kısım ise yok olup gıdecektır....
ikinci misal ise insanlar yerden maden cıkarıyor dıyelımkı elmas köürle beraber cıkarılıyor atese atılıyorişe yaramayan kısım köpük halınde yokoluyor o kısım atılıyor işe yarayan kısım ilede insanlar bundan ıstıfade edıyor...

Zaman zaman batıl galıp görunsede bu gecıcı bır galıbıyet olmusturHak yolunda olanlar daıma galıp gelmıstır...


Peygamberimiz (SAV): “Hak daima galiptir. Mağlup edilemez ve hakka galebe de çalınamaz” buyurmuşlardır.

Allah razı olsun Elif cok güzek bir konuya degınmıssın.
Alıntı ile Cevapla
Alt 21 Mart 2010, 23:16   Mesaj No:4
Medineweb Sadık Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:Hazan Mevsimi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 11236
Üyelik T.: 19 Aralık 2009
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 338
Konular: 71
Beğenildi:4
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart RE: HAKK VE BATIL MÜCADELESİ

Teşekkürler YitikSevda Abim Armağan ve Merd kardeşim:
Bizler Hakkı yaşayıp anlamak için Kuran ile kendimize yol haritasını çizdiğimizde Şüphesiz ki, Kur'an'ın her şeyi haktır. Onu indiren Haktır.Kendisine inen Hz Muhammed (s.a.v) efendimizde haktır.Hakkın yeryüzne hakimiyetinin yegane ölçüsü Kuran’dır Kuran hakkı batıldan ayıran insanları karanlıklıklardan aydınlığa çıkaran temel kaynağımızdır
Kuran ile bakarsak her şeyi yerli yerine oturtmuş oluruz.
Alıntı ile Cevapla
Alt 22 Mart 2010, 20:25   Mesaj No:5
Medineweb Site Yöneticisi
Medine-web - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Medine-web isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 1
Üyelik T.: 14Haziran 2007
Arkadaşları:7
Cinsiyet:Erkek
Yaş:49
Mesaj: 2.988
Konular: 339
Beğenildi:1171
Beğendi:346
Takdirleri:7784
Takdir Et:
Standart RE: HAKK VE BATIL MÜCADELESİ

İnsanlık tarihi boyunca Habil ile kabil arasındaki iyi-kötü mücadelesinden başlamak üzere daima hak ile Batıl ,iyi ile kötü ,islam ile diğer batıl-uydurma din ve sistemler mücadele halinde olmuşlardır.Habil vahiy kaynaklı "hak " olanı savunurken ,Kabil nefsine uyar ve kuvveti esas alarak batıl saflarının ilk ferdini teşkil eder.Allah daima peygamberlerle hak'kı ,iyiliği insanlara bildirmiş ama daima kabil-fravun-nemrut-leheb'ler... batılın , şeytanın düzenini tesis için hak'ka karşı baş kaldırmışlardır.
bizim safımız islah ediciler,ıslaha aday olanlar,haktan yana olanlar saffı olmalı ki,batıldan farkımız olsun.
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 2 Kişi okuyor. (0 Üye ve 2 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
MEDİNEWEB HAFTANIN HUTBESİ-06.12.2019- BATIL İNANÇ VE HURAFELER alperkara Tebliğ-İrşad-Vaaz-Hutbe-Nasihat 0 05 Aralık 2019 11:30
MEDİNEWEB HAFTANIN HUTBESi:16.03.2018 MİLLETİMİZİN VAROLUŞ MÜCADELESİ: ÇANAKKALE ZAFE alperkara Tebliğ-İrşad-Vaaz-Hutbe-Nasihat 0 14 Mart 2018 17:18
Bir rüyayla Hakk’a adanan ömür Bekir Berk EyMeN&TaLhA Risale_i Nur (Said Nursi) 0 27 Mart 2015 08:48
Dâimâ Cenâb-ı Hakk’a Sığınmak EyMeN&TaLhA Makale ve Köşe Yazıları 0 03Haziran 2014 16:01
Hakk ve batıl/Mevlüt Hönül Mevlüt HÖNÜL Makale ve Köşe Yazıları 0 05Haziran 2010 15:01

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.