Medineweb Forum/Huzur Adresi

Medineweb Forum/Huzur Adresi (https://www.forum.medineweb.net/)
-   Makale ve Köşe Yazıları (https://www.forum.medineweb.net/516-makale-ve-kose-yazilari)
-   -   Yaratıcıların en güzeli ! (https://www.forum.medineweb.net/makale-ve-kose-yazilari/18187-yaraticilarin-en-guzeli.html)

BEDİİ HAMİT 03 Kasım 2010 16:39

Yaratıcıların en güzeli !
 
SAFFAT: (125-126) “Yaratıcıların en güzelini, sizin ve geçmiş atalarınızın Rabbi olan Allah’ı bırakarak “Ba’l’e mi tapıyorsunuz?”

Yaratıcıların en güzeli ?

SORU: Kaç tane yaratıcı var ki, Allah yaratıcıların içinde kendini "en güzeli" olarak nitelendiriyor?

Allah bu ayette kendisine ortak mı koşuyor ? Kendisinden başka yaratıcı olan kim var ?

Tevhitde Ayetlerin geneline baktığımızda olmazsa olmazın ilk şartı Allaha şirksiz ( Ortaksız ) iman değil midir ?

O halde Allah bu ayette neyi anlatmak istiyor ? Nasıl bir uslub veya söz sanatı kullanarak neyi söylemek istiyor.

Devamı olacak

BEDİİ HAMİT 03 Kasım 2010 17:45

Ayetin mealinde bir hata olabilir mi ?

BAZI MEALLERDE ŞÖYLEDİR. BAKINIZ

Elmalılı (sadeleştirilmiş):O en güzel yaratanı bırakıp da Ba'le mi yalvarıyorsunuz?Elmalılı (sadeleştirilmiş - 2):(124-126) Hani o kavmine: «Siz Allah'tan korkmaz mısınız? Yaratanların en güzeli olan, sizin de Rabbiniz, daha önceki atalarınızın da Rabbi bulunan Allah'ı bırakıp da «Ba'l'e» (Ba'l ismindeki puta) mi yalvarıyorsunuz?» dedi.

Muhammed Esed:Ba'l'e yalvarıp sanatkarların en güzelini, (Allah'ı) bırakır mısınız,

Suat Yıldırım:(124-126) Hani o halkına şöyle demişti: "Siz hâla şirkten ve günahlardan sakınmayacak mısınız? Sizin de, gelip geçmiş atalarınızın da Rabbi olan Allah’ı, o Mükemmel Yaradanı bırakıp hâla Ba’l’e tapmaya mı devam edeceksiniz?"

Hasan Basri Çantay:(125-126) «O en güzel Yaradanı, sizin de, evvelki atalarınızın da Rabbi olan Allâhı bırakıb da «Ba'l» e mi tapıyorsunuz»?

Diyanet İşleri (eski):(124-126) Milletine: 'Allah'a karşı gelmekten sakınmaz mısınız? Biçim verenlerin en iyisi olan, sizin de Rabbiniz, önceki babalarınızın da Rabbi bulunan Allah'ı bırakıp da Baal putuna mı taparsınız?' demişti.

İŞTE AYETİN ARAPÇA ORJİNALİ

أَتَدْعُونَ بَعْلًا وَتَذَرُونَ أَحْسَنَ الْخَالِقِينَ
Eted’ûne ba’len ve tezerûne ahsenel hâlikîn(hâlikîne).

BEDİİ HAMİT 05 Kasım 2010 15:33

İŞTE AYETİN ARAPÇA ORJİNALİ


أَتَدْعُونَ بَعْلًا وَتَذَرُونَ أَحْسَنَ الْخَالِقِينَ
Eted’ûne ba’len ve tezerûne ahsenel hâlikîn(hâlikîne).

En güzel yaratıcıyı bırakıp da Ba'l'e mi tapıyorsunuz.

O en güzel Yaradanı, sanatkarların en güzelini, biçim verenlerin en iyisi olan, O Mükemmel Yaradanı bırakıp hâla Ba’l’e tapmaya mı devam edeceksiniz?

Evet Saffat 125. ayetin verdiği anlam budur. Yapılan çeviri veya meallerde kesinlikle bu anlam vardır. Yani yaratıcıların en güzeli, yaratanların en güzeli anlamında değil, O EN GÜZEL YARATICIYI bırakıp da Ba'l'e mi tapıyorsunuz ? Şeklinde tercüme edilir.

Ahsenel hâlikîn(hâlikîne)= Yaratıcılar şeklinde , yaratıcılar arasından en güzeli diye de çeviri yapılabilirse de anlamı değişmez.

Neden değişmez ?

Önce bir tespit yapalım. Bu sözü söyleyen kim ? Bu sözü kavmine söyleyen ilyas peygamberdir.

Sâffât Sûresinin 123 . Ayetinde
Şüphesiz İlyas da peygamberlerden idi.
Sâffât Sûresinin 124 . Ayetinde
Hani kavmine şöyle demişti: “Allah’a karşı gelmekten sakınmaz mısınız?”
Sâffât Sûresinin 125,126 . Ayetinde
“Yaratıcıların en güzelini, sizin ve geçmiş atalarınızın Rabbi olan Allah’ı bırakarak “Ba’l’e mi tapıyorsunuz?”
Sâffât Sûresinin 127 . Ayetinde
Onu yalanladılar. Bu sebeple onlar (cehenneme) götürüleceklerdir.
.
Yani "yaratıcılar" ifadesini kullanan hz ilyas peygamberdir.

Bu ifadeye kuran onay veriyor ki, ilyas peygamberin kavmine söylediği bu hitap ifadesi kuranda ayet olarak geçiyor. Ayetlerde çelişki , bir eksiklik veya akla aykırı bir durum olmayacağı aşikardır.

Dolayısıyla ayeti tefsir ettiğimizde

Başka ilahların varlığını düşünmek tabii ki mümkün değildir. O halde, Kur'an'da böyle bir üslubun kullanılması neyi ifade etmektedir?

Kur'ân baştanbaşa tevhidi ispat edip göstermektedir. Bu husus, Kur'ân-ı Hakîmde kullanılan bu gibi tabirlerin asla tevhit inancını zedeleyen bir anlam taşımadığının açık bir göstergesidir. Bilindiği üzere, diğer sıfatlar gibi hâlıkıyetin/yaratıcılığın da çok mertebeleri vardır. Kur'an'da Ahsenü'l-Hâlıkîn tabirinin kullanılması, başka yaratıcıların varlığını değil, Allah'ın yaratıcılık mertebelerinin en güzelinde varlığı yaratan bir yaratıcı olduğunu vurgulamak içindir.

Yani, Allah, "her şeyi, her şeye lâyık bir tarzda, en güzel bir mertebede halk eder bir Hâlıktır/yaratan bir yaratıcıdır." Nitekim bu mânâ "O herşeyi en güzel şekilde yarattı." (Secde, 32/7) mealindeki ayet ve benzerlerinde ifade edilmektedir.

BİR DİĞER ÖNEMLİ HUSUS

"Halk"/“yaratma” kelimesi Arapça’da yoktan var etmek anlamında kullanıldığı gibi, "güzelce ölçüp biçmek, yapmak, inşa etmek" anlamında da kullanılır. İkinci anlamıyla yaratma kelimesi hem Allah hem de insanlar için kullanılabilir.

Mesela; "Hamd olsun Allah'a ki, gökleri ve yeri yarattı"(Enam, 6/1) mealindeki ayette geçen "HLK" fiili, daha önce bir modeli olmaksızın, Allah'ın onları yoktan var ettiği anlamında kullanılmıştır. Bu tür halk/yaratma, Allah'a mahsustur. "Yaratan ile hiç bir şey yaratamayan bir olur mu? Hiç mi düşünmüyorsunuz?" (Nahl, 16/17) mealindeki ayette bu gerçeğe vurgu yapılmıştır.

Bu ifade tarzı insan aklının algılamasına yardım eden bir düzeyi göz önünde bulunduran bir ifade tarzıdır. İnsanoğlu, bazen bazı sanatları gözünde öyle büyütür ki, onları yapan ustaları takdis edercesine bir paye verir. İşte Kur'an, kullandığı bu gibi ifadelerle, o gibi insanlara ders veriyor ve Allah'ın yaratması ile insanların ustalığı arasında yerden göğe kadar fark olduğunu bildiriyor .


Örneğin, Yaratıcıların en güzeli Allah" tabiri, eğer insanların veya cinlerin yaptıkları da bir yaratma kabul edilirse, örneğin buğdaydan un, undan ekmek veya pasta veya kumdan cam , camdan da vazo yapmak gibi, insanlar tarafından yapılmış herhangi iş ve oluşum da Allah'ın yaratmasına benzemektedir. Bir farkla ki, onlar bu yapmayı Allah gibi yoktan var edememişler var olandan, olmayanı yeni icatlar veya yeni yapıtlar meydana getirerek yapmışlardır

Kurandan bir örnek ayet verelim. ( Maide 10 )

Hz. İsa ile ilgili olan şu: "Hani bir vakit sen, benim iznimle, çamudan/topraktan kuş şekline benzer bir şey halk ediyordun" mealindeki ayette ise, "HLK" fiili, bir maddeden bir şey yapmak, inşa etmek anlamında, insan için kullanılmıştır.

Devamı olacak

BEDİİ HAMİT 05 Kasım 2010 17:01

Allah kendini yaratıcılar ile kıyaslamıyor! Sadece edindiğiniz sözde ilahları bırakın ve gerçeğe iman edin diye Uyarıyor.

''Yaratıcıların ( İlahların ) içinde en iyi ( İlah ) yaratıcı'' diye bir ayet yoktur. ''En iyi yaratan'' anlamında cümlesi vardır

Meselâ, "Kur'ân'ı kesinlikle Biz indirdik, elbette onu yine Biz koruyacağız"mealindeki âyet-i kerimenin metninde "biz" mânâsına gelen dört kelime vardır. Burada hem Cenab-ı Hakkın kibriya ve azametinin ifadesi bahis mevzuudur, hem de meselenin ehemmiyeti zamirlerle kuvvetlendirilmektedir.yani burda geçen biz kelimesi 1 den fazla (haşa)yaratıcıdan bahsedilmez...Meselenin anlatılışına göre hitap tarzları da değişebilir...Ama buradan çıkacak sonuç bir çok yaratıcı değildir.

Ayetteki Ahsenü'l-Hâlıkîn, ifadesi Hayru'l-Fâsılîn, Hayru'l-Muhsinîn (Yaratıcıların en güzeli, işleri çözüme kavuşturup karara bağlayanların en hayırlısı, iyilik yapanların en iyisi) tabirlerdeki gibidir.

Kur'an kendisine açılanlara açılır. O'nun fiyatı kalbinizdir. Kalbinizi verirseniz O'nu alırsınız. Evet, Allah'ın yarattığı kalbinizi verin, Kelam sıfat-ı sübhaniyesinden gelen Ezelî Kelâm'ını alın!

Ne diyor? Yaratıcıların en güzelini, yani size göre yaratıcı kabul ettiğiniz (ateş,yıldız, güneş su,aşk vs..) yaratıcı edindiğiniz sözde yaratıcılardan bahsediliyor. Kendi aklınızla şekillendirdiğiniz yaratıcılardan bahsediliyor! Allah ne diyor? Sizin ve geçmiş atalarınızın yaratıcısı olan varlık aleminin mutlak sahibi,Allah'ı bırakarak kendinize edindiğiniz sözde ilahları bırakın!
Evet bu sözde putların içinde tek ve gerçek olan yaratma hükmüne sahip olan Allah'a koşun iman edin deniliyor!

Fikriyatlarıyla oluşturdukları sözde yaratıcıları, onlar yaratıcı değildir! Yaratıcı diye bildiğiniz yaratma yetisi hükmü olmayan sözde yaratıcılardan arının ve yaratamayan sözde yaratıcılardan arınarak gerçek ve en güzel olan yaratıcıya koşun, ona ulaşın ve iman edin mesajı verilmektedir! Kasıt bu, yoksa yaratıcı çokta haşa haşa allah bu çok olan yaratıcıların içinde en güzeli anlamı değildir. Allah tek ve en üstündür! Eşi ve benzeri yoktur! Ve yaratılmamıştır!

Yaratıcılar çok evet, insanlar kendilerine birçok tanrı edinmiş, yaratıcı diye bir çok tanrı bellemiş. Yaratıcı olmayan sözde yaratıcılar!

Yaratma yeteneği olmayan, yaratıcı ilan ettiğinizden haberi bile olmayan sözde tanrılarınızı bırakın ve Gerçek olan var eden, evrenin mutlak sahibine yönelin diyor !

Yaratıcıların en güzelini,yani sizin hayallerinizde ki yaratıcı imgesinden üstün olan gerçek yaratıcıyı.Siz, yaratıcınızı hayalinizde şöyle ya da böyle kurgulamış olabilirsiniz.Sizin hayaliniz sınırlıdır.O,sizin hayalinizdekinden sonsuz derecede daha güzeldir.


Eğer hâla bu ayetin anlamını açıklayamadıysam son olarak bu ayet mecaz anlamlı ve anlatımlıdır derim tıpkı Allahın yardımcıları olun Saff 14. ayeti gibidir.

[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]
BEDİİ HAMİT


SAAT: 22:04

vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.2.6 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2024 DragonByte Technologies Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306